S we c o En vi r on me n t A B Org.nr Styrelsens säte: Stockholm

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "S we c o En vi r on me n t A B Org.nr Styrelsens säte: Stockholm"

Transkript

1 ÅRE KOMMUN Vattenskyddsområde Handöl UPPDRAGSNUMMER FÖRSLAG TILL MED MOTIVERINGAR SUNDSVALL SWECO ENVIRONMENT AB SUNDSVALL VATTEN ELODIE BENAC HANS FRIDHOLM 1 (23) S w e co Södra Järnvägsgatan 37 Box 259 SE Sundsvall, Sverige Telefon +46 (0) Fax +46 (0) S we c o En vi r on me n t A B Org.nr Styrelsens säte: Stockholm E l o di e Be na c Sundsvall Vatten Telefon direkt +46 (0) Mobil +46 (0) elodie.benac@sweco.se

2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Vattenskyddsområdets syfte 3 2 Definitioner 3 3 Vattentäktszon 6 4 Petroleumprodukter och andra brandfarliga vätskor 6 5 Bekämpningsmedel, växtnäringsämnen, djurhållning och vattenbruk 8 6 Avloppsanläggningar 11 7 Upplag och deponier 12 8 Vägar, väghållning m.m Täktverksamheter och andra markarbeten Energianläggningar och anläggningar för utvinning av vatten Genomgående transport Övrig verksamhet Allmänt 23 2 (23)

3 1 VATTENSKYDDSOMRÅDETS SYFTE Syftet med vattenskyddsområdet och tillhörande föreskrifter är att säkerställa att vattentillgången i Handöl kan användas som dricksvattentäkt i ett flergenerationsperspektiv. Detta syfte uppnås genom att vattentillgången skyddas mot föroreningar eller verksamheter som kan medföra negativ inverkan på ytvattnets kvalitet och kvantitet. Vid prövning av tillstånd ska den sökta verksamheten prövas individuellt gentemot detta syfte. Tillstånd enligt dessa föreskrifter krävs inte om åtgärden eller verksamheten ska tillståndsprövas enligt bestämmelser om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd, vattenverksamhet eller jordbruk och annan verksamhet i miljöbalken eller med stöd av enligt balken utfärdad förordning. Frågan om verksamheten är förenlig med behovet av skydd för vattnet, villkorsfrågor etc. prövas då i stället i det ärendet. 2 DEFINITIONER I dessa föreskrifter avses med: Arbetsfordon: fordon som är avsedda att användas vid verksamhetsutövning, undantaget fordon som är avsedda enbart för personbefordran och är försedda med 9 sittplatser eller färre. Arbetsfordon kan vara traktorer, lastbilar, bussar, transportbilar, grävmaskin, vält m.m. Även arbetsfordon uppställda för reparation inkluderas. Arbetsmaskin: alla maskiner som inte är ett fordon och som drivs med flytande bränsle eller oljor. Arbetsmaskiner kan vara stationära förbränningsmotorer, transformatorer, elverk m.m. Avfall: varje föremål, ämne eller substans som ingår i en avfallskategori och som innehavaren gör sig av med eller avser eller är skyldig att göra sig av med. Avloppsvatten: spillvatten eller annan flytande orenlighet, vatten som använts för kylning, dagvatten eller vatten som avleds för avvattning av begravningsplats. Dagvatten: regn- eller smältvatten som rinner från gator, vägar, tak och andra hårdgjorda ytor och som inte tränger ned i marken. Deponi: plats för uppläggning och förvaring av avfall på marken, där avfall förvaras under längre tid än ett år. Djurenhet: definieras enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Med en djurenhet avses t.ex. en häst eller 10 får. Djurhållning: sådan typ av djurhållning som regleras i förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd, t.ex. hållande av nötkreatur, häst, svin, får, fjäderfä. Till djurhållning räknas i dessa föreskrifter inte hållande av hund eller katt. Farligt avfall: det avfall som definieras i 4 avfallsförordningen. 3 (23)

4 Farligt gods: sådant gods som avses i Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om transport av farligt gods på väg och terräng (MSBFS 2011:1). Som farligt gods räknas inte gods som är avsett för personligt bruk, hushållsbruk eller för sport och fritid, under förutsättning att det hanteras, och vid transport lastsäkras, så att inte skada eller olägenheter för människors hälsa eller miljön uppstår. Fordon: varje motordrivet transportmedel som kan framföras på mark, vatten eller is. Förorenade massor: massor från ett område, en deponi, mark, grundvatten eller sediment som är förorenat och vars föroreningshalter påtagligt överskrider lokal eller regional bakgrundshalt. Hantering: en verksamhet eller åtgärd som utgörs av tillverkning, bearbetning, behandling, förpackning, förvaring, transport, användning, omhändertagande, destruktion, konvertering, saluförande, överlåtelse och därmed jämförliga förfaranden. Husbehovstäkt: sådant uttag av material som skall användas inom den egna fastigheten för dess egna behov. En husbehovstäkt där det utbrutna materialet används som ersättning för tjänster, avyttras eller på annat sätt utnyttjas kommersiellt betraktas ej som husbehovstäkt. Hushållsspillvatten: bad-, disk-, tvätt- och klosettvatten. Infiltrationsanläggning: anläggning där avloppsvatten avleds till grundvattenmagasin. Exempel på infiltrationsanläggning är stenkista, förstärkt infiltration och infiltrationsbrunn. Kemiska bekämpningsmedel: en kemisk produkt som är avsedd att förebygga eller motverka att djur, växter eller mikroorganismer, däribland virus, orsakar skada eller olägenhet för människors hälsa eller skada på egendom. Det omfattar växtskyddsmedel som används i huvudsak för att skydda växter, och växtprodukter inom jordbruk, skogsbruk och trädgårdsbruk. Begreppet inkluderar således även träskyddsmedel. Materialtäkt: täkt av berg, sten, grus, sand, lera, jord, torv eller andra jordarter. Miljöfarlig verksamhet: utsläpp av avloppsvatten, fasta ämnen eller gas från mark, byggnader eller anläggningar i mark, vattenområden eller grundvatten. Användning av mark, byggnader eller anläggningar på ett sätt som kan medföra olägenhet för omgivningen genom annat utsläpp än ovanstående, genom förorening av mark, luft, vattenområden eller grundvatten samt genom buller, skakningar, ljus, joniserande eller icke-joniserande strålning eller liknande. Mindre grävarbete: markarbete av mindre omfattning som sker inom fastighet. Mindre grävarbete kan vara grävning för fundament för staket, flaggstång eller friggebod, markberedning för garageuppfart, plattsättning, stubbrytning av enstaka träd som ej ingår i skogsbruk, uppgrävning av block eller liknande. Strandbete: möjlighet för boskap att gå ut i naturliga vattendrag eller obeväxt strandzon. Bete i anslutning till dike eller dikesanvisning är ej strandbete. 4 (23)

5 Växtnäringsämnen: naturgödsel, handelsgödsel, avloppsslam och liknande med syfte att höja växtproduktionen. Yrkesmässig verksamhet: verksamhet som har en viss omfattning och varaktighet, samt ett objektivt fastställbart vinstsyfte och är av självständig karaktär. Samtliga av dessa fyra kriterier måste vara uppfyllda för att något ska kunna betraktas som yrkesmässigt. Verksamheten behöver dock inte vara vederbörandes huvudsysselsättning. Kravet på vinstsyfte markerar gränsdragningen mot hobbyverksamhet. 5 (23)

6 3 VATTENTÄKTSZON I Naturvårdsverkets Allmänna råd (NFS 2003:16) om vattenskyddsområden till 7 kap. 22 miljöbalken står: I föreskrifter för ett vattenskyddsområde bör föreskrivas att endast vattentäktsverksamhet får bedrivas i vattentäktszonen och att detta område bör vara inhägnat eller, om det omfattar ytvatten, vara synligt avgränsat. I föreskrifterna bör anges att vattentäktszonen och mark som nyttjas för infiltration (för konstgjord grundvattenbildning) enbart får disponeras av vattentäktsinnehavaren och för vattentäktsverksamhet. 3.1 Föreslagen föreskrift för vattentäktszon I vattentäktszonen är varje annan verksamhet än vattentäktsverksamhet förbjuden. Vattentäktszonen ska vara inhägnad eller brunnen vara så utformad att obehöriga inte har tillträde. Vattentäktszonen får endast disponeras av huvudmannen för dricksvattenförsörjningen. 3.2 Motiv till föreslagen föreskrift för vattentäktszon Föreslagen reglering är motiverad då området närmast vattentäkten är särskilt känsligt för störningar och ingen annan verksamhet bör därför förekomma inom detta område. Restriktionsnivån i föreslagen föreskrift för primär skyddszon bedöms följa Naturvårdsverkets allmänna råd (NFS 2003:16) om vattenskyddsområden. 4 PETROLEUMPRODUKTER OCH ANDRA BRANDFARLIGA VÄTSKOR I Naturvårdsverkets Allmänna råd (NFS 2003:16) om vattenskyddsområden till 7 kap. 22 miljöbalken står: I föreskrifter för ett vattenskyddsområde bör, för primär skyddszon, föreskrivas att hantering av petroleumprodukter inte får förekomma annat än för att försörja bostads- och jordbruksfastigheter med olja och att det i sådana fall krävs tillstånd. För sekundär skyddszon bör föreskrivas att det krävs tillstånd för sådan hantering av petroleumprodukter som på kort eller lång sikt kan motverka syftet med skyddet. Myndigheten bör ange i föreskrifterna vilken hantering som avses. 6 (23)

7 4.1 Föreslagen föreskrift avseende petroleumprodukter och andra brandfarliga vätskor Primär skyddszon petroleumprodukter och andra brandfarliga vätskor Lagringsplatser för petroleumprodukter och andra brandfarliga vätskor får inte etableras. Lagring av petroleumprodukter och andra brandfarliga vätskor på befintlig lagringsplats kräver tillstånd av den kommunala nämnden för miljöfrågor. Tillfälliga lagringsplatser för petroleumprodukter och andra brandfarliga vätskor i samband med maskinella arbeten såsom schaktning, skogsavverkning eller liknande kräver tillstånd av den kommunala nämnden för miljöfrågor. Petroleumprodukter för uppvärmning av befintliga bostads- och jordbruksfastigheter får inte förvaras, transporteras eller användas utan tillstånd av den kommunala nämnden för miljöfrågor. All övrig hantering av petroleumprodukter och andra brandfarliga vätskor i större mängd än sammanlagt 250 liter, dock maximalt 50 liter per behållare, är förbjuden, med undantag för tankning av fordon och transportmedel, transport av petroleumprodukter och andra brandfarliga vätskor, drift av den kommunala vattenförsörjningen samt drivmedel i fordon, transportmedel och arbetsmaskiner. Fordonstvätt med avfettningsmedel eller liknande produkt på andra platser än som speciellt anordnats för detta ändamål är förbjuden Sekundär skyddszon petroleumprodukter och andra brandfarliga vätskor Hantering av petroleumprodukter och andra brandfarliga vätskor i större mängd än sammanlagt 250 liter, dock maximalt 50 liter per behållare, kräver tillstånd av den kommunala nämnden för miljöfrågor, med undantag för tankning av fordon och transportmedel, transport av petroleumprodukter och andra brandfarliga vätskor, drift av den kommunala vattenförsörjningen samt drivmedel i fordon, transportmedel och arbetsmaskiner. Fordonstvätt med avfettningsmedel eller liknande produkt på andra platser än som speciellt anordnats för detta ändamål är förbjuden. 4.2 Motiv till föreslagna föreskrifter avseende petroleumprodukter och andra brandfarliga vätskor Primär skyddszon Hantering av petroleumprodukter i mängder över 250 liter i närheten av vattentäkten (d.v.s. i den primära skyddszonen) bedöms utgöra en beaktansvärd risk för vattenförsörjningen och hanteringen bör därför regleras. Mängden, 250 liter, har valts för att samstämma med NFS 2003:24, kap 10. Förvaring i mindre behållare som kan förvara maximalt 50 liter minskar risken för påverkan. 7 (23)

