Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund Viskafors Rib enhet Operativ förmåga vid utsläpp i miljön

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund Viskafors Rib enhet Operativ förmåga vid utsläpp i miljön"

Transkript

1

2 Bilaga Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund Viskafors Rib enhet Operativ förmåga vid utsläpp i miljön Inledning: Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund initierade år 2008 ett förprojekt gällande utsläpp av dieselbränsle från lastbilar som varit inblandade i trafikolyckor. Ett antal av dessa olyckor resulterade i dikeskörningar varvid bränsletankar sprungit läck och stora mängder diesel läckt ut i miljön. Några av dessa händelser inträffade i närhet till vattenskyddsområde. Den operativa ledningen i Särf startade upp ett arbete med att förbättra räddningstjänstens förmåga att förhindra spridning av miljöfarliga utsläpp. Under tidsperioden har även problematiken med förorenat släckvatten och spridning av emissioner i mark, luft och vatten i samband med brandsläckning varit föremål för granskning och värdering. Utsläpp i miljön i samband med brand har införlivats i förprojektet. Särfs tidigare engagemang i metodutveckling av alternativa släckmetoder har visat på avsevärda miljövinster i samband med att släckvattnets mängd reduceras och brandsläckningstiden förkortas. Bakgrund: Viskafors Rib enhet har sedan tidigare funktionen att lägga ut länsor i sjöar och vattendrag vid utsläpp för att förhindra skador på miljön. Erfarenheter från övningar och larmsituationer har använts vid anskaffning av utrustning, samt vid utveckling av arbetsrutiner under snart 10 års tid. Insatser har genomförts i hela Särfs insatsområde med denna funktion

3 Utsläpp i miljö: Viskafors Rib enhet har under åren införskaffat utrustning samt byggt upp en metodik för att förhindra flöde från ex en dikeskörd lastbil med dieselbränsle som läcker. En EU lastbil kan i sina bränsletankar rymma liter diesel. Metodiken bygger på att fånga in dieselbränsle i en invallning samt via ett vattenlås släppa igenom typ vatten i bäck eller dike. Detta innebär en större och snabbare möjlighet att begränsa spridning i miljön. Förorenat släckvatten: Viskafors Rib enhet har under några år arbetat fram metoder för kunna omhänderta släckvatten i ett samarbetes projekt med MSB och har utrustats med tätningsutrustningar och pumpar samt utrustning för uppsamling av förorenat släckvatten i bassänger för senare analys och värdering om det föreligger behov av rening innan släckvattnet släpps vidare till kommunalt reningsverk. Fordon: WV Syncro 1550 Viskafors Rib enhet har tillsammans med Särf och MSB special utrustat ett fordon samt en släpvagn för dessa uppdrag. Syncro 1550 larmas på släckvatten uppdragen, fordonet innehåller utrustning för att klara en större insats för att ta hand om förorenat släckvatten och utsläpp i mindre vattendrag. Viskafors 1a insats resurs har vi följande kapacitet 10 tätningsmattor i olika storlekar vi klarar att täta alla typer av dagvatten brunnar till detta har vi även en del annan special utrustning som pumpgropar och tätnings barriär, vi har med oss ett antal bassänger som har en kapacitet på 36 m3 i första läget, på station har vi för ytterligare för 30 m3, till detta finns 5 dränkbara pumpar att tillgå, se bilder på fordonsutrustning.

4 På släpvagnen finns bassänger och länsor och ab sorb material. Och på bilen finner vi två elverk för att kunna el försörja pumpar och belysning samt ex skyddad våt dammsugare samt tätnings barriärer se bild:

5 Den är även utrustad med ett antal tätningsmattor för att kunna förhindra att släckvatten rinner ut i dagvatten systemen. På bilen finns även 4 dränkbara länspumpar pumpgropar och mindre uppsamlings kärl.

6 Det finns även ett antal provtagningsväskor och tätningsmattor av lite större storlek samt presenningar. Exempel på utförda uppdrag under projekt tiden Larm Nr Datum 17/ Rib enheten Viskafors larmas för släckvatten uppdrag till industribrand däckverkstad med intilliggande vattendrag i centrala Borås. Brand i byggnad och däcklager, Enheter på Plats Borås, Viskafors, Dalsjöfors. Ca 20 man. I släckningsarbetet används endast vatten uppskattad åtgång ca 40m3. Metod skärsläckare strålrör och höjdfordon. Viskafors går inför att täta dagvatten brunnar med brunnstätnings mattor samt valla in för att kunna pumpa upp släckvatten i avsedda bassänger som Viskafors har med i sin Miljökärra. Mark typ runt fastigheten består av Asfalterade ytor. Allt eftersom branden avtog kunde Viskafors enheten gå in i fastigheten och ta upp släckvatten även inne i fastigheten, beräknad mängd uppsamlat släckvatten ca 9 m3. Viskafors tar kontakt med inre insatsledare för att få ut Slamsugnings bil. Slamsugnings bil ansluter för ta hand släckvatten vidare till Deponianläggning Prover på släckvatten togs kontinuerligt under insatsen ca varje halvtimma dessa prover förvaras i kylskåp under natten för vidare transport i kyl bag till All-Control Lab.

7 Egenbedömning av insatsen är att förutsättningarna var mycket goda och vi fick ett önskat resultat och stoppade vidare flöden ut mot vattendraget. Här pumpas från gårdsplanen och inifrån fastigheten till uppsamlingsbassängen för att slamsugaren suger från bassängen och vidare till deponi. Larm Datum 21/ Rib enheten Viskafors larmas för släckvatten uppdrag till Industribrand Trä idustri möbeltillverkning i Tranemo angränsande Tranemosjön. Totalbrand många enheter på plats ca 40 man bekämpar branden. I släckningsarbetet används endast vatten uppskattad åtgång ca 80m3 Metod skärsläckare strålrör och höjdfordon. Viskafors går inför att täta dagvatten brunnar med brunnstätnings mattor samt valla in för att kunna pumpa upp släckvatten i avsedda bassänger som Viskafors har med i sin Miljökärra. Mark typ runt fastigheten består av Asfalterade ytor samt grus och gräs. Åtgärder som vidtogs för att kunna ta upp släckvatten och förhindra att släckvatten gick vidare ut i sjön, sidan mot sjön saknade dagvatten brunnar och här fick man förhindra flödet genom invallning och här krävdes stor uppfinnings rikedom med att använda stegar och presenningar och pumpgropar, vi fick på detta viset tre olika uppsamlingsplatser för släckvatten, här gjorde vi upptäckten att vi var i behov av mer belysning och fler elverk när det rör sig om stora områden samt att kunna vara självförsörjande övriga enheter är offtast upptagna.

