Lärarhandledning. Tidens hjältar Författare: Sofi Hjort Illustratör: Kim W Andersson. I serien ingår: Hjälp farao! Rädda kungen!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lärarhandledning. Tidens hjältar Författare: Sofi Hjort Illustratör: Kim W Andersson. I serien ingår: Hjälp farao! Rädda kungen!"

Transkript

1 Lärarhandledning Tidens hjältar Författare: Sofi Hjort Illustratör: Kim W Andersson I serien ingår: Hjälp farao! Rädda kungen! Rekommenderas för åk 1 3 En handledning av Malin Wedsberg

2 Introduktion I den här handledningen finns tips på konkreta övningar som kan hjälpa dig att få dina elever att utveckla sin läsförståelse, och därmed sin läslust, genom att arbeta med ordförståelse, träna på att använda läsförståelsestrategier och att göra textkopplingar. Exempel på strategier kan vara att förutspå handlingen, utreda nya ord och uttryck, ställa frågor till texten, klargöra otydligheter och sammanfatta textinnehåll. Men, det är textens innehåll som är det viktiga, inte själva strategin. Fokus ska ligga på textens innehåll. Textkopplingar är också ett utvecklande arbetssätt för att göra texten tydlig för eleverna. Under läsningen stannar man upp och jämför texten med andra liknande texter text till text-koppling; jämför texten med egna erfarenheter text till mig själv-koppling; jämför texten med världen utanför text till världen-koppling. Det är du som pedagog som introducerar och modellerar. Ett exempel på att modellera kan vara att tänka högt, att berätta för eleverna hur du tänker och känner när ni läser en text. Lärare och klass har en dialog om textens innehåll. Textsamtalen ska vara strukturerade och tydliga, alla ska kunna delta på sin nivå. Läs högt och läs i par, diskutera och reflektera tillsammans! Vikten av gemensam läsning och högläsning kan inte nog betonas. Genom de TIDENS H J Ä LT A R gemensamma läsupplevelserna får eleverna verktyg som de sedan kan använda i det egna läsandet. Alla övningar i handledningen delas in i vad man kan göra före läsningen, under läsningen och efter läsningen. Läsförståelsefrågorna är indelade i: På raderna svaret står i texten. Mellan raderna här handlar det om att kunna dra egna slutsatser och läsa mellan raderna. Bortom raderna här tänker man själv vidare och reflekterar över texten. Gemensamt för alla böckerna i serien Tidens hjältar Före läsningen Titta tillsammans på bokens omslag. Titta på bilden, läs titeln. Vad tror ni boken kommer att handla om? Be eleverna att motivera sina svar, t ex genom att du modellerar och motiverar varför du tycker och tror si eller så eller fråga: Varför tror du det? Hur tänker du nu? På omslaget står det två namn (Sofi Hjort, författare och Kim W. Andersson, illustratör). Varför står de namnen här? Vilka är de? Ett alternativ är att prata om författare och illustratör innan ni börjar med boken, ett annat är att ta det efter läsningen. Mer info om Sofi och Kim hittar du på och

3 Längst bak i boken finns två uppslag med fakta om tidsepoken som tidsresan går till. Börja gärna med att läsa de sidorna högt och diskutera. Mer fakta hittar du nedan under rubriken Arbeta ämnesintegrerat. Prata om stora och små bokstäver. Själva berättelsen är skriven med små bokstäver, men i bilderna finns pratbubblor med stora bokstäver. De svaga läsarna kan börja med att läsa enbart i pratbubblorna. Boken är inte indelad i kapitel, därför är det bra om du i förväg planerar var det passar att göra lässtopp. Förbered läsningen varje gång genom att gå igenom svåra ord och uttryck se nedan. Under läsningen Efter läsningen Låt eleverna svara på läsförståelsefrågorna, se nedan. Låt eleverna formulera egna frågor. Låt eleverna sammanfatta texten. Prata tillsammans om hur den började, vad som hände sedan och hur den slutade. Detta kan vara ett enskilt kapitel, men även hela boken när ni läst klart. Använd kopieringsunderlaget Berättelseschema. Högläs återigen de två uppslagen med fakta längst bak i boken. Leta mer fakta om den aktuella tidsperioden. Gör textkopplingar. Vid högläsning, stanna upp vid lämpliga tillfällen och gör kopplingar till: andra texter: Påminner det här om något annat vi läst? elevernas egna erfarenheter: Har du varit på ett museum där det finns föremål från andra tidsperioder? världen utanför: Har du varit i ett annat land? (Hjälp farao!) Har du åkt långdskidåkning? Sett Vasaloppet på tv? (Rädda kungen!) Läser barnen självständigt, arbeta på samma sätt och diskutera t ex efter lässtopp som du bestämt i förväg. Be eleverna stanna upp i sin läsning om det är något de inte förstår och fråga dig eller en kompis. Be eleverna ringa in (alternativt skriva dem eller räcka upp handen för att fråga) ord som är svåra att läsa eller förstå och diskutera dem allt eftersom. Be eleverna att pröva läsa om en mening eller ett stycke de inte förstod.

