FALLSKYDDSSPECIALIST VI SKYDDAR LIV

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FALLSKYDDSSPECIALIST VI SKYDDAR LIV"

Transkript

1 FALLSKYDDSSPECIALIST VI SKYDDAR LIV 2018 SAFETYRESPECT AB +46 (0)

2 2 FALLSKYDDSSPECIALIST INNEHÅLL 4. FÖRETAGSPRESENTATION 6. OCH TJÄNSTER 8. PRODUKTUTVECKLING 9. NY MODERN FABRIK 10. NYA SMARTA 13. ANSVAR, LAGAR OCH ORSAKER 14. PLANERA FALLSKYDDET FALLSKYDDSLÖSNINGAR 18. VALVKANTER 20. BALKONGER 21. VÄGGÖPPNINGAR 22. SCHAKT OCH GOLVÖPPNINGAR 24. TRAPPOR 26. BALKAR OCH PELARE 30. PREFAB 34. PÅGJUTNING 35. PLATSGJUTET 36. TAK OCH FASADER 40. HALLBYGGNADER 44. NEDFALLANDE FÖREMÅL 48. FALLSKYDDSNÄT 49. BYGGSTÄLLNINGAR 50. AVSPÄRRNING 52. INFÄSTNINGAR 53. TRANSPORT OCH FÖRVARING PRODUKTÖVERSIKT 54. STANDARDSYSTEM 58. FLEXSYSTEM 59. HALLSYSTEM 60. SKYDDSSKÄRMSSYSTEM 61. ÖVRIGA 63. AVSPÄRRNINGSSYSTEM KONTAKTINFORMATION 64. HUVUDKONTOR OCH DEPÅER ANVÄNDARMANUALER Finns separat till följande system: FALLSKYDDSSYSTEM HALLSYSTEM FLEXSYSTEM SKYDDSSKÄRMSSYSTEM SAFETYRESPECT AB Box Östersund Sweden +46 (0) SAFETYRESPECT SKYDDAR LIV GENOM ATT VARA SPECIALIST INOM FALLSKYDD TILL BYGGBRANSCHEN Varje år sker en mängd olyckor på arbetsplatser där arbetare skadas och dör helt i onödan. En stor del är fallolyckor och de får ofta stora och svåra konsekvenser för de drabbade. Det vill vi ändra på. Det är många faktorer som påverkar, men med rätt attityd, högre kompetens och smartare produkter är vi övertygade om att det går att skapa en förändring. Grunden för vår produktutveckling är våra kunders behov av säkra byggarbetsplatser samt de lagar och normer som gäller. Vi är med i hela byggprocessen för att hjälpa våra kunder med alla fallskyddssituationer som kan uppstå. Vi genomför beräkningar, tar fram dokumentation, levererar fallskyddslösningar och säkerhetskontroller till alla typer av byggprojekt. Våra fallskyddsprodukter tillverkas i huvudsak i vår egna moderna fabrik, vilket skapar flexibilitet, kontroll på kvaliteten och möjlighet att styra kapaciteten. Vi erbjuder försäljning, uthyrning och montage av våra fallskyddslösningar med service och logistik via egna depåer. Med stort engagemang och hög kompetens står vi nära våra kunder och skapar högsta säkerhet med bästa totalekonomi. Per Ramberger VD SafetyRespect

3 FALLSKYDDSSPECIALIST 3 Fallskydd från SafetyRespect minskar antalet fallolyckor och sänker företagets kostnader för arbetsskador

4 4 FALLSKYDDSSPECIALIST FALLSKYDDSSPECIALIST SafetyRespect är med i hela byggprocessen för att hjälpa våra kunder med alla fallskyddssituationer som kan uppstå. SafetyRespect skyddar liv genom att vara specialist inom fallskydd till byggbranschen. Grunden för vår produktutveckling är våra kunders behov av säkra byggarbetsplatser samt de lagar och normer som gäller. Vi är med i hela byggprocessen för att hjälpa våra kunder med alla fallskyddssituationer som kan uppstå. Vi genomför beräkningar, tar fram dokumentation, levererar fallskyddslösningar och säkerhetskontroller till alla typer av byggprojekt. Våra fallskyddsprodukter tillverkas i huvudsak i vår egna moderna fabrik, vilket skapar flexibilitet, kontroll på kvaliteten och möjlighet att styra kapaciteten. Vi erbjuder försäljning, uthyrning och montage av våra fallskyddslösningar med service och logistik via egna depåer. Med stort engagemang och hög kompetens står vi nära våra kunder och skapar högsta säkerhet med bästa totalekonomi. PRODUKTUTVECKLING Grunden för vår produktutveckling är våra kunders behov av säkra byggarbetsplatser samt de lagar och normer som gäller. Utvecklingen drivs framåt av teknisk support till våra kunder samt genom innovation av nya fallskyddsprodukter och system. EGEN TILLVERKNING Våra fallskyddsprodukter tillverkas i huvudsak i vår egna moderna fabrik. Detta skapar flexibilitet, kontroll på kvaliteten och möjlighet att styra kapaciteten. Resultatet är korta ledtider och goda möjligheter till kundanpassningar. DEPÅER Vi erbjuder försäljning, uthyrning och montage av våra fallskyddslösningar. Logistik, showroom och tillgänglighet hanteras i huvudsak via våra egna depåer, där närheten till våra kunder är en viktig faktor. SERVICE Med stort engagemang och tydlig närvaro hjälper vi våra kunder att hålla högsta säkerhet med kostnadseffektiva och smarta fallskyddslösningar. I vårt serviceerbjudande ingår ett antal tjänster, såsom projektering, fallskyddsanalys, utbildning, montage samt säkerhetskontroller med Safetycheck.

5 FALLSKYDDSSPECIALIST 5 Med stort engagemang och tydlig närvaro hjälper vi våra kunder att hålla högsta säkerhet med kostnadseffektiva och smarta fallskyddslösningar.

6 6 OCH TJÄNSTER VI SKAPAR KOSTNADSEFFEKTIVA OCH SÄKRA BYGGARBETSPLATSER Med service och fallskydd från SafetyRespect skapas en kostnadseffektiv och säker byggarbetsplats. Vi erbjuder allt från fallskyddsanalyser och utbildningar till montage av fallskyddslösningar på alla typer av byggprojekt. Med stort engagemang och tydlig närvaro hjälper vi våra kunder att hålla högsta säkerhet genom bland annat teknisk support och säkerhetskontroller under hela byggprojektet. FALLSKYDDSSYSTEM Vi erbjuder fallskyddsprodukter och fallskyddssystem till alla typer av situationer där risk för fall förekommer. Vi utvecklar ständigt nya produkter och lösningar för att möta de behov som finns för att skapa säkra byggarbetsplatser. Vi erbjuder både försäljning, uthyrning och montage av våra fallskyddslösningar. Logistik, showroom och tillgänglighet hanteras i huvudsak via våra egna depåer, där närheten till våra kunder är en viktig faktor. FALLSKYDDSANALYS Ett arbetssätt har utvecklats där vi redan i projekteringsstadiet är med och tar fram lösningar enligt en framtagen struktur, en Fallskyddsanalys. Vi identifierar situationer där risk för fall föreligger och lösningar projekteras in redan på ritbordet. Vi samarbetar med projektledning, konstruktörer, platschefer för att skapa säker arbetsplats.

7 OCH TJÄNSTER 7 UTBILDNING Vid uppstart av nya projekt genomförs utbildning av montörer och skyddsombud om lagar och regler samt om de aktuella fallskyddslösningarna. Montörerna får också instruktioner om egenkontroll med checklistor och arbetssättet Kvalitetssäkrat fallskydd. Utbildning och instruktioner anpassas till projektens behov och genomförs gärna på arbetsplatsen. Vi utbildar även användarna i det av montörerna uppsatta skyddet. Många olika yrkesgrupper hanterar fallskyddet dagligen och kunskap för dessa är viktig. TEKNISK SUPPORT Vi erbjuder teknisk support till våra fallskyddsprodukter och system under hela byggprojektet. Då vi själva utvecklar och tillverkar alla våra fallskyddsprodukter har vi all kompetens för att projektera in och lösa alla fallkyddssituationer som kan förekomma i ett byggprojekt. Vi kan även specialanpassa lösningar utifrån kundens behov. MONTAGE Låt en specialist utföra montaget. Grunden för vårt montage är våra kunders behov av säkra byggarbetsplatser och att följa gällande arbetsmiljölagar. Med en specialist som utför montage av fallskydd skapas en kort och effektiv montagetid. Vissa lösningar såsom montage av hängbrygga kräver också speciellt utbildad personal. SAFETYCHECK För att säkerställa högsta säkerhet på byggarbetsplatser erbjuder vi periodiska säkerhetskontroller av monterat fallskydd, en så kallad SafetyCheck. Åtgärdsförslag vid eventuella brister dokumenteras. Denna utförs enligt ett arbetssätt med checklistor i vår utvecklade mobilapplikation och dokumenteras samt distribueras till berörda. Vi kan även göra en översyn av monterat fallskydd med utgångspunkt från tidigare genomförd SafetyCheck. Vi utför korrigering av eventuella brister, komplettering av fallskydd, materialoptimering, flytt och borttagning av material på valv m.m. LOGISTIK Logistik, showroom och tillgänglighet av våra produkter hanteras i huvudsak via våra egna depåer, där närheten till våra kunder är en viktig faktor. Vi ombesörjer transport och leverans, samt erbjuder även returservice direkt på byggarbetsplatsen. När det är dags för retur av levererat fallskydd kommer vi till arbetsplatsen och plockar ihop material åt er, förbereder samt ombesörjer returlogistiken. Denna service skapar maximal retur och minimal hantering.

8 8 PRODUKTUTVECKLING PRODUKTUTVECKLING Då vi äger hela värdekedjan går det ofta att på kort tid gå hela vägen från idé till en ny produkt. Idéer blir snabbt till prototyper som kan testas och utvärderas i vårt eget labb innan fabriken påbörjar produktionsförberedelser. I vårt produktråd finns personer från hela organisationen representerade. På så sätt kan vi säkerställa att de produkter vi tar fram är relevanta för marknaden och att alla intressenter får komma till tals. Efter förstudien tas olika prototyper fram för att testas och utvärderas innan slutlig design och produktionsförberedelser genomförs. Ofta låter vi en nollserie användas på ett pilotprojekt för att verkligen få användarnas feedback innan en produkt lanseras officiellt.

9 EGEN FABRIK 9 NY MODERN FABRIK Våra fallskyddsprodukter tillverkas i huvudsak i vår egna moderna fabrik. Detta skapar flexibilitet, kontroll på kvaliteten och möjlighet att styra kapaciteten. Resultatet är korta ledtider och goda möjligheter till kundanpassningar. Inom SafetyResepct kontrollerar vi hela vår värdekjedja och i den är egen produktion av våra produkter en central och viktig del. För oss är det strategiskt viktigt att ha en egen produktion då det innebär att vi skapar högre flexibilitet, vi har själva full kontroll på kvaliteten och dessutom goda möjligheter att styra kapaciteten efter våra behov. För våra kunder innebär det i första hand en trygghet i att vi kan leverera rätt produkter i rätt tid med ett kostnadseffektivt erbjudande. Vår nya fabrik invigdes våren 2017 och har ca 6000 m² produktionsyta. Med moderna maskiner och utrustning med hög automationsgrad säkerställer vi en långsiktighet där vi jobbar efter tydliga kvalitets- och miljömål. Rutiner och strukturer enligt ISO 9001 och är självklara för oss. Vår fabrik har ett logistiskt fördelaktigt läge för vår internationella expansion. Vi kan leverera till hela Europa med lastbil inom en vecka, detta ger stor precision och inga krav på omlastningar. Vid längre transporter har vi god erfarenhet av att hantera olika containerlösningar. Vår logistikavdelning skapar den bästa logistiklösningen utifrån aktuellt kundbehov.

10 10 PRODUKTNYHETER NYA SMARTA Vår produktutveckling drivs framåt av våra kunders behov av säkra byggarbetsplatser samt av de lagar och regler som gäller. Med vårt tydliga arbetssätt där hela vår organisation jobbar nära våra kunder kan vi identifiera behov och ta fram lösningar som vi snabbt kan omsätta till nya produkter. Ofta kommer en ny produkt ur ett nära samarbete med någon av våra kunder där vi ser att lösningen har potential att bli en produkt som sedan kommer att ingå i något av våra system. Framtagande och lansering går snabbt och strukturerat då vi hanterar alla processer i vår egen värdekjedja. Kundkontakter, innovation, prototyper, testning och produktionsutveckling hänger ihop i vår organisation. WI-FÄSTE FÖR INGJUTNING WI-fäste är en produkt som kan gjutas in i t.ex. väggelement. Den kan konfigureras och anpassas för olika väggtjocklekar och gjutmetoder. Den används med Flex vertikalbalk, en stolpinfästning med integrerat stolplås.

11 PRODUKTNYHETER 11 STOLPFOT MED INTEGRERAT STOLPLÅS Stolpfot med integrerat stolplås där skruvinfästningen ligger utanför hylsan. Produkten har tagits fram utifrån specifika önskemål från en av våra nära kunder. Stolpfoten gör att skyddsnätet ligger an mot underlaget och hindrar även att små delar kan falla ut. Passande gjutskydd i HDPE. RÄCKESRAM Ett lätthanterligt skyddsräcke utformat i pulverlackerad aluminium. Räckesram underlättar arbeten som kräver att man måste arbeta med händerna utanför skyddet utan att riskera att falla. Höjning av enskild Räckesram är möjlig vid behov. Den har integrerad fotlist där egen profilering kan placeras. HALLFÄSTE JUSTERBART Med Hallfäste justerbart kan man enkelt anpassa skyddets läge för att ge önskat utrymme vid arbete med hängränna, krönplåt, montage av väggelement eller liknande. Justeringen sker lämpligen med mutterdragare eller nyckel. TRÄBALKSTVING Träbalkstving är ett stolpfäste med integrerat stolplås. Avsett för träbalk i formatet 45x mm. Den är utformad för ett flexibelt montage och kan med lätthet justeras efter behov.

12 12 PRODUKTNYHETER NYTT AVSPÄRRNINGSSYSTEM Ett stabilt och snabbmonterat system för avspärrning samt vid tillfälliga inhägnader, utformat för att klara krävande miljöer. Avspärrningssystemet finns i tre varianter, Räcke, Staket och Stängsel, samtliga i olika längder. De kan med enkla handgrepp sammankopplas genom integrerade hakar och öglor, samt ställas i olika vinklar vid behov. Systemet består av ett flertal utbytbara delar såsom olika fot- och räckesalternativ samt tillbehör. Komplettering kan ske i efterhand för att kunna anpassas till specifika behov. Vanliga användningsområden är tillfällig avspärrning vid väg- och byggarbetsplatser, avstängning i trafikmiljö, inhägnader samt vid evenemang. Systemet är praktiskt utformat för ergonomisk och kostnadseffektiv hantering. Kan förses med reflex för ökad synlighet. Produkterna är i grundutförande varmförzinkade. Profilering av systemet är möjligt med pulverlackering i önskad kulör samt egen logotyp.

