Verksamhetsplan för Helalivet Omsorg AB 2013

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsplan för Helalivet Omsorg AB 2013"

Transkript

1 Verksamhetsplan för Helalivet Omsorg AB 2013 Inledning På uppdrag av Bromma stadsdelsförvaltning driver Helalivet Omsorg sedan Bromma dagliga verksamhet och Gruppbostäder öst på entreprenad. Avtalet gäller till t.o.m med möjlighet till förlängning 2+2 år. Utöver de mål vi åtar oss för 2013, kommer vi även att arbeta med andra verksamhetsspecifika mål. Vi kommer att fortsätta att utveckla genomförandeplaner för alla på individanpassad lättläst. Vi kommer skapa forum mellan våra verksamheter för att öka samarbete och förståelse. Under 2013 kommer vi även att arbeta vidare med dokumentet förberedelser inför varje enskild insats som vi skapade under Dokumentet syftar till att skapa trygghet och underlätta för personerna i våra verksamheter att kunna påverka sin insats. I syfte att förbättra och utveckla verksamheten har vi ombudsrepresentanter på varje enhet. För närvarande finns det sju ombudsgrupper: läs, brandskydd, kultur och fritid, kost och hälsa, miljö, kompetens samt hjälpmedel. Det finns en representant från varje ombudsgrupp på varje enhet. Våra verksamheter präglas av ett tydligt fokus för den enskilde. För att ta reda på vad personerna i vår verksamhet tycker är viktigt för att trivas, må bra och utvecklas genomför vi fokusgrupper på varje verksamhet. Fokusgruppens resultat utgör grunden för verksamhetens kvalitetsgaranti. Varje år genomförs en kvalitetsundersökning med frågeställningar utifrån bl.a. kvalitetsgarantin. Kvalitetsundersökningen utvärderas och vid behov upprättas en handlingsplan för att förbättra kvalitén på verksamheten. Vi belyser vår synpunkt- och klagomålshantering som ett viktigt verktyg och en viktig del av vår kvalitetsutveckling. Om vi inte vet var vi brister kan vi heller inte bli bättre. Samverkan och dialog med anhöriga och gode män är en annan hörnsten i vårt förbättringsarbete. Ett gott samarbete med den enskilde och/eller dess företrädare ligger som grund för det arbete vi utför. Under 2013 kommer vi att utveckla vår hemsida med teckenspråksfilmer. Då hemsidan riktar sig till målgruppen är den tillgänglig på lättläst.

2 Företagets värdegrund Alla människor har lika värde. Vi uppmärksammar människors kunskaper, förmågor och erfarenheter. Vi bemöter varje människa som en unik individ med respekt för hans eller hennes rätt till självbestämmande och integritet. Verksamheten leds och utvecklas utifrån ett tydligt och förankrat kvalitets arbete. Styrning och ledning sker mot önskade effekter för personer i vår verksamhet. Med engagemang och empati förstår och sätter vi oss in i den enskildes unika behov. Våra mål Livskvalitén ska utgå från personens egen upplevelse, vilja och värderingar. Alla ska ha möjlighet att leva ett liv som alla andra under trygga och individuellt anpassade former. Personens egna förmågor, önskemål och synpunkter ska uppmärksammas och tillvaratas så att den enskildes självkänsla stärks.

3 Verksamhetspresentation Bromma dagliga verksamhet består av tre enheter och erbjuder sysselsättning till personer med funktionsnedsättning utifrån LSS 9. Vi samarbetar mellan våra verksamheter vilket innebär att varje individ kan få arbeta med olika uppgifter på flera av våra verksamheter om man önskar. Gruppbostäder Öst består av fyra enheter. Gruppbostäderna ger stöd och service till personer med funktionsnedsättning utifrån LSS 9. Samtliga lägenheter i gruppbostaden är fullvärdiga och moderna. Stödet och servicen är individuellt anpassad utifrån den enskildes behov och önskemål. Stor vikt läggs vid delaktighet, trygghet samt social samvaro och gemenskap. Vår gemensamma värdegrund ligger till grund för vårt agerande och den enskildes önskemål styr insatsens utformning. Samordnarna inom våra verksamheter arbetar som pedagogiska förebilder och ledare i sitt arbete. Samtal kring pedagogiskt ledarskap förs och följs upp kontinuerligt. 1. Abrahamsbergs dagliga verksamhet Abrahamsbergs dagliga verksamhet har tre huvudsakliga inriktningar, skapande verksamhet, media och kommunikation samt balans och harmoni, vilken är anpassad för de personer som har behov av ett lugnare tempo och miljö. Det finns även tillgång till sinnesstimulering samt taktil massage, verksamheten har två legitimerade taktilmassörer. Verksamheten arbetar också med postutdelning och individuellt samhällsintegrerade arbetsuppgifter. På verksamheten finns det två hantverksapedagoger, en bild och media pedagog samt en arbetsterapeut. Verksamheten har även tillgång till en arbetskonsulent. 2. Arkitekten Arkitekten vänder sig främst till personer med lindrigt kognitiva funktionsnedsättningar som vill jobba i en trygg och stimulerande miljö och/eller vill ha en arbetsplatspraktik. På Arkitekten har man möjlighet att förbereda vissa färdigheter innan man tar ett steg ut på arbetsplatspraktik. Arkitekten har en cateringverksamhet och en skapande verksamhet där man tillverkar egendesignade hantverk för försäljning i den egna butiken. Inom Arkitekten finns det även utrymme för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar att få arbetslivserfarenhet och möjlighet att integreras på ordinarie arbetsmarknad. Individen träffar en arbetskonsulent som kartlägger förutsättningar, behov och önskemål. Tillsammans arbetar man sedan fram en plan för praktik på ett företag. Målet för varje insats för den som önskar är ett lönebidragsarbete. 3. Tranebergs dagliga verksamhet Tranebergs dagliga verksamhet är en teckenspråkig verksamhet som vänder sig till personer som är i behov av en teckenspråkig miljö. Tranebergs dagliga verksamhet driver en secondhand butik där man även säljer egentillverkade produkter.

