En hormonfri bollformad spiral FORMAD FÖR DIG.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "En hormonfri bollformad spiral FORMAD FÖR DIG."

Transkript

1 En hormonfri bollformad spiral FORMAD FÖR DIG

2 LÅNGTIDSVERKANDE - EFFEKTIV I UPP TILL FEM ÅR Läs gärna patientinformationsbladet för mer information.

3 Din vårdgivare har rekommenderat IUB Ballerine. I den här foldern hittar du svaren på de vanligaste frågorna om det hormonfria preventivmedlet pärlspiralen, IUB Ballerine. Den här foldern ersätter inte en konsultation med din vårdgivare. Följande information ersätter heller inte informationen i patientinformationsbladet som innehåller viktiga detaljer du bör ha i åtanke innan du väljer ditt preventivmedel, vid vilka omständigheter du inte ska använda det och vilka bieffekter som kan uppstå. hormonfri långverkande effektivt säkert reversibelt FORMAD FÖR DIG

4 IUB BALLERINE - I KORTA DRAG Läs gärna patientinformationsbladet för mer information.

5 Pärlspiralen IUB Ballerine fungerar på samma sätt som traditionella spiraler med koppar som verksamt ämne: ett hormonfritt preventivmedel skyddar mot graviditet lokalt - inne i livmodern effektivt i upp till 5 år påverkar varken din sexlust eller din bentäthet påverkar inte ägglossningen orsakar inte viktökning hög effektivitet ett bra alternativ till sterilisation - undvik operation Pärlspiralen IUB Ballerine passar även unga kvinnor som inte varit gravida. Den fertila förmågan återställs direkt efter uttagning. Din vårdgivare kan hjälpa dig med vilken preventivmetod som passar bäst utifrån dina behov.

6 hormonfri långverkande effektivt säkert reversibelt FORMAD FÖR DIG VAD ÄR EN HORMONFRI IUB BALLERINE?

7 Pärlspiralen IUB Ballerine är en modern, hormonfri preventivmetod som är effektiv i upp till 5 år. IUB Ballerine fungerar som traditionella spiraler och skyddar mot oönskad graviditet lokalt - inuti livmodern. Den preventiva effekten kommer huvudsakligen av kopparet. Läs gärna patientinformationsbladet för mer information.

8 Läs gärna patientinformationsbladet för mer information. ETT PREVENTIVMEDEL FORMAT FÖR DIG

9 formminneslegeringen nitiol trådar för avlägsnande vagina IUB Ballerine m livmoder Den livmodervänliga och flexibla pärlspiralen IUB Ballerine är tillverkad av formminneslegeringen nitiol, täckt med polymer och flera kopparpärlor. Tack vare den unika formen och det flexibla materialet formar sig IUB efter din livmoder och minimerar risken för skador och irritation. I den ena änden av stommen fäster två trådar som din vårdgivare använder när det är dags att avlägsna din IUB Ballerine. Formminneslegeringen nitinol har använts framgångsrikt i medicinska implantat under många år, men att använda den som bärarmaterial i ett intrauterint inlägg är unikt. Pärlspiralen IUB Ballerine är effektiv i upp till 5 år.

10 DEN TREDIMENSIONELLA IUB BALLERINE hormonfri långverkande effektivt säkert reversibelt FORMAD FÖR DIG

11 IUB Ballerine Intrauterint inlägg 15 mm Pärlspiralen IUB Ballerine är bara hälften så stor som traditionella spiraler och är enkel att sätta in. När IUB Ballerine placeras i livmodern tar den sin tredimensionella sfäriska form. Läs gärna patientinformationsbladet för mer information.

12 HUR FUNGERAR IUB BALLERINE? Läs gärna patientinformationsbladet för mer information.

13 När pärlspiralen väl sitter på plats i din livmoder utsöndrar den en liten mängd koppar till din livmoder vilket ger ett långtidsverkande skydd mot oönskad graviditet som är effektivt i upp till fem år. Metoden är densamma som i traditionella kopparspiraler. Kopparjonerna som utsöndras: stör fertiliseringsprocessen i livmodern begränsar spermiernas mobilitet förhindrar spermier från att befrukta ägget hindrar ägget från att fästa (implantera) i livmodern Mängden koppar som frigörs från IUB Ballerine är minimal.

14 ETT SÄKERT PREVENTIVMEDEL FORMAT FÖR DIG

15 HUR SÄKER ÄR IUB BALLERINE? Pärlspiralen IUB Ballerine har en effektivitet på över 99% när det kommer till att förhindra oönskad graviditet. KAN JAG KÄNNA AV IUB BALLERINE UNDER SAMLAG? Varken du eller din partner känner av pärlspiralen under samlag när den är korrekt placerad. Ibland kan man känna uttagningstrådarna som sitter strax utanför livmodertappen. Om du störs av det kan du prata med din gynekolog eller barnmorska om att korta ner trådarna. Läs gärna patientinformationsbladet för mer information.

16 NÄR OCH HUR SÄTTER JAG IN MIN IUB BALLERINE? Den hormonfria IUB Ballerine placeras i din livmoder av din gynekolog eller barnmorska.

17 Den hormonfria pärlspiralen IUB Ballerine sätts in i din livmoder under ett besök hos din gynekolog eller barnmorska efter en konsultation med din vårdgivare. Din vårdgivare gör först en undersökning för att hitta positionen på din livmoder. Efter att ha mätt längden på din livmoder förs pärlspiralen in genom ett smalt insättningsrör som innehåller själva pärlspiralen. Om du inte har varit gravid tidigare så kan det hända att din livmoder kan behöva vidgas lite före insättningen. Insättningsröret tas sedan ut och pärlspiralen stannar i din livmoder där den lägger sig tillrätta och direkt börjar ge effekt. För att se så pärlspiralen sitter korrekt kan din vårdgivare göra en undersökning med ultraljud direkt efter insättningen och kontrollera placeringen. Den bästa tiden för insättning av pärlspiralen är under de sista dagarna av din menstruation då livmodertappen är tillräckligt öppen och risken för att vara gravid vid insättning är som lägst. En månad efter insättning bör en undersökning ske vid ett återbesök. Efter det rekommenderas en återkommande kontroll hos din vårgivare en gång per år. Läs gärna patientinformationsbladet för mer information.

