Naturtyper enligt Natura 2000 Områdets naturtyper (se tabell 1 och bilaga 1) konstaterades vid fältbesök

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Naturtyper enligt Natura 2000 Områdets naturtyper (se tabell 1 och bilaga 1) konstaterades vid fältbesök"

Transkript

1 1(9) Bevarandeplan för Natura 2000-område SE psci beslutat av Regeringen SCI fastställt av EU-kommissionen Bevarandeplan kungjord av Länsstyrelsen i Skåne län Kommun: Lund Läge: 7 km O Lund Markägare: Naturvårdsverket Areal: 36,6 hektar är förutom ett Natura 2000-område också: av riksintresse för naturvård M:N86 (4 kap. miljöbalken) med i naturvårdsprogrammet för Skåne län 1996 med i kommunens Naturvårdsplan 1990 med i kommunens Översiktsplan 1998 nationalpark sedan 1918 av riksintresse för kulturmiljövården Vad betyder Natura 2000? Natura 2000-områdena ska bidra till att skyddsvärda naturtyper och arter får ett långsiktigt bevarande. Att en mark brukas på ett lämpligt sätt är i många fall en förutsättning för att skyddsvärda naturtyper och arter ska kunna bevaras. Bevarandeplanen ska peka ut naturvärdena för ett område och beskriva vad som krävs för att värdena långsiktigt ska finnas kvar. Naturtyper enligt Natura 2000 Områdets naturtyper (se tabell 1 och bilaga 1) konstaterades vid fältbesök Tabell 1. s naturtyper med arealer 2002 och Natura 2000-koder inom parentes. Naturtyp Areal (ha) Bokskog av örtrik typ (9130) 8,3 Ek-avenbokskog av buskstjärnblommatyp (9160) 14,8 * Alluviala lövskogar, som tidvis är översvämmade (91E0) 0,6 Ek-alm-askblandskog längs vattendrag (91F0) 13,0 Totala arealen naturtyper: 36,65 *=prioriterad naturtyp enligt Natura 2000 Postadress Besöksadress Telefon Telefax Plusgiro/Bankgiro E-post www Malmö Kungsgatan vx lansstyrelsen@m.lst.se Kristianstad Ö Boulevarden 62 A vx

2 2(9) Bevarandesyfte och bevarandemål Det övergripande bevarandesyftet är att upprätthålla ovan nämnda naturtyper i gynnsam bevarandestatus inom den biogeografiska regionen. För innebär detta följande bevarandemål: Areal Den geografiska utbredningen av naturtyperna i tabell 1 får variera över tiden inom området. Samtliga nu förekommande naturtyperna ska dock alltid förekomma och den sammanlagda arealen naturtyper ska vara minst 36 ha. Struktur och funktion Den örtrika bok- och ekskogen, blandlövskogen med ek-alm-ask och klibbalskogen längs bäcken i ska lämnas för fri utvecklig mot ett naturskogsliknande tillstånd. Typiska arter De för respektive naturtyp typiska arterna (t ex gulplister, gulsippa, lundslok och myskmadra) ska förekomma i livskraftiga populationer i området. Framtida uppföljning av planen kan medföra att nuvarande bevarandemål ändras och att nya mål läggs till. Beskrivning Områdesbeskrivning Blandlövskogen i är en liten rest av tidigare större och mer eller mindre sammanhängande lövskogsområden vid Romeleåsens bas. Dessa skogsområden sträckte sig från Skrylleområdet i nordväst till Fyledalen i sydöst. s historia är dynamisk och omfattar perioder med intensivt bete av framförallt häst, kraftigt virkesuttag och igenväxning. Beteskontinuiteten har en 1000-årig historia av framförallt hästbete (under större delen av denna period tillhörde området Dalby kungsgård), vilka ersattes av oxar på 1800-talet. I början av 1900-talet fanns omfattande avverkningsplaner för, vilka stoppades i och med bildandet av nationalparken 1918 då betet också helt. Under 1900-talet utfördes gallringar för att gynna äldre träd, i synnerhet de kraftiga ekarna. Dessa träd härstammar från en period under 1700-talets början då skogen fick utvecklas fritt. Jordmånen utgörs av grovkroniga, näringsfattiga jordlager (nordostmorän), övertäckta av finkornigare, kalkrikt material utan större stenar (baltisk morän). Det senare lagret är näringsrikt och har bidragit till att en frodig, örtrik flora har utvecklats i området.

3 3(9) Genom skogen löper an bäck i vars botten de båda jordlagren syns tydligt. Inom området finns även en över 1000-årig jordvall, den så kallade Hästhagevallen, som kan ha varit allt från kultplats till tidig bosättning. Skogen avsattes som nationalpark 1918 då den ansågs vara den enda naturliga ädellövskogen som fanns kvar på slätten. I samband med detta upphörde betet och den tidigare ljusa, öppna skogen förändrades drastiskt och övergick i en tät blandlövskog med ett rikligt buskskikt och en rik vårflora. Tidigare hade bärande träd såsom ek och bok gynnats, men nu tog alm och ask överhand. Skogen består idag framförallt av örtrika ek-, bok- och blandlövskogar där utvecklingen går mot ett naturskogsliknande tillstånd. Almsjukan har gått hårt åt almbestånden, vilket tillfälligt skapat en bitvis ljusöppen skog. Fågel- och insektslivet är rikt och det förekommer även ett flertal sällsynta lav- och mossarter. Den fuktiga miljön är också en bra biotop för många mollusker. Dagens fria utveckling av skogen leder förhoppningsvis till att man på sikt kan få en uppfattning om hur den naturliga skogen sett ut i Skåne innan mänsklig påverkan blev alltför påtaglig. Den väldokumenterade kulturhistorien, de höga biologiska och vetenskapliga värdena och skogens popularitet som utflyktsmål, gör området mycket värdefullt ur biologiska, vetenskapliga och sociala aspekter. Naturtyper De dominerande naturtyperna i är örtrik bok- (9130) och ekskog (9160), samt blandlövskog med ek, alm och ask (91F0). Förutom de dominerande trädslagen för respektive naturtyp förekommer stora inslag av alm, ask, björk, bok och ek. Buskskiktet är välutvecklat med hassel, hagtorn, alm, ask och lönn. Markvegetationen domineras på våren av vit- och gulsippor, som övergår i en sommaraspekt med skogsbingel och kirskål. På våren förekommer även hålnunneört, svalört och vårlöksarter och på sommaren lundgröe, lundslok, långsvingel, hässlebrodd, gulplister, myskmadra och nejlikrot. Partierna med klibbal längs bäcken ingår i alluviala lövskogar, som tidvis är översvämmade (91E0). hyser rikligt med hotade eller sällsynta arter som är knutna till ädellövskog, till exempel stor sönderfallslav, brun lundlav och broddnäbbmossa. Rödlistade arter I bilaga 2 redovisas de arter i s Natura 2000-område vars överlevnad inte långsiktigt är säkrad i Sverige enligt Rödlistade arter i Sverige 2005.

