huvudstäder Historien återspeglad i fyra Huvudstaden Vilnius Kaunas Litauens tidigare, tillfälliga huvudstad

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "huvudstäder Historien återspeglad i fyra Huvudstaden Vilnius Kaunas Litauens tidigare, tillfälliga huvudstad"

Transkript

1 Historien återspeglad i fyra huvudstäder Huvudstaden Vilnius Vid sammanflödet av floderna Neris och Vilna i Gamla stan i Vilnius hittar man en klassicistisk katedral det sanna hjärtat i Vilnius och i Litauen - placerad på den plats där Mindaugas, Litauens kung, lät bygga en kyrka på 1200-talet. Det legendariska Gediminasslottet och det återskapade Kungliga slottet ligger strax intill. På huvudgatan i Gamla stan hittar man Alma Mater (ett universitetskomplex som upptar ett helt kvarter och som har tolv gårdar och över 400 års akademisk historia), Vilnius rådhus, Morgonrodnadens port med en målning av Heliga Maria, känd för sin mirakulösa kraft, och andra intressanta sevärdheter. Floden Vilnia bildar en naturlig gräns mellan Gamla stan och Užupis ( bortom floden ), ett konstnärsområde och en egen stat med en egen grundlag, en egen president och en egen beskyddare placerad på det centrala torget i området en bronsstaty av Užupis ängel. Floden Neris bildar en naturlig gräns mellan Gamla stan och den moderna staden, med dess högresta hus längs Konstitucijos prospektas ( Konstitutionsgatan ), där det 33 våningar höga Europahuset står i fokus. Kaunas Litauens tidigare, tillfälliga huvudstad Under två årtionden den första hälften av 1900-talet var Kaunas Litauens huvudstad. Det var en tid då den nyblivna staten Litauen sökte internationellt erkännande. Det är därför symboliskt att huvudgatan i Kaunas heter Laisvės Alėja ( Frihetsallén ). Den 1,7 km långa gågatan bildar en rak linje längs en exakt östlig-västlig axel. Arvet från olika historiska perioder och spår av det förflutna G otisk, barock- och klassicistisk stil dominerar och kompletter varandra i arkitekturen i Litauens städer. Om du går runt på stadsgator kan du uppleva arvet från olika historiska perioder, påverkan av olika kulturer och spår av det förflutna. En kort tur till Litauens fyra huvudstäder öppnar några intressanta sidor i historien. Låt oss börja turen i Vilnius, Litauens nuvarande huvudstad och en stad känd för sin Gamla stan, som 1994 upptogs på UNESCO:s världsarvslista. St Annas Kyrka Kaunas är också känt för sitt slott från 1300-talet, ett av de äldsta stenmurade slotten i Litauen. En annan sevärd byggnad är Pažaislis klosterkomplex från 1600-talet, ett storslaget exempel på barock-arkitektur. Trakai and Kernavė gamla huvudstäder Trakai, som ligger mellan Kaunas och Vilnius, var huvudstad i Litauen på 1300-talet. Det är berömt för sitt ståtliga slott, som ligger på en ö i en sjö, det största slottet i östra Europa. Trakais slott och slottsmuseum vittnar om Vytautas den stores glansfulla regeringstid i Litauen på 1400-talet. Inte långt från Vilnius ligger Kernavė, Litauens första huvudstad. Staden, som togs med på UNESCO:s världsarvslista 2004, är väl värd ett besök, med tanke på dess kulturreservat, en fortifikation på en samling kullar.

2 Inom räckhåll bara i Litauen Korsberget Påskdekorationer palmkvistar Det varje litauer är stolt över och varje besökare beundrar G ediminas slottstorn i Vilnius, de unika målningarna av Mikalojus Konstantinas Čiurlionis som hänger på ett museum i Kaunas, Korskullen nära Šiauliai och litauiskt hantverk i form av träkors och symboliken kring dessa, vilka också finns upptagna som UNESCO-mästerverk av stort mänskligt arv, är några platser och föremål som litauer är stolta över och som besökare beundrar. Förbered dig på oväntade upplevelser och oförglömliga minnen. Upplev Europas geografiska centrum, smaka honung på Biodlarmuseet, upplev mystiken kring sten och berg vid Orvydas lantgård och skulpturpark samt beundra skönheten i bärnstenen Solstenen på Bärnstensmuseet. Kulturarv och Korskullen Du kan hitta herrgårdar, kvarnar, träkyrkor och traditionella byar i Litauen. Tre punkter från Struve Geodetic Arc ( Struves meridianbåge ) - en kedja som sträcker sig genom tio europeiska länder och som är inskriven på Världsarvslistan finns i Litauen. De ligger i byarna Meškonys, Paliepiukiai (Vilniusområdet) och Gireišiai (Rokiškisområdet). Jurgaičias skans nära Šiauliai, känd som Korskullen, är en favoritattraktion för turister och pilgrimer. Kullen är bokstavligt översållad av kors det finns över kors, relikskrin, helgonstatyer och radband där. Korskullen kan ses som ett monument över mänsklig gudsförtröstan. Historia, konst och nationellt arv De historiska museerna i Vilnius berättar om statens historia. Du kommer också att hitta konst-, vetenskaps-, teater-, musik- och biografmuseer i Vilnius. Gediminastornet erbjuder en imponerande vy över staden. Ett annat imponerande byggnadsverk är bastionen vid Vilnius stadsmur. Många berömda litauiska friluftsmuseer är lätta att nå: Europaparken, med över 100 utställningsobjekt av världskända skulptörer, och Rumšiškės friluftsmuseum, det största friluftsmuseet i Europa, som visar hur man levde i olika delar av Litauen före industrialiseringen. Museet erbjuder en resa i traditionellt regionalt folkliv och i gamla litauiska bebyggelser. Både byggnaderna och omgivningarna är äkta och har blivit ihopsamlade från olika delar i Litauen. Geniet Čiurlionis och Djävulsmuseet i Kaunas Förutom Čiurlionis-museet finns Vytautas den stores militärmuseum, Litauens folkmusikmuseum och ett sport-, ett post-, ett telekommunikations- och IT-museum samt ett zoologiskt museum i Kaunas. Samlingar med målningar av konstnärer från hela världen kan ses på Mykolas Žilinskas konstgalleri i Kaunas. Djävulsmuseet, som inrymmer världens största samling av djävulsfigurer, kan få dig att skratta åt de konstigt förvrängda föremålen. Litauens enda djurpark finns också i Kaunas.

3 Konst det mest uttr ycksfulla Litauens nationella symfoniorkester Konst på ovanliga platser Dansstudion Aura Kunskap om Litauens konst är ett sätt att lära känna landet och folket är ett viktigt år för vårt land och kultur, eftersom Vilnius och den österrikiska staden Linz ska bli Europas kulturhuvudstäder då. Litauen har fått äran att bli först av EU:s nya medlemsstater att ta emot den titeln ska landet också fira att det är tusen år sedan namnet Litauen omtalades första gången. Litauer och många gäster i Litauen kommer att få möjlighet att delta i många evenemang, som redan äger rum och som kommer att bli traditioner inom de närmaste åren. Konserter riktig musikunderhållning Konserter med klassisk musik, med symfoniorkestrar dirigerade av artister som Saulius Sondeckis, Juozas Domarkas, Gintaras Rinkevičius och andra dirigenter; operasångerskan Violeta Urmanavičiūtė-Urmana och pianisterna Mūza Rubackytė och Petras Geniušas, har blivit riktiga musikfester för åhörare i Litauen och i utlandet. Höjdpunkten på sommarsäsongen är ett hundratal klassiska konserter som erbjuds under Vilniusfestivalen, Kristoffers sommarfestival och Pažaislis-festivalen, vilka alla uppvisar den klassiska musikeliten ska Litauen också vara värd för ISCM Världsmusikdagar, vilka ska bli ett återkommande evenemang. Man kan njuta av olika sorters musik i Litauen, med föreställningar på traditionella och inte-traditionella arenor. En atmosfär med pulserande och passionerande ljud erbjuds på internationella jazzfestivaler i Birštonas, Kaunas, Vilnius, Klaipėda, Nida och vid Lūkstas-sjön. Enastående tolkningar på teaterscenen I Litauen finns det över 30 teatrar, som producerar utmärkta uppföranden och originella tolkningar av klassiska och moderna dramer. Nationaloperan och baletten samt föreställningar på Kaunas och Klaipėdas musikteatrar drar stora skaror av operabeundrare. Du kan skatta dig lycklig om du har varit på en föreställning av sådana europeiska storheter som Eimuntas Nekrošius eller Oskaras Koršunovas. Deras föreställningar är efterfrågade på många teaterscener världen över. Pjäser regisserade av Rimas Tuminas eller Juozas Vaitkus kan ses på teatrar i Skandinavien, södra Europa, Island, Japan etc. Dansteater med koreografen och regissören Andželika Cholina har många beundrare. Det är alltid stor efterfrågan på biljetter till föreställningar av den stora teater- och operaregissören Dalia Ibelhauptaitė. Inspirerande utställningar Museet för modern konst i Vilnius är regelbundet värd för avantgardeutställningar och många litauiska städer inbjuder besökare till utställningar med verk från Litauens konstgalleri. Det råder ingen tvekan om att många trevliga upptäckter väntar besökare både på gallerier för folkkonst och på gallerier för modern konst. På dessa gallerier kan du bli bekant med litauisk konst; köpa ett verk du fastnar för eller traditionella souvenirer av bärnsten, linne eller trä; delta i olika föreställningar och till och med prata med konstnärerna.

