Årets Bild Bilderna bedömdes av Camilla Grönbladh på Moderskeppet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Årets Bild Bilderna bedömdes av Camilla Grönbladh på Moderskeppet"

Transkript

1 Årets Bild 2017 Bilderna bedömdes av Camilla Grönbladh på Moderskeppet

2 10. Gunilla Fagerkvist Ursjö Två pojkar leker i solen. Det är sommar, gräset är grönt och oklippt. Byggnaden i bakgrunden har en känsla av sommarstuga över sig sig. Klöver sticker upp ur gräsmattan. Pojkarna är klädda i t-shirts. En är barfota, den andra är klädd i strumpor och spindelmannenskor. Känslan är sommarlov. Pojkarna håller i varsin vattensprutare i mjukplast. Mellan dem står en stor blå hink, troligtvis med vatten. Pojken i skuggan sitter på huk och ser skrattande på när vännen får en dusch vatten över sig. Vattnet kommer från ovan, kanske som en överraskning. Glädjen i pojkens ögon går inte att ta miste på. Fint beskuren bild, diskret bildbehandlad. Den skarpa solen gör partier utfrätta samtidigt som den förstärker känslan av stark sommarsol. Fokus är ögonen och det glädjestrålande uttrycket på pojken som lite skadeglatt ser på när vännen får en kalldusch. Genom en något längre slutartid har vattendropparna omvandlats till vita streck som likt nålar faller ner över pojken i spindelmannenskor.

3 9. Stefan Johansson Hav och land. Mjukt och hårt. Skugga och sol. Förgrunden breder ut sig och tar upp halva bilden. En bild där det är linjerna och dess möten som fångar min blick. Horisonten fortsätter i bergsväggen. Skuggen fortsätter ut mot skog. En bild som tydligt reflekterar fotografens känsla för bild och komposition. En bild som växer ju mer jag betraktar den. En bild som lika lite som stranden försöker vara insmickrande. Den skrovliga förgrunden sätter tonen. Fint hantverk.

4 8. Arjan de Vries En fiskebåt till havs. Solen kommer in från höger i bild. Vattnet är turkost och vågigt. Båten är på väg mot det land som skymtar i horisonten. En fiskare står hukad på däck. Kanske hanterar hen dagens fångst? En stor samling fåglar av olika art har flockats kring den lilla båten. Den korta slutartiden har fryser fåglarnas rörelse. I mitt inre hör jag måsar skräna, hör ljudet av kluckande vågor, känner doften av saltvatten och färsk fisk. En härlig bild och fint porträtt av en fiskebåt, omgiven av uppvaktande fåglar som själva fiskar efter ett skrovmål. Klokt val av fotografen att välja ett långsmalt format och därmed ge utrymme för alla fåglar.

5 7. HAMMARHAJEN Marie Lövqvist Det är hajens gap som fångar min blick. Sylvassa tänder som huller om buller täcker den nedre käken, Kompositionen är sådan att jag som betraktare befinner mig riktigt nära. Jag funderar på hur mycket fotografen fått zooma. Stod hen öga mot öga? Blicken hos hajen är riktad uppåt, mot ljuset som faller ner över ögat och dess mun. En hukande dykare skymtar i bakgrunden. Små bubblor kommer ur dennes mun. I övrigt är det helt rent i omgivningen - bara vatten och sand. Riktigt snyggt fångat, bildbehandlat och ljusssatt bild där fotografen visar att hen utan att darra kan hantera kameran även i utmanande situationer.

6 6. Ola Willhammar Tekniskt skickligt utförd bild på ett vackert motiv. De fasta träpålarna står tätt tillsammans, väderbitna. De trotsar väder och vind, står kvar i alla väder i kontrast till himlens flyktiga moln och vågornas ständiga rörelse. Vattnet har genom fotografens lins och filter fått en mjuk känsla, de vita partierna i vattnet vittnar om att vågorna är starka och bryts i skum mot strandkanten. Sjögräs har blåst in, samlas vid pålarnas fasta hamn. Himlen är dramatiskt mörk, rörelseoskärpan gör den marmorerad. Mot horisonten är det ljust. Det ger bilden en positiv känsla. En vacker bild med harmoniska färger. Rörelsen i molnen och i havet blir en fin kontrast till de stillastående stockarna. Det märks att fotografen verkligen kan sitt hantverk.

7 5. Anders Bergön En majestätisk byggnad tornar vid bildens horisont. Byggnaden som ser ut att vara av betong framstår som hård och hålig. Tom. Ett metallstaket skiljer byggnaden från stentrappan vars linjer löper tvärs över bilden, trappstegen är upplysta av stark sol. I förgrunden en person med gymnastikskor och vad som ser ut att vara en stor stor väska. En skarp skugga under ett stort paraply. Paraplyet är riktat framåt, som skydd mot regn och vind. Men intrycket är att det egentligen ska skydda mot den starka solen. Här färgar min förkunskap uppfattningen och tolkningen av denna bild. Palatset byggdes under slutet av till början av 1940-talet på uppdrag av Mussolini. Det är ett citat av honom som står skrivet på toppen av byggnaden. Den sågs kanske ses som en ikon för fascistisk arkitektur. Efter färdigställandet stod det tomt i över tio år. Med bakgrund av historien får bildens hårdhet, och den hukande människan som döljer sig under det stora paraplyet en helt ny innebörd. Idag hyrs byggnaden av modehuset Fendi, läste ja någonstans. Det stående formatet lyfter fram byggnadens majestät. De vackra gråskalorna förstärker det grafiska uttrycket. Vinkeln gör att nedersta våningen och det som finns utanför skärs bort, vilket ger en renare upplevelse. En fint komponerad bild. Estetisk, avskalad. En bild som skulle göra sig bra på en vägg i ett urbant, stilrent hem.

