University of New South Wales i Sydney. En reseberättelse av Emma Elofsson HT-12

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "University of New South Wales i Sydney. En reseberättelse av Emma Elofsson HT-12"

Transkript

1 University of New South Wales i Sydney En reseberättelse av Emma Elofsson HT-12

2 Val av utbytesland och universitet Ända sedan jag börjar mina studier på KTH har jag varit säker på att jag vill studera minst en termin utomlands. Eftersom jag inte ville försena mina studier så passade ett utbyte via KTH perfekt. Då jag var bestämd på att jag ville plugga utomlands väldigt gärna, så hade jag ganska bra koll på vilka länder det gick att åka till och hur jag skulle gå tillväga för att söka utbyte. När jag funderade på i vilket land jag ville göra utbyte, började jag med att tänka på vad jag ville få ut at studierna utomlands. Var anledningen att jag ville lära mig ett språk bättre, att uppleva en ny kultur eller kanske att testa på att plugga på ett högt rankat internationellt universitet? Jag kom fram till att det viktigaste för mig var att lära mig engelska bättre. Detta gjorde mitt val betydligt enklare, för även om många universitet runt om i världen har kurser på engelska så ville jag komma till ett land där engelska är förstaspråket. Min andra prioritering var att hamna i ett land där klimatet var varmare än i Sverige. För mig stod tillslut valet mellan att söka till universitet i södra USA eller i Australien. Mitt förstahandsval blev tillslut University of New South Wales (UNSW) i Sydney, då jag älskar staden och universitetet är det mest framstående universitetet i Australien inom ingenjörsutbildningar. Boende i Sydney Boendet i Sydney hade jag turen att ordna redan från hemmaplan genom en kompis som bodde i Sydney. Då hon åkte hem till Sverige igen efter att ha tillbringat nio månader med att jobba i Sydney, fick jag helt enkelt ta över hennes rum i en lägenhet i Bondi. Har man inte turen att känna någon i Australien, så skulle jag tipsa om att söka bostad på gumtree.com.au. Detta är en hemsida liknande blocket.se och det var där de flesta andra utbytesstudenterna hittade sitt boende. Boendet i Sydney är generellt betydligt dyrare än i Stockholm och man får räkna med delat boende och sämre standard. Men låt för guds skulle inte detta hindra ett eventuellt utbyte i denna fantastiska stad! Det finns flera bra förorter i Sydney att bo i, men Bondi är min personliga favorit med en bra blandning av strand-/café-/uteliv och internationella invånare. Passande nog ligger den en timmas promenad från UNSW, vilket gjorde att jag promenerade till och från skolan varje dag. Om någon funderar på att söka utbyte på UNSW, så skulle jag verkligen rekommendera att försöka hitta boende där. Andra bra strandförorter är annars Cooge (där flertalet av utbytesstudenterna bor), Bronte (som är en blandning av Bondi och Cooge) eller Marubra (en något tystare strandförort

3 med ofta billigare boende). Är det inte ett måste att bo nära stranden så finns det massor av boende omkring universitetet. Personligen skulle jag inte rekommendera att bo i student bostäder via universitetet, då dessa ofta är väldigt dyra, stökiga och man missar en del av själva Sydneylivet. En annan sak jag tycker att man bör undvika är att bo för långt ifrån universitetet eftersom man tappar en del av den sociala kontakten med andra utbytesstudenter och även måste tillbringa lång tid att ta sig till och från skolan. Hur det är att plugga på UNSW De största skillnaderna mellan UNSW och KTH grundar sig mest troligt i ekonomin. Eftersom alla studenter vid UNSW måste betala en avgift för att få studera vid universitetet (med en avsevärt högre avgift för internationella studenter) så är dess byggnader väldigt fräscha och det finns många hjälpmedel som underlättar ens studier. Även om det är väldigt många studenter som studerar på UNSW, så kan man alltid vara säker på att hitta en studieplats i lugn och ro med ett eluttag antingen inomhus eller utomhus. Det märks verkligen att Australien är ett varmt land på grund av de många studieplatserna utomhus. En annan skillnad jämfört med KTH är att det är otroligt många asiater som studerar här, speciellt ingenjörs-, ekonomi- och juristutbildningar. Dessutom är det väldigt få tjejer som pluggar ingenjörsutbildningar, vilket gör att man ständigt få reaktionen Pluggar du till ingenjör?? Wow, du måste vara jättesmart! när man säger att man är teknolog. (För att undvika tappade hakor och stirrande ögon så började jag tillslut säga att jag pluggar teknisk design då jag mötte nya personer. Detta mildrade reaktionen något.) Många australiensare som pluggar här börjar sin utbildning direkt efter high school (alltså vårt motsvarande gymnasium som de flesta är bekanta vid). Detta göra att ens kurskamrater vanligtvis något yngre, speciellt i ingenjörsutbildningen. Då jag läste två designkurser och hade jag 50 % av mina poäng vid Campus of Fine Arts (tänk er COFA som om konstfack hade varit en sektion på KTH), så var dock andelen äldre, kvinnliga och australienska studenter avsevärt högre.

