Stockholms miljöprogram

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Stockholms miljöprogram"

Transkript

1 Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Tjänsteutlåtande Sida 1 (12) Handläggare Mats Christenson Telefon: Till Södermalms stadsdelsnämnd Stockholms miljöprogram Remiss från kommunstyrelsen, Dnr: /2014 Förslag till beslut 1. Stadsdelsnämnden överlämnar förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen. 2. Beslutet justeras omedelbart. Margareta Östrand Stadsdelsdirektör Sammanfattning Stadsdelsnämnden har erhållit en remiss med förslag till nytt miljöprogram för Stockholms stad som ska gälla under perioden Förslaget är uppbyggt kring 6 övergripande miljömål vilka i sin tur är uppdelade i 30 delmål. För uppföljning av delmålen föreslås 40 indikatorer. Jämfört med nuvarande miljöprogram innehåller förslaget flera skärpningar exempelvis att utsläppet av växthusgaser ska minska från 3 ton till 2,3 ton per person. Vidare föreslås en process där uppföljningen av delmålen systematiseras och tidigareläggs. Syftet är att ge underlag till förbättringar så att delmålen bättre kan nås eller vid behov revideras. Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Medborgarplatsen 25 Box Stockholm Växel Fax soder@stockholm.se Förvaltningen är i det stora hela nöjd med förslagets upplägg och innehåll. Förvaltningen uppskattar att det i förslaget tydligt anges vilka nämnder som är ansvariga för att målen ska uppnås och vilka åtgärder som krävs för att uppnå målen samt vilken nämnd som är uppföljningsansvarig. För att kunna genomföra många av de åtgärder som föreslås i förslaget är det enligt förvaltningen viktigt att det finns tillräckligt med stöd att hämta, exempelvis från Kemikaliecentrum.

2 Sida 2 (12) Bakgrund Stadsdelsnämnden har erhållit en remiss med förslag till nytt miljöprogram för Stockholms stad med tillhörande bilagor samt ett tjänsteutlåtande från stadsledningskontoret. Förslaget har förutom till Södermalms stadsdelsnämnd skickats till övriga stadsdelsnämnder, facknämnder, stadens bolag och till en rad berörda intresseorganisationer. Stadsledningskontorets tjänsteutlåtande och förslag till Stockholms miljöprogram bifogas som bilaga 1 och 2. Eftersom nämndens beslut ska vara kommunstyrelsen tillhanda senast den 8 februari 2016, måste nämndens beslut omedelbart justeras. Ärendet Stockholms miljöprogram Miljöprogrammet som föreslås gälla under perioden blir stadens nionde i ordningen. Förslaget är uppbyggt kring 6 övergripande miljömål vilka i sin tur är uppdelade i 30 delmål som beskriver hur nämnder och styrelser förväntas bidra till att miljömålen nås. För uppföljning av delmålen föreslås 40 indikatorer. Förslaget fokuserar på utmaningarna som ligger inom Stockholms stads ansvarsområde men innehåller även målsättningar som kräver insatser från aktörer utanför stadens mandat. Nämnd eller styrelse med utpekat ansvar för ett delmål har ansvar för att i sin verksamhetsplan formulera ett lämpligt nämndmål, samt indikatorer och aktiviteter som följer upp delmålet i miljöprogrammet. I en del fall styrs genomförandet genom olika riktlinjer vilka redovisar hur miljöprogrammet konkret ska genomföras. Hit hör till exempel Stockholms stads kemikalieplan och Stockholms stads handlingsplan för god vattenstatus. I förslaget till Miljöprogram föreslås en process där uppföljningen av delmål systematiseras och tidigareläggs. Syftet är att uppföljningen ska ge underlag för förbättringar så att delmålen bättre kan nås eller vid behov revideras. I förslaget utpekas för varje delmål den nämnd som har det sammanhållande uppföljningsansvaret för delmålet. De nämnder och bolag som ska bidra till att delmålet genomförs ska rapportera till den uppföljningsansvariga nämnden eller bolagsstyrelsen till exempel i samband med tertialrapport 2.

3 Sida 3 (12) För att tydliggöra kopplingen till stadens budgetprocess föreslås att miljöprogrammets övergripande miljömål ska vara i överensstämmelse med verksamhetsområdesmålen under kommunfullmäktiges inriktningsmål Ett klimatsmart Stockholm som fastställs i budgeten. Jämfört med nuvarande miljöprogram innehåller förslaget flera skärpningar av delmålen i linje med kommunfullmäktiges budget I miljömålet Hållbar energianvändning har exempelvis delmålet om utsläpp av växthusgaser minskat från 3 ton till 2,3 ton per person. Inom målområdet Hållbar mark- och vattenanvändning lyfts ekosystemtjänsternas 1 betydelse fram för att bidra till en god livsmiljö och att förebygga de sårbarheter som kommer av ett förändrat klimat. Vidare föreslås att andelen ekologiska livsmedel som handlas in ska dubbleras från nuvarande miljöprogrammets 25 procent till 50 procent. Kommunstyrelsen föreslår att det inte längre ska vara obligatoriskt för nämnder och styrelser att ta fram miljöhandlingsplaner. Anledningen till det anges vara att miljöhandlingsplanerna haft en otydlig roll och dessutom återupprepat de aktiviteter som finns i verksamhetsprogram. Nedan gör förvaltningen en sammanfattning av de övergripande miljömålen och delmålen som enligt förslaget berör stadsdelsnämnderna samt hur delmålen kan uppnås. En redovisning av föreslagna indikatorer som ska följas upp av stadsdelsnämnderna görs också. Förslag till övergripande miljömål, delmål och indikatorer Mål 1: Hållbar energianvändning Stockholm stads arbete med en hållbar energianvändning är prioriterat, långsiktigt och framåtsträvande. Målet syftar till att minska klimatpåverkan, effektivisera energianvändningen och växla över till ökad användning av förnybar energi. Staden har ett långsiktigt mål att Stockholm ska vara fossilbränslefritt senast år Hur detta mål ska uppnås beskrivs i Färdplan för ett fossilbränslefritt Stockholm Delmål 1.1 Staden ska verka för att utsläppen av växthusgaser minskar till högst 2,3 ton per invånare till år Delmålet kan uppnås genom att stadens enheter aktivt bidrar till att fasa ut användningen av fossila bränslen och arbetar för att minska 1 Ekosystemtjänster kallas de nyttor som vi människor får från naturen.

4 Sida 4 (12) energianvändningen i byggnader, verksamheter och transporter. Delmålet kan även uppnås genom att staden aktivt verkar för att invånare och verksamma i staden bidrar till att nå målet. Delmål 1.2 Staden ska genom energieffektiviseringar minska energianvändningen i den egna verksamheten med minst tio procent till år Delmålet kan uppnås genom att staden under programperioden minskar behovet av köpt energi med tio procent jämfört med referensåret Indikator Köpt energi (GWh) Indikatorn avser all köpt energi för uppvärmning och kyla samt för all el- och gasanvändning exklusive energi till stadens fordon. Mål 2: Miljöanpassade transporter Trafiken, framförallt vägtrafiken, är en av stadens största utmaningar utifrån såväl ett klimat- och hälsoperspektiv som för framkomligheten och trivseln i staden. En övergång till mer kapacitetsstarka och miljöanpassade transportmedel som kollektivtrafik, miljölastbilar, sjöfart, gång och cykel är nödvändig. Delmål 2.1 Biltrafiken ska minska Delmålet kan bland annat uppnås genom åtgärder som främjar gång, cykel och kollektivtrafik. Andra åtgärder som nämns i förslaget är förändrade trängselskatter, transportsnål stads- och trafikplanering samt utnyttjande av vattenvägarna. Delmål 2.2 Stockholm ska ha frisk luft Delmålet kan bland annat uppnås genom dubbdäcksskatt, bindning av vägdamm, krav på arbetsmaskiner, cykel- och gångfrämjande åtgärder samt vid val av drivmedel och fordon som ger lägre utsläpp. Mål 3: Hållbar mark- och vattenanvändning Stockholms mål att bygga lägenheter fram till år 2030 innebär en stor utmaning. Miljöprogrammet syftar till att nya bostadsområden utformas på bästa möjliga sätt för de boende samt att ingrepp och påverkan på ekosystemets funktioner för växt- och djurliv minimeras. Staden behöver också utvecklas och markanvändningen anpassas till klimatförändringarna med varmare medeltemperatur, ökad nederbörd och allt vanligare extrema skyfall.

