BIGGLES ÄTER EN BANAN

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "BIGGLES ÄTER EN BANAN"

Transkript

1 PETRI SALIN: BIGGLES ÄTER EN BANAN Denna pjäs får uppföras gratis av grundskolor i Finland. Ifall inträde uppbärs, var vänlig kontakta författaren som i sådana fall är berättigad till en del av biljettintäkterna. Andra grupper som vill spela pjäsen (dramaklubbar, ungdomsföreningar mfl.) är skyldiga att betala upphovsmannaersättning till författaren. Texten omfattas av lagen om upphovsrätt och ändringar, förkortningar (annat än av författaren föreslagna) eller översättningar får inte göras utan författarens tillstånd. (Se Labbets hemsida för kontakuppgifter

2 2 Dramatis Personae: Biggles, enögd isbjörn Zorro, hund Orvar, orangutang Nöffelia, balettgris Herr Mus Fru Mus Fröken Mus Tiger, katt Sköldpadda Kanin Dinosaurie Diverse leksaksdjur alltefter behov Zorg, rymdrobot Olle, pojke (NB: Om pjäsen känns lång kan exempelvis sången lämnas bort utan att helheten därav lider.)

3 3 FÖRSTA AKTEN (En vindskammare. I ett hörn står flera lådor. Det är mörkt. Ljusen tänds. När djuren kommer är så gott som alla av dem malätna eller på ett eller annat sätt trasiga, vissa klumpigt reparerade. En kanin i hög hatt kommer springande.) KANINEN: Måste hinna måste hinna! (Stannar.) Måste hinna! (Springer iväg.) Måste hinna! (Orvar kommer in.) Hallå? Hallå? (Paus.) Hallå? (Går ut. Kommer tillbaka in.) Hallå? (Nöffelia dansar in.) Hallå? Hallå? Hallå? Hallå hallå? Hallå hallå? Hallå hallå hallå?

4 4 Hallå hallå hallå? (Orvar upptäcker Nöffelia.) Ja men god dag. Jag som trodde att det ekar. Ekar? Ekar. Så här hallå hallå! Jag undrar har jag kommit rätt? Ja men det beror på vart du ska? Ditåt? Ditåt? Eller ditåt? Eller kanske möjligen ditåt? Jag minns inte längre. Kanske du är på väg dit jag är på väg? Vart är du på väg? Jag minns inte riktigt. Då har vi ju samma väg. Ja men så sant. Kanske du kan svara på en annan fråga, du som tycks veta saker.

5 5 Ja, mycket möjligt. Varför är vi på väg dit vi är på väg? Jag minns inte. Ja det låter rätt. För det gör inte jag heller. Så vi är helt säkert på väg till samma ställe. Vart då? Ja dit ja. Det hade någonting att göra med... med... Med... Med... honom... Ja honom vad han nu heter... Ja med honom... Biggles? Ja. Med Biggles. Ja. Någonting att göra med Biggles. (Kaninen springer in. Och ut.) KANINEN: Måste hinna måste hinna måste hinna!

6 6 Vilken tid var det meningen att vi skulle vara där? Där? Där vi skulle vara. Vilken tid? Klockan tisdag? Tisdag är inte ett klockslag. Inte? Nej. Tisdag är en månad. Det vet alla. Javisstja. Såklart. Jag menade klockan onsdag. Och hur mycket är klockan nu? (Orvar tittar på först sin vänstra handled, sedan på sin högra handled. Ingen klocka. Sedan tittar han på sin vänstra ankel, efter det på sin högra ankel. Fortfarande ingen klocka.) Fem före onsdag. Redan fem före? Då har vi bråttom. Åt vilket håll ska vi? Åt... åt... åt... Åt?

7 7 Ja. Precis. Jag tror så. Precis dit. Åt. Eller kanske dit? Åt? (Musfamiljen kommer in.) HERR MUS: Jaha jaha. Jaha jaha. Vi är visst framme nu framme nu. God dag god dag. God dag god dag. (till Orvar och Nöffelia) Här är vi nu. NÖFELIA: (till fröken Mus) Säg god dag. FRÖKEN MUS: (till Nöffelia) FRÖKEN MUS: (till Orvar) FRÖKEN MUS: (till Orvar)

8 8 FRÖKEN MUS: (till Nöffelia) FRÖKEN MUS: (till Nöffelia) FRÖKEN MUS: (till Orvar) FRÖKEN MUS (till herr Mus) HERR MUS: (till fröken Mus) God dag god dag. FRÖKEN MUS: (till herr Mus) HERR MUS: (till fröken Mus) God dag god dag. FRÖKEN MUS: (till herr Mus)

9 9 Du kan sluta säga god dag nu. FRÖKEN MUS: (till herr Mus) HERR MUS: (till fröken Mus) God dag god dag. Är ni också på väg till... Till? (Kaninen springer in.) KANINEN: Måste hinna! FRÖKEN MUS: (till kaninen) KANINEN: (springer ut) Hinner inte stanna! Säg adjö. FRÖKEN MUS: (till kaninen) Adjö. Vet ni att vi måste bo i en källare? Verkligen?

10 10 HERR MUS: En källare en källare. I en låda full av gammalt skräp som ingen längre vill ha. Gamla gummistövlar. En radio som inte längre fungerar. Tomma glasburkar. En plasthink som läcker. HERR MUS: Gamla gummistövlar gamla gummistövlar. Veckotidningar. Veckotidningar är bra att sova på och under. Och så kan man samtidigt läsa i sängen. HERR MUS: Det är mörkt mörkt. Och kallt. HERR MUS: Och mörkt mörkt. Ja naturligtvis är det mörkt när man bor i en källare. I en låda. HERR MUS: I en låda i en låda. Men ändå en riktigt fin låda. Med lås och allt. Det här är också en fin låda här men jag tror ändå att vår låda är ännu finare. Jag bor ute. På en bakgård. Med en rostig cykel. Det är trevligt när det är sommar och solen skiner. När det regnar blir man våt. Och sedan när vintern kommer - HERR MUS: Brrrr brrrr vintern vintern! (Tiger och sköldpaddan kommer in. Tiger bär på en plastpåse.)

11 11 Vintew? Blev det vintew nu wedan? Knappt haw föwegående vintew tagit slut näw nästa wedan böwjaw. Eländiga sakew. (Tiger öppnar sin plastpåse, gräver fram en vinterrock och drar den på sig.) SKÖLDPADDAN: Jag tycker inte alls om vintern... det var annat när man ännu var... när man ännu bodde... när man ännu hade ett hem som... det var annat då... då när... Nej det är inte vinter nu. Han bara sa att när vintern kommer. SKÖLDPADDAN: Jag tycker inte om att vintern kommer... jag tycker inte alls om att... vintern kommer... FRÖKEN MUS: (till Tiger) Nämen god dag fwöken. FRÖKEN MUS: (till sköldpaddan) SKÖLDPADDAN: FRÖKEN MUS: (till Tiger) God dag käwa fwöken. FRÖKEN MUS: (till Tiger)

12 12 (När Tiger kommer för nära fröken Mus drar fru Mus undan henne. Herr Mus öppnar en av lådorna och plockar fram gamla serietidningar. Han och fröken Mus sätter sig på golvet och börjar läsa. Tidvis tröttnar även de andra på diskussionerna och börjar rota i lådorna där de hittar flera tidningar och diverse leksaker de kan hålla på med.) Äw vi i tid? Ellew äw det wedan slut? Jag sa åt denhäw att sätt nu fawt på annows så föwsenaw vi oss men nä, han bawa wullaw fwamåt i sin egen takt. Såhäw. (Imiterar sköldpaddans gång.) Och såhäw. Och ibland lite såhäw. SKÖLDPADDAN: Man går som man går... man kommer ändå alltid fram... till slut... Det där med brådska är helt dumt. Varför ska man ha bråttom när man ändå hinner senare? Men om man kommer för sent? Det hade jag inte kommit att tänka på. Jag tror att om man kommer för sent då försenar man sig. För man inte skyndade. Är det därför? Jag kommer aldrig för sent. Aldrig? Aldrig aldrig. Varför det?

13 13 Jag brukar alltid glömma bort vart jag är på väg. Så vart jag än kommer är jag helt i tid. SKÖLDPADDAN: Men du kommer aldrig... dit du... ska...? Men vart jag än kommer så dit ska jag. Det har jag bestämt. SKÖLDPADDAN: Men... men... Och när jag är framme så dansar jag. Så här. (Nöffelia dansar. Kaninen springer in.) KANINEN: Måste hinna! (Stannar plötsligt.) Alla. Här. Framme? FRÖKEN MUS: (till kaninen) KANINEN: FRÖKEN MUS: (till kaninen) KANINEN: Jag kom så fort jag kunde. Rakaste vägen. Biggles bad mig komma och jag kom. Jag är här nu. Jag undrar om någon av er råkar ha en morot? En morot som jag kanske kunde låna? FRÖKEN MUS: (till kaninen) Adjö.