4 Stadslivets nöjen Bilder: Tomas Tumalovičius Affärscentret Europa Kollektion av Juozas Statkevičius Litauens basketlandslag. Šarūnas Jasikevičius Hög kvalitet, modern underhållning E fter att ha utforskat staden och det som finns inom synhåll, kan du ta en paus och dricka en kopp kaffe på någon av alla trottoarkaféer medan du tittar på det som sker runt omkring. Efter en stunds vila vill du kanske shoppa eller titta på lite idrott. Allt detta och mycket mer kan du göra i Litauens städer. Bekvämt och intressant stadsliv I Litauen finns hög service och produktstandard, bekväma hotell, professionella guider och all turistinformation man kan behöva. Dagar och kvällar fulla med oförglömliga intryck väntar på dig i Litauen. På kvällarna kan du välja mellan allt från jazz och rock till annan modern eller klassisk musik. Nattklubbarna i Litauen visar upp några av de bästa internationella DJ:arna och originella föreställningar. Mode, stil och shoppingnöjen Du kommer säkert att finna nöje i att shoppa i Litauen. Där finns kända märkesaffärer och centralt belägna köpcenter sida vid sida med affärer med populära litauiska och internationella klädmärken. Besökare från andra länder kommer för att handla i köpcentren och de exklusiva affärerna i Litauen. De besöker både affärer med kända modemärken och litauiska designers affärer och juvelerare. Du kommer säkert att uppskatta klädesplagg från internationellt hyllade litauiska designers som Ramunė Piekautaitė, Julija Žilėnienė, Vida Simanavičiūtė, Aleksandras Pogrebnojus och Juozas Statkevičius. Statkevičius är den första designer från någon baltisk stat som har presenterat sin haut couture-kollektion i Paris. Inspirerande passion för sport Du har kanske hört hur passionerade vi är över våra idrottsmän. Du har kanske hört om medaljer vunna av våra idrottare i grenar som friidrott, cykling eller basketboll. Om du vill njuta av någon idrottstävling på hög nivå, besök en i Litauen. En basketmatch rekommenderas särskilt. Basketboll i Litauen är som en andra religion och den sporten lämnar inte någon likgiltig. Sedan 1922, när den första basketmatchen spelades i Litauen, har både de litauiska dam- och herrbasketlagen skördat stora framgångar. Litauiska basketspelare som Arvydas Sabonis, Šarūnas Marčiulionis, Jurgita Štreimikytė och Šarūnas Jasikevičius är stjärnor, vilkas talanger är beundrade av basketanhängare i hela världen.

5 Sköna utflykter i naturen Cykelvägar längs kusten Ventė-näset Kanottur Till fots, med cykel, bil eller kanot L itauen kan skryta med en ofördärvad, naturlig skönhet. Du kan välja vilken typ av naturutflykt som helst: fem national- och trettio regionalparker erbjuder stigar för vandrings- och cykelälskare, bekväma rast- och campingplatser och utsiktsplatser, som ger en utsikt som tar andan ur en. För alla som älskar äventyr på vatten, finns det kajakturer längs de mest fascinerande flodsträckor och sjöar. Den oförstörda naturens skönhet Litauens täta skogar tillåter en att iaktta många sorters vilda djur, inklusive europeiska bisonoxar. Dalarna och slätterna med slingrande floder och sjöar erbjuder trivsamt fiske, medan exotiska träskmarker är fulla av unika växter, fåglar och vilda djur. Den unika stämningen av det förgångna kan upplevas i de genuina traditionella byarna i nationalparkerna. Lugn och äventyr vid landsbygdsturism på bondgårdar Antalet litauer och andra besökare som väljer att turista på landsbygden ökar. Sådana mål erbjuder utomhusliv, naturorienterade aktiviteter och bekväm logi. Du kan till fullo hänge dig åt naturens skönhet; roa dig med fiske, jakt och bad. Åka båt, rida och vandra. Och du kan prova ekologiska och färska jordbruksprodukter. Speciella frestelser för äventyrare Om du är en beundrare av extrema äventyr kommer du säkert att hitta likasinnade i Litauen! De kommer att erbjuda dig en resa i varmluftballong, med segelflyg, i helikopter eller i flygplan. Eller kanske du hellre vill prova på fallskärmshoppning, paintball, lopp med extrema gokartar eller terränggående fyrhjuliga motorcyklar i sandgropar eller mossar. Fiskare och fågelskådare kommer att tycka om att besöka floden Nemunas mynning. Tidigt på våren är rätt tid för besökare att förundras över att se byar och lantgårdar sticka upp över vattnet vid de översvämmade floderna och över att se fågelflockar som flyger längs det största flygrutterna vid sina flyttningar. Ventės Ragas ( Världen ände ), som ligger på kusten vid Kuriska lagunen, är en av de äldsta verksamma fågelstationerna för ringmärkning i Europa. Om du känner passion för basket, fotboll, tennis eller golf, väljer du en lantgård som erbjuder sådana sportmöjligheter. Du kommer att få en skön, vilsam tid, eftersom litauer är gästfria, men inte påflugna. Vad sägs om att gå tillbaka i tiden och prova på att skjuta med pilbåge eller med gevär från Sovjettiden eller att upptäcka kvarlevor från förhistoriska litauiska byar i vattnet i sjöarna i Trakai eller Plateiai? Många oförglömliga äventyr kan erbjudas medan du upplever naturens skönhet i Litauen.

6 Den storslagna bärnstenskusten Kuriska näset. Nida Palanga En symfoni av sand, vind och vatten A lla litauer älskar Östersjökusten. De åker dit åtminstone en gång om året för att uppleva synen av de okuvliga vågorna som slår mot kusten, för att leta bärnsten, känna handen fyllas av vit sand eller en helt enkelt för att ta igen sig och ha en skön fritid. Palanga innebär evig semester Det spelar ingen roll när du besöker Palanga, semesterorten vid havet. Staden kommer definitivt att imponera på dig. Palanga erbjuder vita sandstränder, ofördärvad tallskog och många attraktioner: att åka vattenskoter eller trampbåt, att draksurfa ( kitesurfning ) eller att cykla sträcka nr 10 av det europeiska cykellednätet Euro Velo (EV 10), vilken går längs kusten. Annat som kan locka är fiske, ridning, tennisbanor och bassänger. På kvällen kan du promenera i den fridfulla botaniska trädgården, som omger hertigfamiljen Tiškevičius tidigare herresäte. Bärnstensmuseet ligger i herrgården. Den majestätiska byggnaden står också värd för kvällskonserter på terrassen. För besökare, som föredrar liv och rörelse, är Basanavičius-gatan kantad av restauranger, kaféer, nattklubbar och kasinon. Mängder av folk flanerar längs den här gatan till den 500 m långa Palanga-piren för att se solnedgången. Gästfria Klaipėda Klaipėda är en hamn- och handelsstad, som ligger söder om Palanga och det är den största staden i västra Litauen. Handelsskepp och kryssningsbåtar lägger till i Klaipėda. Konserter, handelsmässor och utflykter erbjuds stadens gäster. Bland många attraktioner är Havsmuseet, som ligger i det imponerande befästningsverket från 1800-talet, värt ett besök. Museet erbjuder visningar och dagliga framträdanden av dresserade delfiner och sjölejon. Det raffinerande Kuriska näset - Neringa Kuriska näset framstår som ett av de vackraste landskapen i Europa och det är upptaget på UNESCO:s världsarvslista. Det unika rekreationsområdet Neringa sträcker sig 50 km längs Kuriska näset och sammanbinder småorter som Juodkrantė, Preila, Pervalka och Nida. Neringa är en favoritplas för många seglare, surfare och skärmflygare. Nobelpristagaren Thomas Mann tillbringade ett flertal somrar i Nida. Du kan besöka huset där han bodde. Alla besökare blir hypnotiserade av sanddynerna i Nida. Från krönet av dynerna är det en enastående utsikt: vita sanddyner, Östersjön, gröna områden med tallar och den lugna Kuriska lagunen. Man får en känsla av att lyssna på en symfoni av vind, sand och vatten.