5 Sida 5 (12) Delmål 3.2 God status ska uppnås i stadens vattenförekomster Åtgärder för att uppnå delmålet presenteras i Handlingsplan för god vattenstatus och Dagvattenstrategi för Stockholm. Åtgärderna innefattar bland annat att samtliga vattenförekomster följer miljökvalitetsnormerna för vatten och att en hållbar dagvattenhantering etableras vid ny- och ombyggnation. Delmål 3.3 Stadens vattenområden ska stärkas och utvecklas för både rekreation och biologisk mångfald Delmålet kan bland annat uppnås genom att vattenområden utvecklas till attraktiva rekreationsområden för alla och inkluderar funk-tioner som bad- och båtliv, fiske samt för turiständamål. Delmålet kan också uppnås genom att strandpromenader förbättras till sammanhängande och tilltalande stråk där hänsyn tas till naturvårdsintressen där det är nödvändigt. Delmål 3.4 Vid stadsutveckling ska ekosystemtjänster främjas för att bidra till en god livsmiljö Delmålet kan bland annat uppnås genom att stadens grön- och vattenområden utvecklas för att leverera en mångfald av ekosystemtjänster. Delmålet kan också uppnås genom att vidareutveckla ett sammanhållet nät av parker och natur som är sammankopplat med grönska på gator, allmänna platser och kvartersmark. Delmål 3.5 När staden växer ska den biologiska mångfalden stärkas och utvecklas Delmålet uppnås genom att funktionerna av ekologiskt värdefulla områden upprätthålls och utvecklas och att ändamålsenlig skötsel säkerställs. När ny mark används ska hänsyn tas till förutsättningar för biologisk mångfald samt se till att lämplig grönkompensation utgår. Delmål 3.6 Varje stadsdel ska ha god tillgång till parker och områden med höga rekreations- och naturvärden Delmålet uppnås genom att tillgängligheten till parker och grönområden förbättras genom minskning av barriäreffekt, anläggande av gröna promenader, förbättrad kollektivtrafikanslutning, vägskyltning och tydliggörande av parkentréerna. Mål 4: Resurseffektiva kretslopp Det mest miljövänliga sättet att öka hushållningen med material är att förhindra uppkomsten av avfall. Inom EU finns en prioriteringsordning (avfallshierarki). Denna innebär att man helst

6 Sida 6 (12) ska förebygga avfall, i andra hand återanvända, i tredje hand materialåtervinna, i fjärde hand energiåtervinna och i sista hand lägga avfallet på deponi. Delmål 4.1 Stadens verksamheter ska förebygga uppkomsten av avfall Delmålet kan bland annat uppnås genom att staden vid inköp av varor och tjänster planerar för att minska uppkomsten av avfall till exempel genom att undvika onödiga förpackningar och engångsmaterial samt minska matsvinnet. Produkter och inventarier som inte längre används inom verksamheterna ska så långt det är möjligt återanvändas. Delmål 4.2 Avfall som uppkommer ska tas omhand resurseffektivt Delmålet kan bland annat uppnås genom att alla stadens verksamheter sorterar ut sitt matavfall till biologisk hantering och att källsorteringen på kommunens anläggningar för allmänheten som museum, torg och idrottsanläggningar ökar. Stadens målsättning är att 70 procent av matavfallet ska samlas in till år Alla stadens pentryn ska utrustas med sorteringsmöjligheter. Delmål 4.3 Farligt avfall ska inte förekomma i hushållssoporna Delmålet kan bland annat uppnås genom att stadens verksamheter har kontroll på vilket farligt avfall som uppstår inom den egna verksamheten och se till att omhändertagandet sker på ett korrekt sätt. Delmålet kan även uppnås genom att stadens invånare får utökade möjligheter att lämna ifrån sig sitt farliga avfall. Mål 5: Giftfritt Stockholm Kemikalier används i många sammanhang, till exempel i läkemedel, kosmetika, tvätt- och rengöringsmedel, bekämpningsmedel och i målarfärg. I Stockholms stads kemikalieplan beskrivs visionen om ett Giftfritt Stockholm 2030 och vilka åtgärder som ska genomföras för att på sikt nå visionen. Delmål 5.1 Spridningen av miljö- och hälsofarliga ämnen från hushåll, handel, byggande och andra aktörer ska minska Delmålet kan bland annat uppnås genom att staden genom informationsinsatser bidrar till att kunskapen hos allmänheten ökar om hur miljö- och hälsofarliga ämnen kan undvikas. Delmål 5.2 Innehållet av miljö- och hälsofarliga ämnen i upphandlade varor och tjänster ska minska

7 Sida 7 (12) Delmålet kan bland annat uppnås genom att vid upphandling av varor och tjänster inom stadens verksamheter ska information om innehåll av ämnen på EU:s kandidatförteckning 2 begäras in och sammanställas till Kemikaliecentrum. Delmålet kan också uppnås genom att upphandlare ska kompetensutvecklas inom kemikalieområdet. Delmål 5.3 Användningen av bygg- och anläggningsvaror som innehåller miljö- och hälsofarliga ämnen ska minska Delmålet kan bland annat uppnås genom att stadens byggande nämnder och bolag kontrollerar och dokumenterar utemiljöprodukter som gummibeläggning och lekutrustning enligt BVB, Byggvarubedömningen 3. Delmål 5.4 Stadens användning av kemiska produkter som innehåller utfasningsämnen och prioriterade riskminskningsämnen ska minska Delmålet kan bland annat uppnås genom att alla stadens verksamheter inventerar och dokumenterar sina märkningspliktiga kemiska produkter i en kemikalieförteckning samt att alla verksamheter som har utfasningsämnen 4 och prioriterade riskminskningsämnen 5 aktivt ska arbeta för att ersätta dem. Delmål 5.5 Förekomsten av hälsofarliga kemikalier i förskolemiljön ska minska Delmålet kan bland annat uppnås genom att alla förskolor rensar bort varor och material som används i verksamheten och som kan innehålla hälsofarliga kemikalier samt att förekomsten av PVC-golv i förskolor kartläggs. Delmål 5.6 Andelen ekologiska livsmedel som staden köper in ska uppgå till minst 50 procent Delmålet kan bland annat uppnås genom att vid upphandling av måltider och måltidsverksamhet till stadens verksamheter ställa krav på minst 50 procent ekologiska livsmedel samt genomföra riktade utbildningar till de enheter som behöver öka andelen 2 EU:s kandidatförteckning är en lista över ämnen med särskilt farliga egenskaper, s.k. SVHC-ämnen (Substances of Very High Concern). 3 Byggvarubedömningen (BVB) är en ekonomisk förening utan vinstintresse som skapats av Sveriges stora fastighetsägare och byggentreprenörer. BVB ställer gemensamma krav på byggprodukter och gör det tydligt för materialleverantörer att veta vilka ämnen man inte önskar bygga in. 4 Utfasningsämnen är ämnen som har så allvarliga egenskaper att de inte bör användas. 5 Prioriterade riskminskningsämnen har egenskaper som bör ges särskild uppmärksamhet.