4 Val av kurser Innan jag skickade in min ansökan för utbytesstudier kollade jag översiktligt på de olika universitetens kursutbud för att veta om jag skulle kunna hitta passande kurser. Ett tips är att leta efter en liknande utbildning som du själv läser på KTH. Att lägga tid på att titta igenom kursutbudet är något jag starkt rekommenderar eftersom det underlättar ens arbete med kursval avsevärt. Trots att jag var ganska säker på att jag hade hittat fyra bra kurser redan innan jag kom till Australien, så visade det sig att så inte alls var fallet. En ergonomikurs jag sökt hade lagts ned och fysikkursen jag påbörjade var oändligt svår. Detta resulterade i att jag hoppade på två designkurser (SDES1102 och SDES1104) som jag förhoppningsvis får tillgodoräkna mig i min master som valfria poäng. Jag lyckades hitta två kurser som motsvarade de kurser som mina klasskamrater läste samtidigt under hösten på KTH. MANN1130 Design och Manufacturing motsvarade DoP Metodik och MATS1101 Materials and Chemistry motsvarade Konstruktionsmaterial. Nedan är de kurserna som jag tillslut valde (alla förstaårskurser få upplägget i ingenjörsutbildningen på UNSW är annorlunda jämfört med KTH) och en kort beskrivning av dessa: MATS1101 Materials and Chemistry En kurs som blandar hållfasthet, materialkunskap och kemi. Undervisningen bestod i föreläsningar, valfria övningar och betygsgrundande laborationer. Betyget sattes genom en rapport, 12 laborationer med inlämningar, 10 onlinetentor och två tentor (en efter halva terminen och en sluttenta). Det kan låta väldigt mycket, men alla uppgifter var hyfsat små och fick en att kontinuerligt studera. En bra kurs. MANN1130 Design och Manufacturing Under kursen lärde man sig använda Solid Works, hur man gör ritningar enligt australiensk standard (samt vikten av att följa en standard), praktisk verkstadsteknik (metallsvarvning, borrning, fräsning osv) samt hela designprocessen för att ta fram en pump. Kursen var teoretiskt hyfsat lätt efter att ha läst 2 år på KTH, men den praktiska delen helt ovärderlig. Att få testa att hantera en stor metallsvarv helt själv och inse hur svårt det är att uppnå en viss noggrannhet dimensionsmässigt var fantastiskt kul! Slutbetyget grundades på ens färdigheter i verkstaden, tre prov på Solid Works-färdigheter och en grupprapport av den tillverkade pumpen. Den enda nackdelen med kursen var mina lata gruppmedlemmar, annars var den helt klart värd att läsa!

5 SDES1102 Design Studio 3 Kursen bestod i två projekt som vardera var värda 50 % av slutbetyget. I första projektet skulle vi göra två modeller av balsaträ med utgångspunkt från en projektbrief. Det andra projektet handlade om kartläggning och hur detta kan visualiseras. Denna kurs var en ren designkurs och helt annorlunda designkurser på KTH. För mig innebar det ett helt nytt sätt att tänka. Under en vecka hade man 3 timmar schemalagd tid, under vilken men fick väldigt bra stöd och feedback av sin lärare. Jag skulle rekommendera denna kurs för en designintresserad person. SDES1104 Interactive Systems Denna kurs bestod i tre delar, alla med en skriftlig inlämning, en grafisk presentation och en muntlig presentation (antingen ensam eller i grupp). Det var väldigt mycket texter/artiklar att läsa varje vecka, skrivna på en svår akademisk engelska som tydligen även var svår för personer med engelska som modersmål. Men om man undviker att skrämmas av detta faktum och räknar med att lägga ner tid på kursen, så får man mycket tillbaka. För mig innebar kursen ett rejält uppsving i min akademiska engelska, samtidigt som jag fick lära mig hur man involverar miljötänk och hållbar utveckling i designprocesser. Tyvärr var detta sista året kursen hölls, men för studenter som är intresserade av att förbättra sin engelska skulle jag rekommendera att leta efter en kurs med många presentationer, läsningar och rapportskrivningar. Det är en väldigt värdefull kunskap att besitta. Schemamässigt så gick jag i skolan fyra dagar i veckan, vilket måste ses som normalt för att vara en ingenjörsstudent. Jämför man med KTH så känns detta som ett väldigt bra schema, men råkar man ta en titt på business-, jurist-, design- eller ekonomistudenternas schema så kunde man känna ett visst stygn av avund. Dessa trevliga studenter gick endast 2-3 dagar i veckan och oftast mycket kortare dagar. Tempot på UNSW var något högre än på KTH (en termin där är 13 veckor) och kan till en början upplevas stressande med alla inlämningar och småtentor. Men så fort man flär sig inse hur stor del av totala betyget som en inlämning är värd så känns det oftast bättre. Ta också gärna hjälp av lärare och berätta att du är utbytesstudent. Många lärare tycker att det är roligt och lägger gärna lite extra krut på att du hänger med. Precis som andra australiensare så är de oftast sociala och tycker om att prata med främmande människor.

6 Sydney och Australien Som ni säkert redan har märkt i min text så älskar jag Sydney och Australien. Redan tre år innan mitt utbyte (innan jag påbörjade mina studier vid KTH) var jag i landet och backpackade/jobbade som flera andra svenskar efter gymnasiet. Redan då fastnade jag för landet med dess stränder, varma klimat och trevliga människor. Det är lätt att resa runt i landet och det finns otroligt mycket att se. Av alla städer som jag besökt i Australien så är Sydney min favoritstad. I östra delen av staden (längs kusten) kännetecknas staden av tränande människor redan tidigt på morgonen, ett rikt café- och strandliv på dagarna och ett socialt uteliv på kvällarna och nätterna. Det jag uppskattar mest är hur aktiva många personer i dem östra förorterna är: att gå upp klockan sex på morgonen för en springtur på stranden, följt av ett dopp i havet för att sedan möta upp en vän på något café i närheten för att äta frukost tillsammans är ingen ovanlighet. Gillar man att shoppa så finns det oändligt många färgsprakande affärer och billiga second hand butiker (vintage är inte alls lika hett här som i Stockholm, tack och lov!). Många turister kommer till Sydney för att se Operahuset, Harbour Bridge och stadsstränderna. Absolut tycker jag att det är värt ett besök, men enligt mig slår det inte vardagslivet i Sydney. Läs gärna min artikel i Hela M Under min tid på University of New South Wales skrev jag en artikel för Maskinsektionens magasin Hela M (nummer 3). Den är endast en sida lång och ger en bättre bild av själva livet utanför UNSW. Artikeln kan nås via följande länk: Kontakta mig gärna om du undrar något! Om du skulle vilja veta något mera om mitt utbyte på UNSW får du givetvis kontakta mig på min mail: emmaelo@kth.se

Partneruniversitet: Universitat de Barcelona. Varför valde du att studera utomlands?