8 Viskafors enheten beräknar mängd uppsamlat släckvatten ca 19 m3. Viskafors tar kontakt med inre insatsledare för att få ut Slamsugnings bil. Slamsugnings bilar ansluter för ta hand släckvatten vidare till Deponianläggning vi får två bilar till vårt förfogande. Prover på släckvatten togs kontinuerligt under insatsen ca varje halvtimma dessa prover förvaras i kylskåp under natten för vidare transport i kyl bag till All-Control Lab. Egenbedömning av insatsen är att förutsättningarna var ganska besvärliga med olika marktyper som krävde att vi arbetade med fler möjligheter att samla upp släckvatten för att undvika utsläpp i Tranemosjön, Viskafors fick larmet samtidigt med övriga enheter vilket ökade förutsättningarna för ett lyckat resultat. Insatsen gav ett önskat resultat och stoppade så att inget släckvatten rann ut i sjön. Miljö och hälsoinspektör var på plats och bedömde insatsen som mycket god. Uppsamling av släckvatten på mjuktunderlag inga brunnar finns. Denna metod håller vi på att utveckla än mer för att kunna arbeta på fler underlag typ snö och is.

9 Detta är också ett sätt att samla upp släckvatten på mjuktunderlag där inga brunnar finns. Denna metod håller vi på att utveckla än mer för att kunna arbeta på fler underlag typ snö och is.

10 Larm / Rib enheten Viskafors larmas för släckvatten uppdrag till brand i hyresfastighet med Pizzeria i centrala Skene. Brand i hyresfastighet med 18 lägenheter samt Pizzeria. Enheter på Plats Skene, Viskafors, Fritsla. Ca 15 man I släckningsarbetet används endast vatten uppskattad åtgång ca 5 m3 Viskafors går inför att täta dagvatten brunnar med brunnstätnings mattor samt valla in för att kunna pumpa upp släckvatten i avsedda bassänger som Viskafors har med i sin Miljökärra. Mark typ runt fastigheten består av Asfalterade ytor samt gräs. Allt eftersom branden avtog kunde Viskafors enheten gå in i fastigheten och ta upp släckvatten med Våt dammsugare, beräknad mängd uppsamlat släckvatten ca 0,5 m3. Saneringsfirman tog hand om släckvattnet efter insatsen. Egenbedömning av insatsen är att förutsättningarna var mycket goda och vi fick ett önskat resultat, inget släckvatten hamnade utanför fastigheten. Här används våt dammsugare inne i fastighet och pumpas vidare till bassäng.

11 Larm / Rib enheten Viskafors larmas för släckvatten uppdrag till Industribrand Industrihotell i Överlida. Totalbrand många enheter på plats ca 30 man bekämpar branden. I släckningsarbetet används endast vatten uppskattad åtgång ca 100m3 Metod skärsläckare strålrör och höjdfordon. Viskafors går inför att täta dagvatten brunnar med brunnstätnings mattor samt valla in för att kunna pumpa upp släckvatten i avsedda bassänger som Viskafors har med i sin Miljökärra. Mark typ runt fastigheten består av Asfalterade ytor samt grus och gräs. Åtgärder som vidtogs för att kunna ta upp släckvatten och förhindra att släckvatten gick vidare ut i bäck samt vattenskyddsområde, här använde vi mindre uppsamlingskärl under dagvatten utloppen vid bäcken för att pumpa till bassänger, i samarbete med miljö och hälsa i Svenljunga kommun så togs även kontakt med Antropi vattenreningsfirma som kom för att rena släckvattnet på plats innan det släpptes vidare till det kommunala reningsverket Viskafors enheten beräknar mängd uppsamlat släckvatten ca 10 m3. Egenbedömning av insatsen är att förutsättningarna var ganska besvärliga med olika marktyper som krävde att vi arbetade med fler möjligheter att samla upp släckvatten för att undvika utsläpp i Vattenskyddsområde, Viskafors fick larmet ca 2 timmar efter övriga enheter vilket minskade förutsättningarna för ett bättre resultat. Enheter på plats hade tätat två dagvatten brunnar med tätningsbollar dessa läckte igenom släckvatten ut i vattenskyddsområde,

12 När Viskafors kom till platsen bytes dessa ut mot tätningsmattor och pumpgropar installerades och släckvatten pumpades till bassänger för att sedan Antropi kom och pumpade detta igenom sin portabla reningsanläggning. Insatsen hade gett ett bättre resultat med en tidigare ut alarmering. Miljö och hälsoinspektör var på plats och bedömde insatsen som mycket god. Tätningsballonger har ersatts med tätnings matta och tätningsbarriär här ifrån pumpas släckvatten till uppsamlings bassängen. Denna typ av uppsamlings bassäng användes Viskafors har flera olika storlekar av denna typ.

13 Denna bild visar hur vi tog hand släckvattnet som kom i dagvattnets utlopp i bäcken som leder till vattenskyddsområde längre ner nedströms.

14 Utvärdering av Projektet Viskafors började med att testa ut olika metoder och material i samarbete med MSB, SP och olika företag, men framförallt har MSB stöttat oss med vårt material behov, detta har gjort att vi kunnat ta fram ett koncept som i stort sett alla Räddningstjänster kan anskaffa för ganska rimliga medel. Bilden visar exempel på det material som vi har med oss ut på Larm som MSB hjälpt oss med att anskaffa. Viskafors enheten utbildar idag samtliga stationer i Särfs organisation om hur viktigt det är att ta hand om släckvattnet, så att detta inte kommer ut i vattendrag och enskilda vattentäkter typ vattenskyddsområde. Viskafors får idag frågor från övriga kommuner utanför Särfs område om vårt släckvatten projekt där även utsläpp i mindre vattendrag ingår, vi är ute och förläser om hur vi arbetar med Släckvatten och utsläpp i mindre vattendrag, Viskafors egen bedömning är att ut alarmering i ett tidigt skede ökar förutsättningarna för ett bra resultat, och bör komma med i Larmplanen till SOS så att kontinuerlig ut alarmering sker vid brand i byggnad och risk för utsläpp. De metoder Viskafors har arbetat fram är bryta och styra flöden så omhändertagandet av släckvatten är möjligt det betyder att vi skall försöka komma utanför själva släckinsatsområdet för att inte störa släckinsatsen, detta övas kontinuerligt.

15 Viskafors enheten riktar ett stort tack till Särf som organisation som gett oss möjlighet att utveckla dessa enkla men ändå viktiga metoder för att minska miljöpåverkan. Vi ser att det finns ytterligare utvecklings möjligheter med andra typer av metoder och pumpar som kan suga upp ur golvbrunnar samt diverse övrigt material. Denna bild visar en uppfinning som Viskafors enheten tagit fram tillsammans med ett företag, denna används som pumpgrop när fallet är för dåligt och inte tillräcklig sug förmåga kan uppnås på annat sätt. Den mörka fyrkanten i mitten bildar en pumpgrop med ett djup på 30 cm här sänker vi ned en pump för att ta upp släckvattnet. Räddningstjänsten Viskafors

Svar på Motion om ökad operativ förmåga vid utsläpp i miljön

Svar på Motion om ökad operativ förmåga vid utsläpp i miljön Kommunstyrelsen 2017-10-10 Kommunledningskontoret Miljö- och samhällsbyggnad KSKF/2017:252 Riikka Vilkuna 016-710 12 47 1 (2) Kommunstyrelsen Svar på Motion om ökad operativ förmåga vid utsläpp i miljön

Läs mer

267 Svar på motion - Motion om ökad operativ förmåga vid utsläpp i miljön (KSKF/2017:252)

267 Svar på motion - Motion om ökad operativ förmåga vid utsläpp i miljön (KSKF/2017:252) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2017-11-07 Sida 1(2) 267 Svar på motion - Motion om ökad operativ förmåga vid utsläpp i miljön (KSKF/2017:252) Beslut Förslag till kommunfullmäktige 1.