8 Sida 8 (12) ekologisk mat. Inköp av ekologisk mat ska även eftersträvas vid upphandlingar av representation, catering och övriga inköp av nämnder och bolagsstyrelser. Indikatorer Andelen bygg- och anläggningsentreprenader i stadens regi som uppfyller stadens krav avseende användning av Byggvarubedömningen (BVB). Andelen av stadens förskolor som har genomfört alla åtgärder på nivå 1 enligt Kemikaliecentrums vägledning för kemikaliesmart förskola. 6 Mål 6: Sund inomhusmiljö Människor tillbringar en stor del av sina liv inomhus. En god inomhusmiljö har därför stor betydelse för människors hälsa och komfort. Det finns många riskfaktorer i inomhusmiljön som kan påverka hälsan, exempelvis buller, radon, brister i ventilationen, fukt och mögelproblem, luktstörningar, förekomsten av partiklar, allergener och andra luftföroreningar med mera. Alla stadens nämnder och styrelser som äger, bygger, förvaltar eller brukar lokaler har ansvar för en sund inomhusmiljö i de egna lokalerna. Stadsdelsnämnderna har enligt förslaget inget uttalat ansvar att bidra till miljömålet men ska följa upp en indikator. Indikator Stadens arbetslokaler ska högst inrymma det antal personer som ventilationen är dimensionerad för. Ärendets beredning Ärendet har beretts av stadsdelsdirektörens stab inom Södermalms stadsdelsförvaltning. Ärendet har behandlats i förvaltningsgruppen den 26 januari, i pensionärsrådet den 25 januari och i rådet för funktionshindersfrågor den 26 januari Kemikaliecentrum tar under 2015 fram en vägledning om var farliga ämnen kan förekomma och vilka åtgärder som ska genomföras. Åtgärderna ligger på olika nivåer. Bland de åtgärder som ska genomföras på nivå 1 ingår att chefer och personal ska ha genomgått utbildning som ges av Kemikaliecentrum.

9 Sida 9 (12) Förvaltningens synpunkter och förslag Nedan ger förvaltningen sina övergripande synpunkter på förslaget och därefter ges synpunkter på de delmål och indikatorer som berör nämndens verksamhet. Övergripande synpunkter Förvaltningen är i det stora hela nöjd med förslagets upplägg och innehåll. Förvaltningen uppskattar att det i förslaget tydligt anges vilka nämnder som är ansvariga för att målen ska uppnås och vilka åtgärder som krävs för att uppnå målen samt vilken nämnd som är uppföljningsansvarig. Förvaltningen anser att förslaget att tidigarelägga uppföljningen av delmålen är positivt då det ger förutsättningar för att kunna sätta in rätt åtgärder i tid om man befarar att målet inte kan uppnås. Förvaltningen ser positivt på förslaget att det inte längre ska vara obligatoriskt att ta fram en miljöhandlingsplan för respektive nämnd och styrelse då det enligt förvaltningen blir tydligare om miljömålen arbetas in i själva verksamhetsplanen och inte ligger i ett separat dokument. För att kunna uppnå många av de föreslagna målen krävs resurser exempelvis för genomförande av energieffektiviseringar, öka andelen insamlat matavfall och ökad andel inköpta ekologiska livsmedel. Förvaltningen vill framhålla att åtgärderna är kostsamma och ofta kräver initialinvesteringar som energieffektiviseringar och inköp av matavfallskvarnar. För att kunna genomföra många av de åtgärder som föreslås i förslaget, exempelvis kartläggning av PVC-golv i förskolorna, kartläggning av kemikalier i verksamheterna och kravställande avseende kemikalier vid upphandlingar, är det enligt förvaltningen viktigt att det finns tillräckligt med stöd att hämta exempelvis från Kemikaliecentrum. För att effektivt kunna genomföra olika åtgärder som är gemensamma för flera nämnder bör staden överväga om samordnade insatser kan genomföras, exempelvis då en kartläggning av förekomsten av PVC-golv i förskolorna ska göras. Eftersom förvaltningen oftast hyr lokaler av privata fastighetsägare eller av bostadsrättsföreningar, vilka inte omfattas av miljöprogrammets krav, kan förvaltningen ha begränsade möjligheter att genomföra flera nödvändiga miljöåtgärder. Det kan

10 Sida 10 (12) handla om energieffektiviseringar, insamling av matavfall eller utbyte till miljövänligare material tillhörande lokalen. Synpunkter och kommentarer på delmål och indikatorer Delmål 1.1 Staden ska verka för att utsläppen av växthusgaser minskar till högst 2,3 ton per invånare till år Utifrån föreslagen målsättning att minska utsläppen av växthusgaser till 2,3 ton per invånare till år 2020 ser förvaltningen att det kan finnas behov av att stadens övergripande förtydliga kraven på upphandlade entreprenörer i samband med kommande upphandlingar för att kunna bidra till att målsättningen uppnås. Delmål 1.2 Stadens ska genom energieffektiviseringar minska energianvändningen i den egna verksamheten med minst tio procent till år Förvaltningen förutsätter att målsättningen att minska mängden köpt energi med tio procent fram till 2019 gäller under förutsättning att lokalytan inte ökar. Förvaltningen ifrågasätter också om minskningen är rimlig då nämnder och bolagsstyrelser utgår från olika utgångslägen beroende på hur mycket man tidigare lyckats energieffektivisera. Förvaltningen har i egenskap av hyresgäst begränsad rådighet i att spara energi då de enda möjliga åtgärderna omfattar exempelvis effektivare belysning och byte till energieffektiva vitvaror. Indikator Vad gäller den föreslagna indikatorn Köpt energi föreslår förvaltningen att den indikator som användes i miljöprogrammet för istället ska användas, det vill säga kwh/kvadratmeter, då denna indikator står i relation till aktuell lokalyta. Delmål 2.1 Biltrafiken ska minska Förvaltningen ser positivt på delmålet att minska biltrafiken och ser gärna ett utökat samarbete med trafikkontoret vad gäller åtgärder för att främja gång- och cykeltrafiken. Förvaltningen vill poängtera vikten av att trygghets- och säkerhetsaspekterna beaktas så att fler väljer att gå och cykla. Delmål 4.1 Stadens verksamheter ska förebygga uppkomsten av avfall Förvaltningen anser att målsättningen att stadens verksamheter ska förebygga uppkomsten av avfall är positivt, bland annat genom att ställa krav om detta i samband med upphandling. Förvaltningen vill

11 Sida 11 (12) också belysa att detta krav bör överensstämma med stadens nya program för inköp och upphandling. Delmål 4.2 Avfall som uppkommer ska tas omhand resurseffektivt Förvaltningen ställer sig positiv till målsättningen att 70 procent av matavfallet till år 2020 ska samlas in. Förvaltningen ställer sig dock tveksam till om nämndens verksamheter kan klara den höga ambitionsnivån då installation av matavfallskvarnar och möjligheten att placera ut matavfallskärl är begränsad. Orsaken till detta beror på platsbrist eller att de flesta verksamheter inom stadsdelsnämndens ansvar finns hos privata hyresvärdar. Delmål 5.6 Andelen ekologiska livsmedel som staden köper in ska uppgå till minst 50 procent Förvaltningen anser att den föreslagna målsättningen att andelen ekologiska livsmedel ska uppgå till 50 procent är positivt. Förvaltningen ställer sig dock tveksam till om nämndens verksamhet kan uppnå målsättningen under programperioden eftersom cirka en femtedel av nämndens livsmedelsinköp utgörs av upphandlade måltider där kravet endast är att 32 procent ska utgöras av ekologiska livsmedel. Avtalet sträcker sig fram till år Mål 6 Sund inomhusmiljö Förvaltningen vill framföra att miljöprogrammet bör förtydligas avseende stadsdelsnämndernas ansvar att bidra till att delmålen under Sund inomhusmiljö uppnås. I beskrivningen till målet anges att alla stadens nämnder och styrelser som äger, bygger, förvaltar eller brukar lokaler har ansvar för en sund inomhusmiljö i de egna lokalerna. I förslaget anges inte specifikt att stadsdelsnämnderna har ett ansvar att agera för att nå målen. Övriga synpunkter I miljöprogrammet finns två delmål under Hållbar mark- och vattenanvändning där stadsdelsnämnderna inte uppges ha ett genomförandeansvar, delmålen 3.1 Sårbarheter i stadsmiljön till följd av ett klimat i förändring ska förebyggas och 3.7 Varje stadsdel ska planeras för god stadsmiljö. Förvaltningen anser att det bör övervägas om inte stadsdelsnämnderna bör ingå bland de nämnder som ansvarar för att delmålen uppnås eftersom åtgärder för att uppnå målen berör nämndernas ansvarområde. Exempelvis anges i förslaget att ökad användning av stadsgrönska kan användas som en åtgärd för att minimera effekterna av värmeböljor i en framtida klimatförändring och att parkerna utgör en viktig del i målsättningen att stadsdelarna ska planeras för god stadsmiljö.

