Axel Hambergs Sarekprojekt

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Axel Hambergs Sarekprojekt"

Transkript

1 Axel Hambergs Sarekprojekt År 1883 fick Axel Hamberg möjlighet att som 20-åring medfölja Adolf Erik Nordenskiöld på hans expedition till Grönland med den isförstärkta postångaren Sofia. Axel Hambergs uppgift blev främst att föra den hydrografiska journalen, dvs. mäta djup och temperatur i havsvattnet. Ett av expeditionens främsta mål var att undersöka om det fanns isfri mark på Grönlands inland. Två medföljande samer som var goda skidlöpare, Paava-Lars Nilsson Tuorda och Anders Rassa, fick i uppgift att på skidor ta sig långt in på Grönlands inland för att undersöka detta. Efter att ha skidat 460 kilometer på 57 timmar kom de tillbaka, trötta, törstiga och hungriga. De hade inte kunnat finna någon snö- eller isfri mark, vilket Nordenskiöld hade hoppats. Denna forskningsfärd till Grönland gav Axel Hamberg smak för polartrakterna och goda erfarenheter om hur man skulle utrusta en vetenskaplig expedition. De närmaste åren kom Axel Hamberg att huvudsakligen ägna sig åt mineralogiska studier vid Stockholms högskola. Men Arktis lockade medföljde han sälfångstfartyget Gjöa för att på egen hand kunna göra polarstudier. Resan blev dock inte som han hade tänkt sig, eftersom han kom i delo med kapten Johannesen. Denne gav honom inte tillräcklig tid för forskning, men färden gav i alla fall goda erfarenheter inför framtiden, bl.a. när det gällde studier av glaciärer, fotografering och fotogrammetri för kartering. Axel Hamberg kom att deltaga i ytterligare en polarresa. Det var paleobotanikern och geologen Alfred Nathorsts expedition till Björnön, Spetsbergen och Kung Karls land, som genomfördes 1898 och där Axel Hamberg främst var oceanograf och kartograf, men även gjorde geologiska, jordmagnetiska och glaciologiska undersökningar. Med hjälp fotogrammetrisk utrustning bidrog han till den första genomgripande kartläggningen av bl.a. Kung Karls land. Nathorst spanade även efter den försvunna Andrée-expeditionen och man var faktiskt iland på Vitön utan att finna Andréemännen. Även Nathorst hade deltagit i Nordenskiölds expedition till Grönland blev Axel Hamberg ombedd av Fredrik Svenonius, som arbetade vid SGU, Sveriges Geologiska Undersökning, att utföra studier av glaciärerna i Sarekområdet. Svenonius hade själv bedrivit glaciärstudier i Lappland sedan slutet av 1870-talet, bl.a. i Sulitelma, och han ville nu ha hjälp med att fortsätta detta arbete. Genom den fältdagbok som Axel Hamberg upprättar kan man i stora drag följa allt som sker från 1895 till Där antecknas stort och smått, uppgifter om lämplig proviant, bärare, bördornas vikt, naturiakttagelser, färdvägar, instrumentfabrikat, observationsdata, väderlek m.m. Se vidare:

2 Först och främst måste man göra ordentliga förberedelser med relevant och fungerande utrustning, såväl i fråga om kläder och proviant, som verktyg och instrument. Sedan gäller det att finna medarbetare såsom bärare och hantlangare, så småningom även vetenskapligt skolade studenter för mer avancerade studier. Logistiken blir oerhört betydelsefull och kräver noggrann planering. Kvikkjokk blir utgångspunkten för expeditionerna, någon enstaka gång Tjåmotis. Väg till Kvikkjokk byggs först 1957 och dessförinnan är det transport på sjösystemet ända upp till Saggat som gäller. Allt skulle först transporteras med tåg från Uppsala till Murjek och därefter på landsvägen till Jokkmokk den första tiden med häst och vagn, senare med automobil - varefter sjötransporten tog vid. Axel Hamberg får dessutom köpa både renar och båtar för att ta sig fram i fjällvärlden. Detta är dock inte helt oproblematiskt; renar springer bort eller dör, medan båtar går sönder eller måste lämnas. Vintertid måste även slädar och kälkar anskaffas. Forskningsarbetet finansieras med statliga anslag, men i viss mån även av Axel Hamberg själv. Den första sommaren utgår man från Tjåmotis, vidare till Aktse och in i Rapadalen. Man sätter genast kurs mot Mikkaglaciären, som blir av central betydelse i forskningsprogrammet. Glaciärens storlek, rörelser och avsmältning studeras och mäts. Det görs borrhål, läggs ut stenar och monteras bambukäppar och det fotograferas med tunga kameror som har ömtåliga glasplåtar. Den första sommaren bestigs inom kort Sarektjåkko och tre andra toppar, nästa sommar ytterligare 21 toppar görs ytterligare 15 förstabestigningar av olika fjälltoppar. Syftet är att mäta upp det väldiga området. Det finns ingen tillförlitlig karta, så Axel Hamberg får utarbeta en sådan själv. Rösen byggs därför för att skapa referenspunkter i uppmätningen. Erfarenheter från hans tidigare expeditioner kommer här väl till pass. Utrustning för kartmätning och triangulering, fotogrammetrisk kamera och mätbord släpas omkring, men inte bara det. Barometrar och höjdmätare, termometrar, vindmätare och annat bärs hit och dit, vare sig det är regn och rusk, snöglopp, stekande sol eller otaliga myggsvärmar. Under de första tio åren är det inte bara de korta sommarmånaderna som utnyttjas; det blir även vinterexpeditioner, framför allt för att kunna utföra otympliga transporter av apparater och byggnadsdelar på vinterföret. Alltefter som åren går behövs det mer och större utrustning. Det som inte går att köpa i Stockholm, Berlin, Zürich eller Paris får Axel Hamberg konstruera själv eller låta tillverka. Apparaterna behövs för att kunna få mätserier av olika slag. Forskningsprogrammet breddas till att även gälla berggrundsstudier med insamling av stuffer, vattenföring, vattenstånd, nederbörd och snösmältning, vidare vindobservationer, solskensaktivitet samt studier av molntyper och deras höjd. Temperaturen mäts med jämna mellanrum i luft, vatten, snö och i marken.

