GU LAG. I Sibirien fanns mängder av råvaror såsom olja, gas, trä och malm. Sibiriens kalla klimat lockade

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "GU LAG. I Sibirien fanns mängder av råvaror såsom olja, gas, trä och malm. Sibiriens kalla klimat lockade"

Transkript

1 156 IMPERIALISM OCH VÄRLDSKRIG GU LAG Gulag är samlingsnamnet på de sovjetiska arbetsoch fånglägren. De utgjorde en mycket viktig del av Sovjetunionens förtryck av sin befolkning under tidsperioden Redan under tsartiden fanns det dock fångläger i Sibirien. Framväxten av Gulag När kommunisterna tog makten 1917 började de skicka sina motståndare, de så kallade "klassfienderna", till arbets- och fångläger. Under inbördeskriget hade lägren som syfte att bryta ned motståndet och hjälpa till att vinna kriget. Under 1920-talet växte idéer fram om att "omskola människor. Icke-kommunisterna skulle lära sig att arbeta och de skulle omvandlas till kommunister byggdes lägren ut och de kom att kallas Gulag. Under åren ökade andelen fångar med högre utbildning då soyjetledarna var misstänksamma mot de högutbildade. I Sibirien fanns mängder av råvaror såsom olja, gas, trä och malm. Sibiriens kalla klimat lockade dock inte många arbetare att flytta dit. För att snabbt kunna industrialisera den delen av landet fängslades människor och skickades dit för att utföra slavarbete. Minsta lilla brott straffades med Gulag. Även barn skickades dit. Läger byggdes inte bara i Sibirien utan de fanns över hela Sovjetunionen och som mest fanns det tusentals olika läger. Olika typer av fångar Arbets- och fånglägren i Gulag användes som bestraffning for olika sorters "brott". Det fanns många olika sorters fångar. Politiska fångar Motståndare till Sovjetregimen dömdes ofta snabbt i den hemliga polisen NKVD:s domstolar. Vanliga brottslingar Majoriteten av fångarna i de olika lägren var vanliga brottslingar. Fångar på väg till Gulag. De flesta i lägren dog av hårt arbete eller svält. Redan under transporten var det mycket ont om mat och många kom aldrig fram. Sovjetunionen^ 1920-tal.

2 IMPERIALISM OCH VÄRLDSKRIG 157 ^^ tb"-, beräknas däremot antalet människor i lägren till sammanlagt 14 miljoner. Antalet fångar var som minst under andra världskriget eftersom Sovjetunionens behov av soldater var stort då. Vid Stalins död 1953 befann sig mellan 1, 7 och 2,5 miljoner människor i fångläger. Arbets- och levnadsförhållanden I alla läger var arbetstakten hög och arbetsdagarna långa. De värsta lägren fanns i Sibirien. Fångarna var dåligt klädda och undernärda. I barackerna var det ont om plats och smittsamma sjukdomar spreds lätt. Undernäringen bland fångarna och den dåliga kvaliteten på verktygen och maskinerna gjorde slavarbetet ineffektivt. En Gulag-fånge producerade endast hälften av det en sovjetisk arbetare gjorde. I stället för att öka matportionerna bestämde NKVD att ännu mindre mat skulle delas ut under åren i ett försök att få fångarna att arbeta hårdare. Författaren Alexander Solzjenitsyn satt åtta är t fängelse. Han gjorde Gulag känt utanför Sovjetunwnen genom sina böcker. Sovjetunionen, Krigsfångar Under andra världskriget skickades polska och tyska krigsfångar till Gulag. "Socialt skadliga element" En annan typ av fångar kallades "socialt skadliga element". Dit räknades bland annat tiggare och prostituerade. Antalet fångar Det är svårt att veta hur många människor som skickades tiu Gulag under de första åren eftersom det saknas arkivmaterial. Under tidsperioden Hög dödlighet Dödligheten i lägren var hög. Enligt en rysk studie från 1993 dog över en miljon människor i Gulag Andra forskare har beräknat sif6orna till mellan 1,6 och 10 miljoner dödsoffer. Systemet avvecklas långsamt Efter Stalins död 1953 började Gulag avvecklas och många fångar släpptes. 19S9 beslutades det att Gulag skulle avvecklas. De politiska fångarna i Sovjetunionen span-ades nu i stället ofta in på mentalsjukhus. Vid 1970-talets mitt fanns cirka politiska fångar. De blev allt färre, men det fanns ett stort antal politiska fångar ända fram till Sovjetunionens fall.

3 158 IMPERIALISM OCH VÄRLDSKRIG FÖRINTELSEN Nazisternas folkmord på judarna i Europa kallas Förintelsen. Totalt dödades cirka sex miljoner judar. En miljon av dem var barn. Målet var att utrota Europas alla judar. Folkmord på andra grupper under kriget Nazisterna utförde också folkmord på hundratusentals romer. Dessutom dog fyra miljoner polacker, vitryssar och ukrainare på grund av slavarbete i Tyskland under andra världskriget. Nazisterna mördade även kommunister, socialdemokrater och andra politiska motståndare samt Jehovas vittnen, homosexuella, personer med funktionsnedsättning och "asociala" personer såsom tiggare och gatuförsäljare. Vissa historiker anser att allt systematiskt dödande av judar, romer, kommunister, homosexuella och andra grupper är en del av Förintelsen. Totalt mördades cirka elva miljoner människor. Antisemitism i historien Hat och fördomar mot judar kallas antisemitism. Under medeltiden sågs judarna som en avvikande grupp eftersom de inte var kristna. De fick därför inte äga mark eller ägna sig åt vissa yrken. Under kriser och krig utsågs judar till syndabockar och de utsattes för massakrer och förföljelser. Under 1800-talet genomfördes flera pogromer, våldsamma upplopp riktade mot judar, i Ryssland. Judarna levde ofta i särskilda stadsdelar, getton. Under 1800-talet avvecklades de då städerna moderniserades. Nazismens antisemitism Nazisterna lade skulden på judarna för Tysklands nederlag i första världskriget, för de kommunistiska revolutionerna och för att kontrollera den tyska ekonomin. Enligt nazismen har det sedan länge pågått en kamp mellan olika "raser", främst mellan "arier" och judar om vilka som ska styra världen. Nazist- R3ä^*"i:;" "' *" '!!li'l-. ;... :^. :. A*ufc cfem ehrbaren WftuwKavfiiwmi! Minnesmonumentet i centrala Berlin är tillägnat alla judar som blev mördade under Förintelsen. Den tyska handeln måste bli ren!" Antisemitisk propaganda, 1930-tal.

4 IMPERIALISM OCH VÄRLDSKRIG 159 Utsvultna fångar befriade ur Ebensee koncentrationsläger. Ebensee, 7 '-8 maj 1945 > erna gick så långt som att kalla Förintelsen för ett försvarskrig. Judeförföljelser ityskland under 1930-talet Den l april 1933 genomfördes en bojkott mot judiska företag i hela Tyskland. Utanför de judiska affärerna hotades kunderna av nazister. Den 7 april 1933 förbjöds judarna från att utföra flera yrken, till exempel lärare, läkare och advokater. Det spreds antisemitisk propaganda där judarna framställdes som skadedjur. Koncentrationsläger Judar, romer och andra icke önskvärda personer skickades till koncentrationsläger. Ett koncentrationsläger är ett slags fängelse. Fångarna är dock inte dömda för något brott. Taggtråd och beväpnade vakter gjorde det nästintill omöjligt för fångarna att fly från lägren. Koncentrationslägren låg ofta nära gruvor, stenbrott eller fabriker. Fångarna arbetade som slavar. Både privata och statliga tyska företag hyrde fångarna som slavarbetskraft. Väntan på tåget till koncentrationsft. Staty i Berlin. Nazisterna använde sig av koncentrationsläger under åren Det fanns över 25 större koncentrationsläger, så kallade huvudläger, och över 1000 mindre läger, så kallade satellitläger, i tyskkontrollerade områden under kriget. Förhållandena i koncentrationslägren Förhållandena i koncentrationslägren var fruktansvärda. Fångarna fick för lite och för dålig mat. De som valdes ut till hårt arbete överlevde ofta endast några få månader. Fångarnas namn användes inte utan de identifierades med ett nummer. Fångarna var klädda i tunna kläder och sov i dåligt uppvärmda baracker. Det var dessutom svårt att sköta sin hygien. SS-soldaterna som bevakade lägren bestraffade minsta "brott" med stor grymhet. En mycket stor del av våldet skedde helt godtyckligt utan att något som helst fel hade begåtts. I lägren valdes de sjuka och de svaga fångarna ut för att mördas. I flera koncentrationsläger utfördes mycket brutala experiment på fångar, även på barn.