Partneruniversitet: Universitat de Barcelona. Varför valde du att studera utomlands? Partneruniversitet: Universitat de Barcelona Varför valde du att studera utomlands? Jag tycker utbyte är en bra möjlighet att prova bo i en annan stad, plugga på ett annat språk och få ett välbehövt avbrott

Läs mer

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): University of Western Australia

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): University of Western Australia Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): University of Western Australia Varför valde du att studera utomlands? Jag hade velat studera utomlands sen jag började juristprogrammet på Stockholms Universitet

Läs mer

Partneruniversitet: Universitat de Barcelona HT18. Varför valde du att studera utomlands? Jag ville uppleva hur det var att studera utomlands.

Partneruniversitet: Universitat de Barcelona HT18. Varför valde du att studera utomlands? Jag ville uppleva hur det var att studera utomlands. Partneruniversitet: Universitat de Barcelona HT18 Varför valde du att studera utomlands? Jag ville uppleva hur det var att studera utomlands. Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen

Läs mer

University of New South Wales, Sydney, Australien, VT 2007

University of New South Wales, Sydney, Australien, VT 2007 University of New South Wales, Sydney, Australien, VT 2007 Den 26 februari 2007 landade jag med fjärilar i magen på Sydneys internationella flygplats i Australien. Det var en riktigt trist sommardag med

Läs mer

RESEBERÄTTELSE: Valencia

RESEBERÄTTELSE: Valencia RESEBERÄTTELSE: Valencia Jenny Holmberg, Vårterminen 2010 Vårterminen 2010 spenderade jag i Valencia på Universidad Politecnica de Valencia (UPV), som utbytesstudent från KTH:s Samhällsbyggnadsprogram

Läs mer

En termin på NUS i Singapore

En termin på NUS i Singapore RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Emil Fröberg HT18 Utbytesuniversitet National University of Singapore Utbildningsprogram Industriell Ekonomi En termin på NUS i Singapore Innan avresa En av

Läs mer

Reserapport efter utbytesstudier i Italien HT 2012 Lisa SSK

Reserapport efter utbytesstudier i Italien HT 2012 Lisa SSK Reserapport efter utbytesstudier i Italien HT 2012 Lisa SSK 1. Vilket program läser du på? Sjuksköterskeprogrammet på hälsouniversitetet, Linköpings universitet, campus Norrköping. 2. Vilket universitet,

Läs mer

Hur fungerade det med bibliotek, studiematerial och datorer?

Hur fungerade det med bibliotek, studiematerial och datorer? Partneruniversitet: Universitetet i Bergen Varför valde du att studera utomlands? Jag valde att studera utomlands av många anledningar, men främst för att jag trodde att det skulle kunna vara en mycket

Läs mer

Erasmus-utbyte jan juli 2010

Erasmus-utbyte jan juli 2010 Erasmus-utbyte jan juli 2010 Hogeschool van Amsterdam, Nederländerna Varför valde du att studera utomlands? Jag ville uppleva annan, ny kultur, träffa människor från olika platser i världen och byta ut

Läs mer

På Bröstkirurgen: med penna, papper och sax visade en bröstkirurg mig hur man gör en bröstvårta

På Bröstkirurgen: med penna, papper och sax visade en bröstkirurg mig hur man gör en bröstvårta Reserapport efter utbytesstudier - Sara-Li LÄK T 8 - Liverpool 1. Vilket program läser du på? Läkarprogrammet 2. Vilket universitet, land och stad åkte du till? University of Liverpool, Storbritannien,

Läs mer

Indien som land är som ett litet Europa i sig. De olika delstaterna har olika språk och olika kulturer, så att beskriva hur Indien är som land är i

Indien som land är som ett litet Europa i sig. De olika delstaterna har olika språk och olika kulturer, så att beskriva hur Indien är som land är i UNIVERSITY OF PUNE Jag läser Design och Produktframtagning, och har valt Teknik och Hållbar utveckling som inriktning på min master. Våren 2015, dvs andra delen på mitt fjärde år på KTH åkte jag till Pune

Läs mer

Så, med nytt (inget) hår satte jag mig på planet till Irland och Dublin!

Så, med nytt (inget) hår satte jag mig på planet till Irland och Dublin! Hallojs! En reseberättelse om Irland Jag heter Fabian, går tredje året på Datateknik ute i Kista och tänkte berätta om min förra höst, då jag var i Irland och lekte runt! Varför Irland kanske man frågar

Läs mer

RESEBERÄTTELSE MONASH UNIVERSITY

RESEBERÄTTELSE MONASH UNIVERSITY MELBOURNE, AUSTRALIEN RESEBERÄTTELSE MONASH UNIVERSITY BYGGTEKNIK & DESIGN, KUNGLIGA TEKNISKA HÖGSKOLAN Martin Gustafsson Magnusson HÖSTEN 2015 Egna tankar Att söka till utbytesstudier var det bästa beslutet

Läs mer

Stanford University - 13-14

Stanford University - 13-14 Stanford University - 13-14 Reseberättelse av Saman Bidgol Läsåret 13-14 Under årskurs tre på KTH bestämde jag mig för att åka och studera mitt fjärde år utomlands. Valet stod mellan Tyskland, Schweiz

Läs mer

Reseberättelse Prag hösten 2008 CVUT

Reseberättelse Prag hösten 2008 CVUT Reseberättelse Prag hösten 2008 Prag är en unik och underbar stad att studera i och jag rekommenderar alla som har möjlighet att åka dit och uppleva staden. Prag har ungefär lika många invånare som Stockholm

