Arbetsordning för Malmö universitet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Arbetsordning för Malmö universitet"

Transkript

1 1 (av 10) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande/Titel: Giltighetstid: Dokumentansvarig/Funktion: Diarienummer: Strategidokument xx Universitetsstyrelsen Tillsvidare Chef ledningsstaben Led /214 (ersätter /530 Arbetsordning för Malmö universitet 1. Inledning Med anledning av bestämmelserna i högskolelagen (HL) och högskoleförordningen (HF) utformas en arbetsordning för Malmö universitet som omfattar universitetets övergripande organisation, arbetsfördelning mellan universitetsstyrelse och rektor, principer för delegering av beslutanderätt, handläggning av vissa ärenden, samt formerna i övrigt för verksamheten Denna arbetsordning kompletteras med beslut om vissa rådgivande, beredande eller beslutande organ, samt beslut om delegationsordning. Dessa beslut fattas av rektor på universitetsövergripande nivå samt av dekan på fakultetsnivå, om inget särskilt anges. I alla styrelser, nämnder och organ ska det eftersträvas en jämn fördelning mellan kvinnor och män. Med jämn fördelning menas att representationen av det ena könet i normalfallet inte får understiga 40 procent av ledamöterna/deltagarna. Universitetsövergripande mål och akademiska värden Malmö universitets vision är att bidra till ett hållbart och mer jämlikt samhälle genom forskningsbaserad kunskap, kritisk reflektion och handlingskraft. Malmö universitet är grundat på medmänskliga, demokratiska och akademiska värden som har vuxit fram ur idétraditioner om ett öppet samhälle, det fria ordet och det kritiska tänkandet. Arbetsordningen ska stödja att Malmö universitet når sitt övergripande mål, det vill säga att universitetet har hög kvalitet i utbildning och forskning där vi i samverkan med andra samhällsaktörer skapar, delar och sprider kunskap för att förstå, förklara Postadress Malmö universitet Universitetsstyrelsen Malmö Besöksadress Nordenskiöldsgatan Telefon Fax E-post paula.pragert@mah.se Webb

2 (Dnr. ) 2 (av 10) och utveckla samhället. Vid Malmö universitet ska de olika vetenskapsområdenas särart och traditioner respekteras och ges möjlighet att framträda på ett tydligt sätt. De akademiska värdena ska genomsyra all utbildning och forskning vid universitetet. Med akademiska värden menas akademisk frihet, akademisk integritet och akademisk kvalitet. Principer för kollegialitet ska prägla universitetskulturen där kunskapsutveckling och kunskapsprövning ska stå i fokus. Beslut och beredning av frågor inför beslut ska enligt de kollegiala idealen baseras på kunskap, vilket innebär att de som ingår i olika nämnder och grupperingar ska vara utsedda på grundval av sina särskilda kompetenser och kunskaper. Malmö universitet har en bred och inkluderande syn på kollegialitet där alla medarbetares och studenters kunskap ska tas tillvara. Detta ställer krav på ett inkluderande ledarskap och tydlig ansvarsfördelning inom universitet. Vetenskaplig kompetens Enligt högskolelagen ska beslut i styrelser, nämnder och andra beslutande universitetsorgan fattas av personer med vetenskaplig eller konstnärlig kompetens, om besluten kräver en bedömning av - uppläggning, genomförande av kvalitet i utbildningen - organisation och kvalitet i forskningen. Om bedömningen görs av en annan grupp, ska majoriteten av ledamöterna/beslutsfattarna ha vetenskaplig eller konstnärlig kompetens. Universitetsstyrelsen får dock besluta att en sådan majoritet inte behövs, om det finns särskilda skäl (2 kap. 6 HL). Med vetenskaplig kompetens avses i det här sammanhanget den som är: - anställd som professor, eller - annan lärare/forskare som har en anställning för vilken det krävs doktorsexamen eller motsvarande vetenskaplig kompetens, eller - annan intern eller extern ledamot om denna har avlagt doktorsexamen. Med konstnärlig kompetens avses i detta sammanhang den som är anställd som lektor eller professor på konstnärlig grund, eller som har motsvarande kompetens. 2. Organisation Malmö universitets styrelse Styrelsen har inseende över Malmö universitets alla angelägenheter och svarar för att dess uppgifter fullgöres (2 kap 2 HL). Vid universitetet finns en internrevision direkt underställd styrelsen (1 kap 5a HF).

3 (Dnr. ) 3 (av 10) Rektor Rektor utses av regeringen efter förslag från universitetsstyrelsen. Det åligger styrelsen att höra studenter, lärare och övriga anställda innan förslaget lämnas. Rektor är universitetets myndighetschef. Rektor leder det övergripande arbetet vid universitetet och är universitetets främste företrädare inåt och utåt. För rektor ska en ställföreträdare finnas som tjänstgör i rektors frånvaro och som i övrigt ersätter rektor i den utsträckning som rektor beslutar. Vid Malmö universitet benämns rektors ställföreträdare prorektor. Prorektor utses av styrelsen. Rektor kan, genom en kollegial och rådgivande process, utse en eller flera vicerektorer med ansvar för specifika frågor. Fakulteter Universitetet är indelat i följande fakulteter: - Fakulteten för hälsa och samhälle (HS) - Fakulteten för kultur och samhälle (KS) - Fakulteten för lärande och samhälle (LS) - Fakulteten för teknik och samhälle (TS) - Odontologiska fakulteten (OD) Dekan och fakultetsstyrelse Varje fakultet leds av en dekan som utses av rektor, efter en kollegial rekryteringsprocess. Rekryteringsprocessen ska syfta till att utse en dekan som har ett stort förtroende i kollegiet och kan utöva ett akademiskt, gott och inkluderande ledarskap. Dekan ansvarar för hela fakultetens verksamhet, på delegation från rektor, med undantag av de frågor som är delegerade till fakultetsstyrelsen. Dekans uppgift är att tillsammans med fakultetsstyrelsen utveckla fakultetens verksamhet inom ramen för fakultetens resurser. Dekan ska också leda fakultetens arbete, i enlighet med gällande lagstiftning, avtal, fastställda verksamhetsdokument samt i egenskap av chef för fakulteten företräda arbetsgivaren. Dekan utses på tre år med möjlighet till förlängning efter utvärdering. Vid varje fakultet ska en ställföreträdande dekan finnas, prodekan. Vid varje fakultet ska det finnas en fakultetsstyrelse. Vid samtliga fakulteter ska dessutom följande nämnder finnas: anställningsnämnd, forskning- och forskarutbildningsnämnd och utbildningsnämnd. Vid Odontologiska fakulteten ska det även finnas en tandvårdsnämnd. Dekan beslutar i de frågor som inte är delegerade till fakultetsstyrelsen. Institution Den akademiska verksamheten bedrivs vanligtvis inom institutioner (sektioner inom Odontologiska fakulteten). Varje institution tillhör en fakultet.