14 14 KANINEN: Jag hade så bråttom så jag inte hann äta ordentligt. En stor färsk läcker saftig härligt orange morot skulle smaka gott. Riktigt riktigt riktigt gott. En lite mindre och inte fullt så färsk morot skulle också smaka. En morot är när allt kommer omkring alltid en morot. Vad är en morot? KANINEN: Ja min herre. Nu närmar vi oss ett ämne som står ytterst nära mitt hjärta. Morötter kunde jag föreläsa om i timtal. I veckor. I månader. En morot är... är... är... rätt och slätt... en... ja en morot. SKÖLDPADDAN: Ja men det... låter ju... ganska intressant... Och vad gör man med en morot? KANINEN: Först griper man tag i den. (visar med en påhittad morot) Så här. Sen börjar man tugga. (visar) Så här. Och sen... (visar)...är den borta. Så här. (klappar förtjust) Borta! Ja nu förstår jag. En morot är en banan. Men en banan är gul. Och så där sned. (Visar med en påhittad banan.) Och en banan måste man först skala. (Visar.) Såhär. Och sen tuggar man i den så här. (Visar.) Och så här. Och så här. Och sen är den borta och bara skalet är kvar.

15 15 Och vad gör man med skalet? Med skalet? Med skalet. Det kan man kasta bort. Så här. (Orvar kastar bort det påhittade bananskalet. Dinosaurien kommer in, halkar genast på bananskalet och faller pladask på golvet. Alla applåderar artigt.) DINOSAURIEN: Nämen (Dinosaurien stiger upp. Studerar golvet. Ser ingenting. Går på nytt förbi samma ställe och halkar igen. Alla applåderar artigt.) DINOSAURIEN: Nämen (Stiger upp.) Vad är det här? (Till kaninen) Hej du där. KANINEN: Jag? DINOSAURIEN: Ja just du. Ta och gå där. (Pekar ut stället.) KANINEN: Där? DINOSAURIEN: Ja där. (Kaninen gör det. Utan att halka. Dinosaurien studerar noggrant kaninens framfart.)

16 16 DINOSAURIEN: Gör det på nytt. KANINEN: På nytt? (Kaninen går på nytt. Utan att halka. Dinosaurien följer i kaninens fotspår. Och halkar på precis samma ställe som tidigare. Artiga applåder.) Oj så fint! Gör det ännu en gång. DINOSAURIEN: (stiger upp) Gör vad då? Det där som du gör. Oj det är så roligt. HERR MUS: Så roligt så roligt. FRÖKEN MUS: (till dinosaurien) DINOSAURIEN: Jag förstår inte. Jag har ju inte gjort något. Gör det där när du går och så faller du på stjärten. Det är roligt. Visst är det roligt? Jag tyckew att det äw woligt. DINOSAURIEN: Nu förstår jag inte alls.

17 17 Jag visar. (Hon visar.) Du går här såhär. Och sedan halkar du bara. DINOSAURIEN: Halkar? Du gör det så bra. Så enormt bra. DINOSAURIEN: Nu har ni nog missförstått. Den här golvbiten är precis likadan som resten av golvet. Därför finns det ingen orsak att jag skulle halka just här. Ingen orsak alls. Jag ska visa. (Visar och halkar igen på samma plats på samma påhittade bananskal med samma resultat.) Nämen (Applåder.) Oj tack! Det var så roligt. (Zorro kommer in. Han talar i en klumpig pappersmegafon kanske en ihoprullad serietidning.) ZORRO: Mina damer och herrar. Varelser av varje slag. Om jag får be om tystnad. Vad sa han? Han ville att vi är tysta. Va?

18 18 ZORRO: Tyst! (Biggles kommer in. Hans ena öga täcks av en stor svart ögonlapp, vilket nästan får honom att se ut som en pirat. På huvudet har han en pilothjälm av läder en sådan som piloter i första världskriget brukade använda och stora skyddsglasögon.) Kära vänner. Tack att ni kom. Vi kom för att du bad oss komma. Jag kom ihåg att det fanns en orsak. Ni undrar säkert varför vi är här. Men var det inte för att du bad oss komma? Vi är här för att vi delar samma öde. Allihopa. En gång i tiden var allt bra. Vi levde i ett paradis. Vi var älskade. Man lekte med oss. Varje dag. Vareviga dag lekte man med oss och vi var det viktigaste i hela världen. Det allra viktigaste. Men sedan hände något. Något som jag inte riktigt kan förstå. Plötsligt en dag var vi bortglömda. Vi hamnade i källare, på vindar, på bakgårdar. I plastsäckar, i lådor, på soptippar. Övergivna. Bortglömda. ZORRO: Bortglömda. Jag brukar också glömma bort saker. Vilka saker? Jag har glömt bort vilka saker jag inte kommer ihåg.

19 19 Och det kan vi inte tolerera. KANINEN: Vad betyder torelera? Inte towelewa utan wotelewa. KANINEN: Vad betyder rotelera? Jag vet inte. Därför har jag kallat er samman så vi tillsammans kan komma upp med en plan. ZORRO: En plan. Så vi tillsammans kan hitta på något som väcker våra vänner. Något som får dem att komma ihåg oss och gör att de igen vill vara våra vänner. KANINEN: Vi kunde skaffa en massa massa massa morötter och och och Och göwa vad då då? KANINEN: Och sen äta upp alla. Vi kunde dansa! Så här. (Hon dansar.) När vi dansar så måste de igen vara våra vänner. Vi kunde sjunga!

20 20 HERR MUS: En sång en sång! (börjar sjunga) Mors lilla Olle i skogen gick, rosor på kinden och solsken i blick. Läpparna små utav bär äro blå. "Bara jag slapp att så ensam här gå!" Brummelibrum, vem lufsar där? Buskarna knaka, en hund visst det är. Lurvig är pälsen, men Olle blir glad: "Å, en kamrat, det var bra, se goddag!" Klappar så björnen med händer små, räcker fram korgen: "Se här, smaka på!" Nalle han slukar mest allt vad där är "Hör du, jag tror att du tycker om bär!" Mor fick nu se dem, gav till ett skri. Björnen sprang bort, nu är leken förbi! "Å, varför skrämde du undan min vän? Mor lilla, bed honom komma igen!" (Herr Mus och fröken Mus börjar sjunga. Herr Mus upprepar allt och fröken Mus sjunger god dag hela vägen.) FRÖKEN MUS: God dag god dag god dag god dag god dag... HERR MUS: Mors lilla Olle mors lilla Olle i skogen gick i skogen gick... SKÖLDPADDAN: Hur skulle... det vara med en... demonstration...? KANINEN: Vad betyder demonstrion? Inte demonstwion utan demonstwaon. KANINEN: Vad betyder demonstraon?

21 21 Jag vet inte. SKÖLDPADDAN: Vi kunde... ordna en demonstration... och låta alla veta att... vi inte vill bli... bortglömda... Utmärkta förslag. Men ickedestomindre vågar jag påstå att lösningen i detta fall ligger annorstädes. Det rationella i detta fall är att vi erövrar världen. ZORRO: Erövrar världen. Så här kan det inte fortsätta. Vi måste ta vårt öde i våra egna händer och tvinga barnen att igen vara våra vänner. Och det bästa alternativet är i så fall att vi gör en smidig och elegant statskupp och erövrar världen. KANINEN: Vad betyder ratonellt? Inte watonellt utan watinellt. KANINEN: Vad betyder ratinellt? Jag vet inte. Drastiska tider kräver drastiska metoder. KANINEN: Vad betyder dastiska? Inte dastiska utan (Plötsligt blir det helt mörkt. Det hörs ett enormt brak, sedan skär flera rastlösa ljuskäglor mörkret. Det blir ljust igen och Zorg står framför dem.)

22 22 FRÖKEN MUS: (till Zorg) Mitt namn är Zorg jag kommer från planeten Zorg. FRÖKEN MUS: (till Zorg) Tyst flicka. God dag. God dag herr Zorg. Är det något som vi kan stå till hjälp med? Ja för mig till er ledare. Ursäkta? Vad sa du? För mig till er ledare. Det var det jag var rädd att du sa. För mig till er ledare så jag kan erövra er värld som ni kallar Jorden. Vår ledare? Den som är chef här på er planet som ni kallar Jorden.