Läs mer

Partneruniversitet: Euromed Management numera Kedge Business School Marseille Institution vid Stockholms universitet: Företagsekonomiska Institutionen

Partneruniversitet: Euromed Management numera Kedge Business School Marseille Institution vid Stockholms universitet: Företagsekonomiska Institutionen Partneruniversitet: Euromed Management numera Kedge Business School Marseille Institution vid Stockholms universitet: Företagsekonomiska Institutionen Varför valde du att studera utomlands? Jag har alltid

Läs mer

Hårdträning bland Sapporos snöhögar

Hårdträning bland Sapporos snöhögar RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Anton Schillen 2015 2016 Utbytesuniversitet Hokkaido University Utbildningsprogram Special Research Student Hårdträning bland Sapporos snöhögar Innan avresa

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: Universidad de Deusto År/termin som du var på utbyte: HT2017 Varför valde du att studera utomlands? För att lära mig spanska, lära känna elever från

Läs mer

En termin på Australiens östkust

En termin på Australiens östkust RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Utbytesuniversitet University of Wollongong Utbildningsprogram Civilingenjör Samhällsbyggnad Magnus Hård af Segerstad HT18 En termin på Australiens östkust

Läs mer

Mitt utbyte i Shanghai, Kina hösten 2011 Reserapport

Mitt utbyte i Shanghai, Kina hösten 2011 Reserapport Mitt utbyte i Shanghai, Kina hösten 2011 Reserapport 1. Vilket program läser du på? Sjuksköterskeprogrammet i Norrköping. 2. Vilket Universitet, land och stad åkte du till? Jiao Tong University i Shanghai,

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: Fudan University - Shanghai År/termin som du var på utbyte: VT 2019 Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen vid värduniversitetet? Hur var det med studiekulturen

Läs mer

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): University of Leicester VT2017

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): University of Leicester VT2017 Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): University of Leicester VT2017 Varför valde du att studera utomlands? För att det är en bra merit i mitt CV och en bra erfarenhet generellt. Samtidigt är det

Läs mer

Vilken termin ska man åka?

Vilken termin ska man åka? Under höstterminen 2012 åkte jag till Kina som utbytestudent till ett universitet som heter Shanghai Jiao Tong University (SJTU). Jag valde Jiao Tong för att det ligger i min favoritstad Shanghai och är

Läs mer

ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ!

ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ! High School ansvar trygghet kvalitet sedan 1958 www.sts.se ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ! Att få ta emot en utbytesstudent innebär ett kulturellt utbyte på hemmaplan. Tänk att få prata ett annat språk

Läs mer

HKUST (Hong Kong University of Science and Technology) HT 15

HKUST (Hong Kong University of Science and Technology) HT 15 Oliver Eliassen HKUST (Hong Kong University of Science and Technology) HT 15 Maila mig gärna om du har några frågor på: oliver@eliassen.se Lite om skolan Jag pluggade på HKUST School of Business & Management

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: University of Canberra, UC År/termin som du var på utbyte: VT19 Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen vid värduniversitetet? Hur var det med studiekulturen

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte (enkät ifylles i datorn)

Studentrapport från mitt utbyte (enkät ifylles i datorn) Studentrapport från mitt utbyte (enkät ifylles i datorn) Partneruniversitet: University of Southampton År/termin som du var på utbyte: VT 2018 Valde att studera utomlands för att få lite ombyte av miljö

Läs mer

Innehållet bör täcka en kort beskrivning av staden och dess omgivningar samt ev. personliga kommentarer.

Innehållet bör täcka en kort beskrivning av staden och dess omgivningar samt ev. personliga kommentarer. TAIPEI Staden Taipei ligger på Taiwans nordligaste spets nära havet och omgärdat av berg och skog. Det är en riktig storstad med China Town känsla med mycket människor, mopeder och bilar (det lever 7 miljoner

Läs mer

Reseberättelse Utbytesstudier på University of Technology Sydney

Reseberättelse Utbytesstudier på University of Technology Sydney Reseberättelse Utbytesstudier på University of Technology Sydney Fredrik Kihlström KANDIDATPROGRAMMET I FASTIGHET OCH FINANS Om mig Jag heter Fredrik Kihlström och läser kandidatprogrammet i Fastighet

Läs mer

Fem månader i Nederländerna, Eindhoven

Fem månader i Nederländerna, Eindhoven RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Linnea Gabrielsson Utbytesuniversitet TU/e Utbildningsprogram Masterprogram, Fastigheter och Byggledning HT18 Fem månader i Nederländerna, Eindhoven Innan avresa

Läs mer

Sofie - Reserapport efter utbytesstudier vid Université Libre de Bruxelles, Belgien HT2012

Sofie - Reserapport efter utbytesstudier vid Université Libre de Bruxelles, Belgien HT2012 Sofie - Reserapport efter utbytesstudier vid Université Libre de Bruxelles, Belgien HT2012 Läkarprogrammet, termin 9, 13 v kliniska placeringar 1. Tillgodoräknande Jag kunde tillgodoräkna mig 12 veckor

Läs mer

Utbytesuniversitet Kyushu University Utbildningsprogram Exchange Studies, Språk och Examensarbete

Utbytesuniversitet Kyushu University Utbildningsprogram Exchange Studies, Språk och Examensarbete RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Magnus Jansson Utbytesuniversitet Kyushu University Utbildningsprogram Exchange Studies, Språk och Examensarbete 2015 HT- 2016 VT Innan avresa När jag valde

Läs mer

Reserapport. Fachhochschule des BFI Wien Våren 2010. Bethina Bergman. Arcada Nylands svenska yrkeshögskola Företagsekonomi

Reserapport. Fachhochschule des BFI Wien Våren 2010. Bethina Bergman. Arcada Nylands svenska yrkeshögskola Företagsekonomi Reserapport Fachhochschule des BFI Wien Våren 2010 Bethina Bergman Arcada Nylands svenska yrkeshögskola Företagsekonomi Helsingfors 2009 1 INLEDNING Redan då jag började Arcada visste jag att jag i något

Läs mer

Hur jag lärde mig att älska Datavetenskap

Hur jag lärde mig att älska Datavetenskap Hur jag lärde mig att älska Datavetenskap Vad tänker ni på just nu? Vad tänker ni på just nu? Är det svårt? Vad tänker ni på just nu? Är det svårt? Det bestämmer du! Vad tänker ni på just nu? Är det svårt?

