Information till dig som behandlas med VYNDAQEL. (tafamidis)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Information till dig som behandlas med VYNDAQEL. (tafamidis)"

Transkript

1 Information till dig som behandlas med VYNDAQEL (tafamidis)

2 Du har fått diagnosen Transtyretin Familjär Amyloidos med Polyneuropati (TTR-FAP), också känd som ärftlig amyloidossjukdom. Den i Sverige vanligaste formen brukar kallas för Skelleftesjukan. Detta är för att sjukdomen är vanligast i norra Sverige, även om den förekommer i hela landet. Sjukdomen gör så att nerverna i kroppen inte fungerar som de ska. Detta brukar märkas som försämrad känsel och smärta. Man kan också ha symtom från till exempel hjärtat och mag-tarmkanalen. 1 I den här broschyren hittar du information om din behandling och hur du fått din diagnos.

3 Hur fungerar VYNDAQEL? TTR-FAP orsakas av att ett protein, transtyretin, inte fungerar som det ska. Transtyretin finns hos alla människor, men hos dem som har TTR-FAP är proteinet felaktigt och bryts sönder. Resterna av proteinet klibbar ihop och kan efterhand ansamlas runt nerverna. Dessa ansamlingar kallas amyloid och hindrar nerverna från att fungera normalt. 1 VYNDAQEL fäster på proteinet transtyretin och kan på så sätt förhindra att det bryts sönder och att proteinrester därefter ansamlas i kroppen. VYNDAQEL används för att behandla vuxna patienter som är i ett tidigt stadie av sjukdomen TTR-FAP och vars nerver har drabbats. 2 Eftersom kroppen fortsätter att bilda nytt felaktigt transtyretin framför allt i levern, men även på andra ställen i kroppen är det nödvändigt att du fortsätter din behandling tills din läkare anger något annat. I fall behandlingen avslutas kommer transtyretin att brytas sönder så att proteinrester ansamlas igen och sjukdomen kan förvärras. Läs bipacksedeln som finns i förpackningen innan du använder VYNDAQEL.

4 Utredning av ärftlig amyloidossjukdom Innan du fick diagnosen TTR-FAP genomgick du en utredning. Denna sker oftast, men inte nödvändigtvis, vid ett av specialistcentrumen för ärftlig amyloidossjukdom i Umeå, Piteå, Skellefteå, Göteborg eller Huddinge. Vanligtvis går det till så här: 1. Utredningen grundar sig på dina symtom Man tar blodprov för att se om du bär på genen och vävnadsprov för att fastställa att du har utvecklat sjukdomen. Detta för att det är vanligast att man inte blir sjuk trots att man bär på genen. 2. Det görs en grundlig genomgång om hur sjukdomen påverkar ditt liv Detta för att man ska kunna bedöma om du behöver få någon behandling och i så fall vilken, samt om du behöver hjälp med din dagliga livs föring. Beroende på vilka symtom du har kan det röra sig om blodprov, undersökning av hjärta, lungor, mage/ tarm, njurar, ögon samt tester på hur känsel och rörlighet i armar och ben fungerar. 3. Utifrån resultaten av utredningen får du besked om vilken behandling som kan komma till nytta 4. Du får sedan själv bestämma vad som känns bäst för dig Ofta behandlar man inte grundsjukdomen TTR-FAP, utan enbart de symtom som kan uppstå. En del patienter genomgår levertransplantation för att bromsa sjukdomens utveckling. I ditt fall kom du och din läkare fram till att VYNDAQEL var det bästa alternativet för att bromsa sjukdomen och ge dig så bra livskvalitet som möjligt. Man ser även till att stötta dina anhöriga och ge både dig och dem kunskap om hur sjukdomen fungerar och vad den kommer att ha för betydelse för er i framtiden.

5 Svar på vanliga frågor om VYNDAQEL Hur tar jag VYNDAQEL? Du tar en mjuk kapsel (20 mg) VYNDAQEL dagligen. Kapseln ska sväljas hel och får inte krossas eller delas. Om du tar den tillsammans med mat eller inte har ingen betydelse. Du kan ta kapseln när som helst under dagen, men det är viktigt att du tar den vid ungefär samma tidpunkt varje dag. Om du av någon anledning mår illa och kräks en kort stund efter att du tagit läkemedlet ska du ta en ny dos VYNDAQEL samma dag om din mage tillåter detta. Om du inte ser någon VYNDAQEL-kapsel i din uppkastning behöver du inte ta en ny dos utan du fortsätter ta VYNDAQEL nästa dag som vanligt. Behöver jag ta VYNDAQEL varje dag? Det är mycket viktigt att du tar VYNDAQEL varje dag, annars finns risken att du inte får någon effekt av behandlingen och att sjukdomen förvärras. Sluta inte ta VYNDAQEL utan att först tala med din läkare. Försök hitta en daglig rutin för att komma ihåg att ta VYNDAQEL. Du kan t.ex. göra det till en del av sängåendet på kvällen, eller vid frukost, tandborstning osv. Hur gör jag om jag glömt ta VYNDAQEL? Ta din kapsel så snart du kommer ihåg det. Om det nästan är dags för nästa dos ska du hoppa över den glömda dosen och ta nästa dos på vanlig tid. Ta inte dubbel dos för att kompensera för den glömda dosen. Förvaring VYNDAQEL förvaras mörkt och vid högst 25 grader, i originalförpackningen. Ta därför inte ut VYNDAQEL ur förpackningen för att lägga den t.ex. i en dosett. Hur länge ska jag ta VYNDAQEL? Behandlingen är livslång, eller fram tills eventuell levertransplantation. Behandlingen bromsar sjukdomens utveckling och det går inte att göra uppehåll i behandlingen utan risk för att sjukdomen förvärras.