4 (Dnr. ) 4 (av 10) Prefekt Chef för varje institution/sektion utses av fakultetens dekan, efter en kollegial rekryteringsprocess. Cheferna för institutioner benämns prefekter. Vid Odontologiska fakulteten benämns cheferna sektionschefer. Prefekt/sektionschef ansvarar för institutionens/sektionens hela verksamhet och beslutar i frågor i enlighet med delegation från dekan. Prefekt utses på tre år med möjlighet till förlängning efter utvärdering. Vid varje institution/sektion ska det finnas en ställföreträdande prefekt/motsvarande. I enlighet med de kollegiala principerna ska såväl utbildnings- som forskningsfrågor diskuteras och beredas i kollegiala grupperingar så nära verksamheten som möjligt, vilket vanligtvis är på fakulteternas institutioner. Institutionerna inrättar därför även specifika organ för utbildning och forskning på institutionsnivå (t ex kurs- och programnämnd samt forskar- och handlarkollegium) Förutom dessa fora kan prefekt även inrätta institutionsråd. Verksamhetsstöd och bibliotek Vid universitetet finns ett universitetsgemensamt verksamhetsstöd benämnt Gemensamt verksamhetsstöd (GV). Gemensamt verksamhetsstöd stödjer universitetets styrelse, rektor, fakulteter och övrig verksamhet att bedriva utbildning och forskning med hög kvalitet i fokus. Gemensamt verksamhetsstöd sörjer även för att universitetet fullgör sitt övergripande myndighetsansvar. I gemensamt verksamhetsstöd uppdrag ingår även att samordna utvecklingen av universitets processer. Chefen för Gemensamt verksamhetsstöd benämns universitetsdirektör och är direkt underställd rektor. Universitetsdirektören har det samlade funktionsansvaret för hela universitets verksamhetsstöd. Vid universitetet finns ett universitetsbibliotek. Biblioteket ansvarar för och utvecklar tillgång till vetenskapliga informationsresurser, samordnar och ger stöd till vetenskaplig publicering och bibliometrisk analys, medverkar till studenters lärande för att utveckla ett reflekterande och kritiskt förhållningssätt i sin relation till information, informationskällor och informationssökning samt ansvarar för och utvecklar bibliotekets lärandemiljöer samt är en mötesplats för samverkan mellan olika aktörer. Bibliotekschefen är direkt underställd rektor. Ledningsgrupp Rektors ledningsgrupp består av ledamöter som hen beslutar om. Ledningsgruppen är inte ett beslutande organ, utan är ett fora där rektor, inför beslut, kan diskutera och förankra universitetsgemensamma frågor med t ex dekaner, universitetsdirektör, bibliotekschef och pro- och vicerektorer samt studentkårer.

5 (Dnr. ) 5 (av 10) Universitetsberedning för utbildning och forskning Universitetsgemensamma frågor rörande utbildning och forskning/forskarutbildning bereds i ett universitetsgemensamt organ benämnt Universitetsberedningen för utbildning och forskning. Universitetsberedningen bereder frågor som förankras i ledningsgruppen inför rektorsbeslut. Beredningens ordförande är prorektor. Beredningen kommer att behöva skapa utskott/grupperingar som arbetar med specifika frågor som faller inom beredningens ansvarsområde. Beredningen består av följande: - Rektorsfunktion/motsvarande med ansvar för utbildning - Rektorsfunktion/motsvarande med ansvar för forskning/forskarutbildning - 1 lärarrepresentant från vardera fakultet som är särskilt kunnig i utbildningsfrågor (utsedd av fakultetsstyrelsen) - 1 lärarrepresentant från vardera fakultet som är särskilt kunnig i forskning och forskarutbildningsfrågor (utsedd av fakultetsstyrelsen) - 1 representant från rådgivande organ som bereder frågor rörande internationalisering - 1 representant från rådgivande organ som bereder frågor rörande samverkan och nyttiggörande - 2 studentrepresentanter (varav en representerar studenter på grundnivå och avancerad nivå samt en som representerar studenter på forskarnivå) Hörandeförsamling Vid tillsättning av rektor och prorektor ska en hörandeförsamling finnas, vilket regleras i särskilt beslut. Disciplinnämnd Vid universitetet finns en disciplinnämnd. Nämndens uppdrag och sammansättning regleras i 10 kap HF. Personalansvarsnämnd Vid universitetet finns en personalansvarsnämnd. Nämndens uppdrag och sammansättning regleras i 2 kap 15 HF.

6 (Dnr. ) 6 (av 10) Universitetsövergripande råd Rektor äger rätt att tillsätta olika råd för universitetsövergripande viktiga frågor och ansvarsområden. Dessa råd ska ha tydligt formulerade uppdrag och sammansättningar i enlighet med de kollegiala principerna. Råden är inte beslutande. 3. Universitetsstyrelsen Styrelsen för ett universitet har inseende över universitetets alla angelägenheter och svarar för att dess uppgifter fullgörs (2 kap. 2 HL). Styrelsen ansvarar såsom universitetets ledning inför regeringen för verksamheten och ska se till att den bedrivs effektivt och enligt gällande rätt och enligt de förpliktelser som följer av Sveriges medlemskap i Europeiska unionen, att den redovisas på ett tillförlitligt och rättvisande sätt, samt att myndigheten hushållar väl med statens medel (3 myndighetsförordningen (2007:515), nedan MF). Styrelsen ska själv besluta (2 kap. 2 HF): i viktigare frågor om verksamhetens övergripande inriktning och högskolans organisation, om årsredovisningar, delårsrapporter, budgetunderlag och viktigare framställningar i övrig samt säkerställa att det vid högskolan finns en intern styrning och kontroll som fungerar på ett betryggande sätt, om åtgärder med anledning av Riksrevisionens revisionsberättelser och revisionsrapporter, om riktlinjer och revisionsplan för internrevisionen och åtgärder med anledning av internrevisionens iakttagelser och rekommendationer enligt 10 IRF, i viktigare frågor om den interna resursfördelningen och uppföljningen av denna, om den antagningsordning som anges i 6 kap. 3 andra stycket HF, om en arbetsordning med viktigare föreskrifter om högskolans övergripande organisation, delegering av beslutanderätt, handläggning av ärenden och formerna i övrigt för verksamheten, om inte annat är föreskrivet i lag eller förordning, om anställningsordning, om viktiga föreskrifter i övrigt, och i övriga frågor av principiell vikt. Styrelsen får uppdra åt ordföranden att efter samråd med rektor fatta beslut om delårsrapport. (2 kap 4 a HF).

7 (Dnr. ) 7 (av 10) Härutöver beslutar styrelsen enligt särskilda bestämmelser i högskoleförordningen om: förslag till regeringen om anställning av rektor (2 kap. 8 HF), utseende av rektors ställföreträdare (2 kap. 10 andra stycket HF), utseende av vice ordförande inom styrelsen (2 kap. 1 andra stycket HF), utseende av tre ledamöter i personalansvarsnämnden (2 kap. 15 första stycket HF), en hanteringsordning med avseende på bl.a. hörande av lärare, övriga anställda och studenter i samband med beredning av ärende om anställning av rektor (2 kap. 8 andra stycket HF), utseende av prorektor (2 kap. 10 HF) samt val av lärarrepresentanter (2 kap. 7 a första stycket). Vidare ska universitetsstyrelsen själv besluta: om ägardirektiv till holdingbolag, om anknutna stiftelser, om en sammanslutning av studenter vid universitetet får ställning som studentkår för viss tid (4 kap. 8 HL), om sådan rätt till representation för studenterna som avses i 2 kap. 14 fjärde stycket HF, och om grundläggande regler avseende studentinflytande vid Malmö universitet. Universitetsstyrelsens sammansättning Universitetsstyrelsen består av ordförande, rektor och tretton andra ledamöter (2 kap. 1 HF). Styrelsen ska utse vice ordförande inom sig. Ordförande utses bland övriga ledamöter. Lärarna har rätt att vara representerade med tre ledamöter i styrelsen. Lärarnas representanter ska utses genom val inom universitetet (2 kap 7a HF). Studenterna har rätt att utse tre ledamöter (2 kap. 7 a HF). Dessa utses i den ordning som stadgas i 7 studentkårsförordningen (2009:769). Ledamöterna utom rektor utses för högst tre år (2 kap.7 HF). Ordförande och övriga ledamöter (sju) ska enligt 2 kap. 4 HL utses av regeringen. Företrädare för de anställda har närvaro-, yttrande- och förslagsrätt vid styrelsens sammanträden. De utses enligt bestämmelserna i personalföreträdarförordningen (1987:1101).

