SVÄRMBLADET. Sundsvalls Biodlareförening. Välkommen till årets sista Bisurr. Torsdag den 4 Okt. på Norra Berget, Danslogen Kl. 18:30-20:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SVÄRMBLADET. Sundsvalls Biodlareförening. Välkommen till årets sista Bisurr. Torsdag den 4 Okt. på Norra Berget, Danslogen Kl. 18:30-20:"

Transkript

1 Sundsvalls Biodlareförening SVÄRMBLADET Välkommen till årets sista Bisurr. Torsdag den 4 Okt. på Norra Berget, Danslogen Kl. 18:30-20:30 SBF - ÅRSMÖTE Söndag den 18 nov. Kl: Årets Viktigaste möte med Honungsinlämning för Test och bisurr inför kommande arbetsår. Boka in dig redan nu!

2 Höstkrönika Hej alla biodlare! Äntligen är extremsommaren över. Efter månader av hetta och blomster som passerade redan i maj månad, så är vi nu mitt inne i höstarbetet. Skönt tyckte säkert turisten om sommaren medan djur och natur for illa av den långa heta och torra plågan. Honungsskörden har säkert variera på sina håll, men ändå förvånansvärt bra på flera andra håll trots den långa extrema sommaren. Vår förening var i år liksom de senaste åren representerade på Stenstansdagarna den september på stora torget i Sundsvall. Vi hade som vanligt vår föreningspresentation på plats med omfattande honungsförsäljning av flera av våra medlemmar, vilket var både välkommet och populärt bland torgbesökarna. Det var dessutom rykande åtgång på våra informationsblad över biodling i allmänhet och föreningsverksamhet i synnerhet. Allt i syfte att vi ska synas och locka än fler till föreningen som nya biodlare. Ett flertal besökare efterfrågade intresserat efter våra kommande nybörjarkurser, vilket gladde oss alla som för dagen var vitklädda i våra bioveraller. Sommarträffen i juli månad gick i år till MittBi och Lars Höglunds företagsamhet i Landtjärn utanför Härnösand. Många av oss hade inte tidigare varit på besök hos Lars, som är en av Sveriges större biodlare och sannolikt Norrlands största biodlare med 50 bigårdar och 500 bisamhällen. Uppslutningen till sommarträffen var god och frågorna haglade över Lars som hade fullt upp med att besvara alla intresserade frågor kring företagsbiodling i stor skala på en yta över hektar skogs- och ängsmarker i både Ångermanland och Medelpad. När vi trädde in i den stora anläggningen så gav det närmast ett intryck av ett stort bryggeri med alla cisterner och blanka processdelar i krom som blänkte med sina anslutande rördragningar. Det var en spännande upplevelse att ta del av. Liksom det också var att få slå sig ned i eftermiddagsskuggan med termoskaffet och fikat, för att få ta del av och lyssna till hur det har gått under sommaren i allas våra bigårdar. Alla berättade och utbytte idéer och erfarenheter ända till dess att det var dags att bryta upp och tacka för oss.

3 Och hur gick det då i min egen lilla bigård? Jo, det kan jag nu kort avsluta med att här berätta - Slutet gott allting gott, som det heter. Jag hade ju under våren tappat alla mina tre övervintrade bisamhällen, vilket var ett tungt sorgearbete. Men då midsommaren närmade sig så insåg jag att jag naturligtvis måste återupprätta min bigård - nu med tre nya avläggare. Och så skedde - varefter jag drog följande viktiga lärdomar: Jag började med att själv kontrollera avläggarnas kondition och varroastatus. Jag gjorde därför en korttidsbehandling med myrsyra för att de små samhällena skulle få den bästa starten på sin utveckling. Ganska omgående fick de också varsina nya lådor fulla med mellanväggar, vilka de snabbt byggde ut. Efter ett av mig något senfärdigt drottningbyte i en av avläggarna, så satte denna avläggare efter några dagar genast igång med att dra upp fem viceceller för att få den drottning de saknade. Detta fick till påföljd att jag fick skrapa bort dessa viceceller för att få ordning i samhället igen, vilket inte visade sig vara så lätt. Men det gick ändå till slut. För att nu både kompensera för nektarbrist (foder) i sommartorkan, så började jag sedan sockermata dem med hjälp av foderramar och foderlådor för att få fart på drottningarnas yngelsättning av vinterbin. En fodersättning som samtidigt också fyllde funktionen som invintring. Nu kom jag så äntligen igång med tidig invintring, som jag aldrig tidigare gjort under mina alla år som biodlare. Det gav mig ett lugn då jag närmade mig sent augusti och jag såg att de hade hunnit bygga ut mellanväggarna i låda två. De hade dessutom fyllt ramarna med 60% sockervatten och hunnit täcka de flesta av ramarna med vax. Långt senare, i mitten av september gjorde jag en höstkoll inför vintern för att konstatera att alla avläggare hade fullt fungerande drottningar med full fart, som dessutom hade lämnat flera ramar med täckta yngel i sina samhällen. Det var nytt för mig, men utmärkande för ungdrottningar som alltså lägger yngel för vinterbin långt in i hösten, vilket äldre drottningar inte gör. Så har min sommar varit och vad kan jag då mer göra för att återställa min bigård? Kanske inte så mycket mer än en oxalsyrebehandling på en av avläggarna som fick en något besvärlig start med mycket varroa. Sedan återstår bara att se vilka utmaningar kommande vinter har att bjuda. Men det är ju en helt annan historia. För nu håller jag tummarna att jag har gjort allt rätt, hur säker man nu kan vara på det. Lycka till med alla vinterförberedelser! Hälsar Ordf. Esko Wiklund - Alnön den 21 Sep. 2018

4 AKTUELLT BISURR 3. Tid: Torsdag den 4 Oktober Kl: Plats: Danslogen på Norra Berget, Sundsvall Tema: Varroabehandlingar / Se också info på Hemsidan OBS! Räkna med Gott kvällsfika. VÄLKOMNA! EXTRA Viktigt! om Svärmbladet Svärmbladet är en gammal form av medlemsblad som har hängt med i flera decennier i Sundsvalls Biodlareförening. Tanken är och har varit att det måste finnas en kommunikationskanal mellan styrelse och medlemmarna och mellan medlemmarna. Här ska vi kunna informera och annonsera de allra viktigaste inom föreningen. Under senare år har också vår Internet Hemsida tillkommit liksom en Facebooksida för kortmeddelanden och snabbinformation. För att kunna förmedla tre Svärmblad per år och uppfylla medlemmarnas och föreningens behov av kommunikation så är det också mycket viktigt att få veta hur medlemmarna ser på Svärmbladet. Styrelsen behöver nu få veta vad alla tycker om Svärmbladet. - Vilken nytta fyller Svärmbladet för dig som medlem? - Behövs Svärmbladet idag då vi har Hemsida och Facebook? - Vad brukar du läsa i Svärmbladet? - Vad skulle du vilja ha mer av och mindre av i Svärmbladet? Även om Du tycker att både Svärmblad, Hemsida och Facebook behövs så kan ändå allt göras bättre så att materialet blir intressantare. Hör av Dig till mig: esko.wiklund@sundsvallsbiodlare.se eller på Mobilen: Tack på förhand!