3 Lufttrycket avläses, likaså luftfuktighet och avdunstning. För mätningarna används i flera fall urverksdrivna registreringsapparater med pappersremsor. Så småningom antecknar Axel Hamberg också botaniska iakttagelser i fältdagboken. Han tar också borrkärnor ur olika träd. Det blir med andra ord ett intensivt insamlande av mätdata vid en rad olika mätplatser, något som pågår oavbrutet, varenda dag vid besöken i Sarek. Man går kors och tvärs för att göra avläsningar, kalibrera och reparera instrument, likaså för att dra upp alla mekaniska urverk som tickar på olika håll. Snart nog måste man ha fasta replipunkter i det väldiga området. Det går inte att under en längre tid flytta omkring med tält eller att någon gång försöka övernatta hos de samer som kanske finns i närheten. En första bas blir Hotell Säkokjokk en ytterst enkel och obetydlig byggnad som uppförs på Säkok sommaren 1902, delvis av virke från apparatlådor och med fönster av fotografiplåtar. För att öka takhöjden gräver man i marken. Men detta lilla hus förslår inte på lång sikt uppförs observatoriet på Pårtetjåkko, efter det att man tidigare satt upp instrument i närheten som inte kunnat underhållas och blivit avlästa regelbundet. Stora problem har man med stark rimfrostbildning vintertid på utrustningen där uppe. Därefter tillkommer forskningsstationer, eller så kallade hyddor, även i Pårek, Litnok, Tjågnoris och Skårkas. De uppförs av galvaniserad järnplåt som skruvas fast i en bärande trästomme. Pårek blir basstation för verksamheten vid Pårtetjåkkoobservatoriet, en knutpunkt på vägen till och från Kvikkjokk. Byggnaden på Pårtetjåkko är bemannad under perioden Vid Litnok blir det Rapaälven som studeras närmare, för att få uppgifter om vattenföring, vattenstånd och slamtransport från glaciärerna och sätta detta i förhållande till bland annat nederbörd och temperatur. Sommaren 1912 sker ett intensivt byggande. Den 24 juni 1912 anländer man till Pårek och bestämmer var hyddan skall uppföras; arbetena med denna sätts igång dagen därpå. Den 28 juni är stommen klar och nästa dag börjar man med plåtbeklädnaden. Den 13 juli målas innerväggarna. Kl noterar Axel Hamberg att temperaturen är 22,8 grader i luften och 17,2 grader i Pårekjokk. 18 juli kan inflyttning ske i hyddan. Därefter tar man sig till Litnok, där arbetet på nästa hydda startar den 24 juli. Bomull läggs i väggarna den 31 juli. Dagligen mäts vattenståndet i Rapaälven. Den 9 augusti börjar man bygga Tjågnorishyddan, med start kl. 13. De som är engagerade i byggenskapen är Gustaf Dufva, Magnus Andersson, Lars Länta och Erik Länta, samt Axel Hamberg själv.

4 Den 13 augusti börjar man med utvändig målning, men bomullsfyllningen har ännu inte kommit. Barometern visar 697,6 när klockan är tjugo minuter i nio på morgonen. Det är 10 grader i luften. Den 21 augusti är det mesta klart och hyddan kan lämnas. På två månader har fem till sex man uppfört tre byggnader i vildmarken. Skårkashyddan byggs två år senare, i augusti 1914 och förses med något tjockare väggar, 12 cm i stället för 9 cm, med såväl bomull som träull som isolering. Arkitekt och byggnadskonstruktör är Axel Hamberg själv, likaså byggledare när alla tunga och otympliga delar skall komma på plats. Efter dessa byggnaders färdigställande kan verksamheten bedrivas bekvämt och rationellt. År 1917 tvingas Axel Hamberg till konvalescens på Romanäs sanatorium. Men han är inte sysslolös för det. Han gör olika slags mätningar och avläsningar i Romanäs och vid sjön Sommen för att få tiden att gå. I mitten av 1910-talet bemannas observatoriet på Pårtetjåkko oavbrutet under några år för att obrutna mätserier skall kunna göras. De som vistas där lever under minst sagt tuffa förhållanden och en av dem får sätta livet till. Brist på mat och bränsle gör sig påmind då och då och kylan är påtaglig. Hilding Köhler, en av dem som vistas där under en period säger dock långt senare under en radiointervju att han trivdes bra där, jag är nämligen av naturen en enstöring gifter sig Axel Hamberg med Sigrid Nordlund, en professorsdotter i Uppsala. De får i september 1913 sonen Per Gustaf. Åtta år senare, 1921, besöker hela familjen Sarek. Resan sker i automobil, Axel Hambergs ett år gamla sjusitsiga Buick. Sonen PG, knappt åtta år, får besöka Mikkaglaciären den 10 augusti 1921 tillsammans med föräldrarna samt Viktor Stenman och Erik Länta. Hustru och son medföljer sedan varje sommar i tio års tid. Pårek och Litnok blir något av familjens sommarnöje. PG får sysselsätta sig själv och lär sig simma i den kyliga Påreksjön. Någon gång kan han leka med den något år äldre Villa Länta från Aktse. Sigrid Hamberg sköter hushållet och målar hyddorna när så behövs. Axel Hamberg gör oavbrutet olika observationer. Buicken används för långresorna till Lappland ett par gånger, men den krånglar ofta, så det blir tågresor i stället. Instrument och annan utrustning måste ändå skickas med tåg. Särskilda numrerade trälådor kommer till användning, men även lättare lådor med en vattensäker påse i en träram används. De senare kan klövjas på renar. Detta kan man också se på det berömda fotografiet som visar vadningen över Sarvesjokk år Det vetenskapliga utbytet av alla år i Sarek blir en rad publikationer, men även föredrag. År 1901 försvarar Axel Hamberg sin doktorsavhandling Geologiska och fysiskt-geografiska undersökningar i Sarjekfjällen, som ventileras den 28 maj Det blir också många bidrag i olika internationella publikationer. Men Axel Hamberg publicerar sig även i Sverige, i Geologiska Föreningens i Stockholm

5 Förhandlingar, i Ymer, utgiven av SSAG (Svenska Sällskapet för Antropologi och Geografi), liksom många gånger för en lite bredare publik i dagspressen och i STF:s årsskrift utges Sarekfjällen: vägledning för färder i högfjällen mellan Lule älvs källarmar, som nummer 23 i STF:s serie med resehandböcker. Denna klassiska resehandbok av Axel Hamberg har sedan använts av tusentals resenärer i Sarek och brukar kallas Sarekbibeln. Axel Hamberg startar 1907 även en vetenskaplig publikationsserie, Naturwissenschaftliche Undersuchungen des Sarekgebirges, där inte bara han själv, utan olika forskare och elever får tillfälle att bidraga. Den ursprungliga publikationsplanen har följande indelning: Band 1: Historik och topografi, geologi och glaciärforskning Band 2: Meteorologi Band 3: Botanik Band 4: Zoologi Ett femte band tillkommer också, som innefattar studier och resultat från Pårtetjåkkoobservatoriet. Totalt kom denna oavslutade serie att omfatta 26 olika delar blir Axels sista sommar i Sarek. Sedan tryter krafterna och han avlider i slutet av juni En ovanlig forskargärning är till ända. Erik Hamberg

