OM IDROTTERNA. Pressansvariga respektive idrott (För Riksidrottsförbundet: Åsa Bergström, ,

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "OM IDROTTERNA. Pressansvariga respektive idrott (För Riksidrottsförbundet: Åsa Bergström, ,"

Transkript

1 Alpinrodel Niclas Bentzer OM IDROTTERNA Pressansvariga respektive idrott (För Riksidrottsförbundet: Åsa Bergström, , Jujutsu Cicci Nyström Skicross Malin Eriksson Bowling Markus Hegnelius Casting Lise-Lotte Janson Cricket Azam Khalil Crosskart Sören Emmervall Curling Stefan Lund Cykeltrial Ylva Berner Danssport Judith Martinez Åkesson Draghundsport Karin Långström Freeskiing Stefan Karlsson Klättring Andreas Enqvist Längdskidor Mikael Winterqvist Längdskidor 2 Ludvig Remb (Svenska Skidförbundet) ludvig.remb@skidor.com Parallellslalom Erik Danielsson erik.danielsson@skidor.com Puckelpist Erik Danielsson erik.danielsson@skidor.com Radiostyrd bilsport Sören Emmervall soren.emmervall@sbf.se Rally (sprint) Sören Emmervall soren.emmervall@sbf.se Rallycross (sprint) Sören Emmervall soren.emmervall@sbf.se Rullstolsinnebandy Anton Lernstål Skidorientering Mathias Karlsson mathias.karlsson@orientering.se Slalom Erik Danielsson erik.danielsson@skidor.com Snowboard Stefan Karlsson stefan.karlsson@svensksnowboard.se Squash Thomas Troedsson tt@squash.se Stadioncross (snöskoter) Anna Arnér anna.arner@svemo.se Storslalom Erik Danielsson erik.danielsson@skidor.com Styrkelyft Robert Ericsson robert.ericsson@styrkelyft.se Taekwondo Richard Berglund richard.berglund@swetaekwondo.se X-trial Marcus Frändén marcus.franden@svemo.se OBS! Tiderna i programmet kan komma att ändras. Alla förändringar publiceras på nyhetsplats på smveckan.se eller facebook.com/smveckan.

2 Alpinrodel Pressansvarig: Niclas Bentzer, När: 25 mars Var: Vitbergsbacken Dam och Herr I alpinrodel ska åkaren framföra sin kälke från start till mål genom en bana bestående av ett antal låga slalomportar, och sporten kan närmast liknas vid storslalom. Farterna kan vara uppåt 100 km i timmen, beroende på bansättning, underlag och åkarens skicklighet. Det gör alpinrodel till en mycket spektakulär sport att se på. Åket startas sittandes på kälken och den får fart genom att åkaren häver sig ut i backen med hjälp av två fasta starthandtag. Därefter kan ett par paddeltag förekomma när åkaren med hjälp av händerna skjuter på extra fart genom att trycka ifrån mot marken. För att minska luftmotståndet och öka hastigheten framförs kälken liggandes med fötterna först i banan. Genom att trycka sina ben mot kälkens horn och samtidigt lyfta hornen med en rem som hålls i händerna får åkaren kälken att svänga. Det gäller att hitta en bra linje genom banan så att hastigheten kan vara så hög som möjligt. Bästa totaltid efter två åk vinner. Alpinrodel i sin nuvarande form kom till runt 2014 och har sitt ursprung i sporterna banrodel, naturrodel och sportrodel. Banrodel körs med is som underlag samt doserade kurvor och naturrodel körs på is, men utan dosering i kurvorna. Sportrodel är en variant av naturrodel som körs i samma banor, men med snö som underlag. Alpinrodel i den form som körs i Sverige finns än så länge bara här och sporten har utövare. Kälken består av en träkonstruktion med medar av stål. Kälkens horn är flexibla, vilket medför att en sväng kan skapas genom att trycka benet mot hornet. Håll koll på Tove Olofsson från Umeå Rodelklubb är regerande svensk mästarinna från SM i Piteå. Hon var inte bara bästa i sin klass utan hade även bäst total åktid av samtliga åkare och hade därmed även vunnit herrklassen. Christopher Fladvad från Umeå Rodelklubb är personen som skapat sporten Alpinrodel och utgör en stark drivkraft i sportens fortsatta utveckling. Micke Törnquist från Lidingö Rodel Club har under säsongen deltagit i världscupen i Naturrodel med bland annat en 25:e plats från tävlingen i Kühtai. En rad åkare med landslagsmeriter från andra grenar deltar: Svante Kohola, Kajsa Hjelm Söderberg och Tove Kohola (banrodel) samt Carl Adlers, Linus Ottosson och Rasmus Ottosson (skeleton). Visste du att Svenska Bob och rodelförbundet har många sporter på programmet: alpinrodel, bob, banrodel, naturrodel, sledcross och skeleton. Det alla har gemensamt är att man åker på någon form av kälke nerför en bana. bob, banrodel och skeleton är olympiska grenar och Sverige har hittills haft 63 olympier som tävlat i dessa.

3 Bowling Pressansvarig: Markus Hegnelius, När: 22 mars Var: Bowlinghallen Damlag och Herrlag Under SM-veckan i Skellefteå avgörs bowlingens svenska mästerskap för 3-mannalag. Spelformen som används kallas för Bakers och innebär att de tre deltagarna i tur och ordning slår varsin ruta till lagets serie. Tre herrlag och tre damlag har kvalificerat sig till uppgörelsen kring medaljerna på Bowlingkompaniet i Skellefteå. Medaljörerna har kvalificerat sig via distriktsmästerskap och kvalspel i Falköping för herrarna och Stockholm (Vårby) för damerna. Finalspelet i Skellefteå avgörs i en så kallad stegfinal, vilket innebär att det tredje bästa laget från kvalet först möter det andraplacerade laget om vilket lag som får möta kvalvinnarna om titeln Svensk mästare En bowlingbana är 19,2 meter lång från övertrampslinjen till bakre kanten av kägelbordet. Banan är 1,06 meter bred och består av 39 parkettstavar. Fram till 80-talet hade alla bowlare, elitspelare inkluderat, ett enda klot. Nu har elitspelarna ett urval av klot som reagerar olika på banans underlag och oljning. Klotet får väga max 16 pund (7 254 gram), men får var hur lätt som helst. En kägla väger 1,5 kg, alltså är det 15 kg att välta för att slå en strike. Håll koll på De senaste två årens vinnare av Europacupen: Filippa Persson (2017) och Cajsa Weger (2016) samt 2016 års världscupvinnare Jenny Wegner. Alla tre representerar Hässleholmsklubben BK Femtionian under SM-veckan. Team Pergamon som är regerande svenska mästare. I laget finns landslagsmeriterade Mattias Olsson och Jesper Larsen, den svenske rekordhållaren över sex serier Benjamin Jonsson (1567 poäng) samt världens femte bästa dövidrottare alla kategorier: Anton Elofsson. Team Vasa från Hedemora har inte ens ett lag i seriesystemet den här säsongen, men har tillsammans med fem elitserielag tagit sig till Skellefteå och finalerna i tremanna-sm. Med seniorlandslagsspelaren Kristina Nordenson tog laget sig vidare från kvalspelet i Stockholm. Visste du att Sverige är världens tredje bästa land i Bowling efter USA och Sydkorea, enligt medaljligan från VM. av de tio främsta på herrarnas världsranking spelar tre med den nya tvåhandstekniken och två av dem är svenskar. den första bowlinghallen i Sverige öppnade redan 1909 i Stockholm. Därmed är Sverige ett av de länder där bowlingen har funnits längst.

4 Casting Pressansvarig: Lise-Lotte Janson, När: 25 mars Var: Norvalla Dam och Herr Trout distance är en längdkastningsgren i fluga, där längsta kastet vinner. Man kastar på tid, fyra minuter per kastare. Tävlingarna inleds med en grundomgång där de åtta bästa herrarna och de åtta bästa damerna går vidare till en finalomgång. Det är mycket spännande att titta på, särskilt om man är intresserad av flugfiske. Fluga precision är en castinggren, där man kastar 20 kast mot fem utlagda mål (skålar) på avstånd mellan 8 och 13 meter. Lägger man flugan i skålen får man 5 poäng. För att vinna bör man träffa alla 20 kast och få 100 poäng. Det är vanligt att flera personer gör 100 poäng och då avgörs finalomgången på tid, dit de åtta bästa kastarna i herrklassen och de sex bästa i damklassen kvalificeras efter en grundomgång. Det är högt tempo och de bästa kastarna träffar samtliga kast på mindre än en minut. Håll koll på Några av världens bästa flugkastare är på plats på SM veckan, både på dam- och herrsidan. Kom och titta på Anna Hedman, Anna-Karin Viklund och Ulrik Roijezon som alla tog VM-medaljer Det är en unik möjlighet att se och lära hur några av världens bästa flugkastare hanterar sin utrustning. I fluga precision finns världsmästaren Gustav Kransberg i startfältet. Hans mål är att i september försvara sitt VM-guld då VM i casting arrangeras i Ronneby. På damsidan tävlar storsatsande Ann-Karin Söderqvist som även hon siktar mot VM-guld i september. På plats finns också en före detta världsmästare i fluga precision, Lise-Lotte Janson, som ska göra allt för att matcha nuvarande generation till bra resultat.

5 Cricket Pressansvarig: Azam Khalil, När: 21 mars Var: Campushallen Lag Under SM-veckan i Skellefteå kommer cricket spelas inomhus med tape ball i formatet 6-side, dvs. sex spelare per lag. Ett spel som går fort med mycket energi och det visar att cricket kan spelas i många olika format. Tape ball är också det enklaste formatet där allt som behövs är ett slagträ och en tennisboll som är tejpad. Det är också det kortaste formatet som spelats i svensk crickethistoria och en match tar max 40 minuter att spela. Dessutom behövs inte någon extra skyddsutrustning. Poängräkning Om en slagman träffar väggen (andra sidans kortvägg) direkt får laget 6 poäng vilket också är maxpoäng. Om bollen stutsar på golvet innan den träffar väggen får innelaget 4 poäng. Om en slagman slår bollen och en utespelare fångar den blir man bränd och innelaget förlorar en spelare. Om innelaget förlorar fem spelare är hela laget bränt trots att den sjätte spelare finns kvar. De går helt enkelt inte att spela ensam. Utelaget kastar total 30 bollar till innelaget och det är upp till innelaget att skaffa så många poäng som möjligt på de 30 kasten. Varje kastare kastar max sex bollar per gång. Ett exempel: Lag A har 50 poäng. Lag B behöver göra 51 poäng på 30 bollar för att vinna matchen. Lag A i sin tur måste försvara de 50 poängen genom att bränna ut lag B eller kasta färdigt de 30 bollarna innan Lag B når 51 poäng. Cricket är ett bollspel som utövas mellan två lag, vanligtvis med elva spelare i vardera lag. Det har spelats sedan åtminstone 1500-talet och utvecklades till nationalsport i England under 1800-talet. Det är i dag en populär sport i många länder i Brittiska samväldet och Sydafrika, och spelas i de flesta europeiska länder. Håll koll på De lag som kvalat in till slutspelet i Skellefteå är Alby CC (två lag), Nacka CC och Göteborg CC. cricket är en av de tio största sporterna i världen. Australien har vunnit VM fem gånger mellan Sverige var värd i Europa Division där Spanien, Tyskland, Isle of Man, Gibraltar och Israel deltog. Alla matcher spelades i Stockholm, på Gärdet och i Skarpnäck. det svenska landslaget spelade i Europa Division 1 i Holland 2017 och slutade tvåa. Laget vann mot Tyskland, Norge och Belgien, men förlorade mot Frankrike och Österrike.

