Källsortering på allmän plats, utvärdering

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Källsortering på allmän plats, utvärdering"

Transkript

1 Sida 1 (10) Handläggare Susanne Pettersson Källsortering på allmän plats, utvärdering Bakgrund Under åren genomfördes ett projekt där 18 stycken källsorteringsmoduler (stationer om 2 x 3 sopkärl) placerades ut i några av stadens parker, på badplatser och torg. Projektet kommer fortsätta även under Syftet med projektet är att erbjuda källsortering på allmän plats och att få mer kunskap om vad som kan hjälpa till att få medborgare att sortera sitt skräp rätt. Det ska vara lätt att göra rätt och målsättningen är att fler människor ska källsortera sitt skräp i stadsmiljön. Källsorteringsmodulerna placerades under 2016 ut på följande platser: Kungsholms strandstig Medborgarplatsen Kungsträdgården Hornsbergsstrand Nytorget Raoul Wallenbergs Torg

2 Sida 2 (10) Hässelby torg Tessinparken Norrmalmstorg Humlegården Maltesholmsbadet Ängbybadet Husby gård Rålambshovsparken Sätrastrandsbadet Eggeby Gård Hökarängsbadet Under försöket har två mätningar, så kallade plockanalyser, av det sorterade skräpet gjorts för att se vilken typ av system som får bäst resultat i mängd källsorterat skräp samt rätt typ av skräp (fraktion) i rätt behållare. Plockanalyserna gjordes i juni 2016 och i augusti De moduler som kontoret gjorde en plockanalys på var placerade i Rålambshovsparken, Sätra Strandsbadet och Eggeby Gård. Medborgarplatsens källsorteringsmodul togs med i mätningen i augusti då modulen som stod vid Sätra Strandsbadet under sommaren brunnit ner. Svensk rekommendation för källsortering Källsortering av avfall sker i den privata bostaden, i flerfamiljshus, i FTI:s (Förpacknings- och tidningsinsamlingen) behållare, på återvinningscentralen, på arbetsplatsen, på flygplatsen och i stadsmiljön. Målet är att källsortera i så hög grad som möjligt och att fraktionerna ska bli så rena som möjligt. För detta krävs god kommunikation så att rätt sak hamnar i rätt fraktion. Hittills har det inte funnits något enhetligt system i landet för hur de olika fraktionerna ska beskrivas och kommuniceras. Här avses symboler, färger bilder och text. Ett exempel är färgkodningen för fraktionerna, den kan vara olika inom samma kommun, beroende på vilken plats källsorteringen sker men även skilja sig åt mellan närliggande kommuner.

3 Sida 3 (10) Fördelarna med ett enhetligt nationellt system är att invånare i Sverige som rör sig över kommungränserna ska känna igen sig oavsett var man befinner sig. För att källsortering på offentlig plats ska fungera ska det var lätt att göra rätt. Representanter från kommunerna Malmö, Göteborg, Stockholm (Trafikkontoret), Helsingborg och Uppsala, samt Håll Sverige Rent, SP (Sveriges Tekniska Forskningsinstitut) VA SYD, Returpack och FTI (Förpacknings och tidningsinsamlingen) har tagit fram ett enhetligt system för utformning av färg och form på inkasthålet på avfallskärl för källsortering i stadsmiljö. Rekommendationen gäller de flesta förekommande sorteringsfraktioner och förslaget har varit ute på remiss hos ett stort antal kommuner samt organisationer inom branschen. Trafikkontoret kommer inför vårens utplacering av källsorteringsmoduler säkerställa att samtliga moduler följer rekommendationen. Erfarenhetsåterföring från tömningsentreprenören Suez, som har tömt källsorteringsmodulerna med glas, papper, plast, brännbart och restavfall, har återkommit till Trafikkontoret med en hel del iakttagelser och dessa beskrivs nedan. Enligt Suez tar det sin tid innan människor förstår vad som ska göras vid källsorteringsmodulerna. Det saknas informationstavla som förtydligar hur modulerna ska användas. Brännbart och restavfall uppfattas som sopbehållare och folk slänger sina soppåsar osorterat där. Exempel Tessinparken, där de boende har tagit detta till sin återvinningsstation och kommer hemifrån med återvinningsmaterial. De boende berömmer stationen och hoppas på flera liknande i omgivningen. Sortering fungerar utmärkt men kapaciteten räcker inte till.

4 Sida 4 (10) I stora drag så fungerar sorteringen på alla stationer i innerstad utmärkt utifrån Suez uppfattning. På badstränderna fungerar sorteringen sådär. Där uppfattas källsorteringsmodulerna som närmaste sopkärl och det lämnas mycket osorterade soppåsar där. Informationsskylten är ett måste på badstränderna. Big Bellys moduler saknar hjul och blir alldeles för tunga att hantera för hand speciellt glasbehållare, tidningar, och restavfall. Enligt underlag från Suez för tömning av källsorteringsmoduler under perioden till , konstateras att det fungerar lite olika bra på olika platser med sorteringen och med själva tömningen. Modulerna är fina, men inte helt bra att tömma för personalen ur arbetsmiljösynpunkt. De saknar hjul och kan inte tömmas med automatik på fordon utan måste lyftas och tömmas ur manuellt. Som kan ses i statistiken nedan så har också en del av avfallet fått tömmas som brännbart avfall då det inte varit tillräckligt bra sorterat. Låsen har blivit saboterade på en del av modulerna så entreprenören har haft problem att komma in bland annat i modulen i Tessinparken. Trafikkontorets erfarenheter En generell reflektion är att källsorteringsmodulerna har uppskattats av medborgarna och använts flitigt. Det har inte fungerat att ha modulerna där det finns torghandel, med undantag för Norrmalmstorg. Torghandlarna har i flera fall använt källsorteringsmodulerna för verksamhetens skräp. Detta gäller även för källsorteringsmoduler som stått intill olika typer av försäljningsvagnar, de har fyllt med annat skräp än som var tänkt och sorteringen har av den anledningen inte blivit bra.

5 Sida 5 (10) Några saker som kan förbättras har kontoret noterat under projektet. Fraktionen tidningar som användes i Rålambshovsparken bör ändras till papper, då det är fler pappersförpackningar än tidningar som slängs i parkerna. Retur eller pant borde skrivas i pilarna, det har uppfattats som otydligt med endast pantsymbolen. Kärl har varit uppbrutna vid kontroll, Trafikkontoret bedömer att det främst är pantletare som brutit upp dessa efter kontorets tidigare erfarenheter från andra typer av skräpkorgar. Separat pantmöbel håller på att tas fram för att testas under året.

