12:00 Panelsamtal 1: Hur arbetar olika aktörer för mänskliga rättigheter? Representanter från olika verksamheter deltar.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "12:00 Panelsamtal 1: Hur arbetar olika aktörer för mänskliga rättigheter? Representanter från olika verksamheter deltar."

Transkript

1 12:00 Panelsamtal 1: Hur arbetar olika aktörer för mänskliga rättigheter? Representanter från olika verksamheter deltar. Panelsamtal 1 12:00-12:30 Den närmaste timmen ska vi få träffa åtta personer som på olika sätt är aktiva för att främja arbetet med mänskliga rättigheter. En del av dem har det som jobb, andra som ett engagemang i en organisation. Förresten finns nog engagemanget hos allihop men aktiviteterna skiljer. Ann Hansson från Länsstyrelsen i Västra Götaland. Välkommen! Du är analytiker på enheten för social hållbarhet. Vad gör du som analytiker? Jag har varit analytiker till efter sommaren, vid enheten för social hållbarhet. Nu jobbar jag med att utveckla rättighetsfrågor. Det handlar om mänskliga rättigheter och minoriteters rättigheter. Att arbeta med social hållbarhet gäller alltså att arbete mot alla former av diskriminering? Hos oss på Länsstyrelsen är det inskrivet i all vår verksamhet att vi ska jobba för de mänskliga rättigheterna. Din enhet ska se till att Länsstyrelsen som en statlig myndighet främjar mänskliga rättigheter med alla sina beslut. Kan det finnas anledning att bevaka hur det går med mänskliga rättigheter när det handlar om landsbygdsutveckling? Kan det komma in i skötseln av Kosterhavet som naturreservat eller Hornborgasjön? Bra att du nämner Hornborgasjön och Kosterhavet. Där har vi jobbat för ökad tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning. Ordnat fågeltorn med hiss bland annat. Social hållbarhet, det ska ingå i myndighetens övergripande arbete. Men ni har också ett arbete där civilsamhällets föreningsliv kommer in, ni ordnade nyligen en utbildning för politiker och höga chefer om rasism. Då fanns bland andra Antidiskrimineringsbyrån från Trollhättan där och hjälpte till. Vad betyder det för politiker och chefer att möta kunskapen som finns hos sådana organisationer? Det har stor betydelse att höra röster från civilsamhället som offentlig tjänsteman och inom statlig verksamhet. Vi jobbar ofta med kommuner och har sällan direkt kontakt med civilsamhället. Det finns personer som inte har så högt förtroende för myndigheter, då är det bra att organisationer som de som är här kan ha kontakt med invånarna och myndigheter och agera som en bro eller brygga dem emellan. Vi ordnade MR-dagar i Göteborg 2015 och medverkar idag i Västsverige mot rasism. Vi försöker jobba mer regionalt, istället för enbart i Göteborgsområdet. Tack säger jag till Ann Hansson och jag tycker du ska ha en applåd för att du delat med dig av ditt arbete. Välkommen Mussa Salim, som är socialdemokratisk politiker med plats i Västra Götalandsregionens Kommitté för mänskliga rättigheter. Det är alltså en politiskt tillsatt kommitté och där kan ni ägna er åt att följa hur regionen, till exempel i vården,

2 främjar de mänskliga rättigheterna. Ni har till exempel tagit tag i det här med andaktsrum berätta! Jag är sjuksköterska. Vi har jobbat för att sjukhus ska införa andaktsrum för att inkludera människor, oavsett religion/tro, dit man kan gå och känna trygghet. Men ni har också haft ett projekt inom psykvården kan du berätta vad det gick ut på? Det stämmer. Vi har haft ett projekt riktat mot psykiatrin. Sverige fått kritik mot hur vi jobbar inom psykiatrin med mycket sjuka personer. 4 tvångsåtgärder per månader förr, 4 per år idag. Viktigt dokument. Rättighetsbärarna (patienterna) ska känna att deras rättigheter tas till vara. Inåt kan det också handla om utbildning om barns rättigheter i och med att Barnkonventionen ska bli lag, En annan sida är att verka för HBTQ-certifierade vårdcentraler vad innebär det? Dessa personer har upplevt att man utsätts för diskriminering eller särbehandling på vårdcentraler. Vi vill ha en tillåtande vård, certifiering är ett led i detta. Dessutom kan ni bevilja pengar till regionens föreningar inom regionala handikapporganisationer, patientföreningar, föreningar som företräder de nationella minoriteterna, HBTQ-organisationer och barnrättsorganisationer. Ett stöd som naturligtvis kan främja deras mänskliga rättigheter. Du har engagerat dig i frågor kring minoriteterna vad har det handlat om? Varför har du valt det? Det blev så, dels för att jag är rätt intresserad av våra minoritetsgrupper. Vi har fem samråd kring minoriteter. Jag deltar i ena. Tar in info, hur vi kan utveckla och förbättra för vårt nationella minoritetsfolk. Tack Mussa Salim för den orienteringen i arbetet för mänskliga rättigheter i den kommitté som regionen har för dessa frågor. Nu handlar det om att ta steget till kommunerna och träffa Katarina Nyman som är integrationsstrateg på Trollhättans kommun. Där finns ju faktiskt en koppling till Mussa Salims engagemang för Trollhättan är ju förvaltningskommun för ett finskt förvaltningsområde, eller hur? Det stämmer, det finns ett minoritetsintresse kopplat till Trollhättan. Viss kommunal service ska finnas på finska och diverse kommunala aktiviteter, till exempel här nu under hösten. Du har en ny tjänst och du är först med att ha jobbet som integrationsstrateg vad går ett sådant uppdrag ut på? Det är ett ganska brett uppdrag som dels kan handla om omvärldsbevakning hur ser läget ut kring våra arbetsområden? Även att lära sig om goda exempel på andra ställen. Dels samverka med civilsamhället, vi har till exempel vårt invandrarråd. Det handlar också om samverkan med andra myndigheter (bland annat Arbetsförmedlingen), fördela de statliga ersättningarna för mottagande av nyanlända och samordna budgetarbetet. Du ser alltså till att pengarna hamnar där de ska?

3 Det är står i en förordning vart de ska satsas, det som de nyanlända har rätt att få de två första åren som ny i Sverige. Främst språkundervisning och samhällsinformation. Lägger man fram ett sådant förslag ska man ta hänsyn till det som står i förordningen men också det som Monica nämnde, vi ska nämligen prioritera barn och unga enligt Trollhättans mål- och resursplan. Vilket vi tagit hänsyn till. Det är ganska tydligt hur pengarna ska fördelas. Sett till civilsamhället, har du hunnit träffa några föreningar? Ja, några har sökt upp mig och några har jag sökt upp. Bland annat religiösa, invandrarföreningar men också andra typer. Du nämnde ett initiativ från några föräldrar, som ville dra igång någonting efter de oroligheter som varit. Kan du berätta lite om det? Det finns ett stort engagemang bland föräldrarna i de utsatta stadsdelarna i Trollhättan, där det finns en pågående dialog mellan kommunen och de här personerna som har engagerat sig. Det finns mycket vilja i området. Vad kan Kommunens insats bli i det sammanhanget? Det handlar väldigt mycket om att se över vilka behov som finns. Vi behöver även få in perspektiv från civilsamhället. Kan ni vara snabba inom Kommunen så att de känner att ni gör något? Snabbhet är kanske inte kommuners och myndigheters starkaste sida, för det finns mycket regler och riktlinjer för vad vi får göra. Men vi gör vad vi kan för utifrån våra befintliga förutsättningar. Nytt som är på gång är ju Delegationen för segregation en ny myndighet som kommer jobba för integration till exempel inom skolan vilket är viktigt i det här fallet. Får du får gensvar för de strategiska analyser du gör utifrån t.ex. dina omvärldsanalyser? Ja, det tycker jag absolut. Är föreningslivet något som du känner kommer vara en stor del av ditt fortsatta arbete? Föreningslivet är en väldigt viktig aktör, kommunen har inte möjlighet att jobba på samma sätt. Tillit till samhällsfunktioner är viktigt. Jag har jobbat med nyanlända i cirka sex år och det är ganska vanligt att man som nyanländ inte känner tillit till myndigheter, vilket inte är så konstigt. Där är föreningar en viktig och bra brygga mellan invånare och myndigheter. Tack så mycket Katarina Nyman för inblicken i Trollhättans stads arbete där du är integrationsstrateg. Från den lite mindre kommunen Tanum kommer Jeanette Karlsson. Du är integrationsutvecklare på Flykting- och integrationsenheten där. Vilket är ditt viktigaste uppdrag? Det är lite spritt. Dels att samordna konkreta insatser för integration. Det kan handla om att ha riktade informationsinsatser till nya kommuninvånare. Sen jobbar jag även strategiskt för att skapa förståelse för integrering och inkludering i samhället.

