MEDLEMSBREV. Stenhammardagar i Göteborg, av Caj Strandberg

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MEDLEMSBREV. Stenhammardagar i Göteborg, av Caj Strandberg"

Transkript

1 MEDLEMSBREV Nr 4. Göteborg den 11 november 2018 Vi hoppas medlemsbrevet skall roa och intressera, och kanske även inspirera, våra medlemmar så att vi får mycket återkoppling via mail eller på vår mycket aktiva Facebook-sida. Stenhammardagar i Göteborg, av Caj Strandberg Kära medlemmar! Här kommer ett nytt medlemsbrev med spännande bakåtblickar och framåtblickar. Vår Caj Strandberg har sammanfattat de uppskattade Stenhammardagarna i Göteborg i månadsskiftet februari/mars Vi lyfter fram BIS och dess ägare/grundare Robert von Bahr med en intervju och information om de tre inspirerande Stenhammar-skivor som bolaget släppt under Vi hänvisar till lite recensioner av dem. I medlemsbrevet ser ni även en uppställning av var och när Stenhammar spelas det kommande året, gjord av vår engelske Stenhammarfantast James Evinson. (med lite kompletteringar som vi själva gjort). Vi gör också lite reklam för kommande aktiviteter i sällskapet, med ett antal datum som ni bör ha uppskrivna inför Med önskan om trevlig läsning. /Styrelsen Wilhelm Stenhammarsällskapet Stenhammardagarna våren 2018 Från den 28 februari till den 4 mars hedrade vi Wilhelm Stenhammar i Göteborg med anledning av Neeme Järvis Stenhammarkonserter med Göteborgs-symfonikerna. Den 28 februari arrangerade Wilhelm Stenhammarsällskapet en eftermiddag om Stenhammar med intervjuer, föredrag och musik. Vår ordförande Anders Wikström samtalade med Maestro Neeme Järvi om dennes relation till

2 Stenhammars musik och hur han under lång tid arbetat för att sprida den genom konserter och via skivinspelningar på BIS. Järvi uttryckte sin förundran över att Stenhammars musik inte är bättre känd och framhöll att symfonierna har the same level of greatness som de av Brahms och Bruckner. Maestro Järvi gjordes på plats till hedersmedlem i Sällskapet och fick ett diplom som bevis där hans unika insats för att göra Stenhammar internationellt känd särskilt betonades: In recognition of his exceptional and everlasting contribution to spreading Wilhelm Stenhammar s music through numerous live performances and recordings of highest artistic quality, thereby making the music internationally known and appreciated. Vid mötet intervjuade Anders även Stenhammar-entusiasten och engelsmannen James Evinson som åker på konserter runt hela världen för att lyssna på Stenhammars musik och har börjat lära sig svenska för att kunna ta del av litteratur om kompositören. Anders samtalade sedan med Robert von Bahr, grundare och ägare av BIS, som är det skivbolag som har gjort absolut mest för att göra Stenhammars musik känd för en vidare publik. Robert avslöjade att BIS släpper inte mindre än tre inspelningar av Stenhammars verk 2018: Herbert Blomstedts tolkning av Stenhammars andra symfoni med Göteborgssymfonikerna, Christian Lindbergs tolkning av samma verk med Antwerp Symphony Orchestra, samt Neeme Järvis tolkning av Sången med Göteborgssymfonikerna. (När detta skrivs har inspelningarna redan utkommit. Läs mer om dem nedan och i kommande medlemsbrev!) Huvudpunkten i arrangemanget den 28 februari var ett fördrag av Signe Rotter-Broman, professor i musikvetenskap vid Universität der Künste i Berlin. Signe skrev sin doktorsavhandling om Stenhammars stråkkvartetter och har publicerat en rad artiklar om hans musik. Hon har etablerat sig som en av de absolut främsta Stenhammarforskarna efter Bo Wallner. Föredraget handlade om Stenhammars Kantat vid öppnandet av Allmänna konst-och industriutställningen i Stockholm 1897 från både kulturhistoriskt och musikteoretiskt perspektiv. Signe betonade att även om Stenhammar skrev kantaten för ett specifikt tillfälle så är det inte något tillfällighetsverk. Han ville bidra till det svenska samhället med sitt verk och lade ned lika mycket kunnande, tid och prestige i det som i andra kompositioner. I musiken, liksom i texten av Carl Snoilsky, fångas utställningens möte mellan historia och framtid från den skira inledningen till industrimusik med ånga och pumpande kolvar. Musiken och texten verkar vilja säga oss att framtiden förutsätter medvetenhet om det förflutna. Efter föredraget av Signe fick vi bevista Järvis repetition med Göteborgssymfonikerna och Symfoniska kören.

3 Hilding Rosenberg) samt Två sentimentala romanser, fullständig magiskt framfört av Sara Trobäck som solist. Den andra delen av konserten innehöll huvudnumret: den komplexa och högstämda kantaten Sången, komponerad till Kungliga Musikaliska Akademiens 150-årsjubileum, till text av Ture Rangström. Det extremt svårspelade verket kom väl till sin rätt under Järvi med orkestern, de två körerna och de fyra solisterna (Charlotta Larsson, Martina Dike, Lars Cleveman och Fredrik Zetterström). Vid konserterna informerade Sällskapet konsertbesökarna om sin verksamhet genom personliga samtal och utdelning av foldrar. I pausen passade också många på att läsa Stenhammars avskedsbrev till orkestern som fanns vackert uppställt i en monter arrangerad av Sällskapets Susanna Pernheim. Den 4 mars höll Sällskapet ett inspirerande årsmöte som bland annat innebar konstruktiva diskussioner om våra planer inför årsjubilumet för Stenhammars födelse! Vi diskuterade bland annat möjligheten att anordna ett symposium om Stenhammar inför jubiléet och hur Sällskapet kan understödja forskning och utgivning av litteratur om hans musik och verk. Som vanligt deltog Carl-Wilhelm Stenhammar (tonsättarens sonson) livligt och kunnigt i diskussionerna. Den 1 och 3 mars dirigerade Järvi ett program som innehöll endast Stenhammars musik, vilket inte har skett sedan trettiotalet och aldrig i det nuvarande konserthuset i Göteborg. Före varje konsert höll Sällskapets Dan Olsson och Anders Wikström introduktioner om verken tillsammans med Johan Stern, cellist och stämledare i Göteborgssymfonikerna (se bilden). I den första delen av konserten spelades Reverenza (ursprungligen en del av Serenaden), Svit från skådespelsmusiken till Romeo och Julia (bearbetning av Robert von Bahr 75 år Den svenska skivbolagsvärldens nestor Robert fyllde 75 år den 27 augusti Stenhammarsällskapet fick lite tid med honom under våren då han besökte Göteborg i samband med BIS inspelning av Sången under våren. Vi har nedan fått möjlighet att intervjua Robert lite om hur hans ser på skivoch musikutgivningar framöver. Samt hans egen relation till Wilhelm Stenhammars musik.

4 Intervju med den nyblivne 75 åringen, Robert von Bahr och Anders Wikström i Wilhelm Stenhammarsällskapet: BIS är det bolag som gett ut mest och flest Stenhammar av alla skivbolag. Betyder det att Robert von Bahr har ett särskilt hjärta som klappar för vår tonsättare? Ja, allt sedan Neeme Järvi gjorde mig än mer uppmärksammad på denna tonsättare. Under 2018 släpper BIS tre betydande inspelningar av Stenhammar. Är det lite av en tillfällighet eller kan vi förvänta oss ännu mer framöver? Det är en planering, som dessvärre stördes litet av undantag, som måste komma ut fort av skilda orsaker, t.ex. att Järvi s:r fick Lifetime Achievement Award (Gramophone). Dubbletten med Stenhammars tvåa är också en smula olycklig - vi hade kontrakt på att ge ut Christian Lindbergs version (den fick f.ö. Editor's Choice i Gramophone!!) och sedan fick vi möjligheten att ge ut Blomstedts version också - och det vill man inte vänta med. Ibland känns det med förlov sagt litet tungt. Detta är problemet med att under decennier på något sätt ha lyckats att ge ut skivor/år - från att ha varit en kulturbragd, där jag knappast kunde lägga av en morgonfis utan att det kom in i tidningen, har det blivit en gäspig vardag, där man helt enkelt förväntar sig det, trots att marknaden blivit så mycket svårare, utgifter ökande och inkomsterna (mycket) mindre. Men. bortsett från detta, har jag svårt att föreställa mig ett mer givande yrke - det är helt fantastiskt att få vara del av en utveckling, att stödja artister och komponister man tror på, att få kliva in på bottenvåningen av en ny tonsättare, som Schnittke, Aho och Fagerlund och hjälpa dem till en världskarriär. Samma gäller ett flertal artister - för många att nämna här. Jag tror ärligt, att det vi gör gör världen till en litet bättre ställe - något den sannerligen behöver bli. I så motto är det ett privilegium att få göra det vi gör. Finns det en egen favorit bland alla Stenhammarskivor som BIS gett ut? Vilket av Dina barn tycker Du mest om? Det var en händelse att få ge ut Stenhammars etta, men såväl första pianokonserten och de kompletta stråkkvartetterna ligger bra till. Vid 75 år är du lika engagerad och nästan lite tokigt inspirerad av att ge ut kvalitetinspelningar av både standardrepertoar och även nyfiket leta efter spännande oinspelad musik, detta i en musikbransch som ändrat sig mycket de senaste åren. BIS håller uppenbart ihop hela tiden. Sviktar aldrig energin för Robert von Bahr?

