Utlysning: Energi- och klimatomställning i offentlig sektor, från kunskap till praktisk tillämpning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utlysning: Energi- och klimatomställning i offentlig sektor, från kunskap till praktisk tillämpning"

Transkript

1 UTLYSNING 1 (7) Dnr Avdelningen ör energieektivisering Enheten ör resurseektivt samhälle Utlysning: Energi- och klimatomställning i oentlig sektor, rån kunskap till praktisk tillämpning Energimyndigheten utlyser omkring 25 miljoner kronor inom programmet Lokal och regional kapacitetsutveckling under åren Stödet har okus på att utveckla oentlig sektors organisatoriska örmåga att bidra till energi- och klimatomställningen. Stödet kan sökas av oentliga aktörer på lokal och regional nivå. Sista ansökningsdag är 24 april 2019, klockan Energimyndigheten utlyser medel till oentliga aktörer på lokal och regional nivå, som vill öka och utveckla sin örmåga att arbeta med energi- och klimatomställning. Projekt som kan å stöd ska ha okus på utvecklande processer, samverkansormer och arbetssätt ör att omsätta beprövade erarenheter och kunskap i praktisk tillämpning. Detta kan även inkludera projekt som sytar till att ta ram och implementera besluts- och kunskapsunderlag eller vägledningar, ör att ge stöd till evidensbaserade och eektiva insatser. Projekten bör relatera till hur Plan- och bygglagen, Miljöbalken eller Lagen om oentlig upphandling kan tillämpas ör ökad energi- och klimatomställning. Projekten ska, utirån den sökandes behov och utmaningar, utgå rån ramtagen kunskap och anpassa och implementera den i praktisk tillämpning. Bakgrund Oentlig sektor på lokal och regional nivå har en viktig roll och goda örutsättningar att bidra till energi- och klimatomställning. Tidigare erarenheter visar på att det inns behov av att utveckla samverkansormer, processer och arbetssätt ör att bättre kunna hantera rågor som rör energi- och klimatomställning i beintlig verksamhet. Det inns även behov av ett utvecklat ledarskap och en örbättrad dialog mellan olika aktörer i samhället, liksom väl avvägda beslutsunderlag och vägledningar som kan ge stöd i arbetet med att tillämpa och integrera energi- och klimataspekter i beintlig lagstitning. Det inns mycket ramtagen kunskap redan, både genom orskning och metoder som andra projekt provat ramgångsrikt. Dessa kunskaper behöver implementeras och anpassas, ör att göra nytta hos ler aktörer som har liknande utmaningar och behov. En sådan lärandekultur och kunskapsöveröring måste aktivt tillämpas och hela tiden utvecklas med individerna i en organisation. EM1000 W-4.0, Box Eskilstuna Besöksadress Gredbyvägen 10 Teleon Teleax registrator@energimyndigheten.se Org.nr

2 2 (7) Som resultat av denna utlysning vill vi se att personer med mandat och örmåga att påskynda energi- och klimatomställningen i oentlig sektor till år 2030 har ökat sin egen örmåga, likväl som en ökad organisatorisk örmåga, att integrera rågor som rör energiomställning och minskad klimatpåverkan. Exempel på projekt som kan å stöd är: Projekt som kan å stöd ska ha okus på processer, arbetssätt, metoder och/eller analysverktyg och vägledningar i syte att åstadkomma ökad örmåga att arbeta med rågor som rör energi- och klimatomställning i oentlig sektor, rån ledningsnivå till operativ verksamhet. Arbetet ska ha sin utgångspunkt i vetenskaplig grund eller tidigare beprövad erarenhet. Vi ser gärna projekt, som utirån Plan- och bygglagen, Miljöbalken och Lagen om oentlig upphandling, omattar exempelvis: oentlig upphandling av energi- och resurseektiva varor och tjänster hela vägen rån beställare till uppöljning och utvärdering. Det kan exempelvis vara ramtagande av vägledningar eller nya rutiner utirån behovsanalyser och marknadsdialoger ör att på olika sätt ställa energi- och hållbarhetskrav i upphandling av mer energieektiva lösningar. miljöbalkens tillämpning ör ökad energihushållning och användning av örnybara energikällor. Det kan exempelvis vara projekt som sytar till samverkan med andra verksamheter och uppdrag ör att integrera energioch klimatrågor inom ler områden och mot olika målgrupper. Det kan också vara ramtagande av vägledningar och kunskapshöjande insatser och metoder gentemot olika beattningar och beslutsattare eller ör utveckling av verksamheten. plan- och bygglagens tillämpning ör ökat okus på energiomställning och minskad klimatpåverkan hela vägen rån översiktsplanering till detaljplanering, strategier och bygglov. Det kan exempelvis vara projekt som synliggör energi- och klimatpåverkan vid olika lokaliseringsalternativ, energiomställning i plan- och byggprocessen, eller traik- och parkeringsplanering som tar sin utgångspunkt i ett mer transporteektivt samhälle, så att väl avvägda beslut kan attas. Projekten kan gärna synliggöra kopplingar mellan energieektivisering och minskad sårbarhet och ökad robusthet vid en kris, med koppling till planeringsprocessen. Vi ser också gärna projekt som utvärderar och aggregerar erarenheter rån tidigare insatser som rör planeringsprocessen, transporteektivt samhälle och oentlig upphandling ör att sedan sammanställa och tillgängliggöra det ör bredare spridning till oentliga aktörer. Mer inormation om programmet och tidigare utlysningar inns att läsa här.