Läs mer

Hur fungerade det med bibliotek, studiematerial och datorer? Datorer och framförallt utskrifter fungerade dåligt, i övrigt var det bra.

Hur fungerade det med bibliotek, studiematerial och datorer? Datorer och framförallt utskrifter fungerade dåligt, i övrigt var det bra. Partneruniversitet: Freie Universtität HT18 Varför valde du att studera utomlands? För att jag kände att jag behövde en ny utmaning, både socialt men även på juristutbildningen. Vilka kurser läste du och

Läs mer

Reseberättelse Polen

Reseberättelse Polen Reseberättelse Polen Utgången från centralstationen Introduktion Jag åkte på utbytesstudier till Polen och studerade vid Warsaw University of Technology höstterminen 2013/2014. Jag valde Polen för min

Läs mer

Det finns inga ord som jag rättvist kan beskriva det med

Det finns inga ord som jag rättvist kan beskriva det med RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Rebecca Ahlstrand VT 2016 Utbytesuniversitet National University of Singapore Business School Utbildningsprogram ilead Det finns inga ord som jag rättvist kan

Läs mer

Reserapport Namibia. Johanna, ssk, ht 2011

Reserapport Namibia. Johanna, ssk, ht 2011 Reserapport Namibia Johanna, ssk, ht 2011 1. Vilket program läser du på? Jag läser på sjuksköterskeprogrammet i Linköping. 2. Vilket universitet, land och stad åkte du till? Jag åkte till University of

Läs mer

Partneruniversitet: Alma Mater Studiorum Universitá di Bologna.

Partneruniversitet: Alma Mater Studiorum Universitá di Bologna. Partneruniversitet: Alma Mater Studiorum Universitá di Bologna. Varför valde du att studera utomlands? Jag ville utveckla min akademiska engelska och min italienska. Utöver detta ville jag även testa på

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: University of Liverpol År/termin som du var på utbyte: Ht 2018 (termin 8) Varför valde du att studera utomlands? För att uppleva andra kulturer, träffa

Läs mer

Reserapport Kenya VT 2013 Johan SSK

Reserapport Kenya VT 2013 Johan SSK Reserapport Kenya VT 2013 Johan SSK Vilket program läser du på? Sjuksköterskeprogrammet Vilket universitet,stad och land åkte du till? Moi University, Eldoret och Kenya Vilken termin åkte du och hur länge

Läs mer

Prag en fantastisk stad

Prag en fantastisk stad RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Dominika Pacut HT16 Utbytesuniversitet Czech Technical University in Prague Utbildningsprogram Högskoleingenjör Byggteknik och Design Prag en fantastisk stad

Läs mer

Hur fungerade det med bibliotek, studiematerial och datorer? Alldeles utmärkt. Universitetet hade bra bibliotek och jag hade med egen dator.

Hur fungerade det med bibliotek, studiematerial och datorer? Alldeles utmärkt. Universitetet hade bra bibliotek och jag hade med egen dator. Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): Erasmus Universiteit Varför valde du att studera utomlands? För upplevelsen att bo utomlands. Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen

Läs mer

Reserapport från Barcelona VT-2013

Reserapport från Barcelona VT-2013 Reserapport från Barcelona VT-2013 Praktik på sjukhuset Vall d Hebron Patricia Sjuksköterskeprogrammet, termin 5 Universitat Autonoma de Barcelona, Spanien Erasmusgrupp Utsikt över Barcelona Parc Guell

Läs mer

Imperial College London

Imperial College London Imperial College London Reseberättelse av Akash Patel September 2012 - Juni 2013 Vintern 2011 besluter jag att ansöka om studier vid Imperial College London, ett av världens bästa tekniska universitet

Läs mer

NANNY KALIFORNIEN. Att jobba som Au pair. Unikt inslag om min egen upplevelse som nanny i the golden state

NANNY KALIFORNIEN. Att jobba som Au pair. Unikt inslag om min egen upplevelse som nanny i the golden state NANNY I KALIFORNIEN Unikt inslag om min egen upplevelse som nanny i the golden state Att jobba som Au pair Att fara till Kalifornien och jobba som en Au pair är en fantastisk möjlighet att utvecklas och

Läs mer

Reseberä ttelse Instituto Superior Te cnico, Lissäbon, Portugäl

Reseberä ttelse Instituto Superior Te cnico, Lissäbon, Portugäl Reseberä ttelse Instituto Superior Te cnico, Lissäbon, Portugäl Jag studerar Samhällsbyggnad med inriktning anläggningsprojektering. Efter att ha velat lite för mycket över utbytesstudier såg jag äntligen

Läs mer

Basic Swedish 1. A. typ-prov skriftligt / written exam a) lucktext / text with blanks b) grammatik / grammar c) läsförståelse / reading comprehension

Basic Swedish 1. A. typ-prov skriftligt / written exam a) lucktext / text with blanks b) grammatik / grammar c) läsförståelse / reading comprehension Basic Swedish 1 A. typ-prov skriftligt / written exam a) lucktext / text with blanks b) grammatik / grammar c) läsförståelse / reading comprehension 1 A: a) Lucktext Skriv ett ord i varje lucka. Det finns

Läs mer

Iowa State University in my heart!