5 BIS utökar sin Stenhammarsamling 2018 Reflektioner över tolkningarna av Sången Vi tänkte i kommande medlemsbrev gräva lite djupare i skillnaderna mellan Blomstedts och Lindbergs tolkningar av Stenhammars andra symfoni. Kanske då framförallt i jämförelse med Järvis flera inspelningar, Tor Manns och speciellt Stig Westerbergs tolkning från 80-talet på Caprice. Förutom nämnda inspelning av kantaten Sången så ges alltså Stenhammars andra symfoni ut i två versioner under I juli kom Christian Lindbergs version med Atwerpens Symfoniorkester (tidigare Kungliga Flamländska Filharmonin) Symfonin är där kopplad med musiken till Ett Drömspel. Den 10e november släpptes också äntligen Herbert Blomstedts inspelning med Göteborgs symfonikerna. Där hade Stenhammar-sällskapets medlemmar lite förtur (med benäget bistånd av Robert vom Bahr) och kunde köpa CDn redan i slutet av oktober. (Maila till stenhammar@telia.com, och sätt in 150 kr på vårt bank eller plusgiro så skickar vi skivan direkt). Vi har i styrelsen haft animerade diskussioner om Järvis Sången som skiljer sig mycket från Blomstedts version som kom på Caprice för 30 år sedan. Det som är klart är att Järvis i mångt och mycket är kraftfull och väldigt uttrycksfull, där Blomstedt är mer finlemmad och romantisk. Även i media skiljer sig det mycket i mottagandet av Järvis tolkning. Martin Nyström i DN är lyrisk och skriver: Nu finns detta konsertframförande på en cd-inspelning som på alla vis fångar den förhäxande atmosfär som publiken drogs in i under framförandet i Göteborg Även Geoff Brown i BBC Music Magazine hyllar Järvi/Stenhammarkombinationen, medan Camilla Lundberg i OPUS är lite mer skeptisk, en skeptisism som även Gramophones recensent Andrew Mellor delar. Mellor föredrar Blomstedts mera slow-burning atmosphere. Hur som helst är vi i Sällskapet väldigt glada för inspelningen inte bara för Sången utan även för övriga stycken på skivan, de ypperliga tolkningarna av Romeo och Julia, Reverenza och Sara Trobäck fina Två sentimentala romanser. Vi som var med under Stenhammardagarna i våras i Göteborg ser skivan nästan som en sammanfattning och kärt minne av dessa.

6 Ordf. kommentar: Att under inspelningarna se en (upprymt inspirerade) Robert von Bahr ha svårt att sitta still i bänkraderna i sin förtjusning över uppsättningen inkl. körer och sångartister på scenen är i alla fall för mig ett minne för livet. Stenhammar runt världen Här finner ni konserter i närtid med Stenhammars musik sammanställda av James Evinson /10 & 25/10 Suntory Hall, Tokyo NKH symphony Orchestra, Tokyo. Dirigent: Herbert Blomstedt Ludvig van Beethoven: Symfoni nr 6 Wilhelm Stenhammar: Symfoni nr 2 06/12 Gävle Konserthus Gävle Symfoniorkester. Gävle Symphony Orchestra. Dirigent: Kristiina Poska. Solist: Martin Sturfält (piano) Wilhelm Stenhammar: Pianokonsert nr 1 Dmitrij Sjostakovitj: Symfoni nr /2 St Andrews University, Younger Hall, St Andrews Scottish Chamber Orchestra. Dirigent: Andrew Manze. Igor Stravinskij: Konsert för stråkar W.A. Mozart: Pianokonsert nr 27 Wilhelm Stenhammar: Serenad op /2 Queens Hall, Edinburgh Scottish Chamber Orchestra. Dirigent: Andrew Manze. Igor Stravinskij: Konsert för stråkar W.A. Mozart: Pianokonsert nr 27 Wilhelm Stenhammar: Serenad op /3 City Halls, Concert Hall, Glasgow Scottish Chamber Orchestra. Dirigent: Andrew Manze. Igor Stravinskij: Konsert för stråkar W.A. Mozart: Pianokonsert nr 27 Wilhelm Stenhammar: Serenad op /3 & 29/3 Gewandhaus, Grosser Saal, Leipzig Leipzig Gewandhaus Orchestra. Dirigent: Herbert Blomstedt. Ludvig van Beethoven: Pianokonsert nr 3 Wilhelm Stenhammar: Symfoni nr 2 23/4 Konserthuset, Stockholm, Grünewaldsalen Magnus Haglund, författare Sophie Asplund, sopran Wilhelm Stenhammar: Sånger och pianomusik Musik av Stenhammar och presentation av Magnus Haglunds bok om kompositören. Med anledning av Magnus Haglunds nyutkomna bok om tonsättaren, dirigenten och pianisten Wilhelm Stenhammar bjuder Kungl. Musikaliska akademien in till en Klingande akademi på samma tema. I bokens nio essäer blir Stenhammar belyst som människa och konstnär, mitt i den nationalromantiska eran, men på väg in i en ny tid. I ett samtal med författaren presenteras det utmanande och radikala i Stenhammars konstnärliga hållning, föreningen av stramhet och rörlighet, behärskning och poetisk precision. Det blir också klingande exempel på Stenhammars sånger och pianomusik.

7 28/4 Konserthuset, Stockholm, Grünewaldsalen Wilhelm Stenhammar: Två sentimentala romanser (violin och piano) Ludvig Norman: Pianotrio nr 1 J. N. Hummel: Septett nr 2 16/5, 17/5 & 18/5 Philharmonie, Grosser Saal, Berlin Berliner Philharmoniker. Dirigent: Herbert Blomstedt. Ludvig van Beethoven: Pianokonsert nr 2 Wilhelm Stenhammar: Symfoni nr 2 Inför konsertsäsongen 2019 har också flera framföranden av Stenhammars Mellanspel ur Sången annonserats som delar av större program. 9/1 & 10/1 Concertgebouw Main Hall, Amsterdam Royal Concertgebouw Orchestra. Dirigent: Herbert Blomstedt Felix Mendelssohn: Symfoni nr 3, Den skottska Wilhelm Stenhammar: Mellanspel ur Sången Johannes Brahms: Symfoni nr 1 Pianisten Daniel Beskow genomför en turné i Sverige i vilken och tillsammans med olika solister framför sånger av Stenhammar och andra tonsättare. Turnén pågår fram till mitten av januari För mer information: Framföranden av musik av Stenhammar på konserthusen i Sverige säsongen 2018/2019 Malmö - ingen musik av Stenhammar Helsingborg - hans Serenade, den 26:e och 27:e september 2018 Gävle - hans pianokonsert nr 1 med Martin Sturfält vid pianot och dirigent Kristiina Poska Örebro, Västerås, Borås och Norrköping - ingen musik av Stenhammar och inte heller i Berwaldhallen eller i Göteborg. Ordf. kommentar: Vi tror och hoppas att de svenska konserthusen laddar inför jubileet /5 & 31/5 Philharmonie im Gasteig, München Sinfonieorchester der Bayerischen Rundfunk. Dirigent: Herbert Blomstedt Jean Sibelius: Symfoni nr 4 Wilhelm Stenhammar: Mellanspel ur Sången Felix Mendelssohn: Symfoni nr 3, Den skottska 1/6 Max-Reger-Halle, Weiden in der Oberpfalz Sinfonieorchester der Bayerischen Rundfunk. Dirigent: Herbert Blomstedt Jean Sibelius: Symfoni nr 4 Wilhelm Stenhammar: Mellanspel ur Sången Felix Mendelssohn: Symfoni nr 3, Den skottska

