EUROPEISKA REVISIONSRÄT TEN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "EUROPEISKA REVISIONSRÄT TEN"

Transkript

1 EUROPEISKA REVISIONSRÄT TEN Ståndpunktsdokument 2011 KONSEKVENSER FÖR OFFENTLIG REDOVISNINGSSKYLDIGHET OCH OFFENTLIG REVISION I EU OCH REVISIONSRÄTTENS ROLL MOT BAKGRUND AV DEN RÅDANDE FINANSIELLA OCH EKONOMISKA KRISEN SV

2

3 3 INLEDNING 1. Den globala finansiella och ekonomiska kris som tog sin början 2007 har fått stora konsekvenser för Europeiska unionen. Som svar på krisen har EU vidtagit åtgärder som ska stödja finansbranschens bärkraftighet, främja ekonomisk återhämtning och tillväxt, ge finansiellt stöd till medlemsstaterna och stärka medlemsstaternas samordning av finanspolitiken och den ekonomiska politiken. Dessa åtgärder har lett till en förändrad ekonomisk och monetär politik, till skapandet av nya organ och instrument och till införandet av nya politiska strukturer och processer. Åtgärderna har också fått stora konsekvenser för hur offentliga medel de skatter som EU-medborgarna betalar används inom EU. Den förändrade ekonomiskpolitiska situationen i unionen innebär nya utmaningar när det gäller redovisningsskyldighet, insyn och offentlig revision. 2. Revisionsrätten anser att de nya åtgärderna bör följa principen om att när det gäller offentliga medel sk a det finnas lämpliga arrangemang för insyn, offentlig redovisningsskyldighet och offentlig revision. I detta dokument undersöks de konsekvenser som de centrala delarna i EU:s svar på krisen får för den offentliga revisionen, bland annat Europeiska revisionsrättens roll.

4 4 VILKA KONSEKVENSER FÅR EU:S SVAR PÅ KRISEN NÄR DET GÄLLER OFFENTLIG REVISION? F i n a n s b r a n s c h e n s b ä r k r a f t i g h e t 3. EU har vidtagit ett antal åtgärder för att främja en bärkraftig finansbransch och bland annat inrättat ett europeiskt system för finansiell tillsyn. Ett stort framsteg inom mikrotillsyn är inrättandet av tre nya tillsynsmyndigheter, Europeiska bankmyndigheten (EBA), Europeiska försäkrings- och tjänstepensionsmyndigheten och Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (Esma), som är verksamma sedan den 1 januari Revisionsrätten utför redovisningsrevisionen av dessa myndigheter 1. Vidare planerar revisionsrätten en effektivitetsrevision på detta område. 1 Se till exempel artikel 64 i förordning (EU) nr 1093/10 om inrättande av en europeisk tillsynsmyndighet (Europeiska bankmyndigheten). 4. Problemen inom finansbranschen har även synliggjort brister i redovisning och revision inom den privata sektorn. På området för internationella redovisningsstandarder pågår arbete med att uppnå en "enhetlig uppsättning globala redovisningsstandarder av god kvalitet". När det gäller internationella revisionsstandarder uppmanade kommissionen i sin grönbok om revision från oktober 2010 intressenterna att lämna sina synpunkter i olika frågor, bland annat vad gäller införande av internationella revisionsstandarder (ISA) i EU. ISA är en viktig inspirationskälla för de standarder som tillämpas av revisorerna i den offentliga sektorn. Revisionsrätten kommer att använda sin sakkunskap på området för att överväga hur institutionen ska bidra till samråden samt till att utveckla och införa de internationella redovisningsstandarderna för den offentliga sektorn i Europeiska unionen.

5 5 Åt e r h ä m t n i n g o c h t i l lväx t 5. I k o m m i s s i o n e n s m e d d e l a n d e o m e n e k o n o m i s k återhämtningsplan för Europa från november 2008 presenteras idéer om hur medlemsstaterna och EU skulle kunna "stödja realekonomin och återsk apa för troendet". EU:s budget var av betydelse för initiativet, eftersom ett extra belopp på 5 miljarder euro togs från den i syfte att göra energiförsörjningen tr yggare och tillhandahålla höghastighetsanslutningar till internet på landsbygden. Även extra förskott inom ramen för sammanhållningspolitiken på 11 miljarder euro togs från EUbudgeten. Vidare har Europeiska investeringsbanken (EIB) ökat lånemöjligheterna för små och medelstora företag med 15 miljarder euro. Dessa idéer utvecklas ytterligare inom Europa 2020-strategin, som är en strategi för att komma ur krisen och uppnå en smart och hållbar tillväxt för alla, och denna strategi sk a vara vägledande för hur EU-budgeten sk a användas. Revisionsrätten kommer att granska utgifterna i EU-budgeten som en del av sina vanliga revisioner. Det finns också utrymme för samarbete med medlemsstaternas högre revisionsorgan inom ramen för fördraget. 2 Det fungerar som ett betalningsbalansstöd med en garanti från EU:s budget. 3 Artikel 9a i förordning (EG) nr 332/2002 (ändrad genom förordningarna (EG) nr 1360/2008 och (EG) nr 431/2009). Finansiellt stöd till de EU-medlemsstater som är i behov av det 6. Den ekonomiska krisen har skapat ett behov av finansiellt stöd från EU i form av lån till några medlemsstater. När det gäller länder som inte ingår i eruroområdet kunde EU använda ett befintligt instrument, gemenskapssystemet för medelfristigt ekonomiskt stöd 2. Enligt instrumentets rättsliga grund har revisionsrätten "rätt att utföra de finansiella kontroller eller revisioner i den medlemsstat som erhållit gemensk apens medelfristiga ekonomiska stöd som den anser vara nödvändiga i samband med förvaltningen av det stödet" 3. Revisionsrätten planerar att göra en revision som omfattar lån som har godkänts av rådet. 7. E U h a r s k a p a t t v å t i l l f ä l l i g a i n s t r u m e n t f ö r a t t h j ä l p a medlemsstaterna inom euroområdet inrättades den europeiska finansiella stabiliseringsmekanismen i syfte att ge finansiellt stöd från unionen med garantier från EU-budgeten. Hittills har man gett stöd till Irland och Portugal. Enligt förordning (EU) nr 407/2010 har revisionsrätten "rätt att utföra de finansiella kontroller eller revisioner i den mottagande medlemsstaten som den anser vara nödvändiga i samband med förvaltningen av biståndet". Revisionsrätten planerar att granska tillförlitligheten i låneutbetalningen i samband med sin revision av genomförandet av EU-budgeten för budgetåret 2011 (DAS-revisionen).

