BEHOVSBEDÖMNING (FÖR MKB) Tenngjutaren 3 och 14, på Kvarnholmen,

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "BEHOVSBEDÖMNING (FÖR MKB) Tenngjutaren 3 och 14, på Kvarnholmen,"

Transkript

1 Handläggare Datum Ärendebeteckning Filippa Eriksson Upprättad (20) Rev BEHOVSBEDÖMNING (FÖR MKB) Tillägg till planbeskrivning Tenngjutaren 3 och 14, på Kvarnholmen, Kalmar kommun Inledning Behovsbedömningens syfte Syftet med en behovsbedömning är att ta reda på om en miljökonsekvensbeskrivning behöver göras för detaljplanen. En miljöbedömning, med miljökonsekvensbeskrivning, ska göras om detaljplanen kan medföra en betydande miljöpåverkan. Behovsbedömningen hjälper också till att avgränsa och peka ut de viktigaste frågeställningarna i en eventuell miljökonsekvensbeskrivning. Behovsbedömningen grundar sig på kriterierna i bilagorna till MKB-förordningen. Markens lämplighet för bebyggande av fastigheten Tenngjutaren 3 har tidigare prövats i gällande detaljplan. Markanvändningen förändras inte genom tillägget i förhållande till gällande plan. Gällande plans syfte kvarstår, däremot har egenskapsbestämmelser justerats. Dels i syfte att tillåta ett ytterligare våningsplan och dels i syfte att förenkla och förtydliga gällande plan. Kommunens samlade bedömning är att justeringen av egenskapsbestämmelsera inte medför någon påtaglig påverkan på relevanta miljöaspekter och att man därför heller inte behöver ta fram en miljökonsekvensbeskrivning. Planenheten Adress Bo 611, KALMAR Besök Storgatan 35 A Tel v Fa E-post: sam.byggnadskontoret@kalmar.se

2 Behovsbedömning (20) Bakgrund På fastighetsägarens begäran om planbesked har kommunstyrelsens planutskott beslutat att detaljplanearbete ska påbörjas. I planbeskedet slås fast att de bestämmelser som behöver ses över rör Tenngjutaren 3, varför det bedömts som tillräckligt att se över detaljplanen för denna fastighet. Planbesked är inte juridiskt bindande och kan inte överklagas, se PBL 2010:900 5 kap. 2-5 och 13 kap. 2 punkt 2. Samhällsbyggnadsenheten har gett fastighetsägaren ett startbesked att påbörja planarbetet, dat Planärendet handläggs med standardförfarande. Gällande detaljplan (aktnr 0880K-P07/35) omfattar fastigheterna Tenngjutaren 3 och 14, vann laga kraft , 177 och föreskriver bostads- och centrumändamål för fastigheterna. I planen regleras byggnads- och nockhöjd, indragen högsta våning, våningsantal, utformning av fasad samt fasadmaterial, och kulturhistoriskt skydd för en byggnad i kvarteret. I dagsläget är fastigheten Tenngjutaren 14 bebyggd enligt plan, medan byggrätten för fastigheten Tenngjutaren 3 inte nyttjats utan fastigheten idag upplåts som parkering av den privata fastighetsägaren. Nu gällande ändamål BC, BC 1 och GATA ska även i fortsättningen gälla. En förtydligande har gjorts avseende förhållandet mellan allmän platsmark och kvartersmark. Egenskapsbestämmelser avseende byggnadens höjd och utformning ändras och förtydligas. Ändringen av detaljplanen genomförs som ett tillägg. Genomförandetiden för gällande detaljplan löper fram till Från det att tillägget till detaljplanen vinner laga kraft förlängs genomförandetiden med fem år för den del som berörs av plantillägget, d.v.s. för fastigheten Tenngjutaren 3. Plantilläggets syfte Syftet med ändringen av detaljplanen genom tillägg är att justera eller ta bort vissa egenskapsbestämmelser för att ge en större frihet kring fasadutformningen samt att utöka byggrätten med en våning på fastigheten Tenngjutaren 3. Användningsbestämmelsernas tydning ska kvarstå enligt 2007 års plan. Detaljplanen möjliggör bostäder, handel, kontor, restaurang, garage och hotell med relaoch konferensdel. Planen medger en 4-våningsbyggnad med en takvåning (5:e våning). För att den planerade byggnaden ska upplevas lägre sett från gatunivån samt optiskt anpassas till grannfastigheterna i kvarteret är 4:e våningen indragen från fasadlivet. Endast i hörnsegmentet som vetter mot korsningen Kaggensgatan-Strömgatan håller byggnaden 4 fulla våningar, för att markera korsningen. Fasadmaterial, taklutning, fönster etcetera för våning 4 och 5, med undantag av hörnsegmentet, ska utformas så att de läses ihop och upplevs som byggnadens tak. Platsen Planområdet tillhör kvarteret Tenngjutaren som är centralt beläget i Kalmar innerstad. Från planområdet är det kort gångavstånd till såväl kommunal som kommersiell service. Även stadsnära rekreationsstråk/-områden, som eempelvis gång- och cykelvägar längs med Systraströmmen befinner sig i omedelbar närhet.

3 Behovsbedömning (20) Planområdet ligger inom riksintresseområde för kulturmiljövården Kalmar. Bevarandevärden på Kvarnholmen är lämningar efter befästningsvallar, basstationer och stadsportar som markerar den på 1600-talet nya stadens utbredning. Kvarnholmens kvarter- och tomtindelningar från 1600-talet är ännu idag synliga genom den täta bebyggelsestrukturen. Berört område för tillägg till detaljplan (blå yta) inom gällande detaljplan (röd linje). Planen Gällande detaljplan (aktnr 0880K-P07/35) som omfattar fastigheterna Tenngjutaren 3 och 14 vann laga kraft , 177. Detaljplanen föreskriver bostads- och centrumändamål för fastigheterna. Planens byggrätt täcker hela fastigheten Tenngjutaren 3. I planen regleras byggnads- och nockhöjd, indragen högsta våning, våningsantal, utformning av fasad samt fasadmaterial och kulturhistoriskt skydd för en byggnad i kvarteret. Genomförandetiden för gällande detaljplan löper fram till Tillägget till detaljplanen avser endast planbestämmelser inom fastigheten Tenngjutaren 3, det vill säga på nuvarande asfalterad parkeringsplats som omfattar en yta om cirka 900 kvm. Av tilläggets plankarta framgår tydligt vilka planbestämmelser som fortsätter att gälla, vilka bestämmelser som läggs till, ändras eller utgår. Påverkan Tillägget till detaljplanen avgränsas till fastigheten Tenngjutaren 3, det vill säga på nuvarande asfalterad parkeringsplats. Tillägget ska läsas tillsammans med gällande detaljplan. Tilläggets plankarta ersätter gällande plankarta för fastigheten Tenngjutaren 3. Markanvändningen förblir densamma som i nu gällande plan. Planändringen genom tillägg innebär att detaljplanen även i framtiden möjliggör bostäder, handel, kontor och hotell inom fastigheten Tenngjutaren 3. Däremot medges en högre byggnadshöjd och friare utformning än vad befintlig detaljplan anger. Ett genomförande av plantillägget bedöms som väl förenligt med kommunens översiktsplan.

4 Behovsbedömning (20) Planändringen för hotellbyggnaden på Tenngjutaren 3 innebär en tätare bebyggelsestruktur i kvarteret och kompletterar Kvarnholmens taklandskap. Den samlade bedömningen är att planändringen är förenligt med riksintresset H48, kulturmiljölagen, miljöbalken och plan- och bygglagen gällande nybyggande i kulturhistoriska miljöer. Beroende på den framtida uppdelningen av byggnadens användning för olika verksamheter kommer parkeringsytan i källarplanet eventuellt inte kunna täcka upp antal bilplatser enligt parkeringsnormen. Verksamhetsutövaren/ fastighetsägaren är skyldig att ordna parkeringsutrymme på den egna fastigheten eller i dess närhet. Fastigheten Tenngjutaren 3 är i dagsläget en rivningstomt och utgör sett till de befintliga huskropparna ett glapp i kvarteret. Nybyggnationen tillåts utgöra ett nutida modernt fotavtryck i stadsbilden samtidigt som Kvarnholmens ursprungliga rutnätsstruktur återställs. Att fylla igen en lucka i Kvarnholmens kvartersstruktur bedöms som positivt sett till stadsbilden. Samlad bedömning Kommunen bedömer att genomförandet av tillägget till detaljplanen inte kan antas medföra betydande miljöpåverkan och en miljökonsekvensbeskrivning krävs därför inte. Relevanta miljöaspekter behandlas i denna behovsbedömning.

5 Behovsbedömning (20) Sammanfattning planens Påverkan Berörs Kommentar miljöpåverkan Förordnanden och skyddsvärden Stor Måttlig Liten Ingen inte 1. Riksintressen Området för plantillägget ingår i riksintresse för kulturmiljövården i Kalmar (H48). Att fylla igen en lucka i Kvarnholmens kvartersstruktur bedöms som positivt sett till stadsbilden. Den nya byggnationen innebär att kvarterets ursprungliga rutnätsstruktur återställs. Att ett stort hotell tar plats i stadsrummet och markerar sin närvaro i staden är i sig ett motiv som finns på andra håll på Kvarnholmen. Under planarbetets gång har en riksintresseanalys genomförts. Analysens samlade bedömning är att föreslagen planändring är förenligt med riksintresset H48, kulturmiljölagen, miljöbalken och plan- och bygglagen gällande nybyggande i kulturhistoriska miljöer. 2. Andra skyddsvärden Ändringen jämfört med gällande plan blir att det tillåts fem istället för fyra våningar. Höjdangivelserna i plantillägget innebär att fasadlivet mot Strömgatan och Kaggensgatan i fjärde och femte våningen är indraget, detta för att bättre anpassa den framtida huskroppen till angränsande hushöjder.