3 3 (7) Omattning och målgrupp Utlysningen riktar sig till oentliga aktörer på lokal eller regional nivå, såsom kommun, landsting, regionala energikontor, aktörer med regionalt utvecklingsansvar eller länsstyrelser. Vi ser gärna sökanden som tidigare inte blivit beviljade medel rån programmet Lokal och regional kapacitetsutveckling Aktörer som öreträder intresseorganisationer, akademi eller näringslivet har inte möjlighet att ta del av stödet inom ramen ör denna utlysning, men år gärna vara med i genomörandet av projekten på lokal och regional nivå. Projektet ska kunna påbörjas och kan hålla på som längst till Energimyndigheten har avsatt omkring 25 miljoner kronor ör projekt ram till Vi ser gärna att ansökningarna omattar mellan kr och kr vilket innebär att omkring projekt kommer att kunna å inansiering inom ramen ör denna utlysning. Utlysningen avser stöd i orm av bidrag upp till 100 % av stödgrundade projektkostnader. Sökande har rätt att göra påslag ör sina aktiska indirekta kostnader med högst 30 % på sina stödberättigande personalkostnader (lön + lönebikostnader) ör projektet. Medlen inom denna utlysning år användas till: Implementering, kunskapsöveröring och utvärderingar av verktyg, metoder, statistik, vägledningar, processer, arbetssätt, policys och riktlinjer och annat kunskapsunderlag. Sammanställningar av vägledningar och kunskapsunderlag utirån beprövad erarenhet eller vetenskaplig grund. Samordning, samverkan och erarenhetsutbyte mellan oentliga aktörer på lokal och regional nivå samt mellan oentliga aktörer och andra aktörer i samhället. Krav och kriterier Följande krav inns på ansökan gällande mål, utörande och uppöljning: Projekten ska grundas i en tydlig problembild, vilken ska beskrivas i ansökan, d.v.s. projekten ska syta till att uppylla ett behov/lösa ett problem relaterat till energi eller klimat inom den oentliga sektorn. Projekten ska i ansökan ange vilken orskning eller beprövad erarenhet rån exempelvis andra projekt eller insatser som detta projekt baseras på. Den tidigare orskningen eller projekten behöver inte vara inansierad av Energimyndigheten. Sökande ska i ansökan beskriva hur de inom projektet avser att tillämpa/implementera denna kunskap. Projekten ska ha en tydlig projektlogik. Eekt- och projektmål, aktiviteter och hur de bidrar till projektmålet, budget samt utvärdering är viktiga delar i projekten som ska vara väl beskrivna i ansökan.

4 4 (7) Eektmålet ska ormuleras så att det beskriver vilken vinst/eekt/ördel i samhället som projektet ska bidra till att uppnå på lång sikt, ett ramtida tillstånd cirka 5 10 år eter projektets slut. Projektmålet visar vilket syte eller vilken huvudinriktning projektet har. Projektmålet ska ormuleras så att det beskriver vad projektet resulterar i och vad det levererar när det avslutas. Projektmålet ligger till grund ör möjligheterna att nå eektmålet. Projektmålet ska kunna ormuleras i en enda mening och det ska gå att mäta. För att veta om projektet uppyller projektmålet ska nuläget beskrivas i ansökan. Projektet kan också ha lera delmål, som alla ska vara mätbara. De aktiviteter ni genomör i projektet ska leda till att ni når era delmål, och i örlängningen projektmålen. Delmålen kan ha olika tidsperspektiv; något kanske ska nås eter bara några månader och några eter ett eller två år men senast vid projektslut. En del projekt kan ha en örväntad sira ör till exempel hur många kommuner som ska delta eller ör hur många underlag som ska tas ram inom projektet. Detta är inte mål utan direkta och mätbara resultat av projektets aktiviteter. De hör därör till aktivitetsplaneringen, inte till målormuleringen. Sökande ska beskriva hur de tänkt utvärdera både hur projektet har gått och hur den organisatoriska örmågan har utvecklats genom projektet. Sökande ska i ansökan beskriva hur projektet samverkar och/eller örstärker eekterna av andra pågående lokala, regionala eller nationella satsningar inom energi- och klimatarbetet. Sökande ska beskriva organisationens kapacitet att genomöra projektet. Beskriv vilka kompetenser eller örvaltningar som kommer delta inom organisationen samt om ni tar hjälp av andra med ytterligare kompetens som behövs ör att driva projektet. Sökande ska i ansökan, om det är ett samverkansprojekt med lera stödmottagande parter, tydliggöra vilken/vilka aktörer som deltar i projektet och i vilken omattning. Sökanden ska också ange hur mycket tid dessa aktörer ska å ersättning ör. Denna samverkan kan ske på olika sätt. Exempelvis kan lera kommuner gå ihop och söka ett projekt med en kommun som ansvarig projektägare och övriga kommuner som stödmottagande parter, eller så kan en regional aktör vara projektägare med lera kommuner som stödmottagande parter.

5 5 (7) Sökande ska i ansökan beskriva hur väl projektet beaktar hållbar utveckling ur lera perspektiv samt uppyllande av miljökvalitetsmål. Projektet ska också beskriva vilket eller vilka av de globala utvecklingsmål som utgör Agenda 2030 som projektet kan bidra till att nå. Ansökningarna ska vara väl genomarbetade och ullständiga. I ansökan ska projektets totala kostnader och inansiering göras tydliga. Energimyndigheten arbetar ör att rämja mångald och jämställdhet och vi uppmanar därör den sökande att beakta dessa rågor vid sammansättningen av projektgruppen, i valet av projektledare samt vid ramtagandet av projektets genomörande, innehåll, mål och eekter. Så här ansöker du om medel Ansökan ska i örsta hand skrivas på svenska. Ansökan ska skrivas enligt Anvisningar ör sökande och i örsta hand lämnas in via Energimyndighetens elektroniska ansökningsverktyg E-kanalen som inns under e-tjänster på Energimyndighetens webbplats. Tänk på att skaa användarbehörighet i E- kanalen i god tid etersom det kan ta några dagar. Utlysningen är öppen under perioden 20 ebruari till 24 april. Den ullständiga ansökan ska vara inlämnad senast den 24 april 2019 kl För att skapa er ansökan i E-kanalen går ni in under Ny ansökan i vänsterspalten och klickar sedan i utlysning. Sedan väljer ni Programmet Lokal och regional kapacitetsutveckling-kapacitet i rullistan ör program och sedan utlysningen Stöd till energi- och klimatomställning i oentlig sektor i rullistan nedanör. Fältet stimulanseekt i lämnas tomt i ansökan. Bedömning av ansökningar Energimyndigheten bedömer ansökan utirån de krav och kriterier på ansökan som nämns ovan samt öljande bedömningsgrunder: Projektets kvalitet Vi tittar på om projektlogiken och budget hänger ihop på ett relevant och genomörbart sätt. Projektens energirelevans Vi tittar på hur väl projektet bidrar till energiomställning och minskad klimatpåverkan samt även hur projektet beaktar hållbar utveckling ur lera perspektiv samt uppyllande av miljökvalitetsmål och globala utvecklingsmål inom Agenda Resultatnytta Vi tittar på hur generellt tillämpbara resultaten är ör andra oentliga aktörer. Jämställdhet och mångald - Vi tittar på er beskrivning av hur ni tänker beakta dessa rågor i ert projekt.

