Tänk ut olika scenarior vad det hela skulle kunna vara frågan om.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tänk ut olika scenarior vad det hela skulle kunna vara frågan om."

Transkript

1 Gruppuppgift 1. Bengt-Göran Sjöström är gift med laboratorieassistent Hanna Svensdotter. De bor på andra sidan Uppsala. Hanna som är en av de som utför djurförsök har för en månad sedan fått däcken på sin bil skurna och bilen sprayad med djurplågare. Detta polisanmäldes och har lagts ned av polismyndigheten. Dagen efter detta var det någon som kastade en stor snöboll på en fönsterruta i hemmet, när de tittade på teve. Hanna har blivit mycket rädd och vänt sig till säkerhetschefen som sett till att hon fått en annan bil och att de i sitt hem fått upp säkerhetskameror (tillstånd och riktade endast på tomten). Igår hade någon, sent på kvällen (ca tiden) ringt på dörren. När de öppnade så kunde de se på avstånd hur några sprang iväg och detta på långt avstånd. Det var mörkt så de kunde urskilda några detaljer. Kamerorna spelade in och när de senare kontrollerade så kunde de en yngre kille ringa på och i bakgrunden ytterligare en ung kille. De såg ut att vara i 18-års åldern. Naturligtvis är Hanna mycket rädd. Bengt-Göran är också väldigt orolig och båda sätter naturligtvis det hela samman med arbetet och arbetsuppgiften. Vad gör du som säkerhetsansvarig. Vänder du dig till polis? OM så undrar jag hur mycket uppgifter behöver polisen ha. Är det något du bör undvika berätta. Kan du göra något mera för att förbättra möjligheterna för polisen att få tag i förövarna. Tänk ut olika scenarior vad det hela skulle kunna vara frågan om.

2 Gruppuppgift 2 Anställde produktutvecklare Bert Svensson har tröttnat på sin arbetsgivare. Han har tröttnat på sin chef eftersom de inte kunde komma överens om framtida lön och lönevillkor. Under tjänsteresa i Tyskland kommer han att prata med en försäljare hos företaget DEF. De har mycket gemensamt och säljaren erbjuder Bert en bättre lön om Bert flyttar över och börjar som produktutvecklare hos DEF. Bert blir naturligtvis glad för erbjudandet och tackar ja direkt. Under resterande tjänsteresa med inbokade möten hos olika företag gör han istället reklam för DEF och när han sedan kommer hem så säger han upp sig direkt. Chefen blir naturligtvis arg och kan med förlust utav de kunder som istället flyttat över till företaget DEF ganska snart se att den uppgår till närmare 2 miljoner. Bert har efter sin avslutning inte lämnat tillbaka den bil han haft till sitt förfogande (tjänstebil) och inte heller sin mobiltelefon (också den knuten till tjänsten) Från räkningarna på mobiltelefonen får Stefan intrycket av att den helt enkelt inte använts efter avslutningen. Som säkerhetschef anlitas du nu av chefen, som naturligtvis är sur Bert. Hur går ni vidare. Skall polisen blandas in. Resonera om hur och om det är möjligt att åka och ta tillbaka bilen, som är leasad i Berts namn. Hur förfara med mobiltelefonen? Finns misstankar om brott mot Nisse 1. Avseende mobilen. 2. Avseende bilen. 3. Avseende att han snott kunderna. Skall polisen blandas in och i så fall när? Vilka uppgifter måste polisen få för att kunna utreda dessa ev brott? Hur förbereder du för polisen? Vilket brott kan vi misstänka? Vilka bevisproblem finns? Om en polisanmälan skall göras undrar jag vilka förberedelser måste göras och vad kan jag få hjälp med från polisen?

3 Gruppuppgift 3 Anna Öhrn arbetar på ekonomiavdelningen. Hon får allt som oftast hoppa in när Berit Qvick är hemma (sjuk). Vid ett tillfälle ringer en av försäljarna Pehr och ställer någon fråga till Anna. De pratas vid och Anna berättar att hon skall till Istanbul på en helgresa. Det tycker Pehr är jättekul och berättar att han själv var där en veckan under Luciahelgen på semester. Anna har en minnesbild av en reseräkning från just denna tid för Pehrs räkning och frågar för säkerhets skull om han verkligen var där just då. Han bekräftar detta och på Annas fråga om vilka reseräkningar han sänt in under december så säger han sig inte skickat in någon alls. Anna avslutar samtalet och vet att hon precis har attesterat en reseräkning på över 15 tusen kronor i Pehrs namn. Hon går genom sina attesteringar och kan se att det finns flera från december. Hon ser när hon kontrollerar någon månad bakåt att det reseräkningarna betalas ut till olika konton. Anna blir förbryllad och kallar till sig kollegan Pia. Vid jämförelser med löneutbetalningar kan konstateras att vissa av underlagen för reseräkningarna till det yttre verkar vara Pehrs räkningar, men pengarna går till Berit Qvicks konto. Nu kommer Anna och vill berätta detta för dig. Berit och Stefan Eriksson är mycket goda vänner sedan gammalt. Anna vill konsultera dig först innan de går till Stefan. Anna har skrapat på ytan och konstaterat att hon hittat 6 reseräkningar från Pehr där utbetalning skett till kontot som Berit Qvick verkar ha. Dessa 4 uppgår till summa 178 tusen kr. Hur går ni vidare? Skall ni anmäla till polisen genast eller skall ni starta en egen undersökning? Skall ni tala mer Berit innan polisen gör det? Gör polisen skillnad på om ni får fram mer uppgifter innan ni anmäler (ex summan är större)? Vad kan ni göra som inte polisen kan? Vad kan polisen göra som inte ni kan?

4 Fortsättning fråga 3 Du har genom kontroller i datasystemen fått fram att summan är 275 tusen kronor som förts över till Berits konto med som det ser ut reseräkningar från de båda försäljarna. Till synes ser det inte ut som om de varit på resande fot vid dessa tillfällen. Hur skulle du lägga upp utredningen och i vilken ordning skulle du vilja gå vidare. Skulle du börja med Berit eller skulle du prata med andra först (i så fall vilka)? Vilka fördelar resp nackdelar finns med att blanda in polisen i ett tidigt skede? Vad tror du de gör om de kommer in tidigt resp sent? OM vi nu förutsätter att Du skall prata med Berit: Hur skulle du lägga upp ett samtal med Berit om detta? Var skall du hålla samtalet? Vilka skall vara med? Skulle du börja med bevisningen och i så fall hur mycket skulle du presentera? Hur inleder du samtalet? Vad svarar du om hon först och främst vill få reda på vem som anmält henne? Vilket försvar kan du tänka att hon skulle kunna komma med? Om hon nu skulle vara skyldig till brott så undrar jag vad är rimligt att komma ihåg och vad är rimligt att inte komma ihåg?

