Förtydligande och observandum för arbetet med Landsbygdsprogrammet - att Bevara och utveckla Skogens mångfald

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förtydligande och observandum för arbetet med Landsbygdsprogrammet - att Bevara och utveckla Skogens mångfald"

Transkript

1 Datum (13) Lars Ingemarson Tfn Förtydligande och observandum för arbetet med Landsbygdsprogrammet - att Bevara och utveckla Skogens mångfald Innehållsförteckning Handlingar att bifoga vid upprättande av ansökan... 2 Förtydliganden och kombinationer av arealstöd och schablonersättning i Skogens mångfald... 4 Definitioner av element i schablonersättning inom LBP Skogens mångfald... 9 Foto Michael Ekstrand kompetensprojekten/skogens mångfald 2/Styrande dokument/förtydligande och observandum docx

2 Skogsstyrelsen (13) Handlingar att bifoga vid upprättande av ansökan I samband med rådgivningen är det viktigt att upplysa den blivande sökanden att det kan behöva bifogas vissa dokument, eller att det finns andra företeelser som behöver uppmärksammas. Kolla mot karta: berörs nyckelbiotop, biotopskydd, naturvårdsavtal, Ekopark, Natura 2000, fornminnen, kulturmiljö? I så fall se nedan vad som behövs. Nyckelbiotop: Natura 2000: Biotopskydd, Skogsstyrelsen: Naturvårdsavtal: Biotopskydd generella, Länsstyrelsen: Samråd enligt Miljöbalken 12 6 kap. från Skogsstyrelsen Natura-råd eller tjänsteanteckning från Skogsstyrelsen. DC-beslut om utförande av naturvårdande åtgärder i biotopskyddsområde. Godkända (externa) rådgivare kan inte upprätta skötselplaner i skyddade områden. Naturvårdsavtal. Handläggaren ska jämföra skötselförslaget i kvittot med avtalet. Alternativt kan områdesskyddshandläggare göra en tjänsteanteckning som styrker att åtgärden är ok. Godkända (externa) rådgivare kan inte upprätta skötselplaner i skyddade områden. Generella biotopskydd på jordbruksmark t. ex. Åkerholmar < 0,5 ha. Alléer, källmiljöer i jordbruksmark, småvatten och våtmarker i jordbruksmark. Kontrollera alltid med Länsstyrelsen att åtgärden är OK, bifoga tjänsteanteckning eller utlåtande från Länsstyrelsen. Kontrollera också att de inte har stöd på annat sätt. Fornminnen: Kulturmiljö: Ekopark: Samråd eller utlåtande från Länsstyrelsen krävs. Samråd kan krävas. Vid tveksamhet kontakta distriktets arkelog/kulturansvarig alternativt Länsstyrelsen. Se naturvårdsavtal ovan. Kompletteras med årlig samrådshandling/minnesanteckning upprättad av områdesskyddshandläggare och Sveaskog.

3 Skogsstyrelsen (13) Beskogning av jordbruksmark: Detaljplanlagd mark: Notera på kvittot att tillstånd från Länsstyrelsen krävs. Markägaren ska skicka in detta beslut. Hör med kommunen vad som gäller. Mindre flottleder: Samråd eller utlåtande från Länsstyrelsen krävs. Åtgärder Handläggningen underlättas om följande saker är kontrollerade och vid behov uppfyllda: Naturvårdsbränning: Oftast krävs undantag från SVL 10. I områden med naturvårdsavtal eller i ekoparker kräver inte undantag från 10. Handläggaren ska jämföra skötselförslaget i kvittot med avtalet. Alternativt kan områdesskyddshandläggare göra en tjänsteanteckning som styrker att åtgärden är ok. För ekopark bifoga istället det årliga samrådet som beskriver den specifika åtgärden. Även naturvårdsbränning är en åtgärd som kräver samråd eller utlåtande från Länsstyrelsen om fornminnen finns inom området. Stigar: Räkna bort de delar som inte behöver röjas (endast märkas). Är det svårt att bedöma vid lång stig, så räkna bort ett procenttal. Notera vilken koppling stigen har till natur- eller kulturvärden. Stödet kan inte endast gynna sociala värden. Arealer där stöd inte utgår Betade områden: Kontrollera med markägaren/länsstyrelsen om marken har betesmarksstöd. OBS! Jordbruksarrendator kan ha stöd. Observera att stenmurar mot betesmarker omfattas av betesmarksstödet. De är då inte stödberättigande inom Skogens Mångfald. Naturreservat: Natura 2000: Stöd utgår inte till statliga naturreservat (huvudregel) Stöd utgår inte om andra statliga medel finns för skötselåtgärder.

4 Skogsstyrelsen (13) Förtydliganden och kombinationer av arealstöd och schablonersättning i Skogens mångfald Om någon ska agera ombud för en markägare måste det skickas med en fullmakt i original till ansökan. Ombudet kan aldrig stå som sökande. Vid utbetalning sker utbetalningen till den sökande = markägare. Mur och stig Mur Stig Rensning av stig och mur som löper parallellt och ligger inom 5 m från varandra berättigar enbart till ett stöd på 9,75 kr/ m. Mur Stig Rensning av stig och mur som korsar varandra berättigar till två stöd på 9,75 kr/m vardera. Stig/led mellan två stenmurar <10 m 60 m Om objekten ligger på skogsmark kan schablonstöd sökas för rensning av två stenmurar (2 x 60 m) men inte samtidigt för rensning av stig/led. I åtgärdsbeskrivningen ska stå att leden ska rensas från träd och ris. För att även stöd till rensning av stig/led ska kunna sökas måste avståndet mellan stenmurarna vara minst 10 meter. A Stenmur 100 meter i gränsen mellan två fastigheter 40 m B 60 m Kulturmiljö = cirkel med 30 m radie Stöd lämnas endast om båda sidor av muren röjs och rensas så att full effekt uppnås. Vid rådgivning bör båda markägarna vara med och upplysas om att båda sidor måste rensas. Följande alternativ finns. Alternativ 1. Ägare A och ägare B söker stöd för halva längden (50 m) var. Måste ha med fullmakter Alternativ 2. Ägare A söker stöd för hela längden (100 m) och får fullmakt från ägare B att han får utföra åtgärden på fastighet B. OBS! Var uppmärksam om stenmuren gränsar till betesmark eller åkermark om markägaren har Betesmarksstöd eller Kulturstöd från Lst.

5 Skogsstyrelsen (13) Jordkällare 30 m Ödetorp En kulturmiljö omfattar en yta med radien 30 m. Stöd med kr utgår i exemplet för rensning av ödetorpet och jordkällaren så att de framhävs och synliggörs, t.ex. bortagning av ris och träd på/intill själva lämningarna samt friställning av bärande träd som tillhör miljön etc. Om ödetorpet också ska restaureras med ett tak så kan ett stöd på kr tillkomma. Naturvärdesträd/ Hamlingsträd Ödetorp 30 m Om stöd söks för rensning av kulturmiljön (1 100 kr) kan inte stöd utgå till frihuggning av naturvärdesträd (310 kr/träd) inom ytan. Har naturvärdesträdet tidigare hamlats och nu ska återhamlas kan ett stöd för hamling på 310 kr/träd tillkomma. Träd som nyhamlas är inte naturvärdesträd. Kombination av arealstöd och schablon Arealstöd 6,3 ha i avd. 17 av Naturvärdesträd 150 m Rensning av stig/mur inom samma yta där arealstöd utgår berättigar inte till schablonersättning, dvs. i exemplet måste 150 m räknas bort av stigens längd. Inte heller frihuggning, hamling, skapa död ved, dikespropp, utsikt inom den yta som får arealstöd berättigar till schablonersättning. (Ett viktigt syfte med dikesproppen är att skapa en försumpning som successivt dödar i första hand gran och ev. även en del lövträd. Att först hugga bort granen och sedan dämma ger inte bästa naturvårdseffekt, bl.a. beroende på mängden död ved. Man får välja antingen arealstödet eller schablonen). Vattendrag, 10 m 150 m Arealstöd 6,3 ha i avd. 17 Sikthuggning av 40 m Stig Arealstöd har beviljats för avdelning 17. Om schablonersättning ska utgå till återställning efter tidigare flottning (21 kr/m) så måste arealstödet i exemplet minskas med 0,15 ha, (10 m * 150 m = m 2 ). Schablonersättning för rensning av stig/led (9,75 kr/m) och för att skapa en utsikt (780 kr) utmed stigen kräver att den sträcka av stigen som berörs av sikthuggningen räknas bort, i exemplet 40 m.

