Av Nicolaj Vollburg. Det kom ett brev...

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Av Nicolaj Vollburg. Det kom ett brev..."

Transkript

1 2015/1

2 Av Nicolaj Vollburg Det kom ett brev... Det bländande solskenet utanför den slitna byggnaden slukades av det mörka trapphuset. Doften av nybryggt kaffe och bagels trängde ut genom en liten springa i portvaktens immiga fönster och minnena rullade in som dimmor i hennes medvetande, samtidigt som hon letade i handväskan efter glasögonen. Klockan var nästan tre på eftermiddagen och hon var i god tid för sitt möte med Herr Klein. Undrar hur han ser ut nu för tiden, tänkte hon för sig själv. Han var ju så stilig när jag såg honom senast. Stilig men lite klent byggd var han, men med ett mycket vackert ansikte. Lägenhet nr. 47 låg högst upp på tredje våningen där bodde han redan före kriget sista dörren på höger sida stod det i det lite opersonligt utformade brevet som hon hade fått i London någon månad tidigare. Hon knackade försiktigt på dörren och väntade. Det rasslade till i låset och dörren öppnades som i en explosion. Alice, sa den lille mannen med hes röst och hans utseende påminde inte alls om den stilige yngling hon mindes. Är det verkligen du? Gick resan bra? Hoppas de inte slarvade bort ditt bagage det är ju så förargligt när sådant händer. Stig in, stig in, sa han samtidigt som han halvspringande drog in henne i den lilla lägenheten. Vi har väntat så länge på den här stunden, fortsatte han. Med ett vänligt leende visade han in henne i vardagsrummet. De stora bokhyllorna som täckte väggarna och de mörka sammetsgardinerna fick henne att minnas hur mor Klein brukade stå som i givakt med kakfatet framför sig när det var bjudning. Hon hade varit en mycket varm och godhjärtad kvinna som vetat hur en te-bjudning skulle arrangeras. Vem kunde då ana vilket öde som senare skulle drabba henne. Mera paj, sa den lille mannen plötsligt och fyllde på hennes kopp med det mörka tjeckiska teet. Hon samlade sig en smula innan hon frågade: När fick ni veta om Gideon? Allt hände så snabbt sa han. Ena dagen satt vi runt middagsbordet och skrattade åt hans underfundiga kvickheter och nästa stod vi hopträngda som boskap på Bubny station. Allt

3 var så overkligt, så tomt. Det var inte förrän efter jag kommit hem från sjukhuset som jag fick veta. Vi skildes redan vid ankomsten och han skickades direkt till Terezin och sedan vidare till Auschwitz. Det var sista gången jag såg honom han verkade lugn och skämtade som han brukade. Det var inte förrän långt senare som jag fick veta, att han faktiskt skrivit en del nya saker innan sista tåget till... Han stannade upp och blickade ut mot det nästan smärtsamma solskenet utanför. Det var verkligen ett gott te det här sade Alice i ett försök att återuppta samtalet. Det var inte så mycket han hann med under sitt liv. Sonaten tycker jag är det bästa han skrev. Visste du att han till och med hittade en gammal flygel utan ben och lyckades släpa upp den på vinden utan att de märkte det? sa han medan hans ögon fylldes med tårar och smärtan i ansiktet började bli svår att tygla. Gideon Klein var endast 25 år gammal när han under oklara omständigheter dog i koncentrationslägret Fürstengrube i januari 1945, bara månader före befrielsen. Alice Herz- Sommer dog 2014, 110 år gammal och bodde ända till slutet ensam i sin studiolägenhet i norra London. Hon överlevde två år i Theresienstadt tillsammans med sin då sexårige son Raphael. Enda minnet hon hade kvar efter maken Leopold var hans sked från Auschwitz. Hon växte upp tillsammans med Franz Kafka och Gustav Mahlers familj ingick i bekantskapskretsen. Bachs musik kan jag endast jämföra med Bibeln sade hon om den kompositör som hon fortfarande varje dag skänkte två timmar av sin fulla uppmärksamhet. Mina fingrar fungerar bra, förutom pekfingrarna som gör lite som de vill. Nu har jag gjort vad jag kunnat. Det finns inget mer att göra, tänkte Gideon och lade ned pennan bredvid partituret. Söndagen den 15 oktober 1944 offentliggjordes nästa deportation till Auschwitz. Gideons namn var ett av många på den minutiöst utformade listan Några tankar 70 år efter befrielsen av lägret Auschwitz-Birkenau.

4 Bibelundervisning Av Jenny Belin Kärlekens väg Men nu består tro, hopp och kärlek, dessa tre, och störst av dem är kärleken (1 Kor 13:13). Det är stora ord, de här tre. Alla är tidslösa. Det spelar ingen roll vilken tid i livet, vi behöver alltid tro, hopp och kärlek. Tro är fundamentet för våra liv. Vad vi tror på definierar vilka vi är och blir. Det är härligt att kunna säga att jag tror på Jesus, det är inte genom egna prestationer saker ska ske utan genom hans kraft. Det är han som bär oss, inte vi själva. Det är hans tro som bär, Han som vi får tro och lita på, inte oss själva. På sista tiden har det gått upp för mig att detsamma gäller även för hoppet. I oss själva kan vi uppleva en slags hopplöshet och modlöshet men det kommer aldrig från Gud. (Ty Gud har inte gett oss modlöshetens ande utan kraftens, kärlekens och självbesinningens) 2 Tim 1:7. När vårt mänskliga framtidshopp är slut, när situationer ser hopplösa ut, kan Gud vända det till något bra. Det är där vi får inse vår egen begränsning och lita på Honom. Det är han som bär även hoppet. Det är på honom vi får lita när vår egen förmåga till hopp helt enkelt inte finns där. Samma sak är det med kärleken. Han älskade oss först och därför kan vi älska honom och varandra. När det verkar som att kärleken till varandra och andra i egen kraft är slut, får vi vända tillbaka till honom och hämta ny kärlek. Vi får gråta ut, skratta tillsammans och gå vidare, då kan vi visa kärlek mot andra, varandra och oss själva igen. Kärlekens väg är den enda vägen som håller i längden. Så länge det är Guds kärlek vi går på.

