Minnesanteckningar sakråd om afrofobi 28 november 2017

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Minnesanteckningar sakråd om afrofobi 28 november 2017"

Transkript

1 Ku2017/02239/DISK Kulturdepartementet Minnesanteckningar sakråd om afrofobi 28 november 2017 Mötet inleddes med att statssekreterare Karin Strandås välkomnade alla deltagare och gick igenom dagordningen. Efter en presentationsrunda gjorde statssekreteraren en övergripande genomgång av den nationella planen mot rasism, liknande former av fientlighet och hatbrott. Myndigheter presenterar sina uppdrag och verksamheter Forum för levande historia informerade om två av myndighetens uppdrag inom området. Det första uppdraget innebär att ansvara för att samordna och följa upp hela den nationella planen mot rasism, liknande former av fientlighet och hatbrott. Inom ramen för detta uppdrag anordnas s.k. forumträffar med myndigheter och möten med referensgrupper, bl.a. med företrädare för afrosvenska organisationer. På en forumträff kommer fokus att vara på afrofobi. Det andra uppdraget omfattar en stor utbildningsinsats som bl.a. är inriktad på att höja kunskapen bland skolpersonal, polisanställda, anställda vid arbetsförmedlingar m.fl. om olika former av rasism, såsom afrofobi. Den del av utbildningsinsatsen som träffar skolväsendet genomförs i samarbete med Statens skolverk. Diskrimineringsombudsmannen (DO) informerade bl.a. om ett uppdrag om kunskapshöjande insatser om afrofobi som myndigheten nyligen har slutredovisat. Vidare informerade myndigheten om sitt arbete med särskilda insatser mot diskriminering på arbetsmarknaden och bostadssektorn som bl.a. berör afrosvenskar. Civila samhället kommer att bjudas in i detta arbete. Länsstyrelsen i Stockholms län berättade bl.a. att myndigheten ingår i Vidga Normen-nätverket, vilket är ett tvärsektoriellt initiativ som arbetar

2 för att förbättra möjligheterna för afrosvenskar på framför allt arbetsmarknaden. Polismyndigheten informerade om att myndigheten arbetar aktivt för att bekämpa hatbrott. I tre av polisens sju regioner finns särskilda demokratioch hatbrottsgrupper och i övriga regioner hanteras dessa frågor i särskild ordning. Myndigheten arbetar också med att öka förtroendet för polisen, t.ex. genom att föra dialog med civila samhället. Ett syfte med detta är att få fler personer att anmäla brott, t.ex. hatbrott. Åklagarmyndigheten informerade om att hatbrott är ett prioriterat område vid myndigheten. Det finns ett utvecklingscentrum i Malmö med särskilt ansvar för metodutveckling, uppföljning och utbildning inom hatbrott. På varje åklagarkammare finns det en särskild åklagare som är specialiserad på hatbrott. Myndigheten tar bl.a. fram vägledning om hur olika typer av hatbrott kan utredas. En konferens fokuserad på hatbrott arrangeras av myndigheten varje år, ibland i samarbete med extern expertis. Synpunkter och förslag om insatser inom de strategiska områdena i den nationella planen mot rasism, liknande former av fientlighet och hatbrott Mer kunskap, utbildning och forskning Företrädare för afrosvenska organisationer tog upp de utbildningar om rasism som genomförts, bl.a. på lärosäten. Man undrade om dessa insatser når tillräckligt många pedagoger. Forum för levande historia svarade att utbildningsplatserna i stort sett har fyllts men att efterfrågan är mycket stor och att insatserna kommer att fortsätta för att nå fler i olika målgrupper. Deltagare på sakrådet som företräder afrosvenska organisationer tog upp att det är viktigt att afrosvenskar ges utrymme att vara operativa och delaktiga i utbildningar om rasism och afrofobi. Ofta bjuds sakkunniga afrosvenskar in till att delta i referensgrupper för att förbereda utbildningar men får inte vara med på genomförandet av utbildningarna. Man lyfte även att det är ett problem att enskilda afrosvenska barn ibland används som en utgångpunkt i värdediskussioner om rasism och likabehandling på förskolor och skolor. 2 (6)

3 Företrädare lyfte frågan om rasism i läromedel. Det finns en medvetenhet om att regeringen och statliga myndigheter inte kan påverka innehållet i läromedel och att lagstiftning på området är på plats. Det föreslogs att applicera samma metod som används inom genuspedagogiken på etnicitet och religiös bakgrund inom skolans område. Ett exempel som angavs var att Malmö kommun har gjort en granskning av läromedel som används i skolor. Frågan ställdes om det kan utarbetas rekommendationer till Skolverket och andra myndigheter att läromedel och material med visst innehåll inte är lämpliga. Utbildningsdepartementet informerade om Skolverkets olika utbildningsinsatser riktade mot personal från skola och förskola. Skolverket arbetar på regeringens uppdrag med kompetensutveckling i frågor som rör främlingsfientlighet och rasism. På Skolverkets webbplats finns resurser för kunskap och stöd i arbetet mot främlingsfientlighet och rasism. Här kan skolpersonal få hjälp med vad olika former av rasism kan vara, vad som gäller i skolan och verktyg för att kartlägga och motverka rasism. I fråga om läromedel anförde samma departement att skollagen och läroplanerna är tydliga gällande att alla som arbetar i skolan aktivt ska arbeta för demokrati och mänskliga rättigheter. Främlingsfientlighet och intolerans ska bemötas med kunskaper, öppen diskussion och aktiva insatser. Utbildningen ska utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar och de mänskliga rättigheterna så som alla människors lika värde. Det poängterades att varken Skolverket eller regeringen kan eller ska styra i detalj hur utbildningen och undervisningen genomförs eller vilka läromedel och undervisningsmaterial som används. Ansvaret för utbildningen ligger hos den kommunala eller fristående skolhuvudmannen. Professionen avgör hur och med vilka läromedel som undervisning mot de nationella målen bäst kan genomföras. Det finns inga planer på att staten ska styra och bestämma över vilka resurser och material som används i skolan. Skolinspektionen genomför regelbunden tillsyn på förskolor och skolor. Skolans arbete med normer och värden är ett av Skolinspektionens tillsynsområden. Forum för levande historia informerade om att myndigheten inom kort ska presentera en rapport om rasism i läromedel och skollitteratur. Organisationsföreträdare förde fram att minnesdagen för avskaffandet av delaktigheten i den transatlantiska slavhandeln den 9 oktober bör 3 (6)