6 Sida 6 (10) Tvätt av modulerna Trafikkontoret anlitade en entreprenör som åkte runt till samtliga källsorteringsmoduler varannan vecka under sommarsäsongen för att riva affischer och se till att modulerna var rena. Detta bedömer kontoret behövas för att få människor att vilja använda modulerna och för att minska risken för skadedjur i anslutning till dem. Evenemang Trafikkontoret har vid tre tillfällen under sommaren 2016 bidragit med källsorteringsmoduler under evenemang. Vid samtliga evenemang lånade Trafikkontoret ut kärlen och stod för kostnaden av frakten, både till och från evenemangsplatserna. Gotland Runt: Två tripplar av typen Big Belly ställdes ut under evenemanget. Tömningen av modulen skulle skötas av evenemangsanordnaren, men det fungerade inte alls. Trafikkontorets beställare var tvungna att tömma modulen när dessa hämtades från evenemanget. Materialet var inte över huvudtaget sorterat i modulerna vilket kunde konstateras vid tömning. En trippel var dessutom skadad i ena övre hörnet. Pride: 4 stycken källsorteringsmoduler av typen Stella gata ställdes ut under evenemanget. Modulerna användes av åskådare att stå på, upp till 3 personer stod på en modul på Norr Mälarstrand. Tömningen sköttes av Trafikkontorets ordinarie driftentreprenör och det fungerade väl. Popaganda: Fyra tripplar av typen Big Belly ställdes ut i och strax utanför evenemangsområdet. Tömning av kärlen gjordes av evenemangsanordnaren och fungerade nästan, ett kärl var inte tömt vid hämtning, en miss av arrangören som bad om ursäkt. Trafikkontoret har ingen återkoppling kring hur skräpet sorterades under detta evenemang.

7 Sida 7 (10) Mätningar 2 st. mätningar av skräp, plockanalyser, har genomförts, en i mitten av juni och en i mitten av augusti En återkoppling från SP som gjorde plockanalysen belyste att det var korta mätperioder och att det var mindre mängder skräp som samlades in vilket gör materialet svårtolkat. Det kan också vara så att entreprenören i några få fall markerat skräppåsarna fel, exempelvis ofärgat glas från Järvafältet vilket vid analysen inte innehöll något glas alls, utan endast blandat skräp. En övergripande slutsats som har kunnat dras från plockanalysen är att matrester oftast hamnar i övrigt avfallfraktionen, men även i papper/plastfraktionen. Modulen på Medborgarplatsen visar en mindre noggrannhet i sorteringen, företagsförpackningar förekommer ofta i denna modul. Det såg vid plockanalysen ut som om avfallet kom från snabbmatverksamheter, men även riktade reklamblad (ej reklam till hushållen) lades i stor utsträckning i källsorteringsmodulen. Det ser också ut här som om den närmsta fraktionen används, det var alltså en ojämn fördelning av skräp i modulen. Mätningarna visar att det generellt sett är pick-nickskräp och inte hushållssopor i behållarna. Det är större mängder av pizzakartonger och kycklingspett som slängs i källsorteringsmodulerna. Dressing, sallad, pizzakanter, dryckesslattar är ofta förekommande och följer ofta med papper/plastfraktionerna.

8 Sida 8 (10) Det är många alkoholhaltiga dryckesförpackningar som sorteras, vin och ölflaskor. Det finns också många pantflaskor och burkar med bland skräpet. Sammanlagt har det samlats in 6-7 säckar enbart med pant ur det material som mätts. I övrigt avfall förekommer det barnblöjor och fimpar, farligt avfall endast i ett enstaka fall. Fimpar slängs ofta i andra förpackningar innan det slängs, så som till exempel i flaskor, burkar eller muggar. Det skräp som ligger i övrigt fraktionen är ofta i samlat i (pappers)påsar som kommer från matstället man inhandlat maten från. Det skräp som ligger i pappers/plast fraktionerna ligger oftast styckevis (som löst skräp). Över lag verkar det som om man åter-emballerar maten i den förpackning man köpte den i. De olika fraktionerna Om man tittar på glasfraktionen så är den mest välsorterad. Pappersfraktionen när man jämför den över tid sker det en markant förbättring över perioden och man landar på 95, 96, 97% renhetsgrad. Plastfraktionen är inte så lättolkad, den spretar. En renhetsgrad på 18 88%. En sänkning av renhetsgraden över perioden har skett. Det är mycket mat i fraktionen. Det verkar som om man lägger blandat i plastfraktionen näst efter i övrigt-fraktionen. Metallfraktionen finns inte i de moduler som Trafikkontoret ställt ut, den metall som vid plockanalysen hittats i modulerna är mest aluminiumförpackningar så som pantburkar 3% - 5%, kapsyler, ett fåtal konserver och någon enstaka engångsgrill.

9 Sida 9 (10) Framtida mätningar Om plockanalyser ska göras under 2017 bör de ske under 4 veckor i sträck och genom att samla ihop skräpet under tvåveckorsperioder, vid 2 tillfällen så som i år. Eventuellt nya mätningar i Rålambshovsparken och Eggeby Gård samt Nytorget. Undersökning av hur mycket pantfunktionen används ska göras av sommarjobbande skolungdomar. Mätning av skräp runt omkring modulerna ska också göras. Trafikkontorets synpunkter Utifrån de olika återkopplingar som här sammanställts har kontoret hittills dragit ett antal slutsatser. Många medborgare har varit positiva till källsorteringsmöjligheten och modulerna har använts i stor utsträckning. Säsongsanvändning av källsorteringsmodulerna är att föredra, att ta in dem på senhösten och ställa ut dem igen under tidig vår. Användningen av modulerna för pick-nickskräp sker till störst del under sommarhalvåret och risken att de ska användas för hushållsskräp ökar under vinterhalvåret. Vissa platser passar bättre för en större källsorteringsmodul med 6 stycken fraktioner, exempelvis större parker och badplatser. Vissa platser tros fungera bättre för mindre moduler med 3 stycken fraktioner, exempelvis torg och gångbanor. Detta ska testas under Det blir skräpigt runt om kring stationerna och detta måste hanteras. En mätning bör göras för att kunna se vad det är för skräp som ligger runt om kring stationerna och vid vilka tillfällen det är skräpigt. Kontoret behöver ta reda på hur ofta tömning av modulerna behöver göras beroende på vilka platser de står på och hur många fraktioner de innehåller. Källsorteringsmodulerna ska erbjuda källsortering av det skräp man bär med sig i gaturummet, till exempel lunchlådor eller picknickskräp, inte skräp från hemmen. En informationstavla behöver tas fram som kan sitta vid eller på källsorteringsmodulerna som förtydligar detta. Trafikkontoret riskerar annars att ta över FTI:s materialresurser och ansvar för återvinning av förpackningar.