Iowa State University in my heart! RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Utbytesuniversitet Iowa State University Utbildningsprogram Civilingenjör Design och Produktframtagning Reseberättelse Josefine Johansson HT16 Iowa State University

Läs mer

San Luis Obispo sett från Bishops Peak

San Luis Obispo sett från Bishops Peak Reseberättelse California Polytechnic State University 2014-2015 Om du läser detta och just nu funderar på att åka på utbytesstudier så har jag bara en sak att säga: SÖK! I denna reseberättelse tänker

Läs mer

Basic Swedish 1. A. typ-prov skriftligt / written exam a) lucktext / text with blanks b) grammatik / grammar c) läsförståelse / reading comprehension

Basic Swedish 1. A. typ-prov skriftligt / written exam a) lucktext / text with blanks b) grammatik / grammar c) läsförståelse / reading comprehension Basic Swedish 1 A. typ-prov skriftligt / written exam a) lucktext / text with blanks b) grammatik / grammar c) läsförståelse / reading comprehension 1 A: a) Lucktext Skriv ett ord i varje lucka. Det finns

Läs mer

Studentrapport Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): American University Washington College of Law

Studentrapport Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): American University Washington College of Law Studentrapport Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): American University Washington College of Law Varför valde du att studera utomlands? Jag har alltid velat plugga utomlands och tyckte att en

Läs mer

Kulturell vistelse i BERLIN 17-22.4.2016 Presentation och utvärdering

Kulturell vistelse i BERLIN 17-22.4.2016 Presentation och utvärdering Kulturell vistelse i BERLIN 17-22.4.2016 Presentation och utvärdering - Film >> - Presentationer - Utvärdering - Kommentarer 18 frågor 11 frågor 5.3.2013 A. RESAN a. utveckla min kommunikationsförmåga

Läs mer

Utbyte till ETH Zürich

Utbyte till ETH Zürich RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Utbytesuniversitet ETH Zürich, Swiss Federal Institute of Technology Utbildningsprogram Industriell Ekonomi HT2017 Utbyte till ETH Zürich Innan avresa Jag sökte

Läs mer

Reseberättelse från Monterrey, México Fredrik Arbegard A01294964

Reseberättelse från Monterrey, México Fredrik Arbegard A01294964 Reseberättelse från Monterrey, México Fredrik Arbegard A01294964 Reseberättelse Utlandsstudier Ort: Monterrey, N.L, México Stockholm, Sverige 2012-07-22 1 Inledning Våren 2012 fick jag chansen att studera

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: University of Zürich År/termin som du var på utbyte: VT19 Varför valde du att studera utomlands? Jag har alltid älskat att resa och besöka nya kulturer och kände att det var dags att

Läs mer

Reserapport Kenya, sommaren 2013

Reserapport Kenya, sommaren 2013 Reserapport Kenya, sommaren 2013 1. Vilket program läser du på? Sjukgymnastprogrammet 2. Vilket universitet, land och stad åkte du till? Moi university, Eldoret, Kenya 3. Vilken termin åkte du och hur

Läs mer

Upplevde du någon kulturchock? Nederländerna är ganska likt Sverige men det finns självklart vissa saker som man som svensk reagerar på.

Upplevde du någon kulturchock? Nederländerna är ganska likt Sverige men det finns självklart vissa saker som man som svensk reagerar på. Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): Rijksuniversiteit Groningen (RUG) HT17 Varför valde du att studera utomlands? Främst för att få träffa människor från andra länder med andra erfarenheter men

Läs mer

Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning

Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning Resultat Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning Fråga 1 Mycket inspirerande (6) till mycket tråkigt (1) att arbeta med etologisidan Uppfattas som mycket inspirerande eller inspirerande

Läs mer

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder!

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! Möt världen. Bli utbytesstudent med AFS. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! AFS ger dig möjligheten att lära känna dig själv samtidigt som du får vänner från hela världen. Som utbytesstudent

Läs mer

Utbytesstudier. Din väg till nya upplevelser. International Office

Utbytesstudier. Din väg till nya upplevelser. International Office Utbytesstudier Din väg till nya upplevelser International Office Ta chansen att bli utbytesstudent! Som student vid Umeå universitet kan du studera vid något av våra drygt 440 partneruniversitet runt om

Läs mer

Reserapport efter utbytesstudier Sara SSK England hösten 2012

Reserapport efter utbytesstudier Sara SSK England hösten 2012 Reserapport efter utbytesstudier Sara SSK England hösten 2012 Vilket program läser du på? Jag läser på sjuksköterskeprogrammet på Hälsouniversitet i Linköping. Vilket universitet, land och stad åkte du

Läs mer

Utbytesstudier vid UNSW, Sydney Hösten 2007

Utbytesstudier vid UNSW, Sydney Hösten 2007 Utbytesstudier vid UNSW, Sydney Hösten 2007 Johan Sanderoth, F-05 sandero@kth.se Vad får en att lämna allt det trygga i Sverige och i stället kasta sig ut i den stora, vida och okända världen där ute?