8 (Dnr. ) 8 (av 10) Val av lärarrepresentanter till universitetsstyrelsen Föreskrifter för val av lärarrepresentanter till universitetsstyrelsen enligt 2 kap 7a fastställs av rektor i särskild ordning. 4. Rektor Rektor är universitetets och myndighetens högsta chef. Rektor svarar under universitetsstyrelsen, för andra frågor är de som ankommer universitetsstyrelsen att besluta om, under förutsättning att inte annat är föreskrivet i lag eller förordning eller att styrelsen har beslutat om något annat. Rektor ansvarar inför universitetsstyrelsen vid universitetet enligt de direktiv och riktlinjer som universitetsstyrelsen beslutar. Rektor ska hålla universitetsstyrelsen informerad om verksamheten, förse universitetsstyrelsen med underlag för beslut och verkställa universitetsstyrelsens beslut. Rektor leder det övergripande arbetet och är universitetets främste företrädare. Rektor har rätt att teckna universitets firma liksom att teckna kontrakt och avtal i universitetets namn. Rektor har även att fastställa universitetsgemensamma styrdokument som det inte ankommer på universitetsstyrelsen att besluta om. Rektor har att fatta en lång rad beslut inom områdena utbildning, forskning, samverkan, innovation, personal, ekonomi och avtal samt inom organisation och förvaltning. Rektor får delegera sina uppgifter om inget annat är särskilt föreskrivet. Av rektors delegationsordning för Malmö universitet framgår vilka ärenden rektor har delegerat vidare i organisationen. Andra frågor än de som avses i 2 kap. 2 HF ska avgöras av rektor, om inte annat är föreskrivet i lag eller förordning, eller styrelsen har beslutat något annat (2 kap. 3 HF). I enlighet med detta tillfaller beslutsbefogenheter som inte omnämns i 2.1 ovan universitetets rektor. Rektor fastställer delegation av beslutsbefogenheter för Malmö universitet. Rektor svarar för myndighetens arbetsgivarepolitik (8 MF) genom att: i samverkan med andra myndigheter utveckla och samordna den statliga arbetsgivarpolitiken, se till att de anställda är väl förtrogna med målen för verksamheten, skapa goda arbetsförhållanden och ta till vara och utveckla de anställdas kompetens och erfarenhet.

9 (Dnr. ) 9 (av 10) Rektorsbeslut Rektors beslut fattas normalt efter beredning och föredragning vid ett särskilt sammanträde, rektors beslutsmöte, i närvaro av rektors ställföreträdare, universitetsdirektör och representant för studenterna. 5. Fakultetsstyrelse Fakultetsstyrelsen ansvarar för och beslutar om: Fakultetsövergripande - fakultetens inre organisation efter förankring med rektor - att kvalitetsarbetet på fakulteten och institutionen utformas och genomförs på ett ändamålsenligt sätt - att årligen besluta om ev. fakultetsgemensamma prioriteringar - att årligen besluta om institutionernas 3-åriga rullande verksamhetsplaner - fakultetens fördelningsprinciper av statsanslag (utbildning, forskning och ev. tandvård) - institutionernas/motsvarande takbelopp för en period av tre år där år ett är fast medan är två och tre är planeringsförutsättningar - summa alternativt ram för anslagsmedel som dekan har beslutsrätt inom - fakultetens budget (i form av budgeterad resultaträkning) - att utse ledamöter till fakultetsövergripande nämnder - att utse ledamöter till universitetsberedningen för utbildning och forskning/forskarutbildning - att utse medarbetarrepresentanter till rekryteringsgrupp vid tillsättning av dekan (inklusive pro och vice), enligt särskilt rektorsbeslut Utbildning på grund och avancerad nivå - föreslå rektor att inrätta och avveckla program samt huvudområde på grund och avancerad nivå. - utbildningsplaner och kursplaner - utse externa sakkunniga och ev. representant av professionen vid granskning av ansökan av inrättande av nytt program.

10 (Dnr. ) 10 (av 10) - ev. kompletterande beslut till det lärosätesövergripande dokumentet studenters rättigheter och skyldigheter Utbildning på forskarnivå - föreslå rektor att inrätta och avveckla ämne på forskarnivå - allmän studieplan för utbildning på forskarnivå Fakultetsstyrelsens samansättning Fakultetsstyrelserna ska ha en majoritet vetenskapligt eller konstnärligt kompetenta ledamöter. I fakultetsstyrelserna ska följande ingå: - fakultetens dekan (ordförande) lärarrepresentanter, varav 1 ska vara från annan fakultet inom lärosätet externa ledamöter studentrepresentanter De fackliga organisationerna har närvaro- och yttranderätt. Val av ledamöter till fakultetsstyrelse Rutiner för val av ledamöter till fakultetsstyrelserna fastställs av rektor i särskild ordning. 6. Studentinflytande Universitetet ska efter ansökan besluta att en eller flera sammanslutningar av studenter får ställning som studentkår(er) för viss tid, om sammanslutningen uppfyller de krav som ställs i högskolelagen. Beslut om ställning som studentkår fattas av universitetsstyrelsen. Vid universitetet regleras studenterna rätt att utse representanter i beredande och beslutande organ samt annat studentinflytande i den Policy för studentinflytande som beslutas av universitetsstyrelsen.

Arbetsordning Högskolan Dalarna

Arbetsordning Högskolan Dalarna Arbetsordning Högskolan Dalarna Styrelsens ansvarsområde och rektors uppdrag vid Högskolan Dalarna. Beslut: Högskolestyrelsen, 2011-12-15 Reviderad: 2016-12-15 Dnr: DUC2011/2027/10 Gäller fr o m: 2016-12-15

Läs mer

Arbetsordning för Malmö högskola

Arbetsordning för Malmö högskola Dnr Mahr 12-2012/530 Arbetsordning för Malmö högskola Fastställd av högskolestyrelsen 2012-09-28 1. Inledning 3 2. Generella begrepp och beslutande grupper 3 Begreppet vetenskaplig kompetens 3 Beslutande

Läs mer

Arbetsordning för universitetsstyrelsen

Arbetsordning för universitetsstyrelsen BESLUT 1 (6) 2016-02-12 Dnr STYR 2016/153 Universitetsstyrelsen Arbetsordning för universitetsstyrelsen Denna arbetsordning för styrelsens arbete är fastställd av universitetsstyrelsen 2016-02-12 och ersätter

Läs mer

Arbetsordning för Karolinska Institutet Dnr: 1-599/2013. Besluts- och handläggningsordning för konsistoriet vid Karolinska Institutet Dnr: 1-953/2018

Arbetsordning för Karolinska Institutet Dnr: 1-599/2013. Besluts- och handläggningsordning för konsistoriet vid Karolinska Institutet Dnr: 1-953/2018 Arbetsordning för Karolinska Institutet Dnr: 1-599/2013 Besluts- och handläggningsordning för konsistoriet vid Karolinska Institutet Dnr: 1-953/2018 Fastställt av konsistoriet Gäller från 2019-01-01 Arbetsordning

Läs mer

Organisationsplan för Karolinska Institutet

Organisationsplan för Karolinska Institutet Organisationsplan för Karolinska Institutet Fastställd av konsistoriet 2018-12-03 Dnr: 1-93/2019 Ersätter 1-106/2018 Gäller från och med 2019-01-01 Organisationsplan för Karolinska Institutet Dnr: 1-106/2018

Läs mer

Arbetsordning för Högskolan i Halmstad

Arbetsordning för Högskolan i Halmstad Arbetsordning för Högskolan i Halmstad Beslutad av högskolestyrelsen 2018-04-20, dnr L 2018/42. Ersätter arbetsordning beslutad av högskolestyrelsen 2014-12-05. Arbetsordning för Högskolan i Halmstad Föreliggande

Läs mer

Sidan 1 av Dnr Fastställd av högskolestyrelsen ARBETSORDNING

Sidan 1 av Dnr Fastställd av högskolestyrelsen ARBETSORDNING Sidan 1 av 10 2016-10-21 Dnr 2016-114-434 Fastställd av högskolestyrelsen 2016-09-07 ARBETSORDNING Sidan 2 av 10 Innehåll 1. INLEDNING... 3 Begreppet vetenskaplig kompetens... 3 2. DELEGERING AV BESLUTANDERÄTT...