6 6 (7) Geograisk och aktörsmässig spridning Vi tittar på den geograiska spridningen över landet utirån denna och tidigare utlysningar inom programmet Lokal och regional kapacitetsutveckling Vi kommer även väga in ördelningen mellan olika typer av aktörer som länsstyrelser, energikontor och stora och små kommuner ör att hela projektportöljen ska spegla mångalden av oentliga aktörer. Vad händer eter att jag lämnat in min ansökan? Eter att ni har lämnat in er ansökan år ni ett besked om att vi tagit emot er ansökan. Däreter tilldelas er ansökan en handläggare och er ansökan bedöms av en grupp handläggare. Energimyndigheten attar däreter beslut om biall eller avslag ör er ansökan. Beslut om ansökningar örväntas vara attade inom två månader eter sista ansökningsdag. Detta kan dock påverkas av antalet inkomna ansökningar. Beslutet om ekonomiskt stöd grundas på den inskickade ansökan, men Energimyndigheten kan komma att begära in kompletteringar. Beslut om ekonomiskt stöd örutsätter att tillräckliga medel inns avsatta. Beslut meddelas skritligen. Om ni beviljas stöd För att stödet ska kunna betalas ut måste behörig öreträdare ör stödmottagaren bekräta att denne har tagit del av Energimyndighetens beslut och accepterar villkoren ör stödet. Utbetalning av stödet sker eter en utbetalningsplan som inns beskriven i beslutet. För mer inormation om utbetalning, se den villkorsbilaga som skickas med tillsammans med beslutet om ditt stöd. Fortsatt utbetalning av projektmedel sker under örutsättning att projektet, enligt lägesrapport som ska inlämnas enligt beslut om projekt, öljer beslutad projektplan. Energimyndighetens beslut om stöd, som inte avser innevarande budgetårs anslagsmedel, beviljas under örutsättning att Energimyndigheten disponerar erorderliga medel. Återrapportering Stödmottagare örväntas ha kontakt med en handläggare på Energimyndigheten som öljer projektet. De som beviljats ekonomiskt stöd örväntas också delta på erarenhetsutbyten med andra projekt som ått stöd inom programmet. Under projekttiden ska sökanden lämna lägesrapporter och ekonomiska redovisningar enligt de mallar som återinns på Energimyndighetens webbplats. En skritlig slutrapport av projektet ska lämnas in vid projektslut samt sammanattas med betoning på projektets resultat. I samband med lägesrapportering kommer en enkät skickas ut ör att kvalitativt ölja upp den organisatoriska kapacitetsutvecklingen.

7 7 (7) En återrapporteringsplan inns i samtliga beviljade beslut. Outnyttjade medel ska betalas tillbaka till Energimyndigheten eter projektavslut. Frågor? Rebecka Marklund, handläggare Teleon: E-post: rebecka.marklund@energimyndigheten.se Pernilla Rinsell, handläggare Teleon: E-post: pernilla.rinsell@energimyndigheten.se Olov Åslund, handläggare (rånvarande 16 april-24 april) Teleon: E-post: olov.aslund@energimyndigheten.se

Utlysning: Implementering och utveckling av energi- och klimataspekter i relation till befintlig lagstiftning

Utlysning: Implementering och utveckling av energi- och klimataspekter i relation till befintlig lagstiftning UTLYSNING 1 (6) Dnr 2018-000909 2018-005487 Avdelningen för energieffektivisering Enheten för resurseffektivt samhälle Utlysning: Implementering och utveckling av energi- och klimataspekter i relation

Läs mer

Utlysning: Hållbara transporter

Utlysning: Hållbara transporter UTLYSNING 1 (6) Dnr 2018-000907 2018-005488 Avdelningen för energieffektivisering Enheten för resurseffektivt samhälle Utlysning: Hållbara transporter Energimyndigheten utlyser omkring 45 miljoner kronor

Läs mer

Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet

Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet UTLYSNING 1 (6) Dnr 2018-000907 Avdelningen för energieffektivisering Enheten för resurseffektivt samhälle Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet Energimyndigheten utlyser medel för att upprätta

Läs mer

Utlysning: medel för att integrera energiaspekter i fysisk planering

Utlysning: medel för att integrera energiaspekter i fysisk planering EM1000 W-4.0, 2010-11-17 UTLYSNING 1 (5) Datum Dnr 2016-0037 Avdelningen för energieffektivisering Enheten för resurseffektivt samhälle Utlysning: medel för att integrera energiaspekter i fysisk planering

Läs mer

Utlysning: medel för implementeringsnätverk och samordningsnätverk inom energi- och klimatomställning

Utlysning: medel för implementeringsnätverk och samordningsnätverk inom energi- och klimatomställning EM4000 W-4.0, 2010-11-17 Datum: 2016-05-17 Dnr: 2016-4714 1 (5) Utlysning: medel för implementeringsnätverk och samordningsnätverk inom energi- och klimatomställning Bakgrund Regeringen avsätter 25 miljoner

Läs mer

Lokal och regional kapacitetsutveckling för energiomställning och minskad klimatpåverkan. Informationsmöte 31 maj 2018

Lokal och regional kapacitetsutveckling för energiomställning och minskad klimatpåverkan. Informationsmöte 31 maj 2018 Lokal och regional kapacitetsutveckling för energiomställning och minskad klimatpåverkan Informationsmöte 31 maj 2018 Bakgrund Uppdraget Lokal och regional kapacitetsutveckling kom 2016. Syftar till att

Läs mer

Vägledning för ansökan i E-kanalen

Vägledning för ansökan i E-kanalen Vägledning för ansökan i E-kanalen Bakgrund och syfte med mallen Syftet med denna mall är att underlätta för er som söker stöd från utlysningen Energi- och klimatomställning i offentlig sektor-från kunskap

Läs mer

Utlysning: Coacher för energi och klimat

Utlysning: Coacher för energi och klimat 2017-06-07 1 (5) Utlysning: Coacher för energi och klimat Energimyndigheten utlyser 5 miljoner kronor inom Nationella regionalfondsprogrammet och ramprojektet Coacher för energi och klimat (CEK). I denna

Läs mer

Strategisk hållbar samhällsplanering i Dalarna

Strategisk hållbar samhällsplanering i Dalarna BESLUT 1 (8) Rebecka Marklund Avdelningen för energieffektivisering Länsstyrelsen Dalarna Agenda 2030 enheten Magnus Eriksson Åsgatan 38 791 84 FALUN Strategisk hållbar samhällsplanering i Dalarna Beslut