8 4 Mats Samuelsson Som en scen ur en romantisk film. En man och en kvinna sitter på kanalkant. Mannen bär skjorta och en stor klocka. Kvinnan bär t-shirt, ryggsäck och har håret i en hästsvans. Deras huvuden ligger i linje med husfasadernas tak. Över dem en himmel med moln som signalerar att omslag i vädret är på gång. Bilden andas romantik. Paret befinner sig mitt i en stad, bilden borde vara fylld av folk. Men ändå är det bara paret som syns. För henne finns bara han, för honom bara hon. Och just där och då är det som om tiden på hans armbandsur har stannat. En otroligt välkomponerad bild, som tydligt förmedlar en stämning. Svartvitt gör att bilden känns tidlös. HDR-upplevelsen lyfter den filmiska känslan. Lika feelgood som en bok av Helen Fielding.

9 3. Joacim Wiberg Jag ser en flock med hästar. I skymningen eller gryningen. Ett varmt ljus sluter sig över landskapet. Himlen skiftar från grått till gyllene. Varma ångor stiger från hästarnas kroppar och blir till mjuk dimma när det möter kylan i luften. Ljuset från solen blänker i hästarnas päls, sätter fokus på detaljer. Ett slitet stall i sten. En byggnad med rött tak. I förgrunden en vit häst. Lera har stänkt upp på dess ansikte, pälsen är smutsig. Jag visste inte att hästar kunde utstråla trötthet, men det är vad denna häst gör. Hästarna utstrålar väntan. De står inte i led. Men de står ändå på tur. Ingen stegrar sig, alla håller sig lugna. Lugnet kanaliserars till mig som betraktare. Jag fastnar i kontemplation. Jag gillar skitigheten i den här bilden. Den förstärks av den lite ojämna, analoga kanten. Att välja stående format förstärker känslan av trängsel i bilden. En skickligt komponerad bild av en fotograf som kan sitt motiv och sin kamera.

10 2. Johnny Hägg En ensam fyr på en klippa i ett lagom stilla hav. En sol som döljer sig bakom stora diffusa moln. Formen på molnen gör att de ser ut som regn. Kompositionen är harmonisk. Fyren står placerad enligt gylllene snittet. Himlen upptar två tredjedelar av bildens yta. Det tunga mörka molnet i horsonten förvirrar - löser upp gränsen för vad som är hav och land. Får horisonten att te sig välvd och ojämn. Jag ser en fyr som inger hopp. Den må vara liten, men den leder rätt när mörkret faller. Utan referenspunkter vet jag inte riktigt om fyren storlek. Är den väldigt liten? Är den tillräckligt stor för att gå in i? På den klippiga ön syns inga växter. Det enda jag ser är karg sten. Den korniga texturen ger bilden en drömsk känsla, får den att te sig mer som en målning än som ett fotografi. Fyren är placerad så att den bryter den nästan osynliga linjen vid horisonten. Fantastiska färger! En riktigt bra bild jag gärna skulle hänga på väggen.

11 1. Maria Lindberg Upplysning En flicka sitter framför ett fönster på en skrovlig träbänk i ett rum helt i mörkt trä. Framför sig har hon en bok och en lampa. Det varma skenet lyser över flickan och hennes bok. Rummet är omöblerat och mörkt. I bakgrunden lyser strolens strålar in. Det finns inga möbler. Känslan är att byggnaden är från ett annat sekel. Även kläderns skulle lika gärna kunna komma från då som nu. Det är som om flickan befinner sig bortom tid och rum, hon blir en represent för både dåtidens, nutidens och framtiden unga flickor. Hon utstrålar snällhet, duktighet och flit...precis det som unga kvinnor många gånger står för. I sin milda vänhet ustrålar hon också styrka. Hon räds inte sitta själv i mörkret. Istället för att krypa ihop och vara rädd tänder hon en lampa och läser en bok. Att boken är tjockare än en telefonkatalog är inte något som bekommer henne. Bilden är inte bara oerhört vacker och skickligt skapad proffsig in i minsta detalj. Den är också en fin representant för ett år som på många sätt kom att handla om att kvinnors och flickors rättigheter lyftes fram i ljuset. Bilden utstrålar hopp. Upplysning.

Danderyds Fotoklubb 2014/2015 klubbmästerskapen 4 Domare: Sanna Sjöswärd sid 1 (7)

Danderyds Fotoklubb 2014/2015 klubbmästerskapen 4 Domare: Sanna Sjöswärd sid 1 (7) Domare: Sanna Sjöswärd sid 1 (7) 1 Curt Lindfors Den här bilden får mig att tänka på barndom. Det är en fin känsla i bilden med pojken och hunden. Att bilden är svartvit gör den renare och uttrycket kommer

Läs mer

Ungdomsutställningen i Hörnefors 2011

Ungdomsutställningen i Hörnefors 2011 Ungdomsutställningen i Hörnefors 2011 Björkskog Fotograf: Josefin Ånger, Hörnefors FK. Björkstammar är något som alltid har fångat mig som betraktare, stammarna med sina svarta ojämna inslag, inget träd

Läs mer

Fokus. Mirjam HY, Hovåsskolan F- 9, Hovås www.lektion.se

Fokus. Mirjam HY, Hovåsskolan F- 9, Hovås www.lektion.se Fokus När man tar en bild är motivet i fokus, ofta är bakgrunden då suddig. Ibland tar det lite tid att få till ett bra fokus, ge inte upp, om du tar kort med mobilen; testa att backa lite och gå fram

Läs mer

FOTOKURS ONLINE. Bli en bättre fotograf medan du plåtar 1.3-26.4 2014 ANNA FRANCK

FOTOKURS ONLINE. Bli en bättre fotograf medan du plåtar 1.3-26.4 2014 ANNA FRANCK FOTOKURS ONLINE Bli en bättre fotograf medan du plåtar 1.3-26.4 2014 ANNA FRANCK Kursprogrammet: 1. Introduktion - 1.3 2. Bländaren - 8.3 3. Slutaren - 15.3 4. Människan i fokus - 22.3 5. Svart-vitt -

Läs mer

LUYA LULLA HOUSE. Presentation av Arkitekturprojekt november 2012 Lunds Konst och Designskola. Josephine Roubert