Läs mer

Arbetsordning Högskolan Dalarna

Arbetsordning Högskolan Dalarna Arbetsordning Högskolan Dalarna Beslut: Högskolestyrelsen 2011-12-15 Reviderad: 2013-12-19, 2014-12-15 Dnr: DUC 2011/2027/10 Gäller fr o m: 2014-12-15 Ersätter: Arbetsordning, DUC 2011/2027/10, 2013-12-19

Läs mer

Arbetsordning LUNDS UNIVERSITET

Arbetsordning LUNDS UNIVERSITET Arbetsordning LUNDS UNIVERSITET ARBETSORDNING FÖR LUNDS UNIVERSITET 3 Dnr LS 2010/625 11 november 2011 Arbetsordning för Lunds universitet Med stöd av 2 kap. 2 första stycket 8p högskoleförordningen (1993:100),

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR LUNDS UNIVERSITET

ARBETSORDNING FÖR LUNDS UNIVERSITET Dnr STYR 2014/927 ARBETSORDNING FÖR LUNDS UNIVERSITET Fastställd av universitetsstyrelsen 2014-11-07, 66. Med stöd av 2 kap. 2 första stycket 8 p högskoleförordningen (1993:100), nedan HF, fastställer

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR LUNDS UNIVERSITET

ARBETSORDNING FÖR LUNDS UNIVERSITET Dnr STYR 2016/702 ARBETSORDNING FÖR LUNDS UNIVERSITET Fastställd av universitetsstyrelsen 2016-06-22, 15. Med stöd av 2 kap. 2 första stycket 8 p högskoleförordningen (1993:100), nedan HF, fastställer

Läs mer

Arbetsordning för universitetsstyrelsen vid Göteborgs universitet

Arbetsordning för universitetsstyrelsen vid Göteborgs universitet Arbetsordning för universitetsstyrelsen vid Göteborgs universitet Fastställd av styrelsen 2013-12-17, reviderad 2015-12-03. 1. Ansvar och uppgifter Enligt arbetsordningen för Göteborgs universitet, fastställd

Läs mer

Arbetsordning för universitetsstyrelsen vid Göteborgs universitet

Arbetsordning för universitetsstyrelsen vid Göteborgs universitet Arbetsordning för universitetsstyrelsen vid Göteborgs universitet Fastställd av styrelsen 2013-12-17, senast reviderad 2019-02-20. 1. Ansvar och uppgifter Enligt arbetsordningen för Göteborgs universitet,

Läs mer

Arbetsordning vid Linnéuniversitetet

Arbetsordning vid Linnéuniversitetet Arbetsordning vid Linnéuniversitetet Gäller från 2019-01-01 Innehållsförteckning Inledning 4 Ledning och beslutsstruktur vid Linnéuniversitetet 4 Organisation 6 Organisationsschema 6 Universitetsstyrelsen

Läs mer

Organisationsplan för Högskolan i Halmstad

Organisationsplan för Högskolan i Halmstad Organisationsplan för Högskolan i Halmstad Beslutad av högskolestyrelsen 2015-09-04, dnr 10-2010-2598. Ersätter organisationsplan beslutad av högskolestyrelsen 2015-06-05. Organisationsplan för Högskolan

Läs mer

Fastställd av Högskolestyrelsen , senast reviderad Arbetsordning och delegering av beslutanderätt vid Konstfack

Fastställd av Högskolestyrelsen , senast reviderad Arbetsordning och delegering av beslutanderätt vid Konstfack Fastställd av Högskolestyrelsen 2016-05-17, senast reviderad 2018-05-22. Arbetsordning och delegering av beslutanderätt vid Konstfack I N N E H Å L L Arbetsordning och delegering av beslutanderätt vid

Läs mer

Arbetsordning för högskolestyrelsen

Arbetsordning för högskolestyrelsen STYRDOKUMENT Dokumenttyp: Rutin Ärendenummer: HIG-STYR 2016/125 Samlingsnr styrdok: HIG-STYR 2016/105 Beslutat av: Högskolestyrelsen Beslutsdatum: 2016-10-14 Reviderad: Giltighetstid: Tillsvidare Arbetsordning

Läs mer

Högskolestyrelsens arbets-, besluts- och delegationsordning

Högskolestyrelsens arbets-, besluts- och delegationsordning Förvaltningschef Björn Sandahl STYRDOKUMENT Dnr: GIH 2018/400 Datum: 2018-09-17 Författare: Björn Sandahl Beslutat av: Högskolestyrelsen Beslutsdatum: 2018-09-27 Giltighetstid: tills vidare Högskolestyrelsens

Läs mer

Arbetsordning för styrelsen vid Högskolan i Gävle. Fastställd av Högskolestyrelsen 2015-02-13 Dnr HIG-STYR 2011/1731

Arbetsordning för styrelsen vid Högskolan i Gävle. Fastställd av Högskolestyrelsen 2015-02-13 Dnr HIG-STYR 2011/1731 Arbetsordning för styrelsen vid Högskolan i Gävle Fastställd av Högskolestyrelsen 2015-02-13 Dnr 1 1(6) Arbetsordning för styrelsen vid Högskolan i Gävle fr o m 2015-03-01 Högskolestyrelsens sammansättning

Läs mer

Föreskrift: Arbetsordning för styrelsen vid Högskolan i Gävle. Fastställd av Högskolestyrelsen Dnr HIG-STYR 2016/125

Föreskrift: Arbetsordning för styrelsen vid Högskolan i Gävle. Fastställd av Högskolestyrelsen Dnr HIG-STYR 2016/125 Föreskrift: Arbetsordning för styrelsen vid Högskolan i Gävle Fastställd av Högskolestyrelsen 2016-10-14 Dnr 1 1(6) Föreskrift: Arbetsordning för styrelsen vid Högskolan i Gävle fr o m 2016-10-14 Högskolestyrelsens

Läs mer

Arbetsordning med regler för delegering vid Stockholms universitet

Arbetsordning med regler för delegering vid Stockholms universitet Dnr SU 31-0897-11 Dokument nr. 1 Arbetsordning med regler för delegering vid Stockholms universitet Fastställd av universitetsstyrelsen 2011 04 15 att gälla fr.o.m. 2012 01 10 1 (14) 1. Inledning... 2

Läs mer

Arbetsordning vid Stockholms universitet

Arbetsordning vid Stockholms universitet Dnr SU FV-1.2.1-0385-18 Arbetsordning vid Stockholms universitet Fastställd av universitetsstyrelsen 2018-02-16 att gälla fr.o.m. 2018-03-01 1 (14) Innehåll 1. Inledning... 2 2. Generella begrepp... 2

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR LUNDS UNIVERSITET

ARBETSORDNING FÖR LUNDS UNIVERSITET Dnr STYR 2016/1486 ARBETSORDNING FÖR LUNDS UNIVERSITET Fastställd av universitetsstyrelsen 2017-02-15, 17 Med stöd av 2 kap. 2 första stycket 8 p högskoleförordningen (1993:100), nedan HF, fastställer

Läs mer

Beslutsordning för Högskolan i Halmstad Beslutad av högskolestyrelsen 2013-06-14, dnr 19-2003-1087. Ersätter beslut av högskolestyrelsen 2012-04-12.

Beslutsordning för Högskolan i Halmstad Beslutad av högskolestyrelsen 2013-06-14, dnr 19-2003-1087. Ersätter beslut av högskolestyrelsen 2012-04-12. Beslutsordning för Högskolan i Halmstad Beslutad av högskolestyrelsen 2013-06-14, dnr 19-2003-1087. Ersätter beslut av högskolestyrelsen 2012-04-12. Beslutad av rektor 2014-03-25, dnr 10-2012-725. Ersätter

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR LUNDS UNIVERSITET

ARBETSORDNING FÖR LUNDS UNIVERSITET Dnr STYR 2017/783 ARBETSORDNING FÖR LUNDS UNIVERSITET Fastställd av universitetsstyrelsen 2017-06-16, 19 Med stöd av 2 kap. 2 första stycket 8 p högskoleförordningen (1993:100), nedan HF, fastställer Lunds

Läs mer

Fastställd av Högskolestyrelsen och träder i kraft , senast reviderad Ersätter Arbets- och beslutsordning från

Fastställd av Högskolestyrelsen och träder i kraft , senast reviderad Ersätter Arbets- och beslutsordning från Fastställd av Högskolestyrelsen 2016-05-17 och träder i kraft 2016-09-01, senast reviderad 2019-02-13 Ersätter Arbets- och beslutsordning från 2012-10-09. I N N E H Å L L Arbetsordning och delegering av

Läs mer

Kungl. Tekniska högskolans Arbetsordning

Kungl. Tekniska högskolans Arbetsordning FÖRESKRIFT V-2017-0942 Träder i kraft 2018-01-01 Kungl. Tekniska högskolans Arbetsordning Med stöd av 2 kap. 2 första stycket 8 p högskoleförordningen (1993:100), har universitetsstyrelsen den 4 december

Läs mer

Diskussion om vilka punkter som är viktigast att ta upp i ett svar. Ärendet tas upp som en beslutspunkt på nästa möte.