10 Sida 10 (10) Trafikkontorets erfarenheter hittills när det gäller hur väl skräpet sorteras är att det beror mer på vilken plats modulen är placerad på än på utformning och färgsättning av de olika fraktionerna. Framtiden Trafikkontoret planerar att fortsätta projektet med källsortering på allmän plats även under Det finns fortfarande mycket kunskap och erfarenhet att inhämta i projektet. Bland annat vilka fraktioner som är bäst att använda på olika typer av platser för att sorteringsgraden ska bli bra, vad kontoret kan göra för att pantburkar och pantflaskor ska tas tillvara i så stor utsträckning som möjligt och hur hämtningslogistiken kan ske på bästa sätt. Fler mätningar och plockanalyser kommer göras i projektet under Under projektet ställer Trafikkontoret ut källsorteringsmoduler även i parker. Parkerna är i normala fall stadsdelarnas ansvarsområden enligt gränssnittslistan, därför görs en avstämning med stadsdelsförvaltningarnas parkingenjörer inför utplacering. Trafikkontoret kommer under 2017 att testa flera olika storlekar på källsorteringsmodulerna. Försök med en ny mindre modell, som även ska vara råttsäker, kommer göras på gångbanor där människor beräknas vistas en litet längre stund. Eftersom ett par av källsorteringsmodulerna ställdes ut innan den svenska rekommendationen för källsortering på allmän plats var klar ska kontoret se över enhetligheten i uttryck, färger och inkasthål på de moduler som redan är inköpta, hyrda och som ska ställas ut till våren Sammanfattningsvis kan sägas att försöket med källsortering på allmän plats har varit lyckat, det har uppskattats av medborgare och källsorteringsmodulerna har verkligen använts. De fraktioner som har fungerat bäst ur återvinningssynpunkt har varit glas och papper. Kommunikationen kring källsorteringen på allmän plats kan förbättras och utvecklas, detta kommer kontoret att arbeta med under Trafikkontorets erfarenhet är att många medborgare förväntar sig att kunna källsortera sitt skräp, inte bara i hemmet utan även på allmän plats.

Källsortering på allmän plats, utvärdering

Källsortering på allmän plats, utvärdering Sida 1 (11) 2017-12-20 Handläggare Susanne Pettersson 08-508 262 68 Källsortering på allmän plats, utvärdering Bakgrund Under åren 2015-2016 genomfördes ett projekt där 18 stycken källsorteringsmoduler

Läs mer

Rekommendation för användning av källsortering på offentlig plats.

Rekommendation för användning av källsortering på offentlig plats. Rekommendation för användning av källsortering på offentlig plats. Inledning Källsortering av avfall sker på många platser. Vi källsorterar i den privata bostaden, i flerfamiljshus, i FTI:s (Förpacknings-

Läs mer

Program för avfallshantering i det offentliga rummet

Program för avfallshantering i det offentliga rummet Program för för avfallshantering Sida 1 (15) 2016-11-01 i det offentliga rummet Sida 2 (15) Innehåll i det offentliga rummet... 1 Inledning... 3 Förvaltningarnas och bolagets arbete idag... 3 Daglig skötsel

Läs mer

Tänk på att lägga rätt soppåse i rätt kärl! Från 1 juni får alla trollhättebor en ny rutin för sophanteringen

Tänk på att lägga rätt soppåse i rätt kärl! Från 1 juni får alla trollhättebor en ny rutin för sophanteringen Tänk på att lägga rätt soppåse i rätt kärl! Från 1 juni får alla trollhättebor en ny rutin för sophanteringen Fortsätt sortera sopor som tidigare. Lägg bara till en bra rutin Släng soppåsarna i två olika

Läs mer

TÖMNINGSDAGAR. Tänk på att... HÖGANÄS KOMMUN INFORMERAR OM OMRÅDE FÖRPACKNINGSMATERIAL TIDNINGAR

TÖMNINGSDAGAR. Tänk på att... HÖGANÄS KOMMUN INFORMERAR OM OMRÅDE FÖRPACKNINGSMATERIAL TIDNINGAR 9 JANUARI PAPPERSFÖRPACKNINGAR & OFÄRGAT GLAS 25 JANUARI METALL & PLAST 9 FEBRUARI & FÄRGAT GLAS 3 MARS PAPPERSFÖRPACKNINGAR & OFÄRGAT GLAS 21 MARS METALL & PLAST 5 APRIL & FÄRGAT GLAS 28 APRIL PAPPERSFÖRPACKNINGAR

Läs mer

Vad tycker invånarna om återvinningsstationerna i Borås?

Vad tycker invånarna om återvinningsstationerna i Borås? Vad tycker invånarna om återvinningsstationerna i Borås? Bakgrund Under februari 2016 gjorde en enkätundersökning för att få input kring hur återvinningsstationerna i Borås kan förbättras. Enkäten riktade

Läs mer

Källsortering Alskäret

Källsortering Alskäret Källsortering Alskäret Vem tar egentligen ansvar för vad? April 2015 Ann Martinsson Palmbrink Nacka kommun http://www.nacka.se/web/bo_bygga/avfall/inlamning/sidor/default.aspx Vem ansvarar? Kommunerna

Läs mer

Vad innehåller tyresöbornas avfall? sammanfattning av en plockanalys av hushållsavfall, 2008

Vad innehåller tyresöbornas avfall? sammanfattning av en plockanalys av hushållsavfall, 2008 Vad innehåller tyresöbornas avfall? sammanfattning av en plockanalys av hushållsavfall, 2008 Plockanalys av hushållsavfall i Tyresö kommun Hur vi använder oss av naturens resurser nu och i framtiden är

Läs mer

Jakten på det farliga avfallet fortsätter!

Jakten på det farliga avfallet fortsätter! Informatör Kiruna den 14 februari 2011 Stina Johansson Tfn. 0980-707 22 E-post: stina.johansson@tekniskaverkenikiruna.se Jakten på det farliga avfallet fortsätter! Tävlingen fortsätter och ger er båda

Läs mer

Nu testar vi fastighetsnära insamling av tidningar och förpackningar

Nu testar vi fastighetsnära insamling av tidningar och förpackningar i n d r a ng ti plast metall pappersförpackningar Nu testar vi fastighetsnära insamling av tidningar och förpackningar Det ska vara lätt att göra rätt! I Sverige är vi ganska bra på återvinning av förpackningar

Läs mer

Remissbehandling Motionen remitterades till Tekniska nämnden och Telge Återvinning for yttrande.

Remissbehandling Motionen remitterades till Tekniska nämnden och Telge Återvinning for yttrande. ~Q s SVAR PÅ MOTION FRÅN TAGE GRIPENSTAM (C), KERSTIN LUNDGREN (Cr O 8 o L] OCH LEIF HOLMBERG (C) MED RUBRIKEN "MOBIL MILJÖSTATION OCH FLER ÅTERVINNINGSSTATIONER" Till Kommunfullmäktige Tage Gripenstam

Läs mer

Maten i retur bra för vår natur! Insamling av matavfall för verksamheter

Maten i retur bra för vår natur! Insamling av matavfall för verksamheter Maten i retur bra för vår natur! Insamling av matavfall för verksamheter Lämna ditt matavfall till oss Sverige har som mål att samla in 35 procent av matavfallet och behandla det biologiskt. Nacka kommun

Läs mer

Ditt skräp en tillgång

Ditt skräp en tillgång Ditt skräp en tillgång Sorteringsguide Vi vill göra det lätt för dig att sortera ditt avfall. Därför får du här en guide för hur du sorterar ut ditt avfall. Du lägger matavfallet i det bruna kärlet och

Läs mer

Sopsortera. - ett enkelt problem? Vilhelmina Kommun

Sopsortera. - ett enkelt problem? Vilhelmina Kommun Sopsortera - ett enkelt problem? Vilhelmina Kommun Varför sopsortera? Det är inte svårt att sopsortera, men det kan vara svårt att börja. Dina sopor innehåller både farliga och värdefulla ämnen. Därför

Läs mer

Papper ska bli papper och metall ska förbli metall.