5 Bivax - det miljövänliga alternativet Säger man vaxljus tänker de flesta på rullade vaxkakor. Det går även att stöpa vaxljus eller använda gjutformar som man kan återanvända många gånger. Gjutformar kan man köpa på flera bitillbehörsbutiker. Man kan också göra värmeljus. Många värmeljus är tillverkade av parafin och palmolja. Paraffinet avger cancerogena ämnen och regnskogen huggs ner för att vi ska få palmolja. Visst finns det värmeljus av stearin. Men man kan lika gärna göra dem själv av bivax och gamla värmeljuskoppar. Om man häller lite vax i koppen först så brukar veken fastna, sedan är det bara att fylla på lite försiktigt. Man kan även använda urgröpta citronskalshalvor som man häller vaxet i och får då citrondoftande ljus...här snackar vi miljö eller hur!...alla har vi hört om plasten som förstör våra hav...så varför inte byta ut lite plast mot vaxdukar... Paketera in utflyktsmackorna, osten eller andra matvaror i kylen med hemgjord vaxduk. Ta ett tunt tyg av lin eller bomull (behöver inte vara nytt). Lägg det på bakplåtspapper och strö ett tunt och jämt lager av rivet vax över. Ta ytterligare ett bakplåtspapper överst och stryk sedan med strykjärn på papperet tills vaxet sjunkit in i tyget. Det vaxade tyget går sedan att forma med värme från händerna. Vill man tvätta av duken sköljer man med kallt vatten. Det finns även andra sätt att göra vaxdukarna på, googla på bee s wrap eller bivaxfolie.

6 Bivaxsalva är också ett bra användningsområde. Många salvor och krämer som går att köpa på affären innehåller kemiska ämnen och alkohol som torkar ut huden. Det är ju precis vad vi inte vill, eller hur? Grundrecept bivaxsalva Du behöver 20 % bivax 80 % olja Vill man förlänga hållbarheten kan man tillsätta några droppar E-vitamin. Gör så här Smält bivaxet i ett vattenbad. Tillsätt oljan i vaxet. Rör om tills oljan och bivaxet blandat sig.. Låt salvan svalna under omrörning. Om man inte rör så blir salvan hård. När salvan fått en mer trögflytande konsistens kan du hälla upp den på burkar. Vill man göra cerat fyller man på hylsorna utan att röra. Vill man tillsätta någon eteriskolja så gör man det innan salvan hälls på burk. De flesta oljor går att använda. De har bara lite olika egenskaper. Olivolja, mjukgörande lite fet yta som skyddar mot väder och vind. Rapsolja, mjukgörande halvfet olja som absorberas snabbt. Solrosolja, halvtorr olja som absorberas snabbast. Tips på salvrecept och oljornas olika egenskaper kan man hitta på shenet.se OBS! Ska man sälja bivaxsalva måste man först registrera sig hos läkemedelsverket.

7 STYRELSE SUNDSVALLS BIODLAREFÖRENING 2018 Ordförande Esko Wiklund Sekreterare Eva Henriksson Kassör Lars Åkerlund Ledamot Lotta Wängdahl Roger Westin Goldith Vilpula Carina Nylander Revisorer Staffan Rydblom Revisorsersättare Instruktör & utbildnings ansvarig Torsten Lindgren Sören Ångman Lars Åkerlund Esko wiklund Lars Åkerlund Bi & redskapsförmedlare Tidningskomittén Esko Wiklund Lotta Wängdahl Webbansvarig Eva Henriksson Ombud Länsförbundet Lina Ullerstam Eva Henriksson Elisabeth Arver Ersättare Torsten Lindgren Thomas Arnesén Nils Svensson Valberedning Torsten Lindgren Carina Nylander

8 Planerade Aktiviteter 2018 Bisurr Mars, Vuxenskolan Maj, Vuxenskolan 3. 4 okt. Norra Berget Medlemsmöten Sommarmöte 18 nov Årsmöte Svärmbladet Mars Maj September Länsförbundet 22 April, Ingemar Whalström Ni har väl inte glömt att vi har en Hemsida och en Facebook-sida. Sundsvalls Biodlareförening Org. nr Kontakt: esko.wiklund@sundsvallsbiodlare.se

SVÄRMBLADET. Sundsvalls Biodlareförening. Välkommen till årets första Bisurr. Onsdagen den 21 mars

SVÄRMBLADET. Sundsvalls Biodlareförening. Välkommen till årets första Bisurr. Onsdagen den 21 mars 2018-1 Sundsvalls Biodlareförening SVÄRMBLADET Välkommen till årets första Bisurr. Onsdagen den 21 mars Studieförbundet Vuxenskolans lokaler, Thulegatan 5, kl. 18:30 Missa inte... Länsförbundet bjuder

Läs mer

OBS! NYTT DATUM FÖR BISURR 2. NU...7 MAJ!

OBS! NYTT DATUM FÖR BISURR 2. NU...7 MAJ! 2017-2 Sundsvalls Biodlareförening SVÄRMBLADET OBS! NYTT DATUM FÖR BISURR 2. NU...7 MAJ! Innehållet: Våren/Sommar 2017 * Ordf. kåserar om Torka och Stödfodring * Tips om odlingsvärda växter för Bin o Pollinerare

Läs mer

Sundsvalls Biodlareförening SVÄRMBLADET. Föreningens medlemmar inbjuds till ÅRSMÖTE Söndag 20 November kl.13:00 IF STRATEGENS KLUBBSTUGA, TÖVA

Sundsvalls Biodlareförening SVÄRMBLADET. Föreningens medlemmar inbjuds till ÅRSMÖTE Söndag 20 November kl.13:00 IF STRATEGENS KLUBBSTUGA, TÖVA Sundsvalls Biodlareförening SVÄRMBLADET Föreningens medlemmar inbjuds till ÅRSMÖTE Söndag 20 November kl.13:00 IF STRATEGENS KLUBBSTUGA, TÖVA 2016-3 Glöm inte skicka/lämna in årsrapporten som följde med

Läs mer

Sundsvalls Biodlareförening SVÄRMBLADET

Sundsvalls Biodlareförening SVÄRMBLADET 2013-3 Sundsvalls Biodlareförening SVÄRMBLADET Föreningens medlemmar och övriga intresserade inbjuds till årsmöte Söndagen den 24 November 2013 Kl: 13.00 Vi möts i IF Strategens klubbstuga i Töva Tag med

Läs mer

Sundsvalls Biodlareförening SVÄRMBLADET ALLA HJÄRTLIGT VÄLKOMNA TILL ÅRETS FÖRSTA BISURR VI TRÄFFAS PÅ GULLGÅRDEN, NORRA BERGET KL. 15.

