Källsortering på allmän plats, utvärdering

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Källsortering på allmän plats, utvärdering"

Transkript

1 Sida 1 (11) Handläggare Susanne Pettersson Källsortering på allmän plats, utvärdering Bakgrund Under åren genomfördes ett projekt där 18 stycken källsorteringsmoduler (stationer om 2 x 3 sopkärl) med fem olika fraktioner placerades ut i några av stadens parker, på badplatser och torg. Projektet har fortsatt under 2017 med ett utökat antal platser. Syftet med projektet är att erbjuda källsortering på allmän plats och att få mer kunskap om vad som kan hjälpa till att få medborgare att sortera sitt skräp rätt. Det ska vara lätt att göra rätt och målsättningen är att fler människor ska källsortera sitt skräp i stadsmiljön. Under 2017 placerades modulerna ut på följande platser: Kungsholmen Norrmälarstrand / Stadshuset Norrmälarstrand / Snö tippen Essingetorget/ stora Essinge Nordenflychtvägen plaskdammen Fleminggatan, vid pontonen Hornsbergsstrand Rålambshovsparken Södermalm Mariatorget / Sankt Paulsgatan BysisTorget / Hornsgatan Hornstull Slottsbacken

2 Sida 2 (11) Medborgarplatsen Nytorget Norrmalm Johannesplan Kammakargatan m em 14. Sveavägen Sergelstorg Kulturhuset Kungsträdgården Norrmalmstorg Raoul Wallenbergstorg Östermalm Strandvägen / Djurgårdsbron Karlaplan Birger Jarlsgatan.mellan Runebergsgatan Eriksbergsgatan Humlegården, vid toaletten Humlegårdsgatan Söderort Enskede Årsta Vantör Gullmarsplan Torget Årsta berg Årsta torg Pepparvägen Hökarängen Farsta Skarpnäck Skarpnäck Pilotgatan16 Kärrtorp vid T banan Hökarängsbadet Farsta C Hägersten Älvsjö Skärholmen Sjövikstorget Västerort Brommaplan Alviks Torg Blackebergs C Vällingby busstorg Eggeby Gård Olika typer av källsorteringskärl har testats Big Belly, tripplar

3 Sida 3 (11) Nordic Parks, Stella gata och Stella park Återvinningslösningar i Norr, Mango Vestre

4 Sida 4 (11) Jansson och partner Svensk rekommendation för källsortering Källsortering av avfall sker i den privata bostaden, i flerfamiljshus, i FTI:s (Förpacknings- och tidningsinsamlingen) behållare, på återvinningscentralen, på arbetsplatsen, på flygplatsen och i stadsmiljön. Målet är att källsortera i så hög grad som möjligt och att fraktionerna ska bli så rena som möjligt. För detta krävs god kommunikation så att rätt sak hamnar i rätt fraktion. Den svenska rekommendationen är ett enhetligt system i landet för hur de olika fraktionerna ska beskrivas och kommuniceras. Här avses symboler, färger bilder och text. Ett exempel är färgkodningen för fraktionerna, den kan vara olika inom samma kommun, beroende på vilken plats källsorteringen sker men även skilja sig åt mellan närliggande kommuner. För att källsortering på offentlig plats ska fungera ska det var lätt att göra rätt. Rekommendationen gäller de flesta förekommande sorteringsfraktioner och förslaget har varit ute på remiss hos ett stort antal kommuner samt organisationer inom branschen.

5 Sida 5 (11) Trafikkontoret hade som målsättning inför 2017 års utplacering av källsorteringsmoduler att säkerställa att samtliga moduler följde rekommendationen. Här avvek Big Bellys källsorteringsmoduler då kontoret även 2017 använde designen som togs fram under 2016 i ett ex-jobb och som också visat sig fungera bra för sortering av skräpet. Synpunkter från tömningsentreprenörer Trafikkontoret skickade ut en enkät till entreprenörerna under sensommaren med några frågor kring hur de upplevde tömningen och arbetet kring kärlen, svaren vi fick in presenteras här: 1. Hur har er hantering kring tömningen fungerat under sommaren? 1: Har fungerat bra 2. Har ni upplevt att fraktionerna kunnat sorteras enligt modellen? 2: Ja 3. Har sorteringen av någon fraktion fungerat bättre än någon annan? 3: Det har varit ungefär lika 4. Har samarbetet med de som hämtar soporna på era depåer fungerat? 4: Ja 5. Har källsorteringsmodulerna genererat annat skräp runt omkring? 5: Nej, inte märkbart 6. Har ni några åsikter kring förbättringar av kärlens utformning? 6: Nej, verkar fungera bra som dom är Rent arbetsmiljömässigt vet jag inte om det är bra att tömma glas manuellt, förmodligen viktigt att tömma ofta, annars kommer det bli för tungt med glas, och risken för att det är glaskross finns ju också. 1. Hur har er hantering kring tömningen fungerat under sommaren? Bra 2. Har ni upplevt att fraktionerna kunnat sorteras enligt modellen? Ja 3. Har sorteringen av någon fraktion fungerat bättre än någon annan? Vet ej 4. Har samarbetet med de som hämtar soporna på era depåer fungerat? Ja 5. Har källsorteringsmodulerna genererat annat skräp runt omkring? Nej 6. Har ni några åsikter kring förbättringar av kärlens utformning? Glasbehållarna är tunga 1. Vi har upplevt att tömningen har fungerat bra under sommaren. Inga konstigheter. 2. Japp, men dem som står på Medis och Nytorget har ibland under helger varit fulla utav glasflaskor nog från intill liggande restauranger/kaféer/barer. Annars varit bra!

6 Sida 6 (11) Den som står på Mariatorget med kartonger blir ofta full. Nog nån med kiosk eller affär i området. 3. Vi har upplevt att behållaren med glas har fungerat bäst i källsorteringen Nej, det har det inte. 6. Det vi lagt märke till är att behållarna i Gamla Stan och Bysis Torget är alldeles för små för mängden skräp som slängs. Där skulle vi önskat att få större eller möjligtvis fler utställda. 1. Hur har er hantering kring tömningen fungerat under sommaren? Bra, tömda enligt frekvens 2. Har ni upplevt att fraktionerna kunnat sorteras enligt modellen? Ganska okej, olika beroende på område 3. Har sorteringen av någon fraktion fungerat bättre än någon annan? Ja, glas 4. Har samarbetet med de som hämtar soporna på era depåer fungerat? Nej, logistiken behöver ses över. Går att utveckla mycket bättre vid en långvarigare satsning 5. Har källsorteringsmodulerna genererat annat skräp runt omkring? Ja massor på Sergelgatan 6. Har ni några åsikter kring förbättringar av kärlens utformning? Ja, måste vara större. Inga säckar i, Nytt logistiksystem Trafikkontorets erfarenheter En generell reflektion är att källsorteringsmodulerna har uppskattats av medborgarna och använts flitigt. Det har inte fungerat att ha modulerna där det finns torghandel. Torghandlarna har i flera fall använt källsorteringsmodulerna för verksamhetens skräp. Detta gäller även för källsorteringsmoduler som stått intill olika typer av försäljningsvagnar, de har fyllt med annat skräp än som var tänkt och sorteringen har av den anledningen inte blivit bra. Kontoret har också märkt att en del av de kärl som står nära bostäder har använt för hushållssopor tex syltburkar och vinflaskor.