Diskussion om vilka punkter som är viktigast att ta upp i ett svar. Ärendet tas upp som en beslutspunkt på nästa möte. PROTOKOLL USP 2011-7 3(4) 7 Underlag till regeringen inför den kommande forsknings- och innovationspolitiska propositionen (inklusive universitetets forsknings- och innovationsstrategi 2013-2016) Föredragande:

Läs mer

Arbetsordning med regler för delegering vid Stockholms universitet

Arbetsordning med regler för delegering vid Stockholms universitet Dnr SU FV-1.2.1-1557-14 Arbetsordning med regler för delegering vid Stockholms universitet Fastställd av universitetsstyrelsen 2013-04-19 reviderad 2014-05-23 att gälla fr.o.m. 2014-05-23 1 (14) 1. Inledning...

Läs mer

Policy för studentinflytande vid Malmö universitet

Policy för studentinflytande vid Malmö universitet 2018-04-20 1 (av 8) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande/Titel: Giltighetstid: Dokumentansvarig/Funktion: Diarienummer: Version: Revisionsdatum: Policy 2018-04-20 Universitetsstyrelsen

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR LUNDS UNIVERSITET

ARBETSORDNING FÖR LUNDS UNIVERSITET Dnr STYR 2018/1859 ARBETSORDNING FÖR LUNDS UNIVERSITET Fastställd av universitetsstyrelsen 2018-12-14, 12 Med stöd av 2 kap. 2 första stycket 8 p högskoleförordningen (1993:100), nedan HF, fastställer

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR LUNDS UNIVERSITET

ARBETSORDNING FÖR LUNDS UNIVERSITET Dnr STYR 2017/1639 ARBETSORDNING FÖR LUNDS UNIVERSITET Fastställd av universitetsstyrelsen 2017-12-15, 13 Med stöd av 2 kap. 2 första stycket 8 p högskoleförordningen (1993:100), nedan HF, fastställer

Läs mer

Besluts- och handläggningsordning för konsistoriet vid Karolinska Institutet

Besluts- och handläggningsordning för konsistoriet vid Karolinska Institutet Besluts- och handläggningsordning för konsistoriet vid Karolinska Institutet Fastställd av konsistoriet 2015-11-30 Dnr: 1-705/2015 Gäller från och med 2016-01-01 Besluts- och handläggningsordning för konsistoriet

Läs mer

Rektors besluts- och delegationsordning

Rektors besluts- och delegationsordning Dnr: ST 2013/165-1.1 Regeldokument Rektors besluts- och delegationsordning Beslutat av Rektor Gäller från 2013-04-22 Reviderad 2014-01-27 Beslutat av: rektor Beslutsdatum: 2013-04-22 Dnr: ST 2013/165-1.1

Läs mer

HÖGSKOLETYRELSENS ARBETSORDNING FÖR MÄLARDALENS HÖGSKOLA

HÖGSKOLETYRELSENS ARBETSORDNING FÖR MÄLARDALENS HÖGSKOLA Beslutsdatum: 2014-05-12 MDH 1.1-66/14 1 (20) Beslutande: Högskolestyrelsen Ansvarig för tillämpning: Rektor Dokumentansvarig: Rektors kansli Dokumenttyp: Arbetsordning Datum för ikraftträdande: 2014-07-01

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR LUNDS UNIVERSITET

ARBETSORDNING FÖR LUNDS UNIVERSITET Dnr STYR 2018/1859 STYR 2019/907 ARBETSORDNING FÖR LUNDS UNIVERSITET Fastställd av universitetsstyrelsen 2018-12-14, 12. Reviderad av universitetsstyrelsen 2019-06- 18 19 Med stöd av 2 kap. 2 första stycket

Läs mer

Rektors besluts- och delegationsordning Beslutad av rektor , dnr L 2018/80

Rektors besluts- och delegationsordning Beslutad av rektor , dnr L 2018/80 Rektors besluts- och delegationsordning Beslutad av rektor 2018-06-25, dnr L 2018/80 Högskolan i Halmstad Box 823 301 18 Halmstad Besöksadress: Kristian IV:s väg 3 Tel: 035-16 71 00 registrator@hh.se Org.

Läs mer

Anvisningar för studentinflytande vid Karolinska Institutet Dnr: 1-774/2018 Fastställd av Rektor Gäller fr.o.

Anvisningar för studentinflytande vid Karolinska Institutet Dnr: 1-774/2018 Fastställd av Rektor Gäller fr.o. Anvisningar för studentinflytande vid Karolinska Institutet Dnr: 1-774/2018 Fastställd av Rektor 2018-11-06 Gäller fr.o.m 2019-01-01 Anvisningar för studentinflytande vid Karolinska Institutet INNEHÅLL

Läs mer

Arbetsordning. Samhällsvetenskapliga fakulteten

Arbetsordning. Samhällsvetenskapliga fakulteten Dnr SAMFAK 2017/30 Arbetsordning Samhällsvetenskapliga fakulteten Beslut 2017-05-04 Arbetsordningen gäller från och med 2017-10-01 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 2 Ledningsorgan 3 2.1 Fakultetskollegium

Läs mer

Högskolan i Gävle Bil 7:1 Ledningskansliet 2010-02-17 H-G Johansson Dnr 17-102/04 Fastställt Högskolestyrelsen 2010-02-19

Högskolan i Gävle Bil 7:1 Ledningskansliet 2010-02-17 H-G Johansson Dnr 17-102/04 Fastställt Högskolestyrelsen 2010-02-19 1(6) Högskolan i Gävle Bil 7:1 Ledningskansliet 2010-02-17 H-G Johansson Dnr 17-102/04 Fastställt Högskolestyrelsen 2010-02-19 Arbetsordning för styrelsen vid Högskolan i Gävle Högskolestyrelsens sammansättning

Läs mer

Ledamot av styrelsen för ett universitet eller en högskola

Ledamot av styrelsen för ett universitet eller en högskola Ledamot av styrelsen för ett universitet eller en högskola Innehåll Ledamot av styrelsen för ett universitet eller en högskola 3 Universitet och högskolor 3 Universitet och högskolors verksamhet 3 Akademisk

Läs mer

Delegationer vid Fakulteten för teknik och samhälle

Delegationer vid Fakulteten för teknik och samhälle (Dnr. LED 1.3-2017/539) 1 (av 8) Malmö högskola, Fakulteten för teknik och samhälle, Elisabet Hammaburg, Ledningsstöd 2017-12-04 er vid Fakulteten för teknik och samhälle Allmänt om delegation Högskoleförfattningarna

Läs mer

Ny lydelse (ändringar markeras med kursiv stil eller genom genomstrykningar)

Ny lydelse (ändringar markeras med kursiv stil eller genom genomstrykningar) Arbetsordning vid Göteborgs universitet Dnr V2016/40 Nuvarande lydelse Ny lydelse (ändringar markeras med kursiv stil eller genom genomstrykningar) 1. Organisations- och beslutsstruktur vid Göteborgs universitet

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå FÖRESKRIFTER 1 2013-06-15 Dnr LS 2012/719 Styrelsen Antagningsordning för utbildning på forskarnivå Fastställd av universitetsstyrelsen 2013-06-15, XX. Med stöd av 6 kap. 3 högskoleförordningen (1993:100)

