Exp J.Dil--00-J b~ Remissvar. Digitalforvalting.nu, SOU 2017:23. YTTRANDE Dnr

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Exp J.Dil--00-J b~ Remissvar. Digitalforvalting.nu, SOU 2017:23. YTTRANDE Dnr"

Transkript

1 LANTMÄTER I ET Exp J.Dil--00-J b~ YTTRANDE Dnr Regeringskansliet Finansdepartementet Stockholm Remissvar Digitalforvalting.nu, SOU 2017:23 Regeringskansliets dnr Fi2017 l l DF Lantmäteriet tillstyrker i huvudsak utredningens förslag och rekommendationer, men lämnar synpunkter inom ett par områden. Sammanfattningsvis anser Lantmäteriet att det behövs ett samlat ansvar för digitaliseringen. Utredningens förslag är dock inte tillräckligt för att skapa tydlighet och framdrift i utvecklingen. Det saknas styrmedel i form av gemensamma rättsregler som tydliggör hur digitaliseringen förhåller sig tilllegalitetsprincipen. De författningar som redogörs för i avsnitt 2.5 syftar inte till att underlätta digitaliseringen eller är alltför snäva i tillämpningsområdet. De författningar som utredningen lämnar ändringsförslag kring utgör enbart fragment av vad som behöver styras genom rättsregler. Avsaknaden av gemensamma rättsregler försvårar regeringens målstyrning och myndigheters rättstillämpning vid digitaliseringsutvecklingen. Detta kommer också att försvåra uppdraget med det gemensamma ansvaret för den myndighet som tilldelas detta. Utredningens förslag behöver understödjas av sådana regler för att skapa tydlighet och framdrift i digitaliseringen. Den digitala utvecklingen går bara snabbare och snabbare. Utredningens förslag är till stor del baserat på dagens situation och behov. Lantmäteriet anser att det är viktigt att de beslut som fattas också tar i beaktande att det kommer att krävas snabba anpassningar till ny utveckling i framtiden. Lantmäteriet, Gävle BESÖKSADRESS Lantmäterigatan 2 c, TELEFON E-POST lantmateriet@lm.se, INTERNET

2 LANTMÄTERIET A v snitt 4.1, Sverige har halkat efter Lantmäteriet delar utredningens bedömning om otydlig styrning men vill därutöver lägga till att de styrmedel som står till buds för att styra digitaliseringen är fragmenterade och att det saknas övergripande styrmedel i form av gemensamma rättsregler. Detta ger försämrade förutsättningar för regeringen att åstadkomma en tydlig målstyrning. Enligt Lantmäteriet saknas det ramlagstiftning med syfte att åstadkomma en "god digital struktur" Qämför exempelvis med befintliga regler om "god offentlighetsstruktur" inom Riksarkivets verksamhetsområde). Samspelet mellan legalitetsprincipen och målstyrning för ökad digitalisering behöver uppmärksammas mer i analysen av varför Sverige har halkat efter. Lantmäteriets uppfattning är att lagstiftaren har en viktig roll i att påskynda digitaliseringen. Ökad digital kompetens inte minst hos lagstiftaren är en viktig framgångsfaktor för att Sverige ska kunna ta en ledande position inom området. Avsnitt 4.4, Förvaltningspolitik för en nationell digital infrastruktur Avsnitt 4.4.1, Behovet av tydliga och styrande mål Lantmäteriet tillstyrker utredningens förslag att regeringen ska lägga fast tydliga och mätbara mål för digitaliseringen inom staten. Digital förvaltning är en ständig utveckling. De tidpunkter som fastställs för målen bör enligt Lantmäteriet ses som milstolpar för ökad mognadsgrad avseende digitalisering. Lantmäteriet anser dock att tydliga och mätbara mål också behöver understödjas av gemensamma rättsregler kring digitalisering, bland annat kring grunddata. Myndigheter behöver tydliga rättskällor för sin rättstillämpning vid digitaliseringsarbetet Det är inte tillräckligt att reglera enstaka komponenter i den digitala infrastrukturen, utan det behövs ett övergripande ramverk som gör att digitalisering blir en naturlig del av gällande rätt. I fråga om grunddata bör regeringen prioritera att befintlig fastighetsregisterlagstiftning ses över utifrån ett digitaliseringsperspektiv. Sådana ansvarsområden är idag en del av det statliga åtagandet och utgör en grundläggande förutsättning för att standardisera information, minska dubbelarbete och säkerställa återanvändning av grundläggande uppgifter. Behovet är tvärsektoriellt Lagstiftningen inom detta område är kraftigt föråldrad och hämmar ovan nämnda effekter. 2(6)

3 LANTMÄTERI ET Avsnitt 4.4.2, Statens åtaganden i den nationella infrastrukturen, samt Avsnitt Stöd till myndigheter Lantmäteriet tillstyrker utredningens förslag att det ska finnas ett samlat myndighetsansvar för förvaltning av nationella digitala ~änster och vilka komponenter som ska anses vara statliga uppgifter. Lantmäteriet anser att försörjning med grunddata är en del av den nationella digitala infrastrukturen. Geodata är ett exempel på grunddata. Detta är redan idag ett reglerat område inom det statliga åtagandet och framgår av Lantmäteriets myndighetsinstruktion. Lantmäteriet anser att det samlade ansvaret enligt utredningens förslag skulle utgöra ett bra komplement till sådana redan befintliga författningsreglerade ansvarsområden, och underlätta dessa. Det är dock viktigt att det framgår tydligt hur andra myndigheter påverkas och hur de ska förhålla sig till den styrande roll som det samlade ansvaret kommer att innebära. Det är idag svårt att överblicka vilka typer av ansvar som finns i den digitala infrastrukturen. Det finns inte heller några gemensamma regler som definierar vad de olika typerna av ansvar innebär för digitaliseringen. Detta försvårar samverkan och medför att digitaliseringen tar längre tid. Lantmäteriet anser att det behövs nya rättsregler som klargör ansvarsfrågor mellan myndigheter inom digitaliseringen. Detta bör ligga i arbetet med att klargöra det statliga åtagandet. Avsnitt 4.5, Behovet av ett samlat ansvar Avsnitt 4.5.3, Analys, uppföljning och stabsstöd Lantmäteriet ställer sig i huvudsak bakom förslaget till vad som ska ligga i uppdraget för det samlade ansvaret. Enligt Lantmäteriet räcker dock detta inte för att öka takten i digitaliseringen av det offentliga Sverige. I uppdraget bör också ingå uppgifter som handlar om att driva på och skapa utvecklings- och innovationskraft I uppdraget bör dessutom ligga att skapa framdrift avseende hur den faktiska utvecklingen ska drivas och finansieras. Lantmäteriet anser att det bör analyseras ytterligare om det finns operativa uppgifter som rör digitalisering inom regeringskansliet, exempelvis inom enheten Digital Förvaltning på Finansdepartementet, och om dessa bör överföras till det samlade ansvaret. 3(6)