4 Här jobbar man även med hämtning och lämning av post samt andra samhällsintegrerade arbetsuppgifter. På verksamheten finns en hantverkspedagog. Verksamheten har även tillgång till en arbetskonsulent. Gruppbostäder Öst består av fyra enheter. Gruppbostäderna ger stöd och service till personer med funktionsnedsättning utifrån LSS 9. Samtliga lägenheter i gruppbostaden är fullvärdiga och moderna. Stödet och servicen är individuellt anpassad utifrån den enskildes behov och önskemål. Stor vikt läggs vid delaktighet, trygghet samt social samvaro och gemenskap. 1. Prästgårdens gruppbostad Prästgårdens gruppbostad är ett fristående hus där det bor sex personer med måttliggrav utvecklingsstörning, flertalet med fysiska funktionshinder i egna lägenheter. Gruppbostaden är specialutformad med hjälpmedel och teknik och har vaken nattpersonal. På gruppbostaden finns 2 legitimerade taktilmassörer. 2. Nyängens gruppbostad Nyängens gruppbostad riktar sig till personer med funktionsnedsättning som har behov av en teckenspråkig miljö. Boendet bedrivs i ett fristående hus där det bor sex personer i egna lägenheter, man ger även stöd till tre personer boende i ytterlägenhet. De boende har lindrig-måttlig utvecklingsstörning med döv-, hörsel-och tal skador. Samtliga, personal och de boende, använder sig av teckenspråk. Verksamheten har sovande jourpersonal. 3. Ibsengatans gruppbostad Ibsengatans gruppbostad inryms i ett hyreshus där det bor sex personer med lindrigmåttlig utvecklingsstörning i egna lägenheter. Fem av lägenheterna är placerade på samma plan som baslägenheten, en lägenhet är placerad våningen ovanför. Verksamheten har sovande jourpersonal. 4. Kvarnvikens gruppbostad Kvarnvikens gruppbostad inryms i ett hyreshus där det bor sex personer med lindriggrav utvecklingsstörning, varav några med fysiska funktionshinder, i egna lägenheter. Fem av lägenheterna är placerade på samma plan som baslägenheten, en lägenhet är placerad våningen ovanför. Verksamheten har sovande jourpersonal.

5 Åtagande Personerna i våra verksamheter är nöjda med sin dagliga verksamhet och med sitt boende. Det är den enskildes upplevelse av att vara nöjd som vi fäster avseende vid. Som grund för vår kvalitetsgaranti ligger önskemål och åsikter från den enskilde som kommit till uttryck i en fokusgrupp. Utifrån önskemål kring vad som är viktigt för individen för att han/hon ska trivas med sin dagliga verksamhet och med sitt boende har sedan kvalitetsgarantin utformats. Kvalitetsgarantin följs upp genom en kvalitetsundersökning för den enskilde samt genom att medarbetarna skattar sig själva gentemot kvalitetsgarantin. Parallellt genomförs en extern kvalitetsundersökning som riktar sig till gode män och anhöriga. Vårt kvalitetsarbete på enheterna präglas därför av ett tydligt fokus på den enskilde. Det största och tydligast mätbara måttet på nöjdhet finns i kvalitetsundersökningen, som stämmer av att det den enskilde önskar för att trivas på sin dagliga verksamhet och med sitt boende också är det som det läggs fokus på. Även andra uppföljningar och enkäter ger oss mätbara indikatorer på om den enskilde upplever att han/hon är nöjd med sin insats. Exempel på övriga uppföljningar och enkäter är den dagliga verksamhetens arbetsplatsmöten samt boendes motsvarande forum, boendemöten. Genomförandeplan på lättläst och enheternas förslagslådor är ytterligare exempel. Indikator: 95 % av personerna i våra verksamheter uppger i kvalitetsundersökningen att de är nöjda med sin dagliga verksamhet och sitt boende. Åtagande Personerna i våra verksamheter är delaktiga och ges inflytande. Våra verksamheter har ett tydligt fokus för den enskilde. Det är deras önskemål och åsikter som ligger till grund för vår kvalitet. På våra gruppbostäder genomförs boendemöten en gång i månaden, där de boende själva håller i mötet och för protokoll. Andra forum såsom arbetsplatsmöten, verkstadsklubb, klagomålshantering och förslagslåda inbjuder till och uppmuntrar delaktighet. Vi för kontinuerliga samtal på verksamheterna kring vad det innebär att arbeta som pedagogiskt förebild som en metod att öka möjligheten för individen att påverka och vara delaktig. En pedagogisk förebild i våra verksamheter är någon som skapar förutsättningar för den enskilde. För det behövs att medarbetaren har en helhetssyn av den enskilde, har den kunskap som behövs samt tar ansvar för insatsen utförande. Kan vi göra detta så leder det till kvalitet och personlig utveckling för den enskilde. När vi har nått så långt så kan vi se självständighet, trygghet och delaktighet för personen. Sammantaget ger detta individerna en möjlighet att påverka och vara delaktig vilket i sin tur gör det möjligt för livskvalitet enligt egna villkor.

6 För att vidare möjliggöra delaktighet krävs att den information som når mottagaren är tillgänglig och förståbar. Den information som finns i arbetstagerens/boendens miljö och den information som riktar sig direkt till individen ska därför vara tillgänglig, på lättläst och individuellt anpassad. Om vi inte förstår kan vi inte heller vara delaktiga. Om vi inte förstår har vi inte heller möjlighet att leva ett liv som alla andra Aktivitet Kontinuerlig uppföljning och samtal kring innebörd av att vara en pedagogisk förebild i våra verksamheter. Läsombuden kommer under 2013 arbeta fram en instruktion för vad som är viktigt att tänka på, hur man ska tänka när man ska framföra skriftlig information till personerna i våra verksamheter. En bildbank kommer att läggas upp på intranätet och en mapp kommer att skapas under 2013 där dessa instruktioner ska gå att finna. Indikator 91 % av personerna i våra verksamheter uppger i kvalitetsundersökningen att de är delaktiga i insatsens utformande. Åtagande Personerna i våra verksamheter känner trygghet och blir värdigt bemötta Våra medarbetare har ett stort ansvar när det gäller ett värdigt bemötande av personerna i våra verksamheter. Fundamentalt är att samtliga personer bemöts på ett likvärdigt sätt. Personerna i våra verksamheter ska känna förtroende och tillit till medarbetarna tillika sin stödperson likaså ska den boendes/arbetstagarens anhöriga och eller godeman. Det är den enskildes upplevelser av att vara värdigt bemött som är vägledande i hur vi ska bemöta. Om individen inte känner sig trygg med personen de möter (medarbetare) kan inte heller insatsen utföras tillfredsställande. Därför arbetar vi med företagets värdegrund i botten samt för kontinuerliga diskussioner vad det innebär att vara en pedagogisk förebild i arbetet. Ett värdigt bemötande innefattar ytterligare att samverka med boende/arbetstagare och anhöriga/godeman i de fall det finns. Det innebär att lyssna och bekräfta vad personen vill ha sagt, att eventuellt åtgärda, samt återkoppla till berörd person, samordnare och personalgruppen. Ett värdigt bemötande innebär vidare att stärka personens tilltro till sina egna resurser och ska bygga på respekt för dennes vilja. Olika forum så som boendemöten, APM, verkstadsklubb, klagomålshantering och förslagslåda inbjuder till delaktighet För att möjliggöra att den enskildes upplevelse av trygghet och tillit tillgodoses krävs det alltså att medarbetarna förfogar över en kunskap om det bemötande och förhållningssätt som är riktigt för att nå dit. Det innebär vidare att visa förståelse och uppskattning genom engagemang och intresse för den enskilde och att den enskilde får utvecklas och stärka sin självkänsla under trygga former i sin egen takt.

