Rutin vid ansökan om vård enligt 2 och 3 LVU samt omedelbart omhändertagande av barn och unga enligt 6 LVU

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rutin vid ansökan om vård enligt 2 och 3 LVU samt omedelbart omhändertagande av barn och unga enligt 6 LVU"

Transkript

1 Rutiner IFO Dnr KS KOMMUNSTYRELSEN Enhetschef Åsa Thuresson Rutin vid ansökan om vård enligt 2 och 3 LVU samt omedelbart omhändertagande av barn och unga enligt 6 LVU Kriterier för vård enligt LVU Lagen om Vård av Unga är tillämplig då det föreligger brister i den unges hemförhållanden (miljöfallen 2 ) eller i den unges beteende (beteendefallen 3 ) och det kan antas att behövlig vård inte kan ges den unge med samtycke av den eller dem som har vårdnaden om honom eller henne och, när den unge har fyllt 15 år, av honom eller henne själv. Ansökan om vård En ansökan om vård med stöd av LVU hos förvaltningsrätten skall enligt 4 andra stycket LVU innehålla en redogörelse för den unges förhållanden, de omständigheter som utgör grund för att den unge behöver beredas vård, tidigare vidtagna åtgärder och den vård som socialnämnden avser att anordna. En ansökan skall innehålla: Ansökan om vård där grunderna för vård anges samt protokollsutdrag från det nämndsammanträde (AU) vid vilket det beslutades om att ansöka om vård. Social utredning/redogörelse Vårdplan Läkarintyg (kan uteslutas om det finns skäl för det) Uppgift om var vården skall inledas I ansökan skall grunderna för vårdyrkandet anges, dvs. vilka brister som föreligger i den unges hemförhållanden (miljöfallen 2 ) eller i den unges beteende (beteendefallen 3) och på vilket sätt den unge befaras ta skada av rådande förhållanden. Av ansökan skall också framgå att det kan antas att behövlig vård inte kan ges med samtycke av vårdnadshavaren och, när den unge har fyllt 15 år, av honom själv. Vårdnadshavaren och den unges syn på vårdbehovet bör redovisas. Det skall framgå av utredningen den unges inställning till vården samt vilken information han/hon fått.

2 Handläggningsförfarande vid ansökan om vård enligt LVU 2 och 3 Ansökan om vård enligt LVU görs om utredning enligt 11 kap 1 och 2 SoL avslutas och det framkommer att det finns vårdbehov och vårdnadshavarna och/ eller den unge inte samtycker till vård. Ansökan kan också ske om ett samtycke ej bedöms trovärdigt, se SOSFS 97:15 sid 15. Beslut om att ansöka om vård enligt LVU fattas av myndighetsutskottet. Om ordinarie sammanträde inte sammanfaller tidsmässigt, kalla till extra sammanträde för beslut med omedelbar justering. Beslutsprotokollet ska vara med i handlingar som lämnas i ansökan. Fyll i blanketten Ansökan om vård (Blanketten finns på JP socialnet), där anges på vilka grunder ansökan görs. En vårdplan upprättas om det är möjligt i samarbete med vårdnadshavare och, när det rör äldre barn, även i samarbete med den unge. Det är särskilt viktigt då den unge fyllt 15 år. Av vårdplanen bör det framgå: vilka insatser nämnden tidigare vidtagit den unges nuvarande behandlingsbehov vilken vårdform som är planerad, dvs. familjehem eller HVB etc. Om nämnden vid ansökan vet vilket specifikt familjehem eller HVB nämnden har för avsikt att placera den unge bör det framgå av vårdplanen vårdens huvudsakliga inriktning under vilka premisser nämnden anser att vården kan upphöra. hur kontakten mellan barnet och föräldrarna samt andra för barnet betydelsefulla personer skall ordnas under vårdtiden. Om det är möjligt ange vilken omfattning kontakt ska ske. särskilda inslag i vården bör anges så långt det går att förutse t ex. barnpsykiatrisk behandling. Det bör framgå om föräldrarna och den unge samtycker till hela eller delar av vårdplanen. Det skall framgå vilken information den unge tagit del av. Läkarintyg skall bifogas. Läkarundersökning ska ske av den unge så att det inte föreligger medicinska eller psykiatriska skäl som talar emot att den unge kan beredas vård enligt LVU, eller att vården bör utformas på ett visst sätt. Vid behov för ungdomar ring placeringskonsulent på Statens institutionsstyrelse, SIS, för att få institutionsplats (dygnet runt). Har inte de någon plats att tillgå kan man ringa Gryning vård AB, mobil

3 Blankett för behov av plats på särskilt ungdomshem finns på och JP socialnet, Anmälan om behov av plats på särskilt ungdomshem. Handlingarna skickas till: Förvaltningsrätten Göteborg Box Göteborg Faxa samtidigt handlingarna till förvaltningsrätten, faxnr: Ring till förvaltningsrätten och förbered dem på att fax inkommer tel: Om inte ansökan om vård föregåtts av ett omedelbart omhändertagande och behov av offentligt biträde enligt 43 femte stycket RhjL redan anmälts till förvaltningsrätten, ska detta göras. Tänk på att behov av biträde inte enbart är vid ärendets behandling i förvaltningsrätten, utan kan finnas under handläggningstiden i nämnden. JO anför, om parten begär att få närvara vid nämndens sammanträde, bör även det offentliga biträdet ges samma möjlighet (JO 1983/84 s. 180). Om inte ansökan om vård föregåtts av ett omedelbart omhändertagande och den unge inte är placerad utanför det egna hemmet ska ett placeringsbeslut enligt 11 LVU fattas av myndighetsutskottet och undertecknas av nämndens ordförande, 1:a eller 2:e vice ordförande. Omplaceringar beslutas och undertecknas på samma sätt. Beslutet är möjligt att överklaga och besvärshänvisning ska medfölja. Det finns möjlighet att ansöka hos förvaltningsrätten om att förbjuda vårdnadshavaren att ta en underårig från familjehemmet, om det finns en påtaglig risk för att den unges hälsa eller utveckling skadas om han skiljs från hemmet. Beslut enligt 24 LVU om att ansöka om flyttningsförbud hos förvaltningsrätten fattas av myndighetsutskott. Fyll i blankett Ansökan om flyttningsförbud, (JP socialnet). Eventuellt kan beslut om reglerat umgänge/umgängesförbud eller hemlighållande av vistelseort enligt 14 LVU fattas då behov finns. Sådant beslut ska övervägas av myndighetsutskott var tredje månad. Övervägandet behöver ej kommuniceras. Om ansökan föregåtts av ett omedelbart omhändertagande och förvaltningsrätten fastställt beslutet, skall enligt 8 LVU ansökan om vård ges in till förvaltningsrätten inom fyra veckor från den dag omhändertagandet verkställdes. Beslutet anses verkställt när den unge med stöd av beslutet placeras utanför det egna hemmet.