LUYA LULLA HOUSE. Presentation av Arkitekturprojekt november 2012 Lunds Konst och Designskola. Josephine Roubert Presentation av Arkitekturprojekt november 2012 Lunds Konst och Designskola Projekt rumsgestaltning med arkitektur. LUNDS KONST & DESIGNSKOLA Arkitekturprojektet går ut på att studera och formge en mindre

Läs mer

Fotografera under vattnet. Likheter och olikheter

Fotografera under vattnet. Likheter och olikheter Fotografera under vattnet Likheter och olikheter Att dyka med kamera Visa hänsyn. Koraller mm är ömtåliga så bra avvägning är en förutsättning för att ta bilder under vatten. Lär dig kamerahuset på land,

Läs mer

Skola: Landskap 10 tips för bättre landskapsbilder

Skola: Landskap 10 tips för bättre landskapsbilder Skola: Landskap 10 tips för bättre landskapsbilder Upplevelsen av en landskapsbild är inte samma sak som att uppleva ett landskap på plats. Med de här tio tipsen kanske du ändå lyckas ta med dig upplevelsen

Läs mer

genom glas Was it a vision, or a waking dream? Fled is that music: do I wake or sleep? John Keats

genom glas Was it a vision, or a waking dream? Fled is that music: do I wake or sleep? John Keats genom glas Was it a vision, or a waking dream? Fled is that music: do I wake or sleep? John Keats Han har eget rum. Litet. På markplan. Det händer inget i hans rum. När inget händer finns tiden då? Väggar

Läs mer

Bra: Skön känsla i bilden, bra dynamiskt omfång. Gillar att man ser detaljer i gräset nedanför kullen. Kan förbättras: Balansen i bilden.

Bra: Skön känsla i bilden, bra dynamiskt omfång. Gillar att man ser detaljer i gräset nedanför kullen. Kan förbättras: Balansen i bilden. 1 2 Bra: Skön känsla i bilden, bra dynamiskt omfång. Gillar att man ser detaljer i gräset nedanför kullen. Kan förbättras: Balansen i bilden. Trädet gör att bilden är väldigt tung åt vänster. Kanske beskära

Läs mer

5. TKY002 Hade fokus legat på ankan samt en ljusare bakgrund hade denna bild varit bra.

5. TKY002 Hade fokus legat på ankan samt en ljusare bakgrund hade denna bild varit bra. Bildserie (1) FRA En fullträff. Komposition, ljus, efterbehandling skickar den här bildserien till toppen, det sker så oerhört mycket saker i dessa bilder så betraktaren fastnar i bilden en lång stund.

Läs mer

Focus KM Digitalt Oktober Tema: Fritt. 41 bilder från 21 deltagare

Focus KM Digitalt Oktober Tema: Fritt. 41 bilder från 21 deltagare 1 Focus KM Digitalt Oktober Tema: Fritt 41 bilder från 21 deltagare 10 Stå still 132 Anders Hjerling 10 Stå still 132 Bobygge? Intressant ögonblick där det tog en stund att upptäcka alla detaljer, tex

Läs mer

Eva Bernhardtson Louise Tarras. Min mening. Bildfrågor (diskutera)

Eva Bernhardtson Louise Tarras. Min mening. Bildfrågor (diskutera) Eva Bernhardtson Louise Tarras Min mening Bildfrågor (diskutera) Folkuniversitetets förlag Box 2116 SE-220 02 Lund tel. 046-14 87 20 www.folkuniversitetetsforlag.se info@folkuniversitetetsforlag.se Information

Läs mer

Fotoklubbens månadsträff 22 maj

Fotoklubbens månadsträff 22 maj Fotoklubbens månadsträff 22 maj Dagens tema: Hus & bus Trix & tips: Arkitektur, hur kan man få bra bilder på byggnader När vi åkte med Robin till Frankrike Aktivitetsgruppen Jonas berättar vad som är på

Läs mer

Denna tunga klump i mitt hjärta blir bara större och större för varje dag som går och jag vet inte vad jag ska göra. Jag vet inte vad jag ska göra

Denna tunga klump i mitt hjärta blir bara större och större för varje dag som går och jag vet inte vad jag ska göra. Jag vet inte vad jag ska göra Denna tunga klump i mitt hjärta blir bara större och större för varje dag som går och jag vet inte vad jag ska göra. Jag vet inte vad jag ska göra längre. Inte längre. Den kärlek jag har för dig slutar

Läs mer

Observera också att det inte går att både se kanten på fönstret och det där ute tydligt samtidigt.

Observera också att det inte går att både se kanten på fönstret och det där ute tydligt samtidigt. Om förstoringsglaset Du kan göra mycket med bara ett förstoringsglas! I många sammanhang i det dagliga livet förekommer linser. Den vanligast förekommande typen är den konvexa linsen, den kallas också

Läs mer

Resultat av Trekantkonkurrence i Ystad

Resultat av Trekantkonkurrence i Ystad Resultat av Trekantkonkurrence. 2014 i Ystad Poäng Jernbanerne FK Placing Komentarer Bildtitel Bild Fjälkinge FK Ystads FK Enkelt rättframt motiv, men ack så viktigt 34_Uppställning Christer Pålsson 1

Läs mer

Digitalfotografering för alla

Digitalfotografering för alla HARRY PERONIUS D Digitalfotografering för alla! Lär dig fotografera digitalt!! Bearbeta bilderna i datorn! Visa dina bilder som bildspel eller som papperskopior 2 Ett grundläggande tips är att i alla fotograferingssituationer

Läs mer

Vi är beroende av ljuset för att kunna leva. Allt liv på jorden skulle ta slut och jordytan skulle bli öde och tyst om vi inte hade haft ljus.