6 6 8. Genom den europeiska finansiella stabiliseringsfaciliteten (EFSF) kan man ge stöd till medlemsstater inom euroområdet (stödet kan uppgå till 440 miljarder euro). Ramavtalet mellan medlemsstaterna inom euroområdet och EFSF innehåller inga bestämmelser om extern offentlig revision (en revisor från den privata sektorn har utsetts). Den europeiska finansiella stabiliseringsfaciliteten är ett privat bolag (société anonyme) som ägs till 100 % av euroländerna och som bildats enligt den nationella lagstiftningen i Luxemburg. 9. Europeisk a rådet har fattat beslut om att de två tillfälliga i n s t r u m e nten s k a e r s ättas m e d e n p e r m a n e nt e u ropeisk stabilitetsmekanism (ESM) Revisionsrätten skickade i november 2010 en skrivelse från ordföranden till bland andra ordförandena för Europeiska rådet och kommissionen för att informera dem om revisionsrättens ståndpunkt i fråga om revisionen av och redovisningsskyldigheten för den planerade ESM. Hur arbetet på detta område ska fördelas dels mellan privat och offentlig revision, dels mellan de europeiska institutionerna och medlemsstaternas högre revisionsorgan är en viktig fråga. Revisionsrättens mål är att bidra till en öppen struktur som garanterar tillräcklig offentlig revision. Samordning av finanspolitiken och den ekonomiska politiken 10. K o m m i s s i o n e n l a d e i s e p t e m b e r f r a m f ö r s l a g o m ö k a d ö v e r v a k n i n g a v m e d l e m s s t a t e r n a s f i n a n s p o l i t i k, makroekonomiska politik och strukturella reformer. Europeiska rådet har gett sitt stöd till initiativet och godkänt euro plus-pakten som har som syfte att förbättra kvaliteten på samordningen a v d e n e k o n o m i s k a p o l i t i k e n. E t t n y t t f ö r f a r a n d e f ö r förhandssamordning av medlemsstaternas politik, den europeiska planeringsterminen, har redan godk änts. Revisionsrätten kommer att inleda diskussioner med medlemsstaternas högre revisionsorgan om hur detta politikområde ska granskas. 11. Två andra frågor som är värda ytterligare reflektion på EU-nivå är Europeiska centralbankssystemet och de nya reglerna för att utforma den nationella finanspolitiken. I några EUmedlemsstater och i några länder utanför EU omfattas dessa politikområden i större utsträckning än inom EU av offentlig k o n t roll o c h i b l a n d av o f fe n t l i g revision. N ä r d e t g ä l l e r centralbankerna är skälet till ytterligare reflektion på det här stadiet de stora finansiella risker som nu tas, och som slutligen kan komma att drabba EU:s skattebetalare, och de nya uppgifter inom makrotillsyn som nu tilldelas Europeiska centralbanken. När det gäller finanspolitiken handlar det om behovet av en ändamålsenlig och oberoende uppföljning av den politik som bedrivs i medlemsstaterna, en uppgift som liknar den som i vissa medlemsstater utförs av "finansråd".

7 7 SLUTSATSER 12. Finanskrisen har väckt nya frågor om offentlig revision i Europeiska unionen. Revisionsrätten kommer inom ramen för sitt uppdrag att utföra revisioner av nya tillsynsmyndigheter, stödmekanismer med garantier från EU-budgeten och, så långt det är möjligt, kommissionens verksamhet när det gäller den europeiska planeringsterminen. Revisionsrätten konstaterar dock att det finns fall där arrangemangen för offentlig revision inte är tillfredsställande. Exempelvis anser revisionsrätten att fördraget om inrättandet av den europeisk a stabilitetsmek anismen bör innehålla bestämmelser om offentlig extern revision. Revisionsrätten konstaterar slutligen att det finns ett antal fall där d e b e h ö r i g a i n s t i t u t i o n e r n a i n o m u n i o n e n, s ä r s k i l t Europaparlamentet och rådet, måste reflektera över frågor som rör redovisningsskyldighet och öppenhet. Det gäller redovisningsstandarder och revisionsstandarder, centralbankernas verksamhet och uppföljningen av finanspolitiken inom ramen för de nya regler som nu införs. Revisionsrätten beslutade vid sitt sammanträde den 19 maj 2011 att offentliggöra detta dokument. Det presenterades för Europaparlamentets budgetkontrollutskott den 25 maj 2011 och skickades till ordförandena vid EU-institutionerna, ordförandena vid de högre revisionsorganen i EU:s medlemsstater och medlemsstaternas ständiga representanter vid Europeiska unionen. För revisionsrätten Vítor Manuel da Silva Caldeira Ordförande

RAPPORT. om årsredovisningen för Europeiska Unionens Byrå för Grundläggande Rättigheter för budgetåret 2015 med Byråns svar (2016/C 449/38)

RAPPORT. om årsredovisningen för Europeiska Unionens Byrå för Grundläggande Rättigheter för budgetåret 2015 med Byråns svar (2016/C 449/38) 1.12.2016 SV Europeiska unionens officiella tidning C 449/203 RAPPORT om årsredovisningen för Europeiska Unionens Byrå för Grundläggande Rättigheter för budgetåret 2015 med Byråns svar (2016/C 449/38)

Läs mer

RAPPORT. om årsredovisningen för Europeiska byrån för luftfartssäkerhet för budgetåret 2015 med byråns svar (2016/C 449/10)

RAPPORT. om årsredovisningen för Europeiska byrån för luftfartssäkerhet för budgetåret 2015 med byråns svar (2016/C 449/10) C 449/56 SV Europeiska unionens officiella tidning 1.12.2016 RAPPORT om årsredovisningen för Europeiska byrån för luftfartssäkerhet för budgetåret 2015 med byråns svar (2016/C 449/10) INLEDNING 1. Europeiska

Läs mer

RAPPORT. om årsredovisningen för Europeiska jämställdhetsinstitutet för budgetåret 2015 med institutets svar (2016/C 449/19)

RAPPORT. om årsredovisningen för Europeiska jämställdhetsinstitutet för budgetåret 2015 med institutets svar (2016/C 449/19) C 449/102 SV Europeiska unionens officiella tidning 1.12.2016 RAPPORT om årsredovisningen för Europeiska jämställdhetsinstitutet för budgetåret 2015 med institutets svar (2016/C 449/19) INLEDNING 1. Europeiska

Läs mer

RAPPORT. om årsredovisningen för Genomförandeorganet för utbildning, audiovisuella medier och kultur för budgetåret 2015 med genomförandeorganets svar

RAPPORT. om årsredovisningen för Genomförandeorganet för utbildning, audiovisuella medier och kultur för budgetåret 2015 med genomförandeorganets svar 1.12.2016 SV Europeiska unionens officiella tidning C 449/51 RAPPORT om årsredovisningen för Genomförandeorganet för utbildning, audiovisuella medier och kultur för budgetåret 2015 med genomförandeorganets

Läs mer

RAPPORT (2016/C 449/07)

RAPPORT (2016/C 449/07) 1.12.2016 SV Europeiska unionens officiella tidning C 449/41 RAPPORT om årsredovisningen för Genomförandeorganet för konsument-, hälso-, jordbruks- och livsmedelsfrågor för budgetåret 2015 med genomförandeorganets