4 4(9) Förutsättningar för gynnsam bevarandestatus Ett nära samarbete mellan berörda myndigheter och den som äger eller brukar en mark är en av de viktigaste förutsättningarna för att ett områdes värdefulla livsmiljöer och arter ska finnas kvar. Den skogliga kontinuiteten och en varierad åldersstruktur på skogen är en förutsättning för förekomsten av höga naturvärden i områdets skogstyper. Olika strukturer, såsom död ved och träd i olika nedbrytningsstadier, är betydelsefulla för en hög biologisk mångfald med ett antal sällsynta och hotade arter. En förutsättning för att uppnå en långsiktligt gynnsam bevarandestatus är en obruten kontinuitet av grova träd och död ved. I naturtyper med gynnsam bevarandestatus ska de typiska arterna förekomma i långsiktigt livskraftiga populationer. Ytterligare information om naturtyperna i tabell 1 kan hämtas från Naturvårdsverkets art- och biotopvägledningar under rubrikerna Förutsättningar för gynnsam bevarandestatus och Ekologiska krav. Se Naturvårdsverkets webbplats Risk för skada De största riskerna för områdets naturtyper är: avverkning av grova träd och bortplockning av död ved igenväxning av skogarna med beskuggning av grova träd och död ved förändring av hydrologin i eller utanför området övergödning eller annan förorening av grund- och ytvatten gödslings- och försurningseffekter från nedfall av luftburna föroreningar bebyggelse, vägar, anläggningar och annan markexploatering och markanvändningsförändring i angränsande områden Naturvärdena i naturskogsliknande ädellövskogar kräver en viss slutenhet på krontäckningen och åldersstruktur på skogen för att kunna bibehållas. Till skillnad från äkta naturskogar är en ren kulturprodukt som under minst 1000 år har påverkats av periodvis virkesuttag, intensivt bete och igenväxning. I kulturpåverkade skogar är de stora naturvärdena oftast knutna till träden. Många av organismerna i dessa miljöer har krav på en ljusare och varmare miljö än vad en sluten skog kan ge. När hävden upphörde under 1900-talets början i blev skogen tätare och vegetationens artsammansättning förändrades. Resultatet blev bland annat att ljusälskande moss- och lavarter minskade i antal eller försvann och ersattes av mera skuggtåliga arter (Ekman 1990, Kristensson 2002). Idag finns få kulturskogar kvar i den kontinentala regionen. De flesta har slutit sig från att ha varit öppna, betade skogar och många sköts idag med ett rationellt skogsbruk.

5 5(9) Den höga markfuktigheten i är en förutsättning för bevarande av framförallt ek-alm-ask blandlövskogen i skogen. De omgivande markerna ingår i en intensivt utnyttjad jordbruksbygd som kontinuerligt har dränerats och utsatts för produktionshöjande åtgärder. påverkas även av en ständig tillförsel av näringsämnen genom det atmosfäriska kvävenedfallet och framför allt brynen tillförs näring från omkringliggande åkrar. Mest påverkade av näringsämnen är de västra och södra skogsbrynen där det finns en risk för minskade naturvärden på grund av detta. Idag är målsättningen med den fria utvecklingen i att återskapa en tät ädellövskog med naturlig intern dynamik. Många av arterna som är knutna till skogen kräver en viss slutenhet på krontäckningen och varierad åldersstruktur på skogen för att kunna överleva i livskraftiga populationer. Alla former av skogsbruk måste undvikas om skogen ska kunna utvecklas fritt mot ett ursprungligt tillstånd. Eftersom förutsättningarna för skogens utveckling inte är desamma idag som när den ursprungligen uppstod kan dock viss gallring vara tillåten för att påskynda förloppet mot en naturligt varierad artsammansättning. T ex är asken idag vanlig, en art som missgynnas starkt av bete, men eftersom den är ljusälskande kan den, på sikt, komma att begränsas när skogen sluter sig. Ytterligare information om naturtyperna i tabell 1 kan hämtas från Naturvårdsverkets art- och biotopvägledningar under rubriken Hotbild. Se Naturvårdsverkets webbplats Bedömning av bevarandestatus Vid fältbesök i bedömdes bevarandestatusen för naturtyperna (tabell 2) och baserades bland annat på följande: i ek-avenbokskogen finns ett stort askuppslag, i blandlövskogen har almarna dött och markfloran är hyggesliknande, förekomsten av typiska arter är god, extremt riklig förekomst av spansk skogssnigel. Tabell 2. Bevarandestatus 2002 för områdets naturtyper. Naturtyp Bevarandestatus Bokskog av örtrik typ (9130) Mycket gott bevarande Ek-avenbokskog av buskstjärnblommatyp (9160) Gott bevarande * Alluviala lövskogar, som tidvis är översvämmade (91E0) Mycket gott bevarande Ek-alm-askblandskog längs vattendrag (91F0) Ordinärt bevarande * prioriterad naturtyp enligt Natura 2000 Skydd och bevarandeåtgärder Ingrepp som på ett betydande sätt kan påverka miljön i ett Natura 2000-område kräver tillstånd av länsstyrelsen enligt 7 kapitlet miljöbalken. Detta gäller oavsett om

6 6(9) ingreppet sker inom eller utanför ett Natura 2000-område. Bevarandeplanen ska också fungera som underlag för bedömningen av om tillstånd behövs och om tillstånd kan ges. Markägare har rätt till ersättning om tillstånd inte kan ges och Natura 2000 innebär avsevärda begränsningar i pågående markanvändning inom den berörda delen av fastigheten. Mer information finns i Naturvårdsverkets broschyr Natura 2000 Värdefull natur i Sverige och på Naturvårdsverkets webbplats Skydd avsattes som nationalpark Skötselplan för nationalparken fastställdes och reviderades Omgivande marker ska skyddas mot exploatering, grundvattensänkande åtgärder mm med stöd av gällande lagstiftning (plan- och bygglagen, miljöbalken med flera lagar). Bevarandeåtgärder Staten har det övergripande ansvaret för skötseln av Natura 2000-områden och för att bevarandemålen uppnås. En förutsättning för att nå målen är ett gott samarbete mellan staten och den eller dem som äger eller brukar marken. Om skötseln av ett Natura område orsakar merkostnader för en markägare eller arrendator kan ersättning fås, till exempel miljöersättning för betesmarker. Markägaren kan även skriva skötselavtal med Länsstyrelsen. Mer information om regler, ansvar och ersättningar i samband med Natura 2000 finns i Naturvårdsverkets broschyr Natura 2000 Värdefull natur i Sverige och på Naturvårdsverkets webbplats Restaureringsåtgärder Avverkning av enstaka starkt fröproducerande askar samt vegetation runt vidkroniga ekar får ske i blandlövskogen med ek-alm-ask respektive i den ekdominerade skogen. Löpande skötsel På partier med almdöd får en naturvårdsinriktad skötsel med svaga gallringar bedrivas för att gynna en blandning av ek, alm och ask. Målet är att återskapa en flerskiktad skog med varierad artsammansättning och goda förutsättningar för självföryngring. Grova träd och död ved ska sparas. Naturtyperna ska, så långt det är möjligt, lämnas för fri utveckling mot ett naturskogsliknande tillstånd, det vill säga ingen avverkning av grova träd, gallring, bortstädning av död ved eller underhåll av befintliga skogsdiken. Sly och stubbskott får röjas i områdets kärrpartier för att gynna ekförekomst och föryngring. Lönn får avverkas i partier med klibbal.

7 7(9) Barrträd och främmande trädslag ska inte förekomma. Viktigt att tänka på Alla som planerar att utföra en åtgärd som man tror kan påverka ett områdes naturvärden ska på ett tidigt stadium kontakta Länsstyrelsen. Det underlättar eventuell tillståndsprövning som Länsstyrelsen ska göra. När det gäller åtgärder på skogsmark ska istället Skogsvårdstyrelsen kontaktas. Uppföljning 1. Kontroll av naturtypernas areal, struktur och funktion och typiska arter vart 5-6 år. 2. Inventering av hotade/sällsynta arters (bilaga 2) förekomster ska regelbundet utföras, minst vart 5-6 år. 3. Sammanställning och utvärdering av skydd och meddelade tillstånd. 4. Årlig rapport om reservatets skötsel och utveckling (skötselplan). Övrigt Bevarandeplanen gäller tills vidare. Bevarandeplanen kommer att revideras om ny kunskap ger anledning till det. Referenser Arup U, Ekman S, Mattsson J-E Skyddsvärda lavar i sydvästra Sverige. LBF-förlaget, Lund Arup U, Hanson S-Å, Huggert L Rödlistade arter i sydskånska trädmiljöer. Naturskyddsföreningen i Skåne. Ekman S Lavfloran i. Sv. Bot. Tidskr. 84: Ekström G Beskrivning till kartbladet Hardeberga. SGU Ser. Ad. No 1. Stockholm. Emanuelsson U., Bergendorff C., Billqvist M., Lewan N Det skånska kulturlandskapet. Naturskyddsföreningen i Skåne. BTJ Tryck AB, Lund. Gärdenfors U. (ed.) Rödlistade arter i Sverige ArtDatabanken, SLU, Uppsala. Kristensson, G Mossfloran i under 50år. SBT 96: Lindgren, L Skötsel av lövskogsområden. Vegetationsförändringar i. Med. från forskargruppen för skötsel av naturreservat. Nr 11. Avd. Ekol. Bot., Lunds univ. Lindquist, B Acta Phytogeographica Suecica 10. Lunds kommun Grönstruktur- och naturvårdsprogram för Lunds kommun bevarande och utveckling. Stadsbyggnadskontoret och Tekniska förvaltningen. Löfroth M. (ed.) Svenska naturtyper i det europeiska nätverket Natura Naturvårdsverket. Naturvårdverket förlag.