5 Gruppuppgift 4 Anna Wiberg har för nära ett halvår sedan bytt ut ett antal datorer. Hon hade tänkt sig att de uttjänta datorerna (ca 3 år gamla) skulle säljas ut till de anställda för en billig penning. Värdet kanske ligger på 1500 per styck. Nu visar det sig att när hon tillsammans med en av sina medarbetare skall gå genom dem så hittas de inte. Det rör sig om ca 35 stycken. Tillsammans försöker de luska ut var de gjort av dem. En anställd Pia Hansdotter kommer till Anna och frågar om hon kan lämna ett tips anonymt. Hon vet en person som haft med datorerna att göra. Anna lurar till sig uppgifterna och det visar sig att Pia sett lagerchefen komma upp till dataenheten och hämtat åtminstone 2 av datorerna som lagts i en viss låda. Eftersom Pia har ett klockslag kan de titta på in/utpasseringar, samt bevakningsfilm och konstatera att denne lagerchef Anton Berg har burit in den aktuella lådan och de kan se att Anton lastade in dem i en personbil. Några fler uppgifter går i detta skede inte att få. Hur går du vidare i detta avseende. Polisen? Anton? Om du skulle prata med Anton, hur skulle du lägga upp detta. Hur hanterar du problematiken med att Pia ville vara anonym.

6 En äldre äldre dam Karin har avlidit december Bouppteckningen genomförs. Hennes tidigare make Bengt dog för 10 år sedan. Bengt hade två barn sedan tidigare äkenskap. De har två gemensamma barn Lasse och Kenneth (idag ca 50 år). Vid bouppteckningen som görs i Jönköping framkommer att barnen ärver ca 11 miljoner (varav fastighet på ca 3 milj). Med vid bouppteckningen fanns förutom Lasse även Karins personlige bankman Mikael. När senare Lasse börjar titta på moderns räkenskaper, som han för övrigt i stora delar upptäcker saknar många kontoutdrag. Han finner en underlig utbetalning till Mikael på 1,5 miljoner. När han kontaktar Mikeal får han förklaringen att dessa pengar motsvarar en betalning av ett lån han gett till Karin och han visar lånehandlingar på 1,1 milj och övriga pengar motsvarar ränta då lånet daterades ca Lasse förstår inte varför mamma skulle låna pengar. Karin har aldrig haft behov av att låna pengar. Hon var under sin livstid mycket förmögen. Lasse börjar hämta in kontoutdrag från modern. Hade mycket svårt att få dessa från banken och han fick betala för dem. Mikael har arbetat på en större bank som personlig bankman, s k privat banking och haft som kunder bl.a. Karin. Lasse finner många överföringar till olika bolag och räknar samman alla dessa överföringar till nära 8 miljoner. Bland dem finns även några växlar på mellan tusen. Han lyckas få fram att bolagen på något sätt har anknytning till Mikael. Lasse polisanmäler det hela. En förundersökning inleds och efter några om och men hamnar den hos en utredare som heter Chris. Påbörjar samarbete med säkerhetschefer på banker, som i o m det är tidigare egen anställd hjälper till så mycket de kan. Kontoutdrag hämtas in från olika banker (ca konton i 5 olika bolag förutom vissa privata konton). Penningströmmar visar att pengar kommer in från Karin, förs in på företagskonto och samma dag till annat företagskonto och samma dag till privat konto. Upprepas. Ibland kommer något namn in på utländsk person och pengar går inte längre följa. Uträkningen slutar på 14 miljoner. Mikael var anställd som privat bankingman fram till Därefter arbetar han som privat Vilket brott skall Mikael misstänkas för. Hur förhåller man sig till honom i inledningen av förhör. Förhörsteknik. (hans inställning från början är att han inte har med hennes pengar att göra). Förklaringen Mikael senare framhåller är att pengar placerats för Karins räkning och att de funnits bland hans placeringar hela tiden. Som du förstår så ändrar han sig under resans gång. Vilken preskriptionstid skall vi räkna med. Vilket brott döms han för och vilket straff får han CH

Förhörs och Intervjumetodik. Chris Hellstrand, Krkom PHS

Förhörs och Intervjumetodik. Chris Hellstrand, Krkom PHS Förhörs och Intervjumetodik Chris Hellstrand, Krkom PHS Vad är ett polisiärt förhör? Informationsinhämtning Objektivitets och hänsynsprincip samt proportionalitetsprinciper. Information vad förhöret handlar

Läs mer

Riktlinje kring polisanmälningar i Lekebergs kommun

Riktlinje kring polisanmälningar i Lekebergs kommun Riktlinje kring polisanmälningar i Lekebergs kommun Fastställd av: Kommunstyrelsen Datum: 2017-05-30 Ansvarig för revidering: Säkerhetsstrateg Diarienummer: KS 17-209 Policy Program Plan >Riktlinje Regler

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning Kapitel 1, Zara: sid 1 Kapitel 2, Jagad: sid 2 Kapitel 3, Slagna: sid 3 Kapitel 4, Killen i kassan: sid 5 Kapitel 5, Frågorna: sid 7 Kapitel 6, Fångade: sid 8 Kapitel 1 Zara Hej, mitt

Läs mer

Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer

Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer HANDLEDNING Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer Utgiven mars 2014 av Polisen. Materialet är framtaget av Polisen i samarbete med Brottsförebyggande rådet, Brå. HANDLEDNING Eva

Läs mer

Att samtala med barn Kunskapsstöd för socialtjänsten, hälso- och sjukvården och tandvården

Att samtala med barn Kunskapsstöd för socialtjänsten, hälso- och sjukvården och tandvården Att samtala med barn Kunskapsstöd för socialtjänsten, hälso- och sjukvården och tandvården Maj 2019 Thomas Jonsland Alla kan prata med barn. Alla kan också utveckla sin förmåga att prata med barn. Varför

Läs mer

Att göra en polisanmälan vad händer sen?