4 Berättelsen Hjälp farao! Stella och Ravi har en hemlighet: De kan resa i tiden! Första resan går till Egypten 1318 f. Kr. Schakalguden Anubis har nämligen fastnat i en grav kammare och faraon Hatshepsut behöver hjälp att befria honom. Tema Historia, tidsresor, det forntida Egypten Svåra ord och uttryck s. 14 hamnat s. 15 ylar s. 17 pyramid, farao s. 22 gravkammaren s. 25 förråd s. 26 mumie s. 29 totalt s. 39 Nilen Faktasidorna: schakalguden, dödsriket, hieroglyfer, balsamerade Läsförståelsefrågor Vad heter Stellas och Ravis tidsmaskin? (på raderna) Reser Stella och Ravi framåt eller bakåt i tiden? (mellan raderna) Hur startar man tidsmaskinen? (mellan raderna) Vem är Hat-shep-sut? (på raderna) Varför tror du att mumien ligger i en guldkista som ligger i två andra kistor (bortom raderna)? Varför tror du att Ravi blir fikasugen när H lägger tillbaka mumien i kistan? (mellan raderna) Vad tror du att skurkarna har tagit från gravkammaren? (bortom raderna) Tror du att skurkarna kommer att åka fast? I så fall, hur kommer de att åka fast? (bortom raderna) Om du hade en tidsmaskin, till vilken tid skulle du vilja resa? (bortom raderna) Arbeta ämnesintegrerat Bild Titta tillsammans på hieroglyferna på s. 45. Bilderna ligger också som kopieringsunderlag längst bak i handledningen. Hieroglyfer är bildskrift låt eleverna hitta på egna bilder för olika ljud/bokstäver och skriva med dem.

5 Arbeta vidare Kopiera bilderna från kopieringsunderlaget, plasta in och klipp ut som små kort. Låt sedan eleverna t ex skriva sina namn med korten. Eftersom alla bokstäver inte har en bild får de fuska och ibland skriva bokstaven. Gör rebusar som eleverna ska lösa genom att lägga ut bilder som bildar ord/meningar. Eleverna jobbar i par eller själva, löser rebusarna och skriver ner dem. Maja blir bild på uven bild på fågeln bild på ormen bild på fågeln David blir bild på handen bild på fågeln V bild på fjädern bild på handen Berättelsen Rädda kungen! Stella och Ravi reser tillbaka i tiden med tidsmaskinen Tempo till år De hamnar i Ornässtugan i Dalarna, dit kommer också Gustav Vasa för att gömma sig. Men någon skvallrar att Gustav är där och barnen måste hjälpa honom att fly genom dasset! Tema Historia, tidsresor, Gustav Vasa Svåra ord och uttryck V s. 9 kör så det ryker s. 19 efterlyst s. 20 tyrann s. 23 insnöade s. 24 skumt s. 25 ge sig av s. 29 dasset s. 32 håller tummarna s. 34 snöskor

6 Läsförståelsefrågor Varför känner Stella och Ravi igen ljudet av tidsmaskinen Tempo när han dyker upp första gången i berättelsen? (mellan raderna) Vad heter stället dit Stella och Ravi kommer? (på raderna) Varför tror du att kung Kristian hade efterlyst Gustav? (bortom raderna) Vad tror du att Arent skulle göra egentligen när han sa att han skulle skotta snö? (mellan raderna) Varför tror du att Stella och Ravi har svårt att väcka Gustav? (mellan raderna) Varför rynkade Gustav på näsan när Barbro sa att han skulle fly genom dasset? (mellan raderna) Vem tror du det var som skvallrade på Gustav? (bortom raderna)? Arbeta ämnesintegrerat Historia Eleverna blir säkert nyfikna på Gustav Vasa och vad som egentligen hände. Även om ni inte hunnit fram till Vasatiden i ämnet historia så är det en intressant tid och händelsen i Ornäs är spännande att prata mer om. Vad säger berättelsen om skillnader i levnadsvillkoren på 1500-talet och idag? Vilka historiska begrepp används? Vilka namn känner eleverna igen? Många av eleverna har nog också hört talas om Vasaloppet. Berätta hur Gustav åkte den sträckan år 1521 då han återigen var på flykt undan kung Kristian. Under sin flykt stannade han upp i Sälen och återvände till Mora. Skrivuppgift Låt eleverna skriva en fortsättning. Vad tror de hände med Gustav under hans flykt? Berätta sedan om Gustav Vasa och hur han blev kung tre år efter händelsen i Ornäs. Gustav Eriksson Vasa föddes i slutet av 1400-talet i Uppland. Då visste ingen att han en dag skulle bli kung. Gustav var adlig men inte prins, hans föräldrar var inte kung och drottning. När Gustav blev vuxen dödades hans pappa i något som kallas för Stockholms blodbad. Det var den danske kung Kristian II som avrättade nästan 100 människor i Stockholm, en av dem var Gustavs pappa. Gustav bestämde sig för att göra uppror mot kung Kristian och danskarna. Han begav sig till Dalarna eftersom han visste att där hade många människor vapen och var vana vid att göra uppror. I Dalarna berättade Gustav om Stockholms blodbad och kallade den danske kungen för Kristian Tyrann. Men människorna i Dalarna trodde honom inte. Gustav måste fly. Han klädde ut sig till bonde och kom så småningom till Arent i Ornäs. Och där vet vi hur det gick Medan Gustav fortsatte sin flykt kom fler stockholmare till Dalarna och berättade om det hemska blodbadet i Stockholm. Nu ångrade folket i Dalarna att de inte trott på Gustav och de skämdes. De gav sig ut i skogarna för att leta rätt på honom. De trodde att Gustav var den person som bäst kunde leda kampen mot danskarna. De hittade Gustav utanför byn Sälen dit han kom åkande på snöskor. Nu fick Gustav leda upproret mot kung Kristian II och danskarna. År 1523 valdes Gustav Vasa till Sveriges kung.

