Arbetsordning vid Linnéuniversitetet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Arbetsordning vid Linnéuniversitetet"

Transkript

1 Arbetsordning vid Linnéuniversitetet Gäller från

2 Innehållsförteckning Inledning 4 Ledning och beslutsstruktur vid Linnéuniversitetet 4 Organisation 6 Organisationsschema 6 Universitetsstyrelsen 7 Revisionsutskott 7 Internrevision 7 Rektor och prorektor 7 Författningsreglerade universitetsövergripande organ 7 Arbetsmiljökommitté 7 Disciplinnämnd 7 Personalansvarsnämnd 7 Universitetsgemensamma beredande organ 7 Fakulteter 7 Gemensam förvaltning 8 Universitetsbiblioteket 8 Holdingbolag 8 Ledning och ledningsorgan 9 Universitetsstyrelsen 9 Sammansättning 9 Arbetsformer 9 Uppgifter 9 Internrevision 10 Revisionsutskottet 10 Universitetsledningen 10 Rektor och prorektor 11 Vicerektorer 11 Universitetsförvaltning 11

3 Universitetsgemensamma beredande organ 11 Universitetsbiblioteket 11 Fakulteter 12 Fakultetsstyrelsen 12 Ansvar och uppgifter 12 Sammansättning 12 Dekanen 12 Institutioner och motsvarande enheter 12 Nämnden för lärarutbildning (NLU) 13 Ansvar och uppgifter 13 Sammansättning 13 Dekanen för Nämnden för lärarutbildning 13 Delegering 13 Arbetsformer och handläggning av ärenden 13 Jäv 13 Beredning, föredragning och beslut 14 Kallelse 14 Sammanträdesordning 14 Brådskande ärenden 14 Protokoll 15 Ikraftträdande 15

4 Inledning I enlighet med bestämmelserna i myndighetsförordningen (2007:515) samt högskolelagen (1992:1434) och högskoleförordningen 2 kap. 2 (1993:100) har Linnéuniversitetet beslutat den arbetsordning som framgår av detta dokument. Arbetsordningen omfattar universitetets övergripande organisation, styrning och beslutsstruktur samt principer för delegering av beslutanderätt och övergripande handläggningsrutiner av ärenden. Ledning och beslutsstruktur vid Linnéuniversitetet Rätten att fatta beslut på universitetet tillkommer enligt högskoleförordningen (HF) universitetsstyrelsen och rektor, den som utsetts att vara examinator samt personalansvarsnämnden respektive disciplinnämnden. Därutöver har Linnéuniversitetet etablerat interna organ och en administrativ linje från universitetsstyrelsen och rektor till fakultetsstyrelsen och dekan samt prefekt. För att säkerställa kvalitet och effektivitet i universitetets verksamhet inom utbildning och forskning förutsätts en bred delaktighet inom kollegiet och professionen i form av medarbetarnas och studenternas verksamhetsnära kunskap och erfarenhet. Basen i beredande och beslutande organ utgörs av vetenskaplig och konstnärligt kompetent personal. Alla beslut som kräver en bedömning av uppläggning, genomförande av och kvalitet i utbildning eller organisation av och kvalitet i forskning måste fattas av personer med vetenskaplig kompetens eller konstnärlig kompetens. Om bedömningen ska göras av en grupp av personer, ska majoriteten ha vetenskaplig eller konstnärlig kompetens (2 kap. 6 HL). Med vetenskaplig kompetens avses avlagd doktorsexamen eller motsvarande vetenskaplig kompetens. Inom samtliga styrelser och övriga beslutande och beredande organ ska jämställdhetsaspekten beaktas och det ska råda balans mellan könen 1. Representation av något kön får inte överstiga 60 procent av ledamöterna 2 om inte särskilda skäl föreligger. Enligt högskolelagen har studenterna rätt att vara representerade när beslut fattas eller beredning som har betydelse för utbildningen eller studenternas situation (HL 2 kap. 7 ). Om beslut fattas eller beredning genomförs av en enda person, ska information lämnas till och samråd ske med en studentrepresentant i god tid före beslutet eller slutförandet av beredningen. Studentkårsförordningen 7 anger att studentkåren vid en högskola får utse ledamöter i styrelsen samt de representanter som avses i högskolelagen. 1 För organ som utses genom kollegiala val gäller att valberedningens förslag ska uppfylla dessa kriterier men att valresultatet avgör sammansättningen av det valda organet. 2 För organ med fler än tre ledamöter. 4 (15)

5 Förordningen anger även att en studentrepresentant ska representera även studenter som inte är medlemmar i en kår (Studentkårsförordningen 8 ). Studentrepresentanten representerar således samtliga studenter på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå. Linnéuniversitetet utmärker sig genom en internationell och mångkulturell kunskapsmiljö. All universitetets verksamhet ska bedrivas i former som främjar ekologisk hållbarhet, jämställdhet, ekonomisk och social välfärd, rättvisa och en god arbetsmiljö. Universitetets arbetsformer, både interna och externa, ska kännetecknas av respekt och demokrati. All vår verksamhet ska bedrivas i former som främjar jämställdhet, ekonomisk och social välfärd, rättvisa och en god arbetsmiljö. Universitetets arbetsformer, både interna och externa, ska kännetecknas av respekt och demokrati. 5 (15)

6 Organisation Organisationsschema 6 (15)

7 Universitetsstyrelsen Universitetsstyrelsen är det högsta beslutande organet och har inseende över universitetets alla angelägenheter och svarar för att dess uppgifter fullföljs (2 kap. 2 HL). Revisionsutskott Inom universitetsstyrelsen finns ett revisionsutskott. Internrevision Universitetet ska tillämpa internrevisionsförordningen 1 kap. 5a (2006:1228) och har en internrevision som är direkt underställd universitetsstyrelsen. Rektor och prorektor Rektor är universitetets myndighetschef (2 kap. 3 HL) och ledamot i universitetsstyrelsen (2 kap. 4 HL). Rektor anställs av regeringen efter förslag av universitetsstyrelsen (2 kap. 8 HF). Rektor ska ha en ställföreträdare som tjänstgör i rektors ställe när han eller hon inte är i tjänst. Ställföreträdaren ersätter även i övrigt rektor i den utsträckning som rektor bestämmer (2 kap. 10 HF). Rektors ställföreträdare benämns prorektor och utses av universitetsstyrelsen. Författningsreglerade universitetsövergripande organ Arbetsmiljökommitté Arbetsmiljökommitté motsvarar Skyddskommitté enligt Arbetsmiljölagen (1977:1160), AML. Den ska vara sammansatt av representanter för arbetsgivaren, de anställda och ombud för studenterna (6 kap. 8 AML). Kommittén planerar och följer upp arbetsmiljöarbetet på universitetsövergripande nivå. Disciplinnämnd Vid universitetet finns en disciplinnämnd enligt 10 kap. 3 HF. Personalansvarsnämnd Vid universitetet finns en personalansvarsnämnd med stöd av 2 kap. 15 HF. Universitetsgemensamma beredande organ De universitetsgemensamma beredande organen tillsätts av rektor och fungerar som beredande och rådgivande instanser till rektor. Fakulteter Vid universitetet finns fem fakulteter: - Ekonomihögskolan (FEH) - Fakulteten för hälso- och livsvetenskap (FHL) - Fakulteten för konst och humaniora (FKH) - Fakulteten för samhällsvetenskap (FSV) - Fakulteten för teknik (FTK) 7 (15)

8 Respektive fakultet består av en fakultetsstyrelse, ett fakultetskansli samt de ingående institutionerna och motsvarande enheter. Fakulteten leds av en dekan som även är ordförande i fakultetsstyrelsen. På fakultetsnivå finns därutöver: - Nämnden för lärarutbildning (NLU) NLU, som är ett tvärvetenskapligt organ, består av en nämnd för lärarutbildning och ett kansli. Nämndens verksamhet leds av en dekan som även är ordförande i nämnden. Gemensam förvaltning Vid universitetet finns en gemensam förvaltning som leds av universitetsdirektören. Universitetsbiblioteket Vid universitetet finns ett universitetsbibliotek som leds av överbibliotekarien. Holdingbolag Linnaeus University Development AB. Verksamheten regleras av den av bolagstämman antagna bolagsordningen. 8 (15)

