KRETSNYTT. Från min horisont! Årgång 25 Nr 4, Oktober Vi hälsar alla nya medlemmar varmt välkomna. Två eskaderledarbåtar på väg österut.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KRETSNYTT. Från min horisont! Årgång 25 Nr 4, Oktober 2014. Vi hälsar alla nya medlemmar varmt välkomna. Två eskaderledarbåtar på väg österut."

Transkript

1 KRETSNYTT Årgång 25 Nr 4, Oktober 2014 Två eskaderledarbåtar på väg österut. Håll dig uppdaterad på och Sörmlandskretsens Facebook-grupp Postadress Hemsida /E-post Bankgiro c/o S Bergentoft Folkungavägen 3C sormlandskretsen@sxk.se Nyköping Från min horisont! Sitter vid datorn i en skön ombonad miljö och blickar ut mot havet - Myday Myday hörs i VHF-radion och ca 20 min senare har ESTONIA sjunkit och dragit ned över 800 människor i havets djup. Ja det är 20 år sedan katastrofen var ett faktum overkligt då liksom nu. Respekten för havets faror är för mig minst lika stor som kärleken till samma hav då havet visar upp glimrade och soldränkta fjärdar med en skärgård aldrig så vacker. Varför skriver jag om denna händelse, jo av två skäl; säkerheten på sjön ska alltid sättas främst - det handlar inte direkt om de materiella tingen, det handlar mer vårt omdöme. All forskning visar att olyckor på sjön orsakas av den mänskliga felbedömningen. Fart, alkohol och brister i planeringen av din sjöresa är stora orsaksfaktorer. Den andra orsaken är att Sörmlandskretsen har ett särskilt ansvar då vi hyr ut våra IF-båtar för att främja båtlivet. Våra IF-båtar är byggda på 70-talet med brister i högblanka beslag och gelcoat trots mycket puts av duktiga medlemmar. Vi har satsat mycket på att båtarna ska vara säkerhetsutrustade fullt ut. Nya medlemmar Björn Enander, Eskilstuna Owe Evans, Huddinge Lotta Fernros, Nynäshamn Heli & Kai Gulin, Espoo Niels Hofman-Berg, Lärbro Stefan Landin, Malmköping Ove Mulelid, Norrköping Inför nästa säsong är vi säkra på att båda båtarna ska vara i topp och lika i sin utrustning. Om våra hyresmän är säkerhetsmedvetna eller ej, vet vi inte. Men under kommande säsong kommer vi att via frågeformulär säkerhetsställa oss så långt det går. Ytterst är det kaptenen, kvinna eller man, som har ansvaret när du styr ut i havet. Vi gör nu bokslut för båtåret 2014, dynor och annat packas in, båtarna tas upp och får vila i sina vaggor. Sörmlandskretsens agenda och inriktning har uppfyllts. Besök årsmötet fredagen den 24 okt där de olika kommittéerna redovisar sina aktiviteter. Den nya styrelsen kommer att redovisa vilka områden vi särskilt vill prioritera inför 2015 och några år framåt. Du kanske har idéer om inriktningar eller aktiviteter, hör av dig! Medlemstillströmningen har från ett minusresultat för 2013 förändras till ett plusresultat för Vi tror att det är uppsatta mål och riktade insatser som gett resultat. Jag vill passa på att tacka medlemmar och styrelsen för ett mycket gott jobb! Väl mött hälsar Staffan Bergentoft, ordf SXK - Sörmlandskretsen staffan.bergentoft@cojn.se Vi hälsar alla nya medlemmar varmt välkomna.

2 Kretsnytt nr 4 oktober 2014 Ansvarig utgivare: Staffan Bergentoft Redaktör: Ann Mari Westerlind Webbredaktör: Titti Hadders Lindahl I detta nummer: Från min horisont Nya medlemmar Kontaktuppgifter till styrelsen Kretsens miljöarbete Tantsommaren 2014 Att jobba med fiske Rikseskadern till Tallinn Qvinna Ombord Kretsnytt 25 år Pubkväll Minieskader Kretsens årsmöte Sörmlandskretsens styrelse Ordförande: Staffan Bergentoft staffan.bergentoft@cojn.se V ordf & Hamn och farled: Bengt Hallgren & hallgren.nasviken@telia.com Sekreterare & Web: Titti Hadders Lindahl hadders.lindahl@usa.net Skattmästare: Kjell Andersson & ki.ason@tele2.se Tanterna: Ulrika Roos ulrika.roos@gmail.com Info&Kretsnytt: Ann Mari Westerlind & annmari.westerlind@gmail.com Tekniska&Utbildning: Björn Lindeberg & lindebergbjorn@gmail.com Tekniska: Jan Jakobsen & jan.jakobsen@orio.com 24-timmars: Hans Gustavsson & hans.f.gustavsson@telia.com Mats Haking & hakingsbygg@bredband.net Lasse Lassesson lasse.lassesson@gmail.com Eskader: Björn Lindeberg & Lasse Lassesson En representant för miljöfrågor saknas. Qvinna Ombord representeras i styrelsen av Titti Hadders-Lindahl och Ann Mari Westerlind Sörmlandskretsens diskussioner om toatömning Under september har Staffan Bergentoft och Ann Mari Westerlind tagit fram underlag för kommunens diskussioner om möjligheten att anordna en toa-tömningsstation vid Svärdsklova. I en skrivelse har synpunkter förts fram på hur en anläggning bör utformas för att bli så användbar som möjligt. Planen är att det även ska finnas möjligheter att tanka bränsle och vatten på platsen. Det är då bra om man kan lägga till på båda sidor av bryggan, att vattendjupet är minst 2,5 m en bit in och att höjden på bryggan anpassas till både små och stora båtar. Efter kontakter med Transportstyrelsen är det troligt att max 100 båtar kommer att tömma varje dag under högsäsong. SXK:s skiss på placering av tankar och tömningsställe. Vid ett möte med representanter för kommunen, Svärdsklova och SXK beslutades att en utredning ska läggas fram för politikerna under året med förslag till anläggning och ansökan om LOVA-bidrag i början på 2015.

3 Att jobba med fiske Tanterna Brun och Gredelin Uthyrningen sommaren 2014 sällskap varit ute med båtarna i sommar, varav 18 är nya för i år. Det är tydligt att SXK:s båtar börjar bli alltmer välkända. Efter upptagningen ska vi göra en plan för att båtarna ska bli likvärdiga bl a att se till att det finns gasolkök i båda båtarna. Ulrika Tanterna ligger tillsammans vid bryggan i Nyköping efter en fin seglingssommar. Uthyrningen av båtarna ökar för varje säsong. I sommar är resultatet av uthyrningen 14 veckor, nio helger och en endagshyra. En av ungdomsreportrarna för På Kryss har seglat Tant Brun några dagar och Nyköpings sjöscouter har varit ute med båtarna vid ett tillfälle. I övrigt så har både unga som gamla varit hyresgäster, liksom barnfamiljer och ett besökande par från Tyskland. SXK har fått åtta nya medlemmar på grund av erbjudandet om att medlemskap ingår vid hyra en helg eller vecka. Totalt har 20 När Detta nummer av Kretsnytt kommer ut ligger båda Tanterna på land. Är du intresserad av att jobba med upprustningen. Ring Mats eller Staffan i styrelsen. Av en slump, såsom det ofta är, blev jag tillfrågad om jag ville hjälpa till att bilda ett fiskeområde här i Sörmland. Fiskeområde är ett EU-projekt som finansieras med Europeiska fiskerifonden. Tanken är att man ska jobba med så kallat underifrånperspektiv. Det innebär att det är folk som bor och verkar i området som ska ha idéer om projekt och ska genomföra projekt som stödjer fiskenäringen i området. I vårt fall talar vi om Nyköping, Oxelösund och Trosa. Jag åtog mig uppdraget. Den arbetsgrupp som bildades, yrkesfiske, sportfiske, turism, kommunrepresentanter, konstaterade att vi i första hand måste ägna oss åt miljöfrågor. Vi måste få tillbaka fisken hos oss. Ett steg är att underlätta för fisken att leka och föröka sig i våra vattendrag och vid kusten. På det har vi satsat det mesta av fiskeområdets pengar. Vi fann också att den näring/kultur som fanns här på vår kust under 1900-talet, kustfisket, håller på att dö ut. De personer som vi har fått kontakt med och som har jobbat som fiskare och som har bott och verkat i vår skärgård är gamla. Snart finns det ingen kvar som kan berätta om hur man arbetade, levde, fiskade här på Sörmlandskusten. Vi beslutade då att starta ett projekt, en dokumentation av kustfisket under 1900-talet. Det blir en bok som kommer ut i mitten av november. julklappsbok.

