Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Landstingsstyrelsens förslag till beslut"

Transkript

1 FÖRSLAG 2011:89 LS Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2011:16 av Vivianne Gunnarsson m.fl. (MP) om att öka användningen av hälsoekonomiska analyser som beslutsunderlag Föredragande landstingsråd: Birgitta Rydberg Ärendet Motionärerna föreslår ökad användning av hälsoekonomiska analyser som beslutsunderlag. Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslår landstingsfullmäktige besluta att anse motionen besvarad. Landstingsstyrelsen anser att hälsoekonomiska bedömningar kan vara av stort värde som underlag för beslut. Det är en strävan att hälsoekonomiska aspekter på viktiga beslut kring resursfördelning och prioriteringar skall beaktas. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen arbetar för att förstärka landstingets hälsoekonomiska kompetens, så att det blir möjligt att regelbundet kunna genomföra hälsoekonomiska bedömningar. I avtalet för Karolinska Folkhälsoakademin (KFA) mellan landstinget och Karolinska Institutet finns ett särskilt uppdrag kring hälsoekonomi. Uppdraget har bland annat inneburit en viktig utvärdering av vårdval för husläkarverksamhet. Inom uppdraget ges bland annat också stöd till hälsoekonomiskt arbete kring prevention och mätning och jämförelser av livskvalitet. Hälsoekonomisk kompetens finns också inom hälso- och sjukvårdsförvaltningen. Kompetensen kan dock behöva förstärkas ytterligare utöver de rekryteringar som gjorts. En systematisk grundläggande utbildning för personalen i hälsoekonomi pågår. Denna utbildning fortsätter under hösten 2011 och därtill anordnas också en vidareutbildningskurs i hur hälsoekonomiska verktyg kan användas i praktiken. Bilagor 1 Motion 2011:16 2 Landstingsdirektörens tjänsteutlåtande Hälso- och sjukvårdsförvaltningens tjänsteutlåtande MP-ledamöternas reservation med instämmande av S- och V-ledamöterna i hälso- och sjukvårdsnämnden

2 FÖRSLAG 2011:89 2 LS Det hälsoekonomiska arbetet skall ske fortlöpande och i särskilda uppdrag. Landstinget kommer också i fortsättningen att vara beroende av extern kompetens för hälsoekonomiska underlag och bedömningar. Hälsoekonomiska bedömningar och studier kommer att utgöra underlag för budgeten och landstingets resursfördelning, men de kommer inte att i sig utgöra en del av det regelbundna budgetarbetet. En utredning om hur hälsoekonomiska analyser och uppföljningar kan integreras i landstingets budgetarbete är därför enligt Landstingsstyrelsen inte motiverad i nuläget. Det är en god idé att föra ett samtal med länets kommuner om hur hälsoekonomisk kompetens och hälsoekonomiska bedömningar kan användas för att skapa optimal användning av de resurser som avsätts för vård, omsorg och stöd till personer som har behov av både landstingets och kommunens tjänster. Behandling i landstingsstyrelsen Landstingsrådsberedningen behandlade ärendet den 5 oktober Landstingsstyrelsen behandlade ärendet den 25 oktober Vid behandlingen i landstingsstyrelsen yrkades bifall dels till landstingsrådsberedningens förslag, dels till S-, MP- och V-ledamöternas förslag. S-, MP- och V-ledamöterna reserverade sig till förmån för sitt förslag att bifalla motionen. MP-ledamöterna antecknade följande särskilda uttalande: Förvaltningen har gett ett förtjänstfullt svar på vår motion, och det är positivt att höra att det redan finns hälsoekonomisk kompetens inom förvaltningen. Vad Miljöpartiet efterlyser med motionen är dock att hälsoekonomiska beräkningar i högre grad integreras i beredningen av ärenden. Förslag bör belysas inte bara utifrån direkta kostnader, utan även andra ekonomiska konsekvenser på kort och på lång sikt, och denna information måste komma beslutande politiker till känna. På så sätt skapar man bättre förutsättningar för långsiktigt hållbara politiska beslut. Hälsoekonomiska beräkningar kan även ligga till grund för planeringen av den samverkan som sker mellan landsting, kommun, försäkringskassa, arbetsförmedling och andra samhällsaktörer. Underlag om vilka samhällsaktörer som gynnas eller missgynnas ekonomiskt av vissa satsningar skulle kunna underlätta i diskussionerna kring hur det ekonomiska ansvaret ska fördelas. Miljöpartiet yrkar bifall till motionen.

3 FÖRSLAG 2011:89 3 LS Ärendet och dess beredning Vivianne Gunnarsson m.fl. (MP) har i en motion (bilaga), väckt den 3 maj 2011, föreslagit landstingsstyrelsen föreslå landstingsfullmäktige besluta att inför alla beslut belysa de hälsoekonomiska aspekterna genom hälsoekonomiska analyser, att utreda hur hälsoekonomiska analyser och uppföljningar kan integreras i landstingets budgetarbete, att i samarbete med kommunerna i länet utarbeta en plan för gemensamma hälsoekonomiska bedömningar och dess eventuella följder i form av samverkan och eventuellt omfördelade resurser. Yttrande har inhämtats från hälso- och sjukvårdsnämnden. Landstingsdirektören har i tjänsteutlåtande den 15 september 2011 föreslagit landstingsstyrelsen föreslå landstingsfullmäktige besluta att anse motionen besvarad (bilaga). Hälso- och sjukvårdsnämnden har den 30 augusti 2011 överlämnat förvaltningens förslag (bilaga). MP-, S- och V-ledamöterna reserverade sig till förmån för MPledamöternas förslag att bifalla motionen (bilaga).

4 Stockholms läns landsting miljöpartiet ém MOTION Ankom 7 Stockholms lärjs^andstlng 2011 #5-03 : Öka användningen hälsoekonomiska analyser som beslutsunderlag, motion av Vivianne Gunnarsson (MP) Nu finns metoder för att räkna ut vad insatser i hälso- och sjukvården kostar eller besparar. Hälsoekonomiska analyser är ett av flera verktyg som kan användas som underlag vid prioriteringar och beslutsfattande. Att bevara hälsan så länge som möjligt vare sig det gäller unga eller gamla människor är oftast mycket lönsamt för samhället. Med hälsoekonomiska metoder kan vinsterna beräknas av åtgärder som görs i förebyggande syfte. Internationellt har hälsoekonomiska studier varit underlag för de flesta vanliga behandlingsmetoderna men sådana studier är fortfarande ovanliga i Sverige. Samhällsmedicinska enheten i Örebro Läns landsting visar i rapporten, Förebygga eller bota hur en omställning mot mer förebyggande arbete kan minska kostnaderna för flera samhällssektorer. T.ex. gav hälsoinformation för 1 kr tillbaka 5 kronor i minskad samhällskostnad och skadeförebyggande arbete för 10 miljoner kronor gav 10 miljoner kronor i minskade sjukvårdskostnader och miljoner kronor i minskad kostnad för arbetsgivarna. Ytterligare ett exempel är att Stockholms läns landsting beräknat att det går att spara 252 miljoner kronor på ett bra smittskyddsarbete och försiktigare användning av antibiotika. Frågan är om inte den siffran är underskattad. Idag drabbas var tionde patient av sjukhusburna bakterier. Detta innebär långvariga inläggningar och behandlingar på sjukhus och upptar platser som så väl skulle behövas för de patienter som står i kö och väntar på planerade operationer. Det innebär onödiga vårddygnskostnader och kostnader för de ytterligare sjukdagar som väntande patienter kan förväntas ha. Det är inte minst viktigt att ta tillvara kunskapen när det gäller förebyggande insatser inom äldrevården. Inom en del kommuner och landsting har man infört förebyggande hembesök som rutin. Där erbjuds alla över en viss ålder, t.ex. 75 år, att träffa en distriktssköterska och/eller socionom som informerar om olika aktiviteter i närområdet, frågar hur man vill bo och vid behov erbjuder insatser innan problemen blir för stora. I Danmark är det enligt lag obligatoriskt att erbjuda förebyggande hembesök. Också Stockholms läns landsting har sådana hembesök som mål, men då dessa hembesök ger för låg ersättning i det vårdvalssystem majoriteten infört, utförs dessa besök i allt för låg grad. Genom läkemedelsgenomgångar skulle många negativa interaktioner förebyggas. När även genomgång av psykisk, social och fysisk hälsa ingår kommer det att leda till färre inläggningar på akutsjukhusens akut-, medicin-, och geriatrikavdelningar. Det skulle vara en ren besparing att öka ersättningen i vårdvalssystemet så att distriktssköterskor/socionomer kan göra rätt prioriteringar och konsekvent genomföra dessa hembesök.