Sundsvalls Biodlareförening SVÄRMBLADET ALLA HJÄRTLIGT VÄLKOMNA TILL ÅRETS FÖRSTA BISURR VI TRÄFFAS PÅ GULLGÅRDEN, NORRA BERGET KL. 15. 2014-1 Sundsvalls Biodlareförening SVÄRMBLADET ALLA HJÄRTLIGT VÄLKOMNA TILL ÅRETS FÖRSTA BISURR VI TRÄFFAS PÅ GULLGÅRDEN, NORRA BERGET KL. 15.00 DEN 16 MARS Gullgården Ordföranden har ordet Äntligen är

Läs mer

Sundsvalls Biodlareförening SVÄRMBLADET SOMMARMÖTE. 16 juni kl.14: hos Allstahonung. Studiebesök Medlemsmöte Fika Bi-surr

Sundsvalls Biodlareförening SVÄRMBLADET SOMMARMÖTE. 16 juni kl.14: hos Allstahonung. Studiebesök Medlemsmöte Fika Bi-surr Sundsvalls Biodlareförening SVÄRMBLADET Föreningens medlemmar och övriga intresserade inbjuds till SOMMARMÖTE 16 juni kl.14:00-17.00 hos Allstahonung Studiebesök Medlemsmöte Fika Bi-surr Ta med egen fikakorg

Läs mer

SVÄRMBLADET. Sundsvalls Biodlareförening

SVÄRMBLADET. Sundsvalls Biodlareförening 2015-1 Sundsvalls Biodlareförening SVÄRMBLADET ALLA HJÄRTLIGT VÄLKOMNA TILL ÅRETS FÖRSTA BISURR VI TRÄFFAS PÅ GULLGÅRDEN, NORRA BERGET KL. 15.00 DEN 22 MARS Ordföranden har ordet Nu är vi snart igång igen

Läs mer

Medlemsblad för Huddingeortens Biodlareförening Nr 2 2015. Äntligen vår!

Medlemsblad för Huddingeortens Biodlareförening Nr 2 2015. Äntligen vår! Medlemsblad för Huddingeortens Biodlareförening Nr 2 2015 Äntligen vår! I din hand håller du nu Nr 2 av Huddingeortens Biodlareförenings medlemsblad. Nytt för denna utgåva är att det är två nya redaktörer

Läs mer

Sundsvalls Biodlareförening SVÄRMBLADET

Sundsvalls Biodlareförening SVÄRMBLADET Sundsvalls Biodlareförening SVÄRMBLADET Ordföranden har ordet Välkomna till det nya biåret 2013. Än är det långt till vår, men i skydd av vintermörkret kan vi redan nu presentera en rad nya och spännande

Läs mer

Enkel Drottningförsörjning

Enkel Drottningförsörjning Enkel Drottningförsörjning De flesta biodlare vill på ett kontrollerat sätt byta drottning i sina samhällen och har ibland behov av nödlösningar när ett samhälle oplanerat har blivit drottninglöst sent

Läs mer

SVÄRMBLADET. Sundsvalls Biodlareförening. Gullgården ALLA HJÄRTLIGT VÄLKOMNA TILL ÅRETS ANDRA BISURR

SVÄRMBLADET. Sundsvalls Biodlareförening. Gullgården ALLA HJÄRTLIGT VÄLKOMNA TILL ÅRETS ANDRA BISURR 2014-2 Sundsvalls Biodlareförening SVÄRMBLADET ALLA HJÄRTLIGT VÄLKOMNA TILL ÅRETS ANDRA BISURR VI TRÄFFAS I GULLGÅRDEN, NORRA BERGET KL. 15.00 DEN 18 Maj Gullgården Ordföranden har ordet Våren kom tidigt

Läs mer

Medlemsblad för Huddingeortens Biodlareförening Nr Biåret 2016

Medlemsblad för Huddingeortens Biodlareförening Nr Biåret 2016 Medlemsblad för Huddingeortens Biodlareförening Nr 1 2016 Biåret 2016 I din hand håller du nu Nr 1 av Huddingeortens Biodlareförenings medlemsblad. I år har bladet kommit ut minst sagt sporadiskt. Det

Läs mer

Det värdeful a vaxet

Det värdeful a vaxet Det värdefulla vaxet Vad är bivax? Bivax är ett ämne som endast produceras av honungsbin. Vaxet som bina använder för att bygga sina vaxkakor utsöndras genom körtlar i biets bakkropp. Vaxkakorna använder

Läs mer

Copyright: Eyvind Johansson, Se

Copyright: Eyvind Johansson, Se Copyright: Eyvind Johansson, 59553 Se Hej, hej du cirkelledare, säger Hej själv, säger cirkelledaren. Deltagare Eyvind frågar: Är det säkert att låda E är klar att skatta bort från dragbiavläggaren i andra

Läs mer

Hur får vi en bättre övervintring? Hur får vi friskare bin? - Varför dör bina?

Hur får vi en bättre övervintring? Hur får vi friskare bin? - Varför dör bina? - Hur får vi en bättre övervintring? - Hur får vi friskare bin? - Varför dör bina? Hur får en bättre övervintring? Starka samhällen Friska vinterbin Tillräckligt med foder Preben Kristiansen Vinterförluster

Läs mer

Vice ordförande Martin Persson Sekreterare Magnus Nadèn

Vice ordförande Martin Persson Sekreterare Magnus Nadèn 1 STYRELSE Ordförande Jan Samuelsson 0705-845791 jkhs@telia.com Vice ordförande Martin Persson 0706-647355 martinsapple@hotmail.com Sekreterare Magnus Nadèn 0709-395801 magnus.naden@telia.com Kassör Gunilla

Läs mer

Protokoll årsmöte

Protokoll årsmöte Protokoll fört vid Ireortens Biodlarförenings årsmöte 2014 Plats: Ire Naturskola Närvarande: Stig Boklund Bengt Eriksson Mogens Vedel Åke Månsson Lars Nilsson Nils-Erik Svensson Göran Åstrand Christel

Läs mer

Protokoll styrelsemöte

Protokoll styrelsemöte Protokoll fört vid Ireortens Biodlarförenings styrelsemöte 2014-03-24 Plats: Naturskolan i Ire Närvarande: Hans Erlandsson Anna Erlandsson Lars Nilsson Nils-Erik Svensson Bengt Eriksson Göran Åstrand 1

Läs mer

Protokoll årsmöte

Protokoll årsmöte Protokoll fört vid Ireortens Biodlarförenings årsmöte 2013 Plats: Ire Naturskola Närvarande: Stig Boklund Bengt Eriksson Mogens Vedel Åke Månsson Lars Nilsson Nils-Erik Svensson Göran Åstrand Anna Erlandsson

Läs mer

ÅRSMÖTE 2011, RAGUNDA BIODLARFÖRENING

ÅRSMÖTE 2011, RAGUNDA BIODLARFÖRENING Årsmöte 2011 2011-11-14. HA Justerat per mail ÅRSMÖTE 2011, RAGUNDA BIODLARFÖRENING Plats: Gevågs bystuga Närvarande: Uno Werner, Harriet Augusén. Thomas Mårtensson, Börje Nilsson, Sture Wennerberg. Laila

Läs mer

Avläggarproduktion. - för utökning och avsalu

Avläggarproduktion. - för utökning och avsalu Avläggarproduktion - för utökning och avsalu Inledning Det finns många anledningar till att vilja förmera sina bisamhällen, som kompensation för vinterförluster, för att öka antalet bisamhällen för egen

Läs mer

Välkommen på årsmöte!