8 Restriktionsnivån i föreslagen föreskrift för primär skyddszon är något lägre än nivån i Naturvårdsverkets allmänna råd (2003:16) om vattenskyddsområden, eftersom tillfälliga och befintliga lagringsplatser blir tillståndspliktiga och inte förbjudna. Nyetablering av permanenta lagringsplatser i primär skyddszon bedöms vara olämpligt med tanke på vattentäktens sårbarhet, varför sådan förbjuds. Enligt Naturvårdsverkets föreskrifter (NFS 2003:24) om skydd mot mark- och vattenförorening vid lagring av brandfarliga vätskor gäller i vattenskyddsområde krav på sekundärt skydd för cisterner eller lösa behållare som rymmer mer än 250 liter brandfarlig vätska. Undantaget är befintliga cisterner och lösa behållare med tillhörande rörledningar. Genom krav på tillstånd för befintliga lagringsplatser för petroleumprodukter ges tillståndsmyndigheten möjlighet att ställa krav på relevanta skyddsåtgärder, som exempelvis sekundärt skydd. Gällande fordonstvätt är det inte bara avfettningsmedlet i sig som utgör en risk för försämrad vattenkvalitet utan också de ämnen som fettas av från fordon. Om fordonstvätt med avfettningsmedel ska bedrivas inom primär skyddszon för en vattentäkt bör det göras på en plats där föroreningarna förhindras att nå vattentäkten Sekundär skyddszon Restriktionsnivån i föreslagen föreskrift för sekundär skyddszon bedöms vara i nivå med Naturvårdsverkets allmänna råd (NFS 2003:16) om vattenskyddsområden. Hantering av petroleumprodukter i mängder över 250 liter bedöms utgöra en beaktansvärd risk för vattentäkten. Förvaring i mindre behållare som kan förvara maximalt 50 liter minskar risken för påverkan. Med tillståndsplikt i sekundär skyddszon kan denna hantering regleras och villkor föreskrivas så att miljöaspekter beaktas och att nödvändiga skyddsåtgärder vidtas. Om fordonstvätt med avfettningsmedel ska bedrivas inom sekundär skyddszon för en vattentäkt bör det göras på en plats där föroreningarna förhindras att nå vattentäkten. 5 BEKÄMPNINGSMEDEL, VÄXTNÄRINGSÄMNEN, DJURHÅLLNING OCH VATTENBRUK I Naturvårdsverkets Allmänna råd (NFS 2003:16) om vattenskyddsområden till 7 kap. 22 miljöbalken står: I föreskrifter för ett vattenskyddsområde bör föreskrivas att i primär skyddszon är hantering av kemiska bekämpningsmedel förbjuden. För sekundär skyddszon bör föreskrivas om krav på tillstånd för hantering av kemiska bekämpningsmedel. För yrkesmässig hantering av växtnäringsämnen i vattenskyddsområde bör föreskrivas om krav på tillstånd. Myndigheten bör ange i föreskrifterna vilken hantering som avses. 8 (23)

9 5.1 Föreslagen föreskrift avseende bekämpningsmedel, växtnäringsämnen, djurhållning och vattenbruk Primär skyddszon bekämpningsmedel, växtnäringsämnen, djurhållning och vattenbruk Hantering av kemiska bekämpningsmedel är förbjuden. Undantaget från förbudet är genomgående transport samt, när det gäller normalt hushållsbruk, transport utomhus och hantering inomhus. Spridning av slam eller urin från reningsverk eller enskild reningsanläggning är förbjuden. Spridning av flytgödsel är förbjuden på frusen eller tjälad mark eller varaktigt snötäcke. Strandbete vid sjö eller vattendrag är förbjuden. Undantaget från förbud är renskötsel. Yrkesmässig spridning av gödsel eller andra växtnäringsämnen kräver tillstånd av den kommunala nämnden för miljöfrågor. Lagring av naturgödsel kräver tillstånd av den kommunala nämnden för miljöfrågor. Djurhållning av en (1) djurenhet eller mer kräver tillstånd av den kommunala nämnden för miljöfrågor, till den del djurhållningen inte omfattas av tillståndsplikt enligt annan lagstiftning. Renskötsel är undantaget från kravet på tillstånd men kräver anmälan till den kommunala nämnden för miljöfrågor. Vattenbruk är förbjudet i de vattendrag som ingår i primär skyddszon. Spridning av veterinärmedicinska preparat i vatten och användning av dessa som tillsats i foder vid odling av fisk eller skaldjur kräver tillstånd av den kommunala nämnden för miljöfrågor Sekundär skyddszon bekämpningsmedel, växtnäringsämnen, djurhållning och vattenbruk Spridning av urin eller flytgödsel är förbjuden på frusen eller tjälad mark eller varaktigt snötäcke. Hantering av kemiska bekämpningsmedel kräver tillstånd från den kommunala nämnden för miljöfrågor. Undantaget från krav på tillstånd är genomgående transport samt, när det gäller normalt hushållsbruk, transport utomhus och hantering inomhus. Spridning av slam eller urin från reningsverk eller enskild reningsanläggning kräver tillstånd av den kommunala nämnden för miljöfrågor. Yrkesmässig spridning av gödsel eller andra växtnäringsämnen kräver tillstånd av den kommunala nämnden för miljöfrågor. Lagring av naturgödsel kräver tillstånd av den kommunala nämnden för miljöfrågor. Djurhållning av en (1) djurenhet eller mer kräver tillstånd av den kommunala nämnden för miljöfrågor, till den del djurhållningen inte omfattas av tillståndsplikt enligt annan 9 (23)

10 10 (23) lagstiftning. Renskötsel är undantaget från kravet på tillstånd men kräver anmälan till den kommunala nämnden för miljöfrågor. 5.2 Motiv till föreslagna föreskrifter avseende bekämpningsmedel, växtnäringsämnen, djurhållning och vattenbruk Primär skyddszon Hantering av bekämpningsmedel inom primär skyddszon bedöms utgöra så stor risk för vattentäkten att den ska vara förbjuden. Restriktionsnivån för hantering av bekämpningsmedel i föreslagen föreskrift för primär skyddszon följer Naturvårdsverkets allmänna råd (NFS 2003:16) om vattenskyddsområden. Normalt hushållsbruk med transport till hushåll och tillhörande hantering inomhus är undantagen från förbudet. Spridning av urin och slam nära vattentäkten bedöms vara en risk för dricksvattenförsörjningen. Det är främst risken med spridning av patogener som föranleder regleringen, men även läckaget av närsalter. Därför är det rimligt med förbud inom primär skyddszon mot spridning av urin och slam. Spridning på tjälad mark innebär en direkt avrinning mot vattentäkter, vilket motiverar ett förbud. Naturgödsel, hållning av djur och odling av fisk och skaldjur kan vara källor för vattenburen smitta. Mot denna bakgrund är det rimligt med tillståndskrav för lagring av naturgödsel, djurhållning och vattenbruk. För djurhållning, se definition i dessa föreskrifter. Den renskötsel som bedrivs innebär att renar vistas i området endast mycket korta perioder. Mot denna bakgrund undantas renskötsel från tillståndskravet. För att ändå ge möjlighet till tillsyn av renskötselns bedrivande bedöms det vara rimligt med anmälningsplikt. Syftet med anmälan är att ge tillsynsmyndigheten kännedom och kunskap om renskötselns omfattning i det aktuella området. Förslagsvis omfattar anmälan hela samebyn under en flerårsperiod. Strandbete nära vattentäkten medför en stor risk för vattenkvalitet ur en mikrobiologisk synpunkt. Därför är det rimligt att förbjuda strandbete inom den primära skyddszonen. Restriktionsnivån i föreslagen föreskrift för primär skyddszon bedöms följa Naturvårdsverkets allmänna råd (NFS 2003:16) om vattenskyddsområden Sekundär skyddszon Bekämpningsmedel är långlivat och även låga halter kan skada en dricksvattenresurs. I sekundär skyddszon bör det därmed ställas höga krav på tillståndsansökningar från verksamhetsutövare som tänker använda bekämpningsmedel. Normalt hushållsbruk med transport till hushåll och tillhörande hantering inomhus är undantagen från tillståndsplikten. Djurhållning, spridning av urin och slam samt lagring och spridning av växtnäringsämnen bedöms vara en risk för dricksvattenförsörjningen. Det är såväl risken med spridning av patogener som läckaget av närsalter som föranleder regleringen. Därför är det rimligt

11 med krav på tillstånd för dessa verksamheter inom sekundär skyddszon. För djurhållning, se definition i dessa föreskrifter. Den renskötsel som bedrivs innebär att renar vistas i området endast mycket korta perioder. Mot denna bakgrund undantas renskötsel från tillståndskravet. För att ändå ge möjlighet till tillsyn av renskötselns bedrivande bedöms det vara rimligt med anmälningsplikt. Syftet med anmälan är att ge tillsynsmyndigheten kännedom och kunskap om renskötselns omfattning i det aktuella området. Förslagsvis omfattar anmälan hela samebyn under en flerårsperiod. Restriktionsnivån i föreslagen föreskrift för sekundär skyddszon följer Naturvårdsverkets allmänna råd (NFS 2003:16) om vattenskyddsområden. 6 AVLOPPSANLÄGGNINGAR I Naturvårdsverkets Allmänna råd (NFS 2003:16) om vattenskyddsområden till 7 kap. 22 miljöbalken står: I föreskrifter för ett vattenskyddsområde bör föreskrivas om förbud mot ytterligare infiltrationsanläggningar för hushållsspillvatten och utsläpp av annat avloppsvatten i primär skyddszon. För sekundär skyddszon bör föreskrivas om krav på tillstånd för sådana anläggningar. 6.1 Föreslagen föreskrift avseende avloppsanläggningar Primär skyddszon avloppsanläggningar Infiltrationsanläggning för hushållsspillvatten får inte etableras. Utsläpp av annat avloppsvatten är förbjudet. Utsläpp eller avledning av dagvatten är undantaget förbudet men kräver tillstånd av den kommunala nämnden för miljöfrågor Sekundär skyddszon avloppsanläggningar Etablering av infiltrationsanläggning för hushållsspillvatten och utsläpp av annat avloppsvatten kräver tillstånd av den kommunala nämnden för miljöfrågor. 6.2 Motiv till föreslagna föreskrifter avseende avloppsanläggningar Inom Åre kommun gäller generellt att det för anläggande av enskilt avlopp krävs tillstånd från den kommunala nämnden enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 13 i förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Primär skyddszon Infiltrationsanläggning för hushållsspillvatten medför risk för mikrobiell förorening och påverkan av närsalter. Det är därför viktigt att nyanläggning av dessa anläggningar är förbjuden inom den primära skyddszonen. 11 (23)