Läs mer

RAPPORT. om årsredovisningen för Europeiska Polisbyrån för budgetåret 2015 med Byråns svar (2016/C 449/37)

RAPPORT. om årsredovisningen för Europeiska Polisbyrån för budgetåret 2015 med Byråns svar (2016/C 449/37) C 449/198 SV Europeiska unionens officiella tidning 1.12.2016 RAPPORT om årsredovisningen för Europeiska Polisbyrån för budgetåret 2015 med Byråns svar (2016/C 449/37) INLEDNING 1. Europeiska polisbyrån

Läs mer

RAPPORT. om årsredovisningen för Gemenskapens växtsortsmyndighet för budgetåret 2015, med myndighetens (2016/C 449/08)

RAPPORT. om årsredovisningen för Gemenskapens växtsortsmyndighet för budgetåret 2015, med myndighetens (2016/C 449/08) C 449/46 SV Europeiska unionens officiella tidning 1.12.2016 RAPPORT om årsredovisningen för Gemenskapens växtsortsmyndighet för budgetåret 2015, med myndighetens svar (2016/C 449/08) INLEDNING 1. Gemenskapens

Läs mer

RAPPORT. om årsredovisningen för Europeiska unionens byrå för nät- och informationssäkerhet för budgetåret 2015 med byråns svar (2016/C 449/25)

RAPPORT. om årsredovisningen för Europeiska unionens byrå för nät- och informationssäkerhet för budgetåret 2015 med byråns svar (2016/C 449/25) C 449/138 SV Europeiska unionens officiella tidning 1.12.2016 RAPPORT om årsredovisningen för Europeiska unionens byrå för nät- och informationssäkerhet för budgetåret 2015 med byråns svar (2016/C 449/25)

Läs mer

Väktare av EU:s finanser

Väktare av EU:s finanser SV Väktare av EU:s finanser EUROPEISKA REVISIONSRÄTTEN Granskning av EU-medel i hela världen Europeiska revisionsrätten är en EU institution som grundades 1977 och ligger i Luxemburg. Revisionsrätten har

Läs mer

RAPPORT. om årsredovisningen för Europeiska Byrån för rättsligt samarbete för budgetåret 2015, med Eurojusts svar (2016/C 449/36)

RAPPORT. om årsredovisningen för Europeiska Byrån för rättsligt samarbete för budgetåret 2015, med Eurojusts svar (2016/C 449/36) 1.12.2016 SV Europeiska unionens officiella tidning C 449/193 RAPPORT om årsredovisningen för Europeiska Byrån för rättsligt samarbete för budgetåret 2015, med Eurojusts svar (2016/C 449/36) INLEDNING

Läs mer

RAPPORT. om årsredovisningen för Genomförandeorganet för Europeiska forskningsrådet för budgetåret 2015 med genomförandeorganets svar (2016/C 449/29)

RAPPORT. om årsredovisningen för Genomförandeorganet för Europeiska forskningsrådet för budgetåret 2015 med genomförandeorganets svar (2016/C 449/29) 1.12.2016 SV Europeiska unionens officiella tidning C 449/157 RAPPORT om årsredovisningen för Genomförandeorganet för Europeiska forskningsrådet för budgetåret 2015 med genomförandeorganets svar (2016/C

Läs mer

RAPPORT. om årsredovisningen för Europeiska polisbyrån (Europol) för budgetåret 2016 med byråns svar (2017/C 417/36)

RAPPORT. om årsredovisningen för Europeiska polisbyrån (Europol) för budgetåret 2016 med byråns svar (2017/C 417/36) 6.12.2017 SV Europeiska unionens officiella tidning C 417/223 RAPPORT om årsredovisningen för Europeiska polisbyrån (Europol) för budgetåret 2016 med byråns svar (2017/C 417/36) INLEDNING 1. Europeiska

Läs mer

RAPPORT. om årsredovisningen för Europols pensionsfond för budgetåret 2015 med fondens svar (2016/C 449/26)

RAPPORT. om årsredovisningen för Europols pensionsfond för budgetåret 2015 med fondens svar (2016/C 449/26) 1.12.2016 SV Europeiska unionens officiella tidning C 449/143 RAPPORT om årsredovisningen för Europols pensionsfond för budgetåret 2015 med fondens svar (2016/C 449/26) INLEDNING 1. Europols pensionsfond

Läs mer

RAPPORT. om årsredovisningen för Europeiska sjösäkerhetsbyrån för budgetåret 2015, med byråns svar (2016/C 449/24)

RAPPORT. om årsredovisningen för Europeiska sjösäkerhetsbyrån för budgetåret 2015, med byråns svar (2016/C 449/24) 1.12.2016 SV Europeiska unionens officiella tidning C 449/133 RAPPORT om årsredovisningen för Europeiska sjösäkerhetsbyrån för budgetåret 2015, med byråns svar (2016/C 449/24) INLEDNING 1. Europeiska sjösäkerhetsbyrån

Läs mer

Tal av Vítor Caldeira, ordförande för Europeiska revisionsrätten

Tal av Vítor Caldeira, ordförande för Europeiska revisionsrätten Tal Luxemburg den 18 mars 2014 ECA/14/09 Tal av Vítor Caldeira, ordförande för Europeiska revisionsrätten Presentation av revisionsrättens årliga arbetsprogram för 2014 för Europaparlamentets budgetkontrollutskott

Läs mer

RAPPORT. om årsredovisningen för Europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar för budgetåret 2015 med centrumets svar (2016/C 449/14)

RAPPORT. om årsredovisningen för Europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar för budgetåret 2015 med centrumets svar (2016/C 449/14) 1.12.2016 SV Europeiska unionens officiella tidning C 449/77 RAPPORT om årsredovisningen för Europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar för budgetåret 2015 med centrumets svar (2016/C

Läs mer

RAPPORT. om årsredovisningen för Europeiska järnvägsbyrån för budgetåret 2015 med byråns svar (2016/C 449/28)

RAPPORT. om årsredovisningen för Europeiska järnvägsbyrån för budgetåret 2015 med byråns svar (2016/C 449/28) 1.12.2016 SV Europeiska unionens officiella tidning C 449/151 RAPPORT om årsredovisningen för Europeiska järnvägsbyrån för budgetåret 2015 med byråns svar (2016/C 449/28) INLEDNING 1. Europeiska järnvägsbyrån

Läs mer

RAPPORT. om årsredovisningen för Genomförandeorganet för små och medelstora företag för budgetåret 2015 med genomförandeorganets svar (2016/C 449/11)

RAPPORT. om årsredovisningen för Genomförandeorganet för små och medelstora företag för budgetåret 2015 med genomförandeorganets svar (2016/C 449/11) 1.12.2016 SV Europeiska unionens officiella tidning C 449/61 RAPPORT om årsredovisningen för Genomförandeorganet för små och medelstora företag för budgetåret 2015 med genomförandeorganets svar (2016/C