18 Se filmen om insättningsproceduren på GÖR DET ONT ATT SÄTTA IN IUB BALLERINE?

19 Eftersom pärlspiralen IUB Ballerine bara är hälften så stor som ett traditionellt intrauterint inlägg, kan den sättas in nästan helt smärtfritt. Insättning av pärlspiralen kan dock göra ont om livmodertappen är väldigt trång. I sådana fall rekommenderas en lokalbedövning eller medicinering för att hjälpa musklerna runt livmodertappen att slappna av. Om du vet att du är smärtkänslig kan du be din vårdgivare om att ge dig lokalbedövning eller annan förebyggande smärtlindring. Direkt efter insättning kan det göra ont (liknande mensvärk) men det är inget att oroa sig för. Livmodern behöver bara lite tid för att anpassa sig till pärlspiralen. Smärtan brukar vanligtvis avta snabbt. Om smärtan inte avtar ska du kontakta din vårdgivare omedelbart för att klargöra situationen. Läs gärna patientinformationsbladet för mer information.

20 Om du har frågor om en bieffekt ska du kontakta din vårdgivare. VILKA BIEFFEKTER KAN FÖREKOMMA?

21 Efter insättning av IUB Ballerine kan menstruationen bli rikligare, längre och det kan även förekomma en lätt blödning mellan menstruationerna. Dessa bieffekter avtar efter 2-3 månader då din livmoder vant sig vid pärlspiralen. Mycket sällan kan insättningen ge upphov till svimningskänsla som är likt den som uppstår när du ger blod - utan några ytterligare komplikationer. Väldigt sällan kan pärlspiralen gå igenom livmoderväggen, detta sker i så fall under insättning och kallas för perforering. Om detta sker ska pärlspiralen avlägsnas. I vissa fall kan det behövas operation. Om pärlspiralen perforerar livmodern är du inte skyddad mot graviditet. I sällsynta fall kan pärlspiralen helt eller delvis stötas ut ur livmodern och vaginan, detta kallas för utstötning. Unga kvinnor (under 20 år) eller kvinnor som inte varit gravida tidigare löper en något större risk för utstötning. Om du känner trådarna på pärlspiralen utanför din vagina bör du kontakta din vårdgivare för en kontroll. Läs gärna patientinformationsbladet för mer information.

22 VEM SKA INTE ANVÄNDA IUB BALLERINE? Om du har frågor om en bieffekt ska du kontakta din vårdgivare.

23 Du ska inte använda pärlspiralen IUB Ballerine om du: misstänker att du kan vara gravid har en onormalt formad livmoder har en bäckeninflammation som kallas (PID) har hög risk att bli smittad av en sexuellt överförbar sjukdom (dvs. om du byter partner ofta). Då rekommenderas istället kondom eftersom pärlspiralen inte skyddar mot sexuellt överförbara sjukdomar har haft en infektion i din livmoder de tre senaste månaderna antingen efter graviditet eller efter att ha genomfört en abort har cancer i din livmoder eller livmodertapp har odiagnostiserad vaginal blödning har eller har haft en infektion i din livmodertapp har Wilson s sjukdom (kroppen inte kan hantera koppar) är allergisk mot något av materialen som finns i IUB Ballerine redan har en spiral i din livmoder Läs gärna patientinformationsbladet för mer information.

24 VIKTIG INFORMATION IUB Ballerine ska tas ut efter 5 år. Om du vill och det känns rätt kan du direkt ersätta den med en ny pärlspiral.

25 Kontakta din vårdgivare om du: misstänker att du är gravid upplever bäckensmärta eller om din partner upplever att det gör ont under samlag. har ovanliga flytningar eller oförklarlig feber kan ha blivit smittad av en sexuellt överförbar sjukdom kan känna andra delar av IUB Ballerine förutom trådarna om du eller din partner diagnosticerats som HIV-positiv har rikliga eller förlängda perioder av blödningar mensen uteblir en gång Pärlspiralen IUB Ballerine skyddar inte mot (AIDS) eller andra sexuellt överförbara sjukdomar. Läs gärna patientinformationsbladet för mer information.

26 IUB är ett av OCON Medical Ltd. skyddat varumärke. Ballerine är ett av OCON Medical Ltd. registrerat varumärke.

27 IUB Patientens namn och adress: Medgivande: Vänligen kryssa i den ruta som stämmer bäst: O Efter noga övervägande önskar jag sätta in IUB Ballerine. Kryssa i rutan som passar bäst: O Jag har läst igenom informationen som delgivits mig. O I min konsultation tillsammans med min vårdgivare diskuterade vi viktiga frågor som: val av metod, fördelar och nackdelar jämflört med andra metoder, möjliga komplikationer, faktorer som kan medföra en ökad risk, beteende, återbesök, ytterligare åtgärder innan det första återbesöket såsom: Ersätta IUB Ballerine O Jag godkänner att min nuvarande IUB Ballerine ersätts och jag behöver ingen ytterligare betänketid. Jag har blivit informerad om den hormonfria pärlspiralen IUB Ballerine, dess effektivitet och de biverkningar som kan förekomma. Ort, datum Patientens signatur Mina frågor har besvarats klart och tydligt. Jag behöver ingen ytterligare betänketid. Vårdgivarens signatur SOLANN AB Skarprättarvägen 1A: JÄRFÄLLA

28 PB418-1 Vårdgivarens namn och adress

Informationsbroschyr

Informationsbroschyr Informationsbroschyr Broschyren är framtagen i samarbete med docent Viveca Odlind Kvinnokliniken, Karolinska sjukhuset, Stockholm och leg barnmorska Ingrid Ottenbring, Kvinnokliniken Akademiska sjukhuset,

Läs mer

Patientinformation. 1. Jaydess gör slemmet i livmoderhalsen tjockt så att spermiernas passage försvåras.