AXEL HAMBERGS SAREKHYDDOR. Sammanfattning av Håkan Hultberg

AXEL HAMBERGS SAREKHYDDOR. Sammanfattning av Håkan Hultberg Sammanfattning av Håkan Hultberg Axel Hamberg kom till Sarek första gången 1895. Hans uppgift var att noggrant kartera Sarekfjällens glaciärer på uppdrag av statsgeologen Fredrik Svenonius. Hamberg räknade

Läs mer

FJÄLLNÄ RA FORSKNING

FJÄLLNÄ RA FORSKNING FJÄLLNÄ FORSKNI RA NG Den steniga Tarfaladalen är en närmast utomjordisk plats i Sverige. I den vidunderligt vackra fjällnaturen vid Kebnekaises fot invigdes år 1961 en glaciärforskningsstation med elva

Läs mer

Värme, kyla och väder. Åk

Värme, kyla och väder. Åk Värme, kyla och väder Åk 4 2017 Viktiga begrepp att kunna: Solen Energi Ljus Värme Växelvarm Jämnvarm Lagrad solenergi Värme genom ledning Värme genom strålning Värme genom strömning Ledare Isolator Spara

Läs mer

Stall och ventilation för hästar. Anders Ehrlemark

Stall och ventilation för hästar. Anders Ehrlemark Stall och ventilation för hästar Anders Ehrlemark Bostäder och lokaler för människor Stora utrymmen per person Viktigt med termisk komfort Obetydlig värmeavgivning från människorna ger uppvärmningsbehov

Läs mer

Läxa nummer 1 klass 3

Läxa nummer 1 klass 3 Läxa nummer 1 klass 3 Skriv ditt namn i triangeln som ett konstverk! Det här är din läxbok för klass 3. Du kommer att få en läxa i veckan. Där det står X skriver du vilket tal X är under eller över X:et.

Läs mer

FK Stigens fjälltur påsk 2013

FK Stigens fjälltur påsk 2013 FK Stigens fjälltur påsk 2013 Efter en utsökt lunch på Grövelsjöns Fjällstation startade turen den 1:a april med 3 km uppförsbacke. Med stighudar gick det utmärkt, och efter en knapp timme var det dags

Läs mer

SDCs Biobränslekonferens 2-3 februari 2011

SDCs Biobränslekonferens 2-3 februari 2011 SDCs Biobränslekonferens 2-3 februari 2011 Mätmetoder och teknik Lars Björklund, SDC - VMU 1 Föredraget handlar om: Sortiment /produkter Grot Träddelar Rundved Sönderdelat eller ej sönderdelat Apparater

Läs mer

Delprov A3 och Delprov B

Delprov A3 och Delprov B Exempeluppgift Delprov A3 och Delprov B Genomföra systematiska undersökningar Instruktion till läraren inför den systematiska undersökningen Uppgiften avser att mäta elevernas förmåga att planera, genomföra

Läs mer

FORSKNINGSRESA I POLARTRAKTERNA

FORSKNINGSRESA I POLARTRAKTERNA FORSKNINGSRESA I POLARTRAKTERNA MED GUNNAR KIHLBERG Gunnar Kihlberg var med på forskningsexpeditionen Beringia 2005 till Arktis. Gunnar deltog i forskningsexpeditionen genom Polarforskningssekretariatets

Läs mer

Fakta om Polartrakterna

Fakta om Polartrakterna Pressinformation Stockholm, 2010-12-06 Fakta om Polartrakterna Polartrakterna är en av världens största utställningar om livet i Arktis och Antarktis. I utställningen får besökarna se några av världens

Läs mer

Operahögskolan OMBYGGNAD STOCKHOLM

Operahögskolan OMBYGGNAD STOCKHOLM OMBYGGNAD STOCKHOLM FOTO: ÅKE E: SON LINDMAN Jurymotivering: I en spännade konvertering har KTHs Elkraftcentrum förvandlats till sångstudio åt Operahögskolan. Här har inte minst den akustiska utmaningen

Läs mer

Verksamhetsberättelse för VIF:s Friluftssektion år 2011.

Verksamhetsberättelse för VIF:s Friluftssektion år 2011. Verksamhetsberättelse för VIF:s Friluftssektion år 2011. Styrelsen i VIF:s Friluftssektion har efter avslutat årsmöte 2011 konstituerat på följande vis. Ordf. Mikael Bernsten V. Ordf. Anders Abrahamsson

Läs mer

Markisen. fulländar terrassen. Välj rätt färg Markisen påverkar husets utseende en hel del

Markisen. fulländar terrassen. Välj rätt färg Markisen påverkar husets utseende en hel del Markisen fulländar terrassen Det är bra med ett färgprov, men rita även in markisen på ett foto av huset. Välj rätt färg Markisen påverkar husets utseende en hel del Hur kommer det att se ut? Du kan välja

Läs mer

Vega, ett skepp på vift!

Vega, ett skepp på vift! Vega, ett skepp på vift! Detta är en sida ur Dagens Nyheter från 1985! Det är Gillets Inger Heijkenskjöld som skriver om skeppet som fick ge namn till en del av Haninge och vägarna i området. Så här skriver

Läs mer

BREDDGRAD 64 RIKTIG FRIHET

BREDDGRAD 64 RIKTIG FRIHET BREDDGRAD 64 Långa vintrar med mycket snö och minusgrader. Milsvida skogar och stora öppna ängar med bergen i bakgrunden. Vi är på breddgrad 64, vi är i Norrland. Här har vi funnits och byggt Sveriges

Läs mer

-PAROS- Varmt och skönt. -PAROS- Sol, bad och värme. God mat & Dryck. -CANNES & MONACO- Hembesök och Depådrink.

-PAROS- Varmt och skönt. -PAROS- Sol, bad och värme. God mat & Dryck. -CANNES & MONACO- Hembesök och Depådrink. -PAROS- Varmt och skönt -PAROS- Sol, bad och värme. God mat & Dryck. -CANNES & MONACO- Hembesök och Depådrink. -MÜNCHEN-&-BERLIN- Oktoberfest & Återförening. INEHÅLL InterRail 1990 Traveller 1990 Nr 2

Läs mer

Säbytown. Skala:1:500

Säbytown. Skala:1:500 Säbytown Skala:1:500 I vår stad använder vi oss bara av förnybar energi från sol, vind och vatten. Vi ska utnyttja denna energi effektivare genom att bygga ut nätverket. Med ett nytt slags elnät blir det

Läs mer

Om hur jag kom till Kvarsebo. En sommarbo s berättelse genom tre generationer.