5 160 IMPERIALISM OCH VÄRLDSKRIG Censur och kulturförstörelse Det organiserades bokbål där böcker skrivna av judiska författare och av motståndare till nazismen brändes. I slutet av 1934 hade över 5000 olika titlar förbjudits. Musik, teater, film och radio kontrollerades av den nazistiska censuren. Om en utländsk tidning skrev kritiskt om Tyskland skickades en protest till det landets regering. Niirnberglagarna Efter nazistpartiets möte i Niirnberg 1935 infördes flera antisemitiska lagar. I lagarna framgick tydligt vem som ansågs vara jude. Judarna fråntogs dessutom sitt tyska medborgarskap. Äktenskap och sexuella relationer förbjöds mellan judar och arier, mellan arier och främmande raser såsom romer och svarta samt mellan friska tyskar och tyskar med mental eller ärftlig sjukdom. De judiska flyktingarna och omvärlden Syftet med den antisemitiska politiken var att judarna skulle emigrera, det viu säga lämna Tyskland. I slutet av 1930-talet försökte allt fler judar att fly. Det var dock endast ett fåtal länder som ville ta emot de judiska flyktingarna. Hösten 1938 framförde både Schweiz och Sverige önskemål om att de tyska judarna skulle ha ett J stämplat i sina pass. Då skulle de judiska flyktingarna snabbare kunna avvisas vid gränsen. Novemberpogromerna och kristallnatten 1938 Den 7 november 1938 sköts en tysk ambassadtjänsteman i Paris till döds av en polsk jude. Mordet utnyttjades av nazisterna som en ursäkt för novemberpogromerna. Pogromerna, som pågick 7-13 november, organiserades och leddes av nazister judiska affärer, 1400 synagogor och flera bönehus förstördes i Tyskland. Dessutom mördades 400 judar. Pogromerna var som värst natten mellan den 9 och 10 november. På grund av allt krossat glas har den natten fått namnet kristallnatten. Böcker som ansågs vara kritiska till nazismen eller böcker for fattade av judar bränns. Berlin, 10 maj Judiska kvinnor tvingas ha på sig plakat med texten Jag har uteslutits urfolkgemenskapen" under Novemberprogomen i Linz. Österrike, november 1938.

6 IMPERIALISM OCH VÄRLDSICRIG 161 Judarna krävdes sedan på en miljard mark i skadestånd för all förstörelse. Samma månad deporterades judiska män till koncentrationslägret Dachau utanför Miinchen. Rashygien Nazisterna ville skapa ett"rasrent" Tyskland bestående av friska och starka "arier". Därför genomfördes så kallad rashygien. Syftet var att rensa ut "oönskade element" ur den "anska rasen". Dit räknades människor med olika sjukdomar och funktionsnedsättningar. Under 1930-talet tvångssteriliserades cirka människor tillhörande "fel ras" eller med avvikande beteende. Friska och starka arier uppmuntrades däremot att föda fler barn och abort s. Personer med funktionsnedsättning människor med fysisk eller psykisk funktionsnedsättning mördades under åren som en del av rashygienen. Läkare valde ut offren som därefter förgiftades eller gasades ihjäl avslöjades morden med protester som följd. Bland annat katolska ledare riktade hård kritik mot dem. Efter avslöjandet fortsatte morden, men under hemlighet. Totalt mördades människor med funktionsnedsättning. Homosexuella Homosexualitet hos män sågs som ett hot mot den "ariska rasen". Homosexuella män registrerades, dömdes till fängelse, avrättades eller kastrerades. Ogifta kvinnor och kvinnor utan barn sågs som förrädare. Tiotusentals homosexuella, bisexuella och transpersoner deporterades till koncentrationsläger under andra världskriget. Massmord i krigets början Den tyska armén ockuperade Polen Det fanns då ungefär tre miljoner judar i Polen. De samlades i särskilda getton. Insatsgmpperna, som bestod av tyska SS och poliser, utförde massmord på judarna i östra Europa, främst på männen. Den tyska arméledningen protesterade mot det, men utan framgång. t^c-...-» AJ Romer blir intervjuade av "rasforskaren" Eva Justin. Tyskland, Judiska barn på flykt har anlänt till Har-wich. Storbritannien, 1938.

7 162 IMPER. IALISM OCH VÄRLDSKRIG Tvångsförflyttning tiu getton Judar från Tyskland, Österrike, Polen och Baltikum tvångsförflyttades till getton i Polen och Baltikum. Syftet var att skilja judarna från den övriga befolkningen. Runt varje getto fanns murar eller taggtråd. Allt bevakades av SS och den lokala polisen. Invånarna i gettona tvingades till fabriksarbete. Varje getto styrdes av ett judiskt råd som tvingades utföra nazisternas order, till exempel att välja ut vilka som skulle deporteras till koncentrationsläger. Levnadsförhållandena var extremt svåra. De flesta getton var överbefolkade och det saknades ofta vatten och avlopp. Matransonerna var mycket små och räckte bara till en tiondel av dagsbehovet. Många dog på grund av sjukdom, svält och våld. Folkmord i Sovjetunionen Tyskland angrep Sovjetunionen den 22 juni Insatsgrupperna påbörjade omedelbart massmordet på judiska män, kvinnor och barn i de erövrade områdena. Insatsgrupperna fick hjälp av den tyska armén, den lokala polisen och civila. Judarna letades upp och samlades därefter ihop. De tvingades ofta till att först gräva en stor grop och sedan till att klä av sig nakna. Därefter sköts de och föll ner i gropen. I Babi Yar, i nuvarande Ukraina, mördades män, kvinnor och barn på det här sättet september , 5 miljoner judar och hundratusentals andra sovjetmedborgare mördades från och med sommaren 1941 fram till våren I mars 1942 påbörjade nazisterna sitt arbete med att försöka dölja spåren av massmorden. Förintelseläger I Polen byggdes sex förintelseläger. I förintelselägren kunde tusentals människor dödas varje dag. Det första förintelselägret började användas i slutet av Syftet med förintelselägren var att effektivisera massmordet. Förintelselägren Chelmno, Belzec, Sobibor och Treblinka var enbart avsedda för massmord. Majdanek och Auschwitz var däremot kombinerade förintelse- och koncentrationsläger. Barn på gatan. Warszawageftof, Ukrainska judar tvingas gräva sin egen grav. Sovjetunionen/Ukraina, juli 1941.

8 IMPERIALISM OCH VÄRLDSKRIG 163.waa^fKQåi Baracker i förintehelägret Birkenau. Auschwitz, januari Den "slutgiltiga lösningen Den 20 juni 1942 höll ledande nazister en konferens i Wannsee utanför Berlin. Där planerades hur alla judar i hela Europa skulle utrotas. Planen kallades för den "slutgiltiga lösningen. Före Wannseekonferensen var nazisterna öppna med sina antisemitiska lagar och åtgärder. Därefter dolde de vad de gjorde. Deportationerna till koncentrations- och förintelselägren sades vara en förflyttning österut för att dölja det egentliga syftet. Vid ingången till flera av koncentrationslägren satt skyltar med texten "arbete ger frihet". En del fångar tvingades skriva till sina anhöriga och berätta att de hade det bra. Auschwitz Det största och i efterhand mest ökända förintelselägret var Auschwitz. Under åren deporterades 1,3 miljoner människor till lägret. 1, 1 miljoner av dessa var judar. Cirka en miljon mördades, de flesta i gaskammare. Övriga dog på grund av svält, utmattning och våld. Bland offren fanns också krigsfångar, polska och sovjetiska motståndare samt tusentals romer. I Auschwitz skiljdes männen från kvinnorna och barnen. En SS-läkare avgjorde vilka som skulle mördas direkt och vilka som skulle arbeta. Ungefär 30 procent skickades till arbete. Gamla, sjuka och svaga skickades direkt till gaskamrarna. Många Ivan Dudnik^ en 15 årig rysk pojke., får hjälp. Befrielsen av Auschwitz, februari 1945, En befriad rysk finge pekar ut en vakt som hade misshandlat fångarna brutalt. Auschwitz, april l 945.