6 Behovsbedömning (20) Övergripande mål och normer 3. Miljökvalitetsmål 4. Miljökvalitetsnormer Effekter på miljö, hälsa och säkerhet 5. Ekologiska naturvärden och nyckelbiotoper 6. Vätliv 7. Djurliv Miljömålet giftfri miljö påverkas i viss mån i positiv riktning ifall planens genomförande medför ett miljöriktigt omhändertagande av potentiellt förorenade massor. Se kommentar punkt 15. Mark. Ändringen jämfört med gällande plan innebär ingen förändring sett till miljökvalitetsmålen. Miljökvalitetsnorm för vatten: Området för tillägget till detaljplanen ligger inom grundvattenförekomsten Kalmarkustens sandstensformation (SE ). Byggarean i förhållande till gällande plan ökar ej och platsen i fråga är redan idag en hårdgjord yta. Fastigheten ligger inom det kommunala verksamhetsområdet för vatten och avlopp. I och med att parkering kommer att ske inomhus minskar den totala föroreningsbelastningen på dagvattnet i jämförelse till dagens situation. Ändring i detaljplanebestämmelserna för tidigare planlagd kvartersmark föranleder inga ändringar i dagvattenhantering jämfört med gällande detaljplan. Tillägg till detaljplan bedöms därmed inte försämra förutsättningarna för att klara miljökvalitetsnormer för vatten.

7 Behovsbedömning (20) 8. Kulturmiljö 9. Landskapsbild / stadsbild 10. Rekreation och rörligt friluftsliv 11. Transporter och kommunikationer 12. Mark- och vattenanvändning 13. Energi 14. Naturresurser - Se kommentar 1. ang. riksintresse (H48). Rikintreseanalys har upprättats och medföljer handlingarna. - Kvarteret Tenngjutaren ligger inom fornminne 93, Kvarnholmen. Den forna befästningsmuren från 1600-talet löper genom Tenngjutaren 3, cirka 1,5-1,8 meter under mark. - Inom nu gällande detaljplan förekommer inget byggnadsminne. I anslutning till tillbyggnadsområdet, utanför plantillägget, finns ett flertal byggnader som q-märkts enligt gällande detaljplaner. Dels i direkt anslutning på Fastigheten Tenngjutaren 14/ Kaggensgatan 33 och dels längs med Strömgatan och Kaggensgatan mittemot den planerade nybyggnationen. Gällande bestämmelse om att byggnad ska utformas med särskild hänsyn till riksintresset (H48) och angränsande byggnaders karaktärsdrag, materialval och konstnärliga värden samt ges en modern utformning kvarstår. Planförslaget har gestaltats utifrån ställningstagande i riksintresseanalysen. Påverkan bedöms som positiv. Se kommentarer 1. och 8. Positiv påverkan då plantillägget möjliggör fler centralt belägna övernattningsmöjligheter i jämförelse till gällande plan. Ett genomförande av såväl nu gällande detaljplan såsom plantillägget innebär att cirka 30 allmänt tillgängliga parkeringsplatser försvinner. Byggnationen möjliggör p-platser i källarplan. Dessa kommer med stor sannolikhet vara knutna till framtida verksamheter inom fastigheten. Ändringen av detaljplanen bedöms inte påverka trafiksituationen nämnvärt. Markanvändningen förblir densamma som i nu gällande plan.

8 Behovsbedömning (20) Mot bakgrund av översiktlig geoteknisk undersökning (Kv. Tenngjutaren 3, Kalmar, Geoteknisk utredning, fält- och laboratorieresultat, WSP, ) kan antas att särskilt hänsyn krävs vid byggnation för att minimera risk för skador på såväl angränsande byggnad som sättningar i gata. 15. Mark Tenngjutaren 3 är en rivningstomt som i många år nyttjats som parkeringsplats. I dagsläget är fastigheten asfalterad. Vid fältundersökningarna har det påträffats utfyllnadsmassor. I Länsstyrelsens MIFO-databas redovisas Tenngjutaren 3 och Tenngjutaren 14 som potentiellt förorenade områden. Radon: Enligt kommunens handläggningskarta ingår planområdet i normalriskområde: kbq/m 3 jordluft. Markanvändningen och byggrättens utbredning i markplan är prövad i gällande detaljplan. Höjdsättning med hänsyn till klimatförändring : Den 1 september 2012 övergick Kalmar kommun till höjdsystemet RH Samhällsbyggnadsnämnden beslutade : att riktlinjen för lägsta färdig golvhöjd är + 2,65 meter över referensytan i RH 2000 vid nybyggnation med hänvisning till 2 kapitlet 5 5 punkten plan-och bygglagen för att minska risken för olyckor, översvämningar och erosion. Färdig golvhöjd kan tillåtas under +2,65 meter om byggherren kan redovisa åtgärder för att undvika skador på bebyggelsen vid en framtida översvämning på grund av höjd havsnivå. 16. Vatten Kommunen kommer troligen inom snar framtid att anta Länsstyrelsens rekommenderade riktlinje om att lägsta färdig golvhöjd över referensytan ska vara + 2,8 meter i RH 2000 vid nybyggnation. I nuläget ligger marken inom planområdet och de angräsande gatorna på nivåer kring +2,20 till + 2,60 meter (RH2000). Det finns planer på att höja Kaggensgatan samt korsningen Strömgatan/Kaggensgatan. Mot bakgrund av nuvarande kunskap kommer den nya gatunivån troligen höjas till en nivå på +2,55 meter (RH 2000).

9 Behovsbedömning (20) En förprojektering av gatan kommer att ske inför plantilläggets granskning/ antagande. Källarplanet kommer att ligga lägre än angiven lägsta nivå. Om lägsta tillåtna golvnivå klaras i entré planet ifall riktlinje om +2,8 m (RH 2000) antas. Byggherren ska därför enligt samhällsbyggnadsnämndens beslut ovan redovisa åtgärder för att undvika skador på bebyggelsen vid en framtida översvämning på grund av höjd havsnivå. 17. Luft 18. Störningar Frågan bevakas i bygglovet, då markanvändningen och byggrättens utbredning i markplan redan är prövad i gällande plan. Omgivningspåverkan kan komma att uppstå från verksamheterna inom Tenngjutaren i form av ljud, lukt och buller från restauranger, fläktar i restauranger, lastning och lossning. Biltrafiken bedöms endast öka marginell. Gällande riktvärden från buller ska klaras vid och i omkringliggande bostäder samt vid och i planområdets egna bostäder. Markanvändningen och potentiella störningar som detta medför är prövad i gällande plan. Utökningen med en våning i jämförelse till gällande detaljplan innebär en ökad insyn från Tenngjutaren 3 till boende på Kaggensgatan och Strömgatan. På grund av områdets läge mitt i centrala Kalmar bedöms störningen som acceptabel. 19. Risker för hälsa och säkerhet Se svar punkt 15. Mark.

10 10(20) Förordnanden och skyddsvärden 1. Riksintressen Påverkan på något riksintresse - järnvägar Stor Måttlig Liten Ingen Berörs inte - sjöfart, farled - transportnät, vägar - TEN-vägar - rörligt friluftsliv (MB 4 kap 2 ) - obruten kust (MB 4 kap 3 ) - högeploaterad kust (MB 4 kap 4 ) - kulturmiljö Kommentar Området för plantillägget ingår i riksintresse för kulturmiljövården i Kalmar (H48). Att fylla igen en lucka i Kvarnholmens kvartersstruktur bedöms som positivt sett till stadsbilden. Den nya byggnationen innebär att kvarterets ursprungliga rutnätsstruktur återställs. Att ett stort hotell tar plats i stadsrummet och markerar sin närvaro i staden är i sig ett motiv som finns på andra håll på Kvarnholmen. - Natura naturvård - vindbruk - yrkesfiske Ändringen jämfört med gällande plan blir att det tillåts fem istället för fyra våningar. Höjdangivelserna i plantillägget innebär att fasadlivet mot Strömgatan och Kaggensgatan i fjärde och femte våningen är indraget, detta för att bättre anpassa den framtida huskroppen till angränsande hushöjder.

11 11(20) 2. Andra skyddsvärden Påverkas område eller natur som har särskild skyddsstatus enligt Miljöbalken 3, 4 och 7 kap: - världsarv? (ej aktuellt just nu) - Förordnanden gäller nationalparker, - naturreservat, - kulturreservat, - naturminnen, - djur- och vätskyddsområden, - strandskyddsområden, - miljöskyddsområden, - vattenskyddsområden - eller andra enligt lagen särskilt skyddade områden. Påverkas områden med biotopskydd (t.e. stenmurar, alléer och odlingsrösen) Höjdbegränsning runt flygplatsen Övergripande mål och normer 3. Miljökvalitetsmål Berörs något av de 16 nationella miljömål som ska ligga till grund för all planering. Planområdet ligger inom strandskyddsområde som upphävts i gällande detaljplan. Vid ändring av detaljplan genom tillägg återinträder inte strandskyddet, varför det heller inte behöver upphävas på nytt. Miljömålet giftfri miljö påverkas i viss mån i positiv riktning ifall planens genomförande medför ett miljöriktigt omhändertagande av potentiellt förorenade massor. Se kommentar punkt 15. Mark. Berörs något av de regionala miljömålen? 4. Miljökvalitetsnormer Överskrids några miljökvalitetsnormer? - utomhusluft - vattenkvalitet Ändringen jämfört med gällande plan innebär ingen förändring sett till miljökvalitetsmålen. Miljökvalitetsnorm för vatten: Området för tillägget till detaljplanen ligger inom grundvattenförekomsten Kalmarkustens sandstensformation (SE ). Byggarean i förhållande till gällande plan ökar ej och platsen i fråga är redan idag en hårdgjord yta. Fastigheten ligger inom det kommunala verksamhetsområdet för vatten och avlopp. I och med att parkering kommer att ske inomhus minskar den totala föroreningsbelastningen på dagvattnet i jämförelse till dagens situation.

12 12(20) - fisk- och musselvatten Ändring i detaljplanebestämmelserna för tidigare planlagd kvartersmark föranleder inga ändringar i dagvattenhantering jämfört med gällande detaljplan. Tillägg till detaljplan bedöms därmed inte försämra förutsättningarna för att klara miljökvalitetsnormer för vatten. - omgivningsbuller Se svar nr 18. Störningar. Effekter på miljö, hälsa och säkerhet 5. Ekologiska naturvärden och nyckelbiotoper Påverkan på område som pekats ut i: - länsstyrelsens (Natur i östra Småland) eller kommunens naturvårdsprogram - skogsstyrelsens nyckelbiotop- eller sumpskogsinventering - kommunens grönstrukturplan - ängs- och betesmarksinventeringen - ÖP 6. Vätliv Påverkan på - rödlistade, fridlysta eller sällsynta arter - träd utpekat i länsstyrelsens trädinventering 7. Djurliv Påverkan på - rödlistade, fridlysta eller sällsynta arter - flyttfågelsträck eller vandring för djuren 8. Kulturmiljö Påverkan på - fornlämning Kvarteret Tenngjutaren ligger inom fornminne 93, Kvarnholmen. Den forna befästningsmuren från 1600-talet löper genom Tenngjutaren 3, cirka 1,5-1,8 meter under mark. Hänsyn kommer tas i bygglovsskedet. Planer finns på att synliggöra en del av muren i byggnaden. - på industriarv Ett tidsbegränsat tillstånd enligt kulturminneslagen har erhållits då gällande detaljplan togs fram. Tillstånd kommer att sökas på nytt. Enligt Kalmar kommuns handläggningskarta har Kalmar mineralvattenfabrik II legat på Strömgatan 5 (utanför plantillägget) samt Lindgrens tryckeri III på Kaggensgatan 35, rivningstomt, se kommentar punkt 15 Mark.

