Val av två ledamöter till nästa besiktningsresa

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Val av två ledamöter till nästa besiktningsresa"

Transkript

1

2 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (19) 210 Val av justerare Till att jämte ordföranden justera dagens protokoll väljs Sven-Ingvar Nilsson och som ersättare Birger Palm. 211 Val av två ledamöter till nästa besiktningsresa Till nästa besiktningsresa väljs Sven-Ingvar Nilsson och Willy Kuppe, att tillsammans med ordföranden genomföra resan onsdag den 12 november. 212 Godkännande av dagordning godkänna föreliggande dagordning. 213 Information från förvaltningen Information om pågående planer, projekt och personalsituation. Planavdelningen har nu fått ett tillskott i form av vik planarkitekt Lisa Wändesjö, som presenterade sig själv. Ordföranden informerade om att kommunstyrelsens och kommunfullmäktiges sammanträden är öppna för allmänheten och även webb-sänds. Hur konstellationen i vår nämnd kommer att se ut blir klart den 15 december då kommunfullmäktige väljer nämndernas respektive ledamöter för nästa mandatperiod.

3 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 3 (19) 214 Delegationsbeslut, information Redovisning och genomgång av tagna delegationsbeslut. 215 Meddelanden, information Redovisning och genomgång av inkomna meddelanden. 216 Dnr Budgetuppföljning för september 2014 med godkännande lägga redovisningen till handlingarna. 217 Dnr Budget prognos 2, 2014 med godkännande lägga redovisningen till handlingarna.

4 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 4 (19) 218 Dnr Taxa inom miljöbalkens område (utifrån risk- och erfarenhetsbedömning) Samhällsbyggnadsnämnden föreslår Kommunfullmäktige besluta, anta reviderat förslag till ny taxa inom miljöbalkens område. höja timtaxan för tillsyn och prövning enligt miljöbalken till 835 kr/tim. SKL:s index Prisindex för kommunal verksamhet (PKV) ska användas istället för Konsumentprisindexet (KI). Detta reviderade beslut gäller från och med och ersätter tidigare beslut från SBN , 197. Sveriges kommuner och landsting (SKL) har tagit fram ett reviderat förslag till ny taxa inom miljöbalkens område samt ett nytt underlag för att beräkna handläggningskostnad per timme. Underlaget är en hjälp för att kunna ta fram lönekostnader och gemensamma kostnader för myndighetsområdets miljöbalken (tillsyn och prövning). Ekonomiavdelningen har bistått med underlag för de gemensamma kostnaderna för att beräkna den del som tillhör myndighetsområdet. Motivering av beslutet Borgholms kommuns taxa inom miljöbalkens område har reviderats enligt SKL:s nya förslag. Taxan består dels av själva taxan samt av tre bilagor. SKL:s underlag för att räkna fram rätt timkostnad har tillämpats och resultatet har jämförts med andra kommuner i länet. Aktuella timkostnader är låga för alla kommuner i Kalmar län jämfört med övriga kommuner. Alla länets kommuner hade 2014 en taxa som var lägre än medelvärdet för alla kommuner i landet. Genomsnittstaxan år 2014 för alla kommuner i landet var 881 kr/tim. Därmed kommer Borgholms kommun även med denna höjning, ha en timtaxa 2015 som är lägre än vad medelvärdet var i landet för En kommun kan välja att istället för taxefinansiering tillämpa skattefinansiering för att ha tillräckliga resurser för tillsyn och prövning enligt miljöbalken. Prisindex för kommunal verksamhet (PKV) tas fram av SKL och beskriver kommunala sektorns kostnadsutveckling. I indexet ingår priser för löner, material och tjänster samt köpt verksamhet vilka viktas till ett genomsnittligt pris. Prisindexet ligger till grund för den årliga indexuppräkningen.

5 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 5 (19) 219 Dnr Taxa för livsmedels- och foderlagsstiftningen Samhällsbyggnadsnämnden föreslår Kommunfullmäktige besluta, anta reviderat förslag till ny taxa inom livsmedelslagens område. höja timtaxan för offentlig kontroll inom livsmedels- och foderlagsstiftningen till 940 kr/tim. SKL:s index Prisindex för kommunal verksamhet (PKV) ska användas istället för Konsumentprisindexet (KI) vid årlig revidering. Detta reviderade beslut gäller från och med och ersätter tidigare beslut från SBN Sveriges kommuner och landsting (SKL) har tagit fram ett reviderat fördslag till ny taxa inom livsmedelslagens område samt underlag för att beräkna handläggningskostnad per timme. Underlaget är en hjälp för att kunna fastställa de kostnader som är förknippade med kontrollerna inom livsmedels- och foderlagsstiftningen. Ekonomiavdelningen har bistått med underlag för gemensamma kostnader och med att ta fram den del som tillhör den offentliga kontrollen inom livsmedels- och foderlagsstiftningen. Motivering av beslutet Kommuner i Sverige har en skyldighet att ta ut årliga avgifter för att täcka de kostnader respektive kommun har för offentlig kontroll inom livsmedels- och foderlagsstiftningen (SFS 2006:1166, SFS 2013:1066). Vid framtagande av föreslagen taxa har SKL:s underlag tillämpats. Resultatet har stämts av med andra kommuner i länet och i övriga Sverige. Föreslagen timtaxa på 940 kr/tim för 2015 hamnar strax under medelvärdet för alla kommuner i Sverige för år 2014, dvs innan kommunala höjningar för 2015.

6 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 6 (19) 220 Dnr Taxa för tillsyn och prövning enligt alkohollagen, samt tillsyn av försäljning av tobak, folköl och receptfria läkemedel. Samhällsbyggnadsnämnden föreslår Kommunfullmäktige besluta, anta förslaget om reviderad taxa enligt alkohollagen samt taxa för tillsyn av försäljning av tobak, folköl och receptfria läkemedel. införa en påminnelseavgift om kronor till de ansvariga tillståndshavare som inte skickar in sin restaurangrapport inom utsatt datum. efter två utskickade påminnelseavgifter, debitera motsvarande högsta tillsynsavgift om inte restaurangrapporten har kommit in en månad efter utsatt datum. öppna ett tillsynsärende för utredning om lämplighet att inneha serveringstillstånd för de tillståndshavare som blivit placerade i högsta tillsynsklass på grund av utebliven restaurangrapport. Detta beslut ska gälla från och med och ersätter tidigare KFbeslut. Samhällsbyggnadsförvaltningen övertog arbetsuppgiften med handläggning av serveringstillstånd från socialförvaltningen från och med årsskiftet Dåvarande antagna taxa fortsatte att gälla. Verksamheter med ett stadigvarande serveringstillstånd är skyldiga att årligen lämna in en restaurangrapport. Den redogör för alkoholdryckers priser och omsättning, även övriga drycker och mat. Uppgifter är sekretessbelagda och används för tillsyn, uppföljning och statistik. Kommuner tar ut en årlig tillsynsavgift beroende på uppgifter från restaurangrapporten för respektive serveringsställe. I början av året får tillståndshavare i Borgholms kommun en uppmaning om att redovisa föregående år senast den 1 mars. Det kan göras både på web och med post av utskickad blankett. Motivering av beslutet Avgifter för prövning av tillstånd och tillsyn ska vara relevanta sett till innehåll och täcka de arbetsinsatser som krävs av nämndens alkoholhandläggare. Syftet med denna revidering är att öka sambandet för avgifternas storlek sett till kostnaderna för handläggning och tillsyn.