Läs mer

Utlysning: Planeringsbidrag inför ansökan till EUprogram

Utlysning: Planeringsbidrag inför ansökan till EUprogram EM2000, v5.1, 2017-07-21 UTLYSNING 1 (6) Datum Avdelningen för forskning och innovation Utlysning: Planeringsbidrag inför ansökan till EUprogram Planerar ni att lämna in en ansökan till ett EU-program,

Läs mer

Regional utvecklingsledare

Regional utvecklingsledare 1 (5) Avdelningen för energieffektivisering Regional utvecklingsledare Energimyndigheten utlyser nu 17 miljoner kronor för de regionala energikontoren i rollen som regional utvecklingsledare (RUL). Sista

Läs mer

Studiepaket till Allmänna råd för arbete med extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram

Studiepaket till Allmänna råd för arbete med extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram SKOLVERKETS ALLMÄNNA RÅD MED KOMMENTARER 1 Studiepaket till Allmänna råd ör arbete med extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram Studiepaketet är tänkt att bidra till en ördjupad kunskap om

Läs mer

Utlysning om stöd för energiinriktade strategiska innovationsagendor

Utlysning om stöd för energiinriktade strategiska innovationsagendor Diarienr 2014-007361 Utlysningsbeskrivning strategiska innovationsagendor Utlysning om stöd för energiinriktade strategiska innovationsagendor 2015-01-07 2015-05-27 Beslutsdatum 2014-12-15 2 (11) Innehåll

Läs mer

Utlysning: Program Transporteffektivt samhälle

Utlysning: Program Transporteffektivt samhälle 1 (7) Utlysning: Program Transporteffektivt samhälle Energimyndigheten utlyser ca 45 miljoner kronor inom det nya forskningsoch innovationsprogrammet Transporteffektivt samhälle. Projekt som kan få stöd

Läs mer

Anvisningar för att ansöka om statsbidrag för 2019 gällande insatser som bidrar till att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre personer

Anvisningar för att ansöka om statsbidrag för 2019 gällande insatser som bidrar till att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre personer 2019-07-30 Dnr 9.1-22898/2019 1(7) Anvisningar för att ansöka om statsbidrag för 2019 gällande insatser som bidrar till att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre personer Regeringen har gett Socialstyrelsen

Läs mer

Utlysning om stöd för strategiska innovationsagendor inom energi- och klimatområdet

Utlysning om stöd för strategiska innovationsagendor inom energi- och klimatområdet Diarienr 2014-007361 Utlysningsbeskrivning strategiska innovationsagendor Utlysning om stöd för strategiska innovationsagendor inom energi- och klimatområdet 2015-09-21 2015-11-12 Beslutsdatum 2015-09-18

Läs mer

Energikontor Norra Småland

Energikontor Norra Småland Tjänsteskrivelse 2015-03-10 Regional utveckling Nämnden för trafik, infrastruktur och miljö Energikontor Norra Småland Förslag till beslut Projekt Energikontor Norra Småland beviljas 400 000 i projektmedel

Läs mer

Anvisningar för ansökan

Anvisningar för ansökan 2017-10-09 2016 004821 1 (7) Anvisningar för ansökan Dessa anvisningar är en hjälp för dig som söker ekonomiskt stöd inom El från solen. Ha gärna dokumentet till hands när du skriver din ansökan. Allmänt

Läs mer

Användarmanual: Ansökan och rapportering i E-kanalen för Energikartläggningsstödet

Användarmanual: Ansökan och rapportering i E-kanalen för Energikartläggningsstödet EM2000 W-4.0, 2010-11-17 Datum 1 (23) Användarmanual: Ansökan och rapportering i E-kanalen för Energikartläggningsstödet Box 310 631 04 Eskilstuna Besöksadress Kungsgatan 43 Telefon 016-544 20 00 Telefax

Läs mer

PROJEKTPLAN Återvinning i den offentliga affären

PROJEKTPLAN Återvinning i den offentliga affären PROJEKTPLAN Återvinning i den offentliga affären 2018-11-01-2020-10-31 1 PROJEKTPLAN Återvinning i den offentliga affären Innehåll PROJEKTPLAN Återvinning i den offentliga affären... 1 1.0 Beskrivning:

Läs mer

Samverkansprojekt inom nationella stöd

Samverkansprojekt inom nationella stöd Samverkansprojekt inom nationella stöd Ett samverkansprojekt genomförs av flera parter gemensamt och ska skapa förutsättningar för nya nätverk och samarbeten. En av parterna, stödmottagaren, har huvudansvaret

Läs mer

Utlysningen syftar till att bidra till minskat läckage av plast till hav och natur, i Sverige såväl som på global nivå.

Utlysningen syftar till att bidra till minskat läckage av plast till hav och natur, i Sverige såväl som på global nivå. UTLYSNING 2019-02-07 Utlysning av stöd till utvecklingsprojekt: Minska läckage av plast till hav och natur minskad användning, effektivare insamling och högre värdering av plast Syfte Utlysningen syftar

Läs mer

Instruktion för sökande till E2B2

Instruktion för sökande till E2B2 2015-01-27, Utlysning 3 Instruktion för sökande till E2B2 Den här instruktionen är ett stöd till dig som ska lämna in en projektansökan till E2B2 programmet för forskning och innovation för energieffektivt

Läs mer

Informationsmöte 22:a november

Informationsmöte 22:a november Informationsmöte 22:a november Utlysningen Bidra till att skapa ett Transporteffektivt samhälle Catharina Norberg och Adam Mickiewicz 1 Introduktion Agenda Aktuell utlysning Anvisningar till ansökan E-kanalen

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden 1(5) Beslut 2008-09-15 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i hela Sverige. Namn: Beskrivning: Kompetensförsörjning

Läs mer

ANSÖKNINGSOMGÅNG 2014 Golden Rules of Leadership för fler kvinnor på ledande positioner i näringslivet

ANSÖKNINGSOMGÅNG 2014 Golden Rules of Leadership för fler kvinnor på ledande positioner i näringslivet ANSÖKNINGSOMGÅNG 2014 Golden Rules för fler kvinnor på ledande positioner i näringslivet Inom projektet Golden Rules, som Tillväxtverket driver, finns det nu möjlighet att söka pengar för projekt som syftar

Läs mer

Bedömningskriterier och anvisningar för ansökan

Bedömningskriterier och anvisningar för ansökan Bedömningskriterier och anvisningar för ansökan Detta dokument redovisar kriterierna som används vid bedömningen av din ansökan och en anvisning när du skriver ansökan till programmet Industrins energianvändning