Att göra en polisanmälan vad händer sen? Att göra en polisanmälan vad händer sen? Sammanfattning av seminarium om rättsprocessen Plats: Scandic Crown i Göteborg, 7 november 2014 Arrangör: Social Resursförvaltning, Göteborgs Stad, i samarbete

Läs mer

Telefonbanken. Närmaste vägen till Sparbanken Nord 0771-23 00 23

Telefonbanken. Närmaste vägen till Sparbanken Nord 0771-23 00 23 Telefonbanken Närmaste vägen till Sparbanken Nord 0771-23 00 23 Det är aldrig långt till goda affärer. Vår målsättning är att ge dig bästa tänkbara service, när du behöver det. Det kan innebära allt från

Läs mer

Sommarjobba i botkyrka. Guide för dig som ska sommarjobba

Sommarjobba i botkyrka. Guide för dig som ska sommarjobba Sommarjobba i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba Välkommen! Roligt att du ska jobba hos oss på kommunen i sommar! Sommarjobbet är kanske ditt första riktiga jobb. En värdefull erfarenhet inför

Läs mer

Alvin och hunden Carsten Flink

Alvin och hunden Carsten Flink SIDAN 1 Läsförståelse Ny hund 1. Varför är Alvin glad? 2. Vilken hundras är hunden som Ada har fått? 3. Varför tror du att detta kapitel heter Ny hund? Hem till Ada 4. När vill Ada att hon och Alvin ska

Läs mer

Telefonbanken. Närmaste vägen till banken.

Telefonbanken. Närmaste vägen till banken. Telefonbanken Närmaste vägen till banken. Det är aldrig långt till goda affärer. Vår målsättning är att ge dig bästa tänkbara service, när du behöver det. Det kan innebära allt från möjligheten att fatta

Läs mer

Det gick faktiskt bra. Och dina tips som du gav mig innan resan var väldigt användbara. Du sa till exempel att jag inte skulle ta med för mycket

Det gick faktiskt bra. Och dina tips som du gav mig innan resan var väldigt användbara. Du sa till exempel att jag inte skulle ta med för mycket Efter semestern Hej Mikaela! Hej Joanna! Hur har du haft det på din semester? Vi har haft det jättebra! Var var ni nånstans? Vi var i Turkiet. Ja, just det, du berättade ju. Och du var lite orolig för

Läs mer

2012-01-30. Lathund för Reserapportörer i Egenrapportering. Granskare: Förvaltningen: Karin Johnson Birgitta Fröjd. UKK Kicki Konpan Susanne Nastri

2012-01-30. Lathund för Reserapportörer i Egenrapportering. Granskare: Förvaltningen: Karin Johnson Birgitta Fröjd. UKK Kicki Konpan Susanne Nastri 2012-01-30 Lathund för Reserapportörer i Egenrapportering Granskare: Förvaltningen: Karin Johnson Birgitta Fröjd UKK Kicki Konpan Susanne Nastri Om du har frågor hör gärna av dig till Birgitta Fröjd 021-10

Läs mer

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed Hemliga Clowndocka Yara Alsayed - Olivia vakna! Du kommer för sent till skolan, ropade mamma. - Ja jag kommer. Olivia tog på sig sina kläder och åt frukosten snabbt. När hon var klar med allt och står

Läs mer

sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba

sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba Min arbetsplats Här fyller du i information om din arbetsplats. Arbetsplats:... Adress:... Handledare:... Telefonnummer:... Annan kontaktperson:...

Läs mer

Trakasserier och kränkande särbehandling

Trakasserier och kränkande särbehandling Trakasserier och kränkande särbehandling Alla medarbetare i Lunds kommun ska erbjudas en trygg arbetsmiljö där alla möts av respekt. I detta ingår att inte utsättas för kränkande särbehandling, sexuella

Läs mer

Reda ut-häfte om våld

Reda ut-häfte om våld www.bildsamt.se Reda ut-häfte om våld Instruktion till Reda-ut häfte om våld Detta Reda-ut häfte är framtaget för användning tillsammans med vuxna med kommunikationssvårigheter eller kognitiva svårigheter,

Läs mer

Administratörsmanual Companyexpense (Lön)

Administratörsmanual Companyexpense (Lön) Administratörsmanual Companyexpense (Lön) Companyexpense Svenska AB 556977-0075 companyexpense.se 0771 584 886 info@companyexpense.se Innehållsförteckning 1. Kom igång 2 2. Inställningar 3 2.1 Rapporter

Läs mer

Internetbanken företag. Möjligheternas internetbank

Internetbanken företag. Möjligheternas internetbank Internetbanken företag Möjligheternas internetbank Välkommen till gränslösa affärsmöjligheter Med internetbanken står dörren till banken alltid öppen för dig och företaget. Du når internetbanken via alla

Läs mer

Administratörsmanual Companyexpense (Bokföring)

Administratörsmanual Companyexpense (Bokföring) Administratörsmanual Companyexpense (Bokföring) Companyexpense Svenska AB 556977-0075 companyexpense.se 0771 584 886 info@companyexpense.se Innehållsförteckning 1. Kom igång 2 2. Min organisation 3 2.1

Läs mer

Frågor och svar om sexuella övergrepp inom Svenska kyrkan

Frågor och svar om sexuella övergrepp inom Svenska kyrkan FAQ Sexuella övergrepp inom Svenska kyrkan 1(6) Frågor och svar om sexuella övergrepp inom Svenska kyrkan Stockholmsprästen arbetar kvar i sin församling. Vilka garantier finns för att han inte begår nya

Läs mer

Ungas attityder till att vittna

Ungas attityder till att vittna Ungas attityder till att vittna - En enkätundersökning bland 1 650 ungdomar i Stockholms län som besökte Ung08 i augusti 2007 Inledning Våga Vittna är ett arbete för att starta en dialog med ungdomar om

Läs mer

Administratörsmanual Companyexpense

Administratörsmanual Companyexpense Administratörsmanual Companyexpense (Bokföring) Companyexpense Svenska AB 556977-0075 companyexpense.se 0771 584 886 info@companyexpense.se Innehållsförteckning 1. Kom igång 2 2. Inställningar 3 2.1 Rapporter