4 LANTMÄTERI ET Avsnitt 4.5.5, Digitalisering, personlig integritet och informationssäkerhet Lantmäteriet instämmer i vikten av att beakta integritets- och säkerhetsskyddet i ett tidigt skede men anser att detta kräver förtydligande av berörda myndigheters uppdrag. Myndigheter som idag enbart har en tillsynsroll inom området bör också ha en stödjande roll vid myndigheters digitaliseringsarbete. I praktiken innebär det exempelvis att myndigheters dataskyddsombud ska kunna få stöd i sitt arbete med risk- och konsekvensanalyser och annat stöd till olika utvecklingsprojekt. Den stödjande myndigheten ska kunna ge detta stöd oaktat att myndigheten också ansvarar för tillsyn inom området. Avsnitt 4.5.9, Råd för digitaliseringssamverkan Lantmäteriet avstyrker utredningens förslag att inrätta ett råd, men menar att ett råd ändå kan inrättas om den myndighet som får uppdraget finner det lämpligt och nödvändigt. Behovet av samverkan om digitalisering kan inte tillgodoses enbart genom ett samlat ansvar hos en myndighet och ett råd, utan att det kommer fortsatt att finnas behov av nätverk och samverkanskonstellationer på olika nivåer inte minst för att stimulera kompetensutvecklingen inom digitaliseringsområdet Lantmäteriet vill också peka på att även andra intressenter än myndigheter bör ges utrymme att bidra till utvecklingen. Enligt Lantmäteriet ställer digitaliseringen allt högre krav på att samverkan ska kunna vara självorganiserad, skalbar och hållbar. Självorganiserad samverkan handlar bland annat om den digitala kontakten med myndigheten. Denna anpassas i allt högre grad utifrån vad som är enklast för medborgaren snarare än på förhand styrda kanaler som förutsätter att medborgaren måste hitta kanalen. Det så kallade "sakernas internet" (Internet of things) är en pådrivande komponent för hur kundkontakten kommer att utformas i framtiden. Skalbarhet handlar om anpassning av IT -system där utbudet av smarta lösningar kräver hög teknisk omställningsförmåga, där erfarenheter från exempelvis så kallade molnlösningar behöver tas tillvara. Hållbarhet handlar om att fundamentet för samverkan bygger på olika affärsekosystem där processer utförs mer och mer på ett distribuerat sätt mellan många olika aktörer. Lantmäteriet förutsätter att det samlade ansvaret ges möjlighet att stödja samverkan mot bakgrund av hur digitaliseringsutvecklingen ter sig i sin helhet, och inte bara avgränsat till den offentliga sektorn. För detta krävs att fler aktörer än myndigheter erbjuds att bidra. 4(6)

5 LANTMÄTERIET Lantmäteriet arbetar aktivt i samverkan med andra myndigheter och aktörer för uppbygganden av en välfungerande infrastruktur för geodata. Detta arbete bedrivs inom ramen för den Nationella Geodatastrategin och utgår ifrån ett antal prioriterade områden såsom innovation och tillväxt, digitalisering av offentlig förvaltning, effektivare samhällsbyggnadsprocess, klimatanpassning och miljö, samt försvar, samhällsskydd och beredskap. Lantmäteriet ser gärna att den digitaliseringssamverkan som utvecklas under det gemensamma ansvaret leder till en gemensam nationell färdplan och att Geodatastrategin blir en del av denna färdplan. Avsnitt , Ansvarig myndighet - huvudalternativ Lantmäteriet tillstyrker att Ekonomistyrningsverket tilldelas uppdraget om ett samlat ansvar men har inte några särskilda synpunkter på om uppdraget tilldelas någon annan myndighet. Lantmäteriet ser dock att det på sikt bör finnas en fristående myndighet med ansvar för hela samhällets digitalisering. Avsnitt 6.1 Regeringen och myndigheterna behöver gå före Avsnitt 6.1.4, Från gemensam infrastruktur till nationell digital tjänst Lantmäteriet delar utredningens uppfattning att offentlig post ska vara digital inom ett par år och att Mina meddelanden bör utvecklas till att bli en nationell digital ~änst. Nuvarande funktionalitet i Mina meddelanden behöver dock utvecklas för att detta ska lyckas. Det finns bland annat behov av dubbelriktad kommunikation i samband med myndigheters elektroniska service~änster. Ur Lantmäteriets perspektiv finns också ett stort behov att ~änsten klarar av att skicka stora filer som till exempel handlingar som innehåller kartor och bilder. Lantmäteriet delar utredningens uppfattning i övrigt men vill uppmärksamma att bedömningarna är utformade utifrån dagens situation och därmed utifrån ett kortsiktigt perspektiv. Lantmäteriet saknar resonemang kring hur behovet av elektronisk kommunikation behöver styras på lång sikt. Ur ett digitaliseringsperspektiv är Mina meddelanden redan en föråldrad ~änst. Avsnitt Myndighetspost, information eller spam Utredningen föreslår att Skatteverket tar fram riktlinjer angående vilken typ av meddelanden som myndigheter bör skicka genom Mina meddelanden. Lantmäteriet bedömer att detta bör i stället framgå av villkoren för anslutning till Mina meddelanden. 5(6)

6 LANTMÄTE RI ET Avsnitt 7.1 Förslaget om en myndighet med samlat ansvar Utredningen föreslår att tillkommande anslagsmedel till den mottagande myndigheten ska finansieras genom omfördelning av vissa anslagsmedel Lantmäteriet avstyrker detta. Lantmäteriets ståndpunkt är att finansiering av det samlade ansvaret ska ske via medel från den centrala statsbudgeten. Beslut i detta ärende har fattats av generaldirektören Bengt Kjellson. I ärendet slutliga handläggning har deltagit biträdande generaldirektören Anders Lundquist, utvecklingsdirektören Anna Eriksson, divisionschefen Anders Sandin, chefsjuristen Tomas Öhrn samt juristen Malgorzata Drewniak, den sistnämnda föredragande. Bengt Kjellson JMcp~ /Jf'eUJvV~ Malgorzata Drewniak 6(6)

Betänkandet SOU 2017:23 digitalforvaltning.nu (Fi2017/01289/DF) Sammanfattning 1(10) Yttrande /112. Finansdepartementet

Betänkandet SOU 2017:23 digitalforvaltning.nu (Fi2017/01289/DF) Sammanfattning 1(10) Yttrande /112. Finansdepartementet 1(10) Finansdepartementet 103 33 STOCKHOLM Betänkandet SOU 2017:23 digitalforvaltning.nu (Fi2017/01289/DF) Sammanfattning Kronofogden delar utredningens bedömning att Sverige har halkat efter jämförbara

Läs mer

Reboot - omstart för den digitala förvaltningen sou 2017:114

Reboot - omstart för den digitala förvaltningen sou 2017:114 LANTMÄTERIET 1(8) YTTRANDE 2018-04-10 Dnr 102-2018/611 Regeringskansliet Finansdepartementet fi.remissvar@regeringskansliet.se fi.df.remisser@regeringskansliet.se Reboot - omstart för den digitala förvaltningen

Läs mer

Yttrande över SOU 2014:10 - Ett steg vidare

Yttrande över SOU 2014:10 - Ett steg vidare LANTMÄT E RIET 1 (5) YTTRANDE 2014-08-14 Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Dnr 102-2014/1597 Yttrande över SOU 2014:10 - Ett steg vidare Regeringskansliets dnr 52014/ / 1992/ SFÖ 1.

