YRKESPROGRAM PÅ GKC Handels- och administrationsprogrammet (HA) Industritekniska programmet (IN) Vård- och omsorgsprogrammet (VO)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "YRKESPROGRAM PÅ GKC Handels- och administrationsprogrammet (HA) Industritekniska programmet (IN) Vård- och omsorgsprogrammet (VO)"

Transkript

1

2 HÖGSKOLEFÖRBEREDANDE PROGRAM PÅ GKC Ekonomiprogrammet (EK) Naturvetenskapsprogrammet (NA) Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) Teknikprogrammet (TE) YRKESPROGRAM PÅ GKC Handels- och administrationsprogrammet (HA) Industritekniska programmet (IN) Vård- och omsorgsprogrammet (VO)

3 Till dig som ska välja gymnasieskola! Du som läser det här står inför ett av de många val man måste göra i livet. Tillsammans med dina föräldrar ska du inte bara välja rätt utbildning utan också välja rätt gymnasieskola. En skola som ger dig de bästa förutsättningar för arbete eller vidare studier. Vad är viktigt för dig idag och vad tror du blir viktigt för dig i framtiden? Vi har som ambition att tillsammans med vår personal på GKC ge våra nuvarande och kommande elever de allra bästa möjligheter att möta framtiden. Genom att ytterligare stärka vår skolkultur som bygger på förtroende och tillit mellan personal och elever ger vi elever de bästa förutsättningar att lyckas med studierna. Närhet, Trygghet och Framtid är ledord för oss som arbetar på GKC. Närhet betyder för oss på GKC bland annat att våra elever ska uppleva ett positivt bemötande från personalen och att de skall känna ett starkt stöd i sina studier från våra lärare. Trygghet innebär att våra elever ska känna att skolan är en miljö där självkänslan och personligheten kan växa och utvecklas. I våra elevenkäter ger våra elever oss höga betyg i ovanstående områden. När det gäller framtid diskuterar forskare om kompetenser, utöver traditionella skolämnen, som kommer att vara avgörande för att lyckas i studier eller arbete. Framtiden kommer att ställa högre krav på förmågor som t ex snabb inlärning kontaktförmåga samarbetsförmåga förmåga att kunna uttrycka sig personförståelse kulturförståelse Enligt Skolinspektionen som granskade oss våren 2017 uppfyllde vi kraven på alla områden som granskades vilket vi är stolta över. Vi är även certifierade i kvalitetsverktyget Qualis 2015, med ett utmärkt resultat. Genom att aktivt följa aktuell forskning och ta tillvara vår personals erfarenheter och kompetenser så lovar vi att rusta dig för en framtid med de bästa möjligheter. Klas Boberg Gymnasiechef/rektor Helena Gustavsson Biträdande rektor Du kan bli behörig till Högskola och universitet även på ett yrkesprogram. HÖGSKOLEFÖRBEREDANDE PROGRAM Det finns sex högskoleförberedande program. Dessa program är en grund för fortsatt utbildning på högskola och universitet. För att kunna bli antagen till ett högskoleförberedande program ska du ha godkända betyg i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik och ytterligare nio ämnen. Några av dessa nio ämnen är specifika beroende på vilket program du väljer. YRKESPROGRAM Det finns tolv yrkesprogram. Dessa program är en grund för yrkesverksamhet och fortsatt yrkesutbildning. Ett yrkesprogram innehåller alltid arbetsplatsförlagt lärande, APL (praktik). Läser du ett yrkesprogram har du möjlighet att inom ramen av din gymnasieutbildning läsa in grundläggande högskolebehörighet. På GKC ger vi dig alltid möjlighet till detta! För att kunna bli antagen till ett yrkesprogram ska du ha godkända betyg i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik och ytterligare fem ämnen.

4 EK EKONOMIPROGRAMMET EK-programmet är ett program som förbereder för fortsatta studier och underlättar övergången från studier till anställning. Det riktar sig till dig som är intresserad av samhälle, ekonomi och juridik. Efter att ha gått EK på GKC blir du konkurrenskraftig på arbetsmarknaden och har en bra grund för fortsatta studier till t ex ekonom, revisor, marknadsförare, säljare eller jurist. Du kommer att få kontakt med ett fadderföretag som du får följa dina tre år på GKC. För att få ytterligare verklighetsförankring och inblick i näringslivet är du ute på APL (arbetsplatsförlagd utbildning) motsvarande tre veckor i trean. Genom detta upplägg får du värdefulla kontakter och praktiska ekonomikunskaper, vilket kan göra det lättare att få anställning direkt efter studierna. Det gynnar även dina förutsättningar för att studera vidare. Jag valde ekonomiprogrammet för att jag ville lära mig mer om företagande och vad som är viktigt att tänka på när man ska starta eget. Jag ville även lära mig om olika lagar vilket gjorde att mitt val självklart blev ekonomiprogrammet Merjem, EK16 Under dina tre år på EK kommer du även att få göra studiebesök på ett antal intressanta företag.

5 DIPLOMERAD GYMNASIEEKONOM På Ekonomiprogrammet har du möjlighet att bli Diplomerad gymnasieekonom och detta innebär en extra kvalitetsstämpel på din utbildning som kan vara värdefull att visa upp när du söker jobb. För att bli Diplomerad gymnasieekonom krävs bland annat att dina tre år på Ekonomiprogrammet har innehållit ett visst minsta antal poäng i ekonomiska ämnen och att Matematik 3 ingått. För att kvalificera sig för diplomet ska du ha lägst godkänt i samtliga av utbildningens kurser och ditt gymnasiearbete skall ha gjorts med inriktning mot företagsekonomi. Du ska också ha läst minst t o m steg 2 i moderna språk. GYMNASIEGEMENSAMMA ÄMNEN 1250 Engelska Engelska Historia 1b 100 Idrott och hälsa Matematik 1b 100 Matematik 2b 100 Naturkunskap 1b 100 Religionskunskap 1 50 Samhällskunskap 1b 100 Samhällskunskap Svenska 1/Svenska som andraspråk Svenska 2/Svenska som andraspråk Svenska 3/Svenska som andraspråk PROGRAMGEMENSAMMA KARAKTÄRSÄMNEN 350 Företagsekonomi Privatjuridik 100 Moderna språk 100 Psykologi 1 50 INRIKTNING EKONOMI 300 Entreprenörskap och företagande 100 Företagsekonomi Matematik 3b 100 INRIKTNING JURIDIK 300 Filosofi 1 50 Affärsjuridik 100 Rätten och samhället 100 Psykologi 2a 50 PROGRAMFÖRDJUPNINGAR beroende av inriktningsval 300 Engelska Entreprenörskap och företagande 100 Marknadsföring 100 Redovisning Ledarskap och organisation 100 Matematik 3b 100 Affärsjuridik 100 Företagsekonomi INDIVIDUELLT VAL 200 GYMNASIEARBETE 100 TOTALT 2500 EKONOMIPROGRAMMET Med reservation för ev förändringar.

6 HA HANDELS- OCH ADMINISTRATIONSPROGRAMMET Detta program genomsyras av affärstänkande och entreprenörskap. Detta ger dig en bred kompetens i arbetslivet. Programmet riktar sig till dig som är intresserad av handel och service. Efter gymnasiet kan du jobba med inköp och försäljning både i butik och mot företag. Du kommer även att få kunskap om och erfarenhet av att starta och driva ett eget företag, när vi i årskurs 2 driver UF-företag. Under samtliga tre år har du APL. Denna kan du göra lokalt, nationellt eller internationellt. Din APL ger dig en erfarenhet och en bred kompetens. Du kan enkelt välja till kurser inom individuellt val som ger dig grundläggande behörighet till högskola och universitet. GKC är en liten och bra skola. Jag hade hört mycket positivt om den innan jag började här. Man får mycket hjälp av lärarna och ämnena på HA är kul. Inom handel får man också träffa mycket folk. Det är smidigt och nära att gå på GKC Gabriel, HA16 Du kan bli behörig till Högskola och universitet även på ett yrkesprogram.

7 GKC är en fin skola med härlig gemenskap där Handels- och admin. programmet verkligen passade mig personligen. Mycket praktik tillsammans med bra läromedel gjorde det kul, liksom möjligheten att få komma ut på arbetsmarknaden direkt efter studenten. Genom min praktik fick jag en butikschefstjänst och efter det fick jag chans att starta upp en ny kedja i Sverige, NILLE. Idag har jag arbetat 3 år som butikschef i Gislaved och stortrivs men har massa mål framåt som jag ska sträva efter! Lisa J, fd GKC-elev GYMNASIEGEMENSAMMA ÄMNEN 600 Engelska Historia 1a1 50 Idrott och hälsa Matematik 1a 100 Naturkunskap 1a1 50 Religionskunskap 1 50 Samhällskunskap 1a1 50 Svenska 1/Svenska som andraspråk PROGRAMGEMENSAMMA KARAKTÄRSÄMNEN 400 Entreprenörskap 100 Servicekunskap 100 Branschkunskap inom handel och administration 100 Information och kommunikation INRIKTNING HANDEL och SERVICE 500 Personlig försäljning Praktisk marknadsföring Affärsutveckling och ledarskap 100 Inköp Näthandel PROGRAMFÖRDJUPNINGAR beroende av inriktningsval 700 Personlig försäljning 100 Administration - specialisering 100 Engelska Entreprenörskap och företagande 100 Företagsekonomi Handel - specialisering 100 Utställningsdesign 100 Svenska 2/Svenska som andraspråk Affärskommunikation 100 Praktisk marknadsföring Svenska 3/Svenska som andraspråk INDIVIDUELLT VAL 200 GYMNASIEARBETE 100 TOTALT 2500 APL (arbetsplatsförlagt lärande) minst 15 veckor HANDELS- OCH ADMINISTRATIONSPROGRAMMET Med reservation för ev förändringar.

