Gävle GK Banskötsel - Måldokument 2017

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Gävle GK Banskötsel - Måldokument 2017"

Transkript

1 Gävle GK Banskötsel - Måldokument 2017 Vårt mål är att vara en av de bästa leverantörer av golfupplevelser. Alla spelare oavsett spelstandard skall kunna känna glädje och få en positiv upplevelse. Golfspelet är hjärtat i verksamheten och största del av resurserna läggs på underhåll av banorna. För oss är helheten viktig. Därför lägger vi även mycket energi på att förbättra upplevelsen vid parkering, klubbhus och drivingrange. Dessutom ser vi det som självklart att ha fräscha faciliteter på banorna. Vi vill att varje gäst och medlem ska känna sig varmt välkommen vid varje besökstillfälle. Öppethållande av banorna Vädret är den faktor som till största del avgör hur många veckor banorna är öppna varje år. Skulle alla hål ha klara vintern bra, öppnar vi båda banorna samtidigt. På hösten så är det temperaturen, vätan och slitaget som styr öppethållandet. Ambitionen är att försöka ha båda banorna öppet med bra skick till i slutet av oktober. Pay&play-banan är öppen året runt. Vår målsättning är att drivingrange öppnar så tidigt som möjligt på våren. Allmänt vid skötselarbeten Vi har som målsättning att första bokade boll ska mötas av nyskötta ytor. För att störa spelet så lite som möjligt så startar de flesta klippningsarbeten och andra skötselmomenten från hål 1 på båda banorna, dock tas vissa hål med för att slippa onödig transport mellan hålen. När arbete sker utanför de startförbud vi har är vårt mål att samma boll inte ska störas mer än en gång från en och samma person. Ingen spelare som har bokat tid ska behöva vänta mer än max 60 sekunder med att få slå. Under spel utanför bokade tider kan man dock få vänta något längre för att vi ska hinna med att uppfylla vår målsättning med att första bokade boll ska mötas av nyskötta ytor.

2 Gällande startförbud Startförbud för banskötsel 2017 Gäller från 1:a maj till 25:e oktober Avan Måndagar 00:00-10:00 Måndagar v.21, v.25, v.29, v.33, v Måndag och tisdag v Gamla banan Onsdagar 00: Onsdagar v.21, v.25, v.29, v.33, v.37 00: Måndag och tisdag v.41 00: Greener Yta ca m 2 Målet är att greenerna under högsäsong ska vara jämnt gräsbeväxta, fasta och med likvärdig rull. Under perioder när rätt hastighet inte kan uppnås, prioriteras jämnheten extra mycket. Vissa perioder höjs målet gällande greenhastighet och stimpen mäts kontinuerligt under högsäsong. Fokus på hösten är att skapa en bra invintring, då ökar chansen för vinteröverlevnad och en tidig vårstart. Målsättningen är att vintertäcka greenerna och då framförallt Gamla banans greener som historiskt sett drabbats hårdast av övervintringsskador. Sanddressning Sker efter behov, minst var 14:e dag. Under säsong läggs tunt med sand för att inte störa spelet. Vår och höst läggs tjockare lager. Sanden vi använder är av USGA-specifikation. Sanden vältas ner eller dras ner med hjälp av borste och matta. Syftet med dressningen är främst att göra greenytan jämnare, fastare, torrare och skydda tillväxtpunkten från mekaniskt slitage. Klippning Greener trippelklipps och/eller vältas varje dag under högsäsong. Vid lägre tillväxt kan greenerna enbart vältas. Riktningen som greenen klipps i ska varieras och får aldrig klippas i samma drag som de senaste klippningarna. Yttervarvet klipps inte vid låg tillväxt eller när slitage börjar uppstå. För att förebygga skador undantas varvet 1-2 dagar i veckan. Gräsklippet samlas upp och sprids noggrant i klippta ruffen. Dock ej i semiruff eller skog. Stor vikt ska läggas på att behålla samma uppklippta form hela året.

3 Hålbyte Hålkopparna flyttas varje dag och hålbytet ska ske efter klippning, och om det är möjligt, efter att trippelklippning utförts. Detta för att ge skarpare kanter runt hålet. Målning av hålkanter skall ske dagligen. Av slitageskäl behöver vi utnyttja så stora av greenytan som möjligt. Därför är det på vissa greener omöjligt att fullt ut följa rekommendationerna avseende avstånd till slänt och greenkant. Gott omdöme och hänsyn till dagens bollrull avgör var hålet kan placeras. Måttet på minst en flaggstångslängd från greenkant och minst 1 m från onduleringsbryt ska alltid hållas. Koppsättare används för att jämna av området närmast hålkanten. Slipning av klippaggregaten Greenklipparnas höjd och skärpa kontrolleras dagligen efter varje klipptillfälle. Greenaggregaten slipas så fort pappret inte klipps av tillfredställande vid den dagliga kontrollen. Vältning Greenerna vältas 2-4 ggr per vecka. Målet med vältningen är att skapa en fast och jämn yta vilket leder till ärligare bollrull och snabbare greener. Vid vältning är det därför viktigt att kontrollera vältrullarna så att inte smuts fastnat som kan ge ojämnt resultat. Eventuellt släpp tas bort från greenen för hand eller med hjälp av en viska. Riktning på vältningen ska varieras för att undvika kompaktering och slitage på greenkant/foregreen och för att jämna till eventuella spår efter dressare och spruttruck. Bevattning Fuktighetsmätare används för att kontrollera bevattningsbehovet. Ambitionen är att över tid vattna så lite som möjligt för att skapa en torr och fast yta och ett stabilt och djupt rotsystem. Vätmedel används regelbundet i program. När torrfläckar uppstår fläckvis så ska dessa om möjligt handvattnas för att inte behöva blöta ner hela greenen. Vertikalskärning/borstning Sker under högsäsong varannan vecka, syftet är att tunna ur ett för tätt gräsbestånd eller stimulera skottillväxt. Borstning innan klippning kan ske istället för vertikalskärning. Luftning av greener Luftning har avgörande betydelse för gräsets kondition gällande; vattengenomsläpplighet, syretillgång, koldioxid ventilation, näringsupptag, reducering av thatch mm. Penetrometer används med jämna mellanrum för att kontrollera graden av kompaktion.

4 Vi varvar mellan följande luftningstekniker och luftningsdjup: Vertidrain Solida pinnar 12 mm cm 1 ggr/år Procore 648 Krysspinnar 12 mm cm 4 ggr/år Procore 648 Hålpipor 12 mm 7 cm 1 ggr/år Knivluftning Knivar 5-8 cm 2 ggr/år Spikning Ytluftning 2 cm 7 ggr/år Stödsådd Sker under tidig vår och under sensommaren. Ett mer intensivt stödsåprogram kommer att ske på Avans greener där större möjlighet att etablera ädselgräs bedöms finnas. Stödsådd av dåliga områden sker punktvis under säsongen om behov finns. Gödsling Jordprover tas kontinuerligt för att säkerställa att inga näringsämnen saknas i växtbädden. Greenerna sprutgödslas med små mängder var 7:e dag samt att granulerad gödsel läggs med längre intervaller. Detta för att kunna anpassa näringstillförseln efter väderlek, slitage och visuellt utseende. Granulerat gödsel läggs som komplement vid 4 eller 5 tillfällen. Ett gödselschema upprättas inför varje säsong där mängden näring per 100 m 2 räknas ut och följs upp under året. Svampbekämpning Växtskyddsmedel används endast när klimat som kan ge svampangrepp uppstår. Antalet tillfällen är beroende på väderförhållande och svamptryck. När det är kraftig dagg, daggas greenerna av varje dag med hjälp av borste, vältning eller avdaggningsmedel. Detta för att hålla dem torrare och undvika svampangrepp samt att höja spelupplevelsen. Dränering Greenerna på Gamla banan saknar dränering medan Avan är byggda med dränering. Dränering på Gamla banan bör installeras och lämpligen då i en större renovering. Tee Yta ca m 2 Målet är att teeytorna skall vara plana, helt täckta med gräs och upplevas fasta och torra. Formen ska vara rektangulära eller med rundade hörn. Klippning Klippningar sker normalt 3-4 ggr/vecka; klipphöjd mellan 8 och 10 mm. Gräsklippet samlas upp med korgar och sprids i klippta ruffar. Stor vikt ska läggas på att behålla samma uppklippta form hela året.