Läs mer

Kjell Wahlbeck, Räddningschef i Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund SÄRF:

Kjell Wahlbeck, Räddningschef i Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund SÄRF: Pressmeddelande Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund SÄRF har i samarbete med SP Sveriges Tekniska forskningsinstitut utarbetat rapporten Skärsläckarkonceptets operativa användande, som nu överlämnas

Läs mer

Brandsläckning i stora volymer. Lars Ågerstrand Mauri Sköld

Brandsläckning i stora volymer. Lars Ågerstrand Mauri Sköld Brandsläckning i stora volymer Lars Ågerstrand Mauri Sköld Offensiv insats Defensiv insats Ambitionen är att arbeta inne i brancellen som brinner. Hindra spridning till andra byggnader eller brandceller.

Läs mer

Sammanställning över objekt som ingår i riskanalysen samt hur dessa eventuellt ska regleras.

Sammanställning över objekt som ingår i riskanalysen samt hur dessa eventuellt ska regleras. Bilaga Sammanställning över objekt som ingår i samt hur dessa eventuellt ska regleras. Objekt som ingår i Materialtäkt 1 Sannolikheten att materialtäkt i grus ska påverka grundvattenkvaliteten i området

Läs mer

Layoutarbete återstår Operativ checklista. A. Vid larm/anmälan Ta reda på följande av den som larmar/anmäler

Layoutarbete återstår Operativ checklista. A. Vid larm/anmälan Ta reda på följande av den som larmar/anmäler Layoutarbete återstår 2018-04-24 Operativ checklista A. Vid larm/anmälan Ta reda på följande av den som larmar/anmäler Namn och telefonnummer till den som larmat: Datum och tid för olyckan: Skadeplats

Läs mer

Miljön så värd att bevara, men så svår att skydda

Miljön så värd att bevara, men så svår att skydda Miljön så värd att bevara, men så svår att skydda Nina Wennström Miljökonsult Ramböll, Göteborg nina.wennstrom@ramboll.se 010-615 32 87 Vi kan bland annat Släckvattenplaner/beredskapsplaner Rening av tvättvatten

Läs mer

Trafikverket renar dagvattnet runt östra Mälaren. Renare samvete under broarna

Trafikverket renar dagvattnet runt östra Mälaren. Renare samvete under broarna Trafikverket renar dagvattnet runt östra Mälaren Renare samvete under broarna Smutsigt vatten från vägarna ska inte tillåtas rinna ut i Mälaren. Detta är självklart viktigt för växt- och djurlivet, men

Läs mer

Olycksundersökningar En viktig källa till lärande från insatser. Mattias Strömgren Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Olycksundersökningar En viktig källa till lärande från insatser. Mattias Strömgren Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Olycksundersökningar En viktig källa till lärande från insatser Mattias Strömgren Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Skogsbranden i Västmanland Vem vill veta mer om branden och räddningsarbetet?

Läs mer

KOMMUNENS PLAN FÖR RÄDDNINGSINSATSER AVSEENDE. Gävle Hamn

KOMMUNENS PLAN FÖR RÄDDNINGSINSATSER AVSEENDE. Gävle Hamn Upprättad: Fastställd: Reviderad: 2009-11-08/SO 2008-00-00/xx 2008-00-00/xx Sida 1(9) KOMMUNENS PLAN FÖR RÄDDNINGSINSATSER AVSEENDE Gävle Hamn Gävle Hamn AB Norrköpings Depå AB OK-Q8 AB AB Svenska Shell

Läs mer

Undersökning av olyckor och räddningsinsatser

Undersökning av olyckor och räddningsinsatser Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund RAPPORT Undersökning av olyckor och räddningsinsatser Område Skydd och Samhälle Händelse: Trafikolycka cykel-personbil Larmnummer: 1146 Datum: 2011-06-18 Diarienummer:

Läs mer

Separering av dag- och spillvatten. VA-avdelningen

Separering av dag- och spillvatten. VA-avdelningen Separering av dag- och spillvatten VA-avdelningen Separering av ledningar Kommunens avloppssystem ska hantera både dagvatten och spillvatten. I dagvatten räknas regn-, smält- och dräneringsvatten. Spillvatten

Läs mer

Olycksundersökning Nivå 2b Brand på fritidsgård, Södra Hunnetorpsvägen 49

Olycksundersökning Nivå 2b Brand på fritidsgård, Södra Hunnetorpsvägen 49 HELSINGBORG Olycksundersökning Nivå 2b Brand på fritidsgård, Södra Hunnetorpsvägen 49 Juni 2010 Anledning till utredningen: Brand på fritidsgård i Helsingborg på Södra Hunnetorpsvägen 49, 2010-06-09. Uppdrag:

Läs mer

DAGVATTENPOLICY. HÅBO KOMMUN 2012 MTN 2011/61 Hid 2012.2726. Antagen av KF att gälla from 2012-10-08 tills vidare (KF 2012-09-24 102)

DAGVATTENPOLICY. HÅBO KOMMUN 2012 MTN 2011/61 Hid 2012.2726. Antagen av KF att gälla from 2012-10-08 tills vidare (KF 2012-09-24 102) DAGVATTENPOLICY HÅBO KOMMUN 2012 MTN 2011/61 Hid 2012.2726 Antagen av KF att gälla from 2012-10-08 tills vidare (KF 2012-09-24 102) POLICY 1 1 POLICY 2 Policy Dagvattenpolicyn är uppdelad i generella punkter

Läs mer

Kommunens plan för räddningsinsats för OKQ8 AB, Lucernadepån, Västervik enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor

Kommunens plan för räddningsinsats för OKQ8 AB, Lucernadepån, Västervik enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor Reviderad 2012-12-27 Dnr 2011 29 175 Kommunens plan för räddningsinsats för OKQ8 AB, Lucernadepån, Västervik enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor Bakgrund OKQ8 AB omfattas genom sin

Läs mer

Miljö RVR utbildning 2017 RVR-tjänsten

Miljö RVR utbildning 2017 RVR-tjänsten Miljö RVR utbildning 2017 RVR-tjänsten www.rvr.nu 1. 2017-02-03 Utsläpp av drivmedel E 4an Hål i drivmedelastanken, utsläpp 250 liter diesel på vägbanan. Räddningstjänsten har lagt ut absol på vägkanten

Läs mer

Insatsplaner kem. Rickard Hansen Kiruna räddningstjänst Tfn: 0980-70936 Fax: 0980-10475 E-mail: rickard.hansen@kommun.kiruna.se

Insatsplaner kem. Rickard Hansen Kiruna räddningstjänst Tfn: 0980-70936 Fax: 0980-10475 E-mail: rickard.hansen@kommun.kiruna.se Insatsplaner kem. Vid Kiruna räddningstjänst har vi plockat fram insatsplaner för olika kemikalier som finns i kommunen eller fraktas genom kommunen. Syftet med dessa är att vi i inledningsskedet skall