Patientinformation. 1. Jaydess gör slemmet i livmoderhalsen tjockt så att spermiernas passage försvåras. , Patientinformation Det här är Jaydess Vi hoppas att denna broschyr ska ge dig svar på dina frågor och funderingar kring Jaydess. Vad är Jaydess? Jaydess är ett inlägg som består av en hormonkapsel som

Läs mer

Information för användaren

Information för användaren Information för användaren 1 INNEHÅLL Grattis! Du har i samråd med din läkare valt Mirena för att förhindra graviditet. Vi önskar dig ett lyckligt och tillfredsställande sexliv utan rädsla för oönskad

Läs mer

NOVA T 380 Livmoderinlägg av koppar för antikonception

NOVA T 380 Livmoderinlägg av koppar för antikonception 1 NOVA T 380 Livmoderinlägg av koppar för antikonception PATIENTINFORMATION NOVA T 380 Patientnamn: Insättningsdatum: Insatt av: Första kontrollbesök: Nästa besök: 1. 2. 3. 4. 5. Användningstiden är fem

Läs mer

Information för användaren

Information för användaren Information för användaren 1 INNEHÅLL Grattis! Du har i samråd med din läkare eller sjukskötare valt Kyleena för att förhindra graviditet. Vi önskar dig ett lyckligt och tillfredsställande sexliv utan

Läs mer

rom Levosert? Levonorgestrel 20ug/24 tim

rom Levosert? Levonorgestrel 20ug/24 tim W at Information can expect rom Levosert? Levonorgestrel 20ug/24 tim Levosert ingår i högkostnadsskyddet W at s Levosert och kan därmed delbetalas. and ow does t ork? Innehåll Om Levosert... 4 Så får du

Läs mer

Myter och fakta om p-piller

Myter och fakta om p-piller Myter och fakta om p-piller Myter och fakta om p-piller Det lever tyvärr kvar en hel del myter sedan det allra första p-pillret kom. Bayer vill med denna broschyr ta död på några myter och istället ge

Läs mer

Cleosensa och Cleosensa 28

Cleosensa och Cleosensa 28 Cleosensa och Cleosensa 28 Du har fått p-pillret Cleosensa eller Cleosensa 28 från Actavis utskrivet åt dig. I den här broschyren hittar du information om hur preparaten fungerar och hur du ska ta dem.

Läs mer

Har du rätt preventivmedel?

Har du rätt preventivmedel? Ger dig koll på alla metoder! Har du rätt preventivmedel? Många olika alternativ! Varar i flera år? p-ring? p-stav? p-piller? spiral? Varje dag? minipiller? Passar preventivmedlet din livsstil? En gång

Läs mer

OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN JAYDESS 13,5 mg, intrauterint inlägg 5/2014, version 2.0 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 VI.2.1 Delområden av en offentlig sammanfattning Information om sjukdomsförekomst Jaydess

Läs mer

Preventivmedel till dig som fött barn

Preventivmedel till dig som fött barn Preventivmedel till dig som fött barn Tiden efter förlossningen Tiden efter förlossningen kallas puerperiet och omfattar sex till åtta veckor. Under denna period sker hormonella förändringar som bland

Läs mer

Cleonita. Så här verkar Cleonita. Vad är Cleonita? Drospirenon/Etinylestradiol, 3 mg/0,02 mg

Cleonita. Så här verkar Cleonita. Vad är Cleonita? Drospirenon/Etinylestradiol, 3 mg/0,02 mg Du har fått denna broschyr eftersom du har fått p-pillret Cleonita från Actavis utskrivet åt dig. I den hittar du information om hur Cleonita fungerar och hur du ska ta det. Här finns också fakta om biverkningar

Läs mer

För dig som ofta får tillbaka bakteriell vaginos.

För dig som ofta får tillbaka bakteriell vaginos. För dig som ofta får tillbaka bakteriell vaginos. För dig som ofta får tillbaka bakteriell vaginos. Vad innebär bakteriell vaginos? I slidan finns många olika typer av bakterier. Lactobaciller (mjölksyrabakterier)

Läs mer

Faktan är tagen från www.preventivmedel.nu (7/4-14) utom det som står i kursiv stil som är taget från rfsus skrift kondom praktika för män.

Faktan är tagen från www.preventivmedel.nu (7/4-14) utom det som står i kursiv stil som är taget från rfsus skrift kondom praktika för män. Faktan är tagen från www.preventivmedel.nu (7/4-14) utom det som står i kursiv stil som är taget från rfsus skrift kondom praktika för män. Läs igenom texten och skriv en sammanfattning av varje preventivmedel.

Läs mer

Till dig som använder kombinerade p-piller

Till dig som använder kombinerade p-piller Till dig som använder kombinerade p-piller 2013 P-piller ett säkert val Kombinerade p-piller är en av de säkraste metoderna att skydda sig mot oönskad graviditet om du använder dem på rätt sätt. Till hjälp

Läs mer

Till dig som fått Cerazette förskrivet

Till dig som fått Cerazette förskrivet Till dig som fått Cerazette förskrivet 1 2 Cerazette är ett preventivmedel som bl a kan användas av dig som inte vill eller bör använda p-piller som innehåller östrogen. Cerazette ger ett bra skydd mot

Läs mer

medroxiprogesteronacetat TILL DIG SOM FÅTT P-SPRUTAN DEPO-PROVERA FÖRSKRIVET SOM PREVENTIVMETOD PATIENTINFORMATION

medroxiprogesteronacetat TILL DIG SOM FÅTT P-SPRUTAN DEPO-PROVERA FÖRSKRIVET SOM PREVENTIVMETOD PATIENTINFORMATION medroxiprogesteronacetat TILL DIG SOM FÅTT P-SPRUTAN DEPO-PROVERA FÖRSKRIVET SOM PREVENTIVMETOD PATIENTINFORMATION 1 FÖR KVINNORS HÄLSA Kvinnors hälsa och sjukdomar har under de senaste åren uppmärksammats

Läs mer

Till Dig Som har fått NexplaNoN förskrivet DeNNa patientinformation DelaS ut av berörd SjukvårDSperSoNal

Till Dig Som har fått NexplaNoN förskrivet DeNNa patientinformation DelaS ut av berörd SjukvårDSperSoNal Till dig som har fått Nexplanon förskrivet Denna patientinformation delas ut av berörd sjukvårdspersonal Nexplanon skyddar dig från att bli gravid under tre år. Nexplanon är en liten hormonstav som placeras

Läs mer

Till dig som använder. Vinelle (desogestrel)

Till dig som använder. Vinelle (desogestrel) Till dig som använder Vinelle (desogestrel) Vinelle är ett preventivmedel som förhindrar att du blir gravid förutsatt att du använder det på rätt sätt. Vinelle innehåller små mängder av kvinnligt könshormon,

Läs mer

Till dig som ska börja med Zoely

Till dig som ska börja med Zoely Till dig som ska börja med Zoely nomegestrolacetat/estradiol Innehållsförteckning Introduktion till Zoely 3 Så förhindrar Zoely graviditet 4 Så använder du Zoely 5 Så startar du med Zoely 6 Om du glömt

Läs mer

OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN JAYDESS 13,5 mg / KYLEENA 19,5 mg, intrauterint inlägg 05/2017 version 4.0 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 VI.2.1 Delområden av en offentlig sammanfattning Information om sjukdomsförekomst

Läs mer

Hur skyddar Estrelen, Estron och Rosal 28 mot oönskad graviditet? Kombinerade p-piller. Har Estrelen, Estron och Rosal 28 några biverkningar?