8 IN INDUSTRITEKNISKA PROGRAMMET Industritekniska företag behöver dig som är duktig på att arbeta med händerna. Hos oss på GKC kan du lära dig att fräsa, svarva, svetsa, arbeta med plåt, CNC-bearbetning mm Praktiska färdigheter tillsammans med egenskaper som god problemlösare, nytänkare och intresse för teknikutveckling är jätteviktiga. På IN arbetar vi med modern teknik i nära samarbete med företag i branschen. Vi ger dig de grundläggande kunskaperna i industritekniska ämnen, vilka du sedan utvecklar på ditt fadderföretag. En stor del av skoltiden tillbringar du i vår verkstad där du praktiskt får använda våra maskiner. Jag ville lära mig mer praktiska saker och komma ut i verkligheten fort. IN är då ett bra val! På min praktikplats känner jag mig delaktig och får göra mycket. Jag trivs bra på min praktik och på GKC. Oskar, IN16 På GKC har du tillgång till svarvar, fräsar, svetsar och CNC-maskiner. Vi har även ritningsläsning, mätteknik och Cad Solid Works. Dessutom har du mycket tid på ditt fadderföretag i form av APL vilket gör dig attraktiv på arbetsmarknaden direkt efter gymnasiet. Du får ta ett stort ansvar och har ett stort inflytande över din studiesituation. Varje elev behandlas individuellt och flexibelt.

9 Du kan bli behörig till Högskola och universitet även på ett yrkesprogram. GYMNASIEGEMENSAMMA ÄMNEN 600 Engelska Historia 1a1 50 Idrott och hälsa Matematik 1a 100 Naturkunskap 1a1 50 Religionskunskap 1 50 Samhällskunskap 1a1 50 Svenska 1/Svenska som andraspråk PROGRAMGEMENSAMMA KARAKTÄRSÄMNEN 400 Industritekniska processer Människan i industrin Produktionskunskap Produktionsutrustning INRIKTNING PRODUKT och MASKINTEKNIK 300 Datorstyrd produktion Produktionsutrustning Produktutveckling INRIKTNING SVETSTEKNIK 400 Produktutveckling Kälsvets Svets grund 100 Tillverkningsunderlag PROGRAMFÖRDJUPNINGAR Cad 1 50 Cad 2 50 Datorstyrd produktion Datorstyrd produktion Datorstyrd produktion Underhåll - avhjälpande 200 Underhåll -driftsäkerhet 100 Underhåll - elteknik 100 Underhåll - lager och smörjteknik 100 Produktionsutrustning Produktionsutrustning Produktionsutrustning Tillverkningsunderlag Tillverkningsunderlag Stumsvets Svets grund 100 INDIVIDUELLT VAL 200 GYMNASIEARBETE 100 TOTALT 2500 APL (arbetsplatsförlagt lärande) minst 15 veckor INDUSTRITEKNISKA PROGRAMMET Med reservation för ev förändringar.

10 NA Målet är att du ska tillgodogöra dig goda teoretiska kunskaper och lära dig att se sammanhang. Du lär dig arbeta strukturerat på ett vetenskapligt sätt när nya utmaningar dyker upp. Vi arbetar i grupper med stark gemenskap både i klassen och på programmet. Relationen mellan lärare och elever bygger på ömsesidig respekt. NATURVETENSKAPS- PROGRAMMET NA-programmet riktar sig till dig som är intresserad av matematiska och naturvetenskapliga frågeställningar och samband. Programmets studietakt är hög och bygger på att du tar ett stort eget ansvar. För att lyckas med dina studier krävs att du har goda kunskaper med dig från grundskolan. NA-programmet är en bred utbildning som i första hand förbereder dig för fortsatta studier på naturvetenskapliga och tekniska utbildningar. Många läkare, kemister, biologer och ingenjörer har gått NA. Arbetssättet är högskoleförberedande, dvs undervisningen är teoretisk med praktiska inslag såsom laborationer. När jag stod inför mitt gymnasieval visste jag inte vad jag ville utbilda mig till, därför var ett högskoleförberedande program en självklarhet och det slutade med den naturvetenskapliga linjen. På GKC har jag fått en bra grund inför framtiden, i de små klasserna får man mycket hjälp från våra kompetenta och inspirerande lärare samtidigt som man befinner sig en trygg miljö som en mindre skola erbjuder. David, NA15

11 GYMNASIEGEMENSAMMA ÄMNEN 1150 Engelska Engelska Historia 1b 100 Idrott och hälsa Matematik 1c 100 Matematik 2c 100 Matematik 3c 100 Religionskunskap 1 50 Samhällskunskap 1b 100 Svenska 1/Svenska som andraspråk Svenska 2/Svenska som andraspråk Svenska 3/Svenska som andraspråk PROGRAMGEMENSAMMA KARAKTÄRSÄMNEN 450 Biologi Fysik Kemi Moderna språk 100 INRIKTNING NATURVETENSKAP 400 Biologi Fysik Kemi Matematik INRIKTNING NATURVETENSKAP OCH SAMHÄLLE 300 Geografi Samhällskunskap Biologi PROGRAMFÖRDJUPNINGAR beroende av inriktningsval Engelska Entreprenörskap 100 Fysik Internationella relationer 100 Kemi Matematik Matematik Matematik specialisering 100 Moderna språk 100 Naturvetenskaplig specialisering 100 INDIVIDUELLT VAL 200 GYMNASIEARBETE 100 NATURVETENSKAPSROGRAMMET Med reservation för ev förändringar. TOTALT 2500

12 SA SAMHÄLLSVETENSKAPS- PROGRAMMET SA-programmet är ett brett högskoleförberedande program. Det riktar sig till dig som är intresserad av människor, språk, historia och samhällskunskap. På SA-programmet lär du dig analysera, värdera och ta ställning till samhällsfrågor på ett övergripande sätt. I den samhällsvetenskapliga utbildningen ingår att lära sig förstå vikten av att verka för en hållbar samhällsutveckling, såväl lokalt som globalt. Studiebesök och internationella kontakter är en viktig del i utbildningen. Jag valde GKC för att det är en liten skola och för att skolan låg nära. För mig var GKC och samhällsvetenskapsprogrammet ett självklart val, eftersom skolan erbjuder hjälp med körkortet och små klasser, vilket betyder att man får en bra kontakt med lärarna. Men främst ger skolan och SA mig en bra grund inför framtiden! Ebba, SA15 Samhällseleverna på GKC har möjlighet till internationella kontakter under sin gymnasietid och du får följa med på spännande studiebesök. Vi har besökt allt från Riksdagen till stora dagstidningar, högskolor, universitet och olika kulturella evenemang. Tänk på att SA-programmet är ett teoretiskt program och att dina studier underlättas om du har goda kunskaper med dig från grundskolan. Efter avslutade studier på SAprogrammet på GKC har du lagt en god grund för att gå vidare med studier till exempelvis jurist, journalist, socionom, polis, författare, psykolog, sjuksköterska, arkitekt eller lärare.

13 GYMNASIEGEMENSAMMA ÄMNEN 1150 Engelska Engelska Historia 1b 100 Idrott och hälsa Matematik 1b 100 Matematik 2b 100 Naturkunskap 1b 100 Religionskunskap 1 50 Samhällskunskap 1b 100 Svenska 1/Svenska som andraspråk Svenska 2/Svenska som andraspråk Svenska 3/Svenska som andraspråk PROGRAMGEMENSAMMA KARAKTÄRSÄMNEN 300 Filosofi 1 50 Moderna språk 200 Psykologi 1 50 INRIKTNING BETEENDEVETENSKAP 450 Ledarskap och organisation 100 Kommunikation 100 Psykologi 2a 50 Samhällskunskap Sociologi 100 INRIKTNING SAMHÄLLSVETENSKAP 450 Geografi Historia 2a 100 Religionskunskap 2 50 Samhällskunskap Samhällskunskap PROGRAMFÖRDJUPNINGAR beroende av inriktningsval 300 Engelska Entreprenörskap 100 Historia 2a 100 Matematik 3b 100 Naturkunskap Samhällskunskap Internationella relationer 100 INDIVIDUELLT VAL 200 GYMNASIEARBETE 100 Med reservation för ev förändringar. TOTALT 2500 SAMHÄLLSVETENSKAPSPROGRAMMET