Vi är beroende av ljuset för att kunna leva. Allt liv på jorden skulle ta slut och jordytan skulle bli öde och tyst om vi inte hade haft ljus. Källa: Fysik - Kunskapsträdet Vi är beroende av ljuset för att kunna leva. Allt liv på jorden skulle ta slut och jordytan skulle bli öde och tyst om vi inte hade haft ljus. Ljusets natur Ljusets inverkan

Läs mer

Bättre ljus i bilderna. Ytterligare inställningar för en digital systemkamera

Bättre ljus i bilderna. Ytterligare inställningar för en digital systemkamera Bättre ljus i bilderna Ytterligare inställningar för en digital systemkamera Bättre ljus i bilderna Att göra rätt från början Blixtfotografering Ljusmätning Filter Vitbalans Bättre ljus i bilderna Att

Läs mer

G Ö R D I N E G E N P O R T F O L I O MED FINEART PAPER

G Ö R D I N E G E N P O R T F O L I O MED FINEART PAPER Att sätta samman en portfolio med sina bilder är ett bra sätt att visa upp sin stil och sitt sätt att fotografera. Upplevelsen och känslan av bilderna går att förstärka ytterligare genom att välja rätt

Läs mer

Prislista Närkampen 2017

Prislista Närkampen 2017 Prislista Närkampen 2017 Plac Bildtitel 1 29_Glo mt eller go mt 2 3 4 5 9_Bro över Dalälven 30_Pardans 84_Tankfull Fotografens namn Lars-Håkan Hansson Ragnar Andrén Lars-Håkan Hansson Per-Ove Ottosson

Läs mer

Ta in naturens färger. Akutex FT kulörkollektion

Ta in naturens färger. Akutex FT kulörkollektion Ta in naturens färger Akutex FT kulörkollektion Ta in naturens färger Akutex FT kulörkollektion Under utvecklingen av denna nya färgkollektion, kontaktade vi en grupp europeiska inredningsdesigners, arkitekter

Läs mer

fångar Eva våren Eva Blixmans fotoblogg är minst sagt välbesökt upp

fångar Eva våren Eva Blixmans fotoblogg är minst sagt välbesökt upp galleri eva blixman Eva fångar våren Våren är på gång och det är hög tid att putsa upp fotoprylar som kan ha samlat damm under vintern. Och vad kan passa bättre som nystart än att fotografera vårens blommor?

Läs mer

Fotoskola Fotografera där du är

Fotoskola Fotografera där du är Fotoskola Fotografera där du är De flesta har någon gång känt sig oinspirerade och trötta på att fotografera. Kanske har man dragit iväg på en inspirationsresa för att komma igång igen, eller anmält sig

Läs mer

Uppgift 4 Människor i miljö

Uppgift 4 Människor i miljö Uppgift 4 Människor i miljö Motiv Den miljö jag valt är Jogestorps handelsträdgård. Trädgården ligger i Vånga socken, Östergötland...långt in i skogen, minst 2 mil till närmaste tätort. Trädgården lever

Läs mer

Härlig ögonblicksbild pga att alla 3 blundar och njuter. Bilden får ett djup pga linjerna (räcket och landtungan).

Härlig ögonblicksbild pga att alla 3 blundar och njuter. Bilden får ett djup pga linjerna (räcket och landtungan). Jag heter Sara Wennerqvist och bor i Gästrikland, Sandvikens kommun. Ända sedan barnsben har naturen varit en stor del av mitt liv. Fiske, svampplockning och älgspaning lade grunden. Som 15-åring bestämde

Läs mer

Naturliga reflektorer

Naturliga reflektorer Kapitel 6 Naturliga reflektorer V ad är egentligen en naturlig reflektor? Det är någon slags yta som reflekterar ljus. Det kan vara en husvägg, sanden på en strand, ett bilfönster eller den boksida du

Läs mer

En samling exempelfoton SB-910

En samling exempelfoton SB-910 En samling exempelfoton SB-910 Den här broschyren introducerar flera olika blixttekniker för SB-910 och exempelfoton. 1 Sv Ta ett steg framåt in i kreativ ljussättning Avslöja dina motivs struktur och

Läs mer

Ljus och färg - Lite teori

Ljus och färg - Lite teori Ljus och färg - Lite teori I samband med musik- och ljud-framträdanden pratar vi om akustik, dvs att ljudet färgas av det material som finns i rummet. En fantastisk flygel kan i en bra konsertlokal låta

Läs mer

Slut ögonen och lyssna några minuter på alla ljud du kan höra i din omgivning. Vilka är de?

Slut ögonen och lyssna några minuter på alla ljud du kan höra i din omgivning. Vilka är de? Slut ögonen och lyssna några minuter på alla ljud du kan höra i din omgivning. Vilka är de? Sök var för sig naturföremål som beskriver er själva. Visa sedan föremålen för varandra och berätta varför ni

Läs mer

Helsingborg och egna dikters hyllning. Jesper Bengtsson

Helsingborg och egna dikters hyllning. Jesper Bengtsson Helsingborg och egna dikters hyllning Jesper Bengtsson Helsingborg och egna dikters hyllning Jesper Bengtsson Innehållet producerat av och copyright: Jesper Bengtsson Denna bok är skapad med webbtjänsten

Läs mer

Nyhet! ZONE. En egen sfär där du kan finna balans, stillhet och styrka.

Nyhet! ZONE. En egen sfär där du kan finna balans, stillhet och styrka. Nyhet! ZONE En egen sfär där du kan finna balans, stillhet och styrka. ZONE Skapa din egen sfär. Vedums nya serie Zone gör badrummet till en plats för lugn och fokuserad närvaro. Vi har tagit fasta på

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

J A N U A R I. H i F i F O R U M s F O T O T Ä V L I N G

J A N U A R I. H i F i F O R U M s F O T O T Ä V L I N G 2 0 0 7 J A N U A R I H i F i F O R U M s F O T O T Ä V L I N G JANUARI 07 Jag har ingen aning vem som har fotograferat vilka bilder. Allt för att det inte ska finnas möjlighet för omedveten favorisering.