4 Du lyfter gärna det ideella engagemangets betydelse. Vi pratar om civilsamhällets föreningar. Tycker du att de fått förutsättningarna att göra den viktiga insats man ofta säger att de kan hjälpa till med? Som integrationsutvecklare ser jag det som en viktig del att skapa förutsättningar för civilsamhällets organisationer att kunna jobba långsiktigt med integration och inkludering. Förut hade Tanum ett bidrag för föreningar, men idag hänvisas man att söka vanliga föreningsbidrag. I mindre kommuner blir det svårare eftersom det inte finns lika mycket resurser. Finns det ett intresse från föreningslivet? Ja, det gör det absolut. Tanum har väldigt många föreningar, många jobbar med integrationsarbete och inkludering. Intresset är stort. Samverkan är viktigt, det gör vi bland annat i ett så kallat integrationsnätverk. Där samverkar representanter från kommunen och föreningar för att gemensamt se över behov. Vi har gjort en hel del insatser tillsammans med civilsamhället. Behöver man bli bättre på detta? Många föreningar sitter inne på mycket kunskap, så utbyten och samverkan för att dela med sig av kunskaper är viktigt. Vissa föreningar lyckas bättre än andra. Vi håller på och ska söka projektpengar av Folkhälsorådet för att starta ett kunskapsutbyte, där föreningar kan träffas och dela med sig av sina kunskaper till andra. Det ser vi som ett viktigt led i civilsamhällets arbete med att inkludera fler. Då kommer det även vara en föreningsguide kopplad till det som stöttar människor som vill in i civilsamhällets aktiviteter. När människor kommer till en ny kommun och ska integreras och inkluderas i samhället. Vad krävs av kommunledningen för att det här ska bli riktigt? Det gäller ju att de är med och är tydliga med vad de förväntar sig. Det tror jag är en väldigt viktig del i ett inkluderingsarbete och ett integrationsarbete som hänger ihop med mänskliga rättigheter. I Tanums kommun har vi en handlingsplan för flyktingmottagande och integration, där det tydligt står att integration handlar om att skapa förutsättningar för föreningslivet och att ha gemensamma aktiviteter och jobba med integration. Man behöver nog bryta ner det här, vad gör man i praktiken för att göra det? Innebär detta att man även bygger strukturer för att säkra att kommunledningen är involverade i det här? Ja, i Tanums kommun har man startat en styrgrupp som följer upp handlingsplanen för mottagning av asylsökande. Tack Jeanette Karlsson, integrationsutvecklare i Tanum. Panelsamtal 2, kl. 12:30-13:00 Från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor har vi med oss Rebecka Herdevall välkommen! Vilka grundläggande krav ställer ni för att en organisation ska få bidrag från er?

5 Beror lite på, det finns olika typer av bidrag; organisationsbidrag, projektbidrag och verksamhetsbidrag. Inom de olika bidragsformerna gäller olika regler, de styrs av förordningar från Regeringen. Men de krav vi ställer på de organisationer som kan söka bidrag är att de ska vara demokratiskt uppbyggda, självständiga, följa demokratins idéer inklusive principen om jämställdhet och förbud mot diskriminering. Det gäller alla bidrag för civilsamhället. Hur mkt pengar rör det sig om? Cirka 600 miljoner per år. Vi försöker kontrollera de föreningar och organisationer vi ger bidrag till, vi har fått en del kritik i media men vi jobbar hela tiden på att bli bättre. Myndigheten delar inte bara ut bidrag, vi är även en kunskapsmyndighet. En stor del av vårt arbete innefattar kunskapsproduktion. Det är viktigt att myndigheter som er kontrolleras, eftersom det handlar om just var ska man sätta gränserna för vilken föreningsverksamhet som kan få statligt bidrag? Absolut, kontroller är något som vi välkomnar. Det är bra att kritik lyfts upp, det är viktigt vart pengarna går eftersom det ju är skattepengar. Jag skulle säga att den allra största delen går ju till bra saker, men så finns det kanske en liten del som utnyttjas på fel sätt och då måste vi ju komma till rätta med det. Det är viktigt att det upptäcks. Vi ger bidrag till en väldigt bredd av verksamheter. Det här med #metoo-kampanjen, kan det bli en föreningsverksamhet som får stöd ifrån er i framtiden? Jag kan inte svara på det, beror på hur det utvecklas. Om det blir en etablerad förening med demokrati, det krävs en styrelse, årsmöte, medlemmar osv. Men ja, varför inte! Om den uppfyller våra kriterier. Våra projektbidrag kan vara lättare att beviljas som nystartad rörelse. Antidiskrimineringsbyråer, som den i Trollhättan, får också bidrag. Ni ger pengar till 15 sådana runt om i landet. Jag vill övergå till er andra uppgift, kunskapsspridningen. Vad ska den bidra till? Den fyller en viktig funktion för kunskap för att höja kunskap om diverse ämnen. Tanken är att öka kunskap hos de det berör och resten av samhället. Vi får nya uppgifter hela tiden, vi ska vara en spetsmyndighet som kan mycket om ungdoms och civilsamhällesfrågor. Det fyller en viktig funktion för att öka kunskapen i samhället. Märker ni att de som tar del av er information påverkas i sin verksamhet av att ha lärt sig informationen? Absolut, det leder ofta till ngt, de slutsatser vi kommer till i våra kunskapsproduktioner. Vi hjälper även till att sprida andra redan befintliga kunskapskanaler som andra tagit fram, bland annat ett exempel från Europarådet. Vi fyller en viktig funktion för till exempel ungdomars kunskap direkt. Översättning av ungdomsmottagningar på nätet är ett exempel på en service vi tagit fram. Det är väldigt brett. Tack Rebecka Herdevall från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