Läs mer

LATHUND PA-WEBBEN FÖR DIG SOM ÄR ANSTÄLLD. Redigerad 2012-09-05

LATHUND PA-WEBBEN FÖR DIG SOM ÄR ANSTÄLLD. Redigerad 2012-09-05 LATHUND PA-WEBBEN FÖR DIG SOM ÄR ANSTÄLLD Redigerad 0-09-0 INLOGGNING OCH UTLOGGNING... INLOGGNING... UTLOGGNING... SPRÅKVAL... EGENRAPPORTERING... REGISTRERA SEMESTER... Ansöka om semester... Korrigera

Läs mer

Administratörsmanual Companyexpense (Bokföring)

Administratörsmanual Companyexpense (Bokföring) Administratörsmanual Companyexpense (Bokföring) Companyexpense Svenska AB 556977-0075 companyexpense.se 0771 584 886 info@companyexpense.se Innehållsförteckning 1. Kom igång 2 2. Min organisation 2 2.1

Läs mer

sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba

sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba Min arbetsplats Här fyller du i information om din arbetsplats. Arbetsplats:... Adress:... Handledare:... Telefonnummer:... Annan kontaktperson:...

Läs mer

Manual för tidrapportering

Manual för tidrapportering Manual för tidrapportering Vid inloggning kommer man till startsidan, här finns information för dig som Uniflex anställd. Ta gärna någon minut för att se om vi lagt upp viktig information. För att komma

Läs mer

Att anmäla till socialtjänsten Information om att anmäla enligt 14 kap 1 SoL

Att anmäla till socialtjänsten Information om att anmäla enligt 14 kap 1 SoL Att anmäla till socialtjänsten Information om att anmäla enligt 14 kap 1 SoL 2018-07-06 Innehållsförteckning Om att anmäla till socialtjänsten... 3 Anmälningsskyldigheten enligt socialtjänstlagen... 3

Läs mer

Lag och rätt. Vecka 34-38

Lag och rätt. Vecka 34-38 Lag och rätt Vecka 34-38 Brottet Ett brott begås Ungdomsgänget klottrar på skolans väggar och fönster krossas. Paret som är ute på sin kvällspromenad ser vad som händer Anmälan och förundersökning Paret

Läs mer

BRA information till alla ledare/anställda i KSS

BRA information till alla ledare/anställda i KSS KSS handlingsplan för akuta situationer som kan uppkomma under våra aktiviteter: En akut situation kan innebära många olika saker. Det kan vara en kränkning som sker mellan unga under pågående aktivitet

Läs mer

sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba

sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba Innehållsförteckning Välkommen... 1 Innan ditt sommarjobb... 2 Under ditt sommarjobb... 3 Första arbetsdagen... 3 Arbetsuppgifter... 3 Rutiner...

Läs mer

Att ha. God man. eller. Förvaltare

Att ha. God man. eller. Förvaltare Att ha God man eller Förvaltare 1 Om ordet hen I texten finns ordet hen. Det är ett ganska nytt ord i svenskan. Det används om personer i stället för hon eller han. Om könet på en person är okänt kan man

Läs mer

Barnahus Huddinge Botkyrka. För unga som utsatts för brott

Barnahus Huddinge Botkyrka. För unga som utsatts för brott Barnahus Huddinge Botkyrka För unga som utsatts för brott Vilka kommer till Barnahus? Till Barnahus kommer barn och unga, 0 till 18 år, som kan ha utsatts för brott. Det kan till exempel handla om att

Läs mer

Vänner och näthatare

Vänner och näthatare 5 Vänner och näthatare Om näthat Sammanfattning av filmen: 1. I Wilhelms rum Wilhelm sitter på sin säng och spelar gitarr. Simon kommer in och tutar, det är dags att dra till fotbollsmatchen. 2. I hallen

Läs mer

DU SOM HAR FÅTT FERIEPRAKTIKPLATS. Viktig information till dig

DU SOM HAR FÅTT FERIEPRAKTIKPLATS. Viktig information till dig DU SOM HAR FÅTT FERIEPRAKTIKPLATS Viktig information till dig Innehåll Före feriepraktiken... 4 Under feriepraktiken... 6 Efter feriepraktiken... 10 Kontaktuppgifter... 12 2 Välkommen till Gislaveds kommun

Läs mer

Fortsätt sedan med nästa kapitel (2 Budget ) och gör samma sak. Du ska göra så med alla 10 kapitlen. Lyssna och svara.

Fortsätt sedan med nästa kapitel (2 Budget ) och gör samma sak. Du ska göra så med alla 10 kapitlen. Lyssna och svara. Gå in på www.sfiekonomi.se Klicka först på 1. Boendeformer och sedan på Lyssna på Del 1 Inledning, Del 2 Vad ingår i hyran?, Del 3 Bostadsbidrag. Svara sedan på uppgifterna nedan (Kapitel 1 Bostad. Fortsätt

Läs mer

Linus mamma har en utvecklingsstörning

Linus mamma har en utvecklingsstörning Barnbok Linus mamma har en utvecklingsstörning Text: Sandra Melander och Lydia Springer Illustrationer: Laila Stolpe Linus är 8 år och bor tillsammans med sin mamma i en hyreslägenhet. Linus mamma älskar

Läs mer

Anvisningar för års- och sluträkningar

Anvisningar för års- och sluträkningar Överförmyndarförvaltningen Anvisningar för års- och sluträkningar Alla ställföreträdare, dvs. gode män, förvaltare och förmyndare, måste varje år före den 1 mars lämna en årsräkning till överförmyndarförvaltningen.

Läs mer

LATHUND PA-WEBBEN FÖR DIG SOM ÄR ANSTÄLLD. Redigerad

LATHUND PA-WEBBEN FÖR DIG SOM ÄR ANSTÄLLD. Redigerad LATHUND PA-WEBBEN FÖR DIG SOM ÄR ANSTÄLLD Redigerad 0-04- INLOGGNING OCH UTLOGGNING... INLOGGNING... UTLOGGNING... SPRÅKVAL... EGENRAPPORTERING... REGISTRERA SEMESTER... Ansöka om semester... Korrigera

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål ur Lgr11. Innan ni börjar läsa: Författare: Torsten Bengtsson

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål ur Lgr11. Innan ni börjar läsa: Författare: Torsten Bengtsson Vilken smäll! sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Boken handlar om Robin och hans kompisar i bandet Big Bang. De repar i tvillingarnas garage inför en tävling de ska vara med i.