6 Crosskart Pressansvarig: Sören Emmervall, När: 25 mars Var: Klutmarksbanan Xtreme Intensivt, tätt, snabbt och viss bilkontakt. Crosskarten är fylld av action. Tävlingarna består av korta täta heat på tre eller fyra varv beroende på banans längd. Damer och herrar tävlar på lika villkor. Crosskart körs på poäng och tävlingen genomförs med två kvalheat, semifinal och final. Förarens jobb är att framföra bilen så snabbt som möjligt från start till mål utan att äventyra säkerheten eller skaffa sig fördelar genom att regelvidrigt ta sig förbi andra ekipage. En crosskart förmedlar känslan av att verkligen ha ett hjul i varje hörn och däremellan finns en stötsäker rörramskonstruktion. Ovanpå den en plastkaross som bidrar till att föraren sitter väl skyddad, vilket kan behövas eftersom crosskart är en snabb och ettrig körupplevelse. Föraren bär hjälm, overall och handskar. Håll koll på Landslagsförarna i crosskart Linus Östlund och Tommie Svärd som brukar hålla sig högt uppe i resultatlistorna. Håll även ett extra öga på Jonas Ericsson från Kolsva MS, Magnus Thituson från Torslanda MK och Jämtlandsföraren Micke Göthesson som alltid är med i toppen....sverige är ett framgångsrikt crosskartland med förare som ofta kör hem medaljer på internationella tävlingar.

7 Curling Pressansvarig: Stefan Lund, När: mars Var: Skellefteå Kraft Arena Damlag och Herrlag Curling går ut på att lagen försöker få sina egna stenar närmare boets mittpunkt, tee, än motståndarnas bästa sten. Antingen genom att placera sina egna stenar bättre än motståndarnas eller genom att slå bort deras bästa stenar. Ett curlinglag består av fyra spelare och varje lagmedlem spelar två stenar omväxlande med motståndarlaget. Spelarna i laget kallas etta, tvåa, trea och fyra. En av dessa, oftast fyran, är lagkapten (skip) som leder laget och bestämmer hur slagen ska utföras. En dirigerar, en spelar stenen och de två övriga sopar vid behov. En i laget är vicekapten och dirigerar spelet när kaptenen spelar sina stenar. Situationerna växlar och ingen match är en annan lik. I varje omgång spelar man om åtta poäng. En match går normalt i 8-10 omgångar, tar 2-2,5 timmar och man spelar om över 60 poäng. Trots det slutar matcher sällan tvåsiffrigt. Stämningen i en match svänger från att vara ett öronbedövande liv när två sopare med maxpuls ger järnet för att sopa fram en sten under intensivt skrikande från kaptenen, till en total tystnad innan en avgörande dragning mitt i prick. Curling är en urgammal sport som härstammar från 1500-talets Skottland, och det finns än idag existerande klubbar som bildades på 1700-talet. Curlingen kom till Sverige 1846 och Svenska Curlingför bundet bildades Idrotten spelas idag i ett 50-tal länder och är som störst i Kanada med omkring en miljon aktiva spelare. Skottland, USA och Schweiz är andra stora curlingländer. De flesta curlingstenar som används i modern curling har tillverkats av en speciell typ av granit, Blue Hone, som hämtats från den lilla skotska ön Ailsa Craig och som tål att krockas med på curlingisarna. Stensorten börjar emellertid ta slut och numera används också en walesisk stensort som heter Trefor. En curlingbana är runt 45 meter lång och fem meter bred. En curlingsten väger cirka 19 kg. Varje spelare har en sop som de sopar med framför stenen för att den ska glida längre. Curlingspelarna bär speciella skor med en glidsula av hårdplats och en greppsula av rågummi. Håll koll på Lag Edin som vann OS-silver för några veckor sedan. Laget finns med i startfältet trots ett pressat tidsschema och är storfavoriter, men håll även koll på regerande svenska mästarna Sundbybergs CK Team RP och Team Mabergs och Team Melin, båda från hemmaklubben. På damsidan är Team Panthera från Sundbybergs CK regerande svenska mästare. Bland utmanarna finns bland annat Team Donald Davies från IK Fyris, Uppsala som skippas av dubble OS-guldmedaljören Anette Norberg. Visste du att... Sverige ligger på andra plats på världsrankingen för herrar och på femte plats för damer. curling är en av de snabbast växande vintersporterna runt om i världen.

8 Cykeltrial Pressansvarig: Ylva Berner, När: 23 mars Var: Norrvalla En gemensam klass för damer och herrar. Cykeltrial är en spännande och spektakulär idrott. Några av de viktigaste faktorerna bakom ett lyckat åk är stabilitet och kontroll på cykeln i extrema situationer. Det gäller att ta sig över grupperade sektioner (hinder) utan att sätta foten i marken och utan att någon del av cykeln (förutom hjulen) nuddar marken. Brott mot reglerna leder till straffpoäng. Efter att ha genomfört sektionerna är det den cyklist som har minst straffpoäng som vinner. Trial växte fram i Europa på 1970-talet och har sina rötter i den motordrivna versionen av trial integrerades trial helt inom det internationella cykelförbundet, UCI, och har efter det utvecklats snabbt som en cykelsport. Trial är en lättillgänglig sport som utövas över hela världen av barn så unga som 5 år upp till vuxna långt över 40, i såväl skogsterräng som stadsmiljö. De vanligaste hjulstorlekarna som används inom sporten är 18, 20, 24 och 26 tum. Håll koll på Rasmus Lidén, Tranemo Cykelsällskap, kör 20-tumscykel. Regerande juniormästare i utomhustrial och Sveriges kommande löfte som i varje hinder ser tuffa utmaningar. Ska han nu ta hem segern även på inomhusarenan? Joacim Nymann är uppväxt i Lerum och tävlar för Partille CK. Han är svårslagen på hemmaplan där han kammar hem mästerskapstiteln år efter år. Joacim är även en av världens främsta 20-tumscyklister, vilket han visade med en fin femteplats på VM i Chengdu cykeltrial är en av Svenska Cykelförbundets sju grenar.... det är tredje gången som SM i trial avgörs inomhus i Cykelförbundets regi. trial är en arenasport som normalt utövas utomhus. Lämpar sig även mycket väl för inomhusidrott tittare såg trial-finalen när SM-veckan sändes från Piteå

9 Danssport Pressansvarig: Judith Martinez Åkesson, När: 24 mars Var: Eddahallen Tre mästerskap: Lag-SM i bugg & rock n roll-grenarna (BRR), SM i tiodans och SM i Hip- Hop. På lag-sm i bugg & rock n roll deltar klubbarna med lag som består av 4-11 dansare. Dansarna deltar i tre, fyra eller fem av grenarna Bugg, Dubbelbugg, Boogie Woogie, Lindy Hop och Rock n Roll. Max två dansare från varje lag får dubblera och dansa i två grenar. Mästerskapet består av en uttagningar och en final som sex lag når. Resultaten bygger på lagets sammanslagna poäng, bäst i flest grenar vinner. Svenska Mästerskapen i tiodans korar det danspar som är totalt bäst i tio danser. De fem standarddanserna Vals, Tango, Wienervals, Slowfox och Quickstep dansas som en omgång och de fem latindanserna Samba, Rumba, Cha cha cha, Paso doble och Jivedansas som en omgång. Det är det sammanlagda resultatet som räknas. Mästerskapet består av en uttagningar och en final. I Hiphop solo tävlar dansarna individuellt. Varje rond består av tre heat. Heaten dansas till olika Hiphoplåtar med olika tempon och karaktär. I solo improviserar dansarna, de ska tolka och följa musiken samt visa på variation och personlig stil. I Hiphop duo tävlar dansarna i två och två. De dansar också tre heat i varje rond. I duo dansas en koreograferad dans där dansarna ska dansa i synk, men även variationer av placeringar mellan dansarna är viktigt. I Hiphop Battle dansar dansarna en mot en. Här används en större variation av musikstilar inom Hiphop som New style, House, Dancehall, Locking, Popping, Hype med mera. Dansarna får tre olika musikstilar att tolka i varje rond och det gäller att överträffa varandra för att gå vidare till nästa match. I alla Hiphopklasser bedöms teknik, musikalitet och utförande. BRR-danserna härstammar från swingdanser från USA. Lindy hop är den äldsta av dem och det är ur den som övriga danser har bildats. Hiphop är baserad på frihet och utryck, vilket gör att dansstilen blir väldigt individuell. I formen battle utmanar/uppmuntrar dansarna varandra till att överträffa sig själva och sin egen förmåga.... Svenska Danssportförbundet har 153 antal föreningar anslutna föreningar.... Svenska Danssportförbundet hade medlemmar år Svenska Danssportförbundet fyller 50 år 2018.

10 Draghundsport Pressansvarig: Karin Långström, När: mars Var: Skidstadion Nordisk stil hundkörning har mycket gemensamt med längdskidåkning. Nordisk stil linkörning innebär att föraren åker skidor i fri stil med hunden kopplad till sig via en lina. Hunden får inte passeras av föraren då sporten bygger på hundens egen vilja att jobba framåt. Tävlingen körs med individuell start (intervallstart). Herrklassen med A-hundar kör 15 km medan övriga klasser kör 10 km. Tävlingen körs på lördag. Nordisk stil Pulka innebär att hunden drar en pulka som väger 0,7 gånger hundens vikt för A-hundar och 0,5 för övriga hundar. Föraren åker skidor kopplad till pulkan via en lina och distanserna är samma som vid linkörning. Pulka klasserna avgörs på fredagen. I Nordisk stil Combined används masstart. Man startar med pulka för att vid varvning koppla loss pulkan och fortsätta andra varvet med linkörning. Combined tävlingarna avgörs på torsdagen där herrklassen A hundar kör 2 x 7,5 km medan övriga klasser kör 2 x 5 km. Slädhundstil 4-spann sprint inleds på lördagen med en prolog med individuell start. Sträckan är 7,5 km. Stilen innebär att en förare kör en släde som dras av fyra hundar. Föraren står på slädens medar. Hundarna styrs med kommando från föraren. Tiderna från prologen anger placering i startfältet inför söndagens final som genomförs som masstart. I släde tävlar herrar och damer i samma klass. Att använda hundar för drag har gamla anor. Under guldruschens glada dagar i Alaska var draghundstävlingar mycket populära. I Norden har vi också en lång tradition när det gäller att köra och tävla med draghundar och under senare tid har det vuxit till en stor sport. I Sverige tävlade vi med draghundar redan på 1930-talet. Draghundssporten tillhör en av världens snabbast växande idrotter och delas upp på tre olika stilar. Under vintersäsongen (på snö) tävlas det i nordisk stil (skidor och pulka) och slädhundsstil. Under barmarkssäsongen gäller barmarkstil: springa, cykla med en hund, köra kickbike med en eller två hundar eller köra vagn med upp till 8 hundar. Visste du att... Svenska Draghundsportförbundet, SDSF, bildades och blev medlem i Riksidrottsförbundet SDSF har drygt 80 klubbar anslutna och de finns mellan Höör och Kiruna. Det finns omkring 900 licensierade åkare. år 1936 genomfördes det första SM:et för draghundar. i släde tävlar damer och herrar i samma klass. de viktigaste hundarna i ett slädhundspann är oftast ledarhundarna. Man styr spannet med kommandon och det är ledarhundarna som ska kunna höger och vänster samt kommando för att stanna.