13 ANSVAR OCH LAGAR 13 ARBETSMILJÖ OCH ANSVAR De viktigaste bestämmelserna för arbetsmiljön finns i arbetsmiljölagen. Den grundläggande principen är att arbetsgivare och arbetstagaren ska samverka för att åstadkomma en god arbetsmiljö. Som arbetstagare, arbetsledare eller arbetsgivare både berörs man och ansvarar för hur arbetsmiljölagen på en arbetsplats följs och då är det viktigt att alla känner till vem som ansvarar för vad. Arbetsgivaren har huvudansvaret för arbetsmiljön och ska vidta de åtgärder som krävs för att förebygga olycksfall eller ohälsa. Arbetsgivaren har huvudansvaret för arbetsmiljön och ska vidta de åtgärder som krävs för att förebygga olycksfall eller ohälsa. Arbetsledaren är arbetsgivarens ställföreträdande och har ett stort skyddsansvar. Hur stort ansvar beror på dennes befogenheter, kompetens och självständighet. Arbetstagaren har skyldighet att följa givna föreskrifter och ska använda befintlig skyddsutrustning. Arbetstagaren har rätt att avbryta arbetet om arbetet innebär omedelbar och allvarlig fara. LAGAR OCH NORMER I arbetsmiljölagen finns regler om skyldigheter för arbetsgivare och andra skyddsansvariga om att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet. I denna lag slås fast att arbetsgivaren skall ombesörja att ett komplett fallskyddsprogram finns på plats för alla personer som utför arbeten på en höjd av 2 m eller mer eller där risk för fall föreligger. Det innebär att identifiera fallriskerna på arbetsplatsen, välja de produkter som lämpar sig bäst för uppgiften samt att utbilda personalen i korrekt handhavande. Då arbetsgivaren gjort detta är arbetstagaren skyldig att använda erhållen utrustning då risk för fall finns i samband med utförande av arbetsuppgifter. Arbetsmiljöverket ger ut föreskrifter som mer i detalj tar upp de krav och skyldigheter som ställs på arbetsmiljön. För byggnads- och anläggningsarbete gäller föreskriften AFS 1999:3 och här beskrivs när fallskydd skall användas och hur de generellt skall vara utformade. I Europastandard EN anges tekniska krav och provningsmetoder för temporära skyddsräckessystem vid byggande eller underhåll av byggnader. Här finns detaljerade krav på hur fallskyddet skall utformas och vilka belastningar det skall tåla. ORSAKER TILL FALLOLYCKOR Byggbranschen toppar statistiken gällande anmälningar av olyckor och allvarliga tillbud och belastas med ett stort antal dödsolyckor. Fallolyckor innebär stora konsekvenser för den drabbade och cirka hälften av branschens dödsolyckor kommer från fall. Undersökningar av olyckorna visar att den interna risk- eller säkerhetsstyrningen i de olycksdrabbade företagen har brustit i många led. Dålig kunskap och erfarenhet, otydlig ansvarsfördelning på byggplatsen, dålig efterlevnad av interna regler och instruktioner är några faktorer som har bidragit till olyckorna. Orsakerna finns alltså hos organisationer, arbetsgivare och arbetstagare. Rätt attityd, högre kompetens och smartare produkter är viktiga faktorer som driver utvecklingen framåt. Rätt attityd, högre kompetens och smartare produkter är viktiga faktorer som driver utvecklingen framåt. Om de dessutom kombineras med ett strukturerat arbetssätt, såsom Kvalitetssäkrat Fallskydd kommer en stor del av fallolyckorna undvikas.

14 14 PLANERA FALLSKYDDET PLANERA DITT FALLSKYDD Genom att planera fallskyddet i god tid skapas förutsättningar för en kostnadseffektivare och säkrare arbetsplats. Med moderna verktyg som CAD- och BIM-program får man underlag för bättre lösningar, montaget kommer att gå lättare och rätt produkter används i rätt projektfas. Generellt är det bättre att i ett tidigt skede projektera in lösningarna, det blir både säkrare och billigare. SafetyRespect har produkter och lösningar för alla olika faser i byggprojektet, och vi vet att de lösningar som kommer in tidigt och som kan vara med under hela byggtiden blir bäst för alla inblandade parter. En bra planering ger rätt produkter, i rätt antal och i rätt tid, det innebär att montaget kommer att fungera optimalt. Att ha bra dokumentation och instruktioner som underlättar det är viktigt då det ofta är många olika språk som talas på ett byggprojekt. Med moderna verktyg som CAD- och BIM-program får man underlag för bättre lösningar, montaget kommer att gå lättare och rätt produkter används i rätt projektfas.

15 PLANERA FALLSKYDDET 15 KVALITETSNIVÅ INGJUTNINGSGODS KVALITETSNIVÅ SKRUVAS/SVETSAS FRIKTION/KLÄM KOSTNAD PROJEKTERING PRODUKTION INSTALLATION PROJEKTFASER Ingjutningsgods som har projekterats in rätt är oftast den säkraste och mest kostnadseffektiva lösningen. Lösningar som skruvas eller svetsas fast vid montagetillfället är näst bäst. Tving eller klämlösningar kan vara flexibelt och bra när man måste lösa problem på plats men är sällan lika säkra och blir oftast dyrare på sikt. För att optimera och erbjuda det mest kostnadseffektiva fallskyddet genom hela byggprojektet är det viktigt med en fallskyddsspecialist som har kompetens och skapar tydlighet för alla projektdeltagare.

16 16 FALLSKYDDSLÖSNINGAR

17 FALLSKYDDSLÖSNINGAR 17 FALLSKYDDSLÖSNINGAR Vi utvecklar ständigt nya produkter, tjänster och lösningar för att möta de behov som finns för att skapa säkra arbetsplatser. På följande sidor visar vi fallskyddslösningar som är anpassade till olika byggmetoder samt till rådande lagar och normer. Vårat fokus som specialist är att stå nära våra kunder och projekt i hela byggprocessen, från fallskyddsanalys och beräkningar till utbildning, leverans, montage och uppföljning.

18 18 VALVKANTER Bultfot Stolpfot Vertikalfäste Stolpe 1,3 m Räckesnät 1,3, 1,95, 2,6 VALVKANTER Valvkanter finns överallt och är en vanlig fallsituation. Fallskydd kan monteras på valvet eller på utsidan av valvkanten. Finns pelare kan detta vara en alternativ infästning av fallskyddet, se lösningar för pelare/balk. Våra lösningar kan monteras på alla material och är mycket snabba och flexibla då exempelvis väggar skall monteras. Vanligtvis monteras Bultfot vid valkanten för infästning av fallskydd. I Bultfoten monteras Stolpe 1,3 m och därefter Räckesnät. När räckesnätet är i sitt nedersta läge tätar det mot valvet. Det kan även med ett enkelt handgrepp höjas på stolparna upp till 310 mm över bjälklaget med bibehållen säkerhet för olika arbeten. Se även våra lösningar för prefab.

19 VALVKANTER 19 HDF-BJÄLKLAG När HDF-bjälklag används i byggkonstruktioner monteras vanligtvis Bultfot vid valkanten för infästning av fallskydd. I Bultfoten monteras Stolpe 1,3 m och därefter Räckesnät. Räckesnäten kan med ett enkelt handgrepp höjas på stolparna upp till 310 mm över bjälklaget med bibehållen säkerhet. Detta skapar förutsättning för foggjutning, pågjutning och andra vanligt förekommande arbetsmoment, utan demontering av fallskyddet. Bultfot Stolpe 1,3 m Räckesnät 1,3, 1,95, 2,6 Gjutskydd för Bultfot MONTERING AV BJÄLKLAG Vid montering av HDF-bjälklag behövs ett flyttbart fallskydd för säker avspärrning för övrig byggpersonal. Till detta används Markstöd Platta som fäste tillsammans med Bultfot, Stolpe 1,3 m och Räckesnät 2,6. Räckesnäten fungerar då som effektiv och säker avspärrning medan montaget av HDF utförs av montörer med personligt fallskydd. Markstöd Platta Bultfot Stolpe 1,3 m Räckesnät 1,3, 1,95, 2,6 Personligt Fallskydd

20 20 BALKONGER BALKONGER På balkonger sker ett antal arbetsmoment och därför skall fallskydd användas; Ett snabbt montage med högsta säkerhet och ett enkelt handhavande av fallskyddet underlättar aktuella arbetsmoment. Intag av material samt anslutning mot bygghissar och trapptorn underlättas med detta system som är kompatibelt med de flesta ställningsfabrikat. Vertikalfäste Balkongfäste Stolpe 1,3 m Räckesnät 1,3, 1,95, 2,6 BALKONGFÄSTE För att skapa en säkrare arbetsplats kan fallskydd monteras före lyft av prefabricerade balkonger. Den ordinarie infästningen för balkongräcket används för att fästa Vertikalfäste, alternativt Balkongfäste. Därefter monteras Stolpe 1,3 m tillsammans med Räckesnät 2,6, alternativt Räckesnät 1,3 eller Räckesnät 1,95 för att anpassa fallskyddet efter balkongens mått. Tving 300 Stolpe 1,3 m Räckesnät 1,3, 1,95, 2,6 TVING PÅ BALKONGKANTER På balkongkanter kan Tving 300 monteras som fäste för fallskydd. Denna tving passar upp till 300 mm balkongtjocklek och har integrerat fäste för Stolpe 1,3 m. På stolpen monteras sedan Räckesnät 2,6, alternativt Räckesnät 1,3 eller Räckesnät 1,95 beroende på balkongens mått.

21 VÄGGÖPPNINGAR 21 VÄGGÖPPNINGAR RÄCKESLEDARE VID VÄGGÖPPNINGAR Väggöppningar skall säkras med fallskydd. Montera Väggfästen på vardera sida om öppningen tillsammans med Räckesledare justerbar. Räckesledarna är justerbara och finns i fyra olika längder från 0,58 meter till 3,5 meter. Denna lösning gör det enkelt ta bort och sätta tillbaka fallskyddet när olika typer av arbete ska utföras, samt lämnar utrymme för olika typer av genomföringar. Väggfäste Räckesledare justerbar 2,4-3,5 m Räckesledare justerbar 1,5-2,5 m Räckesledare justerbar 0,9-1,5 m Räckesledare justerbar 0,58-0,78 m RÄCKESNÄT VID VÄGGÖPPNINGAR Väggöppningar kan snabbt och enkelt säkras med hjälp av Väggfäste och Räckesnät. Med denna infästning finns inget behov av stolpe och infästning i valvet. Lösningen gör det enkelt och snabbt att öppna och stänga fallskyddet. Pågjutning underlättas och en fördel är att lagningar av fallskyddsinfästningar inte behöver göras. Denna lösning skapar ett tätare fallskydd i jämförelse med Räckesledare. Fallskyddet går snabbt och enkelt att montera och demontera när olika typer av arbete ska utföras. Väggfäste Räckesnät 1,3, 1,95, 2,6 Räckeshållare 360

22 22 SCHAKT & GOLVÖPPNINGAR SCHAKT OCH GOLVÖPPNINGAR Öppningar i vägg, valv och schakt är situationer som ibland förändras och måste säkras mot fall. Hisschakt där bomlag önskas rekommenderas platåkonsol som fästs på insidan av schaktväggen. Öppningar i övrigt skall betraktas som en öppen valvkant och förses med lämplig infästning såsom bultfot, vertikalfäste etc samt stolpe och räckesnät. Vid mindre öppningar kan användande av räckeshållare 360 minimera antalet infästningar och behovet av stolpar avsevärt (se bild ovan). Bultfot Stolpe 1,3 m Räckeshållare 360 Räckesnät 1,3, 1,95, 2,6 GOLVÖPPNINGAR Golvöppningar skall betraktas som en öppen valvkant och förses med lämplig infästning såsom Bultfot, Vertikalfäste etc samt Stolpe 1,3 m och Räckesnät. I hörnen monteras Räckeshållare 360 vilket skapar fäste för Räckesnät åt samtliga håll. Platåkonsol Konsoltapp BOMLAG/ARBETSPLAN I HISSCHAKT När man vill skapa ett bomlag/arbetsplan i hisschakt används Platåkonsoler som fästs på insidan av schaktväggen. När platåkonsolerna är monterade används klassat virke av rätt dimension för att skapa själva bomlaget.

23 SCHAKT & GOLVÖPPNINGAR 23 HISSÖPPNINGAR Innan hissen är installerad på plats i hisschaktet skall denna öppning skyddas mot fall från respektive våningsplan. Det är även viktigt att skydda hissmontörer och andra yrkeskategorier som jobbar i schaktet mot nedfallande föremål. Hissöppningar kan snabbt och enkelt säkras med hjälp av ett Väggfäste monterat på vardera sida med Räckesnät. Låsfunktionen i Väggfästet gör att lösningen även fungerar bra som hissgrind. Med denna infästning finns inget behov av stolpe och sedvanlig infästning i valvet. Det ger en stor fördel då lagningar av fallskyddsinfästningar inte behöver göras på valvet. Väggfäste Räckeshållare 360 Räckesnät 1,3, 1,95, 2,6 BYGGHISSAR OCH TRAPPTORN Det är viktigt att skapa säkert tillträde till valv på arbetsplatsen i anslutning mellan bygghiss/trapptorn. SafetyRespects produkter är kompatibla med de flesta förekommande ställningsfabrikat och trapptorn. Kontakta oss för mer information om våra fallskyddslösningar. Räckeshållare kilkoppling Stolpe 1,3 m Räckesnät 1,3, 1,95, 2,6 Räckesledare Justerbar Dubbelkoppling vridbar/fast

24 24 TRAPPOR TRAPPOR Ett säkert fallskydd skall omedelbart skapas i trappor som används, alternativt måste trappan tydligt spärras av. Eftersom trappor används kontinuerligt i byggprojektet är det viktigt med ett fallskyddssystem som är säkert och enkelt kan hanteras. Infästningar för stolpar kan monters före montage av prefabtrapp. Tving 550 Stolpe 1,3 m Räckesledare justerbara Räckeshållare 360 MONTERING UTAN HÅLTAGNING Med SafetyRespects fallskyddslösningar spelar det ingen roll hur trappen ser ut, det finns alltid en säker, snabb och effektiv lösning. Med Tving 550 elimineras håltagning vid montering av fallskydd. Tvingen är roterbar samt vändbar och med ett enkelt handgrepp monteras den utan att den känsliga ytan skadas. Tvingen har integrerat fäste för Stolpe 1,3 m och på stolparna monteras Räckesledare justerbara.