7

Lärarhandledning. Hilda och årets kalas Författare: Christina Lindström. Rekommenderas för fsk åk 3

Lärarhandledning. Hilda och årets kalas Författare: Christina Lindström. Rekommenderas för fsk åk 3 Lärarhandledning Hilda och årets kalas Författare: Christina Lindström Rekommenderas för fsk åk 3 Introduktion I den här handledningen finns tips på konkreta övningar som kan hjälpa dig att få dina elever

Läs mer

Lärarhandledning. Selma och pappa Författare: Katja Tydén. Rekommenderas för fsk åk 3

Lärarhandledning. Selma och pappa Författare: Katja Tydén. Rekommenderas för fsk åk 3 Lärarhandledning Selma och pappa Författare: Katja Tydén Rekommenderas för fsk åk 3 Introduktion Alla övningar i handledningen delas in i vad man kan göra före läsningen, under läsningen och efter läsningen.

Läs mer

Lärarhandledning DEL 4: VARGEN KOMMER. Vargen kommer Författare: Elias Våhlund Illustratör: Agnes Våhlund

Lärarhandledning DEL 4: VARGEN KOMMER. Vargen kommer Författare: Elias Våhlund Illustratör: Agnes Våhlund Lärarhandledning Vargen kommer Författare: Elias Våhlund Illustratör: Agnes Våhlund I serien ingår: Bok 1: Handboken Bok 2: Röda masken Bok 3: Ensam Bok 4: Vargen kommer Rekommenderas för åk 1 3 En handledning

Läs mer

Utdrag ur Solhjärtats hemlighet en lärarhandledning

Utdrag ur Solhjärtats hemlighet en lärarhandledning Pär Sahlin Utdrag ur Solhjärtats hemlighet en lärarhandledning Före läsning modellering Här nedan följer ett par uppgifter som fungerar att göra före eleverna börjar läsa. Övningarna hjälper eleverna att

Läs mer

Hur man kan arbeta med läsförståelsestrategierna

Hur man kan arbeta med läsförståelsestrategierna ÖVNING: Arbeta med läsförståelsestrategierna Hur man kan arbeta med läsförståelsestrategierna Spågumman Vilket syfte har strategin? Att skapa förförståelse för vad texten handlar om och träna upp förmågan

Läs mer

1. Gustav Vasa som barn

1. Gustav Vasa som barn På Gustav Vasas tid Innehåll 1. Gustav Vasa som barn 2. Tiden för Gustav Vasa början av 1500-talet 3. Stockholms blodbad 1520 4. Gustav Vasa blir kung 5. Gustav Vasa som kung 6. Gustav Vasas familj 1.

Läs mer

Katitzi och Katitzi i ormgropen och Katitzi rymmer

Katitzi och Katitzi i ormgropen och Katitzi rymmer LÄRARHANDLEDNING TILL Katitzi och Katitzi i ormgropen och Katitzi rymmer Av Emma Frey-Skött Natur & Kultur INLEDNING Katarina Taikon skrev de 13 böckerna om Katitzi mellan 1969 1980. De handlar om hennes

Läs mer

Henke och bokstäverna som hoppar

Henke och bokstäverna som hoppar SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Henke tycker att det är jobbigt att läsa. Bokstäverna hoppar och gör inte som han vill. Det verkar så lätt för alla andra i klassen, men Henke tycker att det

Läs mer

Fakta om Astrid Lindgren

Fakta om Astrid Lindgren SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken presenterar en av världens mest berömda barnboksförfattare. Vi får följa Astrids liv från barn till vuxen och får lära oss om hur historier och böcker

Läs mer

Ord och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.

Ord och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning. TORSTEN BENGTSSON SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? ingår i serien AHA, nu fattar jag. Här får vi veta hur det var att leva på 1500-talet när Gustav Vasa var kung. Berättelser blandas med fakta.

Läs mer

Alva blir skadad Lärarmaterial

Alva blir skadad Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Kirsten Ahlburg Vad handlar boken om? Boken handlar om Alva och hennes kompis Sara. De är i stallet och ska rykta Saras hästar. Alva får rykta Disco. Alva blir varm och tar av sig hjälmen.

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar Moa och Lina som ska ta hästarna i stallet till hagen över sommaren. Lina ska ta hand om Gullan, som ligger ner i sin box och är trött. Lina pratar

Läs mer

Isak är en hjälte VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Isak är en hjälte VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS EMMA ASKLING Sidan 1 Isak är en hjälte Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Isak som ska tävla i simning tillsammans med några klasskamrater. Isak är en snabb simmare och ska simma första

Läs mer

Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen

Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Erik ska åka på utflykt med fritids. När de kommer fram bestämmer sig barnen för att låtsas att de lever på stenåldern och de börjar bygga hyddor. Erik ska gå

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Turbo och hans vänner som åker till Turbos familjs sommarstuga för att fiska. Första dagen får Olle en orm på kroken istället för en fisk och

Läs mer

Lärarhandledning. Spöksystrar Författare: Mårten Melin Illustratör: Hanna Granlund

Lärarhandledning. Spöksystrar Författare: Mårten Melin Illustratör: Hanna Granlund Lärarhandledning Spöksystrar Författare: Mårten Melin Illustratör: Hanna Granlund I serien ingår: Flickan på kyrkogården Ett spöke i klassen Ett spöke sover över Den fruktansvärda hämnden Rekommenderas

Läs mer

Några skönlitterära genrer och hur de stilistiskt och innehållsligt skiljer sig ifrån varandra. (SV åk 7 9)

Några skönlitterära genrer och hur de stilistiskt och innehållsligt skiljer sig ifrån varandra. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Maria åker tåg till sin farmor i Göteborg. Mittemot henne på tåget sitter en kille, Alex, och en tjej, Anna. Maria tycker att tjejen är så söt. Hon läser dikter