4 Förvaltningsrättsförhandling skall hållas inom två veckor från det datum ansökan inkommit till förvaltningsrätten. Dom meddelas inom en vecka från det datum förhandling hållits. För mer information läs Socialstyrelsens allmänna råd vid handläggning av LVU. Omedelbart omhändertagande enligt 6 LVU I situationer då det inte är möjligt att avvakta förvaltningsrättens beslut om vård kan socialnämnden ingripa enligt 6 LVU. Denna medger ett interimistiskt beslut i avvaktan på ett slutligt beslut i vårdfrågan. Socialnämnden har både en rätt och en skyldighet att i undantagsfall besluta om ett omedelbart omhändertagande utan att i förväg underrätta vårdnadshavaren. Det kan vara i situationer då barnets behov av skydd kräver det, t.ex. vid misstanke om sexuella övergrepp eller misshandel. Ett omedelbart omhändertagande får inte beslutas enbart för att möjliggöra en läkarundersökning eller polishandräckning. Övriga förutsättningar för omhändertagande måste vara uppfyllda. Grunden för beslut enligt 6 LVU anges i 2 och 3 LVU, allmänt kallade för miljöfall 2 och beteendefall 3. Förutsättningar för ingripande Socialnämnden får besluta att den som är under 20 år omedelbart skall omhändertas, om 1. Det är sannolikt att den unge behöver beredas vård med stöd av LVU, och 2. Rättens beslut om vård inte kan avvaktas med hänsyn till något av följande skäl: a) vårdbehovet är med hänsyn till risk för den unges hälsa och utveckling akut, b) den fortsatta utredningen kan allvarligt försvåras, eller c) vidare åtgärder kan hindras. Båda förutsättningarna enligt 1 och 2 måste vara uppfyllda. Beslut om omedelbart omhändertagande kan inte överklagas. Beslut om placering kan överklagas. Beslutet gäller omedelbart. Förvaltningsrättens beslut om att fastställa eller att inte fastställa beslutet är överklagningsbart.

5 Handläggningsförfarande vid omedelbart omhändertagande enligt 6 LVU När behov av omedelbart omhändertagande enligt 6 LVU framkommer inleds utredning enligt 11 kap 1 och 2 SoL. OBS! Var observant på ålders-begränsningarna i 1 LVU se Socialstyrelsens allmänna råd för handläggning av LVU. Blankett för beslut om omedelbart omhändertagande med kortfattad situationsbeskrivning förbereds. Dessa undertecknas av ordförande, 1:a eller 2:e vice ordförande. Beslut om placering skrivs med fördel in på samma blankett. Vid behov för ungdomar ring placeringskonsulent på Statens institutionsstyrelse, SIS, för att få institutionsplats. Har inte de någon plats att tillgå kan man ringa Gryning vård AB, mobil Blankett om behov av plats på särskilt ungdomshem finns på och JP socialnet, Anmälan om behov av plats på särskilt ungdomshem. Faxa denna, samt ordförandebeslut till Beslut om placering enligt 11 tredje stycket LVU (bilaga 6) undertecknas av ordförande, 1:a eller 2:e vice ordförande. Besvärshänvisning ska medfölja. Om det föreligger hinder mot att verkställa det omedelbara omhändertagandet skall polismyndigheten lämna biträde. Beslut om polishandräckning enligt 43 andra stycket LVU. Blankett (JP socialnet) undertecknas av ordförande, 1:a eller 2:e vice ordförande. Blanketten faxas till Uddevalla polisdistrikt, vakthavande faxnummer: Socialnämnden skall till förvaltningsrätten anmäla behov av offentligt biträde enligt 43 femte stycket RhjL. Beslut om upphörande av omedelbart omhändertagande fattas av myndighetsutskott. Beslutet ska underrättas den åt vilken nämnden uppdragit vården, vårdnadshavare och den unge själv. Förvaltningsrätten ska underrättas i de fall underställning skett. Det ska ske oberoende skälen till upphörandet.

6 Underställning av beslut om omedelbart omhändertagande Enligt 7 första stycket LVU skall ett beslut om omedelbart omhändertagande underställas förvaltningsrätten. Underställningen utgör en form av kontroll av ett besluts riktighet. Nämndens beslut om omedelbart omhändertagande går inte att överklaga, men beslutet kommer ändå genom underställningen snabbt under prövning av domstol. Beslutet och handlingarna i ärendet skall underställas förvaltningsrätten utan oskäligt dröjsmål och senast inom en vecka från den dag beslutet fattades. Det får inte förekomma att nämnden avvaktar en tid med att sända in beslutet till förvaltningsrätten för att utreda om förutsättningarna för det omedelbara omhändertagandet är uppfyllda. Det kan emellertid vara nödvändigt att till beslutet foga annan utredning som finns tillgängliga hos nämnden. Vid beräkning av underställningstid bör lagen (1930:137) om beräkning av lagstadgad tid gälla. Handläggningsförfarande vid underställning av beslut om omedelbart omhändertagande Handlingarna, dvs. ordförandebeslut tillsammans med en kort utredning som redogör för omständigheterna som föranledde beslutet samt blanketten underställning (JP socialnet) skickas till förvaltningsrätten inom en vecka från den dag beslutet fattades. Viktiga frågor som ska framgå av utredningen är: Varför är det sannolikt att barnet behöver beredas vård enligt LVU? Varför kan rättens beslut om vård inte avvaktas? Vilka är omständigheterna som gör att barnet lider en påtaglig risk att skada sin hälsa och utveckling? Ring till förvaltningsrätten och förbered dem på att fax inkommer tel: Faxa sedan handlingarna till förvaltningsrätten faxnr: Skicka original handlingar med mottagarbevis till: Förvaltningsrätten Göteborg Box Göteborg Förvaltningsrätten skall enligt 7 andra stycket LVU pröva beslutet så snart det kan ske och senast inom en vecka från det beslutet och handlingarna kom in till rätten, om det inte finns synnerliga hinder. Om beslutet inte har underställts förvaltningsrätten inom föreskriven tid, upphör omhändertagandet. Förvaltningsrätten fastställer eller upphäver beslutet om omedelbart omhändertagande. Om vårdnadshavare eller den unge, om denne fyllt 15 år, eller ställföreträdare för barn under 15 år begär det, skall muntlig förhandling hållas om förhandlingen inte bedöms obehövlig eller särskilda skäl talar emot det. Förvaltningsrättens beslut om att fastställa eller inte fastställa beslutet är överklagningsbart. Om förvaltningsrätten fastställer ett beslut om omedelbart omhändertagande, skall enligt 8 LVU ansökan om vård ges in till förvaltningsrätten inom fyra veckor från den dag omhändertagandet verkställdes. Beslutet anses verkställt när den unge med stöd av beslutet placeras utanför det egna hemmet.