Hur skyddar Estrelen, Estron och Rosal 28 mot oönskad graviditet? Kombinerade p-piller. Har Estrelen, Estron och Rosal 28 några biverkningar? P-piller Denna information handlar om ditt nya p-piller Estron, Estrelen eller Rosal 28. Det är viktigt att du läser den innan du startar med din första p-pillerkarta. Mer finns att läsa i bipacksedeln

Läs mer

Information om ditt p-piller Cilest 21 och 28

Information om ditt p-piller Cilest 21 och 28 Information om ditt p-piller Cilest 21 och 28 Med denna broschyr vill vi hjälpa dig att räta ut dina frågetecken angående dina p-piller. Hur använder jag mina Cilest 21? Kartan består av 21 tabletter och

Läs mer

TILL DIG SOM VÄLJER P-SPRUTAN, EN SÄKER OCH BEKVÄM PREVENTIVMETOD.

TILL DIG SOM VÄLJER P-SPRUTAN, EN SÄKER OCH BEKVÄM PREVENTIVMETOD. TILL DIG SOM VÄLJER P-SPRUTAN, EN SÄKER OCH BEKVÄM PREVENTIVMETOD. PATIENTINFORMATION 1 INNEHÅLL Depo-Provera ger dig skydd mot graviditeter i upp till tre månader...4 Depo-Provera har tre preventiva egenskaper...6

Läs mer

Information om preventivmedel

Information om preventivmedel Information om preventivmedel Vilket preventivmedel är bäst för mig? Jaså, du ska till barnmorskan. Är du gravid? Hi, hi, nej inte alls... jag går till barnmorskan för att jag inte ska bli gravid. 2 2

Läs mer

p-piller Cilest, Trinovum och Orthonett Novum samt p-plåstret Evra

p-piller Cilest, Trinovum och Orthonett Novum samt p-plåstret Evra Janssen-Cilag AB Box 7073 SE-192 07 Sollentuna Tel 08-626 50 00 Fax 08-626 51 00 www.janssen.se Praktisk guide om Janssens p-piller Cilest, Trinovum och Orthonett Novum samt p-plåstret Evra PHSWE/WHE/0114/0001

Läs mer

PATIENTINFORMATION - Till dig som använder kombinerade p-piller som behandling vid svår mensvärk

PATIENTINFORMATION - Till dig som använder kombinerade p-piller som behandling vid svår mensvärk PATIENTINFORMATION - Till dig som använder kombinerade p-piller som behandling vid svår mensvärk Varför är det viktigt att behandla? För att du ska fungera i vardagen med skola, arbete och fritid. För

Läs mer

fraga om Essure När du är säker på att du inte vill ha fler barn permanent preventivmedel essure.se

fraga om Essure När du är säker på att du inte vill ha fler barn permanent preventivmedel essure.se När du är säker på att du inte vill ha fler barn fraga om Essure permanent preventivmedel Inga kirurgiska ingrepp Inga hormoner Att känna trygghet essure.se Vad är Essure? Essure är en permanent preventivmetod

Läs mer

Information om. Du kan beställa material om Qlaira via fax: 08-580 223 01 eller e-mail: order.scandinavia@bayerhealthcare.com

Information om. Du kan beställa material om Qlaira via fax: 08-580 223 01 eller e-mail: order.scandinavia@bayerhealthcare.com Bayer Schering Pharma är världsmarknadsledare inom området preventivmedel för kvinnor. Mer än 50 miljoner kvinnor runtom i världen använder idag våra preventivmedel. Preventivmedlen är ett resultat av

Läs mer

P-PILLER P-RING P-PLÅSTER P-STAV P-SPRUTA SPIRAL DAGEN EFTER PILLER. Så funkar det

P-PILLER P-RING P-PLÅSTER P-STAV P-SPRUTA SPIRAL DAGEN EFTER PILLER. Så funkar det P-PILLER P-RING P-PLÅSTER P-STAV P-SPRUTA SPIRAL DAGEN EFTER PILLER Så funkar det Blir man steril av p-piller? Är jag för ung för p-piller? Vad passar mej?? Om jag glömmer? Måste man göra uppehåll? Blir

Läs mer

P- medel så funkar det

P- medel så funkar det P- medel så funkar det Allt du vill veta om olika p-medel Vad passar mig? Om jag glömmer? Måste jag göra uppehåll? Får jag akne? Blir jag tjock? Är jag för ung för p-piller? Blir jag steril av p-piller?

Läs mer

Vad sker under menstruationscykeln?

Vad sker under menstruationscykeln? Sex och samlevnad Menstruationscykeln Under en kvinnas fertila period (fruktsamma=kan få barn), puberteten klimakteriet (ca 45-55 års ålder) frigörs en mogen äggcell ca var 28 dygn. Menstruationen styrs

Läs mer

Information om etinylöstradiol 20 µg + drospirenon 3 mg

Information om etinylöstradiol 20 µg + drospirenon 3 mg Information om etinylöstradiol 20 µg + drospirenon 3 mg Den här broschyren handlar om ditt nya p-piller Yasminelle. Det är viktigt att du läser den innan du startar med din första p-pillerkarta. Mer information

Läs mer

Information om. Yasmin. 30 µg etinylöstradiol / 3 mg drospirenon. L.SE.01.2015.1509 FWD 14563 Jan 2015

Information om. Yasmin. 30 µg etinylöstradiol / 3 mg drospirenon. L.SE.01.2015.1509 FWD 14563 Jan 2015 Information om Yasmin 30 µg etinylöstradiol / 3 mg drospirenon Den här broschyren handlar om ditt nya p-piller Yasmin. Det är viktigt att du läser den innan du startar med din första p-pillerkarta. Mer

Läs mer

Cleodette och Cleodette 28

Cleodette och Cleodette 28 Cleodette och Cleodette 28 Du har fått p-pillret Cleodette eller Cleodette 28 från Actavis utskrivet åt dig. I den här broschyren hittar du information om hur preparaten fungerar och hur du ska ta dem.