14 TE TEKNIKPROGRAMMET TE-programmet riktar sig till dig som är road av att lösa problem. För dig som vill förstå hur teknik används i samhället. För dig som vill utveckla nya produkter. Grunden i programmet står i teknikämnet, med ena foten i matematiken och den andra i bygdens företagande. Utbildningen är högskoleförberedande och ger en bred behörighet. Matematiken är byggstenen i många av programmets ämnen samtidigt som du får utveckla dina egna idéer och tankar. Du som söker måste vara beredd att satsa på dina studier och vara intresserad av hur teknik används, för att bygga kunskap och utveckla företag. Det som lockade mig mest till teknikprogrammet var att jag kunde blanda det praktiska med det teoretiska. I och med att det är en bred utbildning känner jag mig inte begränsad i mina framtida val, vilket är viktigt för mig. Att få göra min utbildning i små klasser tillsammans med engagerade och kompetenta lärare, gjorde att valet att välja GKC var väldigt enkelt för mig. Erika, TE15

15 GYMNASIEGEMENSAMMA ÄMNEN 1100 Engelska Engelska Historia 1a1 50 Idrott och hälsa Matematik 1c 100 Matematik 2c 100 Matematik 3c 100 Religionskunskap 1 50 Samhällskunskap 1b 100 Svenska 1/Svenska som andraspråk Svenska 2/Svenska som andraspråk Svenska 3/Svenska som andraspråk PROGRAMGEMENSAMMA KARAKTÄRSÄMNEN 400 Fysik Kemi Teknik INRIKTNING DESIGN- och PRODUKTUTVECKLING 300 Bild och form 1a1 50 Cad 1 50 Design Konstruktion INRIKTNING INFORMATION- och MEDIETEKNIK 300 Dator och nätverksteknik 100 Programmering Webbutveckling INRIKTNING - TEKNIKVETENSKAP 300 Fysik Matematik Teknik INRIKTNING - PRODUKTIONSTEKNIK 300 Mekatronik Produktionskunskap Produktionsutrustning PROGRAMFÖRDJUPNINGAR beroende av inriktningsval 400 Cad 1 50 Cad 2 50 Cad 3 50 Datorstyrd produktion 100 Dator och nätverksteknik 100 Design Engelska Entreprenörskap 100 Fysik Matematik Matematik Matematik specialisering 100 Produktionsutrustning Programmering Teknik specialisering 100 Teknik INDIVIDUELLT VAL 200 GYMNASIEARBETE 100 Med reservation för ev förändringar. TOTALT 2500 T E K N I K P R O G R A M M E T

16 VO VÅRD- OCH OMSORGSPROGRAMMET Vård- och omsorgsprogrammet på GKC ger dig möjlighet att växa som människa. Genom de ämnen som du läser får du kunskap om hur vi människor fungerar och reagerar i olika situationer. Du utvecklar dig själv som individ och får en helhetssyn på människan. Utbildningen ger dig grundläggande kompetens inom hälso- och sjukvård/omsorg för att direkt kunna få arbete som undersköterska, personlig assistent, skötare inom psykiatrin och habiliterare inom omsorgen. Efter gymnasiet kan du söka till yrkeshögskola t ex tandsköterska, specialistutbildad sjuksköterska, hudterapeut, friskvårdskonsulent eller SPA-terapeut. Jag valde VO för att det kändes som att det var helt rätt för mig. Ämnena i skolan är intressanta och givande. I skolan blandas teori med praktiska övningar. Tillsammans med APL som ger mig erfarenhet kommer jag snabbt ut i arbetslivet och får se hur det är att arbeta inom vården. APL leder ofta även till jobb och sommarjobb. Jag vill bli ambulanssjuksköterska. Genom att gå VO har jag en bra grund som jag kan bygga på Sara, VO Du får också självklart möjlighet att läsa in behörighet för vidare studier på universitet/ högskola t ex sjuksköterska, arbetsterapeut, sjukgymnast, lärare eller polis. Under dina tre år på programmet varvas din utbildning med APL. Den kan förläggas exempelvis på sjukhus, inom primärvård, hemtjänst, äldreomsorg eller psykiatri. I termin två startar projektet Vår äldre vän där du har möjlighet att utveckla bl a bemötande, empati och kommunikation med omsorgstagare inom äldreomsorgen. Du går även ut på din första APL.

17 Du kan bli behörig till Högskola och universitet även på ett yrkesprogram. GYMNASIEGEMENSAMMA ÄMNEN 600 Engelska Historia 1a1 50 Idrott och hälsa Matematik 1a 100 Naturkunskap 1a1 50 Religionskunskap 1 50 Samhällskunskap 1a1 50 Svenska 1/Svenska som andraspråk PROGRAMGEMENSAMMA KARAKTÄRSÄMNEN Hälsopedagogik 100 Medicin Etik och människans livsvillkor 100 Psykiatri Psykologi 1 50 Samhällskunskap 1a2 50 Specialpedagogik Svenska 2/Svenska som andraspråk Vård- och omsorgsarbete Vård- och omsorgsarbete PROGRAMFÖRDJUPNINGAR 500 Engelska Entreprenörskap 100 Vård och omsorg vid demenssjukdom 100 Specialpedagogik Svenska 3/Svenska som andraspråk Äldres hälsa och livskvalitet 200 Akutsjukvård 200 APL(arbetsplatsförlagd utbildning) - minst 15 veckor INDIVIDUELLT VAL 200 GYMNASIEARBETE 100 På GKC ger vi dig alltid möjlighet att uppnå grundläggande behörighet till högskola och universitet. VÅRD- OCH OMSORGSPROGRAMMET

18 PREPARANDUTBILDNING På preparandutbildningen läser du i första hand de grundskoleämnen som krävs för att inom ett år bli behörig till ett nationellt program. IM INTRODUKTIONSPROGRAMMET Har du inte de betyg som behövs för att få studera det du vill? Då finns IM för dig. Introduktionsprogrammen riktar sig till dig som är obehörig till de nationella programmen inom gymnasieskolan. Till höger ser du vilka fem introduktionsprogram vi erbjuder. Kontakta din SYV för mer information. PROGRAMINRIKTAT INDIVIDUELLT VAL För att läsa ett programinriktat individuellt val krävs att du är godkänd i Sv/Sv2 och Ma eller En samt fyra andra ämnen. Alternativt godkänd i Sv/Sv2, Ma och En samt tre andra ämnen. Här läser du de grundskoleämnen som saknas för behörighet, kurser från ett yrkesprogram samt har arbetsplatsförlagt lärande (APL). INDIVIDUELLT ALTERNATIV Inom det Individuella alternativet läser du grundskoleämnen och gymnasieämnen. Vi arbetar med motivationsinsatser och förbereder dig för fortsatt utbildning eller etablering på arbetsmarknaden. SPRÅKINTRODUKTION Språkintroduktionen riktar sig till nyligen anlända ungdomar. På språkintroduktionen läser du Svenska som andraspråk, grundskoleämnen och gymnasiekurser. Målet är en snar övergång till ett nationellt program. YRKESINTRODUKTION Yrkesintroduktionen är i huvudsak en yrkesutbildning där du läser kurser från yrkesprogram eller annan yrkesutbildning. I utbildningen ingår arbetsplatsförlagt lärande (APL).

19 .gkc.se INTRODUKTIONSPROGRAM

20 Administration, handel och varuhantering Programmet är yrkesinriktat och förbereder dig för att kunna arbeta med enklare administrativa uppgifter, praktisk marknadsföring och dokumentation. GS Alla program i gymnasiesärskolan är fyraåriga. Utbildningsprogrammen erbjuder minst 22 veckor Arbetsplatsförlagt lärande (APL). Gymnasiesärskolans syfte är att ge en god grund för: - yrkesverksamhet - fortsatta studier - personlig utveckling - aktivt deltagande i samhällslivet Hantverk och produktion Programmet är yrkesinriktat och förbereder dig för att kunna hantera verktyg och tillverkningsmetoder samt utveckla kunskaper om material som används inom branschen. Individuella program Individuella programmet är utformat utifrån den enskilde elevens behov och förutsättningar. Det individuella programmet förbereder dig för ett meningsfullt vuxenliv såväl i yrkeslivet som i boendet och på fritiden. Har du frågor, kontakta gärna: Fredrik Skoglund, GKC Gymnasiesärskolans gemensamma ämnen: Svenska/svenska som andraspråk, Engelska, Matematik, Idrott och hälsa, Estetisk verksamhet, Historia, Samhällskunskap, Religionskunskap, Naturkunskap.