7 Sida 7 (11) Kontoret har i år testat en mindre variant av källsorteringsmoduler som är anpassade för mer trånga utrymmen så som exempelvis gångbanor. Erfarenheten av dessa försök är att liknande mindre källsorteringsmoduler kan passa där gångtrafiken är mindre och där trycket på skräpkorgar inte är lika stort. En separat pantmöbel har tagits fram och har testats under sommaren, dock har ännu ingen mätning gjorts av hur ofta de används. En mätning planerar att utföras under sommaren 2018.

8 Sida 8 (11) Tvätt av modulerna Trafikkontoret anlitade en entreprenör som åkte runt till samtliga källsorteringsmoduler varannan vecka under sommarsäsongerna 2016 och 2017 för att riva affischer, ta bort klistermärken och se till att modulerna var rena och fria från klotter. Detta bedömer kontoret behövas för att få människor att vilja använda modulerna och för att minska risken för skadedjur i anslutning till dem. Evenemang Trafikkontoret har i samband med Levande Stockholm i samarbete med Stockholmsjul ställt ut 4 stycken källsorteringsmoduler i Järnvägsparken. Detta evenemang pågår under december 2017 och januari Mätningar Under 2017 gjordes stickkontroller för att se hur väl skräpet sorteras. Ett flertal okulära besiktningar har gjorts. Vid stickkontrollerna noterades att renhetsgraden av fraktionerna papper och glas var stor i de flesta moduler. Några enstaka pantflaskor låg bland glaset och i pappersfraktionen kunde det förekomma enstaka plast.

9 Sida 9 (11) Trafikkontorets synpunkter Utifrån de olika återkopplingar som här sammanställts har kontoret hittills dragit ett antal slutsatser. Många medborgare har varit positiva till källsorteringsmöjligheten och modulerna har använts i stor utsträckning. Säsongsanvändning av källsorteringsmodulerna är att föredra, att ta in dem på senhösten och ställa ut dem igen under tidig vår. Användningen av modulerna för picknickskräp sker till störst del under sommarhalvåret och risken att de ska användas för hushållsskräp ökar under vinterhalvåret. Vissa platser passar bättre för en större källsorteringsmodul med 6 stycken fraktioner, exempelvis större parker och badplatser. Vissa platser tros fungera bättre för mindre moduler med 3 stycken fraktioner, exempelvis torg och gångbanor. Dock planerar Trafikkontoret att under 2018 ställa ut källsorteringsmoduler med 6 st. fraktioner på samtliga platser då kontoret fått uppdrag från KF att arbeta särskilt med plast och kontoret anser att någon av de befintliga fraktionerna inte kan tas bort, därför återgår kontoret till 6 fraktioner som under De fraktioner som kommer användas under 2018 är papper, plast, ofärgat glas, färgat glas och två stycken övrigt avfall. Det kan bli skräpigt runt om kring stationerna och detta måste hanteras. En mätning bör göras för att kunna se vad det är för skräp som ligger runt om kring stationerna och vid vilka tillfällen det är skräpigt. Håll Sverige rent har en metod för liknande mätningar och kontoret ska undersöka om en sådan mätning är möjlig att genomföra under sommaren 2018.

10 Sida 10 (11) Källsorteringsmodulerna ska erbjuda källsortering av det skräp man bär med sig i gaturummet, till exempel lunchlådor eller picknickskräp, inte skräp från hemmen. En informationstavla har tagits fram och har placerats på källsorteringsmodulerna som förtydligar detta. Trafikkontoret riskerar annars att ta över FTI:s materialresurser och ansvar för återvinning av förpackningar. Trafikkontorets erfarenheter hittills när det gäller hur väl skräpet sorteras är att det beror främst på vilken plats modulen är placerad. Framtiden Trafikkontoret planerar att fortsätta projektet med källsortering på allmän plats även under 2018, att samarbeta med Stockholm Vatten och Avfall och att inrikta projektet på plast. Det finns fortfarande mycket kunskap och erfarenhet att inhämta. Bland annat hur information, placering av kärl och arbete med attitydfrågor kan påverka att sorteringsgraden blir bra, vad kontoret kan göra för att pantburkar och pantflaskor ska tas tillvara i så stor utsträckning som möjligt och hur hämtningslogistiken kan ske på bästa sätt. Fler mätningar och plockanalyser kommer göras i projektet under Under projektet ställer Trafikkontoret ut källsorteringsmoduler även i parker. Parkerna är i normala fall stadsdelarnas ansvarsområden enligt gränssnittslistan, därför görs en avstämning med stadsdelsförvaltningarnas parkingenjörer inför utplacering. Trafikkontoret kommer under 2018 att testa flera olika storlekar på källsorteringsmodulerna. Eventuellt kommer försök med den mindre modellen, som även ska vara råttsäker, göras på gångbanor. Kontoret ska se över enhetligheten i uttryck, färger och inkasthål på de moduler som är inköpta, hyrda och som ska ställas ut till våren Sammanfattningsvis kan sägas att försöket med källsortering på allmän plats har varit lyckat, det har uppskattats av medborgare och källsorteringsmodulerna har verkligen använts. De fraktioner som har fungerat bäst ur återvinningssynpunkt har varit glas och papper. Kommunikationen kring källsorteringen på allmän plats kan förbättras och utvecklas, detta kommer kontoret att arbeta med under Trafikkontorets erfarenhet är att många medborgare

11 Sida 11 (11) förväntar sig att kunna källsortera sitt skräp, inte bara i hemmet utan även på allmän plats.

Källsortering på allmän plats, utvärdering

Källsortering på allmän plats, utvärdering Sida 1 (10) 2017-02-20 Handläggare Susanne Pettersson 08-508 262 68 Källsortering på allmän plats, utvärdering Bakgrund Under åren 2015 2016 genomfördes ett projekt där 18 stycken källsorteringsmoduler

Läs mer

Program för avfallshantering i det offentliga rummet

Program för avfallshantering i det offentliga rummet Program för för avfallshantering Sida 1 (15) 2016-11-01 i det offentliga rummet Sida 2 (15) Innehåll i det offentliga rummet... 1 Inledning... 3 Förvaltningarnas och bolagets arbete idag... 3 Daglig skötsel

Läs mer

Rekommendation för användning av källsortering på offentlig plats.