7 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 7 (19) Nämnden vill uppmuntra sökande företag, vilka redan är verksamma i kommunen, till utvidgad verksamhet. Detta innebär att en ansökan om serveringstillstånd för ytterligare ett serveringsställe medför en lägre avgift jämfört med om ett helt nytt och okänt företag ansöker om samma tillstånd. Företag i kommunen med ett gott renommé, sett till alkohollagens krav, får i detta förslag en positiv konsekvens. Ansöker de om ett tillfälligt tillstånd får de lägre avgift jämfört med företag som har fått någon form av sanktion eller är helt nya sökande utan bakgrund i kommunen. För att vara berättigad gäller att inte fått någon sanktion under tre föregående år efter genomförd tillsyn. Tillfälliga serveringstillstånd för allmänheten har tidigare inneburit en avgift på kr oavsett om det omfattat en dag eller tre månader. Då denna avgift även ska inkludera tillsyn har samma avgift inte varit positivt för konkurrensen mellan krögare med stadigvarande respektive tillfälligt tillstånd. Nämnden vill ha en sund konkurrens och relevanta avgifter. Verksamheter med serveringstillstånd efter ordinarie serveringstid kräver mer resurser från nämndens sida. Därmed utgår en högre fast tillsynsavgift för dessa serveringsställen jämfört med de som stänger vid ordinarie tid kl Mindre serveringsställen får med förslaget lägre tillsynsavgifter då både den fasta rörliga och de två lägsta klasserna för rörlig tillsynsavgift har sänkts. Serveringsställen med hög omsättning av alkoholdrycker och serveringstid utöver normaltid får betala mer. För en tillståndshavare är det viktigt att betala skatter och avgifter samt att lämna in sin restaurangrapport i tid. Mycket slarv bör medföra utredning om lämplighet att inneha serveringstillstånd. Avgifter bör kunna motivera de tillståndshavare, mer än hälften totalt sett, som inte lämnar sin restaurangrapport inom utsatt tid. Försäljning av receptfria läkemedel i livsmedelsbutiker sker sedan Det är Läkemedelsverket som registrerar och ställer krav på kommunal tillsyn. Avgiften gäller för årlig kontroll och kan kombineras med försäljning av folköl och tobak. De är i enlighet med föreskrivna förslag för kommunala avgifter. Lagstöd Enligt alkohollagen (2010:1622) 8 kap 12 skall den som söker/har serveringstillstånd ha kännedom om alkohollagens krav och vara lämplig att utöva verksamheten sett till ekonomisk och personlig vandel. Folkhälsomyndighetens föreskrifter och statistiska uppgifter avseende servering (FoHMFS 2014:5) uppger i 1 att den som har stadigvarande tillstånd att servera spritdrycker, vin, andra jästa alkoholdrycker eller starköl varje år ska lämna in uppgifter enligt denna föreskrift. Enligt 2 ska uppgifter lämnas via elektroniskt formulär eller på blanketten Restaurangrapport för perioden 1 januari - 31 december. Senast 1 mars påföljande år ska uppgifterna finnas registrerade elektroniskt eller ha kommit in via blankett till den kommun där serveringstillståndet finns.

8 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 8 (19) 221 Dnr Planprioritering godkänna redovisningen av aktuell planprioritering. Samhällsbyggnad arbetar med att ta fram underlag för flera större gestaltningsprojekt som pågår nu, bland annat ombyggnad av Borgholms torg, ombyggnad av vedkajen, hamnens utveckling samt stadsmiljöprogram inför Borgholms stads jubileum Det är angeläget att dessa projekt ges prioritet. Birger Palm (S) uppmanar samhällsbyggnadsförvaltningen att ta fram underlag för ett eventuellt beslut om avslut av detaljplan Sjöstugeudden, dnr P Dnr. S Jämjö, förhandsbesked för nybyggnad av ett fritidshus avslå ansökan om förhandsbesked för nybyggnad av ett fritidshus med motivering enligt nedan. : Ansökan inkom till Samhällsbyggnadsförvaltningen och avser förhandsbesked för nybyggnad av ett hus för bostadsändamål. Fastigheten ligger utanför samlad bebyggelse. Begäran om yttrande inför förslag till avslag har gjorts med sökanden. Sökanden har inte inkommit med något yttrande. Lagstöd: Området där tomtplatsen är tänkt innehar mycket höga naturvärden och är av riksintresse för naturmiljö.

9 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 9 (19) Enligt Länsstyrelsen omfattas även området av naturvårdsplan och har högsta naturvärde, klass 1. Enligt 2 kap 2 plan- och bygglagen (PBL) ska prövningar i ärenden om förhandsbesked syfta till att mark- och vattenområden används för det eller de ändamål som områdena är mest lämpade för med hänsyn till dess beskaffenhet. Bestämmelserna i 3 och 4 kap miljöbalken ska tillämpas. Enligt 2 kap 6 ska bebyggelse utformas och placeras på den avsedda marken på ett sätt som är lämpligt med hänsyn till landskapsbilden och naturoch kulturvärdena på platsen. I propositionen (1985/86:2 s. 174) till naturresurslagen sägs i motivuttalande till 3 kap 1 (numera 4 kap 1 miljöbalken) bl.a. följande beträffande Öland: Det öppna landskap som dominerar Öland är speciellt känsligt för ingrepp av olika slag. Bebyggelse ska därför lokaliseras på ett sätt som är anpassat till landskapet och det befintliga bebyggelsemönstret. Särskild försiktighet bör tas med att tillåta spridd bebyggelse i områden som i huvudsak är opåverkade av bebyggelse eller i övrigt har en orörd prägel. Enligt 4 kap 1 och 2 miljöbalken är Öland i sin helhet av riksintresse med hänsyn till de natur- och kulturvärden som finns här. Turismen och friluftlivets, främst det rörliga friluftslivets intressen skall beaktas vid bedömning av tillåtligheten av exploateringsföretag eller andra ingrepp. Motivering av beslutet: Den föreslagna tomtplatsen sträcker sig in och emot ett i övrigt obebyggt område och strider därmed mot 2 kap 6 PBL. Upplysningar: Avgift: Faktura skickas senare. Hur beslutet överklagas: Beslutet delges sökanden med uppgift om hur man överklagar Handlingar som ligger till grund för beslut: Ankomstdatum Ansökan om förhandsbesked Karta / situationsplan

10 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 10 (19) 223 Dnr. S Törneby, bygglov för tillbyggnad av fritidshus samt installation av eldstad bevilja bygglov för tillbyggnad av fritidshus om 23 m² samt installation av eldstad, med motivering enligt nedan. Startbesked beviljas. Kontrollansvarig krävs ej i detta projekt. Tekniskt samråd eller slutsamråd behöver ej genomföras om sökanden/byggherren inte särskilt begär det. Arbetsplatsbesök anses ej nödvändigt för detta projekt. Som kontrollplan gäller att efter avslutat arbete ska byggherren intyga att arbetet utförts i enlighet med beviljat bygglov. Kontrollplanen utgörs i detta fall av den bifogade blanketten Begäran om slutbesked. Därefter utfärdas ett slutbesked och byggnaden får tas i bruk. Tas byggnaden i bruk utan slutbesked kommer en sanktionsavgift att tas ut. Avseende eldstad och dess rökkanal/skorsten skall sakkunnig (t.ex. sotarmästaren) besikta anläggningen innan den får tas i bruk. Intyg om godkänd besiktning skall inlämnas till Samhällsbyggnadsnämnden. Ansökan inkom till Samhällsbyggnadsförvaltningen och avser tillbyggnad av fritidshus om 23 m² samt installation av eldstad. Fastigheten ligger inom detaljplan nr 67. Åtgärden strider mot gällande detaljplan avseende: - Efter tillbyggnad blir byggnadsarean BYA 206 m² mot tillåtna 100 m². Berörda grannar har hörts och inga erinringar har inkommit. Yrkanden Förvaltningens förslag till beslut är att ansökan ska avslås med motiveringen att en överyta på 106 m² inte kan anses som en mindre avvikelse, och att åtgärden därför inte uppfyller kraven enligt 9 kap 30 plan- och bygglagen (PBL).

