Reseberättelse Griffith University Nathan Campus

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Reseberättelse Griffith University Nathan Campus"

Transkript

1 Reseberättelse Griffith University Nathan Campus Jag landade i Brisbane en solig morgon torsdagen den 14 juli, två dagar efter jag lämnat Stockholm och fyra dagar före min orientation week drog igång, nu började äventyret! Att åka på utbyte hade jag inte planerat så länge innan jag väl sökte utan var något jag fick för mig att göra så där en månad eller två före sista ansökningsdagen. Jag ville komma till Australien, ett varmt, engelskspråkigt land (då jag tyvärr inte kan stolsera med några direkta övriga språkkunskunskaper) beläget nästan så långt hemifrån man kan komma. Jag fick möjligheten att åka till Brisbane och läsa på Griffith University. För min del spelade det inte så stor roll var i Australien jag skulle hamna utan jag kände att jag skulle bli nöjd med vilket som, så länge jag kom dit. Jag fokuserade därför en del på att hitta ett universitet som erbjöd kurser som passade mig. Jag hittade därmed bland annat Nathan Campus på Griffith University. Detta är ett stort universitet uppdelat på fem olika campus, som alla har lite olika inriktningar och är utspridda i området mellan Brisbane och Surfers Paradise. Nathan Campus, beläget mitt i en eukalyptusskog strax utanför Brisbane, erbjuder ett stort utbud av olika slags miljökurser, vilket passade mig bra då jag läser Markoch Vattenteknik. En dag dök den här upp på campus, en koalamamma med sin unge. Som sagt, fyra dagar efter att jag kommit till Brisbane och Australien började så min orientation week. Den här veckan, veckan före själva undervisningen börjar, är en vecka till för att till exempel få hjälp med att anmäla sig till kurser om man skulle haft problem med det, se till att dessa kurser också startar och i så fall inte krockar med varandra. Skulle det uppstå något problem finns det flera guider som står i bibioteket som antingen kan hjälpa en direkt eller i annat fall skicka en till en person som kan det. Själva veckan inleddes med en information för alla nyanlända utbytesstudenter följt av en vända till UniBar där man fick sig något att dricka och snaska på, ett bra första tillfälle att hitta några trevliga personer att prata med.

2 Senare under orientation week anordnar Griffith University en resa till Byron Bay för några dagars sol, bad, surfing och festande. Jag fick information om denna resa mejlat till mig av utbyteskoordinatorn på Nathan Campus en tid innan jag åkte till Australien och anmälde mig på en gång. Jag förstod senare att detta var ett smart drag då alla som ville åka tyvärr inte fick plats på resan. Gör detta för denna resa tycker jag absolut inte att man får missa då den är superkul och man träffar massa roliga människor från hela världen. Under de här dagarna lärde jag faktiskt känna många av de personer jag sedan kom att umgås mest med under min Australienvistelse. Härliga minnen från vackra Byron Bay. Tillbaka till universitetet och val av kurser. Det kan ha varit så att jag hade lite otur vad gällde mina kurser, då några av dem inte startade och några krockade schemamässigt, men jag skulle ändå vilja trycka lite för att det kan vara värt att lägga lite tid på att försöka hitta ett universitet som har ett antal kurser som känns aktuella för en själv. Det kan också vara värt att kolla upp lite extra kurser, utöver de sex som man ska anmäla sig till, som är godkända att läsa från KTHs sida. Det kan dels vara lite stressigt att hålla på och maila studievägledningen under orientation week men framför allt är detta skönt om man åkter under den svenska hösten då det är semestertider i Sverige då man själv börjar. Hur som helst är jag i efterhand mycket nöjd med dessa fyra kurser som jag läste. Hazardous Waste Management - Postgraduate I denna kurs berörde vi olika farliga ämnen och dess påverkan på naturen. Fokus låg i att diskutera hur dessa ämnen kunde behandlas och på så vis göras mindre farliga. Undervisningen bestod av en tvåtimmarsföreläsning en gång i veckan. Alla skrev också var sin uppsats som sedan redovisades i slutet av kursen. Kursen avslutades till sist med en tentamen. Energy and Environmental Security Undergraduate Den här kursen belös kopplingen mellan nationell säkerhet och miljöproblem och hur detta kan leda till internationella konflikter. Till varje vecka hörde ett antal rapporter och debattartiklar som berörde ett visst område inom kursen (allt ifrån kärnkraft till frånvaro av dricksvatten) vilket sedan diskuterades under ett seminarium. Intressant i kursen var att kursdeltagarna kom från olika delar av i stort sett hela världen och vår lärare tyckte att det var mycket viktigt att belysa hur frågor prioriterades i olika länder varför man därför lärde sig

3 mycket om lokala konflikter och olika sätt att bearbeta dessa. Vi alla hade också olika studiebakgrund, från studier om mänskliga rättigheter till ekonomer eller miljökämpar. Därmed fick man också inblick i hur personer med andra bakgrunder resonerar. Kursens bestod i en tvåtimmarsföreläsning per vecka följt av en timmes seminarium. Under kursen skrev alla var sin uppsats och två tentor, en halvvägs genom kursen och en efter kursens slut. Air Pollution and Noise - Undergraduate Den här kursen var indelad i två delar, den första delen handlade om luftföroreningar och den andra om buller. I och med att kursen var tvådelad tentade man av halva kursen efter halva tiden och började sedan med nästa del. Vi hade flera fältövningar och var ute och mätte både partiklar i luften och bullernivåer. Jag tyckte att detta var en jätterolig kurs och jag lärde mig mycket i den då lärarna var mycket engagerade. Totalt bestod kursen av en tvåtimmarsföreläsning och en tretimmarsövning per vecka. Övningarna, som skulle lämnas in skriftliga varje vecka, var allt ifrån teorifrågor till analyser av partikelhalter. Varje del av kursen tentades sedan av när den var klar. Environmental Management Systems Postgraduate Analys av bullernivåer. Det här var en kurs som i miljöledningssystem, med fokus på standarden ISO Kursen gick ut på att vi skulle planera ett miljöledningssystem till en organisation genom att gå igenom de olika segen inom ISO Detta gjorde vi i grupper om två till tre personer och vi skulle själva försöka hitta en organisation som godkände att vi tittade på detta åt dem. Vi arbetade med denna rapport under hela terminen med stöd från en tvåtimmarsföreläsning varje vecka om de olika stegen inom ISO Jag uppskattade grupparbet, då det gjorde att Glada tjejer som äntligen är klara med en never ending story. man fick en nära relation med andra studenter. Dock var det ett ganska stort projekt och vi sörjde inte alltför mycket när vi till slut fick lämna in arbetet. Kursen avslutades sedan med en tenta, vilken inte kändes alltför svår efter att vi till arbetet gått igenom de olika stegen inom ISO14001 noggrannt. För övrigt har Nathan Campus massa utbytesstudenter vilket gör att man lätt får kontakt med andra människor då alla är sugna på att hitta vänner. Studentorganisationen Student Linx kan vara bra att kolla in. De ordnar massa kul aktiviteter, minst en i veckan, som är allt från international trivia till olika fester.