5 Nu är vi igång i Café Nyfiket igen efter juluppehållet! Det dröjer alltid ett par veckor innan folk som brukar komma vaknar till och upptäcker att det är öppet, men nu är vi som sagt igång! Den här veckan pågår den årliga hindersmässan här i Örebro, och vi har varit ute och sålt lunchmackor o kaffe till knallarna, och delat ut flyers med inbjudan till Nyfiket bland marknadsbesökare. Vi har haft lite extra besökare de här dagarna, och det är roligt! Varje morgon på vår morgonbön så ber vi om nåden att få sprida Guds kärlek, omsorg och frid till dem som kommer hit till oss och fikar eller äter lunch. Det är vår längtan! Ta gärna med dig någon och kom och fika eller luncha på Nyfiket. Gör det ofta! Kl nu några onsdagskvällar, så övar vi med kören för alla. Det är så roligt! Ett gäng riktigt sköna människor som sjunger, lär känna varandra och bara trivs! Alla, betyder verkligen att ung, gammal, troende, sökare, van körsångare och total nybörjare, tonsäker och den som hittar tonen någon gång ibland. ja, alla är lika välkomna! Kören för alla ska sjunga på Gudstjänsten den 8 febr. Temat för den Gudstjänsten är HOPPET! Ett fantastiskt tema! Jenny Belin kommer att predika om vårt härliga hopp, och kören för alla ska sjunga sånger, tillsammans med församlingen, om hoppet som ger oss förtröstan att leva vårt liv här på jorden tillsammans med Gud, och sedan ett evigt liv ihop med honom! Det vill man inte missa! Varken livet ihop med Gud här på jorden och i evigheten, eller Gudstjänsten den 8 februari! Med önskan om allt gott!

6 ALPHAKURSEN Vad är Alphakursen för något? Alphakursen är en grundkurs i kristen tro. Kursen är öppen för alla och ger en möjlighet att få utforska meningen med livet. Bakgrund Alphakurserna startade i anglikanska kyrkan, i Holy Trinity Brompton Church i London, i början av 1980-talet. Alpha finns idag i över 170 länder och ca människor har gått en Alphakurs. Kursen har funnit i Sverige sedan 1996 och vi räknar med att drygt svenskar har gått kursen. Konceptet De flesta kurser hålls kvällstid på en bestämd veckodag. Varje kurstillfälle inleds med att man äter en måltid tillsammans i en enkel och avslappnad miljö. Därefter lyssnar man på ett fördrag som kretsar kring ett grundtema relaterat till den kristna tron. Efter föredraget tas ofta en kort paus med fika/juice innan deltagarna går till sina smågrupper med en eller ett par ledare, ges möjlighet att ställa frågor, ge uttryck för sina åsikter, studera vad B i b e l n s ä g e r o c h diskutera kvällens ämne. När? onsdag 11 februari kl Var? Frälsningsarmén, Kungsgatan 24 Kursledare: Barbro Nyström & Nicolaj Vollburg Anmälan senast 9 februari VÄLKOMMEN! Kostnad: 400 kr (inkluderar: mat, fika och kursavgift)

7 Vi gratulerar, vi gratulerar... Gunilla Fransson 60 år (17/2) Kåren önskar en trevlig födelsedag och Guds rikaste välsignelser inför det kommande året! BEFORDRAD TILL HÄRLIGHETEN Birgit Olsson 9 januari december 2014 VI MÖTS IGEN! Det sociala arbetet på kåren under våren: Var gärna med och be för följande: - Att de som söker till det sociala arbetet ska se Jesus kärlek - Att de relationer vi har ska innebära en påverkan på människors liv på ett livsförvandlande sätt, det vill säga frälsta och upprättade människor - Rätt person som vikarie när jag är föräldraledig fr o m maj 2015-augusti Guds välsignelser!

8 Tankar utifrån Klagovisorna Av Gunilla Fransson Herren är god mot dem som väntar på honom, mot den själ som söker honom. Det är gott att i stillhet hoppas på hjälp från Herren (Klag 3:25-26) Hur många gånger har inte detta bibelord bevisat att det är så? Hände i dag, senast, när jag slog upp Bibeln. Annars är det ett bra tag sedan jag läste just Klagovisorna. Den Bibelboken känns så tung. Men en sak man inte tänker på är att inte ens dessa bibliska personer som figurerar i Klagovisorna var utan tro. De trodde också! Det är trösterikt vilken fantastisk relation de hade med Gud. Klagovisorna är vad man tror skriven av profeten Jeremia, på 500-talet f Kr. Nöden var svår kan man nog tro enär de var nyss hemkomna från Det Förlovade Landet ifrån Babylon. Tänk vad utmattade de måste ha varit! För inte fanns det dagens flyttbilar då! Men Jeremia kände nöd och medmänsklighet. Vilket jag med lätthet kan applicera på dagens invandrar/flykting/tiggar-frågor. De flyr från sina länder, från krig och andra fasor, för att en del av dem hitta sig hit till vårt land i förhoppning om att livet blir bättre där de hamnar. Kanske tänker dagens yazidier, syrier, libyer något liknande. Vad vet vi som aldrig flytt hals över huvud från våra liv om vad som rör sig inom dessa arma människor, som kanske tar båtvägen tvärsöver Medelhavet för att hitta lyckan någon annanstans? Inget, är svaret. Men Gud vare lov och tack sände oss Jesus! Är inte det underbart! En Del av Sig Själv gav Han till oss. Kan du tänka dig vilken kärlekshandling det är? Om inte, tänk en gång till! För det här är stort Det är obeskrivligt stort Varken mer eller mindre! Att få ha tillit till att Jesu nåd gäller även mig. Lilla mig plus hela världens övriga befolkning, såklart. Det är megastort! Det är himmelskt skönt att få ha den tron. Jo, det är min tro. Har vi bara tron på att Gud sände och skänkte oss Jesus kan vi vara födda i ett i övrigt kallat arabiskt land.

9 Det är detta som är Nåden. Jo, det skall stavas med stor bokstav det är viktigt för mig! Det är därför jag vill be dig som eventuellt läser detta, att be för dagens flyktingar och andra nyanlända människor och för tiggarna. Be att politikerna och andra beslutsfattare öppnar sina myndighetsögon så att livet blir drägligare för dessa människor, att de får ordentliga bostäder, implementeras i samhället, får riktiga jobb och blir behandlade som oss andra och att attityderna i samhället mjukas upp. För de är våra medmänniskor vare sig vi vill det eller ej. Födda av Gud är även de. Nöd kan vi däremot alla komma i kontakt med. Jodå, det kan se olika ut och heller inte vara lika dramatiskt omvälvande som till exempel krig är. Att då få vända sig till herren är en tröst och ger känslan av att man inte är ensam. Herren är med och hjälper oss att uthärda. Låt oss be denna dikt som jag fick av Herren för ca 20 år sedan, och som senare har använts som bön vid Onsdagsmässan i Svenska Kyrkan i Vivalla: Stödet Herre, Du som alltid är nära mig Du som alltid bär mig varje dag jag är svag Jesus, Du som är våran Styrka Ge mig hjälp att orka just som jag är så trött Tack, min Fader, Dig vill jag prisa Du som Allsmäktig är för att Du gör mig stark GUNILLAS LÄSHÖRNA Välkomna! alla daglediga kvinnor och män 5/3, 26/3, 9/4, 23/4, 7/5, 21/5 kl Lokal: Harpan Anmälan:

10 FEBRUARI Sö Bön Nicolaj Vollburg, Sandra Jutestål m fl. Musikkåren, Söndagsskolan Skatten Må Hemförbundet Rullatorer och fallolyckor Sven-Olov Hellgren Ti Stavgång Vinterpromenad i Karlsund Ekumenisk bön On Cafésången Kören för ALLA To Mansgruppen Sö Bön Jenny Belin, Barbro Nyström Kören för ALLA Musikkåren, Söndagsskolan Skatten Må Hemförbundet Trivselsångarna sjunger Povel Ramel Tis Stavgång Tema: Nedstämdhet och depression