11 Grenar/Freeskiing Freeskiing Pressansvarig: Stefan Karlsson, När: mars Var: Vitbergsbacken På SM-veckan kommer det köras freeskiingtävlingar i big air och slopestyle. Big air avgörs i ett stort hopp, där åkarna utför ett trick som bedöms av en domarpanel. Höjd, svårighetsgrad, utförande och landning bestämmer poängen. Tävlingen startar med ett kval om två åk där det bästa räknas. De tio bästa åkarna går vidare till en final där man åker två åk, varav det bästa åket räknas. Slopestyle är ett längre tävlingsåk som ska involvera flera element inom parkåkning, ofta med en eller flera så kallade lines (linjer). I åket bedöms åkning på rails (räcken), hopp och ibland till och med halfpipe. Tävlingen startar med ett kval där alla tävlande får två åk och det bästa åket räknas. Utifrån kvalet går tio åkare vidare till final där finalisterna får två åk, varav det bästa räknas. Freeskiing är en ny företeelse i vintersportsammanhang och sporten som den ser ut idag föddes under slutet av 90-talet. De senaste tio åren har inneburit en extrem tillväxt för konceptet freeskiing, där tävlingsgrenarna big air, big mountain, halfpipe och slopestyle tillsammans med växande skidfilmsproduktioner utgör kärnan. Big air gjorde OS-debut i Pyeongchang och ett hopp kan vara meter från kicken till landning. Big air körs många gånger mitt inne i städer där man bygger upp startramp, hopp och landning med gigantiska byggställningar. Slopestyle gjorde OS-debut i Sotji Grenen visar på åkarnas allround-kunskaper då man måste behärska olika delar, såsom hopp, rails och böjar. I slopestyle krävs också kreativitet, då man kan välja flera olika linjer och kombinationer i parken.

12 Jujutsu Pressansvarig: Cicci Nyström, När: 25 mars Var: Balderhallen I jujutsu tävlar man i tre discipliner; Fighting, Duo och Newaza. På SM kommer tävlingsdisciplinen Fighting finnas med. I Fighting ska de tävlande besegra varandra med hjälp av slag, sparkar, kast och brottning på mattan. Schematiskt indelas matchen i tre delar, del 1) Slag och sparkar, del 2) Kast och nedtagningar och del 3) Brottning på mattan med fasthållningar och ledlås. En spelare får röra sig fritt mellan de olika delarna, exempelvis göra en slagkombination för att sedan greppa, kasta och ta en fasthållning på mattan. Vinner gör den spelare som har flest poäng vid tidens slut eller den spelare som lyckas göra en fullpoängsteknik, en så kallad ippon, i vardera av de tre delarna. För slag och sparkar så gäller semikontakt vilket innebär att träffarna ska vara kontrollerade och att knockout inte är tillåtet. Inga slag eller sparkar är tillåtna i del 2, dvs. efter greppning i stående, eller om matchen har tagits ner på mattan till del 3. En match är en rond på tre minuter och tre domare dömer på mattan. För att en teknik ska vara poänggivande krävs att minst två domare är överens. Jujutsu betyder mjuk teknik eller följsam konst och härstammar från feodaltidens Japan (1600-talet) kom jujutsu till Sverige och beskrevs då i svensk press inte bara som effektivt självförsvar utan också som en ny träningsform. Det finns flera olika stilar och sätt att träna jujutsu. En del stilar har kvar den traditionella prägeln, andra fokuserar mest på självförsvar och vissa fokuserar på idrotten. Gemensamt för stilarna är en mångsidig kamp med slag, sparkar, ledlås, kast och tekniker på marken. I dag finns jujutsu över hela världen och i Sverige finns det cirka 200 jujutsuklubbar med drygt aktiva utövare. Klubbarna är anslutna till Svenska Budo & Kampsportsförbundet och Svenska Jujutsufederationen.... VM i jujutsu arrangeras i Malmö 2018.

13 Klättring Pressansvarig: Andreas Enqvist, När: 24 mars Var: Skellefteå Kraft Arena Dam och Herr Sportklättring sker på artificiella väggar med konstgjorda grepp och steg, och omfattas av tre olika grenar: boulder, lead och speed. Under SM-veckan avgörs SM i lead. I lead klättrar man en led på en högre vägg säkrad med rep. Leden blir allt svårare ju längre upp man kommer och segrar gör den som kommer längst. Klättraren säkrar sig själv vid olika punkter på sin väg upp för väggen. På tävling klättrar deltagarna två kvalleder och de åtta bästa går därefter vidare till final. Under kvalet visar en förklättrare lederna. Klättrarna har sex minuter på sig att klara en led, faller de av är försöket över. Poäng räknas efter hur högt klättraren kommer. Finalen klättras on-sight, vilket betyder att den som klättrar inte har någon förhandsinformation om vilka passager som är svåra, vilka grepp som är bra, var det går att vila finns etc. Finalen börjar med en sex minuter lång gemensam observation av finalleden från marken. Därefter isoleras klättrarna så de inte ser hur de andra finalisternas försök och vet därmed inte hur det gått för de andra klättrarna. Om flera klättrare får samma poäng i finalen räknas kvalresultatet in. Är poängen lika i kval och final avgörs tävlingen i en så kallad superfinal. Håll koll på Kajsa Rosén gör comeback efter en skadefylld säsong klättrade Kajsa svårighetsgraden 8c on-sight som räknas som absolut världsklass, endast ett fåtal klättrare i världen har gjort den bedriften. På herrsidan var SM 2017 en jämn kamp där Fredrik Serlachius slutade precis framför Ymer Alber. Båda är med i årets startfält och vi ser fram emot en spännande tävling.... Svenska Kätterförbundet har över 80 anslutna föreningar.... Svenska Klätterförbundet har medlemmar och är ett växande idrottsförbund. klättring kommer vara med på OS för första gången i 2020 i Tokyo.

14 Langdakning Längdskidor Pressansvarig: Mikael Winterqvist, När: mars Var: Skidstadion Grenar Masstart, individuell start, sprint och stafett. I masstart åker herrarna 30 km och damerna 15 km. Alla startar samtidigt enligt en seedning och först i mål vinner. Tävlingen går på en varvbana där åkarna passerar många gånger inne på arenan. I individuell start åker herrarna 15 km och damerna 10 km samt 50 km respektive 30 km. Åkarna startar med 30 sekunders mellanrum och den som har snabbast tid i mål vinner. 10- och 15 km-tävlingarna är i fri teknik medan 30- och 50 km-tävlingarna genomförs i klassisk teknik. Sprinten börjar med en prolog där åkarna börjar med 15 sekunders mellanrum. De 30 bästa från prologen går vidare till finalomgången där åkarna slås ut till att de sex bästa gör upp om segern i finalen. Sprinten avgörs i klassisk teknik. I stafetten tävlar lag om tre åkare. Tävlingen går i fri teknik och med masstart. Herrarna åker 10 km på varje sträcka medan damerna åker 5 km. Skidorna är generellt längre för klassisk åkning än för skate. Hur långa skidorna är beror på flera olika faktorer, bland annat åkarens längd och vikt. Tävlingsskidor har ofta en kärna av papp uppbyggd i ett stående bikakemönster som omsluts av kolfiber, konstmaterial eller i vissa fall trä. Mot snön har skidan ett belag av plast med hög grafithalt som vallas med olika produkter beroende på väder, för att stöta bort smuts och vatten så bra som möjligt. Vid tävlingar i klassisk teknik vallas skidorna med fästvalla i mitten av skidan så att åkaren kan trycka fast skidan mot snön när diagonaltekniken används. På fötterna har åkaren en typ av skor för klassisk åkning och en annan för skate. De klassiska skorna är mjukare för att passa för diagonalåkning medan skateskorna är styvare runt vristen. Anders Södergren (som gjorde sina sista SM-tävlingar i karriären under 2017) tillsammans med Nils Mora-Nisse Karlsson är de mest framgångsrika manliga åkarna i SM med 17 SM-guld vardera. masstartstävlingarna som inleder årets SM-vecka genomförs för första gången. Detta efter att Svenska Skidförbundet beslutat att inte genomföra Skiathlon som SM-distans. 30- och 50 km-tävlingarna gör comeback i SM-veckan efter många års frånvaro. Dessa tävlingar har tillsammans med sprintstafett arrangerats vid en separat SMavslutning.

15 Alpint Parallellslalom Pressansvarig: Erik Danielsson, När: 25 mars Var: Ingemarbacken, Tärnaby Dam, Herr samt Lag. Parallellslalom är en av sex grenar som klassas som alpin skidsport. Parallellslalom påminner om vanlig slalom med skillnaden att tävlingsbacken består av två likadana banor som går parallellt med varandra. I ett heat kör två åkare samtidigt och i andra åket skiftar de banor med varandra och startar med tidsskillnaden från första åket. Då är det först i mål som gäller. Åkarna ska på vägen ner ta sig mellan ett antal portar som är utplacerade i backen. Parallellslalom och slalom har kortast avstånd mellan portarna i jämförelse med de andra alpina grenarna. Den vänstra banan sett uppifrån består av röda- och den högra av blå pinnar som utgör portarna skidåkaren måste passera emellan. Banans första port ska vara 8 10 meter från starten. Båda skidspetsarna och fötterna måste passera genom porten för att det ska vara godkänt. En bana har portar och höjdskillnaden mellan start och mål är meter. Visste du att..... parallellslalom är ett svenskt påfund. Nils Sköldmark från Edsbyn anordnade den första tävlingen i Edsbybacken :a maj-trofén i Funäsdalen räknas som en av de största tävlingarna med startande.

16 Puckel Puckelpist Pressansvarig: Erik Danielsson, När: mars Var: Bygdsiljum Dam och Herr Puckelpist är idrotten för dem som vill tänja gränser eller uppleva när andra gör det. Det handlar om att våga utmana, själv anta utmaningar och göra det i fair play. För en riktig vinnare blir man först när motståndet är som starkast - i korthet Freestyle Spirit! Puckelpist kombinerar extrem skidåkning med akrobatik och skidglädje, och det är en domardömd OS-gren som går ut på att åka bra, snyggt och fort i en backe med stora pucklar. I pisten, som ska vara mellan 190 och 270 meter lång, finns flera spår att välja mellan samt två hopp. Ett bra puckelåk innebär att åkaren åker rakt ner i fallinjen och med korta, skärande svängar och med absorberande knän lycka hålla överkroppen helt stilla med bara små rörelser i händerna. Domarna bedömer hur väl åkaren lyckas med de tre delmomenten när de fördelar sina poäng. I de två hoppen gör åkaren trick som bedöms hur väl det är genomfört. Tricken har olika svårighetsgrader och hoppoängen är en produkt av genomförandebetyget och svårighetsgraden. Ett mycket väl genomfört enklare hopp kan alltså ge högre poäng är ett sämre genomfört svårt hopp. 60 procent av totalpoängen är hur väl åkningen genomförts, 20 procent är hoppoäng och 20 procent är tidspoäng. Det är fem domare som dömer, tre dömer skidåkningen och två dömer hopp. Varje svängdomare har 20 poäng att fördela, hoppdomarna 10 poäng var och tiden får poäng i förhållande till hur fort åkaren kör. I parallellpuckel ställs åkarna mot varandra och den bästa åkaren går vidare till nästa omgång till dess att en segrare korats. Varje domare har 5 poäng att fördela mellan de två åkarna, två dömer svängar, en dömer hopp, en dömer tid och en dömer helhetsintrycket. I parallellpuckel blir åkningen ofta ännu tuffare, vildare och fartigare än i singeltävlingarna eftersom det är svårt att inte påverkas av åkaren bredvid. Puckel har varit med i FIS sen sent 70-tal och i Svenska skidförbundet sen På elitnivå gör åkarna volter med flera skruvar för att sedan landa ner och fortsätta i full fart i pucklarna. På ungdomsnivå ligger åkarna inte långt efter i svårighetsgrad. Åkarnas snitthastighet i backen är km i timmen från stillastående och topphastigheten ligger på cirka 60 km/tim.