Läs mer

KM Focus påsiktsbilder Februari Motto: MUSIK

KM Focus påsiktsbilder Februari Motto: MUSIK KM Focus påsiktsbilder Februari - 2018 Motto: MUSIK Inför detta motto beslöt vi att använda oss av musiker, konstnärer, fotografer och andra kreativa människor. De träffades i Vretstorp under ca 4 timmar.

Läs mer

25 Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Bild Kristina Digman Rabén & Sjögren 2006

25 Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Bild Kristina Digman Rabén & Sjögren 2006 Zackarina hade målat en tavla, med vattenfärger. Den hade inget namn, men den var stor och fin och lysande blå, med stänk och prickar i gult och rött, och nu ville hon sätta upp den på väggen. Jag måste

Läs mer

Detta tema valde jag för att jag bor i en by, och runt en by är miljön väldigt vacker. Massa skog, bäckar, hyggen osv. Så jag ville visa upp det fina i naturen. Sen fick ju även våra älskade hundar följa

Läs mer

1. Kameran 2. Ljus 3. Motiv 4. Kommunikation 5. Att ta bra bilder 6. Studio

1. Kameran 2. Ljus 3. Motiv 4. Kommunikation 5. Att ta bra bilder 6. Studio Jonas foto guide är din guide till att bli bättre fotograf. Den går igenom grunderna i fotografi, hur kameran fungerar och annat bra att veta. Denna guide är inriktad främst för fotografering med digital

Läs mer

inför din fotografering

inför din fotografering Skriv Ut & Spara Bra att veta inför din fotografering Att anlita en professionell fotograf LILLA SCP- SKOLAN När du anlitar en professionell fotograf får du kunskap, erfarenhet och högkvalitativa bilder

Läs mer

av ord 10 januari 100 vägg Läs hur du blandar i Hjälp redan!

av ord 10 januari 100 vägg Läs hur du blandar i Hjälp redan! 10 januari 100 NCS: ca 6520-R30B VIKT: 425 g Mörk exklusiv rödviolett kulör, som plommon. Uppfräschande och utstickande. Målas endast på ytor fria från stänk av vätskor med lågt ph. v 180 g 180 g 23 januari

Läs mer

VISUELLA FÖRHÅLLANDEN

VISUELLA FÖRHÅLLANDEN VISUELLA FÖRHÅLLANDEN Hur man uppfattar ljuset i ett rum kan beskrivas med sju begrepp som kännetecknar de delar av synintrycken som man kan iaktta och beskriva ljusnivå, ljusfördelning, skuggor, bländning,

Läs mer

DÖDLIG törst Lärarmaterial

DÖDLIG törst Lärarmaterial sidan 1 Författare: Peter Gotthardt Vad handlar boken om? I staden där Anna, Siri och Lina bor finns ett gammalt hus som alla kallar Slottet. Det är ett mystiskt hus där helt otroliga saker kan hända.

Läs mer

HAIR SWEDEN. Skol SM Hår & Makeup Stylist

HAIR SWEDEN. Skol SM Hår & Makeup Stylist HAIR SWEDEN Skol SM Hår & Makeup Stylist SKOL SM October 11, 2014 Skoltävling 2014/15 Reviderad 14-10-14 Regler Hår & Makeupstylist 1. Årskurs 1 Långhårsuppsättning-Long hair up 65 min 2. Årskurs 2 Skönhetsmakeup

Läs mer

1. Grinden in. Hur ser din personliga livsgrind ut och vart leder den dig? Jordband & själsvingar Susanne Bergman

1. Grinden in. Hur ser din personliga livsgrind ut och vart leder den dig? Jordband & själsvingar Susanne Bergman 1. Grinden in Grinden stod välkomnande på glänt. Handtaget var rostigt trots att grinden var ganska nymålad. Dofter av blommor och gräs hälsade mig och fick mig att tänka på min barnsdoms trädgård, klätterträdets

Läs mer

DE FYRA ELEMENTEN UPPGIFTSMATERIAL

DE FYRA ELEMENTEN UPPGIFTSMATERIAL DE FYRA ELEMENTEN UPPGIFTSMATERIAL Det här uppgiftsmaterialet är tänkt för lågstadiegrupper som stöd under självständiga besök. Man kan bekanta sig med materialet på förhand och uppgifterna kan göras antingen

Läs mer

kap 1. Fotografisk bildspråkspolicy inledning

kap 1. Fotografisk bildspråkspolicy inledning kap 1. Fotografisk bildspråkspolicy sid 1 inledning Svenska kyrkan är inte en geografiskt begränsad plats. Vår bildvärld måste därför omfatta mycket mer än verksamheten som pågår innanför kyrkobyggnadens

Läs mer

Solen ser ut som ett lysande klot på himlen, men den består av gaser som brinner.

Solen ser ut som ett lysande klot på himlen, men den består av gaser som brinner. Solen ser ut som ett lysande klot på himlen, men den består av gaser som brinner. Solen liknar en blomma av ljus. Det finns blommor som liknar solen. Det är solen som gör natt till dag NATT MORGONRODNAD

Läs mer

V V I I ING K L LE. den snälla skeppskatten

V V I I ING K L LE. den snälla skeppskatten I I ING V V K L LE den snälla skeppskatten I I ING V V K L LE den snälla skeppskatten Text: Maarit Wall Illustrationer: Henrik Nilson Layout och produktion: Viking Line Mariehamn Tryck: Mariehamns Tryckeri

Läs mer

Instuderingsfrågor extra allt

Instuderingsfrågor extra allt Instuderingsfrågor extra allt För dig som vill lära dig mer, alla svaren finns inte i häftet. Sök på nätet, fråga en kompis eller läs i en grundbok som du får låna på lektion. Testa dig själv 9.1 1 Vilken

Läs mer

Påsikt. November 2014

Påsikt. November 2014 Påsikt November 2014 Hej! Här kommer nu rangordningen och bedömningen av tävlingsbilderna. Vi tackar för ac vi får vara med i juryn, det var verkligen roligt ac se alla fina bilder. Hälsningar Melody &

Läs mer

Namn: Fysik åk 4 Väder VT 2014. Väder Ex. Moln, snö, regn, åska, blåst och temperatur. Meteorologi Läran om vad som händer och sker i luften

Namn: Fysik åk 4 Väder VT 2014. Väder Ex. Moln, snö, regn, åska, blåst och temperatur. Meteorologi Läran om vad som händer och sker i luften Namn: Fysik åk 4 Väder VT 2014 Väder Ex. Moln, snö, regn, åska, blåst och temperatur. Meteorologi Läran om vad som händer och sker i luften År, årstider, dag och natt Vi har fyra årstider; vår, sommar,

Läs mer

Naturpaparazzo. galleri serkan gûnes. säger Serkan Gûnes. Finns ljuset på plats är det upp till fotografen att göra en bra komposition.