Rekommendation för användning av källsortering på offentlig plats. Rekommendation för användning av källsortering på offentlig plats. Inledning Källsortering av avfall sker på många platser. Vi källsorterar i den privata bostaden, i flerfamiljshus, i FTI:s (Förpacknings-

Läs mer

Stadsledningskontoret

Stadsledningskontoret Stadsledningskontoret Medborgarundersökning Östermalm Presentation Om undersökningen Frågorna i enkäten Svarsfrekvens per stadsdel Resultat Andel nöjda per fråga Resultat per fråga och skalsteg över tid

Läs mer

Stockholms stad Medborgarundersökning Kungsholmen stadsdel Capital of Scandinavia

Stockholms stad Medborgarundersökning Kungsholmen stadsdel Capital of Scandinavia Stockholms stad Medborgarundersökning Kungsholmen stadsdel -- Capital of Scandinavia Disposition Teknisk beskrivning Svarsfrekvens Frågorna i enkäten Översikt av resultaten Resultat -- Capital of Scandinavia

Läs mer

Stockholms stad Medborgarundersökning Östermalm stadsdel Capital of Scandinavia

Stockholms stad Medborgarundersökning Östermalm stadsdel Capital of Scandinavia Stockholms stad Medborgarundersökning Capital of Scandinavia Disposition Teknisk beskrivning Svarsfrekvens Frågorna i enkäten Översikt av resultaten Resultat Capital of Scandinavia Teknisk beskrivning

Läs mer

Hägersten-Liljeholmen

Hägersten-Liljeholmen Stockholms stad Medborgarundersökning Capital of Scandinavia Disposition Teknisk beskrivning Svarsfrekvens Frågorna i enkäten Översikt av resultaten Resultat Capital of Scandinavia Teknisk beskrivning

Läs mer

Demokratiundersökning 2018 Hässelby-Vällingby

Demokratiundersökning 2018 Hässelby-Vällingby Demokratiundersökning 1 Hässelby-Vällingby Teknisk beskrivning Undersökningen riktade sig till ett slumpmässigt urval om av stadens invånare i åldersgruppen 1- år. Undersökningen gjordes med hjälp av postala

Läs mer

Stockholms stad Medborgarundersökning Skarpnäck stadsdel Capital of Scandinavia

Stockholms stad Medborgarundersökning Skarpnäck stadsdel Capital of Scandinavia Stockholms stad Medborgarundersökning Skarpnäck stadsdel Capital of Scandinavia Disposition Teknisk beskrivning Svarsfrekvens Frågorna i enkäten Översikt av resultaten Resultat Capital of Scandinavia Teknisk

Läs mer

Kontroll av stadens återvinningsstationer 2011

Kontroll av stadens återvinningsstationer 2011 MILJÖFÖRVALTNINGEN HÄLSOSKYDD BILAGA TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2011-12-02 Kontroll av stadens återvinningsstationer 2011 Box 8136. Tekniska nämndhuset Telefon 08-508 28 800. Fax 08-508 28 808 www.stockholm.se

Läs mer

Medborgarundersökning 2018 Norrmalm

Medborgarundersökning 2018 Norrmalm Medborgarundersökning Norrmalm Teknisk beskrivning Undersökningen riktade sig till ett slumpmässigt urval om av stadens invånare i åldersgruppen - år. Undersökningen gjordes med hjälp av postala utskick

Läs mer

Stockholms stad Medborgarundersökning Skärholmen Capital of Scandinavia

Stockholms stad Medborgarundersökning Skärholmen Capital of Scandinavia Stockholms stad Medborgarundersökning Skärholmen -11-9 Capital of Scandinavia Disposition Teknisk beskrivning Svarsfrekvens Frågorna i enkäten Översikt av resultaten Resultat -11-9 Capital of Scandinavia

Läs mer

Stockholms stad Medborgarundersökning Kungsholmen Capital of Scandinavia

Stockholms stad Medborgarundersökning Kungsholmen Capital of Scandinavia Stockholms stad Medborgarundersökning Kungsholmen --9 Capital of Scandinavia Disposition Teknisk beskrivning Svarsfrekvens Frågorna i enkäten Översikt av resultaten Resultat --9 Capital of Scandinavia

Läs mer

Demokratiundersökning 2018 Staden totalt

Demokratiundersökning 2018 Staden totalt Demokratiundersökning Staden totalt Sammanfattning Undersökningen visar att en majoritet av invånarna i Staden inte känner till hur de kan påverka beslut i de olika frågor som tas upp i frågorna i undersökningen.

Läs mer

Stadsledningskontoret Brukarundersökning inom socialpsykiatrin 2013

Stadsledningskontoret Brukarundersökning inom socialpsykiatrin 2013 Stadsledningskontoret Brukarundersökning inom socialpsykiatrin 21 Sysselsättning Rinkeby-Kista Presentation Om undersökningen Svarsfrekvens Resultat Resultat per fråga över tid Resultat regiform Resultat

Läs mer

Stockholms stad Demokratiundersökning Staden totalt Capital of Scandinavia

Stockholms stad Demokratiundersökning Staden totalt Capital of Scandinavia Stockholms stad Demokratiundersökning Capital of Scandinavia Disposition Teknisk beskrivning Svarsfrekvens Frågorna i enkäten Sammanfattning Översikt av resultaten Resultat Capital of Scandinavia Teknisk

Läs mer

Jag får det stöd och den hjälp jag behöver i min vardag (fr 1) del. Jag vet vart jag ska vända mig om min närståendes hjälpbehov förändras (fr2) del

Jag får det stöd och den hjälp jag behöver i min vardag (fr 1) del. Jag vet vart jag ska vända mig om min närståendes hjälpbehov förändras (fr2) del Jag får det stöd och den hjälp jag behöver i min vardag (fr 1) 35% 3% 25% 2% 15% 1% 5% % Instämmer helt Instämmer i stort sett Instämmer till viss del Instämmer inte alls Saknar uppfattning Jag vet vart

Läs mer

Stadsledningskontoret Brukarundersökning inom socialpsykiatrin 2013

Stadsledningskontoret Brukarundersökning inom socialpsykiatrin 2013 Stadsledningskontoret Brukarundersökning inom socialpsykiatrin 213 Sysselsättning Socialnämnden Presentation Om undersökningen Svarsfrekvens Resultat Resultat per fråga över tid Resultat regiform Resultat

Läs mer

Medborgarundersökning 2018 Staden totalt

Medborgarundersökning 2018 Staden totalt Medborgarundersökning 1 Staden totalt Sammanfattning På frågorna om den stadsdel invånarna bor i visar undersökningen på en konsekvent positiv utveckling av andel nöjda jämfört med 1. Det är framför allt

Läs mer

2009-09-16 SIDAN 1. Medborgarundersökning 2009 Stadsmiljö

2009-09-16 SIDAN 1. Medborgarundersökning 2009 Stadsmiljö SIDAN 1 Medborgarundersökning Stadsmiljö Om undersökningen Undersökningen riktade sig till ett urval av boende i respektive stadsdel fördelade efter 300 per stadsdel, totalt 4 200 personer Undersökningen

Läs mer

Brukarundersökning inom funktionsnedsättning Stockholm Stad

Brukarundersökning inom funktionsnedsättning Stockholm Stad Brukarundersökning inom funktionsnedsättning 2016 Stockholm Stad Stockholm stad Brukarundersökning inom funktionsnedsättning 2016 Hemtjänsten Enkätfabriken undersökningar 2 Presentation Om undersökningen