8 8(9) Naturvårdsplan för Lunds kommun Park- och Naturvårdsnämnden i Lunds kommun. Länsstyrelsen i Skåne län Från Sandhammaren till Kullaberg - Naturvårdsprogram för f.d. Malmöhus län. Nordiska Ministerrådet Vegetationstyper i Norden. (ed. Lars Påhlsson). TemaNord 1994:665. Nordiska Ministerådets sekretariat. Översiktsplan för Lunds kommun ÖPL-98. Stadsarkitektkontoret i Lunds kommun. Bilagor 1. Karta med naturtyper enligt Natura Rödlistade arter Upprättad av Länsstyrelsen i Skåne län Planförfattare: Gabrielle Rosquist Senast reviderad

9 9(9) Bilaga 2 Rödlistade arter Naturtyp/artgrupp Hotkategori Namn Vetenskapligt namn Bokskog (9130) - Mossor EN skör lansmossa Didymodon sinuosus VU murlansmossa Didymodon vinealis NT skånsk sprötmossa Eurhynchium schleicheri VU strandsprötmossa Eurhynchium speciosum - Lavar VU stiftklotterlav Opegrapha vermicellifera NT bokvårtlav Pyrenula nitida NT grå skärelav Schismatomma decolorans Ekskog (9160) - Lavar EN stor sönderfallslav Bactrospora dryina Blandlövskog (91F0) - Mossor EN broddnäbbmossa Rhynchostegium confertum - Lavar VU brun lundlav Bacidia polychroa EN askvårtlav Pyrenula nitidella NT rosa lundlav Bacidia rosella Övrigt - Mossor NT rödtandad hättemossa Orthotrichum pulchellum - Svampar NT koralltaggsvamp Hericium coralloides VU prakttagging Steccherinum robustius - Skalbaggar NT Hydraena nigrita - Fåglar NT skogsduva* Columba oenas NT mindre hackspett* Dendrocopos minor NT göktyta* Jynx torquilla NT entita* Parus palustris EN Starkt hotad VU Sårbar NT Missgynnad * källa Lunds kommun Gabrielle Rosquist

10 Bilaga 1. Natura 2000-området med naturtyper enligt Natura N Natura habitat (SCI) Naturtyper dalby söderskog.shp 9130 Bokskog av örtrik typ 9160 Ek-avenbokskog av buskstjärnblomma-typ 91E0 Alluviala skogar som tidvis är översvämmade 91F0 Ek-alm-ask-blandskog längs vattendrag Annan naturtyp Kulturbetesmark Övriga fuktängar Stenröse med buskar och träd Buskgrupper Åker Tomt Övrigt kilometer

Naturtyper enligt Natura 2000 Områdets naturtyper (se tabell 1 och bilaga 1) konstaterades vid fältbesök 2002.

Naturtyper enligt Natura 2000 Områdets naturtyper (se tabell 1 och bilaga 1) konstaterades vid fältbesök 2002. 1(8) Bevarandeplan för Natura 2000-område SE 0430158 psci beslutat av Regeringen 2003-11. SCI fastställt av EU-kommissionen 2004-12. Bevarandeplan kungjord av Länsstyrelsen i Skåne län 2005-12-16. Kommun

Läs mer

Art enligt Natura 2000 Arten hålträdsklokrypare påträffades vid en inventering 1996.

Art enligt Natura 2000 Arten hålträdsklokrypare påträffades vid en inventering 1996. 1(8) Bevarandeplan för Natura 2000-område SE 0430156 psci beslutat av Regeringen 2002-01. SCI fastställt av EU-kommissionen 2004-12. Bevarandeplan kungjord av Länsstyrelsen i Skåne län 2005-12-16. Kommun:

Läs mer

Sida 2 av 8 revideras när ny kunskap tillkommer eller om omständigheterna i eller utanför området ändras.

Sida 2 av 8 revideras när ny kunskap tillkommer eller om omständigheterna i eller utanför området ändras. Sida 1 av 8 Fastställd 2005-08-15 Ärendenummer 511-05535-2004 Bevarandeplan för Natura 2000 (enligt 17 Förordningen om Områdesskydd (1998:1252)) Område: Malmaryd Kommun: Ljungby Områdeskod: SE0320147 Areal:

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 Bevarandeplan Natura 2000 Sumpskog vid Flärkmyran SE0710200 Foto: Per Sander Namn: Sumpskog vid Flärkmyran Sitecode: SE0710200 Områdestyp: SAC 2011-03 Areal: 2,3 hektar Skyddsform: Biotopsskyddsområde

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 1 (7) Bevarandeplan Natura 2000 Sörbyn SE0820416 Fastställd av Länsstyrelsen: 2007-12-11 Namn: Sörbyn Områdeskod: SE0820416 Områdestyp: SCI (utpekat enligt art- och habitatdirektivet) Area: 5,40 ha Ytterligare

Läs mer

NATURTYPER OCH ARTER ENLIGT NATURA 2000 Områdets naturtyper (se tabell nedan samt bilaga 1) konstaterades vid fältbesök oktober 2002.

NATURTYPER OCH ARTER ENLIGT NATURA 2000 Områdets naturtyper (se tabell nedan samt bilaga 1) konstaterades vid fältbesök oktober 2002. Bevarandeplan Torups ängar 1(6) Bevarandeplan för Natura 2000-område TORUPS ÄNGAR SE 0420246 psci beslutat av Regeringen 22 december 1998 SCI fastställt av EU-kommissionen 2004-12 Bevarandeplan kungjord

Läs mer

Kommun : Malmö Läge : 5 km SV Malmö Markägare : Enskild Areal : 45,3 ha (Hela kalkbrottets areal är ca 100 ha)

Kommun : Malmö Läge : 5 km SV Malmö Markägare : Enskild Areal : 45,3 ha (Hela kalkbrottets areal är ca 100 ha) 1(8) Bevarandeplan för Natura 2000-område SE 0430157 SCI fastställt av EU-kommissionen 2004-12 psci beslutat av Regeringen 2002-01 Bevarandeplan kungjord av Länsstyrelsen i Skåne län 2005-12-16 Kommun

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-området Norra Petikträsk

Bevarandeplan för Natura 2000-området Norra Petikträsk 1(5) Bevarandeplan för Natura 2000-området Norra Petikträsk Åkerbär. Foto: Länsstyrelsen Västerbotten Fastställd av Länsstyrelsen: 2016-12-12 Namn och områdeskod: Norra Petikträsk, SE0810422 Kommun: Norsjö

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-området Rabnabäcken

Bevarandeplan för Natura 2000-området Rabnabäcken 1(5) Bevarandeplan för Natura 2000-området Rabnabäcken Fjällviol. Foto: Andreas Garpebring Fastställd av Länsstyrelsen: 2016-12-12 Namn och områdeskod: Rabnabäcken, SE0810426 Kommun: Sorsele Skyddsstatus:

Läs mer

BEVARANDEPLAN. 1(5) Vanås Kommun: Östra Göinge Läge: Wanås gods Markägare: Wanås Gods Areal: 72,7 ha