11 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 11 (19) Arne Sjögren (KD) yrkar, med bifall från Stefan Olof Lundgren (ÖP) och Willy Kuppe (S) att ansökan ska beviljas. Proposition Ordföranden ställer proposition på de båda förslagen och finner nämnden besluta bifalla Arne Sjögrens yrkande. Motivering av beslutet Samhällsbyggnadsnämnden gör bedömningen att liknande ärende tidigare har beviljats. Åtgärden kan anses som en mindre avvikelse som uppfyller kraven enligt 9 kap 30 PBL. Upplysningar Sökanden informeras om, att i enlighet med PBL 10 kap 5, har byggherren ansvar för att arbetena utförs enligt bestämmelserna i PBL och enligt föreskrifter eller beslut som meddelats med stöd av lagen. Sökanden/byggherren är även ansvarig att annan lagstiftning som kan gälla för projektet följs. Utstakning av byggnad/er ska utföras av sakkunnig person som, via rapportering med lägesuppgifter, bekräftar att utstakning skett. Förslagsvis kontakta Metria i Borgholm, Lovet upphör att gälla om åtgärden inte påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från dagen för laga kraft beslut. Avgift: Faktura skickas senare Handlingar som ligger till grund för beslut Ankomstdatum Situationsplan Planritning Fasadritning Ansökan bygglov _ 224 Dnr. S Solberga, bygglov för nybyggnad av förrådsbyggnad samt inredande av fyra lägenheter bevilja bygglov för ändrad användning av annex till flerbostadshus med fyra lägenheter samt tillbyggnad med förrådsdel om 15 m² med motivering enligt nedan. av byggherren utsedd kontrollansvarig, Anders Westerlund, godkänns för detta arbete.

12 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 12 (19) tekniskt samråd ska genomföras innan arbetena får påbörjas. Beslutet utgör kallelse till samråd. Byggherren ska kontakta byggnadsinspektören för överenskommelse om tid och plats. Efter utfört tekniskt samråd lämnas startbesked, därefter får åtgärden påbörjas. slutsamråd ska genomföras då åtgärden utförts. Byggherren eller kontrollansvarig kallar till möte med byggnadsinspektör. Därefter lämnas slutbesked och byggnaden får tas i bruk. Om åtgärden påbörjas utan startbesked kommer byggsanktionsavgift att tas ut. Frågor angående bygglov, tekniskt samråd, kontrollplan och startbesked besvaras av våra byggnadsinspektörer. _ Ansökan inkom till Samhällsbyggnadsförvaltningen och avser bygglov för ändrad användning av annex till flerbostadshus med fyra lägenheter, samt tillbyggnad av samma byggnad med förråd om 15 m². Fastigheten ligger inom detaljplan nr 20:2. Åtgärden strider mot gällande detaljplan avseende: Maximal tillåten byggnadsarea per tomtplats, 265 m² mot gällande 250 m². Fastigheten ska bebyggas med fristående bostäder. Berörda grannar har hörts och inga erinringar har inkommit. Efter det att berörda grannar har hörts har reviderade ritningar angående förrådsbyggnaden inkommit. Den ansökta förrådsbyggnaden har tagits bort och ersatts av en tillbyggnad av flerbostadshuset med förrådsdel. Den nya placeringen av förrådsdelen bedöms inte utgöra någon olägenhet för berörda sakägare. Enligt gällande detaljplan ska fastigheten bebyggas med fristående bostadshus. Att ändra användningssättet till flerbostadshus bedömer inte förvaltningen som en liten avvikelse och därför bör åtgärden inte beviljas. Claes Horn af Rantzien (MP) anser att avvikelserna saknar praktisk betydelse och föreslår, med instämmande från bland andra Arne Sjögren (KD) och Torbjörn Nilsson (M), bifall till ansökan.

13 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 13 (19) Motivering av beslutet Enligt 9 kap 31 b plan- och bygglagen (PBL) får bygglov ges för en åtgärd som avviker från en detaljplan, om avvikelsen är liten och förenlig med detaljplanens syfte. Med hänvisning till detaljplanens ålder bedömer samhällsbyggnadsnämnden avvikelsen som liten. Bygglov bör därmed beviljas enligt 9 kap 31 b PBL. Upplysningar Sökanden informeras om, att i enlighet med 10 kap 5 PBL, har byggherren ansvar för att arbetena utförs enligt bestämmelserna i PBL och enligt föreskrifter eller beslut som meddelats med stöd av lagen. Sökanden/byggherren är även ansvarig att annan lagstiftning som kan gälla för projektet följs. Sökanden informeras om, att det enligt bestämmelserna i ABVA krävs tillstånd för anslutning till det allmänna VA-nätet. Tillstånd ska sökas hos Borgholm Energi AB (BEAB). Bygglovet ska påbörjas inom 2 år och avslutas inom 5 år från dagen för laga kraft beslut. Avgift: Faktura skickas senare Handlingar som ligger till grund för beslut Ankomstdatum Förslag till kontrollplan Brandskyddsbeskrivning Reviderad situationsplan Reviderad planritning Reviderade fasadritningar Situationsplan Ansökan bygglov Dnr. S Solberga, bygglov för nybyggnad av plank återremittera ärendet till förvaltningen. _ Ansökan inkom till Samhällsbyggnadsförvaltningen och avser uppförande av plank. Fastigheten ligger inom detaljplan nr 196.

14 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 14 (19) Samhällsbyggnadsnämnden avslog ansökan med hänvisning till att det utgjorde en avsevärd olägenhet med syfte på utsiktsförhållanden för grannar. Efter överklagan från sökanden har Länsstyrelsen i beslut upphävt avslagsbeslutet och återförvisat ärendet till kommunen för fortsatt handläggning. De slår fast att den beskärda utsikten inte är av sådan omfattning att det kan betecknas som en avsevärd olägenhet. Berörda grannar har åter hörts med kopia på Länsstyrelsens utslag och erinringar inkom ånyo mot utformning och placering. Synpunkterna från ägare till fastigheten Solberga xxx är att planket kan vara ca 5 meter långt (i likhet med det provisoriska plank som redan finns) i stället för den sökta längden 9,95 meter. Med denna utformning fyller planket sitt syfte utan att inkräkta onödigtvis på utsikten för grannarna. Sökanden har tagit del av yttrandena och vidhåller sin ansökan. Förvaltningens förslag till beslut är att bevilja bygglov enligt ansökan. Claes Horn af Rantzien (MP) föreslår att ett kortare plank enligt grannens synpunkter är att föredra om planket ändå fyller sitt syfte. Nämnden har att ta ställning till den inkomna ansökan, vilket innebär att lov inte kan beviljas för ett annat utförande än det sökta. Ärendet måste därför återremitteras för ny kontakt med sökanden. Claes Horn af Rantzien föreslår återremiss till förvaltningen. Mats Karlsson (C) och Birger Palm (S) anser att ansökan ska avslås men kan också gå med på en återremiss. Vidare föreslås även att platsen besöks vid nämndens nästa besiktningsresa den 12 november. 226 Dnr. S Böda-Torp, bygglov för tillbyggnad av fritidshus bevilja ansökan om bygglov för tillbyggnad av fritidshus med 97,5 m² med motivering enligt nedan. tekniskt samråd ska genomföras innan arbetena får påbörjas. Beslutet utgör kallelse till samråd. Byggherren ska kontakta byggnadsinspektören för överenskommelse om tid och plats.