5 Stockholms läns landsting 2 (2) miljöpartiet de gröna f^ i Ett annat exempel är jämförelser av kostnaderna för fallolyckor med kostnad för insatser för att förebygga fallolyckor. Det har redan kunnat visas att det är lönsamt. Det ger bl.a. besparingar inom både sjukvården och kommunernas hemtjänst. Dessutom undviks onödigt mänskligt lidande, vilket är en stor vinst i sig. Hälsoekonomer är den nya yrkesgrupp som arbetar med att göra beräkningar av effekter av bl.a. förebyggande hälsovård. I vissa kommuner har hälsoekonomer anställts för att analysera detta område och det vore lämpligt om även landstingen gör motsvarande satsning för att integrera det hälsoekonomiska synsättet i sin ekonomiska analys och uppföljning. Ett väl utbyggt samarbete mellan kommun och landsting är en viktig grund för att lyckas med de förebyggande insatserna och åtgärderna. Fler hälsoekonomiska analyser inom kommuner och landsting kan komma att förändra resursfördelningen för vård mellan kommuner och landsting. Inom äldrevården finns särskilt stora möjligheter att med detta synsätt ändra från t.ex. vård av skador och övermedicinering till förebyggande insatser. Vivianne Gunnarsson föreslår därför landstingsfullmäktige besluta att att att inför alla beslut belysa de hälsoekonomiska aspekterna genom hälsoekonomiska analyser utreda hur hälsoekonomiska analyser och uppföljningar kan integreras i landstingets budgetarbete i samarbete med kommunerna i länet utarbeta en plan för gemensamma hälsoekonomiska bedömningar och dess eventuella följder i form av samverkan och eventuellt omfördelade resurser.

6 Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsstyrelsens förvaltning r Ankom Stockholms läns landsting TJÄNSTEUTLÅTANDE LS Landstingsstyrelsen Yttrande över motion 2011:16 av Vivianne Gunnarsson m fl (MP) om att öka användningen av hälsoekonomiska analyser som beslutsunderlag Ärendebeskrivning I motionen föreslås landstingsfullmäktige besluta att inför alla beslut belysa de hälsoekonomiska aspekterna genom hälsoekonomiska analyser, att utreda hur hälsoekonomiska analyser och uppföljningar kan integreras i landstingets budgetarbete samt att i samarbete med länets kommuner utarbeta en plan för gemensamma hälsoekonomiska bedömningar och dess eventuella följder i form av samverkan och eventuellt omfördelade resurser. Beslutsunderlag Förvaltningens tjänsteutlåtande Motion 2011:16 Tjänsteutlåtande och utdrag ur protokoll HSN Ärendets beredning Ärendet har beretts i hälso- och sjukvårdsnämnden Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslår landstingsfullmäktige besluta att anse motionen besvarad. Förvaltningens förslag och motivering Motionärerna tar i sin motion upp att det nu finns metoder för att räkna ut vad insatser i hälso- och sjukvården kostar eller besparar och att hälsoekonomiska analyser att ett av flera verktyg som kan användas som underlag vid prioriteringar och beslutsfattande. I motionen lyfts bl a fram att man med hälsoekonomiska metoder kan beräkna vinsterna av förebyggande åtgärder.

7 Stockholms läns landsting 2(2) TJÄNSTEUTLÅTANDE LS Hälso- och sjukvårdsnämnden har i sitt svar belyst de frågeställningar som tas upp i motionen och därvid kan bl a följande nämnas: Hälso- och sjukvårdsförvaltningen har på olika sätt arbetat för att förstärka den hälsoekonomiska kompetensen inom landstinget och därmed bygga en grund för att mer kontinuerligt kunna genomföra hälsoekonomiska bedömningar. Hälsoekonomiska uppdrag genomförs genom KFA-avtalet (KFA = Karolinska Institutets Folkhälsoakademi) mellan Karolinska Institutet och Stockholms läns landsting i vilket ett särskilt uppdrag kring hälsoekonomi formulerats. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen har sedan något år tillbaka systematisk utbildning för personalen i hälsoekonomi. Det hälsoekonomiska arbetet skall ske fortlöpande och i särskilda uppdrag. Landstinget kommer fortsatt att vara beroende av extern kompetens för att ta fram hälsoekonomiska underlag och för att göra bedömningar av sådana underlag. Landstinget ställer sig positiv till föra samtal med länets kommuner om hur hälsoekonomisk kompetens och hälsoekonomiska bedömningar kan användas för att skapa optimal användning av de resurser som avsätts för vård, omsorg och stöd till personer som har behov både av landstingets och kommunens tjänster. Med hänvisning till det yttrande som hälso- och sjukvårdsnämnden lämnat föreslås att motionen ska anses besvarad. Miljökonsekvenser av beslutet I enlighet med landstingets miljöpolitiska program Miljösteg 5 har hänsyn till miljön beaktats och bedömningen är att det inte är relevant med en miljökonsekvensbeskrivning i detta ärende. Toivo Heinsoo Landstingsdirektör

8 Hälso- och sjukvårdsnämnden STOCKHOLMS LANS LANDSTING Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning HÄLSO- OCH 1(3) SJUKVÅRDSNÄMNDEN p 14 TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN Handläggare: Birger Forsberg Yttrande över motion av Vivianne Gunnarsson m.fl (MP) om att öka användningen av hälsoekonomiska analyser som beslutsunderlag Ärendebeskrivning Landstingsstyrelsen har begärt att hälso- och sjukvåi-dsnämnden ska yttra sig över en motion om ökad användning av hälsoekonomiska analyser som beslutsunderlag. Beslutsunderlag Förvaltningens tjänsteutlåtande Motion av Vivianne Gunnarsson m.fl, (MP) om att öka användningen av hälsoekonomiska analyser som beslutsunderlag Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar att att till Landstingsstyrelsen överlämna förvaltningens förslag omedelbart j ustera beslutet. Förvaltningens motivering till förslaget Motionärerna tar i sin motion upp att det nu finns metoder för att räkna ut vad insatser i hälso- och sjukvården kostar eller besparar och att hälsoekonomiska analyser är ett av flera verktyg som kan användas som underlag vid prioriteringar och beslutsfattande. I motionen lyfts bl a fram att man med hälsoekonomiska metoder kan beräkna vinsterna av förebyggande åtgärder. Motionärerna finner det lämpligt att landstinget, såsom skett i en del kommuner, anställer hälsoekonomer för att analysera området fallolyckor där stora möjligheter till besparingar påvisats. Manframhållerockså att fler hälsoekonomiska analyser inom kommuner och landsting kan komma att förändra resursfördelningen för vård mellan kommuner och landsting och att det särskilt inom äldrevården finns stora möjligheter att med detta