Naturpaparazzo. galleri serkan gûnes. säger Serkan Gûnes. Finns ljuset på plats är det upp till fotografen att göra en bra komposition. Tänker landskap Vissa fotograferar helst landskap, andra blom- Naturpaparazzo galleri serkan gûnes Med rätt känsla för ljus, komposition och när ögonblicket är inne gör Serkan Gûnes sina personliga betraktelser

Läs mer

De vinnande bidragen i Visa oss din poesi 2009

De vinnande bidragen i Visa oss din poesi 2009 De vinnande bidragen i Visa oss din poesi 2009 ritade en karta. vann människorna på min sida. pekade ut mål. tuggade efterbörden. spottade ut den. jag; en börda. hopplösa är fingrarna. vill rinna över

Läs mer

BILDPOLICY ANVISNINGAR FÖR DIG SOM FOTOGRAFERAR OCH LEVERERAR BILDER

BILDPOLICY ANVISNINGAR FÖR DIG SOM FOTOGRAFERAR OCH LEVERERAR BILDER BILDPOLICY ANVISNINGAR FÖR DIG SOM FOTOGRAFERAR OCH LEVERERAR BILDER STF guidar till upptäckter vid sidan av vägen, längre in i skogen och högre upp på fjället. Det är STF som gör det otillgängliga tillgängligt

Läs mer

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 051 Arbetsfyllt och strävsamt har Ditt liv varit Lugn och stilla blev Din död. 052 053 Du bäddas i hembygdens Det suckar av vemod

Läs mer

Utvändig färgsättning. Hur du lyckas med färgsättning av ditt hus.

Utvändig färgsättning. Hur du lyckas med färgsättning av ditt hus. Utvändig färgsättning Hur du lyckas med färgsättning av ditt hus. Att färgsätta ditt eget hus är en både rolig och utmanande uppgift. Låt processen få ta den tid som krävs. Prova olika förslag och låt

Läs mer

Fotografera mera! Carita Holmberg

Fotografera mera! Carita Holmberg Fotografera mera! Carita Holmberg Gyllene snittet - harmoni Gyllene snittet är ett sätt att dela in en sträcka eller en yta i harmoniska proportioner. Gyllene snittet: fi= φ = a/b = 1,618... En sträcka

Läs mer

5 STEG TILL DITT UNIKA KONSTVERK

5 STEG TILL DITT UNIKA KONSTVERK 5 STEG TILL DITT UNIKA KONSTVERK 1 Bygga din berättelse och bildens koncept 2 Förberedelser 3 Fotografering 4 Avancerat digitalt hantverk 5 Visning och leverans För att skapa ett unikt konstverk berättandes

Läs mer

DET RÖDA TRÄDET. Samtalshandledning

DET RÖDA TRÄDET. Samtalshandledning DET RÖDA TRÄDET Samtalshandledning Samtalshandledning till Dalateaterns uppsättning av DET RÖDA TRÄDET Dramatisering och regi Pelle Öhlund Samtalshandledningen: Malin Byman, Dramapedagog Dalateatern Föreställningsbilder:

Läs mer

1. Det första du behöver göra är att bekanta dig med pennan. Börja med att träna på är att trycka olika hårt med pennan.

1. Det första du behöver göra är att bekanta dig med pennan. Börja med att träna på är att trycka olika hårt med pennan. träning billigt papper 1. Det första du behöver göra är att bekanta dig med pennan. Börja med att träna på är att trycka olika hårt med pennan. 2. Gör först ett streck som börjar som en tunn, nästan osynlig

Läs mer

Gud är en eld inuti huvudet.

Gud är en eld inuti huvudet. Gud är en eld inuti huvudet. Siri Frances Stockholm 2013 Gerlesborgsskolan Du skulle gått till skolan och på ett möte och på lokal med en vän idag. Det skulle varit en dag av saker att uträtta, en dag

Läs mer

Känslor och tankar om naturen

Känslor och tankar om naturen Känslor och tankar om naturen I Ur och Skur i skola och på fritidshem är en av Friluftsfrämjandets verksamheter och har utvecklats sedan 1995. Med utgångspunkt från Läroplan grundar sig pedagogiken och

Läs mer

KAKEL. endast för vägg. Alla ljusa. Karlstad Kakel, Magasin 2, Löfbergskajen, Karlstad,

KAKEL. endast för vägg. Alla ljusa. Karlstad Kakel, Magasin 2, Löfbergskajen, Karlstad, KAKEL Alla ljusa Casali perla Art. nr. 20648 Pris/m2: Casali 20x20 (1) cm Ljus grå patinerad yta Ljus lera 25 st 270 kr 1,04 m2 Casali Perla är ett ljus grått patinerad kakel med en antik yta och ser ut

Läs mer

Den flygrädda ängsvätten

Den flygrädda ängsvätten Den flygrädda ängsvätten Bland gräs och nyutslagna blommor på Blåklocksdalens äng, blommar blåklockor ståtligt med sin blåa färg. Maskrosor lyser med sin klargula färg och sommargyllen för gyller sommaren

Läs mer

Jakten på färgpiraterna

Jakten på färgpiraterna Jakten på färgpiraterna SÅNGTEXTER SEXÅRSKÖREN 2016 01 INTRO/REGNRAMSA Regn regn regn regn Det har regnat här i flera år Regn, regn mera regn Regn och mera regn ändå Och mera regn Välkommen sol, välkommen