9 Ledning och ledningsorgan Universitetsstyrelsen Sammansättning Styrelsen för Linnéuniversitetet ska ha följande sammansättning: Ordförande utsedd av regeringen Ytterligare sju ledamöter utsedda av regeringen Rektor Tre lärarrepresentanter utsedda genom val Tre studeranderepresentanter utsedda av studentkår. Enligt 2 kap. 4 högskolelagen (1992:1434) har företrädare för de anställda närvaro- och yttranderätt vid styrelsens sammanträden. Företrädarna utses enligt bestämmelserna i personalföreträdarförordningen (1987:1101). Arbetsformer Universitetsstyrelsen sammanträder enligt, av styrelsen, fastställd plan eller på kallelse av styrelsens ordförande, dock minst två gånger per termin. Uppgifter Styrelsen för en högskola har inseende över högskolans alla angelägenheter och svarar för att dess uppgifter fullgörs (HL 2:2). Styrelsen för en högskola ska ha det ansvar och de uppgifter som följer av 3 myndighetsförordningen (2007:515) och 2 kap. 8 förordningen (2000:605) om årsredovisning och budgetunderlag. Vidare ska styrelsen själv besluta 1. i viktigare frågor om verksamhetens övergripande inriktning och högskolans organisation dit räknas beslut om universitetets verksamhetsplan och övergripande inriktningsbeslut inom utbildning och forskning 2. om årsredovisningar, delårsrapporter 3, budgetunderlag och viktigare framställningar i övrigt samt säkerställa att det vid högskolan finns en intern styrning och kontroll som fungerar på ett betryggande sätt, 3. om åtgärder med anledning av Riksrevisionens revisionsberättelser och revisionsrapporter, 4. om riktlinjer och revisionsplan för internrevisionen och åtgärder med anledning av internrevisionens iakttagelser och rekommendationer enligt 10 internrevisionsförordningen (2006:1228), 3 Styrelsen får uppdra åt ordföranden att efter samråd med rektor fatta beslut om delårsrapport. (HF 2:4 a) 9 (15)

10 5. i viktigare frågor om den interna resursfördelningen och uppföljningen av denna, inkluderande fördelning av anslag till fakultetsnivå, Nämnden för lärarutbildning och rektor samt budgetramar för universitetsgemensamma funktioner 6. i frågor som enligt 15 ska avgöras av en personalansvarsnämnd, om det inte har inrättats en personalansvarsnämnd vid högskolan eller om Statens ansvarsnämnd inte ska besluta enligt 4 kap. 16, 7. om den antagningsordning som anges i 6 kap. 3 andra stycket, 8. om en arbetsordning med viktigare föreskrifter om högskolans övergripande organisation, delegering av beslutanderätt, handläggning av ärenden och formerna i övrigt för verksamheten, om inte annat är föreskrivet i lag eller förordning, 9. om en anställningsordning, 10. om viktigare föreskrifter i övrigt, och 11. i övriga frågor som är av principiell vikt, dit räknas godkännande av studentkår, övergripande lokalförsörjning, visions- och strategidokumentet, samt utbildningsprogram av strategisk vikt. Vidare ska styrelsen utse högst 3 ledamöter i personalansvarsnämnden om sådan inrättats (HF 2:15), utse vice ordförande inom styrelsen (HF 2:1), besluta om föreskrifter för valförfarande vid utseende av lärarrepresentanter i styrelsen (HF 2:7 a), besluta om det sätt som hörande av lärare, övriga anställda och studenter ska ske, vid förslag till utseende av rektor (HF 2:8), lämna förslag till regeringen om anställning av rektor (HF 2:8), utse rektors ställföreträdare (HF 2:10) Internrevision Internrevisionen är organisatoriskt placerad under universitetsstyrelsen och rapporterar direkt till universitetsstyrelsen. Internrevisionen ska ledas av en chef som anställs av rektor efter samråd med universitetsstyrelsens ordförande. Revisionsutskottet Universitetsstyrelsen har ett revisionsutskott. Revisionsutskottet är ett rådgivande organ med syfte att bereda revisionsärenden inför styrelsebeslut och därmed effektivisera styrelsens arbete samt utgöra stöd i internrevisionens arbete. Universitetsledningen Universitetsledningen utgörs av rektor, prorektor och universitetsdirektör. 10 (15)

11 Rektor och prorektor Rektor är myndighetschef och ansvarar för verksamheten vid universitetet. Rektors uppgifter och beslutsbefogenheter regleras i 2 kap. högskoleförordningen. Rektor får delegera sina uppgifter, om inte annat är särskilt föreskrivet (2 kap. 13 HF). Prorektor är rektors ställföreträdare och tjänstgör i rektors ställe när han eller hon inte är i tjänst, och ersätter i övrigt rektor i den utsträckning som rektor bestämmer (2 kap. 8 HF). Vicerektorer Rektor kan utse vicerektorer för särskilda ansvarsområden. Vicerektor utses för den mandatperiod som rektor bestämmer. Universitetsförvaltning Universitetsförvaltningen ska svara för universitetets övergripande myndighetsansvar och stödja universitetsstyrelsen, rektor, fakulteter och verksamheten i övrigt samt utveckla universitetets administration. Den gemensamma förvaltningen leds av universitetsdirektören som har det övergripande ansvaret för administrativa processer och system inom universitetet. Universitetsdirektörens besluts- och delegationsbefogenheter regleras i rektors besluts- och delegationsordning. Universitetsgemensamma beredande organ De universitetsgemensamma beredande organen tillsätts av rektor och fungerar som beredande och rådgivande instanser till rektor. Rådens och kommittéernas huvuduppgift är att vara rådgivande till rektor i strategiska frågor av universitetsövergripande karaktär samt även vara arenor för erfarenhetsutbyte och en drivkraft i arbetet inom de olika strategiska områdena för universitetet som helhet och för fakulteterna. Sammansättning: I råd och kommittéer ingår företrädare för fakulteter och studenter. Följande universitetsövergripande organ finns inrättade av rektor: - Råd för utbildning och lärande - Råd för forskning - Råd för ärenden rörande misstanke om vetenskaplig oredlighet. - Kommittén för hållbar framtid - Kommittén för internationalisering - Kommittén för samhällelig drivkraft - Stipendiekommittén Universitetsbiblioteket Vid universitetet finns ett universitetsbibliotek (UB) som är placerat under rektor. Rektor anställer en överbibliotekarie som är chef över UB och ansvarar för och leder verksamheten och dess utveckling. 11 (15)

12 Överbibliotekarien samråder med råd för utbildning och lärande respektive råd för forskning avseende akademiska frågor och processer. Fakulteter Fakultetsstyrelsen Ansvar och uppgifter Fakultetsstyrelsen har överinseende över fakultetens hela verksamhet. Fakultetsstyrelsen har ett övergripande ansvar för: - kvaliteten i den akademiska verksamheten - att skapa och utveckla samarbetet mellan fakulteter - samverkansfrågorna - globala värden. Fakultetsstyrelsens beslutsbefogenheter regleras i rektors besluts- och delegationsordning Sammansättning Fakultetsstyrelsen består av sammanlagt 12 ledamöter varav dekan och prodekan som är ordförande respektive vice ordförande. Fem interna ledamöter utses genom val inom fakulteten. Två externa ledamöter som utses av rektor efter förslag av valberedningen samt tre studeranderepresentanter, som utses av studentkåren för en mandatperiod om ett år. Mandatperiod för valda ledamöter, liksom för externa ledamöter, är tre år. En majoritet av ledamöterna ska ha vetenskaplig och eller konstnärlig kompetens. Val sker i enlighet med särskilda valföreskrifter. Dekanen Dekanen är högste chef för en fakultet och ordförande i fakultetsstyrelsen. Dekanens ställföreträdare benämns prodekan. Dekan och prodekan utses av rektor i samråd med fakultetens anställda, för en mandatperiod om fyra år. För att vara behörig att utses som dekan och prodekan ska personen vara behörig för anställning som universitetslektor. Dekans besluts- och delegationsbefogenheter regleras i rektors besluts- och delegationsordning. Institutioner och motsvarande enheter Respektive fakultets verksamhet bedrivs inom institutioner och motsvarande enheter. Rektor beslutar om fakultetens indelning i institutioner och motsvarande enheter. Institutionen leds av en prefekt som utses av dekan efter hörande av de anställda inom institutionen för en mandatperiod om tre år. För att vara behörig att utses som prefekt ska personen i normalfallet vara behörig för anställning som universitetslektor. Prefektens besluts- och delegationsbefogenheter regleras i dekanens besluts- och delegationsordning. 12 (15)