Läs mer

Räddningstjänster inom GR

Räddningstjänster inom GR Räddningstjänster inom GR Göteborgsregionen (GR) 14 kommuner 992 010 invånare (1 nov 2015) Ale Alingsås Göteborg Härryda Kungsbacka Kungälv Lerum Lilla Edet Mölndal Partille Stenungsund Tjörn Vårgårda

Läs mer

Sammanfattning av olycksundersökning Utsläpp av farligt ämne Utsläpp av diesel

Sammanfattning av olycksundersökning Utsläpp av farligt ämne Utsläpp av diesel Sammanfattning av olycksundersökning Utsläpp av farligt ämne Utsläpp av diesel Sammanfattning av händelsen I samband med en lossning av dieselolja skedde ett läckage på 350 liter ned på marken. Läckaget

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets föreskrifter om spridning och viss övrig hantering av växtskyddsmedel; beslutade den 11 juni 2015 Utkom från trycket den 25 juni 2015

Läs mer

Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund RAPPORT Undersökning av olyckor och räddningsinsatser Avdelning Skydd och Samhälle

Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund RAPPORT Undersökning av olyckor och räddningsinsatser Avdelning Skydd och Samhälle Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund RAPPORT Undersökning av olyckor och räddningsinsatser Avdelning Skydd och Samhälle Händelse: Trafikolycka vid Tubbared, på Lv 554 mellan Bollebygd och Hindås Larmnummer

Läs mer

INFORMATION OM EVENTUELLA ÖVERSVÄMNINGAR I SURAHAMMARS KOMMUN

INFORMATION OM EVENTUELLA ÖVERSVÄMNINGAR I SURAHAMMARS KOMMUN INFORMATION OM EVENTUELLA ÖVERSVÄMNINGAR I SURAHAMMARS KOMMUN ÖVERSVÄMNING Risken för översvämningar ökar efter vintrar med stora snömängder. Under våren, när snö och isar smälter, kan den så kallade vårfloden

Läs mer

Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund RAPPORT Fördjupad olycksutredning Område Skydd och samhälle

Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund RAPPORT Fördjupad olycksutredning Område Skydd och samhälle Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund RAPPORT Fördjupad olycksutredning Område Skydd och samhälle Händelse: Brand i garagelänga Plats: Sörmarksgatan 20-60, Borås LC ärendenummer: 19.4808726.2 Larmtid:

Läs mer

Kalmar läns författningssamling

Kalmar läns författningssamling Kalmar läns författningssamling Länsstyrelsen Föreskrifter om skyddsområde och skyddsbestämmelser för grundvattentäkt - Eriksmåla vattentäkt, Emmaboda kommun, meddelade av Länsstyrelsen i Kalmar län Utkom

Läs mer

Enligt 9 kap. 2 (1998:808) miljöbalken samt 13 och 14 förordningen om miljöfarlig verksamhet.

Enligt 9 kap. 2 (1998:808) miljöbalken samt 13 och 14 förordningen om miljöfarlig verksamhet. Anmälan om dagvattenanläggning * Obligatoriska fält Information Enligt 9 kap. 2 (1998:808) miljöbalken samt 13 och 14 förordningen om miljöfarlig verksamhet. Anmälan om ny- och ändring av befintlig dagvattenanläggning.

Läs mer

Olycks och. industri brand Bitus AB Rismåla. Nybro Räddningstjänst. Dan Gustafsson Insatsledare Magnus Lindahl RCB

Olycks och. industri brand Bitus AB Rismåla. Nybro Räddningstjänst. Dan Gustafsson Insatsledare Magnus Lindahl RCB Olycks och händelserapport över industri brand Bitus AB Rismåla Nybro Räddningstjänst Dan Gustafsson Insatsledare Magnus Lindahl RCB Innehållsförteckning Inledning. 2 Syfte och mål...4 Underlag för rapporten.

Läs mer

BKWega Rev 2016_01. Miljöplan BKWEGA MAGNUS SWÄRD

BKWega Rev 2016_01. Miljöplan BKWEGA MAGNUS SWÄRD 2017 Miljöplan BKWEGA 2017 MAGNUS SWÄRD Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 2 2. Miljöplanen innehåller... 2 3. Bakgrund... 2 4. Miljöpolicy... 3 5. Miljöregler... 3 Allmänt... 3 Båtupptagning/Vinterförvaring

Läs mer

Förvara kemiska produkter och farligt avfall på rätt sätt

Förvara kemiska produkter och farligt avfall på rätt sätt Förvara kemiska produkter och farligt avfall på rätt sätt Möta är ett samverkansprojekt mellan länets 13 kommuner företrädda av miljökontoren samt Länsstyrelsen Östergötland. Maj 2009 Förvara kemiska produkter

Läs mer

Detta är en checklista för vad som behöver vara med i anmälan.

Detta är en checklista för vad som behöver vara med i anmälan. Regler om miljöfarlig verksamhet finns i 9 kap. miljöbalken. Vilka verksamheter som är anmälningspliktiga framgår av miljöprövningsförordningen (2013:251). Anmälan måste vara komplett för att miljöförvaltningen

Läs mer

Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund RAPPORT Undersökning av olyckor och räddningsinsatser Avdelning Skydd och Samhälle

Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund RAPPORT Undersökning av olyckor och räddningsinsatser Avdelning Skydd och Samhälle Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund RAPPORT Undersökning av olyckor och räddningsinsatser Avdelning Skydd och Samhälle Händelse: Trafikolycka MC Lv180 vid Sandhult Larmnummer: 2011/581 Datum: 2011-04-08

Läs mer

Sammanfattning av olycksundersökning Trafikolycka Trafikolyckor på länsväg 156

Sammanfattning av olycksundersökning Trafikolycka Trafikolyckor på länsväg 156 Sammanfattning av olycksundersökning Trafikolycka Trafikolyckor på länsväg 156 Sammanfattning av händelsen SÄRF och Marks räddningstjänst har kartlagt trafikolyckor under en femårsperiod. Sammanlagt har

Läs mer

Olycks och. villabrand. Nybro. Nybro Räddningstjänst. Dan Gustafsson Insatsledare

Olycks och. villabrand. Nybro. Nybro Räddningstjänst. Dan Gustafsson Insatsledare Olycks och händelserapport över villabrand Nybro Nybro Räddningstjänst Dan Gustafsson Insatsledare Innehållsförteckning Inledning. 2 Syfte och mål...4 Underlag för rapporten. 4 Förklaringar till förkortningar

Läs mer

Information till allmänheten och kommunens plan för räddningsinsats vid Schlötter Svenska AB, Hillerstorp, Gnosjö kommun.