7 Därför är det den enskildes värderingar och önskemål som ligger till grund för planering och genomförande av insatsen. Aktivitet För att säkerställa trygghet och värdigt bemötande för varje enskild individ kommer vi att förbättra och utveckla vårt kartläggningsmaterial och i syfte att förbättra och utveckla de pärmar som redan finns; Min pärm och Mitt behov av ditt stöd arbeta fram exempelmallar. Målet med pärmarna är Exempelpärmarna kommer att finnas i tre utföranden med tillhörande instruktioner; på lättläst med pictogrambilder med ritade tecken Dessa kommer sedan att kompletteras och anpassas individuellt utifrån varje persons behov. Personernas unika livsberättelse är alltid en utgångspunkt som ger oss en helhetssyn och talar om den enskildes individuella behov. Vi kommer i de fall det finns möjlighet att använda livsberättelser som ett komplement till helhetsbilden av personen och även utveckla mallar som stöd i upprättandet. Indikatorer: 95 % av personerna i våra verksamheter ska i sin kvalitetsundersökning uppge att de känner sig trygga i våra verksamheter. Åtagande Medarbetarna kompetensutvecklas. Under 2012 har vi påbörjat grundläggande teckenkommunikation, tecken som stöd i arbetet. Vi har nått målet med att 20 % skall ha grundkompetens. Vi har som mål att stärka den kompetensen samt att en vidare utbildningsinsats ska komma att inkludera flera. Aktivitet Under 2013 kommer vi fortsätta att bredda kunskaper och färdigheter i teckenkommunikation. Då det finns bred kompetens inom företaget kommer vi att satsa på att utbilda medarbetarna internt. För att möjliggöra för den enskilde att lära sig mer, vara mer självständiga samt för att skapa tydlighet och trygghet kommer vi under 2013 nyckelutbilda några medarbetare i TEACCH-metoden, tydliggörande pedagogik. Personer som kan handleda medarbetare på samtliga verksamheter, medarbetarna kommer i sin tur ansvara för att lära sina kollegor med en ringar på vattnet effekt.

8 Indikator 30 % av våra medarbetare skall ha grundkompetens i teckenkommunikation 20 % av våra medarbetare skall ha en grundutbildning i TEACCH-metoden Åtagande Miljö För att säkerställa enheternas miljöarbete finns det miljöombud på varje enhet. Miljöombuden säkrar miljöarbetet genom att informera ny personal om befintligt miljöarbete, miljöpolicy samt miljöhandbok inkluderat. I deras uppdrag ligger också att tillsammans med personal och den enskilde öka kunskapen om möjligheten att påverkar miljön positivt samt vad hur man kan göra för att minska miljöförstöringen. Vår miljöhandbok finns tillgänglig på lättläst och all källsortering är skyltat med bilder och tillhörande instruktioner om källsortering finns på lättläst. Verksamheten använder sig av en miljöcertifierad firma vid lokalvård som endast använder miljöcertifierade produkter. Vid inköp prioriteras ekologiska och miljövänliga produkter. Inköpen planeras och samordnas för att minska transporterna. Aktivitet För att öka medvetenheten kring miljöfrågor och förnyelsebar energi för personerna i våra verksamheter kommer miljöombuden under 2013 ta fram en mall över olika modeller av lågenergilampor för användning inom verksamheterna. Den kommer skrivas på lättläst så den enskilde kan vara delaktig. Under 2013 kommer vi succesivt att byta till uppladdningsbara batterier på verksamheterna.

Verksamhetsuppföljning av bostad med särskild service enligt 9 9 LSS och daglig verksamhet enligt 9 10 LSS

Verksamhetsuppföljning av bostad med särskild service enligt 9 9 LSS och daglig verksamhet enligt 9 10 LSS Bromma stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2015-11-18 Handläggare Suzanne Hartenberger Telefon: 08 508 06 125 Till Bromma stadsdelsnämnd särskild service enligt 9 9 LSS och daglig verksamhet

Läs mer

Brukarundersökning Bostad med särskild service LSS

Brukarundersökning Bostad med särskild service LSS Brukarundersökning Bostad med särskild service LSS 2017-02-09 KS2017.0497 U N D E R R U B R I K Brukarundersökning Finspångs 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33 E-post: @finspang.se Webbplats:

Läs mer

Kvalitetskrav. i bostad med särskild service för vuxna enligt LSS exklusive annan särskilt anpassad bostad i Varbergs kommun

Kvalitetskrav. i bostad med särskild service för vuxna enligt LSS exklusive annan särskilt anpassad bostad i Varbergs kommun Kvalitetskrav i bostad med särskild service för vuxna enligt LSS exklusive annan särskilt anpassad bostad i Varbergs kommun RIKTLINJER Följande kvalitetskrav för bostäder med särskild service för vuxna

Läs mer

Verksamhetsplan 2012 Önneröd Sands gruppbostad

Verksamhetsplan 2012 Önneröd Sands gruppbostad Verksamhetsplan 2012 Önneröd Sands gruppbostad Verksamhetsplan för Önneröd Sands gruppbostad 2012 Önneröd Sand är ett boende enligt LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Gruppbostaden

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning

Verksamhetsbeskrivning Verksamhetsbeskrivning Albert Engströmsgatan 33 Kontaktuppgifter Besöksadress: Albert Engströmsgatan 33 754 30 Uppsala Telefon: 018 727 56 70 www.sober.uppsala.se vardochomsorg.uppsala.se www.uppsala.se

Läs mer

Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun

Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun RIKTLINJER Följande kvalitetskrav för daglig verksamhet enligt lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade (LSS) och för

Läs mer

UPPDRAG OCH YRKESROLL DAGLIG VERKSAMHET

UPPDRAG OCH YRKESROLL DAGLIG VERKSAMHET UPPDRAG & YRKESROLL UPPDRAG OCH YRKESROLL DAGLIG VERKSAMHET Läsanvisning och bakgrund Uppdrag och yrkesroll - daglig verksamhet är en beskrivning av vad det innebär att arbeta med stöd och service till

Läs mer

UPPDRAG OCH YRKESROLL BOENDE

UPPDRAG OCH YRKESROLL BOENDE UPPDRAG & YRKESROLL UPPDRAG OCH YRKESROLL BOENDE Läsanvisning och bakgrund Uppdrag och yrkesroll - boende är en beskrivning av vad det innebär att arbeta med stöd och service till personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Värdegrund SHG. Grundvärden, vision, handlingsprinciper. Fastställd 2013-11-20 Ver.2 reviderad 140107

Värdegrund SHG. Grundvärden, vision, handlingsprinciper. Fastställd 2013-11-20 Ver.2 reviderad 140107 Värdegrund SHG Grundvärden, vision, handlingsprinciper Fastställd 2013-11-20 Ver.2 reviderad 140107 Innehåll VÄRDEGRUNDEN SHG... 2 GRUNDVÄRDEN... 2 Respekt... 2 Värdighet... 3 Välbefinnande... 3 Bemötande...