13 13(20) - äldre vägar - plats av kulturhistoriskt intresse - byggnadsminne - kulturhistoriskt eller konstnärligt värdefulla byggnader, föremål mm - skyddsvärt kulturlandskap Kvarnholmen är av kulturhistoriskt intresse och ingår i riksintresseområde för kulturmiljövården i Kalmar (H48). Höjdangivelserna i detaljplanetillägget bedöms som likvärdig gentemot angränsande byggnadskvarter och indragningar i fasadlivet gör att byggnaden anpassas mot gatan gentemot intilliggande byggnader. Gällande bestämmelse om att byggnad ska utformas med särskild hänsyn till riksintresset (H48) och angränsande byggnaders karaktärsdrag, materialval och konstnärliga värden samt ges en modern utformning kvarstår. I anslutning till tillbyggnadsområdet, utanför plantillägget, finns ett flertal byggnader som q-märkts enligt gällande detaljplaner. Dels i direkt anslutning på fastigheten Tenngjutaren 14/Kaggensgatan 33 och dels längs med Strömgatan och Kaggensgatan mittemot den planerade nybyggnationen. Gällande bestämmelse om att byggnad ska utformas med särskild hänsyn till riksintresset (H48) och angränsande byggnaders karaktärsdrag, materialval och konstnärliga värden samt ges en modern utformning kvarstår. 9. Landskapsbild / stadsbild Påverkan på - betydelsefulla utsikter eller siktlinjer - områdets skala Nybyggnationen på fastigheten Tenngjutaren 3 innebär en komplettering av Kvarnholmens befintliga rutnätsstruktur. Siktlinjen läng med Strömgatan och Kaggensgatan förstärks. Avseende utsikter och siktlinjer bedöms ändringen av detaljplanen inte innebära någon förändring sett till gällande detaljplan. Kommunens intention är att nybyggnationen ska smälta in i stadsbilden, både sett till sitt formspråk och materialval samtidigt som byggnaden ska tillåtas utgöra ett modernt fotavtryck i stadsbilden.

14 14(20) Mot bakgrund av riksintresset anger detaljplanen även fortsättningsvist följande: Byggnad ska utformas med särskild hänsyn till riksintresset (H48) och angränsande byggnaders karaktärsdrag, materialval och konstnärliga värden samt ges en modern utformning. 10. Rekreation och rörligt friluftsliv Påverkan på - det rörliga friluftslivet. - lekmöjligheter. - park eller annan rekreationsanläggning. - allmänhetens tillgänglighet till naturskön utsiktsplats. - område utpekat i ÖP 2013 Byggnadshöjden är likvärdig gentemot angränsande byggnadskvarter och indragningar i fasadlivet gör att byggnaden anpassas mot gatan gentemot intilliggande byggnader. Ett genomförande av detaljplaneförslaget stämmer väl överens med översiktsplanens intentioner om centrumverksamhet. För Kvarnholmen finns en fördjupad översiktsplan. 11. Transporter och kommunikationer Påverkan på - transportrörelser (antal) - transportmönster för människor och varor (hur) Ingen förändring sett till gällande plan. Ökade rörelser kan förväntas till och från fastigheten Tenngjutaren 3. Se även svar nedan. Ändringen av detaljplanen bedöms inte påverka trafiksituationen nämnvärt. Parkeringsplatsen (som den privata fastighetsägaren hitintills upplåtit åt allmännheten) som alstrar redan idag trafik till området försvinner vid ett genomförande av planförslaget, samtidigt kan en ökad rörelse förväntas till de framtida verksamheterna på Tenngjutaren 3. Fastighetens centrala läge underlättar cykling, gång och användandet av kollektivtrafiken. Varumottagning föreslås fortsatt ske via Fiskaregatan. Utfart från undergjordiskt garage föreslås ske från Strömsgatan. Gatornas färdriktning kommer ses över i samband med byggnation. Jämfört med gällande detaljplan bedöms trafikökningen som marginell.

15 15(20) - transportsystem Fler besökare till området kan leda till ett större underlag för kollektivtrafiken. År 2012 fanns enligt översiktsplanen allmänna parkeringsplatser på Kvarnholmen. Verksamhetsutövaren/Fastighetsägaren är skyldig att ordna parkeringsutrymme på den egna fastigheten eller i dess närhet. - parkeringsmöjligheter Nu aktuell ändring till detaljplan möjliggör en bruttoarea om cirka kvm samt parkeringsplatser i källarplan. Beroende på den framtida uppdelningen av byggnadens användning för olika verksamheter kommer parkeringsytan i källarplanet med stor sannolikhet inte kunna täcka upp antal bilplatser enligt parkeringsnormen. - trafiksäkerhet Trafiksäkerheten bedöms som god. 12. Mark- och vattenanvändning Förändring mot - gällande ÖP / FÖP - gällande DP - nuvarande mark- och vattenanvändning Påverkan på - viktig samhällsservice t e skola - andra tänkta projekt Mark- och vattenanvändningen förblir den samma i jämförelse till gällande detaljplan. Byggrätten ökar. 13. Energi Möjlighet att använda förnybar energikälla. Behov av nya system för distribution 14. Naturresurser Påverkar användning av ej förnybar naturresurs. Påverkan på - jordbruksareal - annan produktionsyta (skog) 15. Mark Påverkas jorden av förflyttning, sammanpressning eller täckning? Jordlager och befintliga fyllnadsmassor kommer att grävas upp och forslas bort för att möjliggöra byggnadens grundläggning som planeras att ha källarplan. Garage i källarplan medges i gällande detaljplan och plantillägget medför inga förändringar. Påverkas topografi? Topografin ändras ej sett till stadsbilden.

16 16(20) Påverkas unikt geologiskt eller fysiskt särdrag? Påverkas området av ökad vind- eller vattenerosion? Påverkan i form av ändrad sedimentering eller erosion som förändrar vattendrags fåra eller strand och botten av hav, sjö mm? Påverkan på människor eller egendom i form av geologiska risker så som instabila markförhållanden, skred mm? Mot bakgrund av översiktlig geoteknisk undersökning (Kv. Tenngjutaren 3, Kalmar, Geoteknisk utredning, fält- och laboratorieresultat, WSP, ) kan antas att särskilt hänsyn krävs vid byggnation för att minimera risk för skador på såväl angränsande byggnad som sättningar i gata. Markanvändningen och byggrättens utbredning i markplan är prövad i gällande detaljplan. Påverkas området av hög markradonhalt? Påverkas området av att tidigare använts som tipp, utfyllnadsplats eller dylikt så att miljö- och hälsofarliga ämnen kan finnas lagrade i marken? Enligt kommunens handläggningskarta ingår planområdet i normalriskområde: kbq/m 3 jordluft. Tenngjutaren 3 är en rivningstomt som i många år nyttjats som parkeringsplats. I dagsläget är fastigheten asfalterad. Geoteknisk undersökning genomfördes 2007 av WSP, se kommentar ovan. I borrpunkterna har det bl.a. påträffats utfyllnadsmassor. I länsstyrelsens MIFO-databas redovisas Tenngjutaren 3 och Tenngjutaren 14 som potentiellt förorenade områden. Markanvändningen är prövad i gällande detaljplan. Se kommentar ovan. Följande information framgår av länsstyrelsens MIFO-databas över tänkbart förorenade områden: Påverkas området av att tidigare verksamheter funnits på platsen. Kan markföroreningar finnas inom området eller i närheten. Tenngjutaren 3: Lindegrens tryckeri. IDnr F Preliminär riskklass 3. Bransch Grafisk industri. Tidigare adress Kaggensgatan 35. Tenngjutaren 14: ( i direkt anslutning till Tenngjutaren 3) Kemiska möbel och mattvätten. Nedlagd efter IDnr F Bransch Kemtvätt. Kaggensgatan 33. Tidigare verksamheter: Mattvätten 1948, Kemiska möbel och mattvätten Riskklass 3.

17 17(20) 16. Vatten Påverkas ytvattnets eller vattendragens rörelser (strömmar eller riktning)? Påverkas vattenflöden (riktning och mängd) vid högvatten? Påverkas mängden ytvatten i någon vattensamling, t.e. damm eller våtmark? Se svar nedan. Påverkas absorptionsförmåga, dräneringsmönster eller frekvens och mängd av ytvattenavrinning? Behöver åtgärder vidtas för att hantera dagvatten? Påverkas grundvattnets: - in- eller utströmningsområde? - flödesriktning eller hastighet? - mängd genom tillskott av eller uttag eller genom förändring av akvifer till följd av genombrott? - kvalitet? Påverkas mängd yt- eller grundvatten, som annars varit tillgänglig för vattenförsörjningen, som dricksvatten eller annan användning? Sammanfattning ur MIFO-fas 1: Trots osäkerheter sätts objektet i riskklass 3, det är oklart om kemtvätten pågick konstant under talet eller om det var vattentvätt i perioder. Nya uppgifter kan komma att ändra riskklassen. Nivåerna bedöms, under förutsättning att verksamheten varat i ungefär 20 år, vara måttliga. Spridningsförutsättningarna inne i städer bedöms i regel vara stor då ledningsgravar och avlopp kan bidra till spridning. Dessutom är det främst sandig morän i området. Känsligheten bedöms som måttlig då det är ett nytt hus och det endast används som kontor. Markanvändningen är prövad i gällande detaljplan. Hantering av potentiella föroreningar hanteras i bygglovet på initiativ av kommunens miljöenhet. Den hårdgjorda ytan ökar inte i förhållande till dagens situation (asfalterad p-yta). Den hårdgjorda ytan ökar heller inte i förhållande till markanvändning som gällande detaljplan medger (byggnadsytan ökar ej i planen). Dagvatten kommer att hanteras via befintligt system. Viss påverkan kan inte uteslutas då man gräver/schaktar för källarplan. Troligen leder byggnationen till en lokal grundvattensänkning. Ingen förändring sett till gällande plan som medger källarplan. Beftinligt grundvatten på Kvarnholmen nyttjas inte.