4 Ett annat tips kan vara att gå med i någon klubb på universitetet. Det finns massor av dem och det kom flera tillfällen under teminen då de olika klubbarna visade upp sig på campus och raggade nya medlemmar. Jag själv gick med i GRUBS (Griffith University Bushwalking Society). Detta var en samling människor som tyckte om att bege sig ut i regnskogen och vandra. Detta kan låta lite töntigt kanske men var ett jättebra tillfälle att på ett enkelt och billigt sätt se vad som fanns också en bit utanför Brisbane, vilket annars var svårt utan varken bil eller någon kunskap om omgivningen. Jag var bland annat med på en hiking då vi åkte iväg några timmar utanför Brisbane och gick upp på ett berg där vi slog läger. Detta var jättekul och också ett bra sätt att lära känna både locals och andra utbytesstudenter. GRUBS anordnar också klättringar vid Kangaroo Point i Brisbane en till två gånger i veckan. Man fick då som medlem (för $ 15 per termin) klättra nästan gratis. Oavsett om du går med i GRUBS eller aldrig klättrat tidigare så kan jag verkligen rekommendera att prova på att klättra vid Kangaroo Point. Man klättrar då på en bergvägg utomhus och väl uppe får man njuta av en härlig utsikt över Brisbane, jättehäftigt! På hike med GRUBS och halvvägs upp på Mt Barney Klättring vid Kangaroo Point Om jag hade fått välja hade jag helst velat ha boendet ordnat när jag kom till Brisbane. Jag försökte därför leta boende hemifrån men kom snabbt fram till att det är väldigt svårt att ha en uppfattning om var man vill bo i en stad man aldrig besökt. Dessutom lägger många upp annonser först någon vecka före dem vill att man ska flytta in vilket gör att det är svårt att ha god fram förhållning. Dock tycker jag inte att man ska oroa sig, det finns gott om boende i Brisbade och jag Här sitter jag, mitt i vintern, på vår takterass och läser en bok i solnedgången. Livet har varit jobbigare.

5 fick uppfattningen att de flesta utbytesstudenterna precis som jag inte ordnat något på förhand. Jag och min pojkvän åkte till Brisbande tillsammans, han hade nämligen ordnat ett jobb där hemifrån och därmed var boende på campus inte riktigt ett alternativ. Vi fick, efter några dagars letande, ett rum i en stor lägenhet i stadsdelen Fortitude Valley som vi delade med två australienare. Denna del av staden ligger på andra sidan city om Nathan campus vilket resuterade i att jag hade cirka 20 minuters promenad till busstationen och sedan cirka 20 minuters bussfärd för att komma till Nathan. Fortitude Valley, eller helt enkelt the Valley som alla kallar det för, är en ganska livlig stadsdel med många uteställen, pubar och restauranger. Jag tyckte detta var ett kul ställe att bo då man alltid hade nära till något kul att göra och slapp taxi hem på natten, alternativt vänta på första morgontåget, då bussarna slutade gå strax före midnatt. Det fanns också många billiga restauranger där, dit man nästan alltid kunde ta med sig eget vin (BYO), vilket gjorde att man som svensk tyckte att det blev jättebilligt. Generellt tycker jag att Brisbane är en mycket trevlig, och framför allt rolig stad att bo i. Jag kan förstå att folk som bara turistat i staden några dagar kan tycka att den är lite intetsägande. Visst, den ligger cirka en timmes färd från havet och har inga speciella sevärdheter, men det är mycket som händer hela tiden i form av allt från olika festivaler till gatumusikanter och utomhusbio. Att det dessutom alltid är varmt och soligt gör det hela inte sämre. Jag kom till Brisbane mitt i deras På kulturfestival i Roma Parklands med mat och kultur vinter och hade med mig en tunn vårjacka. från alla världens hörn. Här har vi hittat annanas Denna blev tyvärr snodd på hostellet en av de kryddad med någon form av grillkrydda. första dagarna, men ska jag vara ärlig kan jag inte säga att jag saknade den särskilt mycket och jag behövde aldrig köpa någon ny. Något som måste provas i Brisbane är grillining vid någon av stadens alla offentliga grillar/stekplattor. Superhärligt i det alltid fina vädret och dessutom helt gratis. Ett tips kan vara att ha med sig någon form av folie att stoppa på plattan, den är ju trots allt offentlig. Du kommer inte missa dem. Prova gärna de uppe över Kangaroo Point då blir det både god mat och en fantastisk utsikt. Grillning vid South Bank.

