1) Kommunerna ska i högre utsträckning använda sig av mer kunskapsbaserade och verkningsfulla metoder.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1) Kommunerna ska i högre utsträckning använda sig av mer kunskapsbaserade och verkningsfulla metoder."

Transkript

1 Utvecklingsmedel till kommunerna för att förstärka kvinnojoursverksamheter och kvalitetsutveckla stödet till våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnar våld Slutrapport Kommun Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) Insatsen pågick under tiden: e-postadress Namn på projektet/insatsen alt. inriktning Dialoga Relationsvåldscentrum, ett kommungemensamt kunskapscentrum om våld i nära relationer inom GR. Länsstyrelsens diarienummer Kontaktperson Lotta Wall Telefon , Genomförare av insatsen (om annan än sökande kommun) Göteborgs Stad, Social Resursförvaltning Måluppfyllelse Beskriv i vilken utsträckning och på vilket sätt de mål ni har angivit i projektansökan har uppfyllts och om insatsen har nått fram till angivna målgrupper. (Om det finns flera mål, kommentera varje mål separat.) Målet med Dialoga Relationsvåldscentrum är att GR:s kommuner genom samarbete kan förbättra och kvalitetsutveckla stödet till våldsutsatta kvinnor och barn samt utveckla stödet till män. 1) Kommunerna ska i högre utsträckning använda sig av mer kunskapsbaserade och verkningsfulla metoder. 2) Insatser till män ska vara mer tillgängliga för män i hela Göteborgsregionen. 1) Genom bas- och spetsutbildningar som planeras alternativt har påbörjats förmedlas kunskap till målgruppen. Varje utbildning vilar på evidens- och kunskapsbaserad praktik. Utbildningarna planeras tillsammans med verksamhetschefer i respektive kommun, så att implementering i det fortsatta arbetet underlättas. Hittills genomförda utbildningar får goda utvärderingar. Stöd till metodutveckling pågår och har ännu inte utvärderats. Regional samverkan mellan GR:s kommuner har kommit igång via två olika nätverk. Dessa utgör forum för erfarenhetsutbyte och fördjupningsseminarier. 2) En förstudie om kommungemensam mansverksamhet har genomförts av Dialoga. Underlaget har lämnats till de intresserade kommuner inom GR som har intresse av att driva frågan vidare.

2 2 Verksamhet Beskriv vad som har gjorts under perioden, vilka aktiviteter har ni genomfört. Kommentera om det finns avvikelser från ansökan. Efter en uppstartsfas hösten 2008 (lokalfrågor, personalrekrytering och framskrivning av uppdragshandling till Social Resursnämnd samt beslut i GR:s förbundsstyrelse) har samarbetet med kommunerna påbörjats utifrån Dialogas uppdrag. Elva av GR:s tretton medlemskommuner samverkar om Dialoga. Alingsås och Mölndal har inledningsvis valt att tills vidare inte medverka. Samarbetet mellan kommunerna, GR samt Göteborgs Stads Sociala resursförvaltning har under hösten reglerats i avtal. Social resursförvaltning driver Dialoga på uppdrag av GR. En planerad utbildningsdag har genomförts hösten I samarbete med FoU i Väst/GR har frågan om riskbedömningar i familjerättsligt arbete lyfts fram. I stort sett samtliga medarbetare på GR-kommunernas familjerättsenheter deltog. Två nätverk av kommunanställda inom GR har bildats i syfte att stärka regional samverkan, dels för samordnare av våld, dels för medarbetare vid mansverksamheter. Dialoga och VKV samverkar om gemensam basutbildning i tre kommuner, Lerum, Öckerö och Partille, under rubriken Ge mig nya ögon att se med. I Kungsbacka kommun genomför Dialoga basutbildning. I kommunerna Härryda och Kungälv pågår planering för basutbildning. I Kungälv påbörjas basutbildningen hösten För Göteborg stad pågår kommunövergripande planering för basutbildning inom äldreomsorg och funktionshinder tillsammans med Stadskansliet, som ska påbörjas mot slutet av Dialoga i samarbete med IFO, Biskopsgården, Göteborg, genomför pilot- /konceptutbildning med efterföljande metodstöd Att möta pappor med våldsproblematik. Planering av en samverkanskonferens 2010 för socialtjänst, polis, åklagare och BUP om barn som misshandlas/lever i våld har påbörjats i samverkan med Barnhuset, Göteborg. I konferensen kommer representanter från övriga GR-kommuner att bjudas in. En förstudie om en kommungemensam mansverksamhet i avtalskommunerna (utanför Göteborg) har genomförts. Förstudien har överlämnats till de intresserade kommunerna för vidare hantering. En hemsida för Västra Götaland finns. Hemsidan är en samverkan mellan Dialoga, Västra Götalandsregionens Kompetens-centrum om våld i nära relationer, (VKV) och Länsstyrelsen. Den är en västsvensk portal om våld i nära relationer.

3 En kartläggning är framtagen av befintliga verksamheter inom GR som riktar sig till kommuninnevånare som lever med våld. Den finns tillgänglig på hemsidan. I samarbete med Socialstyrelsen/IMS är Dialoga regionala samordnare för framtagning av nationellt bedömningsunderlag för våldsutsatta kvinnor och barn. Fem kommuner och en kvinnojour ingår från västsverige. Dialoga ingår i Socialstyrelsens referensgrupp för Allmänna råd samt en handbok om socialtjänstens insatser mot våld. Dialoga medverkar i SAMS, en kartläggning av och utveckling av insatser för våldsutsatta kvinnor i Göteborg. Dialoga medverkar i implementering av barnperspektiv i Social Resursförvaltning, Göteborgs Stad. I samverkan med Förvaltningshögskolan, Göteborg har en utvärdering av Dialoga planerats och ska slutföras i början av Tidplan Kommentera hur tidsramarna för insatsen har fungerat. Allmänt har vi erfarit att det tar längre tid än två år att genomföra olika utbildningsinsatser i elva olika kommuner. Några av kommunerna låg själva i startgroparna för ex vis basutbildning och kunde omedelbart påbörja konkret planering av denna. Andra kommuner har en längre väg att gå av förberedelser innan ex vis basutbildning kan planeras. Rekryteringen av personal drog ut på tiden vilket medfört att planering och genomförande av insatser förskjutits fram i tiden. Samtliga medarbetare fanns på plats i januari Samverkan med respektive kommun i att implementera och utforma basutbildning tog längre tid än planerat. Kommunerna kontaktades i dec 2008 med erbjudande om basutbildning. Avsikt var att genomföra några basutbildningar våren 2009 och några hösten Resultatet är att två basutbildningar har påbörjats våren Ytterligare fyra basutbildningar påbörjas hösten Tidsramen för att i samverkan med Länsstyrelsen och VKV skapa en gemensam hemsida har förändrats under arbetets gång och hemsidan publicerades vecka 26, Se I övrigt har tidsramarna fungerat för insatser som rör metodutveckling, regional samverkan (nätverk) och konsultationer.