11 On Cafésången Alpha-start To Mansgruppen Bokcirkeln Sö Bön Nicolaj Vollburg m fl, Söndagsskolan Skatten. - Om tekniken tillåter visar vi dagens TV-gudstjänst från Västerås kår, på storbildskärmen. (Med någon timmes fördröjning) Må Hemförbundet Toner från Almby Ti Stavgång Tema: Att bli hel till själ & kropp On Cafésången Alpha To Mansgruppen Lö FAV-Café Rolf Stackbom Sö Bön Rolf Stackbom, Nicolaj Vollburg m fl Möte för döva Inga-Liz Stenberg

12 Februari (forts) Må Hemförbundet Ulla Billqvist Rolf Stackbom Ti Stavgång Vi åker till Eyrabadet On Cafésången Alpha To Mansgruppen MARS Sö Bön Nicolaj Vollburg, m fl Musikkåren, Söndagsskolan Skatten Må Hemförbundet Ragnhild Och Gunnar Granholm Ti Stavgång Tema: Fråga doktorn. Dr Anna-Karin Åkerman Ekumenisk bön On Cafésången Alpha

13 To Gunillas läshörna (Harpan) Mansgruppen Sö Bön Barbro Nyström m fl Musikkåren, Söndagsskolan Skatten Må Hemförbundet Håkan Isacsson Ti Stavgång Livet på en vimpel Janice Karlsson On Cafésången Alpha To Mansgruppen Bokcirkeln Sö Bön Magnus Alphonce, missionär Nicolaj Vollburg, m fl. Söndagsskolan Skatten Föreläsning om mission Må Hemförbundet Ann-Christine Holten

14 Mars (forts) Ti Stavgång Vi bakar hälsosamma godsaker On Cafésången Alpha To Mansgruppen Lö FAV-Café - Alf Rune Musikkåren tillsammans med musikkårerna i Västerås och Kristinehamn har övningsdag i Västerås med efterföljande musikgudstjänst. Sö Bön Söndagsskolan Skatten Musikgudstjänst Musikkårerna från Kristinehamn, Västerås och Örebro Solister samt Per Lundell, Daniel Viklund, Nicolaj Vollburg, m fl Må Hemförbundet Inger Ivarsson och Christina Utter Ti Stavgång Maria Sandberg On Cafésången

15 To Gunillas läshörna (Harpan) Mansgruppen Lö 28 Alpha-dag (Plats meddelas senare) Tema: Helig Ande Sö Bön Nicolaj Vollburg, Janice Karlsson Söndagsskolan Skatten Möte för döva Inga-Liz Stenberg Må Hemförbundet Påskfest Ti Stavgång Tema: Vad är synd? PÅSKENS SAMLINGAR Skärtorsdagen Getsemaneafton 2 april (Anmälan senast 27 mars) Långfredagen 3 april Jenny Belin, m fl Musikkåren Påskdagen Bön 5 april Nicolaj Vollburg, m fl Musikkåren

16 Frälsningsarmén, Kungsgatan 24, Örebro Kårledare: löjtnant Nicolaj Vollburg mobil: e-post: Expedition Tel: Fanjunkare: Kerstin Gårdman Anna-Karin Åkerman Håkan Bååth Ove Nyström Café Nyfiket Tel: Barbro Nyström, föreståndare mobil: Döv- och synskadades exp: major Inga-Liz Stenberg Tel: Hemförbundet: Monica Johansson Elsie Sjöö FAV: Göte Lundin Sociala arbetet: löjtnant Jenny Belin mobil: e-post: Gnistan, härbärge/stödboende Åsa Nordh-Adolfsson Tel: e-post: Myrorna, Fredsgatan 3 Tel: P l u s - g i r o k o n t o n : Kåren: Ungdomskåren: Öppet socialt arbete: Scoutkåren: Scoutgillet Engelbrekt: Hornmusikkåren: Hemförbundet: FAV/Hjälptruppen: (samma som kåren) Gnistan: Döv och synskadades arbete:

Vem är du? Vilka tecken kan du visa? Varför bryter du mot

Vem är du? Vilka tecken kan du visa? Varför bryter du mot 2014/3 Vem är du, Herre! Vem är du? Vilka tecken kan du visa? Varför bryter du mot lagen? Varifrån har du kommit? Kan något gott verkligen komma från Galliléen? Är du Messias, Guds son? Vi går snart in

Läs mer

Frälsningsarmén i Örebro

Frälsningsarmén i Örebro Frälsningsarmén Kungsgatan 24 702 24 Örebro Frälsningsarmén i Örebro Kårledare: Major Mikael Ljungholm Expedition Tel: 019-611 01 74 Mobil: 073-920 93 28 e-post: mikael.ljungholm@fralsningsarmen.se Major

Läs mer

När tiden var inne...

När tiden var inne... När tiden var inne... Det är ett uttryck som jag hämtat från Bibeln och som jag återkommit till många gånger. Varför? Jo, Guds tid och vår tid sammanfaller inte alltid. Man kan också säga som man sa förr

Läs mer

Helen Cadbury ville dela med sig av sin nyfunna tro på Jesus.

Helen Cadbury ville dela med sig av sin nyfunna tro på Jesus. 2014/10 Glädjen i Kristus! Helen Cadbury ville dela med sig av sin nyfunna tro på Jesus. 1893 samlade hon några jämnåriga flickor omkring sig för att tillsammans sy fast speciella fickor på sina klänningar.

Läs mer

1. Psalm. T.ex. psalm 131, 180, 243, 244, 360 eller 399. Inledande välsignelse och växelhälsning

1. Psalm. T.ex. psalm 131, 180, 243, 244, 360 eller 399. Inledande välsignelse och växelhälsning D. I sorgehuset Andakten leds av en präst, en församlingsanställd eller en församlingsmedlem. På ett bord som är täckt med en vit duk kan man placera en bibel, ett kors eller ett krucifix och ett tänt

Läs mer

En kyrka för hela livet där mötet med Jesus Kristus förvandlar - mig, dig och världen.