Läs mer

Välkommen till den Gynekologiska enheten på Östra sjukhuset. Viktig information att läsa i samband med sen medicinsk abort.

Välkommen till den Gynekologiska enheten på Östra sjukhuset. Viktig information att läsa i samband med sen medicinsk abort. Välkommen till den Gynekologiska enheten på Östra sjukhuset Viktig information att läsa i samband med sen medicinsk abort. Välkommen till den Gynekologiska enheten på Östra sjukhuset - Viktig information

Läs mer

Jaydess. 1. Vad Jaydess är och vad det används för. Bipacksedel: Information till användaren

Jaydess. 1. Vad Jaydess är och vad det används för. Bipacksedel: Information till användaren Bipacksedel: Information till användaren Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Detta kommer att göra det möjligt att snabbt identifiera ny säkerhetsinformation. Du kan hjälpa till genom att

Läs mer

Patientvägledningtvägledning

Patientvägledningtvägledning Förebyggande av graviditet och exponering av foster Patientvägledningtvägledning (acitretin) 10 mg respektive 25 mg, hårda kapslar Syftet med broschyren Den här broschyren innehåller viktig information,

Läs mer

Information om. Yasmin. 30 µg etinylöstradiol / 3 mg drospirenon

Information om. Yasmin. 30 µg etinylöstradiol / 3 mg drospirenon Information om Yasmin 30 µg etinylöstradiol / 3 mg drospirenon Den här broschyren handlar om ditt nya p-piller Yasmin. Det är viktigt att du läser den innan du startar med din första p-pillerkarta. Mer

Läs mer

Toctino (alitretinoin)

Toctino (alitretinoin) INFORMATION OM PREVENTIVMEDEL Toctino (alitretinoin) Graviditetetsförebyggande program TOC-FI-002-051208-E Innehållsförteckning 1. Myter och fakta 3 2. Förebyggande av graviditet och Toctino 4 3. Graviditetstest

Läs mer

Patientvägledning. Acitretin Orifarm (acitretin) 10 mg respektive 25 mg, hårda kapslar. Förebyggande av graviditet och exponering av foster

Patientvägledning. Acitretin Orifarm (acitretin) 10 mg respektive 25 mg, hårda kapslar. Förebyggande av graviditet och exponering av foster Patientvägledning Acitretin Orifarm (acitretin) 10 mg respektive 25 mg, hårda kapslar Förebyggande av graviditet och exponering av foster 03/2018/ Syftet med broschyren Den här broschyren innehåller viktig

Läs mer

Trinovum. Bra balans säkert skydd. Information om ditt p-piller Trinovum eller Orthonett Novum

Trinovum. Bra balans säkert skydd. Information om ditt p-piller Trinovum eller Orthonett Novum Trinovum Bra balans säkert skydd Information om ditt p-piller Trinovum eller Orthonett Novum Janssen-Cilag AB, Box 7073, 192 07 Sollentuna. Tel 08 626 50 00. Fax 08 626 51 02. www.janssen-cilag.se Trinovum

Läs mer

Information till dig som fått Vagiprev förskrivet

Information till dig som fått Vagiprev förskrivet Information till dig som fått Vagiprev förskrivet Den här informationsskriften är framtagen till dig som använder Vagiprev vaginalring. Läs alltid även bipacksedeln noggrant och spara den. Innehåll Vagiprev

Läs mer

L.SE.02.2015.1569 FWD 14637

L.SE.02.2015.1569 FWD 14637 P-piller ett tryggt val Du har valt att använda p-piller som preventivmedel. P-piller är ett av de tillförlitligaste sätten att skydda sig mot oönskad graviditet, förutsatt att du använder dem på rätt

Läs mer

P-piller. dienogest 2 mg/etinylestradiol 0,03 mg

P-piller. dienogest 2 mg/etinylestradiol 0,03 mg P-piller dienogest 2 mg/etinylestradiol 0,03 mg Du har fått förskrivet Dienorette, som är ett kombinerat p-piller. Det innebär att det innehåller två typer av hormon; östrogen (etinylestradiol) och gestagen

Läs mer

etonogestrel 0,120 mg/ etinylestradiol 0,015 mg Patientinformation Ornibel P-ring

etonogestrel 0,120 mg/ etinylestradiol 0,015 mg Patientinformation Ornibel P-ring etonogestrel 0,120 mg/ etinylestradiol 0,015 mg Patientinformation Ornibel P-ring Ornibel p-ring En månads graviditetsskydd med en ring 3 Denna produktinformation innehåller användbar och viktig information

Läs mer

NOVA T 380 Livmoderinlägg av koppar för antikonception

NOVA T 380 Livmoderinlägg av koppar för antikonception 1 NOVA T 380 Livmoderinlägg av koppar för antikonception INFORMATION TILL SJUKVÅRDSPERSONAL NOVA T 380 levereras steril, steriliserad med bestrålning. Endast för engångsbruk. Använd inte inlägg ur skadade

Läs mer

Toctino (alitretinoin)

Toctino (alitretinoin) PATIENTINFORMATIONSBROSCHYR Toctino (alitretinoin) Graviditetsförebyggande program TOC-FI-002-051208-D Om denna broschyr Denna broschyr innehåller viktig information rörande din behandling med Toctino

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Kyleena 19,5 mg, intrauterint inlägg. levonorgestrel

Bipacksedel: Information till användaren. Kyleena 19,5 mg, intrauterint inlägg. levonorgestrel Bipacksedel: Information till användaren Kyleena 19,5 mg, intrauterint inlägg levonorgestrel Patientens namn:. Läkarens namn:. Läkarens telefonnummer: Datum för insättning:. Senaste datum för uttag:. Första

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Levosert 20 mikrogram/24 timmar intrauterint inlägg levonorgestrel

Bipacksedel: Information till användaren. Levosert 20 mikrogram/24 timmar intrauterint inlägg levonorgestrel Bipacksedel: Information till användaren Levosert 20 mikrogram/24 timmar intrauterint inlägg levonorgestrel Läs noga igenom hela denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller

Läs mer

Faktablad Preventivmetoder

Faktablad Preventivmetoder Faktablad Preventivmetoder Visste du att? ungefär 85 av 100 sexuellt aktiva kvinnor som inte använder något preventivmedel blir gravida inom ett år. 1 globalt är det mer än 25 procent av alla kvinnor som

Läs mer

Information om. Den här informationen handlar om ditt nya p-piller Qlaira.