6 Nu till ett projekt som drivs av Arvsfonden - Lagen som verktyg. Vi har fått besök av Ola Linder som är jurist. Er verksamhet är till för att driva diskriminering till domstol? Ja, i princip. Projektet syftar till att öka kunskapen och kompetensen kring vad diskriminering är i lagens mening. Hur kan vi använda de verktyg som finns för att motverka diskriminering i samhället. Eftersom vi får bidrag från Arvsfonden får vi inte använda medlen för att direkt driva rättsfall, vilket skulle gynna enskilda och inte allmänheten. Vi håller inte alla gånger med om den tolkningen eftersom om en rättspraxis utformas kommer det gynna allmänheten eftersom då blir rättsskyddet utvecklat och starkare i praktiken. Vi har däremot en förening som kan driva rättsfall vid sidan om. Kan den föreningen få bidrag? Ja, absolut. Just nu jobbar den med stödmedlemskap från civilsamhällesorganisationer och enskilda. Se det är lite så kallad Modern crowd founding? Ja precis. En början till det, kan man säga. Räcker medlen ni får in så ni kunnat driva något fall? Vi är nära nu, att ha ett par mål i domstol, men medlen kommer inte räcka till att driva den formen av ersättningsyrkanden som behövs. Vi vill inte få ut pengar, men som lagen är utformad måste man yrka på diskrimineringsersättning för att komma åt en diskriminering. För att avskräcka aktörer från att diskriminera krävs en hög ersättningsyrkan. Jobbar ni med samtliga diskrimineringsgrunder? Nej, nästan uteslutande med funktionsnedsättning. Hur kommer det sig? Det finns många bra verksamheter i samhället, till exempel antidiskrimineringsbyråerna, men det saknas spetskompetens på just det här området i Sverige. Vad är Independent Living Institute? Rörelse och politiska kraft om personlig assistans som serviceform. Artikel om funktionsnedsättning. Vad händer om ni förlorar mål? Krävs det lagändring? Bra fråga, jag tror det handlar om intressepolitik. Vi kan testa andra fall, det finns mycket som behöver prövas. Ni håller även på med förebyggande arbete? Vi jobbar mycket med utbildning. Just nu turné med utbildning och informationsspridning till olika samhällsaktörer, bland annat antidiskrimineringsbyråerna. Vad har ni fått för reaktioner i skolor? Vi har inte varit i skolor än, men vi jobbar mot ungdomar också. Vi har haft en gästskribent på hemsidan som riktat sig till unga.

7 Det finns ett krav från funktionsnedsatta om ett oberoende liv? Ja, det kanske det gör. Jag tror inte det har ökat för att det är något nytt, däremot så är ju något vi möter nedskärningar i assistans- och LSS-insatser. Det får konsekvensen att personen måste kämpa på nytt med att få sina grundläggande fri- och rättigheter, vilket kanske inte var fallet för år sedan. Tack Ola Linder från projektet Lagen som verktyg. Det finns ett annat projekt som också har pengar från Arvsfonden och som också handlar om funktionsnedsättning, och det utgår från funktionshinderkonventionen och har namnet Från snack till verkstad. Lars Lindberg är projektledare där. Först: vad är funktionshinderkonventionen? Den blev klar 2007 och ratificerades i Sverige Det är en konvention som arbetats fram efter mycket påstötning från de funktionshindrade. Dröjde ganska länge på grund av att barnkonventionen kom 1989 och FN-staterna då inte ville ta fram en till så nära inpå. Det var tydligt att övriga skydd inte var tillräckliga och därför utarbetades konventionen. Nya och förtydligande rättigheter för människor med funktionsnedsättning. Ert projekt Från snack till verkstad, hur går det med det? Projektet fokuserar på hur man ska jobba mer praktiskt med konventionen. Bland annat att genom jurister driva rättsfall. Konventionen är ju inte lag. Vi fokuserar på att hitta redskap och en verktygslåda för hur man kan arbeta med lagen. Vi jobbar framförallt med funktionshindrade. Myndigheten för delaktighet jobbar främst mot myndigheter. Vi har en föreläsningsturné tillsammans med dem för kommuner. Behöver ni nå fler politiker? Absolut, i Sverige finns en omhändertagandetradition. För människor med funktionsnedsättning är delaktigheten inom demokratin lägre. Det råder bristande tillgänglighet, vilket måste förändras. Vi har haft ett tidigare projekt gällande media. I Storbritannien är de bättre inom media på att poängtera mångfalden. Tack så mycket Lars Lindberg från projektet Från snack till verkstad som alltså försöker använda funktionshinderkonventionen på ett medvetet sätt. Till slut denna timma ska en av dagens arrangörer, Integrationsforum och den lokala Antidiskrimineringsbyrån upp på banan. Robert Kozelka är dess vice ordförande som varit med sedan starten och Cathrin Boström jobbar som handläggare. När föreningen startades diskuterades var lokalen skulle bli, ni valde att inte lägga den i en utsatt stadsdel. Hur motiverar ni det? Vi bestämde tidigt att vi skulle vara centralt i stan och på så vis inkludera alla stadsdelar i Trollhättan. Det är en neutral plats. Vårt mål är att skapa mötesplatser. Exempel på sådana är vårt veckovis återkommande språkcafé och vårt nya projekt Nycklar till det svenska samhället.

8 Vad tror du det är som gjort att ni nått så långt? Våra fördelar är vår tillgänglighet, vi finns i mycket centrala lokaler. Våra öppettider, vi har öppet mellan klockan så det är lätt att få tag på oss. Sen har vi vårt Mobila ADB, med vilken vi är på plats i andra kommuner i ett område om 15 kommuner. Vi har i år besökt 8 av dem. I början var det mycket tal om bättre integration och att skapa mötesplatser och förstås mänskliga rättigheter utifrån att ingen ska utsättas för diskriminering hur har eran verksamhet bidragit till att främja mänskliga rättigheter tycker du? Det är det vi gör dagligen. Att bemöta diskussionen Jag är inte rasist, men med samtal om mänskliga rättigheter. Jobba för integration, mot rasism och diskriminering. Högervindarna svänger i dagens samhälle. Vi jobbar mycket med dialog och människors lika värde-diskussioner. Det är viktigt idag. Har arbetet blivit viktigare med åren? Absolut. Vi ser fler diskrimineringsfall. Folk tar saker för givet, mötesplats som denna viktig. Är ni ute i skolor? Ja, i hela samhällsskiktet. Vi utbildar skolpersonal, fackföreningar, andra organisationer. Utbildar i Diskriminering. Vi var på Vision i Göteborg förra året och utbildade dem i hur de kan rekrytera utan att diskriminera. Försöker få in vår fot på många platser. Förebygga diskriminering innan det händer. Robert, som allt föreningsliv slukar detta engagemang hos aktiva medlemmar mycket tid. Kommer människor att vara villiga och lägga tid på sånt här engagemang i framtiden eller går vi mot att det blir ett ansvar för länsstyrelsens enhet för social hållbarhet att hålla koll på? Föreningslivet är jätteviktigt. Men vi ser att det bli svårare och svårare med eldsjälar och engagemang. Det är dock ett måste för att det ska funka mellan föreningslivet och myndigheter. Vi har medlemsmöten en gång i månaden för att öka medlemmarnas känsla av delaktighet och utöver det har vi olika projekt som blir naturliga mötesplatser.

Ansvarig utgivare: Integrationsforum mot Rasism Vinter 2017/18

Ansvarig utgivare: Integrationsforum mot Rasism Vinter 2017/18 Ansvarig utgivare: Integrationsforum mot Rasism Vinter 2017/18 INTEGRATIONSFORUM MOT RASISM Etablerades 1999 och verkar som en träffpunkt för att tillsammans arbeta med integration och mot rasism och diskriminering.