4 Gunnel Andersdotter, som är etnolog, har intervjuat och skrivit, jag har ägnat mig åt båtar och redskap och tillsammans har vi dokumenterat kustfisket från Fifång till Nävekvarn under 1900-talet. Boken innehåller intervjuer med personer som har levt och jobbat med fiske i vår skärgård, kapitel om deras båtar, motorer och redskap, hur man organiserade sig för att få rimliga villkor i sin verksamhet. Ett kapitel handlar om deras mat, hur tog man tillvara fisken, några recept, lite om villkoren för dem som bodde ute på öarna. Vi har fått låna bilder från privata album, från museer och från hembygdsföreningar. Det finns också nytagna bilder och tecknade illustrationer. Boken omfattar ca 200 sidor och ett hundratal bilder. Christina Frieberg Några exempel från boken Fiskhandel i parti och minut Mina föräldrar Karl och Greta Zetterlund började 1923 att stå på Fiskbron i Nyköping och sälja fisk. Senare stod de på Smörtorget och slutligen på Stora torget. Varje lördag till 1965.Till torget tog de motorbåten lastad med fisk somde fångat under veckan. Fisken förvarades i stora fisksumpar vid tilläggningsplatsen hemma på ön. De fiskade abborre, braxen, gädda, flundra, sik, strömming och ål. I slutet av dagen bytte de som torgade sig emellan med det som fanns kvar. Vi bytte fisk mot ägg, grönsaker och blommor. På torget kunde de när jag var barn sälja strömming för öre kilot. Pappa sålde även till privata fiskhandlare. De bjöd sådär en 3 öre kilot. De låga partipriserna var en anledning till att min far var med och startade fiskarnas egen försäljningsorganisationi början på 1930talet, Sörmlandsfisk. Berättat av Lennart Zetterlund, Oxelösund, född 1924 på ön Enbeten. Birger och jag gick upp ett eller två på natten och bar ner de sovande barnen till båten och placerade dem i sin låda under fördäck. Vi såg de andra fiskarna på väg ut. Var det någon som inte kom upp i tid så gick de andra upp och väckte dem. De knackade på fönstret: Va fan, ligger ni och sover!? Det är När vi hade fått upp strömmingen vid tretiden på efter natten då gick vi in till Hållsviksbryggan där alla landade sin fångst. Ofta blev det tävling mellan båtarna om vem som kom först. Väl iland var det kaffe och smörgås. Det var också ett jämförande av fångsterna. Idag får vi vara lite avundsjuka, de har mycket mer än vi, kunde någon i en båt säga till en annan. Var har ni fått så mycket strömming? Den har vi fått i sjön, svarade Birger om frågan ställdes till oss. Var då? Mellan botten och ytan! Jag fick inte tala om var vi fått strömmingen, alla höll på sina ställen och sina kunskaper. Det var lite klurigt fiskarna emellan. Berättat av Astrid Gustavsson, Torvsnäs, Hållsviken född Astrid fiskade tillsammans med sin make Birger under och 1970-talen. Vill du köpa boken för 150 kr. Den kommer från tryckeriet den 15 nov. Beställ på Info@fiskeomradekustlinjen.se. Sörmlandskretsens eskader till Tallinn Söndagen den 29 juni Ilastning av prylar pågår på bryggorna i Nyköping. Det är otroligt hur mycket som ryms i en båt. Dimma gör klart för avgång. Men när vattentanken är fylld fungerar inte huvudpumpen. Lasse kommer förbi och konstaterar att det måste vara stopp i tanken. Och javisst - där sitter en papperstuss som blivit kvar efter tankrengöringen i våras. Sensmoral: Torka ur vattentanken med en trasa som inte går sönder eller luddar av sig. Sent på kvällen är det lugnt i hamnen. Himlen är gråluddig och enstaka fåglar skriar i vassen. Vi sitter ute även om det är ganska kallt. Semestern har börjat med fleece och yllesockor. Måndagen den 30 juni Natten i Nyköpings hamn är stilla. Några regnstänk hörs mitt i natten men det är inte många. Morgonen börjar med att skepparen går hen och hämtar utlandsreseförsäkringspappren. Det duggar lätt när Dimma, Ida och 111:an ger sig iväg vid 12-tiden. Himlen är grå i olika nyanser och vattnet nästintill spegelblankt. Det blir inte mycket segling och det är inte många båtar ute. Jag skrubbar teaklisterna i sittbrunnen under gång i regn och hemmavattnen. Lasse försöker segla med Ida men det går inget vidare. Vi är inte så många på det första skepparmötet. Linnea II väntar på oss på Västerfjärden när vi kommer till Ringsöfladen. Efter två försök kan vi lägga till vid Gropviksholmen allihop. Senare ansluter Rödluvan. Alla hjälps åt med tampar och bergkilar. Vi samlas på berget för ett första skepparmöte trots halkiga klippor. De flesta har aldrig varit med på eskader förr. Det blev diskussioner om tider, disciplin, kvällsträffar mm. Besättningarna på Dimma, Ida, Rödluvan, Linnea II och 111:an är med på det första skepparmötet. Fåglarna sjunger runtomkring och natten blir lugn och stilla men på morgonen ljuder en galande gök över vattnet. Ammi på 111:an Tisdagen den 1 juli Tänk vad skönt jag sover i en sval sovrumsmiljö. Det är 15 grader i vattnet och vår båt har samma temperatur inne. När sen allt runt omkring är tyst och lugnt blir sömnen ännu bättre. Besättningen på Ida är morgonpigg och vaknar före kl Vi ska försöka komma först till Nynäshamn idag för att ordna tilläggsplatser till alla sex tillsammans. Lasse vill om möjligt segla. Vi ger oss iväg 8 30 efter att ha trasslat oss ur ett extra ankare. Bitvis seglar vi riktigt bra när vinden på 1-3 m/s kommer från sidan. Men under sträckor

5 med plattläns måste vi ta hjälp av motorn. När vi närmar oss Öja dyker tjocka, svarta moln upp mot norr och Nynäshamn. Det blir åter plattläns från Öja och norrut. Dessutom möter vi regn och dimma. Det är träffande när just Dimma ropas upp på VHF:en Inne i hamn kan alla lägga sig med fören mot vinden. Fem båtar kommer in nästan samtidigt vid tiden. När de första regnskurarna torkat bort kommer en ny - bra mycket kraftigare skur - och med den kommer också den sjätte båten in. De flesta passar på att bunkra, duscha och basta. Skepparmötet ordnas under tak utanför en restaurang. Vi litar inte på att Vår Herre ska låta det förbli torrt eftersom molnen är mörka på himlen och vinden obefintlig. Under skepparmötet blir det mycket diskussion om var vi ska ligga nästa natt på Malmön - i den utpekade viken eller vid Malma kvarn? Vi befarar att vinden från SV ska öka och att alla inte ska få plats eller kan komma in i hamnen vid Malmaviken. Vi beslutar att 111:an ska ringa hamnkaptenen på Malma kvarn och meddela resultatet på VHF-en kl Avsegling ska ske Ida har fått problem med GPS- plottern. Ingen i den ordinarie besättningen är duktig att klara datorer men vi får hjälp av Ciaran på Raw and Wriggling som nu anslutit till eskadern. Efter tidigare kontaktproblem och Dimmas uteblivna svar på VHF:en avhjälps felet av andra i eskadern. Detta att vi har bra samarbete och att vi hjälps åt känns otroligt skönt för oss som aldrig tidigare varit med på en eskader. Vi har seglat mycket här uppe i dessa vatten tidigare somrar men nästan alltid ensamma. Vägen hit upp från Åhus har varit lång därför har vi nu flyttat till Nyköping och gått med i SXK Sörmlandskretsen. Solveig på Ida Onsdagen den 2 juli En morgon utan regn, men kyligt. Dusch och reparation av saltvattenkranen - tack Lasse - gör att vi kommer igång sent. Vi noterar att man inte ska ha en extra knop i Y- bommens bakre del, men våra finska grannar hjälper oss att komma iväg. Vi får telefonkontakt med hamnkaptenen på Malma kvarn. Han blir glad över att SXKbåtar vill komma till hamnen. Han lovar att möta oss utanför hamnen om vi meddelar vår ankomsttid. Kvällen är spegelblank trots väderleksutsikterna som förutspått 5-6 m/s SV. Efter en tids motorgång i svag vind kan vi segla med 3-4 knops fart norrut. Det blir så småningom en härlig dag med fin segling i öppen vind på Mysingen, utmed Ornö och på Jungfrufjärden. Det är sol och jämn gång, men när vi lämnar Ornö tornar åskmolnen upp sig i väster. Svarta och ulliga växer de upp över Dalarö och Värmdö. Vinden dör ut och det mullrar hotfullt. Sakta, sakta skvalpar vi förbi Fjärdlång och St Husarn. Efter lite övertalning går skepparn med på att ta ner seglen. Vi fortsätter för motor när vinden tvärvänder och det börjar droppa uppifrån. Vi tar oss in till Malma kvarn och blir mötta av hamnvärden i båt som lotsar oss in till bryggplatser med tillräckligt djup. Fågelsång och sol är kvaliteter i hamnen. God mat på restaurangen med infravärme är också att rekommendera. På kvällens skepparmöte bestäms gemensam avgång kl 9. Ammi på 111:an OBS - 10% rabatt för våra medlemmar Styrelsen meddelar: Om du visar upp medlemskort eller ett nummer av Kretsnytt med ditt namn i butiken får du 10% rabatt vid köp av båtprylar. Vid köp över 500 kr.