Läs mer

Lärarhandledning. Så himla taskigtl Författare: Cina Friedner. Rekommenderas för åk 4 6 En handledning av Malin Wedsberg

Lärarhandledning. Så himla taskigtl Författare: Cina Friedner. Rekommenderas för åk 4 6 En handledning av Malin Wedsberg Lärarhandledning Så himla taskigtl Författare: Cina Friedner Rekommenderas för åk 4 6 En handledning av Malin Wedsberg Introduktion Den här handledningen innehåller övningar som ska hjälpa dig att få dina

Läs mer

Djurdoktorn: Linus och Morris

Djurdoktorn: Linus och Morris SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Linus älskar djur. En dag när han är på väg till sin mamma som är veterinär, hör han ljud i buskarna. Han hittar en kattmamma och två kattungar. Den ena kattungen

Läs mer

Alva ordnar loppis Lärarmaterial

Alva ordnar loppis Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Kirsten Ahlburg Vad handlar boken om? Boken handlar om Alva och hennes klasskompisar som ska samla in pengar till en skolresa. De behöver få ihop mycket pengar. De bestämmer sig för

Läs mer

FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE

FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE ARBETSFRÅGOR FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE Sveriges medeltid 1300-1500-tal 1300-TALET s. 5 1. Hur gammal var Magnus Eriksson när han valdes till kung? a) 3 år b) 13 år c) 30 år s. 6 2. Varför blev Tre kronor

Läs mer

Vad handlar boken om?

Vad handlar boken om? FÖRFATTARE Ann Gomér SIDAN 1 Mimmi, valpen och kaninen Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. Vad handlar boken om? Mimmi hälsar på sin kusin Anna. Hon tar med sig sin hund Bonita

Läs mer

Boksamtal. Min egen läslogg. Namn

Boksamtal. Min egen läslogg. Namn Boksamtal Min egen läslogg Namn Sofie Ankarskär 2014 Du ska få läsa en bok som du valt och samtidigt få hjälp av lässtrategierna: Börja med att dela in boken i fem delar. Läs igenom frågorna inför varje

Läs mer

Lärarhandledning DEL 2: RÖDA MASKEN ELIAS & AGNES VÅHLUND. Röda masken Författare: Elias Våhlund Illustratör: Agnes Våhlund

Lärarhandledning DEL 2: RÖDA MASKEN ELIAS & AGNES VÅHLUND. Röda masken Författare: Elias Våhlund Illustratör: Agnes Våhlund ELIAS & AGNES VÅHLUND Lärarhandledning Röda masken Författare: Elias Våhlund Illustratör: Agnes Våhlund I serien ingår: Bok 1: Handboken Bok 2: Röda masken Bok 3: Ensam Rekommenderas för åk 1 3 En handledning

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) TORSTEN BENGTSSON SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Lea tycker om att spela trummor. Hon spelar på pappas trummor som hon fått. Pappa bor i en annan stad och Lea träffar honom sällan. En dag

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Carsten Flink Vad handlar boken om? Boken handlar om Alvin som hjälper sin farfar att flytta. Alvin hittar en vas på vinden. På vasen finns en bild av ett lejon. Alvins farfar ville

Läs mer

Helsingborg 2014, v 44 Att undervisa i läsförståelse - En läsande klass

Helsingborg 2014, v 44 Att undervisa i läsförståelse - En läsande klass Helsingborg 2014, v 44 Att undervisa i läsförståelse - En läsande klass Vad är läsförståelse? Redskap / strategier för förståelse En läsande klass-materialet Anita Jönsson Läs- och skrivutvecklare, Helsingborg

Läs mer

Leksaker och spel. Innehåll. Inledning... 2 Hinderbanan...12 Robo-Rex...18 Djur som leker... 24 Schas på dig, mus!... 30 Datorspel...

Leksaker och spel. Innehåll. Inledning... 2 Hinderbanan...12 Robo-Rex...18 Djur som leker... 24 Schas på dig, mus!... 30 Datorspel... Leksaker och spel Innehåll Inledning... 2 Hinderbanan...12 Robo-Rex...18 Djur som leker... 24 Schas på dig, mus!... 30 Datorspel... 36 Sanoma Utbildning BONNIER Sanoma UTBILDNING Utbildning Inledning Temat

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Ville och hans kompisar är i skaparverkstaden, redo för att skapa. När Jill kommer in med inspiration i form av en modell av Mars så förflyttas de snabbt bakåt

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Det är en solig dag och Rolf bestämmer sig för att gå till parken. Rolf älskar att läsa utomhus så han har tagit med sin en bok till parken. Rolf sätter sig

Läs mer

Lgrs 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgrs 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Boken handlar om: Det börjar en ny kille i Antons klass. Han heter Said. Said kommer från Irak. I Irak är det krig. Därför har Said, och hans familj, flytt till Sverige. Anton och Olle tar hand

Läs mer

Hur man använder ordböcker och andra hjälpmedel för stavning och ordförståelse. (SV åk 4 6)

Hur man använder ordböcker och andra hjälpmedel för stavning och ordförståelse. (SV åk 4 6) SOFIE BERTHET SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Mateo ska byta skola. Fast han vill inte. Mateo har dyslexi och tycker det är svårt med ord, både att läsa dem och att stava till dem. I den nya

Läs mer

Jobba med läsförståelse i skolan ett tipsmaterial

Jobba med läsförståelse i skolan ett tipsmaterial Jobba med läsförståelse i skolan ett tipsmaterial AV EMMA FREY-SKÖTT med bidrag från Facebookgruppen En bok för alla Lärare F 6 som brinner för läsning Läs och arbeta med boken Varför är det så viktigt

Läs mer

Lässtrategier för läsförståelse

Lässtrategier för läsförståelse Lässtrategier för läsförståelse Att reflektera över den egna förståelsen att veta vad man ska jag göra när man inte förstår - enligt Barbro Westlund Att undervisa i läsförståelse, 2009 2.10.2014 Läsning

Läs mer

Lingonvägen På utflykt!