Läs mer

RAPPORT. om årsredovisningen för Europeiska yrkesutbildningsstiftelsen (ETF) för budgetåret 2016 med stiftelsens svar (2017/C 417/29)

RAPPORT. om årsredovisningen för Europeiska yrkesutbildningsstiftelsen (ETF) för budgetåret 2016 med stiftelsens svar (2017/C 417/29) 6.12.2017 SV Europeiska unionens officiella tidning C 417/181 RAPPORT om årsredovisningen för Europeiska yrkesutbildningsstiftelsen (ETF) för budgetåret 2016 med stiftelsens svar (2017/C 417/29) INLEDNING

Läs mer

Rapport om årsredovisningen för Byrån för samarbete mellan energitillsynsmyndigheter för budgetåret 2015

Rapport om årsredovisningen för Byrån för samarbete mellan energitillsynsmyndigheter för budgetåret 2015 Rapport om årsredovisningen för Byrån för samarbete mellan energitillsynsmyndigheter för budgetåret 2015 med byråns svar 12, rue Alcide De Gasperi L-1615 Luxembourg T +352 4398 1 E eca-info@eca.europa.eu

Läs mer

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 1.8.2011 KOM(2011) 481 slutlig 2011/0209 (COD) Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av rådets förordning (EG) nr 1698/2005 när det gäller

Läs mer

RAPPORT. om årsredovisningen för Europeiska centrumet för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk (ECNN) för budgetåret 2016 med centrumets svar

RAPPORT. om årsredovisningen för Europeiska centrumet för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk (ECNN) för budgetåret 2016 med centrumets svar C 417/150 SV Europeiska unionens officiella tidning 6.12.2017 RAPPORT om årsredovisningen för Europeiska centrumet för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk (ECNN) för budgetåret 2016 med centrumets

Läs mer

RAPPORT. om årsredovisningen för Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten för budgetåret 2015 med myndighetens svar (2016/C 449/30)

RAPPORT. om årsredovisningen för Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten för budgetåret 2015 med myndighetens svar (2016/C 449/30) C 449/162 SV Europeiska unionens officiella tidning 1.12.2016 RAPPORT om årsredovisningen för Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten för budgetåret 2015 med myndighetens svar (2016/C 449/30)

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 29.9.2017 C(2017) 6464 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den 29.9.2017 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/1011

Läs mer

RAPPORT (2017/C 417/09)

RAPPORT (2017/C 417/09) 6.12.2017 SV Europeiska unionens officiella tidning C 417/63 RAPPORT om årsredovisningen för Genomförandeorganet för utbildning, audiovisuella medier och kultur (Eacea) för budgetåret 2016 med genomförandeorganets

Läs mer

RAPPORT (2017/C 426/02) INNEHÅLL. Bildande av det gemensamma företaget BBI Organisation Mål Resurser...

RAPPORT (2017/C 426/02) INNEHÅLL. Bildande av det gemensamma företaget BBI Organisation Mål Resurser... C 426/8 SV Europeiska unionens officiella tidning 12.12.2017 RAPPORT om årsredovisningen för det gemensamma företaget för biobaserade industrier (det gemensamma företaget BBI) för budgetåret 2016 med det

Läs mer

RP 12/2011 rd. Regeringens proposition till Riksdagen om godkännande av en ändring av artikel 136 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt

RP 12/2011 rd. Regeringens proposition till Riksdagen om godkännande av en ändring av artikel 136 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt RP 12/2011 rd Regeringens proposition till Riksdagen om godkännande av en ändring av artikel 136 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Utskottet för regional utveckling 24.2.2015 2015/0009(COD) FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för regional utveckling till utskottet för ekonomi och valutafrågor och budgetutskottet

Läs mer

RAPPORT. om årsredovisningen för Europeiska bankmyndigheten för budgetåret 2015 med myndighetens svar (2016/C 449/13)

RAPPORT. om årsredovisningen för Europeiska bankmyndigheten för budgetåret 2015 med myndighetens svar (2016/C 449/13) C 449/72 SV Europeiska unionens officiella tidning 1.12.2016 RAPPORT om årsredovisningen för Europeiska bankmyndigheten för budgetåret 2015 med myndighetens svar (2016/C 449/13) INLEDNING 1. Europeiska

Läs mer

RAPPORT. om årsredovisningen för Europeiska arbetsmiljöbyrån (Osha) för budgetåret 2016 med byråns svar (2017/C 417/32)

RAPPORT. om årsredovisningen för Europeiska arbetsmiljöbyrån (Osha) för budgetåret 2016 med byråns svar (2017/C 417/32) 6.12.2017 SV Europeiska unionens officiella tidning C 417/201 RAPPORT om årsredovisningen för Europeiska arbetsmiljöbyrån (Osha) för budgetåret 2016 med byråns svar (2017/C 417/32) INLEDNING 1. Europeiska

Läs mer

RAPPORT (2016/C 449/03)

RAPPORT (2016/C 449/03) C 449/22 SV Europeiska unionens officiella tidning 1.12.2016 RAPPORT om årsredovisningen för Byrån för Organet för europeiska regleringsmyndigheter för elektronisk kommunikation för budgetåret 2015 med

Läs mer

REVISIONSRÄTTEN. Artiklarna 285 till 287 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUFfördraget).

REVISIONSRÄTTEN. Artiklarna 285 till 287 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUFfördraget). REVISIONSRÄTTEN Europeiska revisionsrätten ansvarar för granskningen av EU:s finanser. Revisionsrätten bidrar som EU:s externa revisor till att förbättra EU:s finansiella förvaltning och fungerar som oberoende

Läs mer

RAPPORT (2017/C 417/06)

RAPPORT (2017/C 417/06) 6.12.2017 SV Europeiska unionens officiella tidning C 417/47 RAPPORT om årsredovisningen för Europeiska unionens byrå för utbildning av tjänstemän inom brottsbekämpning (Cepol) för budgetåret 2016 med

Läs mer

DEBATT OM ÅRSRAPPORTEN FÖR BUDGETÅRET 2006 I EUROPAPARLAMENTET

DEBATT OM ÅRSRAPPORTEN FÖR BUDGETÅRET 2006 I EUROPAPARLAMENTET EUROPEISKA REVISIONSRÄTTEN ECA/07/31 TAL AV HUBERT WEBER, EUROPEISKA REVISIONSRÄTTENS ORDFÖRANDE DEBATT OM ÅRSRAPPORTEN FÖR BUDGETÅRET 2006 I EUROPAPARLAMENTET I BRYSSEL DEN 29 NOVEMBER 2007 Det talade

Läs mer

EU:S FINANSPOLITISKA RAM

EU:S FINANSPOLITISKA RAM EU:S FINANSPOLITISKA RAM För att stabiliteten inom Ekonomiska och monetära unionens ska kunna tryggas måste det finnas en robust ram med bestämmelser för att undvika ohållbara statsfinanser. En reform