15 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 15 (19) Till det tekniska samrådet ska förslag till kontrollansvarig samt byggherrens förslag till kontrollplan medtagas. Efter utfört tekniskt samråd lämnas startbesked, därefter får åtgärden påbörjas. Påbörjas åtgärden utan startbesked kommer en byggsanktionsavgift att tas ut. Ansökan avser bygglov för tillbyggnad av fritidshus med 97,5 m² BYA. Fastigheten ligger inom detaljplan nr 51. Åtgärden strider mot gällande detaljplan avseende: maximal tillåten byggnadsarea, 154,4 m², mot gällande 120 m². Berörda grannar har hörts och inga erinringar har inkommit. Byggnaden ligger inom verksamhetsområde för allmänt VA. Åtgärden strider med nästan 29% mot gällande byggrätt och förvaltningen bedömer inte avvikelsen som liten och därför bör åtgärden inte beviljas. Samhällsbyggnadsnämndens besiktningsgrupp har besökt platsen och fann tillskotten ganska omfattande men väl gestaltade. Birger Palm (S) och Stefan Olof Lundgren (ÖP) var båda med på besiktningsresan och anser att platsen tål byggnationen och föreslår, med bifall från Arne Sjögren (KD), att ansökan ska bifallas med hänsyn till att nämnden tidigare beviljat liknande åtgärder i området. Motivering av beslutet Enligt 9 kap 31 b plan- och bygglagen (PBL) får bygglov ges för en åtgärd som avviker från en detaljplan, om avvikelsen är liten och förenlig med detaljplanens syfte. Med hänsyn till detaljplanens ålder bedömer samhällsbyggnadsnämnden avvikelsen som liten. Bygglov bör därmed beviljas. Upplysningar Sökanden informeras om, att i enlighet med 10 kap 5 PBL, har byggherren ansvar för att arbetena utförs enligt bestämmelserna i PBL och enligt föreskrifter eller beslut som meddelats med stöd av lagen. Sökanden/byggherren är även ansvarig att annan lagstiftning som kan gälla för projektet följs. Avgift: Faktura skickas senare

16 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 16 (19) Handlingar som ligger till grund för beslut Ankomstdatum Situationsplan Sektionsritning Planritning Fasadritning Ansökan bygglov Dnr. S Byxelkrok, skötsel & tillsyn - restaurang, inkommande skrivelse genom redovisat åtgärdsförslag anses kravet på tillgänglighet vara uppfyllt inkom en anmälan från xxx att tillgängligheten i Restaurang yyy har stora brister gjordes ett tillsynsbesök på plats och följande brister noterades: Rampen framför trädäcket är mycket brant och uppfyller inte gällande krav på att maximal lutning får vara högst 1:12. Dessutom saknas ledstänger. Nivåskillnad på 17 cm finns framför entrén mellan de båda trädäcken. Även nivåskillnad mellan restaurangdel och baren, nivåskillnad 7,5 cm. Handikapptoalett saknar toalettarmstöd och tröskeln är ett hinder skickades brev med begäran om yttrande från restaurangägarna gällande de påtalade bristerna vad gäller tillgängligheten information med tips på hur tillgängligheten kan lösas, skickad till restaurangägarna enligt önskemål från dem yttrande inkom från restaurangägarna där de önskar ytterligare besök för att hitta en bra lösning nytt besök gjordes på plats och olika förslag diskuterades. Restaurangägarna uppmanades att inkomma med ett förslag inkom förslag med placering av ramp som löser tillgängligheten inomhus till restaurangdelen, handikapptoaletten, den ena bardisken samt till det övre trädäcket utomhus.

17 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 17 (19) Byggnaden har av olika ägare vid flera tillfällen byggts till och ändrats. Vid dessa tillfällen har den som varit kvalitetsansvarig intygat tillgängligheten. Upplysningar Hur beslutet överklagas Beslutet skickas som e-post till xxx med uppgift om hur man överklagar Handlingar som ligger till grund för beslut Ankomstdatum Planritning Dnr. S Frönäs, skötsel & tillsyn - övrigt, plantering av thujahäck lämna skrivelsen utan åtgärd och avsluta ärendet. Anmälan om plantering av thujahäck som hindrar havsutsikt lämnades in till Samhällsbyggnadsförvaltningen Platsen där häcken har planterats ligger inom detaljplan nr 280. Området är enligt gällande detaljplan utlagt som parkering (P) och friluftsområde/ parkering (N 5 P 1 ). I skrivelsen framför klagandena att planteringen utgör en betydande olägenhet för omgivningen och för trafiken. Motivering av beslutet Klagandes fastighet (yyy) ligger ca 150 meter ifrån planteringen och knappt 500 meter från sjön, därmed bedöms planteringen inte utgöra den betydande olägenhet som avses i plan- och bygglagen (PBL), inte heller kan planteringen utgöra hinder eller en betydande olägenhet för trafiken. Valet av växtlighet är snarare en estetisk fråga än en PBL-fråga. Skrivelsen bör därför inte innebära någon åtgärd från samhällsbyggnadsnämndens sida och att ärendet avslutas.

18 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 18 (19) Upplysningar Hur beslutet överklagas Beslutet delges ägarna till fastigheten yyy, som lämnat in skrivelsen med uppgift om hur man överklagar. Kopia av beslutet skickas till ägaren till fastigheten Frönäs för kännedom Handlingar som ligger till grund för beslut Ankomstdatum Inkommande skrivelse Rättsinstans: Dnr. S Länsstyrelsen Kalmar län KALMAR E-post: frida.larsson@lansstyrelsen.se (Dnr ) Böda-Torp, yttrande angående överklagat beslut om ställplatser vidhålla tidigare beslut då inkomna handlingar inte föranleder någon ändring av nämndens tidigare ställningstagande. _ Samhällsbyggnadsnämnden (SBN) beslutade , efter omröstning, att bevilja bygglov för anordnande av ställplatser enligt ansökan. I föreläggande från Länsstyrelsen Kalmar län föreläggs SBN att yttra sig avseende överklagandet av bygglovet för ställplatserna. Yttrandet ska vara Länsstyrelsen tillhanda senast (anstånd t.o.m. 6 november) Claes Horn af Rantzien (MP), Stefan Olof Lundgren (ÖP) samt Birger Palm (S) anmäler att de inte deltar i beslutet.

19 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 19 (19) 230 Dnr. S Borgholm, Länsstyrelsens beslut angående överklagande av byggsanktionsavgift, information Samhällsbyggnadsnämnden (SBN) beslutade , efter omröstning, att såsom nyttjanderättshavare samt ägare av den aktuella byggnaden, att ta ut en byggsanktionsavgift om kronor av xxx för att ha påbörjat en byggnadsåtgärd utan att ha erhållit startbesked samt tagit byggnaden i bruk utan slutbesked. Byggsanktionsavgiften ska betalas inom två månader från det att beslutet har vunnit laga kraft. SBN s beslut överklagades till Länsstyrelsen, som (dnr ) beslutar följande: 1. Länsstyrelsen upphäver Samhällsbyggnadsnämndens i Borgholm beslut , 115, i den del som avser byggsanktionsavgift om kronor för att ha tagit byggnad i bruk utan slutbesked. 2. Överklagandet avslås såvitt avser byggsanktionsavgift om kronor för att ha påbörjat ändring av byggnad utan startbesked.