9 164 IMPERIALISM OCH VÄRLDSKRIG kvinnor i arbetsför ålder och barn skickades också direkt dit. Nazisterna ville till varje pris förhindra att judiska barn växte upp och att judiska kvinnor födde fler barn. Förintelsen i Auschwitz Majoriteten av alla som deporterades till Auschwitz skickades direkt till gaskamrarna. Fångarna fick veta att de skulle duschas och avlusas. De tvingades klä av sig och leddes sedan in i gaskammaren som var byggd som en dusch. Ibland förstod fångarna vad som väntade och upplopp förekom, men lägervakterna tvingade in dem med våld. När dörrarna hade stängts slogs den dödliga gasen pä. Efteråt tömdes gaskammaren av manliga fångar som förde kropparna till stora krematorier där de brändes. Eftersom dessa fångar visste exakt vad som pågick mördades de också efter en kort tid. Samarbete I alla länder som Tyskland ockuperade under kriget förekom samarbete med nazisterna. Enskilda individer angav till exempel judar som gömde sig. I flera länder gick övertygade nazister frivilligt med i SS. I delar av Frankrike hjälpte polisen till att deportera judar till Auschwitz. I Baltikum och i Ukraina var antisemitismen utbredd och frivilliga deltog i folkmordet. Nazistvänliga organisationer i Rumänien, Kroatien och Ungern samarbetade med Tysklands ledning. I Rumänien dödades hälften av landets judar av rumänska och tyska insatsgrupper som samarbetade med varandra. <ÉMOIRE DES ENI te*n^)e CHTE te( 1 DÉPORTÉS DE 1942 A 1944 PAKCE QU'ILS ÉTAIENT NES JUIFS, - VICTIMES 1NNOCENTES DE LA BARBAR1E NAZIE AVE(?'@yC OMPUCITÉ ACTIVE DU COBSERNEMENT DE VICHY. t ILS FCRENT EXTERMINES DANS LES CAMPS DE LA MÖRT. Judarnas situation i västra Europa Tyskland införde antisemitiska lagar i de ockuperade länderna i västra Europa. Judarna tvingades bära en Davidsstjärna på sina kläder med undantag för judarna i Danmark och Norge. Judiska företag "ariserades", vilket innebar att judarna tvingades sälja sina företag till "arier". Judarna avskedades ocksä från statliga yrken. Den 28 mars 1942 skedde den första deportationen av 1012 judar från Frankrike till Auschwitz. NF LES OUBLIONS JAMAIS t Lelljanvier2003 "Till minne av de barn, elever på denna skola, deporterade från 1942 till 1944 [... ] De förintades i dödslägren. Låt oss aldrig glömma dem. Minnesmärke vid skola i Paris., Frankrike. Koncentrationsläger i Kroatien När Jugoslavien ockuperades av Tyskland 1941 splittrades landet. Den kroatiska delen förblev självständig från Tyskland. Där tog i stället fasciströrelsen Ustasja makten. Ustasja ansåg att Kroatien bara skulle befolkas av katoliker och muslimer. Judar, romer och serber förföljdes därför och mördades.

10 IMPERIALISM OCH VÄRLDSKRIG 165 Ungerska judar anländer till Auschwitz-Birkenau, juni byggdes det första koncentrationslägret i Kroatien. Det största var Tasenovac där människor mördades. Lägren befriades av jugoslaviska partisaner i maj Ungern I Ungern Infördes antisemitiska lagar I augusti 1941 deporterades judar utan ungerskt medborgarskap till Ukraina. Där mördades de av SS. Även den ungerska polisen och militären utförde massakrer på judar. Fram till mars 1944 dödades judar och ett okänt antal romer. Situationen i Ungern förvärrades när landet ockuperades avtyskland i mars SS-män ansvarade för folkmordet på Ungerns judar, men hundratusentals frivilliga ungrare hjälpte SS att tvångsförflytta judarna till getton och därefter att deportera dem till Auschwitz. Omvärlden visste då vad som skedde och flera internationella ledare protesterade. Raoul Wallenberg Flera neutrala länders ambassader delade ut skyddspass till judarna i Ungerns huvudstad Buda- Minnesmärke över Raoul Wallenberg i Göteborg. pest, bland annat Sverige, Schweiz, Portugal, Spanien och Vatikanstaten. Ett skyddspass gav en person ett tillfälligt medborgarskap i det land som hade delat ut det. Tiotusentals judar kunde räddas på det här sättet. Svensken Raoul Wallenberg utsågs till särskilt sändebud i Budapest. Han fick ekonomiskt stöd av den amerikanska Världsflyktingstyrelsen. Wallenberg och hans medarbetare arbetade hårt för att rädda så många judar som möjligt. Sverige köpte upp hus i Budapest där judar kunde få beskydd. De mutade nazisterna och förhandlade med dem för att få stopp på deportationerna. Att rädda Ungerns judar blev svårare från och med oktober 1944 då de fascistiska Pilkorsama tog makten i landet. Pilkorsarna var mycket antisemitiska och de hann mörda judar innan deras ledare flydde från Budapest l dccember 1944.

11 166 IMPERIALISM OCH VÄRLDSKRIG Judarnas situation i Grekland och Italien Våren 1941 ockuperades Grekland av Tyskland deporterades grekiska judar till arbetslager. Tyskarna tog även över judiska egendomar. Allt fler judar tvingades bo i getton. Därifrån deporterades de vidare till Auschwitz av Greklands judar mördades under Förintelsen. Efter krav från Hitler införde Italien antisemitiska lagar Judarna deporterades dock inte till koncentrationsläger, men de förföljdes av fascisterna. Norra Italien ockuperades av Tyskland i september Därifrån deporterades de italienska judarna till Auschwitz från oktober 1943 till november Folkmordet på Europas romer Parallellt med folkmordet på judarna genomfördes också ett folkmord på romerna. Romerna var sedan länge en utsatt och förföljd folkgrupp. Under 1930-talet undersöktes de tyska romerna av så kallade rasforskare som skulle avgöra vilken "ras" de tillhörde. Redan 1933 deporterades de första romerna till olika koncentrationsläger. Från och med december 1942 deporterades romer mer systematiskt. I östra Europa avrättades många romer av olika insatsgrupper. I Ungern, Kroatien och Rumänien mördades de i stället av fascisterna. Romerna i Auschwitz Romerna som deporterades till Auschwitz fick bo tillsammans med sina familjer i en särskild del av lägret. Precis som de andra fångarna mördades de genom gasning. Många dog av svält och sjukdomar. Natten mellan den 2 och 3 augusti 1944 bestämdes det att de sista romerna som var kvar i lägret skulle mördas. Det dröjde mycket länge innan romerna erkändes som offer för folkmord. Johann Trollmann, ^ var ty&k-romsk boxare. Han sköts fil! döds i koncentrationslägret Neuengamme. Dödsmarscherna januari-maj 1945 Vid årsskiftet var Tyskland på väg att förlora kriget. I takt med den sovjetiska arméns framgångar tömde SS koncentrationslägren i östra Europa. Hundratusentals fångar tvingades iväg på dödsmarscher västerut. Sammanlagt dog cirka människor under dödsmarscherna på grund av våld, utmattning, svält, kyla och avrättningar. Syftet med dödsmarscherna var att SS ville förhindra fångarna från att vittna om koncentrationslägren inför de allierade. Ett annat syfte var behovet av arbetskraft. En del inom SS ville dessutom

12 IMPERIALISM OCH VÄRLDSKRIG 167 Bild från koncentrationslägret Buchenwald. På bilden finns Elie Wiesel som fick Nobels fredspris använda lägerfångarna som gisslan i förhandlingarna med de allierade for att få behålla det nazistiska styret efter krigets slut. Befrielsen av Auschwitz Den 27 januari 1945 kom den sovjetiska armén fram till Auschwitz. De sovjetiska soldaterna möttes av utsvultna fångar på gränsen till döden. De såg gaskammare, krematorier och mängder av döda människor. Det överträffade alla grymheter de hade upplevt under kriget. De få ägodelar som judarna hade tillåtits att ta med sig under deportationerna hade noga sorterats vid ankomsten till lägret. Glasögon, skor, löständer, resväskor, kläder och avklippt hår i enorma mängder berättar utan ord om hur många som dog där. Föremålen har bevarats i Auschwitz som idag är ett museum. Flera koncentrationsläger har bevarats och kan besökas. De vita bussarna I slutet av andra världskriget skickade Röda Kors- Visning av en av de vita bussarna för en skolklass. Stenstorf, et i Sverige vitmålade bussar till Tyskland för att rädda överlevande fångar i koncentrationslägren. Norge och Danmark hade bett Sverige att rädda de norrmän och danskar som satt i koncentrationsläger. I första hand räddades skandinaver, men även judiska kvinnor från bland annat koncentrationslägret Ravensbriick. De vita bussarna hämtade lägerfångar från mars till maj Sammanlagt kunde cirka människor räddas. Overlevare De människor som mot alla odds överlevde koncentrationslägren var i mycket dåligt skick när lägren befriades av de sovjetiska, brittiska och amerikanska styrkorna. En del före detta koncentrationslägerfångar fick vård i andra länder efter kriget, till exempel i Sverige. En del överlevare valde att bo kvar i sina hemländer medan andra valde att utvandra till länder såsom USA och Palestina/Israel. Några överlevare har valt att berätta om Förintelsen, bland annat i svenska skolor, för att omvärlden Inte ska glömma.