Läs mer

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap Samhällskunskap Ett häfte om -familjen -skolan -kompisar och kamratskap 1 I det här häftet kommer du att få lära dig: Vad samhällskunskap är Hur olika familjer och olika slags vänskap kan se ut Hur barn

Läs mer

Barn och medier. En lättläst broschyr

Barn och medier. En lättläst broschyr Barn och medier En lättläst broschyr Innehåll Inledning 3 Åldersgränser 4 Internet 8 Spel 14 Använder ditt barn medier för mycket? 15 Läsning 16 Alla kan vara medieproducenter 18 2 Inledning Alla barn

Läs mer

Cybercrime. Mänskliga misstag i en digital värld

Cybercrime. Mänskliga misstag i en digital värld Cybercrime Mänskliga misstag i en digital värld Anmälda bedrägeribrott Förra året anmäldes över 200 000 brott Ökningen under 2018 ligger på omkring 25% Varje dag anmäls det närmare 700 bedrägeribrott 90

Läs mer

Läsnyckel. Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson Spelar roll? är en fristående fortsättning på boken Vem bryr sig? Här får vi lära känna förövaren, Sigge, han som mobbade och misshandlade. Nu har Sigge

Läs mer

HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER

HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER Den här handledningen är till för dig som vill

Läs mer

Administratörsmanual Companyexpense (Lön)

Administratörsmanual Companyexpense (Lön) Administratörsmanual Companyexpense (Lön) Companyexpense Svenska AB 556977-0075 companyexpense.se 0771 584 886 info@companyexpense.se Innehållsförteckning 1. Kom igång 2 2. Min organisation 3 2.1 Översikt

Läs mer

Rätt att kräva min milersättning och övertid? Postad av Martin - 16 okt :39

Rätt att kräva min milersättning och övertid? Postad av Martin - 16 okt :39 Rätt att kräva min milersättning och övertid? Postad av Martin - 16 okt 2013 20:39 Tja. Misstänkte att mina tidsedlar inte stämde överens mot min lön och när jag kollar min dagbok mot inlämnade tidsedlar

Läs mer

mysteriet Torsten Bengtsson

mysteriet Torsten Bengtsson mysteriet med fuskarna Torsten Bengtsson Mysteriet med fuskarna av Torsten Bengtsson Illustrerad av Katarina Strömgård Ett hot Jag är hemma i vår trädgård. Där har jag byggt ett fotbollsmål. Nu spelar

Läs mer

Handbok för dig som ska sommarjobba

Handbok för dig som ska sommarjobba Handbok för dig som ska sommarjobba Min arbetsplats: Här fyller du i information om din arbetsplats. Arbetsplats: Adress: Chef på arbetsplatsen Handledare: Telefonnummer: Annan kontaktperson: Telefonnummer:

Läs mer

Lathund för Reserapportörer i Egenrapportering

Lathund för Reserapportörer i Egenrapportering 2013-10-24 Version 5.40 Lathund för Reserapportörer i Egenrapportering Har du frågor? Ring: Malin Jonsson 063-165436 Violeth Lindström 063-165321 Jenny Smedman 060-148553 Helene Karlsson 063-165322 Katarina

Läs mer

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 4 Friluftsdagen. En berättelse från Skellefteå

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 4 Friluftsdagen. En berättelse från Skellefteå BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL Skellefteå skriver # 4 Friluftsdagen En berättelse från Skellefteå Författaren & Skellefteå berättarförening 2013 Tryck: Skellefteå Tryckeri, april 2013 Det

Läs mer

Advokat hade inte hanterat eller medverkat till betalningar på ett sätt som advokaten kunde ställas till ansvar för. Ingen åtgärd.

Advokat hade inte hanterat eller medverkat till betalningar på ett sätt som advokaten kunde ställas till ansvar för. Ingen åtgärd. Advokat hade inte hanterat eller medverkat till betalningar på ett sätt som advokaten kunde ställas till ansvar för. Ingen åtgärd. Bakgrund Med anledning av att det i media och på sociala medier förekommit

Läs mer

HAR DU BLIVIT UTSATT FÖR SEXUALBROTT?

HAR DU BLIVIT UTSATT FÖR SEXUALBROTT? HAR DU BLIVIT UTSATT FÖR SEXUALBROTT? Kan någon hjälpa mig? Hur lång tid tar en rättegång? När preskriberas brottet? Kan jag åtalas för förtal? Det här dokumentet är framtaget för att guida dig om du har

Läs mer

Det finns en konstig dörr på skolan och ingen har gått in där på 70 år. Den vill jag gärna gå in i för nästan ingen vet vad som finns där inne.

Det finns en konstig dörr på skolan och ingen har gått in där på 70 år. Den vill jag gärna gå in i för nästan ingen vet vad som finns där inne. Gjord av Axel Kapitel 1 Dörren Hej jag heter Alex. Jag är 9 år och gillar fotboll och judo. Jag går i Laxskolan som ligger i Göteborg Mitt hår har jag färgat grönt. Jag gillar färgen grön och har ett grönt

Läs mer

Reda ut-häfte om våld

Reda ut-häfte om våld www.bildsamt.se Reda ut-häfte om våld Instruktion till Reda-ut häfte om våld Detta Reda-ut häfte är framtaget för användning tillsammans med barn och ungdomar med kommunikationssvårigheter eller kognitiva

Läs mer

ANTON SVENSSON. Mitt kommunikationspass. Läs här om mig!

ANTON SVENSSON. Mitt kommunikationspass. Läs här om mig! ANTON SVENSSON Mitt kommunikationspass Läs här om mig! Innehåll Om mig 1 Min familj 2 Om autism 3 Så här pratar jag 4 Jag förstår bättre om du.. 5 Jag gillar 6 Jag gillar inte 7 Jag kan 8 Jag behöver hjälp

Läs mer

Jag kallade en gång, under den turbulenta hösten 2008, mina närmaste chefers ledarstil för medeltida.