7 Lyxig spa-rekreation Vilnius Vattenpark Floden Merkys Tillflyktsorter för skönhet, för att få ny livskraft och för att stärka sin hälsa U nika mineralvattenskällor, moderna spa-anläggningar, bekväma hotell, vackra naturomgivningar, en vattenpark och regelbundet förekommande kultur- och sportevenemang erbjuds besökare i Birštonas och Druskininkai, Litauens kurorter. Båda finns i den södra delen av Litauen, där Nemunas, Litauens största flod, börjar göra enorma krökar på sin väg mot havet. Paradiset för avkoppling och aktiv fritid Litauens mest kända rekreationsorter erbjuder också olika sorters underhållning och fritidsaktiviteter. Många regelbundet återkommande kultur- och sportevenemang tar plats i Birštonas och Druskininkai, inklusive en jazzfestival, en varmluftballongfestival, en motorbåtstävling, starkemantävlingar, utställningar, konserter, turer med fritidsbåt och en splitter ny vattenpark, som öppnade 2006 och som är känd som en av de bäst utrustade parkerna i Europa. Gäster i Druskininkai och Birštonas, av vilka hälften av dem kommer från andra länder än Litauen, säger att de underbara naturomgivningar och den friska luften stimulerar hälsan och skönheten minst lika mycket som de härliga spa-behandlingarna. Hälso- och skönhetsbehandlingar ger ny livskraft Sedan talet har områdena kring Birštonas och Druskininkai använts för jakt och avkoppling av de styrande i Litauen. Så tidigt som på 1800-talet visade efterforskningar att lokala, naturliga mineralvattenkällor, liknande dem på europeiska kurorter, fanns här och att den läkande lerbehandlingen verkade uppiggande på hälsan. Idag använder Birštonas och Druskininkais sanatorier, behandlingsanläggningar och skönhetssalonger de allra bästa hälsooch skönhetsbehandlingarna. Vatten, lera och salt används för behandlingar och kompletteras med naturliga örter, oljor och honung. Skönhetssalongerna erbjuder massage och den bästa kosmetikan för att skämma bort ditt ansikte, din kropp och ditt hår. Du kan uppleva hälso- och skönhetsbehandlingar som ger dig ett tillfredsställande resultat. Underbara naturomgivningar Birštonas och Druskininkai erbjuder möjligheter att hänge sig åt naturen: att känna den friska och lugnande doften av tall, att njuta av ålderdomliga befästningar, traditionella byar och panoramautsikter över floden Nemunas flöde och krökar. Besök bebyggelsen i Liškiava, berömd för sitt slott och sin kyrka från talen och klosterkomplexet daterat till slutet av 1600-talet. Besök Merkinė för att uppleva den majestätiska synen av sammanflödet av floderna Merkys och Nemunas från Merkinės högbelägna befästning.

8 Helgdagar året runt Sångfestival Kröning av kung Mindaugas Litauiska helgdagar kombinerar gamla traditioner och modern underhållning A lla stora helger i Litauen kännetecknas av traditionellt firande i kombination med element från den gamla baltiska mytologin, folktraditioner och modern underhållning. Vid högtidliga tillfällen har många på sig nationaldräkter. De mest genuina firandena, enligt gamla traditioner, hålls i Rumšiškės, ett imponerande friluftsmuseum, som visar levnadssätt i Litauens olika delar innan industrialiseringen. Vårens helger Genom att sjunga Vinter, vinter, lämna min gård firar litauerna en festlig fastehögtid som tillkännager vårens seger över vintern. Det här är dagen när pannkakor är rätten för dagen. En vecka före påsk infaller Palmsöndagen. Den dagen blommar Vilnius av blomsterarrangemang; Vilniusområdet är känt för sina unika palmer, gjorda av torkade blommor och sålda på Palmsöndagen på en palmmarknad. En annan återkommande vårhögtid är Kaziuko mugė ( Kazimirs marknad ), som hålls i Vilnius sedan 1600-talet. Det är en hantverksmarknad med ett stort urval av föremål gjorda av trä, metall, keramik och textil producerade av hantverkare. Folkmusik som framförs av folkmusiker på gatorna under marknaden och litauiska nationalmaträtter som retar gommen kan läggas till den redan tidigare härligt laddade stämningen. Under den sista veckan i maj är det dags för den strålande internationella folklorefestivalen Skamba skamba kankliai, som ägt rum i Vilnius i mer än 30 år. Sommarens helger Gammal hedinisk magi ackompanjerar festligheterna kring årets kortaste natt, sommarsolståndet (midsommarafton eller Švento Jono diena), då man från kvällen den 23 juni till morgonen den 24 juni har som tradition att tända stora eldar eller marschaller, sjunga sånger, dansa rituella danser och berätta spådomar. 6 juli är en nationaldag, då man firar kröningen av Litauens kung Mindaugas. Det största firandet av den dagen sker i Kernavė, Litauens första huvudstad. Firandet inbegriper dagar med levande arkeologi; man kan prova på hur förfäderna lagade mat, beredde pälsar, arbetade med bärnsten, smälte järnmalm och gjorde mynt och gevär. Festivalen erbjuder också en utställning om riddarstrider. Vart fjärde år hålls en sångfestival i Vilnius. Den baltiska sång- och danshögtiden är upptagen på UNESCO:s lista över mästerverk av stort mänskligt arv. Varje år står Klaipėdas hamn värd för en havsfestival. Höstens- och vinterns helger På hösten firar litauer och tillresta besökare Huvudstadsdagarna. I slutet av september firar litauer höstdagjämningen. Då tänder man ljus på floden Neris stränder, till fascinantion för alla som tittar på. Jul och nyår kompletterar årets helger och erbjuder många evenemang och överraskningar som bidrar till den festliga stämningen och sprider glädje i människors hjärtan. Den månadslånga julsäsongen varar till trettondagsafton, då olika fester hålls. I Vilnius är det en parad till de tre vise männens ära och en spektakulär föreställning tilldrar sig.