23 23 Ja vår ledare. Naturligtvis. ZORRO: Naturligtvis. Naturligtvis. Nu är det bara på det sättet att det kanske inte går. Inte går vad då inte går? (Zorg viftar omkring med sin laserarm och beskjuter omgivningen. Alla utom Biggles duckar och gömmer sig bakom lådorna. Mössen och kaninen flyr för dyra livet.) Eller naturligtvis går det. ZORRO: Naturligtvis går det. Men vår ledare träffar inte utomjordiska rymdrobotvarelser så där bara. Du kan inte bara dyka upp och säga att du vill träffa honom. Varför inte? Det hela tar en stund att arrangera. Om du kommer tillbaka om en timme så ordnar sig allt. Om en timme? Jo. Om en timme. Zorg kommer tillbaka om en timme sedan för ni mig till er ledare. (Zorg går ut.)

24 24 Oj då. (Ridå.) ANDRA AKTEN (Samma vindskammare. Biggles, Zorro, Orvar, Nöffelia, Tiger och diverse andra sitter och bläddrar i serietidningar.) Det här är det värsta som kunde ha hänt. Om den där eländiga Zorg nu erövrar världen så hur går det med oss då? Hur kan vi erövra världen om han redan har gjort det? Och om vi inte erövrar världen så vem kommer ihåg oss då? ZORRO: Vem? Jag är hungrig. Häw! Va? Jag hittade det! Titta häw. Vad är det du hittade? Lösningen. Häw i Stålmannen ståw det klawt och tydligt. Vad är det?

25 25 Kwyptonit! Man bekämpaw elaka wymdvawelsew med kwyptonit! Nej det går inte. Visst gåw det. Det ståw häw i tidningen. Titta fast. Men med kryptonit kan man bara bekämpa rymdvarelser som är från planeten Krypton. Men... Men Zorg är från planeten Zorg. ZORRO: Från planeten Zorg. Men vi kan ju ändå föwsöka. Kanske alla elaka rymdvarelser ogillar kryptonit. Men faktum är att vi inte har kryptonit så även om man kunde bekämpa alla världens elaka rymdvarelser med kryptonit så skulle det inte hjälpa oss när vi inte har kryptonit. Vi har ingen kryptonit. Det kom jag inte att tänka på. Vi haw ingen kwyptonit. (De börjar igen läsa.) I Kalle Anka hotas Ankeborg av rymdvarelser.

26 26 Och vad händer sen? Nå till slut hittar Oppfinnar-Jocke på en hyperdammsugare som suger upp alla rymdvarelser och skickar dem till en annan dimension. (Tiger börjar gräva i en låda. Han drar upp en gammal dammsugare.) Det häw äw bawa en vanlig dammsugawe och den äw visst lite twasig också men kanske man kunde föwsöka? (Alla tittar på honom och sedan på dammsugaren.) Ellew kanske inte. Jag hittade en gammal broschyr. Här står det om mullvadsfällor. Vad är en mull-vadsfälla? Något som man fångar en mullvad i. Vad är en mull-vad? Något som man fångar i en mullvadsfälla. Men kan man fånga en elak rymdrobot i en mull-vadsfälla? En rymdrobot är ju en sorts mullvad tror jag. På sätt och vis. ZORRO: På sätt och vis.

27 27 Bara lite större och rymdigare. Hur fungerar den då? Den fungerar så att... man fångar mullvaden... i fällan... och så är den där... i fällan... infångad. Men hur? Man fångar... mullvaden... i... fällan... in... i fällan. Men hur? Kanske så här? (Nöffelia dansar.) Men vad står det i broschyren? Det står... att... att... att man... (tar broschyren) Men halva broschyren är ju borta. Men det vet vi att man lockar in mullvaden i fällan. Men tänk nu. En mullvad är ju mycket mindre än Zorg. Hur tänkte du att Zorg ens ryms i mullvadsfällan? Delvis?

28 28 Men vi måste ta kål på rymdgubben och rädda världen. Om vi räddar världen så fattar alla att vi är trevliga och bra att ha och våra vänner vill igen vara våra vänner. Jag är hungrig. Vad gör vi nu? Vi kunde ju äta. Äta vad då? Bananer. Bananer är hemskt goda. Riktigt enormt goda. Jag gillar bananer. Vi kunde äta bananer. Har du bananer? Nej. Jag minns inte. (Letar.) Inga bananer. Om vi inte har bananer så kan vi inte äta dem. Det stämmew. Omöjligt. Fullständigt omöjligt. ZORRO: Fullständigt omöjligt.

29 29 Men om vi kunde så kunde vi äta dem såhär. (Visar. Gräver fram en påhittad banan, snusar på den och slickar sina läppar. Sedan skalar han bananen och äter den.) Vill ni ha? (Erbjuder dem bananer.) Ja tack Ja tack. ZORRO: Ja tack. Nej tack. Vill du inte ha en banan? Jag tyckew mewa om mjölk. (Biggles och Nöffelia och Zorro börjar äta var sin banan.) Nej nej! Vad är det nu? Nej inte kan man äta en banan sådär bara. Varför inte det? Först måste man skala den. Så här. (Visar.)

30 30 Och vad gör man med skalet? Nå man kastar såklart bort skalet. Så här? (Kastar bort skalet.) Ja just precis så. Bra kastat. (Biggles äter sin banan.) Tack. Gott. Men för att återvända till min ursprungliga fråga vad gör vi nu? Vi kunde äta en banan. Det har vi redan gjort. Javisstja. Kanske vi kunde äta en till? En till? Det skulle nog smaka. Ja varför inte? (De äter var sin banan. Biggles kastar sitt skal dit han kastade det förra.) Bra kastat. Tack. Var landade skalet?

31 31 Dit. (Visar.) Ja dit. (Visar åt ett helt annat håll.) Vi tittar. (Studerar golvet. Pekar ut en punkt precis i mitten.) Där. (tittar) Där. Båda två. (tittar) Båda två. (Dinosaurien kommer in.) DINOSAURIEN: Nå vad är det ni håller på med? (Dinosaurien går rakt på bananskalen. Och halkar och faller pladask på golvet.) Vad hände? (applåderar): Oj så fint! Gör om det gör om det! Men vad hände? Han halkade på ett bananskal.

32 32 Hur kan man halka på ett påhittat bananskal? Han är så enormt skicklig. Eller så är det att han är så stor. Vad sa du? Att han är så enormt skicklig. Nej efter det? Att han är så... Så vad? Att han är så stor? Så här stor. (Visar dansande hur stor.) Så stor. DINOSAURIEN: Dumma bananskal! (Stiger upp och försöker sparka skalen men halkar istället på nytt.) Heureka! Nu hittade jag på det! Vad göw vi då? Alla ska börja äta bananer! ZORRO: Bananer!

33 33 Hurra! Fort nu! Varför bananer? DINOSAURIEN: Jag tycker inte om bananer. De är farliga. Fort nu! Alla ska äta bananer! Hurra! Alla ska äta bananer! (Alla utom Tiger börjar äta bananer.) Skala först! (De börjar skala sina bananer.) Kasta skalen hit. (Biggles pekar ut ett ställe precis framför ingången.) Jag kommer ihåg en gång när jag åt en banan som var helt grön och så (avbryter) Prata mindre och ät mera bananer. Mera bananer mera bananer. Du också Tiger. Ät bananer.

34 34 Men jag tyckew inte om bananew. Det viktigt att du äter bananer. (Alla äter med en rasande fart och kastar skalen dit Biggles visade.) Det äw ju egentligen ganska gott med bananew. Ju flera bananer man äter desto godare är det. Ät allt vad ni hinner. Mera bananer! Tyst! Nu kommer han! ZORRO: Tyst! Nu kommer han! Sluta äta! (Alla slutar äta. Zorg kommer in, men inte helt och hållet.) Mitt namn är Zorg jag kommer från planeten Zorg. Ja vi vet. Du sa det redan. För mig till er ledare så jag kan erövra er värld. Det sa du också.

35 35 För mig till er ledare. Ja naturligtvis gör vi det. Men stig in först. Helt in. In? Ja. Stig in. Är er ledare där inne? Nej det är han inte. Men Zorg vill att ni för mig till er ledare. Vår ledare är inte här. Han är utanför. Zorg förstår inte. Så först måste du komma in. Om du inte kommer in ordentligt så kan du inte gå ut ordentligt heller. Zorg förstår (avbryter) Först måste du komma in, sen kan du gå ut. (Zorg tar ett par steg närmare.) Kom kom, kom kom. Modigt bara.