4 4 Samverkan Beskriv om och på vilket sätt parterna har uppfyllt sina respektive åtaganden i samarbetsavtalet. Kommentera även om och hur samarbetet har utvecklats i övrigt mellan parterna och om andra parter har involverats. Samverkan har skett med avtalskommunerna i att ta fram riktlinjer för Dialoga genom en projektgrupp perioden maj-augusti Riktlinjerna utgjorde underlag för den uppdragshandling som antogs av Social Resursnämnd i september Samverkansavtal mellan kommunerna och GR samt mellan GR och Social Resursförvaltning har tecknats för perioden 1 juli 2008 till 30 juni För perioden fram t o m juni 2010 har en projektgrupp bildats med representanter från alla elva avtalskommunerna. De har inom sig utsett en projektledningsgrupp. Samverkan med Västra Götalandsregionens Kompetenscentrum om våld i nära relationer, VKV, sker på flera sätt. Genom samlokaliseringen av Dialoga och VKV sker ett kontinuerligt utbyte av information och kunskap. Vi samarbetar om gemensam basutbildning i flera kommuner, vi har skapat och lanserat en gemensam hemsida (tillsammans med länsstyrelsen), vi har genomfört gemensam fortbildning för vår personal, vi har tillsammans utformat en utställning om våld (vilken lånas ut till kommuner och regionverksamheter) och vi för gemensamma diskussioner med Göteborgs Universitet, Institutionen för Socialt arbete, om att våld ska ingå i grundutbildningen. Samverkan med avtalskommunerna i frågor som rör utbildning, metodutveckling och nätverk sker kontinuerligt. Samverkan med Länsstyrelsens sociala enhet och jämställdhetsenhet sker via hemsida och kunskapsutbyte. Samverkan med GR/FOU i Väst sker genom utbildning. Ett samarbete med Socialstyrelsen /IMS har inletts om utvecklandet av bedömningsunderlag för våldsutsatta kvinnor och barn. Arbetet sker tillsammans med fem försökskommuner och en kvinnojour i Västsverige. Samverkan med frivilligorganisationerna har skett genom ett dialogmöte i september 2008 inför att ta fram riktlinjerna för Dialoga. Därefter har samverkan skett vid behov. Samverkan med projektet Dubbelt Utsatt, Bräcke Diakoni sker genom kunskapsutbyte. Vi är samlokaliserade med Dubbelt Utsatt. Samverkan med Göteborgs Universitet i form av medverkan i utbildning sker med Institutionen för socialt arbete samt Socialmedicin.

5 5 Budget Kostnader under projektperioden Personal, inkl sociala avgifter mm. 1 Kostnader för verksamhet 2 Lokaler Administration 3 Utvärdering 4 Övrigt, beskriv vad. Specificera Inkluderar 3 st 1.0 tjänster, basbemanning Möbler, konsulttjänst, fortbildning, litteratur, mm Samlokalisering med VKV, lokal hyrs av primärvården, Göteborg Data, telefon, kontorsutrustning, arbetsledning Vägledning från Förvaltningshögskolan utan kostnad för Dialoga Avser OH 5 % av totalbudgeten, dvs kostnad för service från IT, ekonomioch personalavdelning Kronor Summa kostnader Finansiering Specificera Kronor Beviljade projektmedel från länsstyrelsen Annan finansiering Eventuella kommentarer till budget och utfall Kommunbidrag Soc styr/ims Avser bruttokostnader för anställd personal inkl sociala avgifter, ej konsultarvoden etc. 2 Alla typer av kostnader, fysiska investeringar, arvoden till konsulter etc., driftskostnader etc. 3 Telefonabbonemang, inköp av kontorsutrustning, datorer, mobiler etc. 4 Utvärdering är planerad att slutföras i januari Tryckkostnader för denna är beräknad till :-

6 6 Erfarenheter A. Kommentera resultaten av insatsen. Finns det positiva eller negativa erfarenheter, eventuella sidoeffekter? Skulle något ha gjorts annorlunda? Finns det faktorer i omgivningen som har påverkat genomförandet av insatsen, vilka, och på vilket sätt har de påverkat insatsen? B. 1) Vid en utbildningsdag i nov 2008 om riskbedömning i familjerättsligt arbete deltog i stort sett samtliga familjerättssekreterare inom GR. Deltagarnas utvärdering var mycket positiv. 2) En under våren -09 påbörjad basutbildning i Kungsbacka avslutas i sept -09. Varje delmoment har utvärderats av deltagarna och givit positiva resultat. 3) En pågående utbildning Att möta pappor med våldsproblematik har fått positivt gensvar från deltagande socialsekreterare. Muntliga utvärderingar av de två nätverken har varit positiva med en tydlig vilja att fortsätta den inslagna vägen. En faktor som påverkar Dialogas insatser är: Dialoga ska erbjuda kommunerna olika kompetenshöjande insatser till personal som möter våld. Det betyder att Dialoga är beroende av att respektive kommun prioriterar dessa insatser för att de ska kunna genomföras. Gensvar från kommunerna varierar. C. Beskriv kortfattat vilka problem och behov ni idag upplever finns när det gäller situationen för våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnar våld. Har situationen förändrats sedan ni startade projektet? Kommunerna har genom lagstiftningen i SoL tilldelats ett tydligt ansvar för våldet. Området utgör en av socialtjänstens huvudfrågor. Arbetet har hittills ofta baserats på eldsjälar och tidsbegränsade projekt. Flera kommuner är i början av att utveckla en hållbar struktur för arbetet mot våld. Kommunerna behöver stöd i denna utveckling. Genom Dialoga har arbetet med en långsiktig utveckling påbörjats. Den behöver vara kunskaps- och erfarenhetsbaserad. Kommunernas samverkan med andra aktörer, som möter kvinnor, barn och män behöver utvecklas så att de i sin verksamhet upptäcker dem som lever i våldet och ser till att de får stöd och hjälp. Goda exempel på samverkan behöver spridas. Kunskapsnivån inom de olika kommunala verksamheterna är mycket skiftande (skola, barnomsorg, IFO, äldreomsorg, funktionshinder, m fl.). Omfattande delar av dessa verksamheter är i behov av basutbildning. Kommunernas socialtjänst behöver utveckla kvalitetsarbetet med de våldsutsatta, speciellt de olika grupper av särskilt utsatta som hittills identifierats. Kommunernas ansvar för insatser till de män som tillgriper våld är bara i sin början. Hälften av kommunerna i GR har ingen verksamhet som riktar sig till våldsutövande män/pappor. Ny kunskap om effektiva metoder behöver tas fram, olika arbetsmetoder riktade till män/pappor behöver utvecklas samt adekvat utbildning för personal vid dessa verksamheter är några områden som behöver utvecklas. Förebyggande insatser som är evidens- och erfarenhetsbaserade riktade till pojkar och män behöver utvecklas och få sin tillämpning.