21 GYMNASIESÄRSKOLAN

22 Jag tycker att GKC är en riktigt bra skola. Jag ångrar aldrig att jag valde detta gymnasiet eftersom, för det första så känner jag mig trygg och avslappnad i skolan, för det andra så behöver jag aldrig oroa mig över att inte få den hjälp eller det stöd som jag behöver från lärare, rektorn m m och för det tredje så får man tillgång till så mycket. Du får en skoldator, du kan få möjligheten att ha en utbytesstudent, du får hjälp med körkortet mm. Awa, NA Jag valde GKC för det var nära och att man känner kompisar. Jag kan också få jobb direkt efter studenten. Mycket praktiskt arbete och mycket frihet Fredrik, IN Det var solklart för mig att välja teknikprogrammet därför att TE har så många intressanta ämnen. Det som intresserar mig mest är webbutveckling och programmering. Det är detta jag vill jobba med i framtiden. Eftersom GKC är en mindre skola, då blir det även mindre klasser och det leder till att jag som elev får mycket mer hjälp av lärarna. På GKC får du den bästa tänkbara möjligheten att både ha roligt och lära sig nya intressanta ämnen! Viktor, TE

23 Eftersom GKC är en sån liten skola blir det mer fokus på oss elever och det gör att vi kan få hjälp på ett helt annat sätt än på de större skolorna. Jag valde ekonomiprogrammet eftersom att jag skulle vilja starta eget företag i framtiden och då var ekonomiprogrammet ett självklart val i och med att du inte bara får lära dig om företagsekonomi, men också starta UF-företag vilket är en superbra erfarenhet! Samtidigt visste jag att om jag skulle ångra mig om mina framtidsplaner har jag ändå en bra grund att bygga vidare på och idag kan jag säga med 100% säkerhet att jag är mer än nöjd med mitt val! Ellen, EK Jag ångrar inte att jag valde GKC och deras handelsprogram eftersom jag känner att jag med denna utbildningen kan bli precis vad jag vill, min dröm är att arbeta med människor. Efter HA blir man inte bara en person som jobbar i butik eller på kontor, man får möjligheter att bli nästan precis vad man vill, man kan jobba som lärare, som entreprenör och med evenemang mm. Möjligheterna är oändliga och det är du som sätter gränserna! Sanna, HA GKC är den ultimata skolan för utveckling. Här får man all den hjälp man behöver för att klara sina studier. Det finns bra och engagerade lärare som hjälper dig till 100%. SA är det perfekta programmet för dig som inte riktigt vet vad du vill bli och som gillar samhällsämnena. På SA får du en bred utbildning och har kul på samma gång. Filip, SA

24 IDROTT SPECIALISERING PÅ GKC På GKC kan du välja idrott som individuellt val. Fotboll har du på skoltid, övriga idrotter har du tillsammans med din förening. För närvarande har vi elever som har ishockey, innebandy, ridning, cykel, löpning, orientering och längdskidor inom idrott specialisering. Inom vår satsning Skidelit kan du som tränar längdskidor på högsta nivå, få träna på skoltid och få individuellt anpassat träningsprogram. Du tränar ihop med elever inom Skidelit och med professionell tränare. Du följer även med på skidläger och övriga träningsläger som anordnas. Ishockeyprofilen kan kombineras med alla gymnasiestudier. GKC och Tranemo Gymnasieskola tillsammans med Nittorps IK gör det möjligt för dig att seriöst satsa på ditt största intresse kombinerat med gymnasiestudier.

25 INTERNATIONELLT UTBYTE PÅ GKC Just nu kan du som elev vara med på ett kulturellt utbyte med en skola i den lilla staden Leno utanför Milano, Italien. Varje år hälsar nya elevgrupper på oss på GKC, och varje år reser vi för att besöka utbytesskolan i Leno. Du har också möjlighet att följa med på en historisk/kulturell resa till Krakow, Polen. Det är inte bara ett spännande inslag i undervisningen, utan det är en chans att uppleva ett annat land på ett sätt som man aldrig kan som turist. Dessutom får man öva på sina språkkunskaper!

26 GKCs ambassadörer! GKCs ambassadörer finns till för dig! De hjälper till och informerar om hur det är att gå på GKC. Ambassadörerna representerar alla våra program och svarar gärna på dina frågor! Du träffar dem bl a på högstadiets gymnasiemässa och på GKCs Öppet Hus. Vi ses!

27

28 På GKC finns det stora möjligheter att få starta ett eget företag inom ramen för Ung Företagsamhet. På Ekonomiprogrammet, Handels- och administrationsprogrammet och Teknikprogrammet ingår UF i programupplägget. På övriga program kan du själv välja att lägga in UF-företagande. UF-företagande innebär att du, tillsammans med några kamrater startar, driver och avvecklar ett företag under ett läsår. Affärsidén kommer ni på själva, sen väntar arbete med marknadsföring, försäljning och uppföljning. Ni ställer ut företaget på en regional mässa och har där chans att kvalificera företaget till den nationella mässan (SM i UF) i Stockholm. Läs med på UF:s hemsida

29 Har du svårt att välja program? Välj något som du tycker är kul! Välj något du tycker är intressant! Välj något som är smidigt och nära! Välj en rolig skola! Välj en skola med bra lärare! Välj kvalitet! Allt detta får du på GKC! Kom till vårt Öppet hus så får du veta mer om våra program! Välj efter förnuft och känsla!

30 kc.se www

31 .gkc.se

32 Känn på atmosfären! Kom och träffa våra elever och lärare! Träffa många av våra UF-företag! ÖPPET HUS! Onsdagen 29 november 2017 Program 18:00 Gemensam gymnasieinformation i aulan 19:00 Programinformation gymnasiet 19:40 Programinformation gymnasiet klockan 18:00 Välkommen! GKCs traditionella mingelbord med många godsaker! Gnosjöandans Kunskapscentrum info@gkc.se

GNOSJÖANDANS KUNSKAPSCENTRUM

GNOSJÖANDANS KUNSKAPSCENTRUM GNOSJÖANDANS KUNSKAPSCENTRUM 2017-2018 Till dig som ska välja gymnasieskola! Du som läser det här står inför ett av de många val man måste göra i livet. Tillsammans med dina föräldrar ska du inte bara

Läs mer

Till dig som ska välja gymnasieskola!

Till dig som ska välja gymnasieskola! Till dig som ska välja gymnasieskola! Du som läser det här står inför ett av de många val man måste göra i livet. Tillsammans med dina föräldrar ska du inte bara välja rätt utbildning utan också välja

Läs mer

YRKESPROGRAM PÅ GKC Handels- och administrationsprogrammet (HA) Industritekniska programmet (IN) Vård- och omsorgsprogrammet (VO)

YRKESPROGRAM PÅ GKC Handels- och administrationsprogrammet (HA) Industritekniska programmet (IN) Vård- och omsorgsprogrammet (VO) 2019-2020 HÖGSKOLEFÖRBEREDANDE PROGRAM PÅ GKC Ekonomiprogrammet (EK) Naturvetenskapsprogrammet (NA) Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) Teknikprogrammet (TE) YRKESPROGRAM PÅ GKC Handels- och administrationsprogrammet

Läs mer

Information 2015-2016. Skolan med stort hjärta och många möjligheter

Information 2015-2016. Skolan med stort hjärta och många möjligheter Information 2015-2016 Skolan med stort hjärta och många möjligheter REKTORN HAR ORDET: Wasaskolan är ett klokt val! Nu vill jag berätta varför Wasaskolan är ett klokt val. 14 Antal heltidstjänster per

Läs mer

Information 2016-2017. Skolan med stort hjärta och många möjligheter

Information 2016-2017. Skolan med stort hjärta och många möjligheter Information 2016-2017 Skolan med stort hjärta och många möjligheter REKTORN HAR ORDET: Wasaskolan är ett klokt val! Nu vill jag berätta varför Wasaskolan är ett klokt val. Wasaskolan är en kommunal gymnasieskola

Läs mer

Gymnasieskolan 2011. De viktigaste förändringarna:

Gymnasieskolan 2011. De viktigaste förändringarna: 1 (5) BILDNINGSFÖRVALTNINGEN Förvaltningskontoret Gymnasieskolan 2011 Hösten 2011 startar en ny gymnasieskola. Syftet är bl.a. att fler elever ska nå målen och att du som elev ska vara bättre rustad för

Läs mer

På Barn- och fritidsprogrammet får du som. För dig som vill arbeta med människor. och. Mjölby Gymnasium

På Barn- och fritidsprogrammet får du som. För dig som vill arbeta med människor. och. Mjölby Gymnasium För dig som vill arbeta med människor På Barn- och fritidsprogrammet får du som elev vara ute på APL (arbetsplatsförlagt lärande) under minst 15 veckor, fördelat på tre år. Din första APL börjar redan

Läs mer

Programplaner och annan viktig information

Programplaner och annan viktig information Programplaner och annan viktig information Fridegårdsgymnasiet presenterar i den här broschyren våra programplaner och annan viktig information som förklarar hur programmen är uppbyggda. Hösten 2011 görs

Läs mer

Poängplaner Vadsbogymnasiet

Poängplaner Vadsbogymnasiet Poängplaner Vadsbogymnasiet 2013-2016 Elever som börjar ht -13 Reviderad 2013 05 02 Bygg- och anläggningsprogrammetåk 1 Åk 2 Åk 3 Historia 1a1 50 50 Naturkunskap 1a1 50 50 Samhällskunskap 1a1 50 25 25

Läs mer

MÖJLIGHET Läs grundläggande behörighet för högskolestudier! [VO] VÅRD- OCH OMSORGSPROGRAMMET [HV] HANTVERKSPROGRAMMET FRISÖR

MÖJLIGHET Läs grundläggande behörighet för högskolestudier! [VO] VÅRD- OCH OMSORGSPROGRAMMET [HV] HANTVERKSPROGRAMMET FRISÖR Milnergymnasiet [VO] VÅRD- OCH OMSORGSPROGRAMMET [HV] HANTVERKSPROGRAMMET FRISÖR [HV] HANTVERKSPROGRAMMET FLORIST Gör verklighet av dina framtidsdrömmar! Gymnasietiden är en spännande och viktig del i