12 Sida 12 (12) I förslaget till miljöprogram föreslås att uppföljningen av andelen inköpta ekologiska livsmedel ska göras av servicenämnden. Eftersom inköp av ekologiska livsmedel är en av de mest centrala miljöåtgärderna stadsdelsnämnden kan arbeta med förordar förvaltningen att uppföljningen ska göras av stadsdelsnämnderna. Förvaltningen föreslår att detta tjänsteutlåtande överlämnas som svar på remissen. Bilagor 1. Förslag till Stockholms stads miljöprogram Tjänsteutlåtande från stadsledningskontoret. 2. Stockholms miljöprogram

Stockholms miljöprogram

Stockholms miljöprogram Älvsjö stadsdelsförvaltning HR och extern service Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2015-01-14 Handläggare Kajsa Pärke Telefon: 08-508 21 083 Till Älvsjö stadsdelsnämnd 2016-02-04 Stockholms miljöprogram 2016-2019

Läs mer

1.1. Dnr Sida 1 (5) Alla barn har en positiv upplevelse av kost, rörelse och hälsa

1.1. Dnr Sida 1 (5) Alla barn har en positiv upplevelse av kost, rörelse och hälsa Sida 1 (5) 1.1 Alla barn har en positiv upplevelse av kost, rörelse och hälsa Södermalms förskolor ska följa "Riktlinjer för mat och måltider". Södermalms förskolor ska ge barnen näringsriktig mat och

Läs mer

Giftfri miljö - strategi för Stockholms län

Giftfri miljö - strategi för Stockholms län Södermalms stadsdelsförvaltning Ekonomiavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-11-19 Handläggare Mats Christenson Telefon: 08-508 12 201 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2014-12-11 Giftfri miljö - strategi

Läs mer

Utlys klimatnödläge i Stockholms stad

Utlys klimatnödläge i Stockholms stad Sida 1 (4) 2019-09-06 Handläggare Åsa Örnevik Telefon: 0850815039 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2019-09-26 Utlys klimatnödläge i Stockholms stad Svar på medborgarförslag Förslag till beslut Stadsdelsnämnden

Läs mer

FRÅN MILJÖPROGRAM TILL MILJÖHANDLINGSPROGRAM FÖR EXPLOATERINGSKONTORET. Bilaga 7

FRÅN MILJÖPROGRAM TILL MILJÖHANDLINGSPROGRAM FÖR EXPLOATERINGSKONTORET. Bilaga 7 FRÅN MILJÖPROGRAM TILL MILJÖHANDLINGSPROGRAM FÖR EXPLOATERINGSKONTORET 1 Miljöprogram 2016-2019 Stockholms miljöprogram 2016-2019 har sex inriktningsmål och 29 detaljerade delmål för miljö. De sex inriktningsmålen

Läs mer

Färdplan för ett fossilbränslefritt Stockholm 2050

Färdplan för ett fossilbränslefritt Stockholm 2050 Älvsjö stadsdelsförvaltning Kansli- och serviceavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2013-05-18 Handläggare Kajsa Pärke Telefon: 08-508 21 083 Till Älvsjö stadsdelsnämnd 2013-06-13 Remiss från kommunstyrelsen

Läs mer

Stockholms stads kemikalieplan

Stockholms stads kemikalieplan Södermalms stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (9) 2014-03-17 Handläggare Agneta Pernu Olofsson Telefon: 08-508 13 034 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2014-04-10 Stockholms

Läs mer

BILAGA 8 Målbilaga Miljöprogrammet delår 2018

BILAGA 8 Målbilaga Miljöprogrammet delår 2018 BILAGA 8 Målbilaga Miljöprogrammet delår 2018 Kommunfullmäktige Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Målredovisning Miljöprogrammet... 3 Kommunfullmäktige, Målbilaga Miljöprogrammet delår 2018 2(10)

Läs mer

Program för miljöövervakning av biologisk mångfald och relaterade ekosystemtjänster

Program för miljöövervakning av biologisk mångfald och relaterade ekosystemtjänster Skarpnäck stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-04-20 Handläggare Åsa Örnevik Telefon: 08-50815000 Inger Bogne Telefon: 08 50815450 Till Skarpnäck stadsdelsnämnd

Läs mer

Rekommendation för konstgräs, gummigranulat och platsgjuten gummi

Rekommendation för konstgräs, gummigranulat och platsgjuten gummi Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Utveckling lokal och stadsmiljö Dnr 1.5.3.- 519/2018 Sida 1 (5) 2018-09-28 Handläggare Eva Fagerhem Telefon: 08-508 20 114 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd

Läs mer

Klimat- och miljöpolitiskt program. Bilaga 1: Etappmål och ansvar

Klimat- och miljöpolitiskt program. Bilaga 1: Etappmål och ansvar Klimat- och miljöpolitiskt program Bilaga 1: Etappmål och ansvar 1 Etappmål och ansvar Det klimat- och miljöpolitiska programmet är ett övergripande styrdokument som ger den samlade bilden av kommunens

Läs mer

Klimat- och miljöpolitiskt program. Bilaga 1: Etappmål och ansvar Uppdaterad:

Klimat- och miljöpolitiskt program. Bilaga 1: Etappmål och ansvar Uppdaterad: Klimat- och miljöpolitiskt program Bilaga 1: Etappmål och ansvar Uppdaterad: 20171213 1 Etappmål och ansvar Det klimat- och miljöpolitiska programmet är ett övergripande styrdokument som ger den samlade

Läs mer

Förslag till ny avfallsplan för Stockholm

Förslag till ny avfallsplan för Stockholm Norrmalms stadsdelsförvaltning Parkmiljöavdelningen norra innerstaden Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) Klicka och skriv namn Handläggare Leila Massih Telefon: 08-508 09 306 Till Norrmalms stadsdelsnämnd 2016-10-27

Läs mer

Genomförandeplan - beslutade åtgärder 2014

Genomförandeplan - beslutade åtgärder 2014 Bilaga 1 Ekohandlingsprogram 2014-2018 Genomförandeplan - beslutade åtgärder 2014 Illustrationer av miljökvalitetsmålen:tobias Flygar HALMSTADS KOMMUN KS 2014 169 Samhällsbyggnadskontoret 2014-05-13 Samhällsbyggnadskontoret

Läs mer

Strategi för god, hälsosam och klimatsmart mat

Strategi för god, hälsosam och klimatsmart mat Avdelningen för förskola Avdelningen egen regi Sida 1 (6) 2018-09-27 Handläggare: Katarina Höök 08 508 18 138 Till Farsta stadsdelsnämnd 2018-11-15 Strategi för god, hälsosam och klimatsmart mat Svar på

Läs mer

Klimat och Miljöhandlingsplan 2016

Klimat och Miljöhandlingsplan 2016 Sida 1 (18) Miljöhandlingsplan 2016 Klimat och Miljöhandlingsplan 2016 Bakgrund Stockholms reviderade miljöprogram gäller för 2016 2019. Programmet är ett kommunövergripande styrdokument som bryter ned

Läs mer

Stockholms miljöprogram Remissvar.

Stockholms miljöprogram Remissvar. Dnr 1.6-484/2015 2016-01-20 Sida 1 (7) Handläggare Johanna Wikander Telefon: 08-508 269 07 johanna.wikander@stockholm.se Till Fastighetsnämnden 2016-02-12 Stockholms miljöprogram 2016-2019. Remissvar.