En kyrka för hela livet där mötet med Jesus Kristus förvandlar - mig, dig och världen. En kyrka för hela livet där mötet med Jesus Kristus förvandlar - mig, dig och världen. Equmeniakyrkan är en ung kyrka i Sverige med en nästan 200-årig historia. Tillsammans med miljarder kristna över hela

Läs mer

Att välja är inte en mänsklig rättighet men det kan vara ett

Att välja är inte en mänsklig rättighet men det kan vara ett 2014/12 Släpp taget! Gå vidare! Att välja är inte en mänsklig rättighet men det kan vara ett gudomligt erbjudande. I en tid på året då många människor är ensamma, när behovet av gemenskap och omtanke ofta

Läs mer

FÖRSAMLINGS- BLADET. Det är gott att i stillhet hoppas på hjälp från HERREN. KALMAR ADVENTKYRKA JULI 2014. Klag 3:26

FÖRSAMLINGS- BLADET. Det är gott att i stillhet hoppas på hjälp från HERREN. KALMAR ADVENTKYRKA JULI 2014. Klag 3:26 FÖRSAMLINGS- BLADET KALMAR ADVENTKYRKA JULI 2014 Det är gott att i stillhet hoppas på hjälp från HERREN. Klag 3:26 Hur läser man Bibeln? Under olika bibelsamtal uppstår då och då frågan om hur man läser

Läs mer

A. Förbön för sjuka. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

A. Förbön för sjuka. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. A. Förbön för sjuka Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem. Materialet kan användas i tillämpliga delar. Det fullständiga formuläret för förbön för sjuka finns i Kyrkliga

Läs mer

GUD ÄLSKAR DIG! Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen.

GUD ÄLSKAR DIG! Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen. Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen. Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att var och en som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv. (Joh

Läs mer

D. På födelsedagen. På födelsedagen kan man hålla andakt enligt detta formulär eller använda det i tillämpliga

D. På födelsedagen. På födelsedagen kan man hålla andakt enligt detta formulär eller använda det i tillämpliga D. På födelsedagen På födelsedagen kan man hålla andakt enligt detta formulär använda det i tillämpliga delar. Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem. Psalmer Följande psalmer

Läs mer

Barnvälsignelse Anvisningar Ordning

Barnvälsignelse Anvisningar Ordning Barnvälsignelse Anvisningar Den teologiska grunden för barnvälsignelsen grundar sig i att Jesus tog barnen i famnen och välsignade dem. Jesus visade att Guds rike hör barnen till. Det är en del av Guds

Läs mer

E. Vid en grav. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

E. Vid en grav. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. E. Vid en grav När man t.ex. vid ett släktmöte samlas vid en grav kan man hålla en fri andakt använda detta material i tillämpliga delar. Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem.

Läs mer

Ett smakprov ur Näsdukar Argument Förlag och Catharina Segerbank. Du hittar fl er smakprov på www.argument.se

Ett smakprov ur Näsdukar Argument Förlag och Catharina Segerbank. Du hittar fl er smakprov på www.argument.se 10 Den första näsduken 11 Det är den 31 oktober 1988. Jag och en väninna sitter i soffan, hemma i mitt vardagsrum. Vi skrattar och har roligt. Plötsligt går vattnet! Jag ska föda mitt första barn. Det

Läs mer

Ordning för dopgudstjänst

Ordning för dopgudstjänst Ordning för dopgudstjänst Inledningsord och tackbön P I Faderns och sonens och den helige Andes namn. Gud vill att vi ska leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin son, Jesus Kristus, för att

Läs mer

OM GUD FINNS, VAD SKULLE DU FRÅGA HONOM?

OM GUD FINNS, VAD SKULLE DU FRÅGA HONOM? OM GUD FINNS, VAD SKULLE DU FRÅGA HONOM? Pingstkyrkan i Södertälje presenterar: Kan man vara kristen? - en predikoserie om grunderna i kristen tro VI TÄNKTE UTFORSKA LIVETS MENING TA CHANSEN GRUNDKURS

Läs mer

Att fortsätta formas

Att fortsätta formas Att fortsätta formas Av: Johannes Djerf Tre äldre damer brukade träffas varje torsdag för att läsa Bibeln tillsammans. En torsdags eftermiddag hade det blivit dags att läsa ur Malaki i gamla testamentet.

Läs mer

Påskens budskap handlar om Guds stora nåd. Nya

Påskens budskap handlar om Guds stora nåd. Nya 2014/4 Påskens pulsslag Påskens budskap handlar om Guds stora nåd. Nya testamentets undervisning beskriver på ett förvandlande sätt hur en troende människa kan vara i Kristus och att Kristus finns i varje

Läs mer

En körmässa om att hitta hem

En körmässa om att hitta hem En körmässa om att hitta hem Text och musik av Johan & Hanna Sundström Välkommen Klockringning Andas (Introitus) Andas, andas frihet andas nåd. Morgondagen randas. Sjung Guds ära, Han är här. Glädjens

Läs mer

Om att bli mer lik Gud och sig själv.

Om att bli mer lik Gud och sig själv. Om att bli mer lik Gud och sig själv. 2 Helgjuten Om att bli lik Gud och sig själv 3 Jonas Lundkvist equmenia 2012 Grafisk form & Illustration: Rebecca Miana Olsson Första utgåvan equmenia Box 14038, 167

Läs mer

Tro en vardagsförmiddag- 10:27

Tro en vardagsförmiddag- 10:27 Tro en vardagsförmiddag- 10:27 Jonas Lundkvist equmenia 2012 Grafisk form: Rebecca Miana Olsson Första utgåvan equmenia Box 14038, 167 14 Bromma 2 INNEHÅLL Ett litet förtydligande... 4 Att använda materialet...

Läs mer

När väckelsen kom till Efesos En predikoserie, hållen i Korskyrkan, Borås, av Micael Nilsson Del 4: Att ge bort det bästa man har

När väckelsen kom till Efesos En predikoserie, hållen i Korskyrkan, Borås, av Micael Nilsson Del 4: Att ge bort det bästa man har När väckelsen kom till Efesos En predikoserie, hållen i Korskyrkan, Borås, av Micael Nilsson Del 4: Att ge bort det bästa man har Illustration: En ung munk fick för första gången i ansvar att hålla i morgonandakten.

Läs mer

Om livet, Jesus och gemenskap

Om livet, Jesus och gemenskap #Lärjunge Om livet, Jesus och gemenskap Barnhäfte Frälsningsarméns Programkontor 2018 #Lärjunge En lärjunge är en person som tror på Jesus och vill ha honom som sin förebild. Du kan vara en lärjunge till

Läs mer

En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling

En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling Sida2 BAS ABC Några grunder för BAS grupper i Lidköpings församling En BAS grupp är en grupp i församlingen. Där man på ett nära sätt kan träffas

Läs mer

A. När någon har avlidit

A. När någon har avlidit A. När någon har avlidit När någon har avlidit kan andakt hållas på begäran av de anhöriga. Den kan hållas vid den avlidnes bädd, i sjukhusets kapell, i hemmet vid kyrkan. På ett bord som är täckt med

Läs mer

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 051 Arbetsfyllt och strävsamt har Ditt liv varit Lugn och stilla blev Din död. 052 053 Du bäddas i hembygdens Det suckar av vemod

Läs mer

Sänd Din väckelse, Herre! Andliga nödtider har alltid i historien samlat de troende till bön. På 900-talet i Frankrike riskerade kyrkan att bli

Sänd Din väckelse, Herre! Andliga nödtider har alltid i historien samlat de troende till bön. På 900-talet i Frankrike riskerade kyrkan att bli 2014/2 Sänd Din väckelse, Herre! Andliga nödtider har alltid i historien samlat de troende till bön. På 900-talet i Frankrike riskerade kyrkan att bli förvärldsligad. En bönerörelse började då i klostret