9 JUL Hälso- och sjukvårdsnämnden STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING 2(3) TJANSTEUTLÅTANDE HSN synsätt ändra från tex. vård av skador och övermedicinering till förebyggande insatser. Förvaltningen delar motionärernas uppfattning att hälsoekonomiska bedömningar är av stort värde i beslutsprocessen. Förvaltningen har på olika sätt arbetat utifrån detta för attförstärkalandstingets hälsoekonomiska kompetens och bygga upp en grund för att mer kontinuerligt kunna genomföra hälsoekonomiska bedömningar. Hälsoekonomiska uppdrag genomförs genom KFA-avtalet mellan Kl och SLL i vilket ett särskilt uppdrag kring hälsoekonomi formulerats. Uppdraget har bland annat genererat en viktig utvärdering av vårdval. Inom uppdraget ges bland annat också stöd till hälsoekonomiskt arbete kring prevention och mätning och jämförelser av livskvalitet. Hälsoekonomisk kompetensfinnsinom förvaltningen. Flera rekryteringar har gjorts de senaste åren av personer med hälsoekonomiska utbildning eller kompetens. Dock kan kompetensen fortsatt behöva förstärkas. Förvaltningen har sedan något år systematisk utbildning för personalen i hälsoekonomi. Dels ges en introduktionskurs i ekonomisk utvärdering som hitintills 62 medarbetare deltagit i, dels ges en kurs i arman grundläggande hälsoekonomi som hitintills hållits två gånger. Avsikten är att fortsätta dessa utbildningar under hösten 2011 samt därutöver erbjuda medarbetarna en vidareutbildningskurs i hur hälsoekonomiska verktyg kan användas i praktiken. Förvaltningens strävan är att hälsoekonomiska aspekter på viktiga beslut kring resursfördelning och prioriteringar skall beaktas. För att detta skall ske rutinmässigt bör dock den hälsoekonomiska kompetensen förstärkas. Det hälsoekonomiska arbetet skall ske fortlöpande och i särskilda uppdrag. Landstinget kommer fortsatt att vara beroende av extern kompetens för hälsoekonomiska underlag och bedömningar som görs i sådana uppdrag. De hälsoekonomiska bedömningarna och studierna kommer att utgöra underlag för budgeten och den resursallokering som den återspeglar, men de kommer inte att i sig utgöra en del av det regelbundna budgetarbetet. En utredning om hur hälsoekonomiska analyser och uppföljningar kan integreras i landstingets budgetarbete ter sig därför inte motiverad. Förvaltningen ställer sig positiv till att föra ett samtal med länets kommuner om hur hälsoekonomisk kompetens och hälsoekonomiska bedömningar kan

10 JUL Hälso- och sjukvårdsnämnden Ö7^CS STOCKHOLMS LANS LANDSTING 3(3) TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN användas för att skapa optimal användning av de resurser som avsätts för vård, omsorg och stöd till personer som har behov både av landstingets och kommunens tjänster i en vårdepisod. Catharina Barkman Avdelningschef

11 Bilaga 4 HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN Miljöpartiet de Gröna FÖRSLAG TILL BESLUT Förslag till beslut angående yttrande över motion av Vivianne Gunnarsson m.fl. (MP) om att öka användningen av hälsoekonomiska analyser som beslutsunderlag Förvaltningen har gett ett förtjänstfullt svar på vår motion, och det är positivt att höra att det redan finns hälsoekonomisk kompetens inom förvaltningen. Vad Miljöpartiet efterlyser med motionen är dock att hälsoekonomiska beräkningar i högre grad integreras i beredningen av ärenden. Förslag bör belysas inte bara utifrån direkta kostnader, utan även andra ekonomiska konsekvenser på kort och på lång sikt, och denna information måste komma beslutande politiker till känna. På så sätt skapar man bättre förutsättningar för långsiktigt hållbara politiska beslut. Hälsoekonomiska beräkningar kan även ligga till grund för planeringen av den samverkan som sker mellan landsting, kommun, försäkringskassa, arbetsförmedling och andra samhällsaktörer. Underlag om vilka samhällsaktörer som gynnas eller missgynnas ekonomiskt av vissa satsningar skulle kunna underlätta i diskussionerna kring hur det ekonomiska ansvaret ska fördelas. Miljöpartiet yrkar bifall till motionen.

Yttrande över motion av Vivianne Gunnarsson m.fl. (MP) om att öka användningen av hälsoekonomiska analyser som beslutsunderlag

Yttrande över motion av Vivianne Gunnarsson m.fl. (MP) om att öka användningen av hälsoekonomiska analyser som beslutsunderlag Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning HÄLSO- OCH 1 (3) SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2011-08-30 p 14 Handläggare: Birger Forsberg Yttrande över motion av Vivianne Gunnarsson m.fl. (MP) om öka användningen av hälsoekonomiska

Läs mer

LS Motion 2009:32 av Lena-Maj Anding m fl (MP) om samordnad vård for multisjuka äldre

LS Motion 2009:32 av Lena-Maj Anding m fl (MP) om samordnad vård for multisjuka äldre Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1(3) Ankom 2011-03-30 LS 0910-0868 2011-03- 3 0 LANDSTINGSSTYRELSEN Dar. Landstingsstyrelsen 11-04-11* 04-3 Motion 2009:32 av Lena-Maj Anding m fl (MP) om samordnad

Läs mer

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (3) Motion 2009:30 av Lena-Maj Anding m fl (MP) om ungdomsmottagningarna och uppsökande verksamhet

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (3) Motion 2009:30 av Lena-Maj Anding m fl (MP) om ungdomsmottagningarna och uppsökande verksamhet Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (3) 2011-03-23 LS 0910-0866 Landstingsstyrelsen Motion 2009:30 av Lena-Maj Anding m fl (MP) om ungdomsmottagningarna och uppsökande verksamhet Föredragande landstingsråd:

Läs mer

LS Motion 2009:36 av Mariana Buzaglo m fl (S) om forebyggande insatser mot prostatacancer

LS Motion 2009:36 av Mariana Buzaglo m fl (S) om forebyggande insatser mot prostatacancer Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1(3) 2011-03-23 LS 0912-1036 Dnr, Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN 1 1 1-04- 1 2 * 03 1 I Motion 2009:36 av Mariana Buzaglo m fl (S)

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut 1 (2) FÖRSLAG 2012:14 LS 1103-0490 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2011:10 av Håkan Jörnehed och Gunilla Bhur (V) om att starta en vårdcentral i Husby med forskningsuppdrag i folkhälsa