9 Smaklupplevelser Kall rödbetssoppa, cepelinai och öl När du är i Litauen måste du smaka cepelinai och kall rödbetssoppa. Dessa är Litauens mest populära nationalrätter. Kall rödbetssoppa är gjord av kefir, rödbetor, gurka och kokta ägg och den serveras med varm, kokt potatis. Det är en populär rätt på sommaren och den går att få på de flesta matställen. Cepelinai är en zeppelinformad rätt gjord av riven potatis fylld med kött, färskost, morötter etc. Det tar några timmar att tillaga den rätten. Cepelinai serveras oftast med en kall öl. Det finns över 200 ölrecept Litauen. Stolthet över regionala mattraditioner I Litauen finns det fem regioner som var och en har sin egen traditionella matkultur. Aukštaitija (den nordöstra och östra delen av Litauen) är känt för sina soppor och mjölrätter. Det skogiga Dzūkija (den sydöstra delen av Litauen) ståtar med olika svamprätter och torkad eller kallrökt korv med smak av enbär och speciella örter. Den mest kända produkten från Suvalkija (den södra och sydvästra delen av Litauen) är skilandis (grismage fylld med malet kött). Det här området är också känt för sin aptitretande stekta anka fylld med körsbär, kokt karp serverad med äppelsås och obuolių suris ( äppelost ), en slags ost gjord av äpplen. Från traditionellt bröd till internationella delikatesser L Litauer älskar att stoppa i sig smaklig och hälsosam mat. Till Litauens mest populära matinslag räknas mörkt bröd, färskost, kall rödbetssoppa, cepelinai (något liknande kroppkakor), potatiskorv, žagarėliai (något liknande klenäter) och šakotis (något liknande spettekaka). Šakotis är en uppskattad souvenir att ta med sig hem. Restaurangen L Ambra Rossa Žemaitija (den nordvästra delen av Litauen) är området där kastinis (smaksatt ostmassa), en fräsch och aptitiretande rätt, är tillagad och serverad med kokt potatis. Vid speciella tillfällen serveras krabbor kokta i öl, ölstuvad biff och stekt anka täckt med honung och fylld med hasselnötter. Ett litet område nära floden Nemunas mynning och den Kuriska lagunen, som kallas för Mažoji Lietuva ( Lilla Litauen ), är känt för sina fiskrätter. Området, som gränsar till havet, erbjuder delikatesser som rökt hälleflundra och ål. Exklusiva erbjudanden Mat från olika kök världen över, inklusive det italienska, franska, kinesiska och japanska, finns att tillgå i Litauen och alla läckergommar kan bli tillfredsställda. Välj det som passar dig bäst en källarpub för att kyla ner dig eller en plats i solen, ett kafé som är stamställe för kändisar, ungdomar etc, ett lantligt värdshus som erbjuder nationalrätter eller en exklusiv restaurang i retro- eller helt modern stil. Vad du än föredrar kommer du att njuta av kulinariska höjdare.

SFI-KURS B OCH C. ALKOHOL I SVERIGE. Kultur och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska.

SFI-KURS B OCH C. ALKOHOL I SVERIGE. Kultur och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. SFI-KURS B OCH C. ALKOHOL I SVERIGE Kultur och alkohol Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. Så startade Systembolaget Systembolaget startade 1955

Läs mer

Kultur och alkohol. Så startade Systembolaget. Systembolaget startade 1955 men historien börjar flera århundranden tidigare. ORDLISTA DISKUTERA

Kultur och alkohol. Så startade Systembolaget. Systembolaget startade 1955 men historien börjar flera århundranden tidigare. ORDLISTA DISKUTERA SFI-KURS B OCH C. ALKOHOL I SVERIGE Kultur och alkohol Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterialet på lätt svenska. Kultur och alkohol Så startade Systembolaget Systembolaget

Läs mer

Magnifika Kroatien till havs med SPF Munka-Ljungby

Magnifika Kroatien till havs med SPF Munka-Ljungby Magnifika Kroatien till havs med SPF Munka-Ljungby Vi gör en härlig kryssning längs den magnifika dalmatiska kusten och dess vackra öar. Under tre dagar på Adriatiska havet åker vi från en ö till en annan

Läs mer

Baltikum. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com

Baltikum. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com Baltikum Guidad Rundresa Max. 8 resenärer www.vespucci-tours.com G u i d a d R e s a - B a l t i k u m Baltikum - Guidad Rundresa Upplev det kulturella och historiska arvet i Lettland och Estland på vår

Läs mer

Tjeckien. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com

Tjeckien. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com Tjeckien Guidad Rundresa Max. 8 resenärer www.vespucci-tours.com G u i d a d R e s a - T j e c k i e n Tjeckien - Guidad Resa Upplev arkitektoniska mästerverk från medeltida, renässans och barocktiden

Läs mer

Estland. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com

Estland. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com Estland Guidad Rundresa Max. 8 resenärer www.vespucci-tours.com G u i d a d R e s a - E s t l a n d Estland Intensiv - Guidad Rundresa Utforksa det kulturella och historiska arvet i Estland på vår 8-dagars

Läs mer

en ny och oväntad upplevelse

en ny och oväntad upplevelse LITAUEN en ny och oväntad upplevelse www.lithuaniantravel.com Östersjön Vältaliga historiska vittnen 2 En kraftig kulturflod 4 Stadens nöjeskarusell 6 Den gröna vidden 8 Östersjöns bärnstensstrand 10 Livets

Läs mer

Konst- och kulturresa till Split & Dubrovnik sep 2017

Konst- och kulturresa till Split & Dubrovnik sep 2017 Följ med på en konst- och kulturresa till de vackra kustpärlorna i Kroatien Split och Dubrovnik! Kroatien lockar många besökare med sin slående vackra och skiftande natur mäktiga berg, kuperande landskap,

Läs mer

Andalusien. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com

Andalusien. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com Andalusien Guidad Rundresa Max. 8 resenärer www.vespucci-tours.com G u i d a d R e s a - A n d a l u s i e n Andalusien - Guidad Resa Upplev det kulturella och historiska arvet i Andalusien på vår 8-dagars

Läs mer

RESA TANZANIA & ZANZIBAR

RESA TANZANIA & ZANZIBAR RESA TANZANIA & ZANZIBAR SAFARI PÅ RIKTIGT I TANZANIA Tanzania är ett land som lockar allt fler äventyrslystna turister. För många är det en livslång dröm att få se och uppleva den afrikanska naturen och

Läs mer

Baltikum. Guidad Rundresa på svenska Max. 8 resenärer.

Baltikum. Guidad Rundresa på svenska Max. 8 resenärer. Baltikum Guidad Rundresa på svenska Max. 8 resenärer www.vespucci-tours.com G u i d a d R e s a - B a l t i k u m Baltikum - Guidad Rundresa i Estland och Lettland (max. 8 resenärer) Upplev det kulturella

Läs mer

Vad vill du göra på stranden? Vågar du vara ute i naturen på natten? Finns det farliga djur i Sverige?

Vad vill du göra på stranden? Vågar du vara ute i naturen på natten? Finns det farliga djur i Sverige? Känner du dig hemma i naturen? Finns det allemansrätt i landet du kommer från? Vad vill du göra på stranden? Vilken plats är din favoritplats? Varför? Är du rädd för djur i skogen? Är du rädd för djur

Läs mer

Villa Dubrovnik 3 VILLA DUBROVNIK 3

Villa Dubrovnik 3 VILLA DUBROVNIK 3 Villa Dubrovnik 3 VILLA DUBROVNIK 3 Typ av boende: villa Plats: DUBROVNIK - KROATIEN Antal rum: 7 Max antal gäster: 13 Badrum: 7 Pool: Ja Hav avstånd: 100 m Början vid: 13.700 1 / 5 {gallery}vfr/dubrovnik3{/gallery}

Läs mer

Baltikum. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com

Baltikum. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com Baltikum Guidad Rundresa Max. 8 resenärer www.vespucci-tours.com G u i d a d R e s a - B a l t i k u m Baltikum - Guidad Rundresa Upplev det kulturella och historiska arvet i Lettland och Estland på vår

Läs mer

Alsace & Bourgogne. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com

Alsace & Bourgogne. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com Alsace & Bourgogne Guidad Rundresa Max. 8 resenärer www.vespucci-tours.com G u i d a d R e s a - A l s a c e o c h B o u r g o g n e Alsace och Bourgogne - Guidad Rundresa Upptäck de pittoreska vinregionerna

Läs mer

Hørby Færgekro ligger vackert vid vattnet omgiven av underbar natur.

Hørby Færgekro ligger vackert vid vattnet omgiven av underbar natur. Hotel Hørby Færgekro Hørby Færgekro ligger vackert vid vattnet omgiven av underbar natur. Hotellet erbjuder Hotel Hørby Færgekro erbjuder ett krouppehåll i vacker natur. Kroens restaurang serverar klassiska

Läs mer

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Kultur och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska.

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Kultur och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE Kultur och alkohol Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. Sverige förr i tiden. Så föddes Systembolaget. Systembolaget

Läs mer

Båtuthyrning vid Dodekaneserna (Tolvöarna)

Båtuthyrning vid Dodekaneserna (Tolvöarna) Tolvöarna Båtuthyrning vid Dodekaneserna (Tolvöarna) Dodekaneserna, eller Tolvöarna som de också kallas, ligger utanför den västra delen av Egeiska havet, nära den turkiska kusten. Kos är en av skärgårdens

Läs mer

WIEN MUSIK & KULTUR. Upplev våren med oss i musikens huvudstad!