BEVARANDEPLAN. 1(5) Vanås Kommun: Östra Göinge Läge: Wanås gods Markägare: Wanås Gods Areal: 72,7 ha 1(5) Bevarandeplan för Natura 2000-område SE 0420323 psci beslutat av Regeringen 2003-11. SCI fastställt av EU-kommissionen 2004-12. Bevarandeplan kungjord av Länsstyrelsen i Skåne län 2005-12-16. Kommun:

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 Bevarandeplan Natura 2000 Rigstakärret SE0710201 Foto: Per Sander Namn: Rigstakärret Sitecode: SE0710201 Områdestyp: SAC 2011-03 Areal: 4,6 ha Skyddsform: Biotopskydd Kommun: Timrå Tillsynsmyndighet: Skogsstyrelsen

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-område

Bevarandeplan för Natura 2000-område SE 0 5201 61 Gus ta vs b er g- K o rpberge t 2005-08-15 Bevarandeplan för Natura 2000-område SE0520161 Gustavsberg-Korpberget EU:s medlemsländer bygger upp ett sk. ekologiskt nätverk av naturområden som

Läs mer

BEVARANDEPLAN. 1(10) Gällabjär 2005-12-16 511-22409-05 1214-202

BEVARANDEPLAN. 1(10) Gällabjär 2005-12-16 511-22409-05 1214-202 1(10) Bevarandeplan för Natura 2000-område SE 0430098 psci beslutat av Regeringen 1996-12. SCI fastställt av EU-kommissionen 2004-12. Bevarandeplan kungjord av Länsstyrelsen i Skåne län 2005-12-16. Kommun:

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-område

Bevarandeplan för Natura 2000-område SE0 5402 19 E ngelska p ar ke n 2005-09-15 Bevarandeplan för Natura 2000-område SE0540219 Engelska parken EU:s medlemsländer bygger upp ett sk. ekologiskt nätverk av naturområden som kallas Natura 2000.

Läs mer

Morakärren SE0110135

Morakärren SE0110135 1 Naturvårdsenheten BEVARANDEPLAN Datum 2007-02-05 Beteckning 511-2005-071404 Morakärren SE0110135 Bevarandeplan för Natura 2000-område (enligt 17 förordningen (1998:1252) om områdesskydd) Inledning Bevarandeplanen

Läs mer

Naturtyper och arter enligt Natura 2000 Områdets naturtyper (se tabell 1 och bilaga 1) konstaterades vid fältbesök sommaren 2003.

Naturtyper och arter enligt Natura 2000 Områdets naturtyper (se tabell 1 och bilaga 1) konstaterades vid fältbesök sommaren 2003. Bevarandeplan Krageholmssjön 1(8) Bevarandeplan för Natura 2000-område Krageholmssjön SE 0430137 psci beslutat av Regeringen 2000-07 SCI fastställt av EU-kommissionen 2004-12 Bevarandeplan kungjord av

Läs mer

NATURRESERVAT OCH NATURA 2000

NATURRESERVAT OCH NATURA 2000 NATURRESERVAT OCH NATURA 2000 Murstensdalen (även Natura 2000), syftet med reservatet är att bevara ett vilt och väglöst taiganaturskogsområde med omfattande förekomst av myrar, sjöar och tjärnar och med

Läs mer

BESIKTNING AV OMRÅDE I ALESKOGEN VID HALMSTAD 2014

BESIKTNING AV OMRÅDE I ALESKOGEN VID HALMSTAD 2014 BESIKTNING AV OMRÅDE I ALESKOGEN VID HALMSTAD 2014 SAMMANFATTANDE NATURVÅRDSUTLÅTANDE 2014-10-20 Örjan Fritz & Jonas Stenström Uppdragsgivare Halmstads kommun Samhällsbyggnadskontoret c/o Lasse Sabell

Läs mer

Bevarandeplan Natura Haparanda hamn SE

Bevarandeplan Natura Haparanda hamn SE 1 (7) Bevarandeplan Natura 2000 Haparanda hamn SE0820713 Fastställd av Länsstyrelsen: 2007-12-11 Namn: Haparanda hamn Områdeskod: SE0820713 Områdestyp: SCI (utpekat enligt art- och habitatdirektivet) Area:

Läs mer

Bevarandeplan för. Klövberget (södra) SCI (Art- och habitatdirektivet) Mittpunktskoordinat: 1543249 / 6900148

Bevarandeplan för. Klövberget (södra) SCI (Art- och habitatdirektivet) Mittpunktskoordinat: 1543249 / 6900148 Dnr 511-8928-06 00-001-064 Bevarandeplan för Klövberget (södra) Upprättad: 2006-12-15 Namn: Klövberget (södra) Områdeskod: SE0630129 Områdestyp: SCI (Art- och habitatdirektivet) Area: 46 ha Skyddsform:

Läs mer

Översyn av föreskrifter för Dalby Söderskogs nationalpark - konsekvensanalys

Översyn av föreskrifter för Dalby Söderskogs nationalpark - konsekvensanalys Naturvårdsverket 2013-11-19 Diarienummer NV-04890-13 Översyn av föreskrifter för Dalby Söderskogs nationalpark - konsekvensanalys A Allmänt 1. Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå Inom landets

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-område (enligt 17 förordningen (1998:1252) om områdesskydd enligt miljöbalken m.m.)

Bevarandeplan för Natura 2000-område (enligt 17 förordningen (1998:1252) om områdesskydd enligt miljöbalken m.m.) 1 (6) Enheten för naturvård Ekoberget SE110170 Bevarandeplan för Natura 2000-område (enligt 17 förordningen (1998:1252) om områdesskydd enligt miljöbalken m.m.) Inledning Bevarandeplanen är det dokument

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-område Timan SE0430169

Bevarandeplan för Natura 2000-område Timan SE0430169 2010-05-21 511-1780-10 1266 Timan SE0430169 Timan, Foto: Johanna Ragnarsson Grunduppgifter om Timan Län: Skåne Kommun : Hörby Läge : Ca 10 km NO om Hörby tätort. Markägare : Staten Areal : 6,2 ha Skyddsform:

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-området Viggesbo

Bevarandeplan för Natura 2000-området Viggesbo 511-4607-05 t Viggesbo enligt 17 förordning (1998:1252) om områdesskydd enligt miljöbalken m.m. Områdeskod: SE0330245 Områdestyp/status: Området är antaget av regeringen enligt habitatdirektivet i januari

Läs mer

ÖVERSIKTLIG NATURVÄRDESINVENTERING AV NATURMARK PÅ KRÅKVIK 2:2, SEGELTORP

ÖVERSIKTLIG NATURVÄRDESINVENTERING AV NATURMARK PÅ KRÅKVIK 2:2, SEGELTORP 25 maj 2015 ÖVERSIKTLIG NATURVÄRDESINVENTERING AV NATURMARK PÅ KRÅKVIK 2:2, SEGELTORP NATUR- OCH BYGGNADSFÖRVALTNINGEN NATURVÅRDSAVDELNINGEN Nicklas Johansson Inledning I samband med att området utreds

Läs mer

1 Checklista för åtgärder i Naturvård / Skötsel bestånd (NS)

1 Checklista för åtgärder i Naturvård / Skötsel bestånd (NS) 1 Checklista för åtgärder i Naturvård / Skötsel bestånd (NS) (Listan ska även användas för generella naturvårdhuggningar) Man kan grovt dela upp NS bestånd i två kategorier. Dels en kategori som utgörs

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-området Abborravan

Bevarandeplan för Natura 2000-området Abborravan 1(5) Bevarandeplan för Natura 2000-området Abborravan Foto: Lars Björkelid Fastställd av Länsstyrelsen: 2016-12-12 Namn och områdeskod: Abborravan, SE0810361 Kommun: Lycksele Skyddsstatus: Natura 2000:

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 Bevarandeplan Natura 2000 Nipor i Myre SE0710222 Foto: Länsstyrelsen Namn: Nipor i Myre Sitecode: SE0710222 Områdestyp: SAC 2011-03 Areal: 4,3 ha Skyddsform: Oskyddat Kommun: Sollefteå Naturvårdsförvaltare:

Läs mer

Aggarp-Åshuvud. Bevarandeplan för Natura 2000-område. Områdeskod SE Bevarandeplanen fastställd September 2005

Aggarp-Åshuvud. Bevarandeplan för Natura 2000-område. Områdeskod SE Bevarandeplanen fastställd September 2005 Bevarandeplan för Natura 2000-område Aggarp-Åshuvud Områdeskod SE0310415 Bevarandeplanen fastställd September 2005 Beteckning Bakgrund Natura 2000 handlar om att bevara hotade arter och naturtyper som

Läs mer

Naturtyper enligt Natura 2000 Områdets naturtyper (se tabell 1 och bilaga 1) konstaterades vid fältbesök , samt

Naturtyper enligt Natura 2000 Områdets naturtyper (se tabell 1 och bilaga 1) konstaterades vid fältbesök , samt 1(8) Bevarandeplan för Natura 2000-område SE 0430150 psci beslutat av Regeringen 2001-03. SCI fastställt av EU-kommissionen 2004-12. Bevarandeplan kungjord av Länsstyrelsen i Skåne län 2005-12-16. Kommun:

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 Bevarandeplan Natura 2000 (enligt 17 förordningen om områdesskydd enligt miljöbalken) SE0620096 Högsveden Innehållsförteckning Beskrivning... 1 Bevarandesyfte... 2 Bevarandemål... 2 Beskrivning av arter/livsmiljöer...

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 Bevarandeplan Natura 2000 Myckelsjö hackslått SE0710220 Foto: Per Sander Namn: Myckelsjö hackslått Sitecode: SE0710220 Områdestyp: SAC 2011-03 Areal: 0,76 ha Skyddsform: Oskyddat Kommun: Sundsvall Naturvårdsförvaltare:

Läs mer

Rödlistade epifytiska lavar i Malmö stad en metod för miljöövervakning

Rödlistade epifytiska lavar i Malmö stad en metod för miljöövervakning Rödlistade epifytiska lavar i Malmö stad en metod för miljöövervakning Andreas Malmqvist/Naturcentrum AB 2000 Hyllie gamla by, område för fördjupad studie av lavfloran. Foto från Malmö stad. Rödlistade

Läs mer

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för SE0420232 Bjärekusten i Båstads kommun

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för SE0420232 Bjärekusten i Båstads kommun 1 Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för SE0420232 Bjärekusten i Båstads kommun Martorn på Ängelbäcksstrand inom Bjärekustens naturreservat. Bilaga 1 Karta med Natura 2000 område Bjärekusten

Läs mer

Ny vägsträckning vid Fiskeby

Ny vägsträckning vid Fiskeby Att: Gun-Marie Gunnarsson Vectura Ny vägsträckning vid Fiskeby Norrköpings kommun Allmän ekologisk inventering Sammanfattning Allmän ekologisk inventering Vid den allmänna ekologiska inventeringen har

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-område. SE Stora Silpinge

Bevarandeplan för Natura 2000-område. SE Stora Silpinge Bevarandeplan för Natura 2000-område SE0410257 Stora Silpinge Natura 2000 Natura 2000 är ett ekologiskt nätverk av värdefulla naturområden inom EU. Utpekande av Natura 2000- områden bygger på krav som

Läs mer

Inventering av naturvärden på Aroseniustomten, Älvängen, Ale kommun. PM inför detaljplan. På uppdrag av Ale kommun 2015-02-06

Inventering av naturvärden på Aroseniustomten, Älvängen, Ale kommun. PM inför detaljplan. På uppdrag av Ale kommun 2015-02-06 Inventering av naturvärden på Aroseniustomten, Älvängen, Ale kommun PM inför detaljplan På uppdrag av Ale kommun 2015-02-06 Uppdragstagare Naturcentrum AB Strandtorget 3, 444 30 Stenungsund johan.svedholm@naturcentrum.se

Läs mer

1(4) Dnr. Vid inventeringen har områdenas naturvärden har bedömts utifrån en tregradig skala enligt nedan.

1(4) Dnr. Vid inventeringen har områdenas naturvärden har bedömts utifrån en tregradig skala enligt nedan. 1(4) 2011-08-19 Dnr Handläggare: Göran Fransson Kommunekolog tel 0303-33 07 37 goran.fransson@ale.se Översiktlig naturinventering av detaljplaneområdet Lahallsåsen Inventeringen har gjorts översiktligt

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-område (enligt 17 förordningen (1998:1252) om områdesskydd enligt miljöbalken m.m.)

Bevarandeplan för Natura 2000-område (enligt 17 förordningen (1998:1252) om områdesskydd enligt miljöbalken m.m.) 1 (7) Enheten för naturvård Lovö Kärsö SE0110186 Bevarandeplan för Natura 2000-område (enligt 17 förordningen (1998:1252) om områdesskydd enligt miljöbalken m.m.) Inledning Bevarandeplanen är det dokument

Läs mer

Områdestyp/status SAC (Särskilt bevarandeområde enligt EU:s art- och habitatdirektiv). Ingående naturtyper enligt art- och habitatdirektivet

Områdestyp/status SAC (Särskilt bevarandeområde enligt EU:s art- och habitatdirektiv). Ingående naturtyper enligt art- och habitatdirektivet Bevarandeplan 1(4) Natura 2000-områdets namn och områdeskod Uppsala Kungsäng, SE0210243 Områdestyp/status SAC (Särskilt bevarandeområde enligt EU:s art- och habitatdirektiv). Området är en del av naturreservatet

Läs mer

Förslag till ändringar inom Natura 2000-området Herrevadskloster (SE ) i Klippans kommun

Förslag till ändringar inom Natura 2000-området Herrevadskloster (SE ) i Klippans kommun 2010-11-02 511-198-10 1276 Förslag till ändringar inom Natura 2000-området Herrevadskloster (SE0420287) i Klippans kommun Bakgrund Natura 2000 är ett nätverk av områden med skyddsvärd natur i Europa. Sverige

Läs mer

BEVARANDEPLAN. 1(10) Christinelund

BEVARANDEPLAN. 1(10) Christinelund 1(10) Bevarandeplan för Natura 2000-område SE 0430079 psci beslutat av Regeringen 1997-01. SCI fastställt av EU-kommissionen 2004-12. Bevarandeplan kungjord av Länsstyrelsen i Skåne län 2005-12-16. Kommun

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 Bevarandeplan Natura 2000 Hassel hackslått SE0710217 Foto: Annika Carlsson Namn: Hassel hackslått Sitecode: SE0710217 Områdestyp: SAC 2011-03 Areal: 0,55 ha Skyddsform: Oskyddat Kommun: Sundsvall Tillsynsmyndighet:

Läs mer

ÖVERSIKTLIG BIOTOPKARTERING OCH

ÖVERSIKTLIG BIOTOPKARTERING OCH NATURCENTRUM AB NATURINVENTERINGAR ÖVERSIKTLIG BIOTOPKARTERING OCH NATURVÄRDESBEDÖMNING Kronetorps gård, Burlövs kommun UNDERLAG FÖR DETALJPLAN På uppdrag av FOJAB Arkitekter, Malmö 2010-03-18 Uppdragstagare

Läs mer

Älmås askskog. Bevarandeplan för Natura 2000-område. Områdeskod SE Bevarandeplanen fastställd/reviderad

Älmås askskog. Bevarandeplan för Natura 2000-område. Områdeskod SE Bevarandeplanen fastställd/reviderad Bevarandeplan för Natura 2000-område Älmås askskog Områdeskod SE0310737 Bevarandeplanen fastställd/reviderad 2005-09-06 2008-07-04 Beteckning 0600-40-0737 Bakgrund Natura 2000 handlar om att bevara hotade