Läs mer

Utlysning: Biodrivmedelsprogram- Biokemiska metoder. Bedömningskriterier och anvisningar för ansökan

Utlysning: Biodrivmedelsprogram- Biokemiska metoder. Bedömningskriterier och anvisningar för ansökan EM2000 W-4.0, 2010-11-17 2016-05-31 Utlysning: Biodrivmedelsprogram- Biokemiska metoder Bedömningskriterier och anvisningar för ansökan Detta dokument redovisar kriterierna som används vid bedömningen

Läs mer

Utveckling av lärosätenas samverkanskapacitet

Utveckling av lärosätenas samverkanskapacitet UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2017-06-09 2017-03018 Utveckling av lärosätenas samverkanskapacitet Fullständiga ansökningar En utlysning inom Vinnovas program Kunskapstriangeln VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM

Läs mer

Frågor och svar om Idéslussar i kommuner utvecklingsprojekt 2016

Frågor och svar om Idéslussar i kommuner utvecklingsprojekt 2016 Frågor och svar om Idéslussar i kommuner utvecklingsprojekt 2016 Frågor och svar om utlysningen. Frågorna har delats in i fyra underrubriker; Innan du ansöker, Bedömning av ansökan, Under utvecklingsprojektets

Läs mer

Utlysning: Resurs- och energieffektiva byggnader

Utlysning: Resurs- och energieffektiva byggnader EM4000 W-4.0, 2010-11-17 2016-09-27 1 (7) Utlysning: Resurs- och energieffektiva byggnader Energimyndigheten utlyser medel för forsknings- och innovationsprojekt med bred inriktning på resurs- och energieffektiva

Läs mer

Ansökningsomgång. Medel till utveckling av sociala innovationer eller affärsutveckling i arbetsintegrerande sociala företag

Ansökningsomgång. Medel till utveckling av sociala innovationer eller affärsutveckling i arbetsintegrerande sociala företag sista ansökningsdag 31 oktober 2012 Ansökningsomgång Medel till utveckling av sociala innovationer eller affärsutveckling i arbetsintegrerande sociala företag Bakgrund Tillväxtverket arbetar på många olika

Läs mer

Följeforskning i programmet Innovatörer

Följeforskning i programmet Innovatörer UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 2017-09-28 2017-04712 Reviderad Följeforskning i programmet Innovatörer En satsning knuten till programmet Innovatörer VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH GOVERNMENTAL

Läs mer

Anvisningar för ansökan

Anvisningar för ansökan 2015-09-15 1 (5) Anvisningar för ansökan Detta dokument är avsett som stöd för dig som avser att lämna in en ansökan till samverkansprogrammet Energigasteknik. Ansökan görs elektroniskt i Energimyndighetens

Läs mer

Nationell uppföljning i Nyps

Nationell uppföljning i Nyps Nationell uppföljning i Nyps2020 2018-05-24 1 Ett nytt uppföljningssystem Ett regeringsuppdrag System för uppföljning av projektverksamhet med finansiering från anslag 1:1 Ambition och vilja från politiken

Läs mer

Fullständig utlysningstext: Bilaga B Villkor för projekt som får stöd

Fullständig utlysningstext: Bilaga B Villkor för projekt som får stöd 2017-10-09 2016 004821 1 (5) Fullständig utlysningstext: Bilaga B Villkor för projekt som får stöd De villkor som gäller för projekt som beviljas stöd framgår av Energimyndighetens beslut. Nedan ges en

Läs mer

Soci a l a i n veste r i n gsm ed e l

Soci a l a i n veste r i n gsm ed e l Beslutad av: regionutvecklingsnämnden, 2019-05-23 Diarienummer: RUN 2019-00210 Riktlinje Soci a l a i n veste r i n gsm ed e l Riktlinjen gäller för: Västra Götalandsregionen/Koncernkontoret Innehållsansvar:

Läs mer

Anvisningar för ansökan

Anvisningar för ansökan Anvisningar för ansökan Dessa anvisningar är ett stöd till dig som söker bidrag genom utlysningar inom det strategiska innovationsprogrammet RE:Source. I dessa anvisningar beskrivs de delar som är viktiga

Läs mer

Utlysningen genomförs gemensamt av Vinnova, Energimyndigheten och Formas.

Utlysningen genomförs gemensamt av Vinnova, Energimyndigheten och Formas. Utlysning inom RE:Source Verktyg för bedömning av resurseffektivitet Strategiska innovationsprogrammet RE:Source utlyser ca 5 miljoner kronor för att uveckla, utvärdera och/eller implementera verktyg för

Läs mer

Framtidens drönare. Drönare för individer och samhälle UTLYSNING

Framtidens drönare. Drönare för individer och samhälle UTLYSNING Framtidens drönare Drönare för individer och samhälle Quadrotor drone in blue ski av Игоревич under CC-BY-SA Innehåll 1 Erbjudandet i korthet... 3 2 Vad vill vi åstadkomma med finansieringen?... 3 3 Vem

Läs mer

Ansökan om finansiering av insatser/projekt

Ansökan om finansiering av insatser/projekt 1(11) Ansökan om finansiering av insatser/projekt Fakta för ansökan Det ligger i Samspelets intresse att stödja nya idéer om hur myndighetssamverkan kan utvecklas och främjas. Samverkansinsatsen ska ligga

Läs mer

Ersättningsmodeller som främjar innovation i vård och omsorg

Ersättningsmodeller som främjar innovation i vård och omsorg UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 2013-12-18 2013-05536 Reviderad Ersättningsmodeller som främjar innovation i vård och omsorg En utlysning inom VINNOVAs strategiska område Innovationskraft i offentlig

Läs mer

Utlysning: Nydanande forskning- och utvecklingsprojekt med energirelevans

Utlysning: Nydanande forskning- och utvecklingsprojekt med energirelevans 1 (7) Nydanande FoI Utlysning: Nydanande forskning- och utvecklingsprojekt med energirelevans Energimyndigheten bjuder in intresserade att ansöka om medel för forskning och innovation med stor potential

Läs mer

Ansökan ur miljöanslaget för projekt Regional vattenförsörjningsplan för Stockholms län fas 2

Ansökan ur miljöanslaget för projekt Regional vattenförsörjningsplan för Stockholms län fas 2 1 (4) TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-10-23 TRN 2017-0105 Handläggare: Christina Larsson Tillväxt- och regionplanenämnden Ansökan ur miljöanslaget för projekt Regional vattenförsörjningsplan för Stockholms län fas

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2008-04-29 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Stockholm Namn på utlysning: Förprojektering