Välkommen på årsmöte! 2015-02-06 Välkommen på årsmöte! Den 28:e februari är det dags för Djurens Rätt Lunds årsmöte, där vi sammanfattar året som varit och planerar för 2015. Mötet äger rum 11.00-13.00 på Svaneskolan, Möllegatan

Läs mer

Årsmötesprotokoll, Hästrikets biodlareförening, , Br. Nelsons Frö, Tingsryd.

Årsmötesprotokoll, Hästrikets biodlareförening, , Br. Nelsons Frö, Tingsryd. Årsmötesprotokoll, Hästrikets biodlareförening, 2014-11-16, Br. Nelsons Frö, Tingsryd. 1. Årsmötets öppnande. Föreningens ordförande Valter Sandberg hälsade välkommen och öppnade årsmötet. 2. Val av mötesordförande.

Läs mer

Yrkesbiodlarkonferens 2014

Yrkesbiodlarkonferens 2014 Yrkesbiodlarkonferens 2014 Igelstads Bigård 546 95 Karlsborg 0505-59200 el. 0730-251862 www.igelstadsbi.se igelstadsbi@carlsborg.net Robert Brigitte Österrike Pappa som mentor biodlare sedan 1978 utbildning

Läs mer

INNEHÅLL... Sidan Telefonlista... 7 Manusstopp nästa stallnytt... 8 Medlems och anläggningsavgift BRK

INNEHÅLL... Sidan Telefonlista... 7 Manusstopp nästa stallnytt... 8 Medlems och anläggningsavgift BRK INNEHÅLL... Sidan Från Elli 2 Från styrelsen 3-4 Från BACCUS 5 Ridpriser 2012 6 Telefonlista... 7 Manusstopp nästa stallnytt... 8 Medlems och anläggningsavgift BRK 2012... 8 HEJ ALLA GLADA MEDLEMMAR I

Läs mer

DIABETESFÖRENINGEN KRONOBERG

DIABETESFÖRENINGEN KRONOBERG DIABETESFÖRENINGEN KRONOBERG Nr 1/2016 Innehåll Sidan Ordförande har ordet...3 Kalendarium...4 Vuxensektionen informerar... 5 LAN-Dag...6 Recept.......7 Upprop mailadresser......8 Information.... 9 Årsmöte....10

Läs mer

FRÄMJAR NYTT. Nr Jursla-Åby

FRÄMJAR NYTT. Nr Jursla-Åby FRÄMJAR NYTT Hej främjare, Nu är det vinter men tyvärr ovanligt varmt och dåligt med snö. Men som tur är verkar isarna hålla och det är många som är ute och provar på långfärdsskridskor samt att det är

Läs mer

Juverkrämer & spenfett. Salvor och krämer smooth spenfett

Juverkrämer & spenfett. Salvor och krämer smooth spenfett Juverkrämer & spenfett Salvor och krämer smooth spenfett 4 3:30 Salvor och Liniment för djur 3 Pos.. 3. 90650 906503 906504 906505 906506 906507 906508 God hudvård för djur Sun inkl krok och klämtub inkl

Läs mer

Protokoll årsmöte

Protokoll årsmöte Protokoll fört vid Ireortens Biodlarförenings årsmöte 2015 Plats: Ire Naturskola Närvarande: Stig Boklund Bengt Eriksson Mogens Vedel Åke Månsson Nils-Erik Svensson Göran Åstrand Christel Englesson Anna

Läs mer

Vice ordförande Martin Persson Sekreterare Magnus Nadèn

Vice ordförande Martin Persson Sekreterare Magnus Nadèn Flustret 2018 1 STYRELSE Ordförande Jan Samuelsson 0705-845791 jkhs@telia.com Vice ordförande Martin Persson 0706-647355 martinsapple@hotmail.com Sekreterare Magnus Nadèn 0709-395801 magnus.naden@telia.com

Läs mer

Anteckningar från sammankomst med PREBEN KRISTIANSEN

Anteckningar från sammankomst med PREBEN KRISTIANSEN Anteckningar från sammankomst med PREBEN KRISTIANSEN 3 maj 2003 i Walldorfskolan på Färingsö. Närvarande: Ca 70 biodlare, sjukdomsansvariga och bitillsyningsmän och andra intresserade. Från Danderyd-Täby

Läs mer

Ekologisk biodling i praktiken Bengt Kling

Ekologisk biodling i praktiken Bengt Kling Ekologisk biodling i praktiken Ekologisk biodling i praktiken Bengt Kling Min verksamhet Bergsgårdens Honung Ekologisk biodling med fn 50 bisamhällen på Kinnekulle Ansluten till KRAV Medlem i Västgötahonung

Läs mer

Häst med kål & lök Filip Fastén

Häst med kål & lök Filip Fastén Häst med kål & lök Filip Fastén Hällstekt hästbiff med kålbrässerad hästbog. Serveras med lättrökt, krispig, kålfylld burritanalök, smör och kumminbakat spetskålshjärta, olja parfymerad med libbsticka,

Läs mer

Biodling Biodling 157

Biodling Biodling 157 Biodling Biodling 157 Du som är certifierad för biodling ska också följa de allmänna reglerna i kapitel 2 och 3, samt reglerna i kapitel 20. Detta kapitel innehåller: 6.1 Inträde och omläggning 6.2 Märkning

Läs mer

FRÄMJAR NYTT. Nr Jursla-Åby

FRÄMJAR NYTT. Nr Jursla-Åby FRÄMJAR NYTT Hej främjare, Härligt, äntligen är hösten här. Vi väntar nu på svampen och hoppas på ett super år. Hoppas alla haft en underbar sommar, i år har det varit mycket sol och värme. Vad händer

Läs mer

Medlemsbladet I D E T H Ä R N U M R E T : O K T O B E R 2 0 1 3. Nya styrelsen. UBC = Fastum. Bedrägeriförsök. Städdagen. Hängrännor.