6 För övrigt tycker jag att man ska föröka resa så mycket man bara hinner, har råd och vill. Brisbane är beläget jättebra mitt på östkusten nära till både Whitsundays och Cairns men också Sydney och Melbourne. Slutligen vill jag bara säga att du kommer ha en fantastisk resa oavsett vart du åker och jag kan bara inte tänka mig att du skulle ångra en sekund att du valde varken Australien eller Brisbane om du hamnar här! Har du några övriga funderingar är det bara att mejla mig på Ha en fantastisk resa! Hälsningar Jannike Sondal

University of New South Wales, Sydney, Australien, VT 2007

University of New South Wales, Sydney, Australien, VT 2007 University of New South Wales, Sydney, Australien, VT 2007 Den 26 februari 2007 landade jag med fjärilar i magen på Sydneys internationella flygplats i Australien. Det var en riktigt trist sommardag med

Läs mer

Reseberättelse Utbytesstudier på University of Technology Sydney

Reseberättelse Utbytesstudier på University of Technology Sydney Reseberättelse Utbytesstudier på University of Technology Sydney Fredrik Kihlström KANDIDATPROGRAMMET I FASTIGHET OCH FINANS Om mig Jag heter Fredrik Kihlström och läser kandidatprogrammet i Fastighet

Läs mer

San Luis Obispo sett från Bishops Peak

San Luis Obispo sett från Bishops Peak Reseberättelse California Polytechnic State University 2014-2015 Om du läser detta och just nu funderar på att åka på utbytesstudier så har jag bara en sak att säga: SÖK! I denna reseberättelse tänker

Läs mer

Innehållet bör täcka en kort beskrivning av staden och dess omgivningar samt ev. personliga kommentarer.

Innehållet bör täcka en kort beskrivning av staden och dess omgivningar samt ev. personliga kommentarer. TAIPEI Staden Taipei ligger på Taiwans nordligaste spets nära havet och omgärdat av berg och skog. Det är en riktig storstad med China Town känsla med mycket människor, mopeder och bilar (det lever 7 miljoner

Läs mer

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): University of Western Australia

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): University of Western Australia Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): University of Western Australia Varför valde du att studera utomlands? Jag hade velat studera utomlands sen jag började juristprogrammet på Stockholms Universitet

Läs mer

Reserapport Universidad Complutense de Madrid Roshanak, Läkarprogrammet termin 9 VT 2012

Reserapport Universidad Complutense de Madrid Roshanak, Läkarprogrammet termin 9 VT 2012 Reserapport Universidad Complutense de Madrid Roshanak, Läkarprogrammet termin 9 VT 2012 Jag har varit utbytesstudent i Madrid hela vårterminen 2012. Där har jag gjort totalt 12 veckors praktik varav 8

Läs mer

Partneruniversitet: Universitat de Barcelona HT18. Varför valde du att studera utomlands? Jag ville uppleva hur det var att studera utomlands.

Partneruniversitet: Universitat de Barcelona HT18. Varför valde du att studera utomlands? Jag ville uppleva hur det var att studera utomlands. Partneruniversitet: Universitat de Barcelona HT18 Varför valde du att studera utomlands? Jag ville uppleva hur det var att studera utomlands. Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen

Läs mer

Reseberä ttelse Instituto Superior Te cnico, Lissäbon, Portugäl

Reseberä ttelse Instituto Superior Te cnico, Lissäbon, Portugäl Reseberä ttelse Instituto Superior Te cnico, Lissäbon, Portugäl Jag studerar Samhällsbyggnad med inriktning anläggningsprojektering. Efter att ha velat lite för mycket över utbytesstudier såg jag äntligen

Läs mer

Reserapport efter utbytesstudier i Italien HT 2012 Lisa SSK

Reserapport efter utbytesstudier i Italien HT 2012 Lisa SSK Reserapport efter utbytesstudier i Italien HT 2012 Lisa SSK 1. Vilket program läser du på? Sjuksköterskeprogrammet på hälsouniversitetet, Linköpings universitet, campus Norrköping. 2. Vilket universitet,

Läs mer

En termin på Australiens östkust

En termin på Australiens östkust RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Utbytesuniversitet University of Wollongong Utbildningsprogram Civilingenjör Samhällsbyggnad Magnus Hård af Segerstad HT18 En termin på Australiens östkust

Läs mer

Vilken termin ska man åka?

Vilken termin ska man åka? Under höstterminen 2012 åkte jag till Kina som utbytestudent till ett universitet som heter Shanghai Jiao Tong University (SJTU). Jag valde Jiao Tong för att det ligger i min favoritstad Shanghai och är

Läs mer

Reseberättelse Berlin läsåret 2009-2010

Reseberättelse Berlin läsåret 2009-2010 Reseberättelse Berlin läsåret 2009-2010 Mitt utbytesår i Berlin har varit helt fantastiskt. När jag precis slutat gymnasiet var jag en vecka på semester i Berlin och kände direkt att här vill jag bo!.

Läs mer

RESEBERÄTTELSE: Valencia

RESEBERÄTTELSE: Valencia RESEBERÄTTELSE: Valencia Jenny Holmberg, Vårterminen 2010 Vårterminen 2010 spenderade jag i Valencia på Universidad Politecnica de Valencia (UPV), som utbytesstudent från KTH:s Samhällsbyggnadsprogram

Läs mer

På Bröstkirurgen: med penna, papper och sax visade en bröstkirurg mig hur man gör en bröstvårta

På Bröstkirurgen: med penna, papper och sax visade en bröstkirurg mig hur man gör en bröstvårta Reserapport efter utbytesstudier - Sara-Li LÄK T 8 - Liverpool 1. Vilket program läser du på? Läkarprogrammet 2. Vilket universitet, land och stad åkte du till? University of Liverpool, Storbritannien,

Läs mer

Queen s University Belfast

Queen s University Belfast Queen s University Belfast 2012-2013 (Reseberättelse) Inledning Jag har alltid haft en önskan att studera en del av min utbildning på engelska eftersom Ingenjörsyrket har blivit något globalt. Efter att

Läs mer

Partneruniversitet: Euromed Management numera Kedge Business School Marseille Institution vid Stockholms universitet: Företagsekonomiska Institutionen

Partneruniversitet: Euromed Management numera Kedge Business School Marseille Institution vid Stockholms universitet: Företagsekonomiska Institutionen Partneruniversitet: Euromed Management numera Kedge Business School Marseille Institution vid Stockholms universitet: Företagsekonomiska Institutionen Varför valde du att studera utomlands? Jag har alltid