Läs mer

Tidplan för kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i plan- och byggprocessen

Tidplan för kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i plan- och byggprocessen 2018 08 31 Dnr 119-2018/5989 RAPPORT Tidplan för kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i plan- och byggprocessen Lantmäteriet, 801 82 Gävle BESÖKSADRESS Lantmäterigatan 2 C, TELEFON 0771-63

Läs mer

STOCKHOLM. Långsiktig och strategisk styrning av informationsförsörjningen

STOCKHOLM. Långsiktig och strategisk styrning av informationsförsörjningen YTTRANDE 2017-06-22 Dnr: RA 04-2017/3410 Ert dnr: Fi2017/01289/DF Finansdepartementet 103 33 STOCKHOLM Digitalförvaltning.nu (SOU 2017: 23) Riksarkivet har tagit del av rubricerat delbetänkande och vill

Läs mer

Yttrande över delbetänkandet Digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23)

Yttrande över delbetänkandet Digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Bergdahl Olle Datum 2017-05-15 Diarienummer KSN-2017-1683 Kommunstyrelsen Yttrande över delbetänkandet Digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23) Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Remiss av betänkande digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23)

Remiss av betänkande digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23) Yttrande Diarienr 1 (6) 2017-07-05 702-2017 Ert diarienr Fi2017/01289/DF Regeringskansliet Finansdepartementet 103 33 Stockholm Remiss av betänkande digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23) Datainspektionen

Läs mer

Betänkandet SOU 2017:23 digital forvaltning.nu

Betänkandet SOU 2017:23 digital forvaltning.nu Yttrande 851 81 Sundsvall 2017-06-20 0771-670 670 www.bolagsverket.se Ärendenummer AD 524/2017 1 (5) Finansdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet SOU 2017:23 digital forvaltning.nu (Fi2017/01289/DF)

Läs mer

Remiss av delbetänkandet digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23)

Remiss av delbetänkandet digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23) YTTRANDE Rättsavdelningen, Juridiska enheten Datum Dnr Sylvia Bylund 2017-06-19 STY 2017-283 Tel. 040-661 33 36 Ert datum Er referens sylvia.bylund@tullverket.se 2017-03-22 Fi2017/01289/DF Finansdepartementet

Läs mer

Betänkandet digitalförvaltning.nu (SOU 2017:23)

Betänkandet digitalförvaltning.nu (SOU 2017:23) Remissvar 1 (8) Datum Dnr/Beteckning 2017-06-26 TSG 2017-821 Ert datum Er beteckning 2017-03-22 Fi2017/01289/DF Regeringskansliet Finansdepartementet Betänkandet digitalförvaltning.nu (SOU 2017:23) Sammanfattning

Läs mer

Uppdrag om säker och effektiv tillgång till grunddata

Uppdrag om säker och effektiv tillgång till grunddata e Regeringen Regerings beslut 2018-05-24 Fi2018/02149/DF 1114 1 bilaga Finansdepartementet Mottagare enligt bilaga Uppdrag om säker och effektiv tillgång till grunddata Regeringens beslut Regeringen ger

Läs mer

PTS synpunkter på remissen av digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23) Delbetänkande av Utredningen om effektiv styrning av nationella digitala tjänster

PTS synpunkter på remissen av digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23) Delbetänkande av Utredningen om effektiv styrning av nationella digitala tjänster Yttrande Datum Vår referens Sida 2017-06-21 Dnr: 17-3019 1(7) PTS synpunkter på remissen av digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23) Delbetänkande av Utredningen om effektiv styrning av nationella digitala

Läs mer

REMISSVAR. SOU 2013:80 Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen 1(10) REGERINGSKANSLIET. N äringsdepartementet STOCKHOLM

REMISSVAR. SOU 2013:80 Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen 1(10) REGERINGSKANSLIET. N äringsdepartementet STOCKHOLM LANTMÄT E RI E T 1,, b lm + 1(10) REMISSVAR 2014-03-12 Dm 102-2014/133 REGERINGSKANSLIET N äringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Ert Dnr N2013/5588/ENT SOU 2013:80 Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande

Läs mer

Yttrande över delbetänkandet digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23) 13 LS

Yttrande över delbetänkandet digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23) 13 LS Yttrande över delbetänkandet digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23) 13 LS 2017-0532 1 (3) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-06-14 LS 2017-0532 Landstingsstyrelsen Yttrande över delbetänkandet digitalforvaltning.nu

Läs mer

Remissvar. Ekonomistyrningsverkets remissvar över digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23) 1/7

Remissvar. Ekonomistyrningsverkets remissvar över digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23) 1/7 1/7 EKONOM ISTYRN INGSVERKET Remissvar Datum Ert datum 2017-06-14 2016-03-22 Finansdepartementet ESVdnr Er beteckning 3.4-327/2017 Fi2017/01289/DF Handläggare Kristina Lundqvist Ekonomistyrningsverkets

Läs mer

Yttrande över betänkandet reboot omstart för den digitala förvaltningen (SOU 2017:114)

Yttrande över betänkandet reboot omstart för den digitala förvaltningen (SOU 2017:114) 1(5) Regeringskansliet Finansdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet reboot omstart för den digitala förvaltningen (SOU 2017:114) Fi2018/00106/DF Sammanfattning av yttrandet Kronofogdemyndigheten

Läs mer

-CXf Wl5 --11-\ct(fUl_

-CXf Wl5 --11-\ct(fUl_ -CXf Wl5 --11-\ct(fUl_ 1 (6) REMISSVAR 2015-11-19 REGERINGSKANSLIET Justitiedepartementet 103 33 STOCKHOLM Dnr 102-2015/2393 Ert Dru Ju2015/3364/L6 SOU 2015:39 Myndighetsdatalag SAMMANFATTNING tillstyrker

Läs mer

Remiss av slutbetänkandet reboot - omstart för den digitala förvaltningen (SOU 2017:114)

Remiss av slutbetänkandet reboot - omstart för den digitala förvaltningen (SOU 2017:114) YTTRANDE Rättsavdelningen, Juridiska enheten Datum Dnr Sylvia Bylund 2018-04-09 STY 2018-65 Tel. 040-661 33 36 Ert datum Er referens sylvia.bylund@tullverket.se 2018-01-23 Fi2018/00106/DF Finansdepartementet