Läs mer

POÄNGPLANER. Sid 1 Programstruktur. Sid 2-6 Högskoleförberedande program. Sid 7-14 Yrkesprogram. Sid 15 Övrigt

POÄNGPLANER. Sid 1 Programstruktur. Sid 2-6 Högskoleförberedande program. Sid 7-14 Yrkesprogram. Sid 15 Övrigt POÄNGPLANER 2017-2018 Sid 1 Programstruktur Sid 2-6 Högskoleförberedande program Sid 7-14 Yrkesprogram Sid 15 Övrigt Postadress Telefon E-post Webbadress Mora gymnasium 0250-260 00 vx gymnasieforvaltningen@mora.se

Läs mer

Härjedalens Gymnasium presenterar

Härjedalens Gymnasium presenterar Härjedalens Gymnasium presenterar Högskoleförberedande program 2015-04-29 Härjedalens gymnasium... ligger i Sveg och vi ger från hösten 2016 sju nationella program. Vi har närmare 200 elever och vi erbjuder

Läs mer

Kort om den svenska gymnasieskolan

Kort om den svenska gymnasieskolan Kort om den svenska gymnasieskolan Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se ISBN 978-91-86529-64-2 Beställningsnummer:

Läs mer

1. Vad händer i år? 2. Skolsystemet. 3. Vilka gymnasieprogram finns det? 4. Hur är programmen uppbyggda? 5. Två typer av gymnasieexamen

1. Vad händer i år? 2. Skolsystemet. 3. Vilka gymnasieprogram finns det? 4. Hur är programmen uppbyggda? 5. Två typer av gymnasieexamen 1. Vad händer i år? 2. Skolsystemet 3. Vilka gymnasieprogram finns det? 4. Hur är programmen uppbyggda? 5. Två typer av gymnasieexamen 6. Vad krävs för att komma in på gymnasiet? 7. Var finns informationen?

Läs mer

Gymnasieansökan 2013

Gymnasieansökan 2013 Gymnasieansökan 2013 Yrkesprogram Yrkesprogrammen ska hålla hög kvalitet och leda till skicklighet i yrket ( anställningsbarhet ) * Högskoleförberedande program Ska vara en bra förberedelse för studier

Läs mer

Prislista. för. Hermods Distansgymnasium. Prislista för program och enstaka kurser, läsåret 2017/18

Prislista. för. Hermods Distansgymnasium. Prislista för program och enstaka kurser, läsåret 2017/18 Prislista för Hermods Distansgymnasium Prislista för program och enstaka kurser, läsåret 2017/18 Pris i SEK för program Läsåret 2017/2018 Program Totalpris per Varav Elevavgift/läsår Inriktning läsår statsbidrag

Läs mer

GYMNASIET Vad innebär det?

GYMNASIET Vad innebär det? GYMNASIET Vad innebär det? LINKÖPINGS KOMMUN 13/14 5 st Kommunala gymnasieskolor 11 st Fristående gymnasieskolor 2 st Landstingets gymnasieskolor Läsåret 12/13 årskurs 9 = 72 st Kommunal skola: 53 st Friskola:

Läs mer

Program och inriktningar på Sannarpsgymnasiet

Program och inriktningar på Sannarpsgymnasiet Program och inriktningar på Sannarpsgymnasiet Barn- och fritidsprogrammet Inriktningar - fritid och hälsa samt pedagogiskt arbete Ekonomiprogrammet Inriktningar - ekonomi samt juridik IB-programmet - International

Läs mer

Prislista. för. Hermods Distansgymnasium. Prislista för program och enstaka kurser, läsåret 2015/16

Prislista. för. Hermods Distansgymnasium. Prislista för program och enstaka kurser, läsåret 2015/16 Prislista för Hermods Distansgymnasium Prislista för program och enstaka kurser, läsåret 2015/16 Pris i SEK för program Läsåret 2015/2016 Program Totalpris per Varav Elevavgift/läsår Inriktning läsår statsbidrag

Läs mer

Valet till gymnasiet. Ekholmsskolan, 16 november 2017 Information till föräldrar. Johan Dahlberg Studie- och yrkesvägledare vägledningskompetens.

Valet till gymnasiet. Ekholmsskolan, 16 november 2017 Information till föräldrar. Johan Dahlberg Studie- och yrkesvägledare vägledningskompetens. Valet till gymnasiet Ekholmsskolan, 16 november 2017 Information till föräldrar Johan Dahlberg Studie- och yrkesvägledare vägledningskompetens.se Detta är gymnasieskolan 18 nationella program = 60 inriktningar

Läs mer

Kort om gymnasieskolan

Kort om gymnasieskolan Kort om gymnasieskolan Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se ISBN 978-91-87115-86-8 Beställningsnummer:

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL BIRGITTASKOLAN!

VÄLKOMMEN TILL BIRGITTASKOLAN! VÄLKOMMEN TILL BIRGITTASKOLAN! På Birgittaskolan händer allt och lite till! Birgittaskolan är en skola där du blir sedd och får möjlighet att utvecklas. Under din tid på skolan kommer du att lära känna

Läs mer

DETTA ÄR GYMNASIESKOLAN

DETTA ÄR GYMNASIESKOLAN DETTA ÄR GYMNASIESKOLAN Det finns 18 nationella program med 60 inriktningar 12 yrkesprogram Kan erbjudas som lärlingsutbildning 6 högskoleförberedande program + Flygteknikprogrammet IB International Baccalaureate

Läs mer

Introduktionsprogram fem olika inriktningar beroende på vilka betyg som saknas.

Introduktionsprogram fem olika inriktningar beroende på vilka betyg som saknas. Gymnasieprogram Alla yrkesprogram leder till en yrkesexamen. Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera inom yrkeshögskolan. Du kan också välja extra kurser för att studera vidare

Läs mer

Mina uppgifter. Martina Håkansson. Studie- och yrkesvägledare. Martina.hakansson@staffanstorp.se Tfn: 046-251637

Mina uppgifter. Martina Håkansson. Studie- och yrkesvägledare. Martina.hakansson@staffanstorp.se Tfn: 046-251637 Gymnasievalet Mina uppgifter Martina Håkansson Studie- och yrkesvägledare Martina.hakansson@staffanstorp.se Tfn: 046-251637 Måndag 08.00-14 Tisdag 08.00-15 Onsdag 08.00-16.30 Tider gymnasievalet Hösten:

Läs mer

Gymnasieskolan. En presentation av gymnasieskolan och dess program. En presentation skapad år 2012 av Jeanette Pettersson, studie - och yrkesvägledare

Gymnasieskolan. En presentation av gymnasieskolan och dess program. En presentation skapad år 2012 av Jeanette Pettersson, studie - och yrkesvägledare Gymnasieskolan En presentation av gymnasieskolan och dess program En presentation skapad år 2012 av Jeanette Pettersson, studie - och yrkesvägledare Dagens Gymnasieskola består av 18 olika program indelade

Läs mer

Barn och fritidsprogrammet BF

Barn och fritidsprogrammet BF KUNGSHÖGASKOLAN Barn och fritidsprogrammet BF Programmet för dig som vill arbeta med människor i alla åldrar Vårt fokus ligger på ledarskap, hälsa och utveckling. På Barn- och fritidsprogrammet får du

Läs mer

Tankar och funderingar om framtiden

Tankar och funderingar om framtiden Tankar och funderingar om framtiden Drömmen om det lilla livet är stor, drömmer om ett jobb, familj och ett fint hem. Vill ha ett jobb som är utvecklande och som man trivs med och bra inkomst Planera ditt

Läs mer

Betyg. Ej uppnått målen 0p. Väl godkänd 15p Mycket väl godkänd 20p. Summan av de 16 bästa ämnena räknas som betygsvärde!

Betyg. Ej uppnått målen 0p. Väl godkänd 15p Mycket väl godkänd 20p. Summan av de 16 bästa ämnena räknas som betygsvärde! Betyg Ej uppnått målen 0p Godkänd 10p Väl godkänd 15p Mycket väl godkänd 20p Summan av de 16 bästa ämnena räknas som betygsvärde! Högre behörigheteskrav till gymnasieskolan 8 ämnen med betyget godkänd

Läs mer

Vägledningscentrum. Gymnasieinformation till elever och föräldrar

Vägledningscentrum. Gymnasieinformation till elever och föräldrar Vägledningscentrum Gymnasieinformation till elever och föräldrar De viktigaste förändringarna Högre behörighetskrav till gymnasieskolan Valfriheten stramas upp Nya program och förändrad programstruktur

Läs mer

Ekonomiprogrammet. Efter programmet

Ekonomiprogrammet. Efter programmet Ekonomiprogrammet EK Ekonomiprogrammet är ett program som vänder sig till dig som är intresserad av att få kunskaper i ekonomi, samhällsekonomi, entreprenörskap och juridik. Här får du en bred och attraktiv

Läs mer

Plan för utbildningar på Introduktionsprogram

Plan för utbildningar på Introduktionsprogram Plan för utbildningar på Introduktionsprogram Mönsteråsgymnasiet Beslutat av Barn- och utbildningsnämnden: 180411 Innehåll 1. Inledning... 1 1.1 Plan för utbildning... 1 1.2 Organisation... 1 1.3 Vidare