Information till allmänheten och kommunens plan för räddningsinsats vid Schlötter Svenska AB, Hillerstorp, Gnosjö kommun. Information till allmänheten och kommunens plan för räddningsinsats vid Schlötter Svenska AB, Hillerstorp, Gnosjö kommun. Antagen av räddningschefen 2014-12-22 Information till allmänheten Inledning Lag

Läs mer

Förebyggande arbete vid olyckor

Förebyggande arbete vid olyckor Minnesanteckningar Förebyggande arbete vid olyckor Workshop 11 maj 2016 om olycksscenarier och förebyggande insatser Miljösamverkan Stockholms län genomförde 11 maj 2016 en halvdags workshop om förutsättningarna

Läs mer

Förmågebeskrivningar hantering av olyckor med Farliga ämnen

Förmågebeskrivningar hantering av olyckor med Farliga ämnen Förmågebeskrivningar hantering av olyckor med Farliga ämnen Nationell förstärkningsresurs Fip 1+2 1+4 Regional enhet Nivå Organisation Förmåga Kompetens Utrustning 1 Fip Avspärrning och zonindelning av

Läs mer

Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund RAPPORT Undersökning av olyckor och räddningsinsatser Avdelning Skydd och Samhälle

Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund RAPPORT Undersökning av olyckor och räddningsinsatser Avdelning Skydd och Samhälle Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund RAPPORT Undersökning av olyckor och räddningsinsatser Avdelning Skydd och Samhälle Händelse: Trafikolycka R 41 vid Kinna Larmnummer : 2027 Datum: 2010-10-24 Diarienumme

Läs mer

Norrbottens läns författningssamling

Norrbottens läns författningssamling Norrbottens läns författningssamling Skyddsföreskrifter för Laukers vattentäkt i Arvidsjaurs kommun 25 FS 2012:28 A 21 Utkom från trycket den 26 oktober 2012 Beslutade av kommunfullmäktige i Arvidsjaurs

Läs mer

September 2015 Varvsföreningen Tanto Sjögård

September 2015 Varvsföreningen Tanto Sjögård September 2015 Varvsföreningen Tanto Sjögård Varvets miljöregler och miljöarbete - Handlingsplan - Miljöpolicy - Miljöregler - Avfallsplan - Bottenmålning och tvätt Handlingsplan för VTS (Varvsföreningen

Läs mer

Sammanfattning av olycksundersökning Trafikolycka Trafikolycka med risk för miljöskada

Sammanfattning av olycksundersökning Trafikolycka Trafikolycka med risk för miljöskada Sammanfattning av olycksundersökning Trafikolycka Trafikolycka med risk för miljöskada Sammanfattning av händelsen Trafikolycka mellan lastbil och personbil med mycket stor risk för oljeläckage och kontaminering

Läs mer

GENERALLÄKAREN. Sida 1 (6) Anmälan avser. Administrativa uppgifter

GENERALLÄKAREN. Sida 1 (6) Anmälan avser. Administrativa uppgifter Sida 1 (6) Anmälan av miljöfarlig verksamhet med anmälningsplikt C enligt miljöprövningsförordningen (2013:251). Anmälan avser Ändring av befintlig anläggning Ny verksamhet Administrativa uppgifter Anläggningens

Läs mer

Olycksundersökning Bil i Grönån.

Olycksundersökning Bil i Grönån. Olycksundersökning Bil i Grönån. Uppdragsgivare: Hans Trengereid Undersökningen utförd: 150923-151130 Undersökningen utförd av: Fredrik Johansson ID olycksutredning: 201500784 Upplysningar om olyckan.

Läs mer

Undersökning av olyckor och räddningsinsatser

Undersökning av olyckor och räddningsinsatser Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund RAPPORT Undersökning av olyckor och räddningsinsatser Avdelning Skydd och Samhälle Händelse: Trafikolycka EU-moped i Kalv Larmnummer: 2011/715 Datum: 2011-04-23 Diarienummer:

Läs mer

OLYCKSUNDERSÖKNING. Innformation om olyckan: SOS ärendenummer: Eget larmnr: Larmtid: kl: 21:31

OLYCKSUNDERSÖKNING. Innformation om olyckan: SOS ärendenummer: Eget larmnr: Larmtid: kl: 21:31 RÄDDNINGSTJÄNSTEN ÖSTRA SKARABORG Datum: 2013-10-31 Diarienr: E1108 OLYCKSUNDERSÖKNING, Mariestad Innformation om olyckan: SOS ärendenummer: 19-4479464 - 2 Eget larmnr: 4479464 Larmtid: 2013-10-15 kl:

Läs mer

KOMMUNENS PLAN FÖR RÄDDNINGSINSATSER AVSEENDE. Sandvik AB

KOMMUNENS PLAN FÖR RÄDDNINGSINSATSER AVSEENDE. Sandvik AB Upprättad: Fastställd: Reviderad: 2010-01-11/SO 2010-00-00/xx 2010-00-00/xx Sida 1(20) KOMMUNENS PLAN FÖR RÄDDNINGSINSATSER AVSEENDE Sandvik AB Hamntorget 8 Tel 026-17 96 53 www.gastrikeraddningstjanst.se

Läs mer

Viktig information till allmänheten

Viktig information till allmänheten Viktig information till allmänheten från Räddningstjänsten Västervik och Akzo Nobel Industrial Finishes RÄDDNINGSTJÄNSTEN Du som får denna information, bor eller vistas i närheten av en anläggning som

Läs mer

Örebro läns författningssamling

Örebro läns författningssamling Örebro läns författningssamling Länsstyrelsen 18FS 2008:98 Utkom från trycket den 11 december 2008 Länsstyrelsens i Örebro län beslut om vattenskyddsområde och föreskrifter för ytvattentäkten Tisaren,

Läs mer

SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR ÖRSJÖ VATTENTÄKT, NYBRO KOMMUN

SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR ÖRSJÖ VATTENTÄKT, NYBRO KOMMUN Sida 1 av 5 SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR ÖRSJÖ VATTENTÄKT, NYBRO KOMMUN Länsstyrelsen i Kalmar län fastställde 1994 nedanstående skyddsföreskrifter för den kommunala vattentäkten i Örsjö (i de fall lagar, förordningar

Läs mer

Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund RAPPORT Undersökning av olyckor och räddningsinsatser Område Skydd och Samhälle

Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund RAPPORT Undersökning av olyckor och räddningsinsatser Område Skydd och Samhälle Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund RAPPORT Undersökning av olyckor och räddningsinsatser Område Skydd och Samhälle Händelse: Trafikolycka singelolycka personbil Larmnummer: 1554 Datum: 2012-09-03 Diarienummer:

Läs mer

Lokala dagvattenlösningar för befintlig bebyggelse. Bild: Mathias de Maré

Lokala dagvattenlösningar för befintlig bebyggelse. Bild: Mathias de Maré Lokala dagvattenlösningar för befintlig bebyggelse VA-verket Malmö Januari 1999 1 Förord Miljömedvetandet i samhället har under senare år ökat kraftigt. Tidigare var miljöfrågor något som främst myndigheter

Läs mer

OLYCKSUTREDNING - 2. Brand på i cistern på Aarhus Karlshamn.