17 radiostyrd-bilsport Radiostyrd bilsport Pressansvarig: Sören Emmervall, När: mars Var: Tennishallen I Skellefteå körs SM-klasserna 1:10 Touring Modified och 1:12 Track Modified samt supportklasserna 1:10 F1 och 1:10 Touring Pro Stock inomhus på en nålfiltsmatta. Radiostyrd bilsport är en snabbt växande och högintensiv gren för alla åldrar. Ung som gammal tävlar sida vid sida med bilar som accelererar som en dragracingbil och har väghållning som en F1-bil. na varierar från touring och Le Mans-bilar ute på asfalt eller på nålfiltsmatta inomhus, till off road-bilar som körs utomhus på banor med ett antal spektakulära hopp. Bilarnas storlek varierar mellan de olika klasserna som dock har en sak gemensamt - tight racing med massor av adrenalin. Taktik, depåstopp och spårval samt inställningarna av exempelvis chassi och individuell fjädring gör denna sportgren spännande utifrån både ett tekniskt och tävlingsmässigt perspektiv. Tävlingen SM-tävlingen i Skellefteå mjukstartar under fredagen med registrering och fri träning mellan kl. 12 och 21. Lördag och söndag körs själva SM-tävlingen och supportklasserna. Bilarna är eldrivna i skala 1:10 samt 1:12 och har mer inställningsmöjligheter vad gäller hjulvinklar än vad som finns på en tävlingsbil i fullskala. De har individuell fjädring på alla hjulen med oljestötdämpare och möjlighet att byta fjädrar beroende på vilken karaktär man vill ha på sin bil. Naturligtvis är de även försedda med differentialer. Tävlingsdagen startar med registrering och besiktning av bilarna så att de uppfyller kraven vad gäller teknisk specifikation, och sedan följer 2 x 7 minuter organiserad träning. Kval: Minst fyra kvalomgångar ska köras, varje kvalheat om tio förare är 5 minuter och det gäller att köra så många varv som möjligt. Antal varv och sluttid rapporteras via dator som tar emot en signal från den transponder som finns monterad i respektive bil. I den totallista som upprättas efter kvalomgångarna adderas de två bästa placeringarna och förarna delas in i A-, B-, C-finaler med tio förare i varje final. Final: Alla finaler är 5 minuter. A-finalen körs i tre omgångar och övriga finaler i en omgång (om tiden medger kan även övriga finaler köras i fler omgångar). Vinnare av respektive final får 1 poäng, tvåan får 2 poäng, trean 3 poäng osv. De bästa resultaten läggs ihop och den förare som fått lägst poängsumma koras som vinnare. Visste du att det i Sverige finns några förare som har radiostyrd bilsport som yrke. De tillhör världseliten och åker runt om i världen på ett otal tävlingar. Naturligtvis är målet att stå högst på prispallen, men det ingår även att marknadsföra de produkter man kör. En av dem kommer till Skellefteå för visa hur snabbt en förare ur den absoluta världseliten kör.

18 Rally (sprint) Pressansvarig: Sören Emmervall, När: 25 mars Var: Klutmarksbanan 2 WD och 4 WD Här tävlar damer och herrar på lika villkor. Sprint-SM avgörs över en sträcka som körs två gånger i kval och de snabbaste tiderna går vidare till final. I finalen körs sträckan två gånger och det är den sammanslagna tiden från de två åken som avgör vem som blir svensk mästare. Före tävlingen rekognoserar förare och kartläsare tävlingsbanan och skriver noter om vägens karaktär, som sedan kartläsaren ger föraren under tävlingen. Alla ekipage består av en förare och en kartläsare/co-driver. Förarens jobb är att framföra bilen så snabbt som möjligt från punkt A till punkt B utan att äventyra säkerheten. Co-drivern guidar föraren genom att läsa noter om hur vägens karaktär förändras, detta för att farten ska kunna anpassas exakt och optimeras. Säkerheten är mycket viktig i rally och förare och co-driver har en mängd olika skydd. Bilen är försedd med en skyddsbur för att klara en avåkning i hög fart, och förare och co-driver bär hjälm samt ett så kallat HNRS-skydd som sitter över axlarna. Skyddet fästs med hjälmen vilket förhindrar nackskador vid en krasch. Håll koll på I 2WD finns flera förare att hålla koll på: Andreas Levin från Lima MS, Tobias Söderqvist från Årsunda och även snabbe Oskar Sundell, Daniel Wall och Andreas Israelsson kommer vara med och kampas i toppen. I 4WD är det fjolårsvinnaren från SM-sprinten i Söderhamn Michael Wikström från Boden och Niklas Hägg Hälsinge som garanterat vill vara med och utmana om segern. Kanske kan även Martin Lundqvist som tidigare tävlat i 2WD vara med i toppen i 4WD. Visste du att...björn Waldegård var den förste som vann det officiella världsmästerskapet för förare år Stig Blomqvist är Sveriges senaste världsmästare i VM-seriens huvudklass. Året var senast Sverige hade en världsmästare i rally var 2017, då Pontus Tidemand vann VM i WRC2. Tidemand blev även juniorvärldsmästare 2013 och har två SM-guld i rallysprint på vinterväglag från Falun 2013 och Örebro det körs runt 400 rallytävlingar i Sverige varje år och det finns licenserade aktiva.

19 Rallycross (sprint) Pressansvarig: Sören Emmervall, När: 25 mars Var: Klutmarksbanan Två klasser Supernationella samt RX2 (Super Car Lites). Intensivt, tätt, snabbt och ofta plåtkontakt. Rallycrossen är fylld av action och mycket publikvänlig eftersom man på de flesta banorna ser hela banan från publikplats. Det körs korta heat där starten är viktig, kanske det allra viktigaste, eftersom banorna är max meter långa och förarna har bara tre eller fyra varv på sig innan målflagg. För att ge åskådarna ett extra spänningsmoment ska varje förare köra ett Jokervarv i varje heat. Det ger möjligheter till att köra in tid och komma före en motståndare. Det gör också att spänningen håller i sig ända till mål. Sprintrallycrossen under SM-veckan avgörs genom kvaltävlingar, semifinaler och en final där först i mål vinner. I varje heat kör mellan fyra och sex bilar. Banan är bland annat täckt av snö och is, och bilarna körs med dubbdäck. Tävlingen körs på poäng och tävlingen genomförs med två kvalheat, semifinal och final. Förarens jobb är att framföra bilen så snabbt som möjligt från start till mål utan att äventyra säkerheten eller skaffa sig fördelar genom att regelvidrigt ta sig förbi andra ekipage. Bilen har en skyddsbur för att klara tuffa smällar och avåkningar. Föraren bär hjälm och ett så kallat HANS-skydd som sitter över axlarna. Skyddet fästs samman med hjälmen och det förhindrar nackskador vid krasch. Håll koll på I Supercar Lites: Anton Marklund från Boliden, Europamästaren i Rallycross Supercar från Bröderna Oliver och Kevin Eriksson som båda tävlat i rallycross-vm och Global Rallycross i USA. Ett intressant sportgrensbyte har Pelle Wilen från Strängnäs gjort, från 2WD i rally till 4WD och Supercar Lites. I 2WD: Niclas Härdevik Norström från MSK Hammaren, Urban Bergström från Tväråns IF och Joakim Evertsson brukar alla tre vara med högt uppe i resultatlistorna. Sverige är en mycket framstående nation i rallycross. Johan Kristoffersson blev världsmästare 2017 och året innan blev Mattias Ekström det....kenneth Hansen tagit 14 EM-guld....Per Eklund vann den första rallycrosstävlingen i Sverige för över trettio år sedan....en av deltävlingarna i VM körs i Höljes i nordvästra Värmland. Då förvandlas den lilla byn med 150 invånare till en gigantisk campingplats med nästan lyckliga rallycrossfans.

20 Rullstolsinnebandy Pressansvarig: Anton Lernstål, När: mars Var: Campushallen (kval) och Eddahallen (final) Lag Reglerna skiljer sig inte mycket i jämförelse med stående innebandys regelverk, men det finns omkring 20 tilläggsregler för att få spelet att fungera när man använder rullstol. Den främsta skillnaden är att man använder målvakt i rullstol och som får använda klubba. Det finns även specialregler för stolskontakt (motsvarande ståendes tackling) och för var gränsen för hög klubba går. Rullstolsinnebandyns seriespel i Sverige startade 1997 med sex lag och då stod Nacka HI som segrare. Första Riksmästerskapet för rullstolsinnebandy spelades 2004 och första riksmästarna blev 3V HIF från Göteborg. Samma år kom även rullstolsinnebandyn med i Svenska Handikappidrottsförbundet. Internationellt har det spelats landskamper sedan 2008 och Sverige anses i dag vara den ledande nationen. Andra länder där sporten har nått långt i utvecklingen är Tjeckien och Holland.... Sveriges landslag i rullstolsinnebandy är mycket framgångsrikt och har gått obesegrade genom flera turneringar.

21 Skicross Skicross Pressansvarig: Malin Eriksson, När: 24 mars Var: Vitbergsbacken Dam och Herr Skicross är sporten som har liknats med både hårdrock och F1. Ett åk är actionfyllt från start till mål. I banan finns snäva velodromkurvor, hopp i olika storlekar, utmanande terrängvågor och inte minst motståndare. Fyra skidåkare startar samtidigt och gör du ett misstag riskerar du att bli omkörd. En tävling börjar med kval där de tävlande kör ensamma mot klockan. De 32 snabbaste herrarna och de 16 snabbaste damerna kvalar vidare till åttondels- respektive kvartsfinaler. Skicross utvecklades i USA under 1990-talet och hör till skidåkningens freestyle. Idrotten härstammar från snowboardåkningens boardercross. Strax efter att sporten skapades tog den plats i X-games och det ledde till att sporten etablerades på riktigt även i Europa. Bland utrustningen finns storslalomskidor, raka stavar, hjälm och ryggskydd. I ett åk kan hastigheten nå 90 km/h och hoppen kan innebära airtime på 2-3 sekunder. Belastningen i svängarna är på 3-4 G-krafter. Håll koll på Världseliten med bland annat Sandra Näslund och Victor Öhling Norberg i spetsen kommer till Skellefteå. Missa inte det! Visste du att Sverige har genom åren skördat stora framgångar internationellt. Tidigare toppåkare är bland andra Lars Lewén, Tommy Eliasson, Eric Iljans och Magdalena Iljans. Sverige ställde upp med fem åkare i olympiska spelen i Sotji 2014: Anna Holmlund, John Eklund, Mikael Forslund, Sandra Näslund och Victor Öhling Norberg. Anna Holmlund vann OS-brons. Sverige i dagsläget har två skicrossgymnasier, ett i Åre (RIG) och ett i Torsby (NIU). Sverige arrangerar sedan flera år både världscuptävlingar och europacup i skicross.... säsongen 2016/2017 presterade det svenska landslaget på hög nivå med hela 11 pallplatser på världscupen och 17 pallplatser i Europacupen. Sandra Näslund blev tvåa i den totala världscupen och knep ett guld vid junior-vm, där Sverige även tog ett silver och ett brons. Lisa Andersson tog som första svenska åkare hem totalsegern i Europacupen.

22 Skidorientering Pressansvarig: Mathias Karlsson, När: mars Var: Skidstadion Dam och Herr SM i jaktstart är uppdelat i två tävlingar med en inledande sprintprolog. Resultatet i prologen utgör startordningen för den avslutande jaktstarten på medeldistans. Banan ritas in på samma sätt som vid orientering sommartid, men med kontroller på spår eller i korsning av spår. Åkarens uppgift består i att bedöma vilken väg som just hen ska välja för att snabbast komma fram till kontrollen. En skatestark åkare väljer förmodligen en lite längre väg med breda spår medan en stakåkare kan köra kortare och smalare spår. Skidorientering blev en tävlingsidrott i slutet av 1800-talet, ungefär samtidigt som längdskidåkningen. Den första tävlingen, som också kom att betyda skidorienteringens genombrott, var Skidfrämjandets budkavletävling år Skidorientering har ändrat karaktär sedan starten. Förr tog man sig fram på landsvägar, byvägar, timmervägar, sjöisar eller i värsta fall genom att själva spåra i terrängen. På 70-talet kom en stor förändring i banläggningen då man började använda snöskoter för att köra upp spårsystemen. Det innebar större möjligheter för banläggaren att skapa en intressant banläggning. I dag arrangeras de flesta tävlingar med täta spårsystem som ställer stora krav på åkarens bedömning av vägval. I dag åker de flesta på skateskidor. De tävlande använder samma typ av skidor som de som används i längdskidåkning. För att kunna läsa kartan medan man åker använder skidorienterare ett kartställ och de flesta elitåkare åker med ett kompasshus som är fäst på kartfodralet. Det finns en del skidorienterare som anser att det är onödigt med kompass, väl ute i spåret orienterar de kartan med hjälp av spåren. Håll koll på På damsidan får Magdalena Olsson, IFK Mora, gälla som förhandsfavorit. Världsettan Tove Alexandersson är inte anmäld till tävlingarna då hon prioriterar ett sommarförberedande landslagsläger. Magdalena Olsson har en grym meritlista både nationellt och internationellt och alldeles nyss åkte hon hem två pallplatser på världscuptävlingar i USA. Den främsta utmanaren bland de föranmälda åkarna torde vara Evelina Wickbom, I 19 IF, som i USA ordnade karriärens andra pallplats i världscupen. På herrsidan kommer den svenske storstjärnan Erik Rost, Alfta Ösa, till start. Rost är en gigant inom svensk skidorientering och formen är sylvass. I årets sista världscupomgång vann han tre av fyra lopp som han ställde upp i. Han får dock tuff konkurrens från ett antal svenska landslagskollegor och även från IFK Moras ryske åkare, Andrej Lamov, som vann totalen i årets världscup.