4 uppmärksammas tydligare av regeringsföreträdare och departement för att belysa afrofobi. På så sätt kan dagen få mer uppmärksamhet i media också, menade man. Det efterfrågades också hur regeringen arbetar med att uppmärksamma FN:s International Decade for People of African Descent. Företrädare för organisationerna tog upp att det behövs specifika insatser mot afrofobi, t.ex. med utgångspunkt från den rapport om afrofobi som tagits fram av Mångkulturellt Centrum i Botkyrka. Det ställdes även en fråga till DO om hur myndigheten avser att arbeta vidare med frågan om jämlikhetsdata med utgångspunkt från den rapport som tagits fram av Institutet för framtidsstudier. DO framhöll att det finns behov av ökad kunskap om afrofobi och att myndigheten kommer att fortsätta se hur mer kunskap kan tas fram. Frågan om jämlikhetsdata arbetar inte DO aktivt med för närvarande. Ett förstärkt förebyggande arbete på nätet Företrädare för afrosvenska organisationer framhöll att näthatet är ett stort problem. Man menade att många afrosvenskar utsätts för näthat och anmälningar ger ingen effekt och läggs ner. Det fördes fram att polisen behöver satsa mer på denna problematik så att fler utredningar kan genomföras. Problemet beskrevs bl.a. med att afrosvenskar inte känner sig trygga med att vara online då de som är publika råkar ut för mycket hot. Man menade att det har skapats en slags digital segregation där afrosvenskar inte vågar delta i det digitala kommunikationssamhället på grund av detta. Kulturdepartementet informerade om handlingsplanen Till det fria ordets försvar med åtgärder mot hot och hat bland journalister, förtroendevalda och konstnärer som inbegriper olika insatser, bl.a. stöd till utsatta. Regeringen föreslår i en proposition att det straffrättsliga skyddet för den personliga integriteten stärks och moderniseras. Polisen gav information om att myndigheten har utvecklat sitt ITbrottscentrum väldigt mycket den senaste tiden. Denna funktion har expanderat kraftigt för att även kunna stödja andra resurser inom organisationen. Polisen och andra delar av rättsväsendet har etablerat samarbeten med Facebook, Google och andra sociala medier-aktörer. Ett problem för utredningarna av anmälda brott på nätet är att servrar ibland finns utomlands där andra yttrandefrihetsregler råder. 4 (6)

5 Åklagarmyndigheten informerade om att hatbrotten på nätet anmäls i högre grad och att lagföringar ökat den senaste tiden. Bevisningen är ett fortsatt problem det kan vara svårt att bevisa vem som ligger bakom en hatyttring även om datorn som använts för att begå brottet lokaliserats. Civila samhället: ökat stöd och fördjupad dialog Företrädare som deltog på samrådet framförde att föreningslivet är beroende av projektmedel som är temporära vilket gör det svårt att jobba med kärnfrågor på lång sikt. I vissa fall genomförs insatser i samarbete med myndigheter och då får inte organisationerna skälig ersättning, vilket medför ojämlika villkor i organisationernas operativa arbete. Det saknas även finansiering för att resa från olika håll i landet till Stockholm på olika samråd med myndigheter. Man lyfte även fram Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågors (MUCF) arbete med bidrag till civilsamhället. Det påpekades bl.a. att det behövs mer information om vilka olika typer av bidrag som kan sökas. Ett exempel på det afrosvenska civilsamhällets villkor som togs upp var att den psykiska ohälsan bland afrosvenskar är stor vilket medfört att organisationer har aktiverat sig för att arbeta med frågan utan att hitta finansieringskällor. Exemplet visar även hur afrosvenska organisationer ibland söker bidrag för att genomföra aktiviteter som är myndigheters ansvar. Det efterlystes också involvering av myndigheter som inte pekas ut som ansvariga för insatser i den nationella planen mot rasism, liknande former av fientlighet och hatbrott. Forum för levande historia informerade om att man har bjudit in flera myndigheter som inte explicit nämns i planen att vara med i erfarenhetsutbyten med myndigheter och civila samhället inom ramen för myndighetens uppdrag, t.ex. Socialstyrelsen och Försäkringskassan. Kulturdepartementet meddelade att fler departement och myndigheter kan bjudas in till nästa sakråd om afrofobi. Utbildningsdepartementet noterade de frågor som rörde MUCF. Ett mer aktivt rättsväsende Det ställdes en fråga från de afrosvenska företrädarna om neddragningar av polisens resurser för utredning av hatbrott, t.ex. i Malmö. Ett medskick till rättsväsendets myndigheter var att man såg ett behov av att dessa 5 (6)

6 myndigheter ska vara tydligare i sin kommunikation om varför ärenden läggs ner. Det föreslogs även att afrosvenska organisationer kan hjälpa till med utbildningsinsatser inom rättsväsendet. Att rättsväsendet för dialog med civilsamhället, bl.a. afrosvenska organisationer, ses som viktigt och det togs upp att man tycker att en sådan dialog saknas på flera håll i landet. Det lyftes även fram att representationen inom poliskåren är viktig och att det bör vidtas fler åtgärder för att öka mångfalden inom polisen. I fråga om neddragningen av resurser i Malmö svarade Polismyndigheten att det var en temporär omfördelning av resurser till andra prioriterade områden som nu är justerad. Vidare informerade myndigheten om att resurserna för polisverksamhet kopplad till hatbrott stärks från Det framfördes även att polisen anlitar Forum för levande historia för att utbilda polisens personal om rasismens historia. Intern utbildning sker också med fokus på juridiska aspekter av hatbrott. Polisen välkomnade förslaget om att involvera civilsamhället och företrädare för afrosvenskar i utbildningsinsatser. Polismuseets utställning Vi och Dom är en viktig insats och har hittills visats för en stor mängd skolklasser. Åklagarmyndigheten berättade att man har ett reaktivt arbetssätt och inte fokuserar på det förebyggande arbetet. Myndigheten framförde att det är viktigt att Åklagarmyndigheten lär sig om olika former av rasism i dagens Sverige. Hatbrott hanteras särskilt i åklagarnas grund- och fortsättningsutbildning. Det finns minst en utsedd åklagare på varje åklagarkammare som är specialiserad på att handlägga hatbrottsrelaterade ärenden. Dessa åklagare träffas regelbundet och utbyter erfarenheter samt diskuterar rättsliga frågor. Företrädare frågade om det har beslutats om Brottsförebyggande rådets förslag om ett nytt arbetssätt med rapportering av statistik av hatbrott och fördjupade studier av hatbrott. Kulturdepartementet svarade att Justitiedepartementet förmedlat att beslut i ärendet ska tas inom kort. Övrigt Företrädare framförde även att afrosvenskar som är verksamma inom kulturvärlden behöver lyftas fram och att representationen av afrosvenskar inom detta område behöver öka. 6 (6)

Minnesanteckningar Sakråd om islamofobi, 30 augusti 2017

Minnesanteckningar Sakråd om islamofobi, 30 augusti 2017 2017-09-29 Ku2017/01663/DISK Kulturdepartementet Enheten för diskrimineringsfrågor Minnesanteckningar Sakråd om islamofobi, 30 augusti 2017 Mötet inleddes med att statssekreterare Karin Strandås välkomnade