12 Delar av den primära skyddszonen utgörs av verksamhetsområde för kommunalt vatten och avlopp. Inom de delar som utgör sådant verksamhetsområde får inga enskilda avloppsanläggningar förekomma enligt lag (2006:412) om allmänna vattentjänster. Restriktionsnivån i föreslagen föreskrift för primär skyddszon följer Naturvårdsverkets allmänna råd (NFS 2003:16) om vattenskyddsområden Sekundär skyddszon Enligt Naturvårdsverkets allmänna råd (NFS 2006:7) om små avloppsanläggningar kan Miljökontoret vid bedömning av avloppsanordning vid tillsyn och tillståndsprövning i varje enskilt fall relatera skyddsåtgärder beträffande hälso- och miljöskydd för den enskilda anordningen till en normal eller hög skyddsnivå. Bedömningen av vilken skyddsnivå som behövs bör göras utifrån naturgivna och andra förutsättningar i området. Andra förutsättningar bör kunna vara att anordningen är inom ett vattenskyddsområde. Hög skyddsnivå medför automatiskt vissa krav. Det är därför lämpligt att införa krav på tillstånd gällande etablering av infiltrationsanläggningar i sekundär skyddszon, så kommunen får möjlighet att i varje enskilt fall bedöma vilken skyddsnivå som krävs. Delar av den sekundära skyddszonen utgörs av verksamhetsområde för kommunalt vatten och avlopp. Inom de delar som utgör sådant verksamhetsområde får inga enskilda avloppsanläggningar förekomma enligt lag (2006:412) om allmänna vattentjänster. Restriktionsnivån i föreslagen föreskrift för sekundär skyddszon följer Naturvårdsverkets allmänna råd (NFS 2003:16) om vattenskyddsområden. 7 UPPLAG OCH DEPONIER I Naturvårdsverkets Allmänna råd (NFS 2003:16) om vattenskyddsområden till 7 kap. 22 miljöbalken står: I föreskrifter för ett vattenskyddsområde bör anges att föreskrivas att i primär och sekundär skyddszon permanenta upplag av bark och timmer är förbjudna. I sekundär skyddszon bör upplag från en avverkningssäsong få förekomma. För tillfälliga sådana upplag i primär skyddszon bör föreskrivas om krav på tillstånd. I föreskrifter för ett vattenskyddsområde bör anges att upplag av avfall eller av snö som härrör från trafikerade ytor i en skyddszon inte får förekomma i en skyddszon med strängare föreskrifter. I föreskrifter för ett vattenskyddsområde bör anges att i primär och sekundär skyddszon upplag av asfalt, oljegrus eller vägsalt är förbjudna. 12 (23)

13 7.1 Föreslagen föreskrift avseende upplag och deponier Primär skyddszon upplag och deponier Upplag av bark, flis, spån, timmer och liknande är förbjudet. Upplag med en varaktighet om maximalt ett år är undantaget förbudet men kräver tillstånd av den kommunala nämnden för miljöfrågor. Lagring av brännved för husbehov är undantagen från förbudet och tillståndsplikten. Upplag av avfall, förorenade massor eller massor med okänd miljöstatus är förbjudet. Deponering av avfall, förorenade massor eller massor med okänd miljöstatus är förbjuden. Upplag och mellanlagring av trädgårdsavfall, rena jordmassor eller motsvarande är undantaget från förbudet. Upplag av snö som härrör från trafikerade ytor utanför den primära skyddszonen är förbjudet. Plogkanter och snöhögar uppkomna av plogning är undantaget från förbudet. Upplag av asfalt och oljegrus är förbjudet. Upplag av vägsalt, saltinblandad sand och saltinblandat grus är förbjudet Sekundär skyddszon upplag och deponier Upplag av bark, flis, spån, timmer och liknande är förbjudet. Upplag med en varaktighet om maximalt ett år är undantaget från förbudet. Lagring av brännved för husbehov är undantaget från förbudet. Upplag av avfall, förorenade massor eller massor med okänd miljöstatus är förbjudet. Deponering av avfall, förorenade massor eller massor med okänd miljöstatus är förbjuden. Upplag och mellanlagring av trädgårdsavfall, rena jordmassor eller motsvarande är undantaget från förbudet. Upplag av snö som härrör från trafikerade ytor utanför primär eller sekundär skyddszon är förbjudet. Plogkanter och snöhögar uppkomna av plogning är undantaget förbudet. Upplag av asfalt och oljegrus är förbjudet. Upplag av vägsalt är förbjudet. Upplag av saltinblandad sand och saltinblandat grus med maximalt 2 % salt är undantaget från förbudet men kräver tillstånd av den kommunala nämnden för miljöfrågor. 7.2 Motiv till föreslagna föreskrifter avseende upplag och deponier Primär skyddszon Vattenförsörjning kan påverkas negativt vid lagring av timmer, flis, spån och bark, t.ex. genom utlakning av fenoler. Därför bör permanenta upplag av bark, flis, spån och timmer utan tät täckning vara förbjudna. Enligt Miljöbalken gäller att alla som bedriver eller avser att bedriva en verksamhet eller vidta en åtgärd skall skaffa sig den kunskap som behövs med hänsyn till verksamhetens 13 (23)

14 eller åtgärdens art och omfattning för att skydda människors hälsa och miljön mot skada eller olägenhet. För att tydliggöra dessa krav samt att visa på att det är olämpligt att inom ett vattenskyddsområde ha upplag av massor eller avfall som kan innebära en risk för vattentäkten eller som har okänd miljöstatus föreslås en reglering som är mer långtgående än Naturvårdsverkets allmänna råd. Med massor med okänd miljöstatus avses massor där kunskap om innehållet av föroreningar eller vad som kan laka ut från massorna saknas. Upplag av asfalt, oljegrus och vägsalt innebär stora risker för spridning av föroreningar till ytvattnet. Mot denna bakgrund förbjuds sådana upplag i den primära skyddszonen. Restriktionsnivån avseende upplag i föreslagen föreskrift motsvarar i stort sett nivån i Naturvårdsverkets allmänna råd (NFS 2003:16) om vattenskyddsområden Sekundär skyddszon Vattenförsörjning kan påverkas negativt vid lagring av timmer, flis, spån och bark, t.ex. genom utlakning av fenoler. Därav bör permanenta upplag av bark, flis, spån och timmer utan tät täckning vara förbjudna. Kortare upplag av bark, flis, spån och timmer är inte reglerade då upplagstiden är normalt sett kort. Enligt Miljöbalken gäller att alla som bedriver eller avser att bedriva en verksamhet eller vidta en åtgärd skall skaffa sig den kunskap som behövs med hänsyn till verksamhetens eller åtgärdens art och omfattning för att skydda människors hälsa och miljön mot skada eller olägenhet. För att tydliggöra dessa krav samt att visa på att det är olämpligt att inom ett vattenskyddsområde ha upplag av massor eller avfall som kan innebära en risk för vattentäkten eller som har okänd miljöstatus föreslås en reglering som är mer långtgående än Naturvårdsverkets allmänna råd. Med massor med okänd miljöstatus avses massor där kunskap om innehållet av föroreningar eller vad som kan laka ut från massorna saknas. Upplag av asfalt, oljegrus och vägsalt innebär stora risker för spridning av föroreningar till ytvattnet. Sådana upplag förbjuds därför i den sekundära skyddszonen. Upplag av saltinblandad sand och saltinblandat grus med maximalt 2 % salt är undantaget tillståndsplikten då det inte bedöms medföra en lika stor risk. Restriktionsnivån avseende upplag i föreslagen föreskrift motsvarar i stort sett nivån i Naturvårdsverkets allmänna råd (NFS 2003:16) om vattenskyddsområden. 8 VÄGAR, VÄGHÅLLNING M.M. I Naturvårdsverkets Allmänna råd (NFS 2003:16) om vattenskyddsområden till 7 kap. 22 miljöbalken står: I primär skyddszon bör föreskrivas om krav på tillstånd för spridning av vägsalt. 14 (23)

15 8.1 Föreslagen föreskrift avseende väghållning Primär skyddszon vägar, väghållning m.m. Nyanläggning av väg eller järnväg är förbjuden om inte nödvändiga skyddsåtgärder vidtas för att hindra förorening av ytvatten. Spridning av vägsalt för halkbekämpning eller dammbindning kräver tillstånd av den kommunala nämnden för miljöfrågor. Spridning av saltinblandad sand och saltinblandat grus med maximalt 2 % salt är undantaget tillståndsplikten Sekundär skyddszon vägar, väghållning m.m. Nyanläggning av väg eller järnväg är förbjuden om inte nödvändiga skyddsåtgärder vidtas för att hindra förorening av ytvatten. Spridning av vägsalt för halkbekämpning eller dammbindning kräver tillstånd av den kommunala nämnden för miljöfrågor. Spridning av saltinblandad sand och saltinblandat grus med maximalt 2 % salt är undantaget tillståndsplikten. 8.2 Motiv till föreslagna föreskrifter avseende väghållning Primär skyddszon Nyanläggning av väg eller järnväg innebär stora risker för påverkan på vattentäkten genom risk för spridning av föroreningar under såväl byggskede som driftskede. Mot denna bakgrund krävs att nödvändiga skyddsåtgärder vidtas. Stora problem kan uppstå på vattentäkter på grund av vägsalt eftersom kloridjonen är mycket lättrörlig och transporteras med vägdagvattnet till ytvattnet. Förhöjda kloridhalter i dricksvattnet kan ge ökad korrosion och vid höga halter risk för smakförändringar. För att undvika påverkan på vattentäkter från användning av vägsalt krävs tillstånd inom primär skyddszon. Restriktionsnivån i föreslagen föreskrift för primär skyddszon följer Naturvårdsverkets allmänna råd (NFS 2003:16) om vattenskyddsområden Sekundär skyddszon Nyanläggning av väg eller järnväg innebär stora risker för påverkan på vattentäkten genom risk för spridning av föroreningar under såväl byggskede som driftskede. Mot denna bakgrund krävs att nödvändiga skyddsåtgärder vidtas. Restriktionsnivån i föreslagen föreskrift för sekundär skyddszon följer Naturvårdsverkets allmänna råd (NFS 2003:16) om vattenskyddsområden. 15 (23)

16 9 TÄKTVERKSAMHETER OCH ANDRA MARKARBETEN I Naturvårdsverkets Allmänna råd (NFS 2003:16) om vattenskyddsområden till 7 kap. 22 miljöbalken står: I föreskrifter för ett vattenskyddsområde bör anges att materialtäkt är förbjuden [ ]i primär skyddszon för ytvattentäkt [ ]. För husbehovstäkter i ett vattenskyddsområde bör föreskrivas om krav på tillstånd. Oljespill får ej förekomma. Det bör även föreskrivas att tillfartsvägar till täkter så långt som möjligt skall vara avspärrade. I föreskrifter för ett vattenskyddsområde bör föreskrivas att schaktningsarbete, t.ex. i samband med vägbyggen eller annat byggande, och muddring inte får utföras utan tillstånd. För pålning, spontning och underjordsarbete bör föreskrivas om krav på tillstånd [ ] i primär skyddszon för en ytvattentäkt. 9.1 Föreslagen föreskrift avseende täktverksamheter och andra markarbeten Primär skyddszon täktverksamheter och andra markarbeten Materialtäkt är förbjuden. Husbehovstäkter är undantagna från förbudet men kräver tillstånd av Miljöprövningsdelegationen i Västernorrlands län. Återfyllning med massor som medför risk för förorening av yt- eller grundvatten är förbjudet. Maskinella schaktnings- och grävningsarbeten samt sprängning, borrning, pålning, spontning, muddring och andra liknande arbeten kräver tillstånd av den kommunala nämnden för miljöfrågor. VA-huvudmannens reparation och underhåll av ledningar samt mindre grävarbeten är undantaget från tillståndsplikten Sekundär skyddszon täktverksamheter och andra markarbeten Återfyllning med massor som medför risk för förorening av yt- ellergrundvatten är förbjudet. Materialtäkt kräver tillstånd av Miljöprövningsdelegationen i Västernorrlands län. Husbehovstäkter är undantagna från tillståndsplikten men kräver anmälan till den kommunala nämnden för miljöfrågor. Maskinella schaktnings- och grävningsarbeten samt sprängning, borrning, pålning, spontning, muddring och liknande arbeten kräver anmälan till den kommunala nämnden för miljöfrågor. VA-huvudmannens reparation och underhåll av ledningar samt mindre grävarbeten är undantaget från anmälningsplikten. 9.2 Motiv till föreslagna föreskrifter avseende täktverksamheter och andra markarbeten 16 (23) Generellt gäller tillståndsplikt för täkter enligt 9 kap. 6a-d miljöbalken. Enligt förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (1998:899) gäller tillståndsplikt för all täktverksamhet med undantag för husbehovstäkter.