Läs mer

Verksamhetsberättelse för 2015

Verksamhetsberättelse för 2015 Verksamhetsberättelse för 2015 Mål för Antidiskrimineringsbyrån i Trollhättan Vi vill finnas till som en träffpunkt för enskilda som diskrimineras i samhället. Vi vill se en attitydförändring avseende

Läs mer

Svar motion 2/ Kommunal Integrationsstrategi samt handlingsplan

Svar motion 2/ Kommunal Integrationsstrategi samt handlingsplan Dnr 9016/96.109 Svar motion 2/2016 - Kommunal Integrationsstrategi samt handlingsplan Robertsfors kommun ska kännetecknas av att vi erbjuder alla människor goda möjligheter till en aktiv fritid, att demokratin

Läs mer

LÖK:en VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN

LÖK:en VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN LÖK:en VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN 2018-2024 Reviderad våren 2018 och fastställd av Kommunstyrelsen 2018-08-22. studieförbund gymnastik teater orientering

Läs mer

I-FORUMBLADET Ansvarig utgivare: Integrationsforum mot Rasism Vår 2017

I-FORUMBLADET Ansvarig utgivare: Integrationsforum mot Rasism Vår 2017 I-FORUMBLADET Ansvarig utgivare: Integrationsforum mot Rasism Vår 2017 I-FORUMBLADET INTEGRATIONSFORUM MOT RASISM ETABLERADES 1999 OCH VERKAR SOM EN TRÄFFPUNKT FÖR ALLA FÖR ATT TILLSAMMANS ARBETA MED INTEGRATION

Läs mer

Detaljbudget 2017 Kommittén för mänskliga rättigheterd

Detaljbudget 2017 Kommittén för mänskliga rättigheterd Sida 1(5) Detaljbudget 2017 Kommittén för mänskliga rättigheterd 1. Sammanfattning Kommittén för mänskliga rättigheter har uppdraget att samordna Västra Götalandsregionens (VGR:s) arbete för att stärka

Läs mer

Ett diskussionsmaterial om Västerås Lokala Överenskommelse, LÖK:en.

Ett diskussionsmaterial om Västerås Lokala Överenskommelse, LÖK:en. Ett diskussionsmaterial om Västerås Lokala Överenskommelse, LÖK:en. Det här är ett diskussionsmaterial. Det är inte någon färdig LÖK utan ett underlag att använda i diskussioner runt om i Västerås både

Läs mer

Ansökan om verksamhetsstöd för drift av Antidiskrimineringsbyrån Uppsala

Ansökan om verksamhetsstöd för drift av Antidiskrimineringsbyrån Uppsala KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Hansen Gro Datum 2017-10-13 Diarienummer KSN-2017-3394 Kommunstyrelsen Ansökan om verksamhetsstöd för drift av Antidiskrimineringsbyrån Uppsala Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR I TEGRATIO SFORUM MOT RASISM I TROLLHÄTTA 2013

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR I TEGRATIO SFORUM MOT RASISM I TROLLHÄTTA 2013 Integrationsforum mot rasism i Trollhättan 1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR I TEGRATIO SFORUM MOT RASISM I TROLLHÄTTA 2013 Integrationsforum/Antidiskrimineringsbyrån Föreningsgatan 16 461 30 Trollhättan Telefon/fax:

Läs mer

Verksamhetsberättelse för 2016

Verksamhetsberättelse för 2016 Verksamhetsberättelse för 2016 Mål för Antidiskrimineringsbyrån i Trollhättan Vi vill finnas till som en träffpunkt för enskilda som diskrimineras i samhället. Vi vill se en attitydförändring avseende

Läs mer

Program för ett integrerat samhälle

Program för ett integrerat samhälle Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Program för ett integrerat samhälle Integrerat samhälle 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för

Läs mer

Resultat workshop. Lund 4 maj Samverkan idéburen sektor. Kommunförbundet Skåne

Resultat workshop. Lund 4 maj Samverkan idéburen sektor. Kommunförbundet Skåne Resultat workshop Lund 4 maj Samverkan idéburen sektor Kommunförbundet Skåne Besöksadress: Gasverksgatan 3A, Lund Postadress: Box 53, 221 00 Lund Webbadress: kfsk.se Telefon: 072-885 4700 Program 09.25

Läs mer

Minnesanteckning samråd för mänskliga rättigheter

Minnesanteckning samråd för mänskliga rättigheter Minnesanteckning samråd för mänskliga rättigheter 2016-02-23 Plats: Södra Hamngatan 37-41, Göteborg Tid: 13.00 16.00 Närvarande: Organisationer: Cathrin Boström - Antidiskrimineringsbyrån i Trollhättan/Integrationsforum

Läs mer

Lokal överenskommelse. mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun

Lokal överenskommelse. mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun Lokal överenskommelse mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun 2018 2023 Överenskommelse Det här är en lokal överenskommelse om principer och åtaganden för vår gemensamma samhällsutveckling. Överenskommelsens

Läs mer

Synpunkter på Betänkandet Palett för ett stärkt civilsamhälle (SOU2016:13)

Synpunkter på Betänkandet Palett för ett stärkt civilsamhälle (SOU2016:13) Ku2016/00504/D 2016-07-13 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Synpunkter på Betänkandet Palett för ett stärkt civilsamhälle (SOU2016:13) Sammanfattning Riksorganisationen Sveriges Antidiskrimineringsbyråer

Läs mer

NYHETER-INFORMATION Ansvarig utgivare: Integrationsforum mot rasism Jorge Pereira & Robert Kozelka Sommar 2016

NYHETER-INFORMATION Ansvarig utgivare: Integrationsforum mot rasism Jorge Pereira & Robert Kozelka Sommar 2016 NYHETER-INFORMATION Ansvarig utgivare: Integrationsforum mot rasism Jorge Pereira & Robert Kozelka Sommar 2016 INTEGRATIONSFORUM MOT RASISM ETABLERADES 1999 SOM NGO OCH VERKAR SOM EN TRÄFFPUNKT FÖR INVANDRARE

Läs mer

LÖKen VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN UTKAST

LÖKen VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN UTKAST LÖKen VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN 2015-2017 UTKAST studieförbund gymnastik teater orientering bridge socialt arbete klättring rollspel körsång film

Läs mer

Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå

Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå Bilaga 1 till regeringsbeslut 2 2018-02-01 Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå Det civila samhället är en omistlig del

Läs mer

Strategiskt program. för ett Sandviken fritt från. främlingsfientliga och rasistiska krafter KOMMUNFULLMÄKTIGE 2005 BIHANG NR 5

Strategiskt program. för ett Sandviken fritt från. främlingsfientliga och rasistiska krafter KOMMUNFULLMÄKTIGE 2005 BIHANG NR 5 Strategiskt program för ett Sandviken fritt från främlingsfientliga och rasistiska krafter KOMMUNFULLMÄKTIGE 2005 BIHANG NR 5 Innehållsförteckning Sid BAKGRUND...3 PLATTFORM...4 SYFTE...4 ORGANISATION...4

Läs mer

Antidiskrimineringsbyrån i Trollhättan

Antidiskrimineringsbyrån i Trollhättan Nr. 3 November 2015 Antidiskrimineringsbyrån i Trollhättan Antidiskrimineringsbyrån arbetar förebyggande mot diskriminering genom utbildning och genom att stötta människor som upplever sig diskriminerade

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Minnesanteckning samråd för mänskliga rättigheter

Minnesanteckning samråd för mänskliga rättigheter Minnesanteckning samråd för mänskliga rättigheter 2017-03-14 13.30 16.00 på Gullbergsvass konferens, i Göteborg Deltagande organisationer: Cathrin Boström (och Jorge Pereira) - Antidiskrimineringsbyrån

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och civilsamhällets organisationer

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och civilsamhällets organisationer Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och Arbetet med överenskommelsen Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och i Göteborg Överenskommelsen om samverkan mellan Göteborgs Stad

Läs mer

Överenskommelsen Värmland

Överenskommelsen Värmland Överenskommelsen Värmland för samverkan inom det sociala området mellan Region Värmland och den idéburna sektorn i Värmland 1 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Vision... 4 Syfte och Mål... 4 Värdegrund...