Läs mer

Inbjudan till sakråd om islamofobi den 30 augusti 2017

Inbjudan till sakråd om islamofobi den 30 augusti 2017 2017-06-21 Kulturdepartementet Inbjudan till sakråd om islamofobi den 30 augusti 2017 Datum: 30 augusti 2017. Tid: 14.00 16.30. Plats: Kulturdepartementet, Drottninggatan 16. Bakgrund och inbjudan I den

Läs mer

Regeringens beslut. Regeringsbeslut Ku2016/02633/DISK. Kulturdepartementet. Forum för levande historia Box Stockholm

Regeringens beslut. Regeringsbeslut Ku2016/02633/DISK. Kulturdepartementet. Forum för levande historia Box Stockholm Regeringsbeslut 9 2016-11-24 Ku2016/02633/DISK Kulturdepartementet Forum för levande historia Box 2123 103 13 Stockholm Uppdrag till Forum för levande historia att samordna och följa upp den nationella

Läs mer

Slutredovisning av regeringsuppdraget angående kunskapshöjande åtgärder om afrofobi Ku2015/01668/DISK

Slutredovisning av regeringsuppdraget angående kunskapshöjande åtgärder om afrofobi Ku2015/01668/DISK Slutredovisning regeringsuppdrag 2017-03-31 Sida 1 (5) Diarienummer LED2015/213 handling 36 Handläggare Eva Nikell Status Beslutad Slutredovisning av regeringsuppdraget angående kunskapshöjande åtgärder

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till den nationella samordnaren för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism (Ju 2014:18) Dir.

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till den nationella samordnaren för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism (Ju 2014:18) Dir. Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till den nationella samordnaren för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism (Ju 2014:18) Dir. 2016:43 Beslut vid regeringssammanträde den 2 juni 2016 Utvidgning

Läs mer

Kommittédirektiv. En effektiv och ändamålsenlig tillsyn över diskrimineringslagen. Dir. 2018:99. Beslut vid regeringssammanträde den 30 augusti 2018

Kommittédirektiv. En effektiv och ändamålsenlig tillsyn över diskrimineringslagen. Dir. 2018:99. Beslut vid regeringssammanträde den 30 augusti 2018 Kommittédirektiv En effektiv och ändamålsenlig tillsyn över diskrimineringslagen Dir. 2018:99 Beslut vid regeringssammanträde den 30 augusti 2018 Sammanfattning En särskild utredare ska se över vilka åtgärder

Läs mer

Strategi och handlingsplan mot våldsbejakande extremism

Strategi och handlingsplan mot våldsbejakande extremism POLICY Datum 2019-07-01 Beslutande Dnr Beteckning Sida 1(6) Giltighetstid Aktualitetsprövning/revidering senast Dokumentkategori Författningssamling Övergripande styrdokument Verksamhetseget dokument Strategi

Läs mer

Uppdrag till Statens institutionsstyrelse att utveckla det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism

Uppdrag till Statens institutionsstyrelse att utveckla det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism Regeringsbeslut 4 2016-10-13 Ku2016/02296/D Kulturdepartementet Statens institutionsstyrelse Box 30224 104 25 Stockholm Uppdrag till Statens institutionsstyrelse att utveckla det förebyggande arbetet mot

Läs mer

Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10)

Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) YTTRANDE 1/5 Kulturdepartementet Registrator 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) Region Östergötland har beretts möjlighet att inkomma med synpunkter på EU på hemmaplan

Läs mer

Kommittédirektiv. Stärkt skydd mot tvångsäktenskap och. och barnäktenskap. Dir. 2010: Beslut vid regeringssammanträde den 20 maj 2010

Kommittédirektiv. Stärkt skydd mot tvångsäktenskap och. och barnäktenskap. Dir. 2010: Beslut vid regeringssammanträde den 20 maj 2010 Kommittédirektiv Stärkt skydd mot tvångsäktenskap och barnäktenskap Dir. 2010: Beslut vid regeringssammanträde den 20 maj 2010 Sammanfattning av uppdraget Den svenska rättsordningen godtar inte tvångs

Läs mer

Betänkande SOU 2016:44 Kraftsamling mot antiziganism

Betänkande SOU 2016:44 Kraftsamling mot antiziganism Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-10-10 Handläggare Carolina Morales Telefon: 08-508 25 146 Till Socialnämnden 2016-10-25 Betänkande

Läs mer

Strategiskt program. för ett Sandviken fritt från. främlingsfientliga och rasistiska krafter KOMMUNFULLMÄKTIGE 2005 BIHANG NR 5

Strategiskt program. för ett Sandviken fritt från. främlingsfientliga och rasistiska krafter KOMMUNFULLMÄKTIGE 2005 BIHANG NR 5 Strategiskt program för ett Sandviken fritt från främlingsfientliga och rasistiska krafter KOMMUNFULLMÄKTIGE 2005 BIHANG NR 5 Innehållsförteckning Sid BAKGRUND...3 PLATTFORM...4 SYFTE...4 ORGANISATION...4

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för utredning om inrättande av ett nationellt center för romska frågor

Uppdragsbeskrivning för utredning om inrättande av ett nationellt center för romska frågor Bilaga till 88 2017-06-05 Kulturdepartementet Uppdragsbeskrivning för utredning om inrättande av ett nationellt center för romska frågor Sammanfattning En utredare ska närmare utreda hur ett nationellt

Läs mer

Transpersoner i Sverige Förslag för stärkt ställning och bättre levnadsvillkor (SOU 2017:92)

Transpersoner i Sverige Förslag för stärkt ställning och bättre levnadsvillkor (SOU 2017:92) REMISSVAR 2018-03-19 Dnr 3.9:0980/17 Kulturdepartementet Transpersoner i Sverige Förslag för stärkt ställning och bättre levnadsvillkor (SOU 2017:92) (dnr KU2017/02516/DISK) Utredningen om stärkt ställning

Läs mer

utdrag ur ansökan till MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

utdrag ur ansökan till MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor Projektet Afrovadå vadå afrofobi? utdrag ur ansökan till MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor Syfte Projektet är planerat som ett treårigt projekt med övergripande mål att motverka och

Läs mer

Uppdrag till Brottsoffermyndigheten att genomföra informationsoch utbildningsinsatser med anledning av en ny sexualbrottslagstiftning

Uppdrag till Brottsoffermyndigheten att genomföra informationsoch utbildningsinsatser med anledning av en ny sexualbrottslagstiftning Regeringsbeslut I:6 2018-02-22 Ju2018/01290/KRIM Justitiedepartementet Uppdrag till Brottsoffermyndigheten att genomföra informationsoch utbildningsinsatser med anledning av en ny sexualbrottslagstiftning

Läs mer

KS 10 22 MAJ 2013. Kommunstyrelsen. Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta. att avge yttrande i enlighet med bilaga 1.