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2011:37 LS 0912-1036 1 (1) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2009:36 av Mariana Buzaglo m.fl. (S) om förebyggande insatser mot prostatacancer Föredragande landstingsråd: Lars Joakim

Läs mer

Stockholms lins landsting

Stockholms lins landsting Stockholms lins landsting Landstingsradsberedningen i(d SKRIVELSE 2015-08-19 LS 2015-0298 Landstingsstyrelsen Motion 2015:7 av Pia Ortiz Venegas m.fl. (V) om att införa mobila geriatriska team Föredragande

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2015:9 av Per Carlberg m.fl. (SD) om införskaffande av så kallade jumbolanser

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2015:9 av Per Carlberg m.fl. (SD) om införskaffande av så kallade jumbolanser FÖRSLAG 2015:84 LS 2015-0300 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2015:9 av Per Carlberg m.fl. (SD) om införskaffande av så kallade jumbolanser 39 Landstingsstyrelsen PROTOKOLL 9/2015 Tisdagen

Läs mer

Stockholms läns landsting 1 (2)

Stockholms läns landsting 1 (2) 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2014-11-26 LS 1403-0348 Landstingsstyrelsen Motion av Helene Öberg ni.fi. (MP) om akutmottagning för våldtagna män Föredragande landstingsråd: Anna Starbrink Ärendebeskrivning

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2011:11 1 (10) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Bemyndigande av styrelserna för Södersjukhuset och Stockholms läns sjukvårdsområde att hantera kommande upphandling av patientkost Föredragande

Läs mer

Motion 2016:7 av Pia Ortiz Venegas m.fl. (V) om inrättandet av äldrevårdcentraler

Motion 2016:7 av Pia Ortiz Venegas m.fl. (V) om inrättandet av äldrevårdcentraler Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2016-10-05 LS 2016-0266 Landstingsstyrelsen Motion 2016:7 av Pia Ortiz Venegas m.fl. (V) om inrättandet av äldrevårdcentraler Föredragande

Läs mer

Motion av Per Carlberg m.fl. (SD) om införskaffande av så kallade jumbolanser

Motion av Per Carlberg m.fl. (SD) om införskaffande av så kallade jumbolanser Stockholms läns landsting i (i) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-11-18 LS 2015-0300 Landstingsstyrelsen Motion av Per Carlberg m.fl. (SD) om införskaffande av så kallade jumbolanser Föredragande

Läs mer

SKRIVELSE LS

SKRIVELSE LS Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen Ankom Stockholms läns landsting 2011-03- 3 1 SKRIVELSE 2011-03-30 LS 0906-0528 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstingsstyrelsen 1 1-04-12 * 0 3 3 ' Motion 2009:24

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2011:83 LS 0906-0522 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2009:18 av Tove Sander m.fl. (S) om personer med utvecklingsstörning och deras behov av hälso- och sjukvård Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Stockholms läns landsting 1(2)

Stockholms läns landsting 1(2) Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsrådsberedningeh SKRIVELSE 2016-08-17 LS 2015-1229 Landstingsstyrelsen Motion 2015:23 av Tara Twana (S) om att barn och ungdomar med astma riskerar karies Föredragande

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2011:29 av Vivianne Gunnarsson (MP) om att införa fler toaletter i kollektivtrafiken

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2011:29 av Vivianne Gunnarsson (MP) om att införa fler toaletter i kollektivtrafiken 1 (2) FÖRSLAG 2012:50 LS 1110-1334 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2011:29 av Vivianne Gunnarsson (MP) om att införa fler toaletter i kollektivtrafiken Föredragande landstingsråd: Christer

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2016:34 av Rickard Wall (-) om stopp för utförsäljning av landstingsparken

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2016:34 av Rickard Wall (-) om stopp för utförsäljning av landstingsparken FÖRSLAG 2017:17 LS 2016-1099 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Stockholms läns landsting Landstingsstyrelsen PROTOKOLL 1/2017 Tisdagen den 31 januari 2017 39 LS 2017-0084 27 LS 2016-1099 Ärendebeskrivning

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2015:7 av Pia Ortiz Venegas m.fl. (V) om att införa mobila geriatriska team

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2015:7 av Pia Ortiz Venegas m.fl. (V) om att införa mobila geriatriska team FÖRSLAG 2015:56 LS 2015-0298 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2015:7 av Pia Ortiz Venegas m.fl. (V) om att införa mobila geriatriska team Stockholms läns landsting 41 Landstingsstyrelsen

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2011:30 LS 0804-0377 1 (2) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2008:15 av Birgitta Sevefjord m.fl. (V) och Lena-Maj Anding m.fl. (MP) om hälso- och sjukvård till papperslösa Föredragande

Läs mer

Yttrande över motion av Lena-Maj Anding m fl (MP) om samordnad vård för multisjuka äldre

Yttrande över motion av Lena-Maj Anding m fl (MP) om samordnad vård för multisjuka äldre HSN 2010-11-16 p 5 1 (3) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning Handläggare: Elisabeth Höglund Yttrande över motion av Lena-Maj Anding m fl (MP) om samordnad vård för multisjuka äldre Ärendebeskrivning

Läs mer

FÖRSLAG 2014:96 LS 1310-1342. Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2013:24 av Håkan Jörnehed m.fl. (V) om att starta en rullande röntgen

FÖRSLAG 2014:96 LS 1310-1342. Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2013:24 av Håkan Jörnehed m.fl. (V) om att starta en rullande röntgen FÖRSLAG 2014:96 LS 1310-1342 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2013:24 av Håkan Jörnehed m.fl. (V) om starta en rullande röntgen Stockholms läns landsting PROTOKOLL 12/2014 Landstingsstyrelsen

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2016:41 av Hanna Jokio (S) och Parvin Araghi (S) om att öppna en ungdomsmottagning i Rågsved

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2016:41 av Hanna Jokio (S) och Parvin Araghi (S) om att öppna en ungdomsmottagning i Rågsved FÖRSLAG 2017:80 LS 2016-1569 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2016:41 av Hanna Jokio (S) och Parvin Araghi (S) om att öppna en ungdomsmottagning i Rågsved 49 ( 62) Landstingsstyrelsen PROTOKOLL

Läs mer

Motion 2013:24 av Håkan Jörnehed m.fl. (V) om att starta en rullande röntgen

Motion 2013:24 av Håkan Jörnehed m.fl. (V) om att starta en rullande röntgen Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2014-12-03 LS 1310-1342 Landstingsstyrelsen Motion 2013:24 av Håkan Jörnehed m.fl. (V) om starta en rullande röntgen Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Motion 2017:17 av Susanne Nordling m.fl. (MP) om sammanhållen vård och omsorg för äldre 27 LS

Motion 2017:17 av Susanne Nordling m.fl. (MP) om sammanhållen vård och omsorg för äldre 27 LS Motion 2017:17 av Susanne Nordling m.fl. (MP) om sammanhållen vård och omsorg för äldre 27 LS 2017-0731 1 (3) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-11-01 LS 2017-0731 Landstingsstyrelsen Motion 2017:17

Läs mer

Stockholms låns landsting 1(2)

Stockholms låns landsting 1(2) Stockholms låns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2017-01-18 LS 2016-0265 Landstingsstyrelsen Motion 2016:6 av Anders Nilsson m.fl. (MP) om stödlinje för personer med narkotikaproblem

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2015:23 av Tara Twana (S) om att barn och ungdomar med astma riskerar karies