OLYCKSUTREDNING - 2. Brand på i cistern på Aarhus Karlshamn. OLYCKSUTREDNING - 2 Datum 2013-11-05 Olycksutredare AH Diarienummer 20140070 Brand på i cistern på Aarhus Karlshamn. Upplysningar om branden Larmtid: Tisdag 2013-11-05, kl. 12.15 Adress: Tefac västra Kajen,

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8)

Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8) Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8) Sökande Verksamhetens namn Organisationsnummer Besöksadress Fastighetsbeteckning (där verksamheten bedrivs) Utdelningsadress Faktureringsadress Kontaktperson Telefon

Läs mer

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET (enligt 21 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd)

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET (enligt 21 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET (enligt 21 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) Blanketten skickas till Miljösamverkan östra Skaraborg, 541 83 SKÖVDE Anmälan ska lämnas till

Läs mer

Tips för företagets miljöarbete

Tips för företagets miljöarbete Tips för företagets miljöarbete Företagets ansvar Alla företag påverkar miljön på något sätt och ansvarar för sin egen miljöpåverkan. Som företagare är man skyldig att känna till vilka lagar som gäller

Läs mer

SJÖSTADSHÖJDEN. Dagvatten till utredning av gatualternativ

SJÖSTADSHÖJDEN. Dagvatten till utredning av gatualternativ SJÖSTADSHÖJDEN Dagvatten till utredning av gatualternativ 2017-11-15 SJÖSTADSHÖJDEN Dagvatten till utredning av gatualternativ KUND Exploateringskontoret KONSULT WSP Samhällsbyggnad 121 88 Stockholm-Globen

Läs mer

CHECKLISTA Projekt Sågverk och Hyvlerier 2015 Version

CHECKLISTA Projekt Sågverk och Hyvlerier 2015 Version CHECKLISTA Projekt Sågverk och Hyvlerier 2015 Version 2015-04-07 Verksamhetsuppgifter: Verksamhetsnamn/anläggning: Kontaktperson: E-post: Organisations nr: Verksamhetskod: ABCU Miljöledningssystem, ange

Läs mer

Plan för räddningsinsats

Plan för räddningsinsats REMISSUTGÅVA Plan för räddningsinsats för Sevesoverksamheterna o OK-Q8 AB o Preem o Circle K samt o AB Djurgårdsberg vid oljehamnen Loudden i Stockholm Vi skapar trygghet! Datum: 2017-11-08 Dnr: 308-1348/2017

Läs mer

NOLTORPSSKOLAN F 6 Noltorp 1:6, Alingsås OM och NYBYGGNAD PM DAGVATTENHANTERING. Sidantal 6. Uppdragsnummer: Göteborg

NOLTORPSSKOLAN F 6 Noltorp 1:6, Alingsås OM och NYBYGGNAD PM DAGVATTENHANTERING. Sidantal 6. Uppdragsnummer: Göteborg Sidantal 6 NOLTORPSSKOLAN F 6 OM och NYBYGGNAD PM DAGVATTENHANTERING Uppdragsnummer: 218018 Göteborg 2018 06 13 Uppdragsledare Claes Ronnerstedt Banehagsliden 5 414 51 GÖTEBORG Tfn: 031 704 53 00 Hemsida:

Läs mer

Avtal som berör räddningstjänst är tecknade med nedanstående kommuner, myndigheter organisationer och enskilda:

Avtal som berör räddningstjänst är tecknade med nedanstående kommuner, myndigheter organisationer och enskilda: 1 av9 Bilaga 1. Avtal Avtal som berör räddningstjänst är tecknade med nedanstående kommuner, myndigheter organisationer och enskilda: Mellan Gislaveds och Gnosjö kommuner avseende gemensam ledningsorganisation.

Läs mer

PM ENERGIANVÄNDNING/FÖRSÖRJNING OCH INFRASTRUKTUR

PM ENERGIANVÄNDNING/FÖRSÖRJNING OCH INFRASTRUKTUR PM ENERGIANVÄNDNING/FÖRSÖRJNING OCH INFRASTRUKTUR Author Ulf Gustavsson Phone Recipient Kv Sperlingens Backe Mobile +46 70 562 08 52 E-mail ulf.m.gustavsson@afconsult.com Date 2019-04-26 Project ID Kv

Läs mer

Säfsen 2:78, utredningar

Säfsen 2:78, utredningar SÄFSEN FASTIGHETER Säfsen 2:78, utredningar Dagvattenutredning Uppsala Säfsen 2:78, utredningar Dagvattenutredning Datum 2014-11-14 Uppdragsnummer 1320010024 Utgåva/Status Michael Eriksson Magnus Sundelin

Läs mer

Kunskapsstöd för olycka vid vattentäkt Per-Erik Nyström per-erik.nystrom@slv.se Livsmedelsverket

Kunskapsstöd för olycka vid vattentäkt Per-Erik Nyström per-erik.nystrom@slv.se Livsmedelsverket Kunskapsstöd för olycka vid vattentäkt Per-Erik Nyström per-erik.nystrom@slv.se Livsmedelsverket Aktörsberoende handlingsplaner Från handbok till app. till en del i Geodataportalen! Verktyget har utvecklats

Läs mer

Datum 1(6) Tomas Gustafsson, 016-710 74 78 540-2012.00409.7366

Datum 1(6) Tomas Gustafsson, 016-710 74 78 540-2012.00409.7366 Räddningstjänsten 2013-01-18 Handläggare, telefon Vår beteckning Tomas Gustafsson, 016-710 74 78 540-2012.00409.7366 Datum 1(6) BRANDUTREDNING Insatsrapport nr. 2012/01229 Larmtid 2012-11-03 kl. 07,37

Läs mer

SÖDRA ÄLVSBORGS DIREKTIONSPROTOKOLL 1(6) kl Närvarande ersättare Lars-Erik Olsson Bollebygd. Stephan Bergman Tranemo 12-21

SÖDRA ÄLVSBORGS DIREKTIONSPROTOKOLL 1(6) kl Närvarande ersättare Lars-Erik Olsson Bollebygd. Stephan Bergman Tranemo 12-21 SÖDRA ÄLVSBORGS DIREKTIONSPROTOKOLL 1(6) Plats och tid Skene brandstation kl. 8.30 15.00 Omfning 12-22 Närvarande ledamöter Rose-Marie Liljenby Andersson Borås Anna Christensson för Ulf Sjösten Borås Carl

Läs mer

Större avloppsanläggningar - skötsel och underhåll

Större avloppsanläggningar - skötsel och underhåll Större avloppsanläggningar - skötsel och underhåll En avloppsanläggning kräver underhåll och skötsel. Främst genom att regelbundet titta till anläggningen för att se så den fungerar som den ska. Problem

Läs mer

BAKGRUND. Boverket, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och ett antal räddningstjänster har också uppmärksammat problematiken.