Läs mer

På 80-talet lanserade Tomas Ledin sången som snabbt nådde

På 80-talet lanserade Tomas Ledin sången som snabbt nådde 2014/9 Sommaren är kort! På 80-talet lanserade Tomas Ledin sången som snabbt nådde till svenstoppen och sedan fastnade i minnesbanken hos många människor. Det har till och med blivit något av ett talesätt

Läs mer

Dopgudstjänst SAMLING

Dopgudstjänst SAMLING Dopgudstjänst Psalm SAMLING Inledningsord och tackbön I Faderns och Sonens och den helige Andes namn. Gud vill att vi skall leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin Son, Jesus Kristus, för att

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

Nyfikenhetsvandring 3 - GUD FADER

Nyfikenhetsvandring 3 - GUD FADER Nyfikenhetsvandring 3 - GUD FADER Bidrag från Bengt Pleijel 2005-12-31 Bibelskolan.com Detta är nyfikenhetsvandring 3 Kära surfare och nyfikenhetsupptäcktsvandrare! I de två föregående avsnitten fick vi

Läs mer

A. När en närstående har dött

A. När en närstående har dött A. När en närstående har dött Andakt när en närstående har dött hålls på begäran av den avlidnas anhöriga. Den kan hållas i sjukhusets kapell, i patientrummet i hemmet. På ett bord, som täckts av en vit

Läs mer

Ett Liv i Lärjungaskap Del 1 - Frälsningens Mysterium

Ett Liv i Lärjungaskap Del 1 - Frälsningens Mysterium Ett Liv i Del 1 - Den som är i Kristus är alltså en ny skapelse, det gamla är förbi, något nytt har kommit. 2 Kor 5:17 Ett Liv i är en serie av korta kurser arrangerade av Hestra Cafékyrka som utforskar

Läs mer

Predika Heliga Trefaldighets dag 2010, årg 2 Texter: 2 Mos 3:1-15, Rom 11:33-36, Matt 28:16-20 Pär-Magnus Möller

Predika Heliga Trefaldighets dag 2010, årg 2 Texter: 2 Mos 3:1-15, Rom 11:33-36, Matt 28:16-20 Pär-Magnus Möller Predika Heliga Trefaldighets dag 2010, årg 2 Texter: 2 Mos 3:1-15, Rom 11:33-36, Matt 28:16-20 Pär-Magnus Möller Jag har märkt att vi kristna ibland glömmer hur fantastiskt det är att känna Jesus. Vi blir

Läs mer

Januari. Ekumeniska böneveckan 18-25 januari Samlingar i Saronhuset varje dag kl. 18

Januari. Ekumeniska böneveckan 18-25 januari Samlingar i Saronhuset varje dag kl. 18 Januari Vecka 1 Torsdag 1 januari 11.00 Ekumenisk gudstjänst i Uddevalla kyrka Söndag 4 januari 11.00 Gudstjänst med nattvard Sönd. eft. nyår Guds hus Lars Widéll, Yvonne Eriksdotter Vecka 2 Tisdag 6 januari

Läs mer

Kollektbön Allsmäktige, evige Gud, låt tron, hoppet och kärleken växa i oss, så att vi älskar dina bud och uppnår vad du lovat oss. Genom din Son...

Kollektbön Allsmäktige, evige Gud, låt tron, hoppet och kärleken växa i oss, så att vi älskar dina bud och uppnår vad du lovat oss. Genom din Son... 1381 30 söndagen 'under året' - år C Ingångsantifon (jfr Ps 105:3-4) Gläd er av hjärtat, ni som söker Herren. Fråga efter Herren och hans makt, sök hans ansikte ständigt. Inledning Liksom tullindrivaren

Läs mer

Söndagsskolan och LoveNepal. sid12

Söndagsskolan och LoveNepal. sid12 Söndagsskolan och LoveNepal sid12 1 2 Den Helige Ande - Vår Hjälpare Nu går jag till honom som har sänt mig, och ingen av er frågar mig: Vart går du? Men eftersom jag har sagt er detta, är era hjärtan

Läs mer

MARS - JUNI 2015 Foto: Stefan

MARS - JUNI 2015 Foto: Stefan MARS - JUNI 2015 Fo St Kroppen En kropp fungerar för att cellerna har olika uppgifter och för att de troget gör sitt jobb. Hjärtat pumpar blod, lungorna syresätter blodet och levern renar blodet från slaggprodukter

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL EFS-KYRKAN HELSINGBORG

VÄLKOMMEN TILL EFS-KYRKAN HELSINGBORG TA GÄRNA MED MIG HEM! VÄLKOMMEN TILL EFS-KYRKAN HELSINGBORG EN GUIDE TILL EFS-KYRKAN HELSINGBORG Fr.o.m. september 2016 Jesus talade åter till dem och sade: Jag är världens ljus. Den som följer mig skall

Läs mer

Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof

Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof När en minnesgudstjänst ordnas i samband med en olycka eller katastrof, har oftast en viss tid, timmar eller dygn, gått efter händelsen.

Läs mer

Kårblad April - juni (juli) Frälsningsarmén Gävle

Kårblad April - juni (juli) Frälsningsarmén Gävle Kårblad April - juni (juli) 2019 Frälsningsarmén Gävle 2 April - Juni (Juli) 2019 Vi går nu in i den tid där vi verkligen påminns om världs - historiens viktigaste händelser. Först och främst har vi påsken

Läs mer

C. När någon har avlidit

C. När någon har avlidit C. När någon har avlidit Andakt enligt detta formulär hålls på begäran av de anhöriga. Den kan hållas vid den avlidnes bädd, i sjukhusets kapell, i hemmet vid kyrkan. På ett bord som är täckt med en vit

Läs mer

PATRULLTID & PYJAMASBÖN

PATRULLTID & PYJAMASBÖN PATRULLTID & PYJAMASBÖN Till dig ledare Det viktigaste under lägret är kanske samlingen i den lilla gruppen/patrull? Här finns möjligheten att varje morgonen och kväll på ett särskilt sätt se varandra,

Läs mer

Fråga: Vad är du? Svar: En förnuftig och dödlig människa, en varelse skapad av Gud.