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2015:23 av Tara Twana (S) om att barn och ungdomar med astma riskerar karies FÖRSLAG 2016:59 LS 2015-1229 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2015:23 av Tara Twana (S) om att barn och ungdomar med astma riskerar karies 36 Landstingsstyrelsen PROTOKOLL 6/2016 Tisdagen

Läs mer

Motion 2017:16 av Susanne Nordling m.fl. (MP) om direktintag vid geriatriska kliniker 26 LS

Motion 2017:16 av Susanne Nordling m.fl. (MP) om direktintag vid geriatriska kliniker 26 LS Motion 2017:16 av Susanne Nordling m.fl. (MP) om direktintag vid geriatriska kliniker 26 LS 2017-0730 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-11-01 LS 2017-0730 Landstingsstyrelsen Motion 2017:16

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2016:6 av Anders Nilsson m.fl. (MP) om stödlinje för personer med narkotikaproblem och deras anhöriga

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2016:6 av Anders Nilsson m.fl. (MP) om stödlinje för personer med narkotikaproblem och deras anhöriga FÖRSLAG 2017:8 LS 2016-0265 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2016:6 av Anders Nilsson m.fl. (MP) om stödlinje för personer med narkotikaproblem och deras anhöriga 23 Landstingsstyrelsen

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2017:39 LS 2016-1098 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2016:33 av Lotta Nordfeldt (SD) och Ulf Landström (SD) om att införa förenklade hälsokontroller av nyanlända asylsökande/flyktingar

Läs mer

Motion 2013:31 av Håkan Jörnehed (V) om en strategi för äldre patienter med hiv när de utvecklar åldrandets sjukdomar

Motion 2013:31 av Håkan Jörnehed (V) om en strategi för äldre patienter med hiv när de utvecklar åldrandets sjukdomar Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-08-19 LS 1312-1544 Landstingsstyrelsen Motion 2013:31 av Håkan Jörnehed (V) om en strategi för äldre patienter med hiv när de utvecklar

Läs mer

Landstingsrådsberedningen LS

Landstingsrådsberedningen LS P 8, 2017-04-04 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-03-22 LS 2016-1098 Landstingsstyrelsen Motion 2016:33 av Lotta Nordfeldt (SD) och Ulf Landström (SD) om att införa förenklade hälsokontroller

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut 1 (2) FÖRSLAG 2013:8 LS 1203-0467 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2012:10 av Paul Lappalainen m.fl. (MP) om att europeiska och utomeuropeiska invandrare ska behandlas lika när det gäller

Läs mer

Motion 2015:36 av Birgitta Sevefjord (V) om sänkta arvoden för landstingsråd och gruppledare

Motion 2015:36 av Birgitta Sevefjord (V) om sänkta arvoden för landstingsråd och gruppledare i (i) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2016-02-10 LS 2015-1242 Landstingsstyrelsen Motion 2015:36 av Birgitta Sevefjord (V) om sänkta arvoden för landstingsråd och gruppledare Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2008:8 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2007:13 av Lena-Maj Anding m.fl. (mp) om fysisk aktivitet på recept, FaR Föredragande landstingsråd: Birgitta Rydberg Ärendet Motionärerna

Läs mer

Motion 2016:41 av Hanna Jokio (S) och Parvin Araghi (S) om att öppna en ungdomsmottagning i Rågsved 30 LS

Motion 2016:41 av Hanna Jokio (S) och Parvin Araghi (S) om att öppna en ungdomsmottagning i Rågsved 30 LS Motion 2016:41 av Hanna Jokio (S) och Parvin Araghi (S) om att öppna en ungdomsmottagning i Rågsved 30 LS 2016-1569 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-08-09 LS 2016-1569 Landstingsstyrelsen

Läs mer

Motion 2016:2 av Tara Twana (S) och Swapna Sharma (S) om kunskapen om kvinnors hälsa

Motion 2016:2 av Tara Twana (S) och Swapna Sharma (S) om kunskapen om kvinnors hälsa Stockholms läns landsting 1 (22-) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2017-01-18 LS 2016-0261 Landstingsstyrelsen Motion 2016:2 av Tara Twana (S) och Swapna Sharma (S) om kunskapen om kvinnors hälsa Föredragande

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2016:14 LS 2015-1234 Landstingsstyrelsens förslag till beslut ersättning till landstingets förtroendevalda för biloch Stockholms läns landsting 22 Landstingsstyrelsen PROTOKOLL 2/2016 Tisdagen

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2012:20 av Sverre Launy (V) om att utreda förutsättningarna för ett närsjukhus i Nynäshamn

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2012:20 av Sverre Launy (V) om att utreda förutsättningarna för ett närsjukhus i Nynäshamn 1 (2) FÖRSLAG 2013:93 LS 1209-1221 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2012:20 av Sverre Launy (V) om att utreda förutsättningarna för ett närsjukhus i Nynäshamn Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2016:15 LS 2015-1232 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2015:26 av Thomas Bengtsson m.fl. (MP) om arvoden för ledande landstingspolitiker, beredningen av arvoden och transparens Stockholms

Läs mer

Utvärdering av arbetsordning för landstingsfullmäktige. Landstingsdirektören föreslår en utvärdering av arbetsordning för fullmäktige i landstinget.

Utvärdering av arbetsordning för landstingsfullmäktige. Landstingsdirektören föreslår en utvärdering av arbetsordning för fullmäktige i landstinget. Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1(3) 2011-11-09 LS 1110-1400 r lanostln&sstyrelsen Landstingsstyrelsen (11-11-22 * 017 i Utvärdering av arbetsordning för landstingsfullmäktige Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut 1 (2) FÖRSLAG 2013:70 LS 1303-0417 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2013:4 av Håkan Jörnehed och Gunilla Roxby Cromvall (V) om Stockholms läns landstings ansvar för de nationella minoriteterna

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2016:7 av Pia Ortiz Venegas m.fl. (V) om inrättandet av äldrevårdcentraler

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2016:7 av Pia Ortiz Venegas m.fl. (V) om inrättandet av äldrevårdcentraler FÖRSLAG 2016:98 LS 2016-0266 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2016:7 av Pia Ortiz Venegas m.fl. (V) om inrättandet av äldrevårdcentraler Stockholms läns landsting 45 Landstingsstyrelsen

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut 1 (2) FÖRSLAG 2013:58 LS 1212-1649 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2012:27 av Paul Lappalainen (MP) om att Stockholms läns landsting ska söka medlemskap i UNESCO:s Europeiska koalition

Läs mer

Stockholms läns landsting 1(2)

Stockholms läns landsting 1(2) Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2017-01-18 LS 2016-1099 Föredragande landstingsråd: Paul Lindquist Förslag till beslut Landstingsrådsberedningen föreslår landstingsstyrelsen

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2015:72 LS 2015-1069 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Budget 2016 för Kommunalförbundet Avancerad Strålbehandling samt plan för verksamhet och ekonomi 2016 samt plan för ekonomi 2017-2018

Läs mer

Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen

Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1( Ankom Stockholms läns landsting Dnr,. 2011-03- 3 0 2011-03-30 LS 0804-0377 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstingsstyrelsen I 1 1 '04-1 2 * 017"