Lingonvägen På utflykt! JANINA KASTEVIK, SARAH UTAS & SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Mamma, pappa, Igor och Ester åker på utflykt. När de kommer fram ska de fika, men de har glömt fikakorgen hemma. Mamma säger att

Läs mer

Lgrs 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgrs 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lärarmaterial IDAN 1 Boken handlar om: Turbo är en kille på tio år. Varje sommar brukar Turbo, och hans familj, åka till Åland. Turbo tycker om att vara där. Han kan bada, och fiska, hur mycket han vill.

Läs mer

Att använda svenska 4

Att använda svenska 4 Att använda svenska 4 Att använda svenska 1-4 är ett undervisningsmaterial utformat för att hjälpa eleverna att nå gymnasiesärskolans mål i ämnet svenska. Uppgifterna är utformade för att läraren både

Läs mer

Lärarhandledning till I DÖDEN FÖR DIG

Lärarhandledning till I DÖDEN FÖR DIG Lärarhandledning Lärarhandledning till I DÖDEN FÖR DIG Denna lärarhandledning är framtagen till Mian Lodalens och Maria Ahlsdotters I döden för dig. De olika uppgifterna är tänkta att användas i åk 9 eller

Läs mer

En lång väg från stallet

En lång väg från stallet SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Lina och Moa är sugna på en ridtur i det fina vädret. De cyklar till stallet och frågar ridläraren Lotta om de får rida ut. Hon säger att det går bra bara de

Läs mer

Handledning till att läsa och lyssna på skönlitteratur

Handledning till att läsa och lyssna på skönlitteratur Handledning till att läsa och lyssna på skönlitteratur av Anna Karlsson LÄSHANDLEDNING Om litteraturläsning Språket är en nyckel till världen runt omkring oss. Att som samhällsmedborgare behärska konsten

Läs mer

Lässtrategier för att avkoda och förstå texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9)

Lässtrategier för att avkoda och förstå texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Linas föräldrar bråkar ständigt och Lina har hört att mamman pratar med någon på telefon. Träffar hon en annan man fast hon är gift? Lina är arg på sin mamma

Läs mer

En överraskning i stallet

En överraskning i stallet SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Boken handlar om Lina som älskar att vara i stallet. En dag berättar Lotta att hästen Gullan ska säljas för att hon är för gammal för att vara ridskolehäst.

Läs mer

Nu finns Vips för åk 1 3

Nu finns Vips för åk 1 3 1 SVENSKA ÅK 1 3 Nu finns Vips för åk 1 3 2 Det här är Vips! I Vips läslära utgår vi från högläsning och det lärande samtalet och jobbar på så sätt med läsförståelse direkt från start. Med hög läsningsboken

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lgrs 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lgrs 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Vad handlar boken om? Boken handlar om Mimmi. Hennes hund, Bonita, rymmer efter att ha blivit rädd när en polisbil kör förbi, med sirenerna på. Polisbilen jagar en motorcykel. Mimmis mamma berättar,

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Gry Kappel Jensen Vad handlar boken om? Boken handlar om Villy som så gärna vill ha en tatuering. Ofta går han till Nisses tattoo, för att titta på när han tatuerar. Hans mamma har

Läs mer

Lärarhandledning DEL 3: ENSAM ELIAS & AGNES VÅHLUND. Ensam Författare: Elias Våhlund Illustratör: Agnes Våhlund

Lärarhandledning DEL 3: ENSAM ELIAS & AGNES VÅHLUND. Ensam Författare: Elias Våhlund Illustratör: Agnes Våhlund ELIAS & AGNES VÅHLUND Lärarhandledning Ensam Författare: Elias Våhlund Illustratör: Agnes Våhlund I serien ingår: Bok 1: Handboken Bok 2: Röda masken Bok 3: Ensam Rekommenderas för åk 1 3 En handledning

Läs mer

Berätta tillsammans. Astrid Frylmark

Berätta tillsammans. Astrid Frylmark Berätta tillsammans Det är nu mer än ett år sedan jag först såg boken The Story Maker av Francis Dickens och Kirstin Lewis. Med fokus på barn med engelska som andra språk inspirerar författarna sina elever

Läs mer

Lärarmaterial. Tarik och Ida hjälps åt. Boken handlar om: Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor:

Lärarmaterial. Tarik och Ida hjälps åt. Boken handlar om: Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: SIDAN 1 Författare: Hanne Fredsted Boken handlar om: Tarik kommer till skolan och vill gärna vara med och spela fotboll, men det är så många nya, och svåra, ord att hålla reda på. Att läsa går bra, och

Läs mer

LEDTRÅDAR Skapa förförståelse och väck förväntningar genom att studera novellens titel, omslag, baksidestext och författarpresentation.