Fråga: Vad är du? Svar: En förnuftig och dödlig människa, en varelse skapad av Gud. En god och nyttig undervisning för alla kristna människor, inte endast för barn och ungdomar, utan i hög grad även nyttig för de gamla, sammanställd som frågor och svar. Fråga: Vad är du? Svar: En förnuftig

Läs mer

Samling - Musikstycke/solosång/gemensam sång till inledning/övergång

Samling - Musikstycke/solosång/gemensam sång till inledning/övergång Ordning vid dop av barn Denna ordning kan infogas som en del i en större gudstjänst eller vara fristående. Anvisningar, bibeltexter och böner är förslag som kan väljas och formuleras efter situationens

Läs mer

Programblad september oktober 2018 för UMEÅ KÅR

Programblad september oktober 2018 för UMEÅ KÅR Programblad september oktober 2018 för UMEÅ KÅR Frälsningsarmén Umeå Omslagsbild: Linnea Kampha, Umeå. SEPTEMBER Vecka 35 Fre 31/8 Lör 1/9 Sön 2/9 11.00 Gudstjänst. Enheten i Kristus. Vecka 36 Mån 3/9

Läs mer

Programblad januari februari 2019 för UMEÅ KÅR

Programblad januari februari 2019 för UMEÅ KÅR Programblad januari februari 2019 för UMEÅ KÅR Frälsningsarmén Umeå Fullsatt lunchkonsert med Samuel Ljungblahd - till förmån för Frälsningsarméns sociala verksamhet. JANUARI Vecka 1 Tis 1/1 Lör 5/1 Sön

Läs mer

PREDIKAN OM GUDS RIKE Söndagen den 16 nov i Sankt Lars kyrka, av Annika Vårblom Sandström

PREDIKAN OM GUDS RIKE Söndagen den 16 nov i Sankt Lars kyrka, av Annika Vårblom Sandström Dagens evangelietext är ur Lukas evangelium, kap 17, vers 20-30 De första verserna lyder : Tillfrågad av fariséerna om när Guds rike skulle komma svarade han (Jesus):Guds rike kommer inte på ett sådant

Läs mer

Kärleken gör dig hel

Kärleken gör dig hel Kärleken gör dig hel Jag frågade den där kallaste torsdagen i februari, vad är kärlek? Det hade bildats rimfrost på mina fönsterrutor den här morgonen och jag tittade inte ens på termometern innan jag

Läs mer

Vittnesbörd om Jesus

Vittnesbörd om Jesus Vittnesbörd om Jesus Göteborg, 2009 David Svärd Vittnesbörd i Gamla testamentet I det israelitiska samhället följde man det var Guds vilja att man skulle göra det i varje fall de lagar som finns nedtecknade

Läs mer

FÖRSAMLINGS- BLADET. Frid lämnar jag åt er. Min frid ger jag er. Jag ger er inte det som världen ger. Låt inte era hjärtan oroas och tappa inte modet.

FÖRSAMLINGS- BLADET. Frid lämnar jag åt er. Min frid ger jag er. Jag ger er inte det som världen ger. Låt inte era hjärtan oroas och tappa inte modet. FÖRSAMLINGS- BLADET KALMAR ADVENTKYRKA MAJ 2015 Frid lämnar jag åt er. Min frid ger jag er. Jag ger er inte det som världen ger. Låt inte era hjärtan oroas och tappa inte modet. Joh. 14:27 Tappa inte modet

Läs mer

En helande Gud! Av: Johannes Djerf

En helande Gud! Av: Johannes Djerf En helande Gud! Av: Johannes Djerf Jag tänkte att vi idag skulle läsa ifrån Mark.7:31 32. Vi läser Det här är en fantastisk berättelse tycker jag om en man, vars öron fick nytt liv. Vi vet inte riktigt,

Läs mer

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 Predikan, Korskyrkan Borås den 15 oktober 2006, av Micael Nilsson När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 SARA Den är veckan har jag stämt möte med Sara. Det har inte varit så enkelt

Läs mer

Född är Frälsaren och Förlossaren, Kristus, Herren, i Davids stad. Kommen är friden, himmelska tiden nu är fullbordad. Min själ, var glad.

Född är Frälsaren och Förlossaren, Kristus, Herren, i Davids stad. Kommen är friden, himmelska tiden nu är fullbordad. Min själ, var glad. Predikotext: Joh 1:1-14 Född är Frälsaren och Förlossaren, Kristus, Herren, i Davids stad. Kommen är friden, himmelska tiden nu är fullbordad. Min själ, var glad. PS 127:2 Jesu födelse omges av mycket

Läs mer

Bikt och bot Anvisningar

Bikt och bot Anvisningar Bikt och bot Anvisningar Som kyrka, församling och kristna har vi fått Guds uppdrag att leva i, och leva ut Guds vilja till frälsning för hela världen. Vår Skapare, Befriare och Livgivare återupprättar.

Läs mer

Välkomnande av nya medlemmar

Välkomnande av nya medlemmar Välkomnande av nya medlemmar Anvisningar Församlingen välkomnar som medlem var och en som bekänner Jesus Kristus som Frälsare och Herre samt är döpt. Församlingen kan ge möjlighet till medlemskap i väntan

Läs mer

Hur kan man gå fri i en oförlåtande värld? Går det att värja

Hur kan man gå fri i en oförlåtande värld? Går det att värja 2014/5 Frihet! Hur kan man gå fri i en oförlåtande värld? Går det att värja sig, eller drabbas man av oförsonlighet och bitterhet utan att ens själv vilja det? Bibelns författare talar ofta om detta ur

Läs mer

B. Förbön för döende

B. Förbön för döende B. Förbön för döende Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem. Materialet kan användas i tillämpliga delar och bör utformas i enlighet med situationens krav. Det fullständiga

Läs mer

Nu gör jag något nytt

Nu gör jag något nytt Nu gör jag något nytt Linda Alexandersson fredag 15 maj Det började med att två tjejer i min församling i Arvika, åkte ner hit till Göteborgsområdet för att träffa en präst. De hade bekymmer på ett område

Läs mer

Eva Andreas Tunadalskyrkan Tema: Att vara lärjunge utmaningar och möjligheter Grunden

Eva Andreas Tunadalskyrkan Tema: Att vara lärjunge utmaningar och möjligheter Grunden Eva Andreas Tunadalskyrkan 160904 Tema: Att vara lärjunge utmaningar och möjligheter Grunden Matt 28:16-20 Under hösten kommer de flesta av mina predikningar att ha ett gemensamt tema, och varje predikan

Läs mer

I (Guds:)Faderns och Sonens och den helige Andes namn.

I (Guds:)Faderns och Sonens och den helige Andes namn. VIGSELGUDSTJÄNST KLOCKRINGNING MUSIK SAMLINGSORD I (Guds:)Faderns och Sonens och den helige Andes namn. Inför Guds ansikte har vi samlats till vigsel mellan er, NN och NN. Vi är här för att be om Guds

Läs mer

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 8

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 8 Vägledning vecka 8 Guds kärlek till oss Förlåtande nåd Vägledning: Hur mycket Gud måste glädja sig Den här veckankommer vi att vandra runt i Guds kärlek till oss. Vi vill smaka - och till fullo njuta av

Läs mer

Ägget som ruvas av Anden Tjänstegåvorna, del 1 Av: Johannes Djerf

Ägget som ruvas av Anden Tjänstegåvorna, del 1 Av: Johannes Djerf Ägget som ruvas av Anden Tjänstegåvorna, del 1 Av: Johannes Djerf Jag har den stora förmånen att under vissa morgnar under dagens första timmar få titta på barnkanalen på tv med min äldsta dotter. Det