Läs mer

JÖNKÖPING 2018/19 STYLIST (HVSTY) BETEENDEVETENSKAP (SABET) VÅRD- OCH OMSORGSPROGRAMMET (VO) INTRODUKTIONSPROGRAM (IM-)

JÖNKÖPING 2018/19 STYLIST (HVSTY) BETEENDEVETENSKAP (SABET) VÅRD- OCH OMSORGSPROGRAMMET (VO) INTRODUKTIONSPROGRAM (IM-) JÖNKÖPING 2018/19 STYLIST (HVSTY) BETEENDEVETENSKAP (SABET) VÅRD- OCH OMSORGSPROGRAMMET (VO) INTRODUKTIONSPROGRAM (IM-) 1 OM PLUSGYMNASIET INNEHÅLL PLUSGYMNASIET FINNS PÅ 12 ORTER I LANDET. VI ÄR EN DEL

Läs mer

Gymnasieinformation 2013

Gymnasieinformation 2013 Gymnasieinformation 2013 SYV-Kalendarium HT-2012 Kommunala gymnasieskolor - presentation i aulan (september) SYV - gymnasieinformation klassvis (september) PRAO vecka 40 Enskilda vägledningssamtal inbokade

Läs mer

SFS 2015:143 Bilaga 1 1. Nationella inriktningar på de nationella programmen i gymnasieskolan och programgemensamma ämnen för respektive program

SFS 2015:143 Bilaga 1 1. Nationella inriktningar på de nationella programmen i gymnasieskolan och programgemensamma ämnen för respektive program SFS 2015:143 Bilaga 1 1 Nationella inriktningar på de nationella programmen i gymnasieskolan och programgemensamma ämnen för respektive program Nationella program Omfattning i gymnasiepoäng för de programgemensamma

Läs mer

Poängplaner Vadsbogymnasiet

Poängplaner Vadsbogymnasiet Poängplaner Vadsbogymnasiet 2011-2014 Elever som börjar ht -11 Reviderad 2011 12 05 Bygg- och anläggningsprogramme Åk 1 Åk 2 Åk 3 Historia 1a1 50 50 10 Naturkunskap 1a1 50 50 Samhällskunskap 1a1 50 50

Läs mer

VÄLLKOMNA TILL INFORMATIONSKVÄLL INFÖR GYMNASIEVALET 2014

VÄLLKOMNA TILL INFORMATIONSKVÄLL INFÖR GYMNASIEVALET 2014 VÄLLKOMNA TILL INFORMATIONSKVÄLL INFÖR GYMNASIEVALET 2014 Yaara Robinson Studie- och yrkesvägledare yaara.robinson@uppsala.se 073-4321607 Gymnasieskolan Läser i kurser som räknas i poäng 1 poäng = 1 lektion

Läs mer

Programstruktur Ekonomiprogrammet Ekonomi

Programstruktur Ekonomiprogrammet Ekonomi Ekonomi På görs flera studiebesök på lokala företag och domstolar och du får möjlighet att lyssna till intressanta föreläsare! Du som söker EKONOMIPROGRAMMET väljer en studieförberedande utbildning inom

Läs mer

Att tänka på inför ditt gymnasieval

Att tänka på inför ditt gymnasieval Gymnasiemässa 2010 Att tänka på inför ditt gymnasieval Information från Gymnasieintagningen och studie- och yrkesvägledare Informationspass kl. 10:30, 11:30, 12:30, 13:30 Vägen till att välja gymnasieprogram

Läs mer

Härjedalens Gymnasium presenterar. Yrkesförberedande program 2015-04-29

Härjedalens Gymnasium presenterar. Yrkesförberedande program 2015-04-29 Härjedalens Gymnasium presenterar Yrkesförberedande program 2015-04-29 Härjedalens gymnasium... ligger i Sveg och vi ger från hösten 2016 sju nationella program. Vi har närmare 200 elever och vi erbjuder

Läs mer

Gymnasieinformation. Studie- och yrkesvägledning

Gymnasieinformation. Studie- och yrkesvägledning Gymnasieinformation Studie- och yrkesvägledning Det svenska skolsystemet Illustration: Skolverket Vad påverkar ett val? Föräldrar Vänner Intresse Betyg Trender Kunskap om alternativ Kort- eller långsiktigt

Läs mer

Plan för utbildningen på Introduktionsprogrammen. skolan, Finspångs kommun

Plan för utbildningen på Introduktionsprogrammen. skolan, Finspångs kommun Plan för utbildningen på Introduktionsprogrammen på Bergska skolan, Finspångs kommun Introduktionsprogrammen (IM) Introduktionsprogrammen vänder sig till de elever som inte uppnått behörighet till nationellt

Läs mer

Gymnasieskolan. De 6 högskoleförberedande programmen är: De 12 yrkesprogrammen är:

Gymnasieskolan. De 6 högskoleförberedande programmen är: De 12 yrkesprogrammen är: Gymnasieskolan Gymnasieskolan består av 18 program. De 18 nationella programmen har totalt 60 olika inriktningar. Det finns två olika sorter program - högskoleförberedande program och yrkesprogram. De

Läs mer

Poängplaner för elever som börjar åk 1 hösten 2016. Bläddra fram till aktuellt program

Poängplaner för elever som börjar åk 1 hösten 2016. Bläddra fram till aktuellt program Poängplaner för elever som börjar åk 1 hösten 2016 Bläddra fram till aktuellt program 1 Bygg- och anläggningsprogrammet 2 Barn- och fritidsprogrammet 3 Ekonomiprogrammet 4 El- och energiprogrammet 5 Estetiska

Läs mer

INFORMATION INFÖR GYMNASIEVALET ÅK 9

INFORMATION INFÖR GYMNASIEVALET ÅK 9 ATT VÄLJA INFORMATION INFÖR GYMNASIEVALET ÅK 9 Nu står du som går i nian inför ett stort och viktigt val som du behöver tänka igenom ordentligt. Du ska välja gymnasieprogram! Varje dag gör du olika val

Läs mer

Välkommen till Gymnasieinformation!

Välkommen till Gymnasieinformation! Välkommen till Gymnasieinformation! Gymnasieskolan enligt GY2011 18 Nationella program 60 inriktningar 12 Yrkesprogram 6 Högskoleförberedande program Alla program omfattar 2 500 poäng Yrkesprogram Gymnasiegemensamma

Läs mer

Detta är gymnasieskolan

Detta är gymnasieskolan Detta är gymnasieskolan 18 nationella program = 60 inriktningar 12 yrkesprogram + 6 högskoleförberedande program + Programfördjupningar Programmen omfattar 2.500 poäng 1 Högskola/universitetsutbildning

Läs mer

Introduktionsprogrammen De la Gardiegymnasiet 2015/2016

Introduktionsprogrammen De la Gardiegymnasiet 2015/2016 Lärande genom Delaktighet Laganda Glädje 2015-06-29 Introduktionsprogrammen 2015/2016 Introduktionsprogrammen (IM) Introduktionsprogrammen vänder sig till de elever som inte uppnått behörighet till nationellt

Läs mer

Plan för utbildning introduktionsprogrammen (IM) läsåret 19/20

Plan för utbildning introduktionsprogrammen (IM) läsåret 19/20 Plan för utbildning introduktionsprogrammen (IM) läsåret 19/20 UTBILDNINGSNÄMNDEN Antagen av utbildningsnämnden 2019-09-05, 84 Innehåll Plan för utbildning... 3 Individuell studieplan... 3 Introduktionsprogram

Läs mer

EN VERKSAMHET TVÅ KOMMUNER TRE HUS

EN VERKSAMHET TVÅ KOMMUNER TRE HUS EN VERKSAMHET TVÅ KOMMUNER TRE HUS Birger Nils Magnus Program i Trollhättan och Vänersborg EKONOMIPROGRAMMET ESTETISKA PROGRAMMET (Mu) NATURVETENSKAPSPROGRAMMET SAMHÄLLSVETENSKAPSPROGRAMMET TEKNIKPROGRAMMET

Läs mer

Läsåret 2018/2019. Högsby UtbildningsCenter Ringvägen 5, Högsby

Läsåret 2018/2019. Högsby UtbildningsCenter Ringvägen 5, Högsby Läsåret 2018/2019 Högsby UtbildningsCenter huc@hogsby.se Innehållsförteckning Valbara kurser på gymnasial nivå - KGY Svenska / Svenska som andraspråk 1 Engelska 1 Religion 1 Historia 1 Psykologi 1 Filosofi

Läs mer

Välkommen till. gymnasieinformation!

Välkommen till. gymnasieinformation! Välkommen till gymnasieinformation! Gymnasieskolan Består av 18 olika program - 12 yrkesprogram - 6 högskoleförberedande program Olika behörighetskrav - beroende på vilket program du söker till Gymnasieexamen

Läs mer

Åk 9. 5 Introduktions program. 18 Nationella program. Preparandutbildning. 6 Högskoleförberedande program. 12 Yrkesprogram

Åk 9. 5 Introduktions program. 18 Nationella program. Preparandutbildning. 6 Högskoleförberedande program. 12 Yrkesprogram Gymnasieval Åk 9 18 Nationella program 5 Introduktions program 6 Högskoleförberedande program Högskoleexamen 12 Yrkesprogram Yrkesexamen Preparandutbildning Programinriktat individuellt val Yrkesintroduktion

Läs mer

Välkommen på. gymnasieinformation!