Läs mer

Miljö, klimat och investeringar i Stockholms stad

Miljö, klimat och investeringar i Stockholms stad Sida 1 (5) Stockholm är en av de ledande miljöstäderna i Europa och bedriver sedan länge ett ambitiöst och prisbelönt miljöarbete. Staden blev Europas första miljöhuvudstad 2010 och Sveriges klimatstad

Läs mer

Handlingsplan för godstrafik i Stockholms stad

Handlingsplan för godstrafik i Stockholms stad Avdelningen för stadsutveckling Sida 1 (6) 2018-03-12 Handläggare: Cecilia Rivard 08 508 18 048 Till Farsta stadsdelsnämnd 2018-04-12 Handlingsplan för godstrafik i Stockholms stad Svar på remiss från

Läs mer

Strategi för god, hälsosam och klimatsmart mat

Strategi för god, hälsosam och klimatsmart mat enligt Kungsholmens stadsdelsförvaltning Ekonomiavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-10-04 Handläggare Eva Cedergren Telefon: 08-508 08 789 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2018-10-25 Strategi

Läs mer

LIDINGÖS MILJÖMÅL 2011-2020

LIDINGÖS MILJÖMÅL 2011-2020 LIDINGÖS MILJÖMÅL 2011-2020 KLOKA VAL ENERGI STAD HÅLLBAR GRÖN KORTVERSION LIDINGÖS MILJÖPROGRAM 2011 2020 1 Lidingö tar ställning för miljön På Lidingö tar vi ställning för miljön och för en hållbar utveckling.

Läs mer

Yttrande över förslag till miljöpolitiskt program för Stockholms läns landsting

Yttrande över förslag till miljöpolitiskt program för Stockholms läns landsting I OC U m..:yäj!ysn FÖR VÅRDEN Vice verkställande direktör Per-Inge Buskas '2016-06-03 - ÄRENDE 10 BESLUT 1(1) 2016-05-04 Diarienummer LOC 1605-0654 Informationssäkerhetsklass Öppen Styrelsen för Locum

Läs mer

Inriktningsdokument för miljöpolitiken i Norrköpings kommun

Inriktningsdokument för miljöpolitiken i Norrköpings kommun KS 2017/0149 Inriktningsdokument för miljöpolitiken i Norrköpings kommun norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun instagram.com/norrkopings_kommun Inledning Norrköping är en kommun i förvandling och

Läs mer

Klimat- och miljöhandlingsplan

Klimat- och miljöhandlingsplan Bilaga 14 Sida 1 (17) Klimat- och miljöhandlingsplan 2017-2019 Bakgrund Stockholms reviderade miljöprogram gäller för 2016 2019. Programmet är ett kommunövergripande styrdokument som bryter ned kommunfullmäktiges

Läs mer

YTTRANDE. Datum 2015-11-27 Dnr 1503169. Remiss. Uppdatering av Region Skånes miljöprogram

YTTRANDE. Datum 2015-11-27 Dnr 1503169. Remiss. Uppdatering av Region Skånes miljöprogram Kulturnämnden Margareta Olsson Verksamhetscontroller/miljösamordnare margareta.g.olsson@skane.se YTTRANDE Datum 2015-11-27 Dnr 1503169 1 (5) Regionstyrelsens arbetsutskott Remiss. Uppdatering av s miljöprogram

Läs mer

YTTRANDE. Datum Dnr Remiss. Uppdatering av Region Skånes miljöprogram

YTTRANDE. Datum Dnr Remiss. Uppdatering av Region Skånes miljöprogram Sjukvårdsnämnd Kryh Sten Velander Miljöstrateg 044-309 15 83 sten.velander@skane.se YTTRANDE Datum 2016-01-26 Dnr 1503169 1 (5) Remiss. Uppdatering av s miljöprogram Regionstyrelsens arbetsutskott beslutade

Läs mer

Bilaga 2 Miljöhänsyn. Innehåll

Bilaga 2 Miljöhänsyn. Innehåll Bilaga 2 - Miljöhänsyn Sida 1 (9) Bilaga 2 Miljöhänsyn Miljöhänsyn är ett vitt begrepp som används för att definiera olika former av krav och hänsyn inom miljöområdet exempelvis energianvändning, klimatpåverkan

Läs mer

Grönare Stockholm- Förslag till nya riktlinjer för planering, genomförande och förvaltning av stadens parker och naturområden

Grönare Stockholm- Förslag till nya riktlinjer för planering, genomförande och förvaltning av stadens parker och naturområden Skärholmens stadsdelsförvaltning Stadsutveckling och medborgarservice Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) Handläggare Love Örsan Telefon: 08-508 24 019 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Grönare Stockholm- Förslag

Läs mer

YTTRANDE. Datum Dnr Remiss. Uppdatering av Region Skåne miljöprogram

YTTRANDE. Datum Dnr Remiss. Uppdatering av Region Skåne miljöprogram Sjukvårdsnämnd SUS Lena Woin Enhetschef 046-17 28 97 Lena.Woin@skane.se YTTRANDE Datum 2015-12-16 Dnr 1503169 1 (5) Remiss. Uppdatering av miljöprogram Inledning Regionstyrelsens arbetsutskott har översänt

Läs mer

Exploateringsnämndens handlingsplan. Stadens energikrav vid markanvisningar

Exploateringsnämndens handlingsplan. Stadens energikrav vid markanvisningar Exploateringsnämndens handlingsplan Stadens energikrav vid markanvisningar Bakgrund Staden ska vara pådrivande i utvecklingen av en hållbar stadsutveckling genom sitt eget agerande och genom att samarbeta

Läs mer

Delmål för att nå ett hållbart samhälle

Delmål för att nå ett hållbart samhälle : 2016:239 Bilaga till Miljöprogram antaget av kommunfullmäktige 180906, 70 Delmål för att nå ett hållbart samhälle 1. Ett tryggt och hållbart samhälle 2. Hållbart byggande 3. Hållbara transporter, resor

Läs mer

Motion om (2012:12) barns rätt till en giftfri vardag inför miljödiplomering för giftfria skolor

Motion om (2012:12) barns rätt till en giftfri vardag inför miljödiplomering för giftfria skolor MILJÖFÖRVALTNINGEN HÄLSOSKYDD TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR: 2012-6831 SID 1 (6) 2012-05-29 Handläggare: Pia Winbladh Högfors Telefon: 08-508 28 125 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2012-06-12 p. 10 Motion om

Läs mer

Remiss på klimat- och energistrategin för Jönköpings län

Remiss på klimat- och energistrategin för Jönköpings län 2019-05-13 Sida 1 av 5 Kommunledningskontoret Till Kommunstyrelsen Remiss på klimat- och energistrategin för Jönköpings län Förslag till beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår kommunstyrelsen att

Läs mer

POLICY. Miljöpolicy för Solna stad

POLICY. Miljöpolicy för Solna stad POLICY Miljöpolicy för Solna stad POLICY antas av kommunfullmäktige En policy uttrycker politikens värdegrund och förhållningssätt. Denna typ av dokument fastställs av kommunfullmäktige då de är av principiell

Läs mer

Remiss av strategi för god, hälsosam och klimatsmart mat

Remiss av strategi för god, hälsosam och klimatsmart mat Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Strategi- och internservice Sida 1 (5) 2018-09-27 Handläggare Carina Fromm Telefon: 08-50805178 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd 2018-10-18 Remiss av strategi

Läs mer

Uppföljning av aktiviteter i miljöhandlingsplan

Uppföljning av aktiviteter i miljöhandlingsplan Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Bilaga till miljöhandlingsplan Sida 1 (7) 2014-02-13 av aktiviteter i miljöhandlingsplan 2014-2015 I Skarpnäcks stadsdelsnämnds miljöhandlingsplan

Läs mer

Ett Stockholm för alla Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning

Ett Stockholm för alla Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Sida 1 (5) 2017-12-19 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2018-02-01 Ett Stockholm för alla Program

Läs mer

Konkretisering av Miljö- och klimatmål för nämnder och förvaltningar

Konkretisering av Miljö- och klimatmål för nämnder och förvaltningar 1(5) Datum Diarienummer 2018-10-31 KS/2018/0076/041-16 Upprättad av Julia Nordström Version 1.0 Konkretisering av Miljö- och klimatmål för nämnder och förvaltningar Den här bilagan syftar till att konkretisera