13 Nämnden för lärarutbildning (NLU) Ansvar och uppgifter Nämnden har det övergripande ansvaret för lärarprogrammens innehåll och kvalitet, liksom det övergripande ansvaret för verksamheten vid Regionalt utvecklingscentrum, RUC. Nämnden för lärarutbildning har i uppdrag att samordna, utveckla och kvalitetssäkra Linnéuniversitetets lärarutbildning, dess forskningsbas samt regional samverkan inom förskole- och skolområdet. Nämnden har ett ansvar för samverkan med det omgivande samhället inom sitt sakområde, inkluderat verksamhetsförlagd utbildning. Den har även ansvar för globala värden inom sitt sakområde. Nämndens beslutsbefogenheter regleras i rektors besluts- och delegationsordning. Sammansättning Ordförande och vice ordförande i nämnden som utses av rektor efter hörande med fakulteterna benämns dekan respektive prodekan. I nämnden ingår i normalfallet övriga dekaner alternativt prodekaner, från de fakulteter som har verksamhet kopplad till nämndens verksamhetsområde. Undantagsvis kan respektive dekan utse annan person att ingå i nämnden. Dessutom ingår tre studeranderepresentanter, som utses av studentkåren för ett år, samt två externa representanter, som utses av rektor, efter förslag av NLU, på fyra år. Dekanen för Nämnden för lärarutbildning Ordförande i nämnden som utses av rektor efter hörande med fakulteterna benämns dekan. Mandatperioden är fyra år. Dekans beslutsbefogenheter regleras i rektors besluts- och delegationsordning. Delegering Vem som har rätt att fatta beslut regleras i högskoleförordningen som även anger när delegation inte får ske. Om inte annat föreskrivs får rektor delegera sin beslutanderätt till av rektor inrättade organ eller funktioner. Ytterligare vidaredelegering av beslutanderätt är tillåten om inte annat särskilt angetts i delegationsordning eller särskilt delegationsbeslutet. Det yttersta ansvaret för att beslut hanteras korrekt och rättssäkert ligger dock alltid kvar hos den delegerande parten. En delegation kan när som helst återkallas. Arbetsformer och handläggning av ärenden Jäv Bestämmelser om jäv anges i förvaltningslagen och gäller för all ärendehantering. Den som är jävig får inte handlägga eller besluta i ärendet. 13 (15)

14 Den som känner till en omständighet som kan antas utgöra honom eller henne jävig ska omedelbart anmäla detta till myndigheten (18 FL). Beredning, föredragning och beslut Ärenden ska som huvudregel avgöras efter föredragning (20 MF). Samtliga beslut som avgörs av universitetsstyrelsen, rektor, fakultetsstyrelser, dekaner, prefekter, överbibliotekarien och universitetsdirektören ska avgöras efter föredragning 4. Föredragning innebär att den som har ansvar för ärendet presenterar och redogör för beslutsfattaren om ärendets beredning och, som regel, lämnar förslag till beslut. Föredragningen ska tillförsäkra beslutsfattaren goda förutsättningar för att fatta ett korrekt, rättssäkert och ändamålsenligt beslut som uppfyller gällande regler och mål som finns uppställda. Föredragning kan ske skriftligt och/eller muntligt. Kallelse Kallelse jämte föredragningslista och övriga handlingar skickas i regel elektroniskt, eller i vissa fall per post, till ledamöterna senast fem arbetsdagar före sammanträdet. I normalfallet ingår förslag till beslut i handlingarna. Sammanträdesordning Beslutande organ inom universitetet är beslutsföra när fler än hälften av ledamöterna är närvarande, bland dem ordförande eller vice ordförande. Beslut fattas genom acklamation, om inte omröstning begärs. Vid omröstning bestäms utgången med enkel majoritet och vid lika röstetal har ordförande utslagsröst. Förvaltningslagens 30 anger att ledamot som deltagit i styrelsens beslut har rätt att reservera sig mot beslutet genom att få avvikande mening antecknad till protokollet. Även föredragande och andra tjänstemän som är med i den slutgiltiga handläggningen av ärendet men utan att delta i avgörandet har rätt att få avvikande mening antecknad. Avvikande mening skall anmälas innan beslutet expedieras eller ges till känna på något annat sätt (30 FL). Brådskande ärenden Högskoleförordningen anger att universitetsstyrelsen får avgöra brådskande ärenden, då styrelsen inte hinner sammanträda, genom meddelande mellan ordföranden, rektor och minst så många ledamöter som behövs för beslutsförhet. Om detta inte är lämpligt, får ordföranden efter samråd med rektor själv avgöra ärendet. Beslut, som fattas enligt ovan skall anmälas vid nästa sammanträde med styrelsen (2 kap. 5 HF). 4 Rektor får utan föredragning fatta beslut som inte kan skjutas upp till dess att ärendet hunnit föredras. (Ur 20 MF). För övriga gäller samma princip om beslut inte hinner föredras. 14 (15)

15 Vid brådskande ärenden inom övriga beslutande organ inom universitetet ska ordningen tillämpas att ärendet avgörs genom meddelande mellan ordförande och minst så många ledamöters som krävs för beslutsförhet och anmälas vid nästa sammanträde i organet. Protokoll Efter sammanträde ska protokoll upprättas skyndsamt. Protokollet ska signeras av sekreteraren och justeras av ordföranden och den justeringsperson som styrelsen utsett. I protokollet ska beslutens innehåll klart framgå samt vem som fattat beslutet och vem som har föredragit ärendet (31 FL). Om expediering av ett visst ärende brådskar kan det beslutande organet förklara beslutspunkten omedelbart justerad. Ikraftträdande Detta dokument träder i kraft den , då tidigare fattat beslut om Arbetsordning för Linnéuniversitetet (Dnr LNU 2012/431), Universitetsstyrelsens beslutsordning (Dnr LNU 2011/537) och Linnéuniversitetets organisationsplan (Dnr LNU 2012/432) upphör att gälla. 15 (15)

Arbetsordning för Karolinska Institutet Dnr: 1-599/2013. Besluts- och handläggningsordning för konsistoriet vid Karolinska Institutet Dnr: 1-953/2018

Arbetsordning för Karolinska Institutet Dnr: 1-599/2013. Besluts- och handläggningsordning för konsistoriet vid Karolinska Institutet Dnr: 1-953/2018 Arbetsordning för Karolinska Institutet Dnr: 1-599/2013 Besluts- och handläggningsordning för konsistoriet vid Karolinska Institutet Dnr: 1-953/2018 Fastställt av konsistoriet Gäller från 2019-01-01 Arbetsordning

Läs mer

Dnr: LNU 2012/432. Regeldokument. Organisationsplan. Beslutat av Universitetsstyrelsen. Gäller från Reviderad

Dnr: LNU 2012/432. Regeldokument. Organisationsplan. Beslutat av Universitetsstyrelsen. Gäller från Reviderad Regeldokument Organisationsplan Beslutat av Universitetsstyrelsen Gäller från 2013-01-01 Reviderad 2015-02-19 Organisationsplan Med stöd av 2 kap. 2 8p högskoleförordningen (1993:100) meddelar Linnéuniversitetet

Läs mer

Arbetsordning för universitetsstyrelsen vid Göteborgs universitet

Arbetsordning för universitetsstyrelsen vid Göteborgs universitet Arbetsordning för universitetsstyrelsen vid Göteborgs universitet Fastställd av styrelsen 2013-12-17, reviderad 2015-12-03. 1. Ansvar och uppgifter Enligt arbetsordningen för Göteborgs universitet, fastställd

Läs mer

Arbetsordning för universitetsstyrelsen vid Göteborgs universitet

Arbetsordning för universitetsstyrelsen vid Göteborgs universitet Arbetsordning för universitetsstyrelsen vid Göteborgs universitet Fastställd av styrelsen 2013-12-17, senast reviderad 2019-02-20. 1. Ansvar och uppgifter Enligt arbetsordningen för Göteborgs universitet,