Läs mer

Stadsledningskontoret Brukarundersökning inom socialpsykiatrin 2013

Stadsledningskontoret Brukarundersökning inom socialpsykiatrin 2013 Stadsledningskontoret Brukarundersökning inom socialpsykiatrin 21 Sysselsättning Skarpnäck Presentation Om undersökningen Svarsfrekvens Resultat Resultat per fråga över tid Resultat regiform Resultat kön

Läs mer

Bilaga 8. Beslutsdatum, kön samt typ av insats avseende ej verkställda beslut enligt LSS per (kvartal )

Bilaga 8. Beslutsdatum, kön samt typ av insats avseende ej verkställda beslut enligt LSS per (kvartal ) Bilaga 8., kön samt typ av insats avseende ej verkställda beslut enligt LSS per 2009-12-31 (kvartal 4 2009) > 3 mån / Bromma * 2009-12-31 Ledsagarservice Enskede - Årsta - Vantör 2009-09-01 Biträde av

Läs mer

Stockholms stad Medborgarundersökning Skärholmen stadsdel Capital of Scandinavia

Stockholms stad Medborgarundersökning Skärholmen stadsdel Capital of Scandinavia Stockholms stad Medborgarundersökning Capital of Scandinavia Disposition Teknisk beskrivning Svarsfrekvens Frågorna i enkäten Översikt av resultaten Resultat Capital of Scandinavia Teknisk beskrivning

Läs mer

Redovisad statistik Söka skola i Stockholm

Redovisad statistik Söka skola i Stockholm Redovisad statistik All redovisad statistik är framtagen direkt efter systemets (Antagningstjänsten för Stockholms stad) stängning den 15 mars respektive år. Den redovisade statistiken gäller förutom förskoleklass

Läs mer

Stockholms stad Medborgarundersökning Södermalm stadsdel Capital of Scandinavia

Stockholms stad Medborgarundersökning Södermalm stadsdel Capital of Scandinavia Stockholms stad Medborgarundersökning Södermalm stadsdel -- Capital of Scandinavia Disposition Teknisk beskrivning Svarsfrekvens Frågorna i enkäten Översikt av resultaten Resultat -- Capital of Scandinavia

Läs mer

Publika toaletter och andra nyttigheter. Genomförandebeslut. Allmänna toaletter. Svar på skrivelse från Cecilia Brinck m.fl. (M) Förslag till beslut

Publika toaletter och andra nyttigheter. Genomförandebeslut. Allmänna toaletter. Svar på skrivelse från Cecilia Brinck m.fl. (M) Förslag till beslut Tjänsteutlåtande Dnr T2015-00693 T2016-00341 Sida 1 (7) 2016-04-21 Handläggare Michael Åhström 08-508 262 21 Till Trafiknämnden 2016-05-19 Allmänna toaletter. Svar på skrivelse från Cecilia Brinck m.fl.

Läs mer

Sommarjobb Svarstid v Utskickade enkäter Antal svarande Svarsfrekvens 51,4 % Undersökningen genomfördes för andra året i rad

Sommarjobb Svarstid v Utskickade enkäter Antal svarande Svarsfrekvens 51,4 % Undersökningen genomfördes för andra året i rad Sommarjobb 2012 Svarstid v 39-44 Utskickade enkäter 4984 Antal svarande 2562 51,4 % Undersökningen genomfördes för andra året i rad 2011 var det 3185 svarande Ange din ålder A. 15 22 6,5 B. 16 117 34,3

Läs mer

Sommarjobb Svarstid v Utskickade enkäter Antal svarande Svarsfrekvens 51,4 % Undersökningen genomfördes för andra året i rad

Sommarjobb Svarstid v Utskickade enkäter Antal svarande Svarsfrekvens 51,4 % Undersökningen genomfördes för andra året i rad Sommarjobb 2012 Svarstid v 39-44 Utskickade enkäter 4984 Antal svarande 2562 51,4 % Undersökningen genomfördes för andra året i rad 2011 var det 3185 svarande Ange din ålder A. 15 9 4,6 B. 16 53 27,2 C.

Läs mer

Bromma stadsdelsförvaltning

Bromma stadsdelsförvaltning Bromma stadsdelsvaltning Verksamhetens namn (t.ex. boendets namn) Upphandling av hantverkstjänster i samarbete med fyra andra stadsdelsvaltningar och utbildningsvaltningen Bromma, Spånga-Tensta, Hässselby-Vällningby,

Läs mer

NORRA LÄNET NÄRSJUKVÅRDSOMRÅDE NORD

NORRA LÄNET NÄRSJUKVÅRDSOMRÅDE NORD NORRA LÄNET NÄRSJUKVÅRDSOMRÅDE NORD 1. Kommuner SIGTUNA UPPLANDS-VÄSBY SOLLENTUNA År 2002 35 779 37 454 58 597 Prognos år 2006 37 165 38 677 59 402 Besök öppenvård antal 182 627 246 758 354 845 Slutenvårdstillfällen

Läs mer

Stockholmsenkäten 2014

Stockholmsenkäten 2014 Stockholmsenkäten 14 Temarapport Droger och spel Grundskolan årskurs 9 The Capital of Scandinavia Stockholmsenkätens syften Kartlägga drogvanor, kriminalitet, skolk, mobbning samt risk- och skyddsfaktorer

Läs mer

Brukarundersökning inom socialpsykiatrin Stockholm Stad - HVB-hem

Brukarundersökning inom socialpsykiatrin Stockholm Stad - HVB-hem Brukarundersökning inom socialpsykiatrin 2015 Stockholm Stad - HVB-hem Stockholm stad Brukarundersökning inom socialpsykiatrin 2015 HVB-hem Staden totalt Enkätfabriken undersökningar 2 Presentation Om

Läs mer

Tabell1. Sundbyberg kommun. Botkyrka. kommun. Våldsbrott 2028 Våldsbrott 1811 Våldsbrott 1767 Våldsbrott 1707 Våldsbrott 1586

Tabell1. Sundbyberg kommun. Botkyrka. kommun. Våldsbrott 2028 Våldsbrott 1811 Våldsbrott 1767 Våldsbrott 1707 Våldsbrott 1586 Tabell1 Anmälda brott 2012 Helår /100 000 inv Stockholm Sigtuna Botkyrka Södertälje Sundbyberg Våldsbrott 2028 Våldsbrott 1811 Våldsbrott 1767 Våldsbrott 1707 Våldsbrott 1586 även i 248 även i 199 även

Läs mer

Stockholmsenkäten 2016

Stockholmsenkäten 2016 Stockholmsenkäten 21 Temarapport Droger och spel Grundskolan årskurs 9 The Capital of Scandinavia Stockholmsenkätens syften Kartlägga drogvanor, kriminalitet, skolk, mobbning samt risk- och skyddsfaktorer