Läs mer

Utställning av Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen, RUFS 2050

Utställning av Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen, RUFS 2050 Miljöförvaltningen Plan och miljö / Stadsmiljö Sida 1 (5) 2017-09-04 Handläggare Anette Jansson Telefon: 08-508 28 820 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2017-09-19 p. 13 Utställning av Regional utvecklingsplan

Läs mer

Remiss av färdplan för ett Stockholm för alla - en rapport från kommissionen för ett socialt hållbart Stockholm, Dnr KS 2018/911

Remiss av färdplan för ett Stockholm för alla - en rapport från kommissionen för ett socialt hållbart Stockholm, Dnr KS 2018/911 Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Strategi och internservice Dnr 1.5.1-738-2018 Sida 1 (6) 2018-10-22 Handläggare Sofia Kántor Telefon: 08-508 042 45 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd 2018-11-15

Läs mer

Miljökrav vid upphandling av entreprenader. Revidering

Miljökrav vid upphandling av entreprenader. Revidering Trafikkontoret Tjänsteutlåtande Dnr 2017-11-13 Sida 1 (5) Handläggare Tomas Nitzelius 08-508 260 42 Till Trafiknämnden 2017-12-14 Miljökrav vid upphandling av entreprenader. Revidering Förslag till beslut

Läs mer

Avfallsplan. För stadsdelsförvaltningen Örgryte-Härlanda

Avfallsplan. För stadsdelsförvaltningen Örgryte-Härlanda Avfallsplan För stadsdelsförvaltningen Örgryte-Härlanda 2017-2019 Uppdrag En avfallsplan som är kopplad till stadsdelsnämndens mål i budget har tagits fram för att på ett mer strukturerat sätt arbeta med

Läs mer

SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING.

SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING. FÖR Vilka är de? Miljöhandlingsplan SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING malm SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING DNR 1280-2012-1.1 SID 1 (8) Miljöhandlingsplan år Bakgrund I budgeten för 2012 beslutades att samtliga

Läs mer

Förslag till Färdplan för ett fossilbränslefritt Stockholm 2050.

Förslag till Färdplan för ett fossilbränslefritt Stockholm 2050. MILJÖFÖRVALTNINGEN PLAN OCH MILJÖ TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-12-19 Handläggare: Örjan Lönngren Telefon: 08-508 28 173 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2013-02-05 p. 17 Förslag till Färdplan för

Läs mer

Strategi för god, hälsosam och klimatsmart mat

Strategi för god, hälsosam och klimatsmart mat Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Stab Handläggare Susannah Sjöberg Telefon: 08-508 20 905 Dnr 1.5.1-592/2018 Sida 1 (6) 2018-10-11 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd 2018-10-25 Strategi

Läs mer

Haparandas miljömål. Antagna av kommunfullmäktige 2007-02-26

Haparandas miljömål. Antagna av kommunfullmäktige 2007-02-26 Haparandas miljömål Antagna av kommunfullmäktige 2007-02-26 Haparandas lokala miljömål är de övergripande målsättningarna som ska uppnås inom en generation. Av de 16 miljömål som Sveriges riksdag beslutat

Läs mer

Antagande av avfallsplan

Antagande av avfallsplan 2018-08-24 KS 18-1171 Sid 1 av 5 Handläggare: Mattias Andersson Till Titel: Projektledare Kommunstyrelsen E-post: Mattias.andersson@norrtalje.se Antagande av avfallsplan 2018-2021 Kommunstyrelsens arbetsutskott

Läs mer

Införandet av ett system för prova-på-studier för personer med försörjningsstöd

Införandet av ett system för prova-på-studier för personer med försörjningsstöd Södermalms stadsdelsförvaltning Sociala avdelningen staben Tjänsteutlåtande Dnr 881-2015-1.5.1. Sida 1 (5) 2015-10-26 Handläggare Helena Örnevall Telefon: 08-508 13 205 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2015-11-19

Läs mer

miljöprogram den gröna tråden i vårt miljöarbete

miljöprogram den gröna tråden i vårt miljöarbete Utskriftsversion Göteborgs Stads miljöprogram den gröna tråden i vårt miljöarbete Läs miljöprogrammet i sin helhet på: www.goteborg.se/miljoprogram Foto: Peter Svenson Miljömålen visar vägen Göteborg ska

Läs mer

Stockholms åtgärdsplan för klimat och energi med utblick till 2030 Rapport från miljöförvaltningen

Stockholms åtgärdsplan för klimat och energi med utblick till 2030 Rapport från miljöförvaltningen PM 2012: RVI (Dnr 303-172/2012) Stockholms åtgärdsplan för klimat och energi 2012-2015 med utblick till 2030 Rapport från miljöförvaltningen Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

FRÅN MILJÖPROGRAM TILL MILJÖHANDLINGSPROGRAM FÖR EXPLOATERINGSKONTORET TILL VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2016

FRÅN MILJÖPROGRAM TILL MILJÖHANDLINGSPROGRAM FÖR EXPLOATERINGSKONTORET TILL VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2016 FRÅN MILJÖPROGRAM TILL MILJÖHANDLINGSPROGRAM FÖR EXPLOATERINGSKONTORET TILL VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2016 Uppföljning exploateringskontorets miljöhandlingsprogram för 2016 Syftet med miljöhandlingsprogrammet

Läs mer

Förslag till Färdplan för ett fossilbränslefritt Stockolm 2050

Förslag till Färdplan för ett fossilbränslefritt Stockolm 2050 Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avd för samhällsplanering Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2013-05-17 Handläggare Anna Ambjörn Telefon: 08-508 22 048 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd Remissyttrande

Läs mer

Kvalitetssäkring av tolkningen i stadens verksamheter

Kvalitetssäkring av tolkningen i stadens verksamheter SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-03-19 Handläggare: Kicki Elofsson Telefon: 08-508 12 008 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2012-04-19 Kvalitetssäkring av tolkningen i stadens

Läs mer

Uppdrag att analysera hur myndigheten ska verka för att nå miljömålen

Uppdrag att analysera hur myndigheten ska verka för att nå miljömålen 1 Uppdrag att analysera hur myndigheten ska verka för att nå miljömålen 1 1 Innehåll Boverkets verksamhet kopplat till miljökvalitetsmålen och delar av generationsmålet... 1 Samhällsplanering...1 Boende...2

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafiknämnden Patrik Engfors Verksamhetsutvecklare 0451-288 631 Patrik.Engfors@skanetrafiken.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-10-20 Dnr 1300766 1 (6) Regionfullmäktige Prissänkning årskortet Jojo

Läs mer

Antaget av Regionfullmäktige RS 2016/1414

Antaget av Regionfullmäktige RS 2016/1414 2017 2019 Antaget av Regionfullmäktige 2016-12-07 RS 2016/1414 Innehåll Ett hållbart Gävleborg 3 Miljöpolicy 4 Våra miljömål 6 Energi & byggnader 7 Kemikalier & läkemedel 8 Möten & transporter 9 Produktval

Läs mer

MILJÖFÖRVALTNINGEN. Handläggare: Charlotta Hedvik Telefon: Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden p. 15

MILJÖFÖRVALTNINGEN. Handläggare: Charlotta Hedvik Telefon: Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden p. 15 MILJÖFÖRVALTNINGEN PLAN- OCH MILJÖAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2013-03-22 Handläggare: Charlotta Hedvik Telefon: 08 508 28 941 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2013-04-16 p. 15 Motion (2012:75)

Läs mer

Miljöprogram , Region Gävleborg

Miljöprogram , Region Gävleborg Information Diarienr: Ej tillämpligt 1(5) Dokument ID: 07-182749 Fastställandedatum: 2016-03-16 Upprättare: Marie Helene M Molander Giltigt t.o.m.: 2017-03-16 Fastställare: Susanna Andersson Miljöprogram

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2012 2015 för Farsta stadsdelsnämnd

Miljöhandlingsplan 2012 2015 för Farsta stadsdelsnämnd FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING BILAGA MILJÖHANDLINGSPLAN SID 1 (8) Miljöhandlingsplan 2012 2015 för Farsta stadsdelsnämnd 1. Miljöeffektiva transporter Stadens mål är ett långsiktigt hållbart transportssystem,