Information om. Den här informationen handlar om ditt nya p-piller Qlaira. Information om östradiolvalerat och dienogest Den här informationen handlar om ditt nya p-piller Qlaira. Qlaira ger ett effektivt graviditetsskydd och minskar dessutom rikliga mensblödningar. Det är viktigt

Läs mer

naturligt för de flesta

naturligt för de flesta Janssen-Cilag AB Box 7073 SE-192 07 Sollentuna Tel 08-626 50 00 Fax 08-626 51 00 www.janssen.se naturligt för de flesta Information om ditt p-piller Cilest 21 och 28 P-piller har använts av mer än 150

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Frivelle 1,5 mg tabletter. levonorgestrel

Bipacksedel: Information till användaren. Frivelle 1,5 mg tabletter. levonorgestrel Bipacksedel: Information till användaren Frivelle 1,5 mg tabletter levonorgestrel Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel. Den innehåller information som är viktig för dig. BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN NorLevo 1,5 mg tablett Levonorgestrel Läs noga igenom denna bipacksedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Detta läkemedel är receptfritt. NorLevo

Läs mer

KONDOM. Kondom är det enda preventivmedel som skyddar både mot könssjukdomar och oönskade graviditeter.

KONDOM. Kondom är det enda preventivmedel som skyddar både mot könssjukdomar och oönskade graviditeter. PREVENTIVMEDEL 866 KONDOM Kondom är det enda preventivmedel som skyddar både mot könssjukdomar och oönskade graviditeter. Kondomfabriken https://www.youtube.com/watch?v=g53iia-gnkg P-PILLER KVINNLIGA KÖNSHORMONER

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Mirena 20 mikrogram/24 timmar, intrauterint inlägg Levonorgestrel

Bipacksedel: Information till användaren. Mirena 20 mikrogram/24 timmar, intrauterint inlägg Levonorgestrel Bipacksedel: Information till användaren Mirena 20 mikrogram/24 timmar, intrauterint inlägg Levonorgestrel Läkemedelsverket 2015-04-07 Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel.

Läs mer

P-piller. levonorgestrel 0,1 mg/etinylestradiol 0,02 mg

P-piller. levonorgestrel 0,1 mg/etinylestradiol 0,02 mg P-piller levonorgestrel 0,1 mg/etinylestradiol 0,02 mg Du har fått förskrivet Levesia, som är ett kombinerat p-piller. Det innebär att det innehåller två typer av hormon; östrogen (etinylestradiol) och

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Levonorgestrel ABECE 1,5 mg tablett levonorgestrel

Bipacksedel: Information till användaren. Levonorgestrel ABECE 1,5 mg tablett levonorgestrel Bipacksedel: Information till användaren Levonorgestrel ABECE 1,5 mg tablett levonorgestrel Läs noga igenom denna bipacksedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Ta alltid detta läkemedel

Läs mer

Information om Trionetta etinylöstradiol/levonorgestrel

Information om Trionetta etinylöstradiol/levonorgestrel Information om Trionetta etinylöstradiol/levonorgestrel P-piller - ett tryggt val Du har valt att använda p-piller som preventivmedel. P-piller är ett av de tillförlitligaste sätten att skydda sig mot

Läs mer

Ansvarig för PM Maria Bullarbo, tf Mödrahälsovårdsöverläkare 2010-03-14 Reviderat 2013-07-03. Spiraler

Ansvarig för PM Maria Bullarbo, tf Mödrahälsovårdsöverläkare 2010-03-14 Reviderat 2013-07-03. Spiraler Barnmorskemottagningar Område M5, M6, M7 PM Ansvarig för PM Datum Maria Bullarbo, tf Mödrahälsovårdsöverläkare 2010-03-14 Reviderat 2013-07-03 Spiraler Beteckningen spiral är egentligen inte längre korrekt.

Läs mer

Isotretinoin riskinhallintaohjelma. Isotretinoin Orion (isotretinoin) Patientvägledning. Förebyggande av graviditet och exponering av foster

Isotretinoin riskinhallintaohjelma. Isotretinoin Orion (isotretinoin) Patientvägledning. Förebyggande av graviditet och exponering av foster Isotretinoin riskinhallintaohjelma Isotretinoin Orion (isotretinoin) Patientvägledning Förebyggande av graviditet och exponering av foster SYFTET MED BROSCHYREN Den här broschyren innehåller viktig information,

Läs mer

Information om p-plåstret Evra

Information om p-plåstret Evra Information om p-plåstret Evra Illustrationer: Lars Hansson Janssen-Cilag AB Box 7073, 192 07 Sollentuna Tel. 08-626 50 00. Fax. 08-626 51 00. www.janssen-cilag.se JC-030159 avger 20 µg etinylöstradiol/150

Läs mer

www.endometriosforeningen.se

www.endometriosforeningen.se www.endometriosforeningen.se Endometrios en kvinnlig sjukdom som ofta förbises E n d o m e t r i o s. Svårt ord för en vanlig kronisk inflammatorisk sjukdom hos kvinnor. Så många som 10-15% av alla kvinnor

Läs mer

Sexualkunskap. 1.Mannens könsorgan. Skriv in så mycket som möjligt på bilden. G. Sädesledare Urinledare. Urinblåsa

Sexualkunskap. 1.Mannens könsorgan. Skriv in så mycket som möjligt på bilden. G. Sädesledare Urinledare. Urinblåsa 1.Mannens könsorgan. Skriv in så mycket som möjligt på bilden. G Sädesledare Urinledare Urinblåsa Sädesblåsa Prostata Urinrör Bitestikel Svällkropp Testikel Ollon Förhud 1.Kvinnans könsorgan. Skriv in

Läs mer

Sexualitet och hälsa bland unga i Sverige. En studie om kunskap, attityder och beteende bland unga år (UngKAB15)

Sexualitet och hälsa bland unga i Sverige. En studie om kunskap, attityder och beteende bland unga år (UngKAB15) Sexualitet och hälsa bland unga i Sverige En studie om kunskap, attityder och beteende bland unga 16 29 år (UngKAB15) Sid 2. 2017-09-20 SRHR Hiv/STI Hälsa och sexualitet HBTQ Sid 1. 20170519 Sexualitet

Läs mer

Information om Trionetta etinylöstradiol/levonorgestrel

Information om Trionetta etinylöstradiol/levonorgestrel Information om Trionetta etinylöstradiol/levonorgestrel Innehåll Sid Fördelarna med kombinerade p-piller 4 Skydd mot sjukdomar 4 Har Trionetta några biverkningar? 6 Något om hormonerna som styr din mens