8 STENHAMMAR på BIO AFTONSTJÄRNAN Bio Aftonstjärnan på Hisingen i Göteborg bjuder in till en Stenhammarkväll onsdag den 14 november 2018, kl Ett möte med Wilhelm Stenhammars musik tillsammans med Wilhelm Stenhammar-sällskapet och Göteborgs Symfoniker. Entréavgift: 125:- Kvällen inleds kl med en förträff med Carl-Wilhelm Stenhammar (Stenhammars sonson) och fortsätter därefter med följande musikstycken av Wilhelm Stenhammar (via GSO-Play). Mellanspel ur kantaten Sången ( ) Pianokonsert nr 2, Op. 23 ( ) Paus (25-30 minuter) Symfoni nr 2 i g-moll, Op. 34 (1915) DATUM att skriva upp inför 2019 Planeringen av våra aktiviteter för 2019 forgår löpande och redan nu vill att ni skriver upp den 7 februari och den 23 april i kalendern. Den 7 februari (WS födelsedag) har vi sedvanligt årsmöte i Viktor Rydbergsalen i Göteborgs konserthus. Vi räknar med att ha en spännande föreläsare eller aktivitet i samband med det. Den 23 april är vår beskyddare Maestro Herbert Blomstedt i Göteborg, inför konserter helgen efter. Då kommer vi i Wilhelm Stenhammarsalen ha ett event tillsammans med Blomstedt. Mer exakta program och kallelse kommer i god tid innan. Varmt välkommen önskar Arne Roslund (Aftonstjärnan) Arne är förstås medlem i vårt sällskap. Sedan över ett år har biografen Aftonstjärnan på Lindholmen ett unikt samarbete med Göteborgs Symfoniker. Aftonstjärnan har lite blivit Symfonikernas konsertsal på Hisingen. Wilhelm Stenhammar och Jean Sibelius vid det gamla konserthuset på Heden i Göteborg i mitten på 1920-talet.

9 Man behöver inte vara musikexpert för att maila oss om trevliga inslag i framtida medlemsbrev! Gör gärna det Du också! Vi påminner om Stenhammarsällskapets olika kommunikationsvägar: - Facebookgrupp. Maila oss så bjuder vi in Dig dit via Din mailadress eller din Facebookprofil. - Hemsida: - Medlemsbrev. Du läser just nu nr 4 som ligger på hemsida och FBsida. - Mejladress: stenhammar@telia.com (vi svarar normalt på frågor inom 1-2 dagar) - Träffa oss vid våra möten och aktiviteter (ca 4 per år) Vad Du bidrar till och får som medlem i WILHELM STENHAMMARSÄLLSKAPET: Du stödjer arbetet med att främja kunskapen om och framföranden av Stenhammars musik. Du stödjer arbetet för att främja forskning om Wilhelm Stenhammar och hans tid. Du blir inbjuden till spännande aktiviteter, inspirerande föredrag och får träffa professionella artister och lyssna på deras musikframföranden. Du får tillgång till sällskapets slutna Facebookgrupp, där diskussioner om Wilhelm Stenhammar pågår löpande. Årsavgift: 200 kr. (Familj 300 kr, Förening/Företag 500 kr) Avgiften sätts enklast in på sällskapets bank- eller plusgiro, eller betalas på plats vid sällskapets aktiviteter. Sällskapet har sitt säte i Göteborg och i styrelsen sitter: Susanna Pernheim, Bodil Sporsén, Caj Strandberg, Dan Olsson, David Björkman, Anna Hussfelt och Anders Wikström WILHELM STENHAMMARSÄLLSKAPET Kontakt: stenhammar@telia.com Bankgiro Plusgiro:

VÄXJÖ KONSERTFÖRENING

VÄXJÖ KONSERTFÖRENING VÄXJÖ KONSERTFÖRENING Program för våren 2014 Söndagen den 19 januari kl. 14.00 Musikfrågan Församlingshemmet, Nygatan 6 Vårens program inleds som vanligt med Musikfrågan. Lars Hallgren och Bertil Lindberg

Läs mer

Examensarbete 15 hp 2012 Konstnärlig kandidatexamen Institutionen för klassisk musik. Handledare: Peter Berlind Carlson. Eric Ander.

Examensarbete 15 hp 2012 Konstnärlig kandidatexamen Institutionen för klassisk musik. Handledare: Peter Berlind Carlson. Eric Ander. Examensarbete 15 hp 2012 Konstnärlig kandidatexamen Institutionen för klassisk musik Handledare: Peter Berlind Carlson Eric Ander Examensarbete Examination Tisdagen 29 maj/ kl. 12.30/Stora Salen, KMH Eric

Läs mer

Music Around 2014. Öresundsfestival. 9-25 oktober. Stravinskij årets tema. Malmö den 24 september 2013

Music Around 2014. Öresundsfestival. 9-25 oktober. Stravinskij årets tema. Malmö den 24 september 2013 den 24 september 2013 Öresundsfestival Music Around 2014 9-25 oktober Till Kulturnämnden Region Skåne Härmed översänder Musik i Syd kompletterande uppgifter till den ansökan för Music Around 2014, som

Läs mer

Vi önskar dig många inspirerande stunder!

Vi önskar dig många inspirerande stunder! TILL KULTURSKOLANS ELEVER: Konserterbjudanden våren 2012 Gävle Konserthus och Gävle Symfoniorkester erbjuder Kulturskolans elever fri entré till ett antal konserter under våren 2012 enligt följande: 1.

Läs mer

Examination Måndagen den 3 juni kl. 11 Stora Salen, KMH

Examination Måndagen den 3 juni kl. 11 Stora Salen, KMH !"# $% &'' Examination Måndagen den 3 juni kl. 11 Stora Salen, KMH Christian Ericsson, Violin Katarina Ström-Harg, Piano Program J.S. Bach (1675 1850) ur Partita för soloviolin nr. 2 i d-moll, BWV 1004

Läs mer

II Scherzo III Purgatorio (Allegro moderato) IV Scherzo V Finaali

II Scherzo III Purgatorio (Allegro moderato) IV Scherzo V Finaali Hannu Lintu, dirigent Steven Osborne, piano W. A. Mozart: Pianokonsert nr 27 B-dur KV 595 30 min I Allegro II Larghetto III Allegro Gustav Mahler Symfoni nr 10 Fiss-dur 75 min Deryck Cooke: I Adagio II

Läs mer

21 MAJ 1 JUNI 2019 NYPREMIÄR PÅ MALMÖ LIVE I MAJ!

21 MAJ 1 JUNI 2019 NYPREMIÄR PÅ MALMÖ LIVE I MAJ! 21 MAJ 1 JUNI 2019 NYPREMIÄR PÅ MALMÖ LIVE I MAJ! Publiksuccén tillbaka! Våren 2019 erbjuds en ny chans att uppleva 2018 års stora publiksuccé har du sett världen en musikföreställning om Malmös historia

Läs mer

! " ## $ % & ' () * +, ' - )

!  ## $ % & ' () * +, ' - ) ! "##$%&' ()* +,'- ) Examenskonsert 5 juni 2013 Stora Salen, Kungl. Musikhögskolan Bård Eriksson, kontrabas Program Johann Sebastian Bach (1685-1750) Svit nr 2 för solo cello Sats 5 Kontrabas: Bård Eriksson

Läs mer

NALLEABONNEMANG 2015/2016

NALLEABONNEMANG 2015/2016 NALLEABONNEMANG 2015/2016 NALLEKONSERTER Våra älskade Nallekonserter flyttade givetvis med oss från Konserthuset till Malmö Live. Ett enkelt och trevligt sätt för generationer att umgås och en möjlighet

Läs mer

28.2 TORSDAGSSERIEN 8

28.2 TORSDAGSSERIEN 8 28.2 TORSDAGSSERIEN 8 Musikhuset kl. 19.00 Andrew Manze, dirigent W. A. Mozart: Symfoni nr 39 Ess-dur K 543 30 min I Adagio Allegro II Andante con moto IV Final (Allegro) W. A. Mozart: Symfoni nr 40 g-moll

Läs mer

Examensarbete 15 hp 2012 Konstnärlig kandidatexamen Institutionen för klassisk musik. Handledare: Peter Berlind Carlson. Thomas Rudberg.