13 168 IMPERIALISM OCH VÄRLDSKRIG Andra som hjälpte judar Det fanns många som hjälpte judar att gömma sig eller att fly från olika länder. I Polen, Italien och Nederländerna fanns organisationer som hjälpte judar. I Ukraina gömde sig både judar och motståndare i skogen. I Frankrike lyckades judiska och kristna grupper rädda majoriteten av de judiska barnen undan Förintelsen. Barnen togs om hand av familjer eller gömdes i kloster. I Danmark levde 8000 judar som den danska regeringen försökte skydda skulle de danska judarna deporteras. De flesta lyckades dock fly till Sverige. Flykten skedde över Öresund med hjälp av danska och svenska fiskare. Majoriteten av de 481 danska judarna som deporterades från Danmark överlevde. Det berodde troligen på att danska myndigheter krävde att få besöka dem i koncentrationslägren. Förintelsen och omvärlden Innan "den slutgiltiga lösningen inleddes var nazisterna öppna med sin antisemitiska politik. Det rapporterades om händelser i Tyskland runt om i världen, men efter att kriget hade brutit ut 1939 blev det svårare att få ut information. Trots det läckte nyheter om judeförföljelserna ut. Judiska och polska organisationer lyckades smuggla ut rapporter om Förintelsen, bland annat från förintelselägret Belzec. Den 17 november 1942 fördömdes judeförföljelserna av de allierade. Trots att de allierade i ett ganska tidigt skede kände till massmorden på judarna gjorde de inte mycket för att hjälpa dem. Förbrytare inför rätta Det var många människor som deltog i genomfårandet av Förintelsen. Förutom Hitler och hans närmaste, som var ytterst ansvariga, deltog hundratusentals medlemmar i SS och Gestapo, olika insatsgrupper, poliser och militärer. I de ockuperade länderna hjälpte dessutom enskilda människor och ibland även regeringarna nazisterna på olika sätt. Leo Alexander pr esenterar bevis for att vara så glada och avslappnade efter vad de hade gjort påvisa att medicinska experiment ut fördes på fångar. och sett? Nurnbergrättegångarna, Anställda i Auschwitz på semester. Hur kunde de Läkaren

14 IMPERIALISM OCH VÄRLDSKRIG 169 Aren ställdes ledande nazister inför rätta för brott mot mänskligheten. Till brott mot mänskligheten räknas mord, folkmord, slaveri, deportationer, tortyr och våldtäkt. Några högt uppsatta nazister såsom Hitler, Himmler och Goebbels hade redan hunnit begå självmord. En del nazister tog livet av sig i fångenskap, andra frikändes och ytterligare andra lyckades rymma till bland annat Sydamerika. Under åren dömdes sammanlagt 5052 personer i Västtyskland för sin medverkan i Förintelsen. Ytterligare personer dömdes i Osttyskland. Sammanlagt har tyskar dömts för brott mot mänskligheten under andra världskriget. Krigsförbrytare dömdes också i andra länder. I Polen dömdes krigsförbrytare. Ytterligare tiotusentals personer som samarbetade med nazisterna har dömts i olika länder. '^^2 Den ansvarige for koncentrationslägret i Landsberg står bland sina offer, april Ledande nazister och Adolf Eichmann Reinhard Heydrich Heinrich Himmler Adolf Hitler Rudolf Höss Joseph Goebbels Irma Grese Hermann Göring Ilse Koch Josef Mengele Philippe Pétain Leni Riefenstahl Albert Speer några som samarbetade med dem Organiserade deportationen av Europas judar Organiserade novemberpogromerna Chef för SS och ansvarig för Förintelsen Tysklands diktator och Fuhrer Kommendant i Auschwitz. Okade takten i Förintelsen Propagandaminister Lägervakt. Ansvarig för tortyr och vidriga experiment på fångar Hitlers ställföreträdare. Grundaren av Gestapo Lägervakt, känd som "Buchenwalds häxa SS-läkare i Auschwitz. Utförde dödliga experiment på barn Ledde Vichyregimen. Samarbetade aktivt med Tyskland Skådespelarska och filmare. Gjorde propagandafilmer Minister för krigsindustrin och senare även krigsminister.

15 170 IMPERIALISM OCH VÄRLDSKRIG NÅGRA KONCENTRATIONS- OCH FÖRINTELSELÄGER Dachau, Tyskland Buchenwald, Tyskland Ravensbruck, Tyskland Theresienstadt, Tjeckoslovakien Natzweiler, Frankrike Bergen-Belsen, Tyskland Mauthausen, Österrike Neuengamme, Tyskland Drancy, Frankrike Sachsenhausen, Tyskland Ett läger främst för politiska motståndare, romer och "arbetsskygga" Ett läger med fabrik för den tyska krigsindustrin Ett läger för endast kvinnor och deras barn Exempel på uppror och motstånd i läger [Treblinka 2 augusti 1943 Babi Yar 29 september 1943 ISobibor 14 oktober 1943 Uanowska 19 november 1943 [Auschwitz 7 oktober 1944 Ett så kallat mönsterläger som kunde visas upp för omvärlden med syftet att lura besökare att tro att judarna behandlades bra. Ett läger vid ett stenbrott där fångarna bröt granit som användes till nazistiska monument. Många motståndskämpar deporterades dit. Ett koncentrationsläger först avsett för endast krigsfångar. Anne Frank dog där i mars Ett läger där nazisterna använde sig av "utrotning genom arbete". Extrema arbetsförhållanden medförde att många fångar tog livet av sig. Mot slutet av kriget skickades skandinaviska fångar från andra läger hit. Flera av dem räddades tack vare de vita bussarna. Ett interneringsläger för politiska fångar och motståndare samt transitläger for franska judar innan de deporterades vidare till Auschwitz. Ett läger som efter kriget användes av sovjetiska NKVD. Där fängslades nazister och sedan motståndare till Sovjetunionen. ^si Anne Frank med delar av sin familj på stranden i Zaandvoort. Nederländerna, 1934.

ÖVNINGS- HÄFTE. Förintelsen Holocaust Shoah

ÖVNINGS- HÄFTE. Förintelsen Holocaust Shoah ÖVNINGS- HÄFTE Förintelsen Holocaust Shoah VANLIGA frågor kring förintelsen Diskutera och gör korta anteckningar 1. Vad hade nazisterna emot judarna 2. Hur kunde nazisterna få vanliga tyska invånare att

Läs mer

Minoriteter del 2. Vad pratade vi om förra gången?

Minoriteter del 2. Vad pratade vi om förra gången? Minoriteter del 2 Vad pratade vi om förra gången? Romerna De första romerna kom till Sverige under 1500-talet. De har genom historien utsatts för våld och diskriminering. Hat och fördomar mot romerna kallas

Läs mer

UNDERVISNINGSMATERIAL 4

UNDERVISNINGSMATERIAL 4 UNDERVISNINGSMATERIAL 4 Under andra världskriget föll miljontals människor offer för massavrättningar, deportationer, svält, tvångsarbete, koncentrationsläger och bombningar. Flyktingar och utvisade Serber

Läs mer

Två judiska pojkar i Fürth år 1942.

Två judiska pojkar i Fürth år 1942. Helmut Müssener hmussener@hotmail.com Ideologi. Hierarki av raserna. Arier (Tyskar, norrmän, svenskar ) högst uppe. Svarta, gula, ryssar, polacker, judar längst nere på skalan. Etnisk rensning = Bort med

Läs mer

Mellankrigstiden 1919-1939. Fokus på USA, Sovjet och Tyskland!

Mellankrigstiden 1919-1939. Fokus på USA, Sovjet och Tyskland! Mellankrigstiden 1919-1939 Fokus på USA, Sovjet och Tyskland! Läget efter det första världskriget Versaillesfreden, som bestämdes av segrarmakterna, var hård mot Tyskland. De var tvungna att betala krigsskadestånd,

Läs mer

Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel tankekartor och stödord. (SV åk 4-6)

Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel tankekartor och stödord. (SV åk 4-6) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om andra världskriget. Vi får veta varför Tyskland startar krig mot alla länder omkring sig. Vi får veta varför Sverige inte väljer sida under

Läs mer

1919 Versaillesfreden Tyskland skyldigt Tyskland betalar skadestånd Tyskland förnedrat Dolkstötslegenden

1919 Versaillesfreden Tyskland skyldigt Tyskland betalar skadestånd Tyskland förnedrat Dolkstötslegenden Ex på orsaker: nationalism, kapprustning, darwinism, allianser, imperialism, misstänksamhet Ex. på konsekvenser: ca 9 miljoner döda och 20 miljoner skadade, kartan ritas om och nya stater uppstår, Tyskland

Läs mer

Världskrigens tid

Världskrigens tid Världskrigens tid 1914-1945 Krig är blott en fortsättning på politiken med andra medel. Carl von Clausewitz Tysk general 1780-1831 1:a världskriget Krig mellan åren 1914 och 1918. Kriget stod mellan två

Läs mer

70 år SEDAN. Vittnesmål från de som var med

70 år SEDAN. Vittnesmål från de som var med 70 år SEDAN befrielsen Vittnesmål från de som var med I utställningen kan du ta del av några av de vittnesmål från överlevande som finns samlade på Forum för levande historias webbplats. Läs mer på levandehistoria.se

Läs mer

Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel tankekartor och stödord. (SV åk 4 6)

Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel tankekartor och stödord. (SV åk 4 6) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Anne Frank, en ung judinna och hennes upplevelser i Nederländerna under andra världskriget. Hon blev känd för att hon skrev dagbok om vad som

Läs mer

För mig finns inget annat val. Raoul Wallenberg 1912 2012

För mig finns inget annat val. Raoul Wallenberg 1912 2012 För mig finns inget annat val Raoul Wallenberg 1912 2012 Raoul Wallenberg är affärsmannen och diplomaten som under andra världskrigets slutfas räddade tiotusentals ungerska judar undan de nazistiska förintelselägren.