7 7 Fortsättningen Kommer de genomförda insatserna att fortsätta/permanentas? Kommer de i så fall att ske i samma former som under projektet? Hur kommer de i så fall att finansieras i framtiden? (Har ni för avsikt att söka ytterligare utvecklingsmedel eller finns annan finansiering?) År 1, 1 juli juni 2009: Projektet samfinansierades med utvecklingsmedel från Länsstyrelsen samt medel från de elva kommunerna. År 2 1 juli juni 2010: Projektet finansieras helt av de elva samverkande kommunerna. Under våren 2010 kommer respektive kommun att ta ställning till fortsatt samverkan/finansiering. För Göteborgs del är medverkan i Dialoga efter 30 juni 2010 beslutat. I nuläget är planeringen för framtiden att fortsätta utveckla arbetet enligt de riktlinjer som gäller. Ansökningar om ytterligare utvecklingsmedel (Utvecklingsmedel för lokal samverkan för kvinnofrid, Länsstyrelsen) samt projektmedel (Brottsofferfonden) sker. Utbildning av GR-kommunernas politiker om våld är planerad att genomföras hösten Ett av syftena är att tydliggöra kommunernas ansvar för insatserna mot våld. En utvärdering av Dialoga är planerad tillsammans med Förvaltningshögskolan, Göteborg. Den kommer preliminärt att vara färdig i början av Underteckande. Ort och datum. Ort och datum. Bo Pettersson Ordförande GRs Sociala styrgrupp. Carina Liljesand Vice ordförande GRs Sociala styrgrupp

Slutrapport. Mellanboende

Slutrapport. Mellanboende Utvecklingsmedel till kommunerna för att förstärka kvinnojoursverksamheter och kvalitetsutveckla stödet till våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnar våld 2007 2008 Slutrapport Kommun Hässelby - Vällingby

Läs mer

Ansökan om utvecklingsmedel till tidiga insatser Till Länsstyrelsen Västra Götalands län Göteborg. Underskrift

Ansökan om utvecklingsmedel till tidiga insatser Till Länsstyrelsen Västra Götalands län Göteborg. Underskrift Ansökan om utvecklingsmedel till tidiga insatser 2010 Till Länsstyrelsen Västra Götalands län 403 40 Göteborg Sökande Huvudman Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) Adress Postnummer Box 5073 402 22

Läs mer

Styrgruppen för det sociala området

Styrgruppen för det sociala området Styrgruppen för det sociala området Tid: 4 juni 2007 Plats: Hjortviken Konferens, Hindås Närvarande: Madeleine Dahlgren (s), Lilla Edet Carina Liljesand (kd), Göteborg Nicklas Attefjord (mp), Öckerö Siw

Läs mer

GRs projektredovisning för

GRs projektredovisning för Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) Box 5073 402 22 Göteborg Organisationsnummer 222000-0265 K-person på GR är Lotta Wall Kontaktperson på Dialoga är Maj Bjurving Medel rekvireras till Göteborgsregionens

Läs mer

2. Remiss: Ingen får vara Svarte Petter SOU 2009:38

2. Remiss: Ingen får vara Svarte Petter SOU 2009:38 Sociala styrgruppen Dagordning för styrgruppens löpande frågor: Sociala styrgruppens internatmöte äger rum från lunch 9 september till lunch 10 september, St Jörgen Park.. Denna dagordning tar upp de löpande

Läs mer

Presidiet Styrgruppen för det sociala området

Presidiet Styrgruppen för det sociala området Lars-Göran Jansson Presidiet Styrgruppen för det sociala området Tid: 17 augusti 2010 Plats: Närvarande: GR-huset, Göteborg Bo Pettersson, ordf. Carina Liljesand, vice ordf. Gustav Höjer Elisabeth Hajtowitz

Läs mer

Rapport om utvecklingsmedel till tidiga insatser 2008 kvalitetssäkring av den sociala barnavården genom användande av systemet BBIC

Rapport om utvecklingsmedel till tidiga insatser 2008 kvalitetssäkring av den sociala barnavården genom användande av systemet BBIC GR Lotta Wall 2009-12-01 Rapport om utvecklingsmedel till tidiga insatser 2008 kvalitetssäkring av den sociala barnavården genom användande av systemet BBIC Kommun Göteborgsregionens kommunalförbund (GR)

Läs mer

Kvinnojourernas roll och finansiering samt det manliga perspektivet bör finnas med bland de frågeställningar som närmare ska analyseras.

Kvinnojourernas roll och finansiering samt det manliga perspektivet bör finnas med bland de frågeställningar som närmare ska analyseras. GR 2007-05-23 Elvy Persson Regionalt samarbete kring våldsutsatta kvinnor Saken Den sociala styrgruppen beslutade i september 2006 att uppdra åt GR att i samverkan med medlemskommunerna utreda förutsättningarna

Läs mer

Styrgruppenfdr det sociala området

Styrgruppenfdr det sociala området hd: 8mars2011 Styrgruppenfdr det sociala området Ida Holmgren Ledamöterna presenterar sig för varandra 2. Presentationsrunda Magnusson Till att jämte ordföranden justera dagens protokoll valdes Hampus

Läs mer

Varmt välkomna. Nationella konferensen om kvinnofrid

Varmt välkomna. Nationella konferensen om kvinnofrid Varmt välkomna Nationella konferensen om kvinnofrid 2018-05-30 Projektets Syfte Utveckla ett konkret och effektivt samarbete/samverkan mellan polis, åklagare, socialjour, socialtjänst samt hälso- och sjukvård.

Läs mer

Verksamhetsinriktning 2011 Styrgruppen för det sociala området

Verksamhetsinriktning 2011 Styrgruppen för det sociala området Verksamhetsinriktning 2011 Styrgruppen för det sociala området Styrgruppen är ett beredande organ till GR:s styrelse. Styrgruppen ska arbeta för -gemensam analys och gemensamt agerande -att skapa arenor

Läs mer

1. Justering Till att jämte ordf. justera protokollet valdes Carina Liljesand.

1. Justering Till att jämte ordf. justera protokollet valdes Carina Liljesand. Protokoll 2008-12-08 Styrgruppen för det sociala området Lars-Göran Jansson Styrgruppen för det sociala området Tid: 4 december 2008 kl. 08:30-11:40 Plats: Närvarande: Förhinder: Övriga: GR-huset, Göteborg

Läs mer

Styrgruppspresidiet för sociala området

Styrgruppspresidiet för sociala området Åsa S Angervall Protokoll 2009-02-03 Styrgruppspresidiet för sociala området Tid: 3 februari kl.10.00-12.00 Plats: GR-huset, Göteborg Närvarande: Madeleine Dahlgren, Göteborg Elisabeth Hajtowitz, FoU i

Läs mer

Relationsvåldscentru m

Relationsvåldscentru m Relationsvåldscentru m December 2014 Rapport om FoU-projekt med stöd av lokala utvecklingsmedel stockholm.se Slutrapport för Relationsvåldscentrum November 2014 Dnr:3.2-96/2014 Utgivare: Socialförvaltningen

Läs mer

Sociala styrgruppen. Göteborgsregionens kommunalförbund. Tid: 1november2012, kl. 13:00-16:00. Plats: GR-huset, Gårdavägen 2, Göteborg

Sociala styrgruppen. Göteborgsregionens kommunalförbund. Tid: 1november2012, kl. 13:00-16:00. Plats: GR-huset, Gårdavägen 2, Göteborg Tid: 1november2012, kl. 13:00-16:00 Sociala styrgruppen Gunnel Rydberg 2012-11-01 Protokoll protokollet. Hampus Magnusson (M) utses att tillsammans med ordföranden justera 1. Val av justerare Gunnel Rydberg,

Läs mer

Ökad Kollektivtrafikandel -en strategi för att nå "Uthållig tillväxt" Per Kristersson, GR