6 Skogsstyrelsen (13) Frihuggning av naturvärdesträd Naturvärdesträd Kronprojektion + 1 meter Frihuggning av naturvärdesträd (310 kr/träd) ska göras så kronan blir fri från konkurrens, minst 1 m utanför kronans markprojektion. Stöd för att t.ex. skapa död ved utgår inte inom denna yta. Tänk på att: trädet måste vara ett naturvärdesträd. Som hjälp att definiera naturvärdesträd kan definitionen för frivilliga avsättningar användas. (Det går inte att göra om ett arealstöd och ta med >50 träd /ha). Stängsel för att gynna lövföryngring Stängsel Avdelningsgräns Om i en avdelning med N-mål arealstöd utgår för t.ex. borthuggning av gran i syfte att gynna lövträd/uppslag av löv, så kan schablonersättning utgå för stängsling av området (68 kr/m). Stöd kan lämnas till plantor som ökar naturvårdseffekten (materialkostnad). Stigar Vid handläggning av allt längre stigar behöver vi tydligare information för att kunna handlägga smidigt och rättvist. Att tänka på när det gäller stigar: 1. Bifoga en bra och tydlig karta där markanvändning och vägar framgår (med inritad stig). Skala 1: Vid längre stigar (>2mil) kan det gå bra med en skala ner till 1: Markera in övriga åtgärder längs med stigen som är stödberättigade. 2. Bifoga en lista över fastigheter som berörs av stigen. 3. Räkna bort och rita bort vägar som ej är stödberättigade. 4. Notera hur du har tänkt med sträckor som ej behöver rensas/röjas. Exempel: Stigen är totalt m lång. Vid inventering av stigen bedöms 15 % av stigen ej vara i behov av att rensas/röjas och utmed

7 Skogsstyrelsen (13) en stäcka om 750 m går stigen längs en väg (25 500m*0,15) 750 m = m av stigen är stödberättigad. Om mer än 20 % av stigen bara behöver märkas upp (ej rensas) ska avdrag göras för den sträcka som inte behöver rensas från träd och buskar (röd del). Vid längre stigar (>2 mil) ska alla delar som ej behöver röjas räknas bort. Rådgivaren gör en bedömning och notering hur avdraget har räknats ut. Stig som berör flera fastigheter A C 250 m 300 m 200 m 100 m B D Alternativ 1. Respektive ägare till fastighet A, B, C och D söker stöd för sin del av stigen. Alternativ 2. Markägare B vill röja och rensa fram stigen som går över alla fastigheterna. Ingen av de andra ägarna vill stå som sökande. Ägare B kan då söka stöd för alla 850 m om han får fullmakt från de andra fastighetsägarna (A, C och D) som visar att B får utföra åtgärderna på deras mark. På rådgivningskvitto kan anges hur många meter stig som ska rensas på respektive fastighet. Notera: Målklassning krävs på alla fastigheter (om över 40 ha) i alt. 1 och på fastighet B i alt. 2. I alt. 1 måste koppling till höga natur- eller kulturmiljövärden finnas på samtliga fastigheter, i alt. 2 endast på någon av fastigheterna.

8 Skogsstyrelsen (13) Naturvårdsbränning som berör flera delområden Vid naturvårdsbränning av flera delområden, t ex bränning av öar eller myrholmar så räknas de delområden som ligger inom 100 meter från varandra till samma område i stödansökan. Om ett delområde ligger med större avstånd än 100 meter ska det betraktas som ett nytt stödobjekt. Exempel 1, tre delområden som sammanräknas till en avdelning delområdena kan vara mindre än 1 hektar, kravet är att summan av delområdena är 1 hektar eller mer En avdelning < 100 m Exempel 2, tre delområden där avståndet mellan områdena är större än 100 meter räknas som tre avdelningar där varje delområde måste vara 1 hektar eller mer för att vara stödberättigande. >100 meter Tre avdelningar >100 meter Exempel 3, tre delområden där avståndet mellan två st är mindre än 100 meter och mer än 100 meter till det tredje räknas som två avdelningar där varje stödansökan måste vara större än 1 hektar Två avdelningar < 100 m >100 meter

9 Skogsstyrelsen (13) Definitioner av elementen i schablonersättning inom LBP Skogens mångfald Som hjälp och ledning i samband med rådgivning och extern information om avsikten och innehållet med schablonersättningarna i Skogens mångfald ska följande grunder för prioritering av stöd användas. Text med kursiv stil är föreskrifter (SKSFS 2010:3). Linjeelement 1. Röjning, rensning och utmärkning av stig eller vandringsled, STIG Avlägsnande av träd, buskar, sly och ris så att stig eller vandringsled som har eller kan få ett allmänt intresse blir framkomlig till fots. Naturvärdesträd bör dock inte huggas eller röjas bort. Stigen eller leden ska märkas upp på ett stadigvarande sätt, t.ex. med färgmarkeringar, plast- eller plåtbrickor. Stigen eller leden ska vara allemansrättsligt tillgänglig. Stöd prioriteras till åtgärder som syftar till att göra en ny stig/vandringsled eller göra en befintlig stig/vandringsled tillgänglig i områden för rekreation, friluftsliv och turism. Passerar stigen/leden sanka partier kan ibland spång eller annan förstärkning krävas för att den ska bli framkomlig. Utmärkning bör anpassas efter stigens syfte, användare och upplevelsevärde och kan t.ex. göras med färgmarkering, plast- eller plåtbrickor. Utmärkning kan även göras med skyltar som syftar till att öka tillgängligheten och orienterbarheten. 2. Röjning och rensning av äldre stenmur MUR Avlägsnande av träd, buskar, sly och ris på och intill som kan skada stenmur i skogsmark. Naturvärdesträd bör dock inte huggas eller röjas bort. Vegetationen ska tas bort från muren så att denna blir synlig. Stöd prioriteras till murar längre än 30 meter och som på minst hälften av sin längd är sammanhängande och ovan mark huvudsakligen består av minst två lager upplagd sten. Murens ålder bör vara minst ca 50 år gammal. Vid behov ska samråd ske med länsstyrelsen. 3. Uppsättning av stängsel för att gynna lövskogsmiljöer STÄNG Uppsättning av nätstängsel av metall med en höjd av minst två meter runt områden med lövskog som gärna betas av hjortdjur. Huvudstammarna av lövträden ska ha en medelhöjd på högst 1,5 meter. Stöd får även lämnas för uppsättning av stängsel där avsikten är att plantera lövskog som gärna betas av hjortdjur. Det inhägnade området ska ha en areal om minst en hektar och ersättning beviljas för högst 500 meter stängsel per hektar. Stöd prioriteras till stängsling av biotopskyddsområden, naturvårdsavtal, nyckelbiotoper och objekt med naturvärden samt avdelningar med målklass NO och NS i syfte att skapa lövskog. Stöd för stängsel kan också prioriteras för att skydda lövskog i avdelningar med målklass PF(K) och PG som direkt gränsar till ett skyddat område eller en nyckelbiotop med naturvärden kopplade till lövträd. I sådana PF(K)- och PG-bestånd bör det finnas minst 2000 lövhuvudplantor/ha med en medelhöjd av högst 1,5 m