5 Gödsling Tee gödslas så lite som möjligt för att få bra klippresultat men ändå så pass mycket att återväxt sker vid nysådd av uppslagna torvor. Granulerat gödsel appliceras ca 3-4 gånger/år mestadels av långtidsverkade variant. Bevattning Behovsanpassad bevattning med målsättning att hålla tees och teeområden så torra det går utan att skadliga torrfläckar uppstår. Tee vattnas om möjligt efter att teereparationer utförts för att ge fröna en snabb etablering, samt vattna ner mulldressen. Sanddressning Dressning sker 4-6 ggr/säsong för att hålla ytan torr. Med fördel används en mull och sandblandning på våren. Luftning Tees luftas tidig vår för att få igång växtligheten och sedan minst 1 gång till under säsongen. Teereparationer/Hjälpsådd Sker en gång på våren där vinterskador uppstått. Uppslag på tee lagas regelbundet. Hål där det används mycket järnklubbor lagas oftare än de andra hålen. Vid teereparationer används så lite mulldress som möjligt, detta för att undvika "limpformade" tees med åren och för att minska risken för att slöa ner cylindrarna vid klippning. Svampbekämpning Bekämpning sker vid behov. Slipning Sker månadsvis eller efter behov. Dränering Rensas vid behov och förebyggande om tid finns. Övrigt

6 Teemarkeringar ska placeras rakt riktade mot mitten av fairway. De ska placeras på ett sådant sätt att det ser likadant ut på hela hålet (samma kant, avstånd mm). Detta för att undvika att få "limpformade" tees och för att pressa ut slitaget mot kanterna. Foregreen Yta ca m 2 Målsättningen är att hålla väldigt välskötta ytor precis utanför greenen så att chippar och puttar som slås, studsar och landar under ärliga förhållanden. Där det är möjligt och visuellt tilltalande, klipps avrinningsytor. Klippning Klippning sker 3-4 ggr per vecka. Vid klippning ska bredden anpassas efter greenkanten med ett överlapp på ca 5 cm. Gräset samlas upp med korgar och sprids i klippta ruffen, ej i semiruffen. Klipphöjden är 8-10 mm. På vissa hål klipps foregreenvarvet ned till ca 5-7 mm under hösten för att undvika svampangrepp och för att smältvatten inte ska bli stående vid kanten mellan green och foregreen under perioder av tjäle med snösmältning. På de ställen där vatten ändå inte ges möjlighet att rinna av greener så torvas ytan av för att skapa ytavrinning. På de ytorna bör dock renovering utföras. Gödsling Gödsling av approachen/läppen sker samtidigt som greenområdet gödslas på våren och med fast greengödsel under säsongen. Gödsling av foregreen/kragen sker i samband med greengödsling. Bevattning Sker samtidigt som greenbevattningen. Sanddressning Dressas samtidigt som greenerna dressas. Luftning Sker av hela kragen samtidigt som greenen luftas. Svampbekämpning Kragen runt behandlas som green men i övrigt ingenting.

7 Slipning Sker månadsvis eller efter behov. Dränering Större delen av foregreen dräneras som green, men ytterkanterna dräneras som semiruffen. Fairways Yta ca m 2 Målsättningen är att skapa torra, jämna fairways med en tät gräsyta som är klippt på ett visuellt tilltalande sätt Klippning Klipps 3-4 ggr per vecka. Korsklippning av fairway sker för att skapa diamantformade rutor. Stor vikt ska läggas vid klippmönstret och att skarpa kanter hålls när yttervarvet klipps. Om det är kraftig dagg, daggas fairway av med slang/rep innan klippning. I mån av tid även dagar då de inte klipps. Detta för att hålla ytorna så torra som möjligt, för att ge ett bra klippresultat och för att minska risken för svampangrepp på hösten. Gödsling Individuell gödsling sker med en bladning av granulerad och flytande gödsel ca 5 gånger per år beroende på placering och jordmån. Ambitionen är att lägga ut så lite näring som möjligt då det ger ett bättre klippresultat och är mer skonsamt för miljön. I samband med det flytande gödslet läggs vätmedel ut. Bevattning Ambitionen är att vattna så lite som möjligt för att skapa en torr och fast spelyta. Men det får inte bli så torrt att gräset tar skada med kala jordfläckar som effekt. En individuell plan för bevattning av fairway ska göras då de kräver olika mycket vatten beroende på läge och jordmån. Sanddressning Sker vid behov Torvuppslag Lagas av golfspelarna själva eller med hjälp av frivilliga.

8 Hjälpsådd Sker vid utvinringsskador eller vid bristande kvalitet. Luftning En luftning på ca 15 cm sker under höst med en bogserad en knivluftare kombinerad med ringvält. Dränering Rensas vid behov och förebyggande om tid finns. På blötare områden bör det kompletteras med ytterligare dräneringar. Slipning Sker efter behov. Bunkrar Antal bunkar: 73 st totalt. Gamla banan 39 st, Avan 34 st, övningsområden 5 st. Målsättningen är att hålla bunkrarna ogräsfria med tydliga bunkerkanter och tillräckligt mycket sand. Inget vatten ska få bli stående i bunkrarna med undantag efter kraftigt regn då det får ta ett par timmar innan det sjunker undan. Krattning Krattning i låg hastighet sker 5-7 gånger per vecka. Kanterna handkrattas i mån av tid och hålls alltid rena från sand genom att kratta ut sand ifrån kanten om det är för mycket och kratta in sand om det är för lite. En kant mot gräset på 5 cm är optimalt. Dränering Rensas vid behov och förebyggande om tid finns. Sandkontroll Kontroll sker löpande och i första hand flyttas sanden i bunkern och om underskott finns så fylls bunkern med ny sand. Vid kontroll ska minst 7 cm sand finnas ovanpå lerbotten. Sanden som används har en sådan fraktion att den packas och upplevs fast, även om det är mer än 7 cm sand. Bunkerkanter

9 Bunkerkanterna skärs med kantskärare eller liknande för att uppnå rätt utseende och även vara funktionell i skötsel. Kanterna hålls trimmade med hjälp av röjsnöre 4-5 gånger per år eller efter behov. Flymo Flymoklippning sker i bunkerslänterna där klipparna inte kommer åt, 4 gånger per månad. Ogräsrensning Sker efter behov men ambitionen är varannan vecka. Ruff Yta ca m 2 Målsättningen är att ruffen ska vara ogräsfri med tätt gräsbestånd och klippas på en höjd så att det är enkelt att hitta bollar. Klippning Sker efter behov. Det som styr klippfrekvensen är mängden nederbörd och temperaturen vilket blir det varje vecka men de områden som växer mer klipps oftare. Klipphöjden är ca 45 mm. Gödsling & Luftning Ingen generell gödsling eller luftning sker av ruffar med undantag av hårt trafikerade ytor. Hjälpsådd Sker där vinterskador uppstår. Bevattning Ingen bevattning av ruffar. Slipning Slipning av knivar sker efter behov. Högruffar Är de gräsytor som aldrig klipps. Dessa ytor ska ha ett glest gräsbestånd så att bollar går att hitta. Områden med högruff finns i mellan hål där inga andra hinder finns som till exempel träd, dammar och bunkrar. En grundlig genomgång av samtlig högruff kommer ske under året för att utveckla en åtgärdsplan för att skapa rätt funktion mellan spelupplevelse och naturupplevelse.

10 Skogsområden Målsättningen är att bollen alltid ska gå att hitta i ett skogsområde men alla hinder i form av stenar, träd, buskage ska bibehållas. Skogen ska vårdas så att den även långsiktigt är ett hinder men en trädutveklingsplan bör uppföras omgående för ökat solinsläpp till spelytor. Skogsklippning Delar av skogsområden klipps med en separat rotorgräsklippare för att inte förstöra den vanliga ruffklipparen. Slyröjning Ettårigt sly tas bort med hjälp av röjsåg varje vinter. Föryngring av skogen sker genom att spara några ungskogsplantor vid den årliga slyröjningen på varje område. Om valet står mellan två ungplantor ska prioritering under rubriken Träd, att användas. Träd Alla träd som är befintliga ska i möjligaste mån bibehållas då de skapar karaktär och utgör strategiska hinder. Gallring sker endast om träd börjar växa ihop för mycket eller om de skuggar green- eller teeytor. Tillräcklig med solljus är av avgörande betydelse för att ett hålla tätt gräsbestånd. När valet står mellan två träd som ska tas bort, prioriteras träd av ädlare karaktär. Nedan följer prioriteringen. 1 betyder att det är mest betydelsefull och bibehålls. Prioritering vid gallring: 1. Ek 2. Tall 3. Lönn 4. Fruktträd 5. Pilträd 6. Rönn 7. Gran 8. Björk 9. Övriga lövträd Slånbärsdungar behålls på utvalda platser för att skapa karaktär och ett rikt djur och fågelliv. Ogräsbekämpning Sker på fairway och ruffytor tills acceptabel ogräsbestånd är uppnått. Dammar

11 Antal 11 st, Målsättningen är att skapa dammar med klar vattenspegel, rena från alger och annan oönskad vegetation. Kanterna ska vara väl definierade och helst klippbara hela vägen ner till vattenytan. Vid dammarbete prioriteras följande dammar: Prioritering Hål 9 och 18, Gamla banan Hål 18 Avan Övriga dammar Vass Vass tas i nuläget bort med inhyrd vassröjare. I varje damm ska det finnas minst ett mindre område där vass bibehålls. Dels för skapa karaktär åt hindret, dels för att göra det synligt på avstånd. Träd Träd och ungskogsplantor som växer i dammkanterna ska generellt bibehållas och växa sig stora då det skapar liv åt dammområdet som ser naturligare ut. Alger Tas bort med hjälp av krattor, lövblås och eventuell vassbåt. Algerna är ett återkommande problem i det stillastående vattnet. Försök med strömbildare och syresättare görs. Dammkanter Klippning ska i möjligaste mån ske ner till vattenytan. Där det inte är möjligt, klipps gräset med röjsnöre. Om en dammkant börjar bli ojämn, ska kantskärning utföras antingen för hand eller med grävmaskin. Övrigt För att banan ska dräneras bättre på hösten sänks de dammar som går till lägsta möjliga nivå. Livbojar finns vid djupare dammar. Diken Målsättningen är att alla diken ska vara klippta så att boll kan återfinnas. De diken som inte har spelstrategisk placering eller ytavvattnande funktion bör rörläggas för att minska driftskostnaden. Löv

