Kommunala pensionärsrådet (13) Åke Forsberg Christer Nyberg, -15:00 Rolf Lindström Ann-Sofie Ingman Åke Persson

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kommunala pensionärsrådet 2015-12-10 1 (13) Åke Forsberg Christer Nyberg, -15:00 Rolf Lindström Ann-Sofie Ingman Åke Persson"

Transkript

1 Kommunala pensionärsrådet (13) Plats och tid Sammanträdesrum Aktivisten, Gnistan, Gullänget, kl. 13:00-16:10 Beslutande Tjänstgörande ersättare Anna Belle Strömberg Marianne Westin Maude Eriksson Anna Sundberg, -15:00 Lena Kvarnström Åke Forsberg Christer Nyberg, -15:00 Rolf Lindström Ann-Sofie Ingman Åke Persson Gunilla Rödin Else-Marie Backman John-Erik Westman Per-Mathis Nyberg Edit Persson John Nilsson Ordförande Omsorgsnämnden Omsorgsnämnden Kultur- och fritidsnämnden Kommunstyrelsen PRO PRO PRO PRO PRO SKPF SKPF SPF SPF Humanistiska nämnden Samhällsbyggnadsnämnden Justerare Plats och tid Sekreterare Paragrafer Ordförande Justerare Eva Isaksson Anna-Belle Strömberg Gunilla Rödin BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Instans Anslaget sätts upp Förvaringsplats för protokollet Anslaget tas ned Underskrift

2 Kommunala pensionärsrådet (13) Ej tjänstgörande Ulla Grundberg-Larsson Omsorgsnämnden ersättare Doris Hamberg Omsorgsnämnden Gunilla Kallin Kultur- och fritidsnämnden Göran Wåhlstedt Kommunstyrelsen Anna-Greta Strandberg PRO Margareta Nyberg PRO Sven-Erik Johansson PRO Staffan Strandberg, -15:45 PRO Solveig Olsson SKPF Nea-Marie Österlund,-15:45 SPF Fredrik Svedberg SPF Övriga deltagare Eva B Sellin, humanistiska nämndens ordförande Lena Hurtigh, avdelningschef ordinärt boende, välfärdsförv. Ann-Christin Nordin, medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS), välfärdsförvaltningen Eva Isaksson, sekr.

3 Kommunala pensionärsrådet (13) 43 Öppnande, upprop, dagordning, justering Sammanträdet öppnas av ordföranden. Upprop sker av närvarande ledamöter och ersättare. Förslag till dagordning godkänns. Ordföranden tillsammans med Gunilla Rödin, SKPF justerar protokollet den 22 december 2015, kl. 13: Parentation Ersättaren i kommunala pensionärsrådet Gunnar Melin (L) har avlidit efter en tids sjukdom. Gunnar har varit ersättare i kommunala pensionärsrådet sedan mars Gunnars minne hedras med en stunds tystnad. 45 Ny ersättare efter Oscar Jutterström (S), omsorgsnämnen Till ny ersättare i kommunala pensionärsrådet efter Oscar Jutterström (S) har omsorgsnämnden den 18 november utsett Emma Sundelin (S) för återstoden av innevarande mandatperiod. 46 Vad är ett värdigt boende för äldre i Örnsköldsviks kommun Från PRO har inkommit skrivelse med rubricering Vad är ett värdigt boende för äldre i Örnsköldsviks kommun. Även SKPF och SPF seniorerna har ställt sig bakom den upprättade skrivelsen. I skrivelsen har framförts önskemål att de ytterst ansvariga politikerna ska besvara ställda frågor. Glenn Nordlund har inte möjlighet att delta vid dagens pensionärsråd men har istället delgett Anna-Belle kommunstyrelsens synpunkter. Anna-Belle Strömberg, omsorgsnämndens ordförande och Eva B Selling, humanistiska nämndens ordförande, besvarar de frågor som ställts i skrivelsen. Hur sjuk ska personerna i fråga då vara för att få möjlighet att leva med den trygghet som vård och omsorgsboenden innebär? Eva B Selling; Det krävs ett myndighetsbeslut för att bli tilldelad ett särskilt boende. Det finns ingen entydigt svar för hur sjuk en person ska vara men den

4 Kommunala pensionärsrådet (13) enskilda ska ha ett vårdbehov dygnet runt. Det gör en individuell bedömning som styrs av socialtjänstlagen och kommunallagen. John-Erik Westman; Det finns en färsk statlig utredning SOU 2015:85 Bostäder att bo kvar i Bygg för gemenskap i tillgänglighetssmarta boendemiljöer. Hur påverkar den inriktningen i kommunens tankesätt för den här verksamheten? Eva B Selling; Statliga offentliga utredningar påverkar naturligtvis kommunens sätt att tänka och påverkar verksamheten. Det är viktigt att ordna med en bra hemtjänst, att ordna träffpunkter och öka tillgängligheten om äldre ska ges möjlighet att bo kvar hemma. Vad står till buds för resterande 83 procent av befolkningen som är 80 år och äldre? Anna-Belle Strömberg; Det är en fråga som delas av kommunstyrelsen och omsorgsnämnden. I första hand handlar det om ett eget ansvar att så länge som möjligt planera sitt eget boende vid sin ålderdom. Ett alternativ kan vara att flytta till en bostad som är mer tillgänglig och efter det kan trygghetsboende vara en möjlighet. Idag finns det trygghetsboenden i Bredbyn och Sundhem. ÖviksHem håller också på att ställa om Linden till ett trygghetsboende. Det ska byggas 160 lägenheter i gamla stadshuset och de ska kommer att byggas att de även är tillgängliga för äldre. Vid Kronan byggs två hus med ca 50 lägenheter. Det är små lägenheter och byggs med tanke att kostnaderna ska hållas nere. Även nere vid hamnen byggs ett antal lägenheter och det är enbart hyresrätter. De personer som har hemtjänst har förtur till trygghetsboendena enligt de kriterier som är antagna av kommunfullmäktige. Om man inte har behov av särskilt boende finns diverse stöd att tillgå som t.ex. anhörigstöd, demenssjuksköterska, växelvård, hemtjänst, hemsjukvård och utredningshemtjänst. Christer Nyberg; Bakgrunden till skrivelsen är att med fler äldre är det risk för fler sjuka och hur ska detta pareras nu när Sundhem har sålts och att antalet särskilt boendeplatser minskas? Det finns dessutom planer på att sälja ytterligare servicehus.

5 Kommunala pensionärsrådet (13) Eva B Selling; Det är bra att servicehusen konverteras eftersom de inte är byggda utifrån dagens vårdbehov. De flesta kommuner funderar i samma tankegångar. En bostadsförsörjningsplan ska enligt bostadsförsörjningslagen upprättas för att skapa förutsättningar för alla att leva i goda bostäder den ska omfatta även behov för äldre, människor med psykisk ohälsa och så vidare. Anna-Greta Strandberg; Påtalar att det finns människor med psykisk ohälsa som är placerade i demensboenden. John-Erik Westman, Parametern att det blir fler sjuka äldre saknas i lokalförsörjningsplanen och i beräkningen att 17 procent behöver särskilt boende. Anna-Belle Strömberg; Det som ingår i lokalförsörjningsplanen och som revideras årligen är demografin, hur många platser som finns, hur ser boendemiljön ut, hur ser arbetsmiljön ut, m.m. Dessutom har gjorts en omvärldsanalys bland andra kommuner vilka beräkningsgrunder som används. Tidigare gjordes beräkningarna utifrån 20 procent och då stod många platser tomma. Korttidsplatser ingår inte i beräkningarna och troligtvis kommer vi framledes att kunna använda dessa platser till permanenta platser. De fastighetsrelaterade insatser som ingår i planen är att Ett antal servicehus kommer att läggas ut för försäljning med intentionen att de kommer att omvandlas till trygghetsboende eller seniorboende. Nytt vård- och omsorgsboende byggs i Själevad (Rosenborg) med 90 platser. Vård- och omsorgsboendet ska stå färdigt för inflyttning 2018 och ersätter nuvarande servicehus i Rosenborg. Ett arbete påbörjas för att identifiera platser i vård- och omsorgsboenden som är i behov av renovering eller omstrukturering. Projektering av nytt vård- och omsorgsboende påbörjas under 2018/2019 för att möta upp efterfrågan under Till pensionärsrådet i februari planeras information om framtida planering inom särskilt boende. Anna-Greta Strandberg; Det kan finnas en oro till att bli tvingad att bo kvar i hemmet bland de som idag blir äldre. Anna-Belle Strandberg; Det är inte säker att det behövs ett vård och omsorgsboende som alternativ till att bo kvar i hemmet. Istället kan ett trygghetsboende vara alternativet. Kommunen ska stimulera till fler trygghetsboenden.