Läs mer

Faktahäfte Deltagande i det politiska och offentliga livet

Faktahäfte Deltagande i det politiska och offentliga livet Faktahäfte Deltagande i det politiska och offentliga livet Detta faktahäfte är ett fördjupningsmaterial kring FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Faktahäftet tar sin utgångspunkt

Läs mer

Strategi Program» Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi Program» Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi Program» Plan Policy Riktlinjer Regler Motverka i Borås Stad Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program verksamheter och metoder i riktning

Läs mer

Med fokus på unga En politik för goda levnadsvillkor, ungas makt och inflytande

Med fokus på unga En politik för goda levnadsvillkor, ungas makt och inflytande Med fokus på unga En politik för goda levnadsvillkor, ungas makt och inflytande Lena Nyberg Generaldirektör Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor Foto: Colourbox OM MUCF Myndigheten för ungdoms-

Läs mer

Handlingsplan för ett integrerat samhälle

Handlingsplan för ett integrerat samhälle 25 maj 2016 Innehåll 1 Inledning 5 1.1 Mål och syfte med handlingsplanen... 5 1.2 Avgränsning... 5 2 För ett integrerat samhälle Centrala områden 6 2.1 Värderingar och attityder... 6 2.2 Utbildning, språk

Läs mer

Kommittédirektiv. Demokrativillkoren i statlig bidragsgivning. Dir. 2018:19. Beslut vid regeringssammanträde den 8 mars 2018

Kommittédirektiv. Demokrativillkoren i statlig bidragsgivning. Dir. 2018:19. Beslut vid regeringssammanträde den 8 mars 2018 Kommittédirektiv Demokrativillkoren i statlig bidragsgivning Dir. 2018:19 Beslut vid regeringssammanträde den 8 mars 2018 Sammanfattning En särskild utredare ska se över demokrativillkoren i statsbidragsförordningar

Läs mer

Ekonomiskt stöd till det civila samhället

Ekonomiskt stöd till det civila samhället Beslutad av: Regionfullmäktige 2018-10-09, 168 Diarienummer: RS 2016 03906 Giltighet: från 2018-11-08 till 2023-11-08 2018-12-18 Policy Ekonomiskt stöd till det civila samhället Policyn gäller för: Västra

Läs mer

Första frågan: Hur kan vi, genom en överenskommelse, gemensamt vara till nytta och glädje för kommuninvånare?

Första frågan: Hur kan vi, genom en överenskommelse, gemensamt vara till nytta och glädje för kommuninvånare? Utskrift från workshop den 29 september 2017 kring frågan Hur kan vi, genom en överenskommelse, gemensamt vara till nytta och glädje för kommuninvånare? Första frågan: Vilka samverkansområden som är till

Läs mer

28 April 2011 handlingar separat bilaga. Nr 34 Program för ett integrerat samhälle och handlingsplan

28 April 2011 handlingar separat bilaga. Nr 34 Program för ett integrerat samhälle och handlingsplan 28 April 2011 handlingar separat bilaga Nr 34 Program för ett integrerat samhälle och handlingsplan Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: Reviderad den: xxxxx För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15141 av Christina Höj Larsen m.fl. (V) Nolltolerans

Motion till riksdagen: 2014/15141 av Christina Höj Larsen m.fl. (V) Nolltolerans Kommittémotion Motion till riksdagen: 2014/15141 av Christina Höj Larsen m.fl. (V) Nolltolerans 1 Innehållsförteckning 1 Innehållsförteckning...1 2 Förslag till riksdagsbeslut...1 3 Inledning...2 4 Nolltolerans

Läs mer

Handlingsplan. mot våldsbejakande extremism. Diarienummer: Ks2016/ Gäller från:

Handlingsplan. mot våldsbejakande extremism. Diarienummer: Ks2016/ Gäller från: Diarienummer: Ks2016/0142.074 Handlingsplan mot våldsbejakande extremism Gäller från: 2017-07-01 Gäller för: Ljungby kommun Fastställd av: Kommunledningsgrupp Utarbetad av: Förvaltningsövergripande grupp

Läs mer

SV Gotland Verksamhetsplan 2018

SV Gotland Verksamhetsplan 2018 SV Gotland Verksamhetsplan SV ger människor möjlighet att utvecklas genom att erbjuda kreativa mötesplatser Studieförbundet Vuxenskolans, SVs, uppdrag är att ge människor redskap att upptäcka sina egna

Läs mer

Styrande dokument för integrationsarbetet i Alingsås Kommun

Styrande dokument för integrationsarbetet i Alingsås Kommun Styrande dokument för integrationsarbetet i Alingsås Kommun Riktlinjer för integration av nya svenskar Dokumentet har skapats i samverkan med förvaltningar och bolag i Alingsås kommun samt med Arbetsförmedlingen

Läs mer

Policy. Jag bor i Malmö. - policy för ungas inflytande

Policy. Jag bor i Malmö. - policy för ungas inflytande Policy Jag bor i Malmö - policy för ungas inflytande INLEDNING För att Malmö ska ligga i framkant när det gäller utvecklingsfrågor, vara en attraktiv och demokratisk stad så vill Malmö stad använda unga

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Datum Diarienummer SN 2018/0098 Milla Sörgärde

DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Datum Diarienummer SN 2018/0098 Milla Sörgärde Tjänsteutlåtande 1 (5) Socialnämnden 2018-09-10 Tjänsteutlåtande om Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap (IOP) gällande projektet Kompisbyrån Danderyd Ärende Inför uppstarten av projektet

Läs mer

Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne

Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne Förslag till Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne ÖVERENSKOMMELSEN SKÅNE Innehåll Förslag till Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne

Läs mer

Viktiga ord i planen. Kommunens plan Ett samhälle för alla är en del av kommunens arbete för mångfald.

Viktiga ord i planen. Kommunens plan Ett samhälle för alla är en del av kommunens arbete för mångfald. Ett samhälle för alla Plan för funktionshinderspolitiken i Jönköpings kommun år 2015-2018 Jönköpings kommun arbetar för mångfald. Mångfald betyder bland annat att alla människor ska vara välkomna i samhället.

Läs mer

Alla barn har egna rättigheter

Alla barn har egna rättigheter Alla barn har egna rättigheter Barnkonventionen i Partille kommun Innehåll Barnkonventionens fyra grundstenar 3 Vad är Barnkonventionen? 4 Barnkonventionens artiklar 4 Vem ansvarar för arbetet? 5 Barnkonventionen

Läs mer

Biblioteken på Gotland. Handlingsplan för mångfald

Biblioteken på Gotland. Handlingsplan för mångfald Biblioteken på Gotland Handlingsplan för mångfald 2016-02-05 1 Visionsmål, bibliotekslagen och Region Gotlands likabehandlingspolicy Biblioteken på Gotland är angelägna och tillgängliga för alla. De bidrar

Läs mer

Integrationspolicy Bräcke kommun. Antagen av Kf 24/2015

Integrationspolicy Bräcke kommun. Antagen av Kf 24/2015 Integrationspolicy Bräcke kommun Antagen av Kf 24/2015 Innehåll Övergripande utgångspunkt... 4 Syfte... 4 Prioriterade områden... 4 Arbete och utbildning viktigt för självförsörjning och delaktighet i

Läs mer

Riktlinjer för kommunstyrelsens föreningsbidrag till föreningars/organisationers stöd i flyktingmottagandet