17 9.2.1 Primär skyddszon Täkter är en beaktansvärd risk för vattentäkten. Mycket små täkter kan emellertid eventuellt accepteras, därav finns möjlighet att söka tillstånd för t.ex. husbehovstäkter. Genom tillståndsplikt i primära skyddszonen för husbehovstäkter ger det möjlighet för Länsstyrelsen att sätta upp villkor för verksamheten, t.ex. avseende uppställning av fordon, som får ses som en av större riskerna för vattenförorening med täktverksamhet. Dikning regleras inte i dessa föreskrifter. Dikning av t.ex. åkermark och öppen mark regleras i annan lagstiftning. Miljöbalken anger i kapitlet att det i utgångsläget är tillståndsplikt för avledande av markvatten. För vissa verksamheter räcker det dock med anmälan enligt SFS 1998:1388. Diken för avledande av vatten från en väg eller pist (anläggning) kan under vissa förutsättningar betraktas som avledande av dagvatten i stället för markvatten. Avseende markarbete såsom schaktning, grävning, sprängning, borrning, pålning, spontning, muddring och liknande arbeten samt återfyllning med förorenade massor har skyddsföreskrifterna samma restriktionsnivå som Naturvårdsverkets allmänna råd. VAhuvudmannens undantag från tillståndsplikten vid ledningsarbeten gäller ej vid schaktning under grundvattennivån då detta utgör vattenverksamhet, vilket är anmälnings- eller tillståndspliktigt enligt miljöbalken. För mindre schaktningsarbeten, t.ex. reparationer eller arbeten inom ramen för löpande underhåll, bör tillståndsärendet kunna hanteras genom att verksamhetsutövaren söker tillstånd för en specificerad tid (ett antal år) och att ansökan då beskriver de typer av arbeten som kan vara aktuella. Mindre grävarbete är undantaget tillståndsplikten då de inte medför en så stor risk, För mindre grävarbete, se definition i dessa föreskrifter Sekundär skyddszon Täkter är en beaktansvärd risk för vattentäkten. Vissa täkter kan emellertid eventuellt accepteras, därav finns möjlighet att söka tillstånd för materialtäkter. Genom tillståndsplikt i sekundära skyddszonen för materialtäkter ger det möjlighet för Länsstyrelsen att sätta upp villkor för verksamheten, t.ex. avseende uppställning av fordon, som får ses som en av större riskerna för vattenförorening med täktverksamhet. Husbehovstäkter är en mindre risk för vattentäkten. Därav bedöms anmälan vara en tillräcklig restriktionsnivå. Dikning regleras inte i dessa föreskrifter. Dikning av t.ex. åkermark och öppen mark regleras i annan lagstiftning. Miljöbalken anger i kapitlet att det i utgångsläget är tillståndsplikt för avledande av markvatten. För vissa verksamheter räcker det dock med anmälan enligt SFS 1998:1388. Diken för avledande av vatten från en väg eller pist (anläggning) kan under vissa förutsättningar betraktas som avledande av dagvatten i stället för markvatten. 17 (23)

18 Avseende markarbete såsom schaktning, grävning, sprängning, borrning, pålning, spontning, muddring och liknande arbeten samt återfyllning med förorenade massor har skyddsföreskrifterna samma restriktionsnivå som Naturvårdsverkets allmänna råd. VAhuvudmannens undantag från anmälningsplikten vid ledningsarbeten gäller ej vid schaktning under grundvattennivån då detta utgör vattenverksamhet, vilket är anmälnings- eller tillståndspliktigt enligt miljöbalken. För mindre schaktningsarbeten, t.ex. reparationer eller arbeten inom ramen för löpande underhåll, bör tillståndsärendet kunna hanteras genom att verksamhetsutövaren söker tillstånd för en specificerad tid (ett antal år) och att ansökan då beskriver de typer av arbeten som kan vara aktuella. Mindre grävarbete är undantaget tillståndsplikten då de inte medför en så stor risk, För mindre grävarbete, se definition i dessa föreskrifter. 10 ENERGIANLÄGGNINGAR OCH ANLÄGGNINGAR FÖR UTVINNING AV VATTEN I Naturvårdsverkets Allmänna råd (NFS 2003:16) om vattenskyddsområden till 7 kap. 22 miljöbalken står: I föreskrifter för ett vattenskyddsområde bör anges att [ ]anläggningar för lagring av och utvinning av värmeenergi ur berg, mark och vatten, uttag av vatten från berg och jord [ ] i primär skyddszon för ytvattentäkt krävs tillstånd Föreslagen föreskrift avseende energianläggningar och anläggningar för utvinning av vatten Primär skyddszon energianläggningar och utvinning av vatten Ny anläggning för lagring av och utvinning av värmeenergi eller kyla från berg och mark kräver tillstånd av den kommunala nämnden för miljöfrågor. Ny anläggning för uttag av vatten från berg och jord kräver tillstånd av den kommunala nämnden för miljöfrågor. Undantaget från tillståndsplikten är ny sådan anläggning för den allmänna vattenförsörjningen Sekundär skyddszon energianläggningar och utvinning av vatten Ny anläggning för uttag av vatten från berg och jord kräver anmälan till den kommunala nämnden för miljöfrågor. Undantaget från anmälningsplikten är ny sådan anläggning för den allmänna vattenförsörjningen. 18 (23)

19 10.2 Motiv till föreslagna föreskrifter avseende energianläggningar och utvinning av vatten Primär skyddszon Genom tillståndsplikt i primära skyddszonen för nya energianläggningar och enskilda anläggningar för utvinning av vatten ger det möjlighet för den kommunala nämnden för miljöfrågor att sätta upp villkor för anläggandet av energianläggning eller vid uttag av vatten från berg och jord. I hanteringen av tillståndsärenden måste vattentäktens framtida utveckling beaktas, t.ex. kan en övergång till grundvattentäkt påverka möjligheterna att erhålla tillstånd i närområdet. Inom den primära skyddszonen finns ett fåtal befintliga anläggningar för uttag av grundvatten eller för utvinning eller lagring av värme eller kyla ur mark och grundvatten. Lagstiftning får dock inte vara bakåtsyftande och det kan därför inte ställas krav på anmälan för anläggningar som installerades före miljöbalkens ikraftträdande. Genom aktiv tillsyn bör det vara möjligt att säkerställa att befintliga anläggningar inte innebär risk för påverkan på vattentäkten. Delar av den primära skyddszonen utgörs av verksamhetsområde för kommunalt vatten och avlopp. Inom de delar som utgör sådant verksamhetsområde får inga enskilda dricksvattenanläggningar förekomma enligt lag (2006:412) om allmänna vattentjänster. Restriktionsnivån i föreslagen föreskrift för primär skyddszon följer Naturvårdsverkets allmänna råd (NFS 2003:16) om vattenskyddsområden Sekundär skyddszon Inom den sekundära skyddszonen finns ett fåtal befintliga anläggningar för uttag av grundvatten eller för utvinning eller lagring av värme eller kyla ur mark och grundvatten. Lagstiftning får dock inte vara bakåtsyftande och det kan därför inte ställas krav på anmälan för anläggningar som installerades före miljöbalkens ikraftträdande. Genom aktiv tillsyn bör det vara möjligt att säkerställa att befintliga anläggningar inte innebär risk för påverkan på vattentäkten. I hanteringen av anmälningsärenden måste vattentäktens framtida utveckling beaktas. Delar av den sekundära skyddszonen utgörs av verksamhetsområde för kommunalt vatten och avlopp. Inom de delar som utgör sådant verksamhetsområde får inga enskilda dricksvattenanläggningar förekomma enligt lag (2006:412) om allmänna vattentjänster. Restriktionsnivån i föreslagen föreskrift för sekundär skyddszon följer Naturvårdsverkets allmänna råd (2003:16) om vattenskyddsområden. 19 (23)

20 11 GENOMGÅENDE TRANSPORT I Naturvårdsverkets Allmänna råd (NFS 2003:16) om vattenskyddsområden till 7 kap. 22 miljöbalken står: I föreskrifter för ett vattenskyddsområde bör föreskrivas att i primär skyddszon transport av farligt gods får ske endast på anvisade transportleder Föreslagen föreskrift avseende genomgående transport Primär skyddszon genomgående transport Genomgående transport av farligt gods får endast ske på anvisade transportleder Sekundär skyddszon genomgående transport Genomgående transport av farligt gods får endast ske på anvisade transportleder Motiv till föreslagna föreskrifter avseende genomgående transport Primär skyddszon Olyckor med farligt gods kan medföra långtgående konsekvenser för vattenförsörjningen, det är därför olämpligt att fordon med farligt gods trafikerar utanför anvisade leder. Restriktionsnivån i föreslagen föreskrift för primär skyddszon följer Naturvårdsverkets allmänna råd (NFS 2003:16) om vattenskyddsområden. Hantering av farligt gods inom skyddsområdet regleras i andra föreskrifter tillhörande vattenskyddsområdet Sekundär skyddszon Olyckor med farligt gods kan medföra långtgående konsekvenser för vattenförsörjningen, det är därför olämpligt att fordon med farligt gods trafikerar utanför anvisade leder. Restriktionsnivån i föreslagen föreskrift för sekundär skyddszon följer Naturvårdsverkets allmänna råd (NFS 2003:16) om vattenskyddsområden. Hantering av farligt gods inom skyddsområdet regleras i andra föreskrifter tillhörande vattenskyddsområdet. 20 (23)

21 12 ÖVRIG VERKSAMHET I Naturvårdsverkets Allmänna råd (NFS 2003:16) om vattenskyddsområden till 7 kap. 22 miljöbalken står: I föreskrifter för ett vattenskyddsområde bör anges att i primär skyddszon sådan miljöfarlig verksamhet som innebär risk för förorening av yt- eller grundvatten inte får etableras. I sekundär skyddszon bör föreskrivas om krav på tillstånd för ny anmälningspliktig miljöfarlig verksamhet Föreslagen föreskrift avseende övrig verksamhet Primär skyddszon övrig verksamhet Etablering av sådan miljöfarlig verksamhet som är tillståndspliktig enligt miljöbalken, förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd eller miljöprövningsförordningen (2013:251) och som innebär risk för förorening av yt- eller grundvatten, få inte ske. Etablering av sådan miljöfarlig verksamhet som är anmälningspliktig enligt miljöbalken eller någon av de förordningarna och som innebär risk för förorening av yt- eller grundvatten, kräver tillstånd av den kommunala nämnden för miljöfrågor. Förvaring eller bortskaffande av outnyttjade eller på annat sätt kasserade eller överblivna läkemedel på sätt som kan förorena yt- eller grundvatten är förbjudet. Hantering av impregneringsmedel, lösningsmedel eller andra kemiska produkter än kemiska bekämpningsmedel eller andra för yt- eller grundvattnet skadliga varor, som inte redan omfattas av tillståndsplikt enligt dessa vattenskyddsföreskrifter eller lagstiftning eller annan föreskrift, kräver tillstånd av den kommunala nämnden för miljöfrågor. Undantaget från tillståndsplikten är hantering därav för normalt hushållsbruk. Skogsavverkning kräver tillstånd av den kommunala nämnden för miljöfrågor. Markberedning inom skogsbruk såsom harvning, stubbrytning och andra liknande arbeten kräver tillstånd av den kommunala nämnden för miljöfrågor. Kemisk behandling av sjö eller vattendrag är förbjuden. Kalkning av sjö, vattendrag eller våtmark är undantaget från förbudet men kräver anmälan till den kommunala nämnden för miljöfrågor Sekundär skyddszon övrig verksamhet Förvaring eller bortskaffande av outnyttjade eller på annat sätt kasserade eller överblivna läkemedel på sätt som kan förorena yt- eller grundvatten är förbjudet. Etablering av miljöfarlig verksamhet som är anmälningspliktig enligt miljöbalken, förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd eller miljöprövningsförordningen (2013:251) och som innebär risk för förorening av yt- eller grundvatten, kräver tillstånd av den kommunala nämnden för miljöfrågor. 21 (23)