Om hur jag kom till Kvarsebo. En sommarbo s berättelse genom tre generationer. Om hur jag kom till Kvarsebo. En sommarbo s berättelse genom tre generationer. Året är 1916 Min mormor Gunhild Persson (1885-1975) och min morfar Karl Persson (1880-1940), bild enligt nedan, kommer för

Läs mer

ELEVER BYGGER EGNA LUFT- FÖRVÄRMARE

ELEVER BYGGER EGNA LUFT- FÖRVÄRMARE ELEVER BYGGER EGNA LUFT- FÖRVÄRMARE En luftförvärmare är ett miljövänligare och framtidens sätt att värma upp ett rum. Med bara en låda och solljus kan en luftförvärmare värma upp ett helt rum, om inte

Läs mer

Grönland Midnattssol, valar och mäktiga isberg

Grönland Midnattssol, valar och mäktiga isberg Grönland 2016 Grönland Midnattssol, valar och mäktiga isberg Trackers erbjuder som enda researrangör i Europa en unik paddlingsresa i ett av Grönlands mest spektakulära områden Uummannaqfjorden på nordvästra

Läs mer

Simon K 5B Ht-15 DRAKEN. Av Simon Kraffke

Simon K 5B Ht-15 DRAKEN. Av Simon Kraffke DRAKEN Av Simon Kraffke 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Erik och jag är 7 år och jag bor på en gård och den gården heter Hemlighetensgård bara för att vad som helst kan hända här. Och den gården ligger

Läs mer

Klimat, vad är det egentligen?

Klimat, vad är det egentligen? Klimat, vad är det egentligen? Kan man se klimatet, beröra, höra eller smaka på det? Nej, inte på riktigt. Men klimatet påverkar oss. Vi känner temperaturen, när det regnar, snöar och blåser. Men vad skiljer

Läs mer

Hejsan. Nu slutar jag för denna gången, men på återhörande. Lasse

Hejsan. Nu slutar jag för denna gången, men på återhörande. Lasse Hejsan Tidigt i morse fick vi reda på att boj #8 hade en ytterst preliminär position. Den hade inte drivit ut ur fjorden utan borde befinna sig på en position rakt norrut från Ny Ålesund, i närheten av

Läs mer

Olga Olsson står det på den lilla stenplattan som ligger nedsänkti gräsmattan bland de andra fattiggravarna.

Olga Olsson står det på den lilla stenplattan som ligger nedsänkti gräsmattan bland de andra fattiggravarna. Olga Linnéa Olsson Yrke: hushållerska Gravplats 2084 140, Landskrona kyrkogård, Gravkvarter 84 Född: 1 augusti 1906 Död: 13 november 1935 Begravning och gravsättning: 17 nov. 1935 som ligger nedsänkt i

Läs mer

Inför inspektionen boka följande instrument :

Inför inspektionen boka följande instrument : Ytterligare information om utredning vid klagomål finns att läsa om i Temperatur inomhus. Denna finns för nedladdning på: https://www.folkhalsomyndigheten.se/pagefiles/12940/temperatur-inomhus.pdf Inför

Läs mer

Växthuseffekten ger extremt väder i Göteborg Dina val gör skillnad

Växthuseffekten ger extremt väder i Göteborg Dina val gör skillnad Växthuseffekten ger extremt väder i Göteborg Dina val gör skillnad www.nyavagvanor.se Växthuseffekten ger extremt väder i Göteborg Om du ännu inte har börjat fundera på växthuseffekten kan det vara dags

Läs mer

Logg fra n A lva. Elevlogg: Hej! Datum: 3/3. Elevloggare: Ebba, Kristina och Simon. Personalloggare: Jan. Position: Tazacorte, La Palma

Logg fra n A lva. Elevlogg: Hej! Datum: 3/3. Elevloggare: Ebba, Kristina och Simon. Personalloggare: Jan. Position: Tazacorte, La Palma Logg fra n A lva Datum: 3/3 Elevloggare: Ebba, Kristina och Simon Personalloggare: Jan Position: Tazacorte, La Palma Beräknad ankomst till nästa hamn: 6/3 Planerat datum för att segla vidare: 5/3 Väder:

Läs mer

Ekonomibyggnad Bondevrak 1:9

Ekonomibyggnad Bondevrak 1:9 Ekonomibyggnad Bondevrak 1:9 Stora Mellösa socken, Örebro kommun, Närke. Omläggning av vasstak 2014 Anneli Borg Rapport 2014:13 Engelbrektsgatan 3 702 12 ÖREBRO Tel. 019-602 87 00 www.olm.se 2 Inledning

Läs mer

En semestersaga som kan bli sann

En semestersaga som kan bli sann trähus 75 m 2 En semestersaga som kan bli sann När bara det bästa är gott nog; Din egen del av vildmarkens prinsessa En gång för länge sedan skulle Bergakungen begrava sin vackra dotter. Ingen plats var

Läs mer

Information och Instruktion bastutunna

Information och Instruktion bastutunna Information och Instruktion bastutunna Underlag för bastu Bastun står stadigt på limträkonsoler som är 150 breda och med en tjocklek på ca10cm. Undertill på dessa konsoler sitter det tryckimpregnerade

Läs mer

MONTERINGSANVISNING. www.isotimber.se

MONTERINGSANVISNING. www.isotimber.se MONTERINGSANVISNING www.isotimber.se Isolerande och bärande väggsystem IsoTimber är ett väggsystem för ytterväggar och innerväggar. IsoTimber är trä och luft, inga andra material. IsoTimber väggsystem

Läs mer

En hinderbana står uppställd på scenen. Fullt med rockringar, hopprep, bandyklubbor, bockar, mattor. Hela klassen står framför publiken.