Jag kallade en gång, under den turbulenta hösten 2008, mina närmaste chefers ledarstil för medeltida. Kolleger! Kamrater! Mötesdeltagare! Jag kallade en gång, under den turbulenta hösten 2008, mina närmaste chefers ledarstil för medeltida. Det var på ett stormöte med personal och chefer. Det var kanske

Läs mer

Dubbel bosättning och tillfälligt arbete innebär behov av två bostäder

Dubbel bosättning och tillfälligt arbete innebär behov av två bostäder 1 / 5 Dubbelt Hjälper boende dig när du ska köpa, sälja eller byta bostad Dubbelt boende eller tillfälligt arbete innebär att man på grund av sitt arbete har varit tvungen att skaffa nytt boende på en

Läs mer

10 september. 4 september

10 september. 4 september I AM GREGER PUTTESSON 4 september Hej dumma dagbok jag skriver för att min mormor gav mig den i julklapp! Jag heter Greger förresten, Greger Puttesson. Min mamma och pappa är konstiga, de tror att jag

Läs mer

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började Blodfrost Värsta samtalet jag någonsin fått. Det hände den 19 december. Jag kunde inte göra någonting, allt stannade, allt hände så snabbt. Dom berättade att han var död, och allt började så här: Det var

Läs mer

Förslag till handlingsplan vid misstanke om övergrepp mot barn och ungdomar

Förslag till handlingsplan vid misstanke om övergrepp mot barn och ungdomar Förslag till handlingsplan vid misstanke om övergrepp mot barn och ungdomar För att barn och ungdomar i Sverige ska ges möjlighet att växa upp under trygga och gynnsamma förhållanden är det av största

Läs mer

Internetbanken. öppen alla dagar klockan 0-24. www.sparbanken-nord.se

Internetbanken. öppen alla dagar klockan 0-24. www.sparbanken-nord.se Internetbanken öppen alla dagar klockan 0-24 www.sparbanken-nord.se Säkerhet i internetbanken. För att du ska känna dig trygg när du gör dina bankärenden i internetbanken tillämpar vi en av marknadens

Läs mer

En bättre värld LÄSFÖRSTÅELSE WILLIAM KOWALSKI ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

En bättre värld LÄSFÖRSTÅELSE WILLIAM KOWALSKI ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN WILLIAM KOWALSKI LÄSFÖRSTÅELSE KAPITEL 1 härbärge (sida 5, rad 1), en plats att sova på misshandlat (sida 5, rad 9), slagit blåtira (sida 7, rad 9), blåmärke runt ögat efter

Läs mer

V Ä G L E D N I N G F Ö R K U N D A D M I N I S T R A T Ö R I n l o g g n i n g m e d B a n k I D Sida 1 av 16

V Ä G L E D N I N G F Ö R K U N D A D M I N I S T R A T Ö R I n l o g g n i n g m e d B a n k I D Sida 1 av 16 Sida 1 av 16 Inloggning Inledning I Danske Bank Lönetjänst kan du i rollen som Kundadministratör logga in i webbgränssnittet med hjälp av BankID och där administrera de löntagare som är anställda på företaget.

Läs mer

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Mor gifter sig - högläsning med uppgifter, läs- och funderingsfrågor Det här är en serie lektioner som utgår från den lättlästa versionen

Läs mer

Stugan vid sjön ORDLISTA LÄSFÖRSTÅELSE ANNA HANSSON ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN

Stugan vid sjön ORDLISTA LÄSFÖRSTÅELSE ANNA HANSSON ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ANNA HANSSON ORDLISTA kängor (sida 5, rad 1) tjocka, stora skor skilt sig (sida 5, rad 7) separerat, inte längre gift myren (sida 7, rad 2) blöt mark där man kan sjunka ner tall

Läs mer

Mobiltid 3L Pro 2014. Mobiltid. Copyright VITEC FASTIGHETSSYSTEM AB Sida 1 av 23

Mobiltid 3L Pro 2014. Mobiltid. Copyright VITEC FASTIGHETSSYSTEM AB Sida 1 av 23 Mobiltid Sida 1 av 23 Innehåll TIDREDOVISNING... 3 MOBIL TID... 3 Redovisa tid... 3 SPÄRR MOT ÖVERLAPPANDE TIDPERIODER... 3 LÖNEPERIODSTYP... 4 REGISTRERA RESA... 7 Förutsättningar för att registrera resa...

Läs mer

Jag går till jobbet nu. Hon försvann igen, ville inte vakna. Där inne var smärtan mjuk. Där inne i sömnens dimma var han kvar

Jag går till jobbet nu. Hon försvann igen, ville inte vakna. Där inne var smärtan mjuk. Där inne i sömnens dimma var han kvar finns, finns inte. En så mycket bättre värld. Den var vadderad, full av förmildrande omständigheter. Hon ville aldrig vakna mer och behöva återvända till det där andra till verkligheten. Nej, hellre då

Läs mer

BROTT MOT ÄLDRE Brottsförebyggande åtgärder Lyckeby, Karlskrona Kommun

BROTT MOT ÄLDRE Brottsförebyggande åtgärder Lyckeby, Karlskrona Kommun BROTT MOT ÄLDRE Brottsförebyggande åtgärder 2016-02-22 Lyckeby, Karlskrona Kommun 1 Äldres utsatthet för brott Mediebruset ger fel bild Mycket få äldre utsätts för våldsbrott lever mycket säkert..inga

Läs mer

3. I Simons lägenhet Isabella tackar Simon för hjälpen, sedan pratar de om vem som kan ha gjort den fejkade sidan. Isabella tror hon vet vem det är.

3. I Simons lägenhet Isabella tackar Simon för hjälpen, sedan pratar de om vem som kan ha gjort den fejkade sidan. Isabella tror hon vet vem det är. Fejksidan Om kränkningar Sammanfattning av filmen: 1. Utanför Simons lägenhet Isabella frågar Wilhelm: - Är du säker på om han kan fixa det här? Wilhelm lugnar henne och säger att det kommer att ordna

Läs mer

Vilka tycker du är de bästa valen?