Läs mer

Den nationella värdegrunden för äldreomsorg Den lokala värdighetsgarantin för äldreomsorgen i Huddinge. Erika Svärdh, kommunikationschef, SÄF

Den nationella värdegrunden för äldreomsorg Den lokala värdighetsgarantin för äldreomsorgen i Huddinge. Erika Svärdh, kommunikationschef, SÄF Den nationella värdegrunden för äldreomsorg Den lokala värdighetsgarantin för äldreomsorgen i Huddinge Erika Svärdh, kommunikationschef, SÄF Nationell värdegrund i socialtjänstlagen Den 1 januari 2011

Läs mer

Riktlinjer för anhörigstöd inom Diarienr. socialnämndens ansvarsområde

Riktlinjer för anhörigstöd inom Diarienr. socialnämndens ansvarsområde Riktlinjer för anhörigstöd inom socialnämndens ansvarsområde Dokumentets namn Riktlinjer för anhörigstöd inom Diarienr socialnämndens ansvarsområde Dokumenttyp Riktlinje Fastställd av Socialnämnden Datum

Läs mer

Plan för Funktionsstöd

Plan för Funktionsstöd Plan för Funktionsstöd 2015-2019 Antagen av Socialnämnden 150224 Reviderad 151215, 161220, 171219 1 Page 1 of 10 Förord Du håller i Askersunds kommuns första Plan för Funktionsstöd. Den är en viktig grundkälla

Läs mer

Plan för Funktionsstöd

Plan för Funktionsstöd Plan för Funktionsstöd 2015-2019 Antagen av Socialnämnden 150224 Reviderad 151215, 161220,171219. 181102 Page 1 of 8 Förord Du håller i Askersunds kommuns första Plan för Funktionsstöd. Den kommer att

Läs mer

Verksamhetsplan 2012 Orrekullens gruppbostad

Verksamhetsplan 2012 Orrekullens gruppbostad Verksamhetsplan 2012 Orrekullens gruppbostad Orrekullens gruppbostads Verksamhetsplan 2012 Orrekullen är ett särskilt boende enligt LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Gruppbostaden

Läs mer

Handen på hjärtat självbestämmande, delaktighet och inflytande. Bara ord, eller?

Handen på hjärtat självbestämmande, delaktighet och inflytande. Bara ord, eller? Handen på hjärtat självbestämmande, delaktighet och inflytande. Bara ord, eller? Handen på hjärtat Kan metoden reflekterande samtal medverka till en högre grad av brukarnas upplevelse av självbestämmande,

Läs mer

Älvsjö gruppbostäder, servicebostad och daglig verksamhet

Älvsjö gruppbostäder, servicebostad och daglig verksamhet K V A L I T E T S G A R A N T I Sid 1 (5) Älvsjö gruppbostäder, servicebostad och daglig verksamhet Ett värdigt liv med uppmuntran och stöd Älvsjö gruppbostäder, servicebostad och daglig verksamhet sätter

Läs mer

Verksamhetsplan för Bryggarens hemtjänstområde

Verksamhetsplan för Bryggarens hemtjänstområde Verksamhetsplan2009-2011 för Bryggarens hemtjänstområde Reviderad 20110104 Till grund för enhetens verksamhet är Förvaltningen för omsorg och hälsas verksamhetsplan 2009-2011 Vision Vi är till för att

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning

Verksamhetsbeskrivning Verksamhetsbeskrivning Fyrislundsgatan 62 plan 1, 4 och 5 Kontaktuppgifter Besöksadress: Fyrislundsgatan 62 Telefon: 018-727 69 45 vardochomsorg.uppsala.se www.sober.uppsala.se www.uppsala.se Sida 2 av

Läs mer

Sammanställning av kompetensinventering för delprojekt. Rätt stöd till personer som åldras

Sammanställning av kompetensinventering för delprojekt. Rätt stöd till personer som åldras Sammanställning av kompetensinventering för delprojekt Rätt stöd till personer som åldras Innehåll 1. Om kompetensinventeringen i delprojektet... 3 2. Grundläggande kompetensutvecklingsbehov... 3 Kontakt

Läs mer

Landskrona stad. Delaktighetsmodellen Rapport efter brukarundersökning

Landskrona stad. Delaktighetsmodellen Rapport efter brukarundersökning Landskrona stad Delaktighetsmodellen Rapport efter brukarundersökning 2013-2014 KARLSSON CECILIA - OMS September 2015 INNEHÅLL SIDA 1. BAKGRUND 2 2. SYFTE 5 3. METOD 5 4. RESULTAT 6 5. SLUTSATS 8 1 1.

Läs mer

Personlig assistans TILLSAMMANS FÖR ATT FRÄMJA HÄLSA OCH INFLYTANDE I VARJE MÖTE. jonkoping.se

Personlig assistans TILLSAMMANS FÖR ATT FRÄMJA HÄLSA OCH INFLYTANDE I VARJE MÖTE. jonkoping.se Personlig assistans TILLSAMMANS FÖR ATT FRÄMJA HÄLSA OCH INFLYTANDE I VARJE MÖTE jonkoping.se I område personlig assistans i Jönköpings kommun arbetar vi tillsammans med dig för att främja hälsa och inflytande

Läs mer

för Rens förskolor Bollnäs kommun

för Rens förskolor Bollnäs kommun för Bollnäs kommun 2015-08-01 1 Helhetssyn synen på barns utveckling och lärande Återkommande diskuterar och reflekterar kring vad en helhetssyn på barns utveckling och lärande, utifrån läroplanen, innebär

Läs mer

Välkommen till Huddinge kommuns egenregi ditt trygga val

Välkommen till Huddinge kommuns egenregi ditt trygga val Välkommen till Huddinge kommuns egenregi ditt trygga val Daglig verksamhet Välkommen till Huddinge kommuns egenregi Vi är det kommunala alternativet som bedriver daglig verksamhet med en stor öppenhet

Läs mer

2014-11-04. Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete. Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45

2014-11-04. Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete. Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45 Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45 Gra storps kommuns riktlinjer fo r ha lsa, arbetsmiljo och rehabilitering Samverkansavtalet FAS 05 betonar

Läs mer

Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning

Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Bistånd enligt socialtjänstlagen (SoL) 4 kap 1 Fastställda av vård- och omsorgsnämnden 2015-05-13, 45, Dnr VON 2015/103 Innehållsförteckning

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN 1 Innehållsförteckning 1. FYRISGÅRDEN, MÖTESPLATSEN FÖR ALLA... 3 1.1 VERKSAMHETSIDÉ... 3 1.2 LEDORD... 3 1.3 FYRISGÅRDENS ÖVERGRIPANDE MÅL ENLIGT STADGARNA

Läs mer

Målbild för Hökåsenskolans fritidshemsverksamhet 2016/2017

Målbild för Hökåsenskolans fritidshemsverksamhet 2016/2017 Målbild för Hökåsenskolans fritidshemsverksamhet 2016/2017 Ansvarig: Ann Hammarström, rektor Hökåsenskolan Uppdaterad 2016-06-28 Må l fö r fritidshemsverksåmheten på Hö kå senskölån 2016/2017 Vad är entreprenöriellt

Läs mer

Mål- och handlingsplan. LSS Svalövs kommun

Mål- och handlingsplan. LSS Svalövs kommun Mål- och handlingsplan LSS Svalövs kommun 2016-2017 INLEDNING I denna skrift kan du läsa om målen för LSS i Svalövs kommun mellan åren 2016 och 2017. Du kan också läsa om hur vi ska arbeta för att nå målen.