Läs mer

att Modell för samverkan mellan Stockholms läns landsting och pensionärsorganisationer

att Modell för samverkan mellan Stockholms läns landsting och pensionärsorganisationer Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2012-08-15 LS 1109-1161 Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN 1 2-08- 28 0 0 03 3 " Reviderad modell för samverkan mellan Stockholms

Läs mer

Överenskommelse inom klinisk forskning och hälsooch sjukvård med Karolinska Institutet

Överenskommelse inom klinisk forskning och hälsooch sjukvård med Karolinska Institutet Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2012-09-19 LS 1203-0501 Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN 12-10-rs 00010 Överenskommelse inom klinisk forskning och hälsooch sjukvård

Läs mer

Motion 2015:47 av Susanne Nordling m.fl. (MP) om att permanenta Rinkebyprojektet och införa socioekonomisk viktning för BVC och MVC

Motion 2015:47 av Susanne Nordling m.fl. (MP) om att permanenta Rinkebyprojektet och införa socioekonomisk viktning för BVC och MVC Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2016-10-12 LS 2015-1510 Landstingsstyrelsen Motion 2015:47 av Susanne Nordling m.fl. (MP) om att permanenta Rinkebyprojektet och införa

Läs mer

Stockholms läns landsting 1 (2)

Stockholms läns landsting 1 (2) Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-10-21 LS 2015-0866 Landstingsstyrelsen Godkännande av ansökan till Socialstyrelsen om tillstånd att bedriva rikssjukvård för verksamheten

Läs mer

FÖRSLAG 2014:78 LS Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2013:26 av Tomas Molin m.fl. (MP) om alkoholfri representation

FÖRSLAG 2014:78 LS Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2013:26 av Tomas Molin m.fl. (MP) om alkoholfri representation FÖRSLAG 2014:78 LS 1310-1344 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2013:26 av Tomas Molin m.fl. (MP) om alkoholfri representation Landstingsstyrelsen PROTOKOLL 10/2014 22 Sammanträdesdag 2014-11-04

Läs mer

Motion 2013:11 från Mattias Sääksjärvi (S) rubricerad "Stockholms läns landsting + Stockholm pride = sant!"

Motion 2013:11 från Mattias Sääksjärvi (S) rubricerad Stockholms läns landsting + Stockholm pride = sant! Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-02-18 LS 1309-1147 Landstingsstyrelsen Motion 2013:11 från Mattias Sääksjärvi (S) rubricerad "Stockholms läns landsting + Stockholm

Läs mer

Anmälan av nämnders och styrelsers lokala budgetar för år 2012

Anmälan av nämnders och styrelsers lokala budgetar för år 2012 ANMÄLAN 2011-12-06 LS 1105-0780 Anmälan av nämnders och styrelsers lokala budgetar för år Ärendet Landstingsdirektören har inkommit med anmälan av nämnders och styrelsers lokala budgetar för år. Förslag

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2008:75 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2007:1 av Dag Larsson m fl (s) om införande av trygghetskvitto inom psykiatrin Föredragande landstingsråd: Birgitta Rydberg Ärendet

Läs mer

Motion 2012:20 av Sverre Launy (V) om att utreda förutsättningarna

Motion 2012:20 av Sverre Launy (V) om att utreda förutsättningarna Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2013-11-06 LS 1209-1221 Landstingsstyrelser» LANDSTINGSSTYRELSEN 13-TI-1 9 00031" Motion 2012:20 av Sverre Launy (V) om att utreda förutsättningarna

Läs mer

Stockholms läns landsting 1(2)

Stockholms läns landsting 1(2) Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2016-02-10 LS 2015-1108 Landstingsstyrelsen Motion 2015:17 av Tara Twana m.fl. (S) om tandhälsan hos barn i utsatta områden Föredragande

Läs mer

Yttrande över motion 2017:32 av Susanne Nordling (MP) om en mer tillgänglig primärvård

Yttrande över motion 2017:32 av Susanne Nordling (MP) om en mer tillgänglig primärvård Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Sofia Clarin TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-10-06 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-11-21 1 (3) HSN 2017-1307 Yttrande över motion 2017:32 av Susanne Nordling (MP)

Läs mer

Yttrande över motion 2012:15 av Paul Lappalainen m.fl. (MP) om att utvärdera konkurrensutsättningen i vården

Yttrande över motion 2012:15 av Paul Lappalainen m.fl. (MP) om att utvärdera konkurrensutsättningen i vården Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Birger Forsberg Kajsa Westling TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-02-18 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-03-18, P 17 1 (3) HSN 1209-1123 Yttrande över motion 2012:15 av

Läs mer

Motion 2013:19 av Anna Sehlin (V) m.fl. om vegetarisk mat och ekologiska livsmedel

Motion 2013:19 av Anna Sehlin (V) m.fl. om vegetarisk mat och ekologiska livsmedel Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-01-21 LS 1309-1155 Landstingsstyrelsen Motion 2013:19 av Anna Sehlin (V) m.fl. om vegetarisk mat och ekologiska livsmedel Föredragande

Läs mer

Yttrande över motion 2015:47 av Susanne Nordling (MP) om att permanenta Rinkebyprojektet och införa socioekonomisk viktning för BVC och MVC

Yttrande över motion 2015:47 av Susanne Nordling (MP) om att permanenta Rinkebyprojektet och införa socioekonomisk viktning för BVC och MVC Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Pia Pahlstad TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-06-21 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-08-30, P 18 1 (3) HSN 2016-0143 Yttrande över motion 2015:47 av Susanne Nordling

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Tilldelande av verksamhetsuppdrag SLL Innovation till Danderyds sjukhus AB

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Tilldelande av verksamhetsuppdrag SLL Innovation till Danderyds sjukhus AB 1 (2) FÖRSLAG 2013:6 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Tilldelande av verksamhetsuppdrag SLL Innovation till Danderyds sjukhus AB Föredragande landstingsråd: Stig Nyman Ärendebeskrivning Landstingsdirektören

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Förlängning av lån till Kommunalförbundet Ägarsamverkan i Norrtäljes Sjukvård och Omsorg

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Förlängning av lån till Kommunalförbundet Ägarsamverkan i Norrtäljes Sjukvård och Omsorg 1 (2) FÖRSLAG 2012:78 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Förlängning av lån till Kommunalförbundet Ägarsamverkan i Norrtäljes Sjukvård och Omsorg Föredragande landstingsråd: Torbjörn Rosdahl Ärendebeskrivning

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2012:25 av Paul Lappalainen (MP) om att lämna begreppet andragenerationsinvandrare

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2012:25 av Paul Lappalainen (MP) om att lämna begreppet andragenerationsinvandrare 1 (2) FÖRSLAG 2013:57 LS 1212-1647 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2012:25 av Paul Lappalainen (MP) om att lämna begreppet andragenerationsinvandrare Föredragande landstingsråd: Birgitta

Läs mer

Stockholms läns landsting 1(2)

Stockholms läns landsting 1(2) Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2016-03-23 LS 2016-0146 Landstingsstyrelsen Svar på skrivelse av Erika Ullberg (S) om behovet att säkra tillgång till gynekologisk vård

Läs mer

FÖRSLAG 2016:102 LS Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Anmälan av slutlig budget 2017 för Stockholms läns landsting

FÖRSLAG 2016:102 LS Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Anmälan av slutlig budget 2017 för Stockholms läns landsting FÖRSLAG 2016:102 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Anmälan av slutlig budget 2017 för Stockholms läns landsting Stockholms läns landsting 58 Landstingsstyrelsen PROTOKOLL 9/2016 Tisdagen den 22