10 Skogsstyrelsen (13) Stöd till stängsel prioriteras även till avdelningar som ligger i en trakt eller ett område som pekats ut i följande åtgärdsprogram för hotad art beroende av lövskog; vitryggig hackspett, björklevande vedskalbaggar, brandinsekter. 4. Återställande av mindre flottled FLOTT Återföring av stenar, lekgrus och död ved för att återskapa ekologiska förhållanden i mindre vattendrag som tidigare rensats eller dikats. Stöd prioriteras till flottleder som i normalfallet har en vattenspegel som vid normalvattenföring är högst 10 m bred i genomsnitt per 100 m strömfåra. Tidigare flottning ska vara dokumenterad, t.ex. i flottningsföreningars skrifter. För att inte riskera skada kulturhistoriska värden med en återställning ska samråd alltid ske med länsstyrelsen. Tillstånd krävs dessutom av länsstyrelsen om flottleden är klassad som fornlämning. Information om vattendragets status inhämtas av berörd Vattenmyndighet. Punktobjekt 5. Hamling HAML Hamling av tidigare hamlade lövträd (restaureringshamling) och hamling av tidigare icke hamlade lövträd (nyhamling). Träd som nyhamlas ska ha en diameter om 8-15 centimeter 1,3 meter över marken. Stöd prioriteras till hamling av samma trädslag som historiskt har hamlats på platsen. 6. Frihuggning av naturvärdesträd FRIHU Borttagande av träd, buskar, sly och ris så att ett fritt utrymme som motsvarar en cirkel med minst en meters större radie än radien för trädkronans markprojektion blir fri från konkurrerande vegetation, andra naturvärdesträd undantagna. Om det är lämpligt, kan även ringbarkning användas som metod för att befria ett naturvärdesträd från konkurrerande vegetation. Stöd prioriteras till naturvärdesträd med rödlistade arter och träd grövre än 50 cm i brösthöjd. Naturvärdesträd är definierade i 3 föreskrifterna (SKSFS 2010:3). Lövträd som konkurrerar med naturvärdesträd kan i stället för att huggas bort ringbarkas eller kapas till en minst 3 m hög stubbe. Som ett stöd i bedömningen av definitionen av naturvärdesträd utöver vad som anges i ovanstående angivna föreskrifter kan nedanstående kriterier och tabell vara ett stöd: Till naturvärdesträd räknas: - särskilt grova eller gamla träd - grova träd med påtagligt vid och grovgrenig eller platt krona - grova, tidigare frivuxna, sk hagmarksgranar - grova aspar och alar där sådana inte förekommer rikligt, i barrdominerade bestånd - trädformig sälg, rönn, oxel, lönn, lind, hägg och fågelbär, samt grov hassel där sådana inte förekommer rikligt, i barrdominerade bestånd - ädla lövträd i det boreala skogslandskapet

11 Skogsstyrelsen (13) - grova enar - träd med påtagliga brandljud - hålträd och träd med risbon - träd med tydliga kulturspår - Alla grova aspar och alar och trädformiga bärande träd tas med även om de förekommer rikligt i beståndet. - Träd med tydlig senvuxenhet (tillägg utöver FSC:s definition) - Träd med angrepp av törskate (tillägg utöver FSC:s definition) - Träd med avvikande grov barkstruktur (tillägg utöver FSC:s definition) Vad som betecknas som grovt träd beror bl.a. på trädslag och var i landet man befinner sig. I tabellen ges riktvärden i cm för några av de viktigaste trädslagen. Observera: dessa värden är riktvärden som bör bedömas med hänsyn till bonitet och andra lokala förhållanden. Landsdel Tall Gran Asp Al En N Norrland 50 cm 50 cm 40 cm 20 cm 10 cm S Norrland 50 cm 50 cm 40 cm 30 cm 10 cm Svealand 60 cm 60 cm 50 cm 40 cm 15 cm Götaland 60 cm 60 cm 50 cm 45 cm 15 cm 7. Skapande av död ved DÖDVED Aktivt dödande av träd genom till exempel ringbarkning, barkflängning eller kapning av stammen på minst tre meters höjd. Träd som ringbarkas eller högkapas ska minst vara 20 cm grova 1,3 meter över marken. Toppen efter högkapning ska lämnas kvar. Stöd prioriteras till skapande av död ved av sådana trädslag som knyter an till skogshistoriken och naturvärdena på platsen. Finns t.ex. naturvärden med koppling till asp skapas främst död ved av asp. Dispens krävs av Skogsstyrelsen om åtgärden strider mot 29 skogsvårdslagen. 8. Igentäppning av dike SVÄM Igentäppning av grävt dike på skogsmark. Igentäppning ska göras med beständigt material, t.ex. fiberduk eller jord, som leder till en ökad försumpning på en yta om minst 0,2 hektar omgivande skogsmark. Dikets funktion ska upphöra så att avvattning förhindras. Stöd prioriteras till dikesproppar som försumpar skogsmark med minst 30- procentig krontäckning. Stöd lämnas endast till igensättning av en gång grävda diken, inte till naturliga vattendrag eller diken som är rätade vattendrag. För att få en uppfattning om vilken yta som kan bli försumpad kan det på flacka marker vara nödvändigt att göra en avvägning. Tillstånd krävs av länsstyrelsen om åtgärden strider mot eventuell vattendom och av Skogsstyrelsen om ett eventuellt dikesföretag påverkas. Dispens krävs av Skogsstyrelsen om åtgärden strider mot 29 skogsvårdslagen.

12 Skogsstyrelsen (13) 9. Frihugga och rensa kulturmiljö från träd och ris KULT Avlägsnande av träd, buskar, sly och ris så att kulturmiljön blir synliggjord. Åtgärden ska utföras på sådant sätt att skador undviks. Vårdträd, hamlade träd, hävdpräglade träd samt i lämplig utsträckning bärande träd och buskar ska lämnas. Frihuggning och rensning kan vara aktuellt för t.ex. övergivna torpställen med förvildade trädgårdar, fäbodvallar, igenvuxna hagmarker och lövängar som varit trädbevuxna under flera trädgenerationer, kvarnar, sågar och anordningar för flottning vid vattendrag, kolbottnar, tjärframställningsplatser, renvallar och samevisten. Stöd prioriteras till åtgärder som frihugger och rensar kulturmiljöer på skogsmark. Vid framhuggning av större lämningar som gravfält eller andra mer yttäckande lämningar bör samråd ske med länsstyrelsen. 10. Restaurera skoglig kulturmiljöbyggnad REST Ett helt eller delvis återskapande av skoglig kulturmiljöbyggnad, t.ex. kvarn, såg eller annan anordning för flottning vid vattendrag, tjärdal, kolarkoja eller byggnad med koppling till jakt och fiske. Lämningarna bör vara minst femtio år gamla. Med skoglig kulturmiljöbyggnad avses här minst 50 år gamla byggnader i skogsmark. Stöd prioriteras till restaurering av kulturmiljöbyggnader med koppling till tidigare skogsbruk (t.ex. sågverksamhet, flottning, kolning, tjärframställning) eller bosättning i skog (torp, fäbod, samevisten). Tillstånd krävs av länsstyrelsen om kulturmiljöbyggnaden är klassad som fornlämning. 11. Skapande av utblick (sikthuggning) SIKT Utglesning av skog på en plats eller längs en stig av allmänt intresse som ger utsikt mot t.ex. en sjö eller ett landskap. Åtgärden ska omfatta en yta om minst 0,1 hektar. Åtgärder prioriteras som skapar en utblick eller utsikt över omgivningen eller landskapet omkring, t.ex. högt belägna eller möjliga utsiktsplatser, väl valda punkter längs en stig eller vid en rastplats/målpunkt. Ris efter utförda åtgärder bör transporteras bort. Dispens krävs av Skogsstyrelsen om åtgärden strider mot 10 skogsvårdslagen.

13 Skogsstyrelsen (13) Yttäckande störning 12. Naturvårdsbränning NVBRA Naturvårdsbränning där kvarlämnade träd avseende trädslag, antal och dimension efter branden ger förutsättningar för god naturvårdseffekt. Högst 50 % av virkesförrådet får tas bort före bränningen. I tallpräglade skogstyper ska i huvudsak tall och de lövträd som eventuellt finns lämnas kvar. I avdelningar med målklass NS får virkesuttag endast göras av naturvårdsskäl. Bränningen ska göras så att förutsättningar finns att mer än hälften av de kvarställda tallarna överlever branden. Brända områden med en yta upp till och med tre hektar ersätts med högst kr per hektar. Minst ett hektar ska brännas. I vissa fall kan det av biologiska skäl finnas motiv för att ta bort träd inför bränningen. Hur stort virkesuttag som i så fall ska göras ska utgå från naturvårdsnyttan och bör därför normalt inte uppgå till maximalt tillåtna 50 %. Även ett antal grova träd av varje förekommande trädslag i avdelningen måste alltid lämnas. Bränningen bör planeras så att brandintensitet och bränningsdjup får avsedd effekt. Vid virkesuttag kan det därför ofta bli aktuellt även med GROT-uttag. Naturvårdsbränningar där högst 50 % av virkesvolymen huggits och tagits tillvara prioriteras. En naturvårdsbränning är inte riskfri. Markägaren bör upplysas om behovet av att anlita personal med tillräcklig kompetens. Dispens krävs av Skogsstyrelsen om åtgärden strider mot 10 skogsvårdslagen.