Läs mer

Skogsvårdsplan 2014 Skanssundets Samfällighetsförening

Skogsvårdsplan 2014 Skanssundets Samfällighetsförening www.skanssundet.se Skogsvårdsplan 2014 Skanssundets Samfällighetsförening Skogsvårdsplan Skanssundets Samfällighetsförening BG 20140302 Sid 1 Bakgrund Skanssundets samfällighet har sedan dess bildande

Läs mer

Naturvärdesinventering vid Finngösa, Partille

Naturvärdesinventering vid Finngösa, Partille Naturvärdesinventering vid Finngösa, Partille Underlag för stabilitetsförstärkande åtgärder På uppdrag av Golder Associates AB 2015-11-11 Uppdragstagare Naturcentrum AB Strandtorget 3, 444 30 Stenungsund

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-området. Furön

Bevarandeplan för Natura 2000-området. Furön Bevarandeplan för Natura 2000-området Furön Omslagsfoto: Per Folkesson Natura 2000 Natura 2000 är ett ekologiskt nätverk av värdefulla naturområden inom EU. Utpekande av Natura 2000- områden bygger på

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-område. Hädinge. Områdeskod SE Bevarandeplanen fastställd Beteckning

Bevarandeplan för Natura 2000-område. Hädinge. Områdeskod SE Bevarandeplanen fastställd Beteckning Bevarandeplan för Natura 2000-område Hädinge Områdeskod SE0310641 Bevarandeplanen fastställd 2006-04-20 Beteckning 511-1573-06 0600-40-0641 Bakgrund Natura 2000 handlar om att bevara hotade arter och naturtyper

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 Bevarandeplan Natura 2000 Höglands naturminne SE0710208 Foto: Länsstyrelsen Namn: Höglands naturminne Sitecode: SE0710208 Områdestyp: SAC 2011-03 Areal: 0,4 hektar Skyddsform: Naturminne Kommun: Sundsvall

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 Bevarandeplan Natura 2000 Klövberget (norra) SE0710004 Namn: Klövberget Sitecode: SE0710004 Områdestyp: psci 1997-01 enligt Art- och habitatdirektivet Areal: 23 hektar Skyddsform: Naturreservat Kommun:

Läs mer

Översiktlig naturvärdesbedömning med fokus på värden knutna till träd. Siggehorva, Mönsteråsbruk

Översiktlig naturvärdesbedömning med fokus på värden knutna till träd. Siggehorva, Mönsteråsbruk Översiktlig naturvärdesbedömning med fokus på värden knutna till träd. Siggehorva, Mönsteråsbruk 2013-12-09 Inledning I december 2013 utfördes en övergripande inventering av skogsområdena med syfte att

Läs mer

Naturvärden i Hedners park

Naturvärden i Hedners park Naturvärden i Hedners park Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Sammanfattning... 3 Resultat... 3 Förslag till hänsyn vid restaurering... 6 Förstasidan visar beståndet med gamla tallar, den norra granbersån

Läs mer

Översiktlig naturvärdesinventering av grönområde vid Exportgatan

Översiktlig naturvärdesinventering av grönområde vid Exportgatan Översiktlig naturvärdesinventering av grönområde vid Exportgatan 2 (7) Översiktlig naturvärdesinventering av grönområde vid Exportgatan. 2013 Diarienummer: Text: Lars Arvidsson, Emil Nilsson och Lennart

Läs mer

BESLUT. Kumla kommuns beslut med föreskrifter angående bildande av. Med stöd av 7 kap. 4 miljöbalken (1998:808) förklarar kommunfullmäktige

BESLUT. Kumla kommuns beslut med föreskrifter angående bildande av. Med stöd av 7 kap. 4 miljöbalken (1998:808) förklarar kommunfullmäktige 1 (5) Kumla kommuns beslut med föreskrifter angående bildande av naturreservatet Hult BESLUT Med stöd av 7 kap. 4 miljöbalken (1998:808) förklarar kommunfullmäktige del av Kumla Hult 1:4 som naturreservat.

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 Bevarandeplan Natura 2000 Långnäsmon SE0710202 Foto: Jonas Salmonsson Namn: Långnäsmon Sitecode: SE0710202 Områdestyp: SAC 2011-03 Areal: 4,2 ha Skyddsform: Biotopskydd Kommun: Timrå Naturvårdsförvaltare:

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 Bevarandeplan Natura 2000 Björkbäcksmyran SE0710195 Namn: Björkbäcksmyran Sitecode: SE0710195 Områdestyp: psci 2003-10 enligt Art- och habitatdirektivet Area: 187,2 hektar Skyddsform: Oskyddat, blivande

Läs mer

Förvaltningsplan Natura 2000

Förvaltningsplan Natura 2000 Förvaltningsplan Natura 2000 Natura 2000-område Natura 2000-kod Totalareal Naturreservatet Almskogen FI1400002 1 ha landområde Fastställd: 1998, naturreservat sedan 1987 Områdestyp, status SAC-område Natura

Läs mer

NATURVÄRDES- INVENTERING STRANDNÄRA DELAR AV MÖCKELN, ÄLMHULTS KOMMUN PÅ UPPDRAG AV 2014-10-07

NATURVÄRDES- INVENTERING STRANDNÄRA DELAR AV MÖCKELN, ÄLMHULTS KOMMUN PÅ UPPDRAG AV 2014-10-07 NATURVÄRDES- INVENTERING STRANDNÄRA DELAR AV MÖCKELN, ÄLMHULTS KOMMUN PÅ UPPDRAG AV ÄLMHULTS KOMMUN 2014-10-07 Inventering, text och foto Naturcentrum AB 2014 Strandtorget 3 444 30 Stenungsund Tel. 0303-726160

Läs mer

Syftet med naturreservatet

Syftet med naturreservatet 1(8) Åsa Forsberg 010-2248752 asa.forsberg@lansstyrelsen.se Skötselplan för Arvaby naturreservat i Örebro kommun Kalkbarrskog. Foto: Tomas Gustavsson Skötselplanen upprättad 2016 av Åsa Forsberg. Fastställd

Läs mer

SKÖTSELPLAN Dnr

SKÖTSELPLAN Dnr 1(8) Åsa Forsberg 010-2248752 asa.forsberg@lansstyrelsen.se Skötselplan för naturreservatet Alntorps storskog i Nora kommun Hällmarksskog vid Alntorps storskog. Foto: Kjell Store. Skötselplanen upprättad

Läs mer

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Hagestad inom Natura 2000-området, SE0430093 Sandhammaren i Ystads kommun

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Hagestad inom Natura 2000-området, SE0430093 Sandhammaren i Ystads kommun 1 Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Hagestad inom Natura 2000-området, SE0430093 Sandhammaren i Ystads kommun Glänta i naturreservatet Hagestad där solen kan värma upp marken. Bilaga

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-området. Lilla Tjärbruket

Bevarandeplan för Natura 2000-området. Lilla Tjärbruket Bevarandeplan för Natura 2000-området Lilla Tjärbruket Omslagsfoto: Per Folkesson Natura 2000 Natura 2000 är ett ekologiskt nätverk av värdefulla naturområden inom EU. Utpekande av Natura 2000- områden

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-området. Gorsingeholmskullarna

Bevarandeplan för Natura 2000-området. Gorsingeholmskullarna Bevarandeplan för Natura 2000-området Gorsingeholmskullarna Omslagsfoto: Per Folkesson Natura 2000 Natura 2000 är ett ekologiskt nätverk av värdefulla naturområden inom EU. Utpekande av Natura 2000- områden

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-område

Bevarandeplan för Natura 2000-område SE0 540258 Kedums-Torpa 2005-08-15 Bevarandeplan för Natura 2000-område SE0540258 Kedums-Torpa.lst.s EU:s medlemsländer bygger upp ett sk. ekologiskt nätverk av naturområden som kallas Natura 2000. Livsmiljöerna

Läs mer

Naturvärdesinventering av Nya Älvstaden, Trollhättans stad, 2014

Naturvärdesinventering av Nya Älvstaden, Trollhättans stad, 2014 2014-01-13 Naturvärdesinventering av Nya Älvstaden, Trollhättans stad, 2014 Inventering, bedömningar och rapportering är utförd av Marcus Arnesson, biolog på Ecocom AB Omslagsbild: Utfarten till Kungsportsvägen