Läs mer

Arbetsordning för Högskolan i Halmstad

Arbetsordning för Högskolan i Halmstad Arbetsordning för Högskolan i Halmstad Beslutad av högskolestyrelsen 2018-04-20, dnr L 2018/42. Ersätter arbetsordning beslutad av högskolestyrelsen 2014-12-05. Arbetsordning för Högskolan i Halmstad Föreliggande

Läs mer

Dnr: LNU 2012/432. Regeldokument. Organisationsplan. Beslutat av Universitetsstyrelsen. Gäller från Senast reviderad

Dnr: LNU 2012/432. Regeldokument. Organisationsplan. Beslutat av Universitetsstyrelsen. Gäller från Senast reviderad Regeldokument Organisationsplan Beslutat av Universitetsstyrelsen Gäller från 2013-01-01 Organisationsplan Med stöd av 2 kap. 2 8p högskoleförordningen (1993:100) meddelar Linnéuniversitetet följande övergripande

Läs mer

Dnr: LNU 2012/ Regeldokument. Organisationsplan. Beslutat av Universitetsstyrelsen. Gäller från

Dnr: LNU 2012/ Regeldokument. Organisationsplan. Beslutat av Universitetsstyrelsen. Gäller från 2012-12-12 Regeldokument Organisationsplan Beslutat av Universitetsstyrelsen Gäller från 2013-01-01 Organisationsplan Med stöd av 2 kap. 2 8p högskoleförordningen (1993:100) meddelar Linnéuniversitetet

Läs mer

Organisationsplan för Karolinska Institutet

Organisationsplan för Karolinska Institutet Organisationsplan för Karolinska Institutet Fastställd av konsistoriet 2018-12-03 Dnr: 1-93/2019 Ersätter 1-106/2018 Gäller från och med 2019-01-01 Organisationsplan för Karolinska Institutet Dnr: 1-106/2018

Läs mer

Arbetsordning Högskolan Dalarna

Arbetsordning Högskolan Dalarna Arbetsordning Högskolan Dalarna Styrelsens ansvarsområde och rektors uppdrag vid Högskolan Dalarna. Beslut: Högskolestyrelsen, 2011-12-15 Reviderad: 2016-12-15 Dnr: DUC2011/2027/10 Gäller fr o m: 2016-12-15

Läs mer

Sidan 1 av Dnr Fastställd av högskolestyrelsen ARBETSORDNING

Sidan 1 av Dnr Fastställd av högskolestyrelsen ARBETSORDNING Sidan 1 av 10 2016-10-21 Dnr 2016-114-434 Fastställd av högskolestyrelsen 2016-09-07 ARBETSORDNING Sidan 2 av 10 Innehåll 1. INLEDNING... 3 Begreppet vetenskaplig kompetens... 3 2. DELEGERING AV BESLUTANDERÄTT...

Läs mer

Högskolestyrelsens arbets-, besluts- och delegationsordning

Högskolestyrelsens arbets-, besluts- och delegationsordning Förvaltningschef Björn Sandahl STYRDOKUMENT Dnr: GIH 2018/400 Datum: 2018-09-17 Författare: Björn Sandahl Beslutat av: Högskolestyrelsen Beslutsdatum: 2018-09-27 Giltighetstid: tills vidare Högskolestyrelsens

Läs mer

Arbetsordning för styrelsen vid Högskolan i Gävle. Fastställd av Högskolestyrelsen 2015-02-13 Dnr HIG-STYR 2011/1731

Arbetsordning för styrelsen vid Högskolan i Gävle. Fastställd av Högskolestyrelsen 2015-02-13 Dnr HIG-STYR 2011/1731 Arbetsordning för styrelsen vid Högskolan i Gävle Fastställd av Högskolestyrelsen 2015-02-13 Dnr 1 1(6) Arbetsordning för styrelsen vid Högskolan i Gävle fr o m 2015-03-01 Högskolestyrelsens sammansättning

Läs mer

Arbetsordning för Malmö högskola

Arbetsordning för Malmö högskola Dnr Mahr 12-2012/530 Arbetsordning för Malmö högskola Fastställd av högskolestyrelsen 2012-09-28 1. Inledning 3 2. Generella begrepp och beslutande grupper 3 Begreppet vetenskaplig kompetens 3 Beslutande

Läs mer

Arbetsordning för universitetsstyrelsen

Arbetsordning för universitetsstyrelsen BESLUT 1 (6) 2016-02-12 Dnr STYR 2016/153 Universitetsstyrelsen Arbetsordning för universitetsstyrelsen Denna arbetsordning för styrelsens arbete är fastställd av universitetsstyrelsen 2016-02-12 och ersätter

Läs mer

Arbetsordning med regler för delegering vid Stockholms universitet

Arbetsordning med regler för delegering vid Stockholms universitet Dnr SU 31-0897-11 Dokument nr. 1 Arbetsordning med regler för delegering vid Stockholms universitet Fastställd av universitetsstyrelsen 2011 04 15 att gälla fr.o.m. 2012 01 10 1 (14) 1. Inledning... 2

Läs mer

Föreskrift: Arbetsordning för styrelsen vid Högskolan i Gävle. Fastställd av Högskolestyrelsen Dnr HIG-STYR 2016/125

Föreskrift: Arbetsordning för styrelsen vid Högskolan i Gävle. Fastställd av Högskolestyrelsen Dnr HIG-STYR 2016/125 Föreskrift: Arbetsordning för styrelsen vid Högskolan i Gävle Fastställd av Högskolestyrelsen 2016-10-14 Dnr 1 1(6) Föreskrift: Arbetsordning för styrelsen vid Högskolan i Gävle fr o m 2016-10-14 Högskolestyrelsens

Läs mer

Arbetsordning Högskolan Dalarna

Arbetsordning Högskolan Dalarna Arbetsordning Högskolan Dalarna Beslut: Högskolestyrelsen 2011-12-15 Reviderad: 2013-12-19, 2014-12-15 Dnr: DUC 2011/2027/10 Gäller fr o m: 2014-12-15 Ersätter: Arbetsordning, DUC 2011/2027/10, 2013-12-19

Läs mer

Organisationsplan för Högskolan i Halmstad

Organisationsplan för Högskolan i Halmstad Organisationsplan för Högskolan i Halmstad Beslutad av högskolestyrelsen 2015-09-04, dnr 10-2010-2598. Ersätter organisationsplan beslutad av högskolestyrelsen 2015-06-05. Organisationsplan för Högskolan

Läs mer

Arbetsordning vid Stockholms universitet

Arbetsordning vid Stockholms universitet Dnr SU FV-1.2.1-0385-18 Arbetsordning vid Stockholms universitet Fastställd av universitetsstyrelsen 2018-02-16 att gälla fr.o.m. 2018-03-01 1 (14) Innehåll 1. Inledning... 2 2. Generella begrepp... 2

Läs mer

Arbetsordning LUNDS UNIVERSITET

Arbetsordning LUNDS UNIVERSITET Arbetsordning LUNDS UNIVERSITET ARBETSORDNING FÖR LUNDS UNIVERSITET 3 Dnr LS 2010/625 11 november 2011 Arbetsordning för Lunds universitet Med stöd av 2 kap. 2 första stycket 8p högskoleförordningen (1993:100),

Läs mer

Arbetsordning för högskolestyrelsen

Arbetsordning för högskolestyrelsen STYRDOKUMENT Dokumenttyp: Rutin Ärendenummer: HIG-STYR 2016/125 Samlingsnr styrdok: HIG-STYR 2016/105 Beslutat av: Högskolestyrelsen Beslutsdatum: 2016-10-14 Reviderad: Giltighetstid: Tillsvidare Arbetsordning

Läs mer

Arbetsordning med regler för delegering vid Stockholms universitet

Arbetsordning med regler för delegering vid Stockholms universitet Dnr SU FV-1.2.1-1557-14 Arbetsordning med regler för delegering vid Stockholms universitet Fastställd av universitetsstyrelsen 2013-04-19 reviderad 2014-05-23 att gälla fr.o.m. 2014-05-23 1 (14) 1. Inledning...