Skogsstyrelsens författningssamling

Skogsstyrelsens författningssamling Skogsstyrelsens författningssamling ISSN 0347-5212 Föreskrifter om ändring i Skogsstyrelsens föreskrifter (SKSFS 2008:7) om stöd för åtgärder för att bevara och utveckla skogens mångfald; beslutade den

Läs mer

Skogsstyrelsens författningssamling

Skogsstyrelsens författningssamling Skogsstyrelsens författningssamling ISSN 0347-5212 Föreskrifter om ändring i Skogsstyrelsens föreskrifter (SKSFS 2008:7) om stöd för åtgärder för att bevara och utveckla skogens mångfald; beslutade den

Läs mer

Skogsstyrelsens författningssamling

Skogsstyrelsens författningssamling Skogsstyrelsens författningssamling ISSN 0347-5212 Föreskrifter om ändring i Skogsstyrelsens föreskrifter (SKSFS 2008:7) om stöd för åtgärder för att bevara och utveckla skogens mångfald; beslutade den

Läs mer

Landsbygdsprogrammet för skogens alla värden

Landsbygdsprogrammet för skogens alla värden -Landsbygdsprogrammet 2007-2013 Skogens Mångfald och Ädellöv idag - Förslag Nya stöd 2014-2020 Landsbygdsprogrammet för skogens alla värden Sånga-Säby 10-11 nov. 2010 Stöd för att bevara och utveckla skogens

Läs mer

1 2 3 4 5 Genomgång av olika schablonersättningar. Vi tittar mera specifikt på respektive åtgärd på kommande bilder i presentationen. 6 I en tät skog hittar man ibland inslag av gamla individer av ljuskrävande

Läs mer

Skogsstyrelsens författningssamling

Skogsstyrelsens författningssamling Skogsstyrelsens författningssamling ISSN 0347-5212 Skogsstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SKSFS 2011:2) om stöd till vissa åtgärder inom skogsbruket; beslutade den 4 juni 2014. SKSFS 2014:3 Utkom

Läs mer

Skogsstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SKSFS 2011:2) om stöd till vissa åtgärder inom skogsbruket SKSFS 2016:X

Skogsstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SKSFS 2011:2) om stöd till vissa åtgärder inom skogsbruket SKSFS 2016:X Gällande föreskrift Skogsstyrelsens föreskrifter och allmänna råd SKSFS 2014:3 (SKSFS 2011:2) om stöd till vissa åtgärder inom skogsbruket; Utkom från trycket den 18 juni 2014 Omtryck beslutade den 4 juni

Läs mer

Något förkortad presentation. Här följer en kort kommentar till respektive bild:

Något förkortad presentation. Här följer en kort kommentar till respektive bild: Något förkortad presentation. Här följer en kort kommentar till respektive bild: 2. Bild från ekmiljö på Botorp, presentation för delar av Skogsstyrelsen och delar av Länstyrelsen Örebro 3. Data från forskare.

Läs mer

1 Checklista för åtgärder i Naturvård / Skötsel bestånd (NS)

1 Checklista för åtgärder i Naturvård / Skötsel bestånd (NS) 1 Checklista för åtgärder i Naturvård / Skötsel bestånd (NS) (Listan ska även användas för generella naturvårdhuggningar) Man kan grovt dela upp NS bestånd i två kategorier. Dels en kategori som utgörs

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2007:481) om stöd för landsbygdsutvecklingsåtgärder; SFS 2009:772 Utkom från trycket den 30 juni 2009 utfärdad den 17 juni 2009. Regeringen

Läs mer

Skogsstyrelsens författningssamling

Skogsstyrelsens författningssamling Skogsstyrelsens författningssamling ISSN 0347-5212 Föreskrifter om ändring i Skogsstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SKSFS 2011:2) om stöd till vissa åtgärder inom skogsbruket; beslutade den 14

Läs mer

Naturvård i NS-bestånd

Naturvård i NS-bestånd Naturvård i NS-bestånd 2 naturvård i ns-bestånd Den här fälthandlingen Denna fälthandledning är framtagen av Södra Skogs miljöavdelning. Handledningen skall vara ett stöd för dem som planerar och utför

Läs mer

VIKEN 1:11. Röjning Älgafallet ID 453 SOLLEFTEÅ. Röjning. Fastighetsägare SKOGSSTYRELSEN. Beståndsuppgifter. Mål med beståndet.

VIKEN 1:11. Röjning Älgafallet ID 453 SOLLEFTEÅ. Röjning. Fastighetsägare SKOGSSTYRELSEN. Beståndsuppgifter. Mål med beståndet. SOLLEFTEÅ ID 453 Fastighetsägare SKOGSSTYRELSEN 55183 JÖNKÖPING patrik.andre@skogsstyrelsen.se Beståndsuppgifter 4,7 ha 7043101 N 63º 30' 28,84201" E 16º 31' 43,76216" 5 G24 0 576084,6 10 60 30 0 Mål med

Läs mer

I den här tabellen kan du se hur mycket pengar du kan få för följande ersättningar

I den här tabellen kan du se hur mycket pengar du kan få för följande ersättningar I den här tabellen kan du se hur mycket pengar du kan få för följande ersättningar Sid 1 kompensationsbidrag, sid 2-11 miljöersättningar, sid 12-19 regionala prioriterade ersättningar, sid 19 ersättning

Läs mer

Enkelt att ta ansvar FSC -anpassad avverkning

Enkelt att ta ansvar FSC -anpassad avverkning Enkelt att ta ansvar FSC -anpassad avverkning Sveaskog skapar värden för framtiden Sveaskog är Sveriges största skogsägare. Vi fokuserar på att utveckla skogens alla värden. Vi vill öka användningen av

Läs mer

Beskrivning biotopskyddade objekt

Beskrivning biotopskyddade objekt Stadsbyggnadskontoret Göteborgs stad, Detaljplan Halvorsäng Beskrivning biotopskyddade objekt Bilaga till dispensansökan biotopskydd Göteborg, 2010-10-05 Peter Rodhe Innehållsförteckning 1 INLEDNING...

Läs mer

Rådgivning inom projektet Klimatanpassat skogsbruk och vatten

Rådgivning inom projektet Klimatanpassat skogsbruk och vatten RÅDGIVNINGSKVITTO 1(7) Datum 2014-02-21 Ärendenr R 390-2014 Stefan Eklund Stockholms distrikt Galgbacksvägen 5, 18630 VALLENTUNA stefan.eklund@skogsstyrelsen.se 08-51451462 Värmdö-Evlinge fast ägare för.

Läs mer

Hej! Här kommer rådgivningskvittot digitalt. Jag skickar brochyr också men de kommer med post nästa vecka.

Hej! Här kommer rådgivningskvittot digitalt. Jag skickar brochyr också men de kommer med post nästa vecka. Stockholms distrikt Stefan Eklund Galgbacksvägen 5, 18630 VALLENTUNA stefan.eklund@skogsstyrelsen.se Tfn 08-51451462 Fastighet VÄRMDÖ-EVLINGE 9:1 Kommun Värmdö Församling Värmdö Kopia för kännedom 1(2)

Läs mer

Ansökan om stöd Nokås 1(12)

Ansökan om stöd Nokås 1(12) Ansökan om stöd Nokås 1(12) Mottagare Plats för streckkodsetikett Skogsstyrelsen Stöd Box 7 351 03 Växjö På den här blanketten ansöker du om stöd för natur- och kulturmiljövårdsåtgärder i skogen (Nokås)

Läs mer

Klövviltsförvaltning och biologisk mångfald. Kunskapsbaserad förvaltning

Klövviltsförvaltning och biologisk mångfald. Kunskapsbaserad förvaltning Klövviltsförvaltning och biologisk mångfald Kunskapsbaserad förvaltning Skogen i Jönköpings län Virkesförråd fördelat på trädslag, milj.m3sk Andel produktiv skogsmark fördelad på marktyp 12,1 28 % 37,1

Läs mer

DRÖGSHULT 1:13. Röjning. Fäbacken LINKÖPING G32. Notering

DRÖGSHULT 1:13. Röjning. Fäbacken LINKÖPING G32. Notering Fäbacken-1-11412 ID 4272 Hjälp till att göra utskrifterna bättre. Tipsa oss på www.skogsstyrelsen.se/minasidor SKOGSSTYRELSEN 55183 JÖNKÖPING patrik.andre@skogsstyrelsen.se 2,6 ha 645232,5 52926,1 N 58º

Läs mer

PEFC miljöstandard för skogsentreprenörer

PEFC miljöstandard för skogsentreprenörer PEFC miljöstandard för skogsentreprenörer Utdrag ut TD II med tillämpningsanvisningar. Version 1.5 Tel: 08-655 41 94 mail: info@smfcert.se Internet: www.smfcert.se PEFC skogsstandard Målsättningen för

Läs mer

ANMÄLAN OM SAMRÅD ENLIGT 12 KAP. 6 MILJÖBALKEN Anmälan om samråd för om- och nybyggnation av ledningar görs på särskild blankett.