WIEN MUSIK & KULTUR. Upplev våren med oss i musikens huvudstad! WIEN MUSIK & KULTUR Vackra Wien är en raffinerad pärla med mycket att se och göra. Klassisk musik, imponerande arkitektur och den charmiga kafékulturen är bara lite av vad vi får uppleva. Donau delar staden

Läs mer

ditt välbefinnande vår passion

ditt välbefinnande vår passion ditt välbefinnande vår passion När du åker till Friibergs Herrgård händer det något. Du kommer fram och tar det första andetaget och känner hur axlarna sjunker ner. Du tittar ut över Mälaren, tystnaden

Läs mer

KENTAURS LÄSARRESA DOMINIKANSKA REPUBLIKEN 1-8/3-2014

KENTAURS LÄSARRESA DOMINIKANSKA REPUBLIKEN 1-8/3-2014 KENTAURS LÄSARRESA DOMINIKANSKA REPUBLIKEN 1-8/3-2014 Alla ryttares och hästälskares dröm besannas på denna resa Galoppera i vattenbrynet omgiven av vita stränder och turkosa dyningar som rullar in. Detta

Läs mer

Evenemang i matens tecken, hösten 2012

Evenemang i matens tecken, hösten 2012 Evenemang i matens tecken, hösten 2012 Ålafestivalen 4 augusti, Åhus Traditionen bjuder till ålafestival i ålabodarna. www.alfonden.se Skördefest Österlen 5 augusti, Svenstorp/Tosterup Skördemad från trakten,

Läs mer

pressrelease Ännu en höjdpunkt på Gotland: Nya Fröjel Resort slår upp portarna påsken 2011

pressrelease Ännu en höjdpunkt på Gotland: Nya Fröjel Resort slår upp portarna påsken 2011 Visby, 2011-03-02 Ännu en höjdpunkt på Gotland: Nya slår upp portarna påsken 2011 En semesterresort på en semesterö det låter som ett ganska vanligt inslag, som knappast ges större utrymme på nyhetssidorna

Läs mer

Island är ett land som lämnar sina turister alltjämt förvånade och förundrade, hänförda och förtrollade.

Island är ett land som lämnar sina turister alltjämt förvånade och förundrade, hänförda och förtrollade. ISLANDSRESA ISLAND ETT SAGOLIKT LANDSKAP Island är ett land som lämnar sina turister alltjämt förvånade och förundrade, hänförda och förtrollade. Än i dag syns spåren tydligt efter hur naturen har format

Läs mer

COSTA BRAVA. Följ med till Spanien. - solfylld, sprudlande och spektakulär. Vi bjuder på flygresa och hotell i 3 nätter!

COSTA BRAVA. Följ med till Spanien. - solfylld, sprudlande och spektakulär. Vi bjuder på flygresa och hotell i 3 nätter! Följ med till Spanien - solfylld, sprudlande och spektakulär Det spanska köket Läckra tapas Sprudlande cava Spektakulär natur Surrealistisk konst Genial arkitektur COSTA BRAVA Vi bjuder på flygresa och

Läs mer

FLORENS EN STAD ATT FÖRUNDRAS ÖVER

FLORENS EN STAD ATT FÖRUNDRAS ÖVER RESA FLORENS FLORENS EN STAD ATT FÖRUNDRAS ÖVER Florens är utan tvekan en av världens mest omtalade och lovsjungna Det är en svindlande känsla att upptäcka det övermått av sevärdheter städer. Staden är

Läs mer

Skottland Guidad Kulturrundresa Max. 8 resenärer www.vespucci-tours.com

Skottland Guidad Kulturrundresa Max. 8 resenärer www.vespucci-tours.com Skottland Guidad Kulturrundresa Max. 8 resenärer www.vespucci-tours.com G u i d a d R e s a - S k o t t l a n d Kulturrundresa Skottland - Guidad Resa Upplev de pittoreska högländerna med majestätiska

Läs mer

Nieuwport og Gent. Hyr kanalbåt från Nieuwpoort. Höjdpunkter för kanresan från basen i Nieuwpoort

Nieuwport og Gent. Hyr kanalbåt från Nieuwpoort. Höjdpunkter för kanresan från basen i Nieuwpoort Nieuwport og Gent Hyr kanalbåt från Nieuwpoort Du kommer bli förvånad över nätet av vattenvägar som finns inne i landet och man blir även fort fascinerad av landets kosmopolitiska charm, eleganta slott,

Läs mer

W A L L N E R S B U S S

W A L L N E R S B U S S W A L L N E R S B U S S ÖSTERSJÖKRYSSNING TALLINN - ST PETERSBURG - HELSINGFORS Dag 1 Avresa från Gävle/Sandviken 18:00 Färjan MS Princess Anastasia avgår från Stockholm mot Tallinn, St Petersburg och

Läs mer

Baltikum. Guidad Rundresa på svenska Max. 8 resenärer.

Baltikum. Guidad Rundresa på svenska Max. 8 resenärer. Baltikum Guidad Rundresa på svenska Max. 8 resenärer www.vespucci-tours.com G u i d a d R e s a - B a l t i k u m Baltikum - Guidad Rundresa i Estland och Lettland (max. 8 resenärer) Upplev det kulturella

Läs mer

Fantastiska Georgien. 12 dagars rundresa

Fantastiska Georgien. 12 dagars rundresa Ltd georgien Fantastiska Georgien 12 dagars rundresa Dag 1: avresa: Från Stockholm eller Köpenhamn. Dag 2: Tbilisi Tidigt på morgonen anländer vi till Georgien och huvudstaden Tbilisi. Vi möts på flygplatsen

Läs mer

VISIT SALO. VisitSalo.fi. Upptäck den dolda pärlan i sydvästra Finlands kustområde

VISIT SALO. VisitSalo.fi. Upptäck den dolda pärlan i sydvästra Finlands kustområde VISIT SALO VisitSalo.fi Upptäck den dolda pärlan i sydvästra Finlands kustområde Välkommen till Salo Salo stad ligger i sydvästra Finlands kustområde intill motorvägen E18. Våra huvudattraktioner för resenärer

Läs mer

Grönland Midnattssol, valar och mäktiga isberg

Grönland Midnattssol, valar och mäktiga isberg Grönland 2016 Grönland Midnattssol, valar och mäktiga isberg Trackers erbjuder som enda researrangör i Europa en unik paddlingsresa i ett av Grönlands mest spektakulära områden Uummannaqfjorden på nordvästra

Läs mer

www.visitestonia.com

www.visitestonia.com www.visitestonia.com RESAN BÖRJAR Gadgetville är en liten by vid en stillsam plats nära havet. Nästan alla invånarna i byn älskar uppfinningar och att uppfinna saker. Lektionerna i naturvetenskap på skolan

Läs mer

Alsace & Bourgogne Guidad rundresa på svenska Max. 8 resenärer

Alsace & Bourgogne Guidad rundresa på svenska Max. 8 resenärer Alsace & Bourgogne Guidad rundresa på svenska Max. 8 resenärer www.vespucci-tours.com G u i d a d R e s a - A l s a c e o c h B o u r g o g n e Alsace och Bourgogne - Guidad Rundresa Upptäck pittoreska

Läs mer

Stockholm Waterfront Congress Centre presenterar möjligheternas arena

Stockholm Waterfront Congress Centre presenterar möjligheternas arena Stockholm Waterfront Congress Centre presenterar möjligheternas arena Stockholm Waterfront Congress Centre är Sveriges nyaste och mest mångsidiga arena för större möten och evenemang. Med den djärva arkitekturen

Läs mer

Costa Brava, Roses Llançà, 5 nätter 1(5) Vandra i Spanien. Costa Brava, 5 nätter Roses Llançà, 4 vandringsdagar

Costa Brava, Roses Llançà, 5 nätter 1(5) Vandra i Spanien. Costa Brava, 5 nätter Roses Llançà, 4 vandringsdagar Costa Brava, Roses Llançà, 5 nätter 1(5) Vandra i Spanien Costa Brava, 5 nätter Roses Llançà, 4 vandringsdagar Costa Brava bjuder på variationsrik vandring både längs kusten och lite längre inåt land.