Läs mer

Studentinflytande vid rekrytering av rektor och prorektor

Studentinflytande vid rekrytering av rektor och prorektor BESLUT 1(5) Avdelning Juridiska avdelningen Handläggare Caroline Cruz 08-563 087 23 caroline.cruz@uka.se Göteborgs universitet Universitetsstyrelsen Box 100 405 30 Göteborg Studentinflytande vid rekrytering

Läs mer

Arbetsordning för Uppsala universitet

Arbetsordning för Uppsala universitet UFV 2015/1342 Arbetsordning för Uppsala universitet Fastställd av konsistoriet 2016-12-14 Innehållsförteckning 1 kap. Inledning 4 2 kap. Generella begrepp 4 Personer med vetenskaplig kompetens 4 Delegation

Läs mer

Regler för studentinflytande vid Umeå universitet

Regler för studentinflytande vid Umeå universitet Regler för studentinflytande vid Umeå universitet Fastställd av rektor 2015-12-22 Dnr: FS 1.1-1950-15 Denna regel ersätter tidigare fastställt beslut av rektor 2013-08-20 Typ av dokument: Beslutad av:

Läs mer

Rektors besluts- och delegationsordning

Rektors besluts- och delegationsordning Dnr: ST 2013/165-1.1 Regeldokument Rektors besluts- och delegationsordning Beslutat av Rektor Gäller från 2013-04-22 Senast reviderad 2015-07-01 Beslutat av: rektor Beslutsdatum: 2013-04-22 Dnr: ST 2013/165-1.1

Läs mer

Riktlinjer inför val till fakultetsstyrelse och institutionsråd perioden

Riktlinjer inför val till fakultetsstyrelse och institutionsråd perioden 2017-06-15 Dnr V 2017/464 Handelshögskolan vid Göteborgs universitet Fakultetskansliet RIKTLINJER dnr V 2017/464 Riktlinjer inför val till fakultetsstyrelse och institutionsråd perioden 2018-07-01 2024-06-30

Läs mer

Arbetsordning vid Göteborgs universitet Dnr V 2014/765. Ny lydelse (ändringar markeras i kursiv stil eller genom genomstrykningar)

Arbetsordning vid Göteborgs universitet Dnr V 2014/765. Ny lydelse (ändringar markeras i kursiv stil eller genom genomstrykningar) Arbetsordning vid Göteborgs universitet Dnr V 2014/765 Nuvarande lydelse Ny lydelse (ändringar markeras i kursiv stil eller genom genomstrykningar) 1. Organisations- och beslutsstruktur vid Göteborgs universitet

Läs mer

Ledamot av styrelsen för ett universitet eller en. högskola

Ledamot av styrelsen för ett universitet eller en. högskola Ledamot av styrelsen för ett universitet eller en högskola Tryck: Elanders, maj 2017 Produktion: Utbildningsdepartementet Artikelnr.: U17.002 Ledamot av styrelsen för ett universitet eller en högskola

Läs mer

Arbetsordning vid Högskolan i Skövde

Arbetsordning vid Högskolan i Skövde Arbetsordning vid Högskolan i Skövde Arbetsordningen är fastställd av styrelsen 20 juni 2019 och den träder ikraft 1 juli 2019. Arbetsordningen innehåller organisationsplan och beslutsordning. I bilagor

Läs mer

Policy och föreskrifter för studentinflytande vid Lunds universitet

Policy och föreskrifter för studentinflytande vid Lunds universitet FÖRESKRIFTER 1 2012-09-13 Dnr LS 2011/762 Rektor Policy och föreskrifter för studentinflytande vid Lunds universitet Detta dokument träder i kraft 2013-01-01. Det ersätter Riktlinjer för studentinflytande

Läs mer

STRATEGISKA RÅD VID UMEÅ UNIVERSITET

STRATEGISKA RÅD VID UMEÅ UNIVERSITET STRATEGISKA RÅD VID UMEÅ UNIVERSITET Typ av dokument: Regel Datum: 2018-02-20 Beslutad av: Giltighetstid: Tillsvidare Område: Organisation Ansvarig förvaltningsenhet: Planeringsenheten Ersätter dokument:

Läs mer

Arbetsordning för den Samhällsvetenskapliga fakulteten

Arbetsordning för den Samhällsvetenskapliga fakulteten Sid 1 (6) Arbetsordning för den Samhällsvetenskapliga fakulteten Bakgrund Universitetsstyrelsen har den 6 oktober 2016 fastställt en revidering av Arbetsordning för Umeå universitet (dnr: FS 1.1.2-20-14).

Läs mer

Dnr: LNU 2012/432. Regeldokument. Organisationsplan. Beslutat av Universitetsstyrelsen. Gäller från Reviderad

Dnr: LNU 2012/432. Regeldokument. Organisationsplan. Beslutat av Universitetsstyrelsen. Gäller från Reviderad Regeldokument Organisationsplan Beslutat av Universitetsstyrelsen Gäller från 2013-01-01 Reviderad 2015-02-19 Organisationsplan Med stöd av 2 kap. 2 8p högskoleförordningen (1993:100) meddelar Linnéuniversitetet

Läs mer

Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Arbetsordning med styrelsens delegationer för Tillväxtverket

Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Arbetsordning med styrelsens delegationer för Tillväxtverket Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Arbetsordning med styrelsens delegationer för Tillväxtverket Arbetsordning 2016-02-15 Diarienr/Projektnr Upprättad av Godkänd av Version D-2016-20 Jenny Forkman Styrelsen

Läs mer

Arbetsordning för Kungliga Tekniska högskolan

Arbetsordning för Kungliga Tekniska högskolan Arbetsordning för Kungliga Tekniska högskolan 1. Inledning Denna arbetsordning beskriver Kungliga Tekniska högskolans, förkortat KTH, interna organisation och vilket ansvar som åligger de olika funktionerna

Läs mer

Prioriterade utvecklingsområden

Prioriterade utvecklingsområden Prioriterade utvecklingsområden 1. Rekrytering av akademiska chefer Problemformulering: Att ha en gemensam och transparent process som möjliggör kollegialt inflytande vid rekrytering av personer med akademiska

Läs mer

Riktlinjer för studentinflytande vid Högskolan i Halmstad Ändring av Beslut av rektor , Dnr

Riktlinjer för studentinflytande vid Högskolan i Halmstad Ändring av Beslut av rektor , Dnr HÖGSKOLAN I HALMSTAD Riktlinjer för studentinflytande vid Högskolan i Halmstad Ändring 2008-04-01 av Beslut av rektor 2007-11-19, Dnr 10-2007-2019 Allmänna utgångspunkter Dessa riktlinjer ingår i högskolans

Läs mer

ARBETSORDNING UPPSALA UNIVERSITET senast reviderad Dnr: UTBVET 2017/441. Arbetsordning för. Fakultetsnämnden för utbildningsvetenskaper

ARBETSORDNING UPPSALA UNIVERSITET senast reviderad Dnr: UTBVET 2017/441. Arbetsordning för. Fakultetsnämnden för utbildningsvetenskaper Arbetsordning för Fakulteten för utbildningsvetenskaper 1 Innehåll 1. Inledning 3 2. Fakultetsnämnd och dekan 3 3. Fakultetskollegiet för utbildningsvetenskaper 3 4. 4 5. Arbetsutskottet 5 6. Programkommittén

Läs mer

Arbets- och beslutsordning. Rekryteringsutskottet

Arbets- och beslutsordning. Rekryteringsutskottet Arbets- och beslutsordning Rekryteringsutskottet Arbets- och beslutsordning för rekryteringsutskottet Innehåll Inledning... 1 Övergripande ansvar och uppdrag... 1 Sammansättning... 1 Arbetsformer... 2

Läs mer

Instruktion för Handelshögskolan vid Umeå universitet

Instruktion för Handelshögskolan vid Umeå universitet Instruktion för Handelshögskolan vid Umeå universitet Fastställd av rektor vid Umeå universitet 2015-01-27 Sid 2 (7) Innehåll 1 Namn...3 HandelshögskolanvidUmeåuniversitet(HH)UmeåSchoolofBusinessandEconomics(USBE)