Läs mer

Nöjdhet hos brukare med Arvika kommun som assistentanordnare 1. Jag som fyller i enkäten är:

Nöjdhet hos brukare med Arvika kommun som assistentanordnare 1. Jag som fyller i enkäten är: Nöjdhet hos brukare med Arvika kommun som assistentanordnare 1. Jag som fyller i enkäten är: 2. Jag kan bestämma hur jag vill bli hjälpt 3. Personalen kommer på överenskommen tid 4. Jag får information

Läs mer

VÄRDEGRUND. Äldreomsorgen, Vadstena Kommun. SOCIALFÖRVALTNINGEN Antagen av socialnämnden den 16 oktober 2012, 116 Dnr 2012/165-730, 2012.

VÄRDEGRUND. Äldreomsorgen, Vadstena Kommun. SOCIALFÖRVALTNINGEN Antagen av socialnämnden den 16 oktober 2012, 116 Dnr 2012/165-730, 2012. VÄRDEGRUND Äldreomsorgen, Vadstena Kommun Antagen av socialnämnden den 16 oktober 2012, 116 Dnr 2012/165-730, 2012.1034 INNEHÅLL Bakgrund... 3 Nationellt... 3 Vadstena... 3 Värdegrund för vadstena kommuns

Läs mer

Likabehandlingsplan för Centrum förskoleområde. En trygg förskola för alla! Vårt gemensamma ansvar!

Likabehandlingsplan för Centrum förskoleområde. En trygg förskola för alla! Vårt gemensamma ansvar! Likabehandlingsplan för Centrum förskoleområde En trygg förskola för alla! Vårt gemensamma ansvar! Värdegrunden uttrycker det etiska förhållningssätt som skall prägla verksamheten. Omsorg och hänsyn till

Läs mer

Vad tycker du? dududu?

Vad tycker du? dududu? Vad tycker du? dududu? Landskrona stad Rapport från Brukarundersökning 2013-2014 Område funktionshinder Författare: Cecilia Karlsson 2014-06-19 INNEHÅLL SIDA INNEHÅLL 1 BAKGRUND 2 Brukarundersökning 2011-2012

Läs mer

VÅRD & OMSORG. Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten

VÅRD & OMSORG. Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten VÅRD & OMSORG Gäller perioden 2006-01-01 2008-12-31 enligt beslut i kommunfullmäktige 2005-12-18 153 1 Förord I denna plan för Vård & Omsorg redovisas

Läs mer

Uppföljning inom Omsorgen om personer med funktionsnedsättning gruppbostäderna i Vantör

Uppföljning inom Omsorgen om personer med funktionsnedsättning gruppbostäderna i Vantör Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Beställaravdelningen för äldreomsorg, funktionsnedsättning och socialpsykiatri Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-05-24 Handläggare Birgitta Eskils Pettersson Telefon:

Läs mer

Arbetsplan 2016/2017 för förskolorna:

Arbetsplan 2016/2017 för förskolorna: Arbetsplan 2016/2017 för förskolorna: Eklunda Ekängen Fåraherden Gåsapigan Höskullen Kryddgården I Ur och Skur Lergöken Stallbacken Äventyret Örebro kommun Förvaltningen förskola och skola Förskolorna

Läs mer

Norrmalms gruppbostäder (funktionshinder)

Norrmalms gruppbostäder (funktionshinder) K V A L I T E T S G A R A N T I Sid 1 (5) Norrmalms gruppbostäder (funktionshinder) Hyresgäster i Norrmalms grupp- och servicebostäder skall med stöd kunna leva ett liv som andra i samhället Hyresgästen

Läs mer

Brukarrevision. Norra Ågatan Centrum SDF 2017

Brukarrevision. Norra Ågatan Centrum SDF 2017 Brukarrevision Norra Ågatan Centrum SDF 2017 INLEDNING Detta är en rapport från brukarrevisionen. Brukarrevision är ett sätt att ta reda på vad de vi är till för tycker om verksamheten. Revisionen kan

Läs mer

Verksamhetsplan Sätraängens korttidshem

Verksamhetsplan Sätraängens korttidshem Verksamhetsplan Sätraängens korttidshem 2016 Innehållsförteckning Verksamhetsbeskrivning --------------------------------------- 3 Kvalitetsarbete ---------------------------------------------------- 3

Läs mer

Arbetsinriktad daglig verksamhet

Arbetsinriktad daglig verksamhet Arbetsinriktad daglig verksamhet Vilken yrkeskategori tillhör du som besvarar enkäten? Chef/ verksamhetsutvecklare 28 87,5 Arbetsterapeut/ arbetskonsulent 4 12,5 Jobbcoach/ aktivitetscoach 1 3,1 Omsorgspedagog/

Läs mer

Kurs: Specialpedagogik 1, 100p Bedömningsunderlag APL

Kurs: Specialpedagogik 1, 100p Bedömningsunderlag APL Kurs: Specialpedagogik 1, 100p Bedömningsunderlag APL Jan 2015 Vård och omsorgsprogrammet Bedömningsunderlag under APL Kurs: Specialpedagogik 1, SPCSPE01, 100 poäng Elev: Handledare: APL-plats: APL-tid:

Läs mer

Brukarundersökning 2010

Brukarundersökning 2010 Brukarundersökning 2010 Under 2010 har olika brukarundersökningar gjorts inom VoO för att mäta hur nöjda brukarna är och hur de grundläggande behoven uppfylls inom de olika verksamhetsområdena. Denna sammanställning

Läs mer

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER FÖR ÄLDREOMSORGEN I SVEDALA KOMMUN

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER FÖR ÄLDREOMSORGEN I SVEDALA KOMMUN LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER FÖR ÄLDREOMSORGEN I SVEDALA KOMMUN Alla människor har lika värde, alla har rätt att mötas med respekt, tydlighet, lyhördhet, hänsyn och acceptans för den man är. Den 1 januari

Läs mer

ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM

ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM Handläggare: Jacky Cohen TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2009-907-400 1 (7) 2009-11-30 BILAGA 2. MÅL - INDIKATORER - ARBETSSÄTT - AKTIVITETER... 2 1. NÄMNDMÅL:... 2 A. NORMER OCH VÄRDEN...