25 TRAPPOR 25 INFÄSTNING MED BULTFOT Bultfot kan användas som infästning av fallskydd i trappor. Bultfoten har integrerat fäste för Stolpe 1,3 m och på stolparna monteras Räckesledare justerbara. Bultfot (med aktuell förankring) Stolpe 1,3 m Räckesledare justerbara Räckeshållare 360 INFÄSTNING I VANGSTYCKET Ordinarie ingjutningshylsor såsom M12 eller liknande som finns i trappor, kan med fördel användas för att montera våra fästen för fallskydd. Exempelvis ger vårt Trappfäste med distanser möjlighet till att låta skyddsräcket sitta kvar under hela byggperioden. Allt arbete kan då utföras med skyddsräcket på plats, även slutmålning. Trappfäste Stolpe 1,3 m Räckesledare justerbara Räckeshållare 360

26 26 BALKAR OCH PELARE BALKAR OCH PELARE När balkar och pelare används i byggkonstruktioner kan med stor fördel dessa användas för infästning av fallskyddet. Att i byggprocessen skapa fria valv och ytor utan infästningar för fallskyddet kommer att underlätta pågjutningar och andra arbetsmoment. Infästning Stolpe 1,3 m Räckesnät 1,3, 1,95, 2,6 STÅLBALK Med förmonterad infästning i stommen på stålbalk underlättas montaget av fallskyddet avsevärt då fästet redan är på plats. Det återstående montaget av Stolpe 1,3 m och Räckesnät kan göras antingen före lyft av balk eller på valvet efter montaget av balken. Detta skapar tidsvinster för montaget, skapar säkrare arbetsplats då montaget vid valvkant minimineras. Det innebär också att fallskyddet inte är i vägen då övriga arbetsmoment på valvet skall utföras. Svetshylsa Stolpe 1,3 m Räckesnät 1,3, 1,95, 2,6 SVETSHYLSA När stålbalkar används i byggkonstruktioner kan Svetshylsa med integrerat stolplås projekteras in som infästning av fallskydd. I dessa fall svetsas Svetshylsan in enligt instruktion vid produktionen av stålbalkarna. Efter att balken lyfts på plats monteras Stolpe 1,3 m och Räckesnät 2,6. Montaget av fallskyddet blir både säkrare och snabbare med en prefabricerad infästning som denna.

27 BALKAR OCH PELARE 27 STÅLBALKSTVING Att använda stålbalk som infästning skapar fri yta på valvet för övriga arbetsmoment. Fallskyddet är då utanför arbetsytan. På stålbalkar med fläns kan Stålbalkstving monteras för att snabbt skapa infästning för fallskydd. Tvingen är konstruerad med käftar som griper tag om stålbalksprofilen. Stålbalkstvingen har integrerat fäste för Stolpe 1,3 m. Räckesnät 2,6 monteras direkt på stolpens räckeslås och kan med enkelt handgrepp justeras i höjdled för att underlätta olika arbetsmoment. Stålbalkstving Stolpe 1,3 m Räckesnät 1,3, 1,95, 2,6 GÄNGINFÄSTNING Gänginfästningar kan svetsas fast på utsidan av stålbalkar för att skapa en infästning för olika typer av fallskyddsfästen. Därefter kan exempelvis Fasadfäste monteras tillsammans med Stolpe 1,3 m och Räckesnät 2,6. Denna lösning skapar en fri arbetsyta ända ut till valvkanten. Fasadfästet kan även justeras för att öka avståndet mellan stålbalk och Räckesnät, till exempel vid montage av väggar, fönster med mera. Svetsning av Gängstång/ Svetsbult kan utföras vid produktionen av stålbalkarna eller direkt på arbetsplatsen. Gängstång Svetsbult Fasadfäste Stolpe 1,3 m Räckesnät 1,3, 1,95, 2,6

28 28 BALKAR OCH PELARE Gängad svetsplatta Ändamålsenlig infästning Stolpe 1,3 m Räckesnät 1,3, 1,95, 2,6 STÅLKONSTRUKTIONER För stålkonstruktioner kan vi leverera anpassade fallskyddslösningar med olika infästningar. Håltagning och gängning, alternativt montage av gängade svetsplattor utförs vid produktionen av stålbalken. Om Flex Fasadfäste används så kan fallskyddets avstånd till valvkant justeras. Infästning Räckesnät Alu 3 m Rörskarv Rörkoppling LÅNGA SPÄNNVIDDER Med projekterad och förmonterad infästning på pelare underlättas montaget av fallskyddet. Att använda de befintliga pelarna som infästning skapar fri yta på valvet för övriga arbetsmoment. Fallskyddet hänger på pelarna ovanför arbetsytan och på rätt höjd för kommande arbetsmoment. Om projektering av infästning inte är gjord på förhand finns andra infästningar. SafetyRespects Räckesnät Alu 3 m klarar stora spännvidder och möjliggör montering mellan pelare. Räckesnäten skarvas fortlöpande med Rörskarv alternativt Rörkoppling utan behov av infästning på valvet. Räckesnäten kan höjas och skapar på så sätt en helt fri arbetsyta för att lägga på nytt ytskikt, pågjutning med mera.

29 BALKAR OCH PELARE 29 TRÄBALKAR I byggkonstruktioner med träbalkar kan fallskyddet monteras med olika system och lösningar, exempelvis Flex Fasadfäste. Fasadfästet monteras direkt mot träbalk med erforderlig träskruv. Vid behov av takskydd kan Hallsystem monteras i träkonstruktionen, infästning sker då med stag. Fasadfäste Hallsystem Träskruv Stolpe 1,3 m Räckesnät 1,3, 1,95, 2,6 TRÄREGLAR I byggkonstruktioner med träreglar kan Träbalkstving användas som infästning till fallskyddet. Träbalkstvingen har integrerat stolplås och är avsett för träbalkar i formaten 45 x mm. Fästet är utformat för ett flexibelt montage och kan med lätthet justeras efter behov. Träbalkstving Stolpe 1,3 m Räckesnät 1,3, 1,95, 2,6

30 30 PREFAB FALLSKYDD FÖR PREFAB Fallskyddslösningar som är förprojekterade i samråd med både projektledning, utförare och konstruktörer skapar bästa förutsättningar avseende, ekonomi, tid och säkerhet. Redan i projekteringsstadiet lyfter vi frågor gällande infästningar för fallskyddet och på så sätt finna lösningar som tar tillvara på de arbetsmoment som skall utföras av olika yrkesgrupper. Med denna initiala dialog i samråd där vi fokuserar på gällande lagar, finner lösningar på fallskyddssituationer och optimerar skyddet kallar vi Kvalitetssäkrat Fallskydd. Vi är med hela vägen som specialist från ritbordet till leverans och uppföljning. Bultfot Vertikalfäste Stolpe 1,3 m Räckesnät 1,3, 1,95, 2,6 FÖRMONTERING PÅ PREFABELEMENT För att skapa en säker arbetsplats och spara tid kan fallskydd monteras på prefabelement innan lyft. Exempelvis kan infästning, Stolpe 1,3 m och Räckesnät 2,6 monteras redan på bilen där prefabelementen transporteras eller på marken innan lyft. Fallskyddet är då redan på plats när övrigt arbete på byggnaden tar vid. Montaget sker snabbt, är säkert och skapar bättre ekonomi då tidsvinster uppnås genom effektivare utnyttjande av byggkranen.

31 PREFAB 31 PLATTBÄRLAG Ingjutningshylsor som redan i betongfabriken gjuts in i plattbärlaget ger snabbt och säkert montage av fallskydd. Ingjutningshylsan har integrerat stolplås och gjuts in i plattbärlaget på fabrik. På arbetsplatsen monteras Gjutskydd till önskad höjd anpassat efter gjuthöjd/valvtjocklek. Stolpe 1,3 m och Räckesnät 2,6 monteras antingen innan eller efter att plattbärlaget lyfts på plats. Räckesnäten kan med enkelt handgrepp lyftas till önskad höjd vid pågjutning. Inga verktyg krävs. Utöver kriterierna för EN13374 uppfyller ingjutningsprodukterna även dimensioneringskraven enligt Eurokod. I konstruktioner med plattbärlag kan även Avstängarfäste monteras på avstängarplåten efter att infästning har förprojekterats. En dialog förs mellan prefabkonstruktören och SafetyRespects tekniska avdelning gällande fallskyddslösningen och placering av ingjutningshylsor mm. Ingjutningshylsa Gjutskydd Avstängarfäste Stolpe 1,3 m Stolpe 1,5 m Alu Räckesnät 1,3, 1,95, 2,6 Räckesram 1,3 L, 1,95 L, 2,6 L Räckesramhållare Räckesledare justerbara

32 32 PREFAB WI-fäste Flex vertikalbalk Stolpe 1,3 m Räckesnät 1,3, 1,95, 2,6 WI-FÄSTE Sandwich-väggar har ofta låg bärighet i ytterskivan eller så saknas ytterskiva och endast isloleringen är på plats. För att minimera arbetet med montaget av fallskydd kan WI-fäste gjutas in i bärskivan med anpassade distanser genom isolerskiktet. Fästet konfigureras specifikt för varje enskilt projekt för att passa just den väggkonstruktionen och gjutmetoden. Utanför isoleringen används Flex Vertikalbalk för ett nära montage av fallskyddet. När skyddet sedan plockas ned tas även distanserna bort och en minimal komplettering av isoleringen återstår för att bibehålla väggens isolerande egenskaper.

33 PREFAB 33 VÄGGELEMENT MED INGJUTNINGSHYLSA Ingjutningshylsa M16 är en infästning som projekteras in i väggelement vilket möjliggör snabbt och säkert montage av fallskydd på arbetsplatsen. En dialog förs mellan prefabkonstruktören och SafetyRespects tekniska avdelning gällande rekommendationer på fallskyddslösningar, placeringar av ingjutningshylsor, utdragslaster samt lagar och regler. Ingjutningshylsa M16 Rekommenderat fäste Stolpe 1,3 m Räckesnät 1,3, 1,95, 2,6 VÄGGELEMENT MED VÄGGTOPSHYLSA Väggtopshylsan är en infästning som projekteras och gjuts in i väggelement på fabrik. Denna lösning skapar snabbt montage och ger fri arbetsyta. Väggtopshylsan har integrerat stolplås och levereras med täcklock i plast. Väggtoppshylsa Ingjutningshylsa M16 Stolpe 1,3 m Räckesnät 1,3, 1,95, 2,6

34 34 PÅGJUTNING Bultfot Stolpe Gjutskydd för Bultfot Räckesnät 2,6 PÅGJUTNING PÅGJUTNING PÅ HDF BJÄLKLAG Vid pågjutning av HDF-bjälklag där Bultfot, Stolpe och Räckesnät används på valvet är det en fördel att använda Gjutskydd. Räckesnätet kan höjas på stolpen i flera steg upp till 310 mm med bibehållen säkerhet då räckeslåset är i full funktion. Gjutskydd skyddar fästen från betongspill vid pågjutningen. Ändamålsenlig infästning Räckesnät Alu 3 m Rörskarv Rörkoppling INFÄSTNING PÅ PELARE FÖR FRI ARBETSYTA När det finns pelare i byggkonstruktionen kan dessa vara ett bra alternativ att användas till infästningen av fallskyddet. Detta skapar en fri arbetsyta för att lägga på nytt ytskikt i form av exempelvis pågjutning etc. Utmaningen är ofta det stora avståndet mellan pelarna. Som lösning rekommenderas därför Räckesnät Alu 3 m vilka skarvas fortlöpande med Rörskarv och Rörkoppling. Själva infästningen till Räckesnäten anpassas efter situation.

35 PLATSGJUTET 35 PLATSGJUTET Vid platsgjuten stomme finns möjligheten att projektera in infästningar för fallskyddet. Exempelvis kan Ingjutningshylsa med integrerat stolplås gjutas in i väggtoppar, t.ex i husgavlar, hiss- och trappschakter. Därefter monteras Stolpe 1,3 m och Räckesnät. För att kunna bygga utfackningsväggar inifrån valvet kan förslagsvis Balkongfäste 10 gr monteras som infästning, vilket ger en lutning på fallskyddet med cirka 10 grader. På valvbord kan Vertikalfäste monteras som infästning, därefter Stolpe 1,3 m och Räckesnät. Ingjutningshylsa med armering Balkongfäste Balkongfäste 10 gr Vertikalfäste Stolpe 1,3 m Räckesnät 1,3, 1,95, 2,6 För övriga behov av fallskydd såsom trappor, fönsteröppningar med mera finns olika lösningar som kan projekteras och gjutas in för att underlätta montage av fallskydd och skapa säkra arbetsplatser. På valvbord kan Vertikalfäste monteras som infästning, därefter Stolpe 1,3 m och Räckesnät. På väggtoppar kan Ingjutningshylsa med integrerat stolplås gjutas in i som infästning av fallskydd.

36 36 TAK & FASADER TAK OCH FASADER Valet av fallskydd är kopplat till både lagar och regler som det aktuella projektet med de arbetsmoment som skall utföras. Vi har fallskyddslösningar för alla konstruktioner av tak. Ett exempel är SafetyRespect Flexsystem som är utvecklat för att kunna monteras i en mängd olika situationer. Flex Fasadfäste Stolpe 1,3 m Räckesnät 1,3, 1,95, 2,6 FASADER För att skapa ett fritt arbetsplan är det ofta önskvärt att fästa fallskyddet i fasaden. Vårt Flexsystem har flera olika lösningar för olika behov vid infästning i fasaden. Med Flex Fasadfäste kan avståndet mellan fasad och fallskydd enkelt justeras. Flex Fasadfäste finns i tre olika längder för att passa de flesta situationerna och om infästningarna projekteras in tidigt i processen går montaget snabbt och smidigt med hög säkerhet. För mer specifika behov kan speciella konfigurationer av Flex Väggkonsol vara lösningen som ger ett bra skydd utan att vara i vägen för arbeten nära kanten på arbetsytan.

37 TAK & FASADER 37 TAKFOT OCH GAVLAR Vid takfot kan Flex Takfotsfäste monteras som infästning av fallskydd. Infästningen ger ett fritt arbetsplan och avståndet mellan fasaden och fallskyddet kan justeras under arbetets gång. Fästet monteras med genomgående bult i takstolen och stödjer även mot fasaden eller takstolen. Vid gavlar kan Flex Gavelfäste monteras som infästning, vilket också ger ett fritt arbetsplan. Avståndet mellan fasaden och fallskyddet kan justeras under arbetets gång. Infästning kan ske i underlagstak. Flex Takfotsfäste Flex Takfotsfäste med mothåll Flex Gavelfäste Flex Hängbrygga Stolpe 1,3 m Räckesnät 1,3, 1,95, 2,6 UNDERLAGSTAK OCH PLÅTTAK På underlagstak samt bandtäckning med dubbelfals kan Plåtfalsfästet användas som infästning av fallskydd. Fästet går att ställa i fyra lägen för taklutningar från 5 till 40. Plåtfalsfästet monteras så att falslåsen greppar under falsen. Plåten måste vara i gott skick och sitta fast mot underlaget. Plåtfalsfäste Stolpe 1,3 m Räckesnät 1,3, 1,95, 2,6 På underlagstak monteras Plåtfalsfästet över takstolarna med erfoderlig träskruv.