KS 10 22 MAJ 2013. Kommunstyrelsen. Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta. att avge yttrande i enlighet med bilaga 1. KS 10 22 MAJ 2013 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Lagerkvist Monika Datum 2013-05-07 Diarienummer KSN-2013-0476 Kommunstyrelsen Arbetsmarknadsdepartementet: Betänkande av utredningen om ett effektivare

Läs mer

Riksrevisionens rapport om it-relaterad brottslighet

Riksrevisionens rapport om it-relaterad brottslighet Justitieutskottets betänkande 2015/16:JuU27 Riksrevisionens rapport om it-relaterad brottslighet Sammanfattning Utskottet föreslår att riksdagen lägger skrivelsen om Riksrevisionens rapport om it-relaterad

Läs mer

Lagstiftningsöverläggningar (Offentlig överläggning i enlighet med artikel 16.8 i fördraget om Europeiska unionen)

Lagstiftningsöverläggningar (Offentlig överläggning i enlighet med artikel 16.8 i fördraget om Europeiska unionen) Kommenterad dagordning Rådet (utbildning, ungdom, kultur och idrott) Utbildningsdepartementet 2017-02-06 Rådets möte (utbildning, ungdom, kultur och idrott) den 17 februari 2017 Kommenterad dagordning

Läs mer

Dokumentnamn: Handlingsplan mot våldsbejakande extremism Gäller: Hela kommunförvaltningen Upprättad av: Lars-Åke Wallin Beslutad av: Kommunstyrelsen

Dokumentnamn: Handlingsplan mot våldsbejakande extremism Gäller: Hela kommunförvaltningen Upprättad av: Lars-Åke Wallin Beslutad av: Kommunstyrelsen Sida: 1 (7) Handlingsplan mot våldsbejakande extremism 2017- Sida: 2 (7) INNEHÅLL 1. SAMMANFATTNING...3 2. UPPDRAG...3 3. SYFTE...3 4. MÅL...3 5. EKONOMI...3 6. PLANERADE ÅTGÄRDER...4 7. RAPPORTERING AV

Läs mer

Uppdrag att samordna och utveckla länsstyrelsernas arbete med mänskliga rättigheter

Uppdrag att samordna och utveckla länsstyrelsernas arbete med mänskliga rättigheter Regeringsbeslut 2 2017-03-09 Ku2017/00707 /DISK Ku2017/00255/DISK Kulturdepartementet Länsstyrelsen i Dalarnas län 791 84 Falun Uppdrag att samordna och utveckla länsstyrelsernas arbete med mänskliga rättigheter

Läs mer

Redovisning av uppdrag om skolväsendet och våldsbejakande extremism

Redovisning av uppdrag om skolväsendet och våldsbejakande extremism Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm 1 (6) Redovisning av uppdrag om skolväsendet och våldsbejakande extremism Härmed redovisas den del av uppdraget givet i regleringsbrev för Skolverket för budgetåret

Läs mer

Nuläge, utmaningar och tips i det kommunala arbetet med romsk inkludering

Nuläge, utmaningar och tips i det kommunala arbetet med romsk inkludering Nuläge, utmaningar och tips i det kommunala arbetet med romsk inkludering Informationsträff, Stockholm 190515 Mirelle Gyllenbäck, Länsstyrelsen i Stockholms län Strategin för romsk inkludering - mål Den

Läs mer

Betänkande av utredningen för ett stärkt civilsamhälle - Palett för ett stärkt civilsamhälle (SOU 2016:3) Ku2016/00504/D

Betänkande av utredningen för ett stärkt civilsamhälle - Palett för ett stärkt civilsamhälle (SOU 2016:3) Ku2016/00504/D Box 47073, 100 74 Stockholm Tel 08-68 42 3000 stadsmissionen.se Kulturdepartementet, 103 33 Stockholm ku.remissvar@regeringskansliet.se Betänkande av utredningen för ett stärkt civilsamhälle - Palett för

Läs mer

Yttrande över utkast till lagrådsremiss; Stärkt skydd mot diskriminering i skolan Ku2018/01543/RS

Yttrande över utkast till lagrådsremiss; Stärkt skydd mot diskriminering i skolan Ku2018/01543/RS Kulturdepartementet 103 33 Stockholm ku.remissvar@regeringskansliet.se Remissyttrande 2018-10-11 1 (6) Yttrande över utkast till lagrådsremiss; Stärkt skydd mot diskriminering i skolan Ku2018/01543/RS

Läs mer

Strategi Program» Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi Program» Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi Program» Plan Policy Riktlinjer Regler Motverka i Borås Stad Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program verksamheter och metoder i riktning

Läs mer

Allmänt om tillsyn och insyn

Allmänt om tillsyn och insyn 2017-01-13 Bilaga 1 Allmänt om tillsyn och insyn Vad är tillsyn och insyn? Tillsyn är en granskning som har till syfte att kontrollera om den verksamhet som granskas uppfyller de krav som följer av lagar

Läs mer

Kommittédirektiv. En nationell samordnare för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism. Dir. 2014:103

Kommittédirektiv. En nationell samordnare för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism. Dir. 2014:103 Kommittédirektiv En nationell samordnare för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism Dir. 2014:103 Beslut vid regeringssammanträde den 26 juni 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska i rollen

Läs mer

Copyright Brottsanalys 2014

Copyright Brottsanalys 2014 Copyright Brottsanalys 2014 BROTTSA ALYS Alice Bah Kuhnke vill använda muslimsk expertis Kulturdepartementet har tidigare anordnat ett dialogmöte med en rad organisationer och trossamfund för att diskutera

Läs mer

Revisionsrapport: granskning av kommunens förebyggande arbete avseende psykisk ohälsa hos barn och unga

Revisionsrapport: granskning av kommunens förebyggande arbete avseende psykisk ohälsa hos barn och unga KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 24 oktober 2018 8 Paragraf Diarienummer KS-2018/1846.912 Revisionsrapport: granskning av kommunens förebyggande arbete avseende psykisk

Läs mer

Nästa steg på vägen mot en mer jämlik hälsa - Förslag för ett långsiktigt arbete för en god och jämlik hälsa (SOU 2017:4)

Nästa steg på vägen mot en mer jämlik hälsa - Förslag för ett långsiktigt arbete för en god och jämlik hälsa (SOU 2017:4) REMISSYTTRANDE 1 (5) 2017-11-06 1456/17 Nästa steg på vägen mot en mer jämlik hälsa - Förslag för ett långsiktigt arbete för en god och jämlik hälsa (SOU 2017:4) (S2017/03553/FS) Myndigheten för ungdoms-