Läs mer

BÖN- OCH LOVSÅNGSGUDSTJÄNST INTERNATIONELLA BÖNEDAGEN FÖR VÄRLDENS BARN

BÖN- OCH LOVSÅNGSGUDSTJÄNST INTERNATIONELLA BÖNEDAGEN FÖR VÄRLDENS BARN BÖN- OCH LOVSÅNGSGUDSTJÄNST INTERNATIONELLA BÖNEDAGEN FÖR VÄRLDENS BARN Samtliga sångförslag är hämtade från lovsångsboken LOVSJUNG TILLSAMMANS 150 sånger för alla generationer. http://www.davidmedia.se/produkter/davnot17-lovsjung-tillsammans_19095

Läs mer

November / december 2013

November / december 2013 November / december 2013 Vid den tiden utfärdade kejsar Augustus en förordning om att hela världen skulle skattskrivas. Det var den första skattskrivningen, och den hölls när Quirinius var ståthållare

Läs mer

Kårblad Februari - Mars Frälsningsarmén Gävle

Kårblad Februari - Mars Frälsningsarmén Gävle Kårblad Februari - Mars 2019 Frälsningsarmén Gävle 2 Februari - Mars 2019 Nytt år, nya möjligheter! om jag som kårledare får ge dig ett mål i år så är det att se till att du själv växer i din gemenskap

Läs mer

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer.

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. R I F T A M N IO N 0 O 2 K 5 1 0 2 6 1 SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. Så mycket mer än

Läs mer

Joh. 10:1-10 3:e sönd. efter påsk. 090426.

Joh. 10:1-10 3:e sönd. efter påsk. 090426. Joh. 10:1-10 3:e sönd. efter påsk. 090426. Ovanför våran säng där hemma så hänger det en gammal tavla. Den föreställer den gode herden som i en kuslig och farlig terräng sträcker sig efter det förlorade

Läs mer

Huvud, axlar, knä och tå: daglig läsning vecka 3

Huvud, axlar, knä och tå: daglig läsning vecka 3 Huvud, axlar, knä och tå: daglig läsning vecka 3 - om trons olika dimensioner Steg i tro denna vecka Skriv under veckan ner på ett papper, som du delar in i fyra kolumner, när du upplever tron som huvud,

Läs mer

Vision. Pingstkyrkan Alingsås Landskyrkoallén 4

Vision. Pingstkyrkan Alingsås Landskyrkoallén 4 Pingstkyrkans Vision Vi vill forma Alingsås framtid genom att vara en stor kyrka som har avgörande betydelse i stan. I vardagen vill vi lyssna, höras och vara en given tillgång. Söndagens gudstjänst och

Läs mer

Jag minns en sommar för några år sedan. Det var väldigt varmt. Jag orkade inte göra något mer än att sitta på altanen och bara titta ut över sjön.

Jag minns en sommar för några år sedan. Det var väldigt varmt. Jag orkade inte göra något mer än att sitta på altanen och bara titta ut över sjön. Pastorn har ordet SOMMAR är förskingringens tid, då vi flyr ut från våra instängda rum! Allt ska hinnas med, helst ska man besöka släkt och vänner, måla om, renovera och städa. Helst ska barnen ha hunnit

Läs mer

PROGRAM 4 december februari

PROGRAM 4 december februari Wesleybladet 2018-5 PROGRAM 4 december 2018-25 februari 2019 www.wesleykyrkan.se Gudstjänster och samlingar 2018-5 Tisdag 4 december 14:00 Tisdagsträffen. Öppen gemenskap med kaffe, andakt, sång och musik

Läs mer

Fråga efter almanackan i din bokhandel eller skicka denna beställningskupong.

Fråga efter almanackan i din bokhandel eller skicka denna beställningskupong. 201 3 Timoteus- B Förlag står för portot Timoteus-Förlag AB SVARSPOST 20492032 545 20 Töreboda Så får du tag på almanackan för 2014 Fråga efter almanackan i din bokhandel eller skicka denna beställningskupong.

Läs mer

Ett andligt liv i frihet.

Ett andligt liv i frihet. Ett andligt liv i frihet. Romarbrevet kapitel 8. År 2013 Ett andligt liv i frihet. Romarbrevet kapitel 8. Foto: Tobias Lindberg Eva Söderström Konstnär, Religionsvetare Kulturvetare Mobil +46 (0)70-686

Läs mer

församling växa Efter en längre tids bön i församlingen börjar det hända under, Gud börjar svara på bön, tack o lov, vi ger Gud all ära.

församling växa Efter en längre tids bön i församlingen börjar det hända under, Gud börjar svara på bön, tack o lov, vi ger Gud all ära. DECEMBER 2001 Göran o Mai-Brith Holm Kära vänner, Gåvogivare, förebedjare, Tack för eran kärlek och villighet att stödja oss i arbetet för Guds rikes utbredande, tack vare er kan vi fortsätta arbetet i

Läs mer

Kärlek nu och för alltid. Studiehäfte av Henrik Steen

Kärlek nu och för alltid. Studiehäfte av Henrik Steen Kärlek nu och för alltid Studiehäfte av Henrik Steen Innehåll Introduktion 4 Helt älskad älska helt 5 1. Helt älskad älska helt / Synen 5 2. Smaken / Hörseln 7 3. Känseln / Lukten 9 Fördjupningsruta:

Läs mer

Ordning för dopgudstjänst

Ordning för dopgudstjänst Ordning för dopgudstjänst 2 Dopfamiljen, eventuella faddrar och prästen går in i kyrkan Psalm Inledningsord och tackbön Prästen läser inledningsorden och efter dessa ber någon av föräldrarna följande bön

Läs mer

NI SKA ÄLSKA VARANDRA

NI SKA ÄLSKA VARANDRA FEMTE PÅSKSÖNDAGEN (ÅR C) (28 APRIL 2013) NI SKA ÄLSKA VARANDRA Tidsram: 20-25 minuter. Ett nytt bud ger jag er: att ni skall älska varandra Joh 13:31 33a, 34 35 När Judas hade gått ut från salen där Jesus

Läs mer

Vi är alla utsatta för faran att ta Kristus för given. Vi antar att

Vi är alla utsatta för faran att ta Kristus för given. Vi antar att 2015/2 Av Nicolaj Vollburg Ta rygg på Kristus! Vi är alla utsatta för faran att ta Kristus för given. Vi antar att vi är nytestamentliga kristna bara för att vi har tagit till oss gammaltestamentliga sanningar.

Läs mer

Församlingen / Vad då?

Församlingen / Vad då? Församlingen / Vad då? Dela ut ett A4 ark och en penna till alla i gruppen och ha en tejprulle redo. Tejpa fast papperet på allas rygg, ge alla varsin penna. Gå sen runt och skriv något uppmuntrande om

Läs mer

Frälsningsarmén, Kungsgatan 24, 702 24 Örebro www.fralsningsarmen.se/orebro www.facebook.com/faorebro

Frälsningsarmén, Kungsgatan 24, 702 24 Örebro www.fralsningsarmen.se/orebro www.facebook.com/faorebro 2015/3 Frälsningsarmén, Kungsgatan 24, 702 24 Örebro www.fralsningsarmen.se/orebro www.facebook.com/faorebro Kårledare: major Mikael Ljungholm mobil: 073-920 93 28 e-post: mikael.ljungholm@fralsningsarmen.se

Läs mer

Kvällsgudstjänst på alla helgons dag

Kvällsgudstjänst på alla helgons dag Kvällsgudstjänst på alla helgons dag Vid kvällsgudstjänsten på alla helgons dag minns man under förbönen dem som dött i tron på Kristus och särskilt de församlingsmedlemmar som har avlidit under året.