38 38 TAK & FASADER Flex Hängbrygga Stolpe 1,3 m Räckesnät 1,3, 1,95, 2,6 HÄNGBRYGGA VID FASADER OCH TAK Vid tak och fasadarbeten kan Flex Hängbrygga monteras för att skapa säkra arbetsplan. Systemet är anpassaningsbart för de flesta situationer och är både snabbare att montera och flexiblare än traditionella ställningar. Eftersom hängbryggan endast sitter där den används är mängden komponenter också mycket mindre vilket såklart ger bättre ekonomi. Montage sker i huvudsak av SafetyRespect i samråd med kunden. För att montera hängbrygga ska man kunna styrka utbildning för speciella ställningsmontage. Med hög kompetens säkerställer våra montörer ett för ändamålet väl anpassat och kvalitetssäkrat fallskydd. Flex Hängbrygga har typkontrollintyg som ställning av SP i lastklass 2 och 3 enligt AFS 1990:12.

39 TAK & FASADER 39

40 40 HALLBYGGNADER Räckesnät Alu 3 m Stolpe 2,5 m Alu (rakt montage) Svingfäste + Stolpe 1,3 m (takutskott) Hallfäste justerbart Svetsmutter (infästning stål) Ingjutningsgods (infästning betong) Stag 20 komplett Räckeshållare kilkoppling Rörskarv Dubbelkoppling vridbar Räckeshållare svängbar HALLBYGGNADER SafetyRespect Hallsystem är ett fallskydd utvecklat för platta tak och lågt lutande tak. Exempel är hallbyggnader för industri, sport och handel. Systemet har flera infästningsalternativ och klarar långa spännvidder mellan infästningspunkterna. Hallsystemet består av räckesnät i aluminium samt smarta komponenter som ger snabbt och säkert montage. Hallbyggnader som uppförs har en relativt kort byggprocess. Det är därför viktigt att det fallskydd som väljs är snabbt monterat, kan prefabriceras, är justerbart och ger ett fullgott skydd vid takarbeten under hela byggprocessen. Hallsystemet tar hänsyn till de olika arbetsmomenten som skall utföras och respektive yrkeskategori har fullgott fallskydd vid utförandet av sitt arbetsmoment. Systemet skapar en säker arbetsplats då montage av bärplåt, takisolering, tätskikt mm utförs. Väggpaneler och fasadelement kan monteras med fallskyddet på plats. Flexibiliteten i både höjd och sidled skapar lösningar som traditionellt fallskydd ej klarar av. Fallskyddet kan justeras/svängas vilket möjliggör montage av hängrännor eller liknande vid takfot. Räckesnäten i aluminium fästs på stolpar med räckeslåset och skarvas löpande med rörskarv eller koppling. Fallskyddet fästs på utsidan av pelarna. Svetsmuttrar levereras till tillverkaren av Stommen och svetsas på stålpelarna. Placering av svetsmuttrar projekteras i samråd med SafetyRespect. Med fallskyddet monterat på pelarna är arbetsytan helt fri för alla arbeten såsom att lägga bärplåt, isolera, lägga tätskikt etc. Ingen åverkan behövs på färdiga ytor. Svetsmuttern täcks av plåten, pilastern, mellan fasadpanelerna, när dessa färdigställs.

41 HALLBYGGNADER 41 HALLFÄSTE JUSTERBART Justerbart hallfäste används när skyddet behöver kunna justeras till olika placeringar under projektets gång. Ett startläge kan ställas in vid läggning av takplåt och justeringen görs enkelt med hjälp av mutterdragare eller fast nyckel/spärrskaft när väggelement ska monteras, eller vid arbete med krönlist, hängränna eller liknande. Möjligheten till justering gör att säkerheten kan hållas på samma höga nivå genom hela byggprocessen. Räckesnät Alu 3 m Hallfäste justerbart + Stolpe 1,3 m Svetsmutter (infästning stål) Ingjutningsgods (infästning betong) Stag 20 komplett Räckeshållare kilkoppling + svängbar Dubbelkoppling vridbar Rörskarv INFÄSTNINGAR Hallsystemet har flera olika infästningsalternativ som passar för både stål, betong och limträ. Infästningen sker antingen mitt på eller på sidan av balk, mellan två närliggande pelare, direkt i träbalk eller med ingjutningshylsa. De avsedda fästena kan antingen bultas fast om de senare skall tas bort eller svetsas fast som permanenta fästen för framtida underhåll av tak och fasad. Infästning betong Infästning stålpelare Infästning träpelare

42 42 HALLBYGGNADER Räckesnät Alu 3 m Svingstolpe + Stolpe 1,3 m Svetsmutter (infästning stål) Ingjutningsgods (infästning betong) Stag 20 komplett Räckeshållare kilkoppling Rörskarv Dubbelkoppling vridbar Räckeshållare svängbar HALLSYSTEM MED SVINGFÄSTE När det finns takutskott, utvändig takavvattning eller liknande kan ett justerbart fäste vara en lösning. Vi har flera möjligheter med olika lösningar till behovet att antingen justera räckesnäten eller svänga förbi ett takutskott.

43 HALLBYGGNADER 43 HALLSYSTEM MED RAKT MONTAGE En vanligt förekommande byggmetod vid hallbyggnader är att väggelement går förbi taket och skapar en sarg. Avseende fallskyddet så kan en lösning med rak stolpe som monteras på infästningen vara det bästa alternativet. Räckesnät Alu 3 m Stolpe 2,5 m Alu Svetsmutter (infästning stål) Ingjutningsgods (infästning betong) Stag 20 komplett Räckeshållare kilkoppling Rörskarv Dubbelkoppling vridbar Räckeshållare svängbar

44 44 NEDFALLANDE FÖREMÅL SKYDD FÖR NEDFALLANDE FÖREMÅL SafetyRespect Skyddsskärmssystem är ett komplement till vårt ordinarie fallskyddssystem och används för att fånga upp nedfallande material och föremål som kan innebära risk för skador på personer och objekt. Systemet monteras utan behov av lyftkran och är konstruerat för montering på bjälklag, ställning och vägg. Mer information finns i vår användarmanual. Skyddar personer, fasader och området närmast runt byggprojektet. Fångar och håller kvar nedfallande föremål. Skyddar allmänheten i t.ex. stadsmiljöer. Kan monteras i alla förekommande situationer på en byggarbetsplats, såsom bjälklag, ställning och vägg. Kan monteras direkt från arbetsytan utan att byggets kranar används. Kan enkelt flyttas och anpassas allt eftersom projektet fortlöper. Enkel att fälla in i vertikalt läge för att inte vara i vägen för kranar.

45 NEDFALLANDE FÖREMÅL 45 SKYDDSSKÄRM PÅ BJÄLKLAG SafetyRespect Skyddsskärmssystem för bjälklag är ett komplement till vårt ordinarie fallskyddssystem och används för att fånga upp nedfallande material och föremål (ej person), som kan innebära risk för skador på personer eller objekt. Systemet är anpassat för att monteras på bjälklag utan behov av lyftkran och med möjligheten att direkt integrera SafetyRespects ordinarie fallskyddssystem. Toppfäste Skärm Bottenstöd Skärm Alu.balk 1500 Alu.rör 6 m, 4 m Nät Skyddsskärm 3x6 m Dubbelkoppling Svivlande Koppling Platta 140x140

46 46 NEDFALLANDE FÖREMÅL Alu.balk 1500 Nät Skyddsskärm 3x6 m Platta 140x140 Alu.rör 6 m, 4 m Vinkelkoppling Skärm Flex Vinkelnyckel SKYDDSSKÄRM PÅ VÄGG SafetyRespect Skyddsskärmssystem för vägg är ett komplement till vårt ordinarie fallskyddssystem och används för att fånga upp nedfallande material och föremål (ej person), som kan innebära risk för skador på personer eller objekt. Systemet är anpassat för att monteras på en vertikal yta utan behov av lyftkran och med ordinarie fallskydd monterat fristående på arbetsytan.

47 NEDFALLANDE FÖREMÅL 47 SKYDDSSKÄRM PÅ STÄLLNING SafetyRespect Skyddsskärmsssystem för ställning är ett komplement till vårt ordinarie fallskyddssystem och används för att fånga upp nedfallande material och föremål (ej person), som kan innebära risk för skador på personer eller objekt. Systemet är anpassat för att monteras på de flesta förekommande ställningsfabrikat utan behov av lyftkran och med möjligheten att direkt integrera SafetyRespects ordinarie fallskyddssystem. Beakta de ökade belastningarna på ställningskonstruktionen. Nät Skyddsskärm 3x6 m Alu.rör 6 m Dubbelkoppling Dubbelkoppling Vridbar

48 48 NEDFALLANDE FÖREMÅL Skyddsnät 3x6 m Skyddsnät 8x10 m Skyddsnät 8x12 m Skyddsnät 10x12 m Grippa 22 mm Grippa 50 mm PERSONUPPFÅNGANDE FALLSKYDDSNÄT Fallskyddsnät finns i olika storlekar och varianter som både är person- och materialuppfångande. Infästning sker med rep eller med en så kallad Grippa i t.ex. takstolskonstruktion. Fallskyddsnät ger både flexibilitet och säkerhet vilket leder till ökad effektivitet vid arbete på höjd. Lämpligt utformat utgör skyddsnätet att även fallande föremål så som skräp, verktyg, byggdetaljer, utrustning etc. fångas upp. Skyddsnät minskar också känslan av hög höjd vilket innebär att eventuell höjdrädsla minskar hos byggarbetare. Detta skapar trygghet med ökad effektivitet som följd.

49 BYGGSTÄLLNINGAR 49 FALLSKYDD FÖR STÄLLNINGAR SafetyRespects fallskyddssystem är kompatibelt med de flesta ställningsfabrikat. Våra produkter och lösningar med kopplingar, räckesnät och stolpar kan kombineras med ställning för att skapa säkerhet på både bomlag, valv, tillträde och tak. Kontakta SafetyRespect vid tekniska frågor. Räckeshållare kilkoppling Räckesnät 1,3, 1,95, 2,6 Strap 0,6 m De flesta byggprojekt har behov av ställning i någon form. Vår lösning integrerar byggnadens temporära fallskydd med ställningens. Detta skapar en naturlig trygghet och igenkänning när samma system kan användas överallt.

50 50 AVSPÄRRNING Markstöd Platta + Bultfot + Stolpe 1,3 Räckesnät 1,3, 1,95, 2,6 Strap 0,6 Räcke 1,8 m, 2,5 m, 3,2 m Staket 1,8 m, 2,5 m, 3,2 m Stängsel 1,8 m, 2,5 m, 3,2 m Plattfot Vinkelfot Blockfot AVSPÄRRNING Att skapa säkra tillträdesleder och tillfälliga avspärrningar är en viktig arbetsmiljöfråga. Markstöd Platta kan användas i kombination med SafetyRespects fallskyddsprodukter för att skapa avspärrningar, säkra tillträdesleder med mera. På markstödet monteras Bultfot, Stolpe 1,3 m och Räckesnät 2,6 eller Justerbara Räckesledare. Lösningen är snabbmonterad samt enkel att flytta och justera vid behov. Vi har även ett nytt avspärrningssystem som är utformat för klara krävande miljöer. Systemet består bland annat av Räcke, Staket och Stängsel i olika längder. Se nästa sida för mer information.

51 AVSPÄRRNING 51 AVSPÄRRNINGSSYSTEM Ett stabilt och snabbmonterat system för avspärrning samt vid tillfälliga inhägnader, utformat för att klara krävande miljöer. Avspärrningssystemet finns i tre varianter, Räcke, Staket och Stängsel, samtliga i olika längder. De kan med enkla handgrepp sammankopplas genom integrerade hakar och öglor, samt ställas i olika vinklar vid behov. Systemet består av ett flertal utbytbara delar såsom olika fotoch räckesalternativ samt tillbehör. Komplettering kan ske i efterhand för att kunna anpassas till specifika behov. Vanliga användningsområden är tillfällig avspärrning vid väg- och byggarbetsplatser, avstängning i trafikmiljö, inhägnader samt vid evenemang. Systemet är praktiskt utformat för ergonomisk och kostnadseffektiv hantering. Kan förses med reflex för ökad synlighet. Produkterna är i grundutförande varmförzinkade. Profilering av systemet är möjligt med pulverlackering i önskad kulör samt egen logotyp. Räcke 1,8 m, 2,5 m, 3,2 m Staket 1,8 m, 2,5 m, 3,2 m Stängsel 1,8 m, 2,5 m, 3,2 m Plattfot Vinkelfot Blockfot Fotlisthållare

52 52 INFÄSTNINGAR INFÄSTNINGAR BETONGSKRUV Hilti HUS3-H 10x90. Art.nr Hilti HUS3-H 10x150. Art.nr Hilti HUS V 10x95. Art.nr Hilti HUS V 10x105. Art.nr DUBBELGÄNGAD M16 Art.nr SLAGANKARE M16 Art.nr Borrdiameter 20 mm. Borrdjup 75 mm. TRÄSKRUV WFD WFD 12 x 100 mm. Art.nr WFD 12 x 120 mm. Art.nr Finns i flera längder. Kräver ingen förborrning. Nyckelvidd 17 mm. Torx T40.

53 TRANSPORT & FÖRVARING 53 TRANSPORT OCH FÖRVARING Det är viktigt att logistiken på en byggarbetsplats fungerar och att fallskyddet finns lätt tillgängligt där det behövs. Våra produkter levereras i stapelbara häckar som minimerar ytbehovet. Häckarna kan lyftas med både truck eller kran, lyftanvisningar finns att tillgå. Lådhäck Näthäck 2,6 Näthäck Vertikal Stolphäck

54 54 PRODUKTÖVERSIKT STANDARDSYSTEM BULTFOT Art.nr Integrerat stolplås. Flera bultalternativ. Varmförzinkad. Monteras med c/c upp till 2,4 m. Vikt 1,0 kg. Levereras 150 st. i stapelbar lådhäck. STOLPFOT Art.nr Integrerat stolplås. Flera skruvalternativ. Varmförzinkad. Monteras med c/c upp till 2,4 m. Gjutskydd i HDPE, Art.nr Vikt 1,1 kg. Levereras 100 st. i stapelbar lådhäck. STOLPE 1,3 M Art.nr Dubbla integrerade räckeslås. Integrerat stolplås. Varmförzinkad. Vikt 3,6 kg. Monteras med cc upp till 2,4 m. Levereras 100 st. i stapelbar häck. STOLPE 1,5 M ALU Art.nr STOLPE 2,0 M ALU Art.nr Alurör 48,3 x 4,0 mm. Integrerat stolplås. Vikt 2,5 kg, 3,2 kg. Levereras 100 st. i stapelbar häck. RÄCKESNÄT 1,3 Art.nr Enkelt höj och sänkbar på stolparna. Förzinkad och pulverlackad. Stabil ramkonstruktion. Integrerad fotlist 260 mm. Vikt 10,8 kg. Levereras 46 st. i stapelbar häck. RÄCKESRAM 1,3 ALU Art.nr Verktygslös montering. Enkelt höj och sänkbar på stolparna. Integrerad fotlist 150 mm. EN Klass A Svetsad ramkonstruktion. Max c/c infästningar 2,4 m. Vikt 5,7 kg. Levereras 27 st. i stapelbar häck. RÄCKESNÄT 1,95 Art.nr Enkelt höj och sänkbar på stolparna. Förzinkad och pulverlackad. Stabil ramkonstruktion. Integrerad fotlist 260 mm. Vikt 15,1 kg. Levereras 46 st. i stapelbar häck. RÄCKESRAM 1,95 ALU Art.nr Verktygslös montering. Enkelt höj och sänkbar på stolparna. Integrerad fotlist 150 mm. EN Klass A Svetsad ramkonstruktion. Max c/c infästningar 2,4 m. Vikt 8,1 kg. Levereras 27 st. i stapelbar häck. RÄCKESNÄT 2,6 Art.nr Enkelt höj och sänkbar på stolparna. Förzinkad och pulverlackad. Stabil ramkonstruktion. Integrerad fotlist 260 mm. Vikt 19,7 kg. Levereras. 35 st. i stapelbar häck. RÄCKESRAM 2,6 ALU Art.nr Verktygslös montering. Enkelt höj och sänkbar på stolparna. Integrerad fotlist 150 mm. EN Klass A Svetsad ramkonstruktion. Max c/c infästningar 2,4 m. Vikt 10,3 kg. Levereras 27 st. i stapelbar häck.