12 Alla spelytor, vägar samt parkering blåses rent från löv på hösten. Greener blåses varje dag, tee och fairway efter behov och om tid finns. Torvodling Vid maskinhallen finns en ca 400 m 2 stor extra green, denna används för att byta ut skadat gräs på greenerna. Torvodlingen klipps 3-5 gånger per vecka och i övrigt sköts den som en green. Den ytluftas med spiker, 1,5 cm djupt 3 4 ggr per år och dressas i när greenerna på banorna dressas. Runt om klipps ett varv med semiruff för att underlätta skötseln. Maskinpark För skötsel av samtliga ytor så finns ca 20 större fordon och ett antal mindre. Samtliga maskiner underhålls förbyggande och vi följer tillverkarens rekommendationer gällande filter och oljebyten. Maskinerna tvättas efter varje användningstillfälle. På detta sätt säkerställer vi en lång livslängd och högt andrahandsvärde. Vid val av nya maskiner försöker vi välja fordon och maskiner med låg bränsleförbrukning. Tvätt av maskiner sker på spolplatta med oljeavskiljare. Biobädd finns för spruttruck men är i behov av renovering. Verkstaden bör uppfylla alla miljö- och hälsokrav. God ordning och reda hålls i verkstad, maskinhall och på gård. Skyltning på banan Skyltning ska ske diskret och med sammanhängande färgsättning. Hänvisningsskyltar finns mellan de hål där det kan vara svårt att hitta rätt. Färgen på skyltarna ska vara enhetliga. Tillfällig skyltning sker med laminerade A3 i rostfria- alt. svarta hållare. Hinder och banmarkeringar Pinnar, plattor och målning används vid markering av hinder och bangränser. Så få pinnar som möjligt ska användas vid markering av banan, det ger ett naturligare utseende. Vissa diken markeras inte, men alla omarkerade diken är sidovattenhinder. Markering av banan utförs endast av personal eller utbildade ideella personer. MUA-markeringar sköts av banpersonalen. Pinnarna lyfts vid varje klipptillfälle och plattorna lyfts/rengörs 2-4 gånger per år. Hålkopparna ska vara vita och flaggstänger av sk. Tournamentmodell, vita med gröna fält. Flaggorna ska ha Gävle GKs logga broderat eller tryckt. Prismor sitter i toppen av flaggstången för att lättare kunna mäta avståndet med laserkikare. Bunkerkrattorna ska vara placerade i bunkern i spelriktningen.

13 Avståndsmarkeringarna på fairway är till framkant av greenen. Markeringar för 100- och 150 m finns på alla par 4-hål. 100-, 150- och 200 m markeringar finns på alla par 5-hål. Markeringarna lyfts/rengörs en gång per månad. Klubbhusområde och planteringar Klubbhusområdet ska hållas rent och välskött. Renhållning av området och skötsel av planteringar sker intensivare under våren och löpande under säsong. Vattning av planteringar sker en gång i veckan om det är torrt, oftare vid nyplantering. Gödsling sker en gång per år. Delar av klubbhusområdets gräs bevattnas för att vara grönt vid torka. Häckar klipps varje år eller efter behov. Byggnader på banan Toaletter finns på Avan och Gamla banan. Dessa passerar man på hål 1, 3, 7, 10, 16 på Avan och 5, 6, 10, 13 och 15 på Gamla banan. Dessa städas 4 ggr/vecka. Kiosk finns på hål 1 på Avan och på hål 10 på Gamla banan. Vägar Vägarna ute på banan är grus- eller asfaltsbelagda. Dessa skrapas och pottas två gånger per år och efter skyfall. Bevattningsanläggning Ute på banorna finns ca 500 st sprinklers och dekodrar samt flera kilometer ledningar med styrkabel som underhålls dagligen. Under en torrperiod på sommaren när bevattningen går för fullt, pumpas mellan 1000 och 1500 m 3 vatten ut från pumphuset per natt. Nya pumpar installeras under våren 2017 och renovering av greenbevattning planeras ske i höst. Fairwaybevattning, teebevattning fungera förhållandevis bra och inga planer finns idag på att byta dessa, men de bör åtgärdas inom ca 10 år. Finish För att hålla fin puts på anläggningen läggs många timmar på att trimma gräs runt träd, byggnader, bänkar, papperskorgar, vägar och i tee och greenområden m.m. Följande prioritering används när putsarbeten utförs: 1. Klubbhusområde, drivingrange, parkering och infart.

14 2. Teeskyltar, papperskorgar, bolltvättar, bänkar och utslagsmattor och runt alla skyddsnät, livbojar. 3. Slänter 4. Träd. 5. Diken 6. Utvalda dammkanter i nedanstående ordning. Prioritering görs under säsongen Teeslänter 8. Resterande dammkanter. Drivingrange och övningsområden Drivingrangen ska hållas välskött och vara visuellt tilltalande. Som mål finns flaggstänger och avståndsskyltar. Rangebollarna plockas varje dag och klippning sker efter behov. Rangen öppnas så fort det är möjligt på våren och håller öppet så länge det är möjligt att sköta den och plocka bollar. På Avan finns ett övningsområde bestående av fairway, foregreen, green och bunkrar. Dessa sköts som ytorna på banan. Endast egna bollar får användas och övningsområdet är till för medlemmar och betalande gäster. Precis som på banan så ska torvor och nedslagsmärken lagas. Säkerhet För att personalen ska kunna arbeta säkert så har de alltid företräde på banorna. En spelare som kan nå en arbetare med nästa slag måste alltid invänta klarsignal. Den visas med en rakt uppsträckt hand. Golfspelaren ska svara med samma tecken. Vår målsättning är att ingen spelare som har bokat tid ska behöva vänta mer än max 60 sekunder med att få slå. Banpersonalen har skyldighet att rapportera farligt spel till banchefen. Skyddsnät används där det behövs för att skydda spelare och andra som passerar anläggningen emot förlupna bollar. Sophantering Papperskorgar på banan och i klubbhusområdet töms 4 gånger per vecka. Soporna sorteras i brännbart, wellpapp och metallcontainrar.

15 Miljöpolicy Gävle Golfklubb Gävle GKs anläggning ska vara en plats för golf- och naturupplevelse. Vi ska sträva efter en så liten miljöpåverkan som möjligt vid driften av anläggningen. Detta förverkligar vi genom att vi: Uppfyller lagar, förordningar och krav. Bedriver och följer upp vårt miljöarbet ett organiserat sätt genom vår miljöplan. Minskar användandet av kemiska växtskyddsmedel. Minimerar urlakning av gödselmedel. Gör nyinvesteringar som minskar användandet av el, diesel och bensin. Gör aktiva av val av kontorsmateriel, trycksaker, varor och leverantörer Vårdar och utvecklar vår flora och fauna. Sorterar vårt avfall för återvinning. Integrerat växtskydd Gävle Golfklubb (IPM) Vårt växtskydd, då vi använder kemiska växtskyddsmedel gäller framförallt två områden. Greenerna, 2,5 ha. och ogräsbekämpning, vilket sker över hela banan, klippta ytor, ca 70ha. Kraven på en väl fungerande anläggning, utifrån golfspelets perspektiv, är stora. Vår säsong sträcker sig normalt från slutet av april till mitten av oktober. Att under hela den perioden presenterna greener är friska och gröna samtidigt som de är jämna och snabba att putta på, är en utmaning. För att lyckas med det krävs det i vissa situationer att vi använder kemiska bekämpningsmedel. Det är också vårt bästa och mest effektiva medel mot ogräs som är nödvändigt att hålla efter. Annars tar det över de ytor som klipps och gödslas mer sällan. Även om kemiska växtskyddsmedel kan vara en viss miljöpåverkan, ser vi vår miljöpåverkan i ett brett perspektiv. Medvetet väljer vi gödselprodukter och strategier för att inte skapa läckage av näringsämnen. Detta gäller även hur vi använder vår bevattningsanläggning och mängden vatten vi lägger ut - i den mån det går i dagsläget. Även om vårt läge med bra tillgång till vatten gör att vi inte har någon direkt brist på vatten så påverkar hur vi vattnar gräsets förmåga att stå emot sjukdomar och i en förlängning vilken typ av näring och hur mycket som måste läggas ut. Genom att ta del av forskningsresultat och delta i utbildningar, försöker vi hela tiden förbättra oss. Att slentrianmässig använda sig av kemisk bekämpning och gödselmängder, skapar inte den banan, den produkt, som vi vill presentera för våra medlemmar och gäster. Förebygg Genom ett skötselprogram, som följs upp och utvärderas, ser vi till att de åtgärder vi kan göra för att skapa förutsättningar för en stark och frisk turf genomförs. Exempel på dessa åtgärder är att:

16 Regelbundet dressa greener med sand för att hålla ytorna torra och stabila för att de ska klara slitaget av spel. Torra ytor är viktigt för att minska risken för svampangrepp. Mekaniska ingrepp som att lufta och tunna ur gräsbeståndet. Att minska kompakteringen som skapas av spel och maskiner är viktigt för syresätta kring plantorna. Vi använder oss av ett gödselprogram för att se till att gräsets näringsbehov tillgodoses. Att ha en jämn tillförsel och att anpassa mängden efter temperatur och årstid är en viktig del för att undvika sjukdomsangrepp och att få en frisk planta som står emot slitage. Vi använder oss av biologiska jordförbättrare och organiska produkter för att hjälpa till att stärka plantorna på naturlig väg. Kontinuerligt ser vi över träd och vegetation, utför slyröjning och viss trädfällning. Ljus och luft är nödvändigt för att gräset ska få rätt förutsättningar att klara av sen höst och vintern. Ljuset krävs för att plantan ska lagra energi och invintras på bästa sätt. Det är en nödvändighet för en bra start på våren. Under vintern övervakar vi snö och isläget och vidtar åtgärder för att gräset ska klara vintern. Bevaka Vad gäller greener bevakar dem vi ständigt för att upptäcka förändringar som kan vara början till angrepp. Om det upptäcks tidigt finns möjlighet till justeringar i skötsel- eller gödselprogrammet som kan öka möjligheterna till att undvika kemiska växtskyddsmedel. Om osäkerhet råder kring eventuella angrepp och läget inte är akut, skickas prover in för analys, för att beslut kring åtgärder. Behovsanpassa Beroende på typ av angrepp går det att välja andra alternativ i form av olika näringsblandningar till exempel ph-sänkande, ph höjande, eller avstressande gödselmedel. När det trots allt krävs kemisk bekämpning, försöker vi i största möjliga mån att se till att den applikation som görs också har effekt och inte behöver upprepas. För att säkerställa detta, tar vi ett prov före och ett prov efter bekämpningstillfället. Detta skickas in för analys och vi får sedan ta del av resultatet av bekämpningen i en rapport från analysföretaget. Antalet olika, godkända kemiska växtskyddsmedel är begränsat, liksom den tillåtna mängden vi får använda per år. En upprepad användning av ett medel kan bilda resistens hos svampen och effekten uteblir. Det ligger därför i vårt eget intresse att inte överanvända de få kemiska växtskyddsmedel vi har. Vad gäller ogräsbekämpningen, görs en sprutning av hela banan vart annat år. Detta innebär alla högruffar och ytor som ligger i anslutning till spelfältet. Vi klipper en stor del av banan regelbundet och de högruffar och orörda gräspartier vi har, fyller en funktion för djur- och fågellivet. Att mekaniskt bekämpa ogräs är svårt och kostsamt på så stora ytor.

17 Det har visat sig har en liten effekt och blir en annan typ av miljöpåverkan vad gäller drivmedel och utsläpp av detta. De områden som gödslas och klipps regelbundet lider inte lika mycket av ogräs eftersom det inte trivs i en miljö där det störs hela tiden. Dessa ytor kan punkt-bekämpas under säsong. Vi försöker tajma ogräsbekämpningen så att den utförs vid den tidpunkt som ogräset är som mest mottagligt. Uppföljning Varje försök att bekämpa angrepp, oavsett metod, utvärderar vi. Det finns som tidigare nämnts, inget att vinna för oss i att använda kemiska växtskyddsmedel av gammal vana. Det mest konkreta och säkra sättet är att se vad före- och efter-provet visar hos analysföretaget. Men vi tror att orsaken till angrepp, inte i alla, men i många fall ligger i gödsel- och skötsel- och bevattningsstrategierna. Dessa utvärderas kontinuerligt för att se om vi kunde gjort något annorlunda. Styrelse Klubbchef Banchef Gävle GK

Måndagen den 28:e juli kommer vi lufta och lättdressa greenerna... igen. Alla förutsättningar är dom samma som förra gången (läs inlägg nedan).

Måndagen den 28:e juli kommer vi lufta och lättdressa greenerna... igen. Alla förutsättningar är dom samma som förra gången (läs inlägg nedan). Banblogg för 2014 Luftning... igen! 2014-07-25 Måndagen den 28:e juli kommer vi lufta och lättdressa greenerna... igen. Alla förutsättningar är dom samma som förra gången (läs inlägg nedan). Frivilliggruppen...

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN för MORA GK s bana, 2015

VERKSAMHETSPLAN för MORA GK s bana, 2015 1/5 VERKSAMHETSPLAN för MORA GK s bana, 2015 INLEDNING Verksamhetsplanen skall vara styrande för hur Mora GK golfbana skall utvecklas år för år beroende på aktuella förutsättningar. Den skall även vara

Läs mer

Mål och kvalitetsdokument för skötsel av Varbergs GK s banor

Mål och kvalitetsdokument för skötsel av Varbergs GK s banor Mål och kvalitetsdokument för skötsel av Varbergs GK s banor Dokumentet beskriver målsättning och kvalitet för våra båda 18-håls banor samt för övningsområden under normala förhållanden Det fastställda

Läs mer

Nu har klippning och finish högst prioritet på banan

Nu har klippning och finish högst prioritet på banan Jannes Hörna JULI 2019 Nu har klippning och finish högst prioritet på banan Skötseln av vår fina golfanläggning går i juli och augusti in i ett något lugnare skede, trots att golfsäsongen då brukar vara

Läs mer

Måldokument och kvalitetsmanual för golfbanor

Måldokument och kvalitetsmanual för golfbanor Måldokument och kvalitetsmanual för golfbanor Dokumentet beskriver målsättning och kvalitet för våra 18 hålsbanor, Pay & Playbanan samt övningsområden under normala förhållanden 2016. Det fastställda måldokumentet

Läs mer

Ingarö Golfklubbs Banskötselpolicy

Ingarö Golfklubbs Banskötselpolicy Ingarö Golfklubbs Banskötselpolicy Detta dokument har utarbetats för att försöka lösa en viktig fråga inom golfbaneområdet, nämligen att ge exempel på hur verksamhetsmål inom banverksamheten kan utformas.

Läs mer

Kravdokument Banan Sjögärde GK. Ett levande dokument som beskriver Sjögärde GK golfbana, nuläge, krav och målsättningar.

Kravdokument Banan Sjögärde GK. Ett levande dokument som beskriver Sjögärde GK golfbana, nuläge, krav och målsättningar. Kravdokument Banan Sjögärde GK Ett levande dokument som beskriver Sjögärde GK golfbana, nuläge, krav och målsättningar. Om dokumentet En attraktiv golfbana är en förutsättning för att få nöjda medlemmar

Läs mer

Höganäs Golfklubb Skötsel och åtgärdsplan

Höganäs Golfklubb Skötsel och åtgärdsplan Höganäs Golfklubb Skötsel och åtgärdsplan Kalle Holmgren Uppdaterad 2018-10-25 Inledning Bankommittén har i uppdrag att till styrelsen föreslå en årlig skötsel- och åtgärdsplan för banans utveckling. Skötselplanen

Läs mer

Pesticidfri golfbaneskötsel. Hofgårds Golfbana

Pesticidfri golfbaneskötsel. Hofgårds Golfbana Pesticidfri golfbaneskötsel Hofgårds Golfbana Varför jag valde detta skötselkonceptet Presentation av Hofgårds Golfbana Greenskötsel Övriga gräsytor Framtiden för golfbaneskötsel PG Peterson banägare och

Läs mer

Måldokument och kvalitetsmanual för våra golfbanor

Måldokument och kvalitetsmanual för våra golfbanor Måldokument och kvalitetsmanual för våra golfbanor Dokumentet beskriver målsättning och kvalitet för våra 18 hålsbanor, Pay & Playbanan samt övningsområden under normala förhållanden 2017. Det fastställda

Läs mer

Verksamhets- och Miljöplan.

Verksamhets- och Miljöplan. 1 Verksamhets- och Miljöplan. MÅLDOKUMENT gällande banverksamheten i Lindesbergs Golfklubb Lindesberg 1996-12-15 Reviderad 1997-01-14 Reviderad 2002-02-28 Reviderad 2004-01-10 Reviderad 2010-03-01 2 Innehållsförteckning

Läs mer

Kravdokument Banan Sjögärde GK. Ett levande dokument som beskriver Sjögärde GK golfbana - nuläge, krav och målsättningar.

Kravdokument Banan Sjögärde GK. Ett levande dokument som beskriver Sjögärde GK golfbana - nuläge, krav och målsättningar. Kravdokument Banan Sjögärde GK Ett levande dokument som beskriver Sjögärde GK golfbana - nuläge, krav och målsättningar. Om dokumentet En attraktiv golfbana är en förutsättning för att få nöjda medlemmar

Läs mer

Anläggningen ska utvecklas genom en strävan på ständiga förbättringar i alla led.

Anläggningen ska utvecklas genom en strävan på ständiga förbättringar i alla led. Måldokument - Banan Nyköpings GK golfbanor ska erbjuda en positiv golfupplevelse via spel på banorna som är en utmaning för motions såväl elitspelare. Spelarna ska känna en kvalité genom greenerna som

Läs mer

Vad gör en bankonsulent?