Papper ska bli papper och metall ska förbli metall. ÅTERVINNING SOM FUNKAR Papper ska bli papper och metall ska förbli metall. LEIF PERSSON SNICKARE ÅTERVINNING SOM FUNKAR 1 Det där med återvinning, är det så viktigt egentligen? DET ÄR LÖNSAMT att återvinna.

Läs mer

För boende i en- och tvåfamiljsfastigheter. Hantering av sopkärl. stockholm.se/avfall

För boende i en- och tvåfamiljsfastigheter. Hantering av sopkärl. stockholm.se/avfall För boende i en- och tvåfamiljsfastigheter Hantering av sopkärl stockholm.se/avfall Kärltyper För boende i Stockholms stad finns det fyra kärlvarianter: 140-liters kärl 140-liters matavfallskärl 190-liters

Läs mer

Plockanalys 2012. Renhållningsordning Bilaga 3. Resultat och diskussion av plockanalyser som genomfördes hösten 2012 som underlag till avfallsplan

Plockanalys 2012. Renhållningsordning Bilaga 3. Resultat och diskussion av plockanalyser som genomfördes hösten 2012 som underlag till avfallsplan Renhållningsordning Bilaga 3 Plockanalys 2012 Resultat och diskussion av plockanalyser som genomfördes hösten 2012 som underlag till avfallsplan Emma Krantz, Hässleholm Miljö AB November 2012 Plockanalys

Läs mer

TILL DIG SOM FÅR DEL I GEMENSAMT KÄRL/KÄRLSKÅP

TILL DIG SOM FÅR DEL I GEMENSAMT KÄRL/KÄRLSKÅP TILL DIG SOM FÅR DEL I GEMENSAMT KÄRL/KÄRLSKÅP Dags att välja sopabonnemang Du har tidigare fått information om att villa- och fritidshushållen i Lysekil kommer att få ett nytt insamlingssystem för hushållssopor

Läs mer

Du som hanterar livsmedel - så gör du med ditt avfall

Du som hanterar livsmedel - så gör du med ditt avfall Du som hanterar livsmedel - så gör du med ditt avfall 2018-12-04 Så gör du med ditt avfall - ditt ansvar När du hanterar livsmedel uppstår sopor, det vill säga, avfall. För att påverkan på miljön ska bli

Läs mer

Ta upp kampen för skräpfria återvinningsstationer!

Ta upp kampen för skräpfria återvinningsstationer! Ta upp kampen för skräpfria återvinningsstationer! Rapportera skräp med appen! Ett samarbete mellan Stiftelsen Håll Sverige Rent och Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI) Vad är nedskräpning? De

Läs mer

Så här hanterar vi soporna i Brf Jupiter

Så här hanterar vi soporna i Brf Jupiter Så här hanterar vi soporna i Brf Jupiter Sophantering i brf Jupiter Den 1 mars 2018 stängdes sopnedkasten i trapphusen. Soporna från hushållen slängs efter datumet i de sopbehållare som installerats utanför

Läs mer

Du som hanterar livsmedel

Du som hanterar livsmedel Miljö- och hälsoskydd Du som hanterar livsmedel så här gör du med ditt avfall Vid all form av livsmedelshantering uppstår sopor, det vill säga avfall. För att påverkan på miljön ska bli så liten som möjligt

Läs mer

Yttrande Samhällsbyggnad Dnr: SBN 2018/00135

Yttrande Samhällsbyggnad Dnr: SBN 2018/00135 Yttrande Samhällsbyggnad 1(5) 2018-05-07 Dnr: SBN 2018/00135 Handläggare Enhetschef Planering, Paula Nyman Telefon 0522-69 63 75 paula.nyman@uddevalla.se Yttrande gällande remiss från Miljö-och Energidepartementet

Läs mer

Plockanalys en metod för karakterisering av avfall. Sanita Vukicevic NSR AB

Plockanalys en metod för karakterisering av avfall. Sanita Vukicevic NSR AB Plockanalys en metod för karakterisering av avfall Sanita Vukicevic NSR AB NSR Avfallslaboratorium - fr 1997 Plockanalyser - utvärdering av hushållens och industrins källsortering Kvalitetskontroll av

Läs mer

Då införs viktdebiteringen i din stadsdel

Då införs viktdebiteringen i din stadsdel Småhus Nu kan du gå ner i vikt Stegvist införande av viktbaserad avfallstaxa 2010 2012 mycket du Du betala Vi inför successivt viktbaserad avfallstaxa i Göteborg. Schemat här nedan visar när systemet införs

Läs mer

Hämtning och bortforsling av slam från hushåll sker genom Heby kommun eller av entreprenör anlitad av Heby kommun.

Hämtning och bortforsling av slam från hushåll sker genom Heby kommun eller av entreprenör anlitad av Heby kommun. RENHÅLLNINGSTAXA FÖR HEBY KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige. ALLMÄNT Denna taxa träder i kraft 2017-01-01. Taxan avser de avgifter som enligt 27 kap. 4-6 Miljöbalken får uttagas av kommun för täckande

Läs mer

Vad innehåller tyresöbornas avfall? sammanfattning av en plockanalys av hushållsavfall, 2008

Vad innehåller tyresöbornas avfall? sammanfattning av en plockanalys av hushållsavfall, 2008 Vad innehåller tyresöbornas avfall? sammanfattning av en plockanalys av hushållsavfall, 2008 Plockanalys av hushållsavfall i Tyresö kommun Hur vi använder oss av naturens resurser nu och i framtiden är

Läs mer

Ett internt dokument för personalen

Ett internt dokument för personalen HUR STORA ÄR KÄRLEN? HUR OFTA TÖMS KÄRLEN? Ett internt dokument för personalen HUR SKA JAG SORTERA? Innehåll 1. Kort om fyrfackssystemet... 3 2. För vilka?... 4 3. Syfte... 4 4. Införande... 5 5. Kärlen...

Läs mer

Sammanställning av Medborgardialog om renhållningsordningen

Sammanställning av Medborgardialog om renhållningsordningen 1 (6) Visions- och utvecklingsnämnden för samhällets utveckling Anna Jandersson Utvecklingssekreterare 0302-52 12 20 Sammanställning av Medborgardialog om renhållningsordningen Under Bo- och energimässan

Läs mer

Återvinningsguiden Så här fungerar återvinning i Falun. fev.se/atervinning

Återvinningsguiden Så här fungerar återvinning i Falun. fev.se/atervinning Återvinningsguiden Så här fungerar återvinning i Falun fev.se/atervinning Det finns mycket att tjäna på att återvinna och återanvända. Falun är en av Sveriges bästa kommuner när det gäller återvinning

Läs mer

Bättre återvinning med kommunalt ansvar

Bättre återvinning med kommunalt ansvar Bättre återvinning med kommunalt ansvar Björn Nordlund, utredare Villaägarnas Riksförbund 1. BAKGRUND 3 2. DET FINNS BÄTTRE ALTERNATIV ÄN ÅTERVINNINGSSTATIONER 3 3. KOMMUNERNA TAR SJÄLVA ÖVER INSAMLINGEN

Läs mer

Du sköter hemkompostering av matavfall och vi hämtar restavfall. Normalt hämtar vi restavfall var 4:e vecka.