Vilka tycker du är de bästa valen? Vilka tycker du är de bästa valen? På vår webbplats www.respect4me.org kan du titta på berättelserna om våra liv och de situationer vi råkar ut för. Varje berättelse börjar på samma sätt med en kort film,

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista stålskena fraktur brott i handleden akuten amputering konvention avtal efterskott omprövning överklaga SJUVÅRD VID ILLFÄLLIG VISELSE UOMLANDS

Läs mer

Dra av förmånsvärdet på lönen Postad av Thomas - 31 jul :56

Dra av förmånsvärdet på lönen Postad av Thomas - 31 jul :56 Dra av förmånsvärdet på lönen Postad av Thomas - 31 jul 2016 15:56 Hej alla kollegor. Jag har idag en servicebil som jag även använder privat, och får därav betala förmån. Dock tycker jag att chefen drar

Läs mer

Vårt arbete med brukarna

Vårt arbete med brukarna Kompletterande övning: Vårt arbete // Situationer i vardagen Dilemman och konfliktsituationer Samtalsledarmaterial Vårt arbete med brukarna Ditt sätt att bemöta brukarna Du arbetar hos pensionären Maria

Läs mer

Katten Bus. B Mus C Bus A B C A B C. A i en vas B på ett bord C på ett fat. Vad heter katten? Lus. Vad vill Bus? sova leka äta. Vad ser du på bordet?

Katten Bus. B Mus C Bus A B C A B C. A i en vas B på ett bord C på ett fat. Vad heter katten? Lus. Vad vill Bus? sova leka äta. Vad ser du på bordet? 1 Katten us 1 Vad heter katten? Lus Mus us 2 Vad vill us? sova leka äta 3 Vad ser du på bordet? en duk en vas en bok 4 Var är us? i en vas på ett bord på ett fat Kopiering tillåten Författarna och Gleerups

Läs mer

Wilhelms mamma Rosa kommer in och säger att det finns kaffe och tårta. Tårtan är från dagen innan då Wilhelm hade födelsedagsfest.

Wilhelms mamma Rosa kommer in och säger att det finns kaffe och tårta. Tårtan är från dagen innan då Wilhelm hade födelsedagsfest. 1 Hålla kontakt - Grundläggande om sociala medier Sammanfattning av filmen 1. Vid datorn i Wilhelms rum Wilhelm och hans kusin Simon spelar ett onlinespel. De tar kort på varandra med Wilhelms nya mobiltelefon.

Läs mer

Kan man bli sjuk av ord?

Kan man bli sjuk av ord? Kan man bli sjuk av ord? En studie om psykisk barnmisshandel och emotionell omsorgssvikt i BRIS barnkontakter år 2007 Definition: Psykisk misshandel: Olika former av systematisk destruktiv kommunikation

Läs mer

LÄSGUIDE till Boken om Liten

LÄSGUIDE till Boken om Liten LÄSGUIDE till Boken om Liten LÄSGUIDE till Boken om Liten Den här läsguiden är ett stöd för dig som vill läsa och arbeta med boken om Liten på din förskola. Med hjälp av guiden kan du och barnen samtala

Läs mer

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARIA FRENSBORG LÄSFÖRSTÅELSE kapitel 1 scouterna(sid 3, rad 8), grupp för ungdomar som tycker om naturen försvunnen (sid 3, rad10), borta parkeringen (sid 4, rad 1), där man

Läs mer

LATHUND PA-WEBBEN SNABBKURS RESOR. Redigerad 2012-01-20

LATHUND PA-WEBBEN SNABBKURS RESOR. Redigerad 2012-01-20 LATHUND PA-WEBBEN SNABBKURS RESOR Redigerad 0-0-0 INLOGGNING OCH UTLOGGNING... INLOGGNING... UTLOGGNING... SPRÅKVAL... FLÖDET FÖR RESERÄKNINGAR OCH UTLÄGG... SYMBOLER I PA-WEBBEN... 4 FÖR DIG SOM ÄR RESENÄR...

Läs mer

Lunchkort Webbtjänst. 6. Beställa Lunchkort... 6 7. Skapa och ta bort betalningsgrupper... 7 8. Uppgifter om företaget... 8 9. Logga ut...

Lunchkort Webbtjänst. 6. Beställa Lunchkort... 6 7. Skapa och ta bort betalningsgrupper... 7 8. Uppgifter om företaget... 8 9. Logga ut... Lunchkort Webbtjänst Införande av tjänsten och definitioner 1.1.2012 1. Logga in och välja företag... 2 2. Skapa och ta bort företagskonton och underkonton... 3 3. Lägga till företagsanvändare i Lunchkort

Läs mer

Rättigheter och Rättsskipning

Rättigheter och Rättsskipning Rättigheter och Rättsskipning Syfte: Lag och Rätt Att eleverna förstår delar av det svenska rättssystemet och sambandet mellan lagar och de skyldigheter vi medborgare har i vårt demokratiska samhälle.

Läs mer

Facit Spra kva gen B tester

Facit Spra kva gen B tester Facit Spra kva gen B tester En stressig dag B 1 Pappan (mannen) låser dörren. 2 Han handlar mat efter jobbet. 3 Barnen gråter i affären. 4 Han diskar och tvättar efter maten. 5 Han somnar i soffan. C 1

Läs mer

När en ställföreträdares uppdrag har upphört är dessutom han eller hon skyldig att inom en månad lämna in en sluträkning till överförmyndarnämnden.

När en ställföreträdares uppdrag har upphört är dessutom han eller hon skyldig att inom en månad lämna in en sluträkning till överförmyndarnämnden. Överförmyndarnämnden 1 (6) Anvisningar för års- och sluträkning Enligt föräldrabalken är ställföreträdare, d.v.s. gode män, förvaltare och förmyndare, skyldiga att varje år före den 1 mars lämna in en

Läs mer

Det som lever under oss

Det som lever under oss SIDAN 1 Elevmaterial Namn: Läsförståelse Kapitel 1 1. David var glad att han hade fått ett sommarjobb. Vad skulle han göra? 2. Dubbel tur, tyckte David. På vilket sätt hade han dubbel tur? 3. Hur kan pyjamasen

Läs mer

Nu har turen kommit till Trollet Sture som skickat oss en julhälsning. Jo, det är sant. Även trollen firar Jul minsann.

Nu har turen kommit till Trollet Sture som skickat oss en julhälsning. Jo, det är sant. Även trollen firar Jul minsann. Värdparet in Nu har turen kommit till Trollet Sture som skickat oss en julhälsning. Jo, det är sant. Även trollen firar Jul minsann. Musikintro Sture är hemma, trollampa, hattmajor m.m bemannas av skådespelare

Läs mer

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar.