23 Grenar/Alpint Slalom Pressansvarig: Erik Danielsson, När: 26 mars Var: Ingemarbacken, Tärnaby Dam, Herr samt Lag. Slalom är en av sex grenar som klassas som alpin skidsport. I slalom handlar det om att ta sig så fort som möjligt från start hela vägen ner i mål och samtidigt passera genom ett antal portar som är utplacerade i backen. Slalom, och parallellslalom, har kortast avstånd mellan portarna i jämförelse med de andra alpina grenarna. Det är därför de disciplinera där åkaren får göra många korta snabba svängar snarare än färre, långa svängar. Åkarna tävlar en och en och genom tid avgörs det vem som är snabbast. Varje åkare får två åk och det är den sammanlagda tiden från de två åken som blir sluttiden. Banan består av röda och blå pinnar som utgör portarna som skidåkaren måste passera mellan. Båda skidspetsarna och fötterna måste passera mellan pinnarna för att det ska vara godkänt. En bana har portar för herrar och för damer. Höjdskillnaden mellan start och mål på elitnivå är meter för herrar och damer och genomsnittslutningen ska vara 33 45% var engelsmannen Arnold Lunn först med att sätta portar i backen, och uppfann därmed den moderna slalomåkningen.... slalom kommer från norskans slalåm. Sla betyder sluttande och låm betyder spår eller bana.... i Sverige introducerades den moderna alpina utförsåkningen 1934 av gymnastikdirektörerna Sigge Bergman och Olle Rimfors.

24 Snowboard/ Snowboard Pressansvarig: Stefan Karlsson, När: mars Var: Vitbergsbacken Grenar/klasser Big air - Dam och Herr Slopestyle - Dam och Herr Big air avgörs i ett stort hopp där åkarna utför ett trick som bedöms av en domarpanel. Höjd, svårighetsgrad, utförande och landning bestämmer poängen. Tävlingen startar med ett kval om två åk där det bästa räknas. De tio bästa går vidare till en final där man åker två åk, varav det bästa åket räknas. Slopestyle är ett längre tävlingsåk som ska involvera flera element inom parkåkning, ofta med en eller flera så kallade lines (linjer). I åket bedöms åkning på rails (räcken), hopp och ibland till och med halfpipe. Tävlingen startar med ett kval där alla får två åk och det bästa åket räknas. Utifrån kvalet så går tio åkare vidare till final där alla får två åk, varav det bästa åkets poäng räknas. Ett big air-hopp kan vara meter från kicken till landning är big air för första gången en OS-gren. Big air körs många gånger mitt inne i städer där man bygger upp startramp, hopp och landning med gigantiska byggställningar. Slopestyle blev en OS-Gren i Sotji Denna gren visar på en åkares allround kunskaper då du måste behärska olika delar, såsom hopp, rails och böjar. I slopestyle krävs det också kreativitet då man kan välja flera olika linjer och kombinationer i parken.... man funnit bevis på att man åkte snowboard redan på 1910 talet. Då fästes träplankor under skorna och tvinnade senor av ren eller fiskelina användes som snöre att hålla i för balansens skull. På 60-talet tillverkade en man från Michigan en typ av snowboard som han kallade för Snurfer. Snurfern hade också ett snöre att hålla i och såldes som en leksak i mer än exemplar.

Volter - när åkaren en eller två gånger har huvudet under sig i luften. Bakåt och framåt Volter med skruv corks Dubbel volt med skriv - Double corks

Volter - när åkaren en eller två gånger har huvudet under sig i luften. Bakåt och framåt Volter med skruv corks Dubbel volt med skriv - Double corks MEDIEGUIDE 2009 / 2010 Snowbarden har sitt ursprung i den urbana kulturen och har fått sin grund från skate och surfing. Det är en ung sport i sitt sammanhang och utvecklades under 60och 70-talet i USA.

Läs mer

DRAGHUND 2018 WSA.

DRAGHUND 2018 WSA. DRAGHUND 2018 PROGRA WM WSA Välkommen till WSA VM i draghund i Sveg 8-11 mars 2018. 1000 hundar plus 180 förare från 19 länder gör upp om VM-medaljerna på Skidstadion i Sveg. Vi garanterar ett riktigt

Läs mer

SVT Världsmästare i. tv-sport

SVT Världsmästare i. tv-sport SVT Världsmästare i tv-sport Sundsvall 2018 MESTA SM-VECKOSTADEN FIRAR JUBILEUM MED BÄSTA VINTERVECKAN Ulf Nilsson Mattias Pettersson 070-884 77 22 070-991 74 00 ulf.nilsson@svt.se mattias.pettersson@svt.se

Läs mer

Fira World Snow Day i Hammarbybacken 17 januari

Fira World Snow Day i Hammarbybacken 17 januari Vinterns bästa snöaktiviteter på hemmaplan Åk utför! Fira World Snow Day i Hammarbybacken 17 januari För att fira World Snow Day bjuder Svenska Skidförbundet in dig till familjefest i Hammarbybacken. Är

Läs mer

Veteran-SM 2018 på Öland

Veteran-SM 2018 på Öland Veteran-SM 2018 på Öland Årets veteran-sm gick av stapeln 10 12 augusti på Öland, närmare bestämt på Högby IP i den lilla orten Löttorp på nordvästra Öland. IFK-Lundensare från när och fjärran hade sammanstrålat

Läs mer

DOKUMENT BARN & UNGDOMS TÄVLINGAR

DOKUMENT BARN & UNGDOMS TÄVLINGAR 2014-05-22 DOKUMENT BARN & UNGDOMS TÄVLINGAR Riktlinjer för att arrangera barn och ungdomstävlingar. Skicross är en sport på frammarsch och fler och fler tävlingar för barn och ungdomar börjar arrangeras

Läs mer

SVENSK PUCKEL

SVENSK PUCKEL SVENSK PUCKEL 2016 2017 Vår Freestyle Spirit kommer att ta oss hela vägen till pallen. Det har varit en fantastisk försäsong hittills, säger Lasse Fahlén, Ski Team Sweden Moguls huvudtränare. Vi har kunnat

Läs mer

VÄRMLANDS IDROTTSVETARE 2015

VÄRMLANDS IDROTTSVETARE 2015 Semifinal 1 VÄRMLANDS IDROTTSVETARE 2015 Måndagen den 27 april 2015 Tävlingstiden är 15.00-16.00 Semifinalerna direktsänds i Radio Värmland 27 och 29 april. Finalen direktsänds i radion tisdagen den 12

Läs mer

Svenska Taekwondoförbundet / ITF Sektionen

Svenska Taekwondoförbundet / ITF Sektionen JANUARI Svenska Taekwondoförbundet / ITF Sektionen Verksamhetsberättelse år 2002 Preliminär landslagsuttagning 26/1 gjordes den sista av de tre preliminära landslagsuttagningarna. Denna gång var det Uppsala

Läs mer

Vinnande Värdskap. Utförs av: I samarbete med: SM veckan genomförs av: www.sisuidrottsutbildarna.se/orebro

Vinnande Värdskap. Utförs av: I samarbete med: SM veckan genomförs av: www.sisuidrottsutbildarna.se/orebro Vinnande Värdskap Utförs av: I samarbete med: SM veckan genomförs av: www.sisuidrottsutbildarna.se/orebro Nu är det nära... För några av oss flera års förberedelser för andra månader, veckor eller dagar

Läs mer

TYNGDLYFTNING 1-2 Juli-2013, Halmstad Aréna, Hall C, Växjövägen 11, Halmstad Mer info: www.tyngdlyftning.com

TYNGDLYFTNING 1-2 Juli-2013, Halmstad Aréna, Hall C, Växjövägen 11, Halmstad Mer info: www.tyngdlyftning.com SVENSKA MÄSTERSKAPEN TYNGDLYFTNING 1-2 Juli-2013, Halmstad Aréna, Hall C, Växjövägen 11, Halmstad Mer info: www.tyngdlyftning.com Måndag 1:a - Tisdag 2:a juli 2013 Tävlingsstart 11:00 båda dagarna Entré:

Läs mer

Hälles Jul Quiz. Två duktiga smålänningar i Hälle. Rizak Dirshe

Hälles Jul Quiz. Två duktiga smålänningar i Hälle. Rizak Dirshe Hälles Jul Quiz 20 15 Rizak Dirshe 1. Rizak Risse Dirshe vann 2 SM guld och gick sedan till MAI. Det finns också en dubbel svensk mästare på 800m som gick motsatt väg från MAI och till Hälle. Vem då? 2.

Läs mer

Europamästerskapen Glasgow, Skottland / oktober 2015

Europamästerskapen Glasgow, Skottland / oktober 2015 www.itfsverige.se Europamästerskapen Glasgow, Skottland / 22-25 oktober 2015 Bloggen skrivs av: Petra Dydiszko Söndag 25 oktober kl. 19.20 "Äntligen kom den efterlängtade medaljen. Damlaget kämpade stenhårt

Läs mer

Tränare Spelare Förflyttad spelare Bollriktning Lobb Frekvensstege Kon. Teckenförklaring

Tränare Spelare Förflyttad spelare Bollriktning Lobb Frekvensstege Kon. Teckenförklaring Tränare Spelare Förflyttad spelare Bollriktning Lobb Frekvensstege Kon Teckenförklaring VOLLEY & SMASH a Stationsövning volley-smash a b Alla i gruppen är i rörelse med detta upplägg. A kastar till b med

Läs mer

Tider Söndag den 5 april

Tider Söndag den 5 april Tävlingsregler I distans, jaktstart och masstart skjuter man fyra gånger, två i liggande och två i stående. I sprint och stafett skjuter man två gånger, en gång i liggande och en gång i stående. Varje

Läs mer

Blandade resultat ÄLVNÄS TVÄTT

Blandade resultat ÄLVNÄS TVÄTT Blandade resultat Nu var det riktigt länge sedan jag fick iväg någon rapport om hur skoteråkandet går för min del. Jag kan väl säga att det varit mer än fullt upp med arbete, familj, garagetid och träning/tävling.

Läs mer

VÄRMLANDS IDROTTSVETARE 2014

VÄRMLANDS IDROTTSVETARE 2014 Semifinal 1 VÄRMLANDS IDROTTSVETARE 2014 Onsdagen den 14 maj 2014 Tävlingstiden är 15.00-16.00 Semifinalerna direktsänds i Radio Värmland 14 och 15 maj. Finalen direktsänds i radion tisdagen den 20 maj.

Läs mer

Hur ser din nuvarande vardag ut, nu när du lagt ner din crosskarriär?