6 Kommunala pensionärsrådet (13) Det ekonomiska brytpunkten för hemtjänst kontra vård och omsorgsboende är 35 immar i veckan. Om dessa överskrids blir hemtjänstkostnaderna högre än om personen fått plats på ett särskilt boende. Hur stor andel av de som idag ansöker om en plats på ett boende får negativt besked? Eva B Selling; Under perioden 1 januari 2013 till 30 november 2015 har 20 personer fått avslag till särskilt boende och 841 har beviljats boende. Det har varit 58 delavslag, t.ex. ansökan avser specifikt boende som inte har tillgodosetts. Under samma tidsperiod har för servicehus 61 personer fått avslag och 189 beviljats boende. Vanligaste orsaken till ett avslag är att personen skulle passa bättre i ett trygghetsboende och då kan det ges stöd på annat sätt. Är det möjligt att omfördela medel i kommunbudgeten för att förstärka situationen kring boende för äldre? Är det möjligt att bygga om eller tidigarelägga nybyggen för att förbättra situationen mot nuvarande plan? Anna-Belle Strömberg; Om medel ska ombudgeteras i kommunbudgeten blir det i så fall bekostnad av andra verksamheter. Prioriterade områden idag är omsorg och skola. Om det uppstår en akut situation måste omsorgsnämnden signalera till kommunstyrelsen om detta och kommunstyrelsen får göra en bedömning utifrån behovet. Göran Wåhlstedt; För nuvarande mandatperiod finns 600 miljoner kronor till investeringar men det måste göras bedömning vad som är viktigast för kommunen. Personligen anser Göran att det är barn och ungdomar som bör prioriteras. Marianne Vestin; Ett förtydligande till Göran Wåhlstedth - om kommunen inte investerar för mer än 600 miljoner kronor så ökar inte låneskulden. Anna-Belle Strömberg; Det är viktigt att all verksamhet fungerar inom välfärdsförvaltningen, att hemsjukvården fungerar, att hemtjänsten fungerar, att larmen fungerar och att låsen fungerar. Har fullt förtroende till kommunstyrelsen att medlen fördelas på ett rättvist sätt. Kommunala pensionärsrådet beslut Kommunala pensionärsrådet tackar för lämnad information.

7 Kommunala pensionärsrådet (13) 47 Kommun- och enkätundersökningen 2015 Lena Hurtigh, avdelningschef Ordinärt boende, informerar om kommun- och enkätundersökningen 2015 för ordinärt boende och särskilt boende. Sammanställningar biläggs protokollet. Enkätsvaren omfattar jämförelser för Örnsköldsviks kommun åren 2012, 2014 och 2015 samt för länet 2015 och för riket 2015 och innehåller redovisning inom följande områden. Ordinärt boende Andel enheter med möjlighet att tillgodose behov av vård och omsorg utför av personal som talar annat språk än svenska, ex. finska, meänkieli, samiska. Andel enheter med aktuella, skriftliga och på ledningsnivå fastställda rutiner (lågt resultat beroende på tolkning av frågan) Möjlighet att påverka tider för insatser Kontaktman/kontaktperson Aktuell genomförandeplan Personalens omsättning Särskilt boende Andel enheter med möjlighet att tillgodose behov av vård och omsorg utför av personal som talar annat språk än svenska, ex. finska, meänkieli, samiska. Boråd Kontaktman/kontaktperson Aktuell genomförandeplan Möjlighet att påverka tider för insatser Aktivitet och träning Måltider Behov av hälso- och sjukvårdsåtgärder Kontakt med legitimerad personal Aktuell vårdplan Vård av personer med urininkontinens Individuellt utprovade inkontinenshjälpmedel Läkemedelsgenomgångar Enkel eller fördjupad sgenomgång Personalens omsättning

8 Kommunala pensionärsrådet (13) Kommunala pensionärsrådet beslut Kommunala pensionärsrådet tackar för lämnad information. 48 Tillsyn via kamera Lena Hurtigh, avdelningschef Ordinärt boende, informerar om ett påbörjat projekt om tillsyn via kamera. Projektets syfte är att kunna erbjuda en Trygg och ostörd sömn för de som är lättväckta eller upplever att nattsömnen blir störd av besök. Projektet kommer att pågå under 9 månader. Ordinärt boende utrustas med fyra kameror och särskilt boende har en kamera för tillsyn. Tillsynen kommer att vara frivillig. Tillsynen fungerar på så sätt att kameran har mörkerseende, monteras hemma hos brukaren på väggen eller t.ex. på en bokhylla och placeras så att vårdtagaren syns i kameran. Kameran är bara aktiv då personalen gör tillsynen och antal tillsyner per natt sker i överenskommelse med brukaren. Personalen utrustas med en läsplatta och det är endast möjligt att logga in utifrån den tid som är överenskommen med brukaren. Bilden är svartvit, rörlig och inget ljud hörs. Bilden sparas inte. Tillsyn via kamera ska underlätta det vardagliga arbetet och frigöra tid för insatser där den mänskliga kontakten verkligen behövs. Lena beräknar att om projektet blir permanent bör det räcka med ca 10 kameror. Kostnaden för projektet är beräknat till kronor. Kommunala pensionärsrådet beslut Kommunala pensionärsrådet tackar för lämnad information. 49 Nulägesbeskrivning, Västernorrlands kommuner särskilt boende och hemsjukvården Ann-Christin Nordin, MAS informerar om sanvändning i Västernorrlands län inom särskilt boende och hemsjukvården. Presentationen biläggs protokollet. Undersökningen sker i samverkan mellan landsting och kommuner i Västernorrland.

9 Kommunala pensionärsrådet (13) Nulägesbeskrivning 2015 särskilt boende Visar sanvändningen för personer 75 år och äldre inom kommunala boenden i Västernorrland under en dag i september månad. Denna lägesbeskrivning har gjorts sedan Antal stående per patient i genomsnitt särskilt boende I Örnsköldsvik är antalet 8,5 st. (2014 8,3 st.). I länet 7,2 st (2014 7,1 st.). Antal vid behov per patient i genomsnitt särskilt boende I Örnsköldsvik är antalet 4,3 st. (2014 3,7 st). I länet 3,0 (2014 3,0 st.). Andel patienter som har sömnmedel som stående I Örnsköldsvik ca 15 % (2014 ca 16 %). I länet ca 15 % (2014 ca 16 %). Siffran var ca 45 % i Örnsköldsvik år Andel patienter som har sömnmedel vid behov I Örnsköldsvik ca 17 % (2014 ca 13 %). I länet ca 12 % (2014 ca 12 %). Andel patienter som har neuroleptika (mot psykiatriska problem) som stående I Örnsköldsvik ca 11 % (2014 ca 9 %). I länet ca 12 % (2014 ca 11 %). Siffran var 18 % i Örnsköldsvik år Andel patienter som har NSAID (antiinflammatoriska preparat) som stående I Örnsköldsvik ca 1,1 % (2014 ca 1,1 %). I länet ca 0,6 % (2014 ca 0,9 %). Siffran var ca 5,2 % i Örnsköldsvik år Andel patienter som har Laxantia (medel mot förstoppning) som stående I Örnsköldsvik ca 66 % (2014 ca 66 %). I länet ca 48 % (2014 ca 49 %). Andel patienter som har Laxantia vid behov I Örnsköldsvik ca 41 % (2014 ca 36 %). I länet ca 36 % (2014 ca 34 %). Andel patienter som har Tramadol (smärtstillande ) som stående I Örnsköldsvik 0,2 % (2014 0,2 %). I länet 0,5 (2014 0,4 %). Läkemedlet är inte lämpligt att använda om man är 75 år och äldre. Andel patienter som har Tramadol vid behov I Örnsköldsvik 0,2 % (2014 0,6 %). I länet 0,2 (2014 0,7 %). Nulägesbeskrivning 2015 hemsjukvård Första mätningen Den visar sanvändningen inom hemsjukvården i Västernorrland under måndag-fredag vecka 39. Det avser personer 75 år och äldre som har hjälp med shanteringen av hemsjukvården.