Riktlinjer för kommunstyrelsens föreningsbidrag till föreningars/organisationers stöd i flyktingmottagandet KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Fridborg Anders Nilsson Daniel Datum 2016-03-04 Diarienummer KSN-2016-0556 Kommunstyrelsen Riktlinjer för kommunstyrelsens föreningsbidrag till föreningars/organisationers

Läs mer

Policy för integration och social sammanhållning. Antagen av kommunfullmäktige KS-2013/1073

Policy för integration och social sammanhållning. Antagen av kommunfullmäktige KS-2013/1073 Policy för integration och social sammanhållning Antagen av kommunfullmäktige 2014-06-18 KS-2013/1073 1 Inledning Denna policy är resultatet av ett brett samarbete mellan de politiska partier som är företrädda

Läs mer

Handlingsplan för integration

Handlingsplan för integration Handlingsplan för integration Dokumenttyp Handlingsplan Gäller för Tierps kommuns samtliga verksamheter Fastställd av Kommunstyrelsen 72.2017 Dokumentansvarig Kommunchef Diarienummer KS 2017.411 Fastställd

Läs mer

Gemensam värdegrund och styrande principer för mänskliga rättigheter i Jönköpings kommun

Gemensam värdegrund och styrande principer för mänskliga rättigheter i Jönköpings kommun Gemensam värdegrund och styrande principer för mänskliga rättigheter i Ks/2018:353 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Gemensam värdegrund och styrande principer för mänskliga

Läs mer

Integrationsplan. Stenungsunds kommun

Integrationsplan. Stenungsunds kommun Integrationsplan Stenungsunds kommun Typ av dokument Plan Dokumentägare Sektorchef Stödfunktioner Beslutat av Kommunfullmäktige Giltighetstid Tillsvidare Beslutsdatum 2016-11-14< Framtagen av Beredning

Läs mer

Överenskommelse. mellan föreningslivet och Uppsala kommun. Version 3.0

Överenskommelse. mellan föreningslivet och Uppsala kommun. Version 3.0 Överenskommelse mellan föreningslivet och Uppsala kommun Version 3.0 Det här är en lokal överenskommelse om principer och åtaganden mellan Uppsala kommun och Uppsalas föreningsliv för vår gemensamma samhällsutveckling.

Läs mer

PRELIMINÄR GENOMFÖRANDEPLAN - ALINGSÅS

PRELIMINÄR GENOMFÖRANDEPLAN - ALINGSÅS Preliminär Genomförandeplan Alingsås ALINGSÅS Från kommunens sida finns ett intresse av att få in mer spelverksamhet i kommunens kulturhus samt att den spelverksamhet som redan finns ska nå ut till en

Läs mer

Villkor för ideella föreningar och trossamfund. Civila samhällets villkor 2014

Villkor för ideella föreningar och trossamfund. Civila samhällets villkor 2014 Villkor för ideella föreningar och trossamfund Civila samhällets villkor 2014 Uppföljning av det civila samhällets villkor Instruktion för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor Myndigheten

Läs mer

Samordning mellan ensamkommande ungdomar på boenden och civilsamhället

Samordning mellan ensamkommande ungdomar på boenden och civilsamhället Socialförvaltningen Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-05-03 Handläggare Nina Ström Telefon: 08-508 25 026 Till Socialnämnden 2017-05-16 Samordning mellan ensamkommande ungdomar

Läs mer

Lättläst program för landstingsvalet 2018

Lättläst program för landstingsvalet 2018 Lättläst program för landstingsvalet 2018 Kristdemokraternas förslag för ett bättre Västra Götaland Facebook: facebook.com/kdvastragotalandsregionen Twitter: @KD_VGR Webbplats: wp.kristdemokraterna.se/vg/

Läs mer

Verksamhetsplan för Koordination Norrort 2015

Verksamhetsplan för Koordination Norrort 2015 Verksamhetsplan för Koordination Norrort 2015 Koordination Norrort ska vara en regional stödstruktur i frågor som rör mottagande av nyanlända inom norrortskommunerna. Målgrupp för kommunernas samverkan

Läs mer

ETT STARKT OCH SAMMANHÅLLET JÄRFÄLLA. Vår vision för integrationsarbetet

ETT STARKT OCH SAMMANHÅLLET JÄRFÄLLA. Vår vision för integrationsarbetet ETT STARKT OCH SAMMANHÅLLET JÄRFÄLLA Vår vision för integrationsarbetet VAD SKAPAR LYCKAD INTEGRATION? Att som nyanländ ta sig in i samhället kan verka som en omöjligt stor uppgift, det finns enormt många

Läs mer

Överenskommelse. om grunderna för samarbete mellan Örebro läns landsting och de idéburna organisationerna i Örebro län ÖREBRO LÄNS LANDSTING

Överenskommelse. om grunderna för samarbete mellan Örebro läns landsting och de idéburna organisationerna i Örebro län ÖREBRO LÄNS LANDSTING ÖREBRO LÄNS LANDSTING Ledningskansliet Överenskommelse om grunderna för samarbete mellan Örebro läns landsting och de idéburna organisationerna i Örebro län 1 2 Innehåll Varför en överenskommelse 4 Hur

Läs mer

Verksamhetsberättelse för 2015

Verksamhetsberättelse för 2015 Verksamhetsberättelse för 2015 Mål för Integrationsforum mot rasism i Trollhättan Vi vill finnas till som en träffpunkt för organisationer och enskilda som verkar mot diskriminering, rasism och för integration

Läs mer

!! 1. Feminism för alla. Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september!

!! 1. Feminism för alla. Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september! Feminism för alla Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september Vi har en feministisk politik som också arbetar med antirasism och mänskliga rättigheter.

Läs mer

Program för samspelet mellan kommunen och civilsamhället

Program för samspelet mellan kommunen och civilsamhället Program för samspelet mellan kommunen och civilsamhället Ks/2016:428 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Program för samspelet mellan kommunen och civilsamhället Fastställt av

Läs mer

Lokal överenskommelse i Helsingborg

Lokal överenskommelse i Helsingborg Stadsledningsförvaltningen Serviceavdelningen 2017-03-15 Lokal överenskommelse i Helsingborg En överenskommelse om förstärkt samverkan mellan föreningslivet och Helsingborgs stad Kontaktcenter Postadress

Läs mer

Plan för Överenskommelsen i Borås

Plan för Överenskommelsen i Borås Plan för Överenskommelsen i Borås Den lokala Överenskommelsen i Borås handlar om hur Borås Stad och de idéburna organisationerna ska utveckla och fördjupa sitt samarbete för att gemensamt upprätthålla

Läs mer

Enkät / Attitydundersökning Skånska kommuners integrations- och mångfaldsarbete. Beredningen för integration och mångfald oktober 2009

Enkät / Attitydundersökning Skånska kommuners integrations- och mångfaldsarbete. Beredningen för integration och mångfald oktober 2009 Enkät / Attitydundersökning Skånska kommuners integrations- och mångfaldsarbete Beredningen för integration och mångfald oktober 2009 Sammanfattning (I) 25 av Skånes 33 kommuner har svarat. 84 procent

Läs mer

En arvsfond i takt med tiden En översyn av regelverket kring Allmänna Arvsfonden (SOU 2018:70) Dnr S2018/04805/FST

En arvsfond i takt med tiden En översyn av regelverket kring Allmänna Arvsfonden (SOU 2018:70) Dnr S2018/04805/FST _ Riksförbundet för döva, hörselskadade barn och barn med språkstörning Beskyddare: Hennes Majestät Drottningen Örebro 2019-03-14 YTTRANDE Dnr 2019-01 AG/JH Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33