Läs mer

Reseberättelse Griffith University Nathan Campus

Reseberättelse Griffith University Nathan Campus Reseberättelse Griffith University Nathan Campus Jag landade i Brisbane en solig morgon torsdagen den 14 juli, två dagar efter jag lämnat Stockholm och fyra dagar före min orientation week drog igång,

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

Texas Christian University

Texas Christian University Texas Christian University Snabba TCU-fakta: Grundat år 1873 Privat universitet i staden Fort Worth (45 min från Dallas) ca 10400 studenter Maskot: Horned Frog (Därav kallas studenterna för Frogs ) A

Läs mer

Partneruniversitet: University of Deusto HT18

Partneruniversitet: University of Deusto HT18 Partneruniversitet: University of Deusto HT18 Varför valde du att studera utomlands? Jag valde att studera utomlands delvis för att jag började studera ganska direkt efter gymnasiet och ville därför uppleva

Läs mer

Entren och front desk på mikorbiologen med Hanna och

Entren och front desk på mikorbiologen med Hanna och Reserapport Jag heter Kristina Florentin och läser tredje året som Biomedicinsk analytiker på Göteborgs Universitet, Sahlgrenska akademin. Jag gjorde min specialiserade praktik på 8 veckor i Melbourne

Läs mer

Reserapport Universidad Complutense de Madrid Roshanak, Läkarprogrammet termin 9 VT 2012

Reserapport Universidad Complutense de Madrid Roshanak, Läkarprogrammet termin 9 VT 2012 Reserapport Universidad Complutense de Madrid Roshanak, Läkarprogrammet termin 9 VT 2012 Jag har varit utbytesstudent i Madrid hela vårterminen 2012. Där har jag gjort totalt 12 veckors praktik varav 8

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte (enkät ifylles i datorn)

Studentrapport från mitt utbyte (enkät ifylles i datorn) Studentrapport från mitt utbyte (enkät ifylles i datorn) Partneruniversitet: LUISS Guido Carli År/termin som du var på utbyte: HT-17 Varför valde du att studera utomlands? För att uppleva en annan kultur

Läs mer

Reseberättelse från Danmark

Reseberättelse från Danmark Reseberättelse från Danmark Namn: Sara Ohlsson E-mail: sparrizzen@hotmail.com Skola: Ersta Sköndal Högskola, Instituitionen för vårdvetenskap Utbytesland, stad samt skola: Danmark, Köpenhamn, Diakonissestiftelsen

Läs mer

Partneruniversitet: Murdoch University HT18. Varför valde du att studera utomlands?

Partneruniversitet: Murdoch University HT18. Varför valde du att studera utomlands? Partneruniversitet: Murdoch University HT18 Varför valde du att studera utomlands? Miljöombyte, nya upplevelser och självklart förbättra min engelska. Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten

Läs mer

För att då har jag ingen fritidsaktivitet och vi har bokklubb då här.

För att då har jag ingen fritidsaktivitet och vi har bokklubb då här. . Vilken tid och veckodag skulle passa dig bäst att besöka biblioteket? "Har barn som går på förskola och vet att de har haft problem att få tider som passar att besöka biblioteket i Hovmantorp på förmiddagarna.

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: University of Surrey. År/termin som du var på utbyte: VT19 Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen vid värduniversitetet?

Läs mer

Reserapport Cecilia, SSK, Chile vt 2011

Reserapport Cecilia, SSK, Chile vt 2011 Reserapport Cecilia, SSK, Chile vt 2011 I februari 2011 åkte jag som utbytesstudent från sjuksköterskeprogrammet vid Linköpings universitet, campus Norrköping, till Universidad del Desarrollo i Santiago

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: Auckland University of Technology År/termin som du var på utbyte: VT19 Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen vid värduniversitetet? Hur var det med

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Kampen mot klockan - funderingsfrågor, diskussion om tid och skrivövning Ämne: Svenska, SVA, Årskurs: 7-9 Lektionstyp: reflektion, diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-5 Upp och hoppa! hojtar mamma.

Läs mer

Svenska 2 ANSWER KEY MÅL 1. 1 -Fraser. 1. förr 2. gör 3. Trevligt 4. länge. 2 - Preteritum. 1. tyckte 2. bodde 3. arbetade 4. var 5. började 6.

Svenska 2 ANSWER KEY MÅL 1. 1 -Fraser. 1. förr 2. gör 3. Trevligt 4. länge. 2 - Preteritum. 1. tyckte 2. bodde 3. arbetade 4. var 5. började 6. Svenska 2 ANSWER KEY In some cases several alternatives are possible. The answers are arranged beginning with the best alternative, then the second best etc. MÅL 1 1 -Fraser 1. förr 2. gör 3. Trevligt

Läs mer

Vad har du gjort på semestern?

Vad har du gjort på semestern? Vad har du gjort på semestern? Joanna, vad har du gjort på din semester? Min semester har varit lite ovanlig för vi hade inte så mycket tid att planera den. Vi visste inte riktigt hur det skulle bli med

Läs mer

Reseberättelse: KAIST, Sydkorea

Reseberättelse: KAIST, Sydkorea Reseberättelse: KAIST, Sydkorea Sebastian Olsson, seo@kth.se, Datateknik Höstterminen 2014 Sammanfattning Höstterminen i femman tillbringade jag på det koreanska universitetet KAIST som utbytesstudent.

Läs mer

Mitt USA I augusti 2013 flyttade jag till North Carolina, USA. Mitt enda mål var att bli en bättre simmerska, men det jag inte visste då var att mycket mer än min simning skulle utvecklas. Jag är född

Läs mer

Queen s University Belfast

Queen s University Belfast Queen s University Belfast 2012-2013 (Reseberättelse) Inledning Jag har alltid haft en önskan att studera en del av min utbildning på engelska eftersom Ingenjörsyrket har blivit något globalt. Efter att

Läs mer

Jonatan Nilsson Industriell Ekonomi, inriktning Energiteknik University of Illinois våren 2014 Urbana Champaign, Illinois, USA Mail: jonatni@kth.