Läs mer

Reseberättelse från Monterrey, México Fredrik Arbegard A01294964

Reseberättelse från Monterrey, México Fredrik Arbegard A01294964 Reseberättelse från Monterrey, México Fredrik Arbegard A01294964 Reseberättelse Utlandsstudier Ort: Monterrey, N.L, México Stockholm, Sverige 2012-07-22 1 Inledning Våren 2012 fick jag chansen att studera

Läs mer

Indien som land är som ett litet Europa i sig. De olika delstaterna har olika språk och olika kulturer, så att beskriva hur Indien är som land är i

Indien som land är som ett litet Europa i sig. De olika delstaterna har olika språk och olika kulturer, så att beskriva hur Indien är som land är i UNIVERSITY OF PUNE Jag läser Design och Produktframtagning, och har valt Teknik och Hållbar utveckling som inriktning på min master. Våren 2015, dvs andra delen på mitt fjärde år på KTH åkte jag till Pune

Läs mer

RESEBERÄTTELSE. Queen s University. Johan Persson Sjödin

RESEBERÄTTELSE. Queen s University. Johan Persson Sjödin RESEBERÄTTELSE Queen s University Johan Persson Sjödin Johanperssonsjodin@hotmail.com 2 Staden Kingston Queen s University ligger i staden Kingston, som i sin tur tillhör provinsen Ontario i centrala Kanada.

Läs mer

Reserapport 2012. University of Saskatchewan. (Edwards School of Business) Belinda Fagerlund

Reserapport 2012. University of Saskatchewan. (Edwards School of Business) Belinda Fagerlund Reserapport 2012 University of Saskatchewan (Edwards School of Business) Belinda Fagerlund Företagsekonomi FE-10 2013 INNEHÅLL / CONTENTS 1 Före resan... 3 2 Ankomst till Kanada... 3 3 University of saskatchewan...

Läs mer

Reseberättelse Vietnam (Hanoi) HT 2013

Reseberättelse Vietnam (Hanoi) HT 2013 Reseberättelse Vietnam (Hanoi) HT 2013 Sjuksköterskeprogrammet Old Quarter, Hanoi Emmy Lundbäck Sanna Henricsson Sjuksköterskeprogrammet Kurs 2/11 Vi har alltid velat göra någon typ av utbyte under vår

Läs mer

Partneruniversitet: Universitat de Barcelona. Varför valde du att studera utomlands?

Partneruniversitet: Universitat de Barcelona. Varför valde du att studera utomlands? Partneruniversitet: Universitat de Barcelona Varför valde du att studera utomlands? Jag tycker utbyte är en bra möjlighet att prova bo i en annan stad, plugga på ett annat språk och få ett välbehövt avbrott

Läs mer

Hans Gedda på Nationalmuseum/Konstakademin 13/2 2014 Visning och arbete i ateljen

Hans Gedda på Nationalmuseum/Konstakademin 13/2 2014 Visning och arbete i ateljen Hans Gedda på Nationalmuseum/Konstakademin 13/2 2014 Visning och arbete i ateljen Vi började med att titta på de klassiska skulpturerna som finns i entréhallen för en kort introduktion av platsen och vad

Läs mer

5. Vad kunde du tillgodoräkna inom ditt program? 5 veckor ortopedi, 2 veckor lungmedicin samt 5 veckor kardiologi.

5. Vad kunde du tillgodoräkna inom ditt program? 5 veckor ortopedi, 2 veckor lungmedicin samt 5 veckor kardiologi. Reserapport efter utbytesstudier 1. Vilket program läser du på? Läkarprogrammet 2. Vilket universitet, land och stad åkte du till? University of Crete, Heraklion, Grekland 3. Vilken termin åkte du och

Läs mer

Skön atmosfär på vackra Trinity College där det finns något för alla

Skön atmosfär på vackra Trinity College där det finns något för alla RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Utbytesuniversitet Trinity College Dublin Utbildningsprogram Teknisk Fysik Sean Belfrage VT2016 Skön atmosfär på vackra Trinity College där det finns något

Läs mer

Jonatan Nilsson Industriell Ekonomi, inriktning Energiteknik University of Illinois våren 2014 Urbana Champaign, Illinois, USA Mail: jonatni@kth.

Jonatan Nilsson Industriell Ekonomi, inriktning Energiteknik University of Illinois våren 2014 Urbana Champaign, Illinois, USA Mail: jonatni@kth. Jonatan Nilsson Industriell Ekonomi, inriktning Energiteknik University of Illinois våren 2014 Urbana Champaign, Illinois, USA Mail: jonatni@kth.se Jag insåg rätt fort efter jag hade börjat på Industriell

Läs mer

En termin på NUS i Singapore

En termin på NUS i Singapore RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Emil Fröberg HT18 Utbytesuniversitet National University of Singapore Utbildningsprogram Industriell Ekonomi En termin på NUS i Singapore Innan avresa En av

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: Universidad de Deusto År/termin som du var på utbyte: HT2017 Varför valde du att studera utomlands? För att lära mig spanska, lära känna elever från

Läs mer

Vänersborg Samlevnadskurs 2001-10-04

Vänersborg Samlevnadskurs 2001-10-04 Detta var bra 1 Precis allting! Det har verkligen varit två perfekta dagar 2 Bra övningar. Trevliga och berikande diskussioner. 4 Allting. Bra med möte ungdomar och vuxna. 5 Både föreläsningarna och de

Läs mer

9. Hur upplevde du kontakten med Häst & Sport Resor?: mycket bra Kommentar om kontakten med Häst & Sport Resor: -Enkelt. Har åkt med er förut.