6 Qvinna Ombord Traditionell trivselkväll 12 november Vi samåker ut till Ann-Marie Fasth i Trosa. Vi äter något gott till självkostnadspris och tar med egen dryck. Ammi och Maud förmedlar qvinno-erfarenheter från sommarens rikseskader till Tallinn. Det kan också bli berättelser om fisket förr. Sista anmälningsdag 5 nov till Ulla F ulla.fredin@hotmail.com, Planer för våren 2015 Hjärt-lungräddningskurs Deltagande på Allt-för-sjön-mässan Vårvinterträff med knopar mm Manövrering för motor Mer info i nästa Kretsnytt och på hemsidan. Kretsnytt 25 år En dag när jag redigerade framsidan på Kretsnytt upptäckte jag att det i år är 25 år sedan vår tidning började delas ut till Sörmlandskretsens medlemmar. I en låda i förrådet på Brandholmen låg en nästan fullständig omgång av Kretsnytt från 1990-talet. De har alla samma format som dagens Kretsnytt. De trycktes i svart-vitt och med namnet i olika blå nyanser. Tidningen kom ut med 6 nummer per år och den innehöll många fler annonser än idag. Tidningen innehöll inte så många bilder kanske beroende på att bildkvaliteten inte var den bästa. Framsidorna pryddes mestadels av olika båtar men årstidsväxlingarna följdes med vinter-, vår- och höstbilder. Kretsnytt är ju en medlemstidning och före hemsidans tid var det genom Kretsnytt man fick reda på vad som var på gång. Ordföranden inledde alltid tidningen med sina reflexioner under rubriken Från fördäck. Återkommande inslag var jakten på en egen lokal och efterlysningar av fler inlägg i Kretsnytt från medlemmarna själva. Olika kurser och träffar har först presenterats och sedan recenserats av någon funktionär. På 1990-talet fanns kurser eller temakvällar om snickeri, motorkunskap, sjukvård ombord, säkerhet, knopar, värme och kyla, el ombord, mörkernavigering, om båten sjunker, skrovvård, utskepparkunskap, meteorologi, båtförsäljning, bottenfärger, mat ombord, vettiga kläder, navigation, hjärt-lungräddning, plastslangar, säkerhet, fukt & kondens, pulversläckare, mögel, åska, segeltrimning, plastpest, båtvärmare mm. Dessutom förekom ofta oflera korta Tips från båttekniska. 24-timmarskommittén var mycket aktiv. I alla nummer finns något. Antingen långa resultatlistor eller också idéer och tips för dem som ville delta. Långt innan Qvinna- Ombord-verksamheten kom igång startade ett gäng tjejer. De åt gott, sov inte så mycket och seglade inte så långt men klarade av att komma i mål. Pingstseglingar finns med varje år. Det traditionella är samlingen på Ringsö. Det finns berättelser om finurliga tävlingar och eskapader. Då pingsten var längre gjordes utflykter t ex till Öja, Lacka och Nynäs slott. Ambitionen var att segla och att uppleva kultur. Ett år flyttades pingstsegligen till Arkösund och utflykten till Capella Ecumenica. Andra återkommande inslag är inbjudningar och berättelser om seglingar på västkusten med Gratia, Gratitude eller Atlantica. En av Kryssarklubbens intentioner är att sprida kunskap. Om man läser gamla Kretsnytt kan man lära sig om gamla sjömanstermer, naturfenomen i Sörmland, intressanta utflyktsmål längs Sörmlandskusten, Kung Valdemars Segelled mm. Hamn & farledskommittén har rapporterat om passagen vid Djupsundet, den nya leden genom Bokösund, förändringen vid Örnklubb den nya bojen vid Svärdsklova och kablar i Martins vik. Studiebesök på Sjöräddningsstationen i Trosa, Sjöfartsverket och SMHI har rapporteras liksom åsikter för

7 ch emot idén att anlägga en uthamn på St Mårdholmen. Förutom pingstsegling anordnades varje år sensommarträffar ofta i Arkösund men flera år också på Sävö och Utterholmen. I november december var det dags för Myskväll med pytti-panna och underhållning i form av bildvisning. Årsmötena avslutades för det mesta med middag och dans på någon restaurang. Aktiviteter som vinterträffar på is eller snö beskrivs liksom jazzeskadrar till Västerås. Några referat från större evenemang med inbjudna personer som berättade om spännande äventyr handlar bl a om Whitbred Round the World Race, Skärgårdsväder och båtliv, seglingar till Panama, Galapagos och Polynesien & Santiago Insiders. berättelser om genomförda eskadrar. Gotska Sandön är ett ständigt återkommande mål Kristi Himmelfärdsdag. Som närliggande mål föreslås t ex Persö och Stegeborg mer avlägsna är Savonlinna och Bornholm. Berättelser om genomförda eskadrar finns från Höga kusten, Aerö, Dalslands kanal, Gotland, Norrland, Estland och Lettland. Under årens lopp har det också skrivits personliga betraktelser om hur det är att byta till motorbåt, eskadrar, hund ombord, ryggskott mm. Ann Mari Jag kan återkomma med fler referat i kommande Kretsnytt om det är någon som har samlat på sig tidningar från åren 1999, Styrelsen hälsar alla är välkomna till PUB-kvällen efter årsmötet 24 oktober Vi bjuder på mat och dryck och förväntar oss att få ta del av korta ögonblicksberättelser från sommaren som gått. Båtlivet bjuder på alla slags upplevelser: Vad var extra positivt? Vad var ruggigt och skrämmande? Hoppas vi ses! Minieskadern till Fifång På grund av åska samt brist på vind och bryggplatser på Fifång förkortades korteskadern vid Stendörren. Eskaderandan kom till nytta när 111:an fick grundkänning vid utloppet och Ida fick dra loss oss med hjälp av storfallet. Alltid händer något. Vi på 111:an tackar Solveig och Lasse på Ida arrangerades SXK:s båtmöte av Sörmlandskretsen i Nyköping. 50 båtar samlades med stor flaggning vid Stendörren där Ragnar Edberg berättade om skärgården. Efter en gemensam segling längs Wiktorialeden anlände båtarna till Nyköpings hamn. Under lördagen anordnades en mängd aktiviteter på slottet och i hamnen som myllrade av folk. En hedersgäst var skolfartyget Gratia. Det bestående minnet är alla åskmoln. Som drog fram över himlen. Ett ständigt återkommande tema är eskaderseglingar i form av inbjudningar till presentationer av kommande seglingar och Framsidan på Kretsnytt nr 1 år 1990.

8 Kallelse till årsmötet 2014 Tid: Fredagen den 24 oktober 2013, kl Plats: Folkungav. 3A, Nyköping, mitt emot hotell Kompaniet Dagordning 1. Ordförande hälsar välkommen och förklarar mötet öppnat. 2. Val av ordförande att leda mötets förhandlingar. 3. Val av sekreterare för mötet. 4. Fråga om mötets stadgeenliga utlysning. B SVERIGE PORTO BE- TALT Avs: Svenska kryssarklubben Sörmlandskretsen c/o Kjell Andersson Ahlbergers väg NYKÖPING 5. Val av 2 medlemmar att, jämte mötesordförande, justera årsmötesprotokollet. Dessa ska också fungera som rösträknare. 6. Föredragning av verksamhetsberättelse inklusive ekonomisk redovisning. 7. Föredragning av revisorernas berättelse. Aktiviteter i Sörmlandskretsen 2014 QO besök på räddningskryssare Årsmöte QO Trivselkväll 9 okt 24 okt 12 nov 8. Fastställande av balans- och resultaträkning. 9. Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen. 10. Val enligt våra stadgars 5 av ledamöter till styrelsen jämte suppleanter. 11. Val av 2 revisorer jämte suppleant. 12. Val av 3 ledamöter att utgöra valberedning, varav en sammankallande. 13. Fastställande av budget och kretsavgifter för kommande verksamhetsår. 14. Övriga till styrelsen inkomna förslag/motioner. 15. Mötet förklaras avslutat. Vill du annonsera eller bidra till innehållet i KRETSNYTT? Annonspriser: Helsida 750 kr/nr, Halvsida 400 kr/nr, Kvartssida 250 kr/nr Hör av dig till Ann Mari Westerlind, annmari.westerlind@gmail.com eller OBS - Vi behöver din e-post-adress Medlemsregistret är under utveckling. Det ska bli möjligt att snabbt skicka ut gruppmail till alla kretsmedlemmar. Jättebra om du loggar in på och kompletterar med dina mailuppgifter. Om du loggar in första gången behövs ditt medlemsnummer. Omedelbart efter årsmötet håller den nyvalda styrelsen sitt konstituerande möte. Valberedningen består av Alf Hagberg, Ursula Annerfors och Torbjörn Carlsson. Webbansvarig i Sörmlandskretsen Titti Hadders Lindahl hadders.lindahl@usa.net, Verksamhetsberättelsen kan du läsa på hemsidan.

