I den här texten finns råd om vad man kan behöva tänka på innan man åker, under en flygresa, när man åker bil, tåg och när man väl är på resmålet.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "I den här texten finns råd om vad man kan behöva tänka på innan man åker, under en flygresa, när man åker bil, tåg och när man väl är på resmålet."

Transkript

1 Sida 1 av 11 Information och tjänster för din hälsa och vård. Besök 1177.se eller ring 1177 för sjukvårdsrådgivning. Öppet dygnet runt. Resa med små barn Att resa med små barn kräver extra förberedelser för att resan ska bli säker och så bekväm som möjligt för alla, särskilt om man reser långt bort. I den här texten finns råd om vad man kan behöva tänka på innan man åker, under en flygresa, när man åker bil, tåg och när man väl är på resmålet. Före och under resan Med små barn menas här alla barn upp till sexårsåldern. Viktigast för barnets säkerhet är att man anpassar resan efter barnets ålder och behov, då barn utsätts för virus, nya miljöer och det blir ett avbrott i de vanliga rutinerna. Till exempel kan barn få infektioner som gör att de behöver få läkarvård snabbt, och då är det bra att i förväg ta reda på vart man ska vända sig på resmålet. Långa flygresor då man är tätt inpå andra människor innebär också en ökad smittrisk i influensatider eller då RS-virus går, vilket särskilt kan påverka spädbarn. RS-virus, respiratoriskt syncytievirus, orsakar epidemier över hela världen varje år, oftast under den kalla årstiden. I Sverige infaller de oftast någon gång mellan november och mars. Det stör barns dygnsrytm att resa mellan tidszoner eftersom de oftast är vana vid fasta rutiner. Om man ska resa långt bort kan det vara bättre att resa på natten så både barn och vuxna kan få lite sömn. Genom det allmänna vaccinationsprogrammet erbjuds alla barn i Sverige vaccinationer mot en utvald grupp sjukdomar från ungefär tre månaders ålder och upp till tonåren. Beroende på typen av vaccin behöver barnet ta sprutorna med olika långa tidsintervall och vid olika åldrar. Nyfödda barn som ammas har ett visst skydd genom sin mamma, och det är när detta medfödda sjukdomsskydd börjar försvinna som det behöver ersättas med vaccin. Om man ska resa utomlands med ett barn som ännu inte har genomgått hela vaccinationsprogrammet kan barnet ibland behöva få en dos av ett visst vaccin tidigare. Om man behöver vaccineras

2 Sida 2 av 11 mot mässling, påssjuka och röda hund, MPR, före 12 månaders ålder rekommenderas därför en extra dos vid 18 månaders ålder för att få ett fullgott skydd. Barnet kan också behöva få vaccin mot en sjukdom som inte ingår i vaccinationsprogrammet precis som en vuxen resenär. Därför är det bra att i god tid innan resan, gärna ett par månader innan, kontakta barnavårdscentralen eller en vaccinationsmottagning för råd. Läs mer: Reseråd och vaccinationer Vad man behöver ta med sig i ett reseapotek kan variera beroende på vilket land man reser till, vilken typ av miljö och hur lång tid man är borta. Barn under två år behöver ta fem droppar D-vitamin varje dag även om man reser till ett soligt land. Vissa barn kan behöva D-vitamin upp till 5 års ålder. Försäkringar, pass och visum De flesta har en hemförsäkring där det ingår ett reseskydd som gäller under 45 dagar. Är man borta längre bör man komplettera hemförsäkringen så att reseskyddet gäller under hela resan. Det kan också vara så att man vill ha extra skydd mot sådant som inte ingår i hemförsäkringen. Som försäkrad i Sverige har man rätt till ett europeiskt sjukförsäkringskort, ett så kallat EU-kort. Det visar att man ingår i det svenska socialförsäkringssystemet. Har man med sig kortet vid tillfällig vistelse i EU, EES-länderna Island, Norge och Liechtenstein samt i Schweiz, har man rätt till nödvändig sjukvård till samma kostnad som de som bor i det land man befinner sig. Det är ett plastkort i kontokortsformat som man innan resan kan beställa från försäkringskassans webbplats (http://www.forsakringskassan.se/). Det finns en app som man kan ladda ner till sin mobiltelefon. Där kan man bland annat läsa om hur man använder EU-kortet i EU-länderna, vilken vård som ingår och vad det kostar. Däremot kan man inte använda appen som ett EU-kort. Om man reser till länder utanför EU som Sverige inte har avtal med enligt EU-kortet bör man ha någon form av försäkring, om man behöver sjukvård under resan. Det skydd som finns i hemförsäkringen täcker både patientavgifter och de kostnader som uppstår för den sjukvård man kan behöva. Man bör tänka på att det är viktigt att spara alla kvitton för eventuella utlägg. Barn behöver också pass eller nationellt id-kort, och ibland visum. Barn och ungdomar under 18 år, som inte är myndiga, måste ha ett skriftligt medgivande från samtliga vårdnadshavare vid ansökan om pass och nationellt id-kort. Alla som ansöker om pass, även barn och ungdomar, måste personligen komma till passexpeditionen.

3 Sida 3 av 11 Läs mer: Polisen - Pass och nationellt id-kort (http://polisen.se/service/pass-och-id-kort/) Det kan vara bra att fota av passet och biljetterna med mobilen, eller spara de elektroniska biljetterna i din mobil eller mejl. Man kan också kopiera dessa och förvara i olika väskor. Då har man alltid en kopia vilket underlättar om man blir av med dem. Läs mer: vård utomlands, checklista inför utlandsresan Flyga med barn Flyger man med barn får man enligt internationella bestämmelser inte sitta vid nödutgången. Detta av säkerhetsskäl då man snabbt måste kunna komma åt nödutgången. En del flygbolag har särskilda säkerhetsbälten som kopplas till föräldern, för barn som sitter i knä. Många flygbolag har så kallade babyvaggor där man kan lägga barnet. Det är bra att höra med flygbolaget i god tid innan avresan vad de tillhandahåller då de ofta bör bokas i förväg och platserna är begränsade. Packa inte alla kläder till barnet i en väska och övriga familjens kläder i en annan. Det är bra att blanda eftersom det händer att väskor kommer bort, och om det händer så har man plagg till varje familjemedlem. Det kan vara bra att vara i god tid på flygplatsen. Det tar alltid längre tid än man tror att transportera sig på en flygplats när man reser med små barn. Olika regler för bagagets mängd och vikt De flesta charterbolag accepterar att man tar med sig både barnvagn och bilbarnstol, men om man flyger reguljärt kan man behöva kontrollera bagagereglerna extra noga. Bagage till barn under två år vägs in i det bagage som medföljande vuxna har med sig, och reglerna för vad som är maximal vikt på bagaget skiljer sig mellan olika länder och flygbolag. Man behöver oftast längre tid på sig för incheckning med små barn och extra utrustning som barnvagn. Om man är tidigt ute kan man ha större chans att få bekväma platser med lite mer utrymme för barnet eller nära toaletten, ifall platsbokningen inte redan har skett när man bokade resan.