Läs mer

Förskoleundersökning 2011

Förskoleundersökning 2011 211--1 SIDAN 1 Förskoleundersökning 211 Föräldrar bedömer förskoleverksamheten i Stockholm Familjedaghem Stockholms stad Om undersökningen Bakgrund och syfte Stockholms stad genomför årligen en kvalitetsmätning

Läs mer

Stockholmsenkäten 2016

Stockholmsenkäten 2016 Stockholmsenkäten 16 Temarapport Droger och spel Gymnasieskolan år 2 The Capital of Scandinavia Stockholmsenkätens syften Kartlägga drogvanor, kriminalitet, skolk, mobbning samt risk- och skyddsfaktorer

Läs mer

Stockholm stad Brukarundersökning inom socialpsykiatrin 2013

Stockholm stad Brukarundersökning inom socialpsykiatrin 2013 Stockholm stad Brukarundersökning inom socialpsykiatrin 1 Boendestöd Östermalm stadsdel Presentation Om undersökningen Frågorna i enkäten Inför läsning av rapporten Svarsfrekvens Resultat boende Stadsdel

Läs mer

Stockholmsenkäten 2014

Stockholmsenkäten 2014 Stockholmsenkäten 14 Temarapport Droger och spel Gymnasieskolan årskurs 2 The Capital of Scandinavia Stockholmsenkätens syften Kartlägga drogvanor, kriminalitet, skolk, mobbning samt risk- och skyddsfaktorer

Läs mer

Vad tycker invånarna om återvinningsstationerna i Borås?

Vad tycker invånarna om återvinningsstationerna i Borås? Vad tycker invånarna om återvinningsstationerna i Borås? Bakgrund Under februari 2016 gjorde en enkätundersökning för att få input kring hur återvinningsstationerna i Borås kan förbättras. Enkäten riktade

Läs mer

Källsortering Alskäret

Källsortering Alskäret Källsortering Alskäret Vem tar egentligen ansvar för vad? April 2015 Ann Martinsson Palmbrink Nacka kommun http://www.nacka.se/web/bo_bygga/avfall/inlamning/sidor/default.aspx Vem ansvarar? Kommunerna

Läs mer

Sammanställning av Medborgardialog om renhållningsordningen

Sammanställning av Medborgardialog om renhållningsordningen 1 (6) Visions- och utvecklingsnämnden för samhällets utveckling Anna Jandersson Utvecklingssekreterare 0302-52 12 20 Sammanställning av Medborgardialog om renhållningsordningen Under Bo- och energimässan

Läs mer

Stockholms nya tunnelbana. Lättläst

Stockholms nya tunnelbana. Lättläst Stockholms nya tunnelbana Lättläst Stockholms nya tunnelbana Elva nya stationer alla alla Duvbo Duvbo rgs centrum rgs centrum Solna strand Solna strand Axelsberg Axelsberg jden jden Husby Husby Kista centrum

Läs mer

Stockholm stad Brukarundersökning inom socialpsykiatrin 2013

Stockholm stad Brukarundersökning inom socialpsykiatrin 2013 Stockholm stad Brukarundersökning inom socialpsykiatrin 21 Boendestöd Älvsjö stadsdel Presentation Om undersökningen Frågorna i enkäten Inför läsning av rapporten Svarsfrekvens Resultat boende Stadsdel

Läs mer

Tänk på att lägga rätt soppåse i rätt kärl! Från 1 juni får alla trollhättebor en ny rutin för sophanteringen

Tänk på att lägga rätt soppåse i rätt kärl! Från 1 juni får alla trollhättebor en ny rutin för sophanteringen Tänk på att lägga rätt soppåse i rätt kärl! Från 1 juni får alla trollhättebor en ny rutin för sophanteringen Fortsätt sortera sopor som tidigare. Lägg bara till en bra rutin Släng soppåsarna i två olika

Läs mer

Genom- SdN Schablon snittlig Myndighets- Moms Peng* fr.o.m. 1 jan avgift utövning komp. fr.o.m. 1 jan

Genom- SdN Schablon snittlig Myndighets- Moms Peng* fr.o.m. 1 jan avgift utövning komp. fr.o.m. 1 jan Bilaga 2:1 Peng till enskilda anordnare av förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg samt schabloner för omsorg om funktionshindrade och ersättningsnivåer för hemtjänst i ordinärt boende, avlösning och ledsagning

Läs mer

Vem hämtar avfallet hemma hos er? 1. Kommunchefen X. Personal i mataffären 2. Sopåkarna. Var slänger man sin radiostyrda bil?

Vem hämtar avfallet hemma hos er? 1. Kommunchefen X. Personal i mataffären 2. Sopåkarna. Var slänger man sin radiostyrda bil? Vad gör man pappersförpackningar av? 1. Olja X. Glas 2. Träd Vem hämtar avfallet hemma hos er? 1. Kommunchefen X. Personal i mataffären 2. Sopåkarna Vilket är ett matavfall: 1. Löv X. Äppelskrutt 2. Slajm

Läs mer

Stockholm stad Brukarundersökning inom socialpsykiatrin 2013

Stockholm stad Brukarundersökning inom socialpsykiatrin 2013 Stockholm stad Brukarundersökning inom socialpsykiatrin Boendestöd Hägersten-Liljeholmen stadsdel Presentation Om undersökningen Frågorna i enkäten Inför läsning av rapporten Svarsfrekvens Resultat boende

Läs mer

Stockholm stad Brukarundersökning inom socialpsykiatrin 2013

Stockholm stad Brukarundersökning inom socialpsykiatrin 2013 Stockholm stad Brukarundersökning inom socialpsykiatrin 21 Boendestöd Spånga-Tensta stadsdel Presentation Om undersökningen Frågorna i enkäten Inför läsning av rapporten Svarsfrekvens Resultat boende Stadsdel

Läs mer

Förskolan. Stockholms stad Staden totalt svar, 67% Genomförd av Origo Group på uppdrag av Stockholms stad

Förskolan. Stockholms stad Staden totalt svar, 67% Genomförd av Origo Group på uppdrag av Stockholms stad Förskolan Stockholms stad Staden totalt 34602 svar, 67% Genomförd av Origo Group på uppdrag av Stockholms stad Innehåll - Om undersökningen - Svarsfrekvens över tid - Sammanfattning - Resultat - Index

Läs mer

Statistikbilaga Stockholms stadsbiblioteks verksamhetsberättelse 2011

Statistikbilaga Stockholms stadsbiblioteks verksamhetsberättelse 2011 Statistikbilaga Stockholms stadsbiblioteks verksamhetsberättelse 211 Öppethållande Antal öppethållandetimmar 29 21 211 Stadsbiblioteken 63 399 64998 6516 Kulturhusets bibliotek 3 843 4 232 6251 Totalt

Läs mer

TRYGG I STOCKHOLM? Brottsförebyggande arbete i Stockholms stad Trygghetsmätning 2011

TRYGG I STOCKHOLM? Brottsförebyggande arbete i Stockholms stad Trygghetsmätning 2011 TRYGG I STOCKHOLM? Brottsförebyggande arbete i Stockholms stad Trygghetsmätning 2011 Stockholm Sveriges huvudstad 847 073 invånare Staden har c:a 42 000 anställda 14 stadsdelsnämder 16 facknämnder 16 bolagstyrelser

Läs mer

Enkätundersökning 2012 Föräldrar bedömer familjedaghem/pedagogisk omsorg i Stockholm. Huvudrapport Hela staden

Enkätundersökning 2012 Föräldrar bedömer familjedaghem/pedagogisk omsorg i Stockholm. Huvudrapport Hela staden Föräldrar bedömer familjedaghem/pedagogisk omsorg i Stockholm Huvudrapport Hela staden OM UNDERSÖKNINGEN Bakgrund och syfte Stockholms stad genomför årligen en kvalitetsmätning i stadens familjedaghem/pedagogiska

Läs mer

Var bor simhallarnas besökare?