22 Kemisk behandling av sjö eller vattendrag är förbjuden. Kalkning av sjö, vattendrag eller våtmark är undantaget från förbudet men kräver anmälan till den kommunala nämnden för miljöfrågor Tertiär skyddszon övrig verksamhet Etablering av miljöfarlig verksamhet som är anmälningspliktig enligt miljöbalken, förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd eller miljöprövningsförordningen (2013:251) och som innebär risk för förorening av yt- eller grundvatten, kräver tillstånd av den kommunala nämnden för miljöfrågor Motiv till föreslagna föreskrifter avseende övrig verksamhet Primär skyddszon Miljöfarliga verksamheter regleras även i andra föreskrifter under Miljöbalken. Skyddsföreskrifter föreslås i enlighet med Naturvårdsverkets allmänna råd som ett komplement till de andra föreskrifterna under miljöbalken. På så sätt bedöms ett fullgott skydd uppnås. Föryngringsavverkning om minst 0,5 hektar ska enligt Skogsvårdslagen (1979:429) anmälas till Skogsstyrelsen senast sex veckor i förväg. Föryngringsavverkning omfattar all avverkning utom gallring och röjning. Föreslagen föreskrift ger med tillståndsplikten möjlighet att styra hur avverkning ska utföras. Vid markberedning används skogsmaskiner som river undan humuslagret så att mineraljorden blottläggs. Markberedning kan innebära risk för förorening vid eventuella läckage av exempelvis oljor eller drivmedel och skador kan även uppstå på skyddande vegetationsskikt. Vidare finns även risk att erosionsskador uppstår. Föreslagen föreskrift ger med tillståndsplikten möjlighet att styra hur markberedning ska utföras. Kalkning av vattendrag, sjö eller våtmark kan påverka vattenkvaliteten. Genom anmälningsplikt för kalkning i den primära skyddszonen får den kommunala nämnden för miljöfrågorkännedom om vilka kalkningsinsatser som pågår och kan följa upp hur vattenkvaliteten påverkas ur dricksvattensynpunkt. Kalkning av vissa sjöar och vattendrag pågår nu i samband med förvaltningsplan för Bottenhavets vattendistrikt, därför bedöms krav på tillstånd för strängt. Restriktionsnivån i föreslagen föreskrift för primär skyddszon följer Naturvårdsverkets allmänna råd (NFS 2003:16) om vattenskyddsområden Sekundär skyddszon Kalkning av vattendrag, sjö eller våtmark kan påverka vattenkvaliteten. Genom anmälningsplikt för kalkning i den sekundära skyddszonen får den kommunala nämnden för miljöfrågorkännedom om vilka kalkningsinsatser som pågår och kan följa upp hur vattenkvaliteten påverkas ur dricksvattensynpunkt. 22 (23)

23 Restriktionsnivån i föreslagen föreskrift för sekundär skyddszon bedöms vara i nivå med Naturvårdsverkets allmänna råd (NFS 2003:16) om vattenskyddsområden Tertiär skyddszon Enligt Naturvårdsverkets allmänna råd (NFS 2003:16) om vattenskyddsområden kan visa verksamheter regleras vid behov inom den tertiära skyddszonen. Miljöfarliga verksamheter kan medföra ett hot mot vattentäkter. Genom krav på tillstånd för miljöfarliga verksamheter ges tillståndsmyndigheten möjlighet att ställa krav på relevanta skyddsåtgärder. 13 ALLMÄNT 13.1 Övergångsregler För befintlig verksamhet som är tillståndspliktig enligt dessa föreskrifter ska senast två år efter det att föreskrifterna har vunnit laga kraft lämnas in ansökan om tillstånd enligt dessa föreskrifter. Ny tillståndspliktig verksamhet får påbörjas endast om tillstånd erhållits Dispensmöjlighet Om särskilda skäl föreligger och det är förenligt med vattenskyddets syfte, kan länsstyrelsen medge dispens från ovan meddelade föreskrifter. Länsstyrelsen kan då föreskriva särskilda villkor som behövs för att undvika vattenförorening. 23 (23)

Bilaga 2 - Björkliden vattenskyddsområde Förslag till vattenskyddsföreskrifter

Bilaga 2 - Björkliden vattenskyddsområde Förslag till vattenskyddsföreskrifter 2013-05-07 Bilaga 2 - Björkliden vattenskyddsområde Förslag till vattenskyddsföreskrifter Vattenskyddsområdets syfte Syftet med vattenskyddsområdet och tillhörande föreskrifter är att säkerställa att grundvattentillgången

Läs mer

Jukkasjärvi vattenskyddsområde Förslag till vattenskyddsföreskrifter

Jukkasjärvi vattenskyddsområde Förslag till vattenskyddsföreskrifter 2013-02-12 Jukkasjärvi vattenskyddsområde Förslag till vattenskyddsföreskrifter Vattenskyddsområdets syfte Syftet med vattenskyddsområdet och tillhörande föreskrifter är att säkerställa att grundvattentillgången

Läs mer

S we c o En vi r on me n t A B Org.nr Styrelsens säte: Stockholm. En del av Sweco-koncernen

S we c o En vi r on me n t A B Org.nr Styrelsens säte: Stockholm. En del av Sweco-koncernen TEKNISKA VERKEN I KIRUNA AB Rensjön vattenskyddsområde UPPDRAGSNUMMER 1654815100 FÖRSLAG TILL VATTENSKYDDSFÖRESKRIFTER SUNDSVALL SWECO ENVIRONMENT AB SUNDSVALL VATTEN 1 (10) S w e co Södra Järnvägsgatan

Läs mer

Förslag till föreskrifter inom vattenskyddsområde

Förslag till föreskrifter inom vattenskyddsområde VATTENTÄKT SÖRMON Inledning Detta dokument innnehåller förslag till föreskrifter att gälla inom vattenskyddsområde för Vattentäkt Sörmon. Definitioner I dessa föreskrifter avses med: Arbetsfordon: fordon

Läs mer

FÖRESKRIFTER. Vattenskyddsområde Ottsjö ÅRE KOMMUN SWECO ENVIRONMENT AB GBG VATTENRESURSER ELODIE BENAC FÖRSLAG TILL FÖRESKRIFTER MED MOTIVERINGAR

FÖRESKRIFTER. Vattenskyddsområde Ottsjö ÅRE KOMMUN SWECO ENVIRONMENT AB GBG VATTENRESURSER ELODIE BENAC FÖRSLAG TILL FÖRESKRIFTER MED MOTIVERINGAR ÅRE KOMMUN Vattenskyddsområde Ottsjö UPPDRAGSNUMMER 1654920111 FÖRSLAG TILL MED MOTIVERINGAR GÖTEBORG SWECO ENVIRONMENT AB GBG VATTENRESURSER ELODIE BENAC 1 (22) S w e co Södra Järnvägsgatan 37 Box 259

Läs mer

S we c o E n v i r o n m e n t A B Org.nr Styrelsens säte: Stockholm

S we c o E n v i r o n m e n t A B Org.nr Styrelsens säte: Stockholm ÅRE KOMMUN Vattenskyddsområde Undersåker UPPDRAGSNUMMER 1654920109 FÖRSLAG TILL FÖRESKRIFTER MED MOTIVERINGAR SUNDSVALL 2013-05-08 SWECO ENVIRONMENT AB SUNDSVALL VATTEN ELODIE BENAC HANS FRIDHOLM 1 (22)

Läs mer

Norrbottens läns författningssamling

Norrbottens läns författningssamling Norrbottens läns författningssamling Länsstyrelsen i Norrbottens läns föreskrifter 25 FS 2017: 21 A 20 Beslut om fastställande av vattenskyddsområde och Utkom från trycket skyddsföreskrifter enligt 7 kap.

Läs mer

SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR RENSJÖN

SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR RENSJÖN 1 (8) SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR RENSJÖN Nedan angivna föreskrifter ska gälla inom det vattenskyddsområde som anges på bifogad karta, se bilaga 1. Vattenskyddsområdet är indelat i följande tre zoner: vattentäktszon,

Läs mer

S we c o En vi r on me n t A B Org.nr Styrelsens säte: Stockholm

S we c o En vi r on me n t A B Org.nr Styrelsens säte: Stockholm ÅRE KOMMUN Vattenskyddsområden Englandsviken och Långnäset UPPDRAGSNUMMER 1654920-105, 1654920-108 FÖRSLAG TILL FÖRESKRIFTER MED MOTIVERINGAR SUNDSVALL 2013-05-07 SWECO ENVIRONMENT AB SUNDSVALL VATTEN

Läs mer

S we c o En vi r on me n t A B Org.nr Styrelsens säte: Stockholm

S we c o En vi r on me n t A B Org.nr Styrelsens säte: Stockholm OVANÅKERS KOMMUN Vattenskyddsområde Lobonäs UPPDRAGSNUMMER 1654360000 SUNDSVALL SWECO ENVIRONMENT AB SUNDSVALL VATTEN HANS FRIDHOLM 1 (13) S w e co Södra Järnvägsgatan 37 Box 259 SE-851 04 Sundsvall, Sverige

Läs mer

VATTENTÄKT STORA VÄNSJÖN

VATTENTÄKT STORA VÄNSJÖN VATTENTÄKT STORA VÄNSJÖN 1 VATTENSKYDDSOMRÅDETS SYFTE Syftet med vattenskyddsområdet och tillhörande föreskrifter är att bidra till att vattentäkt Stora Vänsjön kan användas som dricksvattentäkt i ett

Läs mer

Västmanlands läns författningssamling Länsstyrelsen ISSN

Västmanlands läns författningssamling Länsstyrelsen ISSN Västmanlands läns författningssamling Länsstyrelsen ISSN 0347-1691 19FS 2015:7 Utkom från trycket den 24 april 2015 Länsstyrelsen i Västmanlands läns beslut om vattenskyddsområde och föreskrifter för grundvattentäkten

Läs mer

BILAGA 6 FÖRSLAG TILL SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR MALEXANDERS VATTENTÄKT

BILAGA 6 FÖRSLAG TILL SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR MALEXANDERS VATTENTÄKT BILAGA 6 FÖRSLAG TILL SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR MALEXANDERS VATTENTÄKT ALLMÄNT Skyddsområdet är indelat i vattentäktszon, primär skyddszon, sekundär skyddszon och tertiär skyddszon. Följande föreskrifter

Läs mer

BILAGA 2 2012-015-182505-23 Vattenskyddsområde Gälleråsen

BILAGA 2 2012-015-182505-23 Vattenskyddsområde Gälleråsen Motiv till skyddsföreskrifter Petroleumprodukter Naturvårdsverkets allmänna råd I föreskrifter för ett vattenskyddsområde bör, för primär skyddszon, föreskrivas att hantering av petroleumprodukter inte

Läs mer

GEMKON AB Strandvägen Järpen

GEMKON AB Strandvägen Järpen GEMKON AB Strandvägen 28 830 05 Järpen Telefon 072 7192086 Johan.kjellgren@gemkon.se www.gemkon.se Förslag till föreskrifter för Kälarnes vattentäkt Syftet med vattenskyddsområdet och tillhörande föreskrifter

Läs mer

Dokumentansvarig Giltighetstid Gäller från Kees Slinger Vartannat år 20XX-XX-XX

Dokumentansvarig Giltighetstid Gäller från Kees Slinger Vartannat år 20XX-XX-XX Föreskrift 1 (13) Förslag till föreskrifter för Stuguns-, Hammarstrands och Bispgårdens vattentäkter 2019-08-20 Syftet med vattenskyddsområdet och tillhörande föreskrifter är att skydda vårt viktigaste

Läs mer

Samma föreskrift som i primär. zon. Samma föreskrift som i primär zon.