LEDTRÅDAR Skapa förförståelse och väck förväntningar genom att studera novellens titel, omslag, baksidestext och författarpresentation. 1 INTRODUKTION LEDTRÅDAR Skapa förförståelse och väck förväntningar genom att studera novellens titel, omslag, baksidestext och författarpresentation. Titel. Vilka tankar väcker titeln? Baksidestext. Baksidestexten

Läs mer

Djurdoktorn: Linus och Sunna

Djurdoktorn: Linus och Sunna SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Linus mamma är veterinär. En dag hämtar Linus mamma honom efter skolan för att de ska åka till en häst som är sjuk. Hästen som är sjuk heter Sunna. Det är Sams

Läs mer

Läsnyckel Skot på barnhem av Oscar K. illustrationer av Dorte Karrebæk översättning av Marie Helleday Ekwurtzel

Läsnyckel Skot på barnhem av Oscar K. illustrationer av Dorte Karrebæk översättning av Marie Helleday Ekwurtzel Läsnyckel Skot på barnhem av Oscar K. illustrationer av Dorte Karrebæk översättning av Marie Helleday Ekwurtzel Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning än

Läs mer

Varannan helg. Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Varannan helg. Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lärarmaterial SIDAN 1 Vad handlar boken om? Boken handlar om Emil. Han bor hos sin pappa, varannan helg, eftersom hans föräldrar är skilda. Emils pappa har träffat en ny kvinna, som heter Eva. Emil gillar

Läs mer

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Torsten Bengtsson Boken handlar om: Erik ska vara ensam hemma, medan hans pappa är på arbetet. Han måste lova sin pappa att inte hitta på något bus, och ringa om något skulle hända.

Läs mer

Min kunskap om vårt samhälle. Lärarhandledning. Bokens syfte och upplägg: Så här använder du boken:

Min kunskap om vårt samhälle. Lärarhandledning. Bokens syfte och upplägg: Så här använder du boken: Min kunskap om vårt samhälle Lärarhandledning Bokens syfte och upplägg: Boken Min kunskap om vårt samhälle följer Skolverkets mål för kursen Samhällskunskap för gymnasiesärskolan. Boken är upplagd med

Läs mer

TILL ÄMNESGRUPPEN. Ett upplägg för fem träffar. Vinster med kollegialt lärande

TILL ÄMNESGRUPPEN. Ett upplägg för fem träffar. Vinster med kollegialt lärande TILL ÄMNESGRUPPEN Tycker du att det skulle vara givande att läsa och arbeta med boken tillsammans med andra? Detta kapitel är tänkt som ett underlag för det kollegiala arbetet med att utveckla läsundervisningen.

Läs mer

En häst på rymmen Anna Hansson

En häst på rymmen Anna Hansson SIDAN 1 Boken handlar om: Lina och Moa får plötsligt ett sms, av Lotta i stallet. Det visar sig att blixten har slagit ner i hagen, där alla hästarna stod, och nu är hästen Pontus borta. Lina och Moa letar

Läs mer

Minifakta om elefanter

Minifakta om elefanter SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om elefanter. Du får bland annat lära dig mer om var elefanter lever, hur stora de kan bli och om hur vi människor använder elefanterna. LGR 11

Läs mer

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9)

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Jack och hans kompis Kevin har stulit en moped. Nu jagas de av polisen, som kommer ifatt dem. Jack slipper få en prick i brottsregistret den här gången, men

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Anna Hansson Boken handlar om: Boken handlar om Lina och Moa som rider. De är ofta i stallet och Lina skulle vilja ha en egen häst. Till helgen ska alla sova över i stallet. Lina vill

Läs mer

TVILLING. Lärarhandledning MIN HEMLIGA. Kerstin Lundberg Hahn. Min hemliga tvilling. Kerstin Lundberg Hahn. Illustratör: Elisabeth Widmark

TVILLING. Lärarhandledning MIN HEMLIGA. Kerstin Lundberg Hahn. Min hemliga tvilling. Kerstin Lundberg Hahn. Illustratör: Elisabeth Widmark Lärarhandledning Kerstin Lundberg Hahn Min hemliga tvilling Kerstin Lundberg Hahn Illustratör: Elisabeth Widmark Rekommenderas för årskurs 3 7 MIN HEMLIGA TVILLING Introduktion En dag upptäcker Leia av

Läs mer

Lärarhandledning ELIAS & AGNES VÅHLUND DEL 1: HANDBOKEN. Handbok för Superhjältar Författare: Elias Våhlund Illustratör: Agnes Våhlund

Lärarhandledning ELIAS & AGNES VÅHLUND DEL 1: HANDBOKEN. Handbok för Superhjältar Författare: Elias Våhlund Illustratör: Agnes Våhlund ELIAS & AGNES VÅHLUND Lärarhandledning Handbok för Superhjältar Författare: Elias Våhlund Illustratör: Agnes Våhlund I serien ingår: Bok 1 Handboken Bok 2 Röda Masken Rekommenderas för åk 1 3 En handledning

Läs mer

Ett batteri av frågor finns längst bak i denna handledning. Boken finns på tex Storytel

Ett batteri av frågor finns längst bak i denna handledning. Boken finns på tex Storytel Handledning till Klaras hemlighet Eleverna använder en loggbok för tankar och reflektioner under hela läsningen. Loggbokens framsida finns som kopieringsunderlag. Först när boken är slut ritar eleverna

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) TORSTEN BENGTSSON SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Leas mormor har dött och Lea är väldigt ledsen. Hon vet inte om hon vågar gå på mormors begravning. När Erik ringer och frågar om hon vill

Läs mer

Leo och olyckan Lärarmaterial

Leo och olyckan Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Per Østergaard Vad handlar boken om? Boken handlar om Leo. Leos pappa har en gård där han har kor. En kväll hör Leo hur det brakar utanför. Hela taket på ladan har rasat in, för att