Vad gör en bankonsulent? Vad gör en bankonsulent? Banbesök med skötselfrågor Course set-up Utbyggnader, förbättringar av banan Utbildningar och information Myndighetskontakter Vi arbetar behovsanpassat och vår tjänst ingår till

Läs mer

Ulricehamns Golfklubb - förslag till banförbättringar. Bankommittén

Ulricehamns Golfklubb - förslag till banförbättringar. Bankommittén - förslag till banförbättringar Bankommittén Generellt: Vi skall alltid ta hänsyn till att vår bana är gammal, kort och med små greener. Detta skall vi bevara och låta vara vårt signum Bunkrar och bunkervallar

Läs mer

Generellt: Vi skall alltid ta hänsyn till att vår bana är gammal, kort och med små greener. Detta skall vi bevara och låta vara vårt signum

Generellt: Vi skall alltid ta hänsyn till att vår bana är gammal, kort och med små greener. Detta skall vi bevara och låta vara vårt signum 2012-02-18 Uppdatering av långtidsplan (uppdateringar och kommentarer på vidtagna och planerade åtgärder är markerade med röd färg) Ulricehamns Golfklubb Bankommittén Långtidsplan med förslag till banförbättringar

Läs mer

Golfbaneskötsel Hjo 2012. AGENDA SGF Bankonsulenter Förutsättningar Gräs Ljus Skötsel Sammanfattning

Golfbaneskötsel Hjo 2012. AGENDA SGF Bankonsulenter Förutsättningar Gräs Ljus Skötsel Sammanfattning Golfbaneskötsel Hjo 2012 AGENDA SGF Bankonsulenter Förutsättningar Gräs Ljus Skötsel Sammanfattning Arbetsområde 1 Göran Hansson Skåne, del av Halland Arbetsområde 2 Mikael Frisk Gotland, Öland, Blekinge,

Läs mer

Bunkerrenovering Upsala Gk HGU Andreas Westin

Bunkerrenovering Upsala Gk HGU Andreas Westin Bunkerrenovering Upsala Gk HGU-2017 Andreas Westin Bakgrund Upsala Golfklubb bildades 1937, och består nu av en 18-hålsbana och två 9-hålsbanor varav en pay & play bana. Under 2008-2009 utfördes en omfattande

Läs mer

Banuppsättning. Foto: Lars Bigge, Bokskogens GK

Banuppsättning. Foto: Lars Bigge, Bokskogens GK Banuppsättning. Foto: Lars Bigge, Bokskogens GK Utmaningar Långa rondtider För svårt uppsatta banor Sämre golfare slutar spela ( avhopparstudien ) Mål Rimliga rondtider En svårighetsgrad som passar alla

Läs mer

MILJÖPLAN FÖR KARLSTAD GOLFKLUBB.

MILJÖPLAN FÖR KARLSTAD GOLFKLUBB. MILJÖPLAN FÖR KARLSTAD GOLFKLUBB. Golfa i grön miljö, dä ä Solklart! Karlstad GK. Inledning Golf är en helhetsupplevelse för både kropp och själ. Inte minst viktig är naturupplevelsen under en golfrunda.

Läs mer

Spelbarhet för alla. Gustav Larsson HGU 2013-2015 Ett arbete om hur man kan göra för att öka spelbarheten. Innehåll

Spelbarhet för alla. Gustav Larsson HGU 2013-2015 Ett arbete om hur man kan göra för att öka spelbarheten. Innehåll Spelbarhet för alla Gustav Larsson HGU 2013-2015 Ett arbete om hur man kan göra för att öka spelbarheten. Innehåll Bakgrund Inledning Frågeställning Metod Resultat Slutsats Slutsats 2 Bilagor 1. Styrdokument

Läs mer

Policy för Course Set-Up Forsgårdens Golfklubb 28:e juni 2014

Policy för Course Set-Up Forsgårdens Golfklubb 28:e juni 2014 Policy för Course Set-Up Forsgårdens Golfklubb 28:e juni 2014 1 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Formspråk... 4 Tees... 4 Fairway... 5 Bunkrar... 6 Klippning och Klipplinjer... 7 Avslutning... 8 2 Bakgrund

Läs mer

Bra bevattning förutsättning för att klara torra somrar

Bra bevattning förutsättning för att klara torra somrar Jannes Hörna AUGUSTI 2018 Bra bevattning förutsättning för att klara torra somrar Tack för positiva reaktioner vi fått på premiären av Jannes Hörna i juli! Ambitionen är att återkomma med en ny hörna i

Läs mer

Innehåll. Syfte Målsättning Organisation Tidsplan Generellt Hål-9. Hål-18. Hål-13 Hål-14 Hål-15. Hål-10 Hål-11. Korthålsbanan Klubbhus Övningsområden

Innehåll. Syfte Målsättning Organisation Tidsplan Generellt Hål-9. Hål-18. Hål-13 Hål-14 Hål-15. Hål-10 Hål-11. Korthålsbanan Klubbhus Övningsområden MASTERPLAN MASTERPLAN Innehåll Syfte Målsättning Organisation Tidsplan Generellt Hål-1 Hål-2 Hål-3 Hål-4 Hål-5 Hål-6 Hål-7 Hål-8 Hål-9 Hål-10 Hål-11 Hål-12 Hål-13 Hål-14 Hål-15 Hål-16 Hål-17 Hål-18 Korthålsbanan

Läs mer

Mycket att tänka på innan banan ska gå in i vintervila

Mycket att tänka på innan banan ska gå in i vintervila ! Jannes Hörna OKTOBER 2018 Mycket att tänka på innan banan ska gå in i vintervila Golfsäsongen 2018 börjar på våra breddgrader sjunga på sista versen. När detta skrivs i månadsskiftet september/oktober

Läs mer

Hulta Golfklubb. Kvalitets- och Miljökommittén

Hulta Golfklubb. Kvalitets- och Miljökommittén Intern 2013-01-14 1 (7) Kvalitets-och Miljökommittén Miljö 00x-13 A Hulta Golfklubb Miljöplan 2013 Antagen av Hulta Golfklubbs styrelse den 14 januari 2013. 2013-01-14 2 (7) Miljö 00x-13 A Innehållsförteckning

Läs mer

Sammanställning från A-golf medlemsundersökning 2013.

Sammanställning från A-golf medlemsundersökning 2013. Sammanställning från A-golf medlemsundersökning 2013. Först och främst vill vi tacka för alla era svar i undersökningen som har innehållit både ris och ros. Vi ligger högt i värdena med allt från banans

Läs mer

Rapport från SGF:s bankonsulentbesök 20/4 2017

Rapport från SGF:s bankonsulentbesök 20/4 2017 Emmaboda GK Kyrkogatan 360 60 Emmaboda Växjö 21/4 2017 Rapport från SGF:s bankonsulentbesök 20/4 2017 Syfte med besöket: Medverkande: Var att vi skulle titta på banan efter den gångna vintern. Klubbens

Läs mer

Vad gör Forsgårdens Golfklubb för miljön?

Vad gör Forsgårdens Golfklubb för miljön? Vad gör Forsgårdens Golfklubb för miljön? Innehåll: - IPM - Integrated pest management - Kemikalier - Klipplinjer - Maskiner och transportfordon - Avfallshantering - Flora och fauna - Leverantörer - Vattenanvändning

Läs mer

Masterplan G O LFKLU B B. Hudiksvalls Golfklubb

Masterplan G O LFKLU B B. Hudiksvalls Golfklubb Masterplan Hudiksvalls Golfklubb HUDIKSVALLS G O LFKLU B B Masterplanen är framtagen av Carl Heed, Peter Barås, Sven-Olof Lindgren, Daniel Westling och Filip Modig. Med synpunkter från Bankonsulent Kim

Läs mer

VÅRA BANOR - önskemål om förbättringar 20 augusti 2015

VÅRA BANOR - önskemål om förbättringar 20 augusti 2015 VÅRA BANOR - önskemål om förbättringar 20 augusti 2015 Bättre sand i bunkrarna Jag saknar ett antal bolltvättar.hål 13 är ett stopphål, där vore det bra om man skyltade att bakomvarande boll slår ut innan

Läs mer

Höstmöte 2014. Henrik Norén Svenska Golfförbundet. Bankonsulent Stockholm Uppland - Gästrikland

Höstmöte 2014. Henrik Norén Svenska Golfförbundet. Bankonsulent Stockholm Uppland - Gästrikland Höstmöte 2014 Henrik Norén Svenska Golfförbundet Bankonsulent Stockholm Uppland - Gästrikland Växtskyddsförordningen och IPM 2014 Nya förordningen om bekämpningsmedel. IPM: Vad innebär det och vad kan

Läs mer

Att förbereda en tävlingsbana Course Set-Up. Materialet framställt för TLR Steg 2 genom: SGF:s VO Spel- och Tävlingsutveckling

Att förbereda en tävlingsbana Course Set-Up. Materialet framställt för TLR Steg 2 genom: SGF:s VO Spel- och Tävlingsutveckling Att förbereda en tävlingsbana Course Set-Up Materialet framställt för TLR Steg 2 genom: SGF:s VO Spel- och Tävlingsutveckling Course Set-Up ett arbete från tee till green Golf är ett strategiskt spel Hur

Läs mer

Banvision Gagnefs GK

Banvision Gagnefs GK Banvision Gagnefs GK ver_1 SYFTE: Banvisionen är under uppbyggnad för fortsatt utveckling av golfbanan på Gagnefs GK, av och med representanter för medlemmar i klubben MÅL: Utveckla golfbanan och göra

Läs mer

Färdig gräsmatta. - Ett bra underlag resulterar i en slitstarkare och grönare gräsmatta som tål både torka och regn bättre.