Läs mer

NÜRNBERGRÄTTEGÅNGARNA

NÜRNBERGRÄTTEGÅNGARNA NÜRNBERGRÄTTEGÅNGARNA VARADE MELLAN 1945 OCH 1949 DET VAR EN INTERNATIONELL MILITÄRDOMSTOL. I DENNA RÄTTEGÅNG ÅTALADES DE MEST FRAMTRÄDANDE AV TYSKA LEDARNA, BLAND ANDRA HERMANN GÖRING, RUDOLF HESS OCH

Läs mer

Försökte att få den lille mannen att känslomässigt gå upp i partiet och nationens kollektiv - Propaganda

Försökte att få den lille mannen att känslomässigt gå upp i partiet och nationens kollektiv - Propaganda Lite om andra världskriget Fascismen Förhärligar staten Fursten, ledaren, eliten, handlingskraften Känslans kraft gentemot förnuftet Ojämlikhet Kollektivet gentemot individen Arbetarklass mot aristokrati

Läs mer

Sammanfattning av Svensk politik under krigsåren 1939-1945

Sammanfattning av Svensk politik under krigsåren 1939-1945 Sammanfattning av Svensk politik under krigsåren 1939-1945 Sammanfattning av Sverige under det andra världskriget 1939-1945 1939 bildades en samlingsregering (ministrarna kom från nästan alla partier)

Läs mer

FILMHANDLEDNING. Night Will Fall om de allierades befrielse av koncentrationslägren 1945

FILMHANDLEDNING. Night Will Fall om de allierades befrielse av koncentrationslägren 1945 Undervisningen ska behandla följande centrala innehåll: Historia Gymnasiet Industrialisering och demokratisering under 1800- och 1900-talen i Sverige och globalt samt viktiga globala förändringsprocesser

Läs mer

ROMERNA UNDER FÖRINTELSEN

ROMERNA UNDER FÖRINTELSEN ROMERNA UNDER FÖRINTELSEN Gerhard Braun var en välkänd musiker som bland annat spelade i Berlins radioorkester. Han mördades i Auschwitz. Romerna är idag och har genom historien varit utsatta för diskriminering,

Läs mer

Motstånd och undsättning

Motstånd och undsättning Motstånd och undsättning En av myterna om Förintelsen är att sex miljoner judar gick»som får till slakten«utan att göra motstånd. I verkligheten finns tusentals exempel på motstånd, från upproret i Warszawas

Läs mer

Introduktion till Förintelsen

Introduktion till Förintelsen Ett interaktivt utbildningsmaterial kring Förintelsen. Utvecklat med stöd från EU/EACEA. Svenska kommittén mot antisemitism 2010 Introduktion till Förintelsen Europas judar 1933 fanns drygt nio miljoner

Läs mer

Einsatzgruppen. Einsatzgruppen var mobila truppenheter som följde den tyska armén vid angreppen på Polen 1939 och Sovjetunionen 1941.

Einsatzgruppen. Einsatzgruppen var mobila truppenheter som följde den tyska armén vid angreppen på Polen 1939 och Sovjetunionen 1941. Einsatzgruppen Einsatzgruppen var mobila truppenheter som följde den tyska armén vid angreppen på Polen 1939 och Sovjetunionen 1941. Styrkornas uppgift var att ingripa mot säkerhetshotande verksamhet på

Läs mer

Andra världskriget. 9gr HT-16

Andra världskriget. 9gr HT-16 Andra världskriget 9gr HT-16 Orsaker till 2VK Versaillesfreden Dolkstötslegenden Rätt man på rätt plats i rätt tid Hitler kom i precis rätt tid. Lovade råda bot på arbetslöshet och fattigdom. Lyckades.

Läs mer

Det kalla kriget. Freden i Europa förbereds

Det kalla kriget. Freden i Europa förbereds Det kalla kriget När Tyskland anföll Sovjet 1941 bildades en allians mellan USA, Storbritannien och Sovjet. På det stora hela fungerade detta bra. Det fanns dock en motsättning mellan de båda västmakterna

Läs mer

Anne Frank Ett liv ORD TEXTFÖRSTÅELSEFRÅGOR MARIAN HOEFNAGEL ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Anne Frank Ett liv ORD TEXTFÖRSTÅELSEFRÅGOR MARIAN HOEFNAGEL ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARIAN HOEFNAGEL Det finns en ordlista i slutet av boken, som förklarar alla ord som är fetade i texten. ORD anhängare (s 5, rad 2), de som följer någon svält (s 5, rad 9), svår

Läs mer

Viktiga begrepp. Stödmaterial: viktiga begrepp Sovjetunionen

Viktiga begrepp. Stödmaterial: viktiga begrepp Sovjetunionen Viktiga begrepp Denna ordlista kan användas på tre olika sätt: Inför filmen kan du som lärare ta upp orden så att eleverna känner igen dem när de tittar på filmen. Efter att ni sett filmen kan eleverna

Läs mer

sep 15 19:44 sep 15 19:42 sep 15 20:13 sep 15 20:25

sep 15 19:44 sep 15 19:42 sep 15 20:13 sep 15 20:25 Kronologi: Det andra Världskriget 1939 40 Tyskland invaderar Polen den 1.9. Storbritannien och Frankrike förklarar Tyskland krig 3.9. Sovjetunionen rycker in i Polen några veckor senare, efter att Polen

Läs mer

Före 1789: Adeln 300 personer = 1 röst Präster 300 personer = 1 röst Tredje ståndet 600 personer = 1 röst

Före 1789: Adeln 300 personer = 1 röst Präster 300 personer = 1 röst Tredje ståndet 600 personer = 1 röst Historia. Staten hade dålig ekonomi. (Bland annat p g a 7åriga kriget med Storbritannien) Dåliga skördar ledde till att brödpriserna steg. Ludvig XVI var inte intresserad av politik, ville hellre jaga

Läs mer

DEN TYSK / RYSKA PAKTEN

DEN TYSK / RYSKA PAKTEN DEN TYSK / RYSKA PAKTEN o Flera var rädda för kommunismen som härskade i Sovjetunionen. o Kanske kunde den stora tyska armén vara ett bra försvar mot Sovjetunionen? o Ett avtal eller snarare en pakt mellan

Läs mer

Andra världskriget Finland, Danmark, Norge och Danmark

Andra världskriget Finland, Danmark, Norge och Danmark Andra världskriget Som du nu vet, anföll Tyskland Polen den 1 september 1939. Med stridsvagnar tog man sig in landet, och andra världskriget hade börjat. Kriget varade i fem år och när det var över hade

Läs mer

FRANSKA REVOLUTIONEN. Varför blev det en revolution i Frankrike 1789? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen?

FRANSKA REVOLUTIONEN. Varför blev det en revolution i Frankrike 1789? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen? FRANSKA REVOLUTIONEN Varför blev det en revolution i Frankrike 1789? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen? Situationen i Frankrike 1789 Frankrike hade krigat med Storbritannien

Läs mer

Inledning 7. Attentatsman och offer 13. Från attentat till pogrom 21. Synagogorna står i lågor 27

Inledning 7. Attentatsman och offer 13. Från attentat till pogrom 21. Synagogorna står i lågor 27 Inledning 7 KAPITEL 1 Attentatsman och offer 13 KAPITEL 2 Från attentat till pogrom 21 KAPITEL 3 Synagogorna står i lågor 27 KAPITEL 4 Radikalisering av judeförföljelserna i hela landet 31 KAPITEL 5 Utländsk

Läs mer

Två olika syner på Finlands roll i kriget.

Två olika syner på Finlands roll i kriget. Fortsättningskriget Fortsättningskriget är det andra kriget som Finland deltar i under andra världskriget. Kriget börjar efter att Tyskland inleder operation barbarossa, invasionen av Sovietunionen. Finland

Läs mer

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna Lättläst Om FN och de mänskliga rättigheterna FN betyder Förenta Nationerna. FN är en organisation som bildades efter andra världskriget. Alla länder

Läs mer

FACIT Instuderingsfrågor första världskriget

FACIT Instuderingsfrågor första världskriget FACIT Instuderingsfrågor första världskriget 1. Vad innebar imperialismen? Imperialism = politiskt och militärt ta makten över främmande områden I slutet av 1800-talet tävlade stormakterna i Europa om

Läs mer

Sadistiska kvinnor mördade för Hitler De kvinnliga lägervakterna var minst lika blodtörstiga som männen

Sadistiska kvinnor mördade för Hitler De kvinnliga lägervakterna var minst lika blodtörstiga som männen Startsidan / Nyheter 2015-05-20 DET HÄR ÄR EN PLUS-ARTIKEL Sadistiska kvinnor mördade för Hitler De kvinnliga lägervakterna var minst lika blodtörstiga som männen PLUS Irma Grese och Bergen-Belsens kommendant

Läs mer

l Österrike blir en del av Tyskland. l Folkomröstning om de6a i Österrike. 99.75 % stödde Hitler. Varför?

l Österrike blir en del av Tyskland. l Folkomröstning om de6a i Österrike. 99.75 % stödde Hitler. Varför? Orsaker till 2VK Versaillesfreden Dolkstötslegenden Rä6 man på rä6 plats i rä6 :d Hitler kom i precis rä6 :d. Lovade råda bot på arbetslöshet och fabgdom. Lyckades. Blev snabbt populär. Rädslan för krig.