ANMÄLAN OM SAMRÅD ENLIGT 12 KAP. 6 MILJÖBALKEN Anmälan om samråd för om- och nybyggnation av ledningar görs på särskild blankett. ANMÄLAN OM SAMRÅD ENLIGT 12 KAP. 6 MILJÖBALKEN Anmälan om samråd för om- och nybyggnation av ledningar görs på särskild blankett Länsstyrelsens noteringar Ankomststämpel Diarienummer Allmänna uppgifter

Läs mer

Samarbetsprojekt Fortum Markets AB Upplandsstiftelsen RAPPORT 2011/7 DELRAPPORT 4 Naturmiljöer vid nedre Dalälven 2011

Samarbetsprojekt Fortum Markets AB Upplandsstiftelsen RAPPORT 2011/7 DELRAPPORT 4 Naturmiljöer vid nedre Dalälven 2011 Samarbetsprojekt Fortum Markets AB Upplandsstiftelsen RAPPORT 2011/7 DELRAPPORT 4 Naturmiljöer vid nedre Dalälven 2011 Pär Eriksson FÖRFATTARE Pär Eriksson FOTO FRAMSIDA Landkvarn, naturreservatet Bredforsen.

Läs mer

Översiktlig naturvärdesbedömning med fokus på värden knutna till träd. Siggehorva, Mönsteråsbruk

Översiktlig naturvärdesbedömning med fokus på värden knutna till träd. Siggehorva, Mönsteråsbruk Översiktlig naturvärdesbedömning med fokus på värden knutna till träd. Siggehorva, Mönsteråsbruk 2013-12-09 Inledning I december 2013 utfördes en övergripande inventering av skogsområdena med syfte att

Läs mer

Inventering av biotopskyddsområden inför anläggning av kommunalt vatten och avlopp

Inventering av biotopskyddsområden inför anläggning av kommunalt vatten och avlopp Datum 2014-12-11 PM Inventering av biotopskyddsområden inför anläggning av kommunalt vatten och avlopp Stjärnekullevägen, Uddevalla kommun VästVatten AB EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5 C, 411 04 Göteborg

Läs mer

Skogsbruksplan. Bänarp 1:2, 1:3 Frinnaryd Aneby Jönköpings län. Fastighet Församling Kommun Län. Ägare Adress

Skogsbruksplan. Bänarp 1:2, 1:3 Frinnaryd Aneby Jönköpings län. Fastighet Församling Kommun Län. Ägare Adress Skogsbruksplan Fastighet Församling Kommun Län Bänarp 1:2, 1:3 Frinnaryd Aneby Jönköpings län Ägare Adress Dagrun Fransson Hjälmseryd 570 02 Stockaryd Upprättad år Planen avser tiden Förrättningsman 20120823

Läs mer

Bildande av naturreservatet Högemålsbranten i Jönköpings kommun

Bildande av naturreservatet Högemålsbranten i Jönköpings kommun BESLUT Sida 1/8 Doss nr 0680-02-226 Marie Andersson Områdesskydd Naturavdelningen 036-39 5408 Enligt sändlista Bildande av naturreservatet Högemålsbranten i Jönköpings kommun Beslut Länsstyrelsen förklarar

Läs mer

Presentation Beslutspunkt Naturvårdsavtal 2017 Snäckevarps Samfällighetsförening

Presentation Beslutspunkt Naturvårdsavtal 2017 Snäckevarps Samfällighetsförening Presentation Beslutspunkt Naturvårdsavtal 2017 Snäckevarps Samfällighetsförening Beslutsunderlag för Naturvårdsavtal: Snäckvarps samfällighet omfattar ca 180 hektar landareal. Fördelning av areal i % 12,0

Läs mer

Skogsstyrelsens författningssamling

Skogsstyrelsens författningssamling Skogsstyrelsens författningssamling ISSN 0347-5212 Skogsstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ändring i skogsstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SKSFS 1993:2) till 10, 14, och 30 skogsvårdslagen

Läs mer

Översiktlig naturinventering Saltkällans säteri 1:3

Översiktlig naturinventering Saltkällans säteri 1:3 Version 1.00 Projekt 7365 Upprättad 2014-06-24 Översiktlig naturinventering Saltkällans säteri 1:3 Sammanfattning I samband med att detaljplaneprogram för fastigheten Saltkällan 1:3 tas fram har en översiktlig

Läs mer

Generell Naturvård. Instruktioner för generell naturvård vid Sydveds avverkningar

Generell Naturvård. Instruktioner för generell naturvård vid Sydveds avverkningar Generell Naturvård Instruktioner för generell naturvård vid Sydveds avverkningar Ett hänsynsfullt skogsbruk I vår miljöpolicy står det att Sydveds verksamhet ska tillgodose kundens krav på att råvaran

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Antagen av kommunfullmäktige 2014-10-30, 214 Gäller fr o m 2014-11-27 Bildande av naturreservatet Lundsbo bokskog i Värnamo kommun Beslut Värnamo kommun förklarar med stöd

Läs mer

Biologisk mångfald i det svenska odlingslandskapet

Biologisk mångfald i det svenska odlingslandskapet Biologisk mångfald i det svenska odlingslandskapet Myndigheter med ansvar för biologisk mångfald Naturvårdsverket, övergripande ansvar Länsstyrelserna, 21 stycken Kommuner, 290 stycken Jordbruksverket,

Läs mer

DELRAPPORT 4 NATURMILJÖER VID NEDRE DALÄLVEN

DELRAPPORT 4 NATURMILJÖER VID NEDRE DALÄLVEN SAMARBETSPROJEKT Fortum Markets AB Upplandsstiftelsen DELRAPPORT 4 NATURMILJÖER VID NEDRE DALÄLVEN 2011 Pär Eriksson PRODUKTION Upplandsstiftelsen Telefon 018-611 62 71 www.upplandsstiftelsen.se Upplandsstiftelsen

Läs mer

Skötselplan för LFTs mark antagen på årsstämman 2009-04-26. Numreringen hänvisar till bifogad karta Områdesbeskrivning Åtgärd Ansvarig

Skötselplan för LFTs mark antagen på årsstämman 2009-04-26. Numreringen hänvisar till bifogad karta Områdesbeskrivning Åtgärd Ansvarig 1. Området är klassat som ett naturvärde i Skogsstyrelsens nyckelbiotopsinventering. Naturvärden är ett sådant område som inom relativt kort tid kan nå den högre klassen nyckelbiotop. Framför allt är det

Läs mer

Sammanställning över fastigheten

Sammanställning över fastigheten Sammanställning över fastigheten Arealer hektar % Produktiv skogsmark 42,9 99 Myr/kärr/mosse 0,0

Läs mer

Äger du ett gammalt träd?