4 Sida 4 av 11 Barn kräver oftast extra handbagage Man kan behöva flera ombyten av kläder till barnet och kanske också till sig själv inför en längre flygresa, särskilt med riktigt små barn. En förpackning våtservetter är också praktiskt att ha i handbagaget och några extra blöjor. Det är bra att packa ner allt man kan behöva under en flygning i en väska som man kan lägga under stolarna. Den är skönt att slippa ta ner sakerna från bagagehyllan och allt finns lättillgängligt. Om barnet använder mediciner ska man alltid ha med medicinen i handbagaget. Det finns också särskilda regler för att ta med mediciner i handbagaget på flyget, där till exempel mängden vätska kan vara begränsad. Vissa regler gäller också för införsel av läkemedel till landet man ska besöka. Landets ambassad (http://www.regeringen.se/sb/d/5358/a/97684) kan ge besked om vilka regler som gäller i just det landet. Läs mer: Att resa med läkemedel, Läkemedelsverket (http://www.lakemedelsverket.se/malgrupp/allmanhet/att-resa-medlakemedel/) När man väl är ombord handlar mycket om att få tiden att gå. Riktigt små barn sover kanske under en stor del av resan medan lite äldre barn behöver sådant som kritor, block, små böcker, spel, surfplatta eller något att lyssna på för att sysselsätta sig. Mat och dryck ombord Många flygbolag har stränga regler kring att ta ombord vätska, men tomma nappflaskor eller pipmuggar är bra att ta med, som man kan fylla med vatten eller juice ombord. Om barnet dricker välling kan man ha med pulver och blanda med hett vatten ombord, liksom senare på resan. Bröstmjölksersättning finns att köpa i de flesta länder medan välling är mer sällsynt. Grötpulver för lite större barn kan också vara bra att ta med. Tänk på att länder världen över har olika begränsningar för vätskor i handbagaget. Reglerna kan skilja sig och det är därför bra om man därför tar reda på vad som gäller om man ska resa från eller byta flygplan på flygplatser utanför EU. Det är viktigt att tänka på att barn behöver dricka ordentligt under hela flygresan eftersom luftfuktigheten är låg ombord på flygplan. Man kan fråga efter dryck till sitt barn om det tar lång tid innan mat och dryck serveras. På vissa flygbolag kan man beställa särskild barnmat. Annars får man själv ta med en burk med barnmat om barnet inte kan äta av det som serveras ombord. För barn under två år som man har i sitt knä ingår det ingen mat i biljetten. Det är bra att ta med mellanmål som till exempel kex, russin, riskakor, frukt, om planet blir försenat.

5 Sida 5 av 11 Lindra tryck i öronen En del barn tycker det är jobbigt med trycket och det kan göra ont i öronen när planet lyfter eller landar. Det beror på att lufttrycket ändras vid start och landning. Om örontrumpeten är svullen uppstår en tryckskillnad mellan trumhinnans insida och utsida. Att tryckutjämna hjälper örat att korrigera trycket och minskar smärtan. Det gör man genom att hålla för näsan och samtidigt försöka blåsa ut luft genom näsan. Luften pressas då upp genom örontrumpeten i stället. Små barn kan istället prova att suga på napp eller flaska med välling eller vatten. Lite äldre barn kan själv försöka tryckutjämna genom att hålla för näsan och samtidigt blåsa ut genom den, eller genom att svälja flera gånger eller gäspa. Något att tugga på kan också hjälpa, till exempel tuggummi. Det finns speciella öronproppar som man kan prova för att underlätta trycket i öronen för lite äldre barn. Dessa brukar finnas att köpa på apotek eller andra resebutiker. Om ett barn har en förkylning innan avresan kan det vara bra att ha med sig näsdroppar eller nässprej som man ger vid start och landning. Om man vet att barnet brukar ha besvär med trycket kan man ge näsdroppar eller nässprej innan planet lyfter även om barnet inte är snuvigt. Det blir då lättare att tryckutjämna och på så sätt minska smärtan. Om man ammar kan man pröva det vid start och landning om det är möjligt, för att försöka tryckutjämna. Oftast lång väntan efter landningen Om man reser till ett varmt land kan det vara bra att låta barnet byta om till svala kläder inför landningen. För både barn och vuxna kan tiden efter landningen med säkerhetskontroller, bagagehämtning och transporter från flygplatsen kan vara lång och ansträngande. Då kan det vara bra att ha lite extra dryck kvar och kanske något att äta. I vissa länder får man inte ta med sig några livsmedel alls genom tullen men det brukar gå bra i transithallen.

6 Sida 6 av 11 Kontrollera sådant som barnvagn och bilbarnstol noga efter bagageutlämningen. Om något är skadat måste man göra anmälan om det innan man passerar tullen och lämnar ankomsthallen. Barn som flyger ensamma På de flesta flygbolag kan barn mellan fem och elva år flyga utan vuxet sällskap och få så kallad assistansservice. Det innebär att personal följer barnet till flygplanet och barnet får gå ombord före andra passagerare. Sedan tar personal emot barnet när flygresan är slut. Det är viktigt att boka assistansservice i god tid eftersom platserna är begränsade. Läs mer: (http://www.swedavia.se) Åka tåg med barn Om man ska åka tåg med små barn kan det vara praktiskt att boka plats i en familjevagn. En familjevagn brukar finnas på vissa tåglinjer i Sverige. Där finns en liten lekhörna och extra utrymme för barnvagnen. Man kan också boka en särskild plats för små barn som har utrymme för barnvagnsinsats. Toaletten i dessa vagnar har skötbord. På många tåg finns även restaurangvagn som ofta har en barnanpassad meny. Om man har med sig barnmat så finns det oftast en mikrovågsugn där man kan värma maten eller välling. På vissa nattåg finns det en biovagn där man brukar visa barnfilmer. Det kan vara bra att låta de äldre barnen packa sitt eget handbagage med till exempel pennor, block och favoritleksaker så att de håller sig sysselsatta under resan. Resa med barn i bilen När man ska resa på semester med barn i bil är det bra att planera resan. Bilresor kan vara ansträngande för både små och lite äldre barn. Man ska tänka på att bilresan tar längre tid än vanligt när man reser med barn. Det kan vara bra att dela upp resan på kortare etapper, många pauser är bättre än en lång. Undvik att resa när det är för varmt och använd en så kallad solskärm och luftkonditionering. Det är bra om man kan resa tidigt på morgonen eller sent på kvällen då barnet kan sova. Långa resor blir roligare för barn om de har lite underhållning, ta gärna med musik, ljudböcker, dvd eller surfplatta till barnet. Ett litet mellanmål och vatten är också bra att ta med. I många länder är det svårt att få tag i en barnstol eller ett babyskydd om man åker taxi eller hyr bil. Om man räknar med att åka bil på resmålet kan det alltså vara bra att ta med sig en bilbarnstol eller bälteskudde för lite äldre barn.

7 Sida 7 av 11 Vissa barn är särskilt känsliga för rörelseförändringar och blir därför lättare än andra åksjuka med illamående och kräkningar. Undvik att äta stora måltider precis före eller under resan. Under resans gång är det bra att istället äta lite och ofta. De första tecknen på att man håller på att bli åksjuk kan vara att man gäspar, blir trött och blek. Det är bra att ha plastpåse, hushållspapper och våtservetter nära tillhands inne i bilen om barnet blir åksjukt. Om man vet att barnet brukar bli åksjukt kan man köpa åksjuketabletter för barn från sex år på apoteket. Man kan också rådgöra med barnavårdscentralen om barnet har besvär med åksjuka. Åksjuka är vanligast hos barn mellan två och tio år. För de flesta minskar känsligheten i vuxen ålder. På resmålet Värme kan vara ansträngande Små barn är känsligare än vuxna för värme, och det är viktigt att se till att barnet hela tiden får tillräckligt med vätska och inte blir för varmt. I varma länder är det bra om man kan bo med tillgång till fläkt eller luftkonditionering. Rätt skydd mot solen är viktigt När det gäller sol och små barn bör man vara väldigt försiktig. Barn under ett år har nästan inget skydd alls mot solens farliga strålar och ska därför undvika direkt solljus. På förmiddagar och eftermiddagar kan barn över ett år leka i solen om de har skyddande kläder och solskyddsmedel. Mellan klockan 11 och 15, när solen är som starkast, är det bra om småbarn undviker att vara på stranden, sjön eller på andra öppna platser. Om man är utomhus mitt på dagen kan man försöka vara på ett ställe med mycket träd som skyddar mot solens strålar. Vill man ändå vara på stranden när solen är som starkast kan man sätta upp ett parasoll eller ett enkelt tält, så att barnen kan få skugga en del av tiden.