Ökad Kollektivtrafikandel -en strategi för att nå Uthållig tillväxt Per Kristersson, GR Ökad Kollektivtrafikandel -en strategi för att nå "Uthållig tillväxt" Per Kristersson, GR Så här kan det vara... Regionala Kollektivtrafik-rådet Delregionala Kollektivtrafik-rådet Kollektivtrafik Nämnden

Läs mer

Delrapport för verksamheter som har beviljats utvecklingsmedel år 2011 för att stärka stödet till våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnar våld

Delrapport för verksamheter som har beviljats utvecklingsmedel år 2011 för att stärka stödet till våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnar våld Delrapport för verksamheter som har beviljats utvecklingsmedel år 2011 för att stärka stödet till våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnar våld 1. Grunduppgifter Kommun/verksamhet: Medrapporterande

Läs mer

Styrgruppen för det sociala området

Styrgruppen för det sociala området Ida Holmgren Styrgruppen för det sociala området Tid: 21 oktober 2010 Plats: GR-huset, Göteborg Närvarande: Bo Pettersson, ordförande Carina Liljesand, vice ordförande Maria Abrahamsson Jonas Ransgård

Läs mer

Ansökan Utvecklingsmedel till kvinnojoursverksamheter

Ansökan Utvecklingsmedel till kvinnojoursverksamheter Ansökan Utvecklingsmedel till kvinnojoursverksamheter 2007-2008 Regeringens övergripande mål för satsningen Våldsutsatta kvinnor som söker stöd och hjälp skall få det oavsett i vilken kommun de bor. Socialtjänstens

Läs mer

Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län

Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län Bakgrund Regeringen har den 24 april 2008 träffat en överenskommelse med Sveriges

Läs mer

Utvecklingsmedel till förebyggande arbetet mot våld och förtryck i hederns namn 2009--2010

Utvecklingsmedel till förebyggande arbetet mot våld och förtryck i hederns namn 2009--2010 1(6) Utvecklingsmedel till förebyggande arbetet mot våld och förtryck i hederns namn 2009--2010 Slutrapport Projektnamn Fyrbodalskommunalförbund Förebyggande insatser mot hedersrelaterat våld och hedersproblematik

Läs mer

Uppföljningsrapport av handlingsplanen- våld i nära relationer

Uppföljningsrapport av handlingsplanen- våld i nära relationer Uppföljningsrapport av handlingsplanen- våld i nära relationer 2014 1. Inledning Arbetet med våld i nära relationer är ett högt prioriterat område utifrån regeringens skrivelse 2007/08:39. Familjefridssamordnarens

Läs mer

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen från sammanträde med sociala styrgruppen Tid: Torsdag den 30 oktober 2014, kl. 11.30-13.15 Sammanträdet sker i anslutning till heldagskonferensen Gör Göteborg Jämlikt som styrgruppen deltar i. Plats: Svenska

Läs mer

Forskningsrådet för Missbruks och Beroendefrågor (FMB)

Forskningsrådet för Missbruks och Beroendefrågor (FMB) 1 Forskningsrådet för Missbruks och Beroendefrågor (FMB) FMB är ett vetenskapligt nätverk i Västra Götaland som arbetar med forsknings, utvecklingsoch utbildningsfrågor inom området riskbruk, missbruk

Läs mer

Samordnare för våld i nära relation Slutrapport

Samordnare för våld i nära relation Slutrapport Slutrapport Kirsti Kanttikoski 2010-03-25 Sammanfattning I samband med att social- och äldrenämnden antog en plan för samverkan mellan socialtjänsten, andra myndigheter och frivilligorganisationer och

Läs mer

Jenny Norén. Avd för vård och omsorg Sektionen för hälsa och jämställdhet

Jenny Norén. Avd för vård och omsorg Sektionen för hälsa och jämställdhet Cirkulärnr: 07:36 Diarienr: 07/2004 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Jenny Norén Datum: 2007-07-03 Mottagare: Rubrik: Sektionen för hälsa och jämställdhet Kommunstyrelsen Kommundirektörer Individ-

Läs mer

Styrgruppen för det sociala området

Styrgruppen för det sociala området Protokoll Åsa S Angervall 2009-06-22 Styrgruppen för det sociala området Tid: 15 juni 2009, kl. 13-16 Plats: GR-huset, Göteborg Närvarande: Carina Liljesand, Göteborg Boel Holgersson, Ale Lise-Lotte Berghede,

Läs mer

Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård i Blekinge Län 2010

Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård i Blekinge Län 2010 Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård i Blekinge Län 2010 Olofström Sölvesborg INNEHÅLLSFÖRTECKNING Bakgrund...2 Syfte...2 Projektmål...2 Tidplan...2

Läs mer

1. Val av justerare Hampus Magnusson (M) utses att tillsammans med ordföranden justera protokollet.

1. Val av justerare Hampus Magnusson (M) utses att tillsammans med ordföranden justera protokollet. Protokoll 2012-12-12 Gunnel Rydberg Sociala styrgruppen Tid: 12 december 2012, kl. 13:00-16:00 Plats: Närvarande: Ej närvarande: GR-huset, Gårdavägen 2, Göteborg Bo Pettersson (S), ordf. Hampus Magnusson

Läs mer

Styrgruppen för det sociala området

Styrgruppen för det sociala området Protokoll Åsa S Angervall Styrgruppen för det sociala området Tid: 23 februari, kl. 13-16 Plats: GR-huset, Göteborg Närvarande: Madeleine Dahlgren, Lilla Edet Carina Liljesand, Göteborg Boel Holgersson,

Läs mer

Styrning. Kvinnor och män skall ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. 1. En jämn fördelning av makt och inflytande

Styrning. Kvinnor och män skall ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. 1. En jämn fördelning av makt och inflytande Styrning Nationella jämställdhetspolitiska mål: Kvinnor och män skall ha samma makt att forma samhället och sina egna liv 1. En jämn fördelning av makt och inflytande 2. Ekonomisk jämställdhet 3. En jämn

Läs mer

INBJUDAN ATT ANSÖKA OM 2014 ÅRS UTVECKLINGSMEDEL TILL SKYDDAT BOENDE FÖR PERSONER UTSATTA FÖR HEDERSRELATERAT VÅLD OCH FÖRTRYCK

INBJUDAN ATT ANSÖKA OM 2014 ÅRS UTVECKLINGSMEDEL TILL SKYDDAT BOENDE FÖR PERSONER UTSATTA FÖR HEDERSRELATERAT VÅLD OCH FÖRTRYCK Inbjudan 2014-05-20 Diarienummer 801-8904-2014 Sida 1(7) INBJUDAN ATT ANSÖKA OM 2014 ÅRS UTVECKLINGSMEDEL TILL SKYDDAT BOENDE FÖR PERSONER UTSATTA FÖR HEDERSRELATERAT VÅLD OCH FÖRTRYCK Länsstyrelsen i

Läs mer

Styrgruppen för sociala området

Styrgruppen för sociala området Protokoll Styrgrupp Sociala området 2007-05-07 Lars-Göran Jansson Styrgruppen för sociala området Tid: 7 maj 2007 Plats: GR-huset, Göteborg Närvarande: Jonas Ransgård (m), Göteborg, tjänstgörande ordförande