6 Vart kan jag vända mig med frågor? Centrum för ärftlig amyloidossjukdom (FAP-team), Umeå: Medicinkliniken, Norrlands universitetssjukhus, Umeå Ole Suhr, Överläkare/Professor Intissar Anan, Läkare Jonas Wixner, Läkare Agnetha Lidgren, Sjuksköterska Hans-Erik Lundgren, Sjuksköterska/Genetisk vägledare Tel: , E-post: FAP-teamet i Skellefteå: Medicinmottagningen, Skellefteå lasarett Erik Wallmark, Överläkare Elisabeth Stenberg, Sjuksköterska Marie Höglund, Undersköterska Tel: , E-post: medicinmottagningen.ss@vll.se FAP-teamet i Piteå: Medicin- och rehabkliniken, Piteå Älvdals sjukhus Katarzyna Liszewska, Läkare Jorge Baranda, Läkare Anna-Lena Lundberg, Sjuksköterska Lena Andersson, Sjuksköterska Tel: , Neuromuskulärt team med kunskap om FAP: Neurologiska kliniken, Karolinska universitetssjukhuset, Huddinge, Stockholm Rayomand Press, Överläkare. Neurolog med specialintresse för FAP. Göran Solders, Överläkare/docent Tel: Neurologkliniken Göteborg Sahlgrenska Universitetssjukhuset Pontus Wasling, Specialistläkare Tel:

7 Patientföreningar FAMY: Föreningen mot Familjär Amyloidos (Skelleftesjukans förening) Tel: E-post: FAMY-Norrbotten: Föreningen mot Familjär Amyloidos med Polyneuropati Skelleftesjukan Tel: E-post:

8 Denna broschyr är framtagen av leg. läkare Malin Lind på Lindh & Partners i samarbete med leg. sjuksköterska Hans-Erik Lundgren (Centrum för ärftlig amyloidossjukdom, Medicincentrum, Norrlands Universitetssjukhus, Umeå). Den är initierad och finansierad av Pfizer Innovations AB. Referenser: FASS.se Vyndaqel (tafamidismeglumin) 20 mg mjuka kapslar i blisterförpackning. Tag noga del av informationen i bipacksedeln. Användningsområde: Vyndaqel är ett läkemedel för behandling av vuxna med sjukdomen transtyretinamyloidos (TTR-amyloidos) med polyneuropati, även kallad familjär TTR-amyloidos med polyneuropati. Använd inte Vyndaqel: Om du är allergisk mot tafamidismeglumin eller mot något annat innehållsämne i detta läkemedel (anges i avsnitt 6 i bipacksedeln). Varningar och försiktighet: Tala med läkare, apotekspersonal eller sjuksköterska innan du tar Vyndaqel. Kvinnor som kan bli gravida ska använda preventivmedel när de tar Vyndaqel och ska fortsätta med detta under en månad efter att behandling med Vyndaqel har upphört. Det finns inga data från användning av Vyndaquel hos gravida kvinnor. Om du får biverkningar, tala med din läkare, sjuksköterska eller apotekspersonal. Du kan också rapportera biverkningar direkt till Läkemedelsverket, Genom att rapportera biverkningar kan du bidra till att öka informationen om läkemedels säkerhet. För ytterligare information se Pfizer, Vetenskapsvägen 10, Sollentuna. Produktresumé: 10/2017 Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Detta kommer att göra det möjligt att snabbt identifiera ny säkerhetsinformation. Du kan hjälpa till genom att rapportera de biverkningar du eventuellt får. Information om hur du rapporterar biverkningar finns i slutet av avsnitt Biverkningar i bipacksedeln. PP-VYN-SWE-0100, Nov-2017 Pfizer Sollentuna Tel

Information till dig som behandlas med VYNDAQEL. (tafamidis)

Information till dig som behandlas med VYNDAQEL. (tafamidis) Information till dig som behandlas med VYNDAQEL (tafamidis) Du har fått diagnosen Transtyretin Familjär Amyloidos med Polyneuropati (TTR-FAP), också känd som ärftlig amyloidossjukdom. Den i Sverige vanligaste

Läs mer

EN BROSCHYR FÖR DIG SOM ORDINERATS XELJANZ VID BEHANDLING AV PSORIASISARTRIT. MER INFORMATION FINNS I BIPACKSEDELN SOM MEDFÖLJER LÄKEMEDLET.

EN BROSCHYR FÖR DIG SOM ORDINERATS XELJANZ VID BEHANDLING AV PSORIASISARTRIT. MER INFORMATION FINNS I BIPACKSEDELN SOM MEDFÖLJER LÄKEMEDLET. EN BROSCHYR FÖR DIG SOM ORDINERATS XELJANZ VID BEHANDLING AV PSORIASISARTRIT. MER INFORMATION FINNS I BIPACKSEDELN SOM MEDFÖLJER LÄKEMEDLET. XELJANZ DU HAR FÅTT XELJANZ FÖR BEHANDLING AV PSORIASISARTRIT

Läs mer

XELJANZ (tofacitinib)

XELJANZ (tofacitinib) EN BROSCHYR FÖR DIG SOM ORDINERATS XELJANZ VID BEHANDLING AV ULCERÖS KOLIT MER INFORMATION FINNS I BIPACKSEDELN SOM MEDFÖLJER LÄKEMEDLET XELJANZ (tofacitinib) 5 mg och 10 mg tablett DU HAR FÅTT XELJANZ

Läs mer

XELJANZ. Den här broschyren är avsedd för dig som har ordinerats XELJANZ. Du hittar mer information i bipacksedeln som medföljer läkemedlet.