Samma föreskrift som i primär. zon. Samma föreskrift som i primär zon. Föreskrifter som presenterats i samrådsunderlaget Ändrade föreskrifter efter samråd Motivering till ändringar 1 Båttrafik 1 Båttrafik 1 Båttrafik Mängden bränsle som får finnas ombord på båt, inklusive

Läs mer

Bilaga 2 Nedre Soppero vattenskyddsområde Förslag till vattenskyddsföreskrifter

Bilaga 2 Nedre Soppero vattenskyddsområde Förslag till vattenskyddsföreskrifter 2017-06-27 Bilaga 2 Nedre Soppero vattenskyddsområde Förslag till vattenskyddsföreskrifter Definitioner I dessa föreskrifter avses med: Arbetsfordon: Fordon som är avsedda att användas vid verksamhetsutövning,

Läs mer

Förslag till skyddsföreskrifter

Förslag till skyddsföreskrifter Sida 1(9) VATTENSKYDDSOMRÅDE GÄLLERÅSEN 2012-05-23 Förslag till skyddsföreskrifter Allmänna upplysningar i anslutning till skyddsföreskrifterna Miljöbalkens allmänna hänsynsregler I miljöbalkens 2 kap.

Läs mer

Geokonsult Åre Strandvägen Järpen

Geokonsult Åre Strandvägen Järpen Geokonsult Åre Strandvägen 28 83005 Järpen Telefon 072 7192086 Johan.kjellgren@geokon.se www.geokon.se Förslag till föreskrifter för Bräcke samhälles vattentäkter Syftet med vattenskyddsområdet och tillhörande

Läs mer

Skyddsområde och skyddsföreskrifter för Jungs vattentäkt, Vara kommun.

Skyddsområde och skyddsföreskrifter för Jungs vattentäkt, Vara kommun. Skyddsområde och skyddsföreskrifter för Jungs vattentäkt, Vara kommun. BESLUT Med stöd av 7 kapitlet 21 och 22 miljöbalken beslutar Länsstyrelsen om vattenskyddsområde med skyddsföreskrifter för Jungs

Läs mer

Vindelälvsåsen skyddsföreskrifter för vattenskyddsområde

Vindelälvsåsen skyddsföreskrifter för vattenskyddsområde Vindelälvsåsen skyddsföreskrifter för vattenskyddsområde 1 Allmänt Nedanstående föreskrifter gäller inom det skyddsområde som utmärkts på bifogad karta. Skyddsområdet är indelat i vattentäktszon samt primär,

Läs mer

VATTENSKYDDSOMRÅDE BRUNNE. Förslag till vattenskyddsföreskrifter med motiveringar

VATTENSKYDDSOMRÅDE BRUNNE. Förslag till vattenskyddsföreskrifter med motiveringar VATTENSKYDDSOMRÅDE BRUNNE Förslag till vattenskyddsföreskrifter med motiveringar Vattenskyddsområde Brunne Förslag till vattenskyddsföreskrifter med motiveringar INLEDNING Detta dokument redovisar föreslagna

Läs mer

Västra Götalands läns författningssamling

Västra Götalands läns författningssamling Västra Götalands läns författningssamling Länsstyrelsen 14 FS 2011:41 Utkom från trycket den 1 juli 2011 Omtryck Länsstyrelsens i Västra Götalands län föreskrift om ändring i föreskrift 14 FS 2009:89 om

Läs mer

Västra Götalands läns författningssamling

Västra Götalands läns författningssamling Västra Götalands läns författningssamling Tanums kommun 14 FS 2010:120 Utkom från trycket den 26 februari 2010 Länsstyrelsens i Västra Götalands län tillkännagivande av Tanums kommun beslut om vattenskyddsområde

Läs mer

SKYDDSFÖRESKRIFTER inom skyddsområdet för grundvattentäkterna Halsbråten och Stubbetorp i Norrköpings kommun

SKYDDSFÖRESKRIFTER inom skyddsområdet för grundvattentäkterna Halsbråten och Stubbetorp i Norrköpings kommun 1(6) SKYDDSFÖRESKRIFTER inom skyddsområdet för grundvattentäkterna Halsbråten och Stubbetorp i Norrköpings kommun Nedan angivna föreskrifter, meddelade med stöd av 7 kap 21-22 miljöbalken (1998:808), gäller

Läs mer

Information om skyddsområde för Kroa vattentäkt

Information om skyddsområde för Kroa vattentäkt Om en olycka inträffar! Om det inträffar ett läckage eller en olycka som kan innebära risk för att yt- eller grundvattnet förorenas ska du omedelbart anmäla det till Räddningstjänsten på telefon 112. Kontakta

Läs mer

Gävleborgs läns författningssamling

Gävleborgs läns författningssamling Gävleborgs läns författningssamling Länsstyrelsen 21FS 2008:76 Utkom från trycket den 2 januari 2009 Länsstyrelsens i Gävleborg föreskrifter om fastställelse av skyddsområde med skyddsföreskrifter för

Läs mer

BJÖRKETORP VATTENSKYDDSOMRÅDE

BJÖRKETORP VATTENSKYDDSOMRÅDE Marks kommun BJÖRKETORP VATTENSKYDDSOMRÅDE Skyddsföreskrifter Fastställda av kommunfullmäktige 2007-11-27 SKYDDSFÖRESKRIFTER BJÖRKETORP VATTENTÄKT, MARKS KOMMUN Informationen är uppdelad i två delar vattenskyddsområde

Läs mer

SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR MELLDALA VATTENSKYDDSOMRÅDE, SKÖVDE KOMMUN

SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR MELLDALA VATTENSKYDDSOMRÅDE, SKÖVDE KOMMUN 28 SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR MELLDALA VATTENSKYDDSOMRÅDE, SKÖVDE KOMMUN Bilagan är uppdelad i två delar. I den första delen anges de skyddsföreskrifter som ska gälla inom Melldala vattenskyddsområde och i

Läs mer

2 Vattenskyddsområdets avgränsning

2 Vattenskyddsområdets avgränsning vattenskydd@miva.se DATUM 2018-08-15 Skyddsföreskrifter för vattenskyddsområde för Gerdal och By vattentäkter 1 Vattenskyddsområdets syfte Syftet med vattenskyddsområdet och tillhörande föreskrifter är

Läs mer

Att bo eller verka inom RENSJÖNS. vattenskyddsområde

Att bo eller verka inom RENSJÖNS. vattenskyddsområde Att bo eller verka inom RENSJÖNS vattenskyddsområde RENSJÖN VATTENTÄKT Primär skyddszon Sekundär skyddszon Ávreluoppal Rensjön Vattenskyddsområden Tillgången på vatten för vattenförsörjning är en av våra

Läs mer

Kiruna vattenskyddsområde Förslag till vattenskyddsföreskrifter

Kiruna vattenskyddsområde Förslag till vattenskyddsföreskrifter 2019-05-14 Kiruna vattenskyddsområde Förslag till vattenskyddsföreskrifter Definitioner I dessa föreskrifter avses med: Arbetsfordon: Fordon som är avsedda att användas vid verksamhetsutövning, t.ex. traktorer,

Läs mer

Välkomna på dialogmöte!

Välkomna på dialogmöte! Välkomna på dialogmöte! Vattenskyddsområde för Haboskogen och Slätte grundvattentäkter Förslag på skyddsföreskrifter Tillsammans skapar vi ett hållbart vatten för flera generationer! Ikväll Vattenskyddsområde

Läs mer

Vattenskyddsområde Kalix-Kälsjärv

Vattenskyddsområde Kalix-Kälsjärv Vattenskyddsområde Kalix-Kälsjärv Förslag till vattenskyddsföreskrifter med motiveringar INLEDNING Syftet med skyddsområdet och skyddsföreskrifterna är att förhindra sådan verksamhet som kan medföra risk

Läs mer

FÖRSLAG TILL SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR IGELSTORP VATTENSKYDDSOMRÅDE, SKÖVDE KOMMUN

FÖRSLAG TILL SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR IGELSTORP VATTENSKYDDSOMRÅDE, SKÖVDE KOMMUN 1 FÖRSLAG TILL SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR IGELSTORP VATTENSKYDDSOMRÅDE, SKÖVDE KOMMUN Bilagan är uppdelad i två delar. I den första delen anges de skyddsföreskrifter som föreslås gälla inom Igelstorp vattenskyddsområde

Läs mer

Örebro läns författningssamling

Örebro läns författningssamling Örebro läns författningssamling Länsstyrelsen 18FS 2008:98 Utkom från trycket den 11 december 2008 Länsstyrelsens i Örebro län beslut om vattenskyddsområde och föreskrifter för ytvattentäkten Tisaren,

Läs mer

Förslag till vattenskyddsområde med föreskrifter för Anebys vattentäkter i Norra och Södra Jularp

Förslag till vattenskyddsområde med föreskrifter för Anebys vattentäkter i Norra och Södra Jularp Förslag till vattenskyddsområde med föreskrifter för Anebys vattentäkter i Norra och Södra Jularp Beslut Länsstyrelsen förklarar med stöd av 7 kap. 21 miljöbalken (1998:808, MB) det område som anges på

Läs mer

Skyddsföreskrifter för Tolleby vattentäkt, Tjörns Kommun

Skyddsföreskrifter för Tolleby vattentäkt, Tjörns Kommun Skyddsföreskrifter för Tolleby vattentäkt, Tjörns Kommun BESLUT Med stöd av 7 kapitlet 21 och 22 miljöbalken har kommunfullmäktige Tjörns kommun 2008-02-14 14 beslutat om vattenskyddsområde med skyddsföreskrifter

Läs mer

Vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Öresjö

Vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Öresjö Vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Öresjö 540:21 Vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Öresjö Antagna av Kommunfullmäktige 2003-01-16 Gäller från 2006-01-01 Skyddsföreskrifter Nedan

Läs mer

Gävleborgs läns författningssamling

Gävleborgs läns författningssamling Gävleborgs läns författningssamling Länsstyrelsen Länsstyrelsen i Gävleborgs läns föreskrifter om fastställelse av skyddsområde för grundvattentäkt Järbo i Sandvikens kommun Utkom från trycket den 2 november

Läs mer

Information om skyddsområde för vattentäkten vid Norrudden

Information om skyddsområde för vattentäkten vid Norrudden Information om skyddsområde för vattentäkten vid Norrudden Vi vill med denna informationsbroschyr upplysa om vattenskyddet och kort förklara vad bestämmelserna i föreskrifterna innebär. Är det något du

Läs mer

Dalarnas läns författningssamling. Länsstyrelsen. 20 FS 2018:19 Utkom från trycket den 23 augusti 2018

Dalarnas läns författningssamling. Länsstyrelsen. 20 FS 2018:19 Utkom från trycket den 23 augusti 2018 Dalarnas läns författningssamling Länsstyrelsen Länsstyrelsen i Dalarnas läns föreskrifter om Lennhedens vattenskyddsområde, Borlänge och Gagnefs kommuner; beslutade den 23 augusti 2018. (dnr 513-713-2017)

Läs mer

1 Skyddsföreskrifternas mål och tillämpningsområde

1 Skyddsföreskrifternas mål och tillämpningsområde BILAGA 2: SKYDDSFÖRESKRIFTER Vattenskyddsområde Magra vattentäkt, Alingsås kommun Nedan angivna föreskrifter skall gälla inom det vattenskyddsområde som utmärkts på bifogad karta, se Ritning 1. Skyddsområdet

Läs mer

Hallands läns författningssamling

Hallands läns författningssamling Hallands läns författningssamling 1(6) Länsstyrelsens i Hallands och Skåne län fastställelse av vattenskyddsområde med föreskrifter för Dömestorps vattentäkt i Laholms kommun; beslutade den 23 mars 2011

Läs mer

Hallands läns författningssamling

Hallands läns författningssamling Hallands läns författningssamling 1(6) Länsstyrelsens i Hallands län fastställelse av vattenskyddsområde med föreskrifter för Veinge vattentäkt på fastigheten Vessinge 1:8 i Laholms kommun; beslutade den

Läs mer

Förslag till skyddsföreskrifter

Förslag till skyddsföreskrifter Sida 1(11) VATTENSKYDDSOMRÅDE BLACKSTA UTKAST 180312 Förslag till skyddsföreskrifter Allmänna upplysningar i anslutning till skyddsföreskrifterna Miljöbalkens allmänna hänsynsregler I miljöbalkens 2 kap.