Läs mer

Uppdrag att vidta kunskapshöjande insatser för barn och unga om sina rättigheter

Uppdrag att vidta kunskapshöjande insatser för barn och unga om sina rättigheter Regeringsbeslut II:7 2015-10-01 S2015/06288/FST (delvis) Socialdepartementet Barnombudsmannen Box 22106 104 22 Stockholm Uppdrag att vidta kunskapshöjande insatser för barn och unga om sina rättigheter

Läs mer

Handlingsplan mot Våldsbejakande extremism. Antagen av Kommunstyrelsen 22 augusti Styrdokumentstyp: Riktlinjer

Handlingsplan mot Våldsbejakande extremism. Antagen av Kommunstyrelsen 22 augusti Styrdokumentstyp: Riktlinjer Handlingsplan mot Våldsbejakande extremism Antagen av Kommunstyrelsen 22 augusti 2016 Styrdokumentstyp: Riktlinjer Dnr 2/6 Innehållsförteckning Bakgrund och inriktning på arbetet... 3 Generella förebyggande

Läs mer

Bättre skydd mot diskriminering (SOU 2016:87)

Bättre skydd mot diskriminering (SOU 2016:87) Östermalms stadsdelsförvaltning socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-06-14 Handläggare Anne Menes Telefon: 08 508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2017-08-24 Bättre skydd mot diskriminering

Läs mer

RÅDGIVANDE KOMMITTÉN OM RAMKONVENTIONEN OM SKYDD FÖR NATIONELLA MINORITETER

RÅDGIVANDE KOMMITTÉN OM RAMKONVENTIONEN OM SKYDD FÖR NATIONELLA MINORITETER Strasbourg, 17 april 2008 GVT/COM/II(2008)001 RÅDGIVANDE KOMMITTÉN OM RAMKONVENTIONEN OM SKYDD FÖR NATIONELLA MINORITETER SVERIGES REGERINGS KOMMENTARER TILL RÅDGIVANDE KOMMITTÉNS ANDRA YTTRANDE OM GENOMFÖRANDET

Läs mer

Uppdrag till Länsstyrelsen i Stockholms län att göra en nulägesbeskrivning i kommuner med verksamhet för romsk inkludering

Uppdrag till Länsstyrelsen i Stockholms län att göra en nulägesbeskrivning i kommuner med verksamhet för romsk inkludering Regeringsbeslut I:5 2017-05-11 Ku2017/01295/DISK Kulturdepartementet Länsstyrelsen i Stockholms län Box 22067 104 22 Stockholm Uppdrag till Länsstyrelsen i Stockholms län att göra en nulägesbeskrivning

Läs mer

Beslut vid regeringssammanträde: Delegation för åtgärder mot felaktiga utbetalningar från trygghetssystemen Senast ändrad:

Beslut vid regeringssammanträde: Delegation för åtgärder mot felaktiga utbetalningar från trygghetssystemen Senast ändrad: Sök i Rättsdatabaserna Post 1 av 1 i DIR Dir nr: Dir. 2005:52 Departement: Fi Finansdepartementet Beslut vid regeringssammanträde: 2005-05-12 Rubrik: Delegation för åtgärder mot felaktiga utbetalningar

Läs mer

Övergripande plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017

Övergripande plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Barn- och utbildningsnämnden Övergripande plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Postadress: E-post: barn.utbildningsforvaltningen@askersund.se Askersunds kommun Tel.nr.: 0583-810 00

Läs mer

Handlingsplan Trygg och säker

Handlingsplan Trygg och säker 1/7 Beslutad när: 2016-05-30 121 Beslutad av Kommunfullmäktige Diarienummer: KS/2016:215-003 Ersätter: Gäller fr o m: 2016-05-30 Gäller t o m: 2018-12-30 Dokumentansvarig: Uppföljning: 2018 Säkerhetschef

Läs mer

Yttrande över betänkandet Nästa steg?- Förslag för en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:60) Dnr: Ku2017/01534/DISK

Yttrande över betänkandet Nästa steg?- Förslag för en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:60) Dnr: Ku2017/01534/DISK Kulturdepartementet 103 33 Stockholm 1 (5) Dnr 2017:01151 Yttrande över betänkandet Nästa steg?- Förslag för en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:60) Dnr: Ku2017/01534/DISK Sammanfattning Skolverkets

Läs mer

Synpunkter från Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige

Synpunkter från Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige SOU 2015:55 Nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck. Synpunkter från Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige Riksorganisationen för

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15141 av Christina Höj Larsen m.fl. (V) Nolltolerans

Motion till riksdagen: 2014/15141 av Christina Höj Larsen m.fl. (V) Nolltolerans Kommittémotion Motion till riksdagen: 2014/15141 av Christina Höj Larsen m.fl. (V) Nolltolerans 1 Innehållsförteckning 1 Innehållsförteckning...1 2 Förslag till riksdagsbeslut...1 3 Inledning...2 4 Nolltolerans

Läs mer

Bilaga 1 Redovisning regeringsuppdrag Sida 1 (8) Diarienummer LED 2018/142 handling 20. Telefon Fax

Bilaga 1 Redovisning regeringsuppdrag Sida 1 (8) Diarienummer LED 2018/142 handling 20. Telefon Fax Bilaga 1 Redovisning regeringsuppdrag 2019-03-29 Sida 1 (8) Diarienummer LED 2018/142 handling 20 Slutredovisning av uppdrag till Diskrimineringsombudsmannen (DO) om särskilda informationsinsatser gällande

Läs mer

Tidigare publicerad under Kommentaren på fliken Verksamhet. "Män mot hedersförtyck" med fokus mot tvångsäktenskap

Tidigare publicerad under Kommentaren på fliken Verksamhet. Män mot hedersförtyck med fokus mot tvångsäktenskap Tidigare publicerad under Kommentaren på fliken Verksamhet "Män mot hedersförtyck" med fokus mot tvångsäktenskap Många organisationer gör starka insatser mot hedersförtryck. En del har fokuserat på olika

Läs mer

Kommittédirektiv. Kraftsamling i arbetet mot antiziganism. Dir. 2014:47. Beslut vid regeringssammanträde den 20 mars 2014

Kommittédirektiv. Kraftsamling i arbetet mot antiziganism. Dir. 2014:47. Beslut vid regeringssammanträde den 20 mars 2014 Kommittédirektiv Kraftsamling i arbetet mot antiziganism Beslut vid regeringssammanträde den 20 mars 2014 Dir. 2014:47 Sammanfattning En kommitté en kommission mot antiziganism ska komplettera och förstärka

Läs mer

Kommunen skall kontinuerligt följa upp samt utvärdera skolplanen.