XELJANZ. Den här broschyren är avsedd för dig som har ordinerats XELJANZ. Du hittar mer information i bipacksedeln som medföljer läkemedlet. XELJANZ Den här broschyren är avsedd för dig som har ordinerats XELJANZ. Du hittar mer information i bipacksedeln som medföljer läkemedlet. TILL DIG SOM BEHANDLAS MED XELJANZ, Din läkare har skrivit ut

Läs mer

XELJANZ. Den här broschyren är avsedd för dig som har ordinerats XELJANZ. Du hittar mer information i bipacksedeln som medföljer läkemedlet.

XELJANZ. Den här broschyren är avsedd för dig som har ordinerats XELJANZ. Du hittar mer information i bipacksedeln som medföljer läkemedlet. XELJANZ Den här broschyren är avsedd för dig som har ordinerats XELJANZ. Du hittar mer information i bipacksedeln som medföljer läkemedlet. TILL DIG SOM BEHANDLAS MED XELJANZ, Din läkare har skrivit ut

Läs mer

XELJANZ. Den här broschyren är avsedd för dig som har ordinerats XELJANZ. Du hittar mer information i bipacksedeln som medföljer läkemedlet.

XELJANZ. Den här broschyren är avsedd för dig som har ordinerats XELJANZ. Du hittar mer information i bipacksedeln som medföljer läkemedlet. XELJANZ Den här broschyren är avsedd för dig som har ordinerats XELJANZ. Du hittar mer information i bipacksedeln som medföljer läkemedlet. TILL DIG SOM BEHANDLAS MED XELJANZ, Din läkare har skrivit ut

Läs mer

efter knä- eller höftledsoperation

efter knä- eller höftledsoperation PA T I E N T I N F O R M A T I O N T I L L D I G S O M F ÅT T P R A D A X A efter knä- eller höftledsoperation Innehåll: Inledning 3 Vad är en blodpropp? 4 Behandling med Pradaxa 6 Ordlista 8 Doseringsanvisningar

Läs mer

Förstå din Tecfidera -behandling. Information till dig som blivit ordinerad behandling med Tecfidera.

Förstå din Tecfidera -behandling. Information till dig som blivit ordinerad behandling med Tecfidera. Förstå din Tecfidera -behandling Information till dig som blivit ordinerad behandling med Tecfidera. Innehåll Behandling med Tecfidera Om multipel skleros (MS) Multipel Skleros En kort beskrivning Diagnos

Läs mer

Patientbroschyr. Jinarc (tolvaptan)

Patientbroschyr. Jinarc (tolvaptan) Jinarc (tolvaptan) Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Detta kommer att göra det möjligt att snabbt identifiera ny säkerhetsinformation. Du kan hjälpa till genom att rapportera de biverkningar

Läs mer

Information om ersättningsbehandling med hydrokortison vid binjurebarksvikt.

Information om ersättningsbehandling med hydrokortison vid binjurebarksvikt. Information om ersättningsbehandling med hydrokortison vid binjurebarksvikt. Till dig som behandlas med VIKTIGT Den här informationen vänder sig till patienter som fått PLENADREN förskrivet på recept.

Läs mer

Patientbroschyr. Jinarc (tolvaptan)

Patientbroschyr. Jinarc (tolvaptan) Jinarc (tolvaptan) Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Detta kommer att göra det möjligt att snabbt identifiera ny säkerhetsinformation. Du kan hjälpa till genom att rapportera de biverkningar

Läs mer

Om psoriasisartrit och din behandling med Otezla

Om psoriasisartrit och din behandling med Otezla Om psoriasisartrit och din behandling med Otezla Om psoriasisartrit Du har fått Otezla (apremilast) eftersom du har besvär av psoriasisartrit. Psoriasisartrit (PsA) är en kronisk inflammatorisk ledsjukdom

Läs mer

INFORMATION TILL DIG SOM FÅR JARDIANCE (empagliflozin)

INFORMATION TILL DIG SOM FÅR JARDIANCE (empagliflozin) Denna broschyr har du fått av din läkare eller sjuksköterska INFORMATION TILL DIG SOM FÅR JARDIANCE (empagliflozin) Patientinformation för dig som behandlas med JARDIANCE mot typ 2-diabetes Ett steg i

Läs mer

1. VAD SABAMIN, MJUK KAPSEL ÄR OCH VAD DET ANVÄNDS FÖR

1. VAD SABAMIN, MJUK KAPSEL ÄR OCH VAD DET ANVÄNDS FÖR BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Sabamin, mjuk kapsel Extrakt av frukt från sågpalmetto Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som

Läs mer

Bipacksedeln: Information till användaren. Skinoren 20% kräm azelainsyra

Bipacksedeln: Information till användaren. Skinoren 20% kräm azelainsyra Bipacksedeln: Information till användaren Skinoren 20% kräm azelainsyra Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. - Spara

Läs mer

Om psoriasis och din behandling med Otezla

Om psoriasis och din behandling med Otezla Om psoriasis och din behandling med Otezla Om psoriasis och plackpsoriasis Du har fått Otezla (apremilast) eftersom du har besvär av plackpsoriasis som är den vanligaste formen av psoriasis. Psoriasis