Läs mer

EUROPEISKA UNIONEN EUROPAPARLAMENTET

EUROPEISKA UNIONEN EUROPAPARLAMENTET EUROPEISKA UNIONEN EUROPAPARLAMENTET RÅDET Bryssel den 2 december 206 (OR. en) 206/0355 (COD) PE-CONS 5/6 EF 338 ECOFIN 03 CODEC 639 RÄTTSAKTER OCH ANDRA INSTRUMENT Ärende: EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS

Läs mer

Tal av Klaus-Heiner Lehne, Europeiska revisionsrättens ordförande

Tal av Klaus-Heiner Lehne, Europeiska revisionsrättens ordförande SV Tal Bryssel den 13 oktober 2016 Tal av Klaus-Heiner Lehne, Europeiska revisionsrättens ordförande Presentation av revisionsrättens årsrapport för 2015 Europaparlamentets budgetkontrollutskott Bryssel

Läs mer

EUROPEISKA RÅDET Bryssel den 9 december 2011 UTTALANDE FRÅN EUROOMRÅDETS STATS- OCH REGERINGSCHEFER

EUROPEISKA RÅDET Bryssel den 9 december 2011 UTTALANDE FRÅN EUROOMRÅDETS STATS- OCH REGERINGSCHEFER EUROPEISKA RÅDET Bryssel den 9 december 2011 UTTALANDE FRÅN EUROOMRÅDETS STATS- OCH REGERINGSCHEFER Europeiska unionen och euroområdet har under de senaste 18 månaderna gjort mycket för att förbättra den

Läs mer

RAPPORT. om årsredovisningen för byrån för samarbete mellan energitillsynsmyndigheter (Acer) för budgetåret 2016 med byråns svar (2017/C 417/02)

RAPPORT. om årsredovisningen för byrån för samarbete mellan energitillsynsmyndigheter (Acer) för budgetåret 2016 med byråns svar (2017/C 417/02) 6.12.2017 SV Europeiska unionens officiella tidning C 417/25 RAPPORT om årsredovisningen för byrån för samarbete mellan energitillsynsmyndigheter (Acer) för budgetåret 2016 med byråns svar (2017/C 417/02)

Läs mer

RAPPORT om årsredovisningen för Europeiska kemikaliemyndigheten för budgetåret 2009 samt myndighetens svar (2010/C 338/07)

RAPPORT om årsredovisningen för Europeiska kemikaliemyndigheten för budgetåret 2009 samt myndighetens svar (2010/C 338/07) C 338/34 Europeiska unionens officiella tidning 14.12.2010 RAPPORT om årsredovisningen för Europeiska kemikaliemyndigheten för budgetåret 2009 samt myndighetens svar (2010/C 338/07) INNEHÅLL Punkt Sida

Läs mer

RAPPORT. om årsredovisningen för Gemenskapens växtsortsmyndighet (CPVO) för budgetåret 2016 med myndighetens svar (2017/C 417/08)

RAPPORT. om årsredovisningen för Gemenskapens växtsortsmyndighet (CPVO) för budgetåret 2016 med myndighetens svar (2017/C 417/08) 6.12.2017 SV Europeiska unionens officiella tidning C 417/57 RAPPORT om årsredovisningen för Gemenskapens växtsortsmyndighet (CPVO) för budgetåret 2016 med myndighetens svar (2017/C 417/08) INLEDNING 1.

Läs mer

EUROPEISKA CENTRALBANKEN

EUROPEISKA CENTRALBANKEN 8.5.2009 Europeiska unionens officiella tidning C 106/1 I (Resolutioner, rekommendationer och yttranden) YTTRANDEN EUROPEISKA CENTRALBANKEN EUROPEISKA CENTRALBANKENS YTTRANDE av den 20 april 2009 om ett

Läs mer

8507/19 ms/em/np 1 GIP.2

8507/19 ms/em/np 1 GIP.2 Interinstitutionella ärenden: 2016/0264(COD) 2017/0048(COD) 2017/0136(COD) 2017/0230(COD) 2017/0231(COD) 2017/0232(COD) 2017/0358(COD) 2017/0359(COD) 2018/0042(COD) 2018/0043(COD) 2018/0090(COD) 2018/0106(COD)

Läs mer

RAPPORT. om årsredovisningen för Europeiska unionens byrå för nät- och informationssäkerhet (Enisa) för budgetåret 2016 med byråns svar

RAPPORT. om årsredovisningen för Europeiska unionens byrå för nät- och informationssäkerhet (Enisa) för budgetåret 2016 med byråns svar C 417/160 SV Europeiska unionens officiella tidning 6.12.2017 RAPPORT om årsredovisningen för Europeiska unionens byrå för nät- och informationssäkerhet (Enisa) för budgetåret 2016 med byråns svar (2017/C

Läs mer

EMU:S INSTITUTIONER RÄTTSLIG GRUND MÅL RESULTAT

EMU:S INSTITUTIONER RÄTTSLIG GRUND MÅL RESULTAT EMU:S INSTITUTIONER Ekonomiska och monetära unionens institutioner bär huvudansvaret för att besluta om den europeiska penningpolitiken, för bestämmelser som rör euroutgivningen och för prisstabiliteten

Läs mer

Rekommendation till RÅDETS REKOMMENDATION. om Rumäniens nationella reformprogram och rådets yttrande

Rekommendation till RÅDETS REKOMMENDATION. om Rumäniens nationella reformprogram och rådets yttrande EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 7.6.2011 SEK(2011) 825 slutlig Rekommendation till RÅDETS REKOMMENDATION om Rumäniens nationella reformprogram 2011 och rådets yttrande om Rumäniens uppdaterade konvergensprogram

Läs mer

Ekofinrådets möte den 22 januari 2019

Ekofinrådets möte den 22 januari 2019 Kommenterad dagordning Rådet 2019-01-14 Finansdepartementet Ekofinrådets möte den 22 januari 2019 Kommenterad dagordning Enligt den preliminära dagordning som presenterades den 7 januari 2019. 1. Godkännande

Läs mer

(Lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR

(Lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR 23.5.2012 Europeiska unionens officiella tidning L 133/1 I (Lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EU) nr 423/2012 av den 22 maj 2012 om ändring av rådets förordning

Läs mer

Tal av Vítor Caldeira, ordförande för Europeiska revisionsrätten

Tal av Vítor Caldeira, ordförande för Europeiska revisionsrätten EUROPEISKA REVISIONSRÄTTEN TAL Bryssel den 5 november 2013 ECA/13/38 Tal av Vítor Caldeira, ordförande för Europeiska revisionsrätten Presentation av årsrapporterna för 2012 INFÖR EUROPAPARLAMENTETS BUDGETKONTROLLUTSKOTT

Läs mer

RAPPORT. om årsredovisningen för Genomförandeorganet för små och medelstora företag (Easme) för budgetåret 2016 med genomförandeorganets svar