36 36 (Zorg tar ännu ett par steg närmare och är precis vid de inbillade bananskalen.) DINOSAURIEN: Stopp! Stanna! (viskar) Vad gör du människa? Tyst med dig! DINOSAURIEN: Men om han går där så halkar han på de där eländiga bananskalen. (viskar) Det är ju hela meningen. DINOSAURIEN: (viskar) Att han halkar på skalen? Ja men det är ju en genial idé. Vi låter honom halka på bananskalen och problemet är putsväck bor (viskar): Tyst med dig! Vad viskar ni? Viskar? Ingenting. ZORRO: Ingenting alls. Det här hör till våra lokala traditioner. När vi får besökare från främmande planeter måste de komma in ordentligt och först sedan gå ut. Och ju fortare du gör det desto fortare kan vi sen ta dig till vår ledare. Zorg kommer in.

37 37 (Zorg stiger in och promenerar på skalen. Inget händer.) Nej gå tillbaka. Varför ska Zorg gå tillbaka? Det hör till traditionen. (Zorg går tillbaka och återvänder sedan. Inget händer när han går på skalen.) DINOSAURIEN: Nej du gör det helt fel! Så här ska du (Dinosaurien halkar på bananskalen.) (applåderar) Oj så han är rolig! Försöker ni lura Zorg? Nej då! Zorg ser med sin röntgenblick imaginära bananskal! Det hör till traditionen att alla våra mest välkomna gäster från främmande planeter halkar på påhittade bananskal. Ni försöker lura Zorg! (Zorg börjar vifta med sin laserarm och alla utom Biggles flyr undan.) Zorg tycker inte om när man försöker lura honom.

38 38 (Zorg försöker träffa Biggles med sin laserstråle men Biggles duckar.) Stå stilla så Zorg kan träffa. Nej tack. Stå stilla. Helst inte. Det är alltid så här. Vad menar du? (Zorg försöker ånyo träffa Biggles som elegant duckar.) Alltid samma sak vareviga gång. (Zorg skjuter, Biggles duckar.) Ingen tycker om Zorg. Inte? (Zorg slutar skjuta.) Nej alla tycker illa om Zorg. Är det okej om jag pratar normalt? Var så god. (De sätter sig på golvet.)

39 39 Det är bara att man inte orkar prata som en hotfull rymdvarelse hela dagen. Nej såklart inte. Det var därför jag lämnade min hemplanet. För du inte orkade prata som en hotfull rymdvarelse? Nej. För att ingen tyckte om mig. Aj därför? Och nu reser jag omkring i rymden och erövrar planeter och försöker tvinga folk att vara mina vänner. Lyckas det? Inte just. Varför inte? Jag vet inte riktigt. Jag gör väl någonting fel antar jag. Vad då? Ingen aning. Kanske man inte kan tvinga folk att vara ens vänner?

40 40 Varför inte? För antingen är man det eller så är man inte det. Jaha? Har du någonsin försökt det? Vad då då? Försökt låta folk vara dina vänner utan att du tvingar dem? Varför skulle de vara det? För det är så det fungerar. Försök. Nu? Nu. Försök. Hej jag heter Zorg. Hej Zorg, jag heter Biggles. Hej Biggles. Jag heter Zorg. Gör jag det rätt? Helt rätt.

41 41 Verkligen? Fungerar det? På riktigt? Är vi vänner nu? Varför skulle vi inte vara vänner? (Olle kommer in.) OLLE: Hallå? Biggles? Är du här? (Olle letar omkring och får syn på Biggles.) OLLE: Biggles? Men hur är du här? Jag har letat igenom hela huset. Har du letat efter mig? OLLE: Hela dagen. Varför det? OLLE: Vi skulle ju leka tillsammans. Jag tänkte att jag trodde att du hade glömt bort det. OLLE: Jag har bara haft så mycket annat just nu, läxor, fotbollsträningar, allt möjligt. Men då försökte jag ju erövra världen helt i onödan. (Olle får syn på Zorg.) OLLE: Men vem är det här då? (Zorg börjar vifta omkring med sina laserljus.)

42 42 För mig till er ledare så jag kan erövra (avbryter) Nej inte det där nu! Ja visst ja. Jag ber om ursäkt. Gör det där som vi tidigare talade om. Aj det? Hej mitt namn är Zorg. OLLE: Hejsan Zorg. Jag heter Olle. Hejsan Olle. OLLE: Men kom så går vi ner. Mamma ska koka te och laga smörgåsar. Te och smörgåsar? OLLE Efter det kan vi spela ett parti schack. Kan Zorg också komma? OLLE: Zorg? Det är jag. Hejsan.

43 43 OLLE: Ja naturligtvis kan Zorg komma. Jag springer bara ner till Mamma och säger att vi blir tre som ska ha te. Och smörgåsar. Ja gärna även smörgåsar. (Olle springer ut.) Hör du Zorg? Ja? Det där med att erövra Jorden? Du går väl inte och tänker på det? Jag menar nu längre? Nej inte alls. Bra. Men om du ännu gick och tänkte på det? Så hur skulle du i så fall göra det? Hur jag skulle erövra Jorden? Ja precis. Hur så? Det är bara att jag har en egen liten plan som jag gärna skulle diskutera igenom med dig. Du också?

44 44 Det är bara något som jag på skoj har gått och funderat på och jag skulle gärna höra vad du tycker om min plan. Det passar bra. (De börjar gå utåt.) Jag har ser du ett sjuttons bra gäng och om vi två kombinerar våra resurser så (Vid dörren halkar Biggles på ett bananskal.) Oj då. (Biggles stiger upp. Och halkar genast på nytt på samma skal.) Nå vad är det här nu för löjligheter? (Stiger upp och halkar ännu en gång på samma skal.) Sjuttons bananskal. Jag hjälper upp dig. (Zorg hjälper upp honom.) Tack. Det är kanske bäst att gå runt. Märkte du? Den fungerade.

45 45 Ursäkta? Min kosmiska superbananskalsfälla. Den fungerade. Det gjorde den. Prima. Bara att den fungerade lite sent. Vet du vad Biggles? Jag tror att när vi slår ihop våra hjärnor så kommer vi att prestera någonting verkligen stort. Tror du det? Definitivt. Vet du vad Zorg? Det tror jag också. (De går ut. Ridå.) SLUT

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN D sovande flicka mamma lat son lat son lat son flitig gårdskarl gift med Ingvild flitig gårdsfru gift

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE Sofia Fredén Slutversion December 2012januari 2013 8 år MAMMA KOMPIS 8 år LÄRARE TVÅ ORANGUTANGER I en skola, hemma, i en djungel. Pjäsen är tänkt för 3 skådespelare. 2 1. Leo

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Grådask. eller Hur gick det sedan? en berättelse om hur det gick för Snövit efter att prinsen kysst henne ROLLER

Grådask. eller Hur gick det sedan? en berättelse om hur det gick för Snövit efter att prinsen kysst henne ROLLER Grådask eller Hur gick det sedan? en berättelse om hur det gick för Snövit efter att prinsen kysst henne ROLLER (före detta Snövit) (hennes man) (den åttonde, bortglömde, dvärgen) SÅNGER Min dröm, vart

Läs mer

Marios äventyr. Kapitel 1

Marios äventyr. Kapitel 1 Marios äventyr Kapitel 1 -Jag heter Mario. Jag är 10 år. Jag bor i ett litet grönt hus och min kompis Luigi bor i ett litet gult hus. Jag ska till min kompis Luigi, vi är bästa vänner. Nu ska jag gå till

Läs mer

Räkna med Rutiga Familjen

Räkna med Rutiga Familjen Räkna med Rutiga Familjen Ett grafiskt mattespel som behandlar de fyra räknesätten med positiva och negativa tal. Utan siffror och symboler. Med lärande agenter. Saga Http://rutigafamiljen.se 2008-11-06

Läs mer

Simon K 5B Ht-15 DRAKEN. Av Simon Kraffke

Simon K 5B Ht-15 DRAKEN. Av Simon Kraffke DRAKEN Av Simon Kraffke 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Erik och jag är 7 år och jag bor på en gård och den gården heter Hemlighetensgård bara för att vad som helst kan hända här. Och den gården ligger

Läs mer

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej, Jag heter Aragon. Jag och min far bor i en liten stuga i en liten stad kallas sed Wood. Här bor det inte många men vi odlar mat så det räcker till alla. Men vi har inte mycket

Läs mer

Ljuden Kap 1. -Vad var det där, sa Moa?