10 Kommunala pensionärsrådet (13) Antal stående per patient i genomsnitt hemsjukvård Örnsköldsvik antalet stående 8,0 st. (2014 7,4 st.) I länet 7,6 st. (2014 7,1 st.) Antal vid behov per patient i genomsnitt hemsjukvård Örnsköldsvik är antalet 2,7 st (2014 1,7 st). I länet 2,6 (2014 2,2 st). Andel patienter som har sömnmedel som stående I Örnsköldsvik ca 15 % (2014 ca 20 %) Andel patienter som har sömnmedel vid behov I Örnsköldsvik ca 11 % (2014 ca 7 %) Andel patienter som har neuroleptika (mot psykiatriska problem) som stående I Örnsköldsvik ca 6 % (2014 ca 5 %). Andel patienter som har NSAID (antiinflammatoriska preparat) som stående I Örnsköldsvik ca 1,8 %. Andel patienter som har Tramadol (smärtstillande ) som stående I Örnsköldsvik ca 0.9 % (2014 1,7 %). Andel patienter som har Laxantia (medel mot förstoppning) som stående I Örnsköldsvik ca 33 % (2014 ca 28 %). Andel patienter som har Laxantia vid behov I Örnsköldsvik ca 26 % (2014 ca 35 %). Inom särskilt boende ska det årligen genomföras sgenomgångar och det tyder på att få sgenomgångar medför en högre sförbrukning. Kommunala pensionärsrådet beslut Kommunala pensionärsrådet tackar för lämnad information. 50 Information från Länspensionärsrådet John-Erik Westman informerar från Länspensionärsrådet den 4 november Vid Länspensionärsrådet har följande punkter behandlats Landstingets arbete med att nå ekonomi i balans kostnaderna ska minska med ca 260 miljoner kroner och en nystart har påbörjats med bland annat dialog med medborgare och verksamheter.

11 Kommunala pensionärsrådet (13) Avgiftsförändringar patientavgifter. Förslaget har tidigare varit ute på remiss och därför har inte skickats ut det igen eftersom förslaget är oförändrat. Avgiftshöjningen kommer inte att påverka primärvården. Besök vid akuten höjs till 400 kronor. Högkostnadsskyddet förblir oförändrat på kronor. ÄlSa (ÄLdre med SAmmansatta vårdbehov), en försöksverksamhet i Sundsvall för att erbjuda svårt sjuka äldre med upprepade inneliggande vårdtillfällen kontakt med ett geriatrikst hembesökstteam som alternativ vård kontakt. Under försöksperioden 1 oktober 2015 till 29 februari 2016 erbjuds personer boende inom Sundsvalls kommun hembesök. Hembesöksteamet består av geriatriker och två distriktssköterskor. Delårsprognosen för landstinget visar på ett negativ resultat, även för tandvård och primärvård. Problem att rekrytera läkare och sjuksköterskor. Kostnaderna för stafettläkare har ökat med 20 %. Landstinget önskar överta Länsstyrelsens uppdrag för regional utveckling Förslag angående enhetstaxa inom hälso- och sjukvården har skickats på remiss. Kommunala pensionärsrådet beslut Kommunala pensionärsrådet tackar för lämnad information. 51 Övriga frågor Utdelning av broddar Pensionärsorganisationerna tar upp frågan om möjlighet till utdelning av broddar. Det bör undersökas om och hur landstinget och kommun kan samarbeta kring detta? Frågan tas upp vid nästa möte med arbetsutskottet. Sammanträdeslokaler Lokaler har bokats i Fjällräven Center för kommunala pensionärsrådets sammanträden för Pensionärsorganisationerna har informerats att lokalerna kommer att möbleras i skolsittning och ingen ommöblering kommer att beställas. Det finns bra parkeringsmöjligheter och möjligheter till lunch. Pensionärsorganisationerna har ställt sig positiva till att lokaler har bokats på Fjällräven Center.

12 Kommunala pensionärsrådet (13) Bussåkning i Örnsköldsvik Pensionärsorganisationerna har synpunkter på bussåkning i Örnsköldsvik. Det är stark kopplat mot miljöaspekter. Frågan tas upp vid nästa möte med arbetsutskottet. Internet på särskilda boenden Nybygget i Själevad kommer att utrustas med möjlighet till internetuppkoppling och det har också framförts önskemål att befintliga boenden ska utrustas med möjlighet till internetuppkokppling. Enligt uppgift behöver kostnaderna inte vara så stora. Omsorgsnämnden har i maj 2015, 61 efter en skrivelse av Marianne Vestin (S) och Ulla Grundberg-Larsson (S) uppdragit till välfärdsförvaltningen att undersöka vad det kan innebära för förvaltningens verksamheter, för brukarna, för fastighetsoch IT-avdelningarna, vilka kostnader ses för både verksamheten och brukarna och vilken tidsaspekt ses om alla boenden uppgraderas med internetuppkoppling och fler valbara tv-kanaler. Frågan tas upp vid nästa möte med arbetsutskottet. Betalning i parkeringsautomater Från och med hösten 2016 kommer möjligheten att betala med mynt inte längre vara möjligt i kommunens parkeringsautomater. Det kommer endast vara möjligt att betala med SMS eller betalkort. Anna-Belle Strömberg meddelar att när det gäller frågan om parkeringsautomater har Kjell Yngvér framför önskemål att få informera vid pensionärsrådets kommande sammanträde i februari Frågan tas upp vid nästa möte med arbetsutskottet. 52 Avslutning Ordföranden och vice ordförande önskar alla en God Jul och ett Gott Nytt År.

13 Kommunala pensionärsrådet (13) Nästa sammanträde Tid: Torsdagen den 11 februari 2016, kl. 13:00. Plats: Sammanträdesrum Färjan, Fjällräven Center

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, Fjällräven center - Fjärden, kl. 13:00-16:10 Ledamöter

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, Fjällräven center - Fjärden, kl. 13:00-16:10 Ledamöter Kommunala pensionärsrådet 2018-02-14 1 (10) Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, Fjällräven center - Fjärden, kl. 13:00-16:10 Ledamöter Ordförande Per Nylén (S), kommunstyrelsen, Gunnar Eklöf (V), omsorgsnämnden

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet 2016-02-11 1 (13) Åke Forsberg Christer Nyberg Rolf Lindström. Åke Persson Gunilla Rödin Else-Marie Backman

Kommunala pensionärsrådet 2016-02-11 1 (13) Åke Forsberg Christer Nyberg Rolf Lindström. Åke Persson Gunilla Rödin Else-Marie Backman Kommunala pensionärsrådet 2016-02-11 1 (13) Plats och tid Sammanträdesrum Fjärden, Fjällräven Center, kl. 13:00 15:50 Beslutande Tjänstgörande ersättare Justerare Plats och tid Anna Belle Strömberg Marianne

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet 27 augusti 2015 1 (10) Plats och tid Sammanträdesrum Aktivisten, Gnistan Gullänget, kl. 13:00-16:20.

Kommunala pensionärsrådet 27 augusti 2015 1 (10) Plats och tid Sammanträdesrum Aktivisten, Gnistan Gullänget, kl. 13:00-16:20. Kommunala pensionärsrådet 27 augusti 2015 1 (10) Plats och tid Sammanträdesrum Aktivisten, Gnistan Gullänget, kl. 13:00-16:20. Beslutande Anna Belle Strömberg Marianne Westin Susanne Sturk, -14:15 Anna

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet (13) Sammanträdesrum Aktivisten, Gnistan, Gullänget, kl. 13:00 15:25

Kommunala pensionärsrådet (13) Sammanträdesrum Aktivisten, Gnistan, Gullänget, kl. 13:00 15:25 Kommunala pensionärsrådet 2017-02-16 1 (13) Plats och tid Sammanträdesrum Aktivisten, Gnistan, Gullänget, kl. 13:00 15:25 Beslutande Tjänstgörande ersättare Anna-Belle Strömberg Marianne Vestin Susanne

Läs mer

Plats och tid Rosenbacken, Själevad kl. 13:00-16:00

Plats och tid Rosenbacken, Själevad kl. 13:00-16:00 Kommunala pensionärsrådet 2018-05-02 1 (10) Plats och tid Rosenbacken, Själevad kl. 13:00-16:00 Ledamöter Tjänstgörande ersättare Dick Gidlöf PRO Ordförande Per Nylén (S) kommunstyrelsen Gunnar Eklöf (V),

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet 29 oktober (10) Åke Forsberg Christer Nyberg Rolf Lindström Åke Persson Gunilla Rödin Else-Marie Backman