55 PRODUKTÖVERSIKT 55 STANDARDSYSTEM RÄCKESRAMHÅLLARE Art.nr För montage av Räckesram på Stolpe 1,5 m Alu. Varmförzinkad. Vikt 2,1 kg. RÄCKESRAMHÅLLARE 360 Art.nr Används i hörn med Räckesram för att eliminera dubbla infästningar eller stolpar. Varmförzinkad. Vikt 1,6 kg. RÄCKESLEDARE JUSTERBARA 2,4-3,5 m art.nr ,5-2,5 m art.nr ,9-1,5 m art.nr ,58-0,78 m art.nr För trappor, schackt & öppningar. Svivlande fästen. Enkelt justerbara. Varmförzinkade. Vikt 9,0 kg, 6,2 kg, 4,3 kg, 3,0 kg. RÄCKESHÅLLARE 360 Art.nr Används i hörn för att eliminera dubbla infästningar eller stolpar. Möjliggör räckesnät trots radie. Mått ca 113 x 85 mm. Varmförzinkad. Vikt 0,4 kg. TVING 550 Art.nr Spännvidd mm. Flera montagealternativ. Roterbar 360 och vändbar. Klarar alla trappvinklar. Varmförzinkad. Vikt 7,8 kg. Levereras 30 st. i stapelbar lådhäck. TVING 300 Art.nr Spännvidd mm Vertikal el. horisontal montering Levereras med flyttbar stolphållare. Flertal montagemöjligheter. Varmförzinkad. Vikt 5,4 kg. Levereras 50 st. i stapelbar lådhäck. STÅLBALKSTVING Art.nr Greppar alla stålbalkar och pelare med flänsar upp till 300 mm. Integrerad Stolphållare. Robust och tålig gänga. Varmförzinkad. Vikt 6,3 kg. Levereras 30 st. i stapelbar lådhäck. TRÄBALKSTVING Art.nr Flexibelt montage på träbalk. Enkelt att justera. Integrerat stolplås. Anpassad för 45 x mm. Varmförzinkad. Vikt 2,9 kg. BALKFÄSTE ALU PRIMÄR art.nr SEKUNDÄR art.nr Används på aluminumbalkar i formsystem vid platsgjutna valv. Snabb skruvlåsning. Integrerat stolplås. Varmförzinkad. Vikt 3,0 kg, 2,3 kg. Levereras i stapelbar häck. BALKFÄSTE TRÄ PRIMÄR art.nr SEKUNDÄR art.nr Används på träbalkar i formsystem vid platsgjutna valv. Snabb skruvlåsning. Integrerat stolplås. Varmförzinkad. Vikt 4,0 kg, 2,3 kg.

56 56 PRODUKTÖVERSIKT STANDARDSYSTEM VERTIKALFÄSTE Art.nr Passar på ord. balkonginfästning M10 eller M12 (Båda skruvdimensionerna fungerar). Två montagealternativ. Monteras med cc upp till 2,4 m. Varmförzinkad. Vikt 1,4 kg. BALKONGFÄSTE Art.nr Passar på ord. balkonginfästning. M10 eller M12. Monteras med cc upp till 2,4 m. Varmförzinkad. Vikt 1,3 kg. BALKONGFÄSTE 10 GR Art.nr Lutande fäste, underlättar montage av utfackningsvägg. KONSOLFÄSTE Art.nr Infästning på valvkant skapar fri arbetsyta Flertal montagealternativ Justerbart eller fast läge. Monteras med Bultfot. Monteras med cc upp till 2,4 m. Varmförzinkad. Vikt 1,4 kg. PLATÅKONSOL 55 MM Art.nr Fäste som skapar plan vid öppningar och schakt. Maxlast 1000 kg/konsol. Varmförzinkad. Vikt 1,4 kg. TRAPPFÄSTE Art.nr Monteras på vangstycken. Rörlängd 150 mm. Kutslängd 30 mm. Ingjutningshylsa M12. Varmförzinkad. Vikt 0,8 kg. SIDFÄSTE 180 Art.nr Monteras på avstängarplåt. Integrerat stolplås. Varmförzinkad. Vikt 0,6 kg. SIDFÄSTE GRADER Art.nr PLÅTFALSFÄSTE Art.nr Monteras på plåt, bandtäckning. Snabb montering. Klarar olika takvinklar Skadar inte plåten. Varmförzinkad. Vikt 2,6 kg. FOTRÄNNEFÄSTE Art.nr Monteras tillsammans med en träregel i fotrännan. Integrerat stolplås. Varmförzinkad. Vikt 6,8 kg. VÄGGFÄSTE Art. nr För infästning av räckesnät alt. räckesledare, ex. väggöppningar, fönsteröppningar med låg bröstning, hissöppningar m.m. Varmförzinkad. Vikt 0,7 kg. RÄCKESHÅLLARE KILKOPPLING ENKEL art.nr DUBBEL art.nr Används på stolpe el. ställningsspira (48,3 mm) för infästning av räckesnät eller räckesledare. Integrerat räckeslås. Varmförzinkad. Vikt 1,1 kg, 1,7 kg.

57 PRODUKTÖVERSIKT 57 STANDARDSYSTEM INGJUTNINGSHYLSA Art.nr GJUTSKYDD art.nr Stålhylsa med integrerat stolplås för ingjutning i prefabkonstruktioner, t.ex. plattbärlag, filigranbjälklag m.m. Placeras på bottenarmeringen. Levereras 900 st. i EUR-pall. SVETSHYLSA Art.nr För insvetsning i stålkonstruktioner. Finns med och utan botten. Integrerat stolplås. Obehandlad. Standardhöjd 150 mm. AVSTÄNGARFÄSTE Art.nr Monteras på avstängarplåten på plattbärlag. Monteras på vertikal yta och lämnar arbetsplanet fritt. Snabbt montage med nyckelhål. Integrerat stolplås. Varmförzinkad. Vikt 1,5 kg. Levereras 200 st i stapelbar häck. PLATTBÄRLAGSKANT- FÄSTE Art.nr Monteras på insidan av avstängarplåten på prefabricerade plattbärlag. M12 c:c 120 mm. VÄGGTOPPSHYLSA Art.nr För ingjutning i prefabricerade betongväggar och skapar infästning av fallskyddet i ytterkant av valv. Längd 450 mm. Integrerat stolplås. Täcklock i plast. Vikt 1,8 kg. Levereras 200 st. i EUR-pall. INGJUTNINGSHYLSA MED ARMERING 400 MM Art.nr För platsgjuten byggkonstruktion. Integrerat stolplås. Längd armering 400 mm. Levereras med täcklock i plast. WI-FÄSTE Art. nr För ingjutning i väggelement. Konfigueras för olika gjutmetoder. Klarar isolering upp till 200 mm. Anpassade längder beroende på isoleringstjocklek. Används med Flex vertikalbalk. Förzinkad. Vikt 1,8 kg. FLEX VERTIKALBALK Art. nr Stolpfäste till WI-fäste. Integrerat stolplås. Varmförzinkad. Vikt 2,4 kg. Utvecklingen drivs framåt av teknisk support till våra kunder samt genom innovation av nya fallskyddsprodukter och system.

58 58 PRODUKTÖVERSIKT FLEXSYSTEM FLEX GAVELFÄSTE Art.nr Justerbart fäste. Konfigureras efter behov. Robust och tåligt. Varmförzinkade komponenter. Vikt från 5,1 kg. FLEX FASADFÄSTEN Flex Fasadfäste 280 art.nr Flex Fasadfäste 400 art.nr Flex Fasadfäste 600 art.nr Justerbart mm från fasad. Nyckelhålsfäste. Monteras med c/c upp till 2,4 m. Varmförzinkade komponenter. Vikt 6,8 kg. FLEX TAKFOTSFÄSTE Art.nr Justerbart fäste. Konfigureras efter behov. Robust och tåligt. Varmförzinkade komponenter. Vikt från 5,1 kg. FLEX TAKFOTSFÄSTE MED MOTHÅLL Art.nr Justerbart fäste. Konfigureras efter behov. Robust och tåligt. Varmförzinkade komponenter. Vikt från 5,1 kg. FLEX HÄNGBRYGGA Art.nr Flexibelt montage på vägg, bjälklag eller takstol. Används med gångplåt + räckesnät. Justerbart efter behov. Varmförzinkade komponenter. Lastklass 2 och 3. Vikt konsol från 12 kg. FLEX BALK FLEX BALK 600 art.nr FLEX BALK 1000 art.nr FLEX BALK 1500 art.nr FLEX STOLPFÄSTE Art.nr Används vid montage av Flexsystem. FLEX NYCKELHÅLSSTÖD Art.nr Används vid montage av Flexsystem. FLEX GÅNGPLÅT Art.nr FLEX GÅNGPLÅT HÖRN HÖGER (grön) Art.nr FLEX GÅNGPLÅT HÖRN VÄNSTER (röd) Art.nr ÄNDSKYDD GÅNGPLÅT Art.nr Används vid montage av Flex Hängbrygga. FLEX VINKELPLÅT Art.nr Används vid montage av Flexsystem. FLEX VINKELPLÅT HÖRN Art.nr Används vid montage av Flexsystem.

59 PRODUKTÖVERSIKT 59 HALLSYSTEM RÄCKESNÄT ALU 3 M Art.nr Enkelt höj och sänkbar på stolparna. Stabil ramkonstruktion i 48,3 mm aluminiumrör. Integrerad fotlist 225 mm. Vikt 17,2 kg. Lev. 14 st. i stapelbar häck. HALLFÄSTE JUSTERBART Art.nr Används till infästning av Hallsystem för att kunna justera fallskyddets position. Varmförzinkad. Vikt 7,9 kg. STOLPE 2,5 M ALU Art.nr Används till infästning av Hallsystem för att kunna justera fallskyddets position. Alurör 48,3 x 4,0 mm Vikt 7,8 kg Lev. 40 st. i stapelbar häck. SVINGFÄSTE Art.nr Används till infästning av Hallsystem för att kunna justera fallskyddets position. Stålrör 48,3 x 4,0 mm. Varmförzinkad. Vikt 6,8 kg. STAG 20 KOMPLETT 0,5 m art.nr ,0 m art.nr Används till infästning av Hallsystem. Ingående komponenter är Stag 20, Vingmutter 20, Koppling med Hängvinkel och Låshylsa 20. STAG 20 0,5 m art.nr ,0 m art.nr Ingår i Stag 20 Komplett och används till infästning av Hallsystem. RÖRSKARV Art.nr Används till att skarva Räckesnät Alu 3 m. SVETSMUTTER 20 Art.nr Används till infästning av Hallsystem. STOPPRING Art.nr Används för att positionera Svingfästet. PLATTA MITTEN 140X140 Art.nr Används till infästning av Hallsystem. PLATTA SIDA 140X140 Art.nr

60 60 PRODUKTÖVERSIKT SKYDDSSKÄRMSSYSTEM SKYDDSKÄRM SKYDDSSKÄRM BJÄLKLAG Art.nr Monteras på bjälklag med möjligheten att direkt integrera SafetyRespect ordinarie fallskyddssystem. SKYDDSSKÄRM STÄLLNING Art.nr Kan monteras på de flesta förekommande ställningsfabrikat. BJÄLKLAG STÄLLNING FASAD BJÄLKLAG STÄLLNING FASAD SKYDDSSKÄRM VÄGG Art.nr NÄT SKYDDSSKÄRM 3X6 M Art.nr Monteras på en vertikal yta med ordinarie fallskydd monterat fristående på arbetsytan. FASAD BOTTENSTÖD SKÄRM Art.nr Används till infästning av Skyddsskärm på bjälklag. TOPPFÄSTE SKÄRM Art.nr Används till infästning av Skyddsskärm på bjälklag. ALU.BALK 1500 Art.nr Används till infästning av Skyddsskärm. VINKELNYCKEL Art.nr Används till infästning av Skyddsskärm på bjälklag. PLATTA 140X140 Art.nr Används till infästning av Skyddsskärm på bjälklag.