Läs mer

Bedömningskriterier och anvisningar för ansökan

Bedömningskriterier och anvisningar för ansökan EM2000 W-4.0, 2010-11-17 Bedömningskriterier och anvisningar för ansökan Detta dokument redovisar kriterierna som används vid bedömningen av din ansökan och en anvisning när du skriver ansökan till programmet

Läs mer

1(2) Linköping /472/10.5. Sökande organisation. Statens geotekniska institut / SGI. Olaus Magnus väg 35

1(2) Linköping /472/10.5. Sökande organisation. Statens geotekniska institut / SGI. Olaus Magnus väg 35 ett förändrat klimat 2016 Datum 2016-03-29 1(2) Ansökan skickas med epost till reristrator@>smhi.se senast 31 mars 2016 Sökande organisation Myndighetens namn Statens geotekniska institut / SGI Adress

Läs mer

Villkor för beviljade projekt

Villkor för beviljade projekt EM2000, v5.2, 2017-10-30 1 (5) Villkor för beviljade projekt De villkor som gäller för beviljade projekt kommer att framgå av Energimyndighetens beslut om beviljat stöd. Nedan ges en beskrivning av villkoren.

Läs mer

Uppföljande undersökning av föräldraskapsstödjande arbete i kommuner som tilldelades utvecklingsmedel under

Uppföljande undersökning av föräldraskapsstödjande arbete i kommuner som tilldelades utvecklingsmedel under Uppföljande undersökning av föräldraskapsstödjande arbete i kommuner som tilldelades utvecklingsmedel under 2009-2014 MFoF avser att initiera en uppföljande undersökning av arbetet i de kommuner som under

Läs mer

Hur söker man? Anvisningar för ansökan i e-kanalen

Hur söker man? Anvisningar för ansökan i e-kanalen Hur söker man? Anvisningar för ansökan i e-kanalen Ansökan ska innehålla Ett tydligt formulerat syfte. En beskrivning hur väl det sökta projekt svarar mot utlysningens inriktning och mål. Mätbara mål som

Läs mer

Utlysningstext socialt entreprenörskap 2015

Utlysningstext socialt entreprenörskap 2015 Utlysningstext socialt entreprenörskap 2015 - projektmedel för utvecklingsinsatser inom social ekonomi Utlysning av projektmedel 2015 Dnr RUN 614-0186-13 1. Inbjudan socialt entreprenörskap i Västra Götaland

Läs mer

Innovationsledning och organisering forskning för ökad innovationsförmåga, 2019

Innovationsledning och organisering forskning för ökad innovationsförmåga, 2019 UTLYSNING 1 (12) Innovationsledning och organisering forskning för ökad innovationsförmåga, 2019 En utlysning inom Vinnovas program Innovationsledning och organisering UTLYSNING 2 (12) Innehåll 1 Utlysningen

Läs mer

Utmaningsdriven innovation Globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030 som drivkraft för innovation

Utmaningsdriven innovation Globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030 som drivkraft för innovation Utmaningsdriven innovation Globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030 som drivkraft för innovation Steg 1 Initiering 2018 (vår) Innehåll 1 Erbjudandet i korthet...3 2 Vad vill vi åstadkomma med finansieringen?...4

Läs mer

Maximala stödnivåer och stödberättigande kostnader

Maximala stödnivåer och stödberättigande kostnader 1 (5) Maximala stödnivåer och stödberättigande kostnader Här sammanfattar vi vad reglerna för statligt stöd innebär, och vad vi kan finansiera. Hur mycket stöd varje projektdeltagare kan få beror bland

Läs mer

Ansökan om bidrag programmet Kommunalt Partnerskap

Ansökan om bidrag programmet Kommunalt Partnerskap PROJEKT Ansökan om bidrag programmet Kommunalt Partnerskap Projektets namn: Diarienummer (ifylls av ICLD): Sökt belopp (per projektår): Projektets längd (1,2 el 3 år): År 1: År 2: År:3 Svensk sökande organisation:

Läs mer

Nationellt innovationskluster för flytande biogas (Drive LBG)

Nationellt innovationskluster för flytande biogas (Drive LBG) BESLUT 1 (8) Kalle Svensson Avdelningen för forskning och innovation Energigas Sverige Service AB Anna Wallentin Box 49134 100 29 STOCKHOLM Nationellt innovationskluster för flytande biogas (Drive LBG)

Läs mer

Inbjudan att ansöka om medel för aktiveter under Kooperationens år 2012

Inbjudan att ansöka om medel för aktiveter under Kooperationens år 2012 UTLYSNING Kooperativ utveckling Inbjudan att ansöka om medel för aktiveter under Kooperationens år 2012 Sista ansökningsdag den 22 november 2011 Inbjudan att ansöka om medel för aktiveter under Kooperationens

Läs mer

Utlysning: Medfinansiering EU-projekt

Utlysning: Medfinansiering EU-projekt EM4000 W-4.0, 2010-11-17 2016-04-26 1 (7) Utlysning: Medfinansiering EU-projekt Energimyndigheten utlyser 2 miljoner kronor för medfinansiering EUprojekt. I denna utlysning välkomnas projektförslag för

Läs mer

Utmaningsdriven innovation Globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030 som drivkraft för innovation

Utmaningsdriven innovation Globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030 som drivkraft för innovation Utmaningsdriven innovation Globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030 som drivkraft för innovation Steg 1 Initiering 2018 (höst) Innehåll 1 Erbjudandet i korthet... 3 2 Vad vill vi åstadkomma med finansieringen?...

Läs mer

Utlysning: ERA-Net Smart Grids plus

Utlysning: ERA-Net Smart Grids plus 2017-09-14 1 (8) ERA-Net Smart Grids plus D.nr: 2015-1229 Utlysning: ERA-Net Smart Grids plus Energimyndigheten utlyser cirka 10 miljoner kronor inom det europeiska forskningssamarbetet ERA-Net Smart Grids

Läs mer

Systematisk Kvalitetsarbete Backa Förskola

Systematisk Kvalitetsarbete Backa Förskola Systematisk Kvalitetsarbete Backa Förskola Kvalitetsarbete: 2 Kvalitetsbegreppet 3 Kort beskrivning av de viktigaste dokument ör att säkra kvalitén 3 Verksamhetsplan 3 Kvalitetsenkät 3 Medarbetarsamtal

Läs mer

Remissyttrande över Agenda 2030 och Sverige (SOU 2019:13): Världens utmaning världens möjlighet