Ljuden Kap 1. -Vad var det där, sa Moa? Baksidan Moa och Alex hör konstiga ljud på vinden. Ska dom våga kolla? Den elaka klasskamraten ställer till det för dom hela tiden. Moa går och kollar och sen. Hur ska det gå? Om du vill veta så får du

Läs mer

MED ÖPPNA ÖGON. Text och musik och arrangemang: Gerd och Alf Strandberg

MED ÖPPNA ÖGON. Text och musik och arrangemang: Gerd och Alf Strandberg Text och musik och arrangemang: Gerd och Alf Strandberg Textbladet får skrivas ut och kopieras Talgoxen Hallå, hallå, hallå vad är det som står på? Nu kommer våren snart, helt underbart så klart! En talgoxe

Läs mer

Min försvunna lillebror

Min försvunna lillebror 3S Ida Norberg Sa1a Min försvunna lillebror Vi hade precis sålt vårt hus och flyttat in i världens finaste hus, det var stort, väldigt stort, det fanns nästan allt där, pool, stor trädgård och stort garage.

Läs mer

Avundsjuka och Besvikelse. Besvikelse Jag kanske blandar ihop besvikelse med sorg ibland, men jag tror att båda har en närhet av varandra i våra liv.

Avundsjuka och Besvikelse. Besvikelse Jag kanske blandar ihop besvikelse med sorg ibland, men jag tror att båda har en närhet av varandra i våra liv. Avundsjuka och Besvikelse Två helt klart starka ord som bränner i mitt inre och där avundsjuka även kan ha en positiv betydelse, men oftast har besvikelse ingen ljus sida alls. Besvikelse Jag kanske blandar

Läs mer

En dag var jag ner i källaren då såg jag ett brev vid den magiska dörren jag gick dit men jag var lite rädd men det vart bättre när jag öppnde det.

En dag var jag ner i källaren då såg jag ett brev vid den magiska dörren jag gick dit men jag var lite rädd men det vart bättre när jag öppnde det. Magiska dörren 1 - Hej Hej jag heter Olle jag går på en skola som heter Oskarsskolan. Jag bor på Gotland och jag är rädd för min vikarie. Hon är ganska gammal och och hon är sträng hon hade det inte så

Läs mer

Kapitel 1. Lina. Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10

Kapitel 1. Lina. Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10 Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10 Lina Kapitel 1 Lina var 10 år och satt inne med sina två vänner Gustav och Caroline.

Läs mer

Magiska dörren. Gjord av Emma K

Magiska dörren. Gjord av Emma K Magiska dörren Gjord av Emma K Hej jag heter Violetta och är 11år och jag bor i en stad som heter Bounes Aires. Jag bor i ett radhus det finns 100 st radhus på min gata. Gatan heter Ladsa gatan 332. Jag

Läs mer

Scen 1. Personer. 1977 är Emma 38 och. emma jerry robert en servitör

Scen 1. Personer. 1977 är Emma 38 och. emma jerry robert en servitör 1978 Scen 1. Personer emma jerry robert en servitör 1977 är Emma 38 och Jerry och Robert 40. * Betrayal hade premiär på National Theatre i London, 15 november 1978, i regi av Peter Hall. Pub. 1977. Vår.

Läs mer

Från bokvagn såg jag att det var ganska mörkt ute sen sprang jag till

Från bokvagn såg jag att det var ganska mörkt ute sen sprang jag till 1 De mystiska drakägget Kapitel 1 Jag vaknade upp tidigt jag vaknade för att det var så kallt inne i vår lila stuga. Jag var ganska lång och brunt hår och heter Ron. Jag gick ut och gick genom byn Mjölke

Läs mer

Thomas i Elvsted Kap 3.

Thomas i Elvsted Kap 3. Kap 3 Nu börjar träningen Imre, inte Ymre När kommer din pappa, frågar jag Lappen, vi kanske ska dela upp innan. Han är redan hemma, han jobbar på Metallen med datorer, säger Lappen, så vi ska nog strax

Läs mer

PASCALE VALLIN JOHANSSON & EDITH HELSNER

PASCALE VALLIN JOHANSSON & EDITH HELSNER PASCALE VALLIN JOHANSSON & EDITH HELSNER Malte är en clown Av Pascale Vallin Johansson & Edith Helsner ISBN 978-91-637-3863-0 Copyright 2013 Text: Pascale Vallin Johansson Copyright 2013 Bild: Edith Helsner

Läs mer

Dansa henne till döds

Dansa henne till döds -1- Dansa henne till döds Personer: Kvinnan Mannen Den Andre Mannen Prästen Barnmorskan Vän 1 Vän 2 Barnet Näcken Vallflickan -2- Steg i grus, grenar som knäcks; en stig i en skog. Tystnad. Återigen steg,

Läs mer

51138 Sångpåse BJÖRNEN

51138 Sångpåse BJÖRNEN 51138 Sångpåse Låt barnen få sticka ner handen i påsen och välja ett motiv. Se om de kan gissa vad det är som de fått tag i genom att känna på det, utan att se. Om barnet får ett djur som de känner igen

Läs mer

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da!

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da! Drogad Det var en helt vanlig lördags morgon, klockan var 4:33 det var kallt och snöade ute. Idag skulle jag och min pojkvän åka på skidresa i en vecka i Lindvallen, det är första gången för min pojkvän

Läs mer

ENSAM. Av Matilda Jerkvall

ENSAM. Av Matilda Jerkvall 1 ENSAM Av Matilda Jerkvall Hennes steg ekar där hon går genom den tysta staden. Hon är alldeles ensam där hon skyndar förbi de stängda butikerna. Hur kan hon vara alldeles ensam där det annars brukar

Läs mer

Min kompis heter Sofie och har ljust kort hår. Hon älskar marsvin. Min ärkefiende Lisa, läraren Lisa, utan hår är läskig. Det känns som att hon

Min kompis heter Sofie och har ljust kort hår. Hon älskar marsvin. Min ärkefiende Lisa, läraren Lisa, utan hår är läskig. Det känns som att hon 1 Kapitel 1 hej Hej, jag heter Gabriella och går på Maden skolan. Jag har långt brunt hår och älskar kaniner. Min kompis heter Sofie och har ljust kort hår. Hon älskar marsvin. Min ärkefiende Lisa, läraren

Läs mer

SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara?

SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara? SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara? Av Marie Hansson Ju mer man börjar tänka på vad en slalomingång innebär, desto mer komplicerat blir det! Det är inte lite vi begär att hundarna ska lära sig och hålla

Läs mer

Gubben i stubben (Rim) Batmansången Honkey tonky

Gubben i stubben (Rim) Batmansången Honkey tonky Gubben i stubben (Rim) 1. Uti skogen i en stubbe 1. Händerna flata mot varandra 2. bor en rolig liten gubbe 2. Håll upp en tumme 3. om du smyger fram så tyst 3. Två fingrar går på tex. Golv eller ben utan

Läs mer

Kung Midas (kort version)

Kung Midas (kort version) Kung (kort version) Monica Vikström-Jokela Författarens kommentar Den gamla grekiska sagan om Kung finns i olika versioner, men själva berättelsen är ändå den samma: (i vissa versioner ) ger lov att önska

Läs mer

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar 19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar Rödluvan Det var en gång, en vacker solig dag, en liten flicka som hette Rödluvan. Hon lekte utomhus i sin trädgård. Hon kallades Rödluvan för hon hade en röd

Läs mer

Övning 1: Vad är självkänsla?

Övning 1: Vad är självkänsla? Självkänsla Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

Publicerat med tillstånd Kan du vissla Johanna? Text Ulf Stark Bild Anna Höglund Bonnier & Carlsen 2003

Publicerat med tillstånd Kan du vissla Johanna? Text Ulf Stark Bild Anna Höglund Bonnier & Carlsen 2003 10 Nästa dag tar jag med mig Berra. Då har han tvättat sig. Han har ett rent plåster på hakan och i handen håller han en ringblomma som han hittat i Gustavssons trädgård. Ser jag bra ut så här? undrar

Läs mer

Kapitel 2 Övernattning

Kapitel 2 Övernattning Kapitel 1 Sommarlov Det var den tolfte juni, jag hade precis fått sommarlov och firade det med en glass med mina två bästa kompisar, Maj och Isabell. Efter glassen satt vi och pratade på en bänk i parken.

Läs mer

BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov4 KH-57-03-297-SV-C

BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov4 KH-57-03-297-SV-C BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov4 14 16 KH-57-03-297-SV-C BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov1 Flyg vackra svalor, flyg! Europeiska kommissionen BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov2 Denna publikation har

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Tre röda flygplan. Erica Högsborn och Fanny Collandbeck

Tre röda flygplan. Erica Högsborn och Fanny Collandbeck Tre röda flygplan Erica Högsborn och Fanny Collandbeck 1 Personer:, 40, 40 2 En stor gågata en sen kväll. Det är mörkt och ruggigt. En kvinna, 40, kommer gåendes. En man 40, står i ett hörn och spelar

Läs mer

Kåre Bluitgen. Sjalen. Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard. nypon förlag AB. Publicerat med tillstånd.