Läs mer

Kom igång med din systemkamera

Kom igång med din systemkamera Kom igång med din systemkamera Extra stödmaterial Här har du extra stödmaterial och tips till två avsnitt ur kursen. Du får också lite idéer till hur du kan gå vidare och testa tricket på andra sätt. Kapitel

Läs mer

Kvällspromenad i Sundals Ryr 1/ ett bildkollage

Kvällspromenad i Sundals Ryr 1/ ett bildkollage Kvällspromenad i Sundals Ryr 1/7-2016 ett bildkollage Då var det dags igen. Det finns ingen hejd på promenaderna. Men det kan inte hjälpas för som jag tidigare nämnt har det blivit ett beroende. Angenämt

Läs mer

Kristian Pettersson Feb 2016

Kristian Pettersson Feb 2016 Foto Manual Kristian Pettersson Feb 2016 1. Inledning Det viktigaste om vi vill bli bra fotografer är att vi tycker att det är kul att ta bilder och att vi gör det ofta och mycket. Vi kommer i denna kurs

Läs mer

D E C E M B E R. H i F i F O R U M s F O T O T Ä V L I N G

D E C E M B E R. H i F i F O R U M s F O T O T Ä V L I N G 2 0 0 6 D E C E M B E R H i F i F O R U M s F O T O T Ä V L I N G DECEMBER 06 Jag har ingen aning vem som har fotograferat vilka bilder. Allt för att det inte ska finnas möjlighet för omedveten favorisering.

Läs mer

Svart/vita klassen Bildbedömning Huskvarna FK Plats 15 På väg Marianne Pedersen Ystad Vissa såg inget i bilden medan andra ville ha med den bland dom tio bästa. Snygg inramning Plats 14 Skateboard Ragnar

Läs mer

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARIA FRENSBORG LÄSFÖRSTÅELSE kapitel 1 scouterna(sid 3, rad 8), grupp för ungdomar som tycker om naturen försvunnen (sid 3, rad10), borta parkeringen (sid 4, rad 1), där man

Läs mer

ETT LITE MJUKARE HASTA

ETT LITE MJUKARE HASTA HOME SWEDEN ETT LITE MJUKARE HASTA På Hasta har vi alltid tyckt att design är viktigt. För oss förtjänar även något så funktionellt som en gardinsskena en vacker formgivning. Så för ett tag sedan ställde

Läs mer

Leif Linder. Vardagsmagi. Dikter. LLBok

Leif Linder. Vardagsmagi. Dikter. LLBok Leif Linder Vardagsmagi Dikter LLBok Nubesökare Vilsna nubesökare tvätta dina ögon med sommarens glada färghav Du äger solen, havet och blommorna, träden och gräset Det är dig sångerna handlar om men det

Läs mer

Reflektioner om ljus. Helena Björnberg Ljusgestaltning

Reflektioner om ljus. Helena Björnberg Ljusgestaltning Reflektioner om ljus Helena Björnberg Ljusgestaltning Tack vare Axel Munthe Och stiftelsen san Michele Fick jag möjlighet att reflektera Sinnenas värld - Kommunikation Ljus är kommunikation, allt vi ser

Läs mer

Fotovandring i Skuleskogen

Fotovandring i Skuleskogen Fotovandring i Skuleskogen 1 - En komprimerad kurs i komposition och ljussättning. Välkomna! Ljusmätaren och histogram Ljusmätare och histogram är våra två viktigaste hjälpmedel när vi vill kontrollera

Läs mer

Trygghetsvandring tankar på vägen

Trygghetsvandring tankar på vägen Trygghetsvandring tankar på vägen 1 LÄTT SVENSKA Innehåll Sätt ner foten för ett tryggt, jämställt och mer demokratiskt samhälle... 3 Din kunskap behövs!... 4 Förmöte... 5 Andra mötet vandringen... 5 Avslutande

Läs mer

GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP

GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP VATTNETS KRETSLOPP 1. GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP SYFTE & BAKGRUND: Att visa på hur vattnet i naturen ständigt rör sig i ett kretslopp. DU HÄR BEHÖVER DU: Glasburk med lock Små stenar eller lecakulor

Läs mer

Det handlar om ljus. Hur ser man erfarenhet?

Det handlar om ljus. Hur ser man erfarenhet? 10 11 Det handlar om ljus T. v. Ett ansikte, torrnålsgravyr T. h. Alltså avgjort?, torrnålsgravyr Torrnål. Tonerna och övergångarna längs graderna som färgen ger när plåten pressas mot pappret. Bilderna

Läs mer

GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP

GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP VATTNETS KRETSLOPP 1. GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP SYFTE & BAKGRUND: Att visa på hur vattnet i naturen ständigt rör sig i ett kretslopp. DU HÄR BEHÖVER DU: Glasburk med lock Små stenar eller lecakulor

Läs mer

Blixten och hans Vänner - kapitel 1

Blixten och hans Vänner - kapitel 1 Sagan om Blixten och hans vänner av Margareta Lindberg I de första fem sagorna finns verser som beskriver det olika figurerna, som Blixten möter. De finns tonsatta. Om du vill sjunga dem tillsammans med

Läs mer

Research. Erikdalsbadets utomhusbad i Stockholm

Research. Erikdalsbadets utomhusbad i Stockholm Framtidens färg Framtidens färg kommer varken att handla om nya kulörer eller färgkombinationer, vilket tidigare ofta har kännetecknat en viss tidsperiod. I framtiden får färgen sin betydelse genom kontexten

Läs mer

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 1 2 Översättning: Göran Gademan FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 3 ERWARTUNG 4 black 5 In här? Man ser inte vägen 10 15 Så silvrigt stammarna skimrar som björkar! Åh, vår

Läs mer

Bildanalys. Några frågor: 1. Varför fotograferar vi? 2. Varför visar vi våra bilder för andra? Det handlar om allmänmänskliga behov...