Remissyttrande över Agenda 2030 och Sverige (SOU 2019:13): Världens utmaning världens möjlighet REGIONSTYRELSEN YTTRANDE Sida 1 (5) Dnr 01724-2019 Finansdepartementet M2019/00661 Remissyttrande över Agenda 2030 och Sverige (SOU 2019:13): Världens utmaning världens möjlighet Sammanfattning Sveriges

Läs mer

Anvisningar för ansökan

Anvisningar för ansökan EM4000, v5.0, 2016-09-01 2017-01-11 1 (5) Anvisningar för ansökan Dessa anvisningar är ett stöd till dig som söker ekonomiskt stöd inom forsknings- och innovationsprogrammet El från solen. Det är viktigt

Läs mer

Bilaga 4. Urvalskriterier Lappland 2020

Bilaga 4. Urvalskriterier Lappland 2020 Bilaga 4. Urvalskriterier Lappland 00 Samtliga projektansökningar genomgår under bedömningen fyra steg: 1. Basvillkor måste uppfyllas för att projektet ska gå vidare i ansökningsprocessen. Om projektansökan

Läs mer

Internet of Things för innovativ samhällsutveckling

Internet of Things för innovativ samhällsutveckling UTLYSNING 1 1 (10) (10) Internet of Things för innovativ samhällsutveckling En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet IoT Sverige. Det strategiska innovationsprogrammet IoT Sverige är en

Läs mer

Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin. Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden. Hur gör man i Skövde?

Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin. Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden. Hur gör man i Skövde? Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden Hur gör man i Skövde? Utlysning av projektmedel 2013-2014 Dnr RUN 614-0186-13 Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin 1. Inbjudan

Läs mer

Anvisningar för ansökan

Anvisningar för ansökan Anvisningar för ansökan Dessa anvisningar är ett stöd till dig som söker bidrag genom utlysningar inom det strategiska innovationsprogrammet RE:Source. I dessa anvisningar beskrivs de delar som är viktiga

Läs mer

Program Industrins energi- och klimatomställning

Program Industrins energi- och klimatomställning Program Industrins energi- och klimatomställning Forskning och innovation en del av Energimyndigheten Utlysning 2019 Bakgrund Programmet baseras på Energimyndighetens FoI-strategi för en hållbar industri

Läs mer

Banbrytande idéer inom industriell utveckling

Banbrytande idéer inom industriell utveckling UTLYSNING 1 (9) Banbrytande idéer inom industriell utveckling Förstudier och hypotesprövningar för att ge förutsättningar för innovationer som kan bidra till en konkurrenskraftig och hållbar svensk industriell

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-03-18 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Östra Mellansverige Namn på utlysning: Kompetensförsörjning

Läs mer

Styrmedel för ökad resurseffektivitet för produkter

Styrmedel för ökad resurseffektivitet för produkter Utlysning inom RE:Source Styrmedel för ökad resurseffektivitet för produkter Strategiska innovationsprogrammet RE:Source utlyser ca 4 miljoner kronor för att utvärdera möjligheter för och konsekvenser

Läs mer

Reviderade anvisningar för verksamhetsbidrag och arrangörsstöd till lokala föreningar i Hägersten-Liljeholmen

Reviderade anvisningar för verksamhetsbidrag och arrangörsstöd till lokala föreningar i Hägersten-Liljeholmen Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Sida 1 (5) 2019-02-04 Handläggare Susanne Forss Gustafsson Telefon: 0850822064 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2019-02-21 Reviderade anvisningar för

Läs mer

Utlysning av projektmedel; Nya betalningsmodeller för hälso- och sjukvården. Anvisningar för ansökan

Utlysning av projektmedel; Nya betalningsmodeller för hälso- och sjukvården. Anvisningar för ansökan Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Forskning och innovation 1 (7) Utlysning av projektmedel; Nya betalningsmodeller för hälso- och sjukvården Anvisningar för ansökan Kontaktpersoner Sofia Baez Catalan,

Läs mer

Ansökan om finansiering av insatser/projekt

Ansökan om finansiering av insatser/projekt 1(10) Ankomstdatum: Dnr: Ansökan om finansiering av insatser/projekt Ansökan om medel till:.. Namn på projektet/insatsen Ansökan inlämnad av: Namn Epost Telefon Bakgrund Beskriv bakgrunden och orsaken

Läs mer

Forskning och innovation för energieffektivt byggande och boende

Forskning och innovation för energieffektivt byggande och boende Forskning och innovation för energieffektivt byggande och boende Utlysning 3 Öppen 27 januari - 24 mars 90 Mkr i stöd från Energimyndigheten. Alla projekt måste ha samfinansiering för att få stöd. Behandling

Läs mer

Stöd för medverkan i EU-projekt

Stöd för medverkan i EU-projekt 1 (9) Stöd för medverkan i EU-projekt Energimyndigheten utlyser ca 41 miljoner kronor inom programmet medfinansiering EU-projekt. I denna utlysning välkomnas projektförslag för medfinansiering av EU-projekt

Läs mer

Europeiska integrationsfonden

Europeiska integrationsfonden Diarienummer 2012-2 1(7) Stöder integration av medborgare från länder utanför EU Europeiska integrationsfonden Stöder projekt som syftar till att förbättra integrationen för nyanlända tredjelandsmedborgare

Läs mer

Ansökan om bidrag ur havs- och vattenmiljöanslaget

Ansökan om bidrag ur havs- och vattenmiljöanslaget Ansökan om bidrag ur havs- och vattenmiljöanslaget Samtliga fält i blanketten ska fyllas i (det räcker inte att hänvisa till bilaga). Anvisningar för blanketten finns i separat dokument. Ansökan skickas

Läs mer

Ett regionalt näringslivsinriktat forskningsprogram

Ett regionalt näringslivsinriktat forskningsprogram Tjänsteskrivelse RJL 2015/224 Regionledningskontoret Nämnden för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet Ett regionalt näringslivsinriktat forskningsprogram Förslag till beslut Ett regionalt näringslivsinriktat

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (7) Beslutsdatum 2008-10-07 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Stockholm Namn på utlysning: PO2 Förprojektering

Läs mer

Tre utlysningar inom de nationella forskningsprogrammen:

Tre utlysningar inom de nationella forskningsprogrammen: Webbinarium Tre utlysningar inom de nationella forskningsprogrammen: Hållbara vistelsemiljöer Visioner och förutsättningar för ett fossilfritt välfärdssamhälle Ökad rörlighet mellan akademi och praktik