Kåre Bluitgen. Sjalen. Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard. nypon förlag AB. Publicerat med tillstånd. Kåre Bluitgen Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard nypon förlag AB Ska vi byta hår? Åh, vad ditt hår är fint, säger Ida. Hon drar borsten genom Aylas svarta hår. Tycker du?

Läs mer

Anna Siverbo 5B Ht-15

Anna Siverbo 5B Ht-15 1 Drakägget Kapitel 1 Hej jag heter Maja jag är 9 år. Jag och min familj bor på en bondgård. När jag går ut från vårat hem så kommer jag till en marknad som heter Rikedall. Så min familj brukar gå dit

Läs mer

Bumbibjörnarna som i vanlig ordning förbereder Julen ankomst men som oväntat stött på trubbel.

Bumbibjörnarna som i vanlig ordning förbereder Julen ankomst men som oväntat stött på trubbel. Värdparet (Värden) gör entré ljus & musik. Välkomna skall ni vara kära publik till vår lilla anspråkslösa julkortsoaré. Jo den heter så för vi har nämligen fått tidiga julkort som vi glatt oss så mycket

Läs mer

- Hörde du ljudet? sa Eveline. - Vilket ljud? sa William. - Hör du inte att det låter från golvet? sa Eveline. - Jaja fortsätt och baka, sa William.

- Hörde du ljudet? sa Eveline. - Vilket ljud? sa William. - Hör du inte att det låter från golvet? sa Eveline. - Jaja fortsätt och baka, sa William. MONS TRET Av Eliza - Hörde du ljudet? sa Eveline. - Vilket ljud? sa William. - Hör du inte att det låter från golvet? sa Eveline. - Jaja fortsätt och baka, sa William. De fortsatta att baka. William och

Läs mer

När Emil hissade upp lilla Ida i flaggstången. Emil i Lönneberga

När Emil hissade upp lilla Ida i flaggstången. Emil i Lönneberga ruskigt att hoppa mitt i en nässelhög. Emil hade gjort det en gång, bara för att pröva hur det kändes. Nu visste han det, och han ville inte göra om det. Jag är väl inte galen heller, sa Emil. Nog kan

Läs mer

Sagan om den höjdrädda fågeln Vingenting

Sagan om den höjdrädda fågeln Vingenting Sagan om den höjdrädda fågeln Vingenting EN HITTA PÅ-SAGA AV MALIN NORLANDER Sagan om den höjdrädda fågeln Vingenting 2012 Malin Norlander E-bok ISBN 978-91-7477-113-8 Pupill förlag Det var en gång en

Läs mer

Malte är snäll och rolig han är smart, vi brukar leka dinosaurier på fotbollsplan, när gympalärarn kommer så springer vi och gömmer oss i de höga

Malte är snäll och rolig han är smart, vi brukar leka dinosaurier på fotbollsplan, när gympalärarn kommer så springer vi och gömmer oss i de höga Den magiska dörren Kapitel 1 Hej Hej jag heter Hans och är 8 år. Jag går på Kyrkmons skola på Furubacken klass 2 A. Min bästis heter Malte och han är 8 år. Jag är rädd för rektorn och gympalärarn. På slutet

Läs mer

Allsång på Korpen. Ja därför måste alla nu få ropa hejsan och du, jag säger hejsan, du svarar hejsan, Vi ropar hejsan, hej, hej!

Allsång på Korpen. Ja därför måste alla nu få ropa hejsan och du, jag säger hejsan, du svarar hejsan, Vi ropar hejsan, hej, hej! Allsång på Korpen HEJSAN Melodi: Med en enkel tulipan Vi tar en enkel liten sång, men den skall ej bli så lång, det gäller bara, det gäller bara att bli bekanta. Vi alla titlar lägger bort, så kan det

Läs mer

Kapitel 1. Jag gillar inte honom sa jag, inte jag heller svarade Emil. När vi hade rast gick vi till dörren

Kapitel 1. Jag gillar inte honom sa jag, inte jag heller svarade Emil. När vi hade rast gick vi till dörren Kapitel 1 Hej jag heter Matteo Lindgren. Jag går på elevskolan. Jag är 10 år. Min bästa kompis heter Emil Hanson. Vaktmästaren är läskig. Han är alltid arg skriker så högt så att man blir rädd. Första

Läs mer

SUNE Tidningen Hästfynd nr 5, 2004

SUNE Tidningen Hästfynd nr 5, 2004 SUNE Tidningen Hästfynd nr 5, 2004 (utdrag ur en horsemanshiptränares dagbok) Text: Sven Forsström Foto: Inger Lantz En vinterdag för ungefär ett år sedan ringde min telefon. Som så många andra gånger

Läs mer

ina är 9 år och går på Svettpärlan. Hennes bästa vän r Maja. Maja är också 9år och går också på vettpärlan. Hörde du ljudet? Vad menar du?

ina är 9 år och går på Svettpärlan. Hennes bästa vän r Maja. Maja är också 9år och går också på vettpärlan. Hörde du ljudet? Vad menar du? MONSTER Av Hannah ina är 9 år och går på Svettpärlan. Hennes bästa vän r Maja. Maja är också 9år och går också på vettpärlan. Hörde du ljudet? Vad menar du? Det är ju tyst. röken vände sig argt och stirrade

Läs mer

Säg STOPP! Ett samarbete mellan Kulturskolan, föreningen DuD och barn och ungdomsprojektet i Katrineholms kommun

Säg STOPP! Ett samarbete mellan Kulturskolan, föreningen DuD och barn och ungdomsprojektet i Katrineholms kommun Säg STOPP! Ett samarbete mellan Kulturskolan, föreningen DuD och barn och ungdomsprojektet i Katrineholms kommun Säg STOPP en temateater kring mobbning Bakgrund Kulturskolan och DuD:s teatergrupp har under

Läs mer

Jim till kamera Det är viktigt att vakna i tid så att man inte missar dagen.

Jim till kamera Det är viktigt att vakna i tid så att man inte missar dagen. - manus ver.2 INT Sovrum dag En kille ligger och sover i hans väldigt städade, prydliga rum. Det är JIM. Ett foto av hans mor och en väckarklocka syns på nattduksbordet. Han sätter sig upp nöjd 2 sekunder

Läs mer

Mirella och Lukas förstår inte vad mannen pratar om. Det blir lite trångt när han ska tränga sig förbi dem i den smala trappan. Står det några och

Mirella och Lukas förstår inte vad mannen pratar om. Det blir lite trångt när han ska tränga sig förbi dem i den smala trappan. Står det några och Hisstunnan Det luktar verkligen rök. Inte cigarettrök, utan ungefär sådan där rök som kommer från eld. De fortsätter försiktigt i den rangliga järntrappan, som ringlar sig neråt. Kolla! Det är den där

Läs mer

Fler övningar och lekar för ökad vattenvana

Fler övningar och lekar för ökad vattenvana Fler övningar och lekar för ökad vattenvana Övningar flyta och glida Stjärnan Stå i ring, varannan ligger på rygg eller mage. De andra drar ringen runt. På rygg Försök att ligga stilla på rygg i vattnet.

Läs mer

k l o c k a n å t ta på kvällen stannade en motorcykel på Säfärs

k l o c k a n å t ta på kvällen stannade en motorcykel på Säfärs k l o c k a n å t ta på kvällen stannade en motorcykel på Säfärs gård. Det dröjde inte länge innan Säfär började svära över Ali. Sedan fortsatte han till Ahmad-Alis gård med sina svärsöner och den besökande

Läs mer

Kapitel 1: Ljudet. Kapitel 2: Rädslan

Kapitel 1: Ljudet. Kapitel 2: Rädslan Kapitel 1: Ljudet Det var en helt vanlig dag. Erik och hans klass hade kemilektion. Plötsligt hörde Erik konstiga ljud under golvet. Erik gillade inte kemiläraren. Han var sträng och sur hela tiden. Det

Läs mer

Dennis svarade. Det var Maria. -Hej, det är Maria. -Hej, sa Dennis. -jag vill bara tacka för att du räddade min brors son. - Det var så lite så. - Och förlåt för att jag inte vågade säga ifrån på caféet,

Läs mer

Har du saknat mig? Prolog Nu är det 12 år sedan och jag tänker fortfarande på det. Hur mamma skriker på pappa att han ska gå medan han skriker tillbaka, det var då han lämnade oss och tillbaka kom han

Läs mer

Om författaren. Om boken Den här boken handlar om en tjej som heter Andrea som är med om sitt livs äventyr.