18 18(20) Påverkas människor eller egendom för risker i samband med vatten som dålig vattenkvalitet eller översvämning? Höjdsättning med hänsyn till klimatförändring : Den 1 september 2012 övergick Kalmar kommun till höjdsystemet RH Samhällsbyggnadsnämnden beslutade : att riktlinjen för lägsta färdig golvhöjd är + 2,65 meter över referensytan i RH 2000 vid nybyggnation med hänvisning till 2 kapitlet 5 5 punkten plan-och bygglagen för att minska risken för olyckor, översvämningar och erosion. Färdig golvhöjd kan tillåtas under +2,65 meter om byggherren kan redovisa åtgärder för att undvika skador på bebyggelsen vid en framtida översvämning på grund av höjd havsnivå. Kommunen kommer troligen inom snar framtid att anta Länsstyrelsens rekommenderade riktlinje om att lägsta färdig golvhöjd över referensytan ska vara + 2,8 meter i RH 2000 vid nybyggnation. I nuläget ligger marken inom planområdet och de angräsande gatorna på nivåer kring +2,20 till + 2,60 meter (RH2000). Det finns planer på att höja Kaggensgatan samt korsningen Strömgatan/Kaggensgatan. Mot bakgrund av nuvarande kunskap kommer den nya gatunivån troligen höjas till en nivå på +2,55 meter (RH 2000). En förprojektering av gatan kommer att ske inför plantilläggets granskning/ antagande. Källarplanet kommer att ligga lägre än angiven lägsta nivå. Om lägsta tillåtna golvnivå klaras i entré planet ifall riktlinje om +2,8 m (RH 2000) antas. Byggherren ska därför enligt samhällsbyggnadsnämndens beslut ovan redovisa åtgärder för att undvika skador på bebyggelsen vid en framtida översvämning på grund av höjd havsnivå. Påverkan från enskilda avlopp? Finns möjlighet att klara lägsta höjd på färdigt golv? Påverkar markavvattning omgivande fuktiga områden? Frågan bevakas i bygglovet, då markanvändningen och byggrättens utbredning i markplan redan är prövad i gällande plan. Se kommentar ovan.

19 19(20) 17. Luft Påverkan på luftkvaliteten Risk för obehaglig lukt. 18. Störningar Risk för störning från - höga ljudnivåer för människa eller djur. Matos kan under omständigheter upplevas som störande. Markanvändningen är prövad i gällande plan. Omgivningspåverkan kan komma att uppstå från verksamheterna inom Tenngjutaren i form av ljud, lukt och buller från restauranger, fläktar i restauranger, lastning och lossning och eventuell ökad biltrafik. Gällande riktvärden från buller ska klaras vid och i omkringliggande bostäder samt vid och i planområdets egna bostäder. - vibrationer - starkt ljus eller refleion - miljöstörande verksamhet - ökad insyn i befintliga lägenheter 19. Risker för hälsa och säkerhet Risk för - eplosion - utsläpp av hälso-/miljöfarliga ämnen - att sårbara system eller ett strategiskt mål för terrorangrepp skapas - behov av brandskydd eller annan typ av räddningstjänst - behov av polisskydd eller annan bevakning Markanvändningen och potentiella störningar som detta medför är prövad i gällande plan. Under byggnationstid kan det tänkas uppstå vibrationer tillfälligt. Centrumverksamhet kan innebära störningar i form av buller som kan behöva regleras enligt miljöbalken. Ändring av detaljplanen innebär avseende miljöstörande verksamhet ingen förändring sett till gällande plan. Utökningen med en våning i jämförelse till gällande detaljplan innebär en ökad insyn från Tenngjutaren 3 till boende på Kaggensgatan och Strömgatan. På grund av områdets läge mitt i centrala Kalmar bedöms störningen som acceptabel. System för brandbekämpning installeras i byggnaden. Ingen verksamhet avses som medför ökad brandrisk. Ändringen innebär ingen förändring avseende behov av brandskydd sett till gällande detaljplan.

20 20(20) - otrygga miljöer skapas - elektromagnetiska fält (EMF) Nybyggnationen kan antas medföra att fler människor kommer att vara i rörelse i kvarteret. Vilket i sin tur torde öka tryggheten för varje individ. Medverkande tjänstemän Detaljplanen har upprättats av Eva Djupfors, Vatten- och samhällsteknik på uppdrag av samhällsbyggnadskontoret på Kalmar kommun, i samråd med kommunledningskontoret och Lantmäterimyndigheten i Kalmar kommun.

Vångerslät S:1, 7:87 med flera, Mogatan

Vångerslät S:1, 7:87 med flera, Mogatan Handläggare Datum Ärendebeteckning Evelina Abrahamsson 2019-02-21 2016-1305 1(9) 0480-45 00 82 Detaljplan för Vångerslät S:1, 7:87 med flera, Mogatan i Läckeby, Kalmar kommun Undersökning Inledning Syftet

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING (FÖR MKB)

BEHOVSBEDÖMNING (FÖR MKB) Handläggare Datum Ärendebeteckning Eleonor Karlsson 2013-11-20 2012-6275 0480-45 03 89 BEHOVSBEDÖMNING (FÖR MKB) Detaljplan för Ljungby 30:1 Kalmar kommun Inledning Syftet med en behovsbedömning är att

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING (FÖR MKB)

BEHOVSBEDÖMNING (FÖR MKB) Handläggare Datum Ärendebeteckning Thomas Nilausen 2011-4877 0480-45 03 15 BEHOVSBEDÖMNING (FÖR MKB) Detaljplan för Tallbocken 1 i Kalmar kommun Inledning Syftet med en behovsbedömning är att ta reda på

Läs mer

Behovsbedömning. del av Magistern 3, Virserum Hultsfreds kommun. detaljplan för

Behovsbedömning. del av Magistern 3, Virserum Hultsfreds kommun. detaljplan för MOB 2016-273 Upprättad 2017-02-10 1 detaljplan för del av Magistern 3, Virserum Hultsfreds kommun 2 Enligt 6 kap 11 miljöbalken ska kommunen göra en miljöbedömning när en detaljplan upprättas. en är ett

Läs mer

Tillägg till PLANBESKRIVNING

Tillägg till PLANBESKRIVNING Handläggare Datum Ärendebeteckning Filippa Olsson Upprättad 2016-08-24 2015-5638 1(12) 0480-45 03 15 Tillägg till PLANBESKRIVNING Samrådshandling Detaljplan för Tenngjutaren 3 och 14, på Kvarnholmen, Kalmar

Läs mer

del av Kläckeberga 10:1 och Västerslät 17:1 (Snurrom verksamheter)

del av Kläckeberga 10:1 och Västerslät 17:1 (Snurrom verksamheter) Handläggare Datum Ärendebeteckning Birgit Endom 2017-1975 1(10) 0480-45 03 68 Detaljplan för del av Kläckeberga 10:1 och Västerslät 17:1 (Snurrom verksamheter) i Snurrom, Kalmar kommun Behovsbedömning

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING. Behovsbedömning. Dnr MOB 2015-72. tillhörande ändring av detaljplan för. del av Hultsfred 3:1 m.fl

ANTAGANDEHANDLING. Behovsbedömning. Dnr MOB 2015-72. tillhörande ändring av detaljplan för. del av Hultsfred 3:1 m.fl ANTAGANDEHANDLING Dnr MOB 2015-72 tillhörande ändring av detaljplan för del av Hultsfred 3:1 m.fl 1 Enligt 6 kap 11 miljöbalken ska kommunen göra en miljöbedömning när en detaljplan upprättas. en är ett

Läs mer

Detaljplan för del av Vångerslät 7:96 i Läckeby, Kalmar kommun

Detaljplan för del av Vångerslät 7:96 i Läckeby, Kalmar kommun BEHOVSBEDÖMNING (för MKB) 1(6) Avdelning/Handläggare Datum Ärendebeteckning Plan-, bygg- och trafikavdelningen 2011-03-29 2010-3803 Rebecka Sandelius 0480-45 03 33 Detaljplan för del av Vångerslät 7:96

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING (FÖR MKB)

BEHOVSBEDÖMNING (FÖR MKB) Handläggare Datum Ärendebeteckning Eleonor Karlsson 2013-09-17 2012-6275 0480-45 03 89 BEHOVSBEDÖMNING (FÖR MKB) Detaljplan för Ljungby 30:1 Kalmar kommun Inledning Syftet med en behovsbedömning är att

Läs mer

Behovsbedömning. Sagobyn och Kv. Laxen. tillhörande ändring av detaljplan för. SAMRÅDSHANDLING Miljö- och byggnadsförvaltningen 1 2015-08-18

Behovsbedömning. Sagobyn och Kv. Laxen. tillhörande ändring av detaljplan för. SAMRÅDSHANDLING Miljö- och byggnadsförvaltningen 1 2015-08-18 SAMRÅDSHANDLING Miljö- och byggnadsförvaltningen 1 Behovsbedömning tillhörande ändring av detaljplan för Sagobyn och Kv. Laen SAMRÅDSHANDLING Dnr MOB 2015-241 Miljö- och byggnadsförvaltningen 2 Behovsbedömning

Läs mer

ning edömn DNR 20X XX:XXX XX ed flera fas Tranem Detaljp n 1:84 me Prästgården. un, Västra ds län. mo kommu a Götaland Antagen n av Allmän

ning edömn DNR 20X XX:XXX XX ed flera fas Tranem Detaljp n 1:84 me Prästgården. un, Västra ds län. mo kommu a Götaland Antagen n av Allmän Avdelning/Hand A dläggare Datum Ärendebetecckning NäringslivN och strategisektionen upprätttad 2016-044-12 DNR 20X XX:XXX XX XX Elin E Berg 0325-57 0 60 00 senast rreviderad 20016-03-17 Behovsbe edömn

Läs mer

Tillägg till PLANBESKRIVNING

Tillägg till PLANBESKRIVNING Handläggare Filippa Olsson Upprättad 1(12) 0480-45 03 15 Tillägg till PLANBESKRIVNING Samrådshandling Detaljplan för Tenngjutaren 3 och 14, på Kvarnholmen, Kalmar kommun Planenheten Adress Box 611, 391