KRETSNYTT Årgång 26 Nr 4, Oktober 2015

KRETSNYTT Årgång 26 Nr 4, Oktober 2015 KRETSNYTT Årgång 26 Nr 4, Oktober 2015!Uschan!är!på!väg!genom!ett!trångt!sund!mot!en!öppen!fjärd!och!klar!himmel.! Från min horisont Tidengårfortnärmanharroligt.Mintid somfunktionärisörmlandskretsenssty:

Läs mer

KRETSNYTT. Årgång 26 Nr 3, Augusti 2015. Båtarna'i'Höga'Kusten'eskadern'med'full'flaggning'vid'kajen'i'Mellanfjärden.'

KRETSNYTT. Årgång 26 Nr 3, Augusti 2015. Båtarna'i'Höga'Kusten'eskadern'med'full'flaggning'vid'kajen'i'Mellanfjärden.' KRETSNYTT Årgång 26 Nr 3, Augusti 2015 Båtarna'i'Höga'Kusten'eskadern'med'full'flaggning'vid'kajen'i'Mellanfjärden.' Från min horisont. Jaghartidigarevaritinnepåattförstå:var horisontenbefinnersigintesådärfysiskt

Läs mer

Från min horisont. Holmér Fredrik. Armfelt Hansell Hans. Nya medlemmar! Önskar alla nya medlemmar varmt välkomna till SXK-Sörmlandskretsen!

Från min horisont. Holmér Fredrik. Armfelt Hansell Hans. Nya medlemmar! Önskar alla nya medlemmar varmt välkomna till SXK-Sörmlandskretsen! KRETSNYTT Årgång 22 Nr 3-11, aug 2011 Pingstträff 2011 Foto: Bengt Hallgren Håll dig uppdaterad på www.sxk.se och Sörmlandskretsens Facebooks-grupp Postadress Hemsida /E-post Plusgiro c/o A Fischer www.sxk.se

Läs mer

KRETSNYTT. Från min horisont! Årgång 25 Nr 2, April 2014

KRETSNYTT. Från min horisont! Årgång 25 Nr 2, April 2014 KRETSNYTT Årgång 25 Nr 2, April 2014 Det blåser ordentligt när Qvinna Ombord guidas på Landsort i mars. Håll dig uppdaterad på www.sxk.se och Sörmlandskretsens Facebook-grupp Postadress Hemsida /E-post

Läs mer

Nyhetsbrev från Calmar Renässansgille. Våren 2012. Madonna med Liljor/Fabergé

Nyhetsbrev från Calmar Renässansgille. Våren 2012. Madonna med Liljor/Fabergé RENYSSANS Nyhetsbrev från Calmar Renässansgille Våren 2012 Madonna med Liljor/Fabergé I detta nummer kan du läsa om nya lokaler, årsmötet, resor och utflykter samt kurser m.m. 1 Nya lokaler Som de flesta

Läs mer

Klubbafton torsdag 26 mars kl 19:00. Bildtittartra ff. Rorkulten. Medlemsblad för Väster Mälarkretsen, Svenska Kryssarklubben Årgång 20 nr 1 mars 2015

Klubbafton torsdag 26 mars kl 19:00. Bildtittartra ff. Rorkulten. Medlemsblad för Väster Mälarkretsen, Svenska Kryssarklubben Årgång 20 nr 1 mars 2015 Medlemsblad för Väster Mälarkretsen, Svenska Kryssarklubben Årgång 20 nr 1 mars 2015 Rorkulten. Ett nytt båtår med en ny seglingssäsong står för dörren. Det är dessutom jubileumsår för Väster Mälarkretsen

Läs mer

SÖDERARMS SKÄRGÅRD torsdag till söndag 12-15 juli 2012

SÖDERARMS SKÄRGÅRD torsdag till söndag 12-15 juli 2012 SÖDERARMS SKÄRGÅRD torsdag till söndag 12-15 juli 2012 Vi är åtta personer, varav två är ledare, Mats och Heléne. Inför paddlingen har vi önskningar att vädret ska tillåta oss besök på Håkansskär och Torskär

Läs mer

MEDLEMSMAIL MARS MÅNAD Datum 2012-03-06

MEDLEMSMAIL MARS MÅNAD Datum 2012-03-06 MEDLEMSMAIL MARS MÅNAD Datum 2012-03-06 Hej! Jippie, våren är här med den vackra solen och de ljusa löftesrika dagarna. Mänskligheten har vaknat och kravlar ur sina vinterbon för att välkomna våren. Underbart!

Läs mer

Från Grossenbrode till Väsbyviken

Från Grossenbrode till Väsbyviken Från Grossenbrode till Väsbyviken Lördagen den 17 april kl. 06:00 klev vi av båten i Rostock Tyskland. Från början var tanken att vi skulle flyga ner från Nyköping till Lübeck under fredagseftermiddagen

Läs mer

Svenska IF-båtförbundet Swedish IF-boat Association KALLELSE TILL SVENSKA IF-BÅTFÖRBUNDETS ÅRSMÖTE

Svenska IF-båtförbundet Swedish IF-boat Association KALLELSE TILL SVENSKA IF-BÅTFÖRBUNDETS ÅRSMÖTE KALLELSE TILL SVENSKA IF-BÅTFÖRBUNDETS ÅRSMÖTE Tid: Söndagen den 19 februari 2012 klockan 12:30 till 16.30 (cirka) Plats: Fridhemsgatan 16, in på gården, bostadsrättsföreningens samlingslokal Ring: Ragnar

Läs mer

Nr 2 Maj 2008 -bladet

Nr 2 Maj 2008 -bladet Nr 2 Maj 2008 S -bladet Medlemstidning för Svenska S 30 förbundet Ur innehållet: - Följ ljuset i sommar - Eskader! - Sommaraktiviteter - Nya klassregler Insidan Svenska S30 förbundet c/o Margareta Johansson

Läs mer

På resande fot på Cuba och i Mexico

På resande fot på Cuba och i Mexico Sida 1 av 5 Välkommen till Willy o Ingers gästbok På resande fot på Cuba och i Mexico [Skriv nytt] - [Skapa ny gästbok] 72 personer har besökt gästboken som innehåller 17 meddelanden. Senaste meddelandet

Läs mer

Kallelse till. Tid: Fredagen den 5 februari 2010 kl 19.00. Lekeberga Gård, Lekeberga

Kallelse till. Tid: Fredagen den 5 februari 2010 kl 19.00. Lekeberga Gård, Lekeberga Kallelse till i Tid: Fredagen den 5 februari 2010 kl 19.00 Plats: Lekeberga Gård, Lekeberga Klubben bjuder på kaffe, smörgåstårta och underhållning. (glöm inte ange om du är allergisk mot något livsmedel)

Läs mer

Kallelse till höstmöte Efter mötet får vi får höra den spännande fortsättningen på världsomseglingen. Hur gick seglingen genom piratvatten.

Kallelse till höstmöte Efter mötet får vi får höra den spännande fortsättningen på världsomseglingen. Hur gick seglingen genom piratvatten. Hösten 2018 Kallelse till höstmöte 2018 Tid: tisdagen den 16 oktober, 19.00 Plats: Vilsta Sporthotell Dagordning 1. Godkännande av kallelsen 2. Val av ordförande och sekreterare 3. Val av justerare och

Läs mer

Svenska Kryssarklubben Bottenhavskretsen

Svenska Kryssarklubben Bottenhavskretsen Svenska Kryssarklubben Bottenhavskretsen KUSTSTRÄCKANS STÖRSTA OCH MEST AKTIVA BÅTKLUBB BOTTENHAV V SKRETSEN Vi är en lokal krets inom Svenska Kryssarklubben. i gör skärgården mer tillgänglig. Vi placerar

Läs mer

Vikingen nr 3 2006 -------------------------------------------------------------------------------------------------

Vikingen nr 3 2006 ------------------------------------------------------------------------------------------------- Vikingen nr 3 2006 Tidningen Vikingen utkommer med 4-6 nummer per år. Alla kårens medlemmar kan skicka in bidrag till kårtidningen. Du som har varit med om någonting skoj som du vill berätta om, kom in

Läs mer

Varifrån kommer Spillkråkan och var vill vi vara om några år?