Färdig gräsmatta. - Ett bra underlag resulterar i en slitstarkare och grönare gräsmatta som tål både torka och regn bättre. Färdig gräsmatta - Ett bra underlag resulterar i en slitstarkare och grönare gräsmatta som tål både torka och regn bättre. - Ett normalt år kan man börja rulla ut gräs från mitten av maj och hålla på fram

Läs mer

Med spelarnas hjälp får vi banan i toppskick

Med spelarnas hjälp får vi banan i toppskick Jannes Hörna JULI 2018 Med spelarnas hjälp får vi banan i toppskick Den här sommaren har vi haft en bana i riktigt bra skick. Vi banarbetare är mycket glada för allt beröm vi fått. Det är många faktorer

Läs mer

Sport/Umgänge Passa olika spelsätt Alternativ, att våga. Estetiskt tilltalande Spellinje, risk, målområden

Sport/Umgänge Passa olika spelsätt Alternativ, att våga. Estetiskt tilltalande Spellinje, risk, målområden Spel Rättvisa Utmaning Balans Natur Strategi Bra spelytor Sport/Umgänge Passa olika spelsätt Alternativ, att våga Röd tråd Estetiskt tilltalande Spellinje, risk, målområden Skötsel och konstruktion Ekonomi

Läs mer

Masterplan för 2014-2017

Masterplan för 2014-2017 1 Reviderad 2015-05-28. Alla rader med överstrykning är färdiga enligt plan. Masterplan för 2014-2017 Banan ändras till hektometersystem 41-63. Färgmarkeringen tas bort och ändras till längdmarkeringar.

Läs mer

Rapport från SGFs Bankonsulents besök 19/6 2013.

Rapport från SGFs Bankonsulents besök 19/6 2013. Växjö 2013-06-20 Mikael Frisk Mora GK Box 264 Sandängarna 792 24 Mora Rapport från SGFs Bankonsulents besök 19/6 2013. Syfte med besöket: Var att vi skulle titta på banan inför RM Äkta makar 2013. Medverkande:

Läs mer

Resan mot rödsvingelgreener

Resan mot rödsvingelgreener Resan mot rödsvingelgreener Examensarbete HGU 2011 Henrik Gustavsson 2013-07-15 Innehållsförteckning Innledning sid 3 Tillvägagångssätt sid 4-5 Resultat sid 6 Slutsats sid 7 Inledning Längst ut på halvön

Läs mer

Examensarbete HGU-2015 Svante Martinsson Vara-Bjertorp gk. Tistlar i ruff - mekanisk bekämpning

Examensarbete HGU-2015 Svante Martinsson Vara-Bjertorp gk. Tistlar i ruff - mekanisk bekämpning Tistlar i ruff - mekanisk bekämpning Innehållsförteckning Bakgrund 1 Fakta 2 Frågeställning 3 Metod 3 Resultat 4 Slutsatser och diskussion 4 Bakgrund Vara-Bjertorp GK är belägen mitt på Västgötaslätten.

Läs mer

Modern Banskötsel - Miljöoptimerad banskötsel IPM i praktiken

Modern Banskötsel - Miljöoptimerad banskötsel IPM i praktiken Modern Banskötsel - Miljöoptimerad banskötsel IPM i praktiken Miljöoptimerad Banskötsel Vad är det? Banan sköts utan kemiska bekämpningsmedel Ett numera nordiskt nätverk bildades 2002. Medlemmarna får

Läs mer

UTVECKLINGS- OCH ÅTGÄRDSPLAN FÖR GOLFBANAN

UTVECKLINGS- OCH ÅTGÄRDSPLAN FÖR GOLFBANAN -06-02 Sida 1(9) UTVECKLINGS- OCH FÖR GOLFBANAN LÄSANVISNING Åtgärdsplanen är ett dokument där både absolut nödvändiga åtgärder och idéer, visioner och tänkbara möjligheter för utveckling av banan beskrivs.

Läs mer

REGELPROMENAD Röd slinga

REGELPROMENAD Röd slinga REGELPROMENAD Röd slinga Röd slinga. Hål 1 par 5. 1. Samma dag som du ska spela en slagtävling har du provputtat på green på hål röd 9. Vad händer? 2. I en tävling kommer du till första tee. Du har hcp

Läs mer

REDUCERING AV MASK PÅ FAIRWAY

REDUCERING AV MASK PÅ FAIRWAY REDUCERING AV MASK PÅ FAIRWAY Magnus Koinberg HGU 2008 2010-07-16 Innehållsförteckning Sammanfattning Bakgrund Om masken Metoder Försöksrutor Tillvägagångssätt Resultat Bilder Utvärdering Sammantattning

Läs mer

Rapport från SGFs Bankonsulent

Rapport från SGFs Bankonsulent Växjö 2014-10-16 Mikael Frisk Till alla Banchefer, klubbar, GDF m.m. I distriktet Småland Gotland Värmland Örebro Hej Alla! Rapport från SGFs Bankonsulent Tänk vad tiden gått fort sedan jag sist hörde

Läs mer

Syfte 3. Målsättning 3. Organisation 3. Tidplan 3. Allmänna förutsättningar 4. Projektredovisning, 18-hålsbanan 4

Syfte 3. Målsättning 3. Organisation 3. Tidplan 3. Allmänna förutsättningar 4. Projektredovisning, 18-hålsbanan 4 Vreta Kloster GK Masterplan 2015-2019 Syfte 3 Målsättning 3 Organisation 3 Tidplan 3 Allmänna förutsättningar 4 Projektredovisning, 18-hålsbanan 4 Projektredovisning, Tee-it forward 5 Projektredovisning,

Läs mer

Boel Sandström Bankonsulent i Norrland SGF sedan 2004

Boel Sandström Bankonsulent i Norrland SGF sedan 2004 Boel Sandström Bankonsulent i Norrland SGF sedan 2004 GUA på Sundsvalls GK 2015 2015 Min förhoppning med dessa timmar! Ge ökad kunskap och förståelse om vad som görs på banan Skapa intresse Insikt om Er

Läs mer

Hulta Golfklubb. Kvalitets- och Miljökommittén

Hulta Golfklubb. Kvalitets- och Miljökommittén Intern 2016-01-25 1 (8) Kvalitets-och Miljökommittén Miljö 00x-14 A Hulta Golfklubb Miljöplan 2016 Antagen av Hulta Golfklubbs styrelse den 25 januari 2016. 2016-01-25 2 (8) Miljö 00x-14 A Innehållsförteckning

Läs mer

VISION 2030 DJURSHOLMS GOLFKLUBB MASTERPLAN BANAN

VISION 2030 DJURSHOLMS GOLFKLUBB MASTERPLAN BANAN VISION 2030 DJURSHOLMS GOLFKLUBB MASTERPLAN BANAN 2019-2030 Vision Djursholms Golfklubb Djursholms Golfklubb ska vara en attraktiv och respekterad familjeklubb där trivsel, spelglädje, kvalité, golftradition

Läs mer

HGU Arbete - Zeoliter

HGU Arbete - Zeoliter HGU Arbete - Zeoliter Roger Strömgren, Banchef, Botkyrka Golfklubb Botkyrka Golfklubb bildades 1980 och har idag drygt 1400 medlemmar fördelat på en 18 hålsbana och en 9 hålsbana som är pay & play. 18

Läs mer

Verksamhetsplan banor och o vningsomra den Lyckorna GK

Verksamhetsplan banor och o vningsomra den Lyckorna GK Verksamhetsplan banor och o vningsomra den Lyckorna GK Verksamhetsplanen för banor och övningsområden redovisas nedan i två avsnitt, dels gällande 2016, och dels kommande aktiviteter de närmaste två åren

Läs mer

Vad kostar det att sköta vitgröe och rödsvingelgreener/kvadratmeter under en säsong?

Vad kostar det att sköta vitgröe och rödsvingelgreener/kvadratmeter under en säsong? Examensarbete 2012 2013-04-03 Vad kostar det att sköta vitgröe och rödsvingelgreener/kvadratmeter under en säsong? Daniel Olsson Kristianstad GK i Åhus Innehållsförteckning Inledning... 3 Tillvägagångssätt...

Läs mer

Rapport från SGF:s Bankonsulent

Rapport från SGF:s Bankonsulent 1 (5) Rapport från SGF:s Bankonsulent Syfte med besöket: Introduktionsmöte, genomgång allmänt Närvarande: Henrik Noren - Svenska Golfförbundet Lars Erik Forsman - Greenkeeper Kenneth Lindström - Bankommittén

Läs mer

Trender och nytänkande vid renovering av golfbanor Tees

Trender och nytänkande vid renovering av golfbanor Tees Artikel Greenbladet Trender och nytänkande vid renovering av golfbanor En gammal sanning är att en golfbana aldrig blir färdig eller slutar att utvecklas. Spelarnas utveckling och önskemål samt utrustningens

Läs mer

Hur du anlägger och sköter din gräsmatta från Hemmanet

Hur du anlägger och sköter din gräsmatta från Hemmanet Hur du anlägger och sköter din gräsmatta från Hemmanet Användning av gräsmattan Hemmanets färdiga gräsmatta håller att gå på genast efter utläggning. I början ska mera slitande användning undvikas tills

Läs mer

HGU arbete av Jesper Holmberg. Varför har slivertrådsmossan ökat på våra greener de senaste åren?