Välkommen på. gymnasieinformation! Välkommen på gymnasieinformation! Gymnasiet Består av 18 olika program - 12 yrkesprogram - 6 högskoleförberedande program Olika behörighetskrav - beroende på vilket program du söker till Gymnasieexamen

Läs mer

VALKOMMEN. Samhällsvetenskapsprogrammet MEDIER, INFORMATION OCH KOMMUNIKATION

VALKOMMEN. Samhällsvetenskapsprogrammet MEDIER, INFORMATION OCH KOMMUNIKATION PROGRAM 2017/ 2018 Känner du till Odenplansgymnasiet sedan tidigare? Skolan grundades 2012 och ligger på Surbrunnsgatan 66 vid Odenplan. Vi är en förhållandevis liten skola med drygt 200 elever, vilket

Läs mer

Kursutbud distans Gymnasiekurser

Kursutbud distans Gymnasiekurser Kursutbud distans Gymnasiekurser Kursstarter Sökperioder Ansökan görs via www.falun.se/vux 9 januari 28 november 15 december (21 december NTI) 13 februari 7 januari 26 januari 20 mars 11 februari 2 mars

Läs mer

VÄLJ HANDELSPROGRAMMET och bli EVENTARRANGÖR E-HANDLARE MARKNADSFÖRARE PROJEKTLEDARE

VÄLJ HANDELSPROGRAMMET och bli EVENTARRANGÖR E-HANDLARE MARKNADSFÖRARE PROJEKTLEDARE Kvalitetsutbildningar sedan 1968 VÄLJ HANDELSPROGRAMMET och bli EVENTARRANGÖR E-HANDLARE MARKNADSFÖRARE PROJEKTLEDARE EGEN FÖRETAGARE med mera.. ALLTID GARANTERAD MÖJLIGHET TILL HÖGSKOLE- BEHÖRIGHET! HA

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL VÅR FÖRÄLDRAINFORMATION 2018!

VÄLKOMMEN TILL VÅR FÖRÄLDRAINFORMATION 2018! VÄLKOMMEN TILL VÅR FÖRÄLDRAINFORMATION 2018! HEJ! VÅR VISION: EN DRÖMFABRIK DÄR ALLA VÄXER OCH KÄNNER FRAMTIDSLUST SNABBFAKTA OM KUNSKAPSFÖRBUNDET: Bildades 2013 av Trollhättans stad och Vänersborgs kommun

Läs mer

Välkommen till Handels- och administrationsprogrammet HA

Välkommen till Handels- och administrationsprogrammet HA Välkommen till Handels- och administrationsprogrammet HA Är detta vad du söker? Är du intresserad av att få en framtid inom handel av varor och tjänster. Programmet ger dig även grunden för fortsatt lärande

Läs mer

Teknikprogrammet. för Löpare. Gymnasiegemensamma ämnen 1100 poäng. Programgemensamma ämnen 400 poäng. Inriktningar 300 poäng

Teknikprogrammet. för Löpare. Gymnasiegemensamma ämnen 1100 poäng. Programgemensamma ämnen 400 poäng. Inriktningar 300 poäng Teknikprogrammet för Löpare Gymnasiegemensamma ämnen 1100 poäng Engelska 5 och 6 200 Historia 1a1 50 Idrott och hälsa 1 100 Matematik 1c, 2c och 3c 300 Religionskunskap 1 50 Samhällskunskap 1b 100 Svenska

Läs mer

Gymnasieinformation. Gymnasiegemensamma ämnen: ämnen som ingår på alla program.

Gymnasieinformation. Gymnasiegemensamma ämnen: ämnen som ingår på alla program. Gymnasieinformation Gymnasieskolan GY11: Programmen är uppdelade på 12 yrkesprogram och 6 högskoleförberedande program. På yrkesprogrammen utbildar man sig mot ett yrke eller yrkesområde. På de högskoleförberedande

Läs mer

Programmens uppbyggnad. Vilka kurser startar vi? Programfördjupning. Individuella val

Programmens uppbyggnad. Vilka kurser startar vi? Programfördjupning. Individuella val Kurskatalog läsåret 2015-2016 - inför år två Innehållsförteckning Bakgrund 2 Barn- & fritidsprogrammet 3 Ekonomiprogrammet 4 Industritekniska programmet 4 Samhällsvetenskapsprogrammet 6 Naturvetenskapsprogrammet

Läs mer

Svar till elevarbetsfoldern:

Svar till elevarbetsfoldern: Svar till elevarbetsfoldern: 1 1.Hur många nationella program finns det inom gymnasieskolan? Hur många är yrkesprogram och hur många är högskoleförberedande program? Det finns 12 yrkesprogram och 6 högskoleförberedande

Läs mer

Tankar och funderingar om framtiden

Tankar och funderingar om framtiden Tankar och funderingar om framtiden Drömmen om det lilla livet är stor, drömmer om ett jobb, familj och ett fint hem. Vill ha ett jobb som är utvecklande och som man trivs med och bra inkomst? Att välja

Läs mer

Detta är gymnasieskolan

Detta är gymnasieskolan Detta är gymnasieskolan 18 nationella program = 60 inriktningar 12 yrkesprogram + 6 högskoleförberedande program + Programfördjupningar Programmen omfattar 2.500 poäng 1 Högskola/universitetsutbildning

Läs mer

Kursutbud distans Gymnasiekurser

Kursutbud distans Gymnasiekurser Kursutbud distans Gymnasiekurser Kursstarter Sökperioder Ansökan görs via www.falun.se/vux 8 januari 18 november - 14 december 12 februari 6 januari 25 januari 19 mars 10 februari 1 mars 23 april 17 mars

Läs mer

Välkomna till lektion med studie- och yrkesvägledare 2013/ 2014. Studie och yrkesvägledning för årskurs 8

Välkomna till lektion med studie- och yrkesvägledare 2013/ 2014. Studie och yrkesvägledning för årskurs 8 Välkomna till lektion med studie- och yrkesvägledare 2013/ 2014. Studie och yrkesvägledning för årskurs 8 Östra skolområdet Vilka bitar är viktiga inför årskurs 9? 1 Studie och yrkes vägledning, SYV Vägen

Läs mer

Kursutbud distans Gymnasiekurser

Kursutbud distans Gymnasiekurser Kursutbud distans Gymnasiekurser Kursstarter Sökperioder Ansökan görs via www.falun.se/vux 24 april 18 mars 6 april 29 maj 22 april 11 maj 3 juli 22 april 11 maj 21 augusti 29 april 3 augusti 25 september

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet Inriktningar Beteendevetenskap Medier, information och kommunikation Samhällsvetenskap PER BRAHEGYMNASIET Enda skolan jag besökte, jag har kompisar som gått här. Jag gillar

Läs mer

Gymnasial vuxenutbildning - Klassrumskurser

Gymnasial vuxenutbildning - Klassrumskurser Vuxenutbildning på grundskolenivå Biologi Engelska Fysik Geografi Hem- och konsumentkunskap Historia Kemi Matematik Religionskunskap Samhällskunskap Svenska Svenska som andraspråk 1 300 poäng Gymnasial

Läs mer

UDDEVALLA 2018/19 EKONOMI (EK) TRÄNING & LEDARSKAP (BF) FÖRSÄLJNING & MARKNADSFÖRING (HAHAN) STYLIST (HVSTY) BETEENDEVETENSKAP (SABET)

UDDEVALLA 2018/19 EKONOMI (EK) TRÄNING & LEDARSKAP (BF) FÖRSÄLJNING & MARKNADSFÖRING (HAHAN) STYLIST (HVSTY) BETEENDEVETENSKAP (SABET) UDDEVALLA 2018/19 EKONOMI (EK) TRÄNING & LEDARSKAP (BF) FÖRSÄLJNING & MARKNADSFÖRING (HAHAN) STYLIST (HVSTY) BETEENDEVETENSKAP (SABET) SOS SJUKVÅRD, OMSORG & SÄKERHET (VO) 1 OM PLUSGYMNASIET INNEHÅLL PLUSGYMNASIET

Läs mer

Välkommen. till. information inför gymnasievalet 2017

Välkommen. till. information inför gymnasievalet 2017 Välkommen till information inför gymnasievalet 2017 Gymnasieprogrammen och deras behörigheter och utformning Betygsvärden- uträkning Ansökningsförfarande och tidsplan Det finns 18 nationella gymnasieprogram

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet Högskoleförberedande Samhällsvetenskapsprogrammet Inriktningar Beteendevetenskap Medier, information och kommunikation Samhällsvetenskap Jag valde PB för att det är en så pass öppen skola. Det är en behaglig

Läs mer

Så fungerar den svenska gymnasieskolan

Så fungerar den svenska gymnasieskolan Så fungerar den svenska gymnasieskolan Alla ungdomar i Sverige som har studerat klart på grundskolan har rätt att studera en treårig utbildning i gymnasieskolan. En utbildning i gymnasieskolan ger bra