Varifrån kommer Spillkråkan och var vill vi vara om några år? Varifrån kommer Spillkråkan och var vill vi vara om några år? Det och mycket skog, skratt och god mat blir det på Spillkråkans 15-årsjubileum den 27-28 april - fest och allvar från lördag förmiddag till

Läs mer

Stockholm, vårt mål.

Stockholm, vårt mål. 2013-07-13 Stockholm, vårt mål. Vi har varit för första gången med egen båt i vår huvudstad, en fin upplevelse att komma via södertörn och Dalarö in genom det vackra Stäket och Skurusundet ända in till

Läs mer

KRETSNYTT. Årgång 22 Nr 2-11, maj 2011. Håll dig uppdaterad på www.sxk.se och Sörmlandskretsens Facebooks-grupp

KRETSNYTT. Årgång 22 Nr 2-11, maj 2011. Håll dig uppdaterad på www.sxk.se och Sörmlandskretsens Facebooks-grupp KRETSNYTT Årgång 22 Nr 2-11, maj 2011 Håll dig uppdaterad på www.sxk.se och Sörmlandskretsens Facebooks-grupp Postadress Hemsida /E-post Plusgiro c/o A Fischer www.sxk.se 435 91 03-1 Kesuddsvägen 20 sormlandskretsen@sxk.se

Läs mer

och skär Arkö kursgård

och skär Arkö kursgård mellan kobbar och skär Arkö kursgård 1 2 arkö kursgård Välkommen. Att resa ut i skärgården är något alldeles speciellt. Årstiderna sätter sin prägel både på själva resan och på vistelsen. På Arkö kursgård

Läs mer

Qvinna Ombord Handbok

Qvinna Ombord Handbok Qvinna Ombord Handbok Tips och underlag för utvecklingen av verksamheten Reviderad vid s möte på Malma Kvarn 2014-10-18 (rev 3) Utgiven 2015-01-17/MHa Sid: 1(8) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. KORT OM QVINNA OMBORDNÄMNDEN

Läs mer

Då har vi då klarat av resan till Hjälmaren och tillbaka. Det blev en mycket trevlig tur som vi varmt kan rekommendera till alla i Kallhälls båtklubb.

Då har vi då klarat av resan till Hjälmaren och tillbaka. Det blev en mycket trevlig tur som vi varmt kan rekommendera till alla i Kallhälls båtklubb. Eskader till Hjälmaren i Kristihimmelfärds helgen 2018. Då har vi då klarat av resan till Hjälmaren och tillbaka. Det blev en mycket trevlig tur som vi varmt kan rekommendera till alla i Kallhälls båtklubb.

Läs mer

KRETSNYTT Årgång 20 Nr 3-09, Aug 2009

KRETSNYTT Årgång 20 Nr 3-09, Aug 2009 KRETSNYTT Årgång 20 Nr 3-09, Aug 2009 Pingstträff på Broken i samarbete med NySS. Tjusigt besök med uppvisning av RS Trosa från Sjöräddningssällskapet. Postadress Hemsida /E-post Plusgiro c/o A Fischer

Läs mer

Skoghalls Båtsällskap SBS

Skoghalls Båtsällskap SBS Sidan 1 av 6 Skoghalls Båtsällskap SBS 061122 Tid Närvarande Protokoll Årsmöte Onsdagen den 22 november 2006, kl.19:00 SBS Klubblokal, Sörvikshamnen, Skoghall Ca 65 medlemmar närvarade vid årsmötet. 1

Läs mer

KRETSNYTT. Från min horisont! Årgång 25 Nr 3, Augusti 2014

KRETSNYTT. Från min horisont! Årgång 25 Nr 3, Augusti 2014 KRETSNYTT Årgång 25 Nr 3, Augusti 2014 På väg till Tallinn är hela Sörmlandseskadern samlad i Sottunga hamn på Åland Håll dig uppdaterad på www.sxk.se och Sörmlandskretsens Facebook-grupp Postadress Hemsida

Läs mer

LITE ATT KOMMA IHÅG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! LICENSKURS Licenskurs i Rally kontakta Danne 016-140957 073-5844814 Licenskurs i Folkrace kommer att. meddelas via hemsidan. Kontakta Anita 070-6504532 eller

Läs mer

Kallelse till Svenska IF-båtförbundets årsmöte DAGORDNING

Kallelse till Svenska IF-båtförbundets årsmöte DAGORDNING Kallelse till Svenska IF-båtförbundets årsmöte Tid: Lördagen den 13 februari 2010 klockan 10:00 till 14 (cirka) Plats: Stockholm, Fridhemsgatan 16, in på gården, bostadsrättsföreningens samlingslokal.

Läs mer

Du borde bli ombud! Riksmöte 2009. 20-22 november - Stockholm. Fyra bra anledningar: - Du får lära känna massor av intressanta

Du borde bli ombud! Riksmöte 2009. 20-22 november - Stockholm. Fyra bra anledningar: - Du får lära känna massor av intressanta Riksmöte 2009 20-22 november - Stockholm Du borde bli ombud! Fyra bra anledningar: - Du får lära känna massor av intressanta människor som har samma intressen som dig. - Du får tre dagars intensiv och

Läs mer

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd.

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd. Kapitel 1 Resan Jag har väntat länge på att göra denna resan. Jag heter Hanna och är 23 år. Jag ska åka båt till en Ön Madagaskar. Jag kommer ha med mig en hel besättning. Vi tog med oss väldigt mycket

Läs mer

MOTORCYKELVETERANERS STYRELSE 2014

MOTORCYKELVETERANERS STYRELSE 2014 MOTORCYKELVETERANERS STYRELSE 2014 Ordförande: Vice ordföranden: Kassör: Sekreterare: Ledamot: Ledamot: Ledamot: Styrelsesuppleant: Styrelsesuppleant: Hans Hermansson 070-296 68 85 fotoherman@telia.com

Läs mer

Protokoll fört vid Hovetorps båtklubbs årsmöte

Protokoll fört vid Hovetorps båtklubbs årsmöte Protokoll fört vid Hovetorps båtklubbs årsmöte Datum: 2019-03-27 Plats: Landeryds Golfklubb, Linköping Närvarande: 26 st medlemmar Bilaga 1) Närvarolista (endast i sekreterarpärmen, namn publiceras ej

Läs mer

Svenska IF-båtförbundet Swedish IF-boat Association KALLELSE TILL SVENSKA IF-BÅTFÖRBUNDETS ÅRSMÖTE

Svenska IF-båtförbundet Swedish IF-boat Association KALLELSE TILL SVENSKA IF-BÅTFÖRBUNDETS ÅRSMÖTE KALLELSE TILL SVENSKA IF-BÅTFÖRBUNDETS ÅRSMÖTE Tid: Söndagen den 20 februari 2011 klockan 12:00 till 16.30 (cirka) Plats: Fridhemsgatan 16, in på gården, bostadsrättsföreningens samlingslokal Ring: Ragnar

Läs mer

Nya hedersmedlemmar i VBK

Nya hedersmedlemmar i VBK Ansv. Utg: Johan Israelsson Redaktör: Johan Nygaard Årsmötet 2015 Ca 50 medlemmar deltog i årsmötet 2015 som hölls i Mälargymnasiet den 17 februari. Årsmötet beviljade 2014 års styrelse ansvarsfrihet.

Läs mer

Protokoll Prästtomta fiskeklubbs årsmöte för 2007

Protokoll Prästtomta fiskeklubbs årsmöte för 2007 PFK Sida 1 (5) Protokoll Prästtomta fiskeklubbs årsmöte för 2007 Tid: 2008-02-26 klockan 18.30 19.15 Plats: Lektionssal 7 därefter Mässen Kvarn 1 Mötets öppnande Ordförande Lars-Örjan Hovbrandt hälsade

Läs mer

Protokoll fört vid Askrike Segelsällskaps årsmöte den 29 januari 2009.

Protokoll fört vid Askrike Segelsällskaps årsmöte den 29 januari 2009. ASS 432. Protokoll fört vid Askrike Segelsällskaps årsmöte den 29 januari 2009. 1. Mötets öppnande och val av mötesordförande 2. Val av mötesordförande och sekreterare 3. Frågan om kallelse till mötet

Läs mer

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Jag vaknade på morgonen. Fåglarna kvittrade och solen lyste. Jag gick ut ur den trasiga fula dörren. Idag var det en vacker dag på gården. Jag satte mig på gräset vid min syster.