Läs mer

digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23)

digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23) REMISSVAR 1 (8) Datum 2017-06-20 Ert datum 2017-03-22 Vårt diarienummer 2017-110-2982 Er beteckning FI2017/01289/DF Kopia till Utbildningsdepartementet Finansdepartementet 10333 STOCKHOLM digitalforvaltning.nu

Läs mer

Huddinge kommuns yttrande över remissen digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23)

Huddinge kommuns yttrande över remissen digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23) DATUM REFERENS SIDA 2017-04-10 KS-2017/1048 1 (1) ERT DATUM ER REFERENS 2017-03-22 FI2017/01289/DF Finansdepartementet Huddinge kommuns yttrande över remissen digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23) Huddinge

Läs mer

Remissvar. Ekonomistyrningsverkets remissvar över digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23) 1/7

Remissvar. Ekonomistyrningsverkets remissvar över digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23) 1/7 1/7 Remissvar Datum Ert datum 2017-06-14 2016-03-22 Finansdepartementet ESV dnr Er beteckning 3.4-327/2017 Fi2017/01289/DF Handläggare Kristina Lundqvist Ekonomistyrningsverkets remissvar över digitalforvaltning.nu

Läs mer

Uppdrag om ett säkert och effektivt elektroniskt informationsutbyte inom den offentliga sektorn

Uppdrag om ett säkert och effektivt elektroniskt informationsutbyte inom den offentliga sektorn e Regeringen Regerings beslut 2018-05-24 Fi2018/02150/DF 111 5 1 bilaga Finansdepartementet Mottagare enligt bilaga Uppdrag om ett säkert och effektivt elektroniskt informationsutbyte inom den offentliga

Läs mer

5.1 Om Samverkan möjligheter och befogenheter

5.1 Om Samverkan möjligheter och befogenheter Remissvar 1 (6) Datum 2018-04-17 Ert datum 2018-01-23 Vårt diarienummer 2018-110-1346 Er beteckning Fi2018/00106/DF Kopia till Utbildningsdepartementet Finansdepartementet 103 33 Stockholm reboot omstart

Läs mer

Med tillit växer handlingsutrymmet (SOU 2018:47) och En lärande tillsyn (SOU 2018:48)

Med tillit växer handlingsutrymmet (SOU 2018:47) och En lärande tillsyn (SOU 2018:48) REMISSVAR 1 (6) DATUM 2018-10-22 ERT DATUM 2018-06-28 DIARIENR 2018/146-4 ER BETECKNING Fi2018/02431 Regeringskansliet Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning, Kommunenheten 103 33 Stockholm

Läs mer

Betänkandet SOU 2015:43 Vägar till ett effektivare miljöarbete

Betänkandet SOU 2015:43 Vägar till ett effektivare miljöarbete EM1003 W-4.2, 2012-02-09 YTTRANDE 1 (5) Datum Ert datum Ert dnr 2015-06-29 M2015/1539/S Analysavdelningen Enheten för miljöanalys Linda Kaneryd linda.kaneryd@energimyndigheten.se Miljö- och energidepartementet

Läs mer

Remissvar Registersforskningsutredningen {SOU 2014:45)

Remissvar Registersforskningsutredningen {SOU 2014:45) Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm REMISSYTTRANDE 2015-02-03 VÅR REFERENS: DNR 102-2014/4884 ER REFERENS: U2014/4224/F Remissvar Registersforskningsutredningen {SOU 2014:45) Lantmäteriet

Läs mer

Yttrande över betänkandet reboot omstart för den digitala förvaltningen (SOU 2017:114)

Yttrande över betänkandet reboot omstart för den digitala förvaltningen (SOU 2017:114) 1/8 Remissvar Datum Ert datum 2018-04-17 2018-01-23 Finansdepartementet ESV dnr Er beteckning 2018-00094-2 Fi2018/00106/DF Handläggare Karolina Larfors Yttrande över betänkandet reboot omstart för den

Läs mer

SOV 2015:10 - Gränser i havet

SOV 2015:10 - Gränser i havet LANTMÄT E RI E T REMISSYTTRANDE Regeringskansliet Utrikesdepartementet 103 33 STOCKHOLM 2015-08-13 Dnr 102-2015/1745 SOV 2015:10 - Gränser i havet Sammanfattning Utredningen tar i sitt betänkande upp frågor

Läs mer

Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster (SOU 2017:36)

Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster (SOU 2017:36) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2017-05-23 Ju2017/03997/L4 Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster (SOU 2017:36) Statskontoret

Läs mer

Så stärker vi den personliga integriteten (SOU 2017:52)

Så stärker vi den personliga integriteten (SOU 2017:52) REMISSVAR 1 (5) 2017-11-06 2017/171-4 ERT ER BETECKNING 2017-07-07 Ju2017/0509 Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Så stärker vi den personliga integriteten (SOU 2017:52) Statskontoret

Läs mer

Juridik som stöd för förvaltningens digitalisering (SOU 2018:25)

Juridik som stöd för förvaltningens digitalisering (SOU 2018:25) REMISSVAR 1 (5) Datum 2018-09-18 Ert datum 2018-05-23 Vårt diarienummer 2018-110-4262 Er beteckning Fi2018/01418/DF Kopia till Utbildningsdepartementet Finansdepartementet 103 33 STOCKHOLM Juridik som

Läs mer

Reboot omstart för den digitala förvaltningen (SOU 2017:114)

Reboot omstart för den digitala förvaltningen (SOU 2017:114) REMISSVAR 1 (14) ERT 2018-01-23 ER BETECKNING Fi2018/00106/DF Regeringskansliet Finansdepartementet 103 33 Stockholm Reboot omstart för den digitala förvaltningen (SOU 2017:114) Statskontoret redovisar

Läs mer

Digitaliseringens transformerande kraft vägval för framtiden (SOU 2015:91)

Digitaliseringens transformerande kraft vägval för framtiden (SOU 2015:91) REMISSVAR 1 (6) ERT ER BETECKNING 2016-02-23 N2015/08335/ITP Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Digitaliseringens transformerande kraft vägval för framtiden (SOU 2015:91) Statskontoret

Läs mer

Yttrande över slutbetänkande Reboot omstart för den digitala förvaltningen (SOU 2017:114)

Yttrande över slutbetänkande Reboot omstart för den digitala förvaltningen (SOU 2017:114) Datum 2018-04-13 Dokumenttyp Yttrande Diarienummer 2018/0022 Ert diarienummer Fi2018/00106/DF Handläggare Andreas Richter Finansdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över slutbetänkande Reboot omstart

Läs mer

Yttrande över betänkandet Nästa steg?- Förslag för en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:60) Dnr: Ku2017/01534/DISK