Du sköter hemkompostering av matavfall och vi hämtar restavfall. Normalt hämtar vi restavfall var 4:e vecka. RENHÅLLNINGSTAXA 2010 Det är renhållningsordningen som bestämmer vilka åtgärder som kommunen ansvarar för när det gäller hushållens avfall. För de här åtgärderna ska det också tas ut ersättning av fastighetsägaren

Läs mer

Ditt avfall är inget skräp

Ditt avfall är inget skräp Ditt avfall är inget skräp Ditt avfall är inget skräp Var du lägger dina sopor har betydelse. Rätt sorterat blir ditt avfall en värdefull resurs som används till nya produkter eller energi. Till exempel

Läs mer

2011-07-19 AVFALLS PLAN TALL SHIPS RACE HALMSTAD

2011-07-19 AVFALLS PLAN TALL SHIPS RACE HALMSTAD 2011-07-19 AVFALLS PLAN TALL SHIPS RACE HALMSTAD KÄLLSORTERING Avfall för materialåtervinning (plast, papper, metall och glas) Avfallet samlas in i en blandad fraktion, där vi sorterar den i efterhand.

Läs mer

Exempel på avfall: Batterier i olika storlekar.

Exempel på avfall: Batterier i olika storlekar. Batterier Batterier i olika storlekar. Batterier kan innehålla farliga ämnen. Det är därför extra viktigt att de lämnas till återvinning Brännbart Blöja, binda, tampong, dammsugarpåse, kattsand, hundbajspåse,

Läs mer

Bilaga G Källsorteringsguide

Bilaga G Källsorteringsguide 1(6) Bilaga G-09-2013 Källsorteringsguide Öppettider Stockholm Arlanda Airport kretsloppscentral: vardagar 12.00 14.00. För hjälp kontakta Stena Recycling: Kundtjänst: 010-445 16 32 E-post: arlanda@stenarecycling.se

Läs mer

Här kan du lämna ditt avfall

Här kan du lämna ditt avfall Här kan du lämna ditt avfall Återvinningscentral På återvinningscentralen lämnar du grovavfall, farligt avfall, elavfall, batterier, sådant som är återanvändningsbart, samt förpackningar och tidningar.

Läs mer

Avfallstaxa Rev TJÄNSTESKRIVELSE TN 2014/ KFKS 2014/ Tekniska nämnden

Avfallstaxa Rev TJÄNSTESKRIVELSE TN 2014/ KFKS 2014/ Tekniska nämnden 2014-08-08 Rev 2014-08-21 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE TN 2014/209-459 KFKS 2014/387-459 Tekniska nämnden Avfallstaxa 2015 Förslag till beslut Tekniska nämnden noterar informationen om arbetet med utformningen

Läs mer

Sorteringsguide. för dig på jobbet

Sorteringsguide. för dig på jobbet Sorteringsguide för dig på jobbet Resurshushållning för en bättre värld Vår planet är hårt belastad med en befolkning som närmar sig sju miljarder. Skall vi alla kunna leva tillsammans måste vi lära oss

Läs mer

Sorteringsguide. för dig som arbetar i Göteborgs Stad

Sorteringsguide. för dig som arbetar i Göteborgs Stad Sorteringsguide för dig som arbetar i Göteborgs Stad Resurshushållning för en bättre värld Vår planet är hårt belastad med en befolkning som närmar sig sju miljarder. Skall vi alla kunna leva tillsammans

Läs mer

Information från. Öppna broschyren! Låt dig inspireras och informeras. Med vänliga hälsningar Avfallsenheten, Ystads kommun

Information från. Öppna broschyren! Låt dig inspireras och informeras. Med vänliga hälsningar Avfallsenheten, Ystads kommun Information från Öppna broschyren! Låt dig inspireras och informeras Med vänliga hälsningar Avfallsenheten, Ystads kommun 2015 Sophanteringen i Ystad Tips & trix och annat intressant! I november 2014 gjordes

Läs mer

Enkät. Instruktioner LOGO

Enkät. Instruktioner LOGO LOGO Enkät Avfallshantering 2017 TACK FÖR ATT DU HJÄLPER OSS BLI EN BÄTTRE LEVERANTÖR TILL DIG! Instruktioner Din medverkan i undersökningen är anonym, såvida du inte markerar att vi skall kontakta dig

Läs mer

1. Tekniska nämnden föreslår kommunfullmäktige att anta AVFALLSTAXA 2015, med ikraftträdande

1. Tekniska nämnden föreslår kommunfullmäktige att anta AVFALLSTAXA 2015, med ikraftträdande 2014-09-08_rev 2014-09-17 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE TN 2014/209-459 KFKS 2014/387-459 Tekniska nämnden Avfallstaxa 2015 Förslag till beslut 1. Tekniska nämnden föreslår kommunfullmäktige att anta AVFALLSTAXA

Läs mer

Din sortering bidrar till en bättre miljö. Så här sorterar du ditt avfall. orebro.se

Din sortering bidrar till en bättre miljö. Så här sorterar du ditt avfall. orebro.se Din sortering bidrar till en bättre miljö. Så här sorterar du ditt avfall orebro.se Matavfall Det här sorterar du ut, lägger i matavfallspåsen och sedan i det bruna kärlet som finns i anslutning till fastigheten

Läs mer

Tillsyn av återvinningsstationer

Tillsyn av återvinningsstationer Tillsyn av återvinningsstationer 2013 2013-09-30 Lina Westman Sammanfattning Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund har tillsynsansvar för återvinningsstationerna i Nynäshamn, Haninge och Tyresö kommun.

Läs mer

Enkelt och bekvämt att sortera hemma! Fastighetsnära insamling av avfall för villahushåll

Enkelt och bekvämt att sortera hemma! Fastighetsnära insamling av avfall för villahushåll Enkelt och bekvämt att sortera hemma! Fastighetsnära insamling av avfall för villahushåll Vårt avfall är en resurs som tas till vara genom återvinning Hej, här är det nya insamlingssystemet för dig i

Läs mer

Fritidshusägare. Information om sophämtning, abonnemang, matavfallsinsamling, Återvinningscentralen, olika tjänster, kontaktuppgifter

Fritidshusägare. Information om sophämtning, abonnemang, matavfallsinsamling, Återvinningscentralen, olika tjänster, kontaktuppgifter Fritidshusägare Information om sophämtning, abonnemang, matavfallsinsamling, Återvinningscentralen, olika tjänster, kontaktuppgifter Sophämtning Du som har fritidshus kan välja mellan flera olika kärlstorlekar

Läs mer

Avfallsstatistik Oskarshamns kommun

Avfallsstatistik Oskarshamns kommun Uppdaterad senast 2013-05-16 Avfallsstatistik Oskarshamns kommun Översikt 2009-2012 och fördelning avfallsmängder 2012 Redovisad statistik baseras på statistik från insamling av hushållsavfall från återvinningsstationer,