Kommunen skall kontinuerligt följa upp samt utvärdera skolplanen. 2010 Inledning Föreliggande plan ger uttryck för Nybro kommuns mål för verksamheten inom Barn- och utbildningsnämnden. Planen kompletterar de rikspolitiska målen. Verksamheternas kvalitetsredovisningar

Läs mer

2017 års riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

2017 års riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1 (10) Lärande Lärande Centralt Christian Jerhov Verksamhetsutvecklare 0302-52 12 04 2017 års riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier

Läs mer

GÅR DET ATT UTBILDA BORT DISKRIMINERING?

GÅR DET ATT UTBILDA BORT DISKRIMINERING? UTBILDNINGSKATALOG GÅR DET ATT UTBILDA BORT DISKRIMINERING? Det kan finnas många olika anledningar till att diskriminering sker och problem med diskriminering går inte alltid att utbilda bort. Kunskap

Läs mer

Yttrande över utkast till lagrådsremiss Stärkt skydd mot diskriminering i skolan

Yttrande över utkast till lagrådsremiss Stärkt skydd mot diskriminering i skolan / Kulturdepartementet 103 33 Stockholm 1 (8) Ku.remissvar Yttrande över utkast till lagrådsremiss Stärkt skydd mot diskriminering i skolan (Ku2018/01543/RS) Sammanfattning har beretts möjlighet att yttra

Läs mer

Stärkt ställning och bättre levnadsvillkor för transpersoner

Stärkt ställning och bättre levnadsvillkor för transpersoner 1(6) 2018-03-19 Kulturdepartementet Ulrika Hagström +46 70 5551220 ulrika.hagstrom@tco.se Stärkt ställning och bättre levnadsvillkor för transpersoner (SOU 2017:92) Utredningen om Stärkt ställning och

Läs mer

Basnivå avseende samverkansmyndigheters insatser vid mäns våld mot kvinnor och våld i nära relation

Basnivå avseende samverkansmyndigheters insatser vid mäns våld mot kvinnor och våld i nära relation Basnivå avseende samverkansmyndigheters insatser vid mäns våld mot kvinnor och våld i nära relation Myndigheternas insatser vid våld i nära relation ska bedrivas med god kvalitet i hela länet, med en likvärdig

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om bättre möjligheter att motverka diskriminering (A 2014:01) Dir. 2015:129

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om bättre möjligheter att motverka diskriminering (A 2014:01) Dir. 2015:129 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Utredningen om bättre möjligheter att motverka diskriminering (A 2014:01) Dir. 2015:129 Beslut vid regeringssammanträde den 3 december 2015 Utvidgning av och förlängd

Läs mer

Kommittédirektiv. Nationell satsning på medie- och informationskunnighet och det demokratiska samtalet. Dir. 2018:88

Kommittédirektiv. Nationell satsning på medie- och informationskunnighet och det demokratiska samtalet. Dir. 2018:88 Kommittédirektiv Nationell satsning på medie- och informationskunnighet och det demokratiska samtalet Dir. 2018:88 Beslut vid regeringssammanträde den 23 augusti 2018 Sammanfattning En särskild utredare

Läs mer

TILLÄGG I DELEGATIONSFÖRTECKNING FÖR BARN OCH UNGDOM UTIFRÅN NY LAGSTIFTNING

TILLÄGG I DELEGATIONSFÖRTECKNING FÖR BARN OCH UNGDOM UTIFRÅN NY LAGSTIFTNING Barn och Ungdom VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING Handläggare: Lena Skott Telefon: 08-508 20 032 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2006-07-20 SDN 2006-08-24 Dnr 403-263/2006 TILLÄGG I DELEGATIONSFÖRTECKNING FÖR BARN OCH UNGDOM

Läs mer

Skollagen innebär att vi bedriver en verksamhet som förebygger kränkande behandling.

Skollagen innebär att vi bedriver en verksamhet som förebygger kränkande behandling. Arbetet med att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling ska, tillsammans med rutinerna för det åtgärdande arbetet (upptäcka, utreda och åtgärda) återspeglas

Läs mer

Livsmedelsverket och kommunens livsmedelskontroll

Livsmedelsverket och kommunens livsmedelskontroll Att göra en anmälan Livsmedelsverket och kommunens livsmedelskontroll Livsmedelsverket är en statlig myndighet under Landsbygdsdepartementet. Tillsammans med kommuner och länsstyrelserna utför de livsmedelskontroller.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Tvedegårds förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Tvedegårds förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Tvedegårds förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Förslag till reviderad läroplan för förskolan

Förslag till reviderad läroplan för förskolan Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Kontorsutlåtande Sida 1 (6) Handläggare Cecilia Oscarsson Telefon: 08-508 12 195 Till Finansroteln Kommunstyrelsen Förslag till reviderad läroplan

Läs mer

Länsstyrelsens insatser gällande mäns våld mot kvinnor Årsrapport 2004

Länsstyrelsens insatser gällande mäns våld mot kvinnor Årsrapport 2004 Länsstyrelsens insatser gällande mäns våld mot kvinnor Årsrapport 2004 Avdelningen för tvärsektoriella uppdrag Februari 2005 Maria Lindberg INNEHÅLL 1. Inledning 3 2. Länsstyrelsens insatser. 3 2.1 Insatser

Läs mer

Övergripande plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 2018/2019

Övergripande plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 2018/2019 Barn- och utbildningsnämnden Övergripande plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 2018/2019 Postadress: E-post: barn.utbildningsforvaltningen@askersund.se Askersunds kommun Tel.nr.:

Läs mer

Förstärkt skydd mot diskriminering i skolan

Förstärkt skydd mot diskriminering i skolan Förstärkt skydd mot diskriminering i skolan Lärardagarna i Örebro 2 november 2010 George Svéd Diskrimineringsombudsmannen do@do.se, 08-120 20 700 Diskrimineringslagen och skollagen Lagarna uppbyggda kring

Läs mer

Likabehandlingsplan Förskolorna Framtidsfolket Sunnanäng

Likabehandlingsplan Förskolorna Framtidsfolket Sunnanäng Likabehandlingsplan 2015-2016 Förskolorna Framtidsfolket Sunnanäng Innehållsförteckning Bakgrund...3 Förskolorna Framtidsfolket 5 Fördjupningsområden 2015-2016...7 Rutiner för att utreda, åtgärda och följa

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö Måndag 27 april 2015 kl

Kommunkontoret i Bergsjö Måndag 27 april 2015 kl NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (11) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö Måndag 27 april 2015 kl. 14.00-16.30 ande Natrix Öjemark (C) Ordförande Katarina Roos (V) Ledamot