Läs mer

Restaureringsplan för N2000-området Borg inom projektet Life Bridging The Gap, LIFE15 NAT/SE/000772

Restaureringsplan för N2000-området Borg inom projektet Life Bridging The Gap, LIFE15 NAT/SE/000772 Dnr (anges vid skriftväxling) 512-11930-17 Dossiénummer 0581-230-161 Koppla till 512-382-17 Datum Version Ändrad av Ändringar 2017-11-14 1 Frida Nilsson Skapat dokument Restaureringsplan för N2000-området

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000 Buskan

Bevarandeplan Natura 2000 Buskan Dnr 511-7944-05 00-001-064 Bevarandeplan Natura 2000 Buskan Upprättad: 2005-08-12 Namn: Buskan Områdeskod: SE0630221 Områdestyp: SCI (Art- och habitatdirektivet) Area: 1 ha Skyddsform: Miljöstöd Naturvårdsförvaltare:

Läs mer

Skams hål. Bevarandeplan för Natura 2000-område. Områdeskod SE Bevarandeplanen reviderad/fastställd

Skams hål. Bevarandeplan för Natura 2000-område. Områdeskod SE Bevarandeplanen reviderad/fastställd Bevarandeplan för Natura 2000-område Skams hål Områdeskod SE0310728 Bevarandeplanen reviderad/fastställd 2016-12-12 2005-10-18 Beteckning 0600-40-0728 Bakgrund Natura 2000 är ett nätverk av värdefulla

Läs mer

ÖVERSIKTLIG INVENTERING

ÖVERSIKTLIG INVENTERING NATURCENTRUM AB NATURVÅRDSUTLÅTANDE ÖVERSIKTLIG INVENTERING OCH BEDÖMNING AV OMRÅDEN VÄRDEFULLA FÖR INSEKTER NORRA BORSTAHUSEN, LANDSKRONA KOMMUN 2011-09-14 Naturcentrum AB, 2011 Stenungsund: Strandtorget

Läs mer

Nyckelbiotopsinventering på Västra Ekedal (Kil 9425)

Nyckelbiotopsinventering på Västra Ekedal (Kil 9425) Nyckelbiotopsinventering på Västra Ekedal (Kil 9425) Värmdö kommun Stefan Eklund 2013-05-24 Figur 1 Tallticka RAPPORT Västra Ekedal 2013 Postadress Besöksadress Telefon Organisationsnr E-post Huvudkontor

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 1 Bevarandeplan Natura 2000 Ravin i Holme SE0710206 Foto: Länsstyrelsen Namn: Ravin i Holme Sitecode: SE 0710206 Områdestyp: SAC 2011-03 Areal: 2,8 ha Skyddsform: Biotopskydd N04/40B Kommun: Sollefteå

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-området Ersmarksberget

Bevarandeplan för Natura 2000-området Ersmarksberget 1(6) Bevarandeplan för Natura 2000-området Ersmarksberget Blåsippor. Foto: Andreas Garpebring Fastställd av Länsstyrelsen: 2017-03-24 Namn och områdeskod: Ersmarksberget, SE0810429 Kommun: Umeå Skyddsstatus:

Läs mer

Skötselplan för utvidgningen av naturreservatet Sydbillingens platå i Falköpings, Skara och Skövde kommuner

Skötselplan för utvidgningen av naturreservatet Sydbillingens platå i Falköpings, Skara och Skövde kommuner 2006-02-27 Bilaga 3 Diarienummer 511-24159-2003 Sida 1(6) Naturvårdsenheten Jörel Holmberg 0501-60 53 95 Skötselplan för utvidgningen av naturreservatet Sydbillingens platå i Falköpings, Skara och Skövde

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 Bevarandeplan Natura 2000 Nipsippan i Krången SE0710161 Namn: Nipsippan i Krången Sitecode: SE0710161 Områdestyp: psci 2000-07 enligt art- och habitatdirektivet Areal: 3,1 ha Skyddsform: Blivande naturreservat

Läs mer

Konsekvensanalys av planförslag för Finntorp 1:99, Bovallstrand Sotenäs kommun

Konsekvensanalys av planförslag för Finntorp 1:99, Bovallstrand Sotenäs kommun Konsekvensanalys av planförslag för Finntorp 1:99, Bovallstrand Sotenäs kommun På uppdrag av Fintorps Gård Maj 2012 Innehållsförteckning Beskrivning av uppdrag... 3 Bakgrund... 3 Sammanfattning... 3 Konsekvenser

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-området. Lögarbäcken

Bevarandeplan för Natura 2000-området. Lögarbäcken Bevarandeplan för Natura 2000-området Lögarbäcken Omslagsfoto: Per Folkesson Natura 2000 Natura 2000 är ett ekologiskt nätverk av värdefulla naturområden inom EU. Utpekande av Natura 2000- områden bygger

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000 (Enligt 17 förordningen om områdesskydd 1998:1252)

Bevarandeplan Natura 2000 (Enligt 17 förordningen om områdesskydd 1998:1252) Natura 2000-område SE0610211 Potten Dnr 511-8171-05 Bevarandeplan Natura 2000 (Enligt 17 förordningen om områdesskydd 1998:1252) Potten, Karlstad kommun, Värmlands län Områdeskod och namn: SE0610211 Potten

Läs mer

Restaureringsplan för Vagnö i Natura 2000-området Tromtö-Almö, Karlskrona kommun

Restaureringsplan för Vagnö i Natura 2000-området Tromtö-Almö, Karlskrona kommun 1(6) Restaureringsplan för Vagnö i Natura 2000-området Tromtö-Almö, Karlskrona kommun Restaureringsplan inom Life+ projektet GRACE för delområde Vagnö Postadress: SE-371 86 KARLSKRONA Besöksadress: Ronnebygatan

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-området. Nästorp

Bevarandeplan för Natura 2000-området. Nästorp Bevarandeplan för Natura 2000-området Nästorp Omslagsfoto: Per Folkesson Natura 2000 Natura 2000 är ett ekologiskt nätverk av värdefulla naturområden inom EU. Utpekande av Natura 2000- områden bygger på

Läs mer

Praktiskt naturvårdsarbete i kommuner, länsstyrelser, skogsvårdsstyrelser och på konsultbasis diskuteras också.

Praktiskt naturvårdsarbete i kommuner, länsstyrelser, skogsvårdsstyrelser och på konsultbasis diskuteras också. Karl-Olof Bergman juli 2014 Linköpings universitet, avd för biologi Praktisk naturvård 15hp 140901-141031 Mål och syfte Kursens mål är att ge färdigheter i att kunna värdera natur med hög tillförlitlighet

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 Bevarandeplan Natura 2000 Tågsjöbrännan SE0710075 Namn: Tågsjöbrännan Sitecode: SE0710075 Områdestyp: psci 1995-01 enligt Art- och habitatdirektivet Area: 19 hektar Skyddsform: Naturreservat Kommun: Örnsköldsvik

Läs mer

NATURCENTRUM AB NATURVÅRDSUTLÅTANDE FÄLTINVENTERING OCH UTLÅTANDE BLOMMERÖD, HÖÖRS KOMMUN. Underlag till detaljplan

NATURCENTRUM AB NATURVÅRDSUTLÅTANDE FÄLTINVENTERING OCH UTLÅTANDE BLOMMERÖD, HÖÖRS KOMMUN. Underlag till detaljplan NATURCENTRUM AB NATURVÅRDSUTLÅTANDE FÄLTINVENTERING OCH UTLÅTANDE BLOMMERÖD, HÖÖRS KOMMUN Underlag till detaljplan 2012-04-10 Naturcentrum AB, 2012 Stenungsund: Strandtorget 3 444 30 Stenungsund Tel. 0303-726160

Läs mer

Tomtägare som vill hålla brynet öppet bör kunna få rätt att röja zonen fram till stigen utifrån ovanstående beskrivna principer.