RAPPORT. om årsredovisningen för Genomförandeorganet för små och medelstora företag (Easme) för budgetåret 2016 med genomförandeorganets svar C 417/74 SV Europeiska unionens officiella tidning 6.12.2017 RAPPORT om årsredovisningen för Genomförandeorganet för små och medelstora företag (Easme) för budgetåret 2016 med genomförandeorganets svar

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 23 oktober 2015 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare

Europeiska unionens råd Bryssel den 23 oktober 2015 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare Europeiska unionens råd Bryssel den 23 oktober 2015 (OR. en) 13348/15 ECOFIN 798 UEM 383 FÖLJENOT från: inkom den: 22 oktober 2015 till: Komm. dok. nr: Ärende: Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska

Läs mer

EUROPEISKA CENTRALBANKEN

EUROPEISKA CENTRALBANKEN 11.11.2009 Europeiska unionens officiella tidning C 270/1 I (Resolutioner, rekommendationer och yttranden) YTTRANDEN EUROPEISKA CENTRALBANKEN EUROPEISKA CENTRALBANKENS YTTRANDE av den 26 oktober 2009 över

Läs mer

RESTREINT UE. Strasbourg den COM(2014) 447 final 2014/0208 (NLE) This document was downgraded/declassified Date

RESTREINT UE. Strasbourg den COM(2014) 447 final 2014/0208 (NLE) This document was downgraded/declassified Date EUROPEISKA KOMMISSIONEN Strasbourg den 1.7.2014 COM(2014) 447 final 2014/0208 (NLE) This document was downgraded/declassified Date 23.7.2014 Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EG)

Läs mer

SV Förenade i mångfalden SV. Ändringsförslag. Luke Ming Flanagan för GUE/NGL-gruppen

SV Förenade i mångfalden SV. Ändringsförslag. Luke Ming Flanagan för GUE/NGL-gruppen 24.4.2017 A8-0160/1 1 Beaktandeled 4a (nytt) - med beaktande av den ovanliga omständigheten att revisionsrättens revisionsförklaring är uppdelad i två delar: a) granskning av räkenskapernas tillförlitlighet,

Läs mer

III EUROPEISKA CENTRALBANKEN

III EUROPEISKA CENTRALBANKEN 4.4.2013 Europeiska unionens officiella tidning C 96/11 III (Förberedande akter) EUROPEISKA CENTRALBANKEN EUROPEISKA CENTRALBANKENS YTTRANDE av den 7 januari 2013 om ett förslag till rådets förordning

Läs mer

För delegationerna bifogas ett utkast till rådets slutsatser om EU-statistik som utarbetats av ekonomiska och finansiella kommittén.

För delegationerna bifogas ett utkast till rådets slutsatser om EU-statistik som utarbetats av ekonomiska och finansiella kommittén. Europeiska unionens råd Bryssel den 29 oktober 2014 (OR. en) 13845/14 ECOFIN 874 STATIS 111 UEM 348 NOT från: till: Ärende: Rådets generalsekretariat Coreper II och rådet Utkast till rådets slutsatser

Läs mer

EUROPEISKA CENTRALBANKEN

EUROPEISKA CENTRALBANKEN 1.4.2010 Europeiska unionens officiella tidning C 87/1 I (Resolutioner, rekommendationer och yttranden) YTTRANDEN EUROPEISKA CENTRALBANKEN EUROPEISKA CENTRALBANKENS YTTRANDE av den 18 mars 2010 över ett

Läs mer

(Upplysningar) REVISIONSRÄTTEN

(Upplysningar) REVISIONSRÄTTEN 15.12.2011 Europeiska unionens officiella tidning C 366/1 IV (Upplysningar) UPPLYSNINGAR FRÅN EUROPEISKA UNIONENS INSTITUTIONER, BYRÅER OCH ORGAN REVISIONSRÄTTEN RAPPORT om årsredovisningen för Gemenskapens

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2018/19:FPM7

Regeringskansliet Faktapromemoria 2018/19:FPM7 Regeringskansliet Faktapromemoria Översyn av Europeiska systemet för finansiell tillsyn tillägg om penningtvätt och finansiering av terrorism Finansdepartementet 2018-10-17 Dokumentbeteckning KOM (2018)

Läs mer

RAPPORT (2017/C 417/34)

RAPPORT (2017/C 417/34) C 417/212 SV Europeiska unionens officiella tidning 6.12.2017 RAPPORT om årsredovisningen för Europeiska institutet för förbättring av levnads- och arbetsvillkor (Eurofound) för budgetåret 2016, med institutets

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 13.2.2019 C(2019) 904 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den 13.2.2019 om ändring av delegerad förordning (EU) 2017/588 vad gäller möjligheten att justera

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

FÖRSLAG TILL RESOLUTION EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Plenarhandling 10.4.2013 B7-000/2013 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av frågorna för muntligt besvarande B7-0000/2013 och B7-0000/2013 i enlighet med artikel 115.5 i arbetsordningen

Läs mer

RAPPORT om årsredovisningen för Europeiska fonden för förbättring av levnads- och arbetsvillkor för budgetåret 2002 samt fondens svar (2003/C 319/09)

RAPPORT om årsredovisningen för Europeiska fonden för förbättring av levnads- och arbetsvillkor för budgetåret 2002 samt fondens svar (2003/C 319/09) 30.12.2003 SV Europeiska unionens officiella tidning C 319/55 RAPPORT om årsredovisningen för Europeiska fonden för förbättring av levnads- och arbetsvillkor för budgetåret 2002 samt fondens svar (2003/C

Läs mer

Tal av Vítor Caldeira, ordförande för Europeiska revisionsrätten

Tal av Vítor Caldeira, ordförande för Europeiska revisionsrätten - Det talade ordet gäller EUROPEISKA REVISIONSRÄTTEN TAL Luxemburg den 21 november 2013 ECA/39/13 Tal av Vítor Caldeira, ordförande för Europeiska revisionsrätten Presentation av årsrapporterna för 2012

Läs mer

Ansvarsfrihet för 2012: Organet för europeiska regleringsmyndigheter för elektronisk kommunikation

Ansvarsfrihet för 2012: Organet för europeiska regleringsmyndigheter för elektronisk kommunikation P7_TA(2014)0301 Ansvarsfrihet för 2012: Organet för europeiska regleringsmyndigheter för elektronisk kommunikation 1. Europaparlamentets beslut av den 3 april 2014 om ansvarsfrihet för genomförandet av

Läs mer

RAPPORT. om årsredovisningen för Europeiska kemikaliemyndigheten (Echa) för budgetåret 2016 med myndighetens svar (2017/C 417/15)

RAPPORT. om årsredovisningen för Europeiska kemikaliemyndigheten (Echa) för budgetåret 2016 med myndighetens svar (2017/C 417/15) C 417/98 SV Europeiska unionens officiella tidning 6.12.2017 RAPPORT om årsredovisningen för Europeiska kemikaliemyndigheten (Echa) för budgetåret 2016 med myndighetens svar (2017/C 417/15) INLEDNING 1.