7 Att tänka på: Beslut som fattats av ordförande, 1:a eller 2:e vice ordförande ska redovisas vid nämndens nästa sammanträde. Övervägande enligt LVU 13:2 i miljöfallen (2 LVU) skall göras av myndighetsutskott minst var sjätte månad. Kort utredning jämför utvecklingen med vårdplanen. Kan vården ges frivilligt nu? Skall vården fortsätta? Övervägandet behöver ej kommuniceras vårdnadshavaren och det kan inte överklagas. Omprövning enligt 13:3 LVU skall göras i beteendefallen (3 LVU) minst var sjätte månad. Kort utredning jämför utvecklingen med vårdplanen. Kan vården ges frivilligt nu? Skall vården fortsätta? Beslutas av myndighetsutskott. Besvärshänvisning bifogas. Beslut om att vården upphör enl 21 LVU fattas av myndighetsutskott. Det skall vara ett aktivt beslut även om vården avslutas på grund av ålder, 18 respektive21. Kan föräldrarna betala för sitt barns placering enl SoL 8 kap 1 och SoF 43, belopp motsvarande underhåll? Beräkning se kommunförbundets cirkulär 1997:128. Eventuella omplaceringar beslutas och undertecknas av ordförande, 1:a eller 2:e vice ordförande. Besvärshänvisning bifogas. Om förvaltningsrätten avslår nämndens ansökan om LVU kan nämnden överklaga beslutet och begära inhibition av beslutet till dess att kammarrätten prövat ärendet. Om vårdnadshavaren överklagar ett beslut jml 2 LVU, fattat av förvaltningsrätten, behövs ett nämndsprotokoll på att myndisghetsutskottet beslutat att bestrida överklagandet och gå vidare i processen till kammarrätten.

8 LATHUND FÖR OMEDELBART OMHÄNDERTAGANDE (6 LVU) 1. Kontakta ordförande, 1:a eller 2:e vice ordförande för att få ordförandebeslut med kortfattad beskrivning/bakgrund undertecknat (bilaga 5). 2. Öppna utredning enligt 11 kap 1 och 2 i datasystemet och skriv beskrivning/bakgrund. 3. Ring SiS vid behov Faxa, alternativt anmäl behov av plats via nätet, (bilaga 4). Handläggaren skall också faxa in ordförandebeslutet, (bilaga 5). 4. Eventuellt kan det behövas polishandräckning (bilaga 7) för att verkställa beslutet. Detta beslutas av arbetsledningen. Informera polisen i Uddevalla på telefonnummer och faxa handräckningsbegäran till Se till att den unge blir läkarundersökt. 6. Underställ beslutet till förvaltningsrätten senast inom en vecka från den dag beslutet fattades. Faxa ordförandebeslut med bakgrund/beskrivning samt blanketten Underställning (bilaga 8) och skicka dom samtidigt med mottagarbevis med posten. Så snart läkarintyget inkommer faxas även detta till förvaltningsrätten. Förvaltningsrätten i Göteborg Box Göteborg Fax Fyra veckor från den dag omhändertagandet verkställdes skall ansökan om vård vara förvaltningsrätten till handa.

Rutin omhändertagande enligt 6 LVU

Rutin omhändertagande enligt 6 LVU Ansvarig för rutin: Avdelningschef Individ och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef, 2013-10-30 Reviderad (av vem och datum) Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens

Läs mer

LVM FÖRFARENDE - RUTIN

LVM FÖRFARENDE - RUTIN Individ- och familjeomsorgen Socialförvaltningen LVM FÖRFARENDE - RUTIN Handläggare: Befattning: Pernilla Lindqvist 1:e socialsekreterare Upprättad: 2014-01-01 Version: 1 OMEDELBART OMHÄNDERTAGANDE JML

Läs mer

LVU-utbildning den 24 mars 2011

LVU-utbildning den 24 mars 2011 LVU-utbildning den 24 mars 2011 LVU lag med särskilda bestämmelser om vård av unga. Förutsättningar för tillämpning Gäller alla barn som vistas i Sverige Missförhållande avseende hemmiljö eller eget beteende

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga; SFS 2003:406 Utkom från trycket den 23 juni 2003 utfärdad den 12 juni 2003. Enligt riksdagens beslut

Läs mer

Fråga om inhibition av ett beslut om beredande av vård enligt LVU när den unge inte är föremål för omedelbart omhändertagande.

Fråga om inhibition av ett beslut om beredande av vård enligt LVU när den unge inte är föremål för omedelbart omhändertagande. HFD 2016 ref. 12 Fråga om inhibition av ett beslut om beredande av vård enligt LVU när den unge inte är föremål för omedelbart omhändertagande. 28 förvaltningsprocesslagen (1971:291), 40 tredje stycket

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT 1 (6) meddelat i Stockholm den 16 juni 2011 KLAGANDE Socialnämnden i Gävle kommun Box 803 801 30 Gävle MOTPARTER 1. AA Ombud och offentligt biträde: Jur. kand. BB 2.

Läs mer

Socionomer måste kunna sociallagstiftningen socionomernas signum

Socionomer måste kunna sociallagstiftningen socionomernas signum Socionomer måste kunna sociallagstiftningen socionomernas signum Ingen annan yrkesgrupp kan sociallagstiftningen Att kunna sociallagstiftningen är framförallt att tillämpa den inte rabbla lagtext -03-17

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1988:870) om vård av missbrukare i vissa fall; SFS 2005:467 Utkom från trycket den 17 juni 2005 utfärdad den 9 juni 2005. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Lag (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av LVU. Inledande bestämmelse

Lag (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av LVU. Inledande bestämmelse Lag (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av LVU Inledande bestämmelse 1 Insatser inom socialtjänsten för barn och ungdom skall göras i samförstånd med den unge och hans eller hennes vårdnadshavare

Läs mer

Lagstiftning inom missbrukarvården SoL, LVU och LVM. Johan Dahlström Kurator Beroendecentrum, avdelning 1 Malmö

Lagstiftning inom missbrukarvården SoL, LVU och LVM. Johan Dahlström Kurator Beroendecentrum, avdelning 1 Malmö Lagstiftning inom missbrukarvården SoL, LVU och LVM Johan Dahlström Kurator Beroendecentrum, avdelning 1 Malmö Socialtjänstlagen (SoL) 1 kap. Socialtjänstens mål 1 Samhällets socialtjänst skall på demokratins

Läs mer

Lag (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga

Lag (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga Svensk författningssamling 1990:52 SFS nr: 1990:52 Ändrad: t.o.m. SFS 2012:777 Källa: Regeringskansliet / Lagrummet Lag (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga Inledande bestämmelse 1 Insatser

Läs mer

Tvångsvård av barn och unga

Tvångsvård av barn och unga Tvångsvård av barn och unga Redovisning avseende 1996-4 Tvångsvård av barn och unga Redovisning avseende 1996-4 ISSN 13-89, meddelande :18 Ansvarig: Britt Segerberg Text: Perarne Petersson Omslagsbild:

Läs mer

Kvalitetssäkring för barnavårdsutredningar Några anmärkningar kring de begrepp som används:

Kvalitetssäkring för barnavårdsutredningar Några anmärkningar kring de begrepp som används: STYRDOKUMENT DATUM 2015-11-09 Kvalitetssäkring för barnavårdsutredningar Några anmärkningar kring de begrepp som används: Barnavårdsutredning - den utredningsprocess som Socialtjänstlagen föreskriver ska

Läs mer

Rutin utredning 11:1 barn

Rutin utredning 11:1 barn Ansvarig för rutin: Avdelningschef Individ- och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef Reviderad (av vem och datum) Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens ledningsgrupp,

Läs mer

Länsgemensam samverkansrutin mellan Socialtjänsten och Hälso- och sjukvården i Västmanland vid ärenden utifrån Lagen om vård av missbrukare i vissa

Länsgemensam samverkansrutin mellan Socialtjänsten och Hälso- och sjukvården i Västmanland vid ärenden utifrån Lagen om vård av missbrukare i vissa Länsgemensam samverkansrutin mellan Socialtjänsten och Hälso- och sjukvården i Västmanland vid ärenden utifrån Lagen om vård av missbrukare i vissa fall (LVM) Innehållsförteckning Giltighet 1 Parter Syfte

Läs mer

LAG OCH REGELSTYRD. Vägledande principer 2013-04-15. Socialtjänstlagen (2001:453) Helhetssyn Målinriktad ramlag med rättighetsinslag

LAG OCH REGELSTYRD. Vägledande principer 2013-04-15. Socialtjänstlagen (2001:453) Helhetssyn Målinriktad ramlag med rättighetsinslag LAG OCH REGELSTYRD Socialtjänstlagen SoL Förvaltningslagen Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga LVU Lag om vård av missbrukare i vissa fall LVM Offentlighets och sekretesslagen Lagen om stöd

Läs mer

Upprättad av socialtjänsten genom Anette Höögh Helene L Lindström Birgitta Rasmusson 2010-04-13

Upprättad av socialtjänsten genom Anette Höögh Helene L Lindström Birgitta Rasmusson 2010-04-13 Upprättad av socialtjänsten genom Anette Höögh Helene L Lindström Birgitta Rasmusson 2010-04-13 INNEHÅLL ÄRENDEGÅNG....1 BEGREPPSFÖRKLARING. 2 ANMÄLAN TILL SOCIALTJÄNSTEN. 4 UPPGIFTER VID ANMÄLAN TILL

Läs mer

11 kap. 1 SoL 11 kap. 1 a SoL 11 kap. 2 SoL. 11 kap. 1 SoL 11 kap. 1 a SoL

11 kap. 1 SoL 11 kap. 1 a SoL 11 kap. 2 SoL. 11 kap. 1 SoL 11 kap. 1 a SoL 1. Barn- och ungdom Nr Ärende Lagrum Delegat Anmärkning 1.1 Beslut om att göra skyddsbedömning och inleda utredning 11 kap. 1 SoL 11 kap. 1 a SoL 11 kap. 2 SoL Handläggare Skyddsbedömning ska genomföras

Läs mer

6.2. Socialtjänst enheten för ensamkommande

6.2. Socialtjänst enheten för ensamkommande 1 6.2. Socialtjänst enheten för ensamkommande Gemensam enhet för Kungsholmen, Norrmalm och Östermalms stadsdelsnämnd. (SoL, LVU, LuL, FB m.m.) Ärendegrupp Lagrum Lägsta delegat Kommentarer SoL m.fl. lagar

Läs mer

xe8&feature=related

xe8&feature=related LAG OCH REGELSTYRD Socialtjänstlagen SoL Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga LVU Lag om vård av missbrukare i vissa fall LVM LOB lag om omhändertagande av berusade personer LSU Lag om verkställighet

Läs mer

Grundläggande bestämmelser av Lejla Mulalic

Grundläggande bestämmelser av Lejla Mulalic Grundläggande bestämmelser av Lejla Mulalic De grundläggande bestämmelserna om myndigheternas skyldighet att registrera allmänna handlingar. Allmänna handlingar ska registreras så snart de har kommit in

Läs mer

Rutin för handläggning vid misstänkta eller konstaterade missförhållanden i familjehem, jourhem eller HVB

Rutin för handläggning vid misstänkta eller konstaterade missförhållanden i familjehem, jourhem eller HVB Kvalitetsledningssystem enligt SOSFS 2011:9 RUTIN FÖR HANDLÄGGNING VID MISSTÄNKTA ELLER KONSTATERADE MISSFÖRHÅLLANDEN I FAMILJEHEM, JOURHEM ELLER HVB Gäller fr o m t o m: 2015-10-09 2017-10-09 Fastställare:

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT 1 (7) meddelat i Stockholm den 8 februari 2016 KLAGANDE AA Ombud och offentligt biträde: Jur. kand. Mikael Andersson Advokatfirman Åhlén & Lyreskog AB Norra Rådmansgatan

Läs mer

Rutin ärendes aktualisering anmälan

Rutin ärendes aktualisering anmälan Ansvarig för rutin Avdelningschef Individ och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef, 2013-10-30 Beslutad (datum och av vem) Socialförvaltningens ledningsgrupp, 2013-12-16 Reviderad

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 17 juni 2015 KLAGANDE 1. AA Ombud och offentligt biträde: Advokat Tommy Lindell Advokatbyrån Allemans i Malmö AB Rörsjögatan 26 B 211 37

Läs mer

xe8&feature=related

xe8&feature=related LAG OCH REGELSTYRD Socialtjänstlagen SoL Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga LVU Lag om vård av missbrukare i vissa fall LVM LOB lag om omhändertagande av berusade personer LSU Lag om verkställighet

Läs mer

Styrdokument - Beslutsformuleringar Barn och unga 2017

Styrdokument - Beslutsformuleringar Barn och unga 2017 Styrdokument - Beslutsformuleringar Barn och unga 2017 Dokumenttyp Dokumentnamn Beslutat datum Gäller från datum Styrdokument Styrdokument - Beslutsformuleringar Barn och unga 2017 Beslutat av Ansvarig

Läs mer

SVÅRT ATT SE ANSVAR ATT HANDLA!