Läs mer

Tunadalskyrkan Friheten i Kristus Luk

Tunadalskyrkan Friheten i Kristus Luk 1 Tunadalskyrkan 170903 Friheten i Kristus Luk 4 16-21 Han kom till Nasaret, där han hade växt upp, och på sabbaten gick han till synagogan, som han brukade. Han reste sig för att läsa, 17och man gav honom

Läs mer

Ordning för vigselgudstjänst mellan två kvinnor eller två män

Ordning för vigselgudstjänst mellan två kvinnor eller två män Ordning för vigselgudstjänst mellan två kvinnor eller två män Inledningsmusik Gudstjänsten inleds med orgelmusik och vigselparet börjar sitt intåg. Annan instrumental- och/eller vokalmusik kan utföras.

Läs mer

Tunadalskyrkan 13 08 11. Det är roten som bär Dig!

Tunadalskyrkan 13 08 11. Det är roten som bär Dig! 1 Tunadalskyrkan 13 08 11 Det är roten som bär Dig! Visst är det spännande att göra AHA-upplevelser ibland, för de kan ge både kraft och inspiration. Häromdagen gjorde jag en sådan upplevelse när jag upptäckte

Läs mer

DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11

DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11 DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11 P. I Faderns och (+) Sonens och den heliga Andens namn. Amen. F. Välsignad vare den heliga Treenigheten, kärlekens

Läs mer

B. När en kyrka byggs

B. När en kyrka byggs B. När en kyrka byggs Innan arbetet med en ny kyrka påbörjas eller när grundstenen muras kan man fira andakt på byggplatsen. Detta material kan också användas vid andakter när andra församlingslokaler

Läs mer

påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson

påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson drsppens påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson Skärtorsdagen Den som äter mitt kött och dricker mitt blod förblir i mig och jag i honom. Joh.6:56 Ta emot syndernas förlåtelse!

Läs mer

Program maj - augusti 2018

Program maj - augusti 2018 Strängnäs Kår Program maj - augusti 2018 Frälsningsarmén Hospitalsgatan 18, 654 30 Strängnäs Telefon: 0152-10286 Plusgiro: 69 46 02-4 E-post: strangnas@fralsningsarmen.se; Hemsida: fralsningsarmen.se/strangnas;

Läs mer

C. En kyrkas invigningsdag

C. En kyrkas invigningsdag C. En kyrkas invigningsdag I anslutning till den dag av året när en kyrka har invigts kan man hålla andakt enligt detta formulär eller infoga delar av detta andaktsmaterial i högmässan. Andakten kan ledas

Läs mer

Guds mission NT Gud sände sin son till världen, 12e juni 16, BK

Guds mission NT Gud sände sin son till världen, 12e juni 16, BK Guds mission NT Gud sände sin son till världen, 12e juni 16, BK Gay killens berättelse - Jag har inte läst idag om Richards liv för att provocera. - Vi som kristna behöver vishet i dessa frågor idag, då

Läs mer

längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet, 2014-2015 längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet,

längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet, 2014-2015 längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet, längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet, livsviktigt, Gud, smärta,framtid.. längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet, livsviktigt, Gud, smärta,framtid..

Läs mer

E. Dop i församlingens gudstjänst

E. Dop i församlingens gudstjänst E. Dop i församlingens gudstjänst Om dop och förberedelse av dop, se formuläret Barndop (1 A). När dopet förrättas i församlingens gudstjänst (högmässa, gudstjänst, veckomässa, familjemässa) fogas nedanstående

Läs mer

CENTRUMKYRKAN. i Skånes Fagerhult MARS-MAJ 2012 VÄLKOMMEN

CENTRUMKYRKAN. i Skånes Fagerhult MARS-MAJ 2012 VÄLKOMMEN CENTRUMKYRKAN i Skånes Fagerhult MARS-MAJ 2012 VÄLKOMMEN TÄNKVÄRT Har du förstått Min Gud, har jag funnit min Glädje Min Gud, han har gett oss av sin Fröjd Av nåden så måste jag medge, att har man Jesus

Läs mer

PROGRAMBLAD Oktober 2018 Januari Skänninge Missionskyrka.

PROGRAMBLAD Oktober 2018 Januari Skänninge Missionskyrka. PROGRAMBLAD Oktober 2018 Januari 2019 Skänninge Missionskyrka http://equmeniakyrkan.se/skanninge/ Program Vecka 41 To 11/10 Fr 12/10 10.00 Andakt på Änggården 11.00 Andakt på Ängen Sö 14/10 10.00 Gudstjänst,

Läs mer

P=präst L=annan gudstjänstledare än präst F=alla läser eller sjunger

P=präst L=annan gudstjänstledare än präst F=alla läser eller sjunger Vigselgudstjänst P=präst L=annan gudstjänstledare än präst F=alla läser eller sjunger Musik Under musiken går brudparet in i kyrkan. Samlingsord P: I Guds, den treeniges, namn. P: Vi har samlats till vigsel

Läs mer

MUSIKALEN: JAKTEN PÅ DEN FÖRSVUNNA SKATTEN

MUSIKALEN: JAKTEN PÅ DEN FÖRSVUNNA SKATTEN MUSIKALEN: JAKTEN PÅ DEN FÖRSVUNNA SKATTEN Text Karl-Gunnar Svensson, 1992 Musik: Karl-Gunnar Svensson och Diana Stigsson (Kärlek) 1991-1992 Arrangemang: Karl-Gunnar Svensson, 2013 1 En m usikal om att

Läs mer

Galaterbrevet Del 12) 5:9-16 Undervisning: Chuck Smith

Galaterbrevet Del 12) 5:9-16 Undervisning: Chuck Smith Galaterbrevet Del 12) 5:9-16 Undervisning: Chuck Smith Lite surdeg syrar hela degen. Gal 5:9 Om du öppnar upp dörren och tillåter ett litet fel, kommer detta snart att förstoras. På grund av bristerna

Läs mer

Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf

Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf Vi har under de senaste två söndagarna talat om längtan efter liv i den kristna tron. Längtan efter Guds Helige Ande och att fortsätta bygga

Läs mer

Tidsram: 20-25 minuter. Luk 9: 28-36. Jesus på härlighetens berg

Tidsram: 20-25 minuter. Luk 9: 28-36. Jesus på härlighetens berg Andra söndagen i fastan (år C) (24 februari 2013) Jesus på härlighetens berg Tidsram: 20-25 minuter. Luk 9: 28-36 Jesus på härlighetens berg Ungefär en vecka senare tog han med sig Petrus och Johannes

Läs mer