Tomtägare som vill hålla brynet öppet bör kunna få rätt att röja zonen fram till stigen utifrån ovanstående beskrivna principer. Målbild en bitvis gles skogsmiljö rik på död ved och blommande buskar. Den domineras av lövträd: främst ek, hassel, sälg, vildapel och fågelbär. Bland ekarna finns flera grova friställda individer med

Läs mer

Kompletterande Naturvärdesinventering vid E18 Tullstation Hån, Årjängs kommun

Kompletterande Naturvärdesinventering vid E18 Tullstation Hån, Årjängs kommun Datum 2015-05-04 PM Kompletterande Naturvärdesinventering vid E18 Tullstation Hån, Årjängs kommun Trafikverket EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5 C, 411 04 Göteborg Besöksadress Lilla Bommen 5 C Telefon

Läs mer

Strategi för formellt skydd av värdefulla skogar i Gävleborgs län

Strategi för formellt skydd av värdefulla skogar i Gävleborgs län Sammanfattning av Länsstyrelsens och Skogsstyrelsens gemensamma skogsskyddsstrategi Strategi för formellt skydd av värdefulla skogar i Gävleborgs län 2 Strategi för formellt skydd av skog i Gävleborgs

Läs mer

4126 Gyllebo. Areal värdekärna 41 ha Areal skyddszon 0 ha Areal utvecklingsmark 49 ha Areal arronderingsmark 0 ha

4126 Gyllebo. Areal värdekärna 41 ha Areal skyddszon 0 ha Areal utvecklingsmark 49 ha Areal arronderingsmark 0 ha 4126 Gyllebo Kommun Simrishamn Totalareal 129 ha Naturgeografisk region 8 Areal land 91 ha Objektskategori Ä Areal vatten 38 ha Markägare Sveaskog Areal produktiv skogsmark 87 ha Areal värdekärna 41 ha

Läs mer

Naturvårdsinventering inför detaljplan för befintliga och nya bostäder inom fastigheterna Ödsby 4:1 m.fl.

Naturvårdsinventering inför detaljplan för befintliga och nya bostäder inom fastigheterna Ödsby 4:1 m.fl. Version 1.00 Projekt 7320 Upprättad 20111031 Naturvårdsinventering inför detaljplan för befintliga och nya bostäder inom fastigheterna Ödsby 4:1 m.fl. Naturvårdsinventering inför detaljplan för befintliga

Läs mer

Bilaga 1 Biotopkartering och naturvärdesbedömning

Bilaga 1 Biotopkartering och naturvärdesbedömning Bilaga 1 Biotopkartering och naturvärdesbedömning Biotopkartering Syfte Biotopkartering är en väl beprövad metod för inventering och värdering av skyddsvärda naturmiljöer. Syftet är att med en rimlig arbetsinsats

Läs mer

NATURTYPER ENLIGT NATURA 2000 Områdets naturtyper (se tabell nedan samt bilaga 1) konstaterades vid fältbesök

NATURTYPER ENLIGT NATURA 2000 Områdets naturtyper (se tabell nedan samt bilaga 1) konstaterades vid fältbesök Bevarandeplan Möllegården 1(6) Bevarandeplan för Natura 2000-område MÖLLEGÅRDEN SE 0420157 psci beslutat av Regeringen januari 1997 SCI fastställt av EU-kommissionen 2004-12 Bevarandeplan kungjord av Länsstyrelsen

Läs mer

Effekter av ett intensifierat skogsbruk på mångfald och miljö

Effekter av ett intensifierat skogsbruk på mångfald och miljö Effekter av ett intensifierat skogsbruk på mångfald och miljö Klimatförändringens effekter på biodiversitet Johnny de Jong Centrum för biologisk mångfald Syntesrapporten de Jong, J., Akselsson, C., Berglund,

Läs mer

NATURCENTRUM AB Johan Ahlén Naturvårdsbiolog

NATURCENTRUM AB Johan Ahlén Naturvårdsbiolog Naturvårdsutlåtande: Detaljplan för Åker 1:10 m.fl. Beställare: Ingemar Lind, SWECO FFNS Arkitekter AB Inledning Naturcentrum AB har på uppdrag av SWECO FFNS, Ingemar Lind, utfört översiktlig inventering,

Läs mer

Fältrapport från besök i det skogsområde som föreslås för tillfällig återvinningscentral vid Dalkarlskärret.

Fältrapport från besök i det skogsområde som föreslås för tillfällig återvinningscentral vid Dalkarlskärret. Fältrapport från besök i det skogsområde som föreslås för tillfällig återvinningscentral vid Dalkarlskärret. Ronny Fors från Naturskyddsföreningen i Nacka och Kerstin Lundén från Boo Miljö och Naturvänner

Läs mer

Bilaga. Beskrivningar av naturvärdesobjekt Björnekullarna

Bilaga. Beskrivningar av naturvärdesobjekt Björnekullarna Bilaga. Beskrivningar av naturvärdesobjekt Björnekullarna 2015-12-14 Objekt-ID Nvklass Biotop Beskrivning 1a 3 Ädellövskog Ädellövskog med stor trädslagsvariation. Bok dominerar i större delen av området.

Läs mer

Översiktlig naturvärdesinventering, tillhörande detaljplaneprogram för Mörmon 5:33, Djupängen, Hammarö Kommun

Översiktlig naturvärdesinventering, tillhörande detaljplaneprogram för Mörmon 5:33, Djupängen, Hammarö Kommun Version 1.00 Projekt 7400 Upprättad 2016-05-30 Reviderad Översiktlig naturvärdesinventering, tillhörande detaljplaneprogram för Mörmon 5:33, Djupängen, Hammarö Kommun Sammanfattning En inventering har

Läs mer

Diarienummer Datum Sidan 1(5) B 565/2005 2007-04-25

Diarienummer Datum Sidan 1(5) B 565/2005 2007-04-25 Diarienummer Datum Sidan 1(5) B 565/2005 Skötselplan för naturområden Säljan Detaljplan för Säljan 4:1, 20:1, Sätra 40:1, 41:1, 43:1 m.fl. i Sandviken, Sandvikens kommun, Gävleborgs län Skötselområde 2

Läs mer

Restaureringsplan för Natura 2000- området på Utlängan, SE0410224, i Karlskrona kommun

Restaureringsplan för Natura 2000- området på Utlängan, SE0410224, i Karlskrona kommun 1(6) Restaureringsplan för Natura 2000- området på Utlängan, SE0410224, i Karlskrona kommun Restaureringsplan inom Life+ projektet GRACE för delområde Utlängan. Postadress: SE-371 86 KARLSKRONA Besöksadress:

Läs mer

Olika skydd för naturen

Olika skydd för naturen NATURMILJÖ Förutom de naturmiljöer som har statusen riksintresse så har Emmaboda kommun många andra olika skyddsvärda naturområden. Skälen till att bevara sådana områden är många. Sveriges nationella miljömål

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-område (enligt 17 förordningen (1998:1252) om områdesskydd enligt miljöbalken m.m.)

Bevarandeplan för Natura 2000-område (enligt 17 förordningen (1998:1252) om områdesskydd enligt miljöbalken m.m.) 1 (7) Enheten för naturvård Bromseby SE0110369 Bevarandeplan för Natura 2000-område (enligt 17 förordningen (1998:1252) om områdesskydd enligt miljöbalken m.m.) Inledning Bevarandeplanen är det dokument

Läs mer

Naturinventering och naturvärdesbedömning av planområdet Eriksbergs verksamhetsområde på Koön, Kungälvs kommun

Naturinventering och naturvärdesbedömning av planområdet Eriksbergs verksamhetsområde på Koön, Kungälvs kommun Naturinventering och naturvärdesbedömning av planområdet Eriksbergs verksamhetsområde på Koön, Kungälvs kommun Datum 12 juli 2012 Beställare Kungälvs kommun (Kontaktperson: Pauline Svensson) Konsult Melica

Läs mer