Var bor simhallarnas besökare? Var bor simhallarnas besökare? Av -12-10 FoU och Driftavdelningen IDROTTSFÖRVALTNINGEN UNDERSÖKNINGEN Idrottsförvaltningens forskningsenhet har, med hjälp av studenter vid Stockholms universitet och Södertörns

Läs mer

Fördelning av stimulansbidrag till äldreomsorgen

Fördelning av stimulansbidrag till äldreomsorgen Äldreförvaltningen Planeringsavdelningen Sida 1 (5) 2019-05-27 Handläggare Anders Håkansson Telefon: 08-508 36 208 Till Äldrenämnden den 18 juni 2019 Fördelning av stimulansbidrag till äldreomsorgen Förvaltningens

Läs mer

Ekologisk kompensation Gröna investeringar. 18 okt 2011 Elisabet Elfström Stockholm Stad Exploateringskontoret

Ekologisk kompensation Gröna investeringar. 18 okt 2011 Elisabet Elfström Stockholm Stad Exploateringskontoret Ekologisk kompensation Gröna investeringar 18 okt 2011 Elisabet Elfström Stockholm Stad Exploateringskontoret År 2025 1000 000 stockholmare =50 nya/dag Budget 2012 och inriktning 2013 och 2014 2011-10-12

Läs mer

Levande Stockholm Genomförandebeslut.

Levande Stockholm Genomförandebeslut. Sida 1 (6) 2017-11-24 Handläggare Richard Hultman Tel: 08 508 262 31 Hans-Olov Blom Tel. 08 508 287 33 Till Trafiknämnden 2017-12-14 Förslag till beslut 1. Trafiknämnden ger kontoret i uppdrag att genomföra

Läs mer

Stockholm stad Brukarundersökning inom socialpsykiatrin 2013

Stockholm stad Brukarundersökning inom socialpsykiatrin 2013 Stockholm stad Brukarundersökning inom socialpsykiatrin 213 Boende Rinkeby-Kista stadsdel Presentation Om undersökningen Frågorna i enkäten Inför läsning av rapporten Svarsfrekvens Resultat boende Stadsdel

Läs mer

Förteckning över deltagande bolag och förvaltningar

Förteckning över deltagande bolag och förvaltningar SID 1 (8) Bilaga 9 Förteckning över deltagande bolag och förvaltningar Förfrågningsunderlag Systemdrift och Systemförvaltning Centrala verksamhetssystem Service Desk 105 35 STOCKHOLM. Telefon 08-508 29

Läs mer

Information om Kulan och Kulanpremien 2016

Information om Kulan och Kulanpremien 2016 Kulturförvaltningen Kulturstrategiska staben Sida 1 (5) 2017-02-22 Handläggare Eva Stenstam Telefon: 08-508 31 989 Till Kulturnämnden 2017-03-07 Information om Kulan och Kulanpremien 2016 Bakgrund Kulan

Läs mer

Hyror i Stockholm stad 2014 Delrapport 1

Hyror i Stockholm stad 2014 Delrapport 1 2014-12-11 Hyror i Stockholm stad 2014 Delrapport 1 STATISTIKGRUPPENS DELRAPPORT BASERAD PÅ HYRESGÄST- FÖRENINGENS HYRESDATABAS INLEDNING... 3 INNERSTAD, INRE YTTERSTAD, YTTRE YTTERSTAD... 4 STADSDELAR...

Läs mer

Rörlighet biståndshandläggare och socialsekreterare

Rörlighet biståndshandläggare och socialsekreterare Personalstrategiska avdelningen Utveckling och analys Sida 1 (26) 219-2-14 Inledning I denna rapport redovisas statistik över avgångar bland tillsvidareanställda biståndshandläggare och socialsekreterare.

Läs mer

SOPSORTERINGS SKOLAN

SOPSORTERINGS SKOLAN SOPSORTERINGS SKOLAN Spara gärna denna sorteringsguide för ökad trevnad i våra miljöhus. REGLER OM SOPSORTERING Kostnadseffektivt Sopsortering är inte bara bra för miljön utan också för plånboken. Genom

Läs mer

Stockholmsenkäten 2016

Stockholmsenkäten 2016 Stockholmsenkäten 16 Temarapport Brott och utsatthet för brott Grundskolan årskurs 9 The Capital of Scandinavia Stockholmsenkätens syften Kartlägga drogvanor, kriminalitet, skolk, mobbning samt risk- och

Läs mer

Redovisning av brukarundersökning inom äldreomsorgen 2016

Redovisning av brukarundersökning inom äldreomsorgen 2016 Dnr 41-766/16 November 16 Redovisning av brukarundersökning inom äldreomsorgen 16 stockholm.se November 16 Utgivare: Äldreförvaltningen Kontaktperson: Elisabeth Landström Dnr 41-766/16 Innehåll Innehåll

Läs mer

TRYGG I STOCKHOLM? 2011 En stadsövergripande trygghetsmätning

TRYGG I STOCKHOLM? 2011 En stadsövergripande trygghetsmätning SIDAN 1 TRYGG I STOCKHOLM? 211 En stadsövergripande trygghetsmätning Stockholms stad Brottsförebyggande och trygghetsskapande frågor Projektledare: Niklas Roth Tel: 8-58 4324 E-mejl: niklas.roth@stockholm.se

Läs mer

Dagverksamhet: Ersta dagverksamhet i Enskededalen. Uppföljande stadsdelsförvaltning: Skarpnäck. Verksamhetschef/enhetschef: Adress: Telefon:

Dagverksamhet: Ersta dagverksamhet i Enskededalen. Uppföljande stadsdelsförvaltning: Skarpnäck. Verksamhetschef/enhetschef: Adress: Telefon: Dagverksamhet: Ersta dagverksamhet i Enskededalen Uppföljande stadsdelsförvaltning: Skarpnäck Verksamhetschef/enhetschef: Linda Linnerheim Adress: Gamla Tyresövägen 349 121 34 Enskededalen Telefon: 0701610573

Läs mer

Anmälan av förskoleundersökning 2014

Anmälan av förskoleundersökning 2014 Södermalms stadsdelsförvaltning Förskoleavdelningen Anmälan Sida 1 (5) 2014-05-28 Handläggare Ingegerd Delin Telefon: 08/508 12 278 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2014-06-12 Anmälan av förskoleundersökning