Läs mer

Skelleftesjukan = Familjär Amyloidos med Polyneuropati = FAP. LINUS-dagar 140827

Skelleftesjukan = Familjär Amyloidos med Polyneuropati = FAP. LINUS-dagar 140827 Skelleftesjukan = Familjär Amyloidos med Polyneuropati = FAP LINUS-dagar 140827 Ärftlig amyloidossjukdom Autosomalt dominant ärftlig = 50% chans/risk att ärva anlag om 1 förälder är bärare. Endast ca 10-15

Läs mer

Bipacksedeln: Information till användaren. Trombyl 75 mg tabletter Trombyl 160 mg tabletter

Bipacksedeln: Information till användaren. Trombyl 75 mg tabletter Trombyl 160 mg tabletter Bipacksedeln: Information till användaren Trombyl 75 mg tabletter Trombyl 160 mg tabletter acetylsalicylsyra Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information

Läs mer

Om behandling med AFSTYLA

Om behandling med AFSTYLA PATIENTINFORMATION Om behandling med AFSTYLA (lonoktokog alfa) Till dig som har hemofili A och behandlas med AFSTYLA I den här broschyren finns det information om hemofili A som är en form av blödarsjuka.

Läs mer

Ultibro Breezhaler. Värt att veta om. Läkemedel för behandling av Kroniskt Obstruktiv Lungsjukdom (KOL)

Ultibro Breezhaler. Värt att veta om. Läkemedel för behandling av Kroniskt Obstruktiv Lungsjukdom (KOL) Värt att veta om Ultibro Breezhaler Läkemedel för behandling av Kroniskt Obstruktiv Lungsjukdom (KOL) Information till dig som blivit ordinerad Ultibro Se bipacksedeln eller www.fass.se för fullständig

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Ursodeoxycholic acid Orion 250 mg hårda kapslar. ursodeoxicholsyra

Bipacksedel: Information till användaren. Ursodeoxycholic acid Orion 250 mg hårda kapslar. ursodeoxicholsyra Bipacksedel: Information till användaren Ursodeoxycholic acid Orion 250 mg hårda kapslar ursodeoxicholsyra Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information

Läs mer

Din behandling med XALKORI (crizotinib)

Din behandling med XALKORI (crizotinib) Version 1/2015-11 Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Detta kommer att göra det möjligt att snabbt identifiera ny säkerhetsinformation. Du kan hjälpa till genom att rapportera de biverkningar

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Creon hårda enterokapslar. Creon hårda enterokapslar. pankreatin

Bipacksedel: Information till användaren. Creon hårda enterokapslar. Creon hårda enterokapslar. pankreatin Bipacksedel: Information till användaren Creon 10000 hårda enterokapslar Creon 25000 hårda enterokapslar Creon 40000 hårda enterokapslar pankreatin Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Bipacksedel: Information till användaren Skinoren 20% kräm azelainsyra Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Spara

Läs mer

till dig som ska behandlas med idelvion

till dig som ska behandlas med idelvion PATIENTINFORMATION till dig som ska behandlas med idelvion (albutrepenonakog alfa) Coagulation Factor IX (Recombinant), Albumin Fusion Protein idelvion för dig som har hemofili b Hemofili B är en form

Läs mer

Till dig som ska behandlas med TECENTRIQ q

Till dig som ska behandlas med TECENTRIQ q Till dig som ska behandlas med TECENTRIQ q qdetta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Detta kommer att göra det möjligt att snabbt identifiera nysäkerhetsinformation. Du kan hjälpa till genom

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Laktulos Meda 670 mg/ml oral lösning flytande laktulos Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Nitisinone Dipharma 5 mg hårda kapslar Nitisinone Dipharma 10 mg hårda kapslar.

Bipacksedel: Information till användaren. Nitisinone Dipharma 5 mg hårda kapslar Nitisinone Dipharma 10 mg hårda kapslar. Bipacksedel: Information till användaren 5 mg hårda kapslar 10 mg hårda kapslar nitisinon Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig

Läs mer

Behandlingsdagbok: Registrera biverkningar under behandlingen. Denna broschyr har du fått av din behandlande läkare

Behandlingsdagbok: Registrera biverkningar under behandlingen. Denna broschyr har du fått av din behandlande läkare Denna broschyr har du fått av din behandlande läkare Behandlingsdagbok: Registrera biverkningar under behandlingen Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Detta kommer att göra det möjligt att

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Miglustat Bluefish 100 mg hårda kapslar. miglustat

Bipacksedel: Information till användaren. Miglustat Bluefish 100 mg hårda kapslar. miglustat Bipacksedel: Information till användaren Miglustat Bluefish 100 mg hårda kapslar miglustat Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Bipacksedel: Information till användaren Voltaren 23,2 mg/g gel 23,2 mg/g gel diklofenakdietylamin Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information

Läs mer

Smärtdagbok vid nervsmärta

Smärtdagbok vid nervsmärta Smärtdagbok vid nervsmärta LyricaPatient är en dagbok som är avsedd för patienter med nervsmärta, där läkaren ordinerat Lyricabehandling. Dagboken syftar till att stödja behandlingen initialt och att ge

Läs mer

För dig med folatbrist. folacin. 1 mg

För dig med folatbrist. folacin. 1 mg 3-2200_PatInfo_Folacin.indd 1 För dig med folatbrist folacin F O L S Y R A 1 mg 2012-11-14 11.1 Vad är folsyra? Folat och folsyra är två olika namn för samma B-vitamin (B 9 ). Folat är samlingsnamnet för

Läs mer

Patientinformation till dig som behandlas med SYNJARDY (empagliflozin/metformin HCl) Information Om din behandling med SYNJARDY

Patientinformation till dig som behandlas med SYNJARDY (empagliflozin/metformin HCl) Information Om din behandling med SYNJARDY Patientinformation till dig som behandlas med SYNJARDY (empagliflozin/metformin HCl) Information Om din behandling med SYNJARDY VAD ÄR SYNJARDY? Din läkare har ordinerat SYNJARDY för att sänka ditt blodsocker.