61 PRODUKTÖVERSIKT 61 ÖVRIGA DUBBELKOPPLING VRIDBAR (KIL) Art.nr Monteras enkelt utan verktyg. Passar SafetyRespects olika stolpar och alu.rör. samt de flesta vanligt förekommande ställningsfabrikaten. DUBBELKOPPLING FAST (KIL) Art.nr Monteras enkelt utan verktyg. Passar SafetyRespects olika stolpar och alu.rör. samt de flesta vanligt förekommande ställningsfabrikaten. DUBBELKOPPLING VRIDBAR (SKRUV) Art.nr Används bl.a. när Räckesnät Alu 3 m ska skarvas överlappande. Passar SafetyRespects olika stolpar och alu.rör. samt de flesta vanligt förekommande ställningsfabrikaten. DUBBELKOPPLING FAST (SKRUV) Art.nr Monteras bl.a. på Stolpe/rör som infästning av Räckesnät Alu 3 m eller Alu rör. Passar SafetyRespects olika stolpar och alu.rör. samt de flesta vanligt förekommande ställningsfabrikaten. VINKELKOPPLING SKÄRM Art.nr Används vid montering av Skyddsskärm på vägg. Passar SafetyRespects olika stolpar och alu.rör. samt de flesta vanligt förekommande ställningsfabrikaten. KOPPLING Art.nr Ena änden passar SafetyRespects olika stolpar och alu.rör. samt de flesta vanligt förekommande ställningsfabrikaten. Andra änden passar Flex Balk 50 mm samt Alu Balk 50 mm. ALU.RÖR 6 m art.nr m art.nr m art.nr m art.nr m art.nr m art.nr FALLSKYDDSNÄT MJUKT 10 x 12 m art.nr x 12 m art.nr x 10 m art.nr Kan användas som komplement till våra fallskyddssystem. Det är lättare att fokusera på uppgiften! Detta ökar arbetsprestationen vilket ger bättre totalekonomi

62 62 PRODUKTÖVERSIKT ÖVRIGA MARKSTÖD PLATTA Art.nr Används med bultfot. Tre fästpunkter M16. Förzinkad och pulverlackad. Vikt 7,9 kg. Levereras 30 st i stapelbar häck. STRAP 0,6 m art.nr ,5 m art.nr ,0 m art.nr Många användningsområden. Mycket stark och tålig. Återanvändningsbar. Tre olika längder. GJUTSKYDD FÖR BULTFOT Art.nr Enkel att montera och demontera. Räckesnätet lyfts ett steg på stolpen. Hålls på plats av räckesnätet. Diameter 158 mm, höjd 92 mm. GJUTSKYDD FÖR STOLPFOT Art.nr Passar även med Bultfot. Stapelbar. Köldtålig HDPE. LÅDHÄCK Art.nr Maxlast 800 kg. Mått B 780 mm, L 900 mm, H 650 mm. STOLPHÄCK Art.nr Anpassad för Stolpe 1,3 m Maxlast 800 kg. Mått B 780 mm, L 900 mm, H 650 mm. NÄTHÄCK VERTIKAL Art.nr Anpassad för Räckesnät. Maxlast 800 kg. Mått L 900 mm, B 780 mm, H 1538 mm. NÄTHÄCK 2,6 Art.nr Anpassad för Räckesnät 2,6. Maxlast 800 kg. Mått L 2700 mm, B 1245 mm, H 840. Fallskydd från SafetyRespect minskar antalet fallolyckor och sänker företagets kostnader för arbetsskador

63 PRODUKTÖVERSIKT 63 AVSPÄRRNINGSSYSTEM STAKET VARMFÖRZINKAD 1,8 m art.nr ,5 m art.nr ,2 m art.nr Utformat för krävande miljöer. Kan förses med reflex. Sammankopplas enkelt genom integrerade hakar och öglor. Vikt 13,5 kg, 17,5 kg, 22,0 kg. STAKET FÖRZINKAD OCH PULVERLACKAD 1,8 m art.nr ,5 m art.nr ,2 m art.nr Egen profilering möjlig. Kan förses med reflex. Sammankopplas enkelt genom integrerade hakar och öglor. Vikt 13,5 kg, 17,5 kg, 22,0 kg. RÄCKE VARMFÖRZINKAD 1,8 m art.nr ,5 m art.nr ,2 m art.nr Utformat för krävande miljöer. Sammankopplas enkelt genom integrerade hakar och öglor. Kan ställas i olika vinklar. Vikt 9,5 kg, 12,0 kg, 14,5 kg. RÄCKE FÖRZINKAD OCH PULVERLACKAD 1,8 m art.nr ,5 m art.nr ,2 m art.nr Egen profilering möjlig. Sammankopplas enkelt genom integrerade hakar och öglor. Kan ställas i olika vinklar. Vikt 9,5 kg, 12,0 kg, 14,5 kg. STÄNGSEL VARMFÖRZINKAD 1,8 m art.nr ,5 m art.nr ,2 m art.nr Utformat för krävande miljöer. Kan ställas i olika vinklar. Vikt 16 kg, 19 kg, 23 kg. STÄNGSEL FÖRZINKAD OCH PULVERLACKAD 1,8 m art.nr ,5 m art.nr ,2 m art.nr Egen profilering möjlig. Utformat för krävande miljöer. Kan ställas i olika vinklar. Vikt 16 kg, 19 kg, 23 kg. PLATTFOT Art.nr Markstöd för avspärrningssystem. Låsbar i olika lägen/vinklar. Kan kompletteras med fotlist. Varmförzinkad. Vikt 3,1 kg. VINKELFOT Art.nr Markstöd för avspärrningssystem. Låsbar i olika lägen/vinklar. Kan kompletteras med fotlist. Varmförzinkad. Vikt 1,4 kg. BLOCKFOT Art.nr Markstöd för avspärrningssystem. Flera hål för flexibel placering av räcken. Urtag för fotlistbräda. Material komposit. Vikt 15 kg. FOTLISTHÅLLARE Art.nr Hållare för fotlistbräda. Kompatibel med plattfot och vinkelfot. Roterbar runt fotens hylsa. Position fastlåses för hand. Varmförzinkad. Vikt 0,5 kg.

FALLSKYDDSSPECIALIST VI SKYDDAR LIV

FALLSKYDDSSPECIALIST VI SKYDDAR LIV FALLSKYDDSSPECIALIST VI SKYDDAR LIV 2016 SAFETYRESPECT AB BOX 69 SE-831 21 ÖSTERSUND TEL +46 (0)63 130400 INFO@SAFETYRESPECT.SE 2 FALLSKYDDSSPECIALIST INNEHÅLL 2. INTRODUKTION 4. FÖRETAGSPRESENTATION 6.

Läs mer

MANUAL HALLSYSTEM COPYRIGHT 2016 SAFETYRESPECT AB Art no SE

MANUAL HALLSYSTEM COPYRIGHT 2016 SAFETYRESPECT AB  Art no SE MANUAL HALLSYSTEM Art no 921110 SE COPYRIGHT 2016 SAFETYRESPECT AB INFO@SAFETYRESPECT.SE INNEHÅLL 2 SÄKERHET 2 KONTROLLERA MATERIAL 2 ALLMÄN INFORMATION 3 PROJEKTERING OCH PLANERING 4 INGÅENDE DETALJER

Läs mer

FALLSKYDDSSYSTEM STANDARD

FALLSKYDDSSYSTEM STANDARD ANVÄNDARMANUAL FALLSKYDDSSYSTEM STANDARD INSTRUKTION ENLIGT EN 13374 www.safetyrespect.se info@safetyrespect.se Tel 063-130400 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 3. Säkerhetsföreskrifter 4. Infästningar 5. Bultfot 6.

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL SR FLEX

ANVÄNDARMANUAL SR FLEX ANVÄNDARMANUAL SR FLEX Överensstämmelsedeklaration SafetyRespects system SR Flex har testats och godkänts enligt arbetarskyddsstyrelsens författningssamling AFS 1990:12 Ställningar, 6 (SPs certifieringsregler

Läs mer

Ramirent GuardLite Maxi TM KOLLEKTIVT FALLSKYDD FÖR HALLBYGGNATION

Ramirent GuardLite Maxi TM KOLLEKTIVT FALLSKYDD FÖR HALLBYGGNATION Ramirent GuardLite Maxi TM KOLLEKTIVT FALLSKYDD FÖR HALLBYGGNATION 1 DET LÄTTASTE SÄTTET ATT GÖRA HALLBYGGET SÄKRARE GuardLite Maxi är marknadens säkraste fallskyddssystem utvecklat specifikt för hallbyggnation.

Läs mer

CRAMO SAFETY SÄKERHET PÅ ARBETSPLATSEN

CRAMO SAFETY SÄKERHET PÅ ARBETSPLATSEN CRAMO SAFETY CRAMO SAFETY SÄKERHET PÅ ARBETSPLATSEN På Cramo har vi alltid arbetsmiljö och säkerhet i fokus. Under begreppet Cramo Safety erbjuder vi produkter/lösningar som gör ert arbete både effektivare

Läs mer

2008.05 Tryckeri, Berndtssons Tryck: cramo www.syre.se SAFETy Produktion:

2008.05 Tryckeri, Berndtssons Tryck: cramo www.syre.se SAFETy Produktion: CRAMO SAFETY CRAMO SAFETY SÄKERHET PÅ ARBETSPLATSEN På Cramo har vi alltid arbetsmiljö och säkerhet i fokus. Under begreppet Cramo Safety erbjuder vi produkter/lösningar som gör ert arbete både effektivare

Läs mer

Snabbt upp. Och snabbt ner.

Snabbt upp. Och snabbt ner. Snabbt upp. Och snabbt ner. Ingen annan ställning är så snabb och enkel att montera som HAKI Ram. Du sparar dyrbar tid. Klara, färdiga, klart! HAKI Ram är snabbast av alla ställningar. Du bara lägger planet

Läs mer

Platåkonsol 2420, 2425, 2426

Platåkonsol 2420, 2425, 2426 Platåkonsol 2420, 2425, 2426 2420_001 BRUKSANVISNING Innehåll Platåkonsol 2420, 2425, 2426 Innehåll ALLMÄNT...3 SÄKERHETSFÖRESKRIFTER...4 Kontrollera alltid produkter och utrustning innan användning...4

Läs mer

COMBISAFE. 2500 Valvbrygga BRUKSANVISNING

COMBISAFE. 2500 Valvbrygga BRUKSANVISNING COMBISAFE BRUKSANVISNING Innehåll Innehåll ALLMÄNT... 3 SÄKERHETSFÖRESKRIFTER... 4 Kontrollera alltid produkter och utrustning innan de används... 4 Kombinera inte produkter... 4 Använd alltid personlig

Läs mer

STABILT &SÄKERT FALLSKYDD & STÄLLNING

STABILT &SÄKERT FALLSKYDD & STÄLLNING STABILT &SÄKERT FALLSKYDD & STÄLLNING SAFETY TEAM SKAPAR SVERIGES SÄKRASTE ARBETSPLATSER VÅRA MONTÖRER ARBETAR EFTER FÖLJANDE SEX STEG 1. PROJEKTANALYS Kontroll och planering på plats. Vi och kunden går

Läs mer

054-52 27 00 info@roofacsafety.se www.roofacsafety.se. Få stenkoll på allt om de nya sanktionsavgifterna som träder i kraft 1 januari 2015

054-52 27 00 info@roofacsafety.se www.roofacsafety.se. Få stenkoll på allt om de nya sanktionsavgifterna som träder i kraft 1 januari 2015 054-52 27 00 info@roofacsafety.se www.roofacsafety.se Få stenkoll på allt om de nya sanktionsavgifterna som träder i kraft 1 januari 2015 Sanktionsavgifter vid fallrisk över 2 meter Den 1 juli 2014 infördes

Läs mer

Ramirent GuardLite TM KOLLEKTIVT FALLSKYDD

Ramirent GuardLite TM KOLLEKTIVT FALLSKYDD Ramirent GuardLite TM KOLLEKTIVT FALLSKYDD GUARDLITETMÄR DET LÄTTASTE SÄTTET ATT FÅ ETT RIKTIGT BRA FALLSKYDD Det innovativa fallskyddssystemet GuardLite TM är inte bara marknadens lättaste, det är också

Läs mer

GuardLite. Europas nya fallskyddssystem. No. 3 BY SAFETY SOLUTIONS JONSEREDS

GuardLite. Europas nya fallskyddssystem. No. 3 BY SAFETY SOLUTIONS JONSEREDS No. 3 BY SAFETY SOLUTIONS JONSEREDS Europas nya fallskyddssystem Varför nöja s med bra nä finns bättre? KRAVEN PÅ SÄKRARE ARBETSPLATSER har ökat och det känns självklart att fallskyddsutrustning måste

Läs mer

COMBISAFE. 2500 Valvbrygga BRUKSANVISNING

COMBISAFE. 2500 Valvbrygga BRUKSANVISNING COMBISAFE BRUKSANVISNING Innehåll Innehåll ALLMÄNT... 3 SÄKERHETSFÖRESKRIFTER... 4 Kontrollera alltid produkter och utrustning innan de används... 4 Kombinera inte produkter... 4 Använd alltid personlig

Läs mer

GÅNGBRYGGOR & TRAFIKAVSTÄNGNINGAR

GÅNGBRYGGOR & TRAFIKAVSTÄNGNINGAR I detta kapitel hittar du aluminiumgångbryggor, TA-Balkar och Gallergrindar. Dessa produkter används i både offentlig miljö och på byggarbetsplatser. 5 GÅNGBRYGGOR & TRAFIKAVSTÄNGNINGAR 5 ALUMINIUM GÅNGBRYGGOR

Läs mer

MONTERINGSINSTRUKTION

MONTERINGSINSTRUKTION MONTERINGSINSTRUKTION L HAKI AB 2004 HAKIs monteringsinstruktion och produktansvar gäller endast för ställning som enbart innehåller komponenter tillverkade och levererade av HAKI. Ställning uppbyggd med

Läs mer

GÅNGBRYGGOR & TRAFIKAVSTÄNGNINGAR

GÅNGBRYGGOR & TRAFIKAVSTÄNGNINGAR I detta kapitel hittar du aluminiumgångbryggor, TA-Balkar och Gallergrindar. Dessa produkter används i både offentlig miljö och på byggarbetsplatser. 5 GÅNGBRYGGOR & TRAFIKAVSTÄNGNINGAR 5 Extra bred och

Läs mer

MASKINSKYDD. och andra skydds- och tillgänglighetslösningar

MASKINSKYDD. och andra skydds- och tillgänglighetslösningar MASKINSKYDD och andra skydds- och tillgänglighetslösningar Maskinskydd minskar olycksrisken Varje år orsakar olyckor på våra arbetsplatser, förutom lidande för de drabbade, också långs sjukskrivningar

Läs mer

MONTERINGSINSTRUKTION HAKI TRAPPTORN. 1605 x 3000 KOMPONENTER OCH BELASTNINGSFÖRUTSÄTTNINGAR

MONTERINGSINSTRUKTION HAKI TRAPPTORN. 1605 x 3000 KOMPONENTER OCH BELASTNINGSFÖRUTSÄTTNINGAR MONTERINGSINSTRUKTION HAKI TRAPPTORN 1605 x 3000 KOMPONENTER OCH BELASTNINGSFÖRUTSÄTTNINGAR FÖRUTSÄTTNINGAR OCH MODULMÅTT Allmänt HAKI Trapptorn består av prefabricerade HAKI komponenter. Trapptornet

Läs mer

UPP&NER HISSAR STAVDAL.SE

UPP&NER HISSAR STAVDAL.SE UPP &NER HISSAR HISSAR FÖR ALLA BEHOV Bygghissar används i första hand för att transportera två olika saker material och personal. Valet av bygghiss är på många sätt en säkerhetsoch arbetsmiljöfråga. Att

Läs mer

Förebyggande av fallrisk vid lossning av betongelement

Förebyggande av fallrisk vid lossning av betongelement Förebyggande av fallrisk vid lossning av betongelement Arbete på två meters höjd eller mer vid lossning av betongelement Vid projekterings- och planeringsarbetet grundläggs förutsättningarna för att åstadkomma

Läs mer

GuardLite. Tomorrow s fall protection today. No. 2 BY SAFETY SOLUTIONS JONSEREDS

GuardLite. Tomorrow s fall protection today. No. 2 BY SAFETY SOLUTIONS JONSEREDS No. 2 TM BY SAFETY SOLUTIONS JONSEREDS Tomorrow s fall protection today. Just good isn t enough FALLSKYDDSINDUSTRINS innovatörer har bestämt sig det går att göra fallskyddsutrustning bättre, säkrare och

Läs mer

MONTERINGSINSTRUKTION HAKI RAM

MONTERINGSINSTRUKTION HAKI RAM MONTERINGSINSTRUKTION HAKI RAM HAKI AB 2004 HAKIs monteringsinstruktion och produktansvar gäller endast för ställning som enbart innehåller komponenter tillverkade och levererade av HAKI. Ställning uppbyggd

Läs mer

MONTERINGSINSTRUKTION HAKI MODULSTÄLLNING SMALSTÄLLNING 650 KOMPONENTER OCH BELASTNINGSFÖRUTSÄTTNINGAR

MONTERINGSINSTRUKTION HAKI MODULSTÄLLNING SMALSTÄLLNING 650 KOMPONENTER OCH BELASTNINGSFÖRUTSÄTTNINGAR MONTERINGSINSTRUKTION HAKI MODULSTÄLLNING SMALSTÄLLNING 650 KOMPONENTER OCH BELASTNINGSFÖRUTSÄTTNINGAR FÖRUTSÄTTNINGAR OCH MODULMÅTT Allmänt HAKI Smalställning (650 alt. 720). Ställningen byggs med en

Läs mer

Det lönsamma alternativet

Det lönsamma alternativet Det lönsamma alternativet Modern Trebex byggnadsställningssystem är ett modernt svenskutvecklat ställningssystem som kan användas för alla typer av arbeten. Ett kännetecken för en modern ställning är att

Läs mer

GuardLite BY SAFETY SOLUTIONS JONSEREDS. Tomorrow s fall protection today.