Kommunala pensionärsrådet 29 oktober (10) Åke Forsberg Christer Nyberg Rolf Lindström Åke Persson Gunilla Rödin Else-Marie Backman Kommunala pensionärsrådet 29 oktober 2015 1 (10) Plats och tid Sammanträdesrum Aktivisten, Gnistan Gullänget, kl. 13:00-16:05. Beslutande Anna Belle Strömberg Marianne Westin Annika Westin Anna Sundberg

Läs mer

Plats och tid Fjällräven Center, Örnsköldsvik, kl. 13:00-16:15. Ordförande Marcus Sellgren (S) kommunstyrelsen Anna Sundberg (S) Gunilla Kallin (C)

Plats och tid Fjällräven Center, Örnsköldsvik, kl. 13:00-16:15. Ordförande Marcus Sellgren (S) kommunstyrelsen Anna Sundberg (S) Gunilla Kallin (C) Kommunala pensionärsrådet 2019-02-14 1 (12) Plats och tid Fjällräven Center, Örnsköldsvik, kl. 13:00-16:15 Ledamöter Tjänstgörande ersättare Else-Marie Backman Ordförande Marcus Sellgren (S) kommunstyrelsen

Läs mer

Plats och tid Fjällräven Center, Hamnen, Örnsköldsvik, kl. 13:00-15:30

Plats och tid Fjällräven Center, Hamnen, Örnsköldsvik, kl. 13:00-15:30 Kommunala pensionärsrådet 2018-08-29 1 (8) Plats och tid Fjällräven Center, Hamnen, Örnsköldsvik, kl. 13:00-15:30 Ledamöter Ordförande Per Nylén (S), kommunstyrelsen Gunnar Eklöf (V), omsorgsnämnden Göran

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet (13) Åke Forsberg Rolf Lindström Ann-Sofie Ingman, -15:45 Åke Persson Gunilla Rödin Else-Marie Backman

Kommunala pensionärsrådet (13) Åke Forsberg Rolf Lindström Ann-Sofie Ingman, -15:45 Åke Persson Gunilla Rödin Else-Marie Backman Kommunala pensionärsrådet 2016-06-09 1 (13) Plats och tid Sammanträdesrum Fjärden, Fjällräven Center, kl. 13:00 16:05 Beslutande Tjänstgörande ersättare Anna Belle Strömberg Marianne Vestin Maude Eriksson

Läs mer

A-salen, kommunhuset, Sollefteå. Enligt närvaro- och tjänstgöringslista. Ann-Kristine Hjelte, sekreterare. Ordförande...

A-salen, kommunhuset, Sollefteå. Enligt närvaro- och tjänstgöringslista. Ann-Kristine Hjelte, sekreterare. Ordförande... 1 (10) Datum Tid Kl. 13:00 15:45 Plats Beslutande Övriga närvarande A-salen, kommunhuset, Sollefteå Enligt närvaro- och tjänstgöringslista Ann-Kristine Hjelte, sekreterare Underskrifter Sekreterare...

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet (13) Christer Nyberg Rolf Lindström Gunilla Rödin Else-Marie Backman. Sten Westman

Kommunala pensionärsrådet (13) Christer Nyberg Rolf Lindström Gunilla Rödin Else-Marie Backman. Sten Westman Kommunala pensionärsrådet 2016-10-13 1 (13) Plats och tid Sammanträdesrum Fjärden, Fjällräven Center, kl. 13:00 15:55 Beslutande Tjänstgörande ersättare Åke Forsberg, PRO Marianne Vestin Maude Eriksson

Läs mer

Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe Kl 08:30-09:30, 14:30-15:35.

Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe Kl 08:30-09:30, 14:30-15:35. Omsorgsnämnden 2009-09-16 1 (9) Plats och tid Beslutande ledamöter Beslutande ersättare Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe Kl 08:30-09:30, 14:30-15:35. Christina Karlsson (S) ordförande Gunnar

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningen

Vård- och omsorgsförvaltningen 1(10) Plats och tid Tjädernhuset, sammanträdesrum Vargen, kl. 13.30 Beslutande Ledamöter Se närvarolista sidan 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista sidan 2 Övriga närvarande Ersättare Se närvarolista

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet (13) Åke Forsberg Christer Nyberg. Åke Persson Gunilla Rödin Else-Marie Backman.

Kommunala pensionärsrådet (13) Åke Forsberg Christer Nyberg. Åke Persson Gunilla Rödin Else-Marie Backman. Kommunala pensionärsrådet 2016-08-25 1 (13) Plats och tid Sammanträdesrum Fjärden, Fjällräven Center, kl. 13:00 16:05 Beslutande Tjänstgörande ersättare Justerare Plats och tid Anna Belle Strömberg Maude

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet 28 april 2015 1 (10) Plats och tid Sammanträdesrum Fjädern, Fjällräven Center, kl 13:00-16:15.

Kommunala pensionärsrådet 28 april 2015 1 (10) Plats och tid Sammanträdesrum Fjädern, Fjällräven Center, kl 13:00-16:15. Kommunala pensionärsrådet 28 april 2015 1 (10) Plats och tid Sammanträdesrum Fjädern, Fjällräven Center, kl 13:00-16:15. Beslutande Anna-Belle Strömberg Ordförande Marianne Westin Omsorgsnämnden Maude

Läs mer

OSKARSHAMNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 1 Kommunala pensionärsrådet 2008-04-17

OSKARSHAMNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 1 Kommunala pensionärsrådet 2008-04-17 Sammanträdesdatum 1 Plats och tid Oskarshamnssalen, stadshuset Beslutande Ulf Nilsson Ordförande, kommunstyrelsen Bo Malm Socialnämnden Arne Johansson PRO, Oskarshamn Willy Nilsson PRO, Misterhult Birger

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunala Pensionärsrådets au 2015-04-23 1 (10) Plats och tid Stadshuset, Gunnar Lindbergs arbetsrum, kl 09:30 12:15 Beslutande Agnetha Eriksson, ordf Brith Fäldt, samhällsbyggnadsnämnden Gösta Öhman,

Läs mer

Christina Johansson (M), ordförande

Christina Johansson (M), ordförande ! SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida! 1(8) KHR/KPR Plats och tid Kommunhuset, Pyramiden Kl. 13.30 16.00 Beslutande Ledamöter Christina Johansson (M), ordförande KHR/KPR: Ann-Marie Hammar, SKPF Jonny Molander,

Läs mer

Marianne Ahlqvist. Annika Forslin. Birgitta Medin. Marianne Ahlqvist

Marianne Ahlqvist. Annika Forslin. Birgitta Medin. Marianne Ahlqvist Protokoll 1 (10) Plats och tid: Forsa Rehab, Fredens Kulle, kl 13:00-16:00 Förtroendevalda: Beslutande: Ej beslutande: Birgitta Medin (M) ordf Majvor Westberg-Jönsson (S) Roland Lodén (PRO) Gösta Larsson

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet 24 februari ( )

Kommunala pensionärsrådet 24 februari ( ) Kommunala pensionärsrådet 24 februari 2011 1 ( ) Plats och tid Sammanträdesrum Aktivisten, Gnistan, kl 13:00-16:15. Beslutande Anna-Belle Strömberg Omsorgsnämnden Marianne Westin Omsorgsnämnden Uno Tjernström

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Sammanträdesdatum Kommunala pensionärsrådet 2013-10-09 1(8) Sida Plats och tid Kommunhuset i Åsele, 2013-10-09, kl 10 00-11 30 Beslutande Thord Dahlberg ordförande Anna-Stina Uddeby Evert Vestberg Birgitta

Läs mer

Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe, kl. 10:00 10:35

Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe, kl. 10:00 10:35 Kommunstyrelsen 2011-12-19 1 (9) Plats och tid Beslutande Övriga deltagare Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe, kl. 10:00 10:35 Ordförande: Elvy Söderström (S) Ledamöter: Glenn Nordlund (S),

Läs mer

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 9: Anita Danielsson (M), Gunilla Hammarlund (S) Kommundirektör Agneta Marelll

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 9: Anita Danielsson (M), Gunilla Hammarlund (S) Kommundirektör Agneta Marelll Kommunstyrelsen 2010-09-27 1 (5) Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 9:00 09.15 Beslutande Övriga ersättare: Övriga deltagare Ordförande: Glenn Nordlund (S) Ledamöter: Marianne Vestin (S), Jim

Läs mer

Äldre och läkemedel Landstinget Västernorrland

Äldre och läkemedel Landstinget Västernorrland Äldre och läkemedel Landstinget Västernorrland Emelie Fagerberg, apotekare Eva Oskarsson, geriatriker 141030 Smarta råd om läkemedel för äldre Samarbete LVN, SPF och PRO Information till äldre och anhöriga

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet 26 februari 2015 1 (12) Plats och tid Sammanträdesrum Aktivisten, Gnistan, kl 13:00-16:20.