Läs mer

Den här broschyren har du fått via din behandlande läkare. Bra att veta om din intravenösa infusionsbehandling med ORENCIA (abatacept)

Den här broschyren har du fått via din behandlande läkare. Bra att veta om din intravenösa infusionsbehandling med ORENCIA (abatacept) Den här broschyren har du fått via din behandlande läkare. Bra att veta om din intravenösa infusionsbehandling med ORENCIA (abatacept) Innehållsförteckning Om ORENCIA 3 Din behandling 7 Användbara delar

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Bipacksedel: Information till användaren Clindamycin Actavis 150 mg och 300 mg hårda kapslar klindamycin Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information

Läs mer

Patientinformation om Pradaxa vid djup ventrombos (DVT) och lungemboli (LE) Till dig som har ordinerats Pradaxa

Patientinformation om Pradaxa vid djup ventrombos (DVT) och lungemboli (LE) Till dig som har ordinerats Pradaxa Patientinformation om Pradaxa vid djup ventrombos (DVT) och lungemboli (LE) Till dig som har ordinerats Pradaxa Du har fått Pradaxa för att behandla/förebygga blodpropp. En blodpropp kan drabba vem som

Läs mer

Behandlingsdagbok för Sutent (sunitinib)

Behandlingsdagbok för Sutent (sunitinib) Behandlingsdagbok för Sutent (sunitinib) Erbjuder vägledning och stöd under din behandling med Sutent Du har fått den här broschyren eftersom du har ordinerats Sutent för behandling av avancerad/metastaserad

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Bipacksedel: Information till användaren Benferol 25 000 IE och 50 000 IE mjuka kapslar kolekalciferol (vitamin D3) Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Bipacksedel: Information till användaren Glukosamin Pharma Nord 400 mg hårda kapslar Glukosamin Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Selesyn 100 mikrogram, oral lösning Selesyn 50 mikrogram/ml, oral lösning

Bipacksedel: Information till användaren. Selesyn 100 mikrogram, oral lösning Selesyn 50 mikrogram/ml, oral lösning Bipacksedel: Information till användaren Selesyn 100 mikrogram, oral lösning selen (som natriumselenit pentahydrat) Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda dett läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda dett läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. 2+ Duroferon 100 mg Fe depottabletter järnsulfat Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda dett läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Använd alltid detta läkemedel

Läs mer

Rätt rustad för vägen framåt

Rätt rustad för vägen framåt Patientinformation Rätt rustad för vägen framåt Behandling med TRAJENTA vid typ 2-diabetes Behandling vid typ 2-diabetes Typ 2-diabetes är, som du säkert redan vet, en sjukdom som innebär att man har

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN D-vitamin Olja ACO 80 IE/droppe, orala droppar, lösning kolekalciferol (vitamin D ) Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den

Läs mer

Patientinformation. Till dig som behandlas med OPDIVO (nivolumab)

Patientinformation. Till dig som behandlas med OPDIVO (nivolumab) Patientinformation Till dig som behandlas med OPDIVO (nivolumab) www.bms.se Inledning Före behandling med OPDIVO Det här är en broschyr avsedd som vägledning för dig som behandlas med OPDIVO. Här får du

Läs mer

FERRING PATIENTINFORMATION TILL DIG SOM BEHANDLAS MED CORTIMENT. Broschyren är framtagen i samarbete med IBD-sjuksköterskor.

FERRING PATIENTINFORMATION TILL DIG SOM BEHANDLAS MED CORTIMENT. Broschyren är framtagen i samarbete med IBD-sjuksköterskor. FERRING PHARMACEUTICALS PATIENTINFORMATION TILL DIG SOM BEHANDLAS MED CORTIMENT Broschyren är framtagen i samarbete med IBD-sjuksköterskor. VAD ÄR CORTIMENT1? Cortiment innehåller budesonid. Budesonid

Läs mer

2. Vad du behöver veta innan du tar Finasterid Actavis

2. Vad du behöver veta innan du tar Finasterid Actavis Bipacksedel: Information till användaren Finasterid Actavis 5 mg filmdragerade tabletter finasterid Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som

Läs mer

Mina mediciner. Personerna på bilden har inget samband med texten i broschyren.