Läs mer

Instruktion för kommunstyrelsens råd för mänskliga rättigheter

Instruktion för kommunstyrelsens råd för mänskliga rättigheter Utlåtande 2015: RI+IX (Dnr 012-1555/2014) Instruktion för kommunstyrelsens råd för mänskliga rättigheter Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. 1. Instruktionen för kommunstyrelsens

Läs mer

Luleå kommun/buf sid 1/5 Ängesbyns förskola Rektor Annika Häggstål ÄNGESBYNS FÖRSKOLA. Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Luleå kommun/buf sid 1/5 Ängesbyns förskola Rektor Annika Häggstål ÄNGESBYNS FÖRSKOLA. Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Luleå kommun/buf sid 1/5 ÄNGESBYNS FÖRSKOLA Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Verksamhetsår 2012/2013 Luleå kommun/buf sid 2/5 Vår vision Alla på vår förskola ska känna sig

Läs mer

Nationella minoriteter

Nationella minoriteter Kommunikationsavdelningen/Produktionsavdelningen PM59100 PM59008 2.1 Innehåll Sammanfattning... 3 Uppdraget... 3 Metod för att utveckla former för dialog och inflytande... 3 Metoder för dialog... 3 Myndighetssamarbete...

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM54. Förebyggande av radikalisering som leder till terrorism och våldsbejakande extremism

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM54. Förebyggande av radikalisering som leder till terrorism och våldsbejakande extremism Regeringskansliet Faktapromemoria Förebyggande av radikalisering som leder till terrorism och våldsbejakande extremism Justitiedepartementet 2014-02-18 Dokumentbeteckning KOM (2013) 941 slutlig MEDDELANDE

Läs mer

Fördelning av medel för demokrati- och utvecklingsarbete 2015

Fördelning av medel för demokrati- och utvecklingsarbete 2015 Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2015-05-27 Handläggare Monica Slama Telefon: 08-508 23 092 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Uppdrag angående nationellt centrum för kunskap om våld och andra övergrepp mot barn

Uppdrag angående nationellt centrum för kunskap om våld och andra övergrepp mot barn Regeringsbeslut II:3 2014-08-21 S2012/275/FST (delvis) Socialdepartementet Socialstyrelsen 106 30 Stockholm Uppdrag angående nationellt centrum för kunskap om våld och andra övergrepp mot barn Regeringens

Läs mer

Förskolan Västanvinden

Förskolan Västanvinden Förskolan Västanvinden PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Denna plan gäller till och med 31/12-15 Innehåll Vår plan Mål och vision Bakgrund Definition av centrala begrepp (enligt JämO) Ansvarsfördelning

Läs mer

Fem förslag för ett bättre Sverige. så bekämpar vi ungdomsbrottslighet och människohandel.

Fem förslag för ett bättre Sverige. så bekämpar vi ungdomsbrottslighet och människohandel. Fem förslag för ett bättre Sverige så bekämpar vi ungdomsbrottslighet och människohandel. Fredrik Reinfeldts jultal 16 december 2013 Fem förslag för ett bättre Sverige så bekämpar vi ungdomsbrottslighet

Läs mer

Kunskapsbaserad och jämlik vård, SOU 2017:48

Kunskapsbaserad och jämlik vård, SOU 2017:48 Sundbyberg 2017-10-20 Dnr.nr: S2017/03403/FS Vår referens: Sofia Karlsson Mottagarens adress: s.registrator@regeringska nsliet.se, s.fs@regeringskansliet.se Kunskapsbaserad och jämlik vård, SOU 2017:48

Läs mer

Arbete mot diskriminering och kränkande behandling inom för- och grundskola

Arbete mot diskriminering och kränkande behandling inom för- och grundskola Arbete mot diskriminering och kränkande behandling inom för- och grundskola Dokumenttyp Riktlinjer Fastställd/upprättad 2014-10-15 av Kommunstyrelsen 131 Senast reviderad - Detta dokument gäller för Barn

Läs mer

Främlingsfienden inom oss (SOU 2012:74)

Främlingsfienden inom oss (SOU 2012:74) SOCIALFÖRVALTNINGEN ADMINISTRATIVA AVDEL NINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SON 2013-04-16 SID 1 (6) 2013-03-25 Handläggare: Lisbeth Westerlund Telefon: 08-508 25 016 Till Socialnämnden Svar på remiss av betänkande

Läs mer

Särskild utbildning för vuxnas plan

Särskild utbildning för vuxnas plan Särskild utbildning för vuxnas plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Lärcenter Falköping, maj 2013. Kontaktpersoner personal: Kerstin Larsson

Läs mer

Uppdrag till Statistiska centralbyrån att ta fram förslag till indikatorer för regeringens nationella arbete för mänskliga rättigheter

Uppdrag till Statistiska centralbyrån att ta fram förslag till indikatorer för regeringens nationella arbete för mänskliga rättigheter Regeringsbeslut I:18 2018-08-30 Ku2018/01727/DISK Kulturdepartementet Statistiska centralbyrån Box 24300 104 51 STOCKHOLM Uppdrag till Statistiska centralbyrån att ta fram förslag till indikatorer för

Läs mer

Kraftsamling mot antiziganism (SOU 2016:44) (dnr Ku2016/01696/DISK)

Kraftsamling mot antiziganism (SOU 2016:44) (dnr Ku2016/01696/DISK) 2016-12-13 42029-2016 1(5) Regeringskansliet Kulturdepartementet 103 00 Stockholm Kraftsamling mot antiziganism (SOU 2016:44) (dnr Ku2016/01696/DISK) Länsstyrelsen i Västra Götalands län yttrar sig över

Läs mer

Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1 (8) 2013-08-15 Lärande Lärande Centralt Christian Jerhov Verksamhetsutvecklare 0302 52 12 04 Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Upprättad 2018-04-18 gällande verksamhetsår 2017/2018 Bakgrund Vi är skyldiga att följa: FNs Barnkonvention (http://www.scribd.com/doc/34000103/barnkonventionen-i-sin-

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen. Tvedegårds förskola. Främja, förebygg, upptäck och åtgärda

Barn- och utbildningsförvaltningen. Tvedegårds förskola. Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Tvedegårds förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

FÖRSKOLAN LINDEN. Trygghetsplan. Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling

FÖRSKOLAN LINDEN. Trygghetsplan. Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling FÖRSKOLAN LINDEN Trygghetsplan Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2015-2016 INNEHÅLL Innehåll... 2 1. Inledning... 4 2. Styrdokument... 4 2.1 Diskrimineringslagen... 4 2.2 Skollagen

Läs mer

Rapport om svenska satsningar relaterade till initiativet om medborgarkonsultationer

Rapport om svenska satsningar relaterade till initiativet om medborgarkonsultationer Promemoria November 2018 Statsrådsberedningen Kansliet för samordning av EU-frågor Rapport om svenska satsningar relaterade till initiativet om medborgarkonsultationer Bakgrund I början av 2016 visade