Äger du ett gammalt träd? Äger du ett gammalt träd? Då har du något speciellt i din vård Projektet Värna skyddsvärda träd ska öka kunskapen om trädens värde. Sexton kommuner i Västra Götaland och Halland vill gemensamt visa hur

Läs mer

Angående remissen om målbilder för god miljöhänsyn vid skogsbruk

Angående remissen om målbilder för god miljöhänsyn vid skogsbruk Stockholm den 18 maj 2017 Ärendenummer Dnr 2014/2973 Skogsstyrelsen Angående remissen om målbilder för god miljöhänsyn vid skogsbruk Sveaskog anser att det skogliga dialogarbetet runt målbilder är viktigt

Läs mer

Skogsstyrelsens författningssamling

Skogsstyrelsens författningssamling Skogsstyrelsens författningssamling ISSN 0347-5212 Föreskrifter om ändring i Skogsstyrelsens föreskrifter (SKSFS 2008:6) om stöd för att öka arealen ädellövskog; beslutade den 16 juni 2009. SKSFS 2009:1

Läs mer

ecocom Mark- och vegetationskartering kring Videbäcksmåla, Torsås kommun 2008 Påverkansbedömning inför etablering av vindkraftspark

ecocom Mark- och vegetationskartering kring Videbäcksmåla, Torsås kommun 2008 Påverkansbedömning inför etablering av vindkraftspark ecocom Mark- och vegetationskartering kring Videbäcksmåla, Torsås kommun 2008 Påverkansbedömning inför etablering av vindkraftspark 2 mark- och vegetationskartering kring videbäcksmåla 2008 Uppdrag Föreliggande

Läs mer

Mottagare. Fastighetsbeteckning Kommun Församling. Eksjö. Höreda Områdets mittpunktskoordinater X/N 6383715 Y/E 490635. Namn Telefon Mobil

Mottagare. Fastighetsbeteckning Kommun Församling. Eksjö. Höreda Områdets mittpunktskoordinater X/N 6383715 Y/E 490635. Namn Telefon Mobil Anmälan om avverkning m.m. 1(4) Plats för streckkodsetikett Mottagare Skogsstyrelsen Avverkningsanmälan/-ansökan Box 7 351 03 Växjö A 40816-2012 Anmälan ska göras minst 6 veckor innan avverkning som omfattar

Läs mer

Bilaga 1. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd

Bilaga 1. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd Bilaga. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd Kommunen ska i all planering och i beslut som gäller exploatering av mark och vatten (översiktsplanering, bygglov, strandskyddsprövning

Läs mer

Totalt 20% naturskydd och naturhänsyn i varje skogsregion där höga naturvärden prioriteras och ambitionsnivån mellan olika landskap varierar.

Totalt 20% naturskydd och naturhänsyn i varje skogsregion där höga naturvärden prioriteras och ambitionsnivån mellan olika landskap varierar. Peter Bergman Totalt 20% naturskydd och naturhänsyn i varje skogsregion där höga naturvärden prioriteras och ambitionsnivån mellan olika landskap varierar. Sveaskogs naturvårdsstrategiska verktygslåda

Läs mer

Att anlägga eller restaurera en våtmark

Att anlägga eller restaurera en våtmark Att anlägga eller restaurera en våtmark Vad är en våtmark? Att definiera vad som menas med en våtmark är inte alltid så enkelt, för inom detta begrepp ryms en hel rad olika naturtyper. En våtmark kan se

Läs mer

Bildande av naturreservatet Bjurforsbäcken

Bildande av naturreservatet Bjurforsbäcken FÖRSLAG TILL BESLUT 1 (6) Datum Vår beteckning 2009-06-02 2009-001066 Handläggare: Peter Klintberg Tel: 0226-645047 E-post: peter.klintberg@avesta.se Er beteckning Bildande av naturreservatet Bjurforsbäcken

Läs mer

Skogsstyrelsens författningssamling

Skogsstyrelsens författningssamling Skogsstyrelsens författningssamling ISSN 0347-5212 Skogsstyrelsens föreskrifter (SKSFS 2011:2) och allmänna råd om stöd till vissa åtgärder inom skogsbruket; beslutade den X månad 2014. SKSFS 2014:X Utkom

Läs mer

Anmälan för samråd enligt 12 kap. 6 miljöbalken

Anmälan för samråd enligt 12 kap. 6 miljöbalken Anmälan för samråd enligt 12 kap. 6 miljöbalken 1(6) Mottagare Skogsstyrelsen Samrådsanmälan Box 7 351 03 Växjö Enligt 12 kap 6 miljöbalken ska skogsbruksåtgärder som kan komma att väsentligt ändra naturmiljön

Läs mer

Skötselplan Brunn 2:1

Skötselplan Brunn 2:1 Skötselplan Brunn 2:1 M:\Uppdrag\Brunn\Skötselplan Brunn.docx Skogsstyrelsen 2016-02-10 2(5) Skötselplan för Brunn 2:1, Värmdö kommun Denna skötselplan innehåller förslag på åtgärder inom de delar som

Läs mer

Stockholm

Stockholm Stockholm 2013.10.13 Exkursion Sollentuna Häradsallmänningen Jägmästare Thies Eggers från Skogssällskapet och ansvarig förvaltare visade oss runt på Häradsallmänningen. I förvaltningen ingår hela cykeln

Läs mer

Vad är skogsstrategin? Dialog

Vad är skogsstrategin? Dialog Vad är skogsstrategin? Länsstyrelsen och Skogsstyrelsen har tillsammans tagit fram en strategi för bevarande av biologiskt värdefulla skogar i Västmanlands län. Skogsstrategin ska ge Länsstyrelsen och

Läs mer

NATURRESERVAT VARFÖR OCH HUR

NATURRESERVAT VARFÖR OCH HUR NATURRESERVAT VARFÖR OCH HUR Stockholm 14 mars 2019 Mikael Lindberg Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2019-03-25 1 Bakgrund och motiv till områdesskydd Internationella konventioner

Läs mer

Ombud. Patrik Gatan Mellanstad

Ombud. Patrik Gatan Mellanstad Fäbofallet-1-100811 ID 1651 Hjälp till att göra utskrifterna bättre. Tipsa oss på www.skogsstyrelsen.se/minasidor Ombud SKOGSSTYRELSEN 55183 JÖNKÖPING patrik.andre@skogsstyrelsen.se Patrik Gatan13 123

Läs mer

Hur har naturvärden påverkats av röjning/avverkning i betesmarker?

Hur har naturvärden påverkats av röjning/avverkning i betesmarker? Hur har naturvärden påverkats av röjning/avverkning i betesmarker? Resultatet av en snabb inventering 2008 av trädklädda betesmarker som åtgärdats under och efter införandet av den s k 50-trädsregeln Leif

Läs mer

FROSSARBO 1:1. Demotest ID UPPSALA. Markberedning. Fastighetsägare SKOGSSTYRELSEN. Beståndsuppgifter. Mål med beståndet.

FROSSARBO 1:1. Demotest ID UPPSALA. Markberedning. Fastighetsägare SKOGSSTYRELSEN. Beståndsuppgifter. Mål med beståndet. FROSSARBO 1:1 UPPSALA Demotest -1-13812 ID 12849 Fastighetsägare SKOGSSTYRELSEN 55183 JÖNKÖPING 6-553168 patrik.andre@skogsstyrelsen.se Beståndsuppgifter 1,7 ha 6667,8 N 6º 3' 19,3621" E 17º 25' 57,95829"

Läs mer

Gödsling gör att din skog växer bättre

Gödsling gör att din skog växer bättre Skogsgödsling Skogsgödsling är ett mycket effektivt sätt att öka skogens tillväxt. Produktionen ökar och blir mer lönsam, dessutom binder skogen koldioxid när den växer vilket ger positiva miljö- och klimateffekter.

Läs mer

Skoglig inventering/naturvärdesinventering inom Grundviken

Skoglig inventering/naturvärdesinventering inom Grundviken Östra Värmlands distrikt Magnus Nordström Gräsdalsgatan 15, 653 43 Karlstad magnus.nordstrom@skogsstyrelsen.se Tfn 054-55 57 18 RAPPORT GRUNDVIKEN 1(6) Datum 2010-07-02 Er referens Catharina Knutsson Karlstads

Läs mer

Ansökan om tillstånd till avverkning i fjällnära skog m.m.

Ansökan om tillstånd till avverkning i fjällnära skog m.m. Ansökan om tillstånd till avverkning i fjällnära skog m.m. 1(6) Mottagare Plats för streckkodsetikett Skogsstyrelsen Avverkningsanmälan/-ansökan Box 7 351 03 Växjö Ansökan om tillstånd till avverkning

Läs mer

ANMÄLAN 1(6) Mottagare

ANMÄLAN 1(6) Mottagare ANMÄLAN 1(6) Mottagare Plats för streckkodsetikett Skogsstyrelsen Avverkningsanmälan/-ansökan Box 7 351 03 Växjö Anmälan om avverkning m.m. Den här blanketten använder du för att anmäla om avverkning.

Läs mer

1(4) Dnr. Vid inventeringen har områdenas naturvärden har bedömts utifrån en tregradig skala enligt nedan.