Läs mer

Boken om SO 1 3. PROVLEKTION: Alla vänners dag. Elevens första grundbok i historia, samhällskunskap, geografi och religion. Syfte

Boken om SO 1 3. PROVLEKTION: Alla vänners dag. Elevens första grundbok i historia, samhällskunskap, geografi och religion. Syfte Boken om SO 1 3 Elevens första grundbok i historia, samhällskunskap, geografi och religion PROVLEKTION: Alla vänners dag Följande provlektion är ett utdrag ur Boken om SO 1 3 och tillhörande Boken om SO

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Jørn Jensen Boken handlar om: Simon och Jakob spelar fotboll. Simon är målvakt. Han tycker att han är bra i mål. Jakob säger att han också är en duktig målvakt. Nu vill de spela match

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING. Text: Jenny Edvardsson

LÄRARHANDLEDNING. Text: Jenny Edvardsson LÄRARHANDLEDNING Text: Jenny Edvardsson 1 TILL DIG SOM ÄR LÄRARE Denna lärarhandledning är framtagen till Mariette Lindsteins bok Sekten på Dimön som är första delen i en trilogi (ViaTerra). De olika uppgifterna

Läs mer

Lässtrategier för att avkoda och förstå texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9)

Lässtrategier för att avkoda och förstå texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9) MORTEN DÜRR & LARS HORNEMAN (ILL.) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? är en bildbaserad berättelse med ett enkelt ordförråd. Berättelsens huvudperson är Amina, som tvingas fly över havet i en

Läs mer

Lärarmaterial. Erik i London. Boken handlar om: Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor:

Lärarmaterial. Erik i London. Boken handlar om: Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: SIDAN 1 Författare: Torsten Bengtsson Boken handlar om: Erik ska åka till London med sin pappa. Erik tycker att allt verkar spännande. Han vill åka i London Eye, medan pappa bara blir höjdrädd. På kvällen

Läs mer

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9)

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Agnes och Elin är bästa vänner fast de är väldigt olika. Agnes tycker om att vara för sig själv och teckna och måla. Hon vill inte ha så mycket uppmärksamhet.

Läs mer

Noa åker skidor Kirsten Ahlburg

Noa åker skidor Kirsten Ahlburg Lärarmaterial SIDAN 1 Vad handlar boken om? Boken handlar om Noa, som är på semester i Norge. Noa hittar ett par skidor och vill gärna testa dem. Han bestämmer sig för att gå upp på toppen av en backe,

Läs mer

Boken om SO 1 3. Fettisdagen en av många traditioner. Elevens första grundbok i historia, samhällskunskap, geografi och religion.

Boken om SO 1 3. Fettisdagen en av många traditioner. Elevens första grundbok i historia, samhällskunskap, geografi och religion. Boken om SO 1 3 Elevens första grundbok i historia, samhällskunskap, geografi och religion Provlektion: Fettisdagen en av många traditioner Följande provlektion är ett utdrag ur Boken om SO 1 3 och tillhörande

Läs mer

Läsnyckel Lukas är en drak- krigare av Dorthe Skytte illustrationer av Kim Dalsgaard

Läsnyckel Lukas är en drak- krigare av Dorthe Skytte illustrationer av Kim Dalsgaard Läsnyckel Lukas är en drak- krigare av Dorthe Skytte illustrationer av Kim Dalsgaard Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning än tidigare. Vi vill att böckerna

Läs mer

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Benni Bødker Vad handlar boken om? Boken handlar om den föräldralöse pojken Marko. Han bor tillsammans med gruppen Gamma, som jagar brottslingar. Marko får i uppdrag att rädda besättningen

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll.

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? är en lättläst berättelse för barn mellan 8 och 11 år. Egil bor tillsammans med sin mamma och längtar efter en egen hund. Nu är det sommarlov och han fyller

Läs mer

Falafelflickorna VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR. Lärarmaterial CHRISTINA WAHLDÉN SIDAN 1

Falafelflickorna VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR. Lärarmaterial CHRISTINA WAHLDÉN SIDAN 1 SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Hawa tillbringar sommarlovet med att fundera på vad hon ska arbeta med som vuxen. Hon kan kanske bli polis men då måste hon lära sig att simma först. Kanske

Läs mer

Lärarmaterial. DANIEL DECKARE får näsan i kläm. Boken handlar om: Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lärarmaterial. DANIEL DECKARE får näsan i kläm. Boken handlar om: Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Karsten S. Mogensen Boken handlar om: Daniel Deckare löser problem, och nu får han i uppdrag att hjälpa en dam med att hitta hennes fågel. Fågeln älskar röda bär, men det verkar vara

Läs mer

Framställning av berättande och informativa bilder, till exempel serier och illustrationer till text. (BL åk 4 6)

Framställning av berättande och informativa bilder, till exempel serier och illustrationer till text. (BL åk 4 6) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Lo tycker så mycket om sin fotbollstränare Lovisa. Lovisa är rättvis, schyst och rolig. På lördag ska de spela sista matchen i serien. Vinner de matchen så vinner

Läs mer

Handledning för pedagoger i förskolan. Sofia med knuff och alla känslorna Målgrupp 3-6 år.