Bildanalys. Några frågor: 1. Varför fotograferar vi? 2. Varför visar vi våra bilder för andra? Det handlar om allmänmänskliga behov... Bildanalys Några frågor: 1. Varför fotograferar vi? 2. Varför visar vi våra bilder för andra? Det handlar om allmänmänskliga behov... Fråga1 har många olika svar. Några är: Vi vill dokumentera livet, händelser

Läs mer

Med blicken på bilden

Med blicken på bilden Med blicken på bilden om vad vi ser och varför Sammanställning av föredraget för Sveriges Konstföreningar Grafikens Hus, 29 maj 2010 Christel Copp Om bildskapande Människan har i alla tider sökt olika

Läs mer

Kapitel 1, klassen. När hon satt sig ringer mobilen, hon springer till väskan och svar.

Kapitel 1, klassen. När hon satt sig ringer mobilen, hon springer till väskan och svar. ÖN Kapitel 1, klassen Sandra är en tjej på 12 år, hon har ljust långt hår, hon är ganska kort, hon har fräknar i hela ansiktet. Ganska söt faktiskt. Sandra sitter i det lilla klassrummet med gråa väggar.

Läs mer

UNDER COVER OF DARKNESS. Bachelor s thesis for Photography, Media Culture Novia University of Applied Sciences Jakobstad 2013

UNDER COVER OF DARKNESS. Bachelor s thesis for Photography, Media Culture Novia University of Applied Sciences Jakobstad 2013 UNDER COVER OF DARKNESS Bachelor s thesis for Photography, Media Culture Novia University of Applied Sciences Jakobstad 2013 Copyright Niklas Nabb 2013 Innehållsförteckning Inledning 5 Inspiration 7 Arbetsprocessen

Läs mer

Minimalism med känsla. text Malin Crafoord foto Tove Falk-Olsson

Minimalism med känsla. text Malin Crafoord foto Tove Falk-Olsson Stora fönster. För att få in maximalt med dagsljus men samtidigt undvika insyn har endast den nedersta halvan av fönsterglasen frostats. Badkar från Duravit och handduksvärmare från Bryan Perry. Handdukar,

Läs mer

DANDERYDS FOTOKLUBB Sida 1 av (6) Klubbmästerskapen 2016/2017 etapp 2

DANDERYDS FOTOKLUBB Sida 1 av (6) Klubbmästerskapen 2016/2017 etapp 2 DANDERYDS FOTOKLUBB Sida 1 av (6) Juryns noteringar: Det är svårt att diskvalificera någon bild, då de alla i princip innehåller någon form av skugga (Utan skugga/mörker får man bara ljus/vitt ljus). Däremot

Läs mer

Ön Merjem Kurtanovic

Ön Merjem Kurtanovic Ön Merjem Kurtanovic Kap 1 Jag är i ett flygplan ovanför stilla havet. Det börjar regna och åska. Jag börjar bli väldigt rädd för vad som ska hända och trött för att jag har sovit dåligt. Nu så börjar

Läs mer

Magiskt. i cederträ. Text Micaela Nordberg Foto Richard Powers & Shai Gil. Vårt Nya Hus 41

Magiskt. i cederträ. Text Micaela Nordberg Foto Richard Powers & Shai Gil. Vårt Nya Hus 41 Magiskt i cederträ Med vackra vandringsstråk och branta skidbackar inpå knuten har arkitektbyrån AKB ritat ett modernt hus med fantastiskt ljusinsläpp. Som fasad har man valt cederträ - ett doftande träslag

Läs mer

Fråga mellan raderna (Du måste tänka efter när du har läst texten. Genom ledtrådar i texten hittar du svaret.)

Fråga mellan raderna (Du måste tänka efter när du har läst texten. Genom ledtrådar i texten hittar du svaret.) EVA SUSSO SIDAN 1 Elevmaterial Namn: Läsförståelse 1. Det hemliga brevet Frågor på raden (Du kan läsa och hitta svaret i texten.) 1. Vad heter huvudpersonen? 2. Vilken årstid är det? 3. Vad låg i brevet

Läs mer

JEsUs På HärLiGHEtENs BErG

JEsUs På HärLiGHEtENs BErG JEsUs På HärLiGHEtENs BErG ANDRA SÖNDAGEN I FASTA (ÅR C) (21 FEBRUARI 2016) Tidsram: 20-25 minuter. Luk 9: 28-36 Jesus på härlighetens berg Ungefär en vecka senare tog han med sig Petrus och Johannes och

Läs mer

Finlands svenska fotoklubbars tävling Resultat 2014

Finlands svenska fotoklubbars tävling Resultat 2014 Finlands svenska fotoklubbars tävling Resultat 2014 Resultat Plats Bild Namn Klubb 1 Fasaden Gunilla Tammenmaa Knäppisarna 2 I sitt anletes svett Johan Strand Knäppisarna 3 Gammalman Johan Strand Knäppisarna

Läs mer

MED NYFIKENHET PÅ LIV och RÖRELSE

MED NYFIKENHET PÅ LIV och RÖRELSE MED NYFIKENHET PÅ LIV och RÖRELSE Fra dokumentasjon til pedagogisk dokumentasjon, - konsekvenser for praksis. Maria Hedberg ALLT HÖR IHOP! Barnsyn/ Kunskapssyn Syn på lärande föräldrarna reflektion BARNS

Läs mer

Synopsis till kortfilmen Offline

Synopsis till kortfilmen Offline SOTS Synopsis till kortfilmen Offline Simon Hjortfors Högskolan Väst 2012-HT Titel: Offline Syfte: Visa att man kan ändra sitt sätt att leva om man verkligen försöker. Budskap: Det är ingen fara att gå

Läs mer

FIXA STILEN. med SPIRA

FIXA STILEN. med SPIRA FIXA STILEN med SPIRA Malin Skapa ett harmoniskt, romantiskt och tidlöst sovrum med blomster. Malin är ett tidlöst blommönster med en lätt vintage känsla. Detta gör att det passar såväl modern som klassisk

Läs mer