Kommunala pensionärsrådet 26 februari 2015 1 (12) Plats och tid Sammanträdesrum Aktivisten, Gnistan, kl 13:00-16:20. Kommunala pensionärsrådet 26 februari 2015 1 (12) Plats och tid Sammanträdesrum Aktivisten, Gnistan, kl 13:00-16:20. Beslutande Anna-Belle Strömberg Ordförande Marianne Westin Omsorgsnämnden Maude Eriksson

Läs mer

A-salen, kommunhuset, Sollefteå. Enligt närvaro- och tjänstgöringslista

A-salen, kommunhuset, Sollefteå. Enligt närvaro- och tjänstgöringslista 1 (10) Datum Tid Kl. 13:00 16:10 Plats Beslutande A-salen, kommunhuset, Sollefteå Enligt närvaro- och tjänstgöringslista Övriga Jerry Mähler, verksamhetschef äldreomsorgen 15 närvarande Catrin Holm, verksamhetschef

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet 14 juni (8)

Kommunala pensionärsrådet 14 juni (8) Kommunala pensionärsrådet 14 juni 2012 1 (8) Plats och tid Sammanträdesrum Aktivisten, Gnistan, kl 10:00-12:45. Beslutande Anna-Belle Strömberg Omsorgsnämnden Uno Tjernström Omsorgsnämnden Marianne Vestin

Läs mer

1 (5) PROTOKOLL Handikapp- och pensionärsrådet 2015-03-04. Förvaltningsbyggnaden, Storgatan 27. Ledamöter: Helena Öhlund, KS ordförande

1 (5) PROTOKOLL Handikapp- och pensionärsrådet 2015-03-04. Förvaltningsbyggnaden, Storgatan 27. Ledamöter: Helena Öhlund, KS ordförande 1 (5) Tid: Kl 10.00-11.45 Plats: Lokal: Älven Förvaltningsbyggnaden, Storgatan 27 Ledamöter: Helena Öhlund, KS ordförande Sterling Nilsson, DHR Vanja Nordlund, Reumatikerna Gösta Andersson, PRO Aina Hortlund,

Läs mer

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 10:00 10:15

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 10:00 10:15 Kommunstyrelsen 2010-05-31 1 (5) Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 10:00 10:15 Beslutande Övriga deltagare Ordförande: Elvy Söderström (S) Ledamöter:, Glenn Nordlund (S), Jim Sundelin (S), Lena

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet 2013-05-21 8

Kommunala pensionärsrådet 2013-05-21 8 Kommunala pensionärsrådet 2013-05-21 8 Plats och tid Hjernet, 2013-05-21 kl. 10.00-11.25 Beslutande Övriga deltagande Tom Rymoen (M), ordförande Bertil Nilsson, PRO Enar Moberg, PRO Ulf Eklund, PRO Siv

Läs mer

Anette Nilsson, socialchef Camilla Lindström, förvaltningssekreterare Solveig Sjöbladh

Anette Nilsson, socialchef Camilla Lindström, förvaltningssekreterare Solveig Sjöbladh SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(7) Pensionärsrådet Plats och sammanträdestid Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen Torsdag 15 februari 2018, kl 13.00-14.30. Beslutande Ledamöter Eva Berglund (S), ordförande i

Läs mer

Sammanträdesdatum 2014-11-19

Sammanträdesdatum 2014-11-19 2014-11-19 Sida 1 (8) Sammanträde med Pensionärsrådet Plats och tid Sociala sektorn, Förvaltningshuset, kl. 09.30-12.00 ande Övriga deltagande Marianne Löwgren (C), ordförande Diana Laitinen-Carlsson,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunala Pensionärsrådets au 2014-08-14 1 (6) Plats och tid Gunnar Lindbergs arbetsrum, torsdag 14 augusti 2014, kl 09:30-11:30 Beslutande Gunilla Bergstedt, SPF, ordf JaanEric Lundqvist, SKPF Rune Berglund,

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet protokoll

Kommunala pensionärsrådet protokoll Datum: måndagen den 5 mars 2018 Tid: 13:00-14.55 Plats: Östra Roten Justeringsdag: fredagen den 9 mars Paragrafer: 1-7 Utses att justera: Dick Bergström (SPF Seniorerna Lilla Edetbygden) Underskrifter:

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunala Pensionärsrådets au 2012-08-16 1 (7) Plats och tid Stadshuset, torsdag 16 augusti 2012, kl 09:30 12:00 Beslutande Agnetha Eriksson, ordf Gösta Öhman, PRO JaanEric Lundqvist, SKPF Gunilla Bergstedt,

Läs mer

Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen Torsdag 5 april 2018, kl

Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen Torsdag 5 april 2018, kl Pensionärsrådet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(8) Plats och sammanträdestid Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen Torsdag 5 april 2018, kl 13.00-15.15 Beslutande Ledamöter Eva Berglund (S), ordförande i socialnämnden

Läs mer

Örkelljungasalen, Kommunhuset Torsdagen den 19 februari 2015 kl. 09.00 12.00

Örkelljungasalen, Kommunhuset Torsdagen den 19 februari 2015 kl. 09.00 12.00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 Kommunala pensionärsrådet Kommunala handikapprådet Plats och tid Beslutande Örkelljungasalen, Kommunhuset Torsdagen den 19 februari 2015 kl. 09.00 12.00 Jane Holmström Björkman,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL - Kommunala pensionärsrådet 2015-02-19 Blad 1 (12) Plats och tid Folkets hus, sammanträdesrum Grelsgård kl. 13-15 Beslutande Roger Kristofersson, ordförande Verner Hammar (S) Christine Nilsson Lif (PRO)

Läs mer

Kommunala Pensionärsrådet

Kommunala Pensionärsrådet 1(12) Plats och tid Tjädernhuset, sammanträdesrum Vargen, kl. 13.30 Beslutande Ledamöter Se närvarolista sidan 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista sidan 2 Övriga närvarande Ersättare Se närvarolista

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet (15)

Kommunala pensionärsrådet (15) Kommunala pensionärsrådet 2016-04-14 1 (15) Plats och tid Sammanträdesrum Fjärden, Fjällräven Center, kl. 13:00 15:50 Beslutande Tjänstgörande ersättare Anna Belle Strömberg Marianne Vestin Maude Eriksson

Läs mer

PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2012-10-04 1 (5)

PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2012-10-04 1 (5) 1 (5) PLATS OCH TID Stadshuset, Bäve sammanträdesrum, kl. 09.00-11.30 NÄRVARANDE LEDAMÖTER Arne Lindh, PRO Mauritz Eliasson, PRO Lennart Johansson, PRO Stig Axelsson, SPF Viken Sten Sävland, SPRF avd 44

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala pensionärsrådet Datum Sid (11)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala pensionärsrådet Datum Sid (11) 2011-05-31 1 (11) Plats och tid Sammanträdesrum 1, Stadshuset, kl. 09.00-12.00 ande Ledamöter Lars-Göran Wiberg (c), ordf Solbritt Lindborg (mp), ON Siv Nilsson, PRO Ingegärd Jönsson, PRO Pauli Petersson,

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet

Kommunala pensionärsrådet 2016-09-27 1 (10) Plats och tid Ks-salen, Stadshuset kl. 13-16.15 Beslutande Tommy Bohman (S), ordf, Nils-Erik Olofsson (S), SPF - Lennart Carlsson, Birgitta Sigfridsson, Eva Wahlgren PRO - Iron Henriksson,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunala Pensionärsrådet 2012-11-29 1 (11) Plats och tid Berggården, torsdag 29 november 2012, kl 13:00 15:30 Beslutande Agnetha Eriksson, ordf Rune Öberg, PRO Gösta Öhman, PRO Inger Berglund, PRO JaanEric

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet protokoll

Kommunala pensionärsrådet protokoll Datum: måndagen den 22 oktober 2018 Tid: 13:00-15.00 Plats: Östra Roten Justeringsdag: torsdagen den 25 oktober 2018 Paragrafer: 28-35 Utses att justera: Gunilla Ståhlberg (PRO Lilla Edet) Underskrifter:

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunala Pensionärsrådet 2013-02-12 1 Plats och tid Stadshuset, sammanträdesrum Skive kl.13.30-16.20 Beslutande Ledamöter Sten Fransson, ordförande Kommunledningsutskottet Aina Wåhlund Lärande och stödutskottet

Läs mer

Kommunhuset, , kl Lena Vilhelmsson. Elving Claesson

Kommunhuset, , kl Lena Vilhelmsson. Elving Claesson 01-12 Plats och tid Kungshamn, "Tryggö", Kommunhuset, kl 13.00 17.00. Beslutande Elving Claesson (S), ordförande Leif Holm Sven Sundblad Rune Rohdin, 01-08 Stefan Jurcic Gert Larsson Ulla Turemark Gunilla

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum. Kommunala pensionärsrådet (9)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum. Kommunala pensionärsrådet (9) Kommunala pensionärsrådet 2010-02-09 1 (9) Plats och tid Kommunhuset Strömsund, Almen kl 09.30-12.15 Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Lars Edin (fp), ordförande

Läs mer

Sammanträdesrum Korallen, Arken Kl 08:30-09:30, 13:00-15:30. Eva Edberg (S) Gunnar Eklöf (V) - 47

Sammanträdesrum Korallen, Arken Kl 08:30-09:30, 13:00-15:30. Eva Edberg (S) Gunnar Eklöf (V) - 47 Omsorgsnämnden 2010-05-11 1 (11) Plats och tid Beslutande ledamöter Sammanträdesrum Korallen, Arken Kl 08:30-09:30, 13:00-15:30. Christina Karlsson (S) ordförande Gunnar Holmberg (S) Anna-Lena Holmström

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (7)

Sammanträdesprotokoll 1 (7) Sammanträdesprotokoll 1 (7) Plats och tid Arvika Näringslivscenter, kl. 13.00 16.00 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Jonas Ås, ordförande (S) Aina Wåhlund (S) Maria Rönnehäll (S) Lars-Åke Wickman

Läs mer

Kommunala Pensionärsrådet PROTOKOLL

Kommunala Pensionärsrådet PROTOKOLL Kommunala Pensionärsrådet PROTOKOLL 2018-08-13 KALLELSE 1(1) Kommunala Pensionärsrådet Lisa Hedin Datum 2018-07-11 Kommunala Pensionärsrådet kallas härmed till sammanträde måndag den 13 augusti 2018 kl.

Läs mer

I Il ~ Landstinget. Protokoll från Pensionärsrådets sammanträde PROTOKOLL LPR. Tid: , kl Plats: Landstingshuset, Futurum Falun

I Il ~ Landstinget. Protokoll från Pensionärsrådets sammanträde PROTOKOLL LPR. Tid: , kl Plats: Landstingshuset, Futurum Falun I Il ~ Landstinget DALARNA Sammanträde 2017-05-17 11-19 Sid 1 (7) Protokoll från Pensionärsrådets sammanträde Tid: 2017-05-17, kl. 13.00-15.30 Plats: Landstingshuset, Futurum Falun Beslutande Elin Noren

Läs mer

Underskrifter Paragrafer 7-12. Marie Jesson. Pia Wårdsäter. Marianne Pettersson BEVIS OM ANSLAG

Underskrifter Paragrafer 7-12. Marie Jesson. Pia Wårdsäter. Marianne Pettersson BEVIS OM ANSLAG 2011-05-10 8 Plats och tid Kommunhuset, A-salen kl 13:00-16:00 Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Pia Wårdsäter (S), ordförande Håkan Thomsson (MP) Urban Blomster

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (11)

Sammanträdesprotokoll 1 (11) Sammanträdesprotokoll 1 (11) Plats och tid Skive, kl. 13.30 Beslutande ledamöter Sten Fransson, Ordförande (S) Maria Rönnehäll (S) Gerd-Else Bergdahl (RPG) Laila Andersson (PRO) Stig Nordling (PRO) Birgitta

Läs mer

ANSLAGSBEVIS Justeringen har tillkännagivits via anslag

ANSLAGSBEVIS Justeringen har tillkännagivits via anslag 1 Tid: Kl 10 00-12 00 Plats: Selet Förvaltningsbyggnaden, Storgatan 27 Ledamöter Helena Öhlund, KS ordförande Anita Karlsson, PRO Karl-Erik Sjöberg, SPF Jan-Ove Olsson, HRF Ulla-Britt Lindbäck, Reumatiker/Allergi

Läs mer

Kommunala Pensionärsrådet

Kommunala Pensionärsrådet 1(9) Kommunala Pensionärsrådet Plats och tid Studierummet, Lagunen, kl. 14.00 15.30 Beslutande Ledamöter Bengt Nilsson (PRO Bromölla), ordförande Bo Jönsson (V) Gudrun Bengtsson (SD) Bojan Nilsson (PRO

Läs mer

Sammanträdesdatum Paragrafer Sid Pensionärsrådet (7) Plats och tid Landstingets huvudkontor, kl

Sammanträdesdatum Paragrafer Sid Pensionärsrådet (7) Plats och tid Landstingets huvudkontor, kl Pensionärsrådet 2011-02-16 1-10 1(7) Plats och tid Landstingets huvudkontor, kl 14.00 16.00 Ordinarie ledamöter Tjänstgörande ersättare Närvarande ersättare Övriga Utses att justera Sören Bertilsson, ordförande,

Läs mer

... Hans Granlund. Socialförvaltningen...

... Hans Granlund. Socialförvaltningen... Sammanträdesprotokoll 2017-05-15 1 Kommunala pensionärsrådet Plats och tid Rune Lindström-rummet på Malmen klockan 10:15-12:00 Beslutande Hans Granlund Ordförande Gertraude Bergström Kommunstyrelsen Kristina

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet 13 december 2012 1 (11)

Kommunala pensionärsrådet 13 december 2012 1 (11) Kommunala pensionärsrådet 13 december 2012 1 (11) Plats och tid Sammanträdesrum Aktivisten, Gnistan, kl 13:00-16:20. Beslutande Anna-Belle Strömberg Omsorgsnämnden Uno Tjernström Omsorgsnämnden Marianne

Läs mer

Länspensionärsrådet (LPR) 1-13

Länspensionärsrådet (LPR) 1-13 PROTOKOLL 1(5) Diarienummer Plats: Regionens hus, Sal B Närvarande: Ej närvarande: Solveig Löfdahl, PRO, vice ordf Mari Lindahl, L Lena Persson, S Helena Stålhammar, C 7-12 Kjell Lindström, SPF Birgitta

Läs mer

Ulla Neubüser (SPF Botkyrka) Ulla Neubüser (SPF Botkyrka) ANSLAG/BEVIS Vård- och omsorgsförvaltningen

Ulla Neubüser (SPF Botkyrka) Ulla Neubüser (SPF Botkyrka) ANSLAG/BEVIS Vård- och omsorgsförvaltningen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[10] Kommunala pensionärsrådet 2013-02-05 Plats och tid Kommunalhuset Tumba rum 2:3, kl 16:00-18:00 Beslutande Gabriel Melki (S), ordförande Jean-Pierre Zune (PRO Tumba) Martin Koff

Läs mer

Kommunala Pensionärsrådet Ordföranden i pensionärsorganisationer

Kommunala Pensionärsrådet Ordföranden i pensionärsorganisationer Kommunala Pensionärsrådet Ordföranden i pensionärsorganisationer Sammanträdesdatum 2011-12-08 Kl 09.00 11.55 Kommunhuset, KS-salen 1 Sammankallat av: Nina Klüwert Sekreterare: Ulla K Ortuño Ordförande:

Läs mer

Kommunens representanter Anna Johansson, S, ordförande. Pensionärsrepresentanter Per Johansson, SPF Dacke Barbro Sjöholm, SPRF Blåklinten Ordinarie

Kommunens representanter Anna Johansson, S, ordförande. Pensionärsrepresentanter Per Johansson, SPF Dacke Barbro Sjöholm, SPRF Blåklinten Ordinarie Kommunala pensionärsrådet 2011-05-18 1 Plats och tid Sammanträdesrum Appuna, Stadshuset, Mjölby, kl 14.00-15.55 Beslutande Kommunens representanter Anna Johansson, S, ordförande Pensionärsrepresentanter

Läs mer

Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe Kl 15.00-16.50. Marianne Vestin (S) Örjan Forsberg (S)

Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe Kl 15.00-16.50. Marianne Vestin (S) Örjan Forsberg (S) Omsorgsnämnd 2012-03-21 1 (11) Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe Kl 15.00-16.50 Beslutande Anna-Belle Strömberg (S) ordf Göran Algotsson (C) ledamöter Kristoffer Park (S) Anita

Läs mer

Sammanträdesdatum

Sammanträdesdatum 2016-05-25 Sida 1 Sammanträde med Pensionärsrådet Plats och tid Förvaltningshuset, Södra Kyrkogatan 4, Eksjö, lokal: Garvaren, kl. 09.30-12.00 ande Kerstin Robertson (M), ordförande Berit Ekedahl, Ingatorp

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunala Pensionärsrådet 2014-08-28 1 (8) Plats och tid Öjagårdens samlingssal, kl 13:00 16:00 Beslutande Övriga deltagande Agnetha Eriksson, ordf Rune Öberg, PRO Gösta Öhman, PRO Inger Berglund, PRO

Läs mer

Klein Karlsson, ersätter Gerd Thildberg Eksjö PRO. Görel Johansson, Eksjö PRO Lennart Karlsson, SPF seniorerna Eksjö

Klein Karlsson, ersätter Gerd Thildberg Eksjö PRO. Görel Johansson, Eksjö PRO Lennart Karlsson, SPF seniorerna Eksjö 2017-02-20 Sida 1 (10) Sammanträde med Kommunala pensionärsrådet Plats och tid Kommissarien kl 09.30 12.00 ande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Marie-Louise Gunnarsson,

Läs mer

Siw Magnusson, SPF, ej tjg ers Sofie Eén, sekreterare. Britt Larsson Kommunhuset i Krokom den 15 september

Siw Magnusson, SPF, ej tjg ers Sofie Eén, sekreterare. Britt Larsson Kommunhuset i Krokom den 15 september 1(10) Plats och tid Mus-Olle, måndagen den, klockan 9.00 11.35 Beslutande Ledamöter Elisabeth Svensson, M, socialnämnden Tage Jonsson, PRO Gulli Edman, PRO Eivor Eriksson, PRO Sten-Åke Jonsson, PRO, tjg

Läs mer

PROTOKOLL Datum Kommunala Pensionärsrådet Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter

PROTOKOLL Datum Kommunala Pensionärsrådet Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Plats och tid Veckeborummet, 13:15-16:00 Beslutande: Ove Schönning (S) vice ordförande Stig Almström (LB) Sylvia Olsson (KD), tjänstgörande ersättare Jan Nilsson, PRO Ljusdal Kurt Rådlund, PRO Hennan Ewy

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala Pensionärsrådet 2010-11-03. Anita Lomander

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala Pensionärsrådet 2010-11-03. Anita Lomander Sammanträdesdatum Sida 1 (11) Plats och tid Kinnaström, Kinna, kl 10.00 12.00 Beslutande PRO Kenneth Persson PRO Britt Mossberg PRO Gunnar Andersson PRO Rune Johansson SPF Rigmor Davidsson SPF Annie Andersson

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö Onsdag 28 november 2012 kl. 13:00-15:50. Ulla Britt Hånell Sekreterare

Kommunkontoret i Bergsjö Onsdag 28 november 2012 kl. 13:00-15:50. Ulla Britt Hånell Sekreterare NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (7) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö Onsdag 28 november 2012 kl. 13:00-15:50 Beslutande Åke Bertils (S) Ordförande Anders Engström

Läs mer

PROTOKOLL Kommunala Pensionärsrådet 1(8)

PROTOKOLL Kommunala Pensionärsrådet 1(8) 1(8) Plats och tid: Hövdingasalen, medborgarkontoret, Nödinge Kl. 13:00 16:00 Beslutande: Boel Holgersson Omsorg- och arbetsmarknadsnämnden Eva Eriksson Omsorg- och arbetsmarknadsnämnden Rolf Gustavsson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunala Pensionärsrådet 2012-05-31 1 (10) Plats och tid Munkberga, kl 13:00-16:30 Beslutande Agnetha Eriksson, ordf Rune Öberg, PRO Gösta Öhman, PRO Inger Berglund, PRO JaanEric Lundqvist, SKPF Ingrid

Läs mer

Stöd o omsorgschef May Hansson Nämndsekreterare Birgitta Schmidt Områdeschef Gunilla Dahlin, HVB-hemmet

Stöd o omsorgschef May Hansson Nämndsekreterare Birgitta Schmidt Områdeschef Gunilla Dahlin, HVB-hemmet 1(7) Plats och tid Kommunkontoret, Foxen, Årjäng, den 14 november kl 10.00-12.00 Beslutande Ledamöter Knut Janson, ordf Elsie Olsson, SPF, PRO Lisbeth Larsson, SPF Stina Hesselborn-Ek, PRO Staffan Nilsson,

Läs mer

Kommunala pensionärsrådets möte

Kommunala pensionärsrådets möte 1 (5) Kommunala pensionärsrådets möte 2018-11-26 Kommunhuset: kl. 09.00 11.30 Ledamöter: Ingela Svensson, 1:e vice ordförande i socialnämnden Inger Wiman, PRO Jan Forsberg, PRO Bert Gren, PRO Lennart Tildemyr,

Läs mer

29 Motionssvar efter återremiss, psykosocial verksamhet (Kst/2016:627)

29 Motionssvar efter återremiss, psykosocial verksamhet (Kst/2016:627) Kommunfullmäktige 2018-03-26 1 (5) 29 Motionssvar efter återremiss, psykosocial verksamhet (Kst/2016:627) Ärendebeskrivning Kommunfullmäktige överlämnade i november 2016 en motion angående psykosocial

Läs mer

Sammanträdesrum Bäve plan 0, kl.13:00-13:50

Sammanträdesrum Bäve plan 0, kl.13:00-13:50 med funktionsnedsättning Sammanträde Plats och tid Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga med funktionsnedsättning Sammanträdesrum Bäve plan 0, kl.13:00-13:50 Evy Gahnström (V) Mauritz Eliasson, PRO

Läs mer

Pensionärsrådet. Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum grå, , kl. 15:00-17

Pensionärsrådet. Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum grå, , kl. 15:00-17 Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum grå, 2018-03-05, kl. 15:00-17 Beslutande: Susanne Jönsson (KS) ordförande Elisabeth Kullenberg (KS) Hans Bengtsson (SPF) Greta Lemminge (PRO) Lars Stenberg (PRO)

Läs mer

PROTOKOLL Kommunala Pensionärsrådet 1(9)

PROTOKOLL Kommunala Pensionärsrådet 1(9) 1(9) Plats och tid: C-salen, medborgarhuset, Alafors Kl. 13:00-16:00 Beslutande: Boel Holgersson Omsorg- och arbetsmarknadsnämnden Eva Eriksson Omsorg- och arbetsmarknadsnämnden Rolf Gustavsson Kommunstyrelsen

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 1 Plats och tid Vidablick, kalasrummet, kl. 08.30 12.00 Närvarande Sune Håkansson (RP) Äldrenämnden, ordförande Anders Lund (M) Äldrenämnden, ledamot Bo Johansson (S), Äldrenämnden, ledamot Åke Olsson

Läs mer

Datum Werna Hansson (S) Bernt Idehed (PRO Bromölla) Arne Danielsson (PRO Gualöv-Nymölla)

Datum Werna Hansson (S) Bernt Idehed (PRO Bromölla) Arne Danielsson (PRO Gualöv-Nymölla) 1(8) Kommunala Pensionärsrådet Plats och tid Studierummet, Lagunen, kl. 14.00 15.50 Beslutande Ledamöter Conny Svensson (S), ordförande Bo Jönsson (V) Gudrun Bengtsson (SD) Bengt Nilsson (PRO Bromölla)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (15)

Sammanträdesprotokoll 1 (15) Sammanträdesprotokoll 1 (15) Plats och tid Ylöjärvi, kl. 13.30 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson, Ordförande (S) Maj-Britt Eriksson (SKPF) Rolf Nyhrén (PRO) Ulf Nilsson (SPF) Gerd-Else

Läs mer

PROTOKOLL 1 (20) Fört vid sammanträde med Kommunala Pensionärsrådet Kommunhuset, stora sammanträdesrummet 7 november 2012, klockan 09.00 11.