Examensarbete 15 hp 2012 Konstnärlig kandidatexamen Institutionen för klassisk musik. Handledare: Peter Berlind Carlson. Thomas Rudberg. Examensarbete 15 hp 2012 Konstnärlig kandidatexamen Institutionen för klassisk musik Handledare: Peter Berlind Carlson Thomas Rudberg Examensarbete - Thomas Rudberg, Piano Sergej Rachmaninov Pianosonat

Läs mer

GSOPULS HIMMEL OCH JORD MED FULL ORKESTER RAKT IN I LIVETS STORA FRÅGOR

GSOPULS HIMMEL OCH JORD MED FULL ORKESTER RAKT IN I LIVETS STORA FRÅGOR GSOPULS HIMMEL OCH JORD MED FULL ORKESTER RAKT IN I LIVETS STORA FRÅGOR LÄRARHANDLEDNING Välkommen till kreativt samspel med Göteborgs Symfoniker och GSOPULS. Detta är en lärarhandledning som är indelad

Läs mer

Musik i Syd Malmö SymfoniOrkester Helsingborgs Symfoniorkester Kammarorkestern Musica Vitae. presenterar. Ett samarbetsprojekt för vår tids musik

Musik i Syd Malmö SymfoniOrkester Helsingborgs Symfoniorkester Kammarorkestern Musica Vitae. presenterar. Ett samarbetsprojekt för vår tids musik Musik i Syd Malmö SymfoniOrkester Helsingborgs Symfoniorkester Kammarorkestern Musica Vitae presenterar Ett samarbetsprojekt för vår tids musik 1 Den nya musiken en del av vår tid Den nyskapade musiken

Läs mer

KULTIS. Andraklassisterna i Borgå lär känna symfoniorkestern

KULTIS. Andraklassisterna i Borgå lär känna symfoniorkestern KULTIS Andraklassisterna i Borgå lär känna symfoniorkestern Våren 2018 bjuder Borgånejdens musikinstitut in alla Borgåskolors andraklassister till att lära känna symfoniorkestern. Målet är att presentera

Läs mer

Körsång i sverige. Sibelius-Akademins konsertsal. kring förra sekelskiftet 1890-1910

Körsång i sverige. Sibelius-Akademins konsertsal. kring förra sekelskiftet 1890-1910 Körsång i sverige kring förra sekelskiftet 1890-1910 Oscar, Wilhelm & August Munther c:a år 1910 Sibelius-Akademins konsertsal 29 november 2011 kl. 19.00 Nordiska VokalEnsemblen Melker Stendahl, piano

Läs mer

Kurs: C G1009 Examensarbete, kandidat, klassisk musik, 15 hp 2013 Kandidatexamen Institutionen för klassisk musik, Kungl. Musikhögskolan i Stockholm

Kurs: C G1009 Examensarbete, kandidat, klassisk musik, 15 hp 2013 Kandidatexamen Institutionen för klassisk musik, Kungl. Musikhögskolan i Stockholm Kurs: C G1009 Examensarbete, kandidat, klassisk musik, 15 hp 2013 Kandidatexamen Institutionen för klassisk musik, Kungl. Musikhögskolan i Stockholm Handledare: Tobias Carron Tove Edqvist Kandidatexamination

Läs mer

Pris: 20 kr CHAMBER UNPLUGGED. Logo 75 pt CHAMBER UNPLUGGED CHAMBER UNPLUGGED CHAMBER UNPLUGGED DAGENS PROGRAM

Pris: 20 kr CHAMBER UNPLUGGED. Logo 75 pt CHAMBER UNPLUGGED CHAMBER UNPLUGGED CHAMBER UNPLUGGED DAGENS PROGRAM Pris: 20 kr Logo 75 pt Logo 32 pt Logo 16 pt DAGENS PROGRAM 1 Måndag 30 november kl 12.00 Radiohuset Studio 2 Den som ännu inte upptäckt senromantikern Ernst von Dohnányi har stora upplevelser framför

Läs mer

Examensarbete 15 hp 2012 Konstnärlig kandidatexamen Institutionen för klassisk musik. Handledare: Peter Berlind Carlson. Oskar Olofson.

Examensarbete 15 hp 2012 Konstnärlig kandidatexamen Institutionen för klassisk musik. Handledare: Peter Berlind Carlson. Oskar Olofson. Examensarbete 15 hp 2012 Konstnärlig kandidatexamen Institutionen för klassisk musik Handledare: Peter Berlind Carlson Oskar Olofson Examensarbete Examination 25/5-2012/19:00/Stora Salen Oskar Olofson,

Läs mer

Uddevallas kammarmusikförening

Uddevallas kammarmusikförening Uddevallas kammarmusikförening GENERALPROGRAM HÖSTEN 2014 Med nya uppgifter Kära musikvänner. Välkomna till höstsäsongen 2014 Nu börjar ännu en intressant musiksäsong. Vi inleder med årsmöte, även i år

Läs mer

Göteborgs Pianofestival

Göteborgs Pianofestival Program Göteborgs Pianofestival 16-21 augusti 2016 Varmt välkomna till 5:e upplagan av Göteborgs Pianofestival! Pianisten Ha-Young Sul tog initiativ till festivalen 2010 sedan dess har vi bara växt och

Läs mer

Andraklassisterna i Borgå lär känna symfoniorkestern

Andraklassisterna i Borgå lär känna symfoniorkestern KULTIS Andraklassisterna i Borgå lär känna symfoniorkestern Våren 2019 bjuder Borgånejdens musikinstitut in alla Borgåskolors andraklassister till att lära känna symfoniorkestern. Målet är att presentera

Läs mer

Wagner-Sällskapet i Göteborg. Årsmötesprotokoll 2011

Wagner-Sällskapet i Göteborg. Årsmötesprotokoll 2011 Wagner-Sällskapet i Göteborg Årsmötesprotokoll 2011 Tidpunkt: 2011-03-14 kl 17.30 Plats: Norska Sjömanskyrkan, Göteborg Närvarande: 34 medlemmar och 9 gäster 1 Mötets öppnande Mötet öppnades av sällskapets

Läs mer

Man börjar från noll,

Man börjar från noll, Man börjar från noll, & själva skapandet blir centrum Borta är alla invanda professionella mönster & förväntade arbetssätt - vägen, inte målet, blir det som bär den djupaste meningen Sedan är jag övertygad

Läs mer

Kulturförvaltningen El Sistema Stockholm

Kulturförvaltningen El Sistema Stockholm Kulturförvaltningen El Sistema Stockholm Nybörjare erövrar nya världar Musik är El Sistemas verktyg, vårt gyllene nav. Det är musiken som bidrar till att ge barn, ungdomar och familjer energi, styrka,

Läs mer

BAROCKEN ca 1600-1750

BAROCKEN ca 1600-1750 BAROCKEN ca 1600-1750 Ordet barock betyder ungefär befängt eller konstigt. Namnet började användas när barocken var slut som en reaktion på epokens prålighet. * Musiken under barocken hade en tydlig puls

Läs mer

Öppet hus i hela Konserthuset. Lördag 11 januari kl 11.00 16.00 i Stockholms Konserthus 2014. Fri entré!

Öppet hus i hela Konserthuset. Lördag 11 januari kl 11.00 16.00 i Stockholms Konserthus 2014. Fri entré! Meja Gottberg fick chansen att dirigera Kungliga Filharmonikerna under öppet hus 2013. Foto: Jan-Olav Wedin. Filharmonins dag Öppet hus i hela Konserthuset Lördag 11 januari kl 11.00 16.00 i Stockholms

Läs mer

Uddevallas kammarmusikförening

Uddevallas kammarmusikförening Uddevallas kammarmusikförening GENERALPROGRAM HÖST 2016 VÅR 2017 Välkomna till musikåret 2016/2017 med Collegium Musicum! I augusti inleder vi hösten med vårt årsmöte på Sjömanshusmuseet. Vi ser fram mot

Läs mer

Vårprogram Missa inte alla vårens inspirerande konstaktiviteter. Vi ser fram emot att träffa dig och dina styrelsekamrater.