Till att jämte ordföranden justera dagens protokoll väljes Jenny Sunnman (C) och som ersättare Sven-Ingvar Nilsson (C).

Till att jämte ordföranden justera dagens protokoll väljes Jenny Sunnman (C) och som ersättare Sven-Ingvar Nilsson (C). SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (44) 175 Val av justerare Till att jämte ordföranden justera dagens protokoll väljes Jenny Sunnman (C) och som ersättare Sven-Ingvar Nilsson (C). 176 Val av två ledamöter till

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämnden godkänner föreliggande dagordning med nedanstående

Samhällsbyggnadsnämnden godkänner föreliggande dagordning med nedanstående Sammanträdesprotokoll sid 2 (40) 1 Godkännande av dagordning Samhällsbyggnadsnämnden godkänner föreliggande dagordning med nedanstående tillägg. _ Ordföranden meddelar följande tillägg till dagordningen:

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2018-04-05 2018-0590 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Gesällen 2 Fastighetens adress: Strömgatan 10 Ärende: Nybyggnad av förråd samt ändrad användning

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämnden godkänner föreliggande dagordning med nedanstående

Samhällsbyggnadsnämnden godkänner föreliggande dagordning med nedanstående Sammanträdesprotokoll sid 2 (17) 113 Godkännande av dagordning Samhällsbyggnadsnämnden godkänner föreliggande dagordning med nedanstående tillägg. Ordföranden meddelar följande tillägg: Diskussionsärende

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2013-2015 Sekreterare Åsa Jonasson

Läs mer

Godkännande av dagordning. Beslut. Information från förvaltningen

Godkännande av dagordning. Beslut. Information från förvaltningen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (25) 152 Godkännande av dagordning Beslut godkänna föreliggande dagordning med nedanstående förändringar. - Borgholm 11:1 /Kapelludden, diskussion med anledning av tillvägagångssätt

Läs mer

Gunilla Alkebratt Utdragsbestyrkande

Gunilla Alkebratt Utdragsbestyrkande Bygg- och miljönämndens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2016-07-01 Plats och tid Kommunhuset i Gislaved, kl 9.00-10.20 Beslutande Niclas Palmgren (M) ordf Frank Josefsson (S) Magnus Sjöberg (C) Övriga

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström 2017-09-01 2017-3323 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Dunö 1:175 Fastighetens adress: Knipuddevägen 40b Sökande: Pedersen, Lars-Henrik Mattias

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés 2018-08-29 2018-1513 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Bilen 6 Fastighetens adress: Trångsundsvägen 20 Ärende: Tillbyggnad och nybyggnad av affärshus

Läs mer

Bygglovchef Martin Fahlman informerar om verksamheten och redovisar statistik för maj.

Bygglovchef Martin Fahlman informerar om verksamheten och redovisar statistik för maj. 46 Information 1. Redovisningen och informationen noteras. Bygglovchef Martin Fahlman informerar om verksamheten och redovisar statistik för maj. Byggnadsnämnden föreslås notera redovisningen och informationen.

Läs mer

Jävsnämnden 2011-06-13 1(7)

Jävsnämnden 2011-06-13 1(7) Jävsnämnden 2011-06-13 1(7) Plats och tid Kommunhuset, Torget 5, Leksand, kl 8.30-9.30 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), 1:e vice ordförande Armin von Hove (M) Pär

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés 2018-08-29 2018-1513 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Bilen 6 Fastighetens adress: Trångsundsvägen 20 Ärende: Tillbyggnad och nybyggnad av affärshus

Läs mer

Carina Viberg. Anna Eliasson Samhällsbyggnadsförvaltningen

Carina Viberg. Anna Eliasson Samhällsbyggnadsförvaltningen Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef, Anna Eliasson Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2104-2109 Sekreterare Carina Viberg

Läs mer

Bygg- och miljöavdelningen föreslår bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden besluta att:

Bygg- och miljöavdelningen föreslår bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden besluta att: Datum Dnr BYGG.2016.1211 Torbjörn Bengtsson torbjorn.bengtsson@varmdo.se 08-570 476 51 Bygglovhandläggare Tjänsteskrivelse TJUSTVIK 1:10: Bygglov för nybyggnad av komplementbyggnad - förråd Förslag till

Läs mer

Beredning Sakägarintyg till berörda sakägare (Edsås 1:3, Hemsjö 8:8, 8:18, 8:19, 8:24 samt 8:45).

Beredning Sakägarintyg till berörda sakägare (Edsås 1:3, Hemsjö 8:8, 8:18, 8:19, 8:24 samt 8:45). Bygglov Nybyggnad av enbostadshus HEMSJÖ 8:14, HEMSJÖ församling, Alingsås Ärendet Ansökan inkom 2013-11-21 och avser bygglov för nybyggnad av enbostashus med vidbyggd garage. Sökande: Kiani Fard Mogegan,

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning

Handläggare Datum Ärendebeteckning Handläggare Ärendebeteckning 2017-1282 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Enbäret 1 Fastighetens adress: Sökande: Hansabygg AB Ärende: Nybyggnad av förskola Förslag till beslut Bevilja bygglov

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås Nybyggnad av 3 st. flerbostadshus, 105 lgh, Snurrom etapp 1

Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås Nybyggnad av 3 st. flerbostadshus, 105 lgh, Snurrom etapp 1 Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås 2017-02-22 2016-5349 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Rönnbäret 1 Fastighetens adress: Gatuadress ej satt ännu Sökande: Gyllene Parken AB Ärende:

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Tillbyggnad av enbostadshus

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Tillbyggnad av enbostadshus Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2017-04-25 2017-0753 YTTRANDE Samhällsbyggnadsnämnden Fastighet: Bo 1:180 Fastighetens adress: Doppingvägen 1 Sökande: Jesper Liedstrand Ärende: Tillbyggnad

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (12)

Miljö- och byggnadsnämnden (12) Miljö- och byggnadsnämnden 2016-12-13 1(12) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 14.00-15.15 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Louise Warnqvist (M) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S)

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Nybyggnad av flerbostadshus, 140 lgh

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Nybyggnad av flerbostadshus, 140 lgh Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2017-03-30 2016-5112 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Hjortronet 1 Fastighetens adress: Sökande: LW Bostäder AB Ärende: Nybyggnad av flerbostadshus,

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås Nybyggnad av flerbostadshus (134 lgh)

Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås Nybyggnad av flerbostadshus (134 lgh) Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås 2017-04-02 2016-5331 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Måbäret 1 Fastighetens adress: Sökande: Gyllene Parken AB Ärende: Nybyggnad av flerbostadshus

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämnden godkänner föreliggande dagordning med nedanstående

Samhällsbyggnadsnämnden godkänner föreliggande dagordning med nedanstående Sammanträdesprotokoll sid 2 (25) 232 Godkännande av dagordning Samhällsbyggnadsnämnden godkänner föreliggande dagordning med nedanstående tillägg. Ordföranden meddelar följande tillägg till dagordningen:

Läs mer

Protokoll. Jävsutskott stadshuset, Varvet, vån 5, kl.08:30-9:00

Protokoll. Jävsutskott stadshuset, Varvet, vån 5, kl.08:30-9:00 Sammanträde Plats och tid Ledamöter Övriga stadshuset, Varvet, vån 5, kl.08:30-9:00 Sonny Persson (S), Ordförande Magnus Jacobsson (KD) Lars-Olof Laxrot (V) Jarmo Uusitalo (MP) Cecilia Segerstedt, arkitekt