GuardLite BY SAFETY SOLUTIONS JONSEREDS. Tomorrow s fall protection today. GuardLite TM BY SAFETY SOLUTIONS JONSEREDS Tomorrow s fall protection today. Just good isn t enough. Fallskyddsindustrins innovatörer har bestämt sig det går att göra fallskyddsutrustning bättre, säkrare

Läs mer

Monteringsinstruktion

Monteringsinstruktion Typkontrollintyg nr 447201 Standardutförande (utgåva ) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Allmänt.. 1 2. Montering av ställningen...2 2.1 Allmänna krav...2 2.2 Montering av det första ställningsfacket...2 2.2.1

Läs mer

VI ERBJUDER FALLSKYDD TILL ERA BYGGARBETSPLATSER, BÅDE PÅ VÅNINGSPLAN OCH KOMPLETTA TAKSYSTEM

VI ERBJUDER FALLSKYDD TILL ERA BYGGARBETSPLATSER, BÅDE PÅ VÅNINGSPLAN OCH KOMPLETTA TAKSYSTEM 1 FALLSKYDD VI ERBJUDER FALLSKYDD TILL ERA BYGGARBETSPLATSER, BÅDE PÅ VÅNINGSPLAN OCH KOMPLETTA TAKSYSTEM BILDERNA VISAR EXEMPEL PÅ NÄT DÄR KUNDENS EGEN FÄRG ÄR PROFILERAD NÅGOT SOM INGÅR I PRISET NÄR

Läs mer

RSS fallskydd för sluttande tak är ett patenterat system som uppfyller säkerhetskraven enligt den europeiska normen EN 13374 klass C.

RSS fallskydd för sluttande tak är ett patenterat system som uppfyller säkerhetskraven enligt den europeiska normen EN 13374 klass C. Roof Safety Systems Det smartaste fallskyddssystemet för sluttande tak Kan användas i många situationer sluttande tak kan även användas för platta tak breda och smala takkanter, takrännor vändbart staket

Läs mer

COMBISAFE. 3230 Hisschaktsgrind BRUKSANVISNING

COMBISAFE. 3230 Hisschaktsgrind BRUKSANVISNING COMBISAFE 3230 Hisschaktsgrind BRUKSANVISNING Innehållsförteckning Allmänt...3 Säkerhetsföreskrifter...4 Kontrollera alltid produkter och utrustning innan användande...4 Kombinera ej produkter...4 Använd

Läs mer

I-GUIDE HORISONTELLA NÄT EN 1263 SVENSKA. IG-Read Fine Print-1521

I-GUIDE HORISONTELLA NÄT EN 1263 SVENSKA. IG-Read Fine Print-1521 I-GUIDE HORISONTELLA NÄT EN 1263 SVENSKA IG-Read Fine Print-1521 ALLMÄN INFORMATION! Gör alltid en riskbedömning och en metodbeskrivning för montage! Gör en säkerhetskontroll av produkter före montage!

Läs mer

Skydda dig mot fallrisker

Skydda dig mot fallrisker Skydda dig mot fallrisker Arbete på höjd Den här broschyren är ett stöd för dig som ska utföra arbeten med byggnads- och anläggningsarbeten där fallrisker kan förekomma. Du som är arbetsgivare kan även

Läs mer

BALKONG OCH INGLASNING

BALKONG OCH INGLASNING BALKONG OCH INGLASNING 02 teknova.se SVETSAREN BALKONGER, RÄCKEN & INGLASNINGAR LIVET UTANFÖR LÄGENHETEN Med de idéer, tankar och tekniska lösningar som finns idag kan balkongen få en både individuell

Läs mer

Montage- och bruksanvisning FLEXY Trappställning

Montage- och bruksanvisning FLEXY Trappställning Montage- och bruksanvisning FLEXY Trappställning För din egen och andras säkerhet läs igenom anvisningarna för korrekt montering och säker användning. Ni som ägare ansvarar för att de personer som monterar

Läs mer

PLATÅKONSOL /-002 BRUKSANVISNING

PLATÅKONSOL /-002 BRUKSANVISNING PLATÅKONSOL 9-741-02001/-002 BRUKSANVISNING Safety Solutions Jonsereds AB IG-Joist Hanger-1634 Innehåll Platåkonsol Innehållsförteckning Allmänt... 3 Säkerhetsföreskrifter... 3 Kontroll av produkter före

Läs mer

34 ESC.1. Stomme bjälklag Armering på plattbärlag. Armering bjälklag ett mycket tidskrävande arbete. Förutsättningar. Förarbete.

34 ESC.1. Stomme bjälklag Armering på plattbärlag. Armering bjälklag ett mycket tidskrävande arbete. Förutsättningar. Förarbete. 34 ESC.1 Stomme bjälklag Armering på plattbärlag Armering bjälklag ett mycket tidskrävande arbete Förutsättningar Förarbete Egenkontroll Genomförande Denna arbetsinstruktion är utformad för att användas

Läs mer

MONTAGEANVISNING. SKYDDSRÄCKEN FÖR TILLFÄLLIGA TAKARBETEN Enkelt, snabbt och säkert! Skyddsräcke / Hängränna sid 2 3. Skyddsräcke / Fotränna sid 4 5

MONTAGEANVISNING. SKYDDSRÄCKEN FÖR TILLFÄLLIGA TAKARBETEN Enkelt, snabbt och säkert! Skyddsräcke / Hängränna sid 2 3. Skyddsräcke / Fotränna sid 4 5 SKYDDSRÄCKEN FÖR TILLFÄLLIGA TAKARBETEN Enkelt, snabbt och säkert! MONTAGEANVISNING 1. LÄS IGENOM För säkrare takarbete 2. KONTROLLERA Varje moment 3. SIGNERA Checklistan på baksidan 4. FÄST Broschyren

Läs mer

PREFABVÄGGAR. Montage- och hanteringsinstruktioner. Väggelement / Prefab

PREFABVÄGGAR. Montage- och hanteringsinstruktioner. Väggelement / Prefab Väggelement / Prefab Flens Byggelement samarbetar med Ergonomic Construction för beställning, projektering och tillverkning av väggelement. Väggelementen utföres antingen i stål, trä eller en kombination

Läs mer

Monteringsanvisning Assco Quadro Ramställning Typkontrollintyg Nr. 14 46 04

Monteringsanvisning Assco Quadro Ramställning Typkontrollintyg Nr. 14 46 04 Monteringsanvisning Assco Quadro Ramställning Typkontrollintyg Nr. 14 46 04 Utgåva 201406 Monteringsanvisning Assco Quadro Ramställning 2:15 Allmänt Assco Quadro 70-Alu/70/100 Ramställning är en prefabricerad

Läs mer

Layher Ramställning. Snabb. Säker. Komplett.

Layher Ramställning. Snabb. Säker. Komplett. Tillverkad av aluminium eller varmförzinkat stål. Layher Ramställning är typkontrollerad av SP, Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut. Typkontrollintyg nr 15 48 02. Ramställning Layher Ramställning

Läs mer

Monteringsanvisning assco futuro Modulställning Typkontrollintyg Nr. 14 46 03

Monteringsanvisning assco futuro Modulställning Typkontrollintyg Nr. 14 46 03 Monteringsanvisning assco futuro Modulställning Typkontrollintyg Nr. 14 46 03 Utgåva 201406 Monteringsanvisning Assco Futuro Modulställning Sidan 2:17 Allmänt Assco Futuro Modulställning är en prefabricerad

Läs mer

Väggsystem Cassette 900

Väggsystem Cassette 900 Väggsystem Cassette 900 CASSETTE 900 Vi bygger arbetsmiljöer som passar dig Väggsystem CASSETTE 900 är en flexibel, förändringsbar vägglösning för kontor, konferensrum, pausrum, lunchrum, renrum, svetsbås,

Läs mer

Ursparning för avloppsrör i håldäcksbjälklag

Ursparning för avloppsrör i håldäcksbjälklag Ursparning för avloppsrör i håldäcksbjälklag Sparar tid, utrymme och pengar Bakgrund Vid byggnation av bostäder används ofta prefabricerade HD/F bjälklag. Vid användande av dessa bjälklag placeras traditionellt

Läs mer

Väderskydd GODA EXEMPEL

Väderskydd GODA EXEMPEL GODA EXEMPEL Väderskydd I samband med ny- och ombyggnationer med fuktkänsliga material där risk finns för uppfuktning av nederbörd eller annat utifrån kommande vatten, krävs väderskydd för att säkerställa

Läs mer

Vad säger: Gällande Europastandarder. Arbetsmiljölagen. Arbetsmiljöverket. Leverantörer. Viktiga tillbehör. Kontroll av lagerinredningar EN

Vad säger: Gällande Europastandarder. Arbetsmiljölagen. Arbetsmiljöverket. Leverantörer. Viktiga tillbehör. Kontroll av lagerinredningar EN SÄKERHET PÅ LAGRET Vad säger: 1 2 Gällande Europastandarder Arbetsmiljölagen 2296 EN 1090-1 Arbetsmiljölagen med kommentarer 3 Arbetsmiljöverket 4 Leverantörer 5 Viktiga tillbehör 6 Kontroll av lagerinredningar

Läs mer

MONTERINGSINSTRUKTIONER FÖR FASADSTÄLLNING SYSTEM F

MONTERINGSINSTRUKTIONER FÖR FASADSTÄLLNING SYSTEM F MONTERINGSINSTRUKTIONER FÖR FASADSTÄLLNING SYSTEM F ZIP-UP SVENSKA AB Tfn: 08-97 04 80 Tfn: 031-23 07 20 Rev 2 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING FASADSTÄLLNING SYSTEM F Sida 1. Beskrivning av systemet --------------------------------------------------

Läs mer

Flexibel tillslutning av byggarbetsplatsen. Innovativ systemlösning med fokus på ekonomi och miljö

Flexibel tillslutning av byggarbetsplatsen. Innovativ systemlösning med fokus på ekonomi och miljö Flexibel tillslutning av byggarbetsplatsen Innovativ systemlösning med fokus på ekonomi och miljö Därför ska du välja Altiflex I Lambertssons sortiment finns nu Altiflex interimstillslutning, ett innovativt

Läs mer

Monteringsanvisning. Veranda med valmat tak. Rev.nr 150730. För montering av plåttak behövs även: Plåtsax Falstång

Monteringsanvisning. Veranda med valmat tak. Rev.nr 150730. För montering av plåttak behövs även: Plåtsax Falstång Monteringsanvisning Veranda med valmat tak Rev.nr 150730 Borrmaskin/ Vinkelhake Skruvdragare+ Såg Torx & Kryssbits Skiftnyckel Vattenpass Hammare Trälim för utomhusbruk Tumstock För montering av plåttak

Läs mer

Etac Nova 30. Ett modernt skensystem med diskreta skenor och smarta detaljer. Enkelt att montera och enkelt att använda.

Etac Nova 30. Ett modernt skensystem med diskreta skenor och smarta detaljer. Enkelt att montera och enkelt att använda. Etac Nova 30 Ett modernt skensystem med diskreta skenor och smarta detaljer. Enkelt att montera och enkelt att använda. Etac Nova 30 helt enkelt. Nova 30 är ett funktionellt skensystem med tidlös och enkel

Läs mer

Den andra delen innehåller allmänna anvisningar som bl.a. kan användas vid planering av stommens montage och vid upprättande av bygghandlingar.

Den andra delen innehåller allmänna anvisningar som bl.a. kan användas vid planering av stommens montage och vid upprättande av bygghandlingar. SWT-ANVISNINGAR V2.2 INLEDNING SWT-systemet består av både stålpelare och stålbalkar för fasader och byggnaders inre och dess system är avsett för att bära vertikala laster. Systemets komponenter kan delas

Läs mer

NB BYGG AB Allmänna skyddsregler. Innehåll

NB BYGG AB Allmänna skyddsregler. Innehåll Innehåll Vår arbetsmiljö 2 Risker i arbetet 2 Säkert beteende 3 Information och kompetens 3 Arbetsplatsens utformning 4 Personlig skyddsutrustning 5 Skyddsanordningar 5 Fallskydd 6 Damm 6 Bullrande verksamhet

Läs mer

MONTERINGSANVISNING. www.isotimber.se

MONTERINGSANVISNING. www.isotimber.se MONTERINGSANVISNING www.isotimber.se Isolerande och bärande väggsystem IsoTimber är ett väggsystem för ytterväggar och innerväggar. IsoTimber är trä och luft, inga andra material. IsoTimber väggsystem

Läs mer

Fasader Ställningar - allmänt

Fasader Ställningar - allmänt 50 AFH.61 Fasader Ställningar - allmänt Alltför många ställningar kontrolleras inte! Dessa instruktioner syftar till att öka kunskapen om ställningar och de egenskaper som krävs av dem vid olika arbeten

Läs mer

Störst på teleskopiska arbetsredskap. Världens smartaste stegar

Störst på teleskopiska arbetsredskap. Världens smartaste stegar Störst på teleskopiska arbetsredskap Världens smartaste stegar 2007 En dum stege är bara lång. Alla kan göra en lång stege. Vi tror du har större nytta av en liten. Alla kan göra en lång stege. Vi tror

Läs mer

Monteringsinstruktion Alhak Modulställning

Monteringsinstruktion Alhak Modulställning Monteringsinstruktion Alhak Modulställning 1 2 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING 3 ALLMÄNT 4 BELASTNINGSFÖRUTSÄTTNINGAR 5-9 MONTERING 10-12 KOMPONENTFÖRTECKNING 13-16 3 Allmänt Allmänt Modulställning

Läs mer

Arbetsmiljö. Med fokus på BAS-P BAS-U. Jonas Wahlbom, Gärde Wesslau advokatbyrå

Arbetsmiljö. Med fokus på BAS-P BAS-U. Jonas Wahlbom, Gärde Wesslau advokatbyrå Arbetsmiljö Med fokus på BAS-P BAS-U Jonas Wahlbom, Gärde Wesslau advokatbyrå Dagens upplägg - Arbetsmiljörättsligt regelverk - Övergripande genomgång - Bygg- och anläggningsentreprenader - Arbetsmiljö

Läs mer

Fallskyddsnät Med ny, säker och effektiv monteringsmetod

Fallskyddsnät Med ny, säker och effektiv monteringsmetod Fallskyddsnät Med ny, säker och effektiv monteringsmetod Safety Solutions Jonsereds Vi utvecklar och tillhandahåller produkter och tjänster för byggnadsindustrin med fokus på SKYDD TILLTRÄDE - SÄKERHET.