8 Sida 8 av 11 Tänk på att vatten och sand reflekterar solljus och ökar strålningens effekt. Solstrålarna sträcker sig också ungefär en halvmeter ner i vattnet, så småbarn som leker på grunt vatten får inget solskydd av vattnet. Som allmän regel gäller att skugga, kläder och solhatt eller keps är bästa sättet att skydda små barn mot solen. Solglasögon ger ett bra skydd även för små barn. Solskyddsmedel ska användas som komplement till kläder. Man bör smörja in oskyddade delar av kroppen med solkräm en stund innan man går ut. Solskyddsmedlet ska vara extra vattenresistent och ha hög solskyddsfaktor, det vill säga mellan 30 och 50. På land i Sverige räcker oftast faktor 30, men till sjöss och i varmare länder kan man behöva upp till solskyddsfaktor 50. Det är viktigt att smörja in solskyddet jämnt och tjockt. Glöm inte ansikte, panna, läppar, öron och bakom öronen, och på ovansidan av händerna och fötterna. Man bör smörja in ansiktet och andra oskyddade kroppsdelar med solkräm även på vintern, om det är snö och solen är stark. Det är särskilt viktigt i fjällen där man är omgiven av gnistrande snö när det är soligt. Snö reflekterar 80 procent av solstrålarna. I fjällen är det också viktigt att använda solglasögon eller skidglasögon. Lindring av solsveda Om barnets hud ändå brännts av solen så att den rodnar och ömmar är det bra att undvika solen i några dagar för att låta huden läka. Det gäller också om man får soleksem, som brukar visa sig som små kliande knottror eller blåsor. Om huden svider mycket kan den kylas av med kallt vatten, kylbalsam eller en fuktgivande hudlotion. Sveda och klåda kan även lindras med en hydrokortison kräm som man kan köpa receptfritt och ta med sig på resan. Man ska rådgöra med läkare innan man använder hydrokortison på barn under 2 år. Bada säkert Det viktigaste är att aldrig lämna barn utan uppsikt vid vatten ens för en kort stund. Badskor kan vara ett bra skydd mot vassa stenar, sjöborrar och annat som kan finnas på stranden och under vattnet. Ibland kan det vara bra att ta med sig en flytväst hemifrån till sitt barn om man vet att man ska ut på sjön eller havet. Om man reser till platser där det kan finnas maneter bör man varna barnen för att röra vid sådant som flyter i vattnet. Ibland kan bad ge öronbesvär Barn som kan simma och dyka badar ofta med huvudet mer under än över vattenytan. Om man får in vatten i yttre hörselgången kan

9 Sida 9 av 11 man råka ut för en infektion som brukar synas som en kladdig vätska i hörselgången och en känsla av lock för örat. Om besvären inte försvinner efter ett par dagar bör man söka sjukvård. Sår och insektsbett När det är varmt och fuktigt kan ett insektsbett eller sår lätt bli infekterat. Tvätta med och tvål och skydda såret tillfälligt med en luftig kompress. Förbandet bör tas bort så snart såret är torrt. Om det börjar göra mer ont, och huden runt såret svullnar och blir röd kan såret vara infekterat. Då kan man pröva att göra rent såret ett par gånger om dagen med tvål och vatten eller asollösning. Om det inte hjälper utan rodnaden i stället blir kraftigare eller sprider sig, om såret börjar vara eller om barnet får feber ska man söka sjukvård. För att lindra klåda och sveda efter insektsbett kan man badda med alsolsprit, stryka på alsolgel eller använda en särskild insektspenna som stryks mot huden. Andra sätt att lindra klåda och sveda är att smörja med kylbalsam eller lokalbedövande salva, Xylocain. Man kan även smörja med kräm och salva som innehåller 1% hydrokortison. Man ska rådgöra med en läkare innan man använder Xylocain på barn under 18 månader och hydrokortison på barn under 2 år. Medlen kan tas med på resan och finns att köpa på apotek. Om man reser till varma länder kan det vara bra att ta med sig myggmedel och myggnät som kan hängas över vagnen eller sovplatsen. Myggmedel kan användas till barn över 3 år. De flesta barn gillar djur. I stora delar av världen måste man ändå vara försiktig när man träffar hundar och katter som strövar fritt omkring. De kan liksom fåglar, gnagare och andra djur bära på farliga smittämnen.

10 Sida 10 av 11 Mat och dryck på resan Om barnet dricker bröstmjölkersättning, tillskottsnäring eller välling är det viktigt att hålla nappflaskor rena och att blanda till maten med rent vatten, antingen vatten på flaska eller kokt vatten. Nappflaskor och nappar kan man också koka. Risken för att få magsjuka är större i vissa länder. Om en hel familj reser under en längre tid är det ganska troligt att någon i familjen får så kallad turistdiarré någon gång. Några enkla sätt för att försöka undvika att bli smittad är att hjälpa barnen att tvätta händerna efter toalettbesök och före maten, och att försöka välja mat som är väl stekt eller kokt. Ät skalad frukt och tänk på att isbitarna oftast är gjorda på kranvatten. Om möjligheterna att tvätta händerna är dåliga kan man ta med ett handdesinfektionsmedel. Det finns i småflaskor och som våtservetter på apotek. Vatten är oftast säkrast att dricka från flaska om man inte vet att kranvattnet är drickbart där man är. När små barn får diarré och kräkningar Man förlorar vätska och salter genom kräkningar och diarréer och små barn är mycket känsligare för vätskeförluster än vuxna. Hög feber gör att barnet förlorar ännu mer vätska. Därför är det viktigt att ge dryck redan från allra första början av infektionen. Det är lättast att mata med tesked och ge små mängder ofta. Tips på hur små barn får i sig vätska För att ett barn som kräks ska få i sig vätska bör man, om barnet ammas, ge små och täta mål. Om barnet inte vill suga kan man pröva med att pumpa ur och ge med sked. Om barnet inte ammas bör man ge vätskeersättning eller majsvälling. Man kan pröva att börja med vätskeersättning. Vätskeersättning finns att köpa i pulverform som man blandar

11 Sida 11 av 11 med vatten eller som brustablett. Brustabletter rekommenderas till barn över tre år. Det är lättast att mata med tesked och ge små mängder ofta. Om barnet kräks mycket behöver man ge ungefär två teskedar vätska var femte minut. Under ett dygn behövs mer vätska än vad man tror, till exempel kan en ettåring behöva drygt en liter. När ska man söka vård? Misstänker man turistdiarré hos ett litet barn ska man alltid ta kontakt med sjukvården. Man bör även ta kontakt med läkare om barnet är onormalt trött och har insjunkna ögon inte vill dricka inte får behålla någon vätska har blod i diarré eller kräkningar fortfarande har rikliga diarréer efter fyra dagar kissar mindre än vanligt. Redaktör: Granskare: Illustratör: Fotograf: Ingela Andersson, 1177 Vårdguiden Eva Fagerlund, barnläkare, specialist i pediatrik, Göteborg. Lotta Persson, illustratör, Göteborg Emmali Anséus, 1177 Vårdguiden

Apotekets råd om. Magbesvär och mask hos barn

Apotekets råd om. Magbesvär och mask hos barn Apotekets råd om Magbesvär och mask hos barn Besvär som till exempel diarré, kräkningar och mask är vanligare hos barn än hos vuxna. I den här broschyren har vi samlat sådant som är bra att veta som förälder

Läs mer

Apotekets råd om. Eksem

Apotekets råd om. Eksem Apotekets råd om Eksem Eksem är en inflammation i hudens övre lager, vilket orsakar klåda och rodnad av huden. Akut eksem känne tecknas av kliande, röd, svullen, vätskeblåsor. Bakterieinfektion kan tillstöta

Läs mer

Apotekets råd om. Bett och stick

Apotekets råd om. Bett och stick Apotekets råd om Bett och stick Att upptäcka att man har en fästing kan kännas minst sagt obehagligt. Men lyckligtvis är det ofta helt ofarligt. Fästingen är ett 2 4 millimeter långt spindeldjur som trivs

Läs mer

Frågor. om tillfällig diarré. om tillfällig diarré. Några praktiska råd vid tillfällig diarré!