Läs mer

Dagsprogram för Kryssarklubbens Forum Monter A10:42

Dagsprogram för Kryssarklubbens Forum Monter A10:42 Fredagen den 2 mars 13.00 Tips inför sjösättningen Bo Hermansson är säkerhetsbesiktningsman i SBU och har ett förflutet som båtchef i Kustartilleriet och utbildad av Räddningsverket. Här ger han oss tips

Läs mer

UNGDOMSSEKTIONEN Där behöver vi hjälp att komma igång. Kom gärna med förslag vad vi skall göra under året.

UNGDOMSSEKTIONEN Där behöver vi hjälp att komma igång. Kom gärna med förslag vad vi skall göra under året. TÄVLINGAR 2012 24 Mars Våffelracet 15 April RS och FRS Sprintcupen 17 Maj Torsdagsrally Sprintcupen 21 Juli Midnattssolsrallyt 3 Aug. Kvällsrally 18 Aug Kräftracet 1 Sept Rally EMK Kannan 20 Okt Sprintcupen

Läs mer

KRETSNYTT. Från min horisont. Årgång 24 Nr 1, Jan 2013. för programplanen verksamhetsåret 2012-2013.

KRETSNYTT. Från min horisont. Årgång 24 Nr 1, Jan 2013. för programplanen verksamhetsåret 2012-2013. KRETSNYTT Årgång 24 Nr 1, Jan 2013 nyårsdagen 2013 Håll dig uppdaterad på www.sxk.se och Sörmlandskretsens Facebook-grupp Postadress Hemsida /E-post Bankgiro c/o S Bergentoft www.sxk.se 815-5616 Folkungavägen

Läs mer

Hej alla Indienvänner

Hej alla Indienvänner Sundbyberg 2004-01-11 Hej alla Indienvänner Jaha, nu är jag sen igen. Nu lite om årets händelser och aktiviteter. Vi börjar på det som är längst bort, men ändå nära, nämligen MMSB i Indien. Efter en del

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Berätta om din vecka DAGSTIDNING GRAFIK UPPGIFT SKICKA IN

Berätta om din vecka DAGSTIDNING GRAFIK UPPGIFT SKICKA IN din vecka DAGSTIDNING Dagstidningarna berättar om människor. Bredvid texten finns ofta en bild av personen som man berättar om. Någon journalist som jobbar på dagstidningen har kanske intervjuat en person

Läs mer

M-båtsförbundets årsmöte 2010

M-båtsförbundets årsmöte 2010 1 (5) Protokoll 2010-11-28 M-båtsförbundets årsmöte 2010 1 Årsmötet öppnades Förbundets ordförande Kristina Lundevall hälsade närvarande medlemmar välkomna till mötet. Erik Persson anmäler frågan om mässan

Läs mer

Resebrev nr 9, 12 juli 11 augusti 2011. Rekresa till Kos o mötet med Emma o Andreas med resp, plus Familjen Sturesson som var på besök i 2 veckor.

Resebrev nr 9, 12 juli 11 augusti 2011. Rekresa till Kos o mötet med Emma o Andreas med resp, plus Familjen Sturesson som var på besök i 2 veckor. Resebrev nr 9, 12 juli 11 augusti 2011. Rekresa till Kos o mötet med Emma o Andreas med resp, plus Familjen Sturesson som var på besök i 2 veckor. Efter att Elin o Larsa lämnat oss så tog vi en seglig

Läs mer

Program För Naturskyddsföreningen i Karlshamn Vinterhalvåret

Program För Naturskyddsföreningen i Karlshamn Vinterhalvåret Program För Naturskyddsföreningen i Karlshamn Vinterhalvåret 2018-2019 Att tänka på inför utflykter: Medtag fika om inget annat anges. Ha kläder och skor som passar årstiden och vädret och eventuellt något

Läs mer

Söndagen den 21 mars håller vi årsmötesförhandlingar på Hotell Nissastigen i Gislaved.

Söndagen den 21 mars håller vi årsmötesförhandlingar på Hotell Nissastigen i Gislaved. Kallelse till ILCO:s årsmöte 2010 Söndagen den 21 mars håller vi årsmötesförhandlingar på Hotell Nissastigen i Gislaved. 10.30 Kaffe och fralla 11.00 Sedvanliga årsmötesförhandlingar 12.30 Lunch 13.30

Läs mer

En lång och framgångsrik säsong börjar lida mot sitt slut..

En lång och framgångsrik säsong börjar lida mot sitt slut.. Sida 1 av 6 En lång och framgångsrik säsong börjar lida mot sitt slut.. Efter att ha öppnat tidigt, samt genomlidigt den kallaste maj månad i mannaminne, fick säsongen äntligen fart i augusti och vi hade

Läs mer

Sara och Sami talar ut Arbetsmaterial för läsaren Författare: Tomas Dömstedt

Sara och Sami talar ut Arbetsmaterial för läsaren Författare: Tomas Dömstedt Sara och Sami talar ut Arbetsmaterial för läsaren Författare: Tomas Dömstedt Om arbetsmaterialet Det här arbetsmaterialet följer sidorna i boken. Till varje sida finns det ordförklaringar och frågor att

Läs mer

Svenska IF-båtförbundet Swedish IF-boat Association KALLELSE TILL SVENSKA IF-BÅTFÖRBUNDETS ÅRSMÖTE

Svenska IF-båtförbundet Swedish IF-boat Association KALLELSE TILL SVENSKA IF-BÅTFÖRBUNDETS ÅRSMÖTE KALLELSE TILL SVENSKA IF-BÅTFÖRBUNDETS ÅRSMÖTE Tid: Söndagen den 18 januari 2015 klockan 12:30 till 16.30 (cirka) Plats: Klubbhuset, Segelsällskapet Gäddviken i Nacka Ring: Lars Gradén 0705-454694 eller

Läs mer

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars.

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Nu är jag på väg till Holland. Här står flygplanet som jag ska åka med till Schiphol i Amsterdam. Jag tycker att planet ser väldigt säkert ut. Sådär

Läs mer

Klubblad. Nr 4 Årgång 26 2003-09-01. Södra hamnen en Augustikväll

Klubblad. Nr 4 Årgång 26 2003-09-01. Södra hamnen en Augustikväll Klubblad Nr 4 Årgång 26 2003-09-01 Adress styrelse: Adress hamnen: Kungälvs Motor- och Segelbåtsällskap Nordöhamnen Nordön 310 442 75 LYCKE Box 511 442 15 KUNGÄLV Telefon hamnkontor 0303-22 57 23 kontor

Läs mer

Resan ORDLISTA HANS PETERSON ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Resan ORDLISTA HANS PETERSON ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN HANS PETERSON ORDLISTA sällan (sida 11, rad 17),, inte ofta mullrar (sid 3, rad 1), högt ljud har hand om (sid 3, rad5), passar, tar hand om alperna (sid 4, rad 3), höga berg

Läs mer

Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids. Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids

Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids. Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids Text & musik: Agnes Samuelsson, Jonatan Samuelsson Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids Vi gillar alla människor Hur dom än ser ut Vi vill att dom ska veta Dom är älskade av Gud Vi gillar dans

Läs mer

40-årskris helt klart!

40-årskris helt klart! 40-årskris helt klart! Oj, det kom som ett brev på posten! En stor och enorm hemsk känsla! Det var krisdags igen! Jag ville helst inte vara med, jag kände mig så totalt misslyckad mitt i mitt liv! Så här

Läs mer

HKK-NYTT Januari 2011

HKK-NYTT Januari 2011 HKK-NYTT Januari 2011 Hej HKK:are! Förra året avslutades med en bra luciaträff med stort deltagande trots isläget. Seglarna har just haft pubkväll där planerna smidits och bedrifterna målats ut. Nu siktar

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Åkers Hembygdsförening år 2006

Verksamhetsberättelse för Åkers Hembygdsförening år 2006 Sida 1 (5) Verksamhetsberättelse för Åkers Hembygdsförening år 2006 Åkers Hembygdsförenings styrelse lämnar för verksamhetsåret 2006 följande verksamhetsberättelse. Årsmötet genomfördes den 29 mars 2006

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2012

Verksamhetsberättelse 2012 Verksamhetsberättelse 2012 Inbjuder till 45:e årsmötet Fredag den 22 februari 2013 Kl 18.00 45-årsjubiléumsfest Kl 19.00 Lokal: Polarisgården Varmt välkomna! 2 3 DAGORDNING FÖR TORNETRÄSK FRITIDSFÖRENING

Läs mer

Kallelse till Svenska IF-båtförbundets årsmöte

Kallelse till Svenska IF-båtförbundets årsmöte Kallelse till Svenska IF-båtförbundets årsmöte Tid: Lördagen den 7 februari 2009 klockan 11:00 till 13 (cirka) Plats: Göteborg, Hotel Gothia Towers, Mässans gata 24, konferensvåningen, rum R10. Gå in i

Läs mer

5 februari Planeringskväll inför föreningens 70 års kalas

5 februari Planeringskväll inför föreningens 70 års kalas 2 Styrelsens sammansättning t o m mars-2013 Ordf. Daniel Sigurd 070-959 05 56 Email sigge@wilzens.se V.ordf. Annelie Stolt 0141-21 07 89 Email stolt1966@hotmail.com Sekr. Gunilla Ångström-Balla 0141-21

Läs mer

Datum 2014-03-27. Föreningens ordförande, Carl-Åke Utterström, hälsade deltagarna varmt välkomna och öppnade mötet.