Medlemsbladet I D E T H Ä R N U M R E T : O K T O B E R 2 0 1 3. Nya styrelsen. UBC = Fastum. Bedrägeriförsök. Städdagen. Hängrännor. Brf. Oden 2 i Märsta Stationsgatan 23 B, gård 195 42 Märsta Medlemsbladet O K T O B E R 2 0 1 3 I D E T H Ä R N U M R E T : Nya styrelsen UBC = Fastum Bedrägeriförsök Städdagen Hängrännor Stadgar Valberedning

Läs mer

Medlemsblad för Huddingeortens Biodlareförening Nr Biåret 2017

Medlemsblad för Huddingeortens Biodlareförening Nr Biåret 2017 Medlemsblad för Huddingeortens Biodlareförening Nr 1 2017 Biåret 2017 Årsberättelse för Huddingeortens Biodlareförening Bi i Flottsbrobacken på midsommarafton 1 Biåret började 17:e januari Den 17:e januari

Läs mer

- en ren naturprodukt

- en ren naturprodukt Honung - en ren naturprodukt Utmärkt till mat och dryck Hur använder du din honung? På smörgåsen? I teet? På frukostflingorna? Eller kanske som allt fler: I matlagningen eller bakningen? Egentligen är

Läs mer

Protokoll årsmöte

Protokoll årsmöte Protokoll fört vid Ireortens Biodlarförenings årsmöte 2017 Plats: Ire Naturskola Närvarande: Åke Månsson Nils-Erik Svensson Göran Åstrand Christel Englesson Anna Erlandsson Hans Erlandsson Per-Arne Thorell

Läs mer

Ordföranden har ordet

Ordföranden har ordet Ordföranden har ordet 20 14 Töllsjö, Hindås, Bollebygd, Rävlanda, Hällingsjö och Sätila. Hej på er alla glada biodlare! Sitter här vid mitt köksbord och tittar ut på en strålande vacker morgon. Vintern

Läs mer

Bihälsoplan. 1. Placering 2. Dokumentation 3. Vaxförnyelse och avläggare 4. Lämpliga bin 5. Varroabekämpning 6. Drottningar 7. Invintringsduglighet

Bihälsoplan. 1. Placering 2. Dokumentation 3. Vaxförnyelse och avläggare 4. Lämpliga bin 5. Varroabekämpning 6. Drottningar 7. Invintringsduglighet Bihälsoplan 1. Placering 2. Dokumentation 3. Vaxförnyelse och avläggare 4. Lämpliga bin 5. Varroabekämpning 6. Drottningar 7. Invintringsduglighet Placering Är mina bigårdar bra placerade? Vindskydd? Åtkomst?

Läs mer

Bisamhället Januari Juni

Bisamhället Januari Juni Bisamhället Januari Juni Bisamhället kan manipuleras av en mänsklig hand för att styra bina till att göra det som önskas av biodlaren. Här nedan följer ett tillvägagångsätt om hur man rent schematiskt

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 31. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 31. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 31. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 31. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v Recept Potatis/ris/pasta förp pasta Grönsaker vitlök gul lök citroner aubergine gurka salladshuvud kruka basilika kruka persilja påse bladspenat tomat,,,,, Hej! En krämig och snabblagad

Läs mer

Drönaren Våren Illustration: Carl Henriksson

Drönaren Våren Illustration: Carl Henriksson Drönaren Våren 2017 Illustration: Carl Henriksson Ordförande har ordet Äntligen har vårvärmen börjat kännas i luften och vi har ett nytt bi-år framför oss. Den 27 mars åkte jag tillsammans med Lennart

Läs mer

SBR - 2009 Lotta Fabricius Preben Kristiansen

SBR - 2009 Lotta Fabricius Preben Kristiansen 1 Honungsbin bor här i Sverige oftast i bikupor, som är deras hus. Husen kan se lite olika ut. Bina vet precis i vilket hus de bor. Hur kan de hitta rätt? 2 Hur många bin kan det bo i en bikupa under sommaren?

Läs mer

För att torr och känslig hud har olika behov.

För att torr och känslig hud har olika behov. För att torr och känslig hud har olika behov. Curami by CCS allt du behöver. Mer än 30 år. Så länge har vi på CCS ägnat åt att ta hand om torr och känslig hud. Den erfarenheten delar vi nu med oss av genom

Läs mer

Fyrbodals-Nytt. Fyrbodals Fibromyalgiförening. Nr 1, våren 2016 Årgång 2

Fyrbodals-Nytt. Fyrbodals Fibromyalgiförening. Nr 1, våren 2016 Årgång 2 Fyrbodals-Nytt Fyrbodals Fibromyalgiförening Nr 1, våren 2016 Årgång 2 Fyrbodals-Nytt nr 2 våren 2016 Hej alla medlemmar! Vi hoppas att ni alla har haft en bra höst och en skön och avkopplande julledighet!

Läs mer

Text: Lotta Fabricius Kristiansen Foto: Preben Kristiansen och Lotta Fabricius Kristiansen

Text: Lotta Fabricius Kristiansen Foto: Preben Kristiansen och Lotta Fabricius Kristiansen Text: Lotta Fabricius Kristiansen Foto: Preben Kristiansen och Lotta Fabricius Kristiansen 2 Foto: Från Boken om Biodling Min familj är som ett samhälle. Mamma är drottningen. Vi har ingen kung, det behövs

Läs mer

Ekologisk produktion- regelverk

Ekologisk produktion- regelverk Ekologisk produktion- regelverk Ordet ekologiskt Vad tycker DU att ekologiskt betyder? Vad är ekologisk produktion? Ekologiskt är ett skyddat begrepp. användning av produktionsmetoder som överensstämmer

Läs mer

Program För Naturskyddsföreningen i Karlshamn Vinterhalvåret

Program För Naturskyddsföreningen i Karlshamn Vinterhalvåret Program För Naturskyddsföreningen i Karlshamn Vinterhalvåret 2018-2019 Att tänka på inför utflykter: Medtag fika om inget annat anges. Ha kläder och skor som passar årstiden och vädret och eventuellt något

Läs mer

FRÄMJAR NYTT. Nr 2 2015 Jursla-Åby

FRÄMJAR NYTT. Nr 2 2015 Jursla-Åby FRÄMJAR NYTT Hej främjare, Härligt, nu är det dags igen för oss alla att komma ut i naturen. Svamp och bär är alltid roligt att plocka. Augusti började bra med svamp/bär men sedan blev det lite torrt.

Läs mer

Medlemsblad höst/vinter 2011

Medlemsblad höst/vinter 2011 Medlemsblad höst/vinter 2011 Välkommen till en höst och vinter med spännande aktiviteter och tävlingar! Ordföranden har ordet Hej! Jag heter Katharina Dahl och är ordförande i Gota Western Riders sedan

Läs mer

Vice ordförande Martin Persson Sekreterare Susanne Skoglund

Vice ordförande Martin Persson Sekreterare Susanne Skoglund 1 STYRELSE Ordförande Björn Svensson 0706-634278 bgs@flaton.se Vice ordförande Martin Persson 0706-647355 martinsapple@hotmail.com Sekreterare Susanne Skoglund 0705-492555 ssvskadeservice@telia.com Kassör

Läs mer

KRAVs regler för biodling omfattar hela kedjan från inköp av djur, foder och vax, till den färdiga produkten.