Mina mediciner. Personerna på bilden har inget samband med texten i broschyren. Mina mediciner Personerna på bilden har inget samband med texten i broschyren. Mina mediciner Namn på medicinen Morgon Kväll Övrigt (utseende, med/utan mat etc) Egna anteckningar: Mina kontakter på sjukhuset:

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Bipacksedel: Information till användaren Voltaren 23,2 mg/g gel 23,2 mg/g gel diklofenakdietylamin Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information

Läs mer

Till dig som behandlas med PLENADREN (hydrokortisontabletter med modifierad frisättning)

Till dig som behandlas med PLENADREN (hydrokortisontabletter med modifierad frisättning) Till dig som behandlas med PLENADREN (hydrokortisontabletter med modifierad frisättning) Information om ersättningsbehandling med hydrokortison vid binjurebarksvikt. VIKTIGT Den här guiden ersätter inte

Läs mer

Bipacksedel: Information till patienten. Olumiant 2 mg filmdragerade tabletter Olumiant 4 mg filmdragerade tabletter baricitinib

Bipacksedel: Information till patienten. Olumiant 2 mg filmdragerade tabletter Olumiant 4 mg filmdragerade tabletter baricitinib Bipacksedel: Information till patienten Olumiant 2 mg filmdragerade tabletter Olumiant 4 mg filmdragerade tabletter baricitinib Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Detta kommer att göra

Läs mer

Patientdagbok. Till dig som skall starta behandling med Resolor. (prukaloprid)

Patientdagbok. Till dig som skall starta behandling med Resolor. (prukaloprid) Patientdagbok Till dig som skall starta behandling med Resolor (prukaloprid) 14414 Patientdagbok_SE.indd 1 2014-11-14 09:28 Resolor patientdagbok Information som är bra att ha: Din dos Resolor Andra läkemedel

Läs mer

PATIENTINFORMATION TILL DIG SOM BEHANDLAS MED CORTIMENT

PATIENTINFORMATION TILL DIG SOM BEHANDLAS MED CORTIMENT FERRING PHARMACEUTICALS PATIENTINFORMATION TILL DIG SOM BEHANDLAS MED CORTIMENT Broschyren är framtagen i samarbete med IBD-sjuksköterskor. VAD ÄR CORTIMENT1? Cortiment innehåller budesonid. Budesonid

Läs mer

1. Vad Sehcat är och vad det används för

1. Vad Sehcat är och vad det används för Bipacksedel: Information till användaren Sehcat 370 kbq hård kapsel tauroselcholsyra (Se-75) Läs noga igenom denna bipacksedel innan du ges detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Ursofalk 500 mg filmdragerade tabletter. ursodeoxicholsyra

Bipacksedel: Information till användaren. Ursofalk 500 mg filmdragerade tabletter. ursodeoxicholsyra Bipacksedel: Information till användaren Ursofalk 500 mg filmdragerade tabletter ursodeoxicholsyra Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är

Läs mer

Pst! Respimat. Så här använder du Striverdi (Olodaterol) BOE0008_Broschyr_Striverdi_Respimat_2015.indd 1 2015-08-11 11:24

Pst! Respimat. Så här använder du Striverdi (Olodaterol) BOE0008_Broschyr_Striverdi_Respimat_2015.indd 1 2015-08-11 11:24 Pst! Så här använder du Striverdi (Olodaterol) Respimat BOE0008_Broschyr_Striverdi_Respimat_2015.indd 1 2015-08-11 11:24 Vad och Varför? Striverdi Respimat hjälper personer med kroniskt obstruktiv lungsjukdom

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren Ursosan 500 mg filmdragerade tabletter. Ursodeoxicholsyra

Bipacksedel: Information till användaren Ursosan 500 mg filmdragerade tabletter. Ursodeoxicholsyra Bipacksedel: Information till användaren Ursosan 500 mg filmdragerade tabletter Ursodeoxicholsyra Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Entecavir Sandoz 0,5 mg filmdragerade tabletter Entecavir Sandoz 1 mg filmdragerade tabletter.

Bipacksedel: Information till användaren. Entecavir Sandoz 0,5 mg filmdragerade tabletter Entecavir Sandoz 1 mg filmdragerade tabletter. Bipacksedel: Information till användaren entecavir Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Spara denna bipacksedel, du kan

Läs mer

Till dig som ordinerats

Till dig som ordinerats Aug 2016 Till dig som ordinerats av din läkare Information till patienter Introduktion Din läkare har förskrivit JANUVIA (sitagliptin) för behandling av typ 2-diabetes. Denna broschyr är avsedd för att

Läs mer

AKTUELLT FRÅN FAMY-NORRBOTTEN OCH STIFTELSEN AMYL SKELLEFTESJUKAN

AKTUELLT FRÅN FAMY-NORRBOTTEN OCH STIFTELSEN AMYL SKELLEFTESJUKAN AKTUELLT FRÅN FAMY-NORRBOTTEN OCH STIFTELSEN AMYL SKELLEFTESJUKAN Nr 4/2017 Innehåll: Föreningsuppgifter 2 Ledaren 3 Fo-rapport Ole Suhr 4 Fo-rapport Intissar Anan 5 Fo-rapport Jonas Wixner 6 ATTR-möte

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Finasteride Teva 5 mg filmdragerade tabletter. finasterid

Bipacksedel: Information till användaren. Finasteride Teva 5 mg filmdragerade tabletter. finasterid Bipacksedel: Information till användaren Finasteride Teva 5 mg filmdragerade tabletter finasterid Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är

Läs mer

Patientdagbok. Till dig som skall starta behandling med Resolor. (prukaloprid)

Patientdagbok. Till dig som skall starta behandling med Resolor. (prukaloprid) Patientdagbok Till dig som skall starta behandling med Resolor (prukaloprid) Resolor patientdagbok Information som är bra att ha: Din dos Resolor Andra läkemedel Läkarens namn Telefon E-post Informera

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Källa: FASS Bipacksedel: Information till användaren Kestine 10 mg filmdragerad tablett Ebastin Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som