Datum 2014-03-27. Föreningens ordförande, Carl-Åke Utterström, hälsade deltagarna varmt välkomna och öppnade mötet. ÅRSMÖTESPROTOKOLL 1 (3) Datum 2014-03-27 Årsmöte mars 2014 Protokoll fört vid Villaägarföreningen Jakobsbergs 126:e årsmöte torsdagen den 27 mars 2014 kl. 18:30 på Pilbogården, Kristinagatan 14, Västerås.

Läs mer

Till Arkösund juli 2015 med SOFIA

Till Arkösund juli 2015 med SOFIA Till Arkösund juli 2015 med SOFIA En sjöresa efter tjugo års väntan. Sommaren 1995 seglade jag, Sofia och ett par vänner till Arkösund. Nu skall jag och Maggie göra samma resa - äntligen. Och det kommer

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Yrkesförbundet Sveriges Socialarbetare. verksamhetsåret 2006

Verksamhetsberättelse för Yrkesförbundet Sveriges Socialarbetare. verksamhetsåret 2006 Verksamhetsberättelse för Yrkesförbundet Sveriges Socialarbetare verksamhetsåret 2006 Styrelsen för YSS har under verksamhetsåret varit: fredag den 24 augusti 2007 Ordföranden fram till årsmötet i Skövde

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR FÅRÖSUNDS BÅTKLUBB

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR FÅRÖSUNDS BÅTKLUBB Fårösunds Båtklubb 67 år! VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR FÅRÖSUNDS BÅTKLUBB 2015-10-01--2016-09-30 Medlemmar Båtar 12-25 2 Segelbåtar 13 kölbåtar 26-65 9 centerbordsbåtar Fam: 2x33 66 Motorbåtar 6 inombordsmotor

Läs mer

Välkommen på årsmöte!

Välkommen på årsmöte! 2015-02-06 Välkommen på årsmöte! Den 28:e februari är det dags för Djurens Rätt Lunds årsmöte, där vi sammanfattar året som varit och planerar för 2015. Mötet äger rum 11.00-13.00 på Svaneskolan, Möllegatan

Läs mer

I Guds hus får jag vara. Ögonstenar. I Guds hus vill jag vara, i Guds hus vill jag bo. Jag kan inte förklara, jag kan bara tro.

I Guds hus får jag vara. Ögonstenar. I Guds hus vill jag vara, i Guds hus vill jag bo. Jag kan inte förklara, jag kan bara tro. I ditt stora hjärta I ditt stora hjärta har du mig. I ditt stora hjärta har du rum för mig. Du bryr dig om mig, du ser, du hör. I ditt stora hjärta har du mig. (T o M: Sara Flodström ) I Guds hus får jag

Läs mer

Protokoll från Västkustens Isjaktsällskaps, VIS, årsmöte 2003

Protokoll från Västkustens Isjaktsällskaps, VIS, årsmöte 2003 1(5) Västkustens Isjaktssällskap - VIS Protokoll från ordinarie årsmöte 20/11 2003 Plats: Johan Gregerssons kontor i Johanneberg Närvarande: 12 st. medlemmar 1 Fastställande av röstlängd för mötet. Enligt

Läs mer

KRETSNYTT. Årgång 25 Nr 1, Januari 2014. Seglats med knopslagning på väg till Landsort 2013.

KRETSNYTT. Årgång 25 Nr 1, Januari 2014. Seglats med knopslagning på väg till Landsort 2013. KRETSNYTT Årgång 25 Nr 1, Januari 2014 Seglats med knopslagning på väg till Landsort 2013. Håll dig uppdaterad på www.sxk.se och Sörmlandskretsens Facebook-grupp Postadress Hemsida /E-post Bankgiro c/o

Läs mer

PATRULLTID & PYJAMASBÖN

PATRULLTID & PYJAMASBÖN PATRULLTID & PYJAMASBÖN Till dig ledare Det viktigaste under lägret är kanske samlingen i den lilla gruppen/patrull? Här finns möjligheten att varje morgonen och kväll på ett särskilt sätt se varandra,

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

Vikingen nr 1 2012. Vad kostar det att vara medlem i Scoutkåren Vikingarna? Medlemsavgiften till scoutkåren är 600 kronor per termin.

Vikingen nr 1 2012. Vad kostar det att vara medlem i Scoutkåren Vikingarna? Medlemsavgiften till scoutkåren är 600 kronor per termin. Vikingen nr 1 2012 Vad kostar det att vara medlem i Scoutkåren Vikingarna? Medlemsavgiften till scoutkåren är 600 kronor per termin. Avgiften betalas in på Scoutkåren Vikingarnas bankgiro 56 71 93 70 snarast

Läs mer

INBJUDAN TILL SAAB AKTIV ÅRSMÖTE

INBJUDAN TILL SAAB AKTIV ÅRSMÖTE Till samtliga medlemmar i Saab Aktiv INBJUDAN TILL SAAB AKTIV ÅRSMÖTE Saab AKTIV inbjuder härmed till årsmöte lördagen den 13 april 2013, kl. 15:00 på Vikingterminalen, Stockholm. Eventuella motioner till

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Svenska Hanseklubben år 2016

Verksamhetsberättelse för Svenska Hanseklubben år 2016 Verksamhetsberättelse för Svenska Hanseklubben år 2016 Styrelse, valberedning och revisor under verksamhetsåret 2016 har bestått av: Göran Heintz Bo Widenor Jan Sydhoff Christopher Fager Agne Widholm Michael

Läs mer

E-information 2015/1 2015-03-07. Hej!

E-information 2015/1 2015-03-07. Hej! 2015-03-07 E-information 2015/1 Hej! Vi närmar oss med stormsteg årets Tattoo som kommer att bli lite annorlunda. Det handlar mycket om att, trots ökade kostnader, få det att gå ihop så det gäller att

Läs mer

HEMSLÖJDSBLADET. Nr 2. Maj 2015

HEMSLÖJDSBLADET. Nr 2. Maj 2015 HEMSLÖJDSBLADET Nr 2 Maj 2015 Ansvarig utgivare Birgitta Mauritzon STYRELSEN Telefon Ordförande Olle Laurell 532 552 74 Kassör Bodil Gustafsson 711 50 15 Sekreterare Else Eklöf 550 670 28 Ledamot Ulla

Läs mer

Kompis med kroppen. 5. Bra för mig bra för miljön

Kompis med kroppen. 5. Bra för mig bra för miljön Kompis med kroppen 5. Bra för mig bra för miljön 5 om dan gör kroppen glad Intervjua kompisen, skolsköterskan, föräldern, syskon, tränare eller någon annan du känner om varför de tycker att man ska äta

Läs mer

INBJUDAN THE D DAY STOCKHOLM. Dufour Dagen i Stockholm 2013

INBJUDAN THE D DAY STOCKHOLM. Dufour Dagen i Stockholm 2013 INBJUDAN THE D DAY STOCKHOLM Dufour Dagen i Stockholm 2013 Bästa seglare och Dufourägare! Du bjuds härmed in till 2013 års upplaga av förra årets succé. Förra året var det väldspremiär och hör och häpna,

Läs mer

Svenska Kryssarklubben

Svenska Kryssarklubben Årgång 21 2016 nr 1 februari Svenska Kryssarklubben Väster Mälarkretsen 1 Rorkulten Nytt år, nya möjligheter! Väster Mälarkretsen började året med funktionärsträff i slutet av januari. Träffens syfte var,

Läs mer

Verksamhetsberättelse för VIF:s Friluftssektion år 2011.

Verksamhetsberättelse för VIF:s Friluftssektion år 2011. Verksamhetsberättelse för VIF:s Friluftssektion år 2011. Styrelsen i VIF:s Friluftssektion har efter avslutat årsmöte 2011 konstituerat på följande vis. Ordf. Mikael Bernsten V. Ordf. Anders Abrahamsson

Läs mer

Förra säsongen köpte klubben en 2-Krona som vi hoppas kommer användas flitigt på sommarens kurser. Nu har vi en riktigt fin flotta med jollar!