Läs mer

Motion 2013:18 av Tomas Eriksson m.fl. (MP) om att inrätta en social investeringsfond för att öka folkhälsan i länet

Motion 2013:18 av Tomas Eriksson m.fl. (MP) om att inrätta en social investeringsfond för att öka folkhälsan i länet Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2014-10-22 LS 1309-1154 Landstingsstyrelsen Motion 2013:18 av Tomas Eriksson m.fl. (MP) om inrätta en social investeringsfond för öka

Läs mer

Motion 2015:31 av Håkan Jörnehed (V) och Gunilla Roxby Cromvall (V) om att tillvarata flyktingars sjukvårdskompetens

Motion 2015:31 av Håkan Jörnehed (V) och Gunilla Roxby Cromvall (V) om att tillvarata flyktingars sjukvårdskompetens Stockholms läns landsting 1 (3) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2016-08-17 LS 2015-1237 Landstingsstyrelsen Motion 2015:31 av Håkan Jörnehed (V) och Gunilla Roxby Cromvall (V) om att tillvarata flyktingars

Läs mer

Motion 2013:20 av Håkan Jörnehed (V) om att avskaffa förmånsbilar i Stockholms läns landsting

Motion 2013:20 av Håkan Jörnehed (V) om att avskaffa förmånsbilar i Stockholms läns landsting i (i) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2014-10-22 LS 1309-1156 Landstingsstyrelsen Motion 2013:20 av Håkan Jörnehed (V) om att avskaffa förmånsbilar i Föredragande landstingsråd: Torbjörn Rosdahl Ärendebeskrivning.

Läs mer

Ekonomisk förstärkning till Skärgårdsstiftelsen 2014

Ekonomisk förstärkning till Skärgårdsstiftelsen 2014 Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2014-11-12 LS 1408-0921 Landstingsstyrelsen Ekonomisk förstärkning till Skärgårdsstiftelsen 2014 Föredragande landstingsråd: Torbjörn

Läs mer

Yttrande över motion 2017:31 av Karin Michal (MP) om utökade psykiatriska resurser

Yttrande över motion 2017:31 av Karin Michal (MP) om utökade psykiatriska resurser Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Marina Skarbövik TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-10-06 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-11-21 1 (3) HSN 2017-1299 Yttrande över motion 2017:31 av Karin Michal (MP)

Läs mer

Motion 2015:25 av Dag Larsson (S) om en hörcentral i landstingets regi

Motion 2015:25 av Dag Larsson (S) om en hörcentral i landstingets regi Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2016-08-17 LS 2015-1231 Landstingsstyrelsen Motion 2015:25 av Dag Larsson (S) om en hörcentral i landstingets regi Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Yttrande över departementspromemorian - En tydligare beredning av myndighetsföreskrifter (Ds 2014:10)

Yttrande över departementspromemorian - En tydligare beredning av myndighetsföreskrifter (Ds 2014:10) Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2014-05-07 LS 1403-0343 Landstingsstyrelsen) tanostjngsstyrctssn 1 4-05- 20 0001 9 Yttrande över departementspromemorian - En tydligare

Läs mer

Motion 2017:29 av Robert Johansson m.fl. (S) om projekt för att se effekter av motion och träning för äldre 21 LS

Motion 2017:29 av Robert Johansson m.fl. (S) om projekt för att se effekter av motion och träning för äldre 21 LS Motion 2017:29 av Robert Johansson m.fl. (S) om projekt för att se effekter av motion och träning för äldre 21 LS 2017-0913 1 (3) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2018-01-10 LS 2017-0913 Landstingsstyrelsen

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2016:65 LS 2015-1237 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2015:31 av Håkan Jörnehed (V) och Gunilla Roxby Cromvall (V) om att tillvarata flyktingars sjukvårdskompetens 52 Landstingsstyrelsen

Läs mer

FÖRSLAG 2014:85 LS Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Ekonomisk förstärkning till Skärgårdsstiftelsen 2014

FÖRSLAG 2014:85 LS Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Ekonomisk förstärkning till Skärgårdsstiftelsen 2014 FÖRSLAG 2014:85 LS 1408-0921 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Ekonomisk förstärkning till Skärgårdsstiftelsen 2014 Stockholms läns landsting PROTOKOLL 11/2014 Landstingsstyrelsen Sammanträdesdag

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2011:82 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2010:10 av Agnetha Boström m.fl. (MP) om att upprätta handlingsplan inom Stockholms läns landsting för att förbättra diagnostiseringen av

Läs mer

SKRIVELSE Yttrande över promemorian Barns rätt till vård och sociala insatser stärks (Ds 2011:5)

SKRIVELSE Yttrande över promemorian Barns rätt till vård och sociala insatser stärks (Ds 2011:5) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1(2) 2011-03-23 LS 1102-0210 Ankom 2011-03» 2 8 Landstingsstyrelsen (^ANS5rtNGS8TYRELSEN 11-04-12 * 03? Dar., Yttrande över promemorian Barns rätt till vård och sociala

Läs mer

Yttrande över motion 2017:29 om projekt för att se effekter av motion och träning för äldre av Robert Johansson m. fl. (S)

Yttrande över motion 2017:29 om projekt för att se effekter av motion och träning för äldre av Robert Johansson m. fl. (S) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Birger Forsberg TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-10-11 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-11-21 1 (3) HSN 2017-1300 Yttrande över motion 2017:29 om projekt för att se

Läs mer

Gåvofonden för DAMP-forskning vid Karolinska universitetssjukhuset

Gåvofonden för DAMP-forskning vid Karolinska universitetssjukhuset Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2012-08-15 LS 1205-0761 Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN 1 2-08- 2-6 0001 1 Gåvofonden för DAMP-forskning vid Karolinska universitetssjukhuset

Läs mer

Yttrande över promemorian Särskilda satsningar på ungas och äldres hälsa (Ds 2015:59)

Yttrande över promemorian Särskilda satsningar på ungas och äldres hälsa (Ds 2015:59) Stockholms läns landsting i (i) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2016-02-10 LS 2015-1542 Landstingsstyrelsen Yttrande över promemorian Särskilda satsningar på ungas och äldres hälsa (Ds 2015:59) Föredragande

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2011:8 1 (13) LS 1010-0813 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Ändring av förbundsordning för Samordningsförbundet Botkyrka Föredragande landstingsråd: Filippa Reinfeldt Ärendet Samordningsförbundet

Läs mer

Motion 2015:27 av Tomas Eriksson m.fl. (MP) om regional storsatsning på elladdstolpar

Motion 2015:27 av Tomas Eriksson m.fl. (MP) om regional storsatsning på elladdstolpar Stockholms läns landsting 1(3) Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsdirektören 2016-04-13 LS 2015-1233 Handläggare: Anna Prestjan Landstingsstyrelsens miljöberedning Motion 2015:27 av Tomas Eriksson

Läs mer

Motion 2011:30 av Håkan Jörnehed m.fl. (V) om att se över och modernisera reglerna för visstidspension för politiker i Stockholms läns landsting

Motion 2011:30 av Håkan Jörnehed m.fl. (V) om att se över och modernisera reglerna för visstidspension för politiker i Stockholms läns landsting Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2012-10-03 LS 1110-1335 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstingsstyrelsen 1 2-10- 1 6 00006 Motion 2011:30 av Håkan Jörnehed m.fl. (V) om att se

Läs mer

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) Motion 2007:2 av Dag Larsson m fl (s) om införande av vaccin mot livmoderhalscancer

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) Motion 2007:2 av Dag Larsson m fl (s) om införande av vaccin mot livmoderhalscancer SKRIVELSE 1 (5) Landstingsstyrelsen Motion 2007:2 av Dag Larsson m fl (s) om införande av vaccin mot livmoderhalscancer inom Stockholms län Föredragande landstingsråd: Birgitta Rydberg ÄRENDET Motionärerna

Läs mer

SKRIVELSE 2014-06-04 LS 1404-0488. Håkan Jörnehed (V) har kommit in med en skrivelse om konsultkostnader.