Läs mer

Holodomor: Den stora svälten i Ukraina

Holodomor: Den stora svälten i Ukraina 1 Holodomor: Den stora svälten i Ukraina Mellan hösten 1932 och sommaren 1933 dog flera miljoner människor av svält i det mycket stora land som då hette Sovjetunionen. Svälten var värst i den del av Sovjetunionen

Läs mer

INNEHÄLL DELI. 1. Att skriva historia om Sveriges förhällande till nazismen, Nazityskland och Förintelsen 15. Förord 11

INNEHÄLL DELI. 1. Att skriva historia om Sveriges förhällande till nazismen, Nazityskland och Förintelsen 15. Förord 11 INNEHÄLL Förord 11 1. Att skriva historia om Sveriges förhällande till nazismen, Nazityskland och Förintelsen 15 Historieskrivningens villkor 17 Uppdraget 19 Nyckelbegreppen 23 Uppgiften 27 Teoretiska

Läs mer

Triangelhandeln del 1 av 2. även känd som den transatlantiska slavhandeln

Triangelhandeln del 1 av 2. även känd som den transatlantiska slavhandeln Triangelhandeln del 1 av 2 även känd som den transatlantiska slavhandeln Vad kostar ett människoliv Sätt er i små grupper med tre elever i varje. Frågor att diskutera och besvara Vilka varor ingick i

Läs mer

Franska revolutionen. Franska revolutionen. En sammanfattning. en sammanfattning

Franska revolutionen. Franska revolutionen. En sammanfattning. en sammanfattning Franska revolutionen Franska revolutionen En sammanfattning en sammanfattning Orsakerna till revolutionen 1. Frankrike var orättvist styrt Kungen, Ludvig XVI, hade all makt Den som var kung kunde kalla

Läs mer

Deportationer från Tyskland Judar från Tyskland var bland de första judarna i centrala och västra Europa som deporterades österut. Små grupper av tyska judar deporterades redan i februari 1940, innan massmorden

Läs mer

Nationalismen Nationalism Italien

Nationalismen Nationalism Italien 1914-1918 Nationalismen Efter franska revolutionen växte en stark känsla fram för det egna landet nationalkänsla När Frankrike och Napoleon besegrade många länder i Europa ville medborgarna se sina länder

Läs mer

Nationalismen Nationalism Italien

Nationalismen Nationalism Italien 1914-1918 Nationalismen Efter franska revolutionen växte en stark känsla fram för det egna landet nationalkänsla När Frankrike och Napoleon besegrade många länder i Europa ville medborgarna se sina länder

Läs mer

ARBETSMATERIAL MR 8 ALLTID IBLAND ALDRIG

ARBETSMATERIAL MR 8 ALLTID IBLAND ALDRIG SIDA 1/5 ÖVNING 1- SID.1 Alltid-Ibland-Aldrig Att döda är fel Det är fel att hålla någon annan som en slav Efter en viss ålder, ska människor kunna gifta sig med vem de väljer Folk bör få säga eller skriva

Läs mer

Vid sekelskiftet 1900 hade Tyskland Europas största befolkning och var även ett ledande industriland med stora naturresurser. Dock hade Tyskland inte

Vid sekelskiftet 1900 hade Tyskland Europas största befolkning och var även ett ledande industriland med stora naturresurser. Dock hade Tyskland inte Vid sekelskiftet 1900 hade Tyskland Europas största befolkning och var även ett ledande industriland med stora naturresurser. Dock hade Tyskland inte speciellt många kolonier jämfört med andra länder i

Läs mer

1900-talets historia Mål och arbetsmetod Litteratur

1900-talets historia Mål och arbetsmetod Litteratur 1900-talets historia Mål och arbetsmetod Målet med arbetsområdet är att du ska få övergripande kunskaper om 1900- talets historia och hur den har påverkat den tid vi lever i idag. Kursen kommer att koncentrera

Läs mer

VÄRLDENS UNDERGÅNG. Del 4. En värld i lågor. Studiehandledning ANDRA VÄRLDSKRIGET

VÄRLDENS UNDERGÅNG. Del 4. En värld i lågor. Studiehandledning ANDRA VÄRLDSKRIGET VÄRLDENS UNDERGÅNG ANDRA VÄRLDSKRIGET Del 4. En värld i lågor Studiehandledning BAKGRUND Världens undergång del 4 Japan är på väg att ta över hela Stilla havet, de enda som står i deras väg är USA. På

Läs mer

Andra världskriget

Andra världskriget Andra världskriget 1939-1945 Vägen till kriget s.231-232 Upprustning, först i smyg sedan öppet. Allians Tyskland Italien Japan (axelmakterna). Rehnlandet (vid franska gränsen) besätts 1936. Österrike ansluts

Läs mer

FRANSKA REVOLUTIONEN. Varför blev det en revolution i Frankrike 1789? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen?

FRANSKA REVOLUTIONEN. Varför blev det en revolution i Frankrike 1789? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen? FRANSKA REVOLUTIONEN Varför blev det en revolution i Frankrike 1789? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen? Situationen i Frankrike 1789 Frankrike hade krigat med Storbritannien

Läs mer

Helvetet på jorden! 70 år sedan Auschwitz-Birkenau befriades

Helvetet på jorden! 70 år sedan Auschwitz-Birkenau befriades Helvetet på jorden! 70 år sedan Auschwitz-Birkenau befriades Här slutar järnvägsspåret inne i Auschwitz II-Birke - nau. I bakgrunden huvudporten, kallad dödens port. T.v. ses avlastningsområdet där selektionen

Läs mer

Den nya tiden GRUNDBOKEN sid. 4-7

Den nya tiden GRUNDBOKEN sid. 4-7 Den nya tiden GRUNDBOKEN sid. 4-7 1. Omkring år 1500 skedde stora förändringar i människornas liv. Därför har historikerna bestämt att det är omkring år 1500 som Den nya tiden börjar. Berätta kort vilka

Läs mer

NAZISMENS KVINNOSYN "ETT FRUNTIMMER SOM BLANDAR SIG I POLITISKA SAKER ÄR EN STYGGELSE" - A. HITLER

NAZISMENS KVINNOSYN ETT FRUNTIMMER SOM BLANDAR SIG I POLITISKA SAKER ÄR EN STYGGELSE - A. HITLER NAZISMENS KVINNOSYN "ETT FRUNTIMMER SOM BLANDAR SIG I POLITISKA SAKER ÄR EN STYGGELSE" - A. HITLER NAZISTERNA VILLE HA EN EXTREM RENODLING AV KÖNSROLLERNA, DÄR SAMHÄLLET, SLAGFÄLTET OCH VÄRLDEN =MANNEN

Läs mer

EFTERKRIGSTIDEN (Kalla kriget) 1945-1991

EFTERKRIGSTIDEN (Kalla kriget) 1945-1991 EFTERKRIGSTIDEN (Kalla kriget) 1945-1991 Efter 1945 Fred och välfärd Europa var en världsdel i spillror. Politikerna som styrde hade varit med om krisen på 1920- och 1930 talen, världskrig, nazism, kommunism

Läs mer

Studiematerial till I skuggan av hatet växer blommor.

Studiematerial till I skuggan av hatet växer blommor. Studiematerial till I skuggan av hatet växer blommor. Materialet är tänkt att användas efter att elever och lärare har sett föreställningen. Diskutera gärna i mindre grupper, i par eller på annat sätt

Läs mer

Flyktingar med de Vita bussarna på färjan mot Sverige. Våren 1945. Fotograf K W Gullers, Nordiska museet.

Flyktingar med de Vita bussarna på färjan mot Sverige. Våren 1945. Fotograf K W Gullers, Nordiska museet. Flyktingar med de Vita bussarna på färjan mot Sverige. Våren 1945. Fotograf K W Gullers, Nordiska museet. 46 TILL SVERIGE MED DE VITA BUSSARNA Till Sverige med de Vita bussarna Koncentrationslägrens fångar

Läs mer

Fakta om Anne Frank LÄSFÖRSTÅELSE. Elevmaterial TOMAS DÖMSTEDT SIDAN 1. Namn: En vanlig tonåring. 1. Vilket land kom Anne Frank ifrån?