Läs mer

Färdplan för ett fossilbränslefritt Stockholm 2050

Färdplan för ett fossilbränslefritt Stockholm 2050 HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING STRATEGISKA AVDELNIN GEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2013-05-08 Handläggare: Solveig Nilsson Telefon: 08-508 04 052 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd 2013-06-13

Läs mer

Utvärdering av feriejobb för unga

Utvärdering av feriejobb för unga Södermalms stadsdelförvaltning Sociala avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2016-01-11 Handläggare Emma Holmgren Telefon: 08-508 13 185 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2016-02-04 Utvärdering av feriejobb

Läs mer

ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING. Handläggare: Anders Lindgren Telefon: Till Östermalms stadsdelsnämnd

ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING. Handläggare: Anders Lindgren Telefon: Till Östermalms stadsdelsnämnd ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PARKMILJÖGRUPPEN NOR RA INNERSTADEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2009-05-26 Handläggare: Anders Lindgren Telefon: 08 508 09 306 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2009-06-11 Samråd

Läs mer

Lättläst sammanfattning av Stockholms miljöprogram

Lättläst sammanfattning av Stockholms miljöprogram Lättläst sammanfattning av Stockholms miljöprogram Stockholms stad behöver hjälp De senaste 20 åren har Stockholms luft och vatten blivit mycket renare. Ändå är miljöfrågorna viktigare än någonsin. Alla

Läs mer

Färdplan för ett fossilbränslefritt Stockholm 2050

Färdplan för ett fossilbränslefritt Stockholm 2050 SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING STADSUTVECKLING Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2013-05-06 Handläggare Anna Bolinder Till Skärholmens stadsdelsnämnd Svar på remiss från kommunstyrelsen Förvaltningens förslag

Läs mer

Miljöredovisning. Uppföljning av Miljöprogram för Malmö stad Matilde Törnqvist Lotten J. Johansson Miljöförvaltningen, Malmö stad

Miljöredovisning. Uppföljning av Miljöprogram för Malmö stad Matilde Törnqvist Lotten J. Johansson Miljöförvaltningen, Malmö stad Miljöredovisning Uppföljning av Miljöprogram för Malmö stad 2009-2020 Matilde Törnqvist Lotten J. Johansson Miljöförvaltningen, Malmö stad Sveriges klimatsmartaste stad Effektivare användning av energi

Läs mer

Offentliga rum förslag på komplettering till Framkomlighetsstrategin

Offentliga rum förslag på komplettering till Framkomlighetsstrategin 5 Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-11-22 Handläggare Erik Jondelius Telefon: 508 12 098 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2017-12-14 Offentliga rum

Läs mer

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad - remissvar till kommunstyrelsen

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad - remissvar till kommunstyrelsen stadsdelsförvaltning Ekonomiavdelningen Sida 1 (5) 2016-07-21 Handläggare Kalle Sönnergren Telefon: 08-50814670 Till stadsdelsnämnd Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad - remissvar till

Läs mer

Miljöprogram 2013-2016

Miljöprogram 2013-2016 Datum 2012-10-04 Version 12 Upprättare Susanna Andersson, miljöchef Miljöprogram 2013-2016 Miljöpolitiskt måldokument Miljöpolitiskt måldokument för Landstinget Gävleborg Förord Denna skrift utgör ett

Läs mer

STOCKHOLMS STADS MILJÖPROGRAM

STOCKHOLMS STADS MILJÖPROGRAM STOCKHOLMS STADS MILJÖPROGRAM 2012 2015 Beslutat i kommunfullmäktige den 30 januari 2012 VISION 2030 Kommunfullmäktige har genom stadens vision, Vision 2030, beslutat om våra långsiktiga ambitioner och

Läs mer

OMVÄRLDSBEVAKNING OCH LAGSTIFTNING ATT FÖRHÅLLA SIG TILL I ARBETET MED KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR BENGTSFORD, DALS-ED. FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER

OMVÄRLDSBEVAKNING OCH LAGSTIFTNING ATT FÖRHÅLLA SIG TILL I ARBETET MED KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR BENGTSFORD, DALS-ED. FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER 2013-06-14 OMVÄRLDSBEVAKNING OCH LAGSTIFTNING ATT FÖRHÅLLA SIG TILL I ARBETET MED KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR BENGTSFORD, DALS-ED. FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER Bilaga 1 till avfallsplan för fyra Dalslandskommuner

Läs mer

Stockholms miljöprogram Yttrande. Förslag till beslut Förvaltningens tjänsteutlåtande åberopas som yttrande till kommunstyrelsen.

Stockholms miljöprogram Yttrande. Förslag till beslut Förvaltningens tjänsteutlåtande åberopas som yttrande till kommunstyrelsen. Ekonomi och Stadsmiljö Enskede - Årsta stadsdelsförvaltning Handläggare: Anita Parsby Tfn: 508 14 310 Tjänsteutlåtande Sid 1 (6) 2006-03-13 Enskede - Årsta stadsdelsnämnd Stockholms miljöprogram 2007-2010

Läs mer

ATT BO OCH ARBETA I NORRA DJURGÅRDSSTADEN

ATT BO OCH ARBETA I NORRA DJURGÅRDSSTADEN ATT BO OCH ARBETA I NORRA DJURGÅRDSSTADEN Stadsutvecklingsprojektet Norra Djurgårdsstaden sträcker sig från Hjorthagen i norr, över hamnområdet, till Loudden i söder. Här, i ett av Stockholms bästa lägen,

Läs mer

Mål och handlingsplan för miljöarbete

Mål och handlingsplan för miljöarbete UFV 2018/1649 Mål och handlingsplan för miljöarbete 2019-2021 Fastställd av rektor 2019-02-26 Innehållsförteckning Utgångspunkt och syfte 3 Lokalt klimatarbete med långsiktiga utmaningar 3 Utmaningar inom

Läs mer

Gemensamma miljökrav för entreprenader. Svar på remiss

Gemensamma miljökrav för entreprenader. Svar på remiss Dnr Sida 1 (8) 2017-09-11 Handläggare Sofie Pandis Iveroth 08-508 26 666 Till Exploateringsnämnden 2017-10-12 Gemensamma miljökrav för entreprenader. Svar på remiss Förslag till beslut 1. Anse remissen

Läs mer

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab och kansli Sida 1 (5) 2018-03-19 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2018-04-19 Handlingsplan

Läs mer

Miljöstrategiskt program. För invånare, företag och Gävle kommunkoncern

Miljöstrategiskt program. För invånare, företag och Gävle kommunkoncern Miljöstrategiskt program För invånare, företag och Gävle kommunkoncern Miljöstrategiskt program För invånare, företag och Gävle kommunkoncern Foto: Albin Bogren/BARINGO och Maria Lind Illustration: Johan

Läs mer

Handlingsplan för ökad insamling av matavfall i Stockholm stad för biologisk behandling

Handlingsplan för ökad insamling av matavfall i Stockholm stad för biologisk behandling IDROTTSFÖRVALTNINGEN DRIFTAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-02-21 IDN 2013-03-19 Handläggare: Elvy Löfvenberg Telefon: 508 26 746 Till idrottsnämnden Handlingsplan för ökad insamling av matavfall i Stockholm

Läs mer

Utdrag ur AFFÄRSPLAN 2016 Doknr: LOC rev Sida 1 (6) Kvalitetsmål 2016

Utdrag ur AFFÄRSPLAN 2016 Doknr: LOC rev Sida 1 (6) Kvalitetsmål 2016 Sida 1 (6) Kvalitetsmål 2016 Kvalitetsaspekter som är det som har störst påverkan på upplevd kvalitet i det vi levererar till kund har identifierats i områden för mätning av nöjd-kund-index, projektmätning,

Läs mer

BILAGA 7 - MILJÖBEDÖMNING

BILAGA 7 - MILJÖBEDÖMNING Miljöbedömning av gemensam avfallsplan för Karlshamns, Sölvesborgs och Olofströms kommuner En ny avfallsplan för kommunerna Karlshamn, Olofström och Sölvesborg för perioden 2018 2025 är under framtagning.