Vårprogram Missa inte alla vårens inspirerande konstaktiviteter. Vi ser fram emot att träffa dig och dina styrelsekamrater. Vårprogram 2016 Missa inte alla vårens inspirerande konstaktiviteter. Vi ser fram emot att träffa dig och dina styrelsekamrater. Hela styrelsen önskar er välkomna Onsdag 9 mars Konst som berör Föredrag

Läs mer

MusikteoriForum Öst !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

MusikteoriForum Öst !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! MusikteoriForum Öst Medlemsbrev nr 11, april 2012 Ordförande har ordet Bästa MFÖ:are! Våren är sakta i antågande. Vi blev kanske lite lurade av rivstarten i Mars, men nu är Aprilvädret sig likt och vädret

Läs mer

Examensarbete. Examensarbete 15 hp 2012 Konstnärlig kandidatexamen Institutionen för klassisk musik. Sophie Bretschneider

Examensarbete. Examensarbete 15 hp 2012 Konstnärlig kandidatexamen Institutionen för klassisk musik. Sophie Bretschneider Examensarbete 15 hp 2012 Konstnärlig kandidatexamen Institutionen för klassisk musik Handledare: Peter Berlind Carlson Sophie Bretschneider Examensarbete Kandidatexamen 30:e maj/17.15/stora salen Sophie

Läs mer

Kulturstipendier 2009 med juryns motiveringar

Kulturstipendier 2009 med juryns motiveringar Kulturstipendier 2009 med juryns motiveringar Solna stads kulturstipendium Som ett led i stadens vilja att stödja kulturarbetare utlyser Solna stad vartannat år ett kulturstipendium, som kan sökas av den

Läs mer

Magnus Lindberg: Era (Finlandspremiär) Felix Mendelssohn: Konsert för piano och orkester nr 1 g-moll op. 25

Magnus Lindberg: Era (Finlandspremiär) Felix Mendelssohn: Konsert för piano och orkester nr 1 g-moll op. 25 10.1 FREDAGSSERIEN 8 Musikhuset kl. 19.00 Hannu Lintu, dirigent Alice Sara Ott, piano Magnus Lindberg: Era (Finlandspremiär) 18 min Felix Mendelssohn: Konsert för piano och orkester nr 1 g-moll op. 25

Läs mer

Norrlandsoperans Symfoniorkester. Abonnemangskonserter säsongen 18-19

Norrlandsoperans Symfoniorkester. Abonnemangskonserter säsongen 18-19 Norrlandsoperans Symfoniorkester Abonnemangskonserter säsongen 18-19 Hösten 2018, 7 konserter Fre 31 aug kl 19.00 Elgars cellokonsert & Beethovens sjua Elim Chan, dirigent Jakob Koranyi, cello Mats Larsson

Läs mer

Extra årsmötesprotokoll för Mölndals kammarkör (organisationsnummer 852000 6332)

Extra årsmötesprotokoll för Mölndals kammarkör (organisationsnummer 852000 6332) Extra årsmötesprotokoll för Mölndals kammarkör (organisationsnummer 852000 6332) Datum 2013 03 25 kl 18.00 19.00 (Aktuellt gällande stadgar från 2005 11 14) Plats Stensjökyrkan, Gunnebogatan 18, MÖLNDAL

Läs mer

Utvärdering av ledarskapsdagen, SPIRA, 8:e oktober, 2018

Utvärdering av ledarskapsdagen, SPIRA, 8:e oktober, 2018 Utvärdering av ledarskapsdagen, SPIRA, 8:e oktober, 2018 Antal respondenter: 124 : 67 Svarsfrekvens: 54,03 % Kön Kön Kvinna 41 (61,2%) Man 26 (38,8%) Kön 1,4 0,5 35,4 % 1,0 1,0 1,0 2,0 2,0 Ålder Ålder

Läs mer

Välkomna till Noaks Ark Syds nyhetsbrev för Detta händer i december

Välkomna till Noaks Ark Syds nyhetsbrev för Detta händer i december Välkomna till Noaks Ark Syds nyhetsbrev för 2017 Detta händer i december Har du vägarna förbi, kom gärna upp och ta en kopp kaffe/te. Våra öppettider: måndag, tisdag, torsdag 10-16 och fredagar 10-15.

Läs mer

Antal konserter efter anställningsform Totalt antal

Antal konserter efter anställningsform Totalt antal Tabell 1. Länsmusikorganisationer 2003: Antal konserter efter anställningsform. Antal konserter efter anställningsform fast anställda Fast + frilans Enbart frilans konserter Musik i Västernorrland A 79

Läs mer

MUSIKHÖGSKOL AN I MALMÖ MUSIKERUTBILDNINGEN. BBrass

MUSIKHÖGSKOL AN I MALMÖ MUSIKERUTBILDNINGEN. BBrass MUSIKHÖGSKOL AN I MALMÖ MUSIKERUTBILDNINGEN BBrass MUSIKERUTBILDNINGEN MUSIKHÖGSKOLAN I MALMÖ Musikerutbildningen brass Musikerutbildningen erbjuder specialiserade utbildningsprogram som förbereder dig

Läs mer

Det är här det händer!

Det är här det händer! Det är här det händer! Aktiviteter och engagemang för ett levande centrum Året runt anordnar och deltar vi i olika arrangemang. Självklart är det aktiviteter som bidrar till ett attraktivt centrum och

Läs mer

Musikalliansens utvecklingsverksamhet 2008-2011

Musikalliansens utvecklingsverksamhet 2008-2011 Musikalliansens utvecklingsverksamhet 2008- - Utbildningar, kurser, workshops, handledning - 11-07 Musikalliansens utvecklingsverksamhet 2008- - Utbildningar, kurser, workshops, handledning RUS och RUD

Läs mer

1 av 2 2013-01-30 14:16

1 av 2 2013-01-30 14:16 Mycket Dafgård nu i Sundsvalls musikliv - Kultur - www.st.nu http://st.nu/kultur/1.4943084-mycket-dafgard-nu-i-sundsvalls-musikliv... 1 av 2 2013-01-30 14:16 Publicerad 28 juli 2012 Stöde Stöde musikvecka

Läs mer

Sydkatten i samarbete med Katt & Company

Sydkatten i samarbete med Katt & Company Sydkatten i samarbete med Katt & Company Bakgrund Tidigt under sommaren 2015 kontaktade SVT Malmö Föreningen Sydkatten. SVT hade planer på att spela in en serie som skulle rikta sig till barn och familjer

Läs mer

Öppet hus i hela Konserthuset. Lördag 9 januari 2016 kl 11.00 16.00 Stockholms Konserthus. Fri entré!

Öppet hus i hela Konserthuset. Lördag 9 januari 2016 kl 11.00 16.00 Stockholms Konserthus. Fri entré! Filharmonins dag Öppet hus i hela Konserthuset Lördag 9 januari 2016 kl 11.00 16.00 Stockholms Konserthus Fri entré! Kungliga Filharmonikerna Bra att veta Kungliga Filharmonikerna bildades 1902 och har

Läs mer

TANKEN. gruset= det jordiska

TANKEN. gruset= det jordiska TANKEN TEXT: Johan Ludvig Runeberg (1804-1877). Finlandssvensk skald, redaktör, präst och psalmdiktare. Under åren 1832-1837 var han redaktör för Helsingfors Morgonblad. Då angrep han bl.a. den rikssvenska

Läs mer

Joseph Haydn: Pianokonsert D-dur I Vivace II Un poco adagio III Rondo all ungarese (Allegro assai)

Joseph Haydn: Pianokonsert D-dur I Vivace II Un poco adagio III Rondo all ungarese (Allegro assai) 10.3 TORSDAGSSERIEN 7 Musikhuset kl. 19.00 Sir András Schiff, dirigent och pianosolist Joseph Haydn: Pianokonsert D-dur I Vivace II Un poco adagio III Rondo all ungarese (Allegro assai) 20 min W. A. Mozart:

Läs mer

LOCKTONER FRÅN NYBROKAJEN. nya klanger i Stockholms äldsta konserthus

LOCKTONER FRÅN NYBROKAJEN. nya klanger i Stockholms äldsta konserthus LOCKTONER FRÅN NYBROKAJEN nya klanger i Stockholms äldsta konserthus Det musikaliska hjärtat År 2011 blir Stockholms äldsta konserthus också det nyaste, när vi förverkligar visionen om ett öppnare och