Läs mer

10/01/2012 ESMA/2011/188

10/01/2012 ESMA/2011/188 Riktlinjer och rekommendationer Samarbete, inbegripet delegering, mellan Esma, behöriga myndigheter och behöriga sektorsmyndigheter enligt förordning (EU) nr 513/2011 om kreditvärderingsinstitut 10/01/2012

Läs mer

EUROPEISKA CENTRALBANKEN (ECB)

EUROPEISKA CENTRALBANKEN (ECB) EUROPEISKA CENTRALBANKEN (ECB) Europeiska centralbanken (ECB) är den centrala institutionen i Ekonomiska och monetära unionen och har sedan den 1 januari 1999 ansvaret för den monetära politiken i euroområdet.

Läs mer

RÄTTSLIG GRUND BESKRIVNING

RÄTTSLIG GRUND BESKRIVNING MELLANSTATLIGA BESLUTSFÖRFARANDEN Inom den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken, liksom på flera andra områden såsom fördjupat samarbete, vissa utnämningar och översyn av fördragen, ser beslutsförfarandet

Läs mer

14127/16 SA/ab,gw 1 DGG 2B

14127/16 SA/ab,gw 1 DGG 2B Europeiska unionens råd Bryssel den 8 november 2016 (OR. en) 14127/16 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat av den: 8 november 2016 till: Delegationerna Föreg. dok. nr: 13265/16 Ärende: FIN 774

Läs mer

Årsrapporten för 2017 Vanliga frågor. 1. Vilken roll har Europeiska revisionsrätten när det gäller EU-budgeten?

Årsrapporten för 2017 Vanliga frågor. 1. Vilken roll har Europeiska revisionsrätten när det gäller EU-budgeten? VANLIGA FRÅGOR Luxemburg den 4 oktober 2018 Årsrapporten för 2017 Vanliga frågor 1. Vilken roll har Europeiska revisionsrätten när det gäller EU-budgeten? Varje år kontrollerar vi EU:s räkenskaper och

Läs mer

Rapport om årsredovisningen för Byrån för Organet för europeiska regleringsmyndigheter för elektronisk kommunikation för budgetåret 2014

Rapport om årsredovisningen för Byrån för Organet för europeiska regleringsmyndigheter för elektronisk kommunikation för budgetåret 2014 Rapport om årsredovisningen för Byrån för Organet för europeiska regleringsmyndigheter för elektronisk kommunikation för budgetåret 2014 med byråns svar 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg

Läs mer

med den gemensamma resolutionsnämndens, rådets och kommissionens svar

med den gemensamma resolutionsnämndens, rådets och kommissionens svar Rapport i enlighet med artikel 92.4 i förordning (EU) nr 806/2014 om eventuella ansvarsförbindelser (oavsett om det gäller den gemensamma resolutionsnämnden, rådet, kommissionen eller på annat sätt) som

Läs mer

Riktlinjer. handelsplatsers transaktionsflöde 08/06/2017 ESMA SV

Riktlinjer. handelsplatsers transaktionsflöde 08/06/2017 ESMA SV Riktlinjer En värdepapperscentrals tillgång till handelsplatsers transaktionsflöde centrala motparters och 08/06/2017 ESMA70-151-298 SV Innehållsförteckning 1 Tillämpningsområde... 3 2 Definitioner...

Läs mer

Riktlinjer om de minimikriterier som en omstruktureringsplan för verksamheten ska uppfylla

Riktlinjer om de minimikriterier som en omstruktureringsplan för verksamheten ska uppfylla EBA/GL/2015/21 19.05.2016 Riktlinjer om de minimikriterier som en omstruktureringsplan för verksamheten ska uppfylla 1 1. Efterlevnads- och rapporteringsskyldigheter Riktlinjernas status 1. Detta dokument

Läs mer

INNEHÅLL INLEDNING REVISIONSFÖRKLARING KOMMENTARER OM BUDGETFÖRVALTNINGEN OCH DEN EKONOMISKA FÖRVALTNINGEN Tabell...

INNEHÅLL INLEDNING REVISIONSFÖRKLARING KOMMENTARER OM BUDGETFÖRVALTNINGEN OCH DEN EKONOMISKA FÖRVALTNINGEN Tabell... 15.12.2009 Europeiska unionens officiella tidning C 304/65 RAPPORT om årsredovisningen för Genomförandeorganet för utbildning, audiovisuella medier och kultur för budgetåret 2008 samt genomförandeorganets

Läs mer

Rapport om årsredovisningen för Europols pensionsfond för budgetåret 2013

Rapport om årsredovisningen för Europols pensionsfond för budgetåret 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Läs mer

Förslag till RÅDETS FÖRORDNING. om upprättandet av ett system för ekonomiskt stöd till de medlemsstater som inte har infört euron som valuta

Förslag till RÅDETS FÖRORDNING. om upprättandet av ett system för ekonomiskt stöd till de medlemsstater som inte har infört euron som valuta EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 22.6.2012 COM(2012) 336 final 2012/0164 (APP) Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om upprättandet av ett system för ekonomiskt stöd till de medlemsstater som inte har infört

Läs mer

1716 der Beilagen XXIV. GP - Vorlage gem. Art. 23i Abs. 4 B-VG - 19 schwedischer Beschluss (Normativer Teil) 1 von 8. officiella tidning

1716 der Beilagen XXIV. GP - Vorlage gem. Art. 23i Abs. 4 B-VG - 19 schwedischer Beschluss (Normativer Teil) 1 von 8. officiella tidning 1716 der Beilagen XXIV. GP - Vorlage gem. Art. 23i Abs. 4 B-VG - 19 schwedischer Beschluss (Normativer Teil) 1 von 8 Europeiska unionens officiella tidning ISSN 1725-2628 L 91 Svensk utgåva Lagstiftning

Läs mer

Kommittédirektiv. Ett nytt regelverk om kapitaltäckning för värdepappersbolag. Dir. 2019:22. Beslut vid regeringssammanträde den 16 maj 2019

Kommittédirektiv. Ett nytt regelverk om kapitaltäckning för värdepappersbolag. Dir. 2019:22. Beslut vid regeringssammanträde den 16 maj 2019 Kommittédirektiv Ett nytt regelverk om kapitaltäckning för värdepappersbolag Dir. 2019:22 Beslut vid regeringssammanträde den 16 maj 2019 Sammanfattning Inom kort förväntas Europeiska unionen besluta om

Läs mer

Riktlinjer Samarbete mellan myndigheter enligt artiklarna 17 och 23 i förordning (EU) nr 909/2014

Riktlinjer Samarbete mellan myndigheter enligt artiklarna 17 och 23 i förordning (EU) nr 909/2014 Riktlinjer Samarbete mellan myndigheter enligt artiklarna 17 och 23 i förordning (EU) nr 909/2014 28/03/2018 ESMA70-151-294 SV Innehållsförteckning 1 Tillämpningsområde... 2 2 Syfte... 4 3 Efterlevnads-