1(4) Dnr. Vid inventeringen har områdenas naturvärden har bedömts utifrån en tregradig skala enligt nedan. 1(4) 2011-08-19 Dnr Handläggare: Göran Fransson Kommunekolog tel 0303-33 07 37 goran.fransson@ale.se Översiktlig naturinventering av detaljplaneområdet Lahallsåsen Inventeringen har gjorts översiktligt

Läs mer

Dikesrensningens regelverk

Dikesrensningens regelverk Dikesrensningens regelverk Kurs LBP Dikesrensning i praktiken Elisabet Andersson, EKOLOG Andreas Drott, MARKSPECIALIST Anja Lomander, MARKSPECIALIST Regelverk Miljöbalken Allmänna hänsynsregler (kap 2)

Läs mer

Rapport från inventering av naturområden vid Välsviken i Karlstads kommun

Rapport från inventering av naturområden vid Välsviken i Karlstads kommun RAPPORT 1(6) Datum 2013-08-29 Diarienr Västra Värmlands distrikt Roger Gran Sundsgatan 17, 661 40 Säffle roger.gran@skogsstyrelsen.se Tfn 0533-46176 Rapport från inventering av naturområden vid Välsviken

Läs mer

Kan vi återskapa naturvärden?

Kan vi återskapa naturvärden? Kan vi återskapa naturvärden? Erfarenheter från Sveaskogs arbete med ekoparker och naturvårdande skötsel Stefan Bleckert Peter Bergman Innehåll Den svenska modellen - bu eller bä? Ekoparker skapar nya

Läs mer

Fyll i alla uppgifter så komplett som möjligt för att minska behovet av kompletteringar. På så sätt kortas handläggningstiden. Texta gärna.

Fyll i alla uppgifter så komplett som möjligt för att minska behovet av kompletteringar. På så sätt kortas handläggningstiden. Texta gärna. Fyll i alla uppgifter så komplett som möjligt för att minska behovet av kompletteringar. På så sätt kortas handläggningstiden. Texta gärna. 1. Sökanden Sökandens namn Telefon bostad Adress Telefon arbete

Läs mer

Inventering av biotopskyddsområden inför anläggning av kommunalt vatten och avlopp

Inventering av biotopskyddsområden inför anläggning av kommunalt vatten och avlopp Datum 2015-08-17 PM Inventering av biotopskyddsområden inför anläggning av kommunalt vatten och avlopp Sträckan Ammenäsvägen VästVatten AB EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5 C, 411 04 Göteborg Besöksadress

Läs mer

Bilaga. Beskrivningar av naturvärdesobjekt Björnekullarna

Bilaga. Beskrivningar av naturvärdesobjekt Björnekullarna Bilaga. Beskrivningar av naturvärdesobjekt Björnekullarna 2015-12-14 Objekt-ID Nvklass Biotop Beskrivning 1a 3 Ädellövskog Ädellövskog med stor trädslagsvariation. Bok dominerar i större delen av området.

Läs mer

Naturhänsyn vid avverkningsuppdrag

Naturhänsyn vid avverkningsuppdrag Naturhänsyn vid avverkningsuppdrag SCA SKOG www.scaskog.com Hur mycket naturhänsyn vill du lämna? Vid alla avverkningar måste man följa de bestämmelser om naturhänsyn som finns i skogsvårdslagen. Men kanske

Läs mer

så fungerar det med skydd av värdefull natur

så fungerar det med skydd av värdefull natur så fungerar det med skydd av värdefull natur Nya Komet, naturvårdsavtal, naturreservat, biotopskydd och frivilliga avsättningar. Broschyren är framtagen som ett projekt i Smålands skogsstrategi med finansiering

Läs mer

Kulturlämningar och skogsbruk

Kulturlämningar och skogsbruk Kulturlämningar och skogsbruk Kulturlämningar och skogsbruk Skogen har brukats av människan så länge hon överhuvudtaget har bott på våra breddgrader och under hela denna tid har hon lämnat spår av sin

Läs mer

Strategi för formellt skydd av värdefulla skogar i Gävleborgs län

Strategi för formellt skydd av värdefulla skogar i Gävleborgs län Sammanfattning av Länsstyrelsens och Skogsstyrelsens gemensamma skogsskyddsstrategi Strategi för formellt skydd av värdefulla skogar i Gävleborgs län 2 Strategi för formellt skydd av skog i Gävleborgs

Läs mer

BESLUT. Kumla kommuns beslut med föreskrifter angående bildande av. Med stöd av 7 kap. 4 miljöbalken (1998:808) förklarar kommunfullmäktige

BESLUT. Kumla kommuns beslut med föreskrifter angående bildande av. Med stöd av 7 kap. 4 miljöbalken (1998:808) förklarar kommunfullmäktige 1 (5) Kumla kommuns beslut med föreskrifter angående bildande av naturreservatet Hult BESLUT Med stöd av 7 kap. 4 miljöbalken (1998:808) förklarar kommunfullmäktige del av Kumla Hult 1:4 som naturreservat.

Läs mer

Levande skogar. omgivande förkastningssluttningar och Tylöskogen-Tiveden i söder.

Levande skogar. omgivande förkastningssluttningar och Tylöskogen-Tiveden i söder. Miljömålet Levande skogar Skogens och skogsmar kens värde för biologisk produktion ska skyddas samtidigt som den biolo giska mångfalden bevaras samt kulturmiljövärden och sociala värden vär nas. Sist i

Läs mer

Asp - vacker & värdefull

Asp - vacker & värdefull Asp - vacker & värdefull Asp blir alltmer sällsynt i Sverige. I den här foldern berättar vi hur du med några enkla åtgärder kan hjälpa aspen. Du känner nog till hur en asp ser ut. Aspen lyser som en brinnande

Läs mer

Anvisning till blanketten Ansökan för utvald miljö miljöinvestering med fast ersättning

Anvisning till blanketten Ansökan för utvald miljö miljöinvestering med fast ersättning Anvisning till blanketten Ansökan för utvald miljö miljöinvestering med fast ersättning 1. Läs om de miljöinvesteringar du kan ansöka om inom ditt län. Informationen hittar du på länsstyrelsens webbplats

Läs mer

Så skyddas värdefull skog den nationella strategin för formellt skydd av skog

Så skyddas värdefull skog den nationella strategin för formellt skydd av skog Så skyddas värdefull skog den nationella strategin för formellt skydd av skog Beställningar Ordertel: 08-505 933 40 Orderfax: 08-505 933 99 E-post: natur@cm.se Postadress: CM-Gruppen, Box 110 93, 161 11

Läs mer

Förord. Syfte med skötseln av området. Generella råd och riktlinjer

Förord. Syfte med skötseln av området. Generella råd och riktlinjer Detaljplan för Kristineberg 1:39 och del av Kristineberg 1:1, Gunnarsö semesterby Centralorten, Oskarshamns kommun Upprättad av Samhällsbyggnadskontoret maj 2013, reviderad januari 2014 Bilaga: SKÖTSELPLAN

Läs mer

Frågor och svar om granbarkborrar i skyddade områden i östra Götaland 2019

Frågor och svar om granbarkborrar i skyddade områden i östra Götaland 2019 2019-04-17 Frågor och svar om granbarkborrar i skyddade områden i östra Götaland 2019 Sommaren 2018 var extremt torr och varm. Det skapade en situation med torkstressade granar, och omfattande granbarkborreangrepp.

Läs mer

Skogsvårdsplan 2014 Skanssundets Samfällighetsförening

Skogsvårdsplan 2014 Skanssundets Samfällighetsförening www.skanssundet.se Skogsvårdsplan 2014 Skanssundets Samfällighetsförening Skogsvårdsplan Skanssundets Samfällighetsförening BG 20140302 Sid 1 Bakgrund Skanssundets samfällighet har sedan dess bildande

Läs mer

Skogsstyrelsens författningssamling

Skogsstyrelsens författningssamling Skogsstyrelsens författningssamling ISSN 0347-5212 Skogsstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om anmälningsskyldighet för samråd enligt 12 kap. 6 miljöbalken avseende skogsbruksåtgärder beslutade den

Läs mer

RESTAURERINGSPLAN Prästgårdskilens naturreservat RESTAURERINGSRÅDGIVNING DATUM: 2009-02-27. Postadress: 402 22 Göteborg Adress: Skansgatan 3

RESTAURERINGSPLAN Prästgårdskilens naturreservat RESTAURERINGSRÅDGIVNING DATUM: 2009-02-27. Postadress: 402 22 Göteborg Adress: Skansgatan 3 RESTAURERINGSPLAN Prästgårdskilens naturreservat RESTAURERINGSRÅDGIVNING DATUM: 2009-02-27 Brukare: Västkuststiftelsen Rådgivare: Therese Lundell Adress: Box 5073 Länsstyrelsen Västra Götaland Postadress:

Läs mer

Information om samråd för fiberkabel

Information om samråd för fiberkabel MEDDELANDE Sida 1/2 Enheten för naturskydd och tillsyn 010-22 36 350 Information om samråd för fiberkabel Att lägga ner fiberkabel i marken kan påverka natur- och kulturmiljövärden på ett negativt sätt.