BAKGRUND. Boverket, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och ett antal räddningstjänster har också uppmärksammat problematiken. BRANDSKYDD I RADHUS Sommaren 2014 började Räddningstjänsten Syd att undersöka brandskyddet i radhus. Du får denna information eftersom du bor i ett radhus i en av våra medlemskommuner (Malmö, Burlöv, Lund,

Läs mer

KOMMUNENS PLAN FÖR RÄDDNINGSINSATSER VID AB SANDVIK COROMANT, GIMOVERKEN

KOMMUNENS PLAN FÖR RÄDDNINGSINSATSER VID AB SANDVIK COROMANT, GIMOVERKEN UPPSALA BRANDFÖRSVAR. I SAMHÄLLETS TJÄNST SEDAN 1892 KOMMUNENS PLAN FÖR RÄDDNINGSINSATSER VID AB SANDVIK COROMANT, GIMOVERKEN Plan enligt 3 kap 6 förordning (2003:789) om skydd mot olyckor Antagen av räddningsnämnden

Läs mer

Sammanfattning av olycksundersökning Brand ej i byggnad Brand i dragbil-trailer

Sammanfattning av olycksundersökning Brand ej i byggnad Brand i dragbil-trailer Sammanfattning av olycksundersökning Brand ej i byggnad Brand i dragbil-trailer Sammanfattning av händelsen En icke svensk förare i en utlandsregistrerad trailerdragare orienterade fel och hamnade i diket

Läs mer

Förundersökning 2012-01-01. Bertil Nilsson

Förundersökning 2012-01-01. Bertil Nilsson Förundersökning Brand i radhus 2012-01-01, Malmö Bertil Nilsson DOKUMENTINFORMATION Ärende: Förundersökning Handläggare: Bertil Nilsson Beställare: Ida Texell Diarienummer: 1900.2012.00027 Händelse: Brand

Läs mer

Bortkoppling av dagvatten från spillvattennätet

Bortkoppling av dagvatten från spillvattennätet Bortkoppling av dagvatten från spillvattennätet Dagvatten Med dagvatten menas tillfälligt, avrinnande vatten på ytan, mark eller konstruktion, t.ex. regnvatten, smältvatten eller framträngande grundvatten.

Läs mer

Tillståndsansökan för hantering av för grundvattnet skadliga ämnen inom vattenskyddsområde. Sökande. Fastighetsägare (om annan än den sökande)

Tillståndsansökan för hantering av för grundvattnet skadliga ämnen inom vattenskyddsområde. Sökande. Fastighetsägare (om annan än den sökande) Tillståndsansökan för hantering av för grundvattnet skadliga ämnen inom vattenskyddsområde Blanketten skickas till: Ulricehamns kommun Miljö och byggenheten 523 86 Ulricehamn Tillstånd krävs om ni hanterar

Läs mer

Riskhantering. Systematiskt arbete med miljörisker. Tillsyn Riskhantering

Riskhantering. Systematiskt arbete med miljörisker. Tillsyn Riskhantering Riskhantering Systematiskt arbete med miljörisker Varför? Minska risker för negativ påverkan Minska risker för dyra åtgärder efter en olycka Minska risker för negativa effekter på affärsverksamheten Lagkrav

Läs mer

DE FRIVILLIGA FÖRSVARSORGANISATIONERNA. Bill Skoglund FAK

DE FRIVILLIGA FÖRSVARSORGANISATIONERNA. Bill Skoglund FAK DE FRIVILLIGA FÖRSVARSORGANISATIONERNA Bill Skoglund FAK Hur många frivilliga försvarsorganisationer finns det i Sverige? Det finns 18 st De omfattas av en särskild författning De har ca 500.000 medlemmar

Läs mer

UNDERSÖKNINGSPROTOKOLL BRANDUTREDNING

UNDERSÖKNINGSPROTOKOLL BRANDUTREDNING 1, Alingsås Uppdragsgivare: Alingsås och Vårgårda Räddningstjänstförbund Undersökning utförd: 2012-02-04, 2012-02-06, 2012-02-14 Bilagor: Foto Upplysningar om branden Larmtid: 2012-0204, kl. 03:33 Adress:

Läs mer

Stockholms läns författningssamling

Stockholms läns författningssamling Stockholms läns författningssamling Värmdö kommun Värmdö kommuns lokala föreskrifter om att skydda människors hälsa och miljön i Värmdö kommun, beslutade av kommunfullmäktige den 26 november 2008, 286;

Läs mer

Boverket, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och ett antal räddningstjänster har också uppmärksammat problematiken.

Boverket, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och ett antal räddningstjänster har också uppmärksammat problematiken. BRANDSKYDD I RADHUS Mälardalens Brand-och Räddningsförbund informerar om brandskydd i radhus. Du får denna broschyr eftersom du bor i ett radhus i en av våra medlemskommuner (Västerås, Hallstahammar och

Läs mer

GRUNDFOS DRÄNKBARA PUMPAR SB&SBA. Dränkbara pumpar. för vattenförsörjning från grävda brunnar, sjöar och vattendrag

GRUNDFOS DRÄNKBARA PUMPAR SB&SBA. Dränkbara pumpar. för vattenförsörjning från grävda brunnar, sjöar och vattendrag GRUNDFOS DRÄNKBARA PUMPAR SB&SBA Dränkbara pumpar för vattenförsörjning från grävda brunnar, sjöar och vattendrag GRUNDFOS DRÄNKBARA PUMPLÖSNINGAR Grundfos har allt från små dränkbara pumpar för en- och

Läs mer

MSB:s förstärkningsresurser Ett stöd när regionens egna resurser inte räcker till

MSB:s förstärkningsresurser Ett stöd när regionens egna resurser inte räcker till MSB:s förstärkningsresurser Ett stöd när regionens egna resurser inte räcker till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) Insatsverksamheten Layout: Advant Produktionsbyrå AB Tryck: DanagårdLiTHO

Läs mer

Hallands lans författningssamling

Hallands lans författningssamling Hallands lans författningssamling Länsstyrelsen Kommunfullmäktige i Falkenbergs kommun har den 28 februari 2002 fastställt skyddsområde och skyddsföreskrifter för den kommunala vattentikten Jonstorp i

Läs mer

Lokala lösningar för dagvatten i befintlig bebyggelse.

Lokala lösningar för dagvatten i befintlig bebyggelse. Lokala lösningar för dagvatten i befintlig bebyggelse. Digital vy över högvattnet i Uddevalla 22 februari 2008 Nya riktlinjer Kommunfullmäktige har antagit Riktlinjer för dagvattenhanteringen i Uddevalla

Läs mer

i Lysekil Kommun Onsdagen den 11 april kl. 23:57:01 Får SOS in ett larm om brand i

i Lysekil Kommun Onsdagen den 11 april kl. 23:57:01 Får SOS in ett larm om brand i Lysekil 2012-03-07 Brandutredning 2012-04-11. i Lysekil Kommun Onsdagen den 11 april kl. 23:57:01 Får SOS in ett larm om brand i byggnad på adressen. Räddningstjänsten i Lysekil larmas till branden. Larm

Läs mer

Anvisningar för entreprenadarbeten inom skyddsområde för vattentäkter

Anvisningar för entreprenadarbeten inom skyddsområde för vattentäkter Anvisningar för entreprenadarbeten inom skyddsområde för vattentäkter i Varbergs och Falkenbergs kommuner VIVAB ANSVARAR FÖR DRIFTEN AV KOMMUNENS VA-ANLÄGGNINGAR Bekämpningsmedel! Kolla alltid föreskrifterna

Läs mer

Undersökning av olyckor och räddningsinsatser

Undersökning av olyckor och räddningsinsatser Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund RAPPORT Undersökning av olyckor och räddningsinsatser Område Skydd och Samhälle Händelse: Trafikolycka Rv 41 Skene Larmnummer: 1367 Datum: 2011-07-19 Diarienummer:

Läs mer

Hallands läns författningssamling

Hallands läns författningssamling Hallands läns författningssamling 1(6) Länsstyrelsens i Hallands län fastställelse av vattenskyddsområde med föreskrifter för Veinge vattentäkt på fastigheten Vessinge 1:8 i Laholms kommun; beslutade den

Läs mer

RÄDDNINGSTJÄNSTEN FINSPÅNG. Olycksundersökning Trafikolycka (Singelolycka) Handläggare: Daniel Svanér

RÄDDNINGSTJÄNSTEN FINSPÅNG. Olycksundersökning Trafikolycka (Singelolycka) Handläggare: Daniel Svanér Olycksundersökning Trafikolycka (Singelolycka) Handläggare: Daniel Svanér Dokumentation information Ärende Fördjupad olycksundersökning dödsolycka ATV Handläggare DS Daniel Svanér Kvalitetsgranskare PK

Läs mer

VA och dagvattenutredning

VA och dagvattenutredning Teknisk försörjning 1(6) VA och dagvattenutredning Bilagor Till denna VA- och dagvattenutredning bifogas följande kartmaterial. Bilaga 1 Illustrationskarta med VA för Stare 1:109 m fl. Daterad 2011-11-28.