Handledning för pedagoger i förskolan. Sofia med knuff och alla känslorna Målgrupp 3-6 år. Handledning för pedagoger i förskolan Sofia med knuff och alla känslorna Målgrupp 3-6 år. Författare: Annelie Strömberg 2 LITEN PRESENTATION AV FÖRFATTAREN OCH NÅGRA RADER OM ADHD När jag skriver böckerna

Läs mer

Demonpassning Mårten Melin

Demonpassning Mårten Melin Lärarmaterial SIDAN 1 Vad handlar boken om? Boken handlar om Vanja, som ska vara barnvakt, till världens jobbigaste unge. Hon berättar, för Livia, om ungen, som heter Tuva. Livia vill gärna vara med och

Läs mer

Djurdoktorn: Linus och Smulan

Djurdoktorn: Linus och Smulan SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Linus älskar djur. Varje dag går han till mammas jobb efter skolan. En dag när han kommer dit är mamma orolig eftersom hamstern Smulan har rymt. Linus hjälper

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Per Østergaard Vad handlar boken om? Boken handlar om Maja som ska sova i tält, tillsammans med sin hund Bella. Maja läser en bok och hon och Bella har det mysigt. När det är dags att

Läs mer

Ord, symboler och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.

Ord, symboler och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning. SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Maria har träffat Anna en gång på ett tåg. När Anna steg av tåget fick Maria Annas telefonnummer och sedan pratade de länge i telefon. Nu ska de träffas. Maria

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Boken handlar om Turbo och hans kompisar Olle och Simon. Olle berättar om en vampyr han sett i Skåne och nästa dag när Turbo tittar ut genom fönstret, ser han

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Gustav och Viktor är på läger med sin klass. De bor i en stuga i skogen. Pojkarna längtar tills kvällen då de ska gå en runda med frågesport. De har bestämt

Läs mer

Lässtrategier och textsamtal så kan du stöda eleverna i att förstå skolans texter Läsdax,

Lässtrategier och textsamtal så kan du stöda eleverna i att förstå skolans texter Läsdax, Lässtrategier och textsamtal så kan du stöda eleverna i att förstå skolans texter Läsdax, 10.9. 2016 Docent Anna Slotte Universitetslektor i pedagogik Helsingfors universitet anna.slotte@helsinki.fi 1

Läs mer

Att använda svenska 2

Att använda svenska 2 Att använda svenska 2 Att använda svenska 1-4 är ett undervisningsmaterial utformat för att hjälpa eleverna att nå gymnasiesärskolans mål i ämnet svenska. Uppgifterna är utformade för att läraren både

Läs mer

Lärarhandledning till. Pest. och. kolera. Av Emma Frey-Skött. Natur & Kultur

Lärarhandledning till. Pest. och. kolera. Av Emma Frey-Skött. Natur & Kultur Lärarhandledning till Pest och kolera Av Emma Frey-Skött Natur & Kultur Ämne: svenska och historia Årskurs: 5 och 6 Kort om bokens innehåll Boken Pest och kolera historiens värsta farsoter är ett bra exempel

Läs mer

Disco VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Disco VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om en kille och hans två kompisar som ska gå på disco. De pratar före discot om att de tycker att det är löjligt att dansa. När de kommer till

Läs mer

Minifakta om traktorer

Minifakta om traktorer SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om att traktorer. Här får du lära dig hur man gjorde innan det fanns traktorer och du får också läsa om lika sorters traktorer och vad en traktor

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) TORSTEN BENGTSSON SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Pappa läser en saga för Erik. När sagan är slut ska Erik sova. Pappa öppnar fönstret för att Erik är varm. Erik hör ett jamande utanför men

Läs mer

1. Vad får du veta om huvudpersonen Aron i det första kapitlet? Berätta!

1. Vad får du veta om huvudpersonen Aron i det första kapitlet? Berätta! sidan 1 Läs ett kapitel och arbeta sedan med uppgifterna som hör till kapitlet. Utgå från dig själv och det du har läst och skriv så utförliga och förklarande svar som möjligt. Tänk på att börja meningarna

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Erik och Lea är i skateparken. Erik vill att de ska gå hem till honom och fika för hans pappa jobbar och han är ensam hemma. Lea kan inte, hon måste hem och

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Boken handlar om: Olle är åtta år. Han är kär i Isa. Amir och Olle går i samma klass. Amir är också kär i Isa. Båda två tror, att Isa är kär i just honom. En dag kommer de båda, samtidigt, till

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Line Kyed Knudsen Vad handlar boken om? Boken handlar om Nico och hans kompisar som har ett band. Nico vill så gärna att Farida ska vara med i bandet. Nico är kär i Farida och kan inte

Läs mer

Leo hittar en skatt Lärarmaterial

Leo hittar en skatt Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Per Østergaard Vad handlar boken om? Boken handlar om Leo som är ute och plöjer på åkern med sin pappa i hans traktor. Plötsligt ser Leo något bakom plogen. Det är gamla silvermynt!

Läs mer

Textsamtal utifrån skönlitteratur

Textsamtal utifrån skönlitteratur Modul: Samtal om text Del 5: Samtal före, under och efter läsning av text Textsamtal utifrån skönlitteratur Anna Kaya och Monica Lindvall, Nationellt Centrum för svenska som andraspråk Läsning av skönlitteratur

Läs mer

2. Dela upp texten i mindre delar/helheter som ni sedan behandlar var del skilt för sig.

2. Dela upp texten i mindre delar/helheter som ni sedan behandlar var del skilt för sig. Ni får här allmänna råd utgående från det projekt vi genomfört. Det är ändå viktigt att fundera i vilken utsträckning ni lyckas knyta an arbetet med läsförståelsestrategier till det vanliga arbetet i klassen.

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på att: Författare: Beth Bracken och Kay Fraser

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på att: Författare: Beth Bracken och Kay Fraser Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Beth Bracken och Kay Fraser Vad handlar boken om? Boken är tredje delen av den spännande berättelsen om Svarta skogen. Lucy sitter fortfarande fängslad och har fått ett

Läs mer