Frågor. om tillfällig diarré. om tillfällig diarré. Några praktiska råd vid tillfällig diarré! Några praktiska råd vid tillfällig diarré! Drick mycket och ofta. En vuxen ska dricka minst 2 liter vätska/dygn fördelat på minst 6 gånger. Undvik kolsyrade drycker och mjölk. Drick istället morots- eller

Läs mer

Apotekets råd om. Förkylning hos barn

Apotekets råd om. Förkylning hos barn Apotekets råd om Förkylning hos barn Det finns ungefär tvåhundra olika för kylningsvirus i omlopp. Om ett enda av dem får fäste i ditt barns luftvägar, så svullnar slemhinnan och börjar producera mer slem

Läs mer

Personalresan till Amsterdam

Personalresan till Amsterdam Personalresan till Amsterdam Jag har det stora nöjet att hälsa dig välkommen till personalresan som 2010 går till Holland och vackra Amsterdam. Vi kommer att starta avresan tidigt så det blir en lång,

Läs mer

Frågor och Svar om AKUT ÖRONINFLAMMATION hos barn

Frågor och Svar om AKUT ÖRONINFLAMMATION hos barn 1 Frågor och Svar om AKUT ÖRONINFLAMMATION hos barn Näst efter förkylning är akut öroninflammation den vanligaste infektionssjukdomen hos barn. Det är framför allt små barn som drabbas. Fram till 2 års

Läs mer

Hälsovård, sjukvård och tandvård för dig som söker asyl

Hälsovård, sjukvård och tandvård för dig som söker asyl Hälsovård, sjukvård och tandvård för dig som söker asyl Om du är sjuk Ring vårdcentralen om du är sjuk och behöver vård. Ring vårdcentralen även när ditt barn är sjukt. Du kan ringa dygnet runt. Har det

Läs mer

Förkylningstider stundar. Hur ska jag tänka?

Förkylningstider stundar. Hur ska jag tänka? Förkylningstider stundar. Hur ska jag tänka? Du har ett bra immunförsvar. Var rädd om det. Använd mer av din egen kraft. Undvik antibiotika när det inte behövs. Vårt immunförsvar är en viktig kraft som

Läs mer

Tillsammans kan vi minska smittspridning i förskolan

Tillsammans kan vi minska smittspridning i förskolan Tillsammans kan vi minska smittspridning i förskolan Information till familjer med barn i förskola Smitta som sprids på förskolan ställer till bekymmer för barn, personal, syskon och föräldrar. Barn i

Läs mer

Rutiner och riktlinjer för smittsamma sjukdomar i barnomsorgen

Rutiner och riktlinjer för smittsamma sjukdomar i barnomsorgen Rutiner och riktlinjer för smittsamma sjukdomar i barnomsorgen När är barnet så sjukt att det ska stanna hemma? Det är barnets behov, som är avgörande för om barnet ska vara hemma, inte föräldrarnas eller

Läs mer

RS-virusinfektion. RS-virusinfektion, ibland mer än en förkylning

RS-virusinfektion. RS-virusinfektion, ibland mer än en förkylning RS-virusinfektion, ibland mer än en förkylning SESYN140130 I den här broschyren kan du läsa om RS-virus (Respiratoriskt syncytievirus) och om hur det smittar, symtom på infektion och vad du ska tänka på

Läs mer

Önnebacka förskola. På förskolan finns det fyra avdelningar för barn mellan 1 och 5 år:

Önnebacka förskola. På förskolan finns det fyra avdelningar för barn mellan 1 och 5 år: Önnebacka förskola På förskolan finns det fyra avdelningar för barn mellan 1 och 5 år: Solgläntan telefon 18288 Kaprifolen telefon 18438 Lärkan telefon 18439 Regnbågen telefon 18437 Adressen är Myrbottenvägen

Läs mer

Här får du se några sidor av VIP-boken min kropp. Hela boken är på 24 sidor och kan beställas via www.ltdalarna.se/vip VIP min kr opp

Här får du se några sidor av VIP-boken min kropp. Hela boken är på 24 sidor och kan beställas via www.ltdalarna.se/vip VIP min kr opp VIP min kropp 1 Den här boken handlar om din kropp. Här finns lite fakta om kroppen och om hur du sköter den. Längd och viktkurva kan du fylla i själv efter eller under ditt besök hos skolsköterskan. Likaså

Läs mer

Information till barn

Information till barn Information till barn Du ska snart operera dina halsmandlar. Om du är bättre förberedd kommer du att må bättre före, under och efter din operation Därför är det viktigt att du läser denna information tillsammans

Läs mer

Så kan vi minska spridning av smittsamma sjukdomar i förskolan. Rekommendationer utarbetade av Smittskydd Stockholm.

Så kan vi minska spridning av smittsamma sjukdomar i förskolan. Rekommendationer utarbetade av Smittskydd Stockholm. Så kan vi minska spridning av smittsamma sjukdomar i förskolan Rekommendationer utarbetade av Smittskydd Stockholm Nedskrivna riktlinjer bör finnas för Handtvätt hos personalen. Handtvätt hos barnen. Hygienrutiner

Läs mer

Bromma Planeten Sjukdomspolicy

Bromma Planeten Sjukdomspolicy Innehållsförteckning 1 Vår Sjukdomspolicy 2 1.1 När är mitt barn så sjukt så att det behöver stanna hemma?.. 2 1.2 När barnet blir sjukt på förskolan................. 2 1.3 Maginfluensa eller magsjuk.....................

Läs mer

INFORMATION FÖR DIG SOM SKA BEHANDLAS MED QUTENZA

INFORMATION FÖR DIG SOM SKA BEHANDLAS MED QUTENZA INFORMATION FÖR DIG SOM SKA BEHANDLAS MED QUTENZA Den här broschyren är riktad till dig som ska behandlas med QUTENZA (kapsaicin). Här kan du läsa om vad QUTENZA är, hur det fungerar och hur behandlingen

Läs mer

Så kan vi minska spridning av

Så kan vi minska spridning av Så kan vi minska spridning av smittsamma sjukdomar i förskolan Rekommendationer utarbetade av Smittskydd Stockholm t kh Nedskrivna riktlinjer bör finnas för Handtvätt hos personalen. Handtvätt hos barnen.

Läs mer

Packlista Samuraisillen

Packlista Samuraisillen Packlista Samuraisillen Detta är en packlista från din avdelning. Var noga med att du får med dig allt så att du slipper börja din upplevelse i Japan med att köpa kläder eller annat viktigt som du måste

Läs mer

Goda råd vid diarré & kräksjuka

Goda råd vid diarré & kräksjuka Goda råd vid diarré & kräksjuka Vad är diarré? Som diarré brukar man räkna tillstånd då barnet har 3 eller flera lösa avföringar per dag. Insidan av tarmen är irriterad vilket påskyndar passagen av mat

Läs mer

Infektioner hos barn i förskolan

Infektioner hos barn i förskolan Infektioner hos barn i förskolan Johanna Rubin Barnhälsovårdsöverläkare Stockholm SV Stockholm, november 2015 Johanna Rubin Barnhälsovårdsenhet Nord & Sydväst johanna.rubin@karolinska.se Tel: 08 6186386,

Läs mer

Solen ser ut som ett lysande klot på himlen, men den består av gaser som brinner.