Läs mer

Genomförandeplan för utvecklingsarbetet av missbruksoch beroendevården i Stockholms län år 2011

Genomförandeplan för utvecklingsarbetet av missbruksoch beroendevården i Stockholms län år 2011 2010-12-08 HSN förvaltning Genomförandeplan för utvecklingsarbetet av missbruksoch beroendevården i Stockholms län år 2011 Mål med utvecklingsarbetet Målet för utvecklingsarbetet är att den missbruks-

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Styrelsen 2010-06-10 138(144) 94 Centrum mot våld Socialcheferna har under sitt senaste nätverksmöte gett FoU Norrbotten uppdraget att till länsstyrelsen inlämna

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för social välfärd

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för social välfärd från sammanträde med styrgruppen för social välfärd Dag och tid: Torsdag den 16 augusti 2018 kl 9 12 15 Plats: GR, Anders Personsgatan 8 Ledamöter Närvarande: Henrik Ripa (M), ordförande, Lerum Eva Borg

Läs mer

Motion 5/2015 angående utvecklat arbete för att förebygga och förhindra våld i nära relationer

Motion 5/2015 angående utvecklat arbete för att förebygga och förhindra våld i nära relationer Landstingsdirektörens stab Kanslienheten TJÄNSTESKRIVELSE 1(3) Diarienummer 150377 Landstingsfullmäktige Motion 5/2015 angående utvecklat arbete för att förebygga och förhindra våld i nära relationer Förslag

Läs mer

Handboken ska ge god kännedom om olika parters roll och ansvar men även ge vägledning i det fortsatta arbetet med lokala handlingsplaner och rutiner

Handboken ska ge god kännedom om olika parters roll och ansvar men även ge vägledning i det fortsatta arbetet med lokala handlingsplaner och rutiner Handboken ska ge god kännedom om olika parters roll och ansvar men även ge vägledning i det fortsatta arbetet med lokala handlingsplaner och rutiner inom den egna verksamheten Våld är varje handling riktad

Läs mer

ANSÖKAN OM PROJEKTMEDEL FÖR ARBETE MED STÖD TILL VÅLDSUTSATTA KVINNOR OCH DERAS BARN

ANSÖKAN OM PROJEKTMEDEL FÖR ARBETE MED STÖD TILL VÅLDSUTSATTA KVINNOR OCH DERAS BARN Bilaga 1 1 ANSÖKAN OM PROJEKTMEDEL FÖR ARBETE MED STÖD TILL VÅLDSUTSATTA KVINNOR OCH DERAS BARN Projektägare (Organisationens/kommunens/myndighetens namn) Vantörs stadsdelsförvaltning, Individoch familjeomsorgen

Läs mer

Flyktingsituation extra ordinärt läge Politisk - tjänstemannaprocess

Flyktingsituation extra ordinärt läge Politisk - tjänstemannaprocess Flyktingsituation extra ordinärt läge Politisk - tjänstemannaprocess 16/9 UG Åtgärder 18,19/9 F-styrelse Akut agenda 25/9 Kommunchefer 30/9 UC 2/10 Extra möte KSO, KC 16/10 F-styrelse Förslag Åtgärder

Läs mer

Samordning hedersrelaterat våld och förtryck i Göteborgs Stad Mötesplats IFO 2018

Samordning hedersrelaterat våld och förtryck i Göteborgs Stad Mötesplats IFO 2018 Samordning hedersrelaterat våld och förtryck i Göteborgs Stad Mötesplats IFO 2018 Om Dialoga Kompetenscentrum om våld i nära relationer inklusive hedersrelaterat våld och förtryck Startade 2008 efter ett

Läs mer

Våld i nära relationer

Våld i nära relationer Våld i nära relationer Övergripande plan mot våld i nära relationer 2015-2018 Våld i nära relationer har många uttryck: psykiskt våld fysiskt våld sexuellt våld materiellt våld latent våld försummelse

Läs mer

Dario Espiga (S), Göteborg Ann Catrine Fogelgren (FP), Göteborg Mona-Lisa Dahlberg (S), Tjörn Malin Thisell (M), Öckerö

Dario Espiga (S), Göteborg Ann Catrine Fogelgren (FP), Göteborg Mona-Lisa Dahlberg (S), Tjörn Malin Thisell (M), Öckerö Protokoll 2011-11-15 Gunnel Rydberg Sociala styrgruppen Tid: 15 november 2011, 13:00-16:00 Plats: Närvarande: Ej närvarande: GR-huset, Göteborg Bo Pettersson (S), Stenungsund, ordf. Hampus Magnusson (M),

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för social välfärd

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för social välfärd från sammanträde med styrgruppen för social välfärd Dag och tid: Torsdag den 2 november 2017 kl 11 12 Plats: GR, Anders Personsgatan 8 Ledamöter Närvarande: Henrik Ripa (M), ordförande, Lerum Eva Borg

Läs mer

Avser ansökan fortsättning på ett projekt som beviljats utvecklingsmedel 2007 och 2008?

Avser ansökan fortsättning på ett projekt som beviljats utvecklingsmedel 2007 och 2008? 1 ANSÖKAN OM UTVECKLINGSMEDEL I SYFTE ATT STÄRKA KVINNOJOURSVERKSAMHETEN OCH UTVECKLA STÖDET TILL VÅLDSUTSATTA KVINNOR OCH BARN SOM BEVITTNAT VÅLD Ansökan avser medel som ska fördelas under 2009 Så här

Läs mer

Utvärdering av regionala stödresurser för ASI/DOK Göteborgsregionens kommunalförbund

Utvärdering av regionala stödresurser för ASI/DOK Göteborgsregionens kommunalförbund Göteborgsregionens kommunalförbund Christina Fix Box 5073 402 22 Göteborg Mobil: 0738-51 80 26 Utvärdering av regionala stödresurser för ASI/DOK 2007-2010 Göteborgsregionens kommunalförbund Stödresursprojektet

Läs mer

Bilaga 1 Nulägesbeskrivning för samverkande kommun

Bilaga 1 Nulägesbeskrivning för samverkande kommun Bilaga 1 Nulägesbeskrivning för samverkande kommun 1. Grunduppgifter - samverkande kommun Samverkande kommun/sdf: Kungsholmens sdf Adress: Box 49039 Kontaktperson: Lisbeth Rieser E-postadress till kontaktperson:

Läs mer

Sociala styrgruppen. Gäteborgsregionens kommunalförbund. Protokoll Gunnel Rydberg. Tid: 8 februari 2012, kl.