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR LUNDS UNIVERSITET

ARBETSORDNING FÖR LUNDS UNIVERSITET Dnr STYR 2014/927 ARBETSORDNING FÖR LUNDS UNIVERSITET Fastställd av universitetsstyrelsen 2014-11-07, 66. Med stöd av 2 kap. 2 första stycket 8 p högskoleförordningen (1993:100), nedan HF, fastställer

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR LUNDS UNIVERSITET

ARBETSORDNING FÖR LUNDS UNIVERSITET Dnr STYR 2016/702 ARBETSORDNING FÖR LUNDS UNIVERSITET Fastställd av universitetsstyrelsen 2016-06-22, 15. Med stöd av 2 kap. 2 första stycket 8 p högskoleförordningen (1993:100), nedan HF, fastställer

Läs mer

Fastställd av Högskolestyrelsen , senast reviderad Arbetsordning och delegering av beslutanderätt vid Konstfack

Fastställd av Högskolestyrelsen , senast reviderad Arbetsordning och delegering av beslutanderätt vid Konstfack Fastställd av Högskolestyrelsen 2016-05-17, senast reviderad 2018-05-22. Arbetsordning och delegering av beslutanderätt vid Konstfack I N N E H Å L L Arbetsordning och delegering av beslutanderätt vid

Läs mer

Arbetsordning för Malmö universitet

Arbetsordning för Malmö universitet 1 (av 10) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande/Titel: Giltighetstid: Dokumentansvarig/Funktion: Diarienummer: Strategidokument xx Universitetsstyrelsen Tillsvidare Chef

Läs mer

Högskolan i Gävle Bil 7:1 Ledningskansliet 2010-02-17 H-G Johansson Dnr 17-102/04 Fastställt Högskolestyrelsen 2010-02-19

Högskolan i Gävle Bil 7:1 Ledningskansliet 2010-02-17 H-G Johansson Dnr 17-102/04 Fastställt Högskolestyrelsen 2010-02-19 1(6) Högskolan i Gävle Bil 7:1 Ledningskansliet 2010-02-17 H-G Johansson Dnr 17-102/04 Fastställt Högskolestyrelsen 2010-02-19 Arbetsordning för styrelsen vid Högskolan i Gävle Högskolestyrelsens sammansättning

Läs mer

HÖGSKOLETYRELSENS ARBETSORDNING FÖR MÄLARDALENS HÖGSKOLA

HÖGSKOLETYRELSENS ARBETSORDNING FÖR MÄLARDALENS HÖGSKOLA Beslutsdatum: 2014-05-12 MDH 1.1-66/14 1 (20) Beslutande: Högskolestyrelsen Ansvarig för tillämpning: Rektor Dokumentansvarig: Rektors kansli Dokumenttyp: Arbetsordning Datum för ikraftträdande: 2014-07-01

Läs mer

Arbetsordning. Samhällsvetenskapliga fakulteten

Arbetsordning. Samhällsvetenskapliga fakulteten Dnr SAMFAK 2017/30 Arbetsordning Samhällsvetenskapliga fakulteten Beslut 2017-05-04 Arbetsordningen gäller från och med 2017-10-01 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 2 Ledningsorgan 3 2.1 Fakultetskollegium

Läs mer

Arbets- och beslutsordning. Styrelsen för forskning

Arbets- och beslutsordning. Styrelsen för forskning Arbets- och beslutsordning Styrelsen för forskning Dnr 841/2012-010 Arbets- och beslutsordning Styrelsen för forskning Fastställd vid sammanträde 2012-01-30 Innehåll Inledning... 2 Övergripande ansvar

Läs mer

Fastställd av Högskolestyrelsen och träder i kraft , senast reviderad Ersätter Arbets- och beslutsordning från

Fastställd av Högskolestyrelsen och träder i kraft , senast reviderad Ersätter Arbets- och beslutsordning från Fastställd av Högskolestyrelsen 2016-05-17 och träder i kraft 2016-09-01, senast reviderad 2019-02-13 Ersätter Arbets- och beslutsordning från 2012-10-09. I N N E H Å L L Arbetsordning och delegering av

Läs mer

Arbetsordning vid Högskolan i Skövde

Arbetsordning vid Högskolan i Skövde Arbetsordning vid Högskolan i Skövde Arbetsordningen är fastställd av styrelsen 20 juni 2019 och den träder ikraft 1 juli 2019. Arbetsordningen innehåller organisationsplan och beslutsordning. I bilagor

Läs mer

Arbetsordning för Uppsala universitet

Arbetsordning för Uppsala universitet UFV 2015/1342 Arbetsordning för Uppsala universitet Fastställd av konsistoriet 2016-12-14 Innehållsförteckning 1 kap. Inledning 4 2 kap. Generella begrepp 4 Personer med vetenskaplig kompetens 4 Delegation

Läs mer

Arbetsordning för fakultetsnämnd och dess utskott vid Mälardalens högskola

Arbetsordning för fakultetsnämnd och dess utskott vid Mälardalens högskola Beslutsdatum: 2013-06-25 MDH 1.1.1 220/13 1 (6) Beslutande: Rektor Handläggare: Maria Spennare Dokumentansvarig: Utbildnings- och forskningssektionen Dokumenttyp: Delegationsordning/organisationsbeslut

Läs mer

Besluts- och handläggningsordning för konsistoriet vid Karolinska Institutet

Besluts- och handläggningsordning för konsistoriet vid Karolinska Institutet Besluts- och handläggningsordning för konsistoriet vid Karolinska Institutet Fastställd av konsistoriet 2015-11-30 Dnr: 1-705/2015 Gäller från och med 2016-01-01 Besluts- och handläggningsordning för konsistoriet

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR LUNDS UNIVERSITET

ARBETSORDNING FÖR LUNDS UNIVERSITET Dnr STYR 2016/1486 ARBETSORDNING FÖR LUNDS UNIVERSITET Fastställd av universitetsstyrelsen 2017-02-15, 17 Med stöd av 2 kap. 2 första stycket 8 p högskoleförordningen (1993:100), nedan HF, fastställer

Läs mer

Kungl. Tekniska högskolans Arbetsordning

Kungl. Tekniska högskolans Arbetsordning FÖRESKRIFT V-2017-0942 Träder i kraft 2018-01-01 Kungl. Tekniska högskolans Arbetsordning Med stöd av 2 kap. 2 första stycket 8 p högskoleförordningen (1993:100), har universitetsstyrelsen den 4 december

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR LUNDS UNIVERSITET

ARBETSORDNING FÖR LUNDS UNIVERSITET Dnr STYR 2017/783 ARBETSORDNING FÖR LUNDS UNIVERSITET Fastställd av universitetsstyrelsen 2017-06-16, 19 Med stöd av 2 kap. 2 första stycket 8 p högskoleförordningen (1993:100), nedan HF, fastställer Lunds

Läs mer

Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Arbetsordning med styrelsens delegationer för Tillväxtverket

Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Arbetsordning med styrelsens delegationer för Tillväxtverket Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Arbetsordning med styrelsens delegationer för Tillväxtverket Arbetsordning 2016-02-15 Diarienr/Projektnr Upprättad av Godkänd av Version D-2016-20 Jenny Forkman Styrelsen

Läs mer

Arbets-, besluts- och delegationsordning

Arbets-, besluts- och delegationsordning Arbets-, besluts- och delegationsordning Styrelsen för forskning Fastställd av styrelsen 2015-02-04. Dnr 1-112/2015. Innehållsförteckning 1 Inledning... 1 2 Organisation... 1 3 Uppgifter... 1 4 Beslutsområden...