Läs mer

Stockholms översiktsplan En kort presentation inför samråd

Stockholms översiktsplan En kort presentation inför samråd Stockholms översiktsplan En kort presentation inför samråd Staden har en plan nu ska den uppdateras! Stockholm växer snabbt. De senaste tio åren har befolkningstillväxten varit i snitt 15 000 per år, och

Läs mer

Stockholm stad Familjedaghem Staden totalt

Stockholm stad Familjedaghem Staden totalt Stockholm stad Familjedaghem Staden totalt Presentation Om undersökningen Frågorna i enkäten Inför läsning av rapporten Svarsfrekvens Sammanfattning av resultaten Resultat Övergripande resultat Staden

Läs mer

LANDET, STADEN OCH URBANISERINGEN

LANDET, STADEN OCH URBANISERINGEN LANDET, STADEN OCH URBANISERINGEN Stefan Svanström Avdelningen för regioner och miljö facebook.com/statisticssweden @SCB_nyheter Var bor vi Nord-sydligt 80 60 40 20 40 60 20 80 Källa: Bearbetningar SCB

Läs mer

Motion M om en stadsdelsnämndsreform

Motion M om en stadsdelsnämndsreform Stadsdelsdirektörens stab Sida 1 (5) 2017-08-31 Handläggare: Pia Sundqvist 08 508 18 161 Till Farsta stadsdelsnämnd 2017-09-21 Motion M om en stadsdelsnämndsreform Svar på remiss från kommunstyrelsen Förslag

Läs mer

Enkätundersökning ekonomiskt bistånd

Enkätundersökning ekonomiskt bistånd Enkätundersökning ekonomiskt bistånd s resultat stockholm.se Enkätundersökning ekonomiskt bistånd Konsult: Enkätfabriken AB 2 Innehåll Staden 4 6 Metod 7 Målgrupp och bortfall 8 Resultat 8 Resultatens

Läs mer

Klotter, nedskräpning och skadedjur i stadsmiljön

Klotter, nedskräpning och skadedjur i stadsmiljön Skärholmens stadsdelsförvaltning Stadsutveckling och medborgarservice Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-09-15 Handläggare Love Örsan Telefon: 08-50824019 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Klotter, nedskräpning

Läs mer

Återvinningsstationer under gatan och i nybyggda hus - svar på skrivelse från Anders Broberg (kd)

Återvinningsstationer under gatan och i nybyggda hus - svar på skrivelse från Anders Broberg (kd) Stadsmiljö- och planeringsavdelningen N ORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2003-01-07 DNR 368-745/02 Handläggare: Liselotte van den Tempel Tfn: 08-508 09 245 Till Norrmalms stadsdelsnämnd

Läs mer

Lars Cedergrund och Ingegerd Forss Tillgänglighetsprojektet Trafikkontoret Stockholm. Draft Only

Lars Cedergrund och Ingegerd Forss Tillgänglighetsprojektet Trafikkontoret Stockholm. Draft Only Lars Cedergrund och Ingegerd Forss Tillgänglighetsprojektet Trafikkontoret Stockholm Politisk målsättning Stockholm ska bli världens mest tillgängliga huvudstad Alla problem för personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Ta upp kampen för skräpfria återvinningsstationer!

Ta upp kampen för skräpfria återvinningsstationer! Ta upp kampen för skräpfria återvinningsstationer! Rapportera skräp med appen! Ett samarbete mellan Stiftelsen Håll Sverige Rent och Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI) Vad är nedskräpning? De

Läs mer

10 Förlängning av avtal basal hemsjukvård kvällar, nätter och helger HSN

10 Förlängning av avtal basal hemsjukvård kvällar, nätter och helger HSN 10 Förlängning av avtal basal hemsjukvård kvällar, nätter och helger HSN 2016-1788 Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2019-05-06 Allmänmedicin och geriatrik Elisabeth Höglund

Läs mer

Redovisning av brukarundersökning inom äldreomsorgen 2017

Redovisning av brukarundersökning inom äldreomsorgen 2017 Bilaga Dnr 4.1-142/218 Februari 217 Redovisning av brukarundersökning inom äldreomsorgen 217 stockholm.se Redovisning av brukarundersökning inom äldreomsorgen 217 Februari 217 Utgivare: Äldreförvaltningen

Läs mer

Valkretsindelningen i Stockholms stad för perioden

Valkretsindelningen i Stockholms stad för perioden Utlåtande 2009: RI (Dnr 011-1374/2009) Valkretsindelningen i Stockholms stad för perioden 2010-2014 Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande Valkretsindelning för perioden 2010

Läs mer

Stockholmsenkäten 2014

Stockholmsenkäten 2014 Stockholmsenkäten 14 Temarapport Brott och utsatthet för brott Grundskolan årskurs 9 The Capital of Scandinavia Stockholmsenkätens syften Kartlägga drogvanor, kriminalitet, skolk, mobbning samt risk- och

Läs mer

Papper ska bli papper och metall ska förbli metall.

Papper ska bli papper och metall ska förbli metall. ÅTERVINNING SOM FUNKAR Papper ska bli papper och metall ska förbli metall. LEIF PERSSON SNICKARE ÅTERVINNING SOM FUNKAR 1 Det där med återvinning, är det så viktigt egentligen? DET ÄR LÖNSAMT att återvinna.

Läs mer

Stockholmsenkäten 2014

Stockholmsenkäten 2014 Stockholmsenkäten 14 Temarapport Brott och utsatthet för brott Gymnasieskolan årskurs 2 The Capital of Scandinavia Stockholmsenkätens syften Kartlägga drogvanor, kriminalitet, skolk, mobbning samt risk-

Läs mer

K A L L E L S E. Härmed kallas till sammanträde 7/2009 med exploateringsnämnden den 24 augusti 2009, kl i Bråvallasalen, Stadshuset.

K A L L E L S E. Härmed kallas till sammanträde 7/2009 med exploateringsnämnden den 24 augusti 2009, kl i Bråvallasalen, Stadshuset. K A L L E L S E Härmed kallas till sammanträde 7/2009 med exploateringsnämnden den 24 augusti 2009, kl 16.00 i Bråvallasalen, Stadshuset Ordföranden F Ö R E D R A G N I N G S L I S T A 1 Justering 2 Frågor

Läs mer

Bilaga 2 Deltagande förvaltningar, bolag och stiftelser

Bilaga 2 Deltagande förvaltningar, bolag och stiftelser Bilaga 2 Deltagande förvaltningar, bolag och stiftelser stockholm.se Stadsledningskontoret It-avdelningen Ragnar Östbergs Plan 1 Växel 08-508 29 000 www.stockholm.se Innehåll 1 Inledning 3 2 Deltagande