Läs mer

Båtuthyrning vid Sporaderna Hyr segelbåt i paradiset

Båtuthyrning vid Sporaderna Hyr segelbåt i paradiset Sporaderna Båtuthyrning vid Sporaderna Hyr segelbåt i paradiset Njut av den underbara seglingen runt Sporaderna från livliga Skiathos till avsides belägna Pelagos, utgör skärgården i Egeiska havet ramen

Läs mer

Fagered en pärla i våra hjärtan Välkommen till Fagereds socken en spännande socken att upptäcka på egen hand eller tillsammans med andra.

Fagered en pärla i våra hjärtan Välkommen till Fagereds socken en spännande socken att upptäcka på egen hand eller tillsammans med andra. Fagered en pärla i våra hjärtan Välkommen till Fagereds socken en spännande socken att upptäcka på egen hand eller tillsammans med andra. Fagereds socken kan erbjuda mycket allt ifrån avskildhet, lugn

Läs mer

Upptäck Novgorod vikingastad och ortodoxt centrum, 4 dagar. Avgång: 30 september - 3 oktober 2010 Avresa från Stockholm eller från Köpenhamn

Upptäck Novgorod vikingastad och ortodoxt centrum, 4 dagar. Avgång: 30 september - 3 oktober 2010 Avresa från Stockholm eller från Köpenhamn Upptäck Novgorod vikingastad och ortodoxt centrum, 4 dagar Avgång: 30 september - 3 oktober 2010 Avresa från Stockholm eller från Köpenhamn Sofiakatedralen i Novgorod Denna resa går till Novgorod län som

Läs mer

press release Nytt utflyktsmål på Gotland: Fröjel Resort inbjuder med poolhus, spa och bra kök

press release Nytt utflyktsmål på Gotland: Fröjel Resort inbjuder med poolhus, spa och bra kök Visby, 2011-07-14 Nytt utflyktsmål på Gotland: Fröjel Resort inbjuder med poolhus, spa och bra kök En semesterresort på en semesterö det låter som ett ganska vanligt inslag, som knappast ges större utrymme

Läs mer

Preliminärt program för Peruresa 28 september 14 oktober Inkaresor och Winslow Travel 17 dagar

Preliminärt program för Peruresa 28 september 14 oktober Inkaresor och Winslow Travel 17 dagar Preliminärt program för Peruresa 28 september 14 oktober Inkaresor och Winslow Travel 17 dagar Dag 1, 28 september Från Sverige flyger vi till Amsterdam, och sedan vidare till Lima, huvudstaden i Peru,

Läs mer

Irland Guidad rundresa på svenska Max. 8 resenärer www.vespucci-tours.com

Irland Guidad rundresa på svenska Max. 8 resenärer www.vespucci-tours.com Irland Guidad rundresa på svenska Max. 8 resenärer www.vespucci-tours.com G u i d a d R e s a - I r l a n d Guidad Rundresa Irland Upptäck Irlands unik kulturarv genom naturliga underverk och längs dramatiska

Läs mer

Preliminärt program för resa 2018

Preliminärt program för resa 2018 Dag 1. Preliminärt program för resa 2018 (erna kan komma att justeras längre fram) Onsdag 27 juni Buss Karlstad Stockholm, färja till Riga 10.00-10.30 Buss avgång från Karlstad, by 51 och Centralstation

Läs mer

Hotel Zamek Reszel erbjuder autentiska medeltida rum med modern inredning och möbler designade av den kände skulptören Boleslaw Marschall.

Hotel Zamek Reszel erbjuder autentiska medeltida rum med modern inredning och möbler designade av den kände skulptören Boleslaw Marschall. Zamek Reszel I nordöstra Polen, i Warmiaområdet är Hotel Zamek Reszeal beläget. Hotellet inryms i stadens gamla slott, här erbjuds en unik hotellvistelse med medeltids atmosfär. Tillsammans med familjen

Läs mer

och skär Arkö kursgård

och skär Arkö kursgård mellan kobbar och skär Arkö kursgård 1 2 arkö kursgård Välkommen. Att resa ut i skärgården är något alldeles speciellt. Årstiderna sätter sin prägel både på själva resan och på vistelsen. På Arkö kursgård

Läs mer

Banja Luka. Banja Luka är dessutom väldigt känd för sin gröna natur och många gästvänliga ställen att besöka.

Banja Luka. Banja Luka är dessutom väldigt känd för sin gröna natur och många gästvänliga ställen att besöka. Banja Luka Staden Banja Luka nämns för första gången år 1494, även fast området har varit bosatt sedan antiken, vilket innebär att det här är en stad med lång historia. Banja Luka befinner sig i norra

Läs mer

Man kan inte tro utan att ha sett. och klangfulla sångfestivaler kan du få en uppfattning om dess gamla ursprung.

Man kan inte tro utan att ha sett. och klangfulla sångfestivaler kan du få en uppfattning om dess gamla ursprung. www.litauen.se Republik Litauen landet vid östra Östersjön. Landets yta 65,3 tusen kv. km; 3,435 milj invånare, - 83,5 proc. av dem är litauer; 6,7 proc. polacker; 6,3 proc. ryssar; 1 proc. - andra folkgrupper.

Läs mer

Alingsås2011 upplevelsepaket

Alingsås2011 upplevelsepaket 2011 Alingsås upplevelsepaket 2 0 1 1 Upplev Alingsås Boka våra upplevelser! En kortsemester i Alingsås ger så många möjligheter. Res på tu man hand, ett utmärkt sätt att komma närmare varann, till exempel

Läs mer

Julmarknadskryssning längs med Donau

Julmarknadskryssning längs med Donau Julmarknadskryssning längs med Donau Följ med och upplev den magiska stämningen på några av Europas vackraste julmarknader. Ombord på vår mysiga älvkryssningsbåt, Der Kleine Prinz, får du julstämning och

Läs mer

EDINBURGH SKOTTLANDS HJÄRTA

EDINBURGH SKOTTLANDS HJÄRTA EDINBURGH SKOTTLANDS HJÄRTA Följ med till Edinburgh i hjärtat av Skottland. Bekanta dig med den skotska kulturen, storstadens attraktioner, den skotska gästfriheten och smaken av världens bästa whisky.

Läs mer

Programförslag Gruppresa Amsterdam. Tre nätter för grupper från 10 personer

Programförslag Gruppresa Amsterdam. Tre nätter för grupper från 10 personer Programförslag Gruppresa Amsterdam Tre nätter för grupper från 10 personer Varmt välkomna till Amsterdam! Upptäck Europas mest pittoreska huvudstad. De mysiga kanalerna och upplysta broarna, kantade av

Läs mer

Båtuthyrning vid Sporaderna Hyr segelbåt i paradiset

Båtuthyrning vid Sporaderna Hyr segelbåt i paradiset Sporaderna Båtuthyrning vid Sporaderna Hyr segelbåt i paradiset Njut av den underbara seglingen runt Sporaderna från livliga Skiathos till avsides belägna Pelagos, utgör skärgården i Egeiska havet ramen

Läs mer

Det finns också mer att se hos andra hembygdsföreningar i Skåne.

Det finns också mer att se hos andra hembygdsföreningar i Skåne. Det Det finns finns också också mer mer att att se se hos hos andra andra hembygdsföreningar hembygdsföreningar i i Skåne. Skåne. Det finns också mer att se hos andra hembygdsföreningar i Skåne. Broby

Läs mer

I r l a n d - S ö d e r

I r l a n d - S ö d e r I r l a n d - S ö d e r Upplev historiska slott, fascinerande klosterstäder och charmiga fiskebyar längs ett pittoresk landskap och spektakulära kuster på vår 8-dagars rundresa i Irland. Fri entré till

Läs mer

Yogaresa till Turkiet

Yogaresa till Turkiet Yogaresa till Turkiet Fri från stress Full med liv 30 april till 3 maj 2015 Liat Michaeli Upplever du att du lever med stress och press runt omkring dig? Vill du fylla på med ny energi och livskraft? Då

Läs mer

Club Eriks sommarresor i Sverige Vi smakar på det bästa i Jämtland

Club Eriks sommarresor i Sverige Vi smakar på det bästa i Jämtland Club Eriks noga utvalda upplevelser Club Eriks sommarresor i Sverige Vi smakar på det bästa i Jämtland Under tre härliga sommardagar bjuds vi på det bästa Jämtland har att erbjuda gällande mat, dryck,

Läs mer

VACKRA PRAG. Vi bor fint och centralt, och har med oss svensktalande guide/reseledare under vistelsen.