Sociala styrgruppen. Gäteborgsregionens kommunalförbund. Protokoll Gunnel Rydberg. Tid: 8 februari 2012, kl. Plats: GR-huset, Gårdavägen 2, Göteborg Tid: 8 februari 2012, kl. 13:00-16:00 Sociala styrgruppen 20 12-02-08 Protokoll Gunnel Rydberg 1 yttrande senast 10 februari 2012. varvid beslutet blev att remittera

Läs mer

Styrgruppen för det sociala området och SNpresidierna

Styrgruppen för det sociala området och SNpresidierna Protokoll 2005-11-18 Gunnel Rydberg Styrgruppen för det sociala området och SNpresidierna Tid: Fredagen den 18 november 2005 Plats: Riverton Hotell, Göteborg Närvarande: Jonas Ransgård (m), ordf Bo Pettersson

Läs mer

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen från sammanträde med sociala styrgruppen Tid: Torsdag den 11 juni 2015, kl. 13.00-16.00 Plats: GR-huset, Gårdavägen 2, Göteborg Ledamöter Närvarande: Henrik Ripa (M), ordförande, Lerum Eva Borg (S), vice

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2009

Verksamhetsberättelse 2009 Lars-Göran Jansson Lotta Wall Verksamhetsberättelse 2009 Styrgruppen för det sociala området Vision Västra Götalandsregionen har formulerat Vision Västra Götaland Det goda livet, en programförklaring som

Läs mer

Ansökan hos Socialstyrelsen om utvecklingsmedel för att fortsätta utveckla arbetet med behandlingsmetoden Circle of Security

Ansökan hos Socialstyrelsen om utvecklingsmedel för att fortsätta utveckla arbetet med behandlingsmetoden Circle of Security FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR BARN OCH UNG DOM TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-05-28 Handläggare: Katarina Höök Telefon: 08-508 18 138 Till Farsta stadsdelsnämnd 2012-06-14 Ansökan hos Socialstyrelsen

Läs mer

Varmt välkomna! Barnrättsdagarna Örebro VKV - Västra Götalandsregionens kompetenscentrum om våld i nära relationer

Varmt välkomna! Barnrättsdagarna Örebro VKV - Västra Götalandsregionens kompetenscentrum om våld i nära relationer Varmt välkomna! Barnrättsdagarna Örebro 2019-04-10 Islandsprojektet och barnkonventionen Artikel 3 Vid alla beslut som rör barn ska i första hand beaktas det som bedöms vara barnets bästa. Artikel 6 Barn

Läs mer

Styrgruppen för det sociala området

Styrgruppen för det sociala området Protokoll Åsa S Angervall Styrgruppen för det sociala området Tid: 22 oktober 2009, 13:00 16:30 Plats: GR-huset i Gårda, Göteborg Närvarande: Bo Pettersson, Stenungsund Carina Liljesand, Göteborg Boel

Läs mer

Västbus delregionala ledningsgrupp för Fyrbodal. Årsberättelse 2013

Västbus delregionala ledningsgrupp för Fyrbodal. Årsberättelse 2013 Västbus delregionala ledningsgrupp för Fyrbodal Årsberättelse 2013 Västbus delregionala ledningsgrupp för Fyrbodal Uppdrag Den delregionala ledningsgruppens uppdrag är att kontinuerligt och enligt Västbus

Läs mer

Våld i nära relationer. Handlingsplan för socialnämnden 2011

Våld i nära relationer. Handlingsplan för socialnämnden 2011 Våld i nära relationer Handlingsplan för socialnämnden 2011 1 Utgångspunkter Enligt 5 kap 11 andra stycket socialtjänstlagen ska socialnämnden särskilt beakta att kvinnor som är eller har varit utsatta

Läs mer

Sociala styrgruppen/sn-presidierna

Sociala styrgruppen/sn-presidierna Lars-Göran Jansson Sociala styrgruppen/sn-presidierna Tid: 15 december 2006 Plats: Närvarande: Vård- och omsorgsförvaltningen, Mölndal Kristina Tharing, Göteborg Bo Pettersson, Stenungsund Jarl Karlsson,

Läs mer

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde fredagen den 11 april 2003 i Lerums kommun, Aspenäs Hotell och Konferens i Lerum, kl

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde fredagen den 11 april 2003 i Lerums kommun, Aspenäs Hotell och Konferens i Lerum, kl FÖRBUNDSSTYRELSEN GR 1 från förbundsstyrelsens sammanträde fredagen den 11 april 2003 i Lerums kommun, Aspenäs Hotell och Konferens i Lerum, kl. 10.30 12.45 Ledamöter Göran Johansson (s) Göteborg, ordförande

Läs mer

Användning av skadedata i det förebyggande arbetet - Samverkan inom Göteborgs regionens kommunalförbund (GR)

Användning av skadedata i det förebyggande arbetet - Samverkan inom Göteborgs regionens kommunalförbund (GR) Användning av skadedata i det förebyggande arbetet - Samverkan inom Göteborgs regionens kommunalförbund (GR) Robert Ekman, docent, Jan Schyllander, utredare, Anders Jonsson, statistiker, Myndigheten för

Läs mer

Kartläggning av mellankommunal samverkan i GRkommunerna

Kartläggning av mellankommunal samverkan i GRkommunerna Kartläggning av mellankommunal samverkan i GRkommunerna 2009 Den 22 oktober 2009 fick GR, på uppdrag från sociala styrgruppen, att kartlägga den mellankommunala samverkan som finns inom GR-kommunerna på

Läs mer

Cirkulärnr: 12:12 Diarienr: 12/2004 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet:

Cirkulärnr: 12:12 Diarienr: 12/2004 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Cirkulärnr: 12:12 Diarienr: 12/2004 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Anna Lilja Qvarlander Vård och omsorg Vård och socialtjänst Datum: 2012-03-23 Mottagare: Rubrik: Kommunstyrelsen Landstings-/regionstyrelsen

Läs mer

Svar på begäran om kompletterande upplysningar från IVO - Klagomål på handläggning från kvinnojour (Dnr /2014)

Svar på begäran om kompletterande upplysningar från IVO - Klagomål på handläggning från kvinnojour (Dnr /2014) Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-04-07 Diarienummer N139-0132/14 Sektor IFO-FH Mona Lundahl Davies/Lundby/GBGStad, Linda B Johansson/Lundby/GBGStad Telefon 031-366 70 40 E-post: mona.lundahl.davies@lundby.goteborg.se

Läs mer

Sammanträde med GRs styrgrupp för arbetsmarknad

Sammanträde med GRs styrgrupp för arbetsmarknad Protokoll 2006-09-28 Hans Troedsson Sammanträde med GRs styrgrupp för arbetsmarknad Tid: Torsdag den 28 september 2006 Plats: GR, Gårdavägen 2 Närvarande: Endrick Schubert (s), Gbg, ordf Laila Åkerberg

Läs mer

Gemensam enkätstrategi Inför Utbildningschefsgruppen 15 juni 2012 Jenny Nordqvist

Gemensam enkätstrategi Inför Utbildningschefsgruppen 15 juni 2012 Jenny Nordqvist Gemensam enkätstrategi 2012 Inför Utbildningschefsgruppen 15 juni 2012 Jenny Nordqvist Syfte Kunna göra jämförelser avseende elevers uppfattning om utbildningen Fem frågeområden Trivsel & trygghet Delaktighet

Läs mer

PROTOKOLL STYRELSEN. Samordningsförbundet Göteborg Nordost. Sammanträde 2015-02-27 Dnr 0002/15 13 t o m 21) 1(5) Tid: 2015-02-27 kl 9,00 12,00

PROTOKOLL STYRELSEN. Samordningsförbundet Göteborg Nordost. Sammanträde 2015-02-27 Dnr 0002/15 13 t o m 21) 1(5) Tid: 2015-02-27 kl 9,00 12,00 Tid: 2015-02-27 kl 9,00 12,00 Plats: Samordningsförbundet Göteborg Nordost Ledamöter Närvarande: Beatrice Berglund, Arbetsförmedlingen Åsa Lindgren (Mp), Västra Götalandsregionen Ali Moeeni (S), Göteborgs