En hinderbana står uppställd på scenen. Fullt med rockringar, hopprep, bandyklubbor, bockar, mattor. Hela klassen står framför publiken. Manusförslag för Eddaskolan årskurs 1 a. Scen 1 En hinderbana står uppställd på scenen. Fullt med rockringar, hopprep, bandyklubbor, bockar, mattor. Hela klassen står framför publiken. Alla människor reser

Läs mer

Alkavare kapell med inblick i Sarek. Juli 2013

Alkavare kapell med inblick i Sarek. Juli 2013 Alkavare kapell med inblick i Sarek Juli 2013 Hur man kan besöka Sarek utan alltför stor ansträngning Vi hade under vintern planerat en del tänkbara vägar att ta oss till Alkavare kapell från Ritsem och

Läs mer

Elever undersöker klimatet i klassrummet Rapport om resultaten från experimentet Kolla klimatet i klassrummet 2009

Elever undersöker klimatet i klassrummet Rapport om resultaten från experimentet Kolla klimatet i klassrummet 2009 Elever undersöker klimatet i klassrummet Rapport om resultaten från experimentet Kolla klimatet i klassrummet 2009 Rapporten är framtagen vid Danmarks Tekniska universitet av Geo Clausen, Eva Maria Larsen

Läs mer

MEKANIKENS GYLLENE REGEL

MEKANIKENS GYLLENE REGEL MEKANIKENS GYLLENE REGEL Inledning Det finns olika sätt att förflytta föremål och om du ska flytta en låda försöker du säkert komma på det enklaste sättet, det som är minst jobbigt för dig. Newton funderade

Läs mer

TINGER T UNIVERSELL FLYTANDE SLÄPVAGN

TINGER T UNIVERSELL FLYTANDE SLÄPVAGN TINGER T UNIVERSELL FLYTANDE SLÄPVAGN MER ÄN BARA EN SLÄPVAGN Tusentals ATV, fyrhjulingar, skoter, och bilägare berömer släpvagnarna Tinger T för sin mångsidighet. Den universella Tinger-vagnen bjuder

Läs mer

PROGRAM FÖR VANDRING I SAREK NATIONALPARK. Den här turen är för dig som som gillar utmaningar och vill uppleva det

PROGRAM FÖR VANDRING I SAREK NATIONALPARK. Den här turen är för dig som som gillar utmaningar och vill uppleva det PROGRAM FÖR VANDRING I SAREK NATIONALPARK VÄLKOMNA! Den här turen är för dig som som gillar utmaningar och vill uppleva det vilda Sarek nationalpark. Det är tillsammans med lokala, certifierade guider

Läs mer

Tollesbyn 1:10. Johannes

Tollesbyn 1:10. Johannes Tollesbyn 1:10 Johannes Andreasson 1883-1916 Johannes Andreasson från Vårvik köpte 1881, tillsammans med brodern Nils Fredrik, Tollesbyn 1:2. Johannes flyttade samtidigt från Vårvik till Ånimskog och Tollesbyn.

Läs mer

Grönland Midnattssol, valar och mäktiga isberg

Grönland Midnattssol, valar och mäktiga isberg Grönland 2015 Grönland Midnattssol, valar och mäktiga isberg Trackers erbjuder som enda researrangör i Europa en unik paddlingsresa i ett av Grönlands mest spektakulära områden Uummannaqfjorden på nordvästra

Läs mer

CASA DEI BAMBINI ROM den 8 Maj 2008

CASA DEI BAMBINI ROM den 8 Maj 2008 CASA DEI BAMBINI ROM den 8 Maj 2008 Det var en torsdag klockan 13.30 som jag förväntansfull stod utanför dörren som leder in till Casa Dei Bambini. Jag har i många år längtat tills den dagen jag skulle

Läs mer

TE: Centralt innehåll: Material för (eget) konstruktionsarbete, deras egenskaper och hur de sammanfogas. Kunskapskrav:

TE: Centralt innehåll: Material för (eget) konstruktionsarbete, deras egenskaper och hur de sammanfogas. Kunskapskrav: Naturresurser Lektionsplanering åk 1 Syfte och mål: Syftet är att ge eleverna grundläggande kunskaper om vad en naturresurs är med fokus på några av de svenska naturresurserna. Eleverna ska lära sig hur

Läs mer

Paradis i norr Bosse Johansson

Paradis i norr Bosse Johansson Paradis i norr Bosse Johansson Paradis i norr Bosse Johansson Bokförlaget Stigfinnaren, Kalix Copyright: Bosse Johansson Kopiering av denna bok är förbjuden utan författarens tillstånd. Foto: Författaren

Läs mer

Icopal Takpapp, Shingel, Takavvattning, Tillbehör. Shingel och takpapp Kompletta system för yttertak

Icopal Takpapp, Shingel, Takavvattning, Tillbehör. Shingel och takpapp Kompletta system för yttertak Icopal Takpapp, Shingel, Takavvattning, Tillbehör Shingel och takpapp Kompletta system för yttertak 1 Kompromissa aldrig med takets kvalitet Innehåll Sida Icopal Shingel 3 Icopal Takpapp 4-5 Tillbehör

Läs mer

Byggnation av en luftsolfångare

Byggnation av en luftsolfångare Sjöfartshögskolan Byggnation av en luftsolfångare Författare: Petter Backman Ronny Ottosson Driftteknikerprogammet 120 hp Examensarbete 6 hp Vårterminen 2013 Handledare: Jessica Kihlström Sjöfartshögskolan

Läs mer

ARKTIS I FOKUS. Historiska fotografier från svenska polarexpeditioner

ARKTIS I FOKUS. Historiska fotografier från svenska polarexpeditioner ARKTIS I FOKUS Historiska fotografier från svenska polarexpeditioner 1 2 Aldert Dirkses Bukt i Wijde Bay. 12 juli 1861. Teckningar/litografier, Spetsbergsexpeditionen 1861 under O. Torell. A.E Nordenskiölds

Läs mer

Markiser för fönster, balkong/terrass 2013 06 17

Markiser för fönster, balkong/terrass 2013 06 17 Markiser för fönster, balkong/terrass 2013 06 17 Vem. Styrelsen har begärt offerter från ett par företag och företaget som vi valde att arbeta med på området Färsna Hage heter Carstads och det är alltså

Läs mer

Logg fra n A lva. Elevlogg: Hej alla loggläsare! Datum: 1 februari. Elevloggare: Elin J. Personalloggare: Linda

Logg fra n A lva. Elevlogg: Hej alla loggläsare! Datum: 1 februari. Elevloggare: Elin J. Personalloggare: Linda Logg fra n A lva Datum: 1 februari Elevloggare: Elin J Personalloggare: Linda Position: Förtöjda i Puerto Restinga, El Hierro Planerat datum för att segla vidare: I morgon eftermiddag Beräknad ankomst

Läs mer

SKOTEREXPEDITION PÅ SVALBARD APRIL 2013

SKOTEREXPEDITION PÅ SVALBARD APRIL 2013 SKOTEREXPEDITION PÅ APRIL 2013 R FÖLJ MED PÅ DITT LIVS ÄVENTYR PÅ Europas sista riktiga vildmark! Bara några timmar med flyg från Oslo. SKOTEREXPEDITION Äventyr i Isbjörnens rike MITT EMELLAN NORDNORGE