Läs mer

Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering

Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering Dokumenttyp: Policy Dokumentansvarig: Personalfunktionen Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2012-09-24, 145 DNR: KS000353/2010 Attraktiva och

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet vid avdelningen för social omsorg

Ledningssystem för kvalitet vid avdelningen för social omsorg HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SOCIAL OMSORG SID 1 (3) 2009-08-26 Ledningssystem för kvalitet vid avdelningen för social omsorg Inledning Av bestämmelserna i 3 kap. 3 SoL och

Läs mer

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER FÖR ÄLDREOMSORGEN I SVEDALA KOMMUN BILAGA 3

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER FÖR ÄLDREOMSORGEN I SVEDALA KOMMUN BILAGA 3 LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER FÖR ÄLDREOMSORGEN I SVEDALA KOMMUN BILAGA 3 Alla människor har lika värde, alla har rätt att mötas med respekt, tydlighet, lyhördhet, hänsyn och acceptans för den man är. Den

Läs mer

Kurs: Specialpedagogik 2, 100p Bedömningsunderlag APL

Kurs: Specialpedagogik 2, 100p Bedömningsunderlag APL Kurs: Specialpedagogik 2, 100p Bedömningsunderlag APL Jan 2015 Vård och omsorgsprogrammet Bedömningsunderlag under APL Kurs: Specialpedagogik 2, SPCSPE02, 100 poäng Elev: Handledare: APL-plats: APL-tid:

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2015-03-24 dnr KS/2014:166 Dokumentansvarig: Personalchef Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun som skapar utrymme för att både

Läs mer

Vad tycker du? Landskrona stad. Rapport från brukarundersökning 2011 Område funktionshinder

Vad tycker du? Landskrona stad. Rapport från brukarundersökning 2011 Område funktionshinder Vad tycker du? Landskrona stad Rapport från brukarundersökning 2011 Område funktionshinder Författare: Cecilia Karlsson Mars 2012 INNEHÅLL SIDA INNEHÅLL 1. SAMMANFATTNING 2. INLEDNING 3. BAKGRUND 3. FNs

Läs mer

Pedagogisk planering. Verksamhetsåret 2018/19. Förskolan Lyckan. Nattis

Pedagogisk planering. Verksamhetsåret 2018/19. Förskolan Lyckan. Nattis Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Lyckan Nattis 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

PLAN FÖR DEN KOMMUNALA HANDIKAPPOMSORGEN 2010-2015

PLAN FÖR DEN KOMMUNALA HANDIKAPPOMSORGEN 2010-2015 PLAN FÖR DEN KOMMUNALA HANDIKAPPOMSORGEN 2010-2015 Dnr 2009-KS0423/739 Antagen av kommunfullmäktige 25010-05-26, KF 49 VARJE MÄNNISKA ÄR UNIK Alla människor är lika i värde och rättigheter. Varje individ

Läs mer

Brukarrevision. Dirigentgatan Askim-Frölunda-Högsbo SDF 2014

Brukarrevision. Dirigentgatan Askim-Frölunda-Högsbo SDF 2014 Brukarrevision Dirigentgatan Askim-Frölunda-Högsbo SDF 2014 INLEDNING Syftet med brukarrevisionsarbetet är att söka finna nya och bättre sätt att ta reda på vad de vi är till för inom verksamhetsområdena

Läs mer

Kontakt. LSS Funktionsstöd Klostergatan 5B Linköping. leanlink.se/lss-funktionsstod

Kontakt. LSS Funktionsstöd Klostergatan 5B Linköping. leanlink.se/lss-funktionsstod Kontakt LSS Funktionsstöd Klostergatan 5B 581 81 Linköping lss@linkoping.se leanlink.se/lss-funktionsstod Linköpings kommun Leanlink LSS Funktionsstöd leanlink.se LSS Funktionsstöd Vår värdegrund Linköpings

Läs mer

Normer & värden.

Normer & värden. Normer & värden En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2015/2016 Familjedaghem Junibacken Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplansmål Förskolan ska sträva

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Du som medarbetare är viktig och gör skillnad genom ditt engagemang och mod att förändra i strävan att förbättra. 2 Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun

Läs mer

BESLUT. Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade,

BESLUT. Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, BESLUT 2013-11-06 Dnr 1(7) Akida Omsorg AB Skogsbacken 21 172 41 Sundbyberg Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, (LSS)

Läs mer

Verksamhetsplan Bäckebro korttidshem

Verksamhetsplan Bäckebro korttidshem Verksamhetsplan Bäckebro korttidshem 2017 1 Innehållsförteckning Verksamhetsbeskrivning --------------------------------------- 3 Kvalitetsarbete ---------------------------------------------------- 3

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2011 Gruppbostäder

Verksamhetsberättelse 2011 Gruppbostäder KUNGSHOLMENS STADSDELSNÄMND GRUPPBOSTÄDER TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 1.1-029-2012 SID 1 (6) 2012-02-16 Handläggare: Margareth Berglin Telefon: 08-50808642 Till Kungsholmens Stadsdelsnämnd Verksamhetsberättelse

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut Rapporten godkännes.

Förvaltningens förslag till beslut Rapporten godkännes. Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsförvaltning BESTÄLLARAVDELNINGEN FÖR ÄLDRE, FUNKTIONSNEDSATTA OC H SOCIALPSYKIATRI Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2013-05-21 Handläggare Birgitta Eskils Pettersson Telefon: 08-508

Läs mer

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans 1 Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans En översikt för att underlätta ditt val av vård och omsorg OP Assistans AB 556553-5910 Kvalitetsdeklaration avseende 2017 Att arbeta med kvalitet är en självklarhet

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning

Verksamhetsbeskrivning Verksamhetsbeskrivning Fyrislundsgatan 62 plan 4 och 5 Kontaktuppgifter Besöksadress: Fyrislundsgatan 62 Telefon: 018-727 69 45 vardochomsorg.uppsala.se www.sober.uppsala.se www.uppsala.se Sida 2 av 5

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016 för förskolorna:

Arbetsplan 2015/2016 för förskolorna: Arbetsplan 2015/2016 för förskolorna: Eklunda Ekängen Fåraherden Gåsapigan Höskullen Kryddgården I Ur och Skur Lergöken Stallbacken Äventyret Örebro kommun Skolområdet Ängen orebro.se Innehållsförteckning

Läs mer

Validand och valideringshandledare

Validand och valideringshandledare Validering av kurs: Specialpedagogik 1 (100p) Fördjupad kunskapskartläggning Validand och valideringshandledare Validand Mejladress Telefon Särskilda behov Valideringspedagog Mejladress Aktuella veckor

Läs mer

Pedagogisk planering. Verksamhetsåret 2017/18. Nattis. Förskolan Lyckan

Pedagogisk planering. Verksamhetsåret 2017/18. Nattis. Förskolan Lyckan Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2017/18 Nattis Förskolan Lyckan 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Förutsättningar sidan 4 Normer och

Läs mer

VÅR SYN PÅ LEDAR- OCH MEDARBETARSKAP. en gemensam värdegrund i Gotlands kommun

VÅR SYN PÅ LEDAR- OCH MEDARBETARSKAP. en gemensam värdegrund i Gotlands kommun Dokumentet har beslutats av kommunfullmäktige i mars 2003 på förslag av kommunledningsgruppen och efter samverkan med de fackliga organisationerna. VÅR SYN PÅ LEDAR- OCH MEDARBETARSKAP en gemensam värdegrund