Läs mer

Bakgrund GRÖN PÅSE BRÄNNBAR PÅSE FARLIGT AVFALL

Bakgrund GRÖN PÅSE BRÄNNBAR PÅSE FARLIGT AVFALL Bakgrund Nuvarande system för utökad källsortering av hushållsavfall startade år 2000 och är gemensamt för kommunerna Uddevalla, Trollhättan, Vänersborg, Färgelanda och Mellerud. Sedan dess har vi vartannat

Läs mer

AVFALLSHANTERING. Konsten att sortera och kasta sopor. Kista Torn Fastighetskomplex - Grannar som hjälps åt -

AVFALLSHANTERING. Konsten att sortera och kasta sopor. Kista Torn Fastighetskomplex - Grannar som hjälps åt - AVFALLSHANTERING Konsten att sortera och kasta sopor Kista Torn Fastighetskomplex - Grannar som hjälps åt - Vad kan vi sortera METALLFÖRPACKNINGAR ELAVFALL GLASFÖRPACKNINGAR, OFÄRGADE GLASFÖRPACKNINGAR,

Läs mer

Min sopbok. Batterier

Min sopbok. Batterier Batterier Batterier finns i många prylar idag. Men vet du att en del av dem är farliga för miljön? De innehåller kvicksilver, kadmium eller bly som är miljöfarliga ämnen. Min sopbok Hur gör jag med mina

Läs mer

Avfallstaxa. Skinnskattebergs kommun

Avfallstaxa. Skinnskattebergs kommun Småbostadshus och fritidshus Avfallstaxa Skinnskattebergs kommun Avfallstaxa Skinnskattebergs kommun Antagen av Skinnskattebergs kommunfullmäktige. Taxan gäller från 2019-01-01. Allmänt I den här Avfallstaxan

Läs mer

Analys av hushållens sopor till förbränning i Östersunds kommun 2016

Analys av hushållens sopor till förbränning i Östersunds kommun 2016 Analys av hushållens sopor till förbränning 2016 Sida 1(7) Upprättad av: Marcus Wisting och Catrine Edlund Avfall Återvinning 2016-12-08 Analys av hushållens sopor till förbränning i Östersunds kommun

Läs mer

SOPSORTERINGS SKOLAN

SOPSORTERINGS SKOLAN SOPSORTERINGS SKOLAN Spara gärna denna sorteringsguide för ökad trevnad i våra miljöhus. REGLER OM SOPSORTERING Kostnadseffektivt Sopsortering är inte bara bra för miljön utan också för plånboken. Genom

Läs mer

Dina nya sopkärl är på väg

Dina nya sopkärl är på väg Dina nya sopkärl är på väg Nu är det snart dags för leverans av fyrfackskärlen. Här hittar du mer information om dina nya kärl och hur de hämtas. Ett bra val Du har valt fyrfackskärl - då har du även gjort

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA 2018 ENBOSTADSHUS

RENHÅLLNINGSTAXA 2018 ENBOSTADSHUS RENHÅLLNINGSTAXA 2018 ENBOSTADSHUS Detta ingår i taxan Tömning av kärl och hämtning av säck för hushållsavfall Inlämning av grovavfall, el-avfall och trädgårdsavfall samt farligt avfall (oljor, lösningsmedel,

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA 2019 ENBOSTADSHUS

RENHÅLLNINGSTAXA 2019 ENBOSTADSHUS RENHÅLLNINGSTAXA 2019 ENBOSTADSHUS Detta ingår i taxan Tömning av kärl och hämtning av säck för hushållsavfall Inlämning av grovavfall, el-avfall och trädgårdsavfall samt farligt avfall (oljor, lösningsmedel,

Läs mer

SOPHANTERING Vi har det bra! Viktigt att vi sorterar rätt! Kretsloppet; Renova; HA Recycling Seka Miljöteknik Så här fungerar vår sophantering.

SOPHANTERING Vi har det bra! Viktigt att vi sorterar rätt! Kretsloppet; Renova; HA Recycling Seka Miljöteknik Så här fungerar vår sophantering. SOPHANTERING Vi har det bra! Som bostadsfastighet mitt i centrum har vi en fantastiskt bra sophantering där vi kan bli av med nästan allt som vi genererar i fastigheten utom stora skrymmande saker, bilbatterier,

Läs mer

viktig INFo om HuR Du GöR med DINA SopoR SoRTERA ut TIDNINGAR och FöRpAckNINGAR EXTRA HämTNING och HämTNING Av FöR HÅRT packade och överfyllda kärl

viktig INFo om HuR Du GöR med DINA SopoR SoRTERA ut TIDNINGAR och FöRpAckNINGAR EXTRA HämTNING och HämTNING Av FöR HÅRT packade och överfyllda kärl RENHÅLLNINGSTAXA 2014 Det är renhållningsordningen som bestämmer vilka åtgärder som kommunen ansvarar för när det gäller hushållens avfall. För de här åtgärderna ska kommunen också ta ut ersättning av

Läs mer

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Sala kommun

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Sala kommun Småhus och fritidshus Avfallstaxa Sala kommun Avfallstaxa Sala kommun Antagen av Sala kommunfullmäktige. Allmänt I den här Avfallstaxan hittar du kostnad för de vanligaste avfallsabonnemangen, extra tjänster

Läs mer

KÄLLSORTERAR START 5 APRIL 2010 BÄTTRE UTFALL FRÅN DITT AVFALL

KÄLLSORTERAR START 5 APRIL 2010 BÄTTRE UTFALL FRÅN DITT AVFALL från APRIL KÄLLSORTERAR Vi även matavfall START 5 APRIL 2010 BÄTTRE UTFALL FRÅN DITT AVFALL FÖR EN BÄTTRE MILJÖ Tack vare att du källsorterar kan avfall återvinnas till nya produkter. Därför har återvinningsstationer

Läs mer

Allt du källsorterar, återvinns och får nytt liv

Allt du källsorterar, återvinns och får nytt liv 1 Allt du källsorterar, återvinns och får nytt liv 2 Du vinner på att återvinna! Varje gång du lämnar en förpackning eller en tidning till återvinning sker något stort. Ketchupflaskan blir en praktisk

Läs mer

AVFALLSHANTERING I MADEN - FÖRSLAG TILL FRAMTIDA AVFALLSHANTERING FÖR BOENDE I MADEN

AVFALLSHANTERING I MADEN - FÖRSLAG TILL FRAMTIDA AVFALLSHANTERING FÖR BOENDE I MADEN AVFALLSHANTERING I MADEN - FÖRSLAG TILL FRAMTIDA AVFALLSHANTERING FÖR BOENDE I MADEN AVFALLSMÄNGDER MADEN ALTERNATIV FÖR ATT HANTERA MADENS AVFALL ARGUMENT FÖR OCH EMOT DE OLIKA ALTERNATIVEN KOSTNADER

Läs mer

Uppföljning av mål och åtgärder i avfallsplan Sammanfattning

Uppföljning av mål och åtgärder i avfallsplan Sammanfattning Uppföljning av mål och åtgärder i avfallsplan 2014-2017 Sammanfattning Förklaring av symboler et är uppfyllt i nuvarande avfallsplan et är delvis uppnått i nuvarande avfallsplan et är inte uppnått i nuvarande