Solen ser ut som ett lysande klot på himlen, men den består av gaser som brinner. Solen ser ut som ett lysande klot på himlen, men den består av gaser som brinner. Solen liknar en blomma av ljus. Det finns blommor som liknar solen. Det är solen som gör natt till dag NATT MORGONRODNAD

Läs mer

RS-virusinfektion. Information om RS-virus och om hur du kan minska risken att spädbarnet får en svår infektion

RS-virusinfektion. Information om RS-virus och om hur du kan minska risken att spädbarnet får en svår infektion RS-virusinfektion Information om RS-virus och om hur du kan minska risken att spädbarnet får en svår infektion Vad är RS-virus? RS-virus är ett av våra vanligaste luftvägsvirus och det sprids lätt. I stort

Läs mer

Facit Spra kva gen B tester

Facit Spra kva gen B tester Facit Spra kva gen B tester En stressig dag B 1 Pappan (mannen) låser dörren. 2 Han handlar mat efter jobbet. 3 Barnen gråter i affären. 4 Han diskar och tvättar efter maten. 5 Han somnar i soffan. C 1

Läs mer

Information till vuxna patienter inför halsmandeloperation

Information till vuxna patienter inför halsmandeloperation Information till vuxna patienter inför halsmandeloperation Tanken med denna information är att ni som får era halsmandlar opererade ska må så bra som möjligt efter operationen och återgå till normal kost

Läs mer

Så kan vi minska spridning av smittsamma sjukdomar i förskolan. Rekommendationer utarbetade av Smittskydd Stockholm

Så kan vi minska spridning av smittsamma sjukdomar i förskolan. Rekommendationer utarbetade av Smittskydd Stockholm Så kan vi minska spridning av smittsamma sjukdomar i förskolan Rekommendationer utarbetade av Smittskydd Stockholm Nedskrivna riktlinjer bör finnas för Handtvätt hos personalen Handtvätt hos barnen Hygienrutiner

Läs mer

Information till närstående

Information till närstående Information till närstående Tanken med den här informationen är att ge råd så att ditt barn ska må så bra som möjligt efter halsmandeloperationen och kunna återgå till normal kost och normala aktiviteter

Läs mer

inte har tillgång till rent vatten, eller är utomlands där infektionsrisken är stor, kan du använda en sårtvätt eller Klorhexidinlösning.

inte har tillgång till rent vatten, eller är utomlands där infektionsrisken är stor, kan du använda en sårtvätt eller Klorhexidinlösning. Sårvård När du får ett sår börjar genast kroppen arbetet med att reparera skadan. Är det ett litet sår läker det ganska snabbt eftersom sårytorna ligger nära varandra. Ett större sår läker långsammare

Läs mer

RS-virusinfektion Information om RS-virus och om hur du kan förhindra att spädbarnet får en svår infektion

RS-virusinfektion Information om RS-virus och om hur du kan förhindra att spädbarnet får en svår infektion RS-virusinfektion, mer än en förkylning I den här broschyren kan du läsa om RS-virus (Respiratoriskt Syncytialvirus), hur det smittar, symtom på infektion och hur du kan skydda ditt barn mot smitta. roxenback.com

Läs mer

Packa rätt shoppa som vanligt

Packa rätt shoppa som vanligt Packa rätt shoppa som vanligt Nu gäller nya regler inom EU för säkerhetskontroll vid flygning. Bland annat begränsas mängden vätska man får ha med i handbagaget. Shoppingen efter säkerhetskontrollen berörs

Läs mer

Apotekets råd om. Ögonbesvär

Apotekets råd om. Ögonbesvär Apotekets råd om Ögonbesvär Om du ofta känner dig trött i ögonen och tycker att det skaver, svider och kliar kan det bero på att ögonen är för torra. Det kan bero på att du har brist på tårvätska, eller

Läs mer

Enkätundersökning om solvanor

Enkätundersökning om solvanor Enkätundersökning om solvanor Genomförd av Markör Marknad och Kommunikation AB på uppdrag av Strålsäkerhetsmyndigheten 24 november-2 december 211 Om undersökningen Strålsäkerhetsmyndigheten vill med undersökningen

Läs mer

Förskolorna Framtidsfolket AB

Förskolorna Framtidsfolket AB Vi önskar dig varmt välkommen till Förskolorna Framtidsfolket! Under inskolningen kommer vi att ha gott om tid till att lära känna varandra. Vi ser fram emot att få veta vad ditt barn tycker om och är

Läs mer

Min ögonoperation - information inför skelningsoperation 1

Min ögonoperation - information inför skelningsoperation 1 Min ögonoperation - information inför skelningsoperation 1 När jag skulle operera mitt öga fick jag komma till sjukhuset tidigt på morgonen. Jag fick inte äta eller dricka något innan jag åkte hemifrån.

Läs mer

Luftvägsinfektioner hos barn. Percy Nilsson Barn- och ungdomscentrum UMAS

Luftvägsinfektioner hos barn. Percy Nilsson Barn- och ungdomscentrum UMAS Luftvägsinfektioner hos barn Percy Nilsson Barn- och ungdomscentrum UMAS Luftvägsinfektioner hos barn Snuva, hosta, feber, ledsen, ont i halsen, ont i örat, röda och svullna ögon, huvudvärk, ont när hon

Läs mer

Reseberättelse Vietnam (Hanoi) HT 2013

Reseberättelse Vietnam (Hanoi) HT 2013 Reseberättelse Vietnam (Hanoi) HT 2013 Sjuksköterskeprogrammet Old Quarter, Hanoi Emmy Lundbäck Sanna Henricsson Sjuksköterskeprogrammet Kurs 2/11 Vi har alltid velat göra någon typ av utbyte under vår

Läs mer

Apotekets råd om. Hudbesvär

Apotekets råd om. Hudbesvär Apotekets råd om Hudbesvär Huden har många olika, viktiga funktioner. Bland annat är huden ett mekaniskt skydd mot omvärlden. Huden kan liksom alla andra organ drabbas av olika typer av åkommor. Vissa

Läs mer

Om Emla. Lokalbedövande kräm inför skönhetsbehandlingar.

Om Emla. Lokalbedövande kräm inför skönhetsbehandlingar. Om Emla. Lokalbedövande kräm inför skönhetsbehandlingar. FIN UTAN PIN Vill man bli fin får man lida pin, brukar det heta. När det gäller mindre kirurgiska skönhetsingrepp är det onekligen en träffande

Läs mer

Du kan beställa EU-kortet och få mer information på Försäkringskassans webbplats www.forsakringskassan.se.

Du kan beställa EU-kortet och få mer information på Försäkringskassans webbplats www.forsakringskassan.se. Resa till Spanien Spanien har länge varit ett populärt resmål med sitt varma klimat, sina vackra stränder och färgsprakande festivaler. Planerar du att åka dit? Här får du användbara tips och nyttig information

Läs mer

Mål för förskolans arbete Det finns mål för förskolans arbete, till exempel att förskolan ska sträva efter att:

Mål för förskolans arbete Det finns mål för förskolans arbete, till exempel att förskolan ska sträva efter att: 1 Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Förskolan ska erbjuda barnen en god pedagogisk verksamhet,

Läs mer

Ålder: speciellt för de yngre, 1-3 år, även om många äldre barn säkert också tycker om att titta på bilderna och prata om dem.