Om författaren. Om boken Den här boken handlar om en tjej som heter Andrea som är med om sitt livs äventyr. Monstret av Elsa Om författaren Namn Elsa Ålder 10 år Intressen Gymnastik och teater Familj Mamma, pappa och lillebror Husdjur Tre ökenråttor, en fisk och en kräfta Tidigare utgivna böcker Den magiska

Läs mer

Hej! Va kul att just du öppnar den här boken som handlar om mig, MAGGI LUNTAN! Jag vill gärna berätta om några spännande upplevelser. Häng med!

Hej! Va kul att just du öppnar den här boken som handlar om mig, MAGGI LUNTAN! Jag vill gärna berätta om några spännande upplevelser. Häng med! MAGGI LUNTAN Hej! Va kul att just du öppnar den här boken som handlar om mig, MAGGI LUNTAN! Jag vill gärna berätta om några spännande upplevelser. Häng med! Skridsko i månskenet Mina syskon åkte skridskor

Läs mer

till din 5-årsdag W som i Wilma en bok om ditt namn av mamma

till din 5-årsdag W som i Wilma en bok om ditt namn av mamma till din 5-årsdag W som i Wilma en bok om ditt namn av mamma Idag är Wilma på ett mycket gott humör. När hon vaknar i sin säng på morgonen kan hon inte låta bli att väcka sin bror Alfons. Alfons vakna!

Läs mer

Den magiska dörren. Kapitel 1 Hej. Jag vaknar av att mamma skriker: - Benny dags att gå upp!

Den magiska dörren. Kapitel 1 Hej. Jag vaknar av att mamma skriker: - Benny dags att gå upp! Den magiska dörren Kapitel 1 Hej Jag vaknar av att mamma skriker: - Benny dags att gå upp! Jag sträcker på mig och går upp. Det är kallt i huset. Vi kom precis hem från en resa från Turkiet. Min kompis

Läs mer

Flanosaga -Kalle träffar Fnork

Flanosaga -Kalle träffar Fnork Flanosaga -Kalle träffar Fnork Gör så här Skriv ut sagan och bilderna. Laminera gärna för bättre hållbarhet. Bilderna kan därefter få en baksida av flanokartong eller så kan de användas med exempelvis

Läs mer

ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN

ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla i Sverige att röra sig fritt i naturen. Men vi behöver också ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare

Läs mer

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 1 2 Översättning: Göran Gademan FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 3 ERWARTUNG 4 black 5 In här? Man ser inte vägen 10 15 Så silvrigt stammarna skimrar som björkar! Åh, vår

Läs mer

Delad tro delat Ansvar

Delad tro delat Ansvar Delad tro delat Ansvar Nehemja kap.2-3 Av: Johannes Djerf Jag vet att det bara är jag som gillar detta, men eftersom jag är så otroligt nöjd med min första inköpta tröja till min och Lisas tilltänkta knodd

Läs mer

Äventyret i Sjölandia HT 12- VT 13

Äventyret i Sjölandia HT 12- VT 13 Vetlanda kommun Kvarnens förskola Äventyret i Sjölandia HT 12- VT 13 Barnen på Ugglan är sugna på Äventyr igen. Genom vår egen Uggla Hedvig har vi fått kontakt med en god Sagofe som heter Miranda. Hon

Läs mer

Bermudatriangeln där alla problem försvinner spårlöst av Eva Bertilsson och Emelie Johnson Vegh publicerad i Canis 2008

Bermudatriangeln där alla problem försvinner spårlöst av Eva Bertilsson och Emelie Johnson Vegh publicerad i Canis 2008 Bermudatriangeln där alla problem försvinner spårlöst av Eva Bertilsson och Emelie Johnson Vegh publicerad i Canis 2008 I vår agilityträning jobbar vi utifrån ett par grundläggande principer: Vi strävar

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Malin Sandstedt. Smuts

Malin Sandstedt. Smuts Smuts Smutsen bränner i såren på flickans bara fötter. Döda rosentaggar river och färgar hennes ben i rött. Hon vandrar till ljudet av sin egen viskande röst. Den vita klänningen är inte längre vit utan

Läs mer

Monstret Arrax Av: Evelina

Monstret Arrax Av: Evelina Monstret Arrax Av: Evelina Kapitel 1: Ljuden På Streteredsskolan var kemilektionen i full gång. Klass 4a hade lektion. Och där fanns en tjej som hette Elvira. När det var ungefär 20 minuter kvar på lektionen

Läs mer

40-årskris helt klart!

40-årskris helt klart! 40-årskris helt klart! Oj, det kom som ett brev på posten! En stor och enorm hemsk känsla! Det var krisdags igen! Jag ville helst inte vara med, jag kände mig så totalt misslyckad mitt i mitt liv! Så här

Läs mer

LasseMajas Teater. Tågmysteriet. av Martin Widmark. En pjäs från Valleby i tre akter. text Martin Widmark bild Helena Willis. www.bonniercarlsen.

LasseMajas Teater. Tågmysteriet. av Martin Widmark. En pjäs från Valleby i tre akter. text Martin Widmark bild Helena Willis. www.bonniercarlsen. LasseMajas Teater Tågmysteriet av Martin Widmark En pjäs från Valleby i tre akter 1 Medverkande: Lasse Maja Polismästaren Prästen Konduktören Serveringsflickan Lokföraren Nödvändig rekvisita (teaterprylar):

Läs mer

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas 52 56 57 57 59 59 61 61 63 64 64 65 67 67 76 77 77 79 80 83 86 87 89 91 93 95 Seriesamtalets andra möjligheter Sammanfattning Seriesamtal Sociala berättelser Vad är en Social berättelse? För vilka personer

Läs mer

Den Magiska Dörren Kapitel 1 Den låsta dörren

Den Magiska Dörren Kapitel 1 Den låsta dörren Kapitel Kapitel 1 Den låsta dörren sida 2-2 Kapitel 2 Brevet sida 3-4 Kapitel 3 Nyckeln sida 4-5 Kapitel 4 En annorlunda värld sida 5-6 Kapitel 5 Tam sida 6-7 Kapitel 6 Planen sida 7-8 Kapitel 7 Tillbaka

Läs mer

Lediga dagar Av: Inga-Lill Svensson

Lediga dagar Av: Inga-Lill Svensson Lediga dagar Av: Inga-Lill Svensson Louise satt som vanligt med sitt morgonkaffe och läste tidningen så långsamt som möjligt. Det kändes som ren meditation även om hon läste om mördade hamas-ledare, jordbävningar

Läs mer

FÖRFATTAREN ALKA 2014

FÖRFATTAREN ALKA 2014 FÖRFATTAREN ALKA 2014 Kapitel 1 Bob är i kemisalen och hör ett ljud som bankar i golvet. - Vad är det som bankar i golvet? säger Bob. - Va då, jag hör inget, säger Pom. - Va? Jag hör dunk dunk i golvet,

Läs mer

Jag blev rädd när jag läste brevet.är jag verkligen den utvalda som kan gå in i porten. Jag. Kapitel 2 BREVET

Jag blev rädd när jag läste brevet.är jag verkligen den utvalda som kan gå in i porten. Jag. Kapitel 2 BREVET Kapitel 1 HEJ! Hej! Jag heter Mandy och jag är 10 år. Jag går på Himlaskolan. Jag bor i Alafors.Rebecka är min bästa vän, hon bor också i Alafors. Hon är 10 år hon med. Vi leker varje dag i skolan. Rebecka

Läs mer

Berättarstunden. Termin 4: Bibeltelefonen. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial

Berättarstunden. Termin 4: Bibeltelefonen. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial Berättarstunden - levande berättelser från Bibeln Termin 4: Bibeltelefonen Söndagsskolmaterial Innehåll Termin 4 Bibeltelefonen Förord Beskrivning Lektion 1 Lektion 2 Lektion 3 Lektion 4 Lektion 5 Lektion

Läs mer

Ljudet Johan satt i kemisalen. Peter kastade pennor på honom som vanligt. Johan

Ljudet Johan satt i kemisalen. Peter kastade pennor på honom som vanligt. Johan Ljudet Johan satt i kemisalen. Peter kastade pennor på honom som vanligt. Johan vände sig om. - Kan du sluta kasta pennor på mig?! fräste Johan. - Håll käften! svarade Peter. - Nej!!! - Sluta kasta pennor

Läs mer

Jag är inte rädd när det är mörkt Händer som ögon räcker för mig Är inte rädd när det är mörkt Händer som ögon, nu ser jag dig

Jag är inte rädd när det är mörkt Händer som ögon räcker för mig Är inte rädd när det är mörkt Händer som ögon, nu ser jag dig Jag är inte rädd C,G,C,G C,G,C,G a,c,c,g a,c,g Jag är inte rädd när det är mörkt Händer som ögon räcker för mig Är inte rädd när det är mörkt Händer som ögon, nu ser jag dig Ibland frågar någon: Säg kan

Läs mer

Ti m S a ll y o c h C ill a fr å n

Ti m S a ll y o c h C ill a fr å n Ti m S a ll y o c h C ill a fr å n K o r e a Hej! Det är jag som är huvudpersonen i den här berättelsen jag heter. Jag har en tvillingbror som heter. Jag tävlar i slalom-åkning och tävlar i snowboard-åkning,

Läs mer

Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt. Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp.

Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt. Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp. Förföljaren Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp. Var på din vakt och håll ögonen öppna, med sylvassa naglar

Läs mer

Utdrag ur Misstänkt ljus. Kapitel 1: Ljuset från ett ufo

Utdrag ur Misstänkt ljus. Kapitel 1: Ljuset från ett ufo Utdrag ur Misstänkt ljus Kapitel 1: Ljuset från ett ufo Har du tänkt på att ljuset från ficklampan syns ut genom tältduken, viskade Kajsa. Om det skulle komma ett ufo flygande där uppe över trädtopparna

Läs mer

VAD HÄNDE MED HUNDEN? av Paula Rehn-Sirén (Tel: +358 405514166)

VAD HÄNDE MED HUNDEN? av Paula Rehn-Sirén (Tel: +358 405514166) Här kan du läsa en scen ur VAD HÄNDE MED HUNDEN?. Kontakta författaren ifall du vill läsa pjäsen i sin helhet. (Och ifall du är för blyg för att ta kontakt kan du få veta följande: möjligtvis kommer hela

Läs mer

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA BARNHEMMET En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA Barnen IDA Folket Spöken 9 roller. Om gruppen bara är 8 så kommer Idas namn ibland att skrivas

Läs mer

Rymdresan. Kapitel 1. Äventyret börjar

Rymdresan. Kapitel 1. Äventyret börjar Rymdresan Kapitel 1 Äventyret börjar Det här är Gusten han är 13år gammal och gillar vinter sport. Och han är lång och har väldigt långt hår. Och hans familj ska åka och bo i ett Hotell i Stockholm. Och

Läs mer

Titta! säger Maja. Nu har det hänt

Titta! säger Maja. Nu har det hänt kapitel 1 En sjungande hund Titta! säger Maja. Nu har det hänt igen! Hon sträcker över tidningen som hon läser och visar Lasse en artikel. Lasse och Maja sitter i var sin skön fåtölj i Majas källare. Där

Läs mer

Ge aldrig upp. Träning

Ge aldrig upp. Träning Ge aldrig upp Träning Kom nu, vi blir sena, skriker Ellens pappa Rickard som sitter otåligt i bilen och väntar. Jag kommer, skriker Ellen tillbaka. När Ellen har satt sig i bilen kör Ellens pappa direkt

Läs mer

Kidnappandet. Jag är 20 år och jag heter Nesrin jag älskar djur och choklad och jag kommer från Dijon i som ligger i Frankrike, plus jag röker.

Kidnappandet. Jag är 20 år och jag heter Nesrin jag älskar djur och choklad och jag kommer från Dijon i som ligger i Frankrike, plus jag röker. del 1 Kidnappandet Jag vaknade i min säng trött och arg, mamma och pappa hade slängt ut mig. För jag är nu 20 år, jag fyllde år i lördags. Varför slängde dom ut mig? Just nu bor jag hos min bästa vän Sara.

Läs mer

Det blåste nästan storm ute. Trädens

Det blåste nästan storm ute. Trädens 1 Det blåste nästan storm ute. Trädens kronor böjde sig för vinden och löven låg i frusna drivor på marken. Det var onsdagen före höstlovet. Måste vi gå ut på rast? sa Maja när skolklockan ringde. Nej,

Läs mer

Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen

Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen BJÖRN L BERGLUND UTSKRIFT AV SAMTAL HOS AF 1 (9) Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen Samtalet ägde rum hos Arbetsförmedlingen i Sollentuna tisdag 13 juni 2006 kl. 11.00 Inspelningen är cirka

Läs mer

Den kidnappade hunden

Den kidnappade hunden Den kidnappade hunden Lisa, Milly och Kajsa gick ner på stan med Lisas hund Blixten. Blixten var det finaste och bästa Lisa ägde och visste om. När de var på stan gick de in i en klädaffär för att kolla

Läs mer

Text & Musik Hans Isacsson. Emma Mobbare En tuff tjej som mår dåligt. Elak.

Text & Musik Hans Isacsson. Emma Mobbare En tuff tjej som mår dåligt. Elak. Rädda Ana Text & Musik Hans Isacsson En pjäs byggd på några av FN,s barnartiklar. Skriven på beställning av Rädda Barnen i Motala 1999 inför 10-års dagen av Barnkonventionens tillkomst år 1989 Barnens

Läs mer

Kapitel 1 - Hörde du ljudet? sa Laura. - Vad för ljud? Alla pratar ju sa Minna. - Ljudet från golvet, sa Laura. Arga Agneta blängde på Laura och

Kapitel 1 - Hörde du ljudet? sa Laura. - Vad för ljud? Alla pratar ju sa Minna. - Ljudet från golvet, sa Laura. Arga Agneta blängde på Laura och Monstret Av Amanda Kapitel 1 - Hörde du ljudet? sa Laura. - Vad för ljud? Alla pratar ju sa Minna. - Ljudet från golvet, sa Laura. Arga Agneta blängde på Laura och Minna. Det hade gått ett rykte om att

Läs mer

Stadens Hjältar 05. Luftballongen. Ett spännande äventyr med Palle och Bella!

Stadens Hjältar 05. Luftballongen. Ett spännande äventyr med Palle och Bella! Stadens Hjältar 05 Luftballongen Ett spännande äventyr med Palle och Bella! Kan du hitta Olyckskorpen? www.stadenshjaltar.se Luftballongen Elin Ferner - Pelle Ferner - Mattias Wennerfalk En vacker sommarmorgon

Läs mer

GLÖMSKANS KATAKOMBER. Anders Larsson

GLÖMSKANS KATAKOMBER. Anders Larsson GLÖMSKANS KATAKOMBER av Anders Larsson PERSONER: Gäst på småstadshotell Hotellets innehavare C: Stadens kyrkoherde Alla tre är i samma ålder Ett hotellrum: Dubbelsäng med nattygsbord, telefon. Attachéportfölj

Läs mer

Och efter livet följer döden

Och efter livet följer döden Och efter livet följer döden Solen har lyst in ganska länge genom fönstret innan han slutligen vaknar. Ett litet betongrum med vita, fladdrande gardiner gör sig långsamt synliga och han följer tygets rörelser

Läs mer

Kapitel 1 Hej jag heter James och jag går det fjärde året på Sliteskolan. Min bästa kompis Adam tycker att jag är snäll, rolig och omtänksam. Jag är lite rädd för en lärare på högstadiet läraren heter

Läs mer

MASKERADKOSTYMER DJUNGEL

MASKERADKOSTYMER DJUNGEL MASKERADKOSTYMER DJUNGEL Ref. 66011 Ref. 66011 Set: CD + MASKERADKOSTYMER "DJUNGELN" SV INNEHÅLL OCH BESKRIVNING Paket bestående av 4 maskeradkostymer (storlek: barn 3-7 år) + LJUD-CD-SKIVA med MP3 (utan

Läs mer

Inledning. Övning 1: Frågestund

Inledning. Övning 1: Frågestund Kamratskap Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

KAPITEL 6. Verb: preteritum. *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te. Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex: gå-gick, drick-drack

KAPITEL 6. Verb: preteritum. *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te. Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex: gå-gick, drick-drack KAPITEL 6 Verb: preteritum Imperativ Tala +de Ring +de Läs* +te Må +dde preteritum talade ringde läste mådde *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex:

Läs mer

Det finns ett monster i våran källare han tog fram sina vassa klor och...

Det finns ett monster i våran källare han tog fram sina vassa klor och... Det finns ett monster i våran källare han tog fram sina vassa klor och... Monstret #cool - Hörde du ljudet Mario nej nu kommer det igen, sa Lunde. - Sluta larva dig. Kom nu så går vi till idrotten, sa

Läs mer