9. Hur upplevde du kontakten med Häst & Sport Resor?: mycket bra Kommentar om kontakten med Häst & Sport Resor: -Enkelt. Har åkt med er förut. Namn: Frida Westerberg Resa: Westernparadis på Gotland Datum: 2013-09-12-15 1. Hur blev du mottagen vid ankomsten?: mycket bra Kommentar mottagande: -Direktkontakt, fika, träffa de andra deltagarna å få

Läs mer

Reserapport Kenya VT 2013 Johan SSK

Reserapport Kenya VT 2013 Johan SSK Reserapport Kenya VT 2013 Johan SSK Vilket program läser du på? Sjuksköterskeprogrammet Vilket universitet,stad och land åkte du till? Moi University, Eldoret och Kenya Vilken termin åkte du och hur länge

Läs mer

Reseberättelse Prag hösten 2008 CVUT

Reseberättelse Prag hösten 2008 CVUT Reseberättelse Prag hösten 2008 Prag är en unik och underbar stad att studera i och jag rekommenderar alla som har möjlighet att åka dit och uppleva staden. Prag har ungefär lika många invånare som Stockholm

Läs mer

Prag en fantastisk stad

Prag en fantastisk stad RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Dominika Pacut HT16 Utbytesuniversitet Czech Technical University in Prague Utbildningsprogram Högskoleingenjör Byggteknik och Design Prag en fantastisk stad

Läs mer

RESEBERÄTTELSE MONASH UNIVERSITY

RESEBERÄTTELSE MONASH UNIVERSITY MELBOURNE, AUSTRALIEN RESEBERÄTTELSE MONASH UNIVERSITY BYGGTEKNIK & DESIGN, KUNGLIGA TEKNISKA HÖGSKOLAN Martin Gustafsson Magnusson HÖSTEN 2015 Egna tankar Att söka till utbytesstudier var det bästa beslutet

Läs mer

Trinity College Dublin The University of Dublin, Irland

Trinity College Dublin The University of Dublin, Irland Trinity College Dublin The University of Dublin, Irland Av Caroline Andin Jag sitter på en tom tågstation i en förort till Dublin, en gammal man med hund slår sig ner på bänken bredvid. Han berättar att

Läs mer

Hårdträning bland Sapporos snöhögar

Hårdträning bland Sapporos snöhögar RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Anton Schillen 2015 2016 Utbytesuniversitet Hokkaido University Utbildningsprogram Special Research Student Hårdträning bland Sapporos snöhögar Innan avresa

Läs mer

Så, med nytt (inget) hår satte jag mig på planet till Irland och Dublin!

Så, med nytt (inget) hår satte jag mig på planet till Irland och Dublin! Hallojs! En reseberättelse om Irland Jag heter Fabian, går tredje året på Datateknik ute i Kista och tänkte berätta om min förra höst, då jag var i Irland och lekte runt! Varför Irland kanske man frågar

Läs mer

Iowa State University in my heart!

Iowa State University in my heart! RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Utbytesuniversitet Iowa State University Utbildningsprogram Civilingenjör Design och Produktframtagning Reseberättelse Josefine Johansson HT16 Iowa State University

Läs mer

Erasmus-utbyte jan juli 2010

Erasmus-utbyte jan juli 2010 Erasmus-utbyte jan juli 2010 Hogeschool van Amsterdam, Nederländerna Varför valde du att studera utomlands? Jag ville uppleva annan, ny kultur, träffa människor från olika platser i världen och byta ut

Läs mer

Reserapport. Fachhochschule des BFI Wien Våren 2010. Bethina Bergman. Arcada Nylands svenska yrkeshögskola Företagsekonomi

Reserapport. Fachhochschule des BFI Wien Våren 2010. Bethina Bergman. Arcada Nylands svenska yrkeshögskola Företagsekonomi Reserapport Fachhochschule des BFI Wien Våren 2010 Bethina Bergman Arcada Nylands svenska yrkeshögskola Företagsekonomi Helsingfors 2009 1 INLEDNING Redan då jag började Arcada visste jag att jag i något

Läs mer

NYHETSBREV YOUTH WITHOUT BORDERS. !Vi bjuder på fika och informerar om vårt möte och vem som kommer att bo hos vem.

NYHETSBREV YOUTH WITHOUT BORDERS. !Vi bjuder på fika och informerar om vårt möte och vem som kommer att bo hos vem. av 5 1 NYHETSBREV YOUTH WITHOUT BORDERS Vårt första nyhetsbrev Jag hoppas att ni alla vet vid detta laget vad era ungdomar håller på med här i skolan efter lektionstid. Annars är det kanske tid att ni

Läs mer

TRINITY COLLEGE DUBLIN IRLAND

TRINITY COLLEGE DUBLIN IRLAND TRINITY COLLEGE DUBLIN IRLAND Vårterminen 2014 Om du inte redan bestämt dig för att åka till Trinity College kan jag säga så mycket såhär, ÅK! Dublin är ett toppenställe där folk är otroligt trevliga,

Läs mer

Det finns inga ord som jag rättvist kan beskriva det med

Det finns inga ord som jag rättvist kan beskriva det med RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Rebecca Ahlstrand VT 2016 Utbytesuniversitet National University of Singapore Business School Utbildningsprogram ilead Det finns inga ord som jag rättvist kan

Läs mer

Var det dyrt eller billigt att leva där? I vilken utsträckning räckte ditt eventuella stipendium till dina kostnader?

Var det dyrt eller billigt att leva där? I vilken utsträckning räckte ditt eventuella stipendium till dina kostnader? VT17 Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): Deakin University Varför valde du att studera utomlands? Jag har länge velat detta. Det är en chans att lära känna en kultur, tala språket och bo under

Läs mer

Bjud hem värl en BLI VÄRDFAMILJ!

Bjud hem värl en BLI VÄRDFAMILJ! Bjud hem värl en BLI VÄRDFAMILJ! YFU tror att ett av de bästa sätten att lära känna en kultur, ett språk och ett annat land är genom att bo ett år hos en värdfamilj och att gå i landets skola. Under ett

Läs mer

Entren och front desk på mikorbiologen med Hanna och

Entren och front desk på mikorbiologen med Hanna och Reserapport Jag heter Kristina Florentin och läser tredje året som Biomedicinsk analytiker på Göteborgs Universitet, Sahlgrenska akademin. Jag gjorde min specialiserade praktik på 8 veckor i Melbourne

Läs mer

Mental träning termin 2 HT-10 Sida 1 av 1

Mental träning termin 2 HT-10 Sida 1 av 1 1 av 11 2010-12-13 16:22 Mental träning termin 2 HT-10 Sida 1 av 1 Antal besvarade enkäter: 15 1 Hur tycker du att målen för momentet har uppfyllts? Vi har väl uppfyllt de delarna bra. Jag tycker det känns

Läs mer

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012 FEBRUARI 2012 JVM-Distans den 22 februari 2012 Då var första tävlingen avklarad för oss äldre igår, resultatet från min egen sida var inte alls suveränt, faktiskt inte ens i närheten.. Men med tanke på

Läs mer

Vad har du gjort på semestern?