SVÅRT ATT SE ANSVAR ATT HANDLA! Anmälningsskyldighet om missförhållanden som rör barn SVÅR A SE ANSVAR A HANDLA! Helena Hansson, lektor i socialt arbete Socialhögskolan, Lunds universitet samt Institutionen för hälsa, vård och samhälle

Läs mer

BESLUT. Stf justitieombudsmannen Lilian Wiklund Sid 1 (5) Dnr. Datum

BESLUT. Stf justitieombudsmannen Lilian Wiklund Sid 1 (5) Dnr. Datum BESLUT Stf justitieombudsmannen Lilian Wiklund Datum 2017-12-21 Dnr 7984-2016 Sid 1 (5) Anmälan mot Arbete och välfärdsnämnden i Kristianstads kommun om handläggningen av två ärenden om vård enligt LVU;

Läs mer

Besluts- och delegationsförteckning inom socialtjänst gällande socialjour

Besluts- och delegationsförteckning inom socialtjänst gällande socialjour Besluts- och delegationsförteckning inom socialtjänst gällande socialjour B E S L U T S - O C H D E L E G A T I O N S F Ö R T E C K N I N G S O C I A L J O U R B E S L U T S - O C H D E L E G A T I O N

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT 1 (6) meddelat i Stockholm den 28 maj 2015 KLAGANDE AA Ombud och offentligt biträde: Advokat Oskar Söderberg Advokatfirman Per Nyberg AB Rådhusesplanaden 7 A 903 28

Läs mer

Vägledande dokument. Att anmäla oro för barn Socialförvaltningen

Vägledande dokument. Att anmäla oro för barn Socialförvaltningen Vägledande dokument Att anmäla oro för barn Socialförvaltningen Beslutad av: funktionschef IFO 20190502 Reviderad: Dokumentansvarig: enhetschef för barn och unga För revidering ansvarar: enhetschef för

Läs mer

HEDERSRELATERAT VÅLD VÅLD I NÄRA RELATIONER SOCIALTJÄNSTENS ANSVAR

HEDERSRELATERAT VÅLD VÅLD I NÄRA RELATIONER SOCIALTJÄNSTENS ANSVAR HEDERSRELATERAT VÅLD VÅLD I NÄRA RELATIONER SOCIALTJÄNSTENS ANSVAR Mikael Thörn Socialkonsulent Länsstyrelsen Västra Götalands Län 031-60 52 08 mikael.thorn@o.lst.se SOCIALTJÄNSTENS ANSVAR 1 kap 2 SoL

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i socialtjänstlagen (2001:453); SFS 2012:776 Utkom från trycket den 7 december 2012 utfärdad den 29 november 2012. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

Lagen (1988:870) om vård av missbrukare i vissa fall

Lagen (1988:870) om vård av missbrukare i vissa fall Lagen (1988:870) om vård av missbrukare i vissa fall Kriterier för LVM-vård 4 Tvångsvård skall beslutas om, 1. någon till följd av ett fortgående missbruk av alkohol, narkotika eller flyktiga lösningsmedel

Läs mer

Lagen om psykiatrisk tvångsvård, LPT

Lagen om psykiatrisk tvångsvård, LPT Lagen om psykiatrisk tvångsvård, LPT Information till patienter Brukarinflytande-samordnare, BISAM Psykiatri Södra Stockholm STOCKHOLM LÄNS SJUKVÅRDSOMRÅDE Innehåll Allmänt... 3 Förutsättningar för intagning

Läs mer

Riktlinjer för handläggning av ärenden som avser familjehem och jourhem samt rekrytering och utredning av familjehem och jourhem i Strängnäs kommun

Riktlinjer för handläggning av ärenden som avser familjehem och jourhem samt rekrytering och utredning av familjehem och jourhem i Strängnäs kommun 7:1 7:2 7:3 Beslutad: Socialnämnden 2015-05-26, SN xx Gäller fr o m: 2015-06-01 Myndighet: Individ- och familjeomsorgen Diarienummer: SN/2015:216-700 Ersätter: Allmänna riktlinjer IFO dnr 3/2002-760 Ansvarig:

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga Publicerad den 7 juni 2018 Utfärdad den 31 maj 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

Initiativärende. Fråga om förutsättningarna för att begära handräckning enligt 43 LVU

Initiativärende. Fråga om förutsättningarna för att begära handräckning enligt 43 LVU BESLUT Justitieombudsmannen Lilian Wiklund Datum 2015-10-21 Dnr 229-2013 Sid 1 (7) Initiativärende. Fråga om förutsättningarna för att begära handräckning enligt 43 LVU Beslutet i korthet: En 17-årig rumänsk

Läs mer

LVU-processen från start till mål

LVU-processen från start till mål LVU-processen från start till mål Att processa som offentligt biträde till barn och vårdnadshavare i LVU-mål innebär snabb handläggning, muntliga förhandlingar och muntlig bevisning. Klientkontakten är

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1991:1129) om rättspsykiatrisk vård; SFS 2000:354 Utkom från trycket den 7 juni 2000 utfärdad den 25 maj 2000. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (9) meddelad i Stockholm den 29 juni 2012 KLAGANDE 1. AA Ställföreträdare och offentligt biträde: Advokat Peter Wanhainen Box 22554 104 22 Stockholm 2. Södermalms stadsdelsnämnd

Läs mer

Kvalitetssäkring för barnavårdsutredningar

Kvalitetssäkring för barnavårdsutredningar 1(6) STYRDOKUMENT DATUM 2011-01-01 Kvalitetssäkring för barnavårdsutredningar Några anmärkningar kring de begrepp som använts: Barnavårdsutredning - den utredningsprocess som Socialtjänstlagen föreskriver

Läs mer

SOSFS 2006:12 (S) Allmänna råd. Handläggning och dokumentation av ärenden som rör barn och unga. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2006:12 (S) Allmänna råd. Handläggning och dokumentation av ärenden som rör barn och unga. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2006:12 (S) Allmänna råd Handläggning och dokumentation av ärenden som rör barn och unga Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras verkets föreskrifter

Läs mer

Avsnitt 10: När barn riskerar att fara illa Domstolspodden om LVU

Avsnitt 10: När barn riskerar att fara illa Domstolspodden om LVU Domstolspodden Avsnitt 10: När barn riskerar att fara illa Domstolspodden om LVU September 2018 Gäster: Åsa Ståhl, domare, Kammarrätten i Göteborg och Johan Lundmark, domare, Förvaltningsrätten i Stockholm.

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 31 maj 2012 KLAGANDE 1. AA Ställföreträdare och offentligt biträde: Jur. kand. Oskar Friling Advokatfirman Schmidt & Co AB Järnvägsgatan

Läs mer

Uppdrag om förutsättningar för omedelbart omhändertagande av barn och unga som saknar hemvist i Sverige

Uppdrag om förutsättningar för omedelbart omhändertagande av barn och unga som saknar hemvist i Sverige 2017-04-05 S2017/02154/FST Bilaga till protokoll 2017-04-05 206 Socialdepartementet Uppdrag om förutsättningar för omedelbart omhändertagande av barn och unga som saknar hemvist i Sverige Behov av utredning

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2019-03-15 Närvarande: F.d. justitieråden Eskil Nord och Lena Moore samt justitierådet Dag Mattsson Omedelbart omhändertagande av barn i vissa internationella

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT 1 (6) meddelat i Stockholm den 8 december 2011 KLAGANDE 1. AA 2. BB Ombud för 1-2 (vårdnadshavarna) och av dessa befullmäktigat ombud för CC: DD Offentligt biträde

Läs mer

POSTADRESS: BESÖKSADRESS: TELEFON: TELEFAX: E-POST: WWW: LINKÖPING Östgötagatan e.lst.