Läs mer

kommun RENHÅLLNINGSTAXA FÖR KOMMUNERNA ESLÖV, HÖÖR OCH HÖRBY Gällande från 2013-02-01

kommun RENHÅLLNINGSTAXA FÖR KOMMUNERNA ESLÖV, HÖÖR OCH HÖRBY Gällande från 2013-02-01 ESIÖVS KOMMUN Höörs kommun HÖRBY KOMMUN RENHÅLLNINGSTAXA FÖR KOMMUNERNA ESLÖV, HÖÖR OCH HÖRBY Gällande från 2013-02-01 GILTIGHETSOMRÅDE Taxan avser avgifter för hantering av hushållsavfall och därmed jämförligt

Läs mer

Utvärdering av enkät. Östra Värmland. Vårt datum 2008-10-23 Vår referens Mari Gustafsson och Charlotta Skoglund

Utvärdering av enkät. Östra Värmland. Vårt datum 2008-10-23 Vår referens Mari Gustafsson och Charlotta Skoglund Vårt datum 2008-10-23 Vår referens Mari Gustafsson och Charlotta Skoglund Utvärdering av enkät Östra Värmland Grontmij AB Besöksadress Mejerivägen 1 E-post mari.gustafsson@grontmij.se Box 47303 Org nr

Läs mer

Kontakt: Frågor angående källsortering, var god kontakta respektive miljörepresentant för aktuell inst.

Kontakt: Frågor angående källsortering, var god kontakta respektive miljörepresentant för aktuell inst. Källsorteringsguide Denna guide omfattar de som arbetar i fastighet med adress Medicinaregatan 3 Fastighetsförvaltare: Akademiska hus Kontakt: Frågor angående källsortering, var god kontakta respektive

Läs mer

Råd och tips om dina avfallskärl. För dig som bor i villa eller radhus

Råd och tips om dina avfallskärl. För dig som bor i villa eller radhus Råd och tips om dina avfallskärl För dig som bor i villa eller radhus ABONNEMANG Välj gärna abonnemang med sortering av matavfall. AVFALLSABONNEMANG FÖR VILLOR Du som bor i villa eller radhus ska ha ett

Läs mer

I ÖREBRO SORTERAR VI! #jagsorterar. Matavfall. Sortering och hämtning av matavfall i villor och fritidshus. orebro.se/avfall

I ÖREBRO SORTERAR VI! #jagsorterar. Matavfall. Sortering och hämtning av matavfall i villor och fritidshus. orebro.se/avfall I ÖREBRO SORTERAR VI! #jagsorterar Matavfall. Sortering och hämtning av matavfall i villor och fritidshus orebro.se/avfall Sortering i köket 1. Vik ut påsen, platta till den i botten och placera den i

Läs mer

Information från Ystads kommun

Information från Ystads kommun Här hittar du information om hur sophanteringen ser ut och fungerar i Ystads kommun Tveka inte! Öppna broschyren och låt dig inspireras och informeras Hälsningar/Avfallsenheten Information från Ystads

Läs mer

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Hallstahammars kommun

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Hallstahammars kommun Småhus och fritidshus Avfallstaxa Hallstahammars kommun Avfallstaxa Hallstahammars kommun Antagen av Hallstahammars kommunfullmäktige. Gäller från 2018-05-01 Allmänt I den här Avfallstaxan hittar du kostnad

Läs mer

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Fagersta kommun

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Fagersta kommun Småhus och fritidshus Avfallstaxa Fagersta kommun Avfallstaxa Fagerstas kommun Antagen av Fagerstas kommunfullmäktige. Taxan gäller från 2017-01-01. Allmänt I den här Avfallstaxan hittar du kostnad för

Läs mer

Plockanalys av hushållsavfall från Håbo kommun

Plockanalys av hushållsavfall från Håbo kommun Furumo Irebrand Avfallskonsult AB Plockanalys av hushållsavfall från Håbo kommun Rapport 2011-06-16 Jan Furumo Linda Irebrand 2 Innehåll 1. SAMMANFATTNING... 3 2. BAKGRUND OCH SYFTE... 3 3. METOD... 3

Läs mer

Plockanalys 2017 DVAAB

Plockanalys 2017 DVAAB Plockanalys 2017 DVAAB 2018-12-10 kg per hushåll och vecka 9 8 7 Plockanalys DVAAB VILLA Plockanalys genomföres i alla dalakommuner hösten 2017. Analysen visar att : 6 5 4 3 2 3,0 2,8 2,2 2,2 Jämförelse

Läs mer

Återvinning av förpackningar för ett hållbart samhälle

Återvinning av förpackningar för ett hållbart samhälle Återvinning av förpackningar för ett hållbart samhälle Om producentansvar och om FTI:s service för att ditt företags förpackningar samlas in, återvinns och blir till nya produkter. Ett rikstäckande system

Läs mer

Alvesta renhållning det är vi som tar hand om ditt avfall

Alvesta renhållning det är vi som tar hand om ditt avfall Alvesta renhållning det är vi som tar hand om ditt avfall Ditt matavfall blir drivmedel Nu ska hela Alvesta kommun börja att sortera sitt matavfall. Planerad start blir mellan hösten 2017 och våren 2018.

Läs mer

Flerfackssortering i Norrköping

Flerfackssortering i Norrköping Flerfackssortering i Norrköping Nu blir det enkelt att sortera Under hösten 2014 är bostadsområdena Ljunga, Svärtinge, Rist, Östra Husby, Fyrby, Sörby och Lindö utsedda till att prova ett nytt system för

Läs mer

Dags att välja avfallsabonnemang. Du kan välja mellan tre alternativ!

Dags att välja avfallsabonnemang. Du kan välja mellan tre alternativ! Dags att välja avfallsabonnemang Du kan välja mellan tre alternativ! t nas e s al 13! v t t 0 r di ari 2 ö u G S! 1 jan B O en 3 d Avfallshantering valbroschyr.indd 1 2012-12-19 10:41:53 Nu är det dags

Läs mer

NU ÄR DET DAGS ATT VÄLJA SOP ABONNEMANG!

NU ÄR DET DAGS ATT VÄLJA SOP ABONNEMANG! NU ÄR DET DAGS ATT VÄLJA SOP ABONNEMANG! Till dig kan vi köra med liten sopbil Dags att välja sopabonnemang Du har tidigare fått information om att villa- och fritidshushållen i Lysekil kommer att få ett

Läs mer

Taxa för hämtning av hushållsavfall. Gäller för småhus, flerbostadshus, institutioner och verksamheter

Taxa för hämtning av hushållsavfall. Gäller för småhus, flerbostadshus, institutioner och verksamheter Taxa för hämtning av hushållsavfall Gäller för småhus, flerbostadshus, institutioner och verksamheter Antagen av Kommunfullmäktige 2015-06-17 Gäller från och med den 1 juli 2015 Knivsta kommuns taxa för

Läs mer

Kortversion avfallstaxan 2018

Kortversion avfallstaxan 2018 Kortversion avfallstaxan 2018 för Gävle, Hofors, Ockelbo, Sandviken och Älvkarleby kommun Priserna varierar beroende på hur ofta du har sophämtning, vilken storlek på kärlet du har, om du bor i villa eller

Läs mer

mer med Förslag till nationellt miljömål.

mer med Förslag till nationellt miljömål. Bilaga 6 Uppföljning av föregående avfallsplan från år 2010 Detta är en uppföljning och utvärdering av föregående avfallsplan och avser utveckling till och med. Källa: Statistik från Sigtuna kommun och

Läs mer

Nytt avfallssystem i Ludvika kommun Dags att välja abonnemang!