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2055-2058 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S)

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Plats och tid Planrummet, kommunhuset, kl. 13.00-14.20 Beslutande Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström/ Ian Cortes. Nybyggnad av flerbostadshus, 64 lgh

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström/ Ian Cortes. Nybyggnad av flerbostadshus, 64 lgh Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström/ 2018-01-08 2017-5160 Ian Cortes Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Blickfånget 1 Sökande: Kalmarhem AB Ärende: Nybyggnad av flerbostadshus,

Läs mer

1 Information till nämnden MBN 15/30. 2 Ekonomisk uppföljning för miljö- och byggnadsnämnden efter juli 2015

1 Information till nämnden MBN 15/30. 2 Ekonomisk uppföljning för miljö- och byggnadsnämnden efter juli 2015 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2015-08-25 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 25 augusti 2015, 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR 1 Information

Läs mer

IBORGHOLMS KSJKOMMUN SAMHÄLLSBYGGNADS- NÄMNDEN

IBORGHOLMS KSJKOMMUN SAMHÄLLSBYGGNADS- NÄMNDEN IBORGHOLMS KSJKOMMUN SAMHÄLLSBYGGNADS- SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 1 (45) Sammantradesdatum 2012-09-26 156-187 Plats och tid Stadshuset i Borgholm, kl 09.00-16.00 Beslutande Jan Enci, ordförande Mats Karlsson

Läs mer

Samhällsbygnnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef

Samhällsbygnnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef 1 Plats och tid Beslutande Samhällsbygnnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2178-2183 Sekreterare

Läs mer

Protokoll. Jävsutskott stadshuset, Varvet, vån 5, kl.08:30-09:15. Sonny Persson (S), Ordförande Lars-Olof Laxrot (V) Jarmo Uusitalo (MP)

Protokoll. Jävsutskott stadshuset, Varvet, vån 5, kl.08:30-09:15. Sonny Persson (S), Ordförande Lars-Olof Laxrot (V) Jarmo Uusitalo (MP) Sammanträde Plats och tid Ledamöter Övriga stadshuset, Varvet, vån 5, kl.08:30-09:15 Sonny Persson (S), Ordförande Lars-Olof Laxrot (V) Jarmo Uusitalo (MP) Cecilia Segerstedt, arkitekt, samhällsbyggnad

Läs mer

Jag har förberett inför ett positivt stämmobeslut genom att redan ansöka, betala och erhållit godkänd bygglovshandling. Bifogas med denna motion.

Jag har förberett inför ett positivt stämmobeslut genom att redan ansöka, betala och erhållit godkänd bygglovshandling. Bifogas med denna motion. Motion angående önskan om inglasning av balkong Föreningen har sedan tidigare praxis godkänt balkonginglasning av balkong vilket så även gjorts och inom föreningen finns det idag en inglasning av den äldre

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås Ärende: Nybyggnad av kedjehus, 7 st (Fundamentet 1-7)

Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås Ärende: Nybyggnad av kedjehus, 7 st (Fundamentet 1-7) Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås 2017-05-29 2017-2233 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Fundamentet 1 Fastighetens adress: Sökande: Gbj Construction AB Ärende: Nybyggnad av kedjehus,

Läs mer

Gubbängen 1:1, Tallkrogen

Gubbängen 1:1, Tallkrogen Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Bygglovsavdelningen Sida 1 (16) 2014-09-18 Handläggare Isra Hussein Telefon 08-508 27 150 Till Stadsbyggnadsnämnden Ansökan om bygglov för uppförande av 30 meter

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen. samt

Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen. samt D.nr: 2017.2561 Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen samt Taxa för tillsyn avseende tobak, vissa receptfria läkemedel samt elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare Beslutas av: Kommunfullmäktige

Läs mer

Robert Yngve (KD), ordförande Sture Karlsson (L), tjänstgörande ersättare

Robert Yngve (KD), ordförande Sture Karlsson (L), tjänstgörande ersättare Plats och tid Kommunhuset, "Långö", Kungshamn, 2017-07-06 kl 08.30-10.45 Beslutande Robert Yngve (KD), ordförande Sture Karlsson (L), tjänstgörande ersättare Vivianne Gustafsson (S), tjänstgörande ersättare

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström 2018-08-27 2018-1456 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Råstenen 1 Fastighetens adress: Hemvägen 18 Ärende: Nybyggnad av två flerbostadshus,

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (17) Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S)

Miljö- och byggnadsnämnden (17) Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2016-05-10 1(17) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 13.00-14.00 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson

Läs mer

Beslut att bevilja bygglov

Beslut att bevilja bygglov Stadsbyggnadsnämnden Dnr 2016-08398-575 Sida 1 (5) Henrik Åkerblom, Lena Åkerblom Knäpparvägen 38 125 57 ÄLVSJÖ Beslut att bevilja bygglov Byggnadsarbetena får inte påbörjas förrän tekniskt samråd hållits

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Fastighet: Bisonoxen 15 Fastighetens adress: Nobelgatan 4, Verkstadsgatan 21

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Fastighet: Bisonoxen 15 Fastighetens adress: Nobelgatan 4, Verkstadsgatan 21 Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2017-08-28 2017-2582 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Bisonoxen 15 Fastighetens adress: Nobelgatan 4, Verkstadsgatan 21 Sökande: P&s Kalmar AB

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2017-04-18 2017-1912 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Gösbäck 2:95 Fastighetens adress: Sökande: Kalmar kommun Serviceförvaltningen Ärende: Nybyggnad

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås Nybyggnad av flerbostadshus, 46 lgh

Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås Nybyggnad av flerbostadshus, 46 lgh Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås 2017-05-31 2017-2676 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Verktygsmakaren 1 Fastighetens adress: Sökande: LW Bostäder AB Ärende: Nybyggnad av flerbostadshus,

Läs mer

Information. Byggnadsnämndens beslut. Beskrivning av ärendet. 49 Dnr 2015/BN

Information. Byggnadsnämndens beslut. Beskrivning av ärendet. 49 Dnr 2015/BN 49 Dnr 2015/BN 0003 92 Information 1. Informationen och redovisningen om verksamheten samt uppdrag noteras. Förvaltningschef Sara Kopparberg informerar om verksamheten och redovisar statistik. En ärendebalanslista

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2183-2189 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2017-10-03 2017-3872 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Vårbruket 1 Fastighetens adress: Jakobsbergsvägen 20 Sökande: Kullman, Louise och Göransson,

Läs mer

2 Avgift enligt denna taxa ska betalas för handläggning och andra åtgärder vid tillsyn och prövning enligt ovanstående lagar.