POSTADRESS: BESÖKSADRESS: TELEFON: TELEFAX: E-POST: WWW: LINKÖPING Östgötagatan e.lst. Tvångsomhändertaganden enligt LVU år 2007 LÄNSSTYRELSEN ÖSTERGÖTLAND 701-17828-2008 FÖRORD Länsstyrelsen har enligt 13 kapitlet 2 socialtjänstlagen tillsyn över den socialtjänst som kommunerna inom länet

Läs mer

LVU - lag med särskilda bestämmelser om vård av unga

LVU - lag med särskilda bestämmelser om vård av unga 2012-11-23 13/01 Socialnämnden (motsv) IFO LVU - lag med särskilda bestämmelser om vård av unga Utbildningsdag om tillämpning av LVU och lite om handläggning av ärenden BAKGRUND Socialtjänsten är utsatt

Läs mer

Att anmäla oro för barn

Att anmäla oro för barn Att anmäla oro för barn Reviderad 2017-10-09 Alla som arbetar med barn har en avgörande roll i att uppmärksamma barn som kan behöva samhällets stöd eller skydd. Att göra en anmälan kan kännas svårt liksom

Läs mer

SVÅRT ATT SE ANSVAR ATT HANDLA! - För anmälan eller konsultation om eller att ett barn/ungdom (0-18 år) far illa, eller misstänks fara illa

SVÅRT ATT SE ANSVAR ATT HANDLA! - För anmälan eller konsultation om eller att ett barn/ungdom (0-18 år) far illa, eller misstänks fara illa SVÅRT ATT SE ANSVAR ATT HANDLA! - För anmälan eller konsultation om eller att ett barn/ungdom (0-18 år) far illa, eller misstänks fara illa Den här skriften är en vägledning för alla som i sin yrkesutövning

Läs mer

Nedan följer en beskrivning av hur socialsekreteraren kan gå till väga för att ansöka om en särskild förordnad vårdnadshavare för barnet.

Nedan följer en beskrivning av hur socialsekreteraren kan gå till väga för att ansöka om en särskild förordnad vårdnadshavare för barnet. September 2012 RUTIN FÖR ATT ANSÖKA OM SÄRSKILD FÖRORDNAD VÅRDNADSHAVARE (SFV) FÖR ENSAMKOMMANDE BARN När ett barn som har kommit till Sverige utan vårdnadshavare får permanent uppehållstillstånd (PUT)

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i föräldrabalken; SFS 2006:458 Utkom från trycket den 14 juni 2006 utfärdad den 1 juni 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om föräldrabalken 2

Läs mer

Ändringsförslag delegationsbestämmelser

Ändringsförslag delegationsbestämmelser TJÄNSTEUTLÅTANDE Sida 1 av 8 Socialförvaltningen Eva A Lindholm Rebecka Modin Agneta Rönnkvist Datum Dnr Sid 2017-10-30 SN-2015-5 1 (8) delegationsbestämmelser Socialförvaltningens förslag till beslut

Läs mer

Marianne Ny Överåklagare. Utvecklingscentrum Göteborg

Marianne Ny Överåklagare. Utvecklingscentrum Göteborg Att företräda barn. Marianne Ny Överåklagare Utvecklingscentrum Göteborg RÄTTSÄKERHET Den misstänktes rättssäkerhet rätten till fair trial Brottsoffrets rättssäkerhet Rättssäkerhet för barn som brottsoffer

Läs mer

Lag om vård av missbrukare Lag om vård av unga

Lag om vård av missbrukare Lag om vård av unga Lag om vård av missbrukare Lag om vård av unga Härnösand 2018-03-13 Dagens program Socialnämndens övergripande ansvar Frivillighet, samtycke och tvång Allmänna krav på ärendehandläggningen och dokumentation

Läs mer

Tillsynsrapport. Familjehemshandläggning. Söderhamn

Tillsynsrapport. Familjehemshandläggning. Söderhamn TILLSYNSRAPPORT 1 (8) Sociala enheten Lars Tunegård Tillsynsrapport. Familjehemshandläggning. Söderhamn Bakgrund Länsstyrelsen har regeringens uppdrag att under 2006 2007 genomföra tillsyn av familjehemshandläggningen

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT 1 (7) meddelat i Stockholm den 8 november 2016 KLAGANDE Socialnämnden i Södertälje kommun 151 89 Södertälje MOTPART AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Stockholms

Läs mer

Fråga om det finns tillräckliga skäl för att hemlighålla ett barns vistelseort för en förälder.

Fråga om det finns tillräckliga skäl för att hemlighålla ett barns vistelseort för en förälder. HFD 2017 ref. 39 Fråga om det finns tillräckliga skäl för att hemlighålla ett barns vistelseort för en förälder. 14 lagen (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga Högsta förvaltningsdomstolen

Läs mer

DOM. 20!3-03- 3 k Meddelad i Sundsvall. KLAGANDE Belhaj Nourdin, 19950729- SiS ungdomshem Eknäs Vallby 745 98 Enköping

DOM. 20!3-03- 3 k Meddelad i Sundsvall. KLAGANDE Belhaj Nourdin, 19950729- SiS ungdomshem Eknäs Vallby 745 98 Enköping ' KAMMARRÄTTEN I SUNDSVALL DOM 20!3-03- 3 k Meddelad i Sundsvall Mål nr 543-13 KLAGANDE Belhaj Nourdin, 19950729- SiS ungdomshem Eknäs Vallby 745 98 Enköping Ombud och offentligt biträde: Jur.kand. Stina

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 20 juni 2017 KLAGANDE AA Ombud: Jur.kand. Miriam Lisak Advokatfirman Credo AB Korsgatan 3 411 16 Göteborg MOTPART Stadsdelsnämnden Västra

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (1989:529); SFS 2005:762 Utkom från trycket den 14 november 2005 utfärdad den 10 november 2005. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 2 kap.