Läs mer

Uppsala universitets statuter

Uppsala universitets statuter Dnr UFV 2017/95 s statuter Utredningsgruppens förslag till reviderad arbetsordning för 2017-10-06 Innehållsförteckning 1 kap. Övergripande bestämmelser 5 2 kap. Generella begrepp 6 Personer med vetenskaplig

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR LUNDS UNIVERSITET

ARBETSORDNING FÖR LUNDS UNIVERSITET Dnr STYR 2018/1859 ARBETSORDNING FÖR LUNDS UNIVERSITET Fastställd av universitetsstyrelsen 2018-12-14, 12 Med stöd av 2 kap. 2 första stycket 8 p högskoleförordningen (1993:100), nedan HF, fastställer

Läs mer

REGLER FÖR UTSEENDE AV LEDAMÖTER I STYRELSEN FÖR HANDELSHÖGSKOLAN VID UMEÅ UNIVERSITET, FÖR TIDEN

REGLER FÖR UTSEENDE AV LEDAMÖTER I STYRELSEN FÖR HANDELSHÖGSKOLAN VID UMEÅ UNIVERSITET, FÖR TIDEN Sid 1 (7) REGLER FÖR UTSEENDE AV LEDAMÖTER I STYRELSEN FÖR HANDELSHÖGSKOLAN VID UMEÅ UNIVERSITET, FÖR TIDEN 2018-01-01--2021-12-31 Typ av dokument: Regel Datum: 2017-10-03 Beslutad av: rektor Giltighetstid:

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR LUNDS UNIVERSITET

ARBETSORDNING FÖR LUNDS UNIVERSITET Dnr STYR 2017/1639 ARBETSORDNING FÖR LUNDS UNIVERSITET Fastställd av universitetsstyrelsen 2017-12-15, 13 Med stöd av 2 kap. 2 första stycket 8 p högskoleförordningen (1993:100), nedan HF, fastställer

Läs mer

Arbetsordning för universitetsstyrelsen vid Umeå universitet

Arbetsordning för universitetsstyrelsen vid Umeå universitet Sid 1 (10) Arbetsordning för universitetsstyrelsen vid Umeå universitet Fastställd av universitetsstyrelsen 2017-10-05 Denna arbetsordning ersätter tidigare arbetsordning fastställd av universitetsstyrelsen

Läs mer

Diskussion om vilka punkter som är viktigast att ta upp i ett svar. Ärendet tas upp som en beslutspunkt på nästa möte.

Diskussion om vilka punkter som är viktigast att ta upp i ett svar. Ärendet tas upp som en beslutspunkt på nästa möte. PROTOKOLL USP 2011-7 3(4) 7 Underlag till regeringen inför den kommande forsknings- och innovationspolitiska propositionen (inklusive universitetets forsknings- och innovationsstrategi 2013-2016) Föredragande:

Läs mer

Arbetsordning vid KTH

Arbetsordning vid KTH FÖRESKRIFT Gäller från och med Diarienummer 2019-07-01 V-2019-0561 Beslutsfattare Datum för beslut Ansvarig avdelning Universitetsstyrelsen 2019-06-11 Planering, kvalitetssamordning och förvaltningsjuridik

Läs mer

Arbets- och beslutsordning. Rekryteringsutskottet

Arbets- och beslutsordning. Rekryteringsutskottet Arbets- och beslutsordning Rekryteringsutskottet Arbets- och beslutsordning för rekryteringsutskottet Innehåll Inledning... 1 Övergripande ansvar och uppdrag... 1 Sammansättning... 1 Arbetsformer... 2

Läs mer

Arbetsordning för forskningsetiska kommittén vid Karlstads universitet

Arbetsordning för forskningsetiska kommittén vid Karlstads universitet LEDNINGSKANSLIET 2013-06-05 Dnr C2013/430 Arbetsordning för forskningsetiska kommittén vid Karlstads universitet 1. Inrättande Forskningsetiska kommittén vid Karlstads universitet har inrättats genom beslut

Läs mer

Regler för utseende av ledamöter i styrelsen för Handelshögskolan vid Umeå universitet, för tiden

Regler för utseende av ledamöter i styrelsen för Handelshögskolan vid Umeå universitet, för tiden Fastställd av: Sidnr 1 (6) Regler för utseende av ledamöter i styrelsen för Handelshögskolan vid för tiden 2015-01-01-- 2017-12-31 1 Bakgrund Universitetsstyrelsen beslutade den 2 maj 2011, i samband med

Läs mer

Föreskrifter för val av fakultetsnämnd och val av förslag till dekanus och prodekanus

Föreskrifter för val av fakultetsnämnd och val av förslag till dekanus och prodekanus 1(4) BESLUT 2017-04-28 Dnr SU FV-1.2.2-1485-17 Jenny Gardbrant Chefsjurist Föreskrifter för val av fakultetsnämnd och val av förslag till dekanus och prodekanus 1. Fakultetsnämnder Stockholms universitets

Läs mer

Kallelse till sammanträde med högskolestyrelsen 17 februari 2014

Kallelse till sammanträde med högskolestyrelsen 17 februari 2014 KALLELSE Högskolestyrelsens ordförande 2014-02-07 Nr 1:2014 MDH 2014/30 Högskolestyrelsens ledamöter Företrädare för arbetstagarorganisationer (Saco-S och OFR/S) Prorektor Förvaltningschef Övriga för kännedom

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR LUNDS UNIVERSITET

ARBETSORDNING FÖR LUNDS UNIVERSITET Dnr STYR 2018/1859 STYR 2019/907 ARBETSORDNING FÖR LUNDS UNIVERSITET Fastställd av universitetsstyrelsen 2018-12-14, 12. Reviderad av universitetsstyrelsen 2019-06- 18 19 Med stöd av 2 kap. 2 första stycket

Läs mer

Reglering av Expertgrupp för etik Beslut av Vetenskapsrådets styrelse vid sammanträde Dnr ( )

Reglering av Expertgrupp för etik Beslut av Vetenskapsrådets styrelse vid sammanträde Dnr ( ) Reglering av Expertgrupp för etik Beslut av Vetenskapsrådets styrelse vid sammanträde 2013-12-12. Dnr (113-2008-7863) 1. Regleringens tillämpningsområde... 2 1.1 Annan närliggande reglering... 2 2. Syfte

Läs mer

Arbetsordning för Uppsala universitet

Arbetsordning för Uppsala universitet UFV 2017/95 Arbetsordning för Uppsala universitet Fastställd av konsistoriet 2019-02-20 Innehållsförteckning 1 kap. Inledning 4 2 kap. Generella begrepp 4 Personer med vetenskaplig kompetens 4 Delegation

Läs mer

Instruktion för Handelshögskolan vid Umeå universitet

Instruktion för Handelshögskolan vid Umeå universitet Instruktion för Handelshögskolan vid Umeå universitet Fastställd av rektor vid Umeå universitet 2015-01-27 Sid 2 (7) Innehåll 1 Namn...3 HandelshögskolanvidUmeåuniversitet(HH)UmeåSchoolofBusinessandEconomics(USBE)

Läs mer

Arbetsordning för Blekinge Tekniska Högskola

Arbetsordning för Blekinge Tekniska Högskola Dnr: BTH-1.2.1-0261-2018 Arbetsordning för Blekinge Tekniska Högskola Beslutad av högskolestyrelsen 2018-09-25, 69 Gäller från och med 2018-09-25 Ersätter dnr: BTH-1.2.1-0325-2017 Innehållsförteckning

Läs mer

Regler för studentinflytande vid Umeå universitet

Regler för studentinflytande vid Umeå universitet Regler för studentinflytande vid Umeå universitet Fastställd av rektor 2015-12-22 Dnr: FS 1.1-1950-15 Denna regel ersätter tidigare fastställt beslut av rektor 2013-08-20 Typ av dokument: Beslutad av:

Läs mer

LINKÖPINGS UNIVERSITET BESLUT Dnr LiU 624/00-10 Universitetsstyrelsen

LINKÖPINGS UNIVERSITET BESLUT Dnr LiU 624/00-10 Universitetsstyrelsen Ang förslag till reviderade föreskrifter beträffande arbetsfördelningen mellan universitetsstyrelsen och rektor samt arbetsordning för styrelsen, andra beslutsorgan och rektor vid Linköpings universitet

Läs mer

REGEL - INSTRUKTION FÖR FÖRETAGSFORSKARSKOLAN FÖR SAMVERKAN OCH INNOVATION

REGEL - INSTRUKTION FÖR FÖRETAGSFORSKARSKOLAN FÖR SAMVERKAN OCH INNOVATION REGEL - INSTRUKTION FÖR FÖRETAGSFORSKARSKOLAN FÖR SAMVERKAN OCH INNOVATION Typ av dokument: Regel Datum: Beslutad av: rektor Giltighetstid: 2018-09-01 2024-08-31 Område: Ansvarig förvaltningsenhet: Ersätter

Läs mer

Revidering av arbetsordning för Göteborgs universitet med avseende på ny organisation och styrning av lärarutbildningarna

Revidering av arbetsordning för Göteborgs universitet med avseende på ny organisation och styrning av lärarutbildningarna Universitetsledningens stab Magnus Petersson PM 1 / 2 2016-05-25 dnr V 2016/462 Universitetsstyrelsen Revidering av arbetsordning för Göteborgs universitet med avseende på ny organisation och styrning