Läs mer

Policy: Bostad och stöd i bostaden

Policy: Bostad och stöd i bostaden Riksförbundet FUB, för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning Policy: Bostad och stöd i bostaden Allmänna principer: Enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, ska den enskilde

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision. Boendestöd Norra Hisingen

Granskningsrapport. Brukarrevision. Boendestöd Norra Hisingen Granskningsrapport Brukarrevision Boendestöd Norra Hisingen 2014 . INLEDNING Om brukarrevision Detta är en rapport från brukarrevisionen. Brukarrevision är ett sätt att ta reda på vad de vi är till för

Läs mer

Omsorg om funktionshinder, utförare/katarinahuset

Omsorg om funktionshinder, utförare/katarinahuset K V A L I T E T S G A R A N T I Sid 1 (5) Omsorg om funktionshinder, utförare/katarinahuset Kvalitetsgaranti 2008 V E R K S A M HE T S B ES K R I V N I NG Katarinahusets utförarenhet ger stöd och service

Läs mer

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER Äldreomsorg, Vadstena Kommun Antagen av socialnämnden den 16 oktober 2012, 117 Dnr 2012/100-730, 2012.1036 INNEHÅLL Bakgrund... 3 Nationellt... 3 Vadstena... 4 Värdegrund för

Läs mer

Arbetsplan. för. Östra Fäladens förskola. Läsår 10/11

Arbetsplan. för. Östra Fäladens förskola. Läsår 10/11 Arbetsplan för Östra Fäladens förskola Läsår 10/11 Förskolan har ett pedagogiskt uppdrag och är en del av skolväsendet. Läroplanen för förskolan, Lpfö 98, är ett styrdokument som ligger till grund för

Läs mer

Omsorgsförvaltningens övergripande verksamhetsplan 2014-2017. Furuliden

Omsorgsförvaltningens övergripande verksamhetsplan 2014-2017. Furuliden Omsorgsförvaltningens övergripande verksamhetsplan 2014-2017 Furuliden Omsorgsnämndens verksamhetspolicy Livskvalitet Hela livet Vision Livskvalitet Hela livet Värdegrund Människan bär med sig en önskan

Läs mer

Gruppbostad och servicebostad

Gruppbostad och servicebostad omvårdnad gävle SVENSKA/LÄTTLÄST Gruppbostad och servicebostad Vem kan få gruppbostad eller servicebostad? Personer med funktionsnedsättning kan få lägenhet i gruppbostad eller servicebostad. För att få

Läs mer

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER FÖR ÄLDREOMSORGEN I SVEDALA KOMMUN

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER FÖR ÄLDREOMSORGEN I SVEDALA KOMMUN LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER FÖR ÄLDREOMSORGEN I SVEDALA KOMMUN Alla människor har lika värde, alla har rätt att mötas med respekt, tydlighet, lyhördhet, hänsyn och acceptans för den man är. Den 1 januari

Läs mer

Medarbetar- och ledarpolicy

Medarbetar- och ledarpolicy www.hassleholm.se S Medarbetar- och ledarpolicy Policy Innehåll Medarbetar- och ledarpolicy 3 Tillsammans skapar vi Hässleholms kommun 3 Hässleholms kommun som arbetsgivare 3 Medarbetarskap 3 Ledarskap

Läs mer

Policy för medborgardialog för Ängelholms kommun

Policy för medborgardialog för Ängelholms kommun Policy för medborgardialog för Ängelholms kommun 2017-2019 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Policy Kommunfullmäktige Dokumentansvarig Diarienummer Senast reviderad Giltig till

Läs mer

Förskolan Sjöstjärnan

Förskolan Sjöstjärnan K V A L I T E T S G A R A N T I Sid 1 (6) Förskolan Sjöstjärnan Förskolan med fokus på sång och musik En verksamhetsidé har tagits fram för förskoleverksamheten i Älvsjö - Förskolebarnens framtidstro vår

Läs mer

Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år

Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år 2014 2019 Fritidsgårdsverksamheten i Västerås är en verksamhet att vara stolt över. Varje vecka besöker tusentals ungdomar våra fritidsgårdar, för

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision. Kungsladugårdsteamet Boendeverksamheten

Granskningsrapport. Brukarrevision. Kungsladugårdsteamet Boendeverksamheten Granskningsrapport Brukarrevision Kungsladugårdsteamet Boendeverksamheten 2013 Nominerad till 2009 INLEDNING Syftet med brukarrevisionsarbetet är att söka finna nya och bättre sätt att ta reda på vad de

Läs mer

verksamhetsplan för Mångkulturell Hemtjänst AB 2016

verksamhetsplan för Mångkulturell Hemtjänst AB 2016 MÅNGKULTURELL HEMTJÄNST I STOCKHOLM AB 2016-01-08 verksamhetsplan för Mångkulturell Hemtjänst AB 2016 Mångkulturell Hemtjänst bedriver hemtjänst i Solna. Verksamhetens kontor är beläget med adress, Norgegatan

Läs mer

Bilaga 1 Dnr SN 2013/298. Socialnämndens strategi för. VÅRD och OMSORG. Gäller från och med

Bilaga 1 Dnr SN 2013/298. Socialnämndens strategi för. VÅRD och OMSORG. Gäller från och med Bilaga 1 Dnr SN 2013/298 Socialnämndens strategi för VÅRD och OMSORG Gäller från och med 2014-01-01 1 Förord Denna strategi för vård och omsorg redovisar den övergripande och långsiktiga inriktningen för

Läs mer

UPPHANDLING AV DRIFTEN AV NORRMALMS LSS-BOSTÄDER. Kriterium 1, Värdegrund och ledarskap (30 %)

UPPHANDLING AV DRIFTEN AV NORRMALMS LSS-BOSTÄDER. Kriterium 1, Värdegrund och ledarskap (30 %) SID 1 (5) UPPHANDLING AV DRIFTEN AV NORRMALMS LSS-BOSTÄDER Anbudsgivare: Frösunda Omsorg AB Kriterium 1, Värdegrund och ledarskap (30 %) BEDÖMNINGSGRUND 1:1VÄRDEGRUND (10%) Anbudsgivaren ska kortfattat

Läs mer

Uppföljning av LSS-verksamheter

Uppföljning av LSS-verksamheter -verksamheter Sida 1 (13) Enhetens namn: Tranebergs dagliga verksamhet Enhetens adress: Tranebergsplan 1 Företag: Helalivet Omsorg AB Hemsida: www.helalivetomsorg.se Föreståndare: Annica Åström Telefon:

Läs mer

Sociala nämndernas förvaltning 2014-11-12 Dnr: 2014/123-NF-702 Cecilia Tollbom Lindh - ay340 E-post: cecilia.tollbom.lindh@vasteras.