Hur ser din nuvarande vardag ut, nu när du lagt ner din crosskarriär? Premiären i Motocross SM går i Vissefjärda! SM i motocross kommer i år gå på 6 olika banor i olika delar av Sverige. Premiären i år kommer att gå på crossbanan Rövaredalen som ligger i Vissefjärda, en

Läs mer

Onsdag 23/1 11:00 Damer/Skiathlon K/F 15 km (7,5km+7,5km) 12:30 Herrar/Skiathlon K/F 30 km (15km+15km)

Onsdag 23/1 11:00 Damer/Skiathlon K/F 15 km (7,5km+7,5km) 12:30 Herrar/Skiathlon K/F 30 km (15km+15km) TÄVLINGS PM SKID-SM 2013 Detta PM innehåller all information för samtliga dagar. ARRANGÖR VM 2015 & Föreningen Svenska Skidspelen TÄVLINGSPROGRAM Datum Tid Tävling Teknik Distans Onsdag 23/1 11:00 Damer/Skiathlon

Läs mer

Min tävlingssäsong 2013

Min tävlingssäsong 2013 Min tävlingssäsong 2013 2013 2013 har varit ett fantastiskt år för mig. Jag blev antagen till Sveriges Olympiska Kommittés Topp- och talangprogram, vann åtta mästerskapsmedaljer varav sex guld, tog studenten

Läs mer

DEN TRADITIONELLA GOTLÄNDSKA FRIIDROTTENS TOPPLISTA 2010

DEN TRADITIONELLA GOTLÄNDSKA FRIIDROTTENS TOPPLISTA 2010 DEN TRADITIONELLA GOTLÄNDSKA FRIIDROTTENS TOPPLISTA 2010 Listan baseras på Landslagsmeriter, seriematch prestationer, mästerskapsplaceringar och placering i Sverige bästa statistiken och övriga tävlingsprestationer.

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL STIPENDIEUTDELNINGEN 2017

VÄLKOMMEN TILL STIPENDIEUTDELNINGEN 2017 VÄLKOMMEN TILL STIPENDIEUTDELNINGEN 2017 Olivia Wänglund Bergsåker Badmintonklubb/Selånger FK U17 SM Göteborg 2017 vann damdubbel tillsammans med Tilda Sjöö (Uppsala) och blev tvåa i Mixeddubbel tillsammans

Läs mer

mixed dubbel i Härnösand

mixed dubbel i Härnösand SM mixed dubbel 6-8 februari 2009 i Härnösand När, var och mot vem i SM mixeddubbel? Fredag 6/2 kl. 08.00 1: Klange/Kraupp - Persson/Carlsson 2: Flyg/Huhta Warberg/Sjölund 3: Carlsén/Knochenhauer Prytz/Gustafsson

Läs mer

Folksam cup D15 Moa Hansson D16 Hanna Abrahamsson. H15 Karl Stark H16 Filip Rosjö

Folksam cup D15 Moa Hansson D16 Hanna Abrahamsson. H15 Karl Stark H16 Filip Rosjö Folksam cup 2016 Smålandslaget 2016 D15 Moa Hansson D16 Hanna Abrahamsson Elisabet Mikkelsen Alma Haag Elsa Melin H15 Karl Stark H16 Filip Rosjö Ludwig Axelsson Fabian Flaa Melker Elofsson Loke Östangård

Läs mer

TRADITIONELLA GOTLÄNDSKA FRIIDROTTENS TOPPLISTA 2012

TRADITIONELLA GOTLÄNDSKA FRIIDROTTENS TOPPLISTA 2012 TRADITIONELLA GOTLÄNDSKA FRIIDROTTENS TOPPLISTA 2012 Listan baseras på Landslagsmeriter, mästerskapsplaceringar och placering i Sverige bästa statistiken och övriga tävlingsprestationer. Island Games väger

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2016 IFK GÖTEBORG BOWLING

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2016 IFK GÖTEBORG BOWLING VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2016 IFK GÖTEBORG BOWLING VÅREN 2016 Vilken vår vi haft. Rättare sagt hela säsongen har varit helt fantastisk. Vi stod som segrare i båda våra serier. Vi har nått alla våra mål. Vi

Läs mer

Verksamhetsberättelse år 2004

Verksamhetsberättelse år 2004 Verksamhetsberättelse år 2004 År 2004 var ett händelserikt år för Svenska Taekwondoförbundets ITF sektion regionalt, nationellt och internationellt. Styrelse ITF sektionens styrelse för år 2004 hade följande

Läs mer

Matforsracet Sponsorreferat

Matforsracet Sponsorreferat Matforsracet 2014 Sponsorreferat Den 16 mars gick Matforsracet av stapeln, denna gång på Södra berget på grund av snöbrist i Matfors. Det var totalt 106 barn och ungdomar som startade. 0-6 år hade en kortare

Läs mer

SVENSKA KÄLKSPORTFÖRBUNDET

SVENSKA KÄLKSPORTFÖRBUNDET SVENSKA KÄLKSPORTFÖRBUNDET VERKSAMHETSPLAN 2018-2019 Senast uppdaterad: 2018-08-31 INLEDNING I detta dokument presenteras Svenska Kälksportförbundets verksamhetsplan för verksamhetsåret 2018-2019. Den

Läs mer

Ultimate frisbee. Sarah Eklund, Valkyria

Ultimate frisbee. Sarah Eklund, Valkyria Sarah Eklund, Valkyria Ultimate frisbee Sarah Eklund, ursprungligen från Sigtuna, är en av många spelare som kommer att slåss om medaljerna under SM- veckan i Söderhamn. Inomhus- SM i Ultimate Frisbee

Läs mer

SEPTEMBER VM-silver till lag Wranå. Curly Camp i Danderyd. gantrack1.com

SEPTEMBER VM-silver till lag Wranå. Curly Camp i Danderyd. gantrack1.com SEPTEMBER 2015 gantrack1.com VM-silver till lag Wranå BERN, SCHWEIZ 12-20 september 2015. Totalt 36 lag fanns med i startfältet i curlinghistoriens första mixed-vm och det blev ett historiskt VM-silver

Läs mer

Europamästerskapen Sofia, Bulgarien / april 2017

Europamästerskapen Sofia, Bulgarien / april 2017 www.itfsverige.se Europamästerskapen Sofia, Bulgarien / 20-23 april 2017 Söndag 23 april kl. 17.45 Landslagstränare Arto Alahäivälä rapporterar från dagens tävlingar: Bloggen uppdateras av: Petra Dydiszko

Läs mer

Skidans form- konsten att carva

Skidans form- konsten att carva Skidans form- konsten att carva Skidåkarens uppgift är enkelt uttryckt att balansera de krafter som han/hon utsätts för under ett åk. Åkaren försöker att på snabbaste sätt ta sig igenom och förbi en serie

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Ale MHF-U/ Ale Trial Klubb 2012

Verksamhetsberättelse för Ale MHF-U/ Ale Trial Klubb 2012 Verksamhetsberättelse för Ale MHF-U/ Ale Trial Klubb 2012 Vi började året den 7 januari med en klubbtävling som Sören Sandgren ordnade Vi kallade den Emfab Tomtetrial och blev sponsade av Emfab som stod

Läs mer

1. Angelica Göransson X. Angelica Bengtsson 2. Angelica Jonsson. www.tipspromenadfragor.se

1. Angelica Göransson X. Angelica Bengtsson 2. Angelica Jonsson. www.tipspromenadfragor.se 1 Sverige har fått en ny stjärna i damernas stavhopp! Hon har segrat i Ungdoms SM, Senior SM, Junior EM, Junior VM och Ungdoms OS! Dessutom har hon satt ungdoms världsrekord med sina 4.47 m! Vad heter

Läs mer

DAGS- PROGRAM. SM-veckan mars Avgörandets ögonblick. Huvudsponsor: Partners: Lokala partners: Sändande bolag:

DAGS- PROGRAM. SM-veckan mars Avgörandets ögonblick. Huvudsponsor: Partners: Lokala partners: Sändande bolag: DAGS- PROGRAM SM-veckan 20-26 mars 2018 Avgörandets ögonblick Huvudsponsor: Partners: Lokala partners: SM-veckan vinter 2018 arrangeras av Riksidrottsförbundet (RF) i samarbete med berörda specialidrottsförbund

Läs mer

SM Kanotpolo 3-4 juli i Sundsvall

SM Kanotpolo 3-4 juli i Sundsvall SM Kanotpolo 3-4 juli i Sundsvall Kanotpolo - Actionmatcher med stor dramatik! Tacklingar är tillåtet! Två lag, två mål, en boll, allt spelas i vattnet, dessutom med både kajak och paddel samt mycket fysik!

Läs mer

HEJ! Gillar du att åka på snö?

HEJ! Gillar du att åka på snö? SNÖKUNSKAP HEJ! Alla på snö-dagen är till för alla fjärdeklassare på din skola, där ska vi tillsammans testa att glida på snö och skapa snöglädje. Roligt i snö kan du ha på många olika sätt. Under en Alla

Läs mer

Svenska Skridskoförbundet

Svenska Skridskoförbundet Svenska Skridskoförbundet SVENSKA MÄSTERSKAP (nytt koncept på prov 2017 och 2018 ) Seniorer Juniorer Veteraner Svenska Mästerskap i hastighetsåkning 2018 för seniorer, juniorer och veteraner Svenska Skridskoförbundets

Läs mer

REGELVERK. Svenska Skidförbundet Riksskidstadion, Falun Telefon: +46 (0) Webb:

REGELVERK. Svenska Skidförbundet Riksskidstadion, Falun Telefon: +46 (0) Webb: REGELVERK Svenska Skidförbundet Riksskidstadion, 791 19 Falun Telefon: +46 (0)10-708 69 00 Webb: www.skidor.com Syftet med Folksam cup är att stimulera till bra tränings och tävlingsverksamhet i våra skiddistrikt

Läs mer

PROGRAM UMEÅ MARS

PROGRAM UMEÅ MARS PROGRAM UMEÅ 23-26 MARS Datum Torsdag 23/3 Tid * Tävling lass Teknik 15:00-16.00 Officiell träning H/ - Distans redag 24/3 redag 24/3 redag 24/3 redag 24/3 09.30-10.20 10.30-11.30 12.00-12.20 12.30-12.50

Läs mer

Övergripande mål! Verksamhetsplan

Övergripande mål! Verksamhetsplan Övergripande mål! Ett förbund där utbyte av kompetens mellan våra idrotter sker, och som har trevligt tillsammans. Ett förbund som har ett utbildningsmaterial för alla idrotter Ett förbund med sex levande

Läs mer

VÄRMLANDS IDROTTSVETARE 2017

VÄRMLANDS IDROTTSVETARE 2017 Semifinal 2 VÄRMLANDS IDROTTSVETARE 2017 Onsdagen den 10 maj 2017 Tävlingstiden är 15.00-16.00 Semifinalerna direktsänds i Radio Värmland 9 och 10 maj. Finalen direktsänds i radion fredagen den 12 maj.