Läs mer

10.11 Musikhuset kl. 19.00

10.11 Musikhuset kl. 19.00 10.11 Musikhuset kl. 19.00 VÄRLDSUNDERGÅNGENS SUSHIBAR ISMO ALANKO OCH RSO Susanna Mälkki, dirigent Ismo Alanko, sång Alla sånger är tonsatta av Ismo Alanko till egna texter. Med undantag för Risteys är

Läs mer

11 feb Engelbrektskyrkan, Stockholm Johannes Landgren, orgel & Daniel Berg, marimba & slagverk

11 feb Engelbrektskyrkan, Stockholm Johannes Landgren, orgel & Daniel Berg, marimba & slagverk 2018 15 jan Eget lärande Daniel Berg spelar, föreläser och inspirerar Högskolan för scen och musik 17 jan Ensemblen för Ny Musik med Daniel Berg som dirigent 10 URUPPFÖRANDEN Högskolan för scen och musik

Läs mer

UUNDER SIN LEVNAD var Franz Schubert knappast känd utanför Wien och

UUNDER SIN LEVNAD var Franz Schubert knappast känd utanför Wien och SCHUBERT & GIULIANI NÄR DEN ITALIENSKE GITARRISTEN, cellisten och tonsättaren Mauro Giuliani år 1806 bosatte sig i Wien var han säkert mycket medveten om det vitala musikliv som han snart skulle bli en

Läs mer

Vad var det för orkester?

Vad var det för orkester? Vad var det för orkester? Att Göteborgssymfonikerna håller hög standard idag, det vet vi. Men hur såg det ut för tjugo år sedan, då Neeme Järvi kom till Göteborg? Potentialen fanns där. Och traditionerna.

Läs mer

KONSTMÄSSAN I GÖTEBORG 2015

KONSTMÄSSAN I GÖTEBORG 2015 KONSTMÄSSAN I GÖTEBORG 2015 När: 28 AUGUSTI - 2015 29 AUGUSTI 30 AUGUSTI Var: Parkgatan 35 411 24 Göteborg Exercishuset vid Heden Obegränsat med P-platser Tider: Fredagen 28/8 kl. 13 18 Lördagen 29/8 kl.

Läs mer

Uddevallas kammarmusikförening

Uddevallas kammarmusikförening Uddevallas kammarmusikförening KONSERTPROGRAM HÖST 2017 VÅR 2018 Välkomna till musikåret 2017/2018 med Collegium Musicum! Sedvanligt inleder vi säsongen med årsmöte på Sjömanshusmuseet. Årets program är

Läs mer

PROGRAM KÄRA PUBLIK! CARL MARIA VON WEBER (1786 1826) Fagottkonsert F-dur op 75

PROGRAM KÄRA PUBLIK! CARL MARIA VON WEBER (1786 1826) Fagottkonsert F-dur op 75 20 kr PROGRAM KÄRA PUBLIK! CARL MARIA VON WEBER (1786 1826) Fagottkonsert F-dur op 75 SERGEJ RACHMANINOV (1873 1943) Pianokonsert nr 2 c-moll op 18 PAUS JEAN SIBELIUS (1865 1957) Violinkonsert d-moll op

Läs mer

Konserter med Daniel Berg 2017

Konserter med Daniel Berg 2017 Konserter med Daniel Berg 2017 4-5 jan Skivinspelning Tobias Granmo, violin & Daniel Berg, marimba 19 jan Artisten Daniel Berg leder ensemblen för nutida musik vid Högskolan för scen och musik 21 jan kl

Läs mer

KONSERTER. Musikhögskolan i Örebro, våren 2019 FÖRESTÄLLNINGAR

KONSERTER. Musikhögskolan i Örebro, våren 2019 FÖRESTÄLLNINGAR KONSERTER Musikhögskolan i Örebro, våren 2019 & FÖRESTÄLLNINGAR 1999 20 ÅR 2019 Januari Tisdag 8 januari 19.00, Konsertsalen på vokal och instrumental musik från olika epoker. Musik av bl a Wilhelm Stenhammar,

Läs mer

Göteborgs Pianofestival Verksamhetsberättelse 2015

Göteborgs Pianofestival Verksamhetsberättelse 2015 Göteborgs Pianofestival Verksamhetsberättelse 2015 Ordföranden har ordet 2015 var ett intressant år! Göteborgs Pianofestival hyllade speciellt tonsättaren Alexander Skriabins musik med fantastiska unga

Läs mer

14 JANUARI 2016 TJAJKOVSKIJS FEMMA MALMÖ SYMFONIORKESTER UNDER LEDNING AV HAN-NA CHANG LUKÁŠ VONDRÁČEK, PIANO

14 JANUARI 2016 TJAJKOVSKIJS FEMMA MALMÖ SYMFONIORKESTER UNDER LEDNING AV HAN-NA CHANG LUKÁŠ VONDRÁČEK, PIANO 14 JANUARI 2016 TJAJKOVSKIJS FEMMA MALMÖ SYMFONIORKESTER UNDER LEDNING AV HAN-NA CHANG LUKÁŠ VONDRÁČEK, PIANO SERGEJ RACHMANINOV (1873 1943) PIANOKONSERT NR 3 I D-MOLL, OPUS 30 (44 MIN) I. Allegro II.

Läs mer

Utvärdering av Kursledarträffen Norrköping 24-25 september 2009

Utvärdering av Kursledarträffen Norrköping 24-25 september 2009 Utvärdering av Kursledarträffen Norrköping 24-25 september 2009 Hur tycker Du att föreläsningarna har varit under dagarna? Mycket värdefulla 21 Värdefulla 11 Mindre värdefulla 0 Värdelösa 0 Saknas ifyllt

Läs mer

Några av de mest framstående kompositörerna

Några av de mest framstående kompositörerna RENÄSSANS (1450-1600) Renässansen pågick ungefär mellan 1450 och 1600. Ordet renässans betyder pånyttfödelse, och tidsperioden i sig förknippas med en allmän vilja att utforska och lära sig om sig själv,

Läs mer

S P E L Å R E T 2 0 1 0-2 0 1 1

S P E L Å R E T 2 0 1 0-2 0 1 1 SPELÅRET 2010-2011 VÄLKOMMEN TILL ETT NYTT SPELÅR MED LUNDS STADSORKESTER Tänk att det gått två år sedan det var körfestival i Lund och nu är det dags igen. Denna gång medverkar LSO vid Galakonserten den

Läs mer

15.1 ONSDAGSSERIEN 8 Musikhuset kl. 19.00

15.1 ONSDAGSSERIEN 8 Musikhuset kl. 19.00 15.1 ONSDAGSSERIEN 8 Musikhuset kl. 19.00 Hannu Lintu, dirigent Angela Hewitt, piano Valérie Hartmann-Claverie, ondes Martenot W. A. Mozart: Konsert för piano och orkester nr 23 A-dur KV 488 26 min I Allegro

Läs mer

Signalhunden Loke numera också Kunglig hovleverantör

Signalhunden Loke numera också Kunglig hovleverantör Signalhunden Loke numera också Kunglig hovleverantör Ja, egentligen vet jag inte om han får kalla sig det på riktigt, därav situationstecknen, men det låter kul. Och han har faktiskt levererat till Kungen!

Läs mer

Sakari Oramo, dirigent Antti Siirala, piano. Franz Schubert: Musik till skådespelet Rosamunde

Sakari Oramo, dirigent Antti Siirala, piano. Franz Schubert: Musik till skådespelet Rosamunde Sakari Oramo, dirigent Antti Siirala, piano Franz Schubert: Musik till skådespelet Rosamunde Entr acte I, Allegro molto moderato Entr acte II, Andante Entr acte III, Andantino 19 min Franz Liszt: Fantasi

Läs mer

NorrlandsOperans Symfoniorkester Fagottkonsert 16.5. Dirigent: Rumon Gamba Solist: Henrik Blixt, fagott Musik av Bruch, Larsson Gothe & Mendelssohn

NorrlandsOperans Symfoniorkester Fagottkonsert 16.5. Dirigent: Rumon Gamba Solist: Henrik Blixt, fagott Musik av Bruch, Larsson Gothe & Mendelssohn NorrlandsOperans Symfoniorkester Fagottkonsert 16.5 Dirigent: Rumon Gamba Solist: Henrik Blixt, fagott Musik av Bruch, Larsson Gothe & Mendelssohn NorrlandsOperans Symfoniorkester NorrlandsOperans Symfoniorkester

Läs mer

så varsågoda, här kommer de: sammanlagt 50 tips och önskningar som förhoppningsvis leder till ett rikare musikliv för oss alla.

så varsågoda, här kommer de: sammanlagt 50 tips och önskningar som förhoppningsvis leder till ett rikare musikliv för oss alla. 10 år går hisnande fort. men nu är vi här och firar stolt ett decennium av opus-utgivning. sedan starten 2005 har vi gjort vårt yttersta för att sprida kunskap och förändra attityder kring klassisk musik.