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING OCH AVGRÄNSNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING

BEHOVSBEDÖMNING OCH AVGRÄNSNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING 2015-04-14 Sid 1 (6) SAMRÅDSHANDLING Plan 2010/575 (Normalt planförfarande) Detaljplan för SKÖNABÄCK 1:411 m fl, Nogersunds företagsområde Nogersund, Sölvesborgs kommun BEHOVSBEDÖMNING OCH AVGRÄNSNING

Läs mer

UNDERSÖKNING AV BETYDANDE MILJÖPÅVERKAN

UNDERSÖKNING AV BETYDANDE MILJÖPÅVERKAN 1(9) UNDERSÖKNING AV BETYDANDE MILJÖPÅVERKAN Detaljplan för Nyponblomman 8 Karta med planområdet inringat 2(9) Varför görs en undersökning? En undersökning genomförs för att bedöma om den aktuella planens

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING. Eken 10, Vimmerby kommun, Kalmar län. tillhörande detaljplan för

BEHOVSBEDÖMNING. Eken 10, Vimmerby kommun, Kalmar län. tillhörande detaljplan för 1 BEHOVSBEDÖMNING tillhörande detaljplan för Eken 10, Vimmerby kommun, Kalmar län 2 Behovsbedömning Enligt 6 kap 11 miljöbalken ska kommunen göra en miljöbedömning när en detaljplan upprättas. Behovsbedömningen

Läs mer

Behovsbedömning för MKB vid ändring av detaljplan för del av Norrfjärden

Behovsbedömning för MKB vid ändring av detaljplan för del av Norrfjärden 1 Behovsbedömning för MKB vid ändring av detaljplan för del av Norrfjärden ÄNDRING FÖR FASTIGHETERNA GNARPS-BÖLE 3:86 OCH NORRFJÄRDEN 14:1. Planens syfte Planen syftar till att öka den sammanlagda byggrätten

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING (FÖR MKB)

BEHOVSBEDÖMNING (FÖR MKB) Handläggare Datum Ärendebeteckning Planenheten Upprättad Diarienr 2013-1435 1(11) Eva-Lena Larsdotter Projektledare BEHOVSBEDÖMNING (FÖR MKB) Behovsbedömingen har upprättats av Nyrens arktiektkontor AB

Läs mer

Del av Hossmo 1:53. Behovsbedömning. Detaljplan för. i Hossmo, Kalmar kommun. Hossmo kyrkväg 1:53 1:149. Planområde utmarkerat med röd streckad linje.

Del av Hossmo 1:53. Behovsbedömning. Detaljplan för. i Hossmo, Kalmar kommun. Hossmo kyrkväg 1:53 1:149. Planområde utmarkerat med röd streckad linje. Handläggare Datum Ärendebeteckning Peter Skarpnord 2016-2426 1(12) 0480-45 03 70 Detaljplan för Del av Hossmo 1:53 i Hossmo, Kalmar kommun Behovsbedömning Hossmo kyrkväg 1:53 1:149 Planområde utmarkerat

Läs mer

Behovsbedömning. Ändring av stadsplan för del av Sikagården. (Traversen 4) Falköpings stad. Falköpings tätort

Behovsbedömning. Ändring av stadsplan för del av Sikagården. (Traversen 4) Falköpings stad. Falköpings tätort -, 2017-08-18 (Traversen 4) Falköpings stad Falköpings tätort 0 -, 2017-08-18 (Checklista miljöbedömning) En miljöbedömning ska göras om planens genomförande kan antas leda till betydande miljöpåverkan.

Läs mer

Del av Kv Harby 1:81 m.fl. (Ester Bagerskas väg)

Del av Kv Harby 1:81 m.fl. (Ester Bagerskas väg) Handläggare Datum Ärendebeteckning Hanna Olsson 2011-4768 1(12) 0480-45 00 82 Detaljplan för Del av Kv Harby 1:81 m.fl. (Ester Bagerskas väg) i Trekanten, Kalmar kommun Behovsbedömning Inledning Syftet

Läs mer

Behovsbedömning 1 (8) Planen medger Nej Kanske Ja Kommentar

Behovsbedömning 1 (8) Planen medger Nej Kanske Ja Kommentar 1 (8) Behovsbedömning En miljöbedömning ska göras om planens genomförande kan antas leda till betydande miljöpåverkan. Behovsbedömning görs för ta ställning till om en miljöbedömning för planen behövs

Läs mer

JONSTORP 10:5 (ICA), JONSTORP

JONSTORP 10:5 (ICA), JONSTORP BEHOVSBEDÖMNING OCH STÄLLNINGSTAGANDE TILL DETALJPLAN FÖR JONSTORP 10:5 (ICA), JONSTORP HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN OM PLANEN KAN ANTAS INNEBÄRA BETYDANDE MILJÖPÅVERKAN ENLIGT 6 KAP 11 MB Bild på planområdet

Läs mer

Behovsbedömning av ändring av detaljplan för Hassela friluftsbad, Hassela Kyrkby 5:40 och 5:11

Behovsbedömning av ändring av detaljplan för Hassela friluftsbad, Hassela Kyrkby 5:40 och 5:11 1 Behovsbedömning av ändring av detaljplan för Hassela friluftsbad, Hassela Kyrkby 5:40 och 5:11 Planens syfte Planen syftar till att möjliggöra nybyggnad av kompletterande byggnader till friluftsbadets

Läs mer

Skeppsbron 1. Behovsbedömning. Inledning. Bakgrund. Detaljplan för fastigheten. Kvarnholmen, Kalmar kommun

Skeppsbron 1. Behovsbedömning. Inledning. Bakgrund. Detaljplan för fastigheten. Kvarnholmen, Kalmar kommun Handläggare Datum Ärendebeteckning Freja Råberg 2016-2422 Tel. 0480-45 03 95 Detaljplan för fastigheten Skeppsbron 1 Kvarnholmen, Kalmar kommun Inledning Syftet med en behovsbedömning är att ta reda på

Läs mer

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING En behovsbedömning genomförs för att svara på frågan om planens genomförande kan antas medföra betydande miljöpåverkan, där behovsbedömningen är en analys som leder fram till

Läs mer

ÅSTOLS GAMLA SKOLA Åstol 1:43 m fl, Tjörns kommun, Västra Götalands län

ÅSTOLS GAMLA SKOLA Åstol 1:43 m fl, Tjörns kommun, Västra Götalands län BEHOVSBEDÖMNING 1/7 DETALJPLAN FÖR ÅSTOLS GAMLA SKOLA Åstol 1:43 m fl, Tjörns kommun, Västra Götalands län SYFTE Detaljplaner ska enligt Miljöbalken (MB) miljöbedömas och en miljökonsekvensbeskrivning

Läs mer

Detaljplan för del av Djurängen 2:4 och Bromsen 1 Kalmar Kalmar kommun

Detaljplan för del av Djurängen 2:4 och Bromsen 1 Kalmar Kalmar kommun Avdelning/Handläggare Datum Ärendebeteckning Plan och bygglovavdelningen Ian Cortés 2012-0029 0480-450391 BEHOVSBEDÖMNING (för MKB) Detaljplan för del av Djurängen 2:4 och Bromsen 1 Kalmar Kalmar kommun

Läs mer

Behovsbedömning MKB checklista. för PLÅTEN 1, Centralorten, Oskarshamns kommun

Behovsbedömning MKB checklista. för PLÅTEN 1, Centralorten, Oskarshamns kommun Behovsbedömning MKB checklista för PLÅTEN 1, Centralorten, Oskarshamns kommun Behovsbedömning MKB Berörs Inledning Dynamate äger fastigheten Plåten 1 där det idag finns lagerbyggnader. P.g.a. utökad verksamhet

Läs mer

Detaljplan för Ås-Hov 1:13 mfl, Ås. Behovsbedömning

Detaljplan för Ås-Hov 1:13 mfl, Ås. Behovsbedömning Datum 2015-10-09 1 (6) Detaljplan för Ås-Hov 1:13 mfl, Ås Behovsbedömning 1. Behovsbedömning av miljöbedömning En miljöbedömning skall göras för planer och program om dess genomförande kan antas medföra

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Filippa Eriksson (5) Planområde

Handläggare Datum Ärendebeteckning Filippa Eriksson (5) Planområde Handläggare Filippa Eriksson 2017-08-23 2015-5638 1(5) 0480-45 03 15 Samhällsbyggnadsnämnden TJÄNSTESKRIVELSE TILLÄGG TILL DETALJPLAN FÖR fastigheten Tenngjutaren 3 och 14 på Kvarnholmen, Kalmar kommun

Läs mer

Dnr: PLAN Behovsbedömning

Dnr: PLAN Behovsbedömning Dnr: PLAN.2017.186 2017-08-02 Behovsbedömning Ändring av detaljplan för del av Fredriksdal 10:1 och del av Nättraby Västra 10:3 i Nättraby, (nuvarande Nättraby 10:87) Karlskrona kommun Vad är en behovsbedömning?

Läs mer

Samhällsutveckling- och kommunikation Diarienummer 2018:315 Plan och bygglov

Samhällsutveckling- och kommunikation Diarienummer 2018:315 Plan och bygglov 1 Samhällsutveckling- och kommunikation Diarienummer 2018:315 Plan och bygglov MKB-CHECKLISTA Underlag för behovsbedömning/avgränsning av MKB Detaljplan för: Gnarps-Berge 12:43 Planens syfte: Handläggare:

Läs mer

Behovsbedömning. Detaljplan för östra Gårvik, Munkedals kommun

Behovsbedömning. Detaljplan för östra Gårvik, Munkedals kommun p:\utvecklingsavdelningen\informationsansvarig och webbredaktör\pdfer\ödsbyfastigheterna\behovsbedömning_detaljplan _gårvik.doc Bo 5343, Vädursgatan 6 1/5 1. av miljöbedömning En miljöbedömning skall göras

Läs mer

Behovsbedömning ANTAGANDEHANDLING 1(6) Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. Fel! Okänt namn. tillhörande detaljplan för kvarteret Kopparkypen

Behovsbedömning ANTAGANDEHANDLING 1(6) Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. Fel! Okänt namn. tillhörande detaljplan för kvarteret Kopparkypen Behovsbedömning Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. Fel! Okänt namn 1(6) 214 tillhörande detaljplan för kvarteret Kopparkypen med närområde inom Berget i Norrköping

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING

BEHOVSBEDÖMNING PL 390 Detaljplan för del av kv. GAUTIOD m.m. (område vid Västra Långgatan), Köpings tätort, Köpings kommun Västra Långgatan från söder. Foto Stadsarkitektkontoret, juni 2012. BEHOVSBEDÖMNING 2016-02-12

Läs mer

en del av Åby samhälle (Åby Gästgivaregård 2 m.fl.) I Kvillinge socken och kommun (Numera inom Åby i Norrköpings kommun).

en del av Åby samhälle (Åby Gästgivaregård 2 m.fl.) I Kvillinge socken och kommun (Numera inom Åby i Norrköpings kommun). 1(6) B EHOVSBEDÖMNING tillhörande tillägg till detaljplan för en del av Åby samhälle (Åby Gästgivaregård 2 m.fl.) I Kvillinge socken och kommun (Numera inom Åby i Norrköpings kommun)., fysisk planering

Läs mer

Behovsbedömning. Kommunen gör den sammanvägande bedömningen att den aktuella detaljplanen inte bedöms ge upphov till betydande miljöpåverkan.