KRAVs regler för biodling omfattar hela kedjan från inköp av djur, foder och vax, till den färdiga produkten. 6 Biodling Biskötsel främjar i betydande utsträckning jord- och skogsbruksproduktionen genom att bina pollinerar växter. Biodling erbjuder ekosystemtjänster och gynnar mångfald och riklig blomning. Den

Läs mer

Fyrbodals-Nytt. Fyrbodals Fibromyalgiförening. Nr 1, våren 2017 Årgång 3

Fyrbodals-Nytt. Fyrbodals Fibromyalgiförening. Nr 1, våren 2017 Årgång 3 Fyrbodals-Nytt Fyrbodals Fibromyalgiförening Nr 1, våren 2017 Årgång 3 Fyrbodals-Nytt nr 1 våren 2017 Hej! Vi hoppas att ni alla har haft det lugnt och skönt i jul! Det är inte lönt att stressa, för det

Läs mer

ÅRSPROGRAM. Årets färg är grön

ÅRSPROGRAM. Årets färg är grön ÅRSPROGRAM Årets färg är grön 2014 1 Gott nytt år alla Biodlarvänner! Ett nytt biodlarår har börjat och den nyvalda styrelsen tackar för det förtroende årsmötet givit oss att leda föreningen det kommande

Läs mer

Vecka 33. Pastaskruvar med tonfisk. Öppen moussaka. Lotta Lundgren Huevos Rancheros. Vesuvio-pizza

Vecka 33. Pastaskruvar med tonfisk. Öppen moussaka. Lotta Lundgren Huevos Rancheros. Vesuvio-pizza Vecka 33 Pastaskruvar med tonfisk Öppen moussaka Lotta Lundgren Huevos Rancheros Vesuvio-pizza Ekologiska kassen är för dig som känner precis som vi, att det är viktigt med smak, gärna i en skapligt hälsosam

Läs mer

OM FÖRENINGEN 1 Föreningens firma och säte Föreningens firma är Bokenäs Fiber Ekonomiska Förening och styrelsen har sitt säte i Uddevalla kommun.

OM FÖRENINGEN 1 Föreningens firma och säte Föreningens firma är Bokenäs Fiber Ekonomiska Förening och styrelsen har sitt säte i Uddevalla kommun. Information från Bokenäs Fiber - Februari 2014 Hej medlem, Nu verkar det som om vintern har släppt greppet och vi planerar att komma igång med grävningen igen efter vinteruppehållet. Närmast på tur är

Läs mer

Hälsa alla välkomna. Då startar vi.

Hälsa alla välkomna. Då startar vi. Hudvårdstimme Hudvårdstimme Hälsa alla välkomna Hej och välkomna, presentera dig själv och säg att ni idag bjuder på en örtdryck med koncentrat från kinesiskt grönt te samt örter. Den innehåller mycket

Läs mer

Tänk om jag kunde hjälpa er att bjuda varandra på allas erfarenhet och kunskap. Kanske även jag skulle kunna lägga till något.

Tänk om jag kunde hjälpa er att bjuda varandra på allas erfarenhet och kunskap. Kanske även jag skulle kunna lägga till något. Danmarks biodlare Tänk om jag kunde hjälpa er att bjuda varandra på allas erfarenhet och kunskap. Kanske även jag skulle kunna lägga till något. Är det rimligt att alla lär sig tre saker här idag? Vad

Läs mer

Höstmötet Allt du behöver veta inför helgen!

Höstmötet Allt du behöver veta inför helgen! Höstmötet 2019 Allt du behöver veta inför helgen! Kära CISVare, Varmt välkomna till årets Höstmöte 2019! 4-6 oktober, Munkaskogsgården i Habo utanför Jönköping. Helgen är till för att du ska få en inspirerande

Läs mer

Protokoll årsmöte

Protokoll årsmöte Protokoll fört vid Ireortens Biodlarförenings årsmöte 2012 Plats: Ire Naturskola Närvarande: Bengt Eriksson Åke Månsson Lars Nilsson Nils-Erik Svensson Maj-Lis Johansson Göran Åstrand Anna Erlandsson Hans

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 34. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 34. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 34. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 34. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 4 Recept Potatis/ris/pasta 900 gram potatis pkt pasta Grönsaker gul lök vitlök chilipeppar äpplen avokado 400 gram grönkål 500 gram morötter purjolök salladshuvud 50 gram cocktailtomater broccolihuvuden,,,,

Läs mer

MEDLEMSMAIL MARS MÅNAD Datum 2012-03-06

MEDLEMSMAIL MARS MÅNAD Datum 2012-03-06 MEDLEMSMAIL MARS MÅNAD Datum 2012-03-06 Hej! Jippie, våren är här med den vackra solen och de ljusa löftesrika dagarna. Mänskligheten har vaknat och kravlar ur sina vinterbon för att välkomna våren. Underbart!

Läs mer

Krämig sallad på färskpotatis

Krämig sallad på färskpotatis Krämig sallad på färskpotatis Gör en god dressing till färskpotatisen - här är sju tips! 1 Recept Foto: Ulf Svensson Fransk potatissallad Ingredienser 6 personer 1 kg kokt potatis 1 st rödlök 2 msk kapris

Läs mer

HÖSTPROGRAMMET 2019 MEDLEMSTRÄFFAR

HÖSTPROGRAMMET 2019 MEDLEMSTRÄFFAR Huvudsta Klippgatan 8, 171 47 SOLNA pg 129756-3 Hemsida:pro.se/huvudsta E-post: huvudsta@pro.se HÖSTPROGRAMMET 2019 MEDLEMSTRÄFFAR OBS! OBS! OBS! Medlemsträffarna är i Skoga äldrecentrum, på onsdagar,

Läs mer

Årsmötesprotokoll, Hästrikets biodlareförening, kl.13.00, Korrö Hantverksby, logen.