Vad har du gjort på semestern? Vad har du gjort på semestern? Joanna, vad har du gjort på din semester? Min semester har varit lite ovanlig för vi hade inte så mycket tid att planera den. Vi visste inte riktigt hur det skulle bli med

Läs mer

HKUST. att någon blir sur.

HKUST. att någon blir sur. UTBYTE Min utbytestermin har varit magisk. Jag är otroligt tacksam för den här upplevelsen. Det är en fantastisk möjlighet att få pröva på något helt nytt i några månader, och en chans du ska ta. Det är

Läs mer

Reserapport Kenya, sommaren 2013

Reserapport Kenya, sommaren 2013 Reserapport Kenya, sommaren 2013 1. Vilket program läser du på? Sjukgymnastprogrammet 2. Vilket universitet, land och stad åkte du till? Moi university, Eldoret, Kenya 3. Vilken termin åkte du och hur

Läs mer

Reseberättelse HKUST HT17

Reseberättelse HKUST HT17 Reseberättelse HKUST HT17 Namn: Helen Afeworki Termin: 5 Kontakt: helen-afe@hotmail.com Mottagande Jag fick två buddys, den ena var tilldelad av UST och den andra av business school. Ingen mötte upp mig

Läs mer

Utvärdering deltagare 2013 v.7-9 31 deltagare

Utvärdering deltagare 2013 v.7-9 31 deltagare Utvärdering deltagare 13 v.7-9 31 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på läger? (%) 1 8 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - För att man fick nya kompisar, fick göra det man tycker om

Läs mer

Reseberättelse En termin på Nanyang Technological University i Singapore

Reseberättelse En termin på Nanyang Technological University i Singapore Reseberättelse En termin på Nanyang Technological University i Singapore Sofia Bergström, E-10 20 februari 2014 Jag läser civilingenjörsutbildning i elektroteknik, och spenderade vårterminen mitt tredje

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: Fudan University - Shanghai År/termin som du var på utbyte: VT 2019 Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen vid värduniversitetet? Hur var det med studiekulturen

Läs mer

Prag-hjärtat av Europa

Prag-hjärtat av Europa Prag-hjärtat av Europa Att ha fått chansen att tillbringa 3,5 mån Prag har varit härligt. Jag är supernöjd med mitt val av stad och att tog chansen att åka iväg. Prag erbjöd mig ett liv av en blandning

Läs mer

Lydia von Lode University of Exeter HT18 Studier

Lydia von Lode University of Exeter HT18 Studier Studier Kurserna jag läste i Exeter var alla väldigt intressanta och jag var mycket nöjd med mina val. Kursvalsprocessen kan vara rätt krånglig eftersom man måste se till att kurserna inte krockar på schemat,

Läs mer

Det gick faktiskt bra. Och dina tips som du gav mig innan resan var väldigt användbara. Du sa till exempel att jag inte skulle ta med för mycket

Det gick faktiskt bra. Och dina tips som du gav mig innan resan var väldigt användbara. Du sa till exempel att jag inte skulle ta med för mycket Efter semestern Hej Mikaela! Hej Joanna! Hur har du haft det på din semester? Vi har haft det jättebra! Var var ni nånstans? Vi var i Turkiet. Ja, just det, du berättade ju. Och du var lite orolig för

Läs mer

Imperial College London

Imperial College London Imperial College London Reseberättelse av Akash Patel September 2012 - Juni 2013 Vintern 2011 besluter jag att ansöka om studier vid Imperial College London, ett av världens bästa tekniska universitet

Läs mer

Reseberättelse Rangsit Campus, Thammasat Universitet, Thailand

Reseberättelse Rangsit Campus, Thammasat Universitet, Thailand Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap Reseberättelse Rangsit Campus, Thammasat Universitet, Thailand Författare: Rebecca Ström Mörnås Mihane Rexhepi Examensarbete i sjuksköterskeprogrammet, 15.0

Läs mer

HKUST (Hong Kong University of Science and Technology) HT 15

HKUST (Hong Kong University of Science and Technology) HT 15 Oliver Eliassen HKUST (Hong Kong University of Science and Technology) HT 15 Maila mig gärna om du har några frågor på: oliver@eliassen.se Lite om skolan Jag pluggade på HKUST School of Business & Management

Läs mer

Swedish 2015 PUBLIC EXAMINATION. Continuers Level. Transcript. Section 1: Listening and Responding

Swedish 2015 PUBLIC EXAMINATION. Continuers Level. Transcript. Section 1: Listening and Responding 2015 PUBLIC EXAMINATION Swedish Continuers Level Section 1: Listening and Responding Transcript 2015 Board of Studies, Teaching and Educational Standards NSW Section 1, Part A Question 1, Text 1 Välkommen

Läs mer

Utbytet i University of Surrey

Utbytet i University of Surrey Utbytet i University of Surrey Elisa Vaskikari Kemiteknik, Åbo Akademi, Åbo, Finland Biosciences, University of Surrey, Guildford, UK 02/2014-06/2014 Erasmus utbytesprogram Jag var på utbyte i University

Läs mer

Utbytesuniversitet Kyushu University Utbildningsprogram Exchange Studies, Språk och Examensarbete

Utbytesuniversitet Kyushu University Utbildningsprogram Exchange Studies, Språk och Examensarbete RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Magnus Jansson Utbytesuniversitet Kyushu University Utbildningsprogram Exchange Studies, Språk och Examensarbete 2015 HT- 2016 VT Innan avresa När jag valde