Läs mer

Bipacksedeln: Information till användaren. Voltaren 23,2 mg/g gel. diklofenakdietylamin

Bipacksedeln: Information till användaren. Voltaren 23,2 mg/g gel. diklofenakdietylamin Bipacksedeln: Information till användaren Voltaren 23,2 mg/g gel diklofenakdietylamin Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig

Läs mer

Till dig som får behandling med Diflucan (flukonazol)

Till dig som får behandling med Diflucan (flukonazol) Läs mer Vill du läsa mer om Diflucan, gå in på www.diflucan.se, www.fass.se eller läs bipacksedeln som följer med förpackningen. Till dig som får behandling med Diflucan (flukonazol) Pfizer AB Vetenskapsvägen

Läs mer

Tag noga del av bipacksedeln som kommer med förpackningen. Om psoriasisartrit och plackpsoriasis och din behandling med Otezla

Tag noga del av bipacksedeln som kommer med förpackningen. Om psoriasisartrit och plackpsoriasis och din behandling med Otezla Tag noga del av bipacksedeln som kommer med förpackningen Om psoriasisartrit och plackpsoriasis och din behandling med Otezla Om psoriasisartrit Du har fått Otezla (apremilast) eftersom du har besvär av

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Loratadin ratiopharm 10 mg tabletter. loratadin

Bipacksedel: Information till användaren. Loratadin ratiopharm 10 mg tabletter. loratadin Bipacksedel: Information till användaren Loratadin ratiopharm 10 mg tabletter loratadin Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Källa: FASS Bipacksedel: Information till användaren Clarityn 10 mg Tabletter Loratadin Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för

Läs mer

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Bactroban 2 % kräm mupirocinkalcium

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Bactroban 2 % kräm mupirocinkalcium BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Bactroban 2 % kräm mupirocinkalcium Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Entecavir Glenmark 0,5 mg filmdragerade tabletter Entecavir Glenmark 1 mg filmdragerade tabletter entekavir

Bipacksedel: Information till användaren. Entecavir Glenmark 0,5 mg filmdragerade tabletter Entecavir Glenmark 1 mg filmdragerade tabletter entekavir Bipacksedel: Information till användaren Entecavir Glenmark 0,5 mg filmdragerade tabletter Entecavir Glenmark 1 mg filmdragerade tabletter entekavir Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Vivotif hårda enterokapslar Salmonella Typhi Ty21a

Bipacksedel: Information till användaren. Vivotif hårda enterokapslar Salmonella Typhi Ty21a Bipacksedel: Information till användaren Vivotif hårda enterokapslar Salmonella Typhi Ty21a Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta vaccin. Den innehåller information som är viktig för

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Benferol 400 IE mjuka kapslar. kolekalciferol (vitamin D3)

Bipacksedel: Information till användaren. Benferol 400 IE mjuka kapslar. kolekalciferol (vitamin D3) Bipacksedel: Information till användaren Benferol 400 IE mjuka kapslar kolekalciferol (vitamin D3) Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Bipacksedel: Information till användaren Artrox 625 mg filmdragerade tabletter glukosamin Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig

Läs mer

Bipacksedel: Information till patienten. Laxido Apelsin pulver till oral lösning

Bipacksedel: Information till patienten. Laxido Apelsin pulver till oral lösning Bipacksedel: Information till patienten Laxido Apelsin pulver till oral lösning Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Detta

Läs mer

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Dequalinium Orifarm 10 mg vaginaltabletter dekvaliniumklorid

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Dequalinium Orifarm 10 mg vaginaltabletter dekvaliniumklorid BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Dequalinium Orifarm 10 mg vaginaltabletter dekvaliniumklorid Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Clarityn 1 mg/ml sirap loratadin

Bipacksedel: Information till användaren. Clarityn 1 mg/ml sirap loratadin Bipacksedel: Information till användaren Clarityn 1 mg/ml sirap loratadin Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Ta alltid

Läs mer

Din guide till YERVOY (ipilimumab)

Din guide till YERVOY (ipilimumab) Detta utbildningsmaterial är obligatoriskt enligt ett villkor i godkännandet för försäljning av YERVOY TM för att ytterligare minimera särskilda risker. Din guide till YERVOY (ipilimumab) Patientbroschyr

Läs mer

Din vägledning för. Information till patienter

Din vägledning för. Information till patienter Din vägledning för KEYTRUDA (pembrolizumab) Information till patienter Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Detta kommer att göra det möjligt att snabbt identifiera ny säkerhetsinformation.

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Loratadin Orifarm 10 mg tabletter. loratadin

Bipacksedel: Information till användaren. Loratadin Orifarm 10 mg tabletter. loratadin Bipacksedel: Information till användaren Loratadin Orifarm 10 mg tabletter loratadin Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs mer

Vad Temomedac är och vad det används för Temomedac innehåller läkemedlet temozolomid. Detta läkemedel används för behandling av tumörer.