Läs mer

BESLUT. Tillsyn av handläggning av ärende vid socialtjänsten i Jönköping

BESLUT. Tillsyn av handläggning av ärende vid socialtjänsten i Jönköping /(\ BESLUT 1nspekt1onen för vård och omsorg 2015-05-12 Dnr 8.5-6836/2015-9 1(10) Avdelning sydöst Alexandra Engelholm, Alexandra.Engelholm@ivo.se Jönköpings kommun Socialnämnden Kansliet för nämndservice

Läs mer

Omedelbart omhändertagande av barn i vissa internationella situationer

Omedelbart omhändertagande av barn i vissa internationella situationer Socialutskottets betänkande Omedelbart omhändertagande av barn i vissa internationella situationer Sammanfattning Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till ändringar i lagen om allmänna förvaltningsdomstolar,

Läs mer

Delegation kan ske till socialnämndens ordförande att i brådskande fall fatta beslut enligt LVU att inte röja den

Delegation kan ske till socialnämndens ordförande att i brådskande fall fatta beslut enligt LVU att inte röja den HFD 2016 ref. 74 Delegation kan ske till socialnämndens ordförande att i brådskande fall fatta beslut enligt LVU att inte röja den unges vistelseort. 14 andra stycket lagen (1990:52) med särskilda bestämmelser

Läs mer

Riktlinjer vid misstanke om att barn far illa

Riktlinjer vid misstanke om att barn far illa Riktlinjer vid misstanke om att barn far illa Ett stöd i samarbete mellan förskola, skola och socialtjänst kring anmälningsärende enligt 14 kap.1 Socialtjänstlagen. Definitionen utgår från barnet, skiljer

Läs mer

Betänkandet Ökat skydd mot hedersrelaterad brottslighet, SOU 2018:69

Betänkandet Ökat skydd mot hedersrelaterad brottslighet, SOU 2018:69 R2B REMISSYTTRANDE 1 (6) Justitiedepartementet Betänkandet Ökat skydd mot hedersrelaterad brottslighet, SOU 2018:69 (Ju2018/04195/L5) Kammarrätten begränsar yttrandet till att avse förslaget om utreseförbud

Läs mer

PROTOKOLL Sammanträdesdatum

PROTOKOLL Sammanträdesdatum PROTOKOLL Plats och tid: Kommunhuset, Socialchefens tjänsterum kl. 14:00-16:00 Beslutande Elisabeth Holmer (S), ordförande Jenny Delén (M), 1 vice ordförande Göran Långström (PF), tjänstgörande ersättare

Läs mer

Dnr SN13/25 RIKTLINJER. Riktlinjer för handläggning inom missbruks- och beroendevården. Antagen av socialnämnden 2013-11-07

Dnr SN13/25 RIKTLINJER. Riktlinjer för handläggning inom missbruks- och beroendevården. Antagen av socialnämnden 2013-11-07 Dnr SN13/25 RIKTLINJER för handläggning inom missbruks- och beroendevården socialnämnden 2013-11-07 Dnr SN13/25 2/6 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Mål och inriktning... 3 3 Utredning och handläggning...

Läs mer

BESLUT. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har i tillsynen funnit brister i nämndens hantering av förhandsbedömningar. Nämnden ska säkerställa att

BESLUT. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har i tillsynen funnit brister i nämndens hantering av förhandsbedömningar. Nämnden ska säkerställa att BESLUT egp inspektionen forvårdochomsorg 2014-04-04 Dnr 8.5-3485/20141(7) Avdelningmitt SusanneGerlecz Susanne.gerleczgivo.se Nyköpings kommun Socialnämnden 611 83 Nyköping Ärendet Egeninitierad verksamhetstillsyn

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (5)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (5) Plats Lomma kommunhus, Sammanträdesrum Önnerup Tid 2019-01-29, kl. 08:32-10.43 Sammanträdesdatum s. 1 (5) Beslutande Övriga deltagare Susanne Borgelius (M) Anders Olin (M) Charlott Enocson (M) Britt Hjertqvist

Läs mer

Socialtjänstlag (2001:453)

Socialtjänstlag (2001:453) Socialtjänstlag (2001:453) 5 kap. Särskilda bestämmelser för olika grupper Barn och unga 1 Socialnämnden ska - verka för att barn och ungdom växer upp under trygga och goda förhållanden, - i nära samarbete

Läs mer

DOM. medborgare i Georgien. Ombud och offentligt biträde: MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT. Migrationsöverdomstolen avslår överklagandet.

DOM. medborgare i Georgien. Ombud och offentligt biträde: MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT. Migrationsöverdomstolen avslår överklagandet. KAMMARRÄTTEN Avdelning 6 DOM Meddelad i Stockholm Sida 1 (5) KLAGANDE medborgare i Georgien Ombud och offentligt biträde: ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsrättens i Stockholms län, migrationsdomstolen, dom den

Läs mer

Nya föreskrifter och allmänna råd om dokumentation inom socialtjänsten. Ylva Ehn

Nya föreskrifter och allmänna råd om dokumentation inom socialtjänsten. Ylva Ehn Nya föreskrifter och allmänna råd om dokumentation inom socialtjänsten Se Ylva Ehn Motiv för översyn av SOSFS 2006:5 Större enhetlighet, mer ändamålsenlig struktur för att dokumentationen ska kunna användas

Läs mer

Lagen om psykiatrisk tvångsvård, LPT

Lagen om psykiatrisk tvångsvård, LPT Lagen om psykiatrisk tvångsvård, LPT Information till patienter Psykiatrin Södra Innehållsförteckning Allmänt Allmänt...3 Förutsättningar för intagning enligt LPT...4 Hur länge kan man vårdas under tvång?...6

Läs mer

Riktlinje för. Underrubrik här Brödtext här. Antagen i socialnämnden XXXX XX Riktlinjer för handläggning och dokumentation barn- och ungdomsärenden.

Riktlinje för. Underrubrik här Brödtext här. Antagen i socialnämnden XXXX XX Riktlinjer för handläggning och dokumentation barn- och ungdomsärenden. Riktlinje för. Underrubrik här Brödtext här Antagen i socialnämnden XXXX XX Riktlinjer för handläggning och dokumentation barn- och ungdomsärenden. Antagen i socialnämnden 2011-11-01 122 Inledning All

Läs mer

6. Socialtjänst familjeenheten, familjerätt och ungdomsmottagning (SoL, LVU, LuL, FB m.m.)

6. Socialtjänst familjeenheten, familjerätt och ungdomsmottagning (SoL, LVU, LuL, FB m.m.) 1 6. Socialtjänst familjeenheten, familjerätt och ungdomsmottagning (SoL, LVU, LuL, FB m.m.) Ärendegrupp Lagrum Lägsta delegat Kommentarer SoL m.fl. lagar 6.1.1 Bistånd till barn och unga i form av vård

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 11 april 2014 KLAGANDE AA Ombud och offentligt biträde: Advokat Leif Gustafsson Kiruna Advokatbyrå Box 22 981 21 Kiruna MOTPARTER 1. Socialnämnden

Läs mer

Ändrade åldersbedömningar av ensamkommande barn

Ändrade åldersbedömningar av ensamkommande barn PM 2017-06-14 Avdelningen för juridik Emilia Danielsson Mia Hemmestad Eva von Schéele Ändrade åldersbedömningar av ensamkommande barn Allmänt om åldersbedömningar Frågan om en ensamkommande asylsökande

Läs mer

Rutin ärendes aktualisering Ansökan

Rutin ärendes aktualisering Ansökan Ansvarig för rutin: Avdelningschef Individ- och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef, 2013-10-30 Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens ledningsgrupp, 2013-12-16 Reviderad

Läs mer

Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl :00 ajournering 9:40 12:05

Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl :00 ajournering 9:40 12:05 Sammanträdesdatum s. 1 (7) Plats Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl. 08.30 13:00 ajournering 9:40 12:05 Beslutande Övriga deltagare Sofia Forsgren-Böhmer (M) Britt Hjertqvist (L) Anders

Läs mer

HANDLÄGGNING BARN OCH UNGA

HANDLÄGGNING BARN OCH UNGA SOCIALFÖRVALTNINGEN Beslutade av SN 183 2014-11-19 HANDLÄGGNING BARN OCH UNGA Individ- och familjeomsorgen Kils kommun Postadress Besöksadress Telefon +46 (0)554-191 00 Bankgiro 109-6510 Box 88 V Torggatan

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av missförhållanden eller påtaglig risk för missförhållanden inom individ och familjeomsorg (IFO)

Rutin för rapportering och handläggning av missförhållanden eller påtaglig risk för missförhållanden inom individ och familjeomsorg (IFO) 1(5) STYRDOKUMENT DATUM 2014-10-16 Rutin för rapportering och handläggning av missförhållanden eller påtaglig risk för missförhållanden inom individ och familjeomsorg (IFO) samt Rutin för Lex Sarah-anmälningar

Läs mer

Kommunhuset i Lomma, sammanträdeslokal Alnarp Tid kl

Kommunhuset i Lomma, sammanträdeslokal Alnarp Tid kl Sammanträdesdatum s. 1 (7) Plats Kommunhuset i Lomma, sammanträdeslokal Alnarp Tid kl. 18.30-19.40 Beslutande Övriga deltagare Sofia Forsgren-Böhmer (M) ordförande Britt Hjertqvist (FP) vice ordförande

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i socialtjänstlagen (2001:453); SFS 2012:944 Utkom från trycket den 28 december 2012 utfärdad den 18 december 2012. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 2

Läs mer

Skriftliga hot mot en vårdnadshavare har inte ansetts vara ett sådant förhållande i hemmet som är grund för vård enligt LVU.

Skriftliga hot mot en vårdnadshavare har inte ansetts vara ett sådant förhållande i hemmet som är grund för vård enligt LVU. HFD 2014 ref 23 Skriftliga hot mot en vårdnadshavare har inte ansetts vara ett sådant förhållande i hemmet som är grund för vård enligt LVU. Lagrum: 2 lagen (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om tvångsvård för barn och unga (S 2012:07) Dir. 2014:87

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om tvångsvård för barn och unga (S 2012:07) Dir. 2014:87 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Utredningen om tvångsvård för barn och unga (S 2012:07) Dir. 2014:87 Beslut vid regeringssammanträde den 12 juni 2014 Sammanfattning av tilläggsuppdraget Regeringen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i körkortsförordningen (1998:980); SFS 2009:1369 Utkom från trycket den 11 december 2009 utfärdad den 3 december 2009. Regeringen föreskriver i fråga om

Läs mer

Sida 1(5) Rutin för rapport om missförhållanden inom socialtjänsten. Antagen av socialnämnden Reviderad

Sida 1(5) Rutin för rapport om missförhållanden inom socialtjänsten. Antagen av socialnämnden Reviderad 1(5) Rutin för rapport om missförhållanden inom socialtjänsten Antagen av socialnämnden 2009-11-16 Reviderad 2011-09-26 Lex Sarah 2(5) Rapport Vad skall rapporteras och när En rapport enligt Lex Sarah

Läs mer

1(12) Myndighetsbeslut - Vuxna med beroendeproblematik och/eller psykisk ohälsa. Styrdokument

1(12) Myndighetsbeslut - Vuxna med beroendeproblematik och/eller psykisk ohälsa. Styrdokument 1(12) Myndighetsbeslut - Vuxna med beroendeproblematik och/eller psykisk ohälsa Styrdokument 2(12) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2014-12-02, 207 Dokumentansvarig 1:e Socialsekreterare

Läs mer

Som skäl för beslutet anförde tingsrätten bl.a. följande.

Som skäl för beslutet anförde tingsrätten bl.a. följande. BESLUT Justitieombudsmannen Kerstin André Datum 2003-02-26 Dnr 1341-2001 Sid 1 (6) Beslut angående tillämpningen av 6 LVU, fråga bl.a. om socialtjänsten genom beslut om omedelbart omhändertagande avsett

Läs mer

Tillsynsrapport. Familjehemshandläggning. Ljusdal

Tillsynsrapport. Familjehemshandläggning. Ljusdal TILLSYNSRAPPORT 1 (9) Sociala enheten Lars Tunegård Tillsynsrapport. Familjehemshandläggning. Ljusdal Bakgrund Länsstyrelsen har regeringens uppdrag att under 2006 2007 genomföra tillsyn av familjehemshandläggningen

Läs mer

Ny vårdform inom den psykiatriska tvångsvården. Lars Hedengran (Socialdepartementet)

Ny vårdform inom den psykiatriska tvångsvården. Lars Hedengran (Socialdepartementet) Lagrådsremiss Ny vårdform inom den psykiatriska tvångsvården Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 17 januari 2008 Göran Hägglund Lars Hedengran (Socialdepartementet) Lagrådsremissens

Läs mer

Lagstiftning kring samverkan

Lagstiftning kring samverkan 1(5) Lagstiftning kring samverkan För att samverkan som är nödvändig för många barn och unga ska komma till stånd finns det bestämmelser om det i den lagstiftning som gäller för de olika verksamheterna

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i socialtjänstlagen (2001:453); SFS 2009:596 Utkom från trycket den 9 juni 2009 utfärdad den 28 maj 2009. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om socialtjänstlagen

Läs mer

AKTUELL LAGSTIFTNING. Baskurs Missbruks- och beroendefrågor den 26 november 2010

AKTUELL LAGSTIFTNING. Baskurs Missbruks- och beroendefrågor den 26 november 2010 AKTUELL LAGSTIFTNING Baskurs Missbruks- och beroendefrågor den 26 november 2010 Berörda lagar en översikt Hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) HSL Socialtjänstlagen (2001:453), SoL Lagen (1988:870) om

Läs mer

Christer Unosson. Anders Svensson. Arne Andersson

Christer Unosson. Anders Svensson. Arne Andersson Socialnämndens arbetsutskott Plats och tid Beslutande Kommunkontoret, Örkelljunga, Skånes Fagerhultsrummet, fredagen den 29 januari 2016, klockan 11.00 11.30 Arne Andersson (M) ordförande Christer Unosson

Läs mer

Tillämpningsföreskrifter för administrativa rutiner när familjehem blir särskilt förordnade vårdnadshavare

Tillämpningsföreskrifter för administrativa rutiner när familjehem blir särskilt förordnade vårdnadshavare Tillämpningsföreskrifter för administrativa rutiner när familjehem blir särskilt förordnade vårdnadshavare Uppdaterade 2007-03-19 En lagändring i socialtjänstlagen (SoL) och lagen med särskilda bestämmelser

Läs mer