Läs mer

Arbetsordning för Blekinge Tekniska Högskola

Arbetsordning för Blekinge Tekniska Högskola Dnr: BTH-1.2.1-0051-2017 Arbetsordning för Blekinge Tekniska Högskola Beslutad av högskolestyrelsen 2017-02-14, 17 Gäller från och med 2017-02-15 Ersätter dnr: BTH-1.2.1-0150-2016 Innehållsförteckning

Läs mer

Överbibliotekariens uppgifter och beslutanderätter UFV 2011/1902

Överbibliotekariens uppgifter och beslutanderätter UFV 2011/1902 Överbibliotekariens uppgifter och beslutanderätter UFV 2011/1902 Innehållsförteckning 1 Förutsättningar 3 Organisation och ansvarsfördelning 3 Rättsliga förutsättningar 3 Delegation av beslutanderätt 3

Läs mer

Regler för val och utseende av ledamöter i fakultetsnämnderna vid Umeå universitet, för tiden

Regler för val och utseende av ledamöter i fakultetsnämnderna vid Umeå universitet, för tiden Sidnr 1 (6) Regler för val och utseende av ledamöter i fakultetsnämnderna vid Umeå universitet, för tiden 2011-10-01--2014-06-30 1 Bakgrund Befintliga fakultetsnämnders mandatperiod 1 är genom beslut av

Läs mer

Arbetsordning för Lärarutbildningsnämnden vid Göteborgs universitet

Arbetsordning för Lärarutbildningsnämnden vid Göteborgs universitet Arbetsordning för Lärarutbildningsnämnden vid Göteborgs universitet Dnr V 2013/480, 2013-11- 28. Arbetsordningen är fastställd av Lärarutbildningsnämnden den 28 november 2013. Arbetsordningen träder i

Läs mer

STYRELSENS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING (SOB)

STYRELSENS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING (SOB) HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Dnr 073-14 STYRELSENS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING (SOB) Styrelsen vid Högskolan i Borås beslutar med stöd av 2 kap. 5 högskolelagen (1993:1434) och 2 kap. 2 p.8 högskoleförordningen

Läs mer

Val till institutionsstyrelse för mandatperioden

Val till institutionsstyrelse för mandatperioden PM 2014-05-20 Dnr SU FV-1.2.2-1323-14 Anna Riddarström Utredare Ledningskansliet Val till institutionsstyrelse för mandatperioden 2015-01-01 2017-12-31 Allmänt Ny institutionsstyrelse ska väljas under

Läs mer

Arbetsordning vid Göteborgs universitet Dnr V 2014/765. Ny lydelse (ändringar markeras i kursiv stil eller genom genomstrykningar)

Arbetsordning vid Göteborgs universitet Dnr V 2014/765. Ny lydelse (ändringar markeras i kursiv stil eller genom genomstrykningar) Arbetsordning vid Göteborgs universitet Dnr V 2014/765 Nuvarande lydelse Ny lydelse (ändringar markeras i kursiv stil eller genom genomstrykningar) 1. Organisations- och beslutsstruktur vid Göteborgs universitet

Läs mer

REGEL - ARBETSORDNING FÖR UMEÅ UNIVERSITET. Typ av dokument: Datum: Dnr: Dnr: FS

REGEL - ARBETSORDNING FÖR UMEÅ UNIVERSITET. Typ av dokument: Datum: Dnr: Dnr: FS REGEL - ARBETSORDNING FÖR UMEÅ UNIVERSITET Typ av dokument: Regel Datum: 2018-06-08 Dnr: Dnr: FS 1.1-195-18 Beslutad av: Universitetsstyrelsen Giltighetstid: 2018-07-01 - tills vidare Område: Ansvarig

Läs mer

BESLUT Dnr LiU 454/ (2)

BESLUT Dnr LiU 454/ (2) 2005-04-04 BESLUT Dnr LiU 454/05-10 1(2) Reviderat beslut arbetsfördelningen mellan universitetsstyrelsen och rektor sam arbetsordning för styrelsen, andra beslutsorgan och rektor vid Linköpings universitet

Läs mer

ARBETSORDNING PROGRAMRÅDET FÖR SJUKSKÖTERSKEPROGRAM (PRS)

ARBETSORDNING PROGRAMRÅDET FÖR SJUKSKÖTERSKEPROGRAM (PRS) ARBETSORDNING PROGRAMRÅDET FÖR SJUKSKÖTERSKEPROGRAM (PRS) Typ av dokument: Regel Datum: 2017-10-26 Dnr: FS 1.1-1789-17 Beslutad av: Programrådet för sjuksköterskeprogram (PRS) Giltighetstid: Tillsvidare

Läs mer

Chefen för UU Innovations uppgifter och beslutanderätter

Chefen för UU Innovations uppgifter och beslutanderätter UFV 2014/1003 Chefen för UU Innovations uppgifter och beslutanderätter Fastställt av rektor 2014-09-16 Innehållsförteckning 1 Förutsättningar 3 Organisation och ansvarsfördelning 3 Rättsliga förutsättningar

Läs mer

Arbets-, besluts- och delegationsordning

Arbets-, besluts- och delegationsordning Arbets-, besluts- och delegationsordning Styrelsen för utbildning Dnr 1-34/2018 Fastställd 2018-03-21 Arbets-, besluts- och delegationsordning Styrelsen för utbildning Innehållsförteckning 1 Inledning...

Läs mer

Rektors delegationsordning

Rektors delegationsordning Rektorsbeslut Datum: 2010-10-04 Dnr: 2010/1 Rektors delegationsordning Allmänna regler för delegation vid Linnéuniversitetet Delegation kan avse en grupp av ärenden eller ett enskilt ärende. Delegation

Läs mer

Fakultetsrådets arbetsordning

Fakultetsrådets arbetsordning Arbetsordning Gäller från och med Diarienummer 2019-01-01 V-2018-1040 Beslutsfattare Datum för beslut Ansvarig avdelning Fakultetsrådet 2018-12-12 UF/PLU Fakultetsrådets arbetsordning Med utgångspunkt

Läs mer

Ny arbetsordning för personalansvarsnämnden för Linköpings universitet

Ny arbetsordning för personalansvarsnämnden för Linköpings universitet 1(1) Ny arbetsordning för personalansvarsnämnden för Linköpings universitet Universitetsstyrelsen har den 15 februari 2018 tagit ställning till arbetsordningen för personalansvarsnämnden. Universitetets

Läs mer

Regler för val av lärarrepresentanter i konsistoriet, fakultetsrådet samt rådgivande val av kommittéordförande, vice kommittéordförande

Regler för val av lärarrepresentanter i konsistoriet, fakultetsrådet samt rådgivande val av kommittéordförande, vice kommittéordförande Regler för val av lärarrepresentanter i konsistoriet, fakultetsnämnden med kommittéer, fakultetsrådet samt rådgivande val av kommittéordförande, vice kommittéordförande och dekan Fastställda av konsistoriet

Läs mer

STRATEGISKA RÅD VID UMEÅ UNIVERSITET

STRATEGISKA RÅD VID UMEÅ UNIVERSITET STRATEGISKA RÅD VID UMEÅ UNIVERSITET Typ av dokument: Regel Datum: 2018-02-20 Beslutad av: Giltighetstid: Tillsvidare Område: Organisation Ansvarig förvaltningsenhet: Planeringsenheten Ersätter dokument:

Läs mer

Regler för val av lärarrepresentanter i konsistoriet, fakultetsrådet samt rådgivande val av vicerektor och vice kommittéordförande.