Läs mer

Följande bilder är det bildspel som visades vid dialogträffarna med lant- och skogsbrukare respektive övriga verksamhetsutövare den 22 november 2016

Följande bilder är det bildspel som visades vid dialogträffarna med lant- och skogsbrukare respektive övriga verksamhetsutövare den 22 november 2016 Följande bilder är det bildspel som visades vid dialogträffarna med lant- och skogsbrukare respektive övriga verksamhetsutövare den 22 november 2016 Skyddsföreskrifterna som diskuterades vid träffarna

Läs mer

Jönköpings läns författningssamling

Jönköpings läns författningssamling Jönköpings läns författningssamling Länsstyrelsen ISSN 0347-1551 Kungörelse av Länsstyrelsens beslut om skydd för grundvattentäkt i Vaggeryd, Vaggeryds kommun; 06 FS 2007:23 Saknr Ö11/07 Utkom från trycket

Läs mer

Hallands läns författningssamling

Hallands läns författningssamling Hallands läns författningssamling 1(8) Länsstyrelsen Länsstyrelsens i Hallands län fastställelse av vattenskyddsområde med föreskrifter för vattentäkten Ragnhilds källa på fastigheten Grimeton 5:17 i Varbergs

Läs mer

VATTENSKYDDSOMRÅDE BONDSJÖN. Förslag till vattenskyddsföreskrifter med motiveringar

VATTENSKYDDSOMRÅDE BONDSJÖN. Förslag till vattenskyddsföreskrifter med motiveringar VATTENSKYDDSOMRÅDE BONDSJÖN Förslag till vattenskyddsföreskrifter med motiveringar Vattenskyddsområde Bondsjön Förslag till vattenskyddsföreskrifter med motiveringar INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Vattenskyddsområdets

Läs mer

Förslag till skyddsföreskrifter Gullbranna Vattenskyddsområde

Förslag till skyddsföreskrifter Gullbranna Vattenskyddsområde Förslag till skyddsföreskrifter Gullbranna Vattenskyddsområde Följande skyddsföreskrifter är specifikt framtagna för grundvattentäkten i Gullbranna. Den övergripande tanken vid framtagandet har varit att

Läs mer

Planerade vattenuttag

Planerade vattenuttag Området Planerade vattenuttag Nuvarande råvattenförbrukning: 20 m³/dygn vinter och max 90 m³/dygn sommar. Planerat vattenuttag är detsamma som nuvarande uttag eftersom det inte bedöms finnas mer vatten

Läs mer

BERGS KOMMUN GRÄFTÅVALLENS GRUNDVATTENTÄKT FÖRSLAG TILL FÖRESKRIFTER OCH ALLMÄNNA UPPLYSNINGAR

BERGS KOMMUN GRÄFTÅVALLENS GRUNDVATTENTÄKT FÖRSLAG TILL FÖRESKRIFTER OCH ALLMÄNNA UPPLYSNINGAR BILAGA 1 BERGS KOMMUN GRÄFTÅVALLENS GRUNDVATTENTÄKT FÖRSLAG TILL FÖRESKRIFTER OCH ALLMÄNNA UPPLYSNINGAR Projekt nr 14106 Östersund 2016-03-22 2 (10) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VATTENSKYDDSOMRÅDE... 3 1.1 SYFTET

Läs mer

Följande bilder är det bildspel som visades vid dialogträffen med boende den 28 november 2016 Skyddsföreskrifterna som diskuterades vid träffarna är

Följande bilder är det bildspel som visades vid dialogträffen med boende den 28 november 2016 Skyddsföreskrifterna som diskuterades vid träffarna är Följande bilder är det bildspel som visades vid dialogträffen med boende den 28 november 2016 Skyddsföreskrifterna som diskuterades vid träffarna är ett första förslag och kommer sannolikt att förändras

Läs mer

SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR TIKASKRUV (ORREFORS) VATTENTÄKT, NYBRO KOMMUN

SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR TIKASKRUV (ORREFORS) VATTENTÄKT, NYBRO KOMMUN Sida 1 av 5 SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR TIKASKRUV (ORREFORS) VATTENTÄKT, NYBRO KOMMUN Kommunfullmäktige i Nybro kommun fastställde 2009 nedanstående skyddsföreskrifter för den kommunala vattentäkten i Tikaskruv

Läs mer

Vattenskyddsområde med föreskrifter för Åryd vattentäkt

Vattenskyddsområde med föreskrifter för Åryd vattentäkt Styrande dokument Senast ändrad 2014-06-17 Vattenskyddsområde med föreskrifter för Åryd vattentäkt Dokumenttyp Föreskrift Dokumentansvarig Planeringskontoret Dokumentnamn Vattenskyddsområde med föreskrifter

Läs mer

SKYDDSFÖRESKRIFTER inom skyddsområdet för grundvattentäkten Kvarsebo i Norrköpings kommun

SKYDDSFÖRESKRIFTER inom skyddsområdet för grundvattentäkten Kvarsebo i Norrköpings kommun 1(6) SKYDDSFÖRESKRIFTER inom skyddsområdet för grundvattentäkten Kvarsebo i Norrköpings kommun Nedan angivna föreskrifter, meddelade med stöd av 7 kap 21-22 miljöbalken (1998:808), gäller inom de skyddszoner

Läs mer

KROKOMS KOMMUN ÅKERSJÖNS GRUNDVATTENTÄKT FÖRSLAG TILL FÖRESKRIFTER OCH ALLMÄNNA UPPLYSNINGAR

KROKOMS KOMMUN ÅKERSJÖNS GRUNDVATTENTÄKT FÖRSLAG TILL FÖRESKRIFTER OCH ALLMÄNNA UPPLYSNINGAR BILAGA 1 KROKOMS KOMMUN ÅKERSJÖNS GRUNDVATTENTÄKT FÖRSLAG TILL FÖRESKRIFTER OCH ALLMÄNNA UPPLYSNINGAR Projekt nr 14107 Östersund 2015-03-05 2 (10) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VATTENSKYDDSOMRÅDE... 3 1.1 SYFTET

Läs mer

Jönköpings läns författningssamling

Jönköpings läns författningssamling Jönköpings läns författningssamling Vetlanda kommun ISSN 0347-1551 Skyddsföreskrifter för Nye grundvattentäkt i Vetlanda kommun; 06 FS 2009:83 Saknr Ö15/09 Utkom från trycket den 12 oktober 2009 beslutade

Läs mer

Välkommen till informationsmöte angående vattenskyddsområde. i Sörfjärden

Välkommen till informationsmöte angående vattenskyddsområde. i Sörfjärden Välkommen till informationsmöte angående vattenskyddsområde i Sörfjärden Dagordning Inledning Information om vattentäkten Varför upprättas vattenskyddsområden? Föreslagen utbredning av vattenskyddsområdet

Läs mer

Föreskrifter för vattenskyddsområde Floxen vattenverk

Föreskrifter för vattenskyddsområde Floxen vattenverk Föreskrifter för vattenskyddsområde Floxen vattenverk Dokumenttyp Föreskrift Diarienummer 2014-042-340 Fastställt Kommunfullmäktige 2017-06-22 61 För revidering ansvarar Uppföljning och tidplan Dokumentet

Läs mer

Kronobergs läns författningssamling

Kronobergs läns författningssamling Kronobergs läns författningssamling Markaryds kommun Markaryds kommuns beslut om fastställande av vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Norra Misterhult, Markaryds kommun; 07FS 2006:39 Utkom från

Läs mer

VATTENSKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR SVARTTORP VATTENTÄKT I JÖNKÖPINGS KOMMUN

VATTENSKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR SVARTTORP VATTENTÄKT I JÖNKÖPINGS KOMMUN VATTENSKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR SVARTTORP VATTENTÄKT I JÖNKÖPINGS KOMMUN Beslutade av kommunfullmäktige i Jönköpings kommun 2010-03-25 77 med stöd av 7 kap 21-22 miljöbalken. Vattenskyddsområdet för Svarttorp

Läs mer

SKYDDSFÖRESKRIFTER inom vattenskyddsområdet för grundvattentäkter i Simonstorp, Norrköpings kommun

SKYDDSFÖRESKRIFTER inom vattenskyddsområdet för grundvattentäkter i Simonstorp, Norrköpings kommun 1(6) SKYDDSFÖRESKRIFTER inom vattenskyddsområdet för grundvattentäkter i Simonstorp, Norrköpings kommun Skyddsföreskrifterna gäller inom det område som angivits på upprättad skyddszonskarta. Vattenskyddsområdet

Läs mer

Jönköpings läns författningssamling

Jönköpings läns författningssamling Jönköpings läns författningssamling Vetlanda kommun ISSN 0347-1551 Skyddsföreskrifter för ytvattentäkten Lindåsasjön i Vetlanda kommun; 06 FS 2009:206 Saknr Ö20/09 Utkom från trycket den 17 december 2009

Läs mer

BERGS KOMMUN STORHOGNA BILAGA 1 FÖRSLAG TILL FÖRESKRIFTER OCH ALL- MÄNNA UPPLYSNINGAR VERSION 6. Projekt nr 600 854 Östersund 2013-08-09 BERGS KOMMUN

BERGS KOMMUN STORHOGNA BILAGA 1 FÖRSLAG TILL FÖRESKRIFTER OCH ALL- MÄNNA UPPLYSNINGAR VERSION 6. Projekt nr 600 854 Östersund 2013-08-09 BERGS KOMMUN BERGS KOMMUN STORHOGNA BILAGA 1 FÖRSLAG TILL FÖRESKRIFTER OCH ALL- MÄNNA UPPLYSNINGAR VERSION 6 BERGS KOMMUN Projekt nr 600 854 Östersund INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VATTENSKYDDSOMRÅDE... 3 1.1 SYFTET MED VATTENSKYDDSOMRÅDET...

Läs mer

Från tillstånd undantas hantering av petroleumprodukter för att försörja bostads- och jordbruksfastigheter

Från tillstånd undantas hantering av petroleumprodukter för att försörja bostads- och jordbruksfastigheter BILAGA 6 FÖRSLAG TILL FÖRESKRIFTER OCH ALLMÄNNA UPPLYSNINGAR, VATTENTÄKTEN NÄKTEN 1. Föreskrifter Nedan angivna föreskrifter skall gälla inom de skyddsområdeszoner som anges på upprättad skyddsområdeskarta.

Läs mer

UPPLYSNINGAR ANGÅENDE VATTENSKYDD

UPPLYSNINGAR ANGÅENDE VATTENSKYDD UPPLYSNINGAR ANGÅENDE VATTENSKYDD I följande dokument finns upplysningar om t ex mål och syfte med vattenskydd samt upplysning om ersättning för intrång i pågående markanvändning och uppgift om vilken

Läs mer

Skyddsföreskrifter. - Malmsjöåsens vattentäkter

Skyddsföreskrifter. - Malmsjöåsens vattentäkter Skyddsföreskrifter - Malmsjöåsens vattentäkter Telge Nät AB Tel vxl 08-553 220 00 Org.nr 556558-1757 Box 633 151 27 Södertälje Fax 08-553 222 04 Säte i Södertälje Besöksadress Holmfastvägen 31, Södertälje

Läs mer

03FS 1990:1 Utkom från trycket den 12 januari 1990.

03FS 1990:1 Utkom från trycket den 12 januari 1990. 1(5) Uppsala läns författningssamling LÄNSSTYRELSEN ISSN 0347-1659 03FS 1990:1 Utkom från trycket den 12 januari 1990. Kungörelse om vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för de kommunala grundvattentäkterna

Läs mer

Stockholms läns författningssamling

Stockholms läns författningssamling Stockholms läns författningssamling Länsstyrelsen Länsstyrelsens i Stockholms län beslut om vattenskyddsområde med föreskrifter för kommunala grundvattentäkter på Sandön, Värmdö kommun; 01FS 2014:66 Utkom

Läs mer

FÖRSLAG TILL FÖRESKRIFTER OCH ALLMÄNNA UPPLYSNINGAR, HÄGGENÅS VATTENVERK

FÖRSLAG TILL FÖRESKRIFTER OCH ALLMÄNNA UPPLYSNINGAR, HÄGGENÅS VATTENVERK BILAGA 5 FÖRSLAG TILL FÖRESKRIFTER OCH ALLMÄNNA UPPLYSNINGAR, HÄGGENÅS VATTENVERK 1. Föreskrifter Nedan angivna föreskrifter skall gälla inom det skyddsområde som anges på upprättad skyddsområdeskarta.