Ålder: speciellt för de yngre, 1-3 år, även om många äldre barn säkert också tycker om att titta på bilderna och prata om dem. Övning - Hur känner djuret - hur känner jag? Övning Hur känner djuret - hur känner jag? Ålder: speciellt för de yngre, - år, även om många äldre barn säkert också tycker om att titta på bilderna och prata

Läs mer

Goda råd vid infektion. En liten guide om hur du som är 65 år och äldre tar hand om din hälsa och dina infektioner

Goda råd vid infektion. En liten guide om hur du som är 65 år och äldre tar hand om din hälsa och dina infektioner Goda råd vid infektion En liten guide om hur du som är 65 år och äldre tar hand om din hälsa och dina infektioner Bästa tiden att plantera ett träd var för tjugo år sedan, den näst bästa tiden är nu Information

Läs mer

Tipspromenad om finnar. Ett enkelt och roligt sätt att öka kunskapen om akne hos dina elever

Tipspromenad om finnar. Ett enkelt och roligt sätt att öka kunskapen om akne hos dina elever Tipspromenad om finnar Ett enkelt och roligt sätt att öka kunskapen om akne hos dina elever Att ha finnar är tyvärr något som är mer eller mindre gemensamt med tonåren. Faktiskt är det 94% av alla tonåringar

Läs mer

Information till dig som ska påbörja behandling med Pegasys och Copegus mot din hepatit C-infektion.

Information till dig som ska påbörja behandling med Pegasys och Copegus mot din hepatit C-infektion. Information till dig som ska påbörja behandling med Pegasys och Copegus mot din hepatit C-infektion. Pegasys_patientbrosch_105x148_071 1 07-08-28 15.10.27 Pegasys_patientbrosch_105x148_072 2 07-08-28 15.10.29

Läs mer

RS-virusinfektion. Information om RS-virus och om hur du kan minska risken att ditt barn får en svår infektion

RS-virusinfektion. Information om RS-virus och om hur du kan minska risken att ditt barn får en svår infektion RS-virusinfektion Information om RS-virus och om hur du kan minska risken att ditt barn får en svår infektion Vad är RS-virus? RS-virus är ett av våra vanligaste luftvägsvirus och det sprids lätt. I stort

Läs mer

Babybojen. Bad i hemmet för små barn

Babybojen. Bad i hemmet för små barn Babybojen Bad i hemmet för små barn Att bada med små barn Fler tips: Att göra före badet 1. Vattenvana - övningar i badet för de minsta När kan min bebis bada Att tänka på Tips när ni badar 2. Övningar

Läs mer

Frågor och svar om smärtlindring

Frågor och svar om smärtlindring Frågor och svar om smärtlindring M-PRO-05-PAIN-002-ALK-ELIXIR Pfizer AB. Telefon 08-519 062 00. Fax 08-519 062 12. www.pfizer.se Information till dig som har fått Dolcontin (morfinsulfat) Ansvarig läkare...

Läs mer

Hygienrutiner i skolan Råd till skolans personal gällande smittförebyggande insatser

Hygienrutiner i skolan Råd till skolans personal gällande smittförebyggande insatser 2013-04-12 Hygienrutiner i skolan Råd till skolans personal gällande smittförebyggande insatser Råd till skolans personal gällande smittförebyggande insatser God hygien är avgörande för att undvika smitta.

Läs mer

Önskar du läsa mer om de 7 örterna som Sancho består av gör du det på: http://www.lifeport.se/se/sancho#sancho-how-to-use

Önskar du läsa mer om de 7 örterna som Sancho består av gör du det på: http://www.lifeport.se/se/sancho#sancho-how-to-use Lathund för Sancho Detta är en lathund för dig som använder eller säljer Sancho och som önskar få en översikt och fler tips på bra användningsområden för dessa magiska droppar från bergsfolken i Himalaya!

Läs mer

Trevlig sommar! Nyhet! INFÖR SEMESTERN: TBE-Vaccination. Boka tid på barnakuten online. sommarapotek. Barnspecialister GARDASIL. 3 doser för 3750 kr

Trevlig sommar! Nyhet! INFÖR SEMESTERN: TBE-Vaccination. Boka tid på barnakuten online. sommarapotek. Barnspecialister GARDASIL. 3 doser för 3750 kr Barnspecialister BVC Barnakut Barnläkarmottagning Martina JUNI 2011 MAGASINET GARDASIL MOT LIVMODERHALSCANCER 3 doser för 3750 kr FÖR FLICKOR 10 18 ÅR Nyhet! Boka tid på barnakuten online INFÖR SEMESTERN:

Läs mer

Vaccination mot mag- och tarminfektion orsakat av rotavirus Ges i munnen vid två olika tillfällen från sex veckors ålder

Vaccination mot mag- och tarminfektion orsakat av rotavirus Ges i munnen vid två olika tillfällen från sex veckors ålder Information till föräldrar Vaccination mot mag- och tarminfektion orsakat av rotavirus Ges i munnen vid två olika tillfällen från sex veckors ålder Alla barn som bor i Stockholms län erbjuds kostnadsfri

Läs mer

Sola lite lagom isommar!

Sola lite lagom isommar! Sola lite lagom isommar! Tips för dig som vill bli brun, men inte bränd. Att vara på stranden och känna det flödande solljuset värma ens kropp. För många av oss är det en lyckokänsla som vi bara får uppleva

Läs mer

Information till dig som ska operera bort dina halsmandlar, tonsiller

Information till dig som ska operera bort dina halsmandlar, tonsiller Information till dig som ska operera bort dina halsmandlar, tonsiller Vad har halsmandlarna för funktion? Halsmandlarna (tonsillerna) är en del av kroppens immunförsvar. Störst betydelse har halsmandlarna

Läs mer

FAKTA OM MUNSÅR ETT PRESSMATERIAL FRÅN MEDIVIR. Kontaktperson för media:

FAKTA OM MUNSÅR ETT PRESSMATERIAL FRÅN MEDIVIR. Kontaktperson för media: FAKTA OM MUNSÅR ETT PRESSMATERIAL FRÅN MEDIVIR Kontaktperson för media: Eva Arlander, Marknadsdirektör, Medivir, 08-546 83 121, eva.arlander@medivir.com Pressbilder finns på www.mynewsdesk.com/se/pressroom/medivir

Läs mer

information till barn/ungdomar/närstående Inför sövning den / 20 på dagoperation, centralsjukhuset Kristianstad

information till barn/ungdomar/närstående Inför sövning den / 20 på dagoperation, centralsjukhuset Kristianstad information till barn/ungdomar/närstående Inför sövning den / 20 på dagoperation, centralsjukhuset Kristianstad Förberedelser inför operation För information inför operation besök eller ring oss några

Läs mer

Förkylningsguide från Apoteket

Förkylningsguide från Apoteket Förkylningsguide från Apoteket Hjälper dig att hitta rätt lindring och undvika verkningslösa behandlingar Vad är en förkylning? Du vet säkert hur det känns när halsen svider, ögonen och näsan rinner och

Läs mer

Ont i halsen. Råd och fakta om ont i halsen på grund av halsfluss. Läs mer på 1177.se/vasterbotten

Ont i halsen. Råd och fakta om ont i halsen på grund av halsfluss. Läs mer på 1177.se/vasterbotten Ont i halsen De allra flesta halsinfektioner läker ut av sig själva inom en vecka, oavsett om besvären orsakas av virus eller bakterier. Har du eller ditt barn halsont och feber utan hosta, heshet eller

Läs mer

Till Dig som skall få strålbehandling mot bröstområdet

Till Dig som skall få strålbehandling mot bröstområdet onkologi Till Dig som skall få strålbehandling mot bröstområdet Strålbehandlingsmottagningen Verksamhetsområde Onkologi Gävle www.lg.se En del av Landstinget Gävleborg BEHANDLING Du kommer att få behandling...