Regler för val av lärarrepresentanter i konsistoriet, fakultetsrådet samt rådgivande val av vicerektor och vice kommittéordförande. Regler för val av lärarrepresentanter i konsistoriet, fakultetsnämnden med kommittéer, fakultetsrådet samt rådgivande val av vicerektor och vice kommittéordförande. Fastställda av konsistoriet 2018-04-24

Läs mer

Rektors besluts- och delegationsordning

Rektors besluts- och delegationsordning Dnr: ST 2013/165-1.1 Regeldokument Rektors besluts- och delegationsordning Beslutat av Rektor Gäller från 2013-04-22 Reviderad 2014-01-27 Beslutat av: rektor Beslutsdatum: 2013-04-22 Dnr: ST 2013/165-1.1

Läs mer

Arbetsordning för Kungliga Tekniska högskolan

Arbetsordning för Kungliga Tekniska högskolan Arbetsordning för Kungliga Tekniska högskolan 1. Inledning Denna arbetsordning beskriver Kungliga Tekniska högskolans, förkortat KTH, interna organisation och vilket ansvar som åligger de olika funktionerna

Läs mer

Studentinflytande vid rekrytering av rektor och prorektor

Studentinflytande vid rekrytering av rektor och prorektor BESLUT 1(5) Avdelning Juridiska avdelningen Handläggare Caroline Cruz 08-563 087 23 caroline.cruz@uka.se Göteborgs universitet Universitetsstyrelsen Box 100 405 30 Göteborg Studentinflytande vid rekrytering

Läs mer

Arbets-, besluts- och delegationsordning

Arbets-, besluts- och delegationsordning Arbets-, besluts- och delegationsordning Styrelsen för utbildning Dnr 1-230/2015 Fastställd av styrelsen 2015-04-15 Ersätter Arbets- och delegationsordning, dnr 2007/11-010 Innehållsförteckning 1 Inledning...

Läs mer

Arbetsordning för Umeå universitet

Arbetsordning för Umeå universitet Arbetsordning för Umeå universitet Fastställd av universitetsstyrelsen den 4 juni 2014 Denna arbetsordning ersätter tidigare arbetsordning fastställd av universitetsstyrelsen den 20 februari 2014 Sid 2

Läs mer

Arbetsrutiner för SLU:s styrelse

Arbetsrutiner för SLU:s styrelse ID: SLU ua 2017.1.1.1-2288 STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Organisation och beslutsstruktur Dokumenttyp: Anvisning/Instruktion Beslutsfattare: Styrelsen Avdelning/kansli: Ledningskansliet Handläggare: Sune

Läs mer

Ny lydelse (ändringar markeras med kursiv stil eller genom genomstrykningar)

Ny lydelse (ändringar markeras med kursiv stil eller genom genomstrykningar) Arbetsordning vid Göteborgs universitet Dnr V2016/40 Nuvarande lydelse Ny lydelse (ändringar markeras med kursiv stil eller genom genomstrykningar) 1. Organisations- och beslutsstruktur vid Göteborgs universitet

Läs mer

Beslutsordning för Högskolan i Halmstad Beslutad av högskolestyrelsen 2013-06-14, dnr 19-2003-1087. Ersätter beslut av högskolestyrelsen 2012-04-12.

Beslutsordning för Högskolan i Halmstad Beslutad av högskolestyrelsen 2013-06-14, dnr 19-2003-1087. Ersätter beslut av högskolestyrelsen 2012-04-12. Beslutsordning för Högskolan i Halmstad Beslutad av högskolestyrelsen 2013-06-14, dnr 19-2003-1087. Ersätter beslut av högskolestyrelsen 2012-04-12. Beslutad av rektor 2014-03-25, dnr 10-2012-725. Ersätter

Läs mer

Arbetsordning för universitetsbiblioteket vid Uppsala universitet

Arbetsordning för universitetsbiblioteket vid Uppsala universitet UFV 2019/708 Arbetsordning för sbiblioteket vid Uppsala Fastställd av rektor 2019-06-18 Innehållsförteckning 1 kap. Inledning 4 Uppgifter 4 2 kap. Organisation 5 Biblioteksnämnd 5 Överbibliotekarie 5

Läs mer

Regler för val till akademiska uppdrag vid Karolinska Institutet. Fastställda av konsistoriet

Regler för val till akademiska uppdrag vid Karolinska Institutet. Fastställda av konsistoriet Regler för val till akademiska uppdrag vid Karolinska Institutet. Fastställda av konsistoriet 2018-08-30 Dnr 1-112/2018 2 Regler för val till akademiska uppdrag vid Karolinska Institutet. Dnr 1-112/2018

Läs mer

Regler för val av lärarrepresentanter till universitetsstyrelsen och elektorsförsamling vid Umeå universitet, för tiden

Regler för val av lärarrepresentanter till universitetsstyrelsen och elektorsförsamling vid Umeå universitet, för tiden Sidnr 1 (5) Regler för val av lärarrepresentanter till universitetsstyrelsen och elektorsförsamling vid för tiden 2013-01-01 2015-12- 31 1 Bakgrund Till universitetsstyrelsen ska, i enlighet med 2 kap.

Läs mer

Föreskrifter för utseende av ledamöter till fakultetsnämnden

Föreskrifter för utseende av ledamöter till fakultetsnämnden HÖGSKOLAN I SKÖVDE Styrelsen BESLUT 2016-09-27 Dnr HS 2016/789 Föreskrifter för utseende av ledamöter till fakultetsnämnden Härmed fastställs föreskrifterför utseende av ledamöter till fakultetsnämnden

Läs mer

Reglering av Expertgrupp för försöksdjursvetenskap Beslut av Vetenskapsrådets styrelse vid sammanträde Dnr ( )

Reglering av Expertgrupp för försöksdjursvetenskap Beslut av Vetenskapsrådets styrelse vid sammanträde Dnr ( ) Bilaga 19 Protokoll 3, 2009 Reglering av Expertgrupp för försöksdjursvetenskap Beslut av Vetenskapsrådets styrelse vid sammanträde 2009-06-11. Dnr (113-2008-7863) 1. Regleringens tillämpningsområde...

Läs mer

f) O l a /f Linköpings universitet

f) O l a /f Linköpings universitet tvi0j a. 2 n 1 3 0 / c r i ; lkos 2013-01-28 BESLUT Dnr L1U-2013-00168 Instruktion för Centrum för medicinsk bildvetenskap och visualisering (CMIV) Centrum för medicinsk bildvetenskap och visualisering

Läs mer

Arbetsordning för fakultetsnämnd och dess utskott vid Mälardalens högskola

Arbetsordning för fakultetsnämnd och dess utskott vid Mälardalens högskola Beslutsdatum: 2017-01-25 2017/0109 1 (8) Beslutande: Rektor Handläggare: Andreas Boberg Dokumentansvarig: Ledningskansliet Dokumenttyp: Delegationsordning/organisationsbeslut Datum för ikraftträdande:

Läs mer

Rektors besluts- och delegationsordning

Rektors besluts- och delegationsordning Dnr: ST 2013/165-1.1 Regeldokument Rektors besluts- och delegationsordning Beslutat av Rektor Gäller från 2013-04-22 Senast reviderad 2015-07-01 Beslutat av: rektor Beslutsdatum: 2013-04-22 Dnr: ST 2013/165-1.1

Läs mer

Arbetsordning för Umeå universitet

Arbetsordning för Umeå universitet Giltighetstid: 2016-10-06 Arbetsordning för Umeå universitet Fastställd av universitetsstyrelsen den 6 oktober 2016 Denna arbetsordning ersätter tidigare arbetsordning fastställd av universitetsstyrelsen

Läs mer

AKADEMIN FÖR BIBLIOTEK, INFORMATION, PEDAGOGIK OCH IT:s ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING

AKADEMIN FÖR BIBLIOTEK, INFORMATION, PEDAGOGIK OCH IT:s ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Dnr 313-15 AKADEMIN FÖR BIBLIOTEK, INFORMATION, PEDAGOGIK OCH IT:s ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING Styrelsen för Högskolan i Borås har i styrelsens organisations- och beslutsordning

Läs mer

ARBETSORDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

ARBETSORDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET STYRDOKUMENT Dnr V 2014/765 ARBETSORDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Göteborgs universitetsstyrelse Universitetsledningens

Läs mer

Arbetsordning. Göteborgs universitet

Arbetsordning. Göteborgs universitet Arbetsordning Göteborgs universitet Universitetsledningens kansli Peter Kim Linda Forsberg ARBETSORDNING 2012-02-20 Dnr V 2011-155 Universitetsstyrelsen 1 Innehållsförteckning 1 Organisations- och beslutsstruktur

Läs mer

Kallelse till sammanträde med högskolestyrelsen 12 maj 2014

Kallelse till sammanträde med högskolestyrelsen 12 maj 2014 KALLELSE Högskolestyrelsens ordförande 2014-04-29 Nr 2:2014 MDH 2014/225 Högskolestyrelsens ledamöter Företrädare för arbetstagarorganisationer (Saco-S och OFR/S) Prorektor Förvaltningschef Övriga för

Läs mer