VACKRA PRAG. Vi bor fint och centralt, och har med oss svensktalande guide/reseledare under vistelsen. VACKRA PRAG Följ med och upplev vackra Prag! Staden som bjuder på allt vi förväntar oss av en storstad i form av historia, kultur, restauranger och goda shoppingmöjligheter. Under våra dagar i Prag lär

Läs mer

14 dagars resa till Australien med fokus på östkusten och öarna i Queensland. Rundresa med australisk guide.

14 dagars resa till Australien med fokus på östkusten och öarna i Queensland. Rundresa med australisk guide. East Coast Adventure 14 dagars resa till med fokus på östkusten och öarna i Queensland. Rundresa med australisk guide. Höjdpunkter på resan: Brisbane Moreton Island Australia Zoo Fraser Island Airlie Beach

Läs mer

Destination Läckö-Kinnekulle 31. Europeiska Vandringsdagar 13-16 maj 2016

Destination Läckö-Kinnekulle 31. Europeiska Vandringsdagar 13-16 maj 2016 Destination Läckö-Kinnekulle 31. Europeiska Vandringsdagar 13-16 maj 2016 Välkommen till Destination Läckö-Kinnekulle! Vi vill hälsa dig hjärtligt välkommen till Destination Läckö-Kinnekulle med Götene

Läs mer

Cádiz Europas äldsta stad

Cádiz Europas äldsta stad å Cádiz Europas äldsta stad fy r, g rot ta eller trädkoja AnnorlundA hotell & unika semesterboenden Kanarieöarna La Graciosa Los Caños de Meca innehåll 03 LEDARE 04 10 vintertips 07 skidor 12 CáDiz 15

Läs mer

Topphemligt Boende. Text Cecilia Öfverholm Foto Frederik Vercruysse

Topphemligt Boende. Text Cecilia Öfverholm Foto Frederik Vercruysse Topphemligt Boende Från övergivet hus till lyxbostad, galleri, restaurang och boutique. Graanmarkt 13 i Antwerpen blev Ilse Cornelissens och Tim Van Gelovens drömprojekt. Text Cecilia Öfverholm Foto Frederik

Läs mer

Konsertresa för Filharmonikernas Vänner Bryssel 23 november - 26 november, 2018

Konsertresa för Filharmonikernas Vänner Bryssel 23 november - 26 november, 2018 Konsertresa för Filharmonikernas Vänner Bryssel 23 november - 26 november, 2018 Konsertresa för Filharmonikernas Vänner - Bryssel 23 november - 26 november, 2018 Konsertresa till Bryssel där ni under en

Läs mer

The Spirit of real Crete!!

The Spirit of real Crete!! The Spirit of real Crete!! Dag 1 Dag 2 Avgång från Malmö/sturup Airport den 26 maj-2016 kl. 16,40 med ankomst Chania flygplats kl. 20,55 Transfer till Sunny Bay Hotel, Kissamos på Västra Kreta för incheckning.

Läs mer

Zanzibar Café & Rökeri

Zanzibar Café & Rökeri 146 Zanzibar Café & Rökeri HITTA HIT: Från Göteborg kör E6 norrut. Ta av väg 168 mot Kungälv/Marstrand/ Ytterby och kör 17 km. I Tjuvkil fortsätt rakt fram tills du ser Café Zanzibar B & Bs plank. et sticker

Läs mer

Konsertresa för Filharmonikernas Vänner Bryssel 23 november - 26 november, 2018

Konsertresa för Filharmonikernas Vänner Bryssel 23 november - 26 november, 2018 Konsertresa för Filharmonikernas Vänner Bryssel 23 november - 26 november, 2018 Konsertresa för Filharmonikernas Vänner - Bryssel 23 november - 26 november, 2018 Konsertresa till Bryssel där ni under en

Läs mer

Vattnet och atmosfären

Vattnet och atmosfären Vattnet och atmosfären Platsen för en konferens är ofta avgörande, många vill byta miljö och samlas någonstans där deltagarna bjuds både inspiration och upplevelser. Gävle Konserthus är allt annat än en

Läs mer

Green Park Village. BBCG Construction - Akbük

Green Park Village. BBCG Construction - Akbük Green Park Village BBCG Construction - Akbük Green Park Village Green Park Village har ett utmärkt läge i ett pittoreskt och lugnt område i Akbük med fantastisk havsutsikt åt ena hållet och tallar och

Läs mer

MIDDAGSBÖN GAMLA HJELMSERYDS KYRKA

MIDDAGSBÖN GAMLA HJELMSERYDS KYRKA MIDDAGSBÖN GAMLA HJELMSERYDS KYRKA Den bön som vi nu ska be har sina rötter flera tusen år tillbaka i tiden. Det finns exempel i bibeln på att Jesus bad sina böner på ett sätt som liknar den ordning som

Läs mer

Östra Kanadas höjdpunkter

Östra Kanadas höjdpunkter Östra s höjdpunkter Östra s höjdpunkter Detta är en äventyrlig resa genom östra som kommer stimulera alla sinnen. Resan börjar med upplevelser i s största stad Toronto, sedan följer det charmiga historiska

Läs mer

Grönland Midnattssol, valar och mäktiga isberg

Grönland Midnattssol, valar och mäktiga isberg Grönland 2015 Grönland Midnattssol, valar och mäktiga isberg Trackers erbjuder som enda researrangör i Europa en unik paddlingsresa i ett av Grönlands mest spektakulära områden Uummannaqfjorden på nordvästra

Läs mer

Facit Spra kva gen B tester

Facit Spra kva gen B tester Facit Spra kva gen B tester En stressig dag B 1 Pappan (mannen) låser dörren. 2 Han handlar mat efter jobbet. 3 Barnen gråter i affären. 4 Han diskar och tvättar efter maten. 5 Han somnar i soffan. C 1

Läs mer

SPF 010 alltid på väg!

SPF 010 alltid på väg! 24/5-2/6 Det gemytliga och gästvänliga Tyrolen i Österrike Upplev den romantiska Tyrolen där de vackra dalgångarna slingrar sig fram mellan snöklädda alptoppar. Här njuter vi av Salzkammerguts bedårande

Läs mer

Hotel Frederiksværk Hotel Frederiksværk Hotel et erbjuder Risskov Bilferie Risskov Bilsemester Risskov Bilferie Risskov Autoferien

Hotel Frederiksværk Hotel Frederiksværk Hotel et erbjuder Risskov Bilferie Risskov Bilsemester Risskov Bilferie Risskov Autoferien Hotel Frederiksværk Hotel Frederiksvaerk ligger i mitten av staden, omgiven av kanaler och vackra byggnader. Hotellet har funnits i över 200 år och tillhör således bokstavligen en magnifik del av Danmarks

Läs mer

SOCIOTOPVÄRDEN snabbmanual 2005-06-10

SOCIOTOPVÄRDEN snabbmanual 2005-06-10 Ba Bad bada simma sola vid badplats Exempelord och avgränsningar: bada, plaska, simma Att bada och plaska vid anordnad eller naturlig badplats, inte temporära anläggningar som privata upplåsbara bassänger

Läs mer

HÄLLEFORS KOMMUN. Hällefors Grythyttan Loka

HÄLLEFORS KOMMUN. Hällefors Grythyttan Loka HÄLLEFORS KOMMUN Hällefors Grythyttan Loka Hällefors kommun Hällefors kommun har ett fantastiskt läge i natursköna Bergslagen. Centralt belägen mellan storstad och landsbygd, omkring 3 timmar ifrån Stockholm,

Läs mer

5 STEG TILL DITT UNIKA KONSTVERK

5 STEG TILL DITT UNIKA KONSTVERK 5 STEG TILL DITT UNIKA KONSTVERK 1 Bygga din berättelse och bildens koncept 2 Förberedelser 3 Fotografering 4 Avancerat digitalt hantverk 5 Visning och leverans För att skapa ett unikt konstverk berättandes

Läs mer

Pärlan vid Asundens strand

Pärlan vid Asundens strand Pärlan vid Asundens strand KO N F E R E N S L Å T D I G I N S P I R E R A S AV G O D M AT O C H VA C K R A V Y E R Där Östergötland är som skönast, vid sjön Åsunden, ligger Rimforsa Strand den perfekta