Läs mer

Styrgruppen för det sociala området

Styrgruppen för det sociala området Anteckningar Åsa S Angervall Styrgruppen för det sociala området Tid: 15 september 2008, kl. 12-17 Plats: Thorskogs slott, Västerlanda Närvarande: Madeleine Dahlgren, Lilla Edet Dario Espiga, Göteborg

Läs mer

Samverkan och metodutveckling för förbättrat stöd till unga som utsatts för sexuella övergrepp

Samverkan och metodutveckling för förbättrat stöd till unga som utsatts för sexuella övergrepp Utvärdering av projektet Samverkan och metodutveckling för förbättrat stöd till unga som utsatts för sexuella övergrepp Fil dr Lisbeth Lindahl Vem hjälper unga utsatta för sexuella övergrepp? Hotell Riverton:

Läs mer

ANSÖKAN medel för insatser med stöd av ersättning enligt förordningen (2010:1122) beredskap och kapacitet samt regional samverkan

ANSÖKAN medel för insatser med stöd av ersättning enligt förordningen (2010:1122) beredskap och kapacitet samt regional samverkan Bil 1a ANSÖKAN 2014 37-medel för insatser med stöd av ersättning enligt förordningen (2010:1122) beredskap och kapacitet samt regional samverkan För information och tips om hur ansökan ska fyllas i; se

Läs mer

Ansökan till länsstyrelsen om utvecklingsmedel för att förstärka och kvalitetsutveckla stödet till våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld

Ansökan till länsstyrelsen om utvecklingsmedel för att förstärka och kvalitetsutveckla stödet till våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STAD SÖVERGRIPANDE FRÅGOR DNR 1.7-0213/2010 SID 1 (6) 2010-05-25 Handläggare: Linn Ljunglöf Telefon: 08-508 25 077 Till Socialtjänst- och arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Utredning om omfattningen av GR:s uppdrag inom det sociala området

Utredning om omfattningen av GR:s uppdrag inom det sociala området Utredning om omfattningen av GR:s uppdrag inom det sociala området - Uppdraget som försvann Utredningens syfte och frågeställningar Syfte Rapportens ska fungera som ett diskussions- och beslutsunderlag

Läs mer

Ansökan om utvecklingsmedel 2014 avseende våld i nära relationer

Ansökan om utvecklingsmedel 2014 avseende våld i nära relationer Tjänsteskrivelse 1 (5) 2014-01-27 SN 2013.0223 Handläggare: Unni Johansson Socialnämnden Ansökan om utvecklingsmedel 2014 avseende våld i nära relationer Sammanfattning Socialstyrelsen avsätter utvecklingsmedel

Läs mer

Protokoll. Styrgruppen för social välfärd. 1. Lokal ungdomspolitik (Lupp) NÄRVARANDE

Protokoll. Styrgruppen för social välfärd. 1. Lokal ungdomspolitik (Lupp) NÄRVARANDE Protokoll NÄRVARANDE Ledamöter Henrik Ripa (M), Lerum, ordförande Eva Borg (S), Kungsbacka, vice ordförande Sebastian Aronsson (S), Alingsås Marcus Claesson (L), Mölndal Siw Hallbert (S), Härryda Kent

Läs mer

Sociala styrgruppen/sn-presidierna

Sociala styrgruppen/sn-presidierna Lars-Göran Jansson Sociala styrgruppen/sn-presidierna Tid: 17 november 2006 Plats: Närvarande: Forellen, Partille Kristina Tharing, Göteborg, ordf. Bo Pettersson, Stenungsund, vice ordf. Jarl Karlsson,

Läs mer

Kvalificerat stöd för implementering av de nationella riktlinjerna inom missbruks-och beroendevården.

Kvalificerat stöd för implementering av de nationella riktlinjerna inom missbruks-och beroendevården. Kvalificerat stöd för implementering av de nationella riktlinjerna inom missbruks-och beroendevården Sveriges Kommuner och Landsting www.skl.se/kunskaptillpraktik 1 Kunskap till praktik är ett utvecklingsarbete

Läs mer

Sociala styrgruppen/sn-presidierna

Sociala styrgruppen/sn-presidierna Lars-Göran Jansson Sociala styrgruppen/sn-presidierna Tid: 31 mars 2006 Plats: Närvarande: Brunnshuset, SDN Backa Kristina Tharing, Göteborg, ordf. Bo Pettersson, Stenungsund, vice ordf. Leif Danielsson,

Läs mer

Ansökan till länsstyrelsen om utvecklingsmedel för att förstärka och kvalitetsutveckla stödet till våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld

Ansökan till länsstyrelsen om utvecklingsmedel för att förstärka och kvalitetsutveckla stödet till våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN KANSLIAVDELNINGEN SAN 2009-06-16 SID 1 (6) 2009-05-28 Handläggare: Linn Ljunglöf Telefon: 08-508 25 077 Till Socialtjänst- och arbetsmarknadsnämnden Ansökan

Läs mer

ANSÖKAN medel för insatser med stöd av ersättning enligt förordningen (2010:1122) beredskap och kapacitet samt regional samverkan

ANSÖKAN medel för insatser med stöd av ersättning enligt förordningen (2010:1122) beredskap och kapacitet samt regional samverkan ANSÖKAN 2014 37-medel för insatser med stöd av ersättning enligt förordningen (2010:1122) beredskap och kapacitet samt regional samverkan För information och tips om hur ansökan ska fyllas i; se Vägledning

Läs mer

Grundutbildning Nya socialsekreterare Två gånger per år. 2 dagar/utbildning.

Grundutbildning Nya socialsekreterare Två gånger per år. 2 dagar/utbildning. Regional utvecklingsplan år 2019 för den sociala barn- och ungdomsvården inom Uppsala län (utifrån den nationella handlingsplanen Stärkt skydd för barn och unga) Inledning På grund av det aktuella läget

Läs mer

Välfärdsteknik och tillgängliga boendemiljöer

Välfärdsteknik och tillgängliga boendemiljöer Välfärdsteknik och tillgängliga boendemiljöer VISION En samverkansplattform för forskning, utveckling och innovation som främjar tillgängliga boendemiljöer och välfärdstekniktjänster så att människor oavsett

Läs mer

Kontaktperson Carin Bergström (tidigare Östh) Telefon Genomförare av insatsen (om annan än sökande kommun)

Kontaktperson Carin Bergström (tidigare Östh) Telefon Genomförare av insatsen (om annan än sökande kommun) Bilaga 1 Dnr 3.2-0311/2010 SAN100622 Utvecklingsmedel till kommunerna för att förstärka kvinnojoursverksamheter och kvalitetsutveckla stödet till våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnar våld 2007 2008

Läs mer

Våld i nära relationer. Dialoga, Social resursförvaltning

Våld i nära relationer. Dialoga, Social resursförvaltning Våld i nära relationer Dialoga, Social resursförvaltning Social resursförvaltning Förvaltningsdirektör Michael Ivarson Ekonomi Jonas Lundqvist HR Nicoline Blidberg Tillståndsenheten Annelie Silvander Verksamhetsstöd

Läs mer

Välfärdsteknik och tillgängliga boendemiljöer

Välfärdsteknik och tillgängliga boendemiljöer Välfärdsteknik och tillgängliga boendemiljöer Ett forsknings-, utvecklings- och innovationscenter som främjar tillgängliga boendemiljöer och välfärdstekniktjänster så att människor oavsett funktionsvariation

Läs mer

Evidensbaserad praktik inom socialtjänstens område bakgrund, nuläge och framtid

Evidensbaserad praktik inom socialtjänstens område bakgrund, nuläge och framtid Evidensbaserad praktik inom socialtjänstens område bakgrund, nuläge och framtid Sociala styrgruppen 2013-02-07 Bakgrund Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för brukaren (SOU 2008:18)

Läs mer

Ett projekt medfinansierat av ESF i samverkan mellan GRkommunerna, Försäkringskassan och Västra Götalandsregionen.