Behovsbedömning. Kommunen gör den sammanvägande bedömningen att den aktuella detaljplanen inte bedöms ge upphov till betydande miljöpåverkan. Bo 5343, Vädursgatan 6 Fa 031-40 39 52 1/5 1. av miljöbedömning En miljöbedömning ska göras för planer och program om dess genomförande kan antas medföra en betydande miljöpåverkan. en är den analys som

Läs mer

Behovsbedömning. Bilaga 4. Detaljplanens karaktär (planens egenskaper) 1 (9) Planen medger Nej Kanske Ja Kommentar

Behovsbedömning. Bilaga 4. Detaljplanens karaktär (planens egenskaper) 1 (9) Planen medger Nej Kanske Ja Kommentar 1 (9) Behovsbedömning En miljöbedömning ska göras om planens genomförande kan antas leda till betydande miljöpåverkan. Behovsbedömning görs för ta ställning till om en miljöbedömning för planen behövs

Läs mer

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING En behovsbedömning genomförs för att svara på frågan om planens genomförande kan antas medföra betydande miljöpåverkan, där behovsbedömningen är en analys som leder fram till

Läs mer

B EHOVSBEDÖMNING. del av Saltängen 1:1 med närområde (hotell, kontor, butiker, bostäder) tillhörande detaljplan för. inom Saltängen i Norrköping

B EHOVSBEDÖMNING. del av Saltängen 1:1 med närområde (hotell, kontor, butiker, bostäder) tillhörande detaljplan för. inom Saltängen i Norrköping Vårt diarienummer SPN-474/2009 214 B EHOVSBEDÖMNING tillhörande detaljplan för del av Saltängen 1:1 med närområde (hotell, kontor, butiker, bostäder) inom Saltängen i Norrköping, fysisk planering den 8

Läs mer

Behovsbedömning. Storgatan i Högsby samhälle

Behovsbedömning. Storgatan i Högsby samhälle Storgatan i Högsby samhälle Programområdets läge i Högsby. Planprogram för fastigheterna längs med Storgatan i Högsby, Högsby 1:32 m.fl., Högsby samhälle, Högsby kommun, Kalmar län Behovsbedömning Högsby

Läs mer

UNDERSÖKNING AV MILJÖPÅVERKAN

UNDERSÖKNING AV MILJÖPÅVERKAN Detaljplan för Vevstaken 5 m.fl. Skogstorpa UNDERSÖKNING AV MILJÖPÅVERKAN Enligt Miljöbalken 6 kap 3-8 ) ska kommunen genomföra en strategisk miljöbedömning när genomförandet av en plan eller ett program

Läs mer

Checklista som beslutsunderlag för prövning enligt plan- och bygglagen 4 kap 34, om detaljplanen kan antas få betydande miljöpåverkan.

Checklista som beslutsunderlag för prövning enligt plan- och bygglagen 4 kap 34, om detaljplanen kan antas få betydande miljöpåverkan. Checklista som beslutsunderlag för prövning enligt plan- och bygglagen 4 kap 34, om detaljplanen kan antas få betydande miljöpåverkan. BEDÖMNINGSOBJEKT: DETALJPLAN FÖR GAMLA RUNEMO SKOLA, RUNEMO 7:1 MFL.

Läs mer

Varvet 1, 4, 5, och Östantill 1:3 (Strömsholmen) samt del av Saltängen 1:1 (gamla Tullhuset) inom Gamla staden och Saltängen i Norrköping

Varvet 1, 4, 5, och Östantill 1:3 (Strömsholmen) samt del av Saltängen 1:1 (gamla Tullhuset) inom Gamla staden och Saltängen i Norrköping 1(7) SPN-391/2008 214 BEHOVSBEDÖMNING tillhörande detaljplan för fastigheterna Varvet 1, 4, 5, och Östantill 1:3 (Strömsholmen) samt del av Saltängen 1:1 (gamla Tullhuset) inom Gamla staden och Saltängen

Läs mer

B E H O V S B E D Ö M N I N G Interndokument för att kartlägga behovet av en miljökonsekvensbeskrivning

B E H O V S B E D Ö M N I N G Interndokument för att kartlägga behovet av en miljökonsekvensbeskrivning B E H O V S B E D Ö M N I N G Interndokument för att kartlägga behovet av en miljökonsekvensbeskrivning Kv. Gäddan 10 m.fl, Götene tätort Götene kommun Detaljplanens syfte är att möjliggöra nybyggnation

Läs mer

Kommunstyrelseförvaltningen Diarienummer: 2012:169 Plan- och byggenheten

Kommunstyrelseförvaltningen Diarienummer: 2012:169 Plan- och byggenheten 1 Kommunstyrelseförvaltningen Diarienummer: 2012:169 Plan- och byggenheten 2016-06-02 MKB-CHECKLISTA Underlag för behovsbedömning/avgränsning av MKB Detaljplan för: Vikarskogen 1:28 Planens syfte: Handläggare:

Läs mer

tillhörande Detaljplan för del av Vimmerby 3:3, Nybbleområdet Nybble del 1 bostäder, vård, skola inom stadsdelen Kohagen, Vimmerby kommun, Kalmar län

tillhörande Detaljplan för del av Vimmerby 3:3, Nybbleområdet Nybble del 1 bostäder, vård, skola inom stadsdelen Kohagen, Vimmerby kommun, Kalmar län Miljö- och byggnadsförvaltningen 1 Behovsbedömning tillhörande Detaljplan för del av Vimmerby 3:3, Nybbleområdet Nybble del 1 bostäder, vård, skola inom stadsdelen Kohagen, Vimmerby kommun, Kalmar län

Läs mer

Dnr: LSK Kommunstyrelsen Datum:

Dnr: LSK Kommunstyrelsen Datum: Dnr: LSK 11-98-214 Kommunstyrelsen Datum: 2011-05-18 Detaljplan för VÄGERÖD 1:70 MM Östersidan, Lysekils kommun Underlag för BEHOVSBEDÖMNING BEHOVSBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN Miljöpåverkan - behov av miljöbedömning

Läs mer

Detaljplan för Tvååker 14:49, del av Stenen B , Varbergs kommun

Detaljplan för Tvååker 14:49, del av Stenen B , Varbergs kommun 1 (5) Detaljplan för Tvååker 14:49, del av Stenen B 2018-08-16, Varbergs kommun Behovsbedömning av En skall göras för planer och program om dess genomförande kan antas medföra en betydande miljöpåverkan.

Läs mer

Undersökning om betydande miljöpåverkan hovsbedömning

Undersökning om betydande miljöpåverkan hovsbedömning Undersökning om betydande miljöpåverkan hovsbedömning 1(9) tillhörande ändring av Detaljplan för kvarteret Lyckan 14 inom Gamla staden i Norrköping den 27 september 2018 SAMRÅDSHANDLING Antagen i SPN/KF:

Läs mer

Behovsbedömning SAMRÅD. För detaljplan Mimer 6, del av Hultsfred 3:1, samt del av Mimer 7, Hultsfred kommun, Kalmar län

Behovsbedömning SAMRÅD. För detaljplan Mimer 6, del av Hultsfred 3:1, samt del av Mimer 7, Hultsfred kommun, Kalmar län Miljö- och byggnadsförvaltningen Behovsbedömning SAMRÅD För detaljplan Mimer 6, del av Hultsfred 3:1, samt del av Mimer 7, Hultsfred kommun, Kalmar län Sida 1 av 7 Behovsbedömning Enligt 6 kap 11 miljöbalken

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING (FÖR MKB)

BEHOVSBEDÖMNING (FÖR MKB) Handläggare Datum Ärendebeteckning Emil Andréasson 2006-0691 0480-45 03 59 BEHOVSBEDÖMNING (FÖR MKB) Detaljplan för Bergagården, Rapsen 4 mfl fastigheter Kalmar kommun Inledning Syftet med en behovsbedömning

Läs mer

Behovsbedömning av MKB för detaljplan checklista Detaljplan för Rhodin 2 och 3 1

Behovsbedömning av MKB för detaljplan checklista Detaljplan för Rhodin 2 och 3 1 Behovsbedömning av MKB för detaljplan checklista Detaljplan för Rhodin 2 och 3 1 BEHOVSBEDÖMNING Checklistan skall utgöra underlag för att i ett tidigt skede i planprocessen bedöma behovet av en miljöbedömning,

Läs mer

DETALJPLAN FÖR SJÖHAGEN, FASTIGHETEN SVINHUSABERGET 1 M FL. EKSJÖ STAD, EKSJÖ KOMMUN, JÖNKÖPINGS LÄN

DETALJPLAN FÖR SJÖHAGEN, FASTIGHETEN SVINHUSABERGET 1 M FL. EKSJÖ STAD, EKSJÖ KOMMUN, JÖNKÖPINGS LÄN SAMRÅDSHANDLING 2014-12-23 Dnr: 2012-0474-204 BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN FÖR SJÖHAGEN, FASTIGHETEN SVINHUSABERGET 1 M FL. EKSJÖ STAD, EKSJÖ KOMMUN, JÖNKÖPINGS LÄN SAMRÅDSHANDLING 1(8) BEHOVSBEDÖMNING HANDLINGAR

Läs mer

Platsen. Planen 2(6)

Platsen. Planen 2(6) Handläggare Datum Ärendebeteckning Freja Råberg Upprättad 2016-2422 Tel. 0480-45 03 95 Reviderad 2018-03-21 Detaljplan för fastigheten Skeppsbron 1 Kvarnholmen, Kalmar kommun Inledning Syftet med en behovsbedömning