Läs mer

Trädvårdsplan. Blötebågen naturreservat. Rapport 2011:07

Trädvårdsplan. Blötebågen naturreservat. Rapport 2011:07 Trädvårdsplan Blötebågen naturreservat Rapport 2011:07 Rapportnr: 2011:07 ISSN: 1403 168X Rapportansvarig: Anna Stenström Författare: Vikki Bengtsson och Mattias Lindholm, Pro Natura Utgivare: Länsstyrelsen

Läs mer

Ansökan om tillstånd till avverkning

Ansökan om tillstånd till avverkning Ansökan om tillstånd till avverkning i ädellövskog m.m. 1(6) Mottagare Plats för streckkodsetikett Skogsstyrelsen Avverkningsanmälan/-ansökan Box 7 351 03 Växjö Ansökan om tillstånd till avverkning Den

Läs mer

Skog. till nytta för alla. Skogsbränslegallring

Skog. till nytta för alla. Skogsbränslegallring Skog till nytta för alla Skogsbränslegallring Biobränslen och kretsloppet Biobränsle från skogen är ett viktigt inslag i ett kretsloppsanpassat samhälle. Men för att inte uttagen ska försämra skogsmarkens

Läs mer

Löv och Naturvård - En blandad historia i tid och rum

Löv och Naturvård - En blandad historia i tid och rum Löv och Naturvård - En blandad historia i tid och rum Olof Widenfalk Fotografier: Lina Widenfalk (Greensway) Upplägg Historik löv i skogen Lövinblandning - Fördelar och naturvårdsnytta Lövet i landskapet

Läs mer

Förslag till nytt naturreservat

Förslag till nytt naturreservat Sidan 1 Förslag till nytt naturreservat Ransby-Gillersberg - ett naturskogsområde i norra Värmland - Sidan 2 Ransby-Gillersberg är ett område som ligger öster om Sysslebäck, vid gränsen mot Dalarna i Torsby

Läs mer

Naturreservatet Hällsö

Naturreservatet Hällsö Naturreservatet Hällsö Kaisa Malmqvist - Länsstyrelsens naturavdelning Jennifer Hood - Länsstyrelsens naturavdelning Maria Kilnäs - Länsstyrelsens naturavdelning Bengt Larsson - Västkuststiftelsen Varför

Läs mer

Skogsbruksplan. Värset 1:12,1:13, 2:9, 2:21 Angelstad Ljungby Kronobergs län. Fastighet Församling Kommun Län. Ägare

Skogsbruksplan. Värset 1:12,1:13, 2:9, 2:21 Angelstad Ljungby Kronobergs län. Fastighet Församling Kommun Län. Ägare Skogsbruksplan Fastighet Församling Kommun Län Värset 1:12,1:13, 2:9, 2:21 Angelstad Ljungby Kronobergs län Ägare Upprättad år Planen avser tiden Förrättningsman 2015-08-14 2015-2024 Per- Anders Arvidsson

Läs mer

PM Inventering Floda Nova Örnborg Kyrkander Biologi & Miljö AB

PM Inventering Floda Nova Örnborg Kyrkander Biologi & Miljö AB PM Inventering Floda Nova Inventering Floda Nova, Lerum kommun Den 21 februari 2018 besökte Ann Bertilsson,, området Floda Nova på fastigheterna Floda 20:239 och Floda 3:17. Området består idag av en sporthall,

Läs mer

Översiktlig naturvärdesinventering, tillhörande detaljplaneprogram för Mörmon 5:33, Djupängen, Hammarö Kommun

Översiktlig naturvärdesinventering, tillhörande detaljplaneprogram för Mörmon 5:33, Djupängen, Hammarö Kommun Version 1.00 Projekt 7400 Upprättad 2016-05-30 Reviderad Översiktlig naturvärdesinventering, tillhörande detaljplaneprogram för Mörmon 5:33, Djupängen, Hammarö Kommun Sammanfattning En inventering har

Läs mer

räd Värdefulla THestra Inventerare: Hanna Torén, Biolog

räd Värdefulla THestra Inventerare: Hanna Torén, Biolog Denna lind vid vägkanten i Kyrkobol är det största trädet i Gislaveds kommun. Linden har en omkrets på 646 cm i brösthöjd. Värdefulla räd THestra Inventerare: Hanna Torén, Biolog Värdefulla träd i Hestra

Läs mer

Skogliga åtgärder vintern 2011/2012

Skogliga åtgärder vintern 2011/2012 INFORMATION 1 [10] 2011-12-02 Skogliga åtgärder vintern 2011/2012 Under vintern 2011/2012 kommer gallring att ske på flera platser inom kommunen. Åtgärderna startar som tidigast i mitten av december och

Läs mer

Bilagor till: Rapport från förstudie om Biosfärområde Östra Vätterbranterna

Bilagor till: Rapport från förstudie om Biosfärområde Östra Vätterbranterna Bilagor till: Rapport från förstudie om Biosfärområde Östra Vätterbranterna I samverkan mellan: Innehållsförteckning Bilaga 1. Beskrivning av landskapets karaktär och värden 3 1.1 Topografi 4 1.2 Infrastruktur

Läs mer

Inventering av biotopskyddsområden inför anläggning av kommunalt vatten och avlopp

Inventering av biotopskyddsområden inför anläggning av kommunalt vatten och avlopp Datum 2015-08-28 PM Inventering av biotopskyddsområden inför anläggning av kommunalt vatten och avlopp sträckan Dramsvik, Uddevalla kommun VästVatten AB EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5 C, 411 04 Göteborg

Läs mer

PM miljövärden. 1. Syfte och bakgrund. 2. Förordningar. Uppdrag Detaljplan Örnäs 1:1 Beställare Kilenkrysset AB Elsa Alberius Alex Mabäcker Johansson

PM miljövärden. 1. Syfte och bakgrund. 2. Förordningar. Uppdrag Detaljplan Örnäs 1:1 Beställare Kilenkrysset AB Elsa Alberius Alex Mabäcker Johansson Uppdrag 1:1 Beställare Kilenkrysset AB Från Elsa Alberius Till Alex Mabäcker Johansson Datum 2012-01-25 Ramböll Sverige AB Dragarbrunnsgatan 78B 753 20 Uppsala T: +46-10-615 60 00 D: +46 (0)10 615 15 06

Läs mer

Förslag till bildande av naturminnet Eken i Knutagård, Jönköpings kommun

Förslag till bildande av naturminnet Eken i Knutagård, Jönköpings kommun 2014-02-24 Sida 1/5 Ellen Nystedt Naturskydd och tillsyn Naturavdelningen 010-22-363 46 Förslag till bildande av naturminnet Eken i Knutagård, Jönköpings kommun Beslut Länsstyrelsen förklarar med stöd

Läs mer

Miljöersättning för bevarande av natur- och kulturmiljöer i odlingslandsakapet

Miljöersättning för bevarande av natur- och kulturmiljöer i odlingslandsakapet Miljöersättning för bevarande av natur- och kulturmiljöer i odlingslandsakapet Ersättning lämnas för skötsel av åkermarkens värdefulla lämningar och miljöer (landskapselement) som vittnar om den äldre

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av garage inom fastigheten Sikeå hamn 1:10

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av garage inom fastigheten Sikeå hamn 1:10 Datum 2017-08-29 Handläggare Johanna Söderholm Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: 2017-B0213 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av förråd inom Gumbodahamn, fastigheten Gumboda 31:15

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av förråd inom Gumbodahamn, fastigheten Gumboda 31:15 Datum 2018-04-17 Handläggare Johanna Söderholm Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: 2018-363 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

Minimera reservatsarealen Om kostnadseffektiva vägar att nå miljömålet i skogen

Minimera reservatsarealen Om kostnadseffektiva vägar att nå miljömålet i skogen Minimera reservatsarealen Om kostnadseffektiva vägar att nå miljömålet i skogen Magnus Nilsson 2013-03-22 Den svenska skogen Skogsmark, 1000 ha Skyddad skogsmark, 1000 ha Andel skyddad skogsmark (%) Produktiv

Läs mer