Ett projekt medfinansierat av ESF i samverkan mellan GRkommunerna, Försäkringskassan och Västra Götalandsregionen. Ett projekt medfinansierat av ESF i samverkan mellan GRkommunerna, Försäkringskassan och Västra Götalandsregionen. Projektperiod: 1 april 2017 31 januari 2020 6 mån analys och planering 24 mån genomförande

Läs mer

Uppdrag att genomföra utbildningsinsatser för socialtjänstens personal om våld i nära relationer och mäns våld mot kvinnor

Uppdrag att genomföra utbildningsinsatser för socialtjänstens personal om våld i nära relationer och mäns våld mot kvinnor Regeringsbeslut II:14 2018-06-28 S2018/03930/FST (delvis) Socialdepartementet Socialstyrelsen 106 30 Stockholm Uppdrag att genomföra utbildningsinsatser för socialtjänstens personal om våld i nära relationer

Läs mer

Förslag på brev till förbundsstyrelsen

Förslag på brev till förbundsstyrelsen FOU I VÄST/GR Diskussionsunderlag för sociala styrgruppen Förslag på brev till förbundsstyrelsen FoU i Väst/GR har funnits sedan 1999 som en resurs för kunskapsutveckling och regionalt lärande inom välfärdsområdet

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för social välfärd

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för social välfärd från sammanträde med styrgruppen för social välfärd Dag och tid: Fredag den 23 februari 2018 kl 9-12 Plats: GR, Anders Personsgatan 8 Ledamöter Närvarande: Henrik Ripa (M), ordförande, Lerum Sebastian

Läs mer

Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun

Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun Inledning Att slippa utsättas för våld och övergrepp är en förutsättning mänskliga rättigheter. FN:s deklaration om avskaffande av våld mot kvinnor antogs

Läs mer

Information om kommunala bolag och andra aktörer

Information om kommunala bolag och andra aktörer Information om kommunala bolag och andra aktörer Föredragshållare: Bo Ekström, ekonomichef Information/utbildning av nyvalda politiker 5 mars Kommunala bolag - allmänt Regleras av lagstiftning Styrning

Läs mer

Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun

Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun Tjörn Möjligheternas ö Inledning Att slippa utsättas för våld och övergrepp är en förutsättning mänskliga rättigheter. FN:s deklaration om avskaffande av

Läs mer

Våld i nära relationer. Dialoga, Social resursförvaltning

Våld i nära relationer. Dialoga, Social resursförvaltning Våld i nära relationer Dialoga, Social resursförvaltning Social resursförvaltning Förvaltningsdirektör Michael Ivarson Ekonomi Jonas Lundqvist HR Nicoline Blidberg Tillståndsenheten Annelie Silvander Verksamhetsstöd

Läs mer

Projekt inom föreningen Kvinnors Rätt; Jourlägenhet

Projekt inom föreningen Kvinnors Rätt; Jourlägenhet SOCIALTJÄNT- OCH ARBETSMARKNADSFÖVALTNINGEN ORGANISATIONS- OCH FÖRENINGSSTÖD TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2009-11-17 Handläggare: Linn Ljunglöf Telefon: 08-508 25 077 Till Socialtjänt- och arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

HANDLINGSPLAN 2016 Regional utveckling av esamhället i Västra Götaland

HANDLINGSPLAN 2016 Regional utveckling av esamhället i Västra Götaland HANDLINGSPLAN 2016 Regional utveckling av esamhället i Västra Götaland Inledning/bakgrund Sedan 2008 har VästKom varit samverkansorgan vid dialoger med SKL, VGR, med flera kring digitalisering. VästKom

Läs mer

Sociala styrgruppen. Gäteborgsregionens kommunalförbund. Protokoll Gunnel Rydberg. Tid: 19 september 2012, kl.

Sociala styrgruppen. Gäteborgsregionens kommunalförbund. Protokoll Gunnel Rydberg. Tid: 19 september 2012, kl. Tid: 19 september 2012, kl. 13:00-16:00 Sociala styrgruppen Protokoll Gunnel Rydberg 2012-09-19 1 Hampus Magnusson (M) utses att tillsammans med ordffiranden justera protokollet. 1. Val av justerare Övriga

Läs mer

Efter detta pass. En webbkurs för alla - nationell och regional samverkan. 26 januari Samverkan samhällets ansvar.

Efter detta pass. En webbkurs för alla - nationell och regional samverkan. 26 januari Samverkan samhällets ansvar. En webbkurs för alla - nationell och regional samverkan 26 januari 2017 Annika Engström, projektledare Efter detta pass Måste man samverkan med andra? Var kan jag läsa mer kring statistik? Jag hinner inte

Läs mer

Avtal om samverkan avseende folkhälsoinsatser i Göteborg

Avtal om samverkan avseende folkhälsoinsatser i Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-10-20 Diarienummer 1234/16 Utbildning, barn och unga, folkhälsa Välfärd och utbildning Anna Lagerquist Telefon 031-368 04 46 E-post: anna.lagerquist@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Tid: Torsdag 21 april 2016, kl. 09.00-12.00 Plats: GR Närvarande ledamöter Derya Tumayer (MP), Göteborg, ordf. Thorsten Larsson (M), Alingsås

Läs mer

Samverkansavtal inom vuxenutbildningen i Göteborgsregionen

Samverkansavtal inom vuxenutbildningen i Göteborgsregionen Samverkansavtal Samverkansavtal inom vuxenutbildningen i Göteborgsregionen 2004-02-02 1 Regionalpolitiska utbildningsmål (sept. 2001) Satsningar på det livslånga lärandet en regional framgångsfaktor Regional

Läs mer

Utvecklingsmedel för arbete mot våld i nära relationer 2016

Utvecklingsmedel för arbete mot våld i nära relationer 2016 Utvecklingsmedel för arbete mot våld i nära relationer 2016 1 Utvecklingsmedel för arbete mot våld i nära relationer 2016 Socialstyrelsen har regeringens uppdrag att administrera, fördela och årligen följa

Läs mer

Våld i nära relationer. Dialoga, Social resursförvaltning

Våld i nära relationer. Dialoga, Social resursförvaltning Våld i nära relationer Dialoga, Social resursförvaltning Om Dialoga Startade 2008 efter ett beslut i kommunstyrelsen. Uppdrag: Erbjuda kunskapshöjande aktiviteter för att förbättra och kvalitetsutveckla

Läs mer