Läs mer

Rekommendationer om ändring av rekommendationerna EBA/REC/2015/01

Rekommendationer om ändring av rekommendationerna EBA/REC/2015/01 EBA/REC/2015/02 23/11/2016 Rekommendationer om ändring av rekommendationerna EBA/REC/2015/01 om likvärdighet avseende kvalitetsordningar 1 1. Efterlevnads- och rapporteringsskyldigheter Rekommendationernas

Läs mer

Tal av Vítor Caldeira, Europeiska revisionsrättens ordförande

Tal av Vítor Caldeira, Europeiska revisionsrättens ordförande SV Tal Bryssel den 10 november 2015 Tal av Vítor Caldeira, Europeiska revisionsrättens ordförande Presentation av Europeiska revisionsrättens årsrapport för 2014 för Europaparlamentets budgetkontrollutskott

Läs mer

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING. om ändring av förordning (EG) nr 726/2004 vad gäller säkerhetsövervakning av läkemedel

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING. om ändring av förordning (EG) nr 726/2004 vad gäller säkerhetsövervakning av läkemedel EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 10.2.2012 COM(2012) 51 final 2012/0023 (COD) Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EG) nr 726/2004 vad gäller säkerhetsövervakning

Läs mer

10667/16 SON/gw 1 DGG 2B

10667/16 SON/gw 1 DGG 2B Europeiska unionens råd Bryssel den 27 juni 2016 (OR. en) 10667/16 LÄGESRAPPORT från: till: Rådets generalsekretariat Delegationerna FSTR 35 FC 29 REGIO 42 SOC 434 AGRISTR 36 PECHE 243 CADREFIN 38 Föreg.

Läs mer

Förslag till RÅDETS FÖRORDNING. om ändring av förordning (EG) nr 974/98 vad gäller införandet av euron i Litauen

Förslag till RÅDETS FÖRORDNING. om ändring av förordning (EG) nr 974/98 vad gäller införandet av euron i Litauen EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 4.6.2014 COM(2014) 325 final 2014/0169 (NLE) Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EG) nr 974/98 vad gäller införandet av euron i Litauen SV SV MOTIVERING

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning. (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR

Europeiska unionens officiella tidning. (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR 16.6.2017 L 153/1 II (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2017/1005 av den 15 juni 2017 om fastställande av tekniska genomförandestandarder vad gäller formatet

Läs mer

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet 2002R1606 SV 10.04.2008 001.001 1 Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet B EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 1606/2002

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 4.9.2017 C(2017) 5959 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den 4.9.2017 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 575/2013

Läs mer

Tal av Vítor Caldeira, ordförande för Europeiska revisionsrätten

Tal av Vítor Caldeira, ordförande för Europeiska revisionsrätten SV Tal Bryssel den 5 november 2014 ECA/14/48 Tal av Vítor Caldeira, ordförande för Europeiska revisionsrätten Presentation av årsrapporterna för 2013 Europaparlamentets budgetkontrollutskott Bryssel den

Läs mer

6014/16 ck/gw 1 DGG 2B

6014/16 ck/gw 1 DGG 2B Europeiska unionens råd Bryssel den 12 februari 2016 (OR. en) 6014/16 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat av den: 12 februari 2016 till: Ärende: Delegations FIN 86 FSTR 7 FC 4 REGIO 7 MAP 8 Europeiska

Läs mer

RAPPORT. om årsredovisningen för Kontoret för harmonisering inom den inre marknaden för budgetåret 2015 med kontorets svar (2016/C 449/42)

RAPPORT. om årsredovisningen för Kontoret för harmonisering inom den inre marknaden för budgetåret 2015 med kontorets svar (2016/C 449/42) C 449/224 SV Europeiska unionens officiella tidning 1.12.2016 RAPPORT om årsredovisningen för Kontoret för harmonisering inom den inre marknaden för budgetåret 2015 med kontorets svar (2016/C 449/42) INLEDNING

Läs mer

Grönbok om pensioner MEMO/10/302. Varför offentliggör kommissionen den här grönboken nu? Vilken uppgift har EU på pensionsområdet?

Grönbok om pensioner MEMO/10/302. Varför offentliggör kommissionen den här grönboken nu? Vilken uppgift har EU på pensionsområdet? MEMO/10/302 Bryssel den 7 juli 2010 Grönbok om pensioner Varför offentliggör kommissionen den här grönboken nu? En åldrande befolkning sätter press på pensionssystemen i EU eftersom vi nu lever längre

Läs mer

Lagstiftningsöverläggningar

Lagstiftningsöverläggningar Kommenterad dagordning Rådet 2016-03-07 Statsrådsberedningen EU-kansliet Allmänna rådets möte den 15 mars 2016 Kommenterad dagordning 1. Godkännande av dagordningen Lagstiftningsöverläggningar 2. (Ev.)

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 30.7.2014 C(2014) 5308 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr / av den 30.7.2014 om fastställande av informations- och kommunikationsåtgärder för allmänheten

Läs mer

Rekommendation till RÅDETS REKOMMENDATION. om Estlands nationella reformprogram 2017

Rekommendation till RÅDETS REKOMMENDATION. om Estlands nationella reformprogram 2017 EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 22.5.2017 COM(2017) 506 final Rekommendation till RÅDETS REKOMMENDATION om Estlands nationella reformprogram 2017 med avgivande av rådets yttrande om Estlands stabilitetsprogram

Läs mer

RAPPORT om årsredovisningen för Europeiska byrån för luftfartssäkerhet för budgetåret 2008 samt byråns svar (2009/C 304/05)

RAPPORT om årsredovisningen för Europeiska byrån för luftfartssäkerhet för budgetåret 2008 samt byråns svar (2009/C 304/05) 15.12.2009 Europeiska unionens officiella tidning C 304/21 RAPPORT om årsredovisningen för Europeiska byrån för luftfartssäkerhet för budgetåret 2008 samt byråns svar (2009/C 304/05) INNEHÅLL Punkt Sidan

Läs mer

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSBEDÖMNINGEN. Följedokument till

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSBEDÖMNINGEN. Följedokument till EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 26.6.2013 SWD(2013) 235 final ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSBEDÖMNINGEN Följedokument till förslag till Europaparlamentets

Läs mer

Förslag till RÅDETS FÖRORDNING. om ändring av förordning (EG) nr 974/98 vad gäller införandet av euron i Lettland

Förslag till RÅDETS FÖRORDNING. om ändring av förordning (EG) nr 974/98 vad gäller införandet av euron i Lettland EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 5.6.2013 COM(2013) 337 final 2013/0176 (NLE) Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EG) nr 974/98 vad gäller införandet av euron i Lettland SV SV MOTIVERING

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 25.10.2017 COM(2017) 625 final 2017/0274 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om de bidrag som medlemsstaterna ska betala för att finansiera Europeiska utvecklingsfonden,

Läs mer