Läs mer

SAMTALSUNDERLAG TILL RFSU INFORMERAR OM SLIDKRANSEN

SAMTALSUNDERLAG TILL RFSU INFORMERAR OM SLIDKRANSEN SAMTALSUNDERLAG TILL RFSU INFORMERAR OM SLIDKRANSEN 1. Berätta att ni nu ska prata om slidkransen och att ni ska börja med att titta på en film med information om det. Berätta att det förekommer teckningar

Läs mer

Anti-konception. 22 maj 2018 Lisa Arnetz

Anti-konception. 22 maj 2018 Lisa Arnetz Anti-konception 22 maj 2018 Lisa Arnetz GnRH l Gonadotropin releasing hormone GnRH Gonadotropiner: l Luteiniserande hormon (LH) l Follikelstimulerande hormon (FSH) = gulkroppshormon l Båda frisätts när

Läs mer

NuvaRing preventivmedlet som du tar en gång i månaden

NuvaRing preventivmedlet som du tar en gång i månaden Nightingale_NU05_juni 2009 Till dig som skall börja med NuvaRing etonogestrel/etinylestradiol Lägre och jämnare hormondos än kombinerade p-piller 1 Regelbundet blödningsmönster 2,3 Lätt att komma ihåg!

Läs mer

Till dig som använder. Prionelle och Prionelle 28 (levonorgestrel + etinylestradiol)

Till dig som använder. Prionelle och Prionelle 28 (levonorgestrel + etinylestradiol) Till dig som använder Prionelle och Prionelle 28 (levonorgestrel + etinylestradiol) Prionelle/Prionelle 28 är ett preventivmedel som förhindrar att du blir gravid förutsatt att du använder det på rätt

Läs mer

Till dig som använder. Prionelle och Prionelle 28 (levonorgestrel + etinylestradiol)

Till dig som använder. Prionelle och Prionelle 28 (levonorgestrel + etinylestradiol) Till dig som använder Prionelle och Prionelle 28 (levonorgestrel + etinylestradiol) Detta är Prionelle/Prionelle 28 Prionelle/Prionelle 28 är ett preventivmedel som förhindrar att du blir gravid förutsatt

Läs mer

Trinovum. Information om ditt p-piller Trinovum eller Orthonett Novum

Trinovum. Information om ditt p-piller Trinovum eller Orthonett Novum Janssen-Cilag AB Box 7073 SE-192 07 Sollentuna Tel 08-626 50 00 Fax 08-626 51 00 www.janssen.se Trinovum Information om ditt p-piller Trinovum eller Orthonett Novum Janssen-Cilag AB Janssen-Cilag AB Trinovum

Läs mer

Information om p-plåstret Evra

Information om p-plåstret Evra Information om p-plåstret Evra Illustrationer: Lars Hansson 20 µg etinylöstradiol/150 µg norelgestromin/24h P-piller har funnits i cirka 40 år, men det var först i och med lanseringen av Evra som det blev

Läs mer

Till dig som använder. Amorest 28 (norgestimat + etinylestradiol)

Till dig som använder. Amorest 28 (norgestimat + etinylestradiol) Till dig som använder Amorest 28 (norgestimat + etinylestradiol) Amorest 28 är ett preventivmedel som förhindrar att du blir gravid förutsatt att du använder det på rätt sätt. Amorest 28 är ett så kallat

Läs mer

Apotekets råd om. Mensbesvär

Apotekets råd om. Mensbesvär Apotekets råd om Mensbesvär Många kvinnor har någon form av problem i samband med mens. Det kan vara allt från huvudvärk, svullnad i kroppen och humörsvängningar till mensvärk och riklig mens. Det finns

Läs mer

RMP section VI.2 Elements for Public Summary

RMP section VI.2 Elements for Public Summary RMP section VI.2 Elements for Public Summary Product: Zarelle 75 microgram filmcoated tablet RMP: Version 1.0 DLP: 28-02-2013 MAH: Stragen Nordic A/S 32 VI.2 VI.2.1 Delområden av en offentlig sammanfattning

Läs mer

Sexualitet och hälsa bland unga i Sverige. En studie om kunskap, attityder och beteende bland unga år (UngKAB15)

Sexualitet och hälsa bland unga i Sverige. En studie om kunskap, attityder och beteende bland unga år (UngKAB15) Sexualitet och hälsa bland unga i Sverige En studie om kunskap, attityder och beteende bland unga 16 29 år (UngKAB15) Sid 2. 2017-09-04 SRHR Hiv/STI Hälsa och sexualitet HBTQ Sid 1. 20170519 Sexualitet

Läs mer

Oönskade graviditeterär LARC lösningen?

Oönskade graviditeterär LARC lösningen? Oönskade graviditeterär LARC lösningen? Dept Helena of Ob/Gyn Kopp Kallner Danderyds Bitr överläkare, Hospital med dr Stockholm, Danderyds Sweden Sjukhus helena.kopp-kallner@ki.se Unga kvinnor har fler

Läs mer

MEQ Gynekologi T 8 2002-05-23

MEQ Gynekologi T 8 2002-05-23 MEQ Gynekologi T 8 2002-05-23 Du har fått drömjobbet och blivit läkarassistent på KK under sommarlovet. Efter introduktionen på kliniken får du naturligtvis börja jobba på akuten, där du således befinner

Läs mer

Svår mensvärk kan vara symtom på endometrios. Information för dig som arbetar i vården

Svår mensvärk kan vara symtom på endometrios. Information för dig som arbetar i vården Svår mensvärk kan vara symtom på endometrios Information för dig som arbetar i vården Denna publikation skyddas av upphovsrättslagen. Vid citat ska källan uppges. För att återge bilder, fotografier och

Läs mer

MENSUTMANINGEN.SE MENS

MENSUTMANINGEN.SE MENS MENSUTMANINGEN.SE MENS VAD ÄR MENS? Mens är en blödning från livmodern. Den kommer ungefär en gång i månaden från puberteten fram till klimakteriet vid femtioårsåldern. Hur mycket du blöder, antalet blödningsdagar

Läs mer

Inläsningshjälp inför biologiprovet om sex, samlevnad och barnets utveckling

Inläsningshjälp inför biologiprovet om sex, samlevnad och barnets utveckling Inläsningshjälp inför biologiprovet om sex, samlevnad och barnets utveckling Kopplingar till läroplanen samt inläsningshjälp Ur läroplanens centrala innehåll i biologi: Människans sexualitet och reproduktion

Läs mer

Mensvärk eller något allvarligare?