Nytt avfallssystem i Ludvika kommun Dags att välja abonnemang! Nytt avfallssystem i Ludvika kommun Dags att välja abonnemang! Information till dig som har villa eller fritidshus Smidigt för dig bra för miljön! Tidsplan Snart inför vi ett nytt avfallssystem för att

Läs mer

RETURPAPPER. Här lämnar du

RETURPAPPER. Här lämnar du RETURPAPPER Allt papper som kan återvinnas, t ex: dags- och veckotidningar reklamblad kontorspapper telefonkataloger övriga kataloger OBS! Ej självhäftande eller inplastat. METALL Tex: konservburkar kaviartuber

Läs mer

Avfall. Anna Brunned

Avfall.  Anna Brunned Avfall www.storuman.se Anna Brunned 076-127 67 74 Minimera Minsta mängden varor och produkter Fundera på varför du köper in är det ett måste? Ingår flaskor och förpackningarna i ett retursystem Finns ersättningsvara

Läs mer

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Arboga kommun

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Arboga kommun Småhus och fritidshus Avfallstaxa Arboga kommun Avfallstaxa Arboga kommun Antagen av Arbogas kommunfullmäktige. Taxan gäller från och med 2018-05-01. Allmänt I den här Avfallstaxan hittar du kostnad för

Läs mer

Snåland. Dags att välja abonnemang för avfallshämtning. Gör ditt val på sista sidan, eller på snåland.com

Snåland. Dags att välja abonnemang för avfallshämtning. Gör ditt val på sista sidan, eller på snåland.com Snåland Sparsam med jordens resurser, generös mot kommande generationer Dags att välja abonnemang för avfallshämtning Gör ditt val på sista sidan, eller på snåland.com Information och valblankett för nytt

Läs mer

+ + Frågor om dig själv

+ + Frågor om dig själv Frågor om dig själv A Vi ber dig besvara frågorna om din hemkommun, KOMMUN. Har du flyttat till en annan kommun efter den DATUM vill vi att du besvarar frågorna rörande din tidigare hemkommun. Fråga 1

Läs mer

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Norbergs kommun

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Norbergs kommun Småhus och fritidshus Avfallstaxa Norbergs kommun Avfallstaxa Norbergs kommun Antagen av Norbergs kommunfullmäktige. Taxan gäller från 2018-05-01 Allmänt I den här Avfallstaxan hittar du kostnad för de

Läs mer

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Heby kommun

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Heby kommun Småhus och fritidshus Avfallstaxa Heby kommun Avfallstaxa Heby kommun Antagen av Heby kommunfullmäktige. Taxan gäller från och med 2018-05-01 I den här Avfallstaxan hittar du kostnader för de vanligaste

Läs mer

Mat separat. 20 frågor och svar om matavfall och kampanjen Mat separat.

Mat separat. 20 frågor och svar om matavfall och kampanjen Mat separat. Mat separat 20 frågor och svar om matavfall och kampanjen Mat separat. Nu halverar vi Karlskronas matavfall i det brännbara. Mer än 20 procent matavfall och ungefär lika mycket pappersförpackningar, well

Läs mer

Tillsyn av återvinningsstationer i Österåkers kommun. Miljö- och hälsoskyddsenheten Österåker Rapport februari 2014

Tillsyn av återvinningsstationer i Österåkers kommun. Miljö- och hälsoskyddsenheten Österåker Rapport februari 2014 Tillsyn av återvinningsstationer i Österåkers kommun Miljö- och hälsoskyddsenheten Österåker Rapport februari 2014 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Sammanfattning... 2 Bakgrund... 2 Syfte

Läs mer

Småhus och fritidshus Avfallstaxa Surahammars kommun 2017

Småhus och fritidshus Avfallstaxa Surahammars kommun 2017 i rit f h c o s u h s u h ds å Sm Avfallstaxa Surahammars kommun 2017 Avfallstaxa Surahammar kommun Antagen av Surahammars kommunfullmäktige. Taxan gäller från och med 2017-01-01. Allmänt Taxan avser de

Läs mer

Kretsloppsanpassad avfallshantering. Livsmedelsverksamheter

Kretsloppsanpassad avfallshantering. Livsmedelsverksamheter Kretsloppsanpassad avfallshantering Livsmedelsverksamheter Bakgrund till skriften och allmänna bestämmelser Alla hushåll och verksamheter ska enligt renhållningsordningen sortera ut matavfall och brännbart

Läs mer

Information till stugområden i Falkenbergs kommun. - nu kan vi ta hand om ert matavfall. Dina matrester - gott för miljön

Information till stugområden i Falkenbergs kommun. - nu kan vi ta hand om ert matavfall. Dina matrester - gott för miljön Information till stugområden i Falkenbergs kommun - nu kan vi ta hand om ert matavfall Dina matrester - gott för miljön 1 Matrester blir till biogas Mycket av det avfall som hushållen slänger är matavfall

Läs mer

VATTEN & AVLOPP. På Livsmedelsverkets hemsida (www.slv.se) finns bra information för dig som har egen brunn.

VATTEN & AVLOPP. På Livsmedelsverkets hemsida (www.slv.se) finns bra information för dig som har egen brunn. VATTEN & AVLOPP Dricksvatten Tillgång till vatten är en förutsättning för att samhället ska fungera. Rent vatten är livsviktigt - som dricksvatten och för att sköta den personliga hygienen och förhindra

Läs mer

Renhållningstaxa för Älvsbyns kommun

Renhållningstaxa för Älvsbyns kommun Renhållningstaxa för Älvsbyns kommun Älvsbyns Energi AB, Älvsbyns kommun RENHÅLLNINGSTAXA FÖR ÄLVSBYNS KOMMUN Avgifter enligt denna taxa skall betalas till Älvsbyns Energi AB. Denna renhållningstaxa gäller

Läs mer

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa Småhus och fritidshus Avfallstaxa Sala kommun 2016 Avfallstaxa Sala kommun Antagen av Sala kommunfullmäktige. Allmänt I den här Avfallstaxan hittar du kostnad för avfallsabonnemang, extra tjänster samt

Läs mer

SOPSORTERING Malmöhus 25

SOPSORTERING Malmöhus 25 Det är viktigt att ni sorterar matavfall i dessa bruna påsar. Där får endast läggas matavfall och man måste använda dessa bruna påsar. Tomma påsar finns i postrummet i varje hus. När ni skall kasta era

Läs mer