Läs mer

Anvisningar för ansökan

Anvisningar för ansökan EM2000 W-4.0, 2010-11-17 1 (5) Anvisningar för ansökan Detta dokument är avsett som stöd för dig som avser att lämna in en ansökan till programmet Fjärrsyn. Ansökan görs elektroniskt i Energimyndighetens

Läs mer

Lokal destinationsutveckling, Case Strängnäs

Lokal destinationsutveckling, Case Strängnäs TJÄNSTEUTLÅTANDE Strängnäs Business Park Handläggare Catarina Berglund Lars Ekström Kommunstyrelsen Dnr KS/2017:282-011 2017-04-19 1/3 Lokal destinationsutveckling, Case Strängnäs Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Information om HåVa:s utlysning - Utveckla framtidens vattenkraft

Information om HåVa:s utlysning - Utveckla framtidens vattenkraft Information om HåVa:s utlysning - Utveckla framtidens vattenkraft Fredrik Brändström, Linn Sjöström, Andreas Gustafsson Utlysningsperiod: 2018-12-05 2019-03-06 Innehåll Bakgrund om forsknings- och innovationsprogrammet

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-02-26 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Stockholm Namn på utlysning: Genomförande

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-03-18 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Östra Mellansverige Namn på utlysning: Kompetensförsörjning

Läs mer

Utlysning: Industriklivet investeringsprojekt, pilot- och demonstrationsanläggningar samt genomförbarhetsstudier

Utlysning: Industriklivet investeringsprojekt, pilot- och demonstrationsanläggningar samt genomförbarhetsstudier 2018-03-26 1 (8) Utlysning: Industriklivet investeringsprojekt, pilot- och demonstrationsanläggningar samt genomförbarhetsstudier Energimyndigheten välkomnar ansökningar till Industriklivet. Medel kan

Läs mer

Anvisningar för ansökan

Anvisningar för ansökan 1 (5) Anvisningar för ansökan Detta dokument är avsett som stöd för dig som avser att lämna in en ansökan till samverkansprogrammet Energigasteknik. Ansökan görs elektroniskt i Energimyndighetens ansökningsverktyg

Läs mer

Utlysning: Forsknings- och innovationsprojekt för att minska processindustrins utsläpp av växthusgaser

Utlysning: Forsknings- och innovationsprojekt för att minska processindustrins utsläpp av växthusgaser 2018-03-26 1 (9) Utlysning: Forsknings- och innovationsprojekt för att minska processindustrins utsläpp av växthusgaser Energimyndigheten välkomnar ansökningar för projekt inom Innovationsfrämjande insatser

Läs mer

Stödberättigande kostnader

Stödberättigande kostnader Västra Götalandsregionen Koncernstab regional utveckling 2018-03-08 Stödberättigande kostnader Syftet med regelverket är att förtydliga Västra Götalandsregionens bedömningsgrunder för sökande och projektägare/stödmottagare

Läs mer

Uppdraget ska följa projektbeskrivningen i ansökan till uppdragsgivaren. Se bilaga 1.

Uppdraget ska följa projektbeskrivningen i ansökan till uppdragsgivaren. Se bilaga 1. Samordningsförbundet Skellefteå 2007-03-13 Stellan Berglund Uppdragsavtal angående projektet Samverkan Närsjukvård Försäkringskassa Arbetsförmedling Arbetsgivare/Företagshälsovård i sjukskrivnings- och

Läs mer

Frågor i ansökan om utvecklingsstöd

Frågor i ansökan om utvecklingsstöd Frågor i ansökan om utvecklingsstöd Observera att detta inte är en ansökningsblankett. Ansökan görs i Myndigheten för press, radio och tv:s ansökningsportal: https://ansokningsportalen.mprt.se/. Grunduppgifter

Läs mer

INFORMATION. Samordningsenheten Lina Andersson 2014-05-19. Dnr 3.2.17-2297 13

INFORMATION. Samordningsenheten Lina Andersson 2014-05-19. Dnr 3.2.17-2297 13 INFORMATION Samordningsenheten Lina Andersson 2014-05-19 Dnr 3.2.17-2297 13 Strukturen för landsbygdsprogrammet 2014-2020 Landsbygdsprogrammet får en helt ny struktur jämfört med det förra landsbygdsprogrammet.

Läs mer

Anvisningar för ansökan

Anvisningar för ansökan 1 (5) Anvisningar för ansökan Detta dokument är avsett som stöd för dig som avser att lämna in en ansökan till programmet Materialteknik för termiska energiprocesser. Genom att lägga ner omsorg och tid

Läs mer

Anvisningar för ansökan

Anvisningar för ansökan Anvisningar för ansökan Detta dokument är avsett som stöd för dig som avser att lämna in en ansökan till programmet Järn- och stålindustrins energianvändning forskning och utveckling. Genom att lägga ner

Läs mer

Handledning för stödsökande för förstudier enligt klumpsummemodellen

Handledning för stödsökande för förstudier enligt klumpsummemodellen Datum: Dnr 2013-06-27 GD-beslut 2013-99 Kontaktperson: Handledning för stödsökande för förstudier enligt klumpsummemodellen Svenska ESF-rådet har sedan ett år tillbaka arbetat med att ta fram en modell

Läs mer

RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY

RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY 1 (7) RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY Inledning Syftet med denna projektpolicy är att skapa en tydlig och enhetlig styrning och struktur för projektarbete i kommunen. Målet med projekt i Strömsunds

Läs mer

Individrörlighet för innovation och samhällsnytta

Individrörlighet för innovation och samhällsnytta UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 2016-12-15 2015-05904 Reviderad Individrörlighet för innovation och samhällsnytta En utlysning inom programmet Kunskapstriangeln VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH

Läs mer

Stöd till nationell individrörlighet för innovation

Stöd till nationell individrörlighet för innovation UTLYSNING 1 (6) Datum [ÖPPNINGSDATUM_ ANS_OMG1] Reviderad [Datum för revidering] Diarienummer [DIARIENUMMER] Stöd till nationell individrörlighet för innovation En utlysning inom programmet Personrörlighet

Läs mer

Utlysningen FRÖN. - För ökad innovation i offentligt finansierad verksamhet. Informationsmöte

Utlysningen FRÖN. - För ökad innovation i offentligt finansierad verksamhet. Informationsmöte Utlysningen FRÖN - För ökad innovation i offentligt finansierad verksamhet Informationsmöte 2014-04-04 Vad är FRÖN? En VINNOVA-satsning på ökad innovationskraft i offentligt finansierad verksamhet Aktörer

Läs mer