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING (FÖR MKB)

BEHOVSBEDÖMNING (FÖR MKB) Handläggare Datum Ärendebeteckning Filippa Olsson 2015-10-22 2015-5092 1(13) 0480-450315 BEHOVSBEDÖMNING (FÖR MKB) Detaljplan för Kv Spiggen 3 och 4 m.fl. Kalmar kommun Inledning Syftet med en behovsbedömning

Läs mer

Behovsbedömning DETALJPLAN FÖR DEL AV SÖDERKÖPING 3:60 OCH 3:63, SÖDERKÖPING, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN BESKRIVNING AV PLANFÖRSLAGET

Behovsbedömning DETALJPLAN FÖR DEL AV SÖDERKÖPING 3:60 OCH 3:63, SÖDERKÖPING, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN BESKRIVNING AV PLANFÖRSLAGET 1(7) Behovsbedömning DETALJPLAN FÖR DEL AV SÖDERKÖPING 3:60 OCH 3:63, SÖDERKÖPING, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN Upprättad: 2015-10-21 Standardförfarande Antagen av SBN: 2017-12-19 I enlighet

Läs mer

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1(6) 2018-11-29 Granskningshandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Kosta 13:20 - Stenstugan Kosta samhälle Lessebo kommun Kronobergs län Denna checklista utgör

Läs mer

tillhörande Detaljplan för del av Vimmerby 3:3, Nybbleområdet Nybble del 2 bostäder, vård, skola inom stadsdelen Kohagen, Vimmerby kommun, Kalmar län

tillhörande Detaljplan för del av Vimmerby 3:3, Nybbleområdet Nybble del 2 bostäder, vård, skola inom stadsdelen Kohagen, Vimmerby kommun, Kalmar län Miljö- och byggnadsförvaltningen 1 Behovsbedömning tillhörande Detaljplan för del av Vimmerby 3:3, Nybbleområdet Nybble del 2 bostäder, vård, skola inom stadsdelen Kohagen, Vimmerby kommun, Kalmar län

Läs mer

Underlag för behovsbedömning av MKB för detaljplan Gäller detaljplan för kolonilottsområde Område 1 Spiken/Hammaren

Underlag för behovsbedömning av MKB för detaljplan Gäller detaljplan för kolonilottsområde Område 1 Spiken/Hammaren Underlag för behovsbedömning av MKB för detaljplan Gäller detaljplan för kolonilottsområde Område 1 Spiken/Hammaren Slutsats En helhetsbedömning är att planens genomförande inte kommer att bidra till betydande

Läs mer

Mälarbaden, Norr. Behovsbedömning/Avgränsning av MKB. Ändring av detaljplan för. Torshälla Eskilstuna kommun

Mälarbaden, Norr. Behovsbedömning/Avgränsning av MKB. Ändring av detaljplan för. Torshälla Eskilstuna kommun Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (6) Stadsbyggnadsförvaltningen 2018-02-28 SBN/2017:377 1.25 Planavdelningen Inga Krekola, 016-710 11 19 Samrådshandling Ändring av detaljplan för Mälarbaden,

Läs mer

Undersökning om betydande miljöpåverkan

Undersökning om betydande miljöpåverkan Undersökning om betydande miljöpåverkan 1(9) tillhörande detaljplan för fastigheten Spinetten 2 inom Klockaretorpet i Norrköping den 24 januari 2019 SAMRÅDSHANDLING Antagen i SPN: Laga kraft: Genomförandetidens

Läs mer

DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN

DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN 1(6) BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN DP XX Upprättad: 2018-02-09 Standardförfarande Samrådstid: 2017-05-31 2017-06-15 Antagen av SBN: 201x-xx-xx

Läs mer

Detaljplan för Södra hamnen 6:1, 6:2, 6:3, 6:4 Lysekil, Lysekils kommun Underlag för BEHOVSBEDÖMNING

Detaljplan för Södra hamnen 6:1, 6:2, 6:3, 6:4 Lysekil, Lysekils kommun Underlag för BEHOVSBEDÖMNING Dnr: BYN 2017-2 Datum: 2017-03-29 Detaljplan för Södra hamnen 6:1, 6:2, 6:3, 6:4 Lysekil, Lysekils kommun Underlag för BEHOVSBEDÖMNING BEHOVSBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN Miljöpåverkan - behov av miljöbedömning

Läs mer

Undersökning om betydande miljöpåverkan hovsbedömning

Undersökning om betydande miljöpåverkan hovsbedömning Undersökning om betydande miljöpåverkan hovsbedömning 1(9) tillhörande ändring av Förslag till stadsplanebestämmelser för kvarteret Kronan i Norrköping inom Gamla staden (Kronan 8) den 20 maj 2019 reviderad

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan Smeden 13, Östertull, Falköpings stad

PLANBESKRIVNING. Detaljplan Smeden 13, Östertull, Falköpings stad PLANBESKRIVNING Detaljplan Smeden 13, Östertull, Falköpings stad, juni 2009 BESKRIVNING HANDLINGAR Planförslaget består av plankarta i skala 1:1000 med bestämmelser. Till förslaget hör planbeskrivning,

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING/ AVGRÄNSNING

BEHOVSBEDÖMNING/ AVGRÄNSNING Detaljplan för Långholmen 3 m.fl, Centrumgården i Västervik, Västerviks kommun, Kalmar län. BEHOVSBEDÖMNING/ AVGRÄNSNING av miljökonsekvensbeskrivning (MKB) Komplettering av behovsbedömning gjord 2012-08-27

Läs mer

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING En behovsbedömning genomförs för att svara på frågan om planens genomförande kan antas medföra betydande miljöpåverkan, där behovsbedömningen är en analys som leder fram till

Läs mer

Checklista som beslutsunderlag för prövning enligt planoch bygglagen 4 kap 34, om detaljplanen kan antas få betydande miljöpåverkan.

Checklista som beslutsunderlag för prövning enligt planoch bygglagen 4 kap 34, om detaljplanen kan antas få betydande miljöpåverkan. Checklista som beslutsunderlag för prövning enligt planoch bygglagen 4 kap 34, om detaljplanen kan antas få betydande miljöpåverkan. BEDÖMNINGSOBJEKT: Detaljplan för område väster om Gamla Faluvägen i

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING. SAMRÅDSHANDLING Dnr: DETALJPLAN HÖGLANDSSJUKHUSET. FASTIGHETEN Västanå 4 m.fl. Illustration: White arkitekter

BEHOVSBEDÖMNING. SAMRÅDSHANDLING Dnr: DETALJPLAN HÖGLANDSSJUKHUSET. FASTIGHETEN Västanå 4 m.fl. Illustration: White arkitekter SAMRÅDSHANDLING 2015-09-08 Dnr: 2014-0331 Illustration: White arkitekter BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN HÖGLANDSSJUKHUSET FASTIGHETEN Västanå 4 m.fl. SAMRÅDSHANDLING 1(7) BEHOVSBEDÖMNING HANDLINGAR Till detaljplanen

Läs mer

Behovsbedömning. För tillägg av detaljplan del av Vimmerby 3:6 och Vimmerby 3:313 i Vimmerby stad, Vimmerby kommun, Kalmar län

Behovsbedömning. För tillägg av detaljplan del av Vimmerby 3:6 och Vimmerby 3:313 i Vimmerby stad, Vimmerby kommun, Kalmar län Behovsbedömning För tillägg av detaljplan del av Vimmerby 3:6 och Vimmerby 3:313 i Vimmerby stad, Vimmerby kommun, Kalmar län Behovsbedömning Enligt 6 kap 11 miljöbalken ska kommunen göra en miljöbedömning

Läs mer

betydande miljöpåverkan

betydande miljöpåverkan Undersökning om 1(9) betydande miljöpåverkan tillhörande detaljplan för fastigheten Spinetten 2 inom Klockaretorpet i Norrköping den 9 april 2019 ANTAGANDEHANDLING Antagen i SPN: 2019-06-11, 134 Laga kraft:

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Älvnäs 1:73, i Ekerö kommun, Stockholms län

BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Älvnäs 1:73, i Ekerö kommun, Stockholms län MKB-gruppen BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Älvnäs 1:73, i Ekerö kommun, Stockholms län Röd linje avgränsar planområdet. 2(8) BAKGRUND Enligt 6 kap. 11 miljöbalken ska kommunen göra en miljöbedömning när

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING (FÖR MKB) Del av Oxhagen 2:1 med flera (Norra Kyrkogården)

BEHOVSBEDÖMNING (FÖR MKB) Del av Oxhagen 2:1 med flera (Norra Kyrkogården) Handläggare Datum Ärendebeteckning Filippa Eriksson 2018-03-21 2016-5327 1(13) Evelina Abrahamsson Reviderad 2018-09-19 0480-45 00 82 BEHOVSBEDÖMNING (FÖR MKB) Detaljplan för Del av Ohagen 2:1 med flera

Läs mer

Ändring av detaljplan genom tillägg avseende Förslag till detaljplan Kv Bävern och Järven, Arjeplogs kommun, Norrbottens län

Ändring av detaljplan genom tillägg avseende Förslag till detaljplan Kv Bävern och Järven, Arjeplogs kommun, Norrbottens län Tillägg till detaljplan Granskningshandling Standardförfarande Ändring av detaljplan genom tillägg avseende Förslag till detaljplan Kv Bävern och Järven,, Norrbottens län Tillägg till genomförandebeskrivning

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNIG/ AVGRÄNSNING

BEHOVSBEDÖMNIG/ AVGRÄNSNING Detaljplan för Piperskärr 3:1 m.fl. intill Enbacken, Lofta, i Västerviks kommun, Kalmar län. BEHOVSBEDÖMNIG/ AVGRÄNSNING av miljökonsekvensbeskrivning (MKB) Kommunstyrelsens förvaltning 2014-04-29 Behovsbedömning/

Läs mer

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Hammar 1: 62, Hammarö kommun En behovsbedömning genomförs för att svara på frågan om planen kommer att påverka miljön. Behovsbedömningen är en analys som leder

Läs mer

Behovsbedömning av miljöbedömning

Behovsbedömning av miljöbedömning Jonas Carlsson Behovsbedömning 2017-04-24 Dnr KS 2016/0167 1(6) DPU 5 Behovsbedömning av miljöbedömning tillhörande detaljplan för Östra Eneby torg, Snödroppen 8 m.fl., DPU 5 i Enebyberg, Danderyds kommun