HGU arbete av Jesper Holmberg. Varför har slivertrådsmossan ökat på våra greener de senaste åren? Varför har slivertrådsmossan ökat på våra greener de senaste åren? Inledning Mossor är ett ersättningsnamn på de tre huvudgrupper som man kan dela in mossor i. Nålfruktsmossor, levermossor och bladmossor.

Läs mer

Innehållsförteckning. Sammanfattning 4: Målet med Fill and drill 5: Försöket 6: Resultatet av försöket 7: Maskinen 8: Slutsatser 9: Källförteckning

Innehållsförteckning. Sammanfattning 4: Målet med Fill and drill 5: Försöket 6: Resultatet av försöket 7: Maskinen 8: Slutsatser 9: Källförteckning Innehållsförteckning Sammanfattning 4: Målet med Fill and drill 5: Försöket 6: Resultatet av försöket 7: Maskinen 8: Slutsatser 9: Källförteckning Bilagor Siktanalys, Baskarpsand Sammanfattning: År 1930

Läs mer

Verksamhetsplan Banan 2008 Kungliga Drottningholms golfklubb

Verksamhetsplan Banan 2008 Kungliga Drottningholms golfklubb Verksamhetsplan Banan 2008 Kungliga Drottningholms golfklubb HGU- uppsats Erik Dahl Kungl. Drottningholms Gk Sammanfattning I denna uppsats kommer jag att ge en insikt i vad Kungliga Drottningholms golfklubbs

Läs mer

Om vi alla hjälps åt att följa de i grunden enkla golfvettreglerna får vi snabbare, gladare och säkrare golf på våra banor.

Om vi alla hjälps åt att följa de i grunden enkla golfvettreglerna får vi snabbare, gladare och säkrare golf på våra banor. GOLFVETT Om vi alla hjälps åt att följa de i grunden enkla golfvettreglerna får vi snabbare, gladare och säkrare golf på våra banor. Golfvett handlar om: Säkerhet Hänsyn Banvård Speltempo Golfens 200-åriga

Läs mer

Information av Kjell Johansson, Klubbchef

Information av Kjell Johansson, Klubbchef Historik banorna- O regrunds golfklubb Information av Kjell Johansson, Klubbchef 2016-12-09 Det sista steget i vårt invintringsprogram av golfbanan har genomförts i dag. Vädret har varit helt perfekt för

Läs mer

HGU 2002 Singelklippning kontra trippelklippning greener

HGU 2002 Singelklippning kontra trippelklippning greener HGU 2002 Singelklippning kontra trippelklippning greener Att det tar längre tid att singelklippa greenerna känner vi alla till, kostnaderna ökar. Vad är det som motiverar vissa golfbanor att arbeta med

Läs mer

Erfarenheter av vätmedel och ett mindre försök på Fairway

Erfarenheter av vätmedel och ett mindre försök på Fairway EXAMENSARBETE HGU 2008 2010 Erfarenheter av vätmedel och ett mindre försök på Fairway Peter Pettersson Course Manager ABBEKÅS GK 2010 INLEDNING Syfte Är att undersöka om man kan få en märkbar effekt av

Läs mer

Ulricehamns Golfklubb - förslag till banförbättringar

Ulricehamns Golfklubb - förslag till banförbättringar - förslag till banförbättringar Projektgrupp Urban Henriksson Åke Lindahl Per-Ola Karlsson Roland Holmgren Annika Wallqvist Dan Lövgren Januari 2007 Generellt: Vi skall alltid ta hänsyn till att vår bana

Läs mer

Korthålsbaneombyggnation. HGU arbete av Stefan Vänstedt, Umeå GK

Korthålsbaneombyggnation. HGU arbete av Stefan Vänstedt, Umeå GK Korthålsbaneombyggnation HGU arbete av Stefan Vänstedt, Umeå GK Frågeställningar: Varför bygger vi om? Hur finansierar vi? Hur bygger vi om? Vilka krav kan vi ha på materialet vi ska bygga med(såbädden)?

Läs mer

Kvartalsbrev från SGFs Bankonsulent

Kvartalsbrev från SGFs Bankonsulent Växjö 2013-06-28 Mikael Frisk Till alla klubbar/banchefer/greenkeepers I Distriktet Småland Blekinge Värmland Örebro samt Delar av Dalarna Kvartalsbrev från SGFs Bankonsulent Tänk vad tiden går fort. För

Läs mer

Vilka effekter har djupluftning på våren?

Vilka effekter har djupluftning på våren? Vilka effekter har djupluftning på våren? Av Jerker Sjödin, Sollefteå GK 6-2-5 I Sammanfattning: I detta arbete berörs viktiga punkter för att vi som greenkeepers ska kunna få en optimal start för våra

Läs mer

Mikael Johansson, Ullna Golf Club

Mikael Johansson, Ullna Golf Club HGU 2010 Primo Maxx Hur påverkar medlet vitgröe på Ullna GC?, 2010-08-20 Inledning Inledning... 3 Bakgrund... 4 Metod... 5 Experiment & Resultat... 7 Slutsats... 11 2 Inledning Som greenkeeper försöker

Läs mer

ERFARENHETER AV VITGRÖE

ERFARENHETER AV VITGRÖE ERFARENHETER AV VITGRÖE Magnus Ljungman 35år Banchef på Österåkers Golf 45 håls anläggning i Åkersberga strax norr om Stockholm 36 hål byggda -89 idag vitgröe 9 hål byggda -04 krypven Från vitgröe "hatare"

Läs mer

1. Spela bollen som den ligger och banan som den är (regel 13 i regelboken) Du får inte förbättra bollens läge, området för svingen eller spellinjen

1. Spela bollen som den ligger och banan som den är (regel 13 i regelboken) Du får inte förbättra bollens läge, området för svingen eller spellinjen 1. Spela bollen som den ligger och banan som den är (regel 13 i regelboken) Du får inte förbättra bollens läge, området för svingen eller spellinjen genom att bryta, böja, pressa ned något fast eller växande.

Läs mer

Examensarbete HGU

Examensarbete HGU Examensarbete HGU 2015-2017. Av Peter Landgren Bedinge GK FINISH? Tveksam finish i bilden ovan. Frågeställningar: Finish på en medelgolfbana typ Bedinge GK. Vad är finish? Viktigt eller inte? Kostnader?

Läs mer

Examensarbete HGU

Examensarbete HGU Mikael Ingeroth HGU 2015-2017 Bollnäs GK Examensarbete HGU 2015-2017 Höjning av fairway Bollnäs GK En beskrivning av arbetet som utförts i fairwayprojektet på hål 16 på Bollnäs GK. Innehåller även en ekonomisk

Läs mer

Checklista för tillsyn av växtskyddsmedel på golfbanor 2018

Checklista för tillsyn av växtskyddsmedel på golfbanor 2018 Checklista för tillsyn av växtskyddsmedel på golfbanor 2018 Administrativa uppgifter Besöksdatum Fastighetsbeteckning Verksamhetsutövare/Namn på golfbanan Person- /organisationsnummer Adress Telefonnummer

Läs mer

Långtidsplan för 18- hålsbanan på Ale Golfklubb

Långtidsplan för 18- hålsbanan på Ale Golfklubb Långtidsplan för 18- hålsbanan på Ale Golfklubb Projektgruppens förslag till långtidsplan Här följer projektgruppens förslag till förändringar av banan med avsikt att utveckla banans tekniska svårigheter

Läs mer

Utvecklingsplan Forsgårdens Golfklubb. Antagen på Höstmötet 2013-11-21

Utvecklingsplan Forsgårdens Golfklubb. Antagen på Höstmötet 2013-11-21 Utvecklingsplan Forsgårdens Golfklubb Antagen på Höstmötet 2013-11-21 1 Innehållsförteckning Inledning Utvecklingsplan... 4 Bakgrund anläggning... 4 Målsättningar och förslag... 5 Spelbarhet - Tillgänglighet...

Läs mer

Kungälv-Kode Golfklubb

Kungälv-Kode Golfklubb Kungälv-Kode Golfklubb Banguide 2017 Välkommen till Kungälv-Kode GK Golfbanan I vacker natur ligger vår mycket uppskattade golfbana, du spelar en golfrunda där du kan koppla av utan att störas! Golfbanan

Läs mer

Banskötsel Gunnarns GK

Banskötsel Gunnarns GK Banskötsel Gunnarns GK Utgåva.6 2013-02 ALLMÄNT Gunnarns GK:s mål är att underhålla och förbättra banan på ett hållbart sätt med god standard för spelarna genom att ha kompetent personal, rätt bemanning

Läs mer

Kärrgröe i Norrland?