Läs mer

Reserapport från Barcelona VT-2013

Reserapport från Barcelona VT-2013 Reserapport från Barcelona VT-2013 Praktik på sjukhuset Vall d Hebron Patricia Sjuksköterskeprogrammet, termin 5 Universitat Autonoma de Barcelona, Spanien Erasmusgrupp Utsikt över Barcelona Parc Guell

Läs mer

Vad tycker du om kursen som helhet? 1 - Mycket dålig 0 0% 2 1 2% 3 0 0% % 5 - Mycket bra 25 57%

Vad tycker du om kursen som helhet? 1 - Mycket dålig 0 0% 2 1 2% 3 0 0% % 5 - Mycket bra 25 57% 44 svar Sammanfattning Se hela svar Hur stor andel av undervisningen har du deltagit i? Ingen undervisning All undervisning 1 - Ingen undervisning 0 0% 2 0 0% 4 0 0% 5 1 2% 6 0 0% 7 3 7% 8 1 2% 9 20 45%

Läs mer

Utvärdering 2012 - deltagare

Utvärdering 2012 - deltagare Utvärdering 12 - deltagare 145 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på kollo? (%) 1 8 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Det har varit kul för det är fina lokaler och bra utrustning.

Läs mer

En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo!

En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo! En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo! Det började för många år sedan när jag och min fd fru, mina föräldrar och min farmor åkte till Oppdal i Norge. Vi skulle besöka farmors syster mm. Farmor

Läs mer

Hur upplever du att tävlingen Nordsjö Kalix Open genomförts i sin helhet

Hur upplever du att tävlingen Nordsjö Kalix Open genomförts i sin helhet Hur upplever du att tävlingen Nordsjö Kalix Open genomförts i sin helhet Bra genomförd tävling,hoppas den återkommer Riktigt bra för att vara första gången, gärna en något tuffare profil nästa år! Bra

Läs mer

Hur fungerade det med bibliotek, studiematerial och datorer?

Hur fungerade det med bibliotek, studiematerial och datorer? Partneruniversitet: Universitetet i Bergen Varför valde du att studera utomlands? Jag valde att studera utomlands av många anledningar, men främst för att jag trodde att det skulle kunna vara en mycket

Läs mer

Norge Resa 2010 3/8-6/8

Norge Resa 2010 3/8-6/8 Norge Resa 2010 3/8-6/8 Min Norge resa påbörjades en solig tisdag morgon, klockan 08 00 styrdes kosan mot föräldrahemmet i Virserum en liten nätt sträcka på 7,5mil. Man har packat och förberett resan i

Läs mer

Tre månader i Modena

Tre månader i Modena Tre månader i Modena Jag läser sjuksköterskeprogrammet på Hälsouniversitetet i Linköping och jag har spenderat 12 veckor i italienska Modena. Universitetet där heter Università degli studi di Modena e

Läs mer

Reseberättelse från University of Alberta, Edmonton, Kanada ht 2004

Reseberättelse från University of Alberta, Edmonton, Kanada ht 2004 Reseberättelse från University of Alberta, Edmonton, Kanada ht 2004 I slutet på augusti 2004 åkte jag till Edmonton i Kanada för att tillbringa en termin som utbytesstudent vid University of Alberta (U

Läs mer

Reserapport efter utbytesstudier - Madeleine AT T 6 Nederländerna hösten 2012

Reserapport efter utbytesstudier - Madeleine AT T 6 Nederländerna hösten 2012 Reserapport efter utbytesstudier - Madeleine AT T 6 Nederländerna hösten 2012 Vilket program läser du på? Arbetsterapeutprogrammet Vilket universitet, land och stad åkte du till? Jag åkte till Hogeschool

Läs mer

På resande fot på Cuba och i Mexico

På resande fot på Cuba och i Mexico Sida 1 av 5 Välkommen till Willy o Ingers gästbok På resande fot på Cuba och i Mexico [Skriv nytt] - [Skapa ny gästbok] 72 personer har besökt gästboken som innehåller 17 meddelanden. Senaste meddelandet

Läs mer

Introduktion. Förberedelser inför resan

Introduktion. Förberedelser inför resan Introduktion I samband med min femte termin på Halmstad Högskola hade vi som läste Arbetsvetenskap chansen att studera utomlands under en termin. Ett avtal med Ritsumeikan Asia Pacific University (APU)

Läs mer

University of New South Wales i Sydney. En reseberättelse av Emma Elofsson HT-12

University of New South Wales i Sydney. En reseberättelse av Emma Elofsson HT-12 University of New South Wales i Sydney En reseberättelse av Emma Elofsson HT-12 Val av utbytesland och universitet Ända sedan jag börjar mina studier på KTH har jag varit säker på att jag vill studera

Läs mer

Studentkåren. i Östersund!

Studentkåren. i Östersund! Välkommen till studentlivet i Östersund! Studentkåren i Östersund Av studenter för studenter Sedan 1971 www.studentostersund.se Besöksadress: Studentkåren i Östersund Studentplan 7 Mittuniversitetet 831

Läs mer

Reseberättelse Polen

Reseberättelse Polen Reseberättelse Polen Utgången från centralstationen Introduktion Jag åkte på utbytesstudier till Polen och studerade vid Warsaw University of Technology höstterminen 2013/2014. Jag valde Polen för min

Läs mer

MAJ 2012. Sommartider. den 27 maj 2012. Södergarn. den 17 maj 2012

MAJ 2012. Sommartider. den 27 maj 2012. Södergarn. den 17 maj 2012 MAJ 2012 Sommartider den 27 maj 2012 Har hunnit vara hemma en vecka nu och vila upp mig lite från lägret ute på Lidingö, eller vilat och vilat, det har varit tester på schemat den gågna veckan. Men har

Läs mer

Reseberättelse Utlandsstudier Purdue University Indiana USA, HT 2014

Reseberättelse Utlandsstudier Purdue University Indiana USA, HT 2014 Reseberättelse Utlandsstudier Purdue University Indiana USA, HT 2014 Henrik Hansson KTH Högskoleingenjör Byggteknik och Design Under hösten 2014 studerade jag första terminen av mitt tredje på Purdue University