Läs mer

Behovsbedömning. Planprogram för Hensbacka Saltkällan Delen Hensbacka 2:4 m fl

Behovsbedömning. Planprogram för Hensbacka Saltkällan Delen Hensbacka 2:4 m fl 1/5 1. av miljöbedömning En miljöbedömning skall göras för planer och program om dess genomförande kan antas medföra en betydande miljöpåverkan. en är den analys som leder fram till ställningstagandet

Läs mer

Behovsbedömning för MKB november 2008

Behovsbedömning för MKB november 2008 Stadsarkitektkontoret MKB-gruppen Detaljplan för ILÄNDA 1:6 m fl Behovsbedömning för MKB november 2008 Dnr 2007.20.214 1(7) Behovsbedömning BAKGRUND Enligt 6 kap. 11 miljöbalken ska kommunen göra en miljöbedömning

Läs mer

DEL AV TORSRED 3:1, Trollhättans kommun Bostadsbebyggelse vid von Döbelns väg Behovsbedömning med checklista Upprättad i maj 2016

DEL AV TORSRED 3:1, Trollhättans kommun Bostadsbebyggelse vid von Döbelns väg Behovsbedömning med checklista Upprättad i maj 2016 Detaljplan för DEL AV TORSRED 3:1, Trollhättans kommun Bostadsbebyggelse vid von Döbelns väg Behovsbedömning med checklista Upprättad i maj 2016 2 CHECKLISTA FÖR BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING OCH MKB

Läs mer

1 (6) Dnr: Antagandehandling ANTAGEN LAGAKRAFT Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

1 (6) Dnr: Antagandehandling ANTAGEN LAGAKRAFT Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1 (6) 2018-04-10 Antagandehandling ANTAGEN 2018-06-18 LAGAKRAFT 2018-07-18 Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för kv. Sofielund och Nordslund Trädgårdsgatan Lessebo samhälle Lessebo

Läs mer

Undersökning Dokument nummer Sida/Sidor

Undersökning Dokument nummer Sida/Sidor 1/6 snummer 1. Undersökning Vid upprättande av detaljplaner ska kommunen undersöka om genomförandet kan antas medföra en betydande miljöpåverkan. Om detaljplanens genomförande bedöms medföra betydande

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING GODKÄNNANDEHANDLING. del av fastigheten LINDÖ 2:1 med närområde (Lindö småbåtshamn) 1(7) tillhörande program till detaljplan för

BEHOVSBEDÖMNING GODKÄNNANDEHANDLING. del av fastigheten LINDÖ 2:1 med närområde (Lindö småbåtshamn) 1(7) tillhörande program till detaljplan för 1(7) SPN-583/2008 214 BEHOVSBEDÖMNING tillhörande program till detaljplan för del av fastigheten LINDÖ 2:1 med närområde (Lindö småbåtshamn) inom Lindö i Norrköpings kommun Stadsbyggnadskontoret, fysisk

Läs mer

Kv. Uttern Kristinehamns kommun, Värmlands län

Kv. Uttern Kristinehamns kommun, Värmlands län Kommunledningsförvaltningen Sofia Elfström, 0550-88543 sofia.elfstrom@kristinehamn.se SAMRÅDSHANDLING Datum 2015-05-04 Referens Sida 1(6) Behovsbedömning Kv. Uttern Kristinehamns kommun, Värmlands län

Läs mer

Tillägg till PLANBESKRIVNING

Tillägg till PLANBESKRIVNING Antagandehandling Februari 2018 Laga kraft 2018-03-23 Ändring av del av stadsplan för del av Askersunds stad, Kv. Skolan m.fl. (Sjötomten 1 och 2) Askersunds kommun Örebro län Tillägg till PLANBESKRIVNING

Läs mer

Behovsbedömning ANTAGANDEHANDLING 1(9) SPN 2015/ tillhörande detaljplan för fastigheten Mamre 2. inom Hageby i Norrköping.

Behovsbedömning ANTAGANDEHANDLING 1(9) SPN 2015/ tillhörande detaljplan för fastigheten Mamre 2. inom Hageby i Norrköping. Behovsbedömning 1(9) tillhörande detaljplan för fastigheten Mamre 2 inom Hageby i Norrköping den 21 mars 2018 ANTAGANDEHANDLING Antagen i SPN: 2018-05-15, 114 Laga kraft: 2018-06-18 Genomförandetidens

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING/ AVGRÄNSNING. av miljökonsekvensbeskrivning (MKB)

BEHOVSBEDÖMNING/ AVGRÄNSNING. av miljökonsekvensbeskrivning (MKB) Detaljplan för gamla vattentornet, del av Västervik 4:2, Västerviks kommun, Kalmar län. BEHOVSBEDÖMNING/ AVGRÄNSNING av miljökonsekvensbeskrivning (MKB) Kommunledningskontoret 2010-12-20 Behovsbedömning/

Läs mer

Upphävande av del av detaljplan för del av Drothems-Broby 1:65 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län

Upphävande av del av detaljplan för del av Drothems-Broby 1:65 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av del av detaljplan för del av Drothems-Broby 1:65 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län Granskningshandling Upprättad: 2017-03-06 Reviderad: 2018-03-02 Godkänd

Läs mer

Översiktsplan 2003: Planen är förenlig med gällande översiktsplan.

Översiktsplan 2003: Planen är förenlig med gällande översiktsplan. 1 (5) Aktuell detaljplan Planens syfte Berörda fysiska planer och program Ändring av detaljplan för del av Mariestads hamn, Mariestads centralort, Mariestads kommun Rubricerad ändring av detaljplan syftar

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING DA 103. Ändring av detaljplan genom tillägg för Sörvik 2:42 mfl fastigheter

BEHOVSBEDÖMNING DA 103. Ändring av detaljplan genom tillägg för Sörvik 2:42 mfl fastigheter DA 103 BEHOVSBEDÖMNING Ändring av detaljplan genom tillägg för Sörvik 2:42 mfl fastigheter Oskarshamns kommun, Kalmar län Upprättad av samhällsbyggnadskontoret augusti 2016 Dnr SBN 2016/115 Uppdragsbeslut

Läs mer

BEDÖMNING AV BEHOVET ATT UPPRÄTTA EN MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Enligt Plan- och Bygglagen och enligt kriterierna i MKB-förordningens bilagor 2 och 4

BEDÖMNING AV BEHOVET ATT UPPRÄTTA EN MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Enligt Plan- och Bygglagen och enligt kriterierna i MKB-förordningens bilagor 2 och 4 BEDÖMNING AV BEHOVET ATT UPPRÄTTA EN MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Enligt Plan- och Bygglagen och enligt kriterierna i MKB-förordningens bilagor 2 och 4 Syftet med att upprätta en ny detaljplan för del av

Läs mer

B E H O V S B E D Ö M N I N G Interndokument för att kartlägga behovet av en miljökonsekvensbeskrivning

B E H O V S B E D Ö M N I N G Interndokument för att kartlägga behovet av en miljökonsekvensbeskrivning B E H O V S B E D Ö M N I N G Interndokument för att kartlägga behovet av en miljökonsekvensbeskrivning Källbytorp 2:28 mfl, Källby tätort Götene kommun Detaljplanens syfte är dels att samla industriområdet

Läs mer

Översiktsplan 2003: Planen är förenlig med gällande översiktsplan.

Översiktsplan 2003: Planen är förenlig med gällande översiktsplan. kommun 1 (4) Aktuell detaljplan Planens syfte Berörda fysiska planer och program Ändring av detaljplan för del av Kanaljorden 1:2, Sjötorp tätort, Mariestads kommun Rubricerad ändring av detaljplan syftar

Läs mer

Behovsbedömning av detaljplan för Norra industriområdet norr om Kv. Kättingen, Hjo stad i Hjo kommun Hjo stad i Hjo kommun

Behovsbedömning av detaljplan för Norra industriområdet norr om Kv. Kättingen, Hjo stad i Hjo kommun Hjo stad i Hjo kommun Hjo kommun Samhällsbyggnad Madeleine Turén (kompletterad av Louise Eriksson) Behovsbedömning av detaljplan för Norra industriområdet norr om Kv. Kättingen, Hjo stad i Hjo kommun Hjo stad i Hjo kommun Planens

Läs mer

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING Planprogram för Norra Höja, Kristinehamns kommun En behovsbedömning genomförs för att svara på frågan om planen kommer att påverka miljön. Behovsbedömningen är en analys som

Läs mer

Behovsbedömning av detaljplan för Årby 1:21 och del av Årby 8:2 i Blikstorp, Hjo kommun

Behovsbedömning av detaljplan för Årby 1:21 och del av Årby 8:2 i Blikstorp, Hjo kommun Hjo kommun Samhällsbyggnad Behovsbedömning av detaljplan för Årby 1:21 och del av Årby 8:2 i Blikstorp, Hjo kommun Planens syfte och huvuddrag Syftet med detaljplanen är dels att möjliggöra uppförande

Läs mer

Porten 11 ANTAGANDEHANDLING. Enkelt planförfarande. 1(8) Behovsbedömning. tillhörande detaljplan för fastigheten

Porten 11 ANTAGANDEHANDLING. Enkelt planförfarande. 1(8) Behovsbedömning. tillhörande detaljplan för fastigheten 1(8) Behovsbedömning tillhörande detaljplan för fastigheten Porten 11 med närområde inom Hageby i Norrköping den 12 juni 2013 ANTAGANDEHANDLING Antagen: 2013-09-10, 158 Laga kraft: 2013-10-17 Genomförandetidens

Läs mer

Behovsbedömning för MKB

Behovsbedömning för MKB 1 (7) 2014-02-27 Dnr KULTUR OCH SAMHÄLLSUTVECKLINGSNÄMNDEN Kultur och Samhällsutvecklingsförvaltningen Behovsbedömning för MKB Tillägg till detaljplan för Balder 2, Söderhamns kommun, Gävleborgs län Postadress

Läs mer

Eric Alnemar, planarkitekt Abbe Sahli, miljöstrateg

Eric Alnemar, planarkitekt Abbe Sahli, miljöstrateg Eric Alnemar, planarkitekt Abbe Sahli, miljöstrateg 2 3 För att det ska framgå om eller hur detaljplanen kommer att påverka miljön ska alltid en behovsbedömning genomföras. Behovsbedömningen är en analys

Läs mer