Läs mer

Funktionsrättskonventionen som verktyg

Funktionsrättskonventionen som verktyg Funktionsrättskonventionen som verktyg Vad ska projektet göra? Verktygslåda för uppföljning av rekommendationerna Driva fall med våra medlemsförbund Handbok för föräldrar: anmäla, överklaga och driva rättsfall

Läs mer

dnr KS/2015/0173 Integrationsstrategi Öppna Söderhamn en kommun för alla

dnr KS/2015/0173 Integrationsstrategi Öppna Söderhamn en kommun för alla dnr KS/2015/0173 Integrationsstrategi Öppna Söderhamn en kommun för alla Antagen av kommunfullmäktige 2016-09-26 Tänk stort! I Söderhamn tänker vi större och alla bidrar. Vi är en öppen och attraktiv skärgårdsstad

Läs mer

Barnets rättigheter. Om arbetet med att få barnkonventionen att fungera inom en kommun. Alla barn har rättigheter - mänskliga rättigheter

Barnets rättigheter. Om arbetet med att få barnkonventionen att fungera inom en kommun. Alla barn har rättigheter - mänskliga rättigheter Alla barn har rättigheter - mänskliga rättigheter Barnets rättigheter. Om arbetet med att få barnkonventionen att fungera inom en kommun orebro.se/barnetsrattigheter Varje barn i Örebro, utan undantag,

Läs mer

Innehåll TD... 4. Hitta i TD... 5. En mänsklig rättighet... 6. TD:s styrka... 8. TD skapar nya förutsättningar... 11. TD-spindeln gör skillnad!...

Innehåll TD... 4. Hitta i TD... 5. En mänsklig rättighet... 6. TD:s styrka... 8. TD skapar nya förutsättningar... 11. TD-spindeln gör skillnad!... Innehåll TD... 4 Hitta i TD... 5 En mänsklig rättighet... 6 TD:s styrka... 8 TD skapar nya förutsättningar... 11 TD-spindeln gör skillnad!...12 Informationen i TD...14 Historik...15 Hitta i TD Gå till

Läs mer

När den egna kraften inte räcker till Västeråsmoderaternas program för sociala frågor för 2014-2018

När den egna kraften inte räcker till Västeråsmoderaternas program för sociala frågor för 2014-2018 När den egna kraften inte räcker till Västeråsmoderaternas program för sociala frågor för 2014-2018 1 När den egna kraften inte räcker till Samhällets skyddsnät ska ge trygghet och stöd till människor

Läs mer

#stockholmtillsammans för ett hållbart mottagande. Med samlade krafter för lokal inkludering och likvärdighet i mottagandet

#stockholmtillsammans för ett hållbart mottagande. Med samlade krafter för lokal inkludering och likvärdighet i mottagandet #stockholmtillsammans för ett hållbart mottagande Med samlade krafter för lokal inkludering och likvärdighet i mottagandet #stockholmtillsammans för ett hållbart mottagande Vad representerar du idag? Ta

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan idéburen sektor i Malmö och Malmö stad

Överenskommelse om samverkan mellan idéburen sektor i Malmö och Malmö stad Överenskommelse om samverkan mellan idéburen sektor i Malmö och Malmö stad För demokrati, delaktighet och ökad inkludering i Malmö 2017-2020 Vision Malmö stad och idéburen sektor skapar i samverkan en

Läs mer

SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE MELLAN IDÉBUREN SEKTOR OCH SÖDERTÄLJE KOMMUN

SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE MELLAN IDÉBUREN SEKTOR OCH SÖDERTÄLJE KOMMUN SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE MELLAN IDÉBUREN SEKTOR OCH SÖDERTÄLJE KOMMUN Samhällsutveckling börjar med den enskilda människans engagemang. Den idéburna sektorn bidrar till ett aktivt medborgarskap som utvecklar

Läs mer

Överenskommelse mellan den idéburna sektorn och Linköpings kommun

Överenskommelse mellan den idéburna sektorn och Linköpings kommun Överenskommelse mellan den idéburna sektorn och Linköpings kommun Godkänd av kommunfullmäktige 2012-06-12 Värdegrund Ett samhälle där människors ideella och idéburna engagemang och samverkan tillvaratas

Läs mer

m e d s t a r k a r e r ö s t s t u d i e m a t e r i a l ➌ Att representera Att föra någons talan är en förmån. Tillsammans får vi en starkare röst.

m e d s t a r k a r e r ö s t s t u d i e m a t e r i a l ➌ Att representera Att föra någons talan är en förmån. Tillsammans får vi en starkare röst. ➌ Att representera 20 Att föra någons talan är en förmån. Tillsammans får vi en starkare röst. Det här avsnittet handlar om dig och ditt engagemang. Om hur personer med erfarenhet av psykisk ohälsa, psykiska

Läs mer

Det goda livet, Kulturplan Mönsterås kommun

Det goda livet, Kulturplan Mönsterås kommun Förslag 2012-03-13 Det goda livet, Kulturplan Mönsterås kommun Kulturplanen bygger på insikten att vi, för att må bra, ha framtidstro och kunna utvecklas, behöver en god miljö att leva i, möjligheter till

Läs mer

Erfarenheter och lärdomar från vårt arbete med mänskliga rättigheter i styrning och ledning - Från perspektivträngsel till medborgarens fokus

Erfarenheter och lärdomar från vårt arbete med mänskliga rättigheter i styrning och ledning - Från perspektivträngsel till medborgarens fokus Erfarenheter och lärdomar från vårt arbete med mänskliga rättigheter i styrning och ledning - Från perspektivträngsel till medborgarens fokus Helena Rojas, utvecklingschef Varför mänskliga rättigheter?

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och organisationer inom den sociala ekonomin i Göteborg

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och organisationer inom den sociala ekonomin i Göteborg Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och organisationer inom den sociala ekonomin i Göteborg Värdegrund för samverkan Den sociala ekonomins organisationer bidrar till samhörighet mellan människor,

Läs mer

Integrationsprogram för Västerås stad

Integrationsprogram för Västerås stad för Västerås stad Antaget av kommunstyrelsen 2008-10-10 program policy handlingsplan riktlinje program policy uttrycker värdegrunder och förhållningssätt för arbetet med utvecklingen av Västerås som ort

Läs mer

Minnesanteckning samråd för mänskliga rättigheter

Minnesanteckning samråd för mänskliga rättigheter Minnesanteckning samråd för mänskliga rättigheter 2015-05-19 Plats: Scandic Opalen, Göteborg Tid: 13.30 15.30 Närvarande: Organisationer: Cathrin Boström - Antidiskrimineringsbyrån i Trollhättan/Integrationsforum

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne

Överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne OMSLAGSBILD: GUSTAF EMANUELSSON/FOLIO Överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne 1 ÖVERENSKOMMELSEN SKÅNE ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKAN Som första region i Sverige undertecknade

Läs mer

FÖRBUNDE N. Remissvar: Palett för ett stärkt civilsamhälle (SOU 2016:13)

FÖRBUNDE N. Remissvar: Palett för ett stärkt civilsamhälle (SOU 2016:13) HANDIKAP P FÖRBUNDE N Sundbyberg 2016-06-28 Dnr.nr: Ku2016/00504/D Vår referens: Sofia Karlsson Mottagarens adress: ku.remissvar@regeringska nsliet.se Remissvar: Palett för ett stärkt civilsamhälle (SOU

Läs mer

Överenskommelse. mellan föreningslivet och Uppsala kommun

Överenskommelse. mellan föreningslivet och Uppsala kommun Överenskommelse mellan föreningslivet och Uppsala kommun Det här är en lokal överenskommelse om principer och åtaganden mellan Uppsala kommun och Uppsalas föreningsliv för vår gemensamma samhällsutveckling.