Läs mer

Marockansk retreat med Kajsa Ingemarsson

Marockansk retreat med Kajsa Ingemarsson Marockansk retreat med Kajsa Ingemarsson 24-29 oktober 2015 Längtar du efter nya intryck, tid för eftertanke och gemenskap med likasinnade? Följ med oss till Marocko i höst! Den här gången är vårt fokus

Läs mer

Upptäck naturen! 3. Naturens konsert

Upptäck naturen! 3. Naturens konsert 3. Naturens konsert På våren och försommaren sjunger fågelhanarna. De lockar till sig honor och hävdar revir genom att sjunga. Honorna väljer kräset den som sjunger mest och bäst. Senare på sommaren tystnar

Läs mer

ISLAND ETT SAGOLIKT LANDSKAP REYKJAVIK EN MÅNGSIDIG STAD

ISLAND ETT SAGOLIKT LANDSKAP REYKJAVIK EN MÅNGSIDIG STAD RESA ISLAND ISLAND ETT SAGOLIKT LANDSKAP Island är ett land som lämnar sina turister alltjämt förvånade och förundrade, hänförda och förtrollade. Än i dag syns spåren tydligt efter hur naturen har format

Läs mer

Podd 5: Viktiga platser

Podd 5: Viktiga platser 1 Podd 5: Viktiga platser Marknaden Al Hamidiyah souq - Hej! Jag heter Sana. Jag kommer ifrån Syrien. Jag ska berätta om en viktig plats i Syrien. Det finns olika vackra platser, men jag ska berätta om

Läs mer

Vattenfall, safari & waterfront

Vattenfall, safari & waterfront Vattenfall, safari & waterfront Upplev tre fantastiska sevärdheter i tre olika länder på denna resa till det södra Afrika. Se de mäktiga Victoriafallen i Zimbabwe, upplev safari i Chobe National Park i

Läs mer

Dröm läge på Ferragudos klippor in Ferragudo

Dröm läge på Ferragudos klippor in Ferragudo sida 1/5 sida 2/5 Villor & Gårdar 950.000 Konstruerad (år) 2001 område (län) Lagoa Tomtarea 1083 Stad Ferragudo Konstruktion område 222 sida 3/5 Det finns väldigt få villor i Ferragudo på vackra platser,

Läs mer

VACKRA CHAMONIX-MONT-BLANC ENASTÅENDE SKIDÅKNING

VACKRA CHAMONIX-MONT-BLANC ENASTÅENDE SKIDÅKNING RESA CHAMONX VACKRA CHAMONIX-MONT-BLANC Chamonix, egentligen Chamonix-Mont-Blanc, är en ort belägen i regionen Rhône-Alpes i östra Frankrike, vid foten av Alpernas högsta berg Mont Blanc. Chamonix är till

Läs mer

OREA Resort Devet Skal Vysocina

OREA Resort Devet Skal Vysocina OREA Resort Devet Skal Vysocina På Orea Resort Devět Skal, som ligger i Mährens berg, kan du se fram emot vackra naturvandringar, god mat i hotellets restaurang och ett dopp i poolen. Här är siktet inställt

Läs mer

S C.F.

S C.F. Ref. 1939 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Florence Italy Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Bologna Vacker villa till försäljning i Emilia Romagna

Läs mer

Hänt sen sist. Den 5:e mars var vi 12 Sweor som åt en god menu del dia på Casa Paco i Portals Nous. Det var gott och trevligt.

Hänt sen sist. Den 5:e mars var vi 12 Sweor som åt en god menu del dia på Casa Paco i Portals Nous. Det var gott och trevligt. Hänt sen sist 17 kvinnor träffades den 28 februari i Svenska Kyrkan för att prova på MediYoga med Annika Undeborn. Annika började med att lära oss att andas rätt för att må bra. Sittande på stolar och

Läs mer

Resan ORDLISTA HANS PETERSON ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Resan ORDLISTA HANS PETERSON ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN HANS PETERSON ORDLISTA sällan (sida 11, rad 17),, inte ofta mullrar (sid 3, rad 1), högt ljud har hand om (sid 3, rad5), passar, tar hand om alperna (sid 4, rad 3), höga berg

Läs mer

Rabatterat semesterboende i Italien

Rabatterat semesterboende i Italien Rabatterat semesterboende i Italien Fackförbundens medlemmar har möjlighet att boka rabatterat semesterboende i Italien. La Serra och Riva del Sole är två semester och konferensanläggningar som ägs av

Läs mer

VARUMÄRKET HÖGA KUSTEN

VARUMÄRKET HÖGA KUSTEN VARUMÄRKET HÖGA KUSTEN THE BRAND STORY Långt uppe i Norra Europa finns en plats där naturens krafter under 20,000 år format ett dramatiskt landskap med världens högsta kustlinje. Här stupar bergen rakt

Läs mer

Konferera i en kulturhistorisk oas mitt i Lund

Konferera i en kulturhistorisk oas mitt i Lund Konferera i en kulturhistorisk oas mitt i Lund Välkommen till Kulturen! Välkommen till en annorlunda konferensanläggning mitt i centrala Lund. Här kan du välja mellan ett stort modernt auditorium, ett

Läs mer

Toscana. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com

Toscana. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com Toscana Guidad Rundresa Max. 8 resenärer www.vespucci-tours.com G u i d a d R e s a - T o s c a n a Toscana - Guidad Resa Bli inspirerad av pittoreska byar, historiska städer och natursköna vingårdar på

Läs mer

Holland Runt, södra turen - Det bästa av Holland nätter, ca km

Holland Runt, södra turen - Det bästa av Holland nätter, ca km Holland Runt, södra turen - Det bästa av Holland 2018 5 nätter, ca 170-200 km Leiden Holland betraktas av många som ett paradis för cyklister. Inga backar, gott om kanaler, floder och små sjöar, vatten

Läs mer

RUTTFÖRSLAG FÖR EN VECKAS SEGLING NORR OCH SÖDER FRÅN SPLIT

RUTTFÖRSLAG FÖR EN VECKAS SEGLING NORR OCH SÖDER FRÅN SPLIT RUTTFÖRSLAG FÖR EN VECKAS SEGLING NORR OCH SÖDER FRÅN SPLIT 7 DAGAR SÖDER UT: Dag 1 - Trogir Vi rekommenderar er att segla norr ut er under första dag till staden Trogir. Trogir är en riktig pärla och

Läs mer

Alsace Guidad rundresa på svenska Max. 8 resenärer

Alsace Guidad rundresa på svenska Max. 8 resenärer Alsace Guidad rundresa på svenska Max. 8 resenärer www.vespucci-tours.com G u i d a d R e s a - A l s a c e o c h B o u r g o g n e Alsace - Guidad Rundresa Upptäck charmiga bergbyar, pittoreska vinbergar

Läs mer

Mexico. Guidad Rundresa Max. 6 resenärer. www.vespucci-tours.com

Mexico. Guidad Rundresa Max. 6 resenärer. www.vespucci-tours.com Mexico Guidad Rundresa Max. 6 resenärer www.vespucci-tours.com G u i d a d R e s a - M e x i k o Kulturrundresa på halvön Yuacatan i Mexiko - Guidad Resa Upptäcka pittoreska koloniala städer, ett fascinerande

Läs mer

Vänersborg - lokala värden

Vänersborg - lokala värden Vänersborg - lokala värden Inledning Vi är två ungdomar som under fyra veckor har sommarjobbat för Vänersborgs kommun med Agenda 21 och folkhälsa. Som projektarbete har vi genom en enkätundersökning valt

Läs mer

Stora städer Ett äventyr Vi skräddarsyr Er resa

Stora städer Ett äventyr Vi skräddarsyr Er resa Stora städer Ett äventyr Vi skräddarsyr Er resa I denna folder hittar du några utvalda städer och hotell. Hotellubudet är enormt och vi presenterar här endast några få utvalda. På www.hotelreservation.se

Läs mer

Jakten på färgpiraterna

Jakten på färgpiraterna Jakten på färgpiraterna SÅNGTEXTER SEXÅRSKÖREN 2016 01 INTRO/REGNRAMSA Regn regn regn regn Det har regnat här i flera år Regn, regn mera regn Regn och mera regn ändå Och mera regn Välkommen sol, välkommen

Läs mer