Vad Temomedac är och vad det används för Temomedac innehåller läkemedlet temozolomid. Detta läkemedel används för behandling av tumörer. Temozolomid Vad Temomedac är och vad det används för Temomedac innehåller läkemedlet temozolomid. Detta läkemedel används för behandling av tumörer. Temomedac används för behandling särskilda former av

Läs mer

Att förebygga blodproppar efter höft- eller knäledsplastik

Att förebygga blodproppar efter höft- eller knäledsplastik Att förebygga blodproppar efter höft- eller knäledsplastik Det här häftet innehåller information till dig som har ordinerats ELIQUIS (apixaban) efter höft- eller knäledsplastik Läs alltid bipacksedeln

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Strepsils Mint Sugtabletter 2,4- diklorbenzylalkohol / amylmetakresol Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information

Läs mer

Din behandling med Nexavar (sorafenib)

Din behandling med Nexavar (sorafenib) Din behandling med Nexavar (sorafenib) (sorafenib) tabletter Introduktion Cancer är oftast en svårbehandlad sjukdom och det finns ett stort behov av nya behandlingsformer. Därför är Nexavar ett viktigt

Läs mer

DIN BEHANDLING MED EPCLUSA (SOFOSBUVIR/VELPATASVIR) Information till patienter. Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning.

DIN BEHANDLING MED EPCLUSA (SOFOSBUVIR/VELPATASVIR) Information till patienter. Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. DIN BEHANDLING MED EPCLUSA (SOFOSBUVIR/VELPATASVIR) Information till patienter Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. 2 Denna broschyr ersätter inte bipacksedeln eller din läkares information

Läs mer

Gilenya (fingolimod) Information för dig som ska starta behandling med GILENYA. För fullständig GILENYA information se bipacksedeln eller

Gilenya (fingolimod) Information för dig som ska starta behandling med GILENYA. För fullständig GILENYA information se bipacksedeln eller Novartis Neuroscience Gilenya (fingolimod) Information för dig som ska starta behandling med För fullständig information se bipacksedeln eller www.fass.se - ditt nya läkemedel En kapsel en gång om dagen

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Bipacksedel: Information till användaren Nitrofurantoin Alternova 50 mg tabletter nitrofurantoin Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Bipacksedel: Information till användaren Proscar 5 mg filmdragerade tabletter finasterid Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Vertisan 16 mg tabletter. betahistindihydroklorid

Bipacksedel: Information till användaren. Vertisan 16 mg tabletter. betahistindihydroklorid Bipacksedel: Information till användaren betahistindihydroklorid Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Spara denna information,

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Clarityn 10 mg tabletter loratadin

Bipacksedel: Information till användaren. Clarityn 10 mg tabletter loratadin Bipacksedel: Information till användaren Clarityn 10 mg tabletter loratadin Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. - Spara

Läs mer

Patientinformation. Till dig som behandlas med OPDIVO (nivolumab) i kombination med YERVOY TM (ipilimumab) REGIMEN

Patientinformation. Till dig som behandlas med OPDIVO (nivolumab) i kombination med YERVOY TM (ipilimumab) REGIMEN Patientinformation Till dig som behandlas med OPDIVO (nivolumab) i kombination med YERVOY TM (ipilimumab) WWW.BMS.SE REGIMEN Inledning Före behandling med OPDIVO i kombination med YERVOY TM Det här är

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Benferol 800 IU mjuka kapslar. kolekalciferol (vitamin D3)

Bipacksedel: Information till användaren. Benferol 800 IU mjuka kapslar. kolekalciferol (vitamin D3) Bipacksedel: Information till användaren Benferol 800 IU mjuka kapslar kolekalciferol (vitamin D3) Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Finasterid Sandoz 5 mg, filmdragerad tablett finasterid

Bipacksedel: Information till användaren. Finasterid Sandoz 5 mg, filmdragerad tablett finasterid Bipacksedel: Information till användaren Finasterid Sandoz 5 mg, filmdragerad tablett finasterid Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Lastin 0,5 mg/ml ögondroppar, lösning azelastinhydroklorid Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information

Läs mer

ZYTIGA. (abirateronacetat) PATIENTINFORMATION För dig som har ordinerats ZYTIGA

ZYTIGA. (abirateronacetat) PATIENTINFORMATION För dig som har ordinerats ZYTIGA Finska Prostate Cancer Association Mer information om prostatacancer och dess behandlingar. Prostatacancerföreningen har patientföreningar över hela landet. En kontakt förfrågan kan skickas via www.propo.fi

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Bipacksedel: Information till användaren Vanquin 50 mg dragerad tablett pyrvin Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Ta

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Loratadin Hexal 10 mg tabletter. loratadin

Bipacksedel: Information till användaren. Loratadin Hexal 10 mg tabletter. loratadin Bipacksedel: Information till användaren Loratadin Hexal 10 mg tabletter loratadin Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för

Läs mer

Bipacksedeln: Information till användaren. Voltaren 23,2 mg/g gel. diklofenakdietylamin

Bipacksedeln: Information till användaren. Voltaren 23,2 mg/g gel. diklofenakdietylamin Bipacksedeln: Information till användaren Voltaren 23,2 mg/g gel diklofenakdietylamin Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Imolopesim 2 mg/125 mg tabletter. Loperamidhydroklorid / dimetikon

Bipacksedel: Information till användaren. Imolopesim 2 mg/125 mg tabletter. Loperamidhydroklorid / dimetikon Bipacksedel: Information till användaren Imolopesim 2 mg/125 mg tabletter Loperamidhydroklorid / dimetikon Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Strepsils Honung & Citron Sugtabletter 2,4- diklorbenzylalkohol / amylmetakresol Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller

Läs mer

Till dig som fått VELCADE. Information till patienter och anhöriga

Till dig som fått VELCADE. Information till patienter och anhöriga Till dig som fått VELCADE Information till patienter och anhöriga Information om Velcade till patienter och anhöriga Din läkare har rekommenderat behandling med VELCADE (bortezomib). VELCADE är det första

Läs mer