Kärrgröe i Norrland? Kärrgröe i Norrland? Christer Hedlund Bodens Gk. Sammanfattning I mitt projektarbete har jag skrivit om våra försök att så greener med Kärrgröe. Jag har sökt svar på ett antal frågeställningar som jag

Läs mer

Skötsel av markanläggning under garantitiden

Skötsel av markanläggning under garantitiden STADSBYGGNADS- OCH MILJÖFÖRVALTNINGEN Tekniska enheten 2014-11-13 0 (7) Skötsel av markanläggning under garantitiden Bilaga till Teknisk handbok Version 1 2014-12-01 Sundbybergs stad, 172 92 Sundbyberg

Läs mer

Regler för golfspel Klubbpresentation

Regler för golfspel Klubbpresentation Regler för golfspel 2019 Klubbpresentation Från och med 1 januari 2019 gäller nya regler för golfspel. Den största moderniseringen sedan 1952. 34 regler blivit 24, som är snällare mot den vanliga golfarens

Läs mer

Sammanfattande rapport. Kungsbacka Golfklubb

Sammanfattande rapport. Kungsbacka Golfklubb Sammanfattande rapport Kungsbacka Golfklubb 2018 Information om undersökningen Antal svar 749 Svarsfrekvens 38% Insamlingsperioden 2018 Ambassadörspoäng 63 Utveckling -4 Jämförelse 46 Kontaktpunkter som

Läs mer

TIMRÅ GOLFKLUBB MASTERPLAN 2005-03-10 MASTERPLAN 2010-01-11

TIMRÅ GOLFKLUBB MASTERPLAN 2005-03-10 MASTERPLAN 2010-01-11 TIMRÅ GOLFKLUBB MASTERPLAN 2005-03-10 MASTERPLAN 2010-01-11 TEMA - Peter Peter Chamberlain Golf & Karl-Oscar Course Development Seth Inledning Få banor har de förutsättningar som Timrå Golfklubb besitter.

Läs mer

Sammanfattande rapport

Sammanfattande rapport Sammanfattande rapport Wittsjö Golfklubb Maj 2018 Information om undersökningen Antal svar 67 Svarsfrekvens 37% Insamlingsperioden Maj 2018 Ambassadörspoäng 62 Utveckling - Jämförelse 47 Kontaktpunkter

Läs mer

Sammanfattande rapport. Öregrunds Golfklubb

Sammanfattande rapport. Öregrunds Golfklubb Sammanfattande rapport Öregrunds Golfklubb 2018 Information om undersökningen Antal svar 328 Svarsfrekvens 33% Insamlingsperioden 2018 Ambassadörspoäng 40 Utveckling -15 Jämförelse 46 Kontaktpunkter som

Läs mer

Sammanfattande rapport

Sammanfattande rapport Sammanfattande rapport Loftahammars Golfklubb Maj 2018 Information om undersökningen Antal svar 53 Svarsfrekvens 34% Insamlingsperioden Maj 2018 Ambassadörspoäng 90 Utveckling +1 Jämförelse 47 Kontaktpunkter

Läs mer

Sammanfattande rapport. Holms Golfklubb

Sammanfattande rapport. Holms Golfklubb Sammanfattande rapport Holms Golfklubb 2018 Information om undersökningen Antal svar 427 Svarsfrekvens 31% Insamlingsperioden 2018 Ambassadörspoäng 54 Utveckling +1 Jämförelse 46 Kontaktpunkter som har

Läs mer

Sammanfattande rapport. Karlshamns Golfklubb

Sammanfattande rapport. Karlshamns Golfklubb Sammanfattande rapport Karlshamns Golfklubb 2018 Information om undersökningen Antal svar 501 Svarsfrekvens 38% Insamlingsperioden 2018 Ambassadörspoäng 72 Utveckling - Jämförelse 46 Kontaktpunkter som

Läs mer

Sammanfattande rapport

Sammanfattande rapport Sammanfattande rapport Wittsjö Golfklubb Juli 2018 Information om undersökningen Antal svar 94 Svarsfrekvens 47% Insamlingsperioden Juli 2018 Ambassadörspoäng 55 Utveckling -7 Jämförelse 47 Kontaktpunkter

Läs mer

Miljöbalken - Sveriges miljölagstiftning

Miljöbalken - Sveriges miljölagstiftning Miljöbalken - Sveriges miljölagstiftning Samhället förväntar sig att alla som bedriver verksamheter som kan att påverka miljön både känner till hur verksamheten riskerar att påverka miljön och själv genomför

Läs mer

Fortsatt kamp mot mossan, försök med algomin mossa

Fortsatt kamp mot mossan, försök med algomin mossa Examensarbete Hgu 2015 2015 Fortsatt kamp mot mossan, försök med algomin mossa Magnus Johansson Hgu 2013-2015 Bakgrund/Inledning Jag har de senaste 7 åren jobbat på Torslanda GK och jag har 12 års erfarenhet

Läs mer

ROAD MAP VARBERGS GK 2017-

ROAD MAP VARBERGS GK 2017- ROAD MAP VARBERGS GK 2017- Agenda 1 2 4 VAR ÄR VI? VART SKA VI? ÖVERGRIPANDE MÅL UNIKITET, VISION o MISSION 5 HUR VILL VI UPPFATTAS & VAD ÄR VÅRT ERBJUDANDE? Agenda 1 2 3 4 VAR ÄR VI? VART SKA VI? ÖVERGRIPANDE

Läs mer

HGU 2008 2010-02-28. Driftekonomi. Rörliga kostnader. Författare: Hans Karlsson

HGU 2008 2010-02-28. Driftekonomi. Rörliga kostnader. Författare: Hans Karlsson Svenska Golfförbundet Examensarbete HGU 2008 2010-02-28 Driftekonomi Rörliga kostnader Författare: Hans Karlsson Sammanfattning Syftet med detta arbete har varit att ta fram ett hjälpmedel i excel, att

Läs mer

GREENOMRÅDE HÅL 3 TEEOMRÅDE BUNKRAR DIKEN FAIRWAY GREENOMRÅDE HÅL 4 BUNKRAR

GREENOMRÅDE HÅL 3 TEEOMRÅDE BUNKRAR DIKEN FAIRWAY GREENOMRÅDE HÅL 4 BUNKRAR BANFÖRBÄTTRINGAR 2014 140225/SN 140311/SN 140609/SN Prioritet Kostnad Start Klart Deltagare RJ, L-OJ, SN RJ, L-OJ, SN RJ,L-OJ,PN,EA Status Detta är än så länge första steg på att bygga upp en långsiktig

Läs mer

Klipptåget - 6x6 modellen

Klipptåget - 6x6 modellen Klipptåget - 6x6 modellen HGU 2008 Examensarbete Handledare: Göran Hansson Anders Hellberg Februari 2010 Inledning Jag har valt att arbeta med en variant av klipptåget, med anledning av utvecklingen inom

Läs mer

Sammanfattande rapport. Skellefteå Golfklubb 2017

Sammanfattande rapport. Skellefteå Golfklubb 2017 Sammanfattande rapport Skellefteå Golfklubb 2017 Information om undersökningen Antal svar 405 Svarsfrekvens 30% Insamlingsperioden 2017 Ambassadörspoäng 32 Utveckling -27 Jämförelse 50 Kontaktpunkter som

Läs mer

BANGUIDE. Golfklubben med trivsel & gemyt i en unik miljö

BANGUIDE. Golfklubben med trivsel & gemyt i en unik miljö BANGUIDE Äppelgårdens GK Golfklubben med trivsel & gemyt i en unik miljö Välkommen till Äppelgårdens GK! Vi önskar dig en trevlig runda på våra utmanande 18-hål i unik miljö med skiftande karaktärer. En

Läs mer

SKÖTSELRÅD. Hantering av mottagen leverans: Plantering:

SKÖTSELRÅD. Hantering av mottagen leverans: Plantering: SKÖTSELRÅD För att ge dina nya växter bäst förutsättningar vid nyetablering, vänligen ta del utav våra Skötselråd! Hantering av mottagen leverans: Placera växterna i ett skuggigt område och helst i lä

Läs mer

Sammanfattande rapport. Gotska Golfklubb 2017

Sammanfattande rapport. Gotska Golfklubb 2017 Sammanfattande rapport Gotska Golfklubb 2017 Information om undersökningen Antal svar 224 Svarsfrekvens 42% Insamlingsperioden 2017 Ambassadörspoäng 13 Utveckling - Jämförelse 50 Kontaktpunkter som har

Läs mer

Miljöarbetet inom Gräppås GK Allmänt Miljökommittén Miljöutredning

Miljöarbetet inom Gräppås GK Allmänt Miljökommittén Miljöutredning Miljöarbetet inom Gräppås GK Information till medlemmar och personal Allmänt Denna information är framtagen av Gräppås GK:s miljökommitté och syftar till att ge medlemmar och personal en inblick och förhoppningsvis

Läs mer

LÅNGSIKTIG MASTERPLAN LYCKORNA GK

LÅNGSIKTIG MASTERPLAN LYCKORNA GK LÅNGSIKTIG MASTERPLAN LYCKORNA GK Vision Masterplanen i sin helhet presenterar en bana som efter ombyggnaden blir en modern version av Anders Amilons skapelse från 1967. Masterplanen blir även ett viktigt

Läs mer