Läs mer

Hygienrutiner på förskolan

Hygienrutiner på förskolan Hygienrutiner på förskolan Epidemiolog/Smittskyddssjuksköterska Smittskydd Stockholm Tfn 08 7373912 Nedskrivna riktlinjer bör finnas för Handtvätt hos personalen. Handtvätt hos barnen. Hygienrutiner vid

Läs mer

Smärtbehandling. Här får du information om smärtbehandling med läkemedel efter tonsilloperation.

Smärtbehandling. Här får du information om smärtbehandling med läkemedel efter tonsilloperation. Smärtbehandling Här får du information om smärtbehandling med läkemedel efter tonsilloperation. Observera att denna smärtbehandling endast gäller för barn som inte har några andra sjukdomar, är 3 år eller

Läs mer

Svenska Kontingenten till Världsscoutjamboreen i Japan 2015

Svenska Kontingenten till Världsscoutjamboreen i Japan 2015 Hej! Nu är det bara ungefär en månad kvar till avresa till Japan och det har blivit dags för det sista deltagarbrevet innan vi reser. Med det här brevet medföljer en packlista som vi anser är bättre än

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Geting- och bistick Sid 2 Hjärnskakning hos barn Sid 4 Frakturer hos barn (benbrott hos barn) Sid 6 Näsblod Sid 7 Skavsår (blåsor) Sid 8 Stukning eller vrickning Sid 9 Sår/Skärsår

Läs mer

BARN, BAD OCH VAtten.

BARN, BAD OCH VAtten. BARN, BAD OCH VAtten. ingen ska drunkna Varje år drunknar nio barn i Sverige. Många av olyckorna i vatten händer nära barnens hem. Alla vuxna tänker inte på att det kan finnas farliga platser för barn

Läs mer

Traktamente utgår ej. BK Travel Solutions Box 4052 S Malmö, Sweden Tel: +46 (0)

Traktamente utgår ej. BK Travel Solutions Box 4052 S Malmö, Sweden Tel: +46 (0) Vad ingår i konferensresan? I resan ingår frukost, lunch och middag fredag samt frukost lördag. Till middagen bjuder vi på vin, öl eller alkoholfritt. Då vi har olika avresor på fredagen och lördagen har

Läs mer

Barn, infektioner och antibiotika

Barn, infektioner och antibiotika Hmm... Antibiotika? Ja tack, men helst inte! Barn, infektioner och antibiotika -ett utbildningsmaterial inom ramen för föräldrautbildningen på BVC 1 Infektioner är normalt Småbarn är ofta sjuka i infektioner

Läs mer

Handledning: Tvångsmata en sjuk kanin med Critical Care(version 1) Författare: HenricLuijten@hotmail.com. Index:

Handledning: Tvångsmata en sjuk kanin med Critical Care(version 1) Författare: HenricLuijten@hotmail.com. Index: Handledning: Tvångsmata en sjuk kanin med Critical Care(version 1) Författare: HenricLuijten@hotmail.com Index: 1.0 Vad är det här för handledning? 1.1 När tvångsmata? 1.2 Är det svårt att tvångsmata en

Läs mer

ATT RESA MED DJUR. Goda Råd från Evidensia.

ATT RESA MED DJUR. Goda Råd från Evidensia. ATT RESA MED DJUR. Goda Råd från Evidensia. Funderar du på att ta med din hund eller katt på nästa semester utomlands? Då är du inte ensam. Ju mer vi människor reser, desto fler av oss vill också ta med

Läs mer

Klåda i underlivet? Så här behandlar du svampinfektion i underlivet.

Klåda i underlivet? Så här behandlar du svampinfektion i underlivet. Klåda i underlivet? Så här behandlar du svampinfektion i underlivet. Svampinfektion i underlivet upplevs ofta som alltför intimt att tala om. Därför kan den här informationen från oss på läkemedelsföretaget

Läs mer

Sömnhjälpen. www.somnhjalpen.se

Sömnhjälpen. www.somnhjalpen.se Sömnhjälpen www.somnhjalpen.se Sömnsvårigheter kan ge allvarliga problem i vardagslivet och för hälsan. Genom att vara uppmärksam på våra vanor och vår livsstil, samt faktorer i miljön kan vi förebygga

Läs mer

En enda dos behandlar hund och katt mot farliga utländska maskar

En enda dos behandlar hund och katt mot farliga utländska maskar En enda dos behandlar hund och katt mot farliga utländska maskar Information och goda råd om att resa med hund och katt En lyckad resa kräver planering Innan du ger dig iväg utomlands med ditt sällskapsdjur,

Läs mer

Lilla tandboken. Allt du behöver veta om barns tänder

Lilla tandboken. Allt du behöver veta om barns tänder Lilla tandboken Allt du behöver veta om barns tänder Innehåll Sida Min egen sida Min egen sida 3 Lång och bred erfarenhet 4 Bra vanor från början 5 Från 20 mjölktänder till permanenta tänder 6-9 Mat och

Läs mer

Frisk utan antibiotika

Frisk utan antibiotika Frisk utan antibiotika Råd om våra vanliga infektioner Frisk utan antibiotika Antibiotika har räddat miljontals liv...... men nu behöver vi alla hjälpas åt att minska onödig användning av antibiotika.

Läs mer

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Zoviduo 50 mg/g och 10 mg/g kräm. Aciklovir och hydrokortison

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Zoviduo 50 mg/g och 10 mg/g kräm. Aciklovir och hydrokortison BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Zoviduo 50 mg/g och 10 mg/g kräm Aciklovir och hydrokortison Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information

Läs mer

Rutiner vid värmebölja/höga temperaturer

Rutiner vid värmebölja/höga temperaturer RUTINER HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Sid 1 (5) Rutiner vid värmebölja/höga temperaturer Bakgrund Klimatförändringar kommer att medföra många typer av hot för folkhälsan. Klimatmodellerna visar bland annat att den

Läs mer

Flaskmatning - så funkar det

Flaskmatning - så funkar det Flaskmatning - så funkar det En broschyr för dig som vill flaskmata din bäbis Flaskmatning - så funkar det! Petra Jankov Picha Ett annat förlag 2012 Omslagsfoto: Ola Gäverth Texterna är faktagranskade

Läs mer

Terbinafin ratiopharm

Terbinafin ratiopharm Terbinafin ratiopharm Vid behandling av fotsvamp Vad är fotsvamp? Fotsvamp är en ofarlig men ofta irriterande och som regel kliande infektion i huden. Fotsvamp kan drabba alla människor oavsett livsstil

Läs mer

Patientinformation till dig som behandlas med SYNJARDY (empagliflozin/metformin HCl) Information Om din behandling med SYNJARDY

Patientinformation till dig som behandlas med SYNJARDY (empagliflozin/metformin HCl) Information Om din behandling med SYNJARDY Patientinformation till dig som behandlas med SYNJARDY (empagliflozin/metformin HCl) Information Om din behandling med SYNJARDY VAD ÄR SYNJARDY? Din läkare har ordinerat SYNJARDY för att sänka ditt blodsocker.

Läs mer

Regler och rutiner vid sjukdom och maginfektion

Regler och rutiner vid sjukdom och maginfektion Regler Regler och och rutiner rutiner vid vid sjukdom sjukdom och maginfektion Uppdaterad maj 2008 Riktlinjer vid sjukdom Det är barnets behov som är avgörande för om barnet ska vara hemma. Det är barnets

Läs mer

Infektioner hos barn i förskolan

Infektioner hos barn i förskolan Infektioner hos barn i förskolan Johanna Rubin Barnhälsovårdsöverläkare Stockholm Stockholm, november 2016 Johanna Rubin Barnhälsovårdsenheten johanna.rubin@sll.se Tel: 08-6161551, Mobil: 072-59937644

Läs mer

Antal Kommer du att åka på solsemester under vintern 2011-2012?