Läs mer

Hong Kong University of Science and Technology (HKUST)

Hong Kong University of Science and Technology (HKUST) Elin Melin Hamber Industriell ekonomi inriktning Energisystem och hållbar utveckling HT 2016 Hong Kong University of Science and Technology (HKUST) Innan avresa Jag kommer börja denna reseberättelse som

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Sammanfattning...s 3 Bakgrund och inledning...s 4 Problemformulering och syfte & Avgränsningar...s 5 Genomförande...s 6 Resultat av projektet...s 7 Värdering av arbetet och resultatet...s

Läs mer

Utbytesrapport. Umeå universitet hösten 2005

Utbytesrapport. Umeå universitet hösten 2005 Utbytesrapport Umeå universitet hösten 2005 Att tänka på före avfärden I mitten av juni fick jag mitt välkomstbrev. Det innehöll ett letter of acceptance, kartor över Umeå och universitetsområdet, en student

Läs mer

Studentkåren i Östersund Av studenter för studenter Sedan 1971 www.studentostersund.se

Studentkåren i Östersund Av studenter för studenter Sedan 1971 www.studentostersund.se Välkommen till STUDENTLIVET i Östersund Studentkåren i Östersund Av studenter för studenter Sedan 1971 Medlemskap ger dig ett rikare studentliv! Billigare Studentliv! Studentkåren har avtal om Kårrabatt

Läs mer

Reserapport- utbytestermin West Virginia University, USA

Reserapport- utbytestermin West Virginia University, USA Reserapport- utbytestermin West Virginia University, USA Jag heter Veronica och har precis avslutat mitt 16 veckor långa utbyte på sjuksköterskeprogrammet i Morgantown, West Virginia. Utbytet innefattade

Läs mer

Bild+1.+Chiang+KaiPShek+Memorial+Hall+i+Taipei+ Bild+2+Kväll+vid+Daan+station,+Taiepi+101+i+ bakgrunden+

Bild+1.+Chiang+KaiPShek+Memorial+Hall+i+Taipei+ Bild+2+Kväll+vid+Daan+station,+Taiepi+101+i+ bakgrunden+ Utbytesrapport NationalTaiwanUniversityofScienceandTechnology(NTUST) Taipei,Taiwan Våren2015 fanny.henriksson@aalto.fi 13.8.2015 E"postadressochrapportfårpubliceraspåskolanshemsida RapportöverutbyteiTaipeivåren2015

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: Auckland University of Technology År/termin som du var på utbyte: VT19 Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen vid värduniversitetet? Hur var det med

Läs mer

Utbyte till ETH Zürich

Utbyte till ETH Zürich RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Utbytesuniversitet ETH Zürich, Swiss Federal Institute of Technology Utbildningsprogram Industriell Ekonomi HT2017 Utbyte till ETH Zürich Innan avresa Jag sökte

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: Deakin University År/termin som du var på utbyte: VT 2018 Varför valde du att studera utomlands? Studentrapport från mitt utbyte För att förbättra min engelska, ta chansen att få uppleva

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: University of Surrey. År/termin som du var på utbyte: VT19 Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen vid värduniversitetet?

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista stålskena fraktur brott i handleden akuten amputering konvention avtal efterskott omprövning överklaga SJUVÅRD VID ILLFÄLLIG VISELSE UOMLANDS

Läs mer

Reseberättelse - RWTH 2010

Reseberättelse - RWTH 2010 Reseberättelse - RWTH 2010 I april våren 2010 begav jag mig ut på Erasmusutbyte till Rheinische Westfälische Technische Hoschule (RWTH) i Aachen för att plugga kurser under deras sommartermin. Aachen ligger

Läs mer

Mitt utbyte i Shanghai, Kina hösten 2011 Reserapport

Mitt utbyte i Shanghai, Kina hösten 2011 Reserapport Mitt utbyte i Shanghai, Kina hösten 2011 Reserapport 1. Vilket program läser du på? Sjuksköterskeprogrammet i Norrköping. 2. Vilket Universitet, land och stad åkte du till? Jiao Tong University i Shanghai,

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte (enkät ifylles i datorn)

Studentrapport från mitt utbyte (enkät ifylles i datorn) Studentrapport från mitt utbyte (enkät ifylles i datorn) Partneruniversitet: University of Southampton År/termin som du var på utbyte: VT 2018 Valde att studera utomlands för att få lite ombyte av miljö

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Tokyo Institute of Technology Daniel Haverås E12 Reseberättelse VT16

Tokyo Institute of Technology Daniel Haverås E12 Reseberättelse VT16 Tokyo Institute of Technology Daniel Haverås E12 Reseberättelse VT16 Är du sugen på att studera i Japan, och framförallt vid Tokyo Institute of Technology? Jag heter Daniel Haverås och går Elektroteknik.

Läs mer

Preliminärt schema VT2013: (Observation förändringar av både dagar och aktivitet kan förekomma!)

Preliminärt schema VT2013: (Observation förändringar av både dagar och aktivitet kan förekomma!) Information till dig som önskar bli fadder för våra internationella studenter isk@kau.se Preliminärt schema VT2013: (Observation förändringar av både dagar och aktivitet kan förekomma!) 11 14 Jan Ankomstdagar.

Läs mer

Lägerskola i Piispala, Yttermark skola

Lägerskola i Piispala, Yttermark skola Lägerskola i Piispala, Yttermark skola Piispalaresan var rolig förutom bussen. I bussen blev det långtråkigt eftersom mina kompisar spelade en lång kortlek men de hann avsluta leken innan vi var framme

Läs mer

Studentundersökningen 2017

Studentundersökningen 2017 Studentundersökningen 17 Vilket ämnesområde studerar du i huvudsak? Välj det som stämmer bäst in. 24 6 7 8 6 4 2 4 3 Biologi Fysik Geovetenskap Kemi Ekonomi Företagande Ledarskap Energi Miljö Hållbar

Läs mer