Läs mer

ARBETSORDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

ARBETSORDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET STYRDOKUMENT Dnr V 2013/763 ARBETSORDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion www.styrdokument.adm.gu.se Göteborgs universitetsstyrelse Universitetsledningens stab Beslutsdatum

Läs mer

ARBETSORDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

ARBETSORDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET STYRDOKUMENT Dnr V 2014/765 ARBETSORDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Göteborgs universitetsstyrelse Universitetsledningens

Läs mer

AKADEMIN FÖR BIBLIOTEK, INFORMATION, PEDAGOGIK OCH IT:s ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING

AKADEMIN FÖR BIBLIOTEK, INFORMATION, PEDAGOGIK OCH IT:s ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Dnr 313-15 AKADEMIN FÖR BIBLIOTEK, INFORMATION, PEDAGOGIK OCH IT:s ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING Styrelsen för Högskolan i Borås har i styrelsens organisations- och beslutsordning

Läs mer

Former för framtagande av förslag till rektor och utseende av prorektor från Rekryteringsgrupp

Former för framtagande av förslag till rektor och utseende av prorektor från Rekryteringsgrupp 1 BESLUT 2016-12-14 UFV 2016/1636 Konsistoriet Former för framtagande av förslag till rektor och utseende av prorektor från 2018-01-01 Konsistoriet Enligt 2 kap 8 högskoleförordningen anställs rektor genom

Läs mer

Arbetsordning vid KTH

Arbetsordning vid KTH FÖRESKRIFT Gäller från och med Diarienummer 2019-07-01 V-2019-0561 Beslutsfattare Datum för beslut Ansvarig avdelning Universitetsstyrelsen 2019-06-11 Planering, kvalitetssamordning och förvaltningsjuridik

Läs mer

Delegationsordning för konstnärliga fakulteten vid Lunds universitet

Delegationsordning för konstnärliga fakulteten vid Lunds universitet Dnr STYR 2014/310 1 2014-04-23 Konstnärliga fakulteten i Malmö Delegationsordning för konstnärliga fakulteten vid Lunds universitet Fastställd av Konstnärliga fakultetsstyrelsen den 23 april 2014. Detta

Läs mer

Rektors delegationsordning

Rektors delegationsordning Rektors delegationsordning Rektors delegationsordning är fastställd 2017-06-13 och träder i kraft samma datum. Dnr HS 2017/474 1 Inledning Beslut i alla frågor som ankommer på Högskolan förutom de frågor

Läs mer

Arbets- och beslutsordning. Styrelsen för forskning

Arbets- och beslutsordning. Styrelsen för forskning Arbets- och beslutsordning Styrelsen för forskning Dnr 841/2012-010 Arbets- och beslutsordning Styrelsen för forskning Fastställd vid sammanträde 2012-01-30 Innehåll Inledning... 2 Övergripande ansvar

Läs mer

Instruktion för institutionerna vid Linköpings universitet fr.o.m. 2012

Instruktion för institutionerna vid Linköpings universitet fr.o.m. 2012 LJS p 2. 0 (( -=r. 8 C 2011-11-07 BESLUT Dnr LiU-2011-01659 Instruktion för institutionerna vid fr.o.m. 2012 Universitetsstyrelsen har genom beslut den 13 september 2011 - "Organisation för " - lagt fast

Läs mer

Humanistiska fakultetsnämndens arbetsordning. Humanistiska fakultetens arbetsordning fastställd Dnr: FS

Humanistiska fakultetsnämndens arbetsordning. Humanistiska fakultetens arbetsordning fastställd Dnr: FS Humanistiska fakultetsnämndens arbetsordning Humanistiska fakultetens arbetsordning fastställd 2017-05-23 Dnr: FS 1.1-824-17 INNEHÅLL 1 Bakgrund... 5 2 Beslutande organ... 6 2.1 Fakultetsnämnden... 6 2.2

Läs mer

Kvalitetsdialoger för utbildning på grundnivå och avancerad nivå

Kvalitetsdialoger för utbildning på grundnivå och avancerad nivå 2018-03-12 (Dnr. LED 1.3-2018/119 ) 1 (av 7) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande/Titel: Giltighetstid: Dokumentansvarig/Funktion: Diarienummer: Version: Revisionsdatum:

Läs mer

Arbetsordning. Göteborgs universitet

Arbetsordning. Göteborgs universitet Arbetsordning Göteborgs universitet Universitetsledningens kansli Peter Kim Linda Forsberg ARBETSORDNING 2012-02-20 Dnr V 2011-155 Universitetsstyrelsen 1 Innehållsförteckning 1 Organisations- och beslutsstruktur

Läs mer

Riktlinjer inför val till fakultetsstyrelse och institutionsråd perioden

Riktlinjer inför val till fakultetsstyrelse och institutionsråd perioden Fakultetskansliet RIKTLINJER 1 / 4 2014-12-11 dnr V 2014/900 Riktlinjer inför val till fakultetsstyrelse och institutionsråd perioden 2015-07-01 2018-06-30 FÖRUTSÄTTNINGAR Val till fakultetsstyrelse och

Läs mer

Arbetsordning för fakultetsnämnd och dess utskott vid Mälardalens högskola

Arbetsordning för fakultetsnämnd och dess utskott vid Mälardalens högskola Beslutsdatum: 2013-06-25 MDH 1.1.1 220/13 1 (6) Beslutande: Rektor Handläggare: Maria Spennare Dokumentansvarig: Utbildnings- och forskningssektionen Dokumenttyp: Delegationsordning/organisationsbeslut

Läs mer

Rektors delegationsordning

Rektors delegationsordning Rektorsbeslut Datum: 2010-10-04 Dnr: 2010/1 Rektors delegationsordning Allmänna regler för delegation vid Linnéuniversitetet Delegation kan avse en grupp av ärenden eller ett enskilt ärende. Delegation

Läs mer

REGLER FÖR UTSEENDE AV LEDAMÖTER I STYRELSEN FÖR HANDELSHÖGSKOLAN VID UMEÅ UNIVERSITET, FÖR TIDEN

REGLER FÖR UTSEENDE AV LEDAMÖTER I STYRELSEN FÖR HANDELSHÖGSKOLAN VID UMEÅ UNIVERSITET, FÖR TIDEN Sid 1 (7) REGLER FÖR UTSEENDE AV LEDAMÖTER I STYRELSEN FÖR HANDELSHÖGSKOLAN VID UMEÅ UNIVERSITET, FÖR TIDEN 2018-01-01--2021-12-31 Typ av dokument: Regel Datum: 2017-10-03 Beslutad av: rektor Giltighetstid:

Läs mer

Arbetsordning för universitetsstyrelsen vid Umeå universitet

Arbetsordning för universitetsstyrelsen vid Umeå universitet Sid 1 (10) Arbetsordning för universitetsstyrelsen vid Umeå universitet Fastställd av universitetsstyrelsen 2017-10-05 Denna arbetsordning ersätter tidigare arbetsordning fastställd av universitetsstyrelsen

Läs mer

Arbetsordning för Uppsala universitet

Arbetsordning för Uppsala universitet UFV 2017/95 Arbetsordning för Uppsala universitet Fastställd av konsistoriet 2019-02-20 Innehållsförteckning 1 kap. Inledning 4 2 kap. Generella begrepp 4 Personer med vetenskaplig kompetens 4 Delegation

Läs mer

Uppsala universitets statuter

Uppsala universitets statuter Dnr UFV 2017/95 s statuter Utredningsgruppens förslag till reviderad arbetsordning för 2017-10-06 Innehållsförteckning 1 kap. Övergripande bestämmelser 5 2 kap. Generella begrepp 6 Personer med vetenskaplig

Läs mer

Revidering av arbetsordning för Göteborgs universitet med avseende på ny organisation och styrning av lärarutbildningarna