Fakta om Anne Frank LÄSFÖRSTÅELSE. Elevmaterial TOMAS DÖMSTEDT SIDAN 1. Namn: En vanlig tonåring. 1. Vilket land kom Anne Frank ifrån? SIDAN 1 Elevmaterial Namn: LÄSFÖRSTÅELSE En vanlig tonåring 1. Vilket land kom Anne Frank ifrån? 2. Vilket var ett av Tysklands mål under andra världskriget? 3. Varför var Anne Franks familj tvungen att

Läs mer

VÄRLDENS UNDERGÅNG. Del 2. Förkrossande nederlag. Studiehandledning ANDRA VÄRLDSKRIGET

VÄRLDENS UNDERGÅNG. Del 2. Förkrossande nederlag. Studiehandledning ANDRA VÄRLDSKRIGET VÄRLDENS UNDERGÅNG ANDRA VÄRLDSKRIGET Del 2. Förkrossande nederlag Studiehandledning BAKGRUND Världens undergång del 2 Kriget är nu i full gång. Den 10 maj 1940 lägger Tyskland in offensiven när fallskärmsjägare

Läs mer

INNEHÅLL DELI. 1 Att skriva historia om Sveriges förhållande till nazismen, Nazityskland och Förintelsen 15

INNEHÅLL DELI. 1 Att skriva historia om Sveriges förhållande till nazismen, Nazityskland och Förintelsen 15 INNEHÅLL Förord 11 1 Att skriva historia om Sveriges förhållande till nazismen, Nazityskland och Förintelsen 15 Historieskrivningens villkor 17 Uppdraget 19 Nyckelbegreppen 21 Uppgiften 25 Teoretiska perspektiv

Läs mer

Första världskriget

Första världskriget Första världskriget 1914-1918 1. 2. 3. Varför blev det krig? 4. 5. 2 s.194 Orsaker till första världskriget: Imperialismen Industrialiseringen skapade behov av råvaror och nya marknader. Kapplöpning om

Läs mer

2. Varför ville både Österrike- Ungern och Ryssland ha kontroll över vad som hände på Balkan?

2. Varför ville både Österrike- Ungern och Ryssland ha kontroll över vad som hände på Balkan? Instuderingsfrågor till : Första världskriget 1. Vilka var orsakerna till kriget? Orsaker till kriget var bl.a. Nationalismen var stor i alla Europas länder Tyskland ville behålla de gränserna de hade

Läs mer

Hjälp mig någon! Men ingen reste sig.

Hjälp mig någon! Men ingen reste sig. Vem är åskådare? Hjälp mig någon! Men ingen reste sig. En morgon i augusti satt Tara McCartney på en London-buss, på väg till sitt jobb. Plötsligt skrek en kvinna han knivhögg honom! på bussens övre plan.

Läs mer

Första världskriget The Great War

Första världskriget The Great War Första världskriget The Great War Europa 1800-talet Nationalismen: en ny tanke samma språk, religion och kultur skulle bli ett land Italien enas Tyskland (tidigare 38 stater) enades 1871 under Bismark

Läs mer

Kalla kriget, första skedet Vänner blir fiender!

Kalla kriget, första skedet Vänner blir fiender! Kalla kriget, första skedet 1946-1947. Vänner blir fiender! Det kalla kriget var en konflikt mellan USA och Sovjetunionen som effektivt delade upp världen i två läger, väst och öst. Det kalla kriget började

Läs mer

LÄRARMANUAL TOLERANS 1 VADÅ TOLERANS? WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: TOLERANS

LÄRARMANUAL TOLERANS 1 VADÅ TOLERANS? WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: TOLERANS SIDA 1/10 WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: TOLERANS LÄRARMANUAL I det här dokumentet finns allt du behöver veta för att hålla workshopen. Här ser du också tydligt i vilka moment du använder det arbets- och

Läs mer

FÖR ELEVER Att återvända till livet

FÖR ELEVER Att återvända till livet FÖR ELEVER Att återvända till livet Korta fakta Antisemitism är ett begrepp som började användas på 1860-talet och då innefattade hat och fientlighet mot semitiska folk, t.ex. judar, araber och assyrier.

Läs mer

Ryssland. Broderfolk till serberna på Balkan. Ville ha tillgång till hamnar i Medelhavet.

Ryssland. Broderfolk till serberna på Balkan. Ville ha tillgång till hamnar i Medelhavet. Första världskriget Europa år 1900 Optimism och framtidstro. Mer eller mindre lång sammanhängande fred. Industriexplosion. Tekniken tog stora steg framåt. Titanic lysande exempel på hur det inte alltid

Läs mer

Antisemitism. Ord som blev till folkmord. Cassandra Gustavsson SA13 VT Handledare: Johanna Hallunger

Antisemitism. Ord som blev till folkmord. Cassandra Gustavsson SA13 VT Handledare: Johanna Hallunger NTI MEDIEGYMNASIET Södra hamngatan 19, 411 14 GÖTEBORG Samhällskunskap 2 Antisemitism Ord som blev till folkmord Cassandra Gustavsson SA13 VT-2015 Handledare: Johanna Hallunger 1 SAMMANFATTNING Förintelsen

Läs mer

Kommittédirektiv. Beslut vid regeringssammanträde den 4 juli 2019

Kommittédirektiv. Beslut vid regeringssammanträde den 4 juli 2019 Dir. 2019:36 Kommittédirektiv Ett museum om Förintelsen Beslut vid regeringssammanträde den 4 juli 2019 Sammanfattning En särskild utredare ska lämna förslag om hur ett museum för att bevara och föra vidare

Läs mer

Kalla kriget. Supermakter och terrorbalans

Kalla kriget. Supermakter och terrorbalans Kalla kriget Supermakter och terrorbalans Efter andra världskriget! 1945 Hitlers Tyskland är besegrat.! Segermakterna var Storbritannien, Frankrike, USA och Sovjetunionen.! De delade upp Tyskland i fyra

Läs mer

Gustav II Adolf. Sveriges regent mellan

Gustav II Adolf. Sveriges regent mellan Gustav II Adolf Sveriges regent mellan 1611-1632 Gustav II Adolf -Ärvde kungakronan från sin far Karl IX som 16 åring. -Hans mamma var en tysk prinsessa - Kristina - Ung men väl förberedd på sin uppgift

Läs mer

MR 4 TILL MÄNSKLIGHETENS FÖRSVAR WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER (MR)

MR 4 TILL MÄNSKLIGHETENS FÖRSVAR WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER (MR) SIDA 1/6 WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER (MR) LÄRARMANUAL I det här dokumentet finns allt du behöver veta för att hålla workshopen. Här ser du också tydligt i vilka moment du använder

Läs mer

Repetition av upptrappningen till kriget Kriget startar Norden i kriget Kriget i väster Kriget i öster Pearl Harbor Normandie Krigsslutet

Repetition av upptrappningen till kriget Kriget startar Norden i kriget Kriget i väster Kriget i öster Pearl Harbor Normandie Krigsslutet Repetition av upptrappningen till kriget Kriget startar Norden i kriget Kriget i väster Kriget i öster Pearl Harbor Normandie Krigsslutet Adolf Hitler hur kunde han få makten? Adolf Hitler hade kommit

Läs mer

Planering historia tillval

Planering historia tillval Planering historia tillval Perioden 1871-1945 Vi skall arbeta med perioden 1871 till 1945. Vi kommer dela upp perioden i fyra block. Block 1- Imperialismen 1871-1914 Block 2 Första världskriget 1914-1918

Läs mer

Z Ett seriealbum om romer under FörintElsEn. Mormor, när tatuerade du dig på armen? tatuerade? Gunilla lundgren sofia taikon amanda eriksson 1

Z Ett seriealbum om romer under FörintElsEn. Mormor, när tatuerade du dig på armen? tatuerade? Gunilla lundgren sofia taikon amanda eriksson 1 SOFIA Z-4515 Ett seriealbum om romer under FörintElsEn Mormor, när tatuerade du dig på armen? tatuerade? Gunilla lundgren sofia taikon amanda eriksson 1 Gunilla lundgren, Forum för levande historia bild:

Läs mer

Historia. Ämnesprov, läsår 2012/2013. Texthäfte till delprov A. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp

Historia. Ämnesprov, läsår 2012/2013. Texthäfte till delprov A. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp Ämnesprov, läsår 2012/2013 Historia Texthäfte till delprov A Årskurs 9 Elevens namn och klass/grupp Prov som återanvänds omfattas av sekretess enligt 17 kap. 4 offentlighets- och sekretesslagen. Detta

Läs mer

Kalla kriget. Karta över Europa. VEU: VästEuropeiska Unionen. Källa: http://commons.wikimedia.org/wiki/file:cold_war_europe_military_map_sv.

Kalla kriget. Karta över Europa. VEU: VästEuropeiska Unionen. Källa: http://commons.wikimedia.org/wiki/file:cold_war_europe_military_map_sv. Kalla kriget Kalla kriget var en konflikt mellan USA och Sovjetunionen som utspelade sig från år 1945 till år 1989. USA och Sovjetunionen var två supermakter som bildades efter det Andra världskriget då

Läs mer

Judendomen. Abraham judarnas stamfader

Judendomen. Abraham judarnas stamfader Klagomuren eller Västra muren i Jerusalem är judendomens viktigaste plats. Muren är det enda som återstår av det gamla templet som förstördes av romarna 70.e.Kr. Abraham judarnas stamfader Judarnas historia

Läs mer

Timothy Snyder Sanningen om Dödens fält

Timothy Snyder Sanningen om Dödens fält Timothy Snyder Sanningen om Dödens fält Ny forskning reviderar nu Europas 1900 tals historia. Valet av Auschwitz och Gulag som symboler för kontinentens mörker leder fel. Om man utgår från dem riskerar

Läs mer

Emigration betyder att man flyttar från sitt land. Vi säger, att man emigrerar från sitt land. Man kan också säga, att man utvandrar från sitt land.