Förra säsongen köpte klubben en 2-Krona som vi hoppas kommer användas flitigt på sommarens kurser. Nu har vi en riktigt fin flotta med jollar! Hej alla medlemmar och blivande, Vi i styrelsen vill önska alla välkomna till en ny segelsäsong i Hovenäset med extra mycket aktiviteter i sommar. Vi har en ny seglarskoleansvarig, Samuel Bohlin, som tillsammans

Läs mer

Protokoll fört vid Årsmöte med Lidköpings Brukshundklubb

Protokoll fört vid Årsmöte med Lidköpings Brukshundklubb Protokoll fört vid Årsmöte med Lidköpings Brukshundklubb Datum: 2016-02-25, kl 19:00 i klubbstugan Närvarande: 41 st enligt närvarolista DAGORDNING 1. Mötets öppnande 2. Fastställande av röstlängden 3.

Läs mer

Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson

Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

Att styra efter kompassen

Att styra efter kompassen Att styra efter kompassen Om du tittar på båtens kompass kan du se ett styrstreck. Ser du styrstrecket på er kompass? Svänger du med båten så snurrar skivan med de olika gradtalen, siffrorna, på kompassen.

Läs mer

Övärd Kopparholmarna

Övärd Kopparholmarna Övärd Kopparholmarna 2015-03-10 Naturreservatet Kopparholmarna Paradisöarna Kopparholmarna ligger ungefär två kilometer sydost om Arkösund. Öarna har sedan 1930-talet varit i försvarets ägo och allmänheten

Läs mer

Jakten på färgpiraterna

Jakten på färgpiraterna Jakten på färgpiraterna SÅNGTEXTER SEXÅRSKÖREN 2016 01 INTRO/REGNRAMSA Regn regn regn regn Det har regnat här i flera år Regn, regn mera regn Regn och mera regn ändå Och mera regn Välkommen sol, välkommen

Läs mer

Protokoll från Norrköpings Segel Sällskaps ordinarie årsmöte den 2 febr 2013 på SEB i Norrköping.

Protokoll från Norrköpings Segel Sällskaps ordinarie årsmöte den 2 febr 2013 på SEB i Norrköping. Protokoll från Norrköpings Segel Sällskaps ordinarie årsmöte den 2 febr 2013 på SEB i Norrköping. Paul Bergqvist hälsade samtliga välkomna till det 126:e årsmötet och förklarade mötet öppnat. 1 Val av

Läs mer

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 4 Friluftsdagen. En berättelse från Skellefteå

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 4 Friluftsdagen. En berättelse från Skellefteå BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL Skellefteå skriver # 4 Friluftsdagen En berättelse från Skellefteå Författaren & Skellefteå berättarförening 2013 Tryck: Skellefteå Tryckeri, april 2013 Det

Läs mer

Från bokvagn såg jag att det var ganska mörkt ute sen sprang jag till

Från bokvagn såg jag att det var ganska mörkt ute sen sprang jag till 1 De mystiska drakägget Kapitel 1 Jag vaknade upp tidigt jag vaknade för att det var så kallt inne i vår lila stuga. Jag var ganska lång och brunt hår och heter Ron. Jag gick ut och gick genom byn Mjölke

Läs mer

SHETLAND 2010. Eskadermöte #1 2010-03-30

SHETLAND 2010. Eskadermöte #1 2010-03-30 SHETLAND 2010 Eskadermöte #1 2010-03-30 Agenda Presentation Att segla eskader med oss Väderprognoser Planerna Korsa Nordsjön Segla vid Shetland Tidvatten Krav på deltagarna Bra att ha med sig Betalning

Läs mer

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej, Jag heter Aragon. Jag och min far bor i en liten stuga i en liten stad kallas sed Wood. Här bor det inte många men vi odlar mat så det räcker till alla. Men vi har inte mycket

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2011

Verksamhetsberättelse 2011 Verksamhetsberättelse 2011 Inbjuder till 44:e årsmötet Måndag den 26 Mars 2012 Kl 19.00 Lokal: Malmfältens Folkhögskola Vi bjuder på fika Varmt välkomna! 2 DAGORDNING FÖR TORNETRÄSK FRITIDSFÖRENING 44:

Läs mer

Protokoll från årsmötet i Hackvads Bygdeförening, söndagen den 10 februari år 2013

Protokoll från årsmötet i Hackvads Bygdeförening, söndagen den 10 februari år 2013 Sida 1 av 6 Protokoll från årsmötet i Hackvads Bygdeförening, söndagen den 10 februari år 2013 1 Årsmötets öppnande. Klas Wetter hälsade alla 25 medlemmar välkomna och förklarade årsmötet öppnat. 2 Godkännande

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

Från min horisont. Lindgren Bo Wattier. Anders, ord. Nya medlemmar! Önskar alla nya medlemmar varmt välkomna till SXK-Sörmlandskretsen!

Från min horisont. Lindgren Bo Wattier. Anders, ord. Nya medlemmar! Önskar alla nya medlemmar varmt välkomna till SXK-Sörmlandskretsen! KRETSNYTT Årgång 22 Nr 4-11, okt 2011 Tjejsegling 2011 Foto: Totta Hallgren Håll dig uppdaterad på www.sxk.se och Sörmlandskretsens Facebooks-grupp Postadress Hemsida /E-post Plusgiro c/o A Fischer www.sxk.se

Läs mer

HEMSLÖJDSBLADET Nr 2 Maj 2013

HEMSLÖJDSBLADET Nr 2 Maj 2013 HEMSLÖJDSBLADET Nr 2 Maj 2013 Ansvarig utgivare Birgítta Mauritzon STYRELSEN Telefon Ordförande Olle Laurell 532 552 74 Vice ordförande Else Eklöf 550 670 28 Sekreterare Birgitta Mauritzon 730 31 25 Vice

Läs mer

Protokoll ÅRSMÖTE 2008

Protokoll ÅRSMÖTE 2008 Sida 1 av 7 Protokoll ÅRSMÖTE 2008 1. Mötets öppnande 2. Val av a. Mötesordförande Anders Arvidsson b. Sekreterare c. Två protokolljusterare tillika rösträknare Olle Björquist, Daniel Johansson 3. Fråga

Läs mer

Kallelse till höstmöte. Torsdagen den 20 november Klockan Vi ses på Idrottens Hus, lokal Atlanta Karlsgatan 28-30, Örebro

Kallelse till höstmöte. Torsdagen den 20 november Klockan Vi ses på Idrottens Hus, lokal Atlanta Karlsgatan 28-30, Örebro Nr Nr 155 155 3-2014 Kallelse till höstmöte Torsdagen den 20 november Klockan 19.00 Vi ses på Idrottens Hus, lokal Atlanta Karlsgatan 28-30, Örebro Kappseglingsresultat Information om Grythem Avgifter

Läs mer

DHR Ängelholm NR

DHR Ängelholm NR DHR Ängelholm NR. 1. 2017 DHR ÄNGELHOLM. dhr.angelholm@gmail.com MOBIL. 070 58 180 51 ORGANISATIONSNR: 839400-5931 BANKGIRO: 414-8698 Hemsida. dhr-angelholm.se DHR Ängelholm Åsbogatan 40 26251 Ängelholm.

Läs mer

KRETSNYTT. Från min horisont! Årgång 24 Nr 4, Oktober 2013. Tanterna Brun och Gredelin vid bryggan på Sävö i september 2013

KRETSNYTT. Från min horisont! Årgång 24 Nr 4, Oktober 2013. Tanterna Brun och Gredelin vid bryggan på Sävö i september 2013 KRETSNYTT Årgång 24 Nr 4, Oktober 2013 Tanterna Brun och Gredelin vid bryggan på Sävö i september 2013 Håll dig uppdaterad på www.sxk.se och Sörmlandskretsens Facebook-grupp Postadress Hemsida /E-post

Läs mer

SXK Rikseskader till Tallinn 2014

SXK Rikseskader till Tallinn 2014 SXK Rikseskader till Tallinn 2014 "Sörmlands eskader, Sörmlands eskader, Sörmlands eskader. 111:an kallar " Så lät det varannan timme på VHF kanal 72 nästan varje dag under Juli när 9 båtar från Sörmlandskretsen

Läs mer

Kl 16.00 söndagen den 22 mars i samma lokal, Föreningslokalen, är det årsmöte för Sockenrådet där alla Tolgbor har rösträtt och är varmt välkomna!

Kl 16.00 söndagen den 22 mars i samma lokal, Föreningslokalen, är det årsmöte för Sockenrådet där alla Tolgbor har rösträtt och är varmt välkomna! NY I TOLGS SOCKEN? Bott här ett tag, men har inte riktigt koll på vad som finns och sker i Tolg? Välkommen på info-träff söndagen den 22 mars kl 15.00 i Föreningslokalen! Nummer 1 2015 På plats finns glada

Läs mer