Antal Kommer du att åka på solsemester under vintern 2011-2012? Kommer du att åka på solsemester under vintern -? När ska du åka? Hur ofta åker du på solsemester under vinterhalvåret? Vart ska du åka? Ja Nej November December Januari Februari Mars Varje år Vartannat

Läs mer

Lättläst om Läkemedelsverket och läkemedel

Lättläst om Läkemedelsverket och läkemedel Lättläst om Läkemedelsverket och läkemedel Här finns inga svåra ord eller långa meningar. Här kan du läsa om läkemedel och om Läkemedelsverket. Denna information finns också på www.lakemedelsverket.se/lattlast

Läs mer

Till dig som använder Durogesic

Till dig som använder Durogesic Till dig som använder Durogesic Ansvarig läkare: Telefontid: Telefonnummer: Ansvarig sjuksköterska: Telefonnummer: 2 Vad du bör känna till om Durogesic Den här broschyren handlar om Durogesic ett plåster

Läs mer

Dina rättigheter som flygpassagerare i EU

Dina rättigheter som flygpassagerare i EU Flygresenär inom EU Dina rättigheter som flygpassagerare i EU I dag flyger vi mer än någonsin. Skillnaden är stor om man jämför med hur det såg ut för bara tjugo år sedan. Den stora ökningen medför ibland

Läs mer

Apotekets råd om. Huvudvärk

Apotekets råd om. Huvudvärk Apotekets råd om Huvudvärk De flesta har ibland huvudvärk som försvinner av sig själv efter ett tag, eller som lätt kan lindras av receptfria värktabletter. Har du ofta ont i huvudet är det bra att ta

Läs mer

Frisk utan antibiotika

Frisk utan antibiotika Frisk utan antibiotika Råd vid några vanliga infektioner Antibiotika har räddat miljontals liv...... men nu behöver vi alla hjälpas åt att minska onödig användning av antibiotika. I drygt 60 år har penicillin

Läs mer

Om influensan. Från och med oktober 2009 kan den här foldern och tillhörande affisch laddas ned på flera andra språk på www.socialstyrelsen.se.

Om influensan. Från och med oktober 2009 kan den här foldern och tillhörande affisch laddas ned på flera andra språk på www.socialstyrelsen.se. Om influensan Influensa A(H1N1) är en så kallad pandemisk influensa, som sprids över världen. Allt fler smittas också här i Sverige. Eftersom det är ett nytt virus är nästan ingen immun mot det än och

Läs mer

Försäkring vid utlandsstudier

Försäkring vid utlandsstudier Försäkring vid utlandsstudier KTH har försäkrat alla utresande utbytesstudenter genom statliga Kammarkollegiet Student UT Premien betalas av KTH, försäkringen är kostnadsfri för studenten. Medical Insurance

Läs mer

VÄNTA OCH FÖDA BARN. en broschyr inför förlossningen

VÄNTA OCH FÖDA BARN. en broschyr inför förlossningen VÄNTA OCH FÖDA BARN en broschyr inför förlossningen 1 Den här broschyren Vänta och föda barn innehåller information för dig som är gravid och så småningom föder barn. Vi rekommenderar att du och din barnmorska

Läs mer

Gambro Semesterservice

Gambro Semesterservice Gambro Semesterservice Patienthäfte 1 Introduktion För dig som patient på peritonealdialys är det viktigt för din livsstil att du har möjlighet att resa. Patienter som arbetar kan behöva närvara vid olika

Läs mer

Klåda i underlivet? Så här behandlar du svampinfektion i underlivet.

Klåda i underlivet? Så här behandlar du svampinfektion i underlivet. Klåda i underlivet? Så här behandlar du svampinfektion i underlivet. www.pevaryl.nu Svampinfektion i underlivet upplevs ofta som alltför intimt att tala om. Därför kan den här informationen från oss på

Läs mer

VÄLKOMMEN LILLA DU. få en trygg start från och med nu

VÄLKOMMEN LILLA DU. få en trygg start från och med nu VÄLKOMMEN LILLA DU få en trygg start från och med nu Hyr bilbarnstolar SOM VÄXER MED BARNET Har du inte hunnit köpa babyskyddet än? Lugn, vi har gjort det enkelt för alla nyblivna föräldrar. Hos oss kan

Läs mer

Apotekets råd om. Munnen blåsor och sår

Apotekets råd om. Munnen blåsor och sår Apotekets råd om Munnen blåsor och sår Blåsor och sår i och runt munnen kan vara väldigt besvärande, men är för det mesta helt ofarliga. Såren går över av sig själv på någon vecka utan behandling. Orsaken

Läs mer

Frisk utan antibiotika

Frisk utan antibiotika Frisk utan antibiotika Råd vid några vanliga infektioner Antibiotika har räddat miljontals liv...... men nu behöver vi alla hjälpas åt att minska onödig användning av antibiotika. I snart 70 år har penicillin

Läs mer

STOMI V Å R D. Att Resa

STOMI V Å R D. Att Resa 03 STOMI V Å R D Att Resa 1 Planera din resa Första gången du ska resa efter din operation kan det kännas lite oroligt. Det är helt normalt och därför kan det vara klokt att inte göra en så lång resa första

Läs mer

En guide för föräldrar. ATT KÖPA Söndag. Smör Bröd Ägg juice Mjöl Frukt. BLodsocker-logg för vecka SÄNGGÅENDE MIDDAG MELLANMÅL. Lunch.

En guide för föräldrar. ATT KÖPA Söndag. Smör Bröd Ägg juice Mjöl Frukt. BLodsocker-logg för vecka SÄNGGÅENDE MIDDAG MELLANMÅL. Lunch. BLodsocker-logg för vecka Frukost Lunch MELLANMÅL MIDDAG SÄNGGÅENDE Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag ATT KÖPA Söndag Veckoanteckningar Använd denna sida för att skriva ned ditt och dos. En guide

Läs mer

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Bactroban 2 % kräm mupirocinkalcium

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Bactroban 2 % kräm mupirocinkalcium BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Bactroban 2 % kräm mupirocinkalcium Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs mer

Dröm dig dit. SJ Nattåg

Dröm dig dit. SJ Nattåg Dröm dig dit SJ Nattåg Resan är målet Nattåget är ett smart och bekvämt sätt att resa. Du kan röra dig fritt ombord, äta en bit mat och se en biofilm medan kilometrarna försvinner under dina fötter. När

Läs mer

Smärtbehandling. Nationellt kvalitetsregister för öron-, näs- & halssjukvård, Referensgruppen för tonsilloperation. www.tonsilloperation.

Smärtbehandling. Nationellt kvalitetsregister för öron-, näs- & halssjukvård, Referensgruppen för tonsilloperation. www.tonsilloperation. Smärtbehandling Här får du information om smärtbehandling med läkemedel efter tonsilloperation. Observera att denna smärtbehandling endast gäller för barn som: inte har några andra sjukdomar är 3 år eller

Läs mer

Freka Belly Button. Gastrostomiport - Allmänna råd och anvisningar

Freka Belly Button. Gastrostomiport - Allmänna råd och anvisningar Gastrostomiport - Allmänna råd och anvisningar FAKTA OM KNAPPEN Freka Belly Button är en säker och diskret gastrostomiport för långtidsanvändning. Den finns i många olika längder och tjocklekar och passar

Läs mer