Sociala nämndernas förvaltning 2014-11-12 Dnr: 2014/123-NF-702 Cecilia Tollbom Lindh - ay340 E-post: cecilia.tollbom.lindh@vasteras. TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Sociala nämndernas förvaltning 2014-11-12 Dnr: 2014/123-NF-702 Cecilia Tollbom Lindh - ay340 E-post: cecilia.tollbom.lindh@vasteras.se Kopia till Inger Andresson, proaros Helene

Läs mer

Arbetsplan för Pedagogisk omsorg i Tranås kommun

Arbetsplan för Pedagogisk omsorg i Tranås kommun FAMILJEDAGHEM/ FAMILJEFRITIDSHEM Arbetsplan för Pedagogisk omsorg i Tranås kommun Innehåll 1. Förord... 3 2. och riktlinjer... 4 2.1 Normer och värden... 4 2.2 Utveckling och lärande... 5 2.3 Barns inflytande...

Läs mer

Arbetsplan för Tegnérskolans fritidshem 2014/2015

Arbetsplan för Tegnérskolans fritidshem 2014/2015 ÖREBRO KOMMUN Arbetsplan för Tegnérskolans fritidshem 2014/2015 Tegnérskolan Förvaltningen förskola och skola orebro.se Box 31550, 701 35 Örebro Ullavigatan 27 tegnerskolan@orebro.se Servicecenter 019-21

Läs mer

Äldrenämndens. inriktningsmål

Äldrenämndens. inriktningsmål Äldrenämndens inriktningsmål Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning Sid 3 Verksamhetsidé Sid 4-5 Vision Sid 6 Uppdrag Sid 7 Ekonomi Sid 8 Verksamhet Sid 9-11 Personal/Organisation Sid 12 Inledning

Läs mer

Verksamhetens inriktning: Bostad med särskild service enligt 9.9 LSS

Verksamhetens inriktning: Bostad med särskild service enligt 9.9 LSS BASUPPGIFTER Verksamhetens namn: Hammarbyhamnens grupp- och servicebostäder Adress: Färgargårdstorget 26 Telefon: 08-50523563 Epost: anita.flygare@frosunda.se Hemsida: --- Regiform: Entreprenad Företag/organisation:

Läs mer

Mål och handlingsplan Område funktionshinder år Omsorgsförvaltningen

Mål och handlingsplan Område funktionshinder år Omsorgsförvaltningen Mål och handlingsplan funktionshinder år 2015 2017 Omsorgsförvaltningen INNEHÅLLSFÖRTECKNING sida Inledning 3 Mål utifrån centrala begrepp Självbestämmande..4 Delaktighet och inflytande..5 Helhetssyn 6

Läs mer

Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola

Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola Senast uppdaterad mars 2010 1. Verksamhetsplan för Vasa Neon Förskola 1.1 Normer och värden Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

Riktlinjer. Lönekriterier

Riktlinjer. Lönekriterier Riktlinjer Lönekriterier Förord Lönekriterier ger underlag för lönebildning men bidrar också till verksamhetsutveckling. Genom att formulera övergripande lönekriterier vill Luleå kommun hålla den gemensamma

Läs mer

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY Med gemensam kraft SKAPAR vi en BRA arbetsmiljö OCH GER samhällsservice med hög kvalitet. VARFÖR EN LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY? Alla vi som arbetar i koncernen

Läs mer

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Beställaravdelningen för äldreomsorg, funktionsnedsättning och socialpsykiatri

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Beställaravdelningen för äldreomsorg, funktionsnedsättning och socialpsykiatri Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Beställaravdelningen för äldreomsorg, funktionsnedsättning och socialpsykiatri Sida 1 (5) 2018-04-25 Handläggare Birgitta Eskils Pettersson Telefon: 08-508 20

Läs mer

Verksamhetsplan korttidshem, Barn & Ungdom (Bäckebro / Engelbrektsgården / Junibacken)

Verksamhetsplan korttidshem, Barn & Ungdom (Bäckebro / Engelbrektsgården / Junibacken) Verksamhetsplan korttidshem, Barn & Ungdom (Bäckebro / Engelbrektsgården / Junibacken) Korttidsvistelse utanför det egna hemmet för barn & ungdomar med funktionsnedsättningar 2010 (Utarbetad 2010-02-22)

Läs mer

Förskolebarns framtidstro - vår utmaning

Förskolebarns framtidstro - vår utmaning Sid 1 (5) Ving- Åker Förskolebarns framtidstro - vår utmaning Att börja på förskola innebär en stor omställning för familjen. Detta är vi medvetna om och har därför försökt skapa en trygg och stimulerande

Läs mer

Din vardag - Vår mission

Din vardag - Vår mission Arbete Boende Fritid Din vardag - Vår mission VÅR MISSION Att inspirera till att generera ett meningsfullt och självständigt liv. VÅR VISION Som en förebild skapar vi framtidens omsorg, det bästa för individ

Läs mer

Vi erbjuder en förskoleverksamhet som lägger grunden för barnets livslånga lärande

Vi erbjuder en förskoleverksamhet som lägger grunden för barnets livslånga lärande K V A L I T E T S G A R A N T I Sid 1 (5) Dalens förskolor Vi erbjuder en förskoleverksamhet som lägger grunden för barnets livslånga lärande Barn, föräldrar och besökare skall känna sig välkomna till

Läs mer

VÄSTERÅS STADS FRITIDSGÅRSPLAN

VÄSTERÅS STADS FRITIDSGÅRSPLAN Program Policy Handlingsplan Riktlinje Antagen av 2014-11-20 VÄSTERÅS STADS FRITIDSGÅRSPLAN 2014-2019 Innehållsförteckning Handlingsplan fritidsgårdsverksamheten i Västerås år 2014 2019... 3 Vision och

Läs mer

Äldre 2020. Lättläst version

Äldre 2020. Lättläst version Policy Äldre 2020 Antagen av kommunfullmäktige den 27 april 2010 26 Lättläst version Tierps kommun 815 80 TIERP Telefon: 0293-21 80 00 www.tierp.se Lättläst version av Äldre 2020, Tierps kommun Inledning

Läs mer

VERKSAMHETSUPPFÖLJNING AV GESUNDEN GRUPPBOSTAD (LSS 9 9)

VERKSAMHETSUPPFÖLJNING AV GESUNDEN GRUPPBOSTAD (LSS 9 9) ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR STÖD OCH SERVICE TILL PER SONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING SID 1 (6) 2011-01-12 VERKSAMHETSUPPFÖLJNING AV GESUNDEN GRUPPBOSTAD (LSS 9 9) Besöksdatum:

Läs mer

Värdegrund - att göra gott för den enskilde

Värdegrund - att göra gott för den enskilde Värdegrundsdokumentet är framarbetat av och för socialförvaltningen i Degerfors kommun, samt antaget av socialnämnden 2012-10-10. Text: Jeanette Karlsson och Sture Gustafsson. Illustrationer: Bo Qvist

Läs mer