2 Avgift enligt denna taxa ska betalas för handläggning och andra åtgärder vid tillsyn och prövning enligt ovanstående lagar. Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen, tobakslagen, lagen om elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare samt lagen om handel med vissa receptfria Fastställd av Kommunfullmäktige 2017-11-23

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Miljö- och byggnadsnämnden 13 november 2013 1 9)

Sammanträdesdatum Blad Miljö- och byggnadsnämnden 13 november 2013 1 9) Miljö- och byggnadsnämnden 13 november 2013 1 9) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl. 09.00-12.00 Beslutande Ersättare: Åsa Hååkman Felth, ordförande Henric Forsberg Stefan Andersson Iréne Frisk

Läs mer

Sicklaön 73:10, Skuruparken Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, stuga 35

Sicklaön 73:10, Skuruparken Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, stuga 35 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Sicklaön 73:10, Skuruparken Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, stuga 35 Förslag till beslut Nämnden ger bygglov med stöd av 9 kap. 31

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström 2018-11-29 2018-2233 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Motorn 4 Fastighetens adress: Engelska Vägen 2 Ärende: Nybyggnad av affärshus/ verkstad

Läs mer

Myndighetsnämnd. Samhällsbyggnadsförvaltningen, kl :00. Myndighetsnämnd

Myndighetsnämnd. Samhällsbyggnadsförvaltningen, kl :00. Myndighetsnämnd Plats och tid Samhällsbyggnadsförvaltningen, kl 10.45 Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid 00:00 Underskrifter Paragrafer 2001-2008 Sekreterare Ordförande Justerande

Läs mer

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Lena Ihlar (V), ersätter Pär Andersson

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Lena Ihlar (V), ersätter Pär Andersson 1(2) Plats och tid Rum Insjön, Kommunhuset, 09:00-09:30 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Bygglovsbeslut för nybyggnad av flerbostadshus, 60 lgh Flodhästen 5

Bygglovsbeslut för nybyggnad av flerbostadshus, 60 lgh Flodhästen 5 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser SBN 2019/0012 Klicka här för att ange text. Samhällsbyggnadsnämnden 2018-2451 Bygglovsbeslut för nybyggnad av flerbostadshus, 60 lgh Flodhästen

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Om- och tillbyggnad av affärslokal till hälsocentral

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Om- och tillbyggnad av affärslokal till hälsocentral Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2017-12-05 2017-5175 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Rimsmeden 7 Fastighetens adress: Rimsmedsvägen 21 Sökande: LW Bostäder AB Ärende: Om- och

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström 2018-05-28 2018-0932 2018-0934 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Månstenen 6, 7 och S:1 Ärende: Nybyggnad av flerbostadshus, 30 lgh (Månstenen

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes 2018-02-23 2017-4902 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Resedan 4 Fastighetens adress: Stensövägen 39 Sökande: Ingvarsson, Johanna och Pär Ärende:

Läs mer

Bygglovsbeslut för nybyggnad av förskola, Roten 1

Bygglovsbeslut för nybyggnad av förskola, Roten 1 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Anton Hallgren 2019-02-21 SBN 2019/0072 Byggnadsinspektör Samhällsbyggnadsnämnden 2018-2468 Bygglovsbeslut för nybyggnad av förskola, Roten 1 Förslag

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2041-2047 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2036-2040 Sekreterare Ann-Charlotte

Läs mer

stadshuset, Kajutan, kl.08:30-09:30

stadshuset, Kajutan, kl.08:30-09:30 Sammanträde Plats och tid Ledamöter Övriga stadshuset, Kajutan, kl.08:30-09:30 Sonny Persson (S), Ordförande Monica Bang Lindberg (L), Vice ordförande Magnus Jacobsson (KD) Lars-Olof Laxrot (V) Janno Uusitalo

Läs mer

Bygglovsbeslut för nybyggnad av teknikbod och mast 72 meter, Åby 11:1

Bygglovsbeslut för nybyggnad av teknikbod och mast 72 meter, Åby 11:1 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Anton Hallgren 2019-01-24 SBN 2019/0073 Samhällsbyggnadsnämnden 2018-2312 Bygglovsbeslut för nybyggnad av teknikbod och mast 72 meter, Åby 11:1 Förslag

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, tf. Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, tf. Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, tf. Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2001-2010 Sekreterare Carina

Läs mer

Va:nsbro. kommun. Jävsnämnden. Protokoll Äppelborummet, Medborgarhuset, torsdagen den 19 oktober 2017, kl

Va:nsbro. kommun. Jävsnämnden. Protokoll Äppelborummet, Medborgarhuset, torsdagen den 19 oktober 2017, kl . kommun Va:nsbro Protokoll 2017-10-19 Plats och tid Äppelborummet, Medborgarhuset, torsdagen den 19 oktober 2017, kl. 13.00 13.15 Beslutande Sven Blom (C), ordf. Bertil Wanke (S) Annika Simm-Eriksson

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2288-2291 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Kerstin Malmberg (FP), 1:e vice ordförande informerar om att hon inte tycker att ärendena till detta sammanträde har blivit beredda.

Kerstin Malmberg (FP), 1:e vice ordförande informerar om att hon inte tycker att ärendena till detta sammanträde har blivit beredda. 74 Information 1. Informationen och redovisningen noteras. Kerstin Malmberg (FP), 1:e vice ordförande informerar om att hon inte tycker att ärendena till detta sammanträde har blivit beredda. Beredningen

Läs mer

Sammanlrädesdatum 2011-12-06

Sammanlrädesdatum 2011-12-06 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanlrädesdatum l P''',o,htid Stadshuset, sammanträdesrummet Öringen, kl. 15:00-16:00 8es!lIIande Ledamöter Kjell-Arne Green (S), ordförande 84-90, 92-95 Knut Indebetou (M), ordförande

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2034-2041 Sekreterare Carina Viberg

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström 2017-12-12 2017-5345 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Ljungby 38:5 Fastighetens adress: Havrevägen 14 Sökande: Hallberg, Andreas och Andersson,

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Miljö- och byggnadsnämnden 17 juni 2015 1 (13)

Sammanträdesdatum Blad Miljö- och byggnadsnämnden 17 juni 2015 1 (13) Miljö- och byggnadsnämnden 17 juni 2015 1 (13) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl. 09.00-12.15 Beslutande Ersättare: Åsa Hååkman-Felth, ordförande Christina Söhrman Henric Forsberg Iréne Frisk Benny

Läs mer

83 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

83 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2011-10-19 1 (1) Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum A, onsdagen den 19 oktober, kl 13.00-16.00. ande Ledamöter Patrik Eriksson (MP), ordförande Ylva Ivarsson (S), vice ordförande Uno Andersson

Läs mer

Nybyggnad av garage och förråd

Nybyggnad av garage och förråd TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2013-01-11 Samhällsbyggnadsförvaltningen 1 (6) Dnr: 2012BNS0010 Byggnadsnämnden Bärnstenen 46, Skogsvägen 10 Nybyggnad av garage och förråd Förslag till beslut Bygglov beviljas

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Erik Olsson. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Erik Olsson. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2011-12-20 1 (23) Plats Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Organ Sekreterare Ordförande Justerande

Läs mer

Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Arbetsutskott Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl 08.00 12.00 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Jörgen Lind (M) vice ordförande Per Sivertsen

Läs mer

Styrdokument. Dokumenttyp. Reviderad av

Styrdokument. Dokumenttyp. Reviderad av 1(7) Taxa för handläggning och tillsyn av ärenden enligt Alkohollagen, Tobakslagen, lag om elektroniska cigaretter och påfyllnadsbehållare samt lagen om handel med vissa receptfria läkemedel Styrdokument

Läs mer

Ej tjänstgörande ersättare S Anders Manskog. Tjänstemän och övriga Tord Lundborg, förvaltningschef Sara Åkesson, sekreterare.