Läs mer

Övergripande plan för att förebygga kränkande behandling, trakasserier och diskriminering 2019/2020

Övergripande plan för att förebygga kränkande behandling, trakasserier och diskriminering 2019/2020 Barn- och utbildningsnämnden Övergripande plan för att förebygga kränkande behandling, trakasserier och diskriminering 2019/2020 Postadress: E-post: barn.utbildningsforvaltningen@askersund.se Askersunds

Läs mer

1000 minoritetsspråk(ram) Revitalisering av nationella

1000 minoritetsspråk(ram) Revitalisering av nationella Regeringsbeslut 48 2015-12-17 Ku2015/03083/DISK Kulturdepartementet Länsstyrelsen i Stockholms län Box 22067 104 22 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende anslagen 7:1 och 7:2 Åtgärder för

Läs mer

Bilaga 6. 4 Sammanfattning och åtgärdsförslag

Bilaga 6. 4 Sammanfattning och åtgärdsförslag Utdrag ur Diskriminering av romer i Sverige - rapport från DO:s projekt åren 2002 och 2003 om åtgärder för att förebygga och motverka etnisk diskriminering av romer (s 50-54) 4 Sammanfattning och åtgärdsförslag

Läs mer

Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om att stärka arbetet med mänskliga rättigheter på kommunal nivå

Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om att stärka arbetet med mänskliga rättigheter på kommunal nivå MEDDELANDE FRÅN STYRELSEN NR 4 2014-06-13 Vårt dnr 14/1994 Avdelningen för ekonomi och styrning Björn Kullander Kommunstyrelserna Landstingsstyrelserna/regionstyrelserna Överenskommelse mellan staten och

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Stigtomta förskolor 2015/2016 Innehållsförteckning 1. Grunduppgifter 2. Syfte 3. Bakgrund 4. Centrala begrepp 5. Förskolans vision 6. Delaktighet 7.

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 760.2

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 760.2 Bromölla kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 760.2 Antagen/Senast ändrad Gäller från Dnr Kf 2013-09-30 163 2013-10-01 2012/573 POLITISKT PROGRAM FÖR ARBETE MED FRÅGOR KRING FUNKTIONSHINDER Politiskt

Läs mer

Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera

Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera SOU 2016:94 Saknad! Utredningens uppdrag: Kartlägga långvarig och ofta förekommande frånvaro, ogiltig+giltig Analysera orsakerna Föreslå förbättrat arbete

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Styrelsen 2013-10-24 Sida 80 (91) 52 Samverkan mot våld Samverkan mot våld har varit ett projekt i Norrbotten under åren 2011-2012. Projektet har syftat till att

Läs mer

Kopia. Uppdrag till Polismyndigheten och andra berörda myndigheter att utveckla den myndighetsgemensamma satsningen mot organiserad brottslighet

Kopia. Uppdrag till Polismyndigheten och andra berörda myndigheter att utveckla den myndighetsgemensamma satsningen mot organiserad brottslighet Kopia Regeringsbeslut II:2 2015-12-01 Ju2015/09350/PO Justitiedepartementet Polismyndigheten Box 12256 102 26 Stockholm Uppdrag till Polismyndigheten och andra berörda myndigheter att utveckla den myndighetsgemensamma

Läs mer

Social resursförvaltning. Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0901/16

Social resursförvaltning. Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0901/16 Social resursförvaltning Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-11-23 Diarienummer 0901/16 Social utveckling Lotta Lidén Lundgren Telefon 031-367 94 54 E-post: lotta.liden@socialresurs.goteborg.se Återkoppling

Läs mer

En feministisk regjering under GREVIOs lupe

En feministisk regjering under GREVIOs lupe En feministisk regjering under GREVIOs lupe Svenske erfaringer med konvensjonen Johannes Evers Gester - Jämställdhetsenheten Socialdepartementet 1 Sveriges rapportering om Istanbulkonventionen 2017( 2020)

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 44-2016:11135 Heldagsskolan rullen AB Org.nr. 556611-1430 Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Heldagsskolan Rullen grundsär belägen i Solna kommun 2 (7) Dnr 44-2016:11135 Tillsyn i Heldagsskolan

Läs mer

Yttrande över betänkandet Ökat skydd mot hedersrelaterad brottslighet (SOU 2018:69)

Yttrande över betänkandet Ökat skydd mot hedersrelaterad brottslighet (SOU 2018:69) Sida 1 (5) Ert datum Er beteckning Ju2018/04195/L5 Justitiedepartementet Straffrättsenheten över betänkandet Ökat skydd mot hedersrelaterad brottslighet (SOU 2018:69) Åklagarmyndigheten tillstyrker lagförslagen

Läs mer

Kommittédirektiv. En delegation mot överutnyttjande av och felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen. Dir. 2016:60

Kommittédirektiv. En delegation mot överutnyttjande av och felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen. Dir. 2016:60 Kommittédirektiv En delegation mot överutnyttjande av och felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen Dir. 2016:60 Beslut vid regeringssammanträde den 30 juni 2016 Sammanfattning En kommitté i form av

Läs mer

Yttrande angående betänkandet Värna demokratin mot våldsbejakande extremism Nationell samordning och kommunernas ansvar (SOU 2016:92)

Yttrande angående betänkandet Värna demokratin mot våldsbejakande extremism Nationell samordning och kommunernas ansvar (SOU 2016:92) Yttrande 1(5) Tony Engström Handläggare krisberedskap 010-2233243 Kulturdepartementet Enheten för demokrati och det civila samhället ku.remissvar@regeringskansliet.se tony.engstrom@lansstyrelsen.se Yttrande

Läs mer

Betänkandet (SOU 2016:87) Bättre skydd mot diskriminering

Betänkandet (SOU 2016:87) Bättre skydd mot diskriminering YTTRANDE 2017-09-18 Dnr 3.9:0458/17 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet (SOU 2016:87) Bättre skydd mot diskriminering (dnr Ku2016/02814/DISK) Inledning Barnombudsmannens synpunkter på utredningens

Läs mer

Likabehandlingsplan samt handlingsplan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan samt handlingsplan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan samt handlingsplan mot kränkande behandling Denna plan gäller för Viva komvux Gunilla Wallmarks ansvarsområden Upprättad 160907 Rev 190312 Vision VIVA Komvux är en verksamhet med vuxenutbildning

Läs mer

Konsekvensutredning avseende förslag till allmänna råd om arbetet mot diskriminering och kränkande behandling

Konsekvensutredning avseende förslag till allmänna råd om arbetet mot diskriminering och kränkande behandling 1 (5) Konsekvensutredning avseende förslag till allmänna råd om arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Bakgrund Med anledning av den nya skollagen (2010:800) har Skolverket beslutat att ta

Läs mer