Läs mer

minoritetspolitiska arbete

minoritetspolitiska arbete TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Stina Nordström 2019-06-10 KS 2019/0685 Kommunfullmäktige Riktlinjer för Kalmar kommuns minoritetspolitiska arbete 2019-2022 Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

UNGDOMSORGANISATIONERNA, SAMHÄLLET OCH FRAMTIDEN VÅR ROLL OCH VÅRT VÄRDE

UNGDOMSORGANISATIONERNA, SAMHÄLLET OCH FRAMTIDEN VÅR ROLL OCH VÅRT VÄRDE UNGDOMSORGANISATIONERNA, SAMHÄLLET OCH FRAMTIDEN VÅR ROLL OCH VÅRT VÄRDE LSU:s uppdrag och syfte LSU är samarbetsorganet för svenska ungdomsorganisationer. LSU arbetar utifrån demokratisk grund för att

Läs mer

Policy för mötesplatser för unga i Malmö. Gäller 2010-07-01-2012-12-31

Policy för mötesplatser för unga i Malmö. Gäller 2010-07-01-2012-12-31 Policy för mötesplatser för unga i Malmö Gäller 2010-07-01-2012-12-31 Varför en policy? Mål För att det ska vara möjligt att följa upp och utvärdera verksamheten utifrån policyn så används två typer av

Läs mer

Lokal överenskommelse i Helsingborg

Lokal överenskommelse i Helsingborg Stadsledningsförvaltningen Serviceavdelningen 2017-05-10 Lokal överenskommelse i Helsingborg En överenskommelse om förstärkt samverkan mellan föreningslivet och Helsingborgs stad Kontaktcenter Postadress

Läs mer

IOGT-NTO:s Mål och verksamhetsinriktning

IOGT-NTO:s Mål och verksamhetsinriktning :s Mål och verksamhetsinriktning 2018 2019 Ideologisk ram :s arbete utgår alltid från -rörelsens grundsatser. Grundsatserna slår fast att -rörelsen är en del av en världsomspännande folk- och bildningsrörelse

Läs mer

Kommunala bidrag till ideella föreningar

Kommunala bidrag till ideella föreningar RIKTLINJE 1(7) Kommunala bidrag till ideella föreningar Dokumenttyp RIKTLINJE Beslutsinstans Kommunstyrelsen Dokument-ID Dokumentansvarig Majvor Byström för beslut 2017-09-12 Ansvarig för uppföljning 2(7)

Läs mer

Frivillig i Gävleborg Integration i samverkan med civilsamhället

Frivillig i Gävleborg Integration i samverkan med civilsamhället Frivillig i Gävleborg Integration i samverkan med civilsamhället Om Frivillig i Gävleborg Paragraf 37a Insatser för att stärka och utveckla verksamhet med flyktingguider och familjekontakter Förordning

Läs mer

Kulturnämndens riktlinjer för kulturstöd till det fria kulturlivet

Kulturnämndens riktlinjer för kulturstöd till det fria kulturlivet Kulturnämndens riktlinjer för kulturstöd till det fria kulturlivet Göteborgs Stads styrsystem Utgångspunkterna för styrningen av Göteborgs Stad är lagar och författningar, den politiska viljan och stadens

Läs mer

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER -från vackra ord till verkstad. Anna Jacobson

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER -från vackra ord till verkstad. Anna Jacobson MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER -från vackra ord till verkstad Anna Jacobson Kommittén för rättighetsfrågor (politiker) Avdelning rättighet (tjänstepersoner) Arbetar med: Verksamhetsutveckling, bl a pilotprojekt

Läs mer

Vad diskuterades på Rektors inspirationsdagar aug? En sammanfattning

Vad diskuterades på Rektors inspirationsdagar aug? En sammanfattning Vad diskuterades på Rektors inspirationsdagar 24-25 aug? En sammanfattning Våra tillgångar Närhet, tillgänglighet och flexibilitet - Litenhet som tillgång. Snabbrörliga. Flexibla. - Nytt universitet. Mottagligt

Läs mer

Integrationspolicy för Hällefors kommun

Integrationspolicy för Hällefors kommun Integrationspolicy för Hällefors kommun 2(5) Innehåll 1 Målsättning... 3 2 Syfte... 3 3 Ansvarsfördelning... 4 3(5) 1 Målsättning Hällefors kommuns övergripande mål är att riva barriärer, bygga broar mellan

Läs mer

Det civila samhället och dess ansvar för god integration

Det civila samhället och dess ansvar för god integration Det civila samhället och dess ansvar för god integration Slutsatser från ny enkätundersökning i Växjö kommun Växjö 10 december Daniel Folkesson Praktiskt genomförande av Institutet för lokal och regional

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige

Antagen av kommunfullmäktige Antagen av kommunfullmäktige 2015-05-13 1 Innehåll... 2 1. Inledning och bakgrund... 3 2. Uddevalla kommuns vision... 3 3. Omvärldens påverkan... 3 3.1 Nationell påverkan... 3 3.2 Lokal påverkan... 4 4.

Läs mer

Överenskommelse om Idéburet - Offentligt Partnerskap

Överenskommelse om Idéburet - Offentligt Partnerskap 1 Samverkan mellan Trelleborgs kommun och Glokala Folkhögskolan Överenskommelse om Idéburet - Offentligt Partnerskap Bakgrund I oktober 2008 lades grunden till en nationell överenskommelse mellan regeringen,

Läs mer

Styrgruppsmöte överenskommelsen

Styrgruppsmöte överenskommelsen Styrgruppsmöte Överenskommelsen Minnesanteckningar 1 (8) Styrgruppsmöte överenskommelsen Plats och tid Knutsalen, Rådhuset, Lund, klockan 10:00-11:45 Ledamöter Övriga Elin Gustafsson (S) ordf. Philip Sandberg

Läs mer

Fastställt på förbundsmötet oktober 2013

Fastställt på förbundsmötet oktober 2013 Målprogram Fastställt på förbundsmötet oktober 2013 Målsättning och Huvudmål Förbundet Unga Rörelsehindrade har som huvudmålsättning att ungdomar med nedsatt rörelseförmåga ska vara en del av samhället.

Läs mer

Överenskommelse för samverkan mellan idéburen sektor i Malmö och Malmö stad. För ökad demokrati, delaktighet och jämlikhet i Malmö

Överenskommelse för samverkan mellan idéburen sektor i Malmö och Malmö stad. För ökad demokrati, delaktighet och jämlikhet i Malmö Överenskommelse för samverkan mellan idéburen sektor i Malmö och Malmö stad För ökad demokrati, delaktighet och jämlikhet i Malmö Om överenskommelsen Den här överenskommelsen kan användas av den idéburna

Läs mer

Landstingets program om integration LÄTT LÄST

Landstingets program om integration LÄTT LÄST Landstingets program om integration LÄTT LÄST Alla har rätt till ett gott liv De flesta av oss uppskattar en god hälsa. Oftast tycker vi att den goda hälsan är självklar ända tills något händer. Hälsa

Läs mer

PLAN FÖR MÄNNISKORÄTTS- BASERAT ARBETE I VÄSTARVET

PLAN FÖR MÄNNISKORÄTTS- BASERAT ARBETE I VÄSTARVET PLAN FÖR MÄNNISKORÄTTS- BASERAT ARBETE I VÄSTARVET 2018 2020 Inledning De mänskliga rättigheterna har sin utgångspunkt i att alla människor är födda fria och lika i värde, värdighet och rättigheter. Alla

Läs mer