Läs mer

Planerad inflyttning sker under Multihus parkeringshus, bostäder, kontor, vårdcentral, handel NCC Property Development Byggtid:

Planerad inflyttning sker under Multihus parkeringshus, bostäder, kontor, vårdcentral, handel NCC Property Development Byggtid: Det här är det tredje informationsbrevet från - Projekt Multihuset. Här berättar vi mer om projektet och ger dig information om de aktiviteter som pågår under de närmsta månaderna. Multihuset Det nya Multihuset

Läs mer

KLIPPET ZARGESKLIPPET.SE Kampanjpriser från Zarges. Gäller till , priser exkl.moms

KLIPPET ZARGESKLIPPET.SE Kampanjpriser från Zarges. Gäller till , priser exkl.moms KLIPPET 1-2019 ZARGESKLIPPET.SE Kampanjpriser från Zarges Gäller till 2019-06-30, priser exkl.moms Bra arbetsmiljöval På bl.a. SKANSKA, NCC och Peabs arbetsplatser måste Du ha en Bra arbetsmiljöval-godkänd

Läs mer

Strängbetongs allmänna ordnings- och skyddsregler för byggarbetsplatser

Strängbetongs allmänna ordnings- och skyddsregler för byggarbetsplatser Strängbetongs allmänna ordnings- och skyddsregler för byggarbetsplatser Dessa regler gäller vid alla Strängbetongs byggarbetsplatser för anställda och för inhyrd personal. Utöver dessa regler gäller beställarens

Läs mer

säker SNABBT ENKELT SÄKERT Tak

säker SNABBT ENKELT SÄKERT Tak P-märkta svenska produkter från Pelican Cert.nr: Pelican säkerhetsfästen SNABBT ENKELT SÄKERT Monteras genom takkonstruktionen Tak säker het Pelicans taksäkerhetsfästen är i rostfritt stål och uppfyller

Läs mer

Inredningar av nät, plåt eller sträckmetall HÄFLA BRUKS AB

Inredningar av nät, plåt eller sträckmetall HÄFLA BRUKS AB FÖRRÅDS- och GARAGEINREDNINGAR Inredningar av nät, plåt eller sträckmetall HÄFLA BRUKS AB HÄFLA BRUK Tradition, kunskap och utveckling Att ett företag som Häfla Bruk, som har sina rötter 300 år tillbaka

Läs mer

ETT HÅLLBART BYGGSYSTEM

ETT HÅLLBART BYGGSYSTEM ETT HÅLLBART BYGGSYSTEM DET FINNS MÅNGA SOM KAN GJUTA ETT BETONGELEMENT VI ERBJUDER ETT UNIKT SYSTEM FRÅN FÖRPROJEKTERING TILL UPPFÖLJNING. INNEHÅLL Det finns många som kan gjuta ett betongelement 5 Prefab.

Läs mer

1.0 Innehållsförteckning 2.0 Produktbeskrivning

1.0 Innehållsförteckning 2.0 Produktbeskrivning PROTECTO 1.0 Innehållsförteckning 2.0 Produktbeskrivning 2.0 Produktbeskrivning 2 2.1 Allmänt 2 2.2 Säkerhetsföreskrifter 3 3.0 Stycklista 4-7 4.0 Användning 8 4.1 PROTECTO Stolpe 8 4.2 PROTECTO Stolpe

Läs mer

Väderskydd RÅDGIVANDE REFERENS

Väderskydd RÅDGIVANDE REFERENS RÅDGIVANDE REFERENS Väderskydd I samband med ny- och ombyggnationer med fuktkänsliga material där risk finns för uppfuktning av nederbörd eller annat utifrån kommande vatten, krävs väderskydd för att säkerställa

Läs mer

Förebyggande av fallrisk vid lossning av betongelement

Förebyggande av fallrisk vid lossning av betongelement Förebyggande av fallrisk vid lossning av betongelement Arbete på två meters höjd eller mer vid lossning av betongelement Vid projekterings- och planeringsarbetet grundläggs förutsättningarna för att åstadkomma

Läs mer

LAGERMILJÖ = RISKMILJÖ

LAGERMILJÖ = RISKMILJÖ LAGERMILJÖ = RISKMILJÖ Alla lager oavsett storlek eller ålder är en s.k. RISKMILJÖ Detta innebär att sannolikheten för olyckor är betydligt större där än på många andra arbetsplatser. Det finns regler

Läs mer

Monteringsinstruktion UNIHAK Modulställning

Monteringsinstruktion UNIHAK Modulställning Monteringsinstruktion UNIHAK Modulställning Unihak AB 2014 Allmänt Unihak Modulställning byggs med spiror av typen SB (bajonettskarv) och LB längdbalkar samt vanligtvis med EB tvärstag. I en arbetsställning

Läs mer

Vem är ansvarig för arbetsmiljön? Med arbetsmiljö menas

Vem är ansvarig för arbetsmiljön? Med arbetsmiljö menas Vem är ansvarig för arbetsmiljön? 1 Med arbetsmiljö menas fysiska psykologiska sociala förhållanden på arbetsplatsen Vi kommer att fokusera på de fysiska arbetsmiljöriskerna och hur de åtgärdas. 2 1 Lagstiftning

Läs mer

Märkning m.m. Användning

Märkning m.m. Användning beträffande stege enligt svensk standard SS 2091, Stegar bärbara stegar, utgåva 4 del E, beträffande arbetsbock enligt bilagan till dessa föreskrifter, och vid provningen visat sig uppfylla där ställda

Läs mer

Det nya byggandet såser det ut!

Det nya byggandet såser det ut! Det nya byggandet såser det ut! , Tyréns AB, Malmö Bakgrund som konstruktör och logistikkonsult Forskare inom industriellt byggande Tyréns satsar på industriellt byggande, som tekniska konsulter. Avdelning

Läs mer

Bygg öppna ytor även med arkitektoniskt krävande former DELTABEAM. tunna bjälklagskonstruktioner

Bygg öppna ytor även med arkitektoniskt krävande former DELTABEAM. tunna bjälklagskonstruktioner Bygg öppna ytor även med arkitektoniskt krävande former DELTABEAM tunna bjälklagskonstruktioner DELTABEAM MÖJLIGGÖR TUNNA BJÄLKLAG FÖR ALLA TYPER AV FLERVÅNINGSBYGGNADER DELTABEAM - SAMVERKANSBALK STÅL-

Läs mer

KUNSKAP KÄNNEDOM UTBILDNING

KUNSKAP KÄNNEDOM UTBILDNING KUNSKAP & KÄNNEDOM UTBILDNING RÄTT UTBILDNING ÄR EN SÄKERHETSGARANTI! Säkerhet skapas genom en kombination av fräscha maskiner, bra utrustning och rätt kunskap. Just därför är utbildning en viktig del

Läs mer

Monteringsanvisning. Veranda med valmat tak. Rev.nr För montering av plåttak behövs även: Plåtsax Falstång

Monteringsanvisning. Veranda med valmat tak. Rev.nr För montering av plåttak behövs även: Plåtsax Falstång Monteringsanvisning Veranda med valmat tak Rev.nr 160706 Borrmaskin/ Vinkelhake Skruvdragare+ Såg Torx & Kryssbits Skiftnyckel Vattenpass Hammare Trälim för utomhusbruk Tumstock För montering av plåttak

Läs mer

PRODUKTHANDBOK HAKI KOPPLINGAR

PRODUKTHANDBOK HAKI KOPPLINGAR PRODUKTHANDBOK HAKI KOPPLINGAR HAKI AB 2016 Viktig information HAKIs produktansvar och monteringsinstruktioner gäller endast för ställningar som enbart innehåller komponenter tillverkade och levererade

Läs mer

NSP Brasvärme -funktion och design

NSP Brasvärme -funktion och design Monteringsanvisning NSP Markör bild NSP Brasvärme -funktion och design Användningsområde -Avståndsreducering för CE-godkända braskaminer/eldstäder/skorstenar med avståndskrav till brännbart material. -n

Läs mer

Monteringsinstruktion UNIHAK Modulställning

Monteringsinstruktion UNIHAK Modulställning Monteringsinstruktion UNIHAK Modulställning Unihak AB 2010 Allmänt Unihak Modulställning byggs med spiror av typen SB (bajonettskarv) och LB längdbalkar samt vanligtvis med EB tvärstag. I en arbetsställning

Läs mer

Hallbyggnader i massivträ

Hallbyggnader i massivträ Hallbyggnader i massivträ Uppdrag syfte mål Projektet syftar till; Att i ett första skede identifiera marknadssegment där en träkonstruktion har En tydlig konkurrenskraft mot stål/betong Där det finns

Läs mer

Arbetsmiljöansvaret vid villabyggen

Arbetsmiljöansvaret vid villabyggen Arbetsmiljöansvaret vid villabyggen Dags att bygga eller renovera villa? Du eller den som har hand om ditt bygge har ett ansvar för arbetsmiljön! När en villa eller något annat ska byggas, byggas om, renoveras

Läs mer

RubberShell Självhäftande gummiduk

RubberShell Självhäftande gummiduk RubberShell Självhäftande gummiduk RubberShell Ny teknologi för snabbare, enklare och säkrare tätning av byggnader. RubberShell är en nyutvecklad, kraftfull och självhäftande gummiduk i EPDM för byggnaders

Läs mer

MOELVENMETODEN METODEN DÄR DU FÅR MAXIMAL NYTTA

MOELVENMETODEN METODEN DÄR DU FÅR MAXIMAL NYTTA METODEN DÄR DU FÅR MAXIMAL NYTTA MOELVENMETODEN Tillsammans med våra kunder har vi utvecklat en metod där man får maximal nytta av fördelarna av att bygga industriellt. Genom att förbereda projektering,

Läs mer

TYPKONTROLLINTYG. Modular Light Aluminium modulställning

TYPKONTROLLINTYG. Modular Light Aluminium modulställning 39 44 06 Modular Light Aluminium modulställning Innehavare/Tillverkare Mon.Zon Development AB, Box 5238, 402 24 Göteborg Leverantör Mon.Zon AB, Box 5238, 402 24 Göteborg Produktnamn Modulställning Modular

Läs mer

MONTERINGS- & BRUKSANVISNING. däckstapling. Utgåva nr 1 BLS Brännehylte Lagersystem AB

MONTERINGS- & BRUKSANVISNING. däckstapling. Utgåva nr 1 BLS Brännehylte Lagersystem AB MONTERINGS- & BRUKSANVISNING däckstapling Utgåva nr 1 BLS Brännehylte Lagersystem AB. 170510 INNEHÅLL OM ANVISNINGAR s.1 INNAN DU BÖRJAR s.2 TILLSYN & UNDERHÅLL s.3 MONTERINGSANVISNINGAR s.4 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

LAGERSÄKERHET VEMS ANSVAR? Nu med information ang nya EU standarden SS-EN 15635:2008

LAGERSÄKERHET VEMS ANSVAR? Nu med information ang nya EU standarden SS-EN 15635:2008 LAGERSÄKERHET VEMS ANSVAR? Nu med information ang nya EU standarden SS-EN 15635:2008 - Alla lager oavsett storlek eller ålder är en s.k. RISKMILJÖ - Det innebär att sannolikheten för olyckor är betydligt

Läs mer

En enda leverantör av stommar sparar tid och arbete. DELTABEAM - Frame

En enda leverantör av stommar sparar tid och arbete. DELTABEAM - Frame En enda leverantör av stommar sparar tid och arbete DELTABEAM - Frame ENKLARE PROJEKT MED EN ENDA LEVERANTÖR AV STOMMAR Vill du göra dina projekt lättare att leda? Det händer att stommens olika komponenter

Läs mer

TERWA ARMERINGSKOPPLINGSSYSTEM

TERWA ARMERINGSKOPPLINGSSYSTEM TERWA ARMERINGSKOPPLINGSSYSTEM ändringar reserverade 31/01/2014 Sida 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 INLEDNING... 2 PRODUKTER... 3 VANLIGA TILLÄMPNINGAR AV... 3 PSA ARMERINGSKOPPLING...

Läs mer

SKYDDSANVISNING FÖR STÄLNNINGSARBETE

SKYDDSANVISNING FÖR STÄLNNINGSARBETE Din säkerhet och framgång är viktigt för oss. Vänligen skriv ut denna skyddsanvisning, läs noggrant och om du har några frågor angående anvisningarna kan du be om hjälp. Vi är här för att tjäna dig. SKYDDSANVISNING

Läs mer

LagerKomponenter AB Vxl: Webb: PREFERENS

LagerKomponenter AB Vxl: Webb: PREFERENS Entresol ME250 Entresolen ger ett extra våningsplan En kundanpassad entresol ger din fastighet ett extra våningsplan. Välkomna kvadratmeter i lokaler där golvyta är en bristvara men där utrymme ges på

Läs mer

Ramirent EnterSafe TM SÄKRARE TILLTRÄDE TILL MODULER

Ramirent EnterSafe TM SÄKRARE TILLTRÄDE TILL MODULER Ramirent EnterSafe TM SÄKRARE TILLTRÄDE TILL MODULER 1 SÄKERT TILLTRÄDE PÅ TIO MINUTER EnterSafe är ett helt nytt system för säkert tillträde till moduler. Systemet etableras snabbt och kan kombineras

Läs mer

Ramirent EnterSafe TM SÄKRARE TILLTRÄDE TILL MODULER

Ramirent EnterSafe TM SÄKRARE TILLTRÄDE TILL MODULER Ramirent EnterSafe TM SÄKRARE TILLTRÄDE TILL MODULER SÄKERT TILLTRÄDE PÅ TIO MINUTER EnterSafe är ett helt nytt system för säkert tillträde till moduler. Systemet etableras snabbt och kan kombineras i

Läs mer

KUNSKAP KÄNNEDOM UTBILDNING

KUNSKAP KÄNNEDOM UTBILDNING KUNSKAP & KÄNNEDOM UTBILDNING RÄTT UTBILDNING ÄR EN SÄKERHETSGARANTI! VÅRA UTBILDNINGAR Säkerhet skapas genom en kombination av fräscha maskiner, bra utrustning och rätt kunskap. Just därför är utbildning

Läs mer

HALSANG MOBILSTÄNGSEL

HALSANG MOBILSTÄNGSEL MOBILSTÄNGSEL FÖRSTÄRKT SVETSAT NÄT MIG SVETSAT ROSTSKYDD ÖKAD KVALITET Vårt mobilstängsel tillverkas som de gjordes innan kostnadsjakten tog överhand på kvalitet och livslängd. RÄTT KONSTRUKTION Vi stansar

Läs mer