Läs mer

Maria Österlund. I luften. Mattecirkeln Tid 1

Maria Österlund. I luften. Mattecirkeln Tid 1 Maria Österlund I luften Mattecirkeln Tid 1 NAMN: Hur mycket är klockan? prick kl 4 kvart i 7 halv 11 kvart över 1 halv 9 prick kl 7 Fågeln Fiffi är ute och flyger. Klockan i kyrktornet visar 11. Tre timmar

Läs mer

EN LÄRARHANDLEDNING TILL NYA LANDSKAPSSERIEN UPPTÄCK SVERIGE

EN LÄRARHANDLEDNING TILL NYA LANDSKAPSSERIEN UPPTÄCK SVERIGE ÄMNE: SO, GEOGRAFI MÅLGRUPP: FRÅN 9 ÅR KURSPLAN, LGR 11 BESKRIVNING OCH MÅLDOKUMENT GEOGRAFI Syfte Undervisningen i ämnet geografi ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om geografiska förhållanden

Läs mer

Detta är en principiell monteringsanvisning Om objektsspecifika ritningar finns gäller dessa före denna monteringsanvisning.

Detta är en principiell monteringsanvisning Om objektsspecifika ritningar finns gäller dessa före denna monteringsanvisning. Art nr 79991 100401 Monteringsanvisning för Glaspartier Original ORIGINAL Skjutbara fönsterpartier 1, 2, 3 och 4-delade 2+2 spv och 3+3 spv Skjutbara dörrpartier 1, 2, 3 och 4-delade 2+2 spv och 3+3 spv

Läs mer

Spåravgiften betalas i sparbössan vid spåret, till funktionär på plats alt. via Swishnummer

Spåravgiften betalas i sparbössan vid spåret, till funktionär på plats alt. via Swishnummer Spåravgift Vuxna: Ungdomar 50 kr Gratis Spåravgiften betalas i sparbössan vid spåret, till funktionär på plats alt. via Swishnummer 123 156 91 93. Varför kostar det att åka skidor vid Karlsnäsgården? I

Läs mer

Självbyggarens hus står på betongplintar

Självbyggarens hus står på betongplintar SJÄLVBYGGARENS SOMMARSTUGA DEL 2 GRUNDEN I del 1 av självbyggarens sommarstuga visade vi hur du snickrar vägg- och golvsektioner. I detta nummer bestämmer vi var huset skall stå samt anlägger en grund

Läs mer

INSTALLATIONS- OCH BRUKSANVISNING

INSTALLATIONS- OCH BRUKSANVISNING SE INSTALLATIONS- OCH BRUKSANVISNING NARVI ROCKY ELECTRON 600 NARVI ROCKY ELECTRON 600 DELUXE NARVI ROCKY ELECTRON 900 NARVI ROCKY ELECTRON 900 DELUXE 1. ETT PAKET MED ELEKTRISK BASTUUGN INNEHÅLLER: 1.

Läs mer

Montering och Bruksanvisning PVC fönster

Montering och Bruksanvisning PVC fönster Montering och Bruksanvisning PVC fönster Detta behövs för att montera ett fönster: Rev.nr 130206 Borrmaskin/Skruvdragare Skruv för infästning Vattenpass Tumstock Kilar (boardbitar) Drevisolering Leverans

Läs mer

Min tredje vandring i Sarek Av:12mil

Min tredje vandring i Sarek Av:12mil Min tredje vandring i Sarek Av:12mil Årets vandring gällde Njoatsosvágge. Därför bestämde jag mig för en färdväg från norr till söder nästan längs natioanlparkens gräns till Padjelanta. Färdvägen ledde

Läs mer

Effektiva och energisnåla!

Effektiva och energisnåla! Honeywell luftkylare: Effektiva och energisnåla! Honeywell luftkylare är det perfekta alternativet för dig som behöver kyla ner luften men som inte har lust eller möjlighet att göra hål i väggen för att

Läs mer

Vad jag gjorde innan

Vad jag gjorde innan Vad jag gjorde innan alltså innan jag timrade om ladugården. Jo, kameran togs fram. Jag gick runt och fotade detaljer och helheter, närbilder på knutar och på andra finurliga lösningar. Kröp över allt

Läs mer

Energibesiktningsrapport Byggnadens potential

Energibesiktningsrapport Byggnadens potential Energibesiktningsrapport Byggnadens potential Snöflingan 4, Stockholm Lilla Västerbron 6, Stockholm Reza Tehrani Täby 2012-09-05 Actava AB Godkänd för F-skatt Polygonv 15 Tfn 0771-322 322 Säte Stockholm

Läs mer

Termoblocket. Arbetsanvisning. Augusti 2010

Termoblocket. Arbetsanvisning. Augusti 2010 Augusti 2010 Att tänka på vid beställning, leverans och montering av lättbetong Arbetsplatsen ligger ofta i ett område där ordinarie vägar ej är färdiga eller inte har namn. Informera därför vår kundservice

Läs mer

Instruktionsmanual WT-Metalls moduler

Instruktionsmanual WT-Metalls moduler Instruktionsmanual WT-Metalls moduler WT Metall Norden säger tack Vi vill börja med att tacka för att ni har valt en modul från oss på WT-Metall. Vi hoppas och tror att ni kommer ha stor användning av

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL MARKUS 10

ANVÄNDARMANUAL MARKUS 10 ANVÄNDARMANUAL MARKUS 10 INNEHÅLLSFÖRTECKNING sida 1) Inledning 3 2) Instrumentet 3 3) Mätning 4 4) Batteriet 5 5) Vattenlåset 5 6) Underhåll - Kontroll 5 7) Service 5 8) Tekniska data 5 2013-10-17-V2.1-2

Läs mer

Fasadsten i vit betong kryddad med marmor.

Fasadsten i vit betong kryddad med marmor. Fasadsten i vit betong kryddad med marmor. Marmoroc är ett typgodkänt, väl beprövat fasadsystem som funnits på marknaden i mer än 40 år. Fasadstenen är sammansatt av vit cement och krossad vit marmor.

Läs mer

Meteorologi. Läran om vädret

Meteorologi. Läran om vädret Meteorologi Läran om vädret Repetition Repetition Vad händer på partikelnivå? Meteorologi Meteorolog Är en person som arbetar med vädret SMHI Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut Ligger i

Läs mer

Nu kan stugan användas nästan hela året

Nu kan stugan användas nästan hela året SJÄLVBYGGARENS SOMMARSTUGA DEL 6 FASADBEKLÄDNAD Självbyggaren gör nu i ordning husets fasad. Det arbetet handlar om mer än den snygga träpanelen, för isolering, fuktskydd och vindskydd skall arbeta ihop

Läs mer

Ett klimatsmart projekt

Ett klimatsmart projekt Ett klimatsmart projekt För att stoppa klimatförändringarna måste våra utsläpp av växthusgaser minska dramatiskt. Det krävs konstruktiva samarbeten för att ta oss från individuellt koldioxidsnåla produkter

Läs mer

Klimatet i Skandinavien

Klimatet i Skandinavien Meteorologi Lars Elgeskog SMHI Klimatet i Skandinavien Grundläggande meteorologi Nederbörd och nederbördsprognoser Lite väderexempel. Våtast: 1500-2500 mm/år < 500 mm/år Våtast: 1500-2500 mm/år Torrast:

Läs mer

Varför modellering av luftkvalitet?