Ej tjänstgörande ersättare S Anders Manskog. Tjänstemän och övriga Tord Lundborg, förvaltningschef Sara Åkesson, sekreterare. Sammanträdesdatum Sida 1 (6) Plats och tid Strömsalen, Kinnaströms Företagscenter, Kinna, kl. 15.30-15-35 Beslutande M Jörgen-Hagman Lindén, tjänstgör för Lars-Åke Åkesson (M) C Pontus Johansson M Madeleine

Läs mer

Bygg- och miljöchef Britt-Marie Öjstrand Plan- och lovingenjör Tomas Lennartsson. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Sandra Norsell

Bygg- och miljöchef Britt-Marie Öjstrand Plan- och lovingenjör Tomas Lennartsson. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Sandra Norsell 1(14) Bygg och miljönämnden Plats och tid Hagavallen Töcksfors, kl. 13.00-15.00 Beslutande Ledamöter Bengt-Olof Lorentzon (-) ordförande Rolf Gruvborg (M) Lisbeth Karlsson (C) Gunnar Henriksson (FP) Magnus

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Marie-Louise Svensson, bygglovshandläggare

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Marie-Louise Svensson, bygglovshandläggare Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Marie-Louise Svensson, bygglovshandläggare Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2256-2259 Sekreterare

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Samhällsbyggnadsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Samhällsbyggnadsnämnden 1(27) Plats och tid Stadshuset, KS-rummet kl 09:00 ande ledamöter Lennart Bohlin (FÖL) Sune Axelsson (S),1:e vice ordf Torbjörn Nilsson (M) 2:e vice ordf 185-198 Irén Persson (S) Mikael Almqvist (FÖL)

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2018-11-05 2018-1969 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Telemarken 1 Fastighetens adress: Gröndalsvägen 19a Ärende: Ändrad användining från hotell

Läs mer

0 Österåker. Tjänsteutlåtande

0 Österåker. Tjänsteutlåtande Tjänsteutlåtande 0 Österåker Budget- och kvalitetsenhet Mohammed Khoban Datum 2019-03-27 Dnr KS 2019/0098 Till Kommunfullmäktige Revidering av taxa för tillsyn över folköl, tobak och liknande produkter,

Läs mer

Miljö- och byggnämnden

Miljö- och byggnämnden 2017-06-19 1(12) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult 2017-06-19 kl. 13.30-16.00 Paragrafer 54-60 Utses att justera Einar Holmquist (S) Justeringens plats och tid Kommunhuset i Älmhult 2017-06-26 Underskrifter

Läs mer

Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 20 maj 2014, kl 08.00 12.00. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 20 maj 2014, kl 08.00 12.00. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande BYGGNADSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT 1 (8) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 20 maj 2014, kl 08.00 12.00 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Christer Ahlén (M) vice

Läs mer

Jävsnämnden

Jävsnämnden Jävsnämnden 2016-06-16 Jn 10 Säter 4:5, (Hundbadet) Tillsynsärende olovligt byggande: Förslag till beslut om byggsanktionsavgift.... 2 Jn 11 Säter 4:5 - Lov i efterhand för nedtagning av träd, plantering

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2117-2123 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Fastighet: Bisonoxen 15 Fastighetens adress: Nobelgatan 4, Verkstadsgatan 21

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Fastighet: Bisonoxen 15 Fastighetens adress: Nobelgatan 4, Verkstadsgatan 21 Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2017-08-28 2017-2582 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Bisonoxen 15 Fastighetens adress: Nobelgatan 4, Verkstadsgatan 21 Sökande: P&s Kalmar AB

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Nybyggnad av radhus, förråd, undercentral med tillhörande parkering

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Nybyggnad av radhus, förråd, undercentral med tillhörande parkering Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2017-04-03 2017-1451 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Teknikern 1 Fastighetens adress: Kalmarvägen 40 Sökande: Fredrik Berggren Ärende: Nybyggnad

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(12) Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, Björken, torsdagen den 12 april 2018 kl 08:30-9:15 Beslutande ledamöter Gunnar Johansson (S), ordförande Ursula Juntti Zitnick (S)

Läs mer

Myndighetsnämnd, delegation Delegationsbeslut ANSLAG/BEVIS

Myndighetsnämnd, delegation Delegationsbeslut ANSLAG/BEVIS Plats och tid Beslutande Anna Eliasson l Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2294-2302 Sekreterare Carina Viberg Ordförande Anna Eliasson Justerande

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Nybyggnad av radhus, förråd, uc med tillhörande parkering

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Nybyggnad av radhus, förråd, uc med tillhörande parkering Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2017-04-03 2017-1454 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Operatören 1 Fastighetens adress: Fjölebrovägen 53 Sökande: Ärende: Fredrik Berggren Nybyggnad

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2018-02-26 2017-5429 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Spånskavaren 5 Fastighetens adress: Tranbärsgränd 10 Sökande: Svensson, Niklas och Ann-Christin

Läs mer

BESLUT OM BYGGLOV OCH STARTBESKED. Diarienummer: Beslutet avser:. Fastigheten 1:1, adress

BESLUT OM BYGGLOV OCH STARTBESKED. Diarienummer: Beslutet avser:. Fastigheten 1:1, adress Planenligt bygglov och startbesked 1(5) 20xx-xx-xx BESLUT OM BYGGLOV OCH STARTBESKED Diarienummer: 0000-000 Beslutet avser:. Fastighet: Fastigheten 1:1, adress Sökande: namn Beslut Bygglov ges med stöd

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2017-07-07 2017-2106 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Rev 4:34 Fastighetens adress: Bronsåldersvägen 13 Sökande: Svensson, Daniel och Bergenhem,

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef Anna Eliasson

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef Anna Eliasson Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef Anna Eliasson Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2024-2033 Sekreterare Carina Viberg

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2017-03-22 2017-1436 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Knapegården 1:106 Fastighetens adress: Marknadsgatan 3 Sökande: Du Rietz, Oscar och Ida

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Bygglov- och MBK-enheten

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Bygglov- och MBK-enheten Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Bygglov- och MBK-enheten Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2160-2166

Läs mer

Innehållsförteckning. Stadsbyggnadsnämnden 2015-04-27

Innehållsförteckning. Stadsbyggnadsnämnden 2015-04-27 2(36) Innehållsförteckning 15 Justering av protokoll och fastställande av föredragningslista 3 17 Ekonomiuppföljning mars prognos 2015 4 18 Förelägganden, uppföljning 5 19 Anmälan av delegeringsbeslut

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Fastighet: Rävspelet 1 Nybyggnad av flerbostadshus

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Fastighet: Rävspelet 1 Nybyggnad av flerbostadshus Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2018-08-29 2018-1436 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Rävspelet 1 Ärende: Nybyggnad av flerbostadshus Förslag till beslut Bevilja bygglov för

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef, Anna Eliasson

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef, Anna Eliasson Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef, Anna Eliasson Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2176-2182 Sekreterare Carina Viberg

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Tillbyggnad av enbostadshus, uterum

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Tillbyggnad av enbostadshus, uterum Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2017-02-13 2017-0614 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Konstruktören 1 Fastighetens adress: Reparatörsvägen 2 Sökande: Viding, Sam Mikael Ärende:

Läs mer

godkänna föreliggande dagordning med tillägg av två punkter: skyltning norra Öland och Persnäs-Sandvik 1:1, bygglov.

godkänna föreliggande dagordning med tillägg av två punkter: skyltning norra Öland och Persnäs-Sandvik 1:1, bygglov. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (40) 122 Godkännande av dagordning godkänna föreliggande dagordning med tillägg av två punkter: skyltning norra Öland och Persnäs-Sandvik 1:1, bygglov. 123 Val av justerare

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2017-04-03 2017-0673 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Djurängen 2:4 Fastighetens adress: Kungsgårdsvägen 50 Sökande: Ärende: Kubhuset i Kalmar

Läs mer

Beslut att bevilja bygglov

Beslut att bevilja bygglov Stadsbyggnadsnämnden Dnr 2017-14183-575 Sida 1 (4) Stefan Renold Östgötagatan 70 Lgh 1302 116 64 Stockholm Beslut att bevilja bygglov Byggnadsarbetena får inte påbörjas förrän tekniskt samråd hållits och

Läs mer