Läs mer

Långsiktigt klimatarbete i Göteborg. Michael Törnqvist, miljö- och klimatnämnden

Långsiktigt klimatarbete i Göteborg. Michael Törnqvist, miljö- och klimatnämnden Långsiktigt klimatarbete i Göteborg Michael Törnqvist, miljö- och klimatnämnden Göteborgs Stads arbete för att nå de lokala miljömålen Michael Törnqvist, miljö- och klimatnämnden Göteborgs miljömålsarbete

Läs mer

Reviderade riktlinjer för medföljare vid semesterresa

Reviderade riktlinjer för medföljare vid semesterresa Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Sida 1 (5) 2016-08-30 Handläggare Josefin Lokvist Telefon: 08-508 12 197 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2016-09-22 Reviderade riktlinjer för medföljare

Läs mer

Färdplan för ett Stockholm för alla en rapport från kommissionen för ett socialt hållbart Stockholm

Färdplan för ett Stockholm för alla en rapport från kommissionen för ett socialt hållbart Stockholm Kungsholmens stadsdelsförvaltning Äldreomsorgsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-10-29 Handläggare Thérèse Salomon Telefon: 076-120 80 79 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2018-11-22 Färdplan

Läs mer

Temagruppernas ansvarsområde

Temagruppernas ansvarsområde Temagruppernas ansvarsområde För att förtydliga respektive temagrupps ansvarsområde har jag använt de utvidgade preciseringarna från miljömålssystemet som regeringen presenterade under 2011. na utgör en

Läs mer

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Tjänsteutlåtande Dnr 1.6.1-6148/2016 Sida 1 (7) 2016-08-31 Handläggare Somia Frej Telefon: 08-508 33 027 Till Utbildningsnämnden 2016-09-22

Läs mer

Revidering av indikatorer i miljöprogrammet

Revidering av indikatorer i miljöprogrammet 2017-10-03 Reviderad 2017-11-27 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2017/1066 Kommunstyrelsen Revidering av indikatorer i miljöprogrammet Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar miljömålskommitténs föreslagna

Läs mer

Förslag till program mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck

Förslag till program mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck Östermalms stadsdelsförvaltning Socialtjänstavdelningen Dnr 2016-512-1.5.1. Sida 1 (5) 2016-10-01 Handläggare Anne Menes Telefon: 08 508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2016-11-24 Förslag till program

Läs mer

Bo och arbeta i Norra Djurgårdsstaden

Bo och arbeta i Norra Djurgårdsstaden Stockholm växer Bo och arbeta i Norra Djurgårdsstaden stockholm.se/norradjurgardsstaden The Capital of Scandinavia ATT BO OCH ARBETA I NORRA DJURGÅRDSSTADEN Stadsutvecklingsprojektet Norra Djurgårdsstaden

Läs mer

Utställningsförslag till ny översiktsplan för Stockholm

Utställningsförslag till ny översiktsplan för Stockholm Enskede- Årsta- Vantör stadsdelsförvaltning Lokal och stadsmiljö Tjänsteutlåtande Dnr 1.5.3.-437/2017 Sida 1 (5) 2017-08-16 Handläggare Eskil Swerkersson Telefon: 08-50814020 Till Enskede-Årsta-Vantörs

Läs mer

Trollhättan & miljön

Trollhättan & miljön Trollhättan & miljön Prognosen för att nå miljömålen i Västra Götalands län till år 2020 Begränsad klimatpåverkan Frisk luft Bara naturlig försurning Giftfri miljö Skyddande ozonskikt Säker strålmiljö

Läs mer

Inriktningsbeslut om att ingå finansiell samordning i Stockholm (inrättande av samordningsförbund)

Inriktningsbeslut om att ingå finansiell samordning i Stockholm (inrättande av samordningsförbund) Skarpnäcks stadsdelförvaltning Avdelningen för individ- och familjeomsorg Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-02-23 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 15024 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2015-03-26

Läs mer

Fastighetskontoret Utvecklingsavdelningen

Fastighetskontoret Utvecklingsavdelningen Sida 1 (8) Innehåll INLEDNING... 2 FORUMETS ROLL... 2 HANDLINGSPLANEN OCH DESS FEM DELMÅL... 2 HANDLINGSPLAN... 3 1. MINIMERING AV RESURSANVÄNDNING OCH MILJÖPÅVERKAN... 3 2. MINIMERA BYGGNADERNAS ENERGIBEHOV...

Läs mer

MILJÖFÖRUTSÄTTNINGAR FÖR MARKANVISNINGSTÄVLING I ÄLTA CENTRUM

MILJÖFÖRUTSÄTTNINGAR FÖR MARKANVISNINGSTÄVLING I ÄLTA CENTRUM MILJÖFÖRUTSÄTTNINGAR FÖR MARKANVISNINGSTÄVLING I ÄLTA CENTRUM Bilaga 4 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Uppföljning... 3 3 Grönytefaktor... 3 4 Lokala miljömål- förutsättningar för markanvisning.

Läs mer

Klimat- och miljöpolitiskt program. Handikapprådet

Klimat- och miljöpolitiskt program. Handikapprådet Klimat- och miljöpolitiskt program Handikapprådet 2017-01-31 Uppdraget Samlande och övergripande program Underlag i verksamhetsplanering och budget- och investeringsprojekt. Tydliggöra ansvaret för kommunens

Läs mer

Svar på remiss om ökad insamling av matavfall i Stockholms stad

Svar på remiss om ökad insamling av matavfall i Stockholms stad SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING STRATEGISKA STABEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2013-02-07 Handläggare: Susanne Kurtson Telefon: 08-508 03 379 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Svar på remiss om ökad

Läs mer

Klimat och ekonomi. Bruttoregionalprodukt, Stockholms län Befolkning CO2- Utsläpp 100

Klimat och ekonomi. Bruttoregionalprodukt, Stockholms län Befolkning CO2- Utsläpp 100 Klimat och ekonomi 300 250 200 150 Bruttoregionalprodukt, Stockholms län Befolkning CO2- Utsläpp 100 50 0 1 Traffic work Emissions Traffic work and emissions Ett klimatsmart Stockholm Charlotta Hedvik,

Läs mer

Beslut 1. Förvaltningens tjänsteutlåtande åberopas som yttrande till Kommunstyrelsen

Beslut 1. Förvaltningens tjänsteutlåtande åberopas som yttrande till Kommunstyrelsen Sida 31 15 Stockholms miljöprogram 2016-2019 svar till kommunstyrelsen Beslut 1. Förvaltningens tjänsteutlåtande åberopas som yttrande till Kommunstyrelsen 2. Nämnden ger förvaltningen i uppdrag att utarbeta

Läs mer

Nytt program för upphandling och inköp. Stefan Nordin stadsledningskontoret

Nytt program för upphandling och inköp. Stefan Nordin stadsledningskontoret Nytt program för upphandling och inköp Stefan Nordin stadsledningskontoret The Capital of Scandinavia Nytt program för upphandling och inköp Program ersätter policy i enlighet med staden intention att

Läs mer

Demokratiutveckling på Södermalm

Demokratiutveckling på Södermalm Södermalms stadsdelsförvaltning Staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-05-25 Handläggare Lotte Lindgren Telefon: 08 508 12 030 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2015-06-11 Demokratiutveckling på Södermalm

Läs mer

Angående förslag till färdplan för ett fossilbränslefritt Stockholm 2050 Remissvar

Angående förslag till färdplan för ett fossilbränslefritt Stockholm 2050 Remissvar Dnr Sida 1 (5) 2013-08-08 Handläggare Daniel Edenborgh 08-508 270 91 daniel.edenborgh@stockholm.se Till Fastighetsnämnden 2013-08-27 Förslag till beslut Fastighetsnämnden beslutar att till kommunstyrelsens

Läs mer

Remissyttrande plan för säkra och trygga skolvägar i Stockholms stad

Remissyttrande plan för säkra och trygga skolvägar i Stockholms stad Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för Samhällsplanering Sida 1 (6) 2015-11-03 Handläggare David Eriksson Telefon: 08-508 22 053 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2015-11-26

Läs mer