Emigration betyder att man flyttar från sitt land. Vi säger, att man emigrerar från sitt land. Man kan också säga, att man utvandrar från sitt land. Människor har flyttat i alla tider För två miljoner år sedan uppkom de första människorna i Afrika. Allt sedan dess har människor spritt sig över hela jorden. I alla tider har människor också flyttat från

Läs mer

DAGENS NYHETER. Historiska museet visar utstäunmg om. Förintelsen

DAGENS NYHETER. Historiska museet visar utstäunmg om. Förintelsen DAGENS NYHETER. Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies. Kultur Historiska museet visar utstäunmg om Förintelsen PUBLICERAD 06:00 Bild 1 av 3 "Speaking memories - förintelsens sista

Läs mer

Första världskriget 1914-1918

Första världskriget 1914-1918 Första världskriget 1914-1918 1. 2. 3. Varför blev det krig? 4. 5. 2 Orsaker till första världskriget: Imperialismen Industrialiseringen skapade behov av råvaror och nya marknader. Kapplöpning om kolonierna.

Läs mer

Kristendom. Vad tror kristna på? Hur utövar de sin religion? Vilka olika inriktningar finns det?

Kristendom. Vad tror kristna på? Hur utövar de sin religion? Vilka olika inriktningar finns det? Kristendom Vad tror kristna på? Hur utövar de sin religion? Vilka olika inriktningar finns det? Kristendom De Centrala tankegångarna i kristendom Kristendomens historia; hur religionen började och hur

Läs mer

WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER (MR)

WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER (MR) SIDA 1/9 WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER (MR) LÄRARMANUAL I det här dokumentet finns allt du behöver veta för att hålla workshopen. Här ser du också tydligt i vilka moment du använder

Läs mer

Stormaktstiden fakta

Stormaktstiden fakta Stormaktstiden fakta 1611-1718 Stormaktstiden varade i ca 100 år. Sverige var stort och hade en miljon invånare. Som levde i ett stånd samhälle. Under denna tid skaffade Sverige sig mycket makt och erövrade

Läs mer

Bilder av 1920-talet. Hur var 1920-talet? Vad tänker vi på och associerar till? Kris och elände eller glädje och sedeslöshet?

Bilder av 1920-talet. Hur var 1920-talet? Vad tänker vi på och associerar till? Kris och elände eller glädje och sedeslöshet? Bilder av 1920-talet Hur var 1920-talet? Vad tänker vi på och associerar till? Kris och elände eller glädje och sedeslöshet? George Grosz Kapitalismens största kris: depressionen Börskrasch 29 oktober

Läs mer

Välkommen till Familjen Hitler!

Välkommen till Familjen Hitler! Välkommen till Familjen Hitler! Vi börjar med Pappa Alois: Föds Alois Schicklgruber. 5 år gammal gifter sig mamman med Johann Georg Hiedler. 12 år gammal flyttar han till Wien och får klara sig själv.

Läs mer

Drömsamhället svenska som andraspråk

Drömsamhället svenska som andraspråk Av-nummer: 10024 tv1sas Ideologiernas historia (svenska som andraspråk) 1 Programmanus Smärre avvikelser från texten kan förekomma i programmet. Emil Nikkah: I två program ska ni få en kortversion av de

Läs mer

The Last Days. Rekommenderad från åk 9 gymnasiet. En filmhandledning av Britta Amft

The Last Days. Rekommenderad från åk 9 gymnasiet. En filmhandledning av Britta Amft The Last Days Historisk bakgrund I andra världskrigets Europa deltog Ungern på Tysklands och Italiens sida mot Storbritannien, USA och Sovjetunionen. Ungern styrdes av den starkt högerinriktade, men inte

Läs mer

Lättläst sammanfattning TOLERANSENS MEKANISMER: EN ANTOLOGI

Lättläst sammanfattning TOLERANSENS MEKANISMER: EN ANTOLOGI Lättläst sammanfattning TOLERANSENS MEKANISMER: EN ANTOLOGI 1 Kapitel 1 Tolerans: En introduktion till begreppet, forskningen och antologin Erik Lundberg Mer prat om tolerans År 2015 kom många flyktingar

Läs mer

Åk. 7 Lokal kursplan historia: Introduktion vad är historia? Forntiden och flodkulturerna Målbeskrivning det är viktigt att

Åk. 7 Lokal kursplan historia: Introduktion vad är historia? Forntiden och flodkulturerna Målbeskrivning det är viktigt att Sida 1 av 5 Åk. 7 Introduktion vad är historia? Forntiden och flodkulturerna känna till hur människor under jägarstenåldern försörjde sig kunna redogöra för hur livsvillkoren förändrades vid övergången

Läs mer

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land.

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land. Jag träffade Elmir för att prata om hans flykt från Bosnien till Sverige när kriget bröt ut och belägringen av Sarajevo inträffade i början på 1990-talet. Han berättade hur det var precis innan det bröt

Läs mer

Andra världskriget: en sammanfattning

Andra världskriget: en sammanfattning Andra världskriget: en sammanfattning Basfakta andra världskriget År: 1939-1945 Allianser: De allierade (USA, Storbritannien, Ryssland, Frankrike m. fl.) mot Axelmakterna (Tyskland, Japan, Italien m.fl.).

Läs mer

Andra världskriget. Läsförståelse. Elevmaterial TORSTEN BENGTSSON SIDAN 1. Namn: Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten.

Andra världskriget. Läsförståelse. Elevmaterial TORSTEN BENGTSSON SIDAN 1. Namn: Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten. SIDAN 1 Elevmaterial Namn: Läsförståelse Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten.) 1. När började andra världskriget och när slutade det? 2. Vad berättar Max att barnen i Tyskland fick

Läs mer

Demokrati och Mänskliga rättigheter Alla FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna från år Religionsfrihet * Rösträtt Yttrandefrihet

Demokrati och Mänskliga rättigheter Alla FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna från år Religionsfrihet * Rösträtt Yttrandefrihet Demokrati och Mänskliga rättigheter Alla människor i hela världen har vissa rättigheter. Det står i FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna från år 1948. Det är staten i varje land som ska se till

Läs mer

MR 8 ALLTID-IBLAND-ALDRIG WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER (MR)

MR 8 ALLTID-IBLAND-ALDRIG WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER (MR) SIDA 1/8 WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER (MR) LÄRARMANUAL I det här dokumentet finns allt du behöver veta för att hålla workshopen. Här ser du också tydligt i vilka moment du använder

Läs mer

ARBETSMATERIAL MR 5 FRÅN FÖRBUD TILL RÄTTIGHET

ARBETSMATERIAL MR 5 FRÅN FÖRBUD TILL RÄTTIGHET SIDA 1/6 de mänskliga rättigheterna (sid. 1) de mänskliga rättigheterna består av 30 artiklar. Nedan presenteras en förenklad översättning (ur Pådraget, Amnesty International). Artikel 1. Alla människor

Läs mer

Amerikanska revolutionen

Amerikanska revolutionen Amerikanska revolutionen 1776 1783 Amerikanska revolutionen Eller amerikanska frihetskriget - Storbritannien hade kolonialiserat USA på 1600- talet - Sammanlagt 13 kolonier på Östkusten - Britter som flytt

Läs mer

Efterkrigstiden FRÅN ANDRA VÄRLDSKRIGETS SLUT OCH FRAM TILL I DAG

Efterkrigstiden FRÅN ANDRA VÄRLDSKRIGETS SLUT OCH FRAM TILL I DAG Efterkrigstiden FRÅN ANDRA VÄRLDSKRIGETS SLUT OCH FRAM TILL I DAG Västeuropa De första åren efter andra världskriget var nödår i stora delar av Europa, med svält och bostadsbrist. Marshallplanens pengar

Läs mer

Mauthausen 1938 - utom synhåll?

Mauthausen 1938 - utom synhåll? Mauthausen 1938 - utom synhåll? Vad var Mauthausen-Gusen-lägret? Mauthausen-Gusen-lägret började byggas fyra månader efter Anschluss, anslutningen, augusti 1938 då Österrike blev en del av Nazityskland.

Läs mer

Franska Revolutionen. Varför blev det revolution? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen?

Franska Revolutionen. Varför blev det revolution? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen? Franska Revolutionen Varför blev det revolution? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen? Franska revolutionen Före revolutionen Kungen och adeln bestämde allt De flesta människorna

Läs mer

Förintelsen i undervisningenvad för slags undervisning får eleverna i årskurs fem?

Förintelsen i undervisningenvad för slags undervisning får eleverna i årskurs fem? EXAMENSARBETE Hösten 2005 Lärarutbildningen Förintelsen i undervisningenvad för slags undervisning får eleverna i årskurs fem? Författare Frida Gustafsson Charlotte Lundberg Handledare Sven Gjörtler www.hkr.se

Läs mer

*Vidare kommer det att handla om rasism, nazism, fascism, främlingsfientlighet och fördomar, samt hur man motverkar det.

*Vidare kommer det att handla om rasism, nazism, fascism, främlingsfientlighet och fördomar, samt hur man motverkar det. Se människan Vi ska nu arbeta med ett tema de närmaste veckorna som kommer handla om människan, hur vi delat in människan i olika kategorier tidigare i historien och även nu. Vidare kommer det att handla

Läs mer