Läs mer

GelleråsCupen Gokart - Tävlingsregler

GelleråsCupen Gokart - Tävlingsregler GelleråsCupen Gokart - Tävlingsregler TÄVLINGSDATUM Grundserien omgång 1, söndag 12 maj. Grundserien omgång 2, söndag 9 juni. Grundserien omgång 3, söndag 25 augusti. Finaler, söndag 29 september. Pris

Läs mer

OM IDROTTERNA. Pressansvariga respektive idrott (För Riksidrottsförbundet: Åsa Bergström, ,

OM IDROTTERNA. Pressansvariga respektive idrott (För Riksidrottsförbundet: Åsa Bergström, , OM IDROTTERNA Pressansvariga respektive idrott (För Riksidrottsförbundet: Åsa Bergström, 072-226 95 00, asa.bergstrom@rf.se) Alpinrodel Niklas Bentzer forbundet@swesliding.se 072 5790399 Alpint (parallellslalom)

Läs mer

LANDSLAGSPROGRAM OCH UTTAGNINGSKRITERIER MOUNTAINBIKE 2019

LANDSLAGSPROGRAM OCH UTTAGNINGSKRITERIER MOUNTAINBIKE 2019 LANDSLAGSPROGRAM OCH UTTAGNINGSKRITERIER MOUNTAINBIKE 2019 Uttagning sker senast 3 veckor före avresa till uppdrag (om ej annat kommunicerats). 4X 1-2 aug VM, Val di Sole (Italien) Antal Åkare: 1 Uttagning/urval

Läs mer

Svenska Mästerskap. Svenska Skridskoförbundets tävlingsregler för Svenska Mästerskap. 1. Allmänt

Svenska Mästerskap. Svenska Skridskoförbundets tävlingsregler för Svenska Mästerskap. 1. Allmänt Svenska Mästerskap Svenska Skridskoförbundets tävlingsregler för Svenska Mästerskap 1 Allmänt 2 Allround herrar 3 Allround damer 4 Sprint herrar 5 Sprint damer 6 Distans herrar 7 Distans damer 8 Allround

Läs mer

Regelverk för. Sveriges roligaste skidtävling

Regelverk för. Sveriges roligaste skidtävling Regelverk för 2015 Sveriges roligaste skidtävling SYFTE Huvudsyftet med ICA cup är att arrangera en rikstävling för 13 14 åringar som ska ligga i framkant och vara den roligaste skidupplevelsen som åkaren

Läs mer

OM IDROTTERNA. Pressansvariga respektive idrott (För Riksidrottsförbundet: Åsa Bergström, 072-226 95 00, asa.bergstrom@rf.se)

OM IDROTTERNA. Pressansvariga respektive idrott (För Riksidrottsförbundet: Åsa Bergström, 072-226 95 00, asa.bergstrom@rf.se) OM IDROTTERNA Pressansvariga respektive idrott (För Riksidrottsförbundet: Åsa Bergström, 072-226 95 00, asa.bergstrom@rf.se) Curling Stefan Lund stefan.lund@curling.se 070-209 22 95 Danssport Fram till

Läs mer

FRIIDROTTENS Traditionella topp lista Erik Larsson VIF Gute Olof Thunegard Roma IF

FRIIDROTTENS Traditionella topp lista Erik Larsson VIF Gute Olof Thunegard Roma IF FRIIDROTTENS Traditionella topp lista 2006. Förra årets placering inom parentes. Dom viktigaste tävlingarna vid rankingen är Landslagsuppdrag, SM placeringar, Statistik Sverige Bästa, Insatser i serielaget.

Läs mer

Grums Slalomklubb. Storslalomskidorna brukar lämpligen ha en längd på 151 cm till 159 cm med en svängradie (14-19 meter)

Grums Slalomklubb. Storslalomskidorna brukar lämpligen ha en längd på 151 cm till 159 cm med en svängradie (14-19 meter) Vägledning utrustning U12 Skidor För barnen i U12-gruppen rekommenderar vi ett par slalom- och ett par storslalomskidor. Slalomskidorna i denna åldersgrupp brukar vara i längd från 130 cm till 138 cm med

Läs mer

Lerums Cykelklubb. Tävla i BMX racing! Vad är det och hur går det till?

Lerums Cykelklubb. Tävla i BMX racing! Vad är det och hur går det till? Lerums Cykelklubb Tävla i BMX racing! Vad är det och hur går det till? Tävla i BMX. Vad är det? Det är tävling på en bana där starten sker på ett ställe och målet är på ett annat. På banan finns olika

Läs mer

Tider Lördag 4 april. Klasser

Tider Lördag 4 april. Klasser Tävlingsregler I distans, jaktstart och masstart skjuter man fyra gånger, två i liggande och två i stående. I sprint och stafett skjuter man två gånger, en gång i liggande och en gång i stående. Varje

Läs mer

Tävlingsbestämmelser Trevallars Carambole

Tävlingsbestämmelser Trevallars Carambole Sida 1 av 8 Svenska Biljardförbundet Tävlingsbestämmelser Trevallars Carambole Dessa regler kompletterar Svenska Biljardförbundets grengemensamma tävlingsbestämmelser. Där dessa två står i konflikt, har

Läs mer

Tävlings-PM. Gällivare 1-3 april 2016

Tävlings-PM. Gällivare 1-3 april 2016 Tävlings-PM Gällivare 1-3 april 2016 TÄVLINGS PM SM-AVSLUTNING 2016 GÄLLIVARE Som tävlingsarrangör välkomnar Gellivare Skidallians IK alla tävlande och besökare. PM med information kring både Sprintstafett

Läs mer

VÄRMLANDS IDROTTSVETARE 2016

VÄRMLANDS IDROTTSVETARE 2016 Semifinal 1 VÄRMLANDS IDROTTSVETARE 2016 Måndagen den 2 maj 2016 Tävlingstiden är 15.00-16.00 Semifinalerna direktsänds i Radio Värmland 2 och 3 maj. Finalen direktsänds i radion måndagen den 16 maj. Max

Läs mer

Frukost! Nej! Jag gillar inte såna.

Frukost! Nej! Jag gillar inte såna. Frukost! Nej! Jag gillar inte såna. Det fick bli ett litet Ambassadörsjobb i Italien också. Även om det är till en Svensk! www.skidspar.se Det jobbas hejvilt med att få ut snö på spåret överallt. Ernst

Läs mer

SNO:s ungdomsavslutning med pepparkaksrunda, lunch, föreläsning och prisutdelning 7 december 2014 i Tveta

SNO:s ungdomsavslutning med pepparkaksrunda, lunch, föreläsning och prisutdelning 7 december 2014 i Tveta SNO:s ungdomsavslutning med pepparkaksrunda, lunch, föreläsning och prisutdelning 7 december 2014 i Tveta Efter en härlig träningsrunda, Pepparkaksrunda, av Olle Smitt bjöds det på god lunch och sedan

Läs mer

Svenska Taekwondoförbundet ITF Sektionen

Svenska Taekwondoförbundet ITF Sektionen Svenska Taekwondoförbundet ITF Sektionen Verksamhetsberättelse år 2003 Januari Annonsprojekt På initiativ av ITF sektionens styrelse inleddes ett annonsprojekt för sektionens klubbar i tidningen Fighter

Läs mer

Jarlabanke Golfklubb Inbjudan

Jarlabanke Golfklubb Inbjudan TÄVLINGSBESTÄMMELSER DETALJERADE PER TÄVLING 2015 2015-05-08 1 www.jarlabankegk.se Vårslaget Första starttid: Anmälningstid: Scramble 18 hål partävling (Kombislingan) 2015-05-01 torsdag 09:15, samling

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL STIPENDIEUTDELNINGEN 2018

VÄLKOMMEN TILL STIPENDIEUTDELNINGEN 2018 VÄLKOMMEN TILL STIPENDIEUTDELNINGEN 2018 ETT STORT TACK TILL VÅRA SPONSORER FÖR ERT STÖD TILL IDROTTENS VÄNNER! Ella Bromée Sundsvalls Slalomklubb 1:a störtlopp YJSM Fjätervålen 2018 2:a Super G YJSM Fjätervålen

Läs mer

Siffran inom parentes förra året placering på listan

Siffran inom parentes förra året placering på listan DEN TRADITIONELLA GOTLÄNDSKA FRIIDROTTENS TOPPLISTA 2014 Listan baseras på Landslagsmeriter, mästerskapsplaceringar och placering i Sverige bästa statistiken och övriga tävlingsprestationer. Island Games

Läs mer

SM RULLSKIDOR UPPSALA MED UVK-RULLEN Lördagen 12 september Söndagen 13 september 2015

SM RULLSKIDOR UPPSALA MED UVK-RULLEN Lördagen 12 september Söndagen 13 september 2015 SM RULLSKIDOR UPPSALA MED UVK-RULLEN Lördagen 12 september Söndagen 13 september 2015 INBJUDAN Uppsala Vasaloppsklubb har äran att få inbjuda er till SM på RULLSKIDOR 2015! På Lördag kör vi distanslopp

Läs mer

Sveriges Television Vinterstudion 2012/2013

Sveriges Television Vinterstudion 2012/2013 Sveriges Television Vinterstudion 2012/2013 Sport More SPACE Nordic AB Vinterstudion - Skidsport i massor! Vinterstudion gjorde sin debut i svenskarnas tv-apparater 2007 och har gjort stor succé! Vinterstudion

Läs mer

PM Arlanda Roller Ski Race Version

PM Arlanda Roller Ski Race Version ANMÄLAN, KLASSER OCH STARTTIDER Arlanda Roller Ski Race 2019 välkomnar alla, motionär såväl som elit. Tävlingscentret är vid Arlanda Test Track #2, Rosersberg. Se inbjudan angående ordinarie anmälan. I

Läs mer

Jarlabanke Golfklubb Inbjudan

Jarlabanke Golfklubb Inbjudan TÄVLINGSBESTÄMMELSER DETALJERADE PER TÄVLING 2018 2018-04-14 1 www.jarlabankegk.se Vårslaget Första starttid: Anmälningstid: Scramble 18 hål lagtävling (Kombislingan) 2018-05-01 tisdag 09:15, samling 09.00

Läs mer

Largescale i Växjö 9-10 Juli RM4

Largescale i Växjö 9-10 Juli RM4 Largescale i Växjö 9-10 Juli RM4 Fredag 17 Juni Fri träning Dags för ännu ett race och även denna gången så hängde en dålig väderprognos över helgen, SMHI har lovat regn varje tävling såhär långt denna

Läs mer

Erik in action i lanslagsdress i Finland och på Island Games på Shetland

Erik in action i lanslagsdress i Finland och på Island Games på Shetland FRIIDROTTENS Traditionella topp lista 2005. Förra årets placering inom parentes. Dom viktigaste tävlingarna vid rankingen är Landslagsuppdrag, SM placeringar, Island Games, Statistik Sverige Bästa, Insatser

Läs mer

Manual. Banhasning. Vi kommer här att gå igenom hasningens hemligheter, ett antal begrepp och uttryck som kommer att användas under Alpina VM i Åre.

Manual. Banhasning. Vi kommer här att gå igenom hasningens hemligheter, ett antal begrepp och uttryck som kommer att användas under Alpina VM i Åre. Manual Banhasning 1 Manual Banhasning Att vara banhasare är en mycket viktig uppgift för att skapa fina förhållanden för de tävlande. En väl fungerande haspatrull kan innebära att startnummer 70 har lika

Läs mer

Scandinavian Cup Östersund 4-6 January 2013

Scandinavian Cup Östersund 4-6 January 2013 Scandinavian Cup Östersund 4-6 January 2013 TÄVLINGS PM SKANDINAVISK CUP, TEAM SPORTIA CUP & SCANDIC CUP ARRANGÖR TÄVLINGSPLATS Östersunds SK Östersunds Skidstadion TÄVLINGSPROGRAM Datum Klass Tävling

Läs mer

UTTAGNINGSKRITERIER FÖR SHORT TRACK SENIOR och JUNIOR

UTTAGNINGSKRITERIER FÖR SHORT TRACK SENIOR och JUNIOR UTTAGNINGSKRITERIER FÖR SHORT TRACK 2014-2015 - SENIOR och JUNIOR Generell beskrivning av Svenska Skridskoförbundets uttagningskriterier för säsongen för Short Track - Senior 2014-2015 En generell beskrivning

Läs mer

Tomas Engström - Mästare i 2010 Hansen Racing Camaro Cup

Tomas Engström - Mästare i 2010 Hansen Racing Camaro Cup nr 14 20101004 Tomas Engström - Mästare i 2010 Hansen Racing Camaro Cup Det blev en riktigt nagelbitarhelg för oss Gulf race fans. Men till slut visade Tomas upp mästerlig körning och säkrade cupsegern.