Mensvärk eller något allvarligare? Mensvärk eller något allvarligare? Det finns kvinnosjukdomar som man inte pratar så mycket om. Ofta börjar det med värk i magen och du tror att det handlar om vanlig mensvärk. Men kanske är det något allvarligare?

Läs mer

NORLEVO Akut-p-piller. Patientinformation

NORLEVO Akut-p-piller. Patientinformation NORLEVO Akut-p-piller Patientinformation NORLEVO ett effektivt akut-p-piller Vad är NORLEVO? NORLEVO är ett så kallat akut-p-piller som kan förhindra att graviditet uppstår efter oskyddat samlag. samlag.

Läs mer

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. NorLevo 1,5 mg tablett. levonorgestrel

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. NorLevo 1,5 mg tablett. levonorgestrel BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN NorLevo 1,5 mg tablett levonorgestrel Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs mer

GRAVIDITET, PREVENTIVMEDEL OCH ABORT

GRAVIDITET, PREVENTIVMEDEL OCH ABORT GRAVIDITET, PREVENTIVMEDEL OCH ABORT För att ha möjlighet att bestämma över sin reproduktion behöver man kunskap om sin kropp. Detta kapitel handlar om kroppen med utgångspunkt i reproduktion: de inre

Läs mer

Planering. Sexualkunskap

Planering. Sexualkunskap Planering Sexualkunskap Planering Lektion 1: Könsorganens biologi Lektion 2: Varför sex? Lektion 3: sexuellt överförbara sjukdomar och preventivmedel Lektion 4: Prov Könsorganens biologi Kromosomer DNA

Läs mer

Antikonception användning av preventivmetoder för att undvika graviditet

Antikonception användning av preventivmetoder för att undvika graviditet Antikonception användning av preventivmetoder för att undvika graviditet Sammanfattning Risken för att bli gravid vid ett oskyddat samlag varierar under menstruationscykeln. Allra störst är risken vid

Läs mer

Historiskt Snoppar. Eunucker Kastratsångare Snoppstraff

Historiskt Snoppar. Eunucker Kastratsångare Snoppstraff SEX- och Samlevnad Historiskt Snoppar Eunucker Kastratsångare Snoppstraff Snoppar idag Testikelfestival Irezumi Allmänt om snoppen Hos de flesta är vänster testikel större än den högre och den hänger lite.

Läs mer

Vad händer i kroppen när man får mens? en liten skrift om mens och mensvärk

Vad händer i kroppen när man får mens? en liten skrift om mens och mensvärk Vad händer i kroppen när man får mens? en liten skrift om mens och mensvärk En liten informationsskrift med basfakta om mens och mensvärk Framtagen av Orion Pharma AB och faktagranskad av gynekolog Bo

Läs mer

p-piller Cilest, Trinovum och Orthonett Novum samt p-plåstret Evra

p-piller Cilest, Trinovum och Orthonett Novum samt p-plåstret Evra Praktisk guide om Janssen-Cilags p-piller Cilest, Trinovum och Orthonett Novum samt p-plåstret Evra Janssen-Cilag AB Innehållsförteckning Denna skrift är en praktisk guide över samtliga Janssen-Cilags

Läs mer

Isotretinoin Actavis

Isotretinoin Actavis Förebyggande av graviditet och exponering av foster Patientvägledning Isotretinoin Actavis (isotretinoin) 10 mg respektive 20 mg, mjuka kapslar Isotretinoin Patientvägledning Syftet med broschyren Den

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Levodonna 1,5 mg tablett levonorgestrel

Bipacksedel: Information till användaren. Levodonna 1,5 mg tablett levonorgestrel Bipacksedel: Information till användaren Levodonna 1,5 mg tablett levonorgestrel Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren

Bipacksedel: Information till användaren Bipacksedel: Information till användaren Depo-Provera 150 mg/ml injektionsvätska, suspension Depo-Provera 150 mg/ml injektionsvätska, suspension förfylld spruta medroxiprogesteronacetat Läs noga igenom

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Postinor 1,5 mg tablett. levonorgestrel

Bipacksedel: Information till användaren. Postinor 1,5 mg tablett. levonorgestrel Bipacksedel: Information till användaren Postinor 1,5 mg tablett levonorgestrel Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs mer

GynObstetrik. Antikonception. the33. Health Department

GynObstetrik. Antikonception. the33. Health Department GynObstetrik Antikonception Health Department Innehållsförteckning 1 Antikonception......2 Naturliga antikonceptionsmetoder........2 Barriärmetoder..........2 Hormonella metoder........3 Bieffekter av

Läs mer

Samtal 1, Leila (kodat) Målbeteende: Skydda sig mot sexuellt överförbara sjukdomar och oönskad graviditet

Samtal 1, Leila (kodat) Målbeteende: Skydda sig mot sexuellt överförbara sjukdomar och oönskad graviditet Samtal 1, Leila (kodat) Målbeteende: Skydda sig mot sexuellt överförbara sjukdomar och oönskad graviditet LILO: Hej Leila, välkommen. Okodat LEILA: Tack. LILO: Jag tänkte att vi skulle prata om hur du

Läs mer

Oönskade graviditeterär LARC lösningen?

Oönskade graviditeterär LARC lösningen? Oönskade graviditeterär LARC lösningen? Dept Helena of Ob/Gyn Kopp Kallner Danderyds Bitr överläkare, Hospital med dr Stockholm, Danderyds Sweden Sjukhus helena.kopp-kallner@ki.se Unga kvinnor har fler

Läs mer

Pevaryl. mot underlivssvamp. www.pevaryl.nu. A division of McNeil Sweden AB, SE-169 90 Solna Telefon: 08-503 385 00, Fax: 08-503 385 50 www.pevaryl.

Pevaryl. mot underlivssvamp. www.pevaryl.nu. A division of McNeil Sweden AB, SE-169 90 Solna Telefon: 08-503 385 00, Fax: 08-503 385 50 www.pevaryl. Pevaryl mot underlivssvamp A division of McNeil Sweden AB, SE-169 90 Solna Telefon: 08-503 385 00, Fax: 08-503 385 50 www.pevaryl.nu SE/PV/14-0804 www.pevaryl.nu I den här foldern har vi samlat information

Läs mer