Varför modellering av luftkvalitet? 24 april 2015, Erik Engström Varför modellering av luftkvalitet? Varför är god luftkvalitet viktigt? Luftföroreningar Påverkar människors hälsa Ca 400 000 förtida dödsfall i Europa I Sverige 5000 förtida

Läs mer

Foto: Robert Olsson. Säkert frostskydd av dina betor

Foto: Robert Olsson. Säkert frostskydd av dina betor Foto: Robert Olsson Säkert frostskydd av dina betor Strategi för skörd och lagring Leverans av nyskördade betor Leverans av lagringsbetor Tidigt Kampanjdel 1 Kampanjdel 2 Kampanjdel 3 Anpassa strategin

Läs mer

Information och Instruktion bastutunna

Information och Instruktion bastutunna Information och Instruktion bastutunna Markförberedelser Bastun står stadigt på limträkonsoler som är 150 breda och med en tjocklek på ca10cm. Undertill på dessa konsoler sitter det ytterligare en bräda

Läs mer

En resa till de sahlinska bruken i Dalsland

En resa till de sahlinska bruken i Dalsland En resa till de sahlinska bruken i Dalsland Åmål är den naturliga startpunkten. Allt vad sahlinarna ägde ligger i vad som nu kallas Åmåls kommun. Varför inte starta med en övernattning? Det finns bra hotell

Läs mer

Den som sist bodde permanent i huset var Elisabeth Olsson, kallad Lisen, som dog 1959 genom en olyckshändelse.

Den som sist bodde permanent i huset var Elisabeth Olsson, kallad Lisen, som dog 1959 genom en olyckshändelse. Kyrkvreten, Fors 2:2 Kyrkvreten 1968. Foto Henry Hall. Torpet Kyrkvreten låg knappt hundra meter norr om den stora industribyggnaden på östra sidan av gamla landsvägen genom Fors By. Kyrkvreten tillhörde

Läs mer

AVFUKTARE DH10M. Läs vänligen denna bruksanvisning och spara den för senare användning

AVFUKTARE DH10M. Läs vänligen denna bruksanvisning och spara den för senare användning AVFUKTARE DH10M Läs vänligen denna bruksanvisning och spara den för senare användning Innehåll Lägg vänligen tid på läsa denna manual noggrant och spara den för senare användning. Sida Specifikationer

Läs mer

E S E N L Ä R A R H A N D L E D N I N G T I L L N YA L A N D S K A P S S E R I E N U P P T Ä C K S V E R I G E

E S E N L Ä R A R H A N D L E D N I N G T I L L N YA L A N D S K A P S S E R I E N U P P T Ä C K S V E R I G E EN I R E S S P LANDSKA UPPTÄCK LANDSKAPET SVERIGE SKÅNE ÄMNE: SO, GEOGRAFI MÅLGRUPP: FRÅN 9 ÅR KURSPLAN, LGR 11 GEOGRAFI Syfte BESKRIVNING OCH MÅLDOKUMENT Undervisningen i ämnet geografi ska syfta till

Läs mer

Efter att ha arbetat med det här kapitlet bör du

Efter att ha arbetat med det här kapitlet bör du 6 Efter att ha arbetat med det här kapitlet bör du > veta något om hur mycket och på vilket sätt du ska träna > kunna skilja på träning för uthållighet, styrka och rörlighet > förstå uppvärmningens betydelse

Läs mer

Alice och världens väder

Alice och världens väder Handledning för pedagoger AV-nummer: 100701tv 1 5 programlängd: 10 min Åtta program om väder á 10 minuter för skolår 0-3 Den animerade figuren Alice bor på en planet där det inte finns något väder överhuvudtaget.

Läs mer

ENKEL Teknik 14. Enkla maskiner. Art nr 517

ENKEL Teknik 14. Enkla maskiner. Art nr 517 14 Enkla maskiner Enkla maskiner, eller som man ibland säger, enkla mekanismer, hör till de allra tidigaste tekniska uppfinningarna som människan känner till. Kilen Enkla maskiner har varit kända ända

Läs mer

Titta in i medeltiden

Titta in i medeltiden Titta in i medeltiden Instruktioner för genomförandet av specialmärket Historikern godkänt av Finlands Scouter på Aboa Vetus & Ars Nova -museet Välkommen att undersöka historia! Att undersöka och studera

Läs mer

Sommartranornas beteende vid Kvismaren

Sommartranornas beteende vid Kvismaren Sommartranornas beteende vid Kvismaren Mikael Hake & Paola de Keizer Med begreppet sommartranor brukar man mena de tranor som håller till i jordbruksområden under den tid då arten normalt häckar. Dessa

Läs mer

SUPRA SUPRA. Nyckeltal. Funktion 2015-11-04. Luftspridare för integrering i undertak

SUPRA SUPRA. Nyckeltal. Funktion 2015-11-04. Luftspridare för integrering i undertak Luftspridare för integrering i undertak Nyckeltal Anslutning: 25 mm Mått låda: 380 x 300 x 82 mm (l x b x h) Tilluftflöde: 4-45 l/s Tryckområde: 30-20 Pa Ljudnivå: Alltid under 28 db(a) Ytbehandling: RAL

Läs mer

Allemansrätten paddling

Allemansrätten paddling Allemansrätten paddling Inte störa inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten. Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla att röra sig fritt i naturen. Allemansrätten gäller både på land och

Läs mer

Plant in Pod växtskydd Instruktioner. garden care

Plant in Pod växtskydd Instruktioner. garden care Plant in Pod växtskydd Instruktioner garden care Läs denna instruktion grundligt före produkten används Inledning Produkten som du har i din hand är ett växtskydd, speciellt konstruerad för att förbättra

Läs mer

ÅTM-vagnens starka sidor

ÅTM-vagnens starka sidor ÅTM-vagnens starka sidor Vad är det då som kännetecknar en vagn från ÅTM? Vi utgår alltid från ett helsvetsat galvaniserat chassi. Det är grunden som gör att vagnen klarar såväl bistra väglag och krävande

Läs mer

Ida Sylwan,, JTI Institutet för jordbruks- och miljöteknik

Ida Sylwan,, JTI Institutet för jordbruks- och miljöteknik Rapport 2012:6 2012-05-30 Mätdatabas Utvärdering Ida Sylwan,, JTI Institutet för jordbruks- och miljöteknik Kunskapscentrum Små Avlopp är ett projekt som finansieras av Naturvårdsverkets havsmiljöanslag.