Läs mer

Jämtlands läns författningssamling

Jämtlands läns författningssamling Fastställelse av skyddsområde och skyddsföreskrifter för Tandsbyns grundvattentäkter, Tand 2:143 och 2:48, Östersunds kommun samt upphävande av föreskriften 23 FS 1980:29; 23FS 2018:35 Utkom från trycket

Läs mer

Skyddsföreskrifter för Sörmons, Härtsögas och Östra Sörmons vattenskyddsområde, Karlstad kommun

Skyddsföreskrifter för Sörmons, Härtsögas och Östra Sörmons vattenskyddsområde, Karlstad kommun BILAGA 3 1(11) Miljöanalys Matilda Elgerud Skyddsföreskrifter för Sörmons, Härtsögas och Östra Sörmons vattenskyddsområde, Karlstad kommun Läsanvisning Det här dokumentet presenterar föreskrifter med de

Läs mer

Gävleborgs läns författningssamling

Gävleborgs läns författningssamling Gävleborgs läns författningssamling Ljusdals kommun Nytt skyddsområde med skyddsföreskrifter för Los vattentäkt i Ljusdals kommun 21F 2011:1 Utkom från trycket den 25 februari 2011 Antagna av kommunfullmäktige

Läs mer

Regler för vattenskyddsområde Lygnern-Fjärås bräcka

Regler för vattenskyddsområde Lygnern-Fjärås bräcka Regler för vattenskyddsområde Lygnern-Fjärås bräcka 1 DEFINITIONER AV BEGREPP Definitioner av begrepp, se bilaga 1. 2 VATTENTÄKTSZON Inom vattentäktszonen är all annan verksamhet än vattentäktsverksamhet

Läs mer

Jönköpings läns författningssamling

Jönköpings läns författningssamling Jönköpings läns författningssamling Länsstyrelsen ISSN 0347-1551 Kungörelse av Länsstyrelsens beslut om skydd för grundvattentäkt i Skillingaryd, Vaggeryds kommun; 06 FS 2007:24 Saknr Ö12/07 Utkom från

Läs mer

Jönköpings läns författningssamling

Jönköpings läns författningssamling Jönköpings läns författningssamling Vetlanda kommun ISSN 0347-1551 Skyddsföreskrifter för ytvattentäkten Lindåsasjön i Vetlanda kommun; 06 FS 2009:206 Saknr Ö20/09 Utkom från trycket den 17 december 2009

Läs mer

Kalmar läns författningssamling

Kalmar läns författningssamling Kalmar läns författningssamling Länsstyrelsen Föreskrifter om skyddsområde och skyddsbestämmelser för grundvattentäkt - Eriksmåla vattentäkt, Emmaboda kommun, meddelade av Länsstyrelsen i Kalmar län Utkom

Läs mer

Gävleborgs läns författningssamling

Gävleborgs läns författningssamling Gävleborgs läns författningssamling Länsstyrelsen Länsstyrelsen i Gävleborgs läns föreskrifter om fastställelse av skyddsområde för ytvattentäkt Öjaren i Sandvikens kommun 21FS 2016:2 Utkom från trycket

Läs mer

Dalarnas läns författningssamling

Dalarnas läns författningssamling Dalarnas läns författningssamling Länsstyrelsen Föreskrifter inom vattenskyddsområdet vid Garpenbergs herrgård i Hedemora kommun; beslutade den 11 maj 2012. 20 FS 2012: Utkom från trycket den XX 2012 Länsstyrelsen

Läs mer

SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING

SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING Utgåva maj 2008 10:4 SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR KOMMUNENS VATTENTÄKT PÅ MALMSJÖÅSEN Södertälje kommun förklarar med stöd av 7 kap. 21 miljöbalken (MB) det område sommarkerats

Läs mer

Kommunfullmäktige i Kils kommun förslag till vattenskyddsföreskrifter för Nilsby grundvattentäkt i Kils kommun;

Kommunfullmäktige i Kils kommun förslag till vattenskyddsföreskrifter för Nilsby grundvattentäkt i Kils kommun; UTKAST Kommunfullmäktige i Kils kommun förslag till vattenskyddsföreskrifter för Nilsby grundvattentäkt i Kils kommun; Förslag till skyddsföreskrifter tillhörande vattenskyddsområde för Fryksta grundvattentäkt

Läs mer

Inbjudan till samråd för vattenskyddsområde för Tandsbyns grundvattentäkt

Inbjudan till samråd för vattenskyddsområde för Tandsbyns grundvattentäkt Inbjudan till samråd för vattenskyddsområde för Tandsbyns grundvattentäkt Bakgrund Kommunen ska göra vattenskyddsområde för Tandsbyns grundvattentäkt. Syftet är att skydda grundvattnet från föroreningar.

Läs mer

Bilaga 5 Förslag till föreskrifter och allmänna upplysningar, Börstil och Ed vattentäkter

Bilaga 5 Förslag till föreskrifter och allmänna upplysningar, Börstil och Ed vattentäkter Bilaga 5 Förslag till föreskrifter och allmänna upplysningar, Börstil och Ed vattentäkter 1. Föreskrifter Dessa föreskrifter gäller inom det skyddsområde som angivits på upprättad skyddsområdeskarta. Föreskrifterna

Läs mer

Förslag till vattenskyddsområde för Lennhedens vattentäkt, Borlänge och Gagnefs kommuner

Förslag till vattenskyddsområde för Lennhedens vattentäkt, Borlänge och Gagnefs kommuner Meddelande 1 (2) 2017-09-12 Dnr: 513-713-2017 Miljöenheten Malin Spännar Direkt 010-225 03 04 malin.spannar@lansstyrelsen.se Enligt sändlista primär och sekundär skyddszon Förslag till vattenskyddsområde

Läs mer

Hanveden Vattenskyddsområde

Hanveden Vattenskyddsområde Haninge kommun Hanveden Vattenskyddsområde Förslag Stockholm 2014-05-20 Datum 2014-05-20 Uppdragsnummer 61151251812000 Utgåva/Status Förslag Mattias von Brömssen Sara Levin Mattias von Brömssen Uppdragsledare

Läs mer

Skyddsföreskrifter för Kattfjordens vattenskyddsområde, Karlstad kommun

Skyddsföreskrifter för Kattfjordens vattenskyddsområde, Karlstad kommun BILAGA 3 1(10) Miljöanalys Matilda Elgerud Skyddsföreskrifter för Kattfjordens vattenskyddsområde, Karlstad kommun Läsanvisning Det här dokumentet presenterar föreskrifter med de bestämmelser som gäller

Läs mer

FÖRSLAG TILL SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR MÖLNBACKA GRUNDVATTENTÄKT

FÖRSLAG TILL SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR MÖLNBACKA GRUNDVATTENTÄKT FÖR MÖLNBACKA GRUNDVATTENTÄKT 2013-06-27 Nedan angivna föreskrifter är specifika för Mölnbacka grundvattentäkt. De har utformats med vattentäktens nutida och framtida skyddsbehov i fokus och representerar

Läs mer

Helgenäs och Edsåsens vattenskyddsområde. Information om vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter Helen Eklund, Sweco

Helgenäs och Edsåsens vattenskyddsområde. Information om vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter Helen Eklund, Sweco Helgenäs och Edsåsens vattenskyddsområde Information om vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter 2014-04-02 Helen Eklund, Sweco 1 Dagordning o Vattentäkten och befintligt vattenskyddsområde o Varför vattenskyddsområde?

Läs mer

Förslag till vattenskyddsföreskrifter för Sälens vattentäkt, Malung-Sälens kommun, fastställda av Länsstyrelsen i Dalarnas län 2015-xx-xx.

Förslag till vattenskyddsföreskrifter för Sälens vattentäkt, Malung-Sälens kommun, fastställda av Länsstyrelsen i Dalarnas län 2015-xx-xx. BILAGA 3 Förslag till vattenskyddsföreskrifter för Sälens vattentäkt, Malung-Sälens kommun, fastställda av Länsstyrelsen i Dalarnas län 2015-xx-xx. Med stöd av 7 kap. 21 miljöbalken beslutar Länsstyrelsen

Läs mer

BILAGA 1. Helgenäs och Edsåsen vattenskyddsområde. Västervik Miljö och Energi AB. Förslag till skyddsföreskrifter 2014-03-31. Uppdragsnummer 1311370

BILAGA 1. Helgenäs och Edsåsen vattenskyddsområde. Västervik Miljö och Energi AB. Förslag till skyddsföreskrifter 2014-03-31. Uppdragsnummer 1311370 Västervik Miljö och Energi AB Helgenäs och Edsåsen vattenskyddsområde Uppdragsnummer 1311370 Förslag till skyddsföreskrifter 2014-03-31 Förslag till skyddsföreskrifter för Helgenäs och Edsåsens vattenskyddsområde

Läs mer

03FS 1997:9 Utkom från trycket den 6 mars 1997

03FS 1997:9 Utkom från trycket den 6 mars 1997 1(6) Uppsala läns författningssamling LÄNSSTYRELSEN 8826-92 2470- ISSN 0347-1659 03FS 1997:9 Utkom från trycket den 6 mars 1997 Kungörelse om vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för grundvattentäkter

Läs mer

Gotlands kommun Visby vattentäkter

Gotlands kommun Visby vattentäkter 1(7) Gotlands kommun Visby vattentäkter Förslag till skyddsföreskrifter Nedan angivna skyddsföreskrifter skall gälla inom skyddsområden som utmärkts på den bifogade skyddsområdeskartan. Skyddsområdet är

Läs mer

Kronobergs läns författningssamling

Kronobergs läns författningssamling Kronobergs läns författningssamling Länsstyrelsen Länsstyrelsens i Kronobergs län kungörelse om fastställelse av vattenskyddsområde med skyddsföreskrifter för Växjö kommuns grundvattentäkt på Bergaåsen

Läs mer

Dalarnas läns författningssamling

Dalarnas läns författningssamling Dalarnas läns författningssamling Länsstyrelsen 20 FS 2008:86 Utkom från trycket den 1 juli 2008 Föreskrifter inom vattenskyddsområdet vid Sångån i Gagnefs och Leksands kommuner; beslutade den 12 april

Läs mer

Hallands läns författningssamling

Hallands läns författningssamling Hallands läns författningssamling 1(7) Länsstyrelsens i Hallands län fastställelse av vattenskyddsområde med föreskrifter för Älvsereds vattentäkt i Falkenbergs kommun; 13 FS 2012:1 Utkom från trycket

Läs mer

Norrbottens läns författningssamling

Norrbottens läns författningssamling Norrbottens läns författningssamling Skyddsföreskrifter för Laukers vattentäkt i Arvidsjaurs kommun 25 FS 2012:28 A 21 Utkom från trycket den 26 oktober 2012 Beslutade av kommunfullmäktige i Arvidsjaurs

Läs mer

BENSBYN. Skydd av grundvattentäkt. Skyddsföreskrifter och allmänna upplysningar. Fastställt 2006-05-18 Regeringsbeslut

BENSBYN. Skydd av grundvattentäkt. Skyddsföreskrifter och allmänna upplysningar. Fastställt 2006-05-18 Regeringsbeslut BENSBYN Skydd av grundvattentäkt Skyddsföreskrifter och allmänna upplysningar Fastställt 2006-05-18 Regeringsbeslut LULEÅ KOMMUN BESLUT INNEHÅLLSFÖRTECKNING VATTENSKYDDSOMRÅDE... 2 SYFTE MED SKYDDET...

Läs mer