Revidering av arbetsordning för Göteborgs universitet med avseende på ny organisation och styrning av lärarutbildningarna Universitetsledningens stab Magnus Petersson PM 1 / 2 2016-05-25 dnr V 2016/462 Universitetsstyrelsen Revidering av arbetsordning för Göteborgs universitet med avseende på ny organisation och styrning

Läs mer

REGEL - INSTRUKTION FÖR FÖRETAGSFORSKARSKOLAN FÖR SAMVERKAN OCH INNOVATION

REGEL - INSTRUKTION FÖR FÖRETAGSFORSKARSKOLAN FÖR SAMVERKAN OCH INNOVATION REGEL - INSTRUKTION FÖR FÖRETAGSFORSKARSKOLAN FÖR SAMVERKAN OCH INNOVATION Typ av dokument: Regel Datum: Beslutad av: rektor Giltighetstid: 2018-09-01 2024-08-31 Område: Ansvarig förvaltningsenhet: Ersätter

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHETEN CENTRUM FÖR REGIONALVETENSKAP (CERUM)

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHETEN CENTRUM FÖR REGIONALVETENSKAP (CERUM) INSTRUKTION FÖR ARBETSENHETEN CENTRUM FÖR REGIONALVETENSKAP (CERUM) Typ av dokument: Datum: Beslutad av: rektor Giltighetstid: 209-07-0 tillsvidare Område: Ansvarig förvaltningsenhet: Ersätter dokument:

Läs mer

STYRELSENS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING (SOB)

STYRELSENS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING (SOB) HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Dnr 073-14 STYRELSENS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING (SOB) Styrelsen vid Högskolan i Borås beslutar med stöd av 2 kap. 5 högskolelagen (1993:1434) och 2 kap. 2 p.8 högskoleförordningen

Läs mer

Arbetsordning för Blekinge Tekniska Högskola

Arbetsordning för Blekinge Tekniska Högskola Dnr: BTH-1.2.1-0261-2018 Arbetsordning för Blekinge Tekniska Högskola Beslutad av högskolestyrelsen 2018-09-25, 69 Gäller från och med 2018-09-25 Ersätter dnr: BTH-1.2.1-0325-2017 Innehållsförteckning

Läs mer

Former för framtagande av förslag till rektor och utseende av prorektor från Rekryteringsgrupp

Former för framtagande av förslag till rektor och utseende av prorektor från Rekryteringsgrupp 1 Remiss PM 2016-10-27 UFV 2016/1636 Konsistoriet Former för framtagande av förslag till rektor och utseende av prorektor från 2018-01-01 Konsistoriet Enligt 2 kap 8 högskoleförordningen anställs rektor

Läs mer

Regler för val av lärarrepresentanter till universitetsstyrelsen och elektorsförsamling vid Umeå universitet, för tiden

Regler för val av lärarrepresentanter till universitetsstyrelsen och elektorsförsamling vid Umeå universitet, för tiden Sidnr 1 (5) Regler för val av lärarrepresentanter till universitetsstyrelsen och elektorsförsamling vid för tiden 2013-01-01 2015-12- 31 1 Bakgrund Till universitetsstyrelsen ska, i enlighet med 2 kap.

Läs mer

Kallelse till sammanträde med högskolestyrelsen 17 februari 2014

Kallelse till sammanträde med högskolestyrelsen 17 februari 2014 KALLELSE Högskolestyrelsens ordförande 2014-02-07 Nr 1:2014 MDH 2014/30 Högskolestyrelsens ledamöter Företrädare för arbetstagarorganisationer (Saco-S och OFR/S) Prorektor Förvaltningschef Övriga för kännedom

Läs mer

Introduktion... 2 Studentrepresentant - uppdraget... 2 Vad gör jag som studentrepresentant?... 3 Vad får jag ut av att vara studentrepresentant?...

Introduktion... 2 Studentrepresentant - uppdraget... 2 Vad gör jag som studentrepresentant?... 3 Vad får jag ut av att vara studentrepresentant?... 1 Introduktion... 2 Studentrepresentant - uppdraget... 2 Vad gör jag som studentrepresentant?... 3 Vad får jag ut av att vara studentrepresentant?... 4 Hur blir jag studentrepresentant?... 4 Var finns

Läs mer

Lokala regler för studentrepresentation

Lokala regler för studentrepresentation Beslutsdatum: 2017-02-20 Dnr: 2017/1156-1.1 Regeldokument Lokala regler för studentrepresentation Beslutat av Rektor Gäller från 2017-02-20 1 (4) Bakgrund Dokumentet har tagits fram gemensamt av studentkåren

Läs mer

Chefen för UU Innovations uppgifter och beslutanderätter

Chefen för UU Innovations uppgifter och beslutanderätter UFV 2014/1003 Chefen för UU Innovations uppgifter och beslutanderätter Fastställt av rektor 2014-09-16 Innehållsförteckning 1 Förutsättningar 3 Organisation och ansvarsfördelning 3 Rättsliga förutsättningar

Läs mer

Överbibliotekariens uppgifter och beslutanderätter UFV 2011/1902

Överbibliotekariens uppgifter och beslutanderätter UFV 2011/1902 Överbibliotekariens uppgifter och beslutanderätter UFV 2011/1902 Innehållsförteckning 1 Förutsättningar 3 Organisation och ansvarsfördelning 3 Rättsliga förutsättningar 3 Delegation av beslutanderätt 3

Läs mer

AKADEMIN FÖR VÅRD, ARBETSLIV OCH VÄLFÄRDS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING

AKADEMIN FÖR VÅRD, ARBETSLIV OCH VÄLFÄRDS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Dnr 884-17 AKADEMIN FÖR VÅRD, ARBETSLIV OCH VÄLFÄRDS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING Styrelsen för Högskolan i Borås har i styrelsens organisations- och beslutsordning

Läs mer

Dnr: LNU 2012/ Regeldokument. Organisationsplan. Beslutat av Universitetsstyrelsen. Gäller från

Dnr: LNU 2012/ Regeldokument. Organisationsplan. Beslutat av Universitetsstyrelsen. Gäller från 2012-12-12 Regeldokument Organisationsplan Beslutat av Universitetsstyrelsen Gäller från 2013-01-01 Organisationsplan Med stöd av 2 kap. 2 8p högskoleförordningen (1993:100) meddelar Linnéuniversitetet

Läs mer

Tillsättning av valberedning, prefekt, ställföreträdande och biträdande prefekt, institutionsstyrelse och studierektorer

Tillsättning av valberedning, prefekt, ställföreträdande och biträdande prefekt, institutionsstyrelse och studierektorer PROCESSBESKRIVNING 2018-08-10 STYR 2018/847 1 Lunds tekniska högskola Naturvetenskapliga fakulteten Tillsättning av valberedning, prefekt, ställföreträdande och biträdande prefekt, institutionsstyrelse

Läs mer

Strategi för kvalitetsarbete vid fakulteten hälsa och samhälle

Strategi för kvalitetsarbete vid fakulteten hälsa och samhälle (Dnr. LED 1.3-2017/366) 1 (av 7) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande/Titel: Giltighetstid: Dokumentansvarig/Funktion: Diarienummer: Version: Revisionsdatum: Strategidokument

Läs mer

Revidering av Göteborgs universitets arbetsordning

Revidering av Göteborgs universitets arbetsordning Universitetsledningens stab Magnus Petersson PM 1 / 2 2017-11-22 dnr V 2017/802 Universitetsstyrelsen Revidering av Göteborgs universitets arbetsordning Bakgrund Enligt Högskoleförordningen (2 kap. 2 )

Läs mer

Föreskrifter för val av fakultetsnämnd och val av förslag till dekanus och prodekanus

Föreskrifter för val av fakultetsnämnd och val av förslag till dekanus och prodekanus 1(4) BESLUT 2017-04-28 Dnr SU FV-1.2.2-1485-17 Jenny Gardbrant Chefsjurist Föreskrifter för val av fakultetsnämnd och val av förslag till dekanus och prodekanus 1. Fakultetsnämnder Stockholms universitets

Läs mer