Läs mer

Strövarexamen. Kinda lokalavdelning

Strövarexamen. Kinda lokalavdelning Kinda lokalavdelning 1 Varför strövarexamen är ett lekfullt sätt att avsluta de sex strövarterminerna på. har flera syften. Det första är att ge barnen ett kvitto på vad de har lärt sig och stärka deras

Läs mer

Norra halvklotet. Norden Sverige, Norge, Finland, Island och Danmark Norr om 52:a breddgraden Fyra årstider Vår, sommar, höst och vinter

Norra halvklotet. Norden Sverige, Norge, Finland, Island och Danmark Norr om 52:a breddgraden Fyra årstider Vår, sommar, höst och vinter Norra halvklotet Norden Sverige, Norge, Finland, Island och Danmark Norr om 52:a breddgraden Fyra årstider Vår, sommar, höst och vinter Klimatet Milt Atlanten Golfströmmen Fungerar som en värmebehållare

Läs mer

RESARO AB RESAROSYSTEMET energi- och byggsystem RESAROELEMENTET

RESARO AB RESAROSYSTEMET energi- och byggsystem RESAROELEMENTET RESARO AB RESAROSYSTEMET energi- och byggsystem RESAROELEMENTET 1 2005-05-28 RESARO's pågående byggprojekt: VENDELSÖ Tvåplansvilla i souterräng. Del 2 Dörr- och fönsteröppningarna har en smyg på ca 100

Läs mer

Generella Riktlinjer för planering av avfallshantering.

Generella Riktlinjer för planering av avfallshantering. Generella Riktlinjer för planering av avfallshantering. Råd och anvisningar vid framtagande av underlag för detaljplaner och annan planering, bygglov etc. för bostäder och verksamheter. 1. Kommunal renhållningsansvar

Läs mer

BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov4 KH-57-03-297-SV-C

BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov4 KH-57-03-297-SV-C BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov4 14 16 KH-57-03-297-SV-C BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov1 Flyg vackra svalor, flyg! Europeiska kommissionen BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov2 Denna publikation har

Läs mer

Forskning i Kvarken och världsarvsområdet Historia, nuläge och framtid

Forskning i Kvarken och världsarvsområdet Historia, nuläge och framtid Forskning i Kvarken och världsarvsområdet Historia, nuläge och framtid 24.9.2010 Michael Haldin, Naturtjänster / Forststyrelsen En kort översikt över vad vi (inte) vet Havsbottnens topografi batymetri

Läs mer

FJÄRRVÄRME EFFEKTIVT BEKVÄMT MILJÖKLOKT

FJÄRRVÄRME EFFEKTIVT BEKVÄMT MILJÖKLOKT FJÄRRVÄRME EFFEKTIVT BEKVÄMT MILJÖKLOKT VAD ÄR FJÄRRVÄRME? Ett av de smartaste sätten att få en behaglig inomhustemperatur tycker vi. Idén med fjärrvärme är enkel: man delar på en värmekälla istället för

Läs mer

1. Mycket tidigt på första dagen i veckan kom de till graven då solen gick upp.

1. Mycket tidigt på första dagen i veckan kom de till graven då solen gick upp. Markus 16 (16:1-8) Jesus uppstår ur graven 1 När sabbaten var över, köpte Maria från Magdala, Maria, Jakobs mor, och Salome välluktande oljor för att gå och smörja honom. 2 Mycket tidigt på första dagen

Läs mer

Väderstation på Ven -en projektbeskrivning

Väderstation på Ven -en projektbeskrivning Väderstation på Ven -en projektbeskrivning 20/1 2004 Tycho Brahe och hans assistenter förde under åren på Ven en meteorologisk dagbok över vädret med syftet att hitta samband mellan himlakropparnas rörelser

Läs mer

Växthuskatalog Wexthuset - Tfn:

Växthuskatalog Wexthuset - Tfn: Växthuskatalog 2018 1 Prestige - Växthus att odla och leva i Växthusen i Prestigeserien har alla de egenskaper som är viktiga för ett riktigt odlingsväxthus och är ett perfekt val för dig som både vill

Läs mer

Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall

Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Möt konsten i en visning

Läs mer

Välkommen. Friliggande villa - Sörmarken Kv Klippingen - Tomt 16. Utgångspris : 3 125 000 kr, Boarea: ca 150 m²

Välkommen. Friliggande villa - Sörmarken Kv Klippingen - Tomt 16. Utgångspris : 3 125 000 kr, Boarea: ca 150 m² Objektbeskrivning Välkommen Friliggande villa - Sörmarken Utgångspris : 3 125 000 kr, Boarea: ca 150 m² Mäklare: Andreas Bergqvist Telefon: 033-10 77 99, Mobiltelefon: 0733-46 09 16 e-post: andreas.bergqvist@maklarhuset.se

Läs mer

Hasse Andersson - Avtryck i naturen

Hasse Andersson - Avtryck i naturen Hasse Andersson - Avtryck i naturen En i gänget Efter nio timmar i bil anländer jag till Kongsvold fjällstation i Norge. Klockan är halv fyra och solen står fortfarande högt på himlen. Det är september

Läs mer

Vårtips för kontoret!

Vårtips för kontoret! Vårtips för kontoret! Under våren skiftar temperaturen mycket och husets klimatsystem får svårt att kompensera den hastiga temperaturförändringen. Detta kan medföra att det ibland kan kännas för varmt

Läs mer

Med kanalbåt på River Soar

Med kanalbåt på River Soar Med kanalbåt på River Soar Barrow On Soar River Soar som stiger upp nära Hinckley och förenas med River Sence nära Enderby innan den flyter genom Leicester är en biflod till River Trent och vacker vattenväg

Läs mer

Anteckningar från trygghetsvandring den 7 mars kl 18:30-20:30 på Glänninge området

Anteckningar från trygghetsvandring den 7 mars kl 18:30-20:30 på Glänninge området Anteckningar från trygghetsvandring den 7 mars kl 18:30-20:30 på Glänninge området Deltagare: Yvonne Lubera, kontaktombud grannsamverkan Altona by. Carina Arvidsson, grannsamverkan Altona by. Anna Backe,

Läs mer