Årsmötesprotokoll, Hästrikets biodlareförening, kl.13.00, Korrö Hantverksby, logen. Årsmötesprotokoll, Hästrikets biodlareförening, 2017-11-11 kl.13.00, Korrö Hantverksby, logen. 1. Årsmötets öppnande. Föreningens ordförande Valter Sandberg hälsade välkommen och öppnade årsmötet. 2. Val

Läs mer

Jordbruksinformation 3 2013. Starta eko Biodling

Jordbruksinformation 3 2013. Starta eko Biodling Jordbruksinformation 3 2013 Starta eko Biodling 2 Börja med ekologisk biodling Text: Thomas Rafstedt Foto: Johann Lang När jag står på marknad och säljer min ekologiska honung får jag ofta frågan All honung

Läs mer

FRILUFTSFRÄMJANDET LJUSDAL VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2018

FRILUFTSFRÄMJANDET LJUSDAL VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2018 FRILUFTSFRÄMJANDET LJUSDAL VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2018 Om oss Våra verksamheter Friluftsfrämjandet är Sveriges största och bredaste friluftsorganisation med 100 000 medlemmar och 7000 ideella ledare. I

Läs mer

Västra Regionen av Koloniträdgårdsförbundet

Västra Regionen av Koloniträdgårdsförbundet Västra Regionen av Koloniträdgårdsförbundet www.koloni-vastreg.se Till Västra Regionens medlemsföreningar, regionstyrelsen, revisorerna och valberedning samt styrelsen för värdföreningen Eklundshovs Koloniträdgårdsförening

Läs mer

Protokoll årsmöte

Protokoll årsmöte Protokoll fört vid Ireortens Biodlarförenings årsmöte 2018 Plats: Ire Naturskola Närvarande: Nils-Erik Svensson Göran Åstrand Christel Englesson Anna Erlandsson Hans Erlandsson Per-Arne Thorell Marie Algotsson

Läs mer

Augusti. Minska på kemikalierna. 1.Välj ekologisk mat. 2. Dra ned på snabbmat och halvfabrikat

Augusti. Minska på kemikalierna. 1.Välj ekologisk mat. 2. Dra ned på snabbmat och halvfabrikat Augusti Minska på kemikalierna Tänk igenom vad som är nödvändigt i kemikalieskåpet och undvik onödig närkontakt med skadliga ämnen och kemikalier. Vi möter många kemikalier varje dag, och tyvärr är det

Läs mer

Wow, hösten är här. Så mycket att lära sig, höstlov och Halloween. Spännande! Mica lär sig om återvinning. Busiga Pyssel med NR 5, 2017

Wow, hösten är här. Så mycket att lära sig, höstlov och Halloween. Spännande! Mica lär sig om återvinning. Busiga Pyssel med NR 5, 2017 NR 5, 2017 Wow, hösten är här. Så mycket att lära sig, höstlov och Halloween. Spännande! Nummer 5 Vecka 38 46 2017 Mica lär sig om återvinning Busiga Halloweentrix Pyssel med pussel I butiken... Vad enkelt

Läs mer

Regler för biodling. och. produkter från bisamhällen

Regler för biodling. och. produkter från bisamhällen 0 Regler för biodling och produkter från bisamhällen för användning av Demeter, Biodynamisk och liknande märkning Reviderade juni 2014 Gäller fr.o.m. juli 2015 Järna 2015 Postadress: Skillebyholm, 153

Läs mer

Uppdaterad. Tisdag v 47. Torsdag v 46. Tisdag v 45. Måndag v 43. Tisdag v 42

Uppdaterad. Tisdag v 47. Torsdag v 46. Tisdag v 45. Måndag v 43. Tisdag v 42 Uppdaterad Vill du vara med från starten, rulla då ner till slutet av dokumentet. Nya inlägg alltid först. Tisdag v 47 Utvärdering Avslutning Torsdag v 46 Vattnets kretslopp Tisdag v 45 Kretslopp Tippen

Läs mer

DRAFTLINE - RENGÖRING AV ÖLANLÄGGNING

DRAFTLINE - RENGÖRING AV ÖLANLÄGGNING Vad är Draftline? Draftline är ett rengöringsmedel för Fatölsanläggningar. Det är basiskt och löser mycket effektivt upp organiska ämnen, t.ex. beläggningar i en ölslang. Draftline innehåller kemikalier

Läs mer

Recept. Ingredienser v.18. Hej! Bra att ha hemma v.18. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror!

Recept. Ingredienser v.18. Hej! Bra att ha hemma v.18. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror! Ingredienser v.8 Kött/fisk Ca 500 gram blandfärs Ca 600 gram laxfilé pkt rökt skinka Recept 2 Potatis/ris/pasta mm kg potatis 2, Grönsaker 2 gula lökar vitlök bit ingefära lime 2 paprikor 450 gram morötter

Läs mer

Klimat, vad är det egentligen?

Klimat, vad är det egentligen? Klimat, vad är det egentligen? Kan man se klimatet, beröra, höra eller smaka på det? Nej, inte på riktigt. Men klimatet påverkar oss. Vi känner temperaturen, när det regnar, snöar och blåser. Men vad skiljer

Läs mer

Trädgårdsföreningen Liljekonvaljen höstprogram 2014

Trädgårdsföreningen Liljekonvaljen höstprogram 2014 Trädgårdsföreningen Liljekonvaljen höstprogram 2014 Trädgårdsföreningen Liljekonvaljens höstprogram 2014 Hej! Liljekonvaljen fyller 15 år i höst och det vill vi fira under årets skördemarknad. Under hösten

Läs mer

Årsmöte onsdag 8 februari 2012 kl 19.00 i Stuvsta gamla stationshus

Årsmöte onsdag 8 februari 2012 kl 19.00 i Stuvsta gamla stationshus Medlemsblad för Huddingeortens Biodlareförening Nr 1 2012 Årsmöte onsdag 8 februari 2012 kl 19.00 i Stuvsta gamla stationshus Läs styrelsens verksamhetsberättelse på nästa uppslag och framåt, valberedningens

Läs mer

Torsö Skärgårdsfiber. Foto CARLSTRÖM BILD. Ekonomisk förening

Torsö Skärgårdsfiber. Foto CARLSTRÖM BILD. Ekonomisk förening Foto CARLSTRÖM BILD inbjuder till information, diskussion och eftermiddagsfika Torsö Bygdegård, söndag 22/3, klockan 15.00 Lägesrapport från styrelsen VänerEnergi, samförläggning av fiber med elnätet,

Läs mer

VÅRPROGRAMMET Elisabet Brolin berättar om sina spännande resor i Ecuador och Galapagos öarna.

VÅRPROGRAMMET Elisabet Brolin berättar om sina spännande resor i Ecuador och Galapagos öarna. Huvudsta Klippgatan 8, 171 47 SOLNA pg 129756-3 Hemsida:pro.se/huvudsta E-post: huvudsta@pro.se VÅRPROGRAMMET 2019 MEDLEMSTRÄFFAR OBS! OBS! OBS! Medlemsträffarna är åter i Skoga äldrecentrum, på onsdagar,

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 7. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 7. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 7. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 7. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v 7 Recept Kött/fisk Ca 600 gram laxfilé Ca 600 gram fläskkotlett Ca 700 gram tvådelad kycklingfilé Potatis/ris/pasta kg potatis Hej! Stekta lax med het majs- och zucchinisallad får

Läs mer

vid tvättning av sådana. Handskas icke hårdhänt med tyget. Använd icke kraftig lut. Gnugga icke mot knogarna eller mot bräde.

vid tvättning av sådana. Handskas icke hårdhänt med tyget. Använd icke kraftig lut. Gnugga icke mot knogarna eller mot bräde. Våta konstfibcrtyger rivas lätt, var därför aktgam vid tvättning av sådana. Använd icke borste. Gnugga icke mot knogarna eller mot bräde. Handskas icke hårdhänt med tyget. Använd icke kraftig lut. Ett

Läs mer

Medlemsmöten VÄLKOMNA!