PROTOKOLL 1 (20) Fört vid sammanträde med Kommunala Pensionärsrådet Kommunhuset, stora sammanträdesrummet 7 november 2012, klockan 09.00 11. PROTOKOLL 1 (20) Fört vid sammanträde med Kommunala Pensionärsrådet Plats och tid: Närvarande: Kommunhuset, stora sammanträdesrummet 7 november 2012, klockan 09.00 11.30 Sven-Åke Svensson (KD), ordförande

Läs mer

B-salen, kommunhuset, Sollefteå. Enligt närvaro-/tjänstgöringslista

B-salen, kommunhuset, Sollefteå. Enligt närvaro-/tjänstgöringslista 1 (8) Datum Tid Kl. 09.00 11.00 Plats Beslutande B-salen, kommunhuset, Sollefteå Enligt närvaro-/tjänstgöringslista Övriga Ulf Jonasson, ekonom socialförvaltningen 14 närvarande Ulla Fors Nilsson, chefsekonom

Läs mer

Plats och tid Fjällräven Center, Örnsköldsvik, kl. 10: Anna Sundberg (S) Mikael Malmén (S) PRO Gunilla Rödin. SKPF Solveig Olsson

Plats och tid Fjällräven Center, Örnsköldsvik, kl. 10: Anna Sundberg (S) Mikael Malmén (S) PRO Gunilla Rödin. SKPF Solveig Olsson Kommunala pensionärsrådet 2019-04-11 1 (9) Plats och tid Fjällräven Center, Örnsköldsvik, kl. 10:00-12.15 Ledamöter Ordförande Ann-Sofie Ingman PRO Anna Sundberg (S) Omsorgsnämnden 11-12 Anita Danielsson

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet (13)

Kommunala pensionärsrådet (13) Kommunala pensionärsrådet 2017-04-20 1 (13) Plats och tid Sammanträdesrum Fjärden, Fjällräven Center, kl. 13:00 16:20 Beslutande Tjänstgörande ersättare Anna-Belle Strömberg Maude Eriksson Lena Kvarnström

Läs mer

Näringslivets hus, Ölandsgatan 6, Folkbildaren, kl. 09:00 11:30

Näringslivets hus, Ölandsgatan 6, Folkbildaren, kl. 09:00 11:30 2014-03-11 Plats och tid Näringslivets hus, Ölandsgatan 6, Folkbildaren, kl. 09:00 11:30 Närvarande ledamöter och ersättare Christer Falk Göran Lindholm Leif Berglund Jan Berglund Sixten Andersson Hans

Läs mer

Birgitta Granström, omsorgs- och socialutskottet Gerry Ekgrund, PRO Inger Kjällström, PRO Britt Strömberg, PRO Ulf P R Svensson, SPF

Birgitta Granström, omsorgs- och socialutskottet Gerry Ekgrund, PRO Inger Kjällström, PRO Britt Strömberg, PRO Ulf P R Svensson, SPF Plats och tid Kvarnberget, "Kontakten", Kungshamn, kl 14.00-16.00. Öppet sammanträde Beslutande Kristina Frigert, ordförande Leif Åsberg, PRO Rune Rohdin, PRO Gert Larsson, PRO Ulla Turemark, SPF Verena

Läs mer

GISLAVEDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Sammanträdesdatum. Kommunala pensionärsrådet. Sida 2014-06-12 1

GISLAVEDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Sammanträdesdatum. Kommunala pensionärsrådet. Sida 2014-06-12 1 2014-06-12 1 Plats och tid Lokal Fegen Gislaved, kl. 08.30-11.10 Beslutande Bengt Petersson, ordförande Kjell Thelin, socialnämnden Lennart Kastberg, kommunstyrelsen Lennart Häger, SKPF Ulla Petersson,

Läs mer

Stefan Tengberg, ekonomichef Margareta Hammarberg, konsult äldreomsorgen Jan Ekström, mötessekreterare

Stefan Tengberg, ekonomichef Margareta Hammarberg, konsult äldreomsorgen Jan Ekström, mötessekreterare SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (4) Plats och tid Gripen, Gislaved kl. 08.30 11.40 Bengt Petersson, ordförande Lena Åsberg, socialnämnden Lis Melin, socialnämnden Ulla Petersson, SKPF Pentti Kuhna, Finska

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Sammanträdesdatum Kommunala pensionärsrådet 2015-06-11 1 (11) Sida Plats och tid Kommunhuset i Åsele, 2015-06-11, kl 13 30 15 00 Beslutande Thord Dahberg ordförande Stefan Åhlin Helly Johansson Stig Danielsson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (11)

Sammanträdesprotokoll 1 (11) Sammanträdesprotokoll 1 (11) Plats och tid Stadshuset, Skive, kl. 13.30 16.00 Beslutande ledamöter Sten Fransson, ordförande (S) Aina Wåhlund (S) Maj-Britt Eriksson (SKPF) Gerd-Else Bergdahl (RPG) Lars-Åke

Läs mer

66 Motionssvar, Trygghetsboende (Kst/2012:214)

66 Motionssvar, Trygghetsboende (Kst/2012:214) Kommunfullmäktige 2014-04-28 1 (5) 66 Motionssvar, Trygghetsboende (Kst/2012:214) Sammanfattning av ärendet Föreligger motion daterad den 23 april 2012 från alliansen i omsorgsnämnden genom Anna-Lena Holmström

Läs mer

Gun Nilsson (SPF) Birgitta Blomqvist. Kommunkontoret, Ödeshög...

Gun Nilsson (SPF) Birgitta Blomqvist. Kommunkontoret, Ödeshög... 2014-04-29 1 Plats och tid Närvarande Frånvarande Hemsjukvårdens konferensrum, Nygatan 5, Ödeshög Tisdagen 29 april 2014, klockan 10:00-12:10 Weine Bäck (KD) ordförande, socialnämnden Maria Gustafsson

Läs mer

Pensionärsrådet Sidan 1 av 13. Plats och tid Solbackens äldreboende, Länghem kl

Pensionärsrådet Sidan 1 av 13. Plats och tid Solbackens äldreboende, Länghem kl Pensionärsrådet 2008-03-04 Sidan 1 av 13 Plats och tid Solbackens äldreboende, Länghem kl. 13.30-16.10 Beslutande Icke tjänstg ersättare Övriga deltagare Lars Vesterlund, ordf Sture Haglund, vice ordf

Läs mer

Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe Kl 15:00-16:35

Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe Kl 15:00-16:35 Omsorgsnämnden 2011-02-23 1 (17) Plats och tid Beslutande ledamöter Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe Kl 15:00-16:35 Anna-Belle Strömberg (S) ordförande Kristoffer Park (S) Anna-Lena Holmström

Läs mer

B-salen, kommunhuset, Sollefteå. Enligt närvaro-/tjänstgöringslista

B-salen, kommunhuset, Sollefteå. Enligt närvaro-/tjänstgöringslista 1 (9) Datum Tid Kl. 13.00 16.05 Plats ande B-salen, kommunhuset, Sollefteå Enligt närvaro-/tjänstgöringslista Övriga Gert Persson, chef socialförvaltningen 3 närvarande Jerry Mähler, äldreomsorgschef 3

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll torsdag 14 december 2017, kl. 13:00-16:30 Beslutande Solweig Gard (S) Margareta Ivarsson (C) Lennart Eriksson (V) Anita Gustafsson (M) Michael Hamberg (L) Ola Jonsson (M) Lena Lindström (KD) Jan Jansson

Läs mer

Stina-Kajsa Melin Hälso- och sjukvårdsnämnd 4 Elisabeth Mörner Hälso- och sjukvårdsnämnd 4

Stina-Kajsa Melin Hälso- och sjukvårdsnämnd 4 Elisabeth Mörner Hälso- och sjukvårdsnämnd 4 1(8) Plats och tid: Alerummet, Kommunkontoret, Alafors kl. 15.00 16.30 Beslutande Jarl Karlsson Kommunstyrelsen Eva Eriksson Vård- och omsorgsnämnden Bengt Englund SPF Skepplanda Rolf Johannesson PRO Surte/Bohus

Läs mer

Plats och tid Sammanträdesrum Korallen, Arken, kl 13:00-14:45

Plats och tid Sammanträdesrum Korallen, Arken, kl 13:00-14:45 Omsorgsnämnden 2007-09-14 1 (6) Plats och tid Sammanträdesrum Korallen, Arken, kl 13:00-14:45 Beslutande Christina Karlsson (s) Anna-Lena Holmström (c) Gunnar Holmberg (s) Sofia Olsson (c) Lillemor Edlund

Läs mer