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar. innehållsförteckning Kap 1 Byxor s.1 Kap 2 Kidnappad s.2 Kap 3 den stora resan s.3 Kap 4 Hittat honom s.4 kap 5 Ingen tror oss s.5 Kap 6 Äntligen fångade s.6 BYXOR $$ Kap 1 Linus satt en tidig lördagmorgon

Läs mer

Jämförelse svar från 2017 (redigerad)

Jämförelse svar från 2017 (redigerad) Jämförelse svar från 2017 (redigerad) 1. Antal svarande: 110 (N=13) (N=29) (N=15) (N=18) (N=35) 13 0 0 0 0 0 29 0 0 0 0 0 15 0 0 0 0 0 18 0 0 0 0 0 35 2. Kön Antal svarande: 105 (N=13) (N=28) (N=12) (N=18)

Läs mer

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar! Kap.1 Packning Hej jag heter Elin. Jag och min pojkvän Jonathan ska till Gotland med våra kompisar Madde och Markus. Vi håller på att packa. Vi hade tänkt att vi skulle tälta och bada sedan ska vi hälsa

Läs mer

Datum, klockslag samt mätarställning vid tjänsteresans start samt varifrån resan startade

Datum, klockslag samt mätarställning vid tjänsteresans start samt varifrån resan startade Sida 1 av 6 Vanliga problem med körjournaler De flesta bilförare väljer att skriva sin körjournal i ett häfte, med hjälp av papper och penna. Då är det lätt hänt att man göra något av följande vanliga

Läs mer

Samtalsö vning SVEN. Instruktion till Svens chef

Samtalsö vning SVEN. Instruktion till Svens chef Samtalsö vning SVEN Instruktion till Svens chef Du har noterat att Sven, en av dina medarbetare under de senaste sju månaderna, har väldigt många frånvarotillfällen. Sjukfrånvaron ligger på 1-3 dagar vid

Läs mer

INFORMATION OM BROTTSOFFERS RÄTTIGHETER

INFORMATION OM BROTTSOFFERS RÄTTIGHETER Tietoa rikoksen uhrin oikeuksista SELKORUOTSI 8.8.2017 INFORMATION OM BROTTSOFFERS RÄTTIGHETER I den här broschyren kan du läsa om information som brottsoffer har rätt att få av myndigheterna. Informationen

Läs mer

#NÄTSMART FÖR VUXNA. Ett material framtaget av Telia Company, baserat på Rädda Barnens skrift #Nätsmart

#NÄTSMART FÖR VUXNA. Ett material framtaget av Telia Company, baserat på Rädda Barnens skrift #Nätsmart #NÄTSMART FÖR VUXNA Ett material framtaget av Telia Company, baserat på Rädda Barnens skrift #Nätsmart INNEHÅLL Barn och nätet Hur är det otryggt på nätet? Insikter från Telias egen barnpanel Telia och

Läs mer

Mejlkonversation med Camilla Kauffeldt

Mejlkonversation med Camilla Kauffeldt Mejlkonversation med Första personliga mötet med i ärendet var 12-11-20. Se vidare Mötesprotokoll.pdf. Från: /Lundby/Göteborgs Kommun Sänt av: /Lundby/GBGStad Datum: 2012-11-13 19:09 Ärende: Träffas! På

Läs mer

Safiyas Blogg. Jag växte upp med min mormor och stora bröder i Somalia/Etiopien.

Safiyas Blogg. Jag växte upp med min mormor och stora bröder i Somalia/Etiopien. Safiyas Blogg Jag heter Safiya, Och bor i Sverige Har varit i Somalia I Somras. Jag kommer att skriva hur det var i mitt hemland. Mitt liv Jag föddes i Mogadisho, Somalia, 2002. Jag var där tills jag blev

Läs mer

Läsnyckel. Yasmins flykt. Författare: Miriam Hallahmy Översättning: Sara Hemmel. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. Yasmins flykt. Författare: Miriam Hallahmy Översättning: Sara Hemmel. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel Yasmins flykt Författare: Miriam Hallahmy Översättning: Sara Hemmel Yasmins flykt är en gripande berättelse om den femtonåriga flickan Yasmine och hennes lillebror Ali. Tillsammans flyr syskonen

Läs mer

Checklista till årsräkning, sluträkning och årsuppgift för dödsbo för år 2015

Checklista till årsräkning, sluträkning och årsuppgift för dödsbo för år 2015 1 (5) Checklista till årsräkning, sluträkning och årsuppgift för dödsbo för år 2015 Enligt 14 kap. 15, Föräldrabalken, ska förmyndare/gode män/förvaltare före den 1 mars varje år lämna årsräkning till

Läs mer

Vid akuta incidenter sekundär intervention

Vid akuta incidenter sekundär intervention Vid akuta incidenter sekundär intervention I detta avsnitt finns information om vad som är viktigt när en akut incident har inträffat. Avsnittet behandlar främst trakasserier, hot och våld eftersom det

Läs mer

Texter från filmen Prata Pengar

Texter från filmen Prata Pengar Texter från filmen Prata Pengar 1.1 Boendeformer - Inledning - Vad gör du för något? - Jag letar efter en lägenhet. - Jaha, har du hittat någon? - Ja, den här, titta. Den lägenheten vill jag ha. Den ligger

Läs mer

MORDET : vid polisstationen, telefonen ringer och Anders svarar. - Hej du har kommit till Polisstationen vad har hänt?

MORDET : vid polisstationen, telefonen ringer och Anders svarar. - Hej du har kommit till Polisstationen vad har hänt? MORDET Carl går upp för trappan och sätter sig vid datorn. Det har varit en jobbig och slitsam dag. Han går in på datorn och kollar sina mejl. Han hör ett brummande och kollar ut och där står en motorcykel

Läs mer

Nej, jag hade inga pengar. Jag hade in i det sista betalat så mycket jag orkade för att det skulle klara sig.

Nej, jag hade inga pengar. Jag hade in i det sista betalat så mycket jag orkade för att det skulle klara sig. Nej, jag hade inga pengar. Jag hade in i det sista betalat så mycket jag orkade för att det skulle klara sig. Citat Från skuldsatt till skuldfri, Lisbeth Sandvall 2008 Man kanske inte har råd att åka buss

Läs mer