Medlemsmöten VÄLKOMNA! Medlemsmöten Våra medlemsmöten äger rum på E 18. Om det skulle bli några förändringar, meddelar vi det i Eskilstuna-Kuriren, samma vecka som mötet är, under rubriken Föreningsnytt! Vi hoppas, att så många

Läs mer

Projektredovisning Utbildningsstruktur för biodlare NP 2013. 36-5882/12. www.biodlarna.se

Projektredovisning Utbildningsstruktur för biodlare NP 2013. 36-5882/12. www.biodlarna.se Projektredovisning Utbildningsstruktur för biodlare NP 2013. 36-5882/12. Problem/frågeställningar Inte lika utbildning överallt. Olika nivåer på förkunskaper. Finns inte den utbildning jag vill ha just

Läs mer

Ingredienser v 34. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 34. Köp gärna med fler matvaror! Familjekasse 3-dagar

Ingredienser v 34. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 34. Köp gärna med fler matvaror! Familjekasse 3-dagar Familjekasse -dagar Ingredienser v 4 Recept Kött/fisk Ca 600 gram torskfilé Ca 600 gram minutkycklingfilé 2 förp chorizo 2 Potatis/ris/pasta 2 kg potatis 2, Hej! Den här veckan bjuder på många härliga

Läs mer

En sund bigård Bihälsa - Binas sjukdomar

En sund bigård Bihälsa - Binas sjukdomar Bihälsa - Binas sjukdomar Vad säger lagen om biodling? - flyttningstillstånd vid flytt över församlingsgräns - anmäla biinnehav - anmäla vid misstanke om eller påvisning av vissa sjukdomar Sjukdomar och

Läs mer

Furulund / Våren 2019 PENSIONÄRERNA HAR SIN EGEN FOLKRÖRELSE VÄLKOMMEN DU OCKSÅ. Öppet hus torsdagar mellan

Furulund / Våren 2019 PENSIONÄRERNA HAR SIN EGEN FOLKRÖRELSE VÄLKOMMEN DU OCKSÅ. Öppet hus torsdagar mellan Furulund 2018 / Våren 2019 PENSIONÄRERNA HAR SIN EGEN FOLKRÖRELSE Öppet hus torsdagar mellan 10. 00-11. 30 (ej juli) Här finns det alltid någon från styrelsen som tar sig tid till att lyssna på dina idéer,

Läs mer

De svenska superbären

De svenska superbären 1 De svenska superbären Gojibär, acai och incabär kallas ofta superbär och hyllas för sina hälsofrämjande effekter. Men de är dyra! Plocka istället dina egna superbär- i Sverige. HÄLSA Nypon, blåbär och

Läs mer

DROTTNINGARNA ÄR GULMÄRKTA I ÅR!

DROTTNINGARNA ÄR GULMÄRKTA I ÅR! Nu börjar det snart bli dags att ta en första titt in i bikuporna. DROTTNINGARNA ÄR GULMÄRKTA I ÅR! 2 Medlemmarna i Svenska Österbottens Biodlare r. f. kallas till ordinarie Vårmöte som hålles söndagen

Läs mer

Skövde Fågelklubb. Program våren 2015. www.skovdefagelklubb.se. Foto: K-O Hvass

Skövde Fågelklubb. Program våren 2015. www.skovdefagelklubb.se. Foto: K-O Hvass Skövde Fågelklubb Program våren 2015 Foto: K-O Hvass www.skovdefagelklubb.se Skövde Fågelklubb Adressen är Norra Bergvägen 21, Skövde, detta är också vår klubblokal. Banggiro är: 489-7930 Post skickas

Läs mer

150 RECEPT FRÅN NESTLÉ

150 RECEPT FRÅN NESTLÉ Recept 135-142 150 RECEPT FRÅN NESTLÉ 1 CHOKLADFONDANT MED AFTER EIGHT Ingredienser: 100 g smör 125 g mörk choklad 4 pastöriserade äggulor 4 pastöriserade äggvitor 40 g socker 20 g vetemjöl 10 stycken

Läs mer

god bakning önskar Nybaka med kokosmjöl! Glutenfritt Rikt på fibrer och protein

god bakning önskar Nybaka med kokosmjöl! Glutenfritt Rikt på fibrer och protein god bakning önskar Nybaka med kokosmjöl! Glutenfritt Rikt på fibrer och protein Fröbröd med GOJIBÄR Ett alldeles ljuvligt bröd som är fullproppat med nyttigheter. Perfekt som frukostbröd, på ostbrickan,

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 32. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 32. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 32. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 32. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v Recept Potatis/ris/pasta kg potatis, Grönsaker rödlök gul lök vitlök paprika blomkål chilipeppar citron kruka dill knippe rädisor ask babyspenat kg morötter,,,, Hej! Välkomna till

Läs mer

Verksamhetsberättelse FUB Skara-Götene år 2014

Verksamhetsberättelse FUB Skara-Götene år 2014 Skara-Götene FUB Verksamhetsberättelse 2014 Sid 1 (5) Verksamhetsberättelse FUB Skara-Götene år 2014 Styrelsen för FUB, Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning i Skara-Götene får härmed

Läs mer

Bya Nytt. Höst /vinter Ansvarig utgivare:

Bya Nytt. Höst /vinter Ansvarig utgivare: Bya Nytt Höst /vinter 2010 Ansvarig utgivare: KIIF:s styrelse för 2010 består av: Ordförande: Sekreterare: Kassör: Ledamöter: Robert Edskär & Larsa Högstomm Ingela Aagesson Iris Berg Roland Berg Markus

Läs mer

150 RECEPT FRÅN NESTLÉ

150 RECEPT FRÅN NESTLÉ Recept 41-48 150 RECEPT FRÅN NESTLÉ 41 FITNESS MED GRANATÄPPLE MORGONKICK Ingredienser 1 granatäpple 1 glas hallonfil/halloncultura 2 msk FITNESS Gör så här Rensa ut kärnorna ur granatäpplet och lägg dem

Läs mer

Skövde Fågelklubb. Program hösten 2015. www.skovdefagelklubb.se. Foto: K-O Hvass

Skövde Fågelklubb. Program hösten 2015. www.skovdefagelklubb.se. Foto: K-O Hvass Skövde Fågelklubb Program hösten 2015 www.skovdefagelklubb.se Skövde Fågelklubb Adressen är Norra Bergvägen 21, Skövde, detta är också vår klubblokal. Man blir medlem i klubben genom att sätta i 150 kr

Läs mer

Protokoll årsmöte

Protokoll årsmöte Protokoll fört vid Ireortens Biodlarförenings årsmöte 2016 Plats: Ire Naturskola Närvarande: Stig Boklund Bengt Eriksson Mogens Vedel Åke Månsson Nils-Erik Svensson Göran Åstrand Christel Englesson Anna

Läs mer