Läs mer

Kursutbud distans Gymnasiekurser

Kursutbud distans Gymnasiekurser Kursstarter Kursutbud distans Gymnasiekurser Sökperioder Ansökan görs via www.falun.se/vux 20 augusti 12 maj 7 augusti 24 september 11 augusti 4 september 29 oktober 15 september 9 oktober 3 december 20

Läs mer

Så här fungerar behörighetsvisaren på Utbildningsinfo.se 2015-02-06

Så här fungerar behörighetsvisaren på Utbildningsinfo.se 2015-02-06 Så här fungerar behörighetsvisaren på Utbildningsinfo.se 2015-02-06 Vilket program och inriktning du väljer har betydelse för vad du kan göra efter gymnasieskolan Behörighetsvisaren hjälper dig med: vilket

Läs mer

Detta är gymnasieskolan

Detta är gymnasieskolan Detta är gymnasieskolan 18 nationella program = 60 inriktningar 12 yrkesprogram + 6 högskoleförberedande program + Programfördjupningar Programmen omfattar 2.500 poäng 1 Betyg, meritvärde och urval Lägg

Läs mer

Gymnasievalet 2017 Tremedia 2015

Gymnasievalet 2017 Tremedia 2015 Gymnasievalet 2017 2015 Studie och yrkesvägledare Alicja Sjölund Studie och yrkesvägledare Måndag, Tisdag, Torsdag, Fredag Tfn. 0850822707 Alicja.sjolund@stockholm.se Gymnasieskolan 18 nationella program

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet sa Har du ett samhällsvetenskapligt intresse och vill gå en gymnasieutbildning som ger dig många möjligheter till vidare studier eller arbete? Då är detta programmet för dig!

Läs mer

Välkommen. till. information inför gymnasievalet 2018

Välkommen. till. information inför gymnasievalet 2018 Välkommen till information inför gymnasievalet 2018 Gymnasieprogrammen och deras behörigheter och utformning Betygsvärden- uträkning Ansökningsförfarande och tidsplan De finns 18 nationella gymnasieprogram

Läs mer

Kort om gymnasiesärskolan

Kort om gymnasiesärskolan Kort om gymnasiesärskolan Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se ISBN 978-91-87115-81-3 Beställningsnummer:

Läs mer

Sökande och antagna i gymnasieskolan läsåret 2012/13

Sökande och antagna i gymnasieskolan läsåret 2012/13 2013-03-21 1 (5) Sökande och antagna i gymnasieskolan läsåret 2012/13 s officiella statistik över vilka gymnasieprogram ungdomar har sökt i första hand baseras dels på den slutliga antagningen bland samtliga

Läs mer

Gymnasieskolan. 3 år frivillig skolform 18 nationella program 60 inriktningar Antagningskrav

Gymnasieskolan. 3 år frivillig skolform 18 nationella program 60 inriktningar Antagningskrav Gymnasieskolan 3 år frivillig skolform 18 nationella program 60 inriktningar Antagningskrav De 6 högskoleförberedande nationella programmen EK - Ekonomi - Juridik - Ekonomi SA - Samhällsvetenskap - Beteendevetenskap

Läs mer

KALMAR 2018/19 STYLIST (HVSTY) EKONOMI (EK) BETEENDEVETENSKAP (SABET) SAMHÄLLSVETENSKAP (SASAM)

KALMAR 2018/19 STYLIST (HVSTY) EKONOMI (EK) BETEENDEVETENSKAP (SABET) SAMHÄLLSVETENSKAP (SASAM) KALMAR 2018/19 STYLIST (HVSTY) EKONOMI (EK) BETEENDEVETENSKAP (SABET) SAMHÄLLSVETENSKAP (SASAM) 1 OM PLUSGYMNASIET INNEHÅLL PLUSGYMNASIET FINNS PÅ 12 ORTER I LANDET. VI ÄR EN DEL AV ACADEMEDIA SOM ÄR NORDENS

Läs mer

Programmet för administration, handel och varuhantering

Programmet för administration, handel och varuhantering Programmet för administration, handel och varuhantering Programmet för administration, handel och varuhantering är till för dig som vill arbeta inom handel, administration eller kommunikation. Du kan också

Läs mer

Välkommen. till. information inför gymnasievalet 2015

Välkommen. till. information inför gymnasievalet 2015 Välkommen till information inför gymnasievalet 2015 Kvällens punkter Gymnasieprogrammen och dess behörigheter Betygsvärden Ansökan och tidsplan De finns 18 nationella gymnasieprogram och dom har sammanlagt

Läs mer

Utbildningsplan Preparandutbildning (IMPRE)

Utbildningsplan Preparandutbildning (IMPRE) Utbildningsplan Preparandutbildning (IMPRE) Målgrupp: Elever som är studiemotiverade och har en klar ambition att nå behörighet till ett nationellt program. Syfte: Syftet med utbildningen är att snabbt

Läs mer

GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING

GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING Kurs CSN poäng Dagkurs eller distanskurs Biologi 150 Dagkurs - ej VT17 Data, orienteringskurs 50 Dagkurs Engelska 12 200 Dagkurs Engelska 3 200 Dagkurs Engelska 4 200 Dagkurs

Läs mer

TEKNIKPROGRAMMET: DESIGN OCH PRODUKTUTVECKLING KURSÖVERSIKT 2016/2017*

TEKNIKPROGRAMMET: DESIGN OCH PRODUKTUTVECKLING KURSÖVERSIKT 2016/2017* TEKNIKPROGRAMMET: DESIGN OCH PRODUKTUTVECKLING Cad 1 + Bild och form 1a1 100 Design 1 100 Design 2 100 Grafisk kommunikation** 100 Fysik 2 / Entreprenörskap 100 Konstruktion 1 100 Visuell kommunikation**

Läs mer

Roligare att lära. - lättare att lyckas!

Roligare att lära. - lättare att lyckas! Roligare att lära - lättare att lyckas! På Johannes Hedberggymnasiet kommer vi att förbereda dig inför framtiden, med fokus på fortsatta studier, men även ett framtida yrkesliv. Du får arbeta ämnesövergripande

Läs mer

Industritekniska programmet

Industritekniska programmet Industritekniska programmet IN Vill du bli eftertraktad på arbetsmarknaden och kunna ta ett jobb direkt efter studenten? Industritekniska programmet på Västerviks Gymnasium är yrkesutbildningen för dig

Läs mer

Tidplan. Lösenord skickas ut

Tidplan. Lösenord skickas ut Gymnasieval Tidplan 21-23 november V. 4 17 februari Feb/Mars 17 april 23 april 15 maj Maj/juni 27 juni Slutet av juli Juli/aug Gymnasiemässan Lösenord skickas ut Sista ansökningsdag! Antagningsprov estetiska

Läs mer

Fakta om gymnasieexamen...3

Fakta om gymnasieexamen...3 Gymnasieexamen Innehållsförteckning Fakta om gymnasieexamen...3 Inriktningar som leder till en yrkesexamen Barn och fritidsprogrammet...4 Handels- och administrationsprogrammet...6 Hotell- och turismprogrammet...8

Läs mer

Barn och fritid/ Industritekniska/ Naturvetenskap/ Samhällsvetenskap/ Ekonomi/ Introduktion/ Gymnasiesärskola/

Barn och fritid/ Industritekniska/ Naturvetenskap/ Samhällsvetenskap/ Ekonomi/ Introduktion/ Gymnasiesärskola/ Barn och fritid/ Industritekniska/ Naturvetenskap/ Samhällsvetenskap/ Ekonomi/ Introduktion/ Gymnasiesärskola/ 2018/2019 Riktigt bra utbildning med idrott i fokus! Är idrott din grej? Perfekt, då är Filbornaskolan

Läs mer

TEKNIKPROGRAMMET Mål för programmet

TEKNIKPROGRAMMET Mål för programmet TEKNIKPROGRAMMET Mål för programmet Teknikprogrammet är ett högskoleförberedande program och utbildningen ska i första hand förbereda för vidare studier i teknikvetenskap och naturvetenskap men också i

Läs mer

Tim- och poängplan. Läsåret År 3 ( ) Utskriftsdatum

Tim- och poängplan. Läsåret År 3 ( ) Utskriftsdatum Tim- och poängplan Läsåret 2019-2020 År 3 (2017-2020) Utskriftsdatum 2019-06-17 Utskriftsdatum 2019-06-17 TEKNIKPROGRAMMET Årskull 2017/2020 uppdat 180205 INRIKTNING: TEKNIKVETENSKAP ÅR1 ÅR2 ÅR3 KURSKOD

Läs mer

Hantverksprogrammet Frisör

Hantverksprogrammet Frisör Hantverksprogrammet Frisör Drömmer du om att bli frisör? Är du intresserad av mode och trender? Gillar du att arbeta med färg och form? Tycker du om att möta människor? Utbildningen ger dig grundläggande

Läs mer

Gymnasial vuxenutbildning

Gymnasial vuxenutbildning Gymnasial vuxenutbildning Kursutbud och schematider Skolan har gemensamma provtider vissa onsdagar klockan 13.00 16.00. Det innebär att skriftliga prov för en del kurser/lärare endast görs under denna

Läs mer