Läs mer

FÖR ALLA MEDLEMMAR I GAMLEBY BK KLUBBMÄSTERSKAP-2017

FÖR ALLA MEDLEMMAR I GAMLEBY BK KLUBBMÄSTERSKAP-2017 FÖR ALLA MEDLEMMAR I GAMLEBY BK Hej alla medlemmar, KLUBBMÄSTERSKAP-2017 Förra året gjorde vi ett försök till att kora KM-vinnare i olika tävlingsgrenar. Alla som officiellt tävlade med sina hundar hade

Läs mer

VÄRMLANDS IDROTTSVETARE 2016

VÄRMLANDS IDROTTSVETARE 2016 Final VÄRMLANDS IDROTTSVETARE 2016 Måndagen den 16 maj 2016 Tävlingstiden är 15.00-16.00 Max poäng: 49 +4 = 53 p Våra Namn:. 1 BOXNING, 1957 3 p 1957 försvarade Ingemar Johansson sin EM-titel för första

Läs mer

Träningsinfo. Träningsläger. Nr 2 2002 I detta nummer Resultat Statestik Sthlm top 20 Månadens presentation Tävlingar Träningsplanering Tävling

Träningsinfo. Träningsläger. Nr 2 2002 I detta nummer Resultat Statestik Sthlm top 20 Månadens presentation Tävlingar Träningsplanering Tävling Nr 2 2002 I detta nummer Resultat Statestik Sthlm top 20 Månadens presentation Tävlingar Träningsplanering Tävling MÅNADENS ROCKAR FETT!!!!!!!!!!!!!!! Alla slår pers hela tiden!!!!!!!! Alexander representerar

Läs mer

Matchprogram. FBC Lerum. Malmö FBC

Matchprogram. FBC Lerum. Malmö FBC Matchprogram FBC Lerum VS Malmö FBC Innehåll Spelartrupp FBC Lerum Spelartrupp Malmö FBC Inför matchen Tabell Kommande matcher FBC Lerum spelartrupp 2018/19 1. Viktor Wedlin Målvakt 71. Oliwer Cedergren

Läs mer

140909 - Björn Alpberg, Almby IK Örebro

140909 - Björn Alpberg, Almby IK Örebro Arrangörsklubbar 140909 - Björn Alpberg, Almby IK Örebro Riksidrottsförbundet SVT Örebro kommun SM-veckan 2015 27 andra idrotter varav 6-7 i Ånnaboda Svenska skidförbundet Externa kontakter och avtal Örebro

Läs mer

Inomhus-SM kommer att spelas i Ljusnehallen den 4:e februari under SM-veckan 2017.

Inomhus-SM kommer att spelas i Ljusnehallen den 4:e februari under SM-veckan 2017. Ultimate frisbee Kan det verkligen bli bättre? Bara namnet på idrotten får en att tänka på den ultimata sporten Ultimate Frisbee. Ultimate skapades med de bästa komponenterna ur flera andra sporter, fast

Läs mer

Tre Kronor Legends meritsammanställning 6 november 2015 i Helsingfors

Tre Kronor Legends meritsammanställning 6 november 2015 i Helsingfors Tre Kronor Legends meritsammanställning 6 november 2015 i Helsingfors MÅLVAKTER; 1. TOMMY SÖDERSTRÖM Landskamper: 65 A-landskamper Nationella meriter: Spelat 5 säsonger i Elitserien med Djurgården IF.

Läs mer

Kvalkriterier och tävlingar för svenska landslaget på kortdistans 2019

Kvalkriterier och tävlingar för svenska landslaget på kortdistans 2019 Kvalkriterier och tävlingar för svenska landslaget på kortdistans 2019 Svensk Triathlon 2020 och dess medlemsföreningar arbetade under hösten 2016 fram ett styrdokument och en strategi mot 2020. Strategin

Läs mer

Klövsjö Para Ski Days

Klövsjö Para Ski Days 1 år efter VM-succén! www.parasport.se/distrikt/jamtland-harjedalen Åsarna IK och Klövsjö Alpina inbjuder till öppen Alpin skidtävling. Riksmästerskap i Längd och Nationella Spel Special Olympics. Helgen

Läs mer

Inbjudan 1:a Maj Trofén :a tävlingen Nationell parallelltävling ungdom veteraner seniorer Skicrosstävling Ungdom - FIS

Inbjudan 1:a Maj Trofén :a tävlingen Nationell parallelltävling ungdom veteraner seniorer Skicrosstävling Ungdom - FIS Inbjudan 1:a Maj Trofén 2018 52:a tävlingen Nationell parallelltävling ungdom veteraner seniorer Skicrosstävling Ungdom - FIS Tävlingsprogram: Söndag 29 april parallellslalom tidskval för U10 (se vidare

Läs mer

Paralympiska Guldklubben Stipendiater

Paralympiska Guldklubben Stipendiater Paralympiska Guldklubben Stipendiater 2008-2017 Guldklubbens tolfte stipendiat Guldklubbens Talang-stipendium 2017: Aron Andersson, SK Vitesse, Skövde Motivering: Efter två år som senior har han på kort

Läs mer

Regelverk för Folksam Cup 2016

Regelverk för Folksam Cup 2016 Regelverk för Folksam Cup 2016 Folksam Cup är en tävling med syfte att årligen kora Sveriges bästa skiddistrikt i ålderskategorin 15-16 år. Tävlingen är uppdelad i två moment. Moment ett består av en serie

Läs mer

1. Regerande svensk mästare i den aktuella klassen och om denne tackar nej går platsen till finalmotståndaren.

1. Regerande svensk mästare i den aktuella klassen och om denne tackar nej går platsen till finalmotståndaren. Fyra olika vägar till en SM-plats 1. Regerande svensk mästare i den aktuella klassen och om denne tackar nej går platsen till finalmotståndaren. 2. Vinnaren av den nationella ligan JFL i den klassen. 3.

Läs mer

SM, Umeå BGK. Särspel om plats 2/3 i klass herrar. Resultat

SM, Umeå BGK. Särspel om plats 2/3 i klass herrar. Resultat Sida 1 av 6 SM, Umeå Uppdaterad: 16:21 Hämta nya sidor automatiskt Särspel om plats 2/3 i klass herrar Resultat Herrar 1 134 Carl-Johan Ryner Uppsala 29 21 29 19 24 24 28 19 28 23 34 20 28,7 172 21,0 126

Läs mer

Lagledarmöte Skid SM i Piteå. Nr 3. Sprint

Lagledarmöte Skid SM i Piteå. Nr 3. Sprint Lagledarmöte Skid SM i Piteå Nr 3. Sprint Dagordning Presentation av tävlingsledning, jury och SSFrepresentant Tävlingsprogram Översikt av tävlingsorten Tidsschema för tävlingarna Väderprognos Information

Läs mer

Tablåer för OS i Vancouver i SVT1, SVT2, SVT24 och Kunskapskanalen

Tablåer för OS i Vancouver i SVT1, SVT2, SVT24 och Kunskapskanalen Tablåer för OS i Vancouver i SVT1, SVT2, SVT24 och Kunskapskanalen Med reservation för ändringar. Uppdaterad information om OS-tablåerna hittas på Text-TV sid 440 och svt.se/os. Samtliga direktsändningar

Läs mer

Regler för Sportscar/GT. Tekniska regler

Regler för Sportscar/GT. Tekniska regler 1/5 Detta dokument får användas fritt så länge de bevaras i sin ursprungliga form. Om du/ni använder något på våra sidor vore vi tacksamma om vi fick veta detta genom ett e- mail. Regler för Sportscar/GT

Läs mer

Övningsbank för ungdomar

Övningsbank för ungdomar De här övningarna är tänkt att fungera som en guide och inte ett måste. En generell regel bör vara att inte använda för många övningar på samma pass och att vi gör samma övning flera träningar i rad så

Läs mer

Bowling 50 år på Gotland

Bowling 50 år på Gotland Bowling 50 år på Gotland Av Birgitta Siltberg Del 2: 1973-1975 Bowlingen blir en folksport I februari 1973 inviger GI:s Göran Engström den nya bowlinghallen i Kopparsvik, Visby Bowlinghall. Rosens ordförande

Läs mer

Bowling 50 år på Gotland

Bowling 50 år på Gotland Bowling 50 år på Gotland Av Birgitta Siltberg Del 4: 1980-1984 Dambowlingen i focus IK Pärlans damer får äntligen spela i fastlandsserien säsongen 1979/1980 och kommer på en hedrande 3:e plats i div. 2.

Läs mer

Bowling 50 år på Gotland

Bowling 50 år på Gotland 1 Bowling 50 år på Gotland Av Birgitta Siltberg Del 3: 1976-1979 Bowlingen Årets Idrott 1978 I januari 1976 deltar BK Rosen i en tävling, KK-träffen, i Växjö och är mycket nära att vinna. Första pris är

Läs mer

SVENSKA DANSSPORTFÖRBUNDETS TÄVLINGSREGLEMENTE

SVENSKA DANSSPORTFÖRBUNDETS TÄVLINGSREGLEMENTE SVENSKA DANSSPORTFÖRBUNDETS TÄVLINGSREGLEMENTE Sida1 TÄVLINGSREGLEMENTE Tiodansdel Sida 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING T1 ALLMÄNT... 1 T2 DOMARE... 1 T2.1 Antal domare... 1 T2.2 Domarbehörighet... 1 T3 FÖRUTSÄTTNINGAR

Läs mer

Fotbollsskolan. bollekar.indd

Fotbollsskolan. bollekar.indd Fotbollsskolan bollekar.indd 1 07-06-05 16.14.36 Välkommen till fotbollsskolan! Fotboll är en meningsfull sysselsättning året runt. För att få ett friskare och roligare liv och inte minst - för att lära

Läs mer

VÄRMLANDS IDROTTSVETARE 2015

VÄRMLANDS IDROTTSVETARE 2015 Semifinal 2 VÄRMLANDS IDROTTSVETARE 2015 Onsdagen den 29 april 2015 Tävlingstiden är 15.00-16.00 Semifinalerna direktsänds i Radio Värmland 27 och 29 april. Finalen direktsänds i radion tisdagen den 12

Läs mer

KRITERIER FÖR UTTAGNINGAR HASTIGHET Seniorer - Juniorer SENIORER

KRITERIER FÖR UTTAGNINGAR HASTIGHET Seniorer - Juniorer SENIORER KRITERIER FÖR UTTAGNINGAR 2017 2018 HASTIGHET Seniorer - Juniorer SENIORER Svenskt deltagande Svenska Skridskoförbundet har för avsikt att delta vid världscuper och mästerskap under säsongen under förutsättningen

Läs mer

Träningsbank. Uppvärmning Tåget 10 min (max 20 st) Tänka på. Uppvärmning Följa John 10 min (max 20 st) Fotbollsträning. Ålder: 8-10 Ange tid här

Träningsbank. Uppvärmning Tåget 10 min (max 20 st) Tänka på. Uppvärmning Följa John 10 min (max 20 st) Fotbollsträning. Ålder: 8-10 Ange tid här Fotbollsträning Träningsbank Ålder: 8-10 Ange tid här Uppvärmning Tåget 10 min (max 20 st) 1. Led om två och två 2. Starta tåget som ett ånglok långsamma steg som ökar till joggning, gör ångloksljud 3.

Läs mer

PROTOKOLL SEKTIONSMÖTE SNÖSKOTER

PROTOKOLL SEKTIONSMÖTE SNÖSKOTER 1 (8) PROTOKOLL SEKTIONSMÖTE SNÖSKOTER 6-2014 2014-02-10 (20.00-22.00) Deltagare SVEMO Tobias Eklund Anders Karlsson Rickard Stenberg Anders Tibbling Ledamot Ledamot Ledamot Koordinator 1 MÖTETS ÖPPNANDE

Läs mer

Matchprogram. FBC Lerum. Warberg IC

Matchprogram. FBC Lerum. Warberg IC Matchprogram FBC Lerum VS Warberg IC Innehåll Spelartrupp FBC Lerum Spelartrupp Warberg IC Inför matchen Tabell Kommande matcher FBC Lerum spelartrupp 2018/19 1. Viktor Wedlin Målvakt 71. Mattias Linders

Läs mer