Jonatan Nilsson Industriell Ekonomi, inriktning Energiteknik University of Illinois våren 2014 Urbana Champaign, Illinois, USA Mail: jonatni@kth. Jonatan Nilsson Industriell Ekonomi, inriktning Energiteknik University of Illinois våren 2014 Urbana Champaign, Illinois, USA Mail: jonatni@kth.se Jag insåg rätt fort efter jag hade börjat på Industriell

Läs mer

Projekt Rapport. RaidPlanner. Jeanette Karlsson UD10

Projekt Rapport. RaidPlanner. Jeanette Karlsson UD10 Projekt Rapport RaidPlanner Jeanette Karlsson UD10 Abstrakt: Denna rapport handlar om mitt projekt i kursen Individuellt Mjukvaruutvecklings projekt. Rapporten kommer att ta upp hur jag gått tillväga,

Läs mer

Inledning. Antagningsprocess

Inledning. Antagningsprocess SISU HT 2011 Inledning Jag vill inleda med att tacka för förtroendet till mitt stipendium från IA. Det gav mig möjlighet att betala hyran på mitt boende under min termin i Shanghai samt gav mig utrymme

Läs mer

École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL) Vårterminen 2014

École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL) Vårterminen 2014 École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL) Vårterminen 2014 Lavaux, Schweiz. Staden Jag har spenderat vårterminen under första året på min masterutbildning på EPFL i Lausanne, Schweiz. Lausanne är

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Reserapport, Kenya Jessica, AT, sommaren 2013

Reserapport, Kenya Jessica, AT, sommaren 2013 Reserapport, Kenya Jessica, AT, sommaren 2013 1. Vilket program läser du på? Arbetsterapeutprogrammet (AT) 2. Vilket universitet, land och stad åkte du till? Moi university, Eldoret, Kenya 3. Vilken termin

Läs mer

Ledarskap, matematik och skidåkning

Ledarskap, matematik och skidåkning RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Utbytesuniversitet ETH Zürich Utbildningsprogram Civilingenjör Industriell Ekonomi Johan HT2018 Ledarskap, matematik och skidåkning Innan avresa Jag sökte utbytesstudier

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: Murdoch University År/termin som du var på utbyte: Helår 2018 Studentrapport från mitt utbyte Varför valde du att studera utomlands? Jag lockades av möjligheten att få ta del av en

Läs mer

Utvärdering efter deltagande i gruppvägledning vid Ungdomslotsen 2013-02-20

Utvärdering efter deltagande i gruppvägledning vid Ungdomslotsen 2013-02-20 Utvärdering efter deltagande i gruppvägledning vid Ungdomslotsen 2013-02-20 Antal Poäng 1. Jag är bättre på att förklara vad jag är bra på och vad jag tycker om att göra. 14/14 52/70 2. Jag har fått fler

Läs mer

om läxor, betyg och stress

om läxor, betyg och stress 2 126 KP-läsare om läxor, betyg och stress l Mer än hälften av KP-läsarna behöver hjälp av en vuxen hemma för att kunna göra läxorna. l De flesta tycker att det är bra med betyg från 6:an. l Många har

Läs mer

Reseberättelse Berlin läsåret 2009-2010

Reseberättelse Berlin läsåret 2009-2010 Reseberättelse Berlin läsåret 2009-2010 Mitt utbytesår i Berlin har varit helt fantastiskt. När jag precis slutat gymnasiet var jag en vecka på semester i Berlin och kände direkt att här vill jag bo!.

Läs mer

HKUST. att någon blir sur.

HKUST. att någon blir sur. UTBYTE Min utbytestermin har varit magisk. Jag är otroligt tacksam för den här upplevelsen. Det är en fantastisk möjlighet att få pröva på något helt nytt i några månader, och en chans du ska ta. Det är

Läs mer

Var det dyrt eller billigt att leva där? I vilken utsträckning räckte ditt eventuella stipendium till dina kostnader?

Var det dyrt eller billigt att leva där? I vilken utsträckning räckte ditt eventuella stipendium till dina kostnader? VT17 Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): Deakin University Varför valde du att studera utomlands? Jag har länge velat detta. Det är en chans att lära känna en kultur, tala språket och bo under

Läs mer

Bild+1.+Chiang+KaiPShek+Memorial+Hall+i+Taipei+ Bild+2+Kväll+vid+Daan+station,+Taiepi+101+i+ bakgrunden+

Bild+1.+Chiang+KaiPShek+Memorial+Hall+i+Taipei+ Bild+2+Kväll+vid+Daan+station,+Taiepi+101+i+ bakgrunden+ Utbytesrapport NationalTaiwanUniversityofScienceandTechnology(NTUST) Taipei,Taiwan Våren2015 fanny.henriksson@aalto.fi 13.8.2015 E"postadressochrapportfårpubliceraspåskolanshemsida RapportöverutbyteiTaipeivåren2015

Läs mer

RESEBERÄTTELSE. Queen s University. Johan Persson Sjödin

RESEBERÄTTELSE. Queen s University. Johan Persson Sjödin RESEBERÄTTELSE Queen s University Johan Persson Sjödin Johanperssonsjodin@hotmail.com 2 Staden Kingston Queen s University ligger i staden Kingston, som i sin tur tillhör provinsen Ontario i centrala Kanada.

Läs mer

Studerande föräldrars studiesociala situation

Studerande föräldrars studiesociala situation Studerande föräldrars studiesociala situation Emma Mattsson Umeå Studentkår Maj 2011 Bakgrund Projektet Studenter med barn finns med i verksamhetsplanen för 2010/11 och har legat på den studiesociala presidalens

Läs mer

5. Vad kunde du tillgodoräkna inom ditt program? 5 veckor ortopedi, 2 veckor lungmedicin samt 5 veckor kardiologi.

5. Vad kunde du tillgodoräkna inom ditt program? 5 veckor ortopedi, 2 veckor lungmedicin samt 5 veckor kardiologi. Reserapport efter utbytesstudier 1. Vilket program läser du på? Läkarprogrammet 2. Vilket universitet, land och stad åkte du till? University of Crete, Heraklion, Grekland 3. Vilken termin åkte du och

Läs mer