Läs mer

25.10 TORSDAGSSERIEN 3

25.10 TORSDAGSSERIEN 3 25.10 TORSDAGSSERIEN 3 Musikhuset kl. 19.00 Leonidas Kavakos, dirigent och violinsolist Wolfgang Amadeus Mozart: Violinkonsert nr 3 G-dur KV 216 25 min I Allegro II Adagio III Rondeau (Allegro Andante

Läs mer

GEHÖR. Finskt bokslut. Medlemsblad för Gävle Symfoniorkesters vänner (GSV) Box 1283, Gävle Bankgiro Nr 138, december 2017, årgång 32

GEHÖR. Finskt bokslut. Medlemsblad för Gävle Symfoniorkesters vänner (GSV) Box 1283, Gävle Bankgiro Nr 138, december 2017, årgång 32 GEHÖR Medlemsblad för Gävle Symfoniorkesters vänner (GSV) Box 1283, 801 37 Gävle Bankgiro 5223-0406 Nr 138, december 2017, årgång 32 Finskt bokslut Konstens frihet och oberoende är för oss en självklarhet,

Läs mer

WIENER PHILHARMONIKER

WIENER PHILHARMONIKER WIENER PHILHARMONIKER Lör 13.6.2015 kl. 19 Musikhuset Wiener Philharmoniker Franz Welser-Möst, dirigent Jean Sibelius Lemminkäinen op. 22 Lemminkäinen och jungfrurna på ön Tuonelas svan Lemminkäinen i

Läs mer

DEMOKRATINATTA. Hur gick det?

DEMOKRATINATTA. Hur gick det? DEMOKRATINATTA Tänk dig en eftermiddag/kväll med många spännande föreläsningar, möten och workshops. Tänk dig att få ställa politikerna mot väggen och berätta om vad just DU tycker ska bli bättre i Borås.

Läs mer

LULEÅ TEKNISKA UNIVERSITET PRESENTERAR I PITEÅ VIN TER VÅR

LULEÅ TEKNISKA UNIVERSITET PRESENTERAR I PITEÅ VIN TER VÅR VIN TER VÅR PROGRAM 2019 Luleå tekniska universitet presenterar i Piteå våren 2019 Jag vill önska dig varmt välkommen till ännu en säsong med nya konstnärliga upplevelser från Luleå tekniska universitet.

Läs mer

#$!%&!'!& %(! %$%& )* ((+,-./

#$!%&!'!& %(! %$%& )* ((+,-./ !" #$!%&!'!& %(! %$%& (0 ((1( 0 (2 ( $#34 1 ( 5 /(0 60 #3(.70 5"/83 4 1( (#3 ((.1( # 4(( 1(0(0/8#8( (((0(14 00/((89 (.) ((1 ((1 (1( /81$ (( $ (#3(. ("0 ((8. (0 ((8. (:0 ((( #(88((( (. (0 ;( ( # ( /8 (

Läs mer

Examensarbete 15 hp 2012 Konstnärlig kandidatexamen Institutionen för klassisk musik. Handledare: Peter Berlind Carlson. Hanna Edqvist.

Examensarbete 15 hp 2012 Konstnärlig kandidatexamen Institutionen för klassisk musik. Handledare: Peter Berlind Carlson. Hanna Edqvist. Examensarbete 15 hp 2012 Konstnärlig kandidatexamen Institutionen för klassisk musik Handledare: Peter Berlind Carlson Hanna Edqvist Examensarbete Examenskonsert 28 maj/19.00/reaktorhallen Hanna Edqvist,

Läs mer

Projektägare (Bolag): Körcentrum, Uppsala Universitet. Adress: Uppsala Universitets Körcentrum, box 638, Uppsala

Projektägare (Bolag): Körcentrum, Uppsala Universitet. Adress: Uppsala Universitets Körcentrum, box 638, Uppsala Ansökan Musikverket Kontaktperson för projektet: Anna Wallström Namn: Anna Wallström E-post: anna.wallstrom.0125@student.uu.se Telefon: 0739694084 Projektägare (Bolag): Körcentrum, Uppsala Universitet

Läs mer

Backstage. folkhögskola och kultur i samarbete. Vill du veta mer om arbetet bakom?

Backstage. folkhögskola och kultur i samarbete. Vill du veta mer om arbetet bakom? Backstage folkhögskola och kultur i samarbete Vill du veta mer om arbetet bakom? Bakom en teaterföreställning, bakom en konsert eller bakom en dansföreställning? På riktigt. På djupet. Eller vill du pröva

Läs mer

ДYЭТ ЛИЭЬI ИОЛНЬI DET SKYMMER

ДYЭТ ЛИЭЬI ИОЛНЬI DET SKYMMER ДYЭТ ЛИЭЬI ИОЛНЬI DET SKYMMER Duetten Det skymmer kommer från scen nr 2 i första akten av Pikovaja dama - Spader dam (op 68), en opera i 3 akter och sju scener. Den uruppfördes 1890 på Mariinskijteatern

Läs mer

Ingrid Leibbrandt Inger Enquist Musik- och teaterbiblioteket oktober 2013

Ingrid Leibbrandt Inger Enquist Musik- och teaterbiblioteket oktober 2013 Ingrid Leibbrandt Inger Enquist Musik- och teaterbiblioteket oktober 2013 Inledning Ingrid Leibbrandt (f. 1958) är bosatt i Australien där hon också fick sin grundläggande musikutbildning. Under många

Läs mer

Barock 1600-1750. Utsmyckningarna och detaljerna är typiska för barocken.

Barock 1600-1750. Utsmyckningarna och detaljerna är typiska för barocken. Barock 1600-1750 Under barocken skulle allt vara stort och mycket. Man smyckade ut det mesta. Tittar man på slott eller möbler som är byggda under barocken så ser man mängder av detaljer och utsmyckningar,

Läs mer

Kalender för Svenska kyrkan Hägersten

Kalender för Svenska kyrkan Hägersten Kalender för Svenska kyrkan Hägersten April 2019 Tors 25 Tors 25 Sön 28 Sön 28 Tis 30 Tis 30 Tis 30 Tis 30 13:00 Andrum med mässa Mässa Christina Öjhagen, Ia Arhusiander Plats: Gröndals kyrka Mässa med

Läs mer

RAPPORT. Vad har du fått för reaktioner på din konsert? Leader Bergslagen Box 101 739 22 Skinnskatteberg Besöksadress: Kyrkvägen 7

RAPPORT. Vad har du fått för reaktioner på din konsert? Leader Bergslagen Box 101 739 22 Skinnskatteberg Besöksadress: Kyrkvägen 7 RAPPORT Projektets namn Genomförare Mitt sommarprojekt/ Pianot i fokus Daniel Larsson Hur fick du idén till att göra pianokonserten och varför ville du göra den? Jag har spelat piano sedan jag var runt

Läs mer

Jag har aldrig haft nån plan B

Jag har aldrig haft nån plan B Jag har aldrig haft nån plan B En intervju med Nicke Andersson Som (grundande) medlem av flera välkända band spelar låtskrivaren, sångaren, gitarristen och trummisen Nicke Andersson sedan flera decennier

Läs mer

Mirjam Charas Violin Academy

Mirjam Charas Violin Academy Mirjam Charas Violin Academy presenterar H Ö S T L O V S K U R S violin - piano - kreativitet & uttryck för barn och ungdomar mellan 5-15 år 29 oktober - 2 november 2013 Östra flygeln Edsbergs slott, Sollentuna

Läs mer

12 januari - programvärd: Håkan Skytt. 26 januari - programvärd: Tommy Holm

12 januari - programvärd: Håkan Skytt. 26 januari - programvärd: Tommy Holm BULLETIN nr 88: januari 2011 Tid: ar 18:00-22:00, föredrag startar 18:30 12 januari - programvärd: Håkan Skytt Bosse Naess: James Moody - ett liv i bebopen. Håkan Skytt: Tankar om Tristano s Capitol-inspelningar