Yttrande över betänkandet Nästa steg?- Förslag för en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:60) Dnr: Ku2017/01534/DISK Kulturdepartementet 103 33 Stockholm 1 (5) Dnr 2017:01151 Yttrande över betänkandet Nästa steg?- Förslag för en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:60) Dnr: Ku2017/01534/DISK Sammanfattning Skolverkets

Läs mer

Yttrande över Underlag till kontrollstation 2015 för anpassning till ett förändrat klimat (M2015/1162/Kl)

Yttrande över Underlag till kontrollstation 2015 för anpassning till ett förändrat klimat (M2015/1162/Kl) 1(5)./. YTTRANDE 2015-06-22 Dnr 102-2015/1455 Regeringskansliet Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över Underlag till kontrollstation 2015 för anpassning till ett förändrat klimat

Läs mer

Yttrande över SOU 2013:51 - Skydd för geografisk information

Yttrande över SOU 2013:51 - Skydd för geografisk information LANTMÄTERIET 1 (7) YITRANDE 2014-02-26 Regeringskansliet Försvarsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Dnr 102-2013/3858 Yttrande över SOU 2013:51 - Skydd för geografisk information Regeringskansliets dru Fö2013/1371

Läs mer

Effektiv vård (SOU 2016:2)

Effektiv vård (SOU 2016:2) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2016-02-19 S2016/00212/FS Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Effektiv vård (SOU 2016:2) Sammanfattning av Statskontorets remissvar Statskontoret delar

Läs mer

Förvaltningskommitténs slutbetänkande: Styra och ställa - förslag till en effektivare statsförvaltning (SOU 2008:118)

Förvaltningskommitténs slutbetänkande: Styra och ställa - förslag till en effektivare statsförvaltning (SOU 2008:118) TSG 2009-196 Fi2008/7973 REMISSVAR 1(7) Regeringskansliet Finansdepartementet 103 33 STOCKHOLM Förvaltningskommitténs slutbetänkande: Styra och ställa - förslag till en effektivare statsförvaltning (SOU

Läs mer

Ett snabbare bostadsbyggande (SOU 2018:67)

Ett snabbare bostadsbyggande (SOU 2018:67) 1 (5) YTIRANDE 2019-01-15 Dnr 102-2018/%62 Näringsdepartementet n.remissvar@regeringskansliet.se marija.grekovska@regeringskansliet.se Ett snabbare bostadsbyggande (SOU 2018:67) Näringsdepartementets dnr

Läs mer

LANTMÄTERIET. Entreprenörskap i det tjugoförsta århundradet,

LANTMÄTERIET. Entreprenörskap i det tjugoförsta århundradet, LANTMÄTERIET 1(5) YTTRANDE 2017-01-30 Dnr 102-2016/4979 Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar Entreprenörskap i det tjugoförsta århundradet, sou 2016:72 Regeringskansliets dnr

Läs mer

Geodatarådets lunchseminarium

Geodatarådets lunchseminarium Geodatarådets lunchseminarium 2018-12-10 Vision Sverige har en nationell infrastruktur för geodata som : Främjar innovation och tillväxt Möjliggör digitalisering och effektivisering av processerna inom

Läs mer

En gymnasieutbildning för alla åtgärder för att alla unga ska påbörja och fullfölja en gymnasieutbildning (SOU 2016:77)

En gymnasieutbildning för alla åtgärder för att alla unga ska påbörja och fullfölja en gymnasieutbildning (SOU 2016:77) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2016-11-29 U2016/04660/GV Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm En gymnasieutbildning för alla åtgärder för att alla unga ska påbörja och fullfölja

Läs mer

Digitaliseringens transformerande kraft - vägval för framtiden, SOU 2015:91

Digitaliseringens transformerande kraft - vägval för framtiden, SOU 2015:91 LANTMÄTERIET 1(7) YTTRANDE 2016-05-20 Dnr 102-2016/846 Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar Digitaliseringens transformerande kraft - vägval för framtiden, SOU 2015:91 Regeringskansliets

Läs mer

Remissvar avseende Framtidens biobanker (SOU 2018:4), dnr S2018/00641/FS

Remissvar avseende Framtidens biobanker (SOU 2018:4), dnr S2018/00641/FS 2018-06-27 Dnr 10.1-10747/2018-2 1(5) Avdelning öst Caroline Sundholm caroline.sundholm@ivo.se s.remissvar@regerinskansliet.se ss.fs@regerinskansliet.se Remissvar avseende Framtidens biobanker (SOU 2018:4),

Läs mer

Rembsvar SOU 207:23. Finansdepartementet Stockholm

Rembsvar SOU 207:23. Finansdepartementet Stockholm Rena issyttrande Datum Vårt Dnr 2017-06-16 2017/373 Ert Dnr F12017/01289/DF Finansdepartementet 103 33 Stockholm Rembsvar SOU 207:23 Konsumentverket tillstyrker utredningens förslag. De kommentarer Konsumentverket

Läs mer

Våld i nära relationer en folkhälsofråga SOU 2014:49

Våld i nära relationer en folkhälsofråga SOU 2014:49 REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2014-07-04 Ju2014/4445/KRIM Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Våld i nära relationer en folkhälsofråga SOU 2014:49 Remissen till Statskontoret omfattar

Läs mer

Göteborgs Stad bedömer såväl omvärldsanalysen (Kapitel 3) som de perspektiv betänkandet tar sin utgångspunkt i som relevant.

Göteborgs Stad bedömer såväl omvärldsanalysen (Kapitel 3) som de perspektiv betänkandet tar sin utgångspunkt i som relevant. Till Näringsdepartementet s.registratoregeringskansliet.se s.fsegeringskansliet.se Yttrande till Näringsdepartementet - Digitaliseringens transformerande kraft vägval för framtiden, SOU 2015:91 (Regeringskansliets

Läs mer

Att styra staten regeringens styrning av sin förvaltning (SOU 2007:75)

Att styra staten regeringens styrning av sin förvaltning (SOU 2007:75) REMISSVAR 2008-02-12 Dnr 2007/01896 Att styra staten regeringens styrning av sin förvaltning (SOU 2007:75) Sammanfattning Riksgälden är positiv till utredarens förslag att renodla, förenkla och förtydliga

Läs mer

Delbetänkande digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23)

Delbetänkande digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23) YTTRANDE 2017-06-09 Vårt dnr: 1 (17) Avdelningen för digitalisering Anna Gillquist Per-Erik Nyström Malin Annergård Finansdepartementet 103 33 Stockholm Delbetänkande digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23)

Läs mer

Logistik för högre försvarsberedskap (SOU 2016:88)

Logistik för högre försvarsberedskap (SOU 2016:88) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2016-12-16 Fö2016/01624/MFU Regeringskansliet Försvarsdepartementet 103 33 Stockholm Logistik för högre försvarsberedskap (SOU 2016:88) Statskontorets sammanfattande bedömning

Läs mer

Föredragande borgarrådet Jan Valeskog anför följande.