Läs mer

Händer det olyckor som påverkar miljön? Marianne Stålheim Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Händer det olyckor som påverkar miljön? Marianne Stålheim Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Händer det olyckor som påverkar miljön? Marianne Stålheim Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Brand på industri MSB:s källor om olyckor VU rapporterar enligt: Lagen om transport av farligt gods

Läs mer

Klossköping. Handledning med idéer och lektionsupplägg

Klossköping. Handledning med idéer och lektionsupplägg Klossköping Handledning med idéer och lektionsupplägg Klossköping Handledning med idéer och lektionsupplägg Klossköping Handledning med idéer och lektionsupplägg Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Läs mer

Nyckeltal. Räddningstjänsten

Nyckeltal. Räddningstjänsten Nyckeltal Räddningstjänsten Sammanfattning Räddningstjänst Kvalitet Resurser Slutsats Antal utvecklade bränder Antal personer utbildade i att förebygga/ hantera bränder eller andra olyckor Responstid från

Läs mer

Projektets namn Förhindra spridning av gummigrannulat från 10 st konstgräsplaner

Projektets namn Förhindra spridning av gummigrannulat från 10 st konstgräsplaner Projektets namn Förhindra spridning av gummigrannulat från 10 st konstgräsplaner Sökande nämnd: Kontaktperson: Idrott & förening Caroline Warnicke Motivera hur projektet bidrar till att nå minst ett av

Läs mer

Bilaga 1 Dagvattenutredning för Hällby etapp Exempel på system för dagvattenhantering

Bilaga 1 Dagvattenutredning för Hällby etapp Exempel på system för dagvattenhantering .1 (7) 1. Exempel på system för dagvattenhantering Nedan följer exempel på, för planområdet lämpliga, åtgärder som kan implementeras för att fördröja, reducera, rena och avleda dagvatten inom utredningsområdet.

Läs mer

Om larmet går. Viktig information från Gävle Hamn Gävle kommun Gästrike Räddningstjänst

Om larmet går. Viktig information från Gävle Hamn Gävle kommun Gästrike Räddningstjänst Om larmet går Viktig information från Gävle Hamn Gävle kommun Gästrike Räddningstjänst Almer Oil & Chemical Storage AB Statoil Fuel & Retail Sverige AB Boliden Mineral AB St1 Energy AB OK-Q8 AB Vopak Sweden

Läs mer

Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund RAPPORT Fördjupad insatsuppföljning Område Skydd och samhälle

Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund RAPPORT Fördjupad insatsuppföljning Område Skydd och samhälle Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund RAPPORT Fördjupad insatsuppföljning Område Skydd och samhälle Händelse: Brand i byggnad, Brandgasspridning till icke påverkade lokaler Plats: Hulta Torg Larmnummer:

Läs mer

Information om fettavskiljare till fastighetsägare och verksamhetsutövare

Information om fettavskiljare till fastighetsägare och verksamhetsutövare Information om fettavskiljare till fastighetsägare och verksamhetsutövare I den här broschyren vill vi informera om de krav som finns på installation och dimensionering av fettavskiljare. Vi lämnar också

Läs mer

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET Anmälan enligt miljöbalken om ny verksamhet Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken 9 kap 6 och förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd.

Läs mer

KUNGSLEDEN SANTA MARIA DAGVATTENUTREDNING KRAFTVÄGEN 2 HEDE 3:122 KUNGSBACKA. Göteborg Rev GICON Installationsledning AB

KUNGSLEDEN SANTA MARIA DAGVATTENUTREDNING KRAFTVÄGEN 2 HEDE 3:122 KUNGSBACKA. Göteborg Rev GICON Installationsledning AB KUNGSLEDEN SANTA MARIA KUNGSBACKA DAGVATTENUTREDNING KRAFTVÄGEN 2 HEDE 3:122 Göteborg 2014-01-08 Rev 140415 /Christoffer Ericsson/ GICON Installationsledning AB GICON Installationsledning AB Åvägen 17C

Läs mer

Waste2Water SVENNINGSENS. Waste2Water har sedan 1993 utvecklat biologiska tvättanläggningar med vattenrecirkulation för tvätt av fordon och redskap.

Waste2Water SVENNINGSENS. Waste2Water har sedan 1993 utvecklat biologiska tvättanläggningar med vattenrecirkulation för tvätt av fordon och redskap. har sedan 1993 utvecklat biologiska tvättanläggningar med vattenrecirkulation för tvätt av fordon och redskap. Anläggningen kommer från USA och har hittills sålts exklusivt i Storbritannien där den gjort

Läs mer

UNDERSÖKNINGSPROTOKOLL BRANDUTREDNING

UNDERSÖKNINGSPROTOKOLL BRANDUTREDNING UNDERSÖKNINGSPROTOKOLL BRANDUTREDNING Arvika, Eda och Säffle kommuner Datum 2009-06-05 Dnr Upplysningar om branden / skadan Larmtid Adress Objektstyp Startföremål Brandorsak Eget larmnummer SOS ärendenummer

Läs mer

Skyddsområde och skyddsföreskrifter för Jungs vattentäkt, Vara kommun.

Skyddsområde och skyddsföreskrifter för Jungs vattentäkt, Vara kommun. Skyddsområde och skyddsföreskrifter för Jungs vattentäkt, Vara kommun. BESLUT Med stöd av 7 kapitlet 21 och 22 miljöbalken beslutar Länsstyrelsen om vattenskyddsområde med skyddsföreskrifter för Jungs

Läs mer

Rekommendationer för dag- och dränvattenhantering

Rekommendationer för dag- och dränvattenhantering Rekommendationer för dag- och dränvattenhantering Information från Borås Energi och Miljö AB I denna informationsskrift vill vi informera om hur man på ett bra och säkert sätt tar hand om sitt dagoch dräneringsvatten

Läs mer

Lathund för tillsyn gällande arbetsfordon

Lathund för tillsyn gällande arbetsfordon April 2011 Lathund för tillsyn gällande arbetsfordon Texten i denna lathund är allmänt hållen och tar upp olika exempel på regleringar och sätt att hantera frågor. Förutsättningarna är olika i varje vattenskyddsområde

Läs mer