Läs mer

inspiration JUBILÉUMSKONSERT I KLASSISK MUSIK. Sibelius IDUNTEATERN, UMEÅ FREDAG 1 DECEMBER KL OCH LÖRDAG 2 DECEMBER 2017 KL 19.

inspiration JUBILÉUMSKONSERT I KLASSISK MUSIK. Sibelius IDUNTEATERN, UMEÅ FREDAG 1 DECEMBER KL OCH LÖRDAG 2 DECEMBER 2017 KL 19. JUBILÉUMSKONSERT I KLASSISK MUSIK. Finlands 100 åriga självständighet hyllas med ETT EVENEMANG I VÄRLDSKLASS inspiration Sibelius MED NAZIG AZEZIAN & JUSSI MAKKONEN IDUNTEATERN, UMEÅ FREDAG 1 DECEMBER

Läs mer

Pris: 20 kr CHAMBER UNPLUGGED. Logo 75 pt CHAMBER UNPLUGGED CHAMBER UNPLUGGED CHAMBER UNPLUGGED DAGENS PROGRAM

Pris: 20 kr CHAMBER UNPLUGGED. Logo 75 pt CHAMBER UNPLUGGED CHAMBER UNPLUGGED CHAMBER UNPLUGGED DAGENS PROGRAM Pris: 20 kr CHAMBER UNPLUGGED Logo 75 pt CHAMBER UNPLUGGED Logo 32 pt CHAMBER UNPLUGGED Logo 16 pt CHAMBER UNPLUGGED DAGENS PROGRAM CHAMBER UNPLUGGED Måndag 9 november kl 12.00 Radiohuset Studio 3 OBS!

Läs mer

Konsertprogram Hösten

Konsertprogram Hösten Konsertprogram Hösten 2017 STÖD MUSIKLIVET I KARLSKOGA Trettondagskonsert med Wermland Opera Orkester och solister. BLI MEDLEM I KARLSKOGA KONSERTFÖRENING Med solister och dirigenten Marie Rosenmir kommer

Läs mer

VÄXJÖ KONSERTFÖRENING

VÄXJÖ KONSERTFÖRENING VÄXJÖ KONSERTFÖRENING Foto: Matthew Murphy Program för hösten 2013 Torsdagen den 12 september kl. 19.00 Hyllningar Musica Vitae med Mats Zetterqvist Utvandrarnas Hus Vi inleder säsongen i ett samarbete

Läs mer

Kommentaren är ett av många positiva omdömen som medverkande elever hade efter konserten i Malmö Arena den 10 oktober 2010.

Kommentaren är ett av många positiva omdömen som medverkande elever hade efter konserten i Malmö Arena den 10 oktober 2010. Bilder från Malmö Arena 10 okt-2010, som förutom Star Choir, Triple & Touch och 400 gymnasie-elever, bl.a. gästades av Måns Zelmerlöv, Jonathan Johansson och Dogge Doggelito. Detta var det häftigaste jag

Läs mer

Kvinnliga dirigenter i siffror: Statistik över antal framföranden under spelåret 2016/17

Kvinnliga dirigenter i siffror: Statistik över antal framföranden under spelåret 2016/17 a er i siffror: Statistik över antal framföranden under spelåret 2016/17 Information om KUPP! KUPP! startades 2012 med syfte att förändra situationen för kvinnliga er på den a marknaden. De a skattefinansierade

Läs mer

Redaktionskommittén för Jean Sibelius samlade verk 31.3.2004. Verksamhetsberättelse för år 2003. Allmän beskrivning av projektet

Redaktionskommittén för Jean Sibelius samlade verk 31.3.2004. Verksamhetsberättelse för år 2003. Allmän beskrivning av projektet Redaktionskommittén för Jean Sibelius samlade verk 31.3.2004 Verksamhetsberättelse för år 2003 Allmän beskrivning av projektet År 2003 kom bandet med sånger till orkesterackompanjemang VIII/1 ut i tryck

Läs mer

Konstnärlig kandidatexamen

Konstnärlig kandidatexamen Kurs: CG1009 Examensarbete, kandidat, klassisk musik, 15 hp 2013 Kandidatexamen Institutionen för klassisk musik, Kungl. Musikhögskolan i Stockholm Handledare: Mats Nilsson Fredrik Wadman Konstnärlig kandidatexamen

Läs mer

SVERIGES RADIOS SYMFONIORKESTER

SVERIGES RADIOS SYMFONIORKESTER Pris: 20 kr SVERIGES RADIOS SYMFONIORKESTER DAGENS PROGRAM SIBELIUS 150 ÅR Onsdag 14 oktober kl 18.00 Torsdag 15 oktober kl 18.00 Ett, till Sibelius förtret, beställningsverk var den från början, Kareliasviten.

Läs mer

ALLA KÄNSLOR UNDER ETT TAK

ALLA KÄNSLOR UNDER ETT TAK ALLA KÄNSLOR UNDER ETT TAK Illustration: White Arkitekter AB Musik och konst sedan 1932 Örebro Konserthus har stått på stadig mark sedan 1932 och utvecklas ständigt. Örebro kommun firar nu sitt 750-årsjubileum

Läs mer

Swedish Media Festival

Swedish Media Festival Swedish Media Festival Produktionen av professionell film för näringsliv, myndigheter och organisationer har aldrig varit större än idag och branschen spelar en viktig roll vid intern och extern kommunikation.

Läs mer

Utlysning av Polstjärnepriset en tävling för unga solister inom den klassiska musiken

Utlysning av Polstjärnepriset en tävling för unga solister inom den klassiska musiken 2013-05-28 Utlysning av Polstjärnepriset 2014 - en tävling för unga solister inom den klassiska musiken Polstjärnepriset mer än en tävling Musikakademi Vänersborg arrangerar Polstjärnepriset 2014. Bakom

Läs mer

Repertoarstatistik. över arton orkestrar och fem operahus i Sverige spelåret 2014/15. Datum: 2015 05 20

Repertoarstatistik. över arton orkestrar och fem operahus i Sverige spelåret 2014/15. Datum: 2015 05 20 Repertoarstatistik över arton orkestrar och fem operahus i Sverige spelåret 04/5. Datum: 05 05 0 FST Föreningen Svenska Tonsättare Facebook: www.facebook.com/svenskatonsattare kansli@fst.se www.fst.se

Läs mer

MOZART REQUIEM. Välkommen till. Körkurs på Borlänge hotell och Värdshus den 14-17 november 2013

MOZART REQUIEM. Välkommen till. Körkurs på Borlänge hotell och Värdshus den 14-17 november 2013 FORENINGEN VOX MOZART REQUIEM Välkommen till Körkurs på Borlänge hotell och Värdshus den 14-17 november 2013 med avslutande konsert i Stora Tuna kyrka i Borlänge den 17 november kl. 18.00 2 Sångarvänner!

Läs mer

galaxens bästa Operaverkstad

galaxens bästa Operaverkstad www.malmoopera.seomåhända galaxens bästa Operaverkstad 05 08 19 28 24 03 13 32 O _ n? 23 06 14 30 26 09 o s 02-03: Operaverkstan spelar musikteater för små barn, stora barn och vuxna barn. Vi är Malmö

Läs mer

Välkommen till Nya Musikskolan läsåret

Välkommen till Nya Musikskolan läsåret Vi som jobbar på Musikskolan Susanna Elmgren Lena Egardt Ewa Nylander Faiez Michail Andreas Bölling arbetslagsledare, träblås, sång, kör och orkester stråk, spelmanslag och orkester gitarr och gitarrorkester

Läs mer

KAMMARMUSIK I VINTERTID

KAMMARMUSIK I VINTERTID 26 Februari - 1 mars 2012 GRYTHYTTANS GÄSTGIVAREGÅRD KAMMARMUSIK I TOPPKLASS PÅ GRYTHYTTANS GÄSTGIVAREGÅRD! Kammarmusik i Vintertid på gästgivaregården är en dold juvel i svenskt musikliv. Varje år under

Läs mer

Stolthet& företagande

Stolthet& företagande SFÖ presenterar Stolthet& företagande Inbjudan till SFÖ:s konferens 9 11 maj 2014 i Jönköping Huvudsponsor 2014 Vi i konferensgrupp 2014 hälsar er varmt välkomna till tre dagar i Jönköping med massor av

Läs mer