Föredragande borgarrådet Jan Valeskog anför följande. PM 2017:257 RII (Dnr 110-1359/2017) Lantmäteriets rapport Föreskriftsrätt om gemensamma standarder för information i grundkartor (2017:2) Boverkets rapport Digitala detaljplaner - Reglering av hur detaljplaner

Läs mer

Remissvar En förvaltning som håller ihop. KS 2015-290

Remissvar En förvaltning som håller ihop. KS 2015-290 Beslutsförslag 2015-11-12 Kanslienheten Remissvar En förvaltning som håller ihop. KS 2015-290 Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar 1 Anta remissvar En förvaltning som håller ihop och översända

Läs mer

Yttrande över slutbetänkande Reboot omstart för den digitala förvaltningen (SOU 2017:114)

Yttrande över slutbetänkande Reboot omstart för den digitala förvaltningen (SOU 2017:114) 1 [5] Referens Mottagare Finansdepartementet Yttrande över slutbetänkande Reboot omstart för den digitala förvaltningen (SOU 2017:114) Sammanfattning Botkyrka kommun ger sitt stöd till slutbetänkandet

Läs mer

Remiss av SOU 2017:23 Betänkande digitalförvaltning.nu

Remiss av SOU 2017:23 Betänkande digitalförvaltning.nu Sida 1(5) 2017-06-26 Dnr 2017/KS0322 Avd: Kvalitet och utveckling Handläggare: Johan Olovson 2017:23 Regeringskansliet Finansdepartementet 103 33 Stockholm Remiss av SOU 2017:23 Betänkande digitalförvaltning.nu

Läs mer

Jordbruks- och bostadsarrende - några frågor om arrendeavgift och besittningsskydd (SOU 2014:32)

Jordbruks- och bostadsarrende - några frågor om arrendeavgift och besittningsskydd (SOU 2014:32) Regeringskansliet J ustiti edepa rtem e ntet 103 33 STOCKHOLM Yttrande BESLUTSDATUM: 2014-11-24 VÅR REFERENS: 102-2014/3464 ER REFERENS: JU2014/4181/Ll Jordbruks- och bostadsarrende - några frågor om arrendeavgift

Läs mer

Digitalt först. Program för digital förnyelse av det offentliga Sverige

Digitalt först. Program för digital förnyelse av det offentliga Sverige Digitalt först Program för digital förnyelse av det offentliga Sverige 2016-2018 Digital förnyelse du och jag är redan där Foto: Julia Sjöberg/Folio Foto: Oskar Kihlborg/Folio Men det offentliga Sverige

Läs mer

RAPPORT GEODATARÅDETS HANDLINGSPLAN Del av fokusområde 3 gällande standardisering av grunddata i geodatarådets

RAPPORT GEODATARÅDETS HANDLINGSPLAN Del av fokusområde 3 gällande standardisering av grunddata i geodatarådets 2019-04-16 Dnr: LM 2019/001170 RAPPORT GEODATARÅDETS HANDLINGSPLAN 2018 Aktivitet 3A Riktlinjer och stöd för specifikationsarbete Aktivitetsledare - Magnus Konnskog, Lantmäteriet Del av fokusområde 3 gällande

Läs mer

RAPPORT GEODATARÅDETS HANDLINGSPLAN Aktivitet 5b Rättsliga förutsättningar och nationell plattform för geodataaccess

RAPPORT GEODATARÅDETS HANDLINGSPLAN Aktivitet 5b Rättsliga förutsättningar och nationell plattform för geodataaccess 2019-05-09 Dnr: LM 2019/001170 RAPPORT GEODATARÅDETS HANDLINGSPLAN 2018 Aktivitet 5b Rättsliga förutsättningar och nationell plattform för geodataaccess Lantmäteriet, 801 82 Gävle BESÖKSADRESS Lantmäterigatan

Läs mer

Betänkandet Uppgiftslämnarservice för företagen (SOU 2015:33)

Betänkandet Uppgiftslämnarservice för företagen (SOU 2015:33) Yttrande Diarienr 1 (5) 2015-10-28 1216-2015 Ert diarienr N2015/3074/FF Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet Uppgiftslämnarservice för företagen (SOU 2015:33) Datainspektionen har granskat

Läs mer

Uppdrag att verka för en enhetlig digital tillämpning av plan- och bygg lagen

Uppdrag att verka för en enhetlig digital tillämpning av plan- och bygg lagen e Regeringen Regeringsbeslut 2017-12-13 N2017 /07 543/PBB 111 3 Näringsdepartementet Boverket Box 534 371 23 Karlskrona Uppdrag att verka för en enhetlig digital tillämpning av plan- och bygg lagen Regeringens

Läs mer

Reboot omstart för den digitala förvaltningen, SOU 2017:114

Reboot omstart för den digitala förvaltningen, SOU 2017:114 Remissvar 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Ert datum Er beteckning 2018-01-23 Fi2018/00106/DF Regeringskansliet Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning, Enheten för digital förvaltning Anneli

Läs mer

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument 1(7) Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Strategi Beslutad av Kommunfullmäktige 2018-02-21 20 Dokumentansvarig IT-chef Reviderad av 3(7) Innehållsförteckning 1 Inledning...4 2 Övergripande mål och

Läs mer

Förbereda förstärkning av delar av verksamheten i Kiruna

Förbereda förstärkning av delar av verksamheten i Kiruna 2018-11-27 Dnr 119-2018/4970 RAPPORT Er referens: N2018/03696/SUBT Förbereda förstärkning av delar av verksamheten i Kiruna Lantmäteriet, 801 82 Gävle BESÖKSADRESS Lantmäterigatan 2 C, TELEFON 0771-63

Läs mer

Yttrande över PSI-utredningens betänkande Ett steg vidare - nya regler och åtgärder för att främja vidareutnyttjande av handlingar (SOU 2014:10)

Yttrande över PSI-utredningens betänkande Ett steg vidare - nya regler och åtgärder för att främja vidareutnyttjande av handlingar (SOU 2014:10) Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2014-06-11 LS 1403-0354 Landstingsstyrelsen Yttrande över PSI-utredningens betänkande Ett steg vidare - nya regler och åtgärder för att

Läs mer

Remiss: Integritetskommitténs slutbetänkande Så stärker vi den personliga integriteten (SOU 2017:52)

Remiss: Integritetskommitténs slutbetänkande Så stärker vi den personliga integriteten (SOU 2017:52) 2017-11-08 2017/035875 1 (6) Ert datum Er beteckning 2017-07-07 Ju2017/05090 Enheten för juridik Tomas Isenstam, 010-730 94 24 arbetsmiljoverket@av.se Justitiedepartementet 103 33 Stockholm ju.l6@regeringskansliet.se

Läs mer

En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24)

En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2015-04-21 Fi2015/1581 Regeringskansliet Finansdepartementet 103 33 Stockholm En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24) Sammanfattande bedömning Den särskilde utredaren

Läs mer

Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre personer (SOU 2017:21)

Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre personer (SOU 2017:21) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2017-05-31 S2017/02040/FST Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre personer (SOU 2017:21)

Läs mer

Justitiedepartementet Stockholm

Justitiedepartementet Stockholm 2015-09-14 Justitiedepartementet 10333 Stockholm justitiedepartementet.registrator @regeringskansliet.se yttrande över SOU 2015:23 Information- och cybersäkerhet i Sverige Utredningens förslag innebär

Läs mer

Riksarkivets nationella överblick över arkivfrågorna och arkivverksamheten i landet enskilda arkiv

Riksarkivets nationella överblick över arkivfrågorna och arkivverksamheten i landet enskilda arkiv 1 (5) Datum Dnr RA 04-2013/1917 2013-06-20 Ert Dnr Ju2013/1367/L3 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet Tillstånd och medling, SOU 2013:4 Riksarkivet tillstyrker förslaget att avtalslicensbestämmelsen

Läs mer

Informationshanteringsutredningens slutbetänkande Myndighetsdatalag (SOU 2015:39)

Informationshanteringsutredningens slutbetänkande Myndighetsdatalag (SOU 2015:39) Stab Drazenko Jozic Myndighetsjurist 010-470 05 28 drazenko.jozic@uhr YTTRANDE Datum 2015-11-13 Diarienummer 1.2.3-825-2015 Justitiedepartementet Grundlagsenheten 103 33 Stockholm Postadress Box 45093

Läs mer

Digitaliseringen av det offentliga Sverige

Digitaliseringen av det offentliga Sverige Digitaliseringen av det offentliga Sverige Magnus Enzell Enheten för digital förvaltning 1 Hur arbetar regeringen med digitalisering? N Infrastruktur Bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson

Läs mer

Digitaliseringen av det offentliga Sverige

Digitaliseringen av det offentliga Sverige Digitaliseringen av det offentliga Sverige Magnus Enzell Enheten för digital förvaltning Finansdepartementet Finansdepartementet Hur arbetar regeringen med digitalisering? N Infrastruktur Bostads- och

Läs mer

Yttrande över Riksrevisionens rapport, RiR 2018:34

Yttrande över Riksrevisionens rapport, RiR 2018:34 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm 1 (3) Yttrande över Riksrevisionens rapport, RiR 2018:34 U2018/04822/GV har beretts möjlighet att yttra sig över Riksrevisionens rapport Otillåten spridning av

Läs mer

Remissyttrande: Svenska för invandrare valfrihet, flexibilitet och individanpassning (SOU 2013:76)

Remissyttrande: Svenska för invandrare valfrihet, flexibilitet och individanpassning (SOU 2013:76) Sida: 1 av 6 Datum: 2014-03-14 Dnr: Af-2013/493113 Regeringskansliet 103 33 Stockholm Remissyttrande: Svenska för invandrare valfrihet, flexibilitet och individanpassning (SOU 2013:76) Sammanfattning Arbetsförmedlingen

Läs mer

PM 2009:RI (Dnr /2008)

PM 2009:RI (Dnr /2008) PM 2009:RI (Dnr 001-2850/2008) Delbetänkandet Utveckling av lokal service i samverkan: Styr samverkan för bättre service för medborgarna (SOU 2008:97) Remiss från Justitiedepartementet Borgarrådsberedningen

Läs mer

Betänkandet Arkiv för alla - nu och i framtiden (SOU 2002:78)

Betänkandet Arkiv för alla - nu och i framtiden (SOU 2002:78) Generaldirektören Datum: 28 februari 2003 Diarienr: 1836-2002 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet Arkiv för alla - nu och i framtiden (SOU 2002:78) Sammanfattning Domstolsverket tillstyrker

Läs mer

Yttrande över Framtidsval - karriärvägledning för individ och samhälle (SOU 2019:4)

Yttrande över Framtidsval - karriärvägledning för individ och samhälle (SOU 2019:4) u.remissvar@regeringskansliet.se 2019-05-27 Dnr 2019:1937 1 (6) Yttrande över Framtidsval - karriärvägledning för individ och samhälle (SOU 2019:4) (dnr U2019/00243/S) har beretts möjlighet att yttra sig

Läs mer

SKOLVÄSENDETS ÖVERKLAGANDENÄMND YTTRANDE Å Sida 1 (5) Dnr :53

SKOLVÄSENDETS ÖVERKLAGANDENÄMND YTTRANDE Å Sida 1 (5) Dnr :53 SKOLVÄSENDETS ÖVERKLAGANDENÄMND YTTRANDE Å 2017-04-12 Sida 1 (5) Dnr 01-2017:53 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm u.remissvar@regeringskansliet.se U2017/00057/S Yttrande över betänkandet Saknad!

Läs mer

Skapa tilltro Generell tillsyn, enskildas klagomål och det allmänna ombudet inom socialförsäkringen (SOU 2015:46)

Skapa tilltro Generell tillsyn, enskildas klagomål och det allmänna ombudet inom socialförsäkringen (SOU 2015:46) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2015-06-30 S2015/3232/SF Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Skapa tilltro Generell tillsyn, enskildas klagomål och det allmänna ombudet inom socialförsäkringen

Läs mer

Remiss av SOU2015:66 En förvaltning som håller ihop

Remiss av SOU2015:66 En förvaltning som håller ihop N2015/5090/EF 1(5) Regeringskansliet Näringsdepartementet Enheten för e-förvaltning Remiss av SOU2015:66 En förvaltning som håller ihop anser att utredningens förslag i stort är bra och vi stödjer slutbetänkandet.

Läs mer

Remissvar angående slutbetänkandet reboot omstart för den digitala förvaltningen (SOU 2017:114) Diarienummer Fi2018 / / DF

Remissvar angående slutbetänkandet reboot omstart för den digitala förvaltningen (SOU 2017:114) Diarienummer Fi2018 / / DF Regionstyrelsen Ärende RS 2018/115 26 april 2018 Finansdepartementet Remissvar angående slutbetänkandet reboot omstart för den digitala förvaltningen (SOU 2017:114) Diarienummer Fi2018 / 00106 / DF Finansdepartementet

Läs mer

Delbetänkande Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen (dnr. 2013/4)

Delbetänkande Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen (dnr. 2013/4) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2013-05-15 N2013/1260/ENT Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Delbetänkande Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen (dnr. 2013/4)

Läs mer

Synpunkter med anledning av regeringens uppdrag till Myndigheten för samhällskydd och beredskap om nödlarmsystemet ecall i Sverige

Synpunkter med anledning av regeringens uppdrag till Myndigheten för samhällskydd och beredskap om nödlarmsystemet ecall i Sverige Datum Diarienr 2013-11-05 1194-2013 Myndigheten för samhällskydd och beredskap 651 81 KARLSTAD Synpunkter med anledning av regeringens uppdrag till Myndigheten för samhällskydd och beredskap om nödlarmsystemet