Läs mer

Levande Stockholm - vinter. Svar på uppdrag från kommunfullmäktige

Levande Stockholm - vinter. Svar på uppdrag från kommunfullmäktige Dnr Sida 1 (8) 2018-09-11 Handläggare Sonia Siropian 08-508 26 340 Till Trafiknämnden 2018-10-18 Levande Stockholm - vinter. Svar på uppdrag från kommunfullmäktige Förslag till beslut 1. Trafiknämnden

Läs mer

Hemtjänstenhet: Olivia Hemtjänst AB - Västerort. Uppföljande stadsdelsförvaltning: Hässelby-Vällingby. Verksamhetschef/enhetschef: Adress: Telefon:

Hemtjänstenhet: Olivia Hemtjänst AB - Västerort. Uppföljande stadsdelsförvaltning: Hässelby-Vällingby. Verksamhetschef/enhetschef: Adress: Telefon: Hemtjänstenhet: Olivia Hemtjänst AB - Västerort Uppföljande stadsdelsförvaltning: Hässelby-Vällingby Verksamhetschef/enhetschef: Camilla Johansson Adress: Lyckselevägen 60 162 67 Vällingby Telefon: 08-381570

Läs mer

Förslag till organisatorisk placering av heminstruktörer Yttrande till kommunstyrelsen

Förslag till organisatorisk placering av heminstruktörer Yttrande till kommunstyrelsen SID 1 (5) Handläggare: Andreas Thorstensson Telefon: 08-508 24 552 Till Skärholmens stadsdelsnämnd 2012-06-14 Förslag till organisatorisk placering av heminstruktörer Förvaltningens förslag till beslut

Läs mer

Förslag till organisatorisk placering av Medicinsk ansvarig sjuksköterska (MAS) och Medicinsk ansvarig för rehabilitering (MAR)

Förslag till organisatorisk placering av Medicinsk ansvarig sjuksköterska (MAS) och Medicinsk ansvarig för rehabilitering (MAR) SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNING ÄLDRE OCH FUNKTIONSHINDER TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2012-05-14 Handläggare: Ulla söderlind Telefon: 08 508 03 281 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Förslag

Läs mer

Lättare och lättare att vara miljöklok

Lättare och lättare att vara miljöklok Stockholmshemmethemmet 2 JUNI 2011 Håller ordning Dialog för utveckling Nybyggt i och nära stan Vinn konstböcker Lättare och lättare att vara miljöklok VD HAR ORDET Så är då äntligen sommaren här i full

Läs mer

Hemtjänstenhet: FSB Finsk Hemtjänst AB - Innerstaden. Uppföljande stadsdelsförvaltning: Östermalm. Verksamhetschef/enhetschef: Adress: Telefon:

Hemtjänstenhet: FSB Finsk Hemtjänst AB - Innerstaden. Uppföljande stadsdelsförvaltning: Östermalm. Verksamhetschef/enhetschef: Adress: Telefon: Hemtjänstenhet: FSB Finsk Hemtjänst AB - Innerstaden Uppföljande stadsdelsförvaltning: Östermalm Verksamhetschef/enhetschef: Hannele Fennander Adress: Bysistorget 4 Stockholm Telefon: 0733-15 26 12 Verksamhetens

Läs mer

Enkätundersökning. Ekonomiskt bistånd Stockholms stad. januari Genomförd av Enkätfabriken

Enkätundersökning. Ekonomiskt bistånd Stockholms stad. januari Genomförd av Enkätfabriken Enkätundersökning Ekonomiskt bistånd Stockholms stad januari 2017 Genomförd av Enkätfabriken Innehållsförteckning 1. Bakgrund 3 1.1. Syfte 3 2. Metod 4 2.1. Målgrupp 4 2.2. Urval 4 2.3. Datainsamling 4

Läs mer

Kommunernas arbete med att motverka akut hemlöshet fördelning av statsbidrag

Kommunernas arbete med att motverka akut hemlöshet fördelning av statsbidrag Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Sida 1 (5) 2019-03-21 Handläggare Lisa Wallenberg Telefon: 08-508 25 246 Till Socialnämnden 2019-04-16 Kommunernas arbete med att motverka akut hemlöshet

Läs mer

Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor. Tjänsteutlåtande Dnr /2016 Sida 1 (17)

Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor. Tjänsteutlåtande Dnr /2016 Sida 1 (17) Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Dnr 3.1.2-718/ Sida 1 (17) -12-01 Handläggare Gustav Tegman Telefon: 08-508 25 906 Till Socialnämnden 2017-01-31 Rapportering

Läs mer

Ersta dagverksamhet i Enskededalen 2017

Ersta dagverksamhet i Enskededalen 2017 Page 1 of 9 Ersta dagverksamhet i Enskededalen 2017 Dagverksamhet: Ersta dagverksamhet i Enskededalen Uppföljande stadsdelsförvaltning: Skarpnäck Verksamhetschef/enhetschef: Linda Linnerheim Adress: Gamla

Läs mer

Avfall. Anna Brunned

Avfall.  Anna Brunned Avfall www.storuman.se Anna Brunned 076-127 67 74 Minimera Minsta mängden varor och produkter Fundera på varför du köper in är det ett måste? Ingår flaskor och förpackningarna i ett retursystem Finns ersättningsvara

Läs mer

TILL DIG SOM FÅR DEL I GEMENSAMT KÄRL/KÄRLSKÅP

TILL DIG SOM FÅR DEL I GEMENSAMT KÄRL/KÄRLSKÅP TILL DIG SOM FÅR DEL I GEMENSAMT KÄRL/KÄRLSKÅP Dags att välja sopabonnemang Du har tidigare fått information om att villa- och fritidshushållen i Lysekil kommer att få ett nytt insamlingssystem för hushållssopor

Läs mer

Välkommen till Skärholmen! Karin Ahlzén, arkitekt SAR/MSA projektchef Fokus Skärholmen

Välkommen till Skärholmen! Karin Ahlzén, arkitekt SAR/MSA projektchef Fokus Skärholmen Välkommen till Skärholmen! Karin Ahlzén, arkitekt SAR/MSA projektchef Fokus Skärholmen Välkommen till Skärholmen! Stockholms stadsdelsnämdsområden 1. Bromma 2. Enskede-Årsta-Vantör 3. Farsta 4. Hägersten-Liljeholmen

Läs mer

Du som hanterar livsmedel - så gör du med ditt avfall

Du som hanterar livsmedel - så gör du med ditt avfall Du som hanterar livsmedel - så gör du med ditt avfall 2018-12-04 Så gör du med ditt avfall - ditt ansvar När du hanterar livsmedel uppstår sopor, det vill säga, avfall. För att påverkan på miljön ska bli

Läs mer

Branschråd Förskola Dagordning Godkännande av dagordning Minnesanteckningar - Köhantering och avgiftshantering

Branschråd Förskola Dagordning Godkännande av dagordning Minnesanteckningar - Köhantering och avgiftshantering Branschråd Förskola 190524 Dagordning Godkännande av dagordning Minnesanteckningar - Köhantering och avgiftshantering Information - Förskolesummit 2019 Arbete mot hedersrelaterat våld Förskolerapport 2018

Läs mer