SKRIVELSE 2014-06-04 LS 1404-0488. Håkan Jörnehed (V) har kommit in med en skrivelse om konsultkostnader. Stockholms läns landsting Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2014-06-04 LS 1404-0488 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstingsstyrelsen 1 4 *06-1 7 0 0 0 1 4 Svar på skrivelse av Håkan Jörnehed (V) om konsultkostnader

Läs mer

FÖRSLAG 2017:96 LS Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Patientavgifter för distanskontakter

FÖRSLAG 2017:96 LS Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Patientavgifter för distanskontakter FÖRSLAG 2017:96 LS 2017-1081 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Patientavgifter för distanskontakter Stockholms läns landsting 28 (86) Landstingsstyrelsen PROTOKOLL LS 2017-0084 2017-11-14 KL 10:00-10:30

Läs mer

Motion 2012:31 av Ylva Nork m.fl. (V) om att införa fri tandvård till och med 21 års ålder

Motion 2012:31 av Ylva Nork m.fl. (V) om att införa fri tandvård till och med 21 års ålder Stockholms läns landsting 1 (3) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2014-01-22 LS 1212-1653 LANDSTINGSSTYRELSEN 1 4 02-04 00017 Landstingsstyrelsen Motion 2012:31 av Ylva Nork m.fl. (V) om införa fri tandvård

Läs mer

Yttrande över remiss från Sveriges kommuner och landsting om Förslag angående former och inriktning av nationellt samarbete inom ehälsa

Yttrande över remiss från Sveriges kommuner och landsting om Förslag angående former och inriktning av nationellt samarbete inom ehälsa HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-03-27 p 18 1 (5) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2012-02-27 HSN 1202-0133 Handläggare: Ewa Printz Kim Nordlander Yttrande över remiss från Sveriges kommuner

Läs mer

Motion 2015:26 av Thomas Bengtsson m.fl. (MP) om arvoden för ledande landstingspolitiker, beredningen av arvoden och transparens

Motion 2015:26 av Thomas Bengtsson m.fl. (MP) om arvoden för ledande landstingspolitiker, beredningen av arvoden och transparens Stockholms läns landsting i (i) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2016-02-10 LS 2015-1232 Landstingsstyrelsen Motion 2015:26 av Thomas Bengtsson m.fl. (MP) om arvoden för ledande landstingspolitiker,

Läs mer

FÖRSLAG 2015:79 LS Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2015:11 av Birgitta Sevefjord m.fl. (V) om meddelarfrihet

FÖRSLAG 2015:79 LS Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2015:11 av Birgitta Sevefjord m.fl. (V) om meddelarfrihet FÖRSLAG 2015:79 LS 2015-0736 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2015:11 av Birgitta Sevefjord m.fl. (V) om meddelarfrihet Stockholms läns landsting 20 Landstingsstyrelsen PROTOKOLL 8/2015

Läs mer

Framtidsplan för hälso- och sjukvården

Framtidsplan för hälso- och sjukvården Landstingsstyrelsens förvaltning Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 1 (6) HSN 0910-1366 Handläggare: Henrik Gaunitz Landstingsstyrelsen Hälso- och sjukvårdsnämnden Framtidsplan för hälso- och sjukvården

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2014:79 LS 1309-1154 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2013:18 av Tomas Eriksson m.fl. (MP) om att inrätta en social investeringsfond för att öka folkhälsan i länet Landstingsstyrelsen

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2011:45 av Birgitta Sevefjord m.fl. (V) om människor som utsatts för tortyr

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2011:45 av Birgitta Sevefjord m.fl. (V) om människor som utsatts för tortyr 1 (3) FÖRSLAG 2012:59 LS 1112-1623 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2011:45 av Birgitta Sevefjord m.fl. (V) om människor som utsatts för tortyr Föredragande landstingsråd: Birgitta Rydberg

Läs mer

SKRIVELSE Landstingsstyrelsen j 1 1 -(fi- 2 0 * 015 Dnr:

SKRIVELSE Landstingsstyrelsen j 1 1 -(fi- 2 0 * 015 Dnr: Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen Ankom Stockholms läns landsting SKRIVELSE 2011-09-02 LS 1010-0800 LANOSTiNGSSTVRELSFN 1(4) 2011-09- 0 2 Landstingsstyrelsen j 1 1 -(fi- 2 0 * 015 Dnr:

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2013:11 av Mattias Sääksjärvi m.fl. (S) om Stockholms läns landsting + Pride = sant!

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2013:11 av Mattias Sääksjärvi m.fl. (S) om Stockholms läns landsting + Pride = sant! FÖRSLAG 2015:26 LS 1309-1147 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2013:11 av Mattias Sääksjärvi m.fl. (S) om Stockholms läns landsting + Pride = sant! Stockholms läns landsting 34 Landstingsstyrelsen

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2015:17 av Tara Twana m.fl. (S) om tandhälsan hos barn i utsatta områden

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2015:17 av Tara Twana m.fl. (S) om tandhälsan hos barn i utsatta områden FÖRSLAG 2016:21 LS 2015-1108 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2015:17 av Tara Twana m.fl. (S) om tandhälsan hos barn i utsatta områden Stockholms lans landsting 28 Landstingsstyrelsen PROTOKOLL

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2017:17 av Susanne Nordling m.fl. (MP) om sammanhållen vård och omsorg för äldre

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2017:17 av Susanne Nordling m.fl. (MP) om sammanhållen vård och omsorg för äldre FÖRSLAG 2017:119 LS 2017-0731 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2017:17 av Susanne Nordling m.fl. (MP) om sammanhållen vård och omsorg för äldre Stockholms läns landsting 56 (86) Landstingsstyrelsen

Läs mer

Kontaktpersoner för arbetet med ny regional indelning

Kontaktpersoner för arbetet med ny regional indelning Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-09-23 LS 2015-1095 Landstingsstyrelsen Kontaktpersoner för arbetet med ny regional indelning Föredragande landstingsråd: Torbjörn

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2016:2 av Tara Twana (S) och Swapna Sharma (S) om kunskapen om kvinnors hälsa

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2016:2 av Tara Twana (S) och Swapna Sharma (S) om kunskapen om kvinnors hälsa FÖRSLAG 2017:15 LS 2016-0261 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2016:2 av Tara Twana (S) och Swapna Sharma (S) om kunskapen om kvinnors hälsa 35 Landstingsstyrelsen PROTOKOLL 1/2016 Tisdagen

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:48 1 (5) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2003:32 av Andres Käärik m fl (fp) om fler utbildningsplatser för distriktssköterskor Föredragande landstingsråd: Lars Dahlberg Ärendet

Läs mer