Läs mer

Svar på remiss av betänkandet (SOU 2018:35) Ett gemensamt bostadsförsörjningsansvar

Svar på remiss av betänkandet (SOU 2018:35) Ett gemensamt bostadsförsörjningsansvar YTTRANDE 1 (6) Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se helene.lassi@regeringskansliet.se Ert diarienummer N2018/02915/BB Svar på remiss av betänkandet (SOU 2018:35) Ett gemensamt bostadsförsörjningsansvar

Läs mer

Ett säkert statligt ID-kort med e- legitimation (SOU 2019:14)

Ett säkert statligt ID-kort med e- legitimation (SOU 2019:14) Yttrande 20 AUGUSTI 2019 ÄRENDENUMMER: AD 2019:127 KLASSIFICERINGS-ID: 1.2.3 Justitiedepartementet ju.remissvar@regeringskansliet.se Ju.L4@regeringskansliet.se Ett säkert statligt ID-kort med e- legitimation

Läs mer

Förvaltningspolitiken BP2015 Välkommen till ESV

Förvaltningspolitiken BP2015 Välkommen till ESV Förvaltningspolitiken BP2015 Välkommen till ESV 08.35 09.00 Förvaltningspolitiken Torkel Nyman 09.00 09.25 e-förvaltning Anders Nyström 09.25 09.30 Utvecklingen av Charlotta Eriksson resultatstyrningen

Läs mer

Verksamhetsinriktning hösten 2018

Verksamhetsinriktning hösten 2018 2018-06-27 Verksamhetsinriktning hösten 2018 Innehåll 1. Verksamhetsinriktning hösten 2018... 3 1.1 Händelser som påverkar esam... 3 1.2 Förslag till övergripande inriktning hösten 2018... 3 2. Mål och

Läs mer

Betänkandet - E-legitimationsnämnden och Svensk E-legitimation (SOU 2010:104)

Betänkandet - E-legitimationsnämnden och Svensk E-legitimation (SOU 2010:104) N2011/559/ITP TSG 2011-87 Remissvar 1(5) Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet - E-legitimationsnämnden och Svensk E-legitimation (SOU 2010:104) Transportstyrelsen ställer

Läs mer

Yttrande över Finansdepartementets remiss av betänkande digitalförvaltning.nu, SOU 2017:23

Yttrande över Finansdepartementets remiss av betänkande digitalförvaltning.nu, SOU 2017:23 Yttrande 1(4) Kommunledningskontoret Handläggare IT-chef Britt-Inger Berntsson Telefon 0522-69 70 77 britt-inger.berntsson@uddevalla.se Yttrande över Finansdepartementets remiss av betänkande digitalförvaltning.nu,

Läs mer

Kommittédirektiv. Samordning av statliga utbetalningar från välfärdssystemen. Dir. 2018:50. Beslut vid regeringssammanträde den 14 juni 2018

Kommittédirektiv. Samordning av statliga utbetalningar från välfärdssystemen. Dir. 2018:50. Beslut vid regeringssammanträde den 14 juni 2018 Kommittédirektiv Samordning av statliga utbetalningar från välfärdssystemen Dir. 2018:50 Beslut vid regeringssammanträde den 14 juni 2018 Sammanfattning En särskild utredare ges i uppdrag att undersöka

Läs mer

Myndigheten för digital förvaltning

Myndigheten för digital förvaltning Myndigheten för digital förvaltning Organisationskommitté för inrättande av en myndighet för digitalisering av den offentliga sektorn (Fi2017:09) Utredning 2017:09 1 Digital ledning Digital innovation

Läs mer

Tillsyn över Polisen (SOU 2013:42)

Tillsyn över Polisen (SOU 2013:42) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2013-06-19 Ju2013/4408/PO Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Tillsyn över Polisen (SOU 2013:42) Sammanfattning Statskontoret: tillstyrker Polisorganisationskommitténs

Läs mer

Frågor kring 2009 års renskötselkonvention (Os 2016:27)

Frågor kring 2009 års renskötselkonvention (Os 2016:27) LANTMÄTERIET 1 (5) YTTRANDE 2017-01-13 Dnr: N2016-05385-FJR '])?Y/ / OJ-;2.01f 3751- Näringsdepartementet 103 33 Stockhohn Frågor kring 2009 års renskötselkonvention (Os 2016:27) Näringsdepartementets

Läs mer

Lite mer lika - översyn av kostnadsutjämningen för kommuner och landsting (SOU 2018:74)

Lite mer lika - översyn av kostnadsutjämningen för kommuner och landsting (SOU 2018:74) REMISSVAR 1 (6) DATUM 2019-05-09 ERT DATUM 2019-02-08 DIARIENR 2019/35-4 ER BETECKNING Fi2018/03212/K Regeringskansliet Finansdepartementet 103 33 Stockholm Lite mer lika - översyn av kostnadsutjämningen

Läs mer

@ Regeri ngsbesl ut REGERINGEN N2016/01419/EF

@ Regeri ngsbesl ut REGERINGEN N2016/01419/EF ~ @ Regeri ngsbesl ut 111 3 REGERINGEN 2016-02-18 N2016/01419/EF Näringsdepartementet Lantmäteriet Lantm;~jtcriet 801 82 Gävle lnk. 2016-02- 2 5 0/ 2o{(o B3l 1 D nr............ Uppdrag att verka för digitalt

Läs mer

Betänkandet SOU 2017:114 Reboot omstart för den digitala förvaltningen

Betänkandet SOU 2017:114 Reboot omstart för den digitala förvaltningen Yttrande 851 81 Sundsvall 2018-04-16 0771-670 670 www.bolagsverket.se Finansdepartementet 103 33 Stockholm Ärendenummer AD 147/2018 1 (9) Betänkandet SOU 2017:114 Reboot omstart för den digitala förvaltningen

Läs mer

Regeringskansliet Socialdepartementet Stockholm

Regeringskansliet Socialdepartementet Stockholm REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2016-10-06 S2016/04598/FST Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm En funktionshinderspolitik för ett jämlikt och hållbart samhälle Myndigheten för delaktighets

Läs mer

Uppdrag att driva en kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i plan- och byggprocessen

Uppdrag att driva en kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i plan- och byggprocessen e Regeringen Regeringsbeslut 2017-12-13 N2017/07544/PBB 1114 Näringsdepartementet Lantmäteriet 801 82 Gävle Uppdrag att driva en kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i plan- och byggprocessen

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Remissvar ska skickas till Finansdepartementet senast den 27 juni 2017.

KARLSTADS KOMMUN. Remissvar ska skickas till Finansdepartementet senast den 27 juni 2017. Sid 1(7) KARLSTADS KOMMUN KOMMUNLEDNINGSKONTORET Remissvar, 2017-05-31 Peter Olsson, 054-540 12 08 peter.olsson3@karlstad.se Finansdepartementet 103 33 Stockholm Endast insänt via e-post: fi.registrator@regerinqskansliet.se

Läs mer