ARBETSMATERIAL EJ FÖR SPRIDNING! VALPROGRAM. Moderat agenda för en hoppfull framtid ARBETSMATERIAL EJ FÖR SPRIDNING!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ARBETSMATERIAL EJ FÖR SPRIDNING! VALPROGRAM. Moderat agenda för en hoppfull framtid ARBETSMATERIAL EJ FÖR SPRIDNING!"

Transkript

1 ARBETSMATERIAL EJ FÖR SPRIDNING! VALPROGRAM Moderat agenda för en hoppfull framtid ARBETSMATERIAL EJ FÖR SPRIDNING!

2 Falkenberg ska vara en attraktiv, öppen och vänlig kommun. Det ska märkas på våra besökare, att vi trivs. Vi ska tillsammans driva kommunen framåt. Det innebär att politiken måste vara lyssnande och transparent. Politikerna och tjänstemännen är till för och ska tjäna våra invånare. Kommunen ska trimmas, verksamheten ska vara effektiv och varje beslut ska ha falkenbergarnas bästa för ögonen. Vår målsättning är att sänka skatten, med bibehållna eller ökade satsningar på välfärden. Vi ska locka fler företag och invånare till Falkenberg. Alla tjänar på att vi växer, fler får jobb och skatteintäkterna ökar. Det ger utrymme för fler satsningar inom vård, skola och omsorg. Falkenberg är en bra kommun, men den kan bli bättre. I Falkenberg tar vi hand om varandra, även de som kommit lite på kant i livet och behöver extra hjälp. Ska vi göra verklighet av orden Falkenberg bästa livsplatsen behöver vi en bättre skola. En trygg skola, som ställer höga förväntningar och som levererar goda resultat. Bra stöd åt rektorer och lärare. Det ska vara ordning och reda och ge våra barn den bästa starten i livet. Vi ska ha en kommun som levererar. En bra start i livet, en trygghet att lita på och livskvalitet när du blir äldre. Hela kommunen är lika viktig, inland, glesbygd, såväl som stad och kustbygd. Vi moderater söker ditt förtroende, med ett nytt ledarskap och ett nytt lag.

3 En kommun som levererar. Vad får jag för mina skattepengar? I Falkenberg ska svaret vara enkelt. En skola i toppklass för mina barn. En värdig och varm äldreomsorg för mig och mina närstående. Snabb och smidig service för mitt företag. Trygga och trivsamma miljöer att vistas i. Det finns också några saker man ska slippa om man väljer en moderat kommunledning: Kommunala skrytbyggen, ekonomiska experiment och ökad byråkrati. Med ett moderat ledarskap för Falkenberg kan man känna sig trygg med att ens skattepengar används med omsorg. Kommunen ska erbjuda medborgarna de tjänster som lagen säger att den ska. Och det kommunen levererar ska vara av hög kvalitet. Men kommunen ska inte blanda sig i där privata initiativ kan skapa minst lika stort mervärde för medborgarna. Kommunen ska ta mindre plats och människan få ta mer. Därför vill vi genomdriva stora besparingar inom den kommunala byråkratin. Den centrala administrationen ska minska i omfattning och effektiviseras genom ökad digitalisering och mindre onödig dokumentation. Även den politiska organisationen behöver bli mindre. Vi vill genomföra sammanslagningar av nämnder och förvaltningar och samtidigt kraftigt minska antalet politiska poster i hela kommunen. Kommunen ska göra färre saker, men göra dem mycket bättre. Med minskad byråkrati och ett slut på kommunal klåfingrighet vill vi lägga fokus där det alltid borde ligga: På en riktigt bra skola för våra barn. På en värdig och god omsorg för våra äldre. På trygga och trivsamma miljöer. En kommun som fokuserar på sin kärnverksamhet kommer både kunna sänka skatten för medborgarna och leverera en bättre välfärd. Eget arbete är grunden för individens frihet och för hela samhällets utveckling. I Falkenberg ska alla som kan jobba också göra det. Det är varken rätt eller rimligt att vissa tar sig rätten att leva på andra när man själv skulle kunna försörja sig. För oss är arbetslinjen svaret. Det ska löna sig att arbeta - mer än att leva på bidrag. Vi vill sänka skatten för den som arbetar och för den som har arbetat. Förutom detta vill vi genomföra en stor bidragsreform. De kommuninvånare som uppbär försörjningsstöd ska mötas av tydliga krav på att göra sig anställningsbara och erbjudas relevanta yrkesutbildningar. Målet är att pressa tillbaka utanförskapet som annars riskerar att splittra vår kommun. Att inte ha ett jobb att gå till, känna sig behövd eller kunna försörja sig kan leda till en känsla av hopplöshet, vilket också kan vara en grogrund för sociala problem och kriminalitet.

4 Dessutom är varje krona som går till bidrag en krona som istället kunde användas till skola, äldreomsorg och trygghet, eller vara kvar i plånboken hos de som går till jobbet varje morgon. Den som har en funktionsnedsättning ska kunna vara en del av samhällsgemenskapen genom utbildning, arbete och sysselsättning anpassat efter sin egen förmåga. En funktionsnedsättning ska inte begränsa möjligheterna för den som kan bidra utifrån sin förmåga. Och för de som på grund av funktionsnedsättning inte har möjlighet att delta i arbetslivet över huvud taget vill vi öka möjligheterna till en meningsfull daglig sysselsättning, utformad utifrån egna önskemål och förutsättningar och ha som mål att detta i förlängningen ska kunna leda till en anställning. Kommunen är sällan den bästa på att driva företag. En rad exempel från andra kommuner visar varför stat och kommun inte ska lägga sig i vad den fria marknaden gör, mer än absolut nödvändigt. Vissa företag kan inte drivas annat än av kommunen, men de som kan drivas av någon annan bör också göra det. Därför vill vi när lämpligt tillfälle finns, sälja hela eller delar av våra kommunala bolag. Genom att exempelvis sälja delar av FABO:s fastighetsbestånd till ansvarsfulla privata aktörer, kan pengar frigöras för att bygga mycket mer. Detsamma gäller tillgångarna i kommunens andra bolag som kan behövas för att klara de rekordstora kommande investeringarna som behövs i våra kärnverksamheter. Den bästa starten. I Falkenberg ska egen ansträngning vara avgörande för hur det går i livet. Dina möjligheter att lyckas ska aldrig begränsas av varifrån du kommer, var du bor eller vem du är. Grunden för att skapa likvärdiga möjligheter finns i skolan. Alla barn ska ha rätt till en bra skola där höga förväntningar, kunskapsfokus och arbetsro präglar miljön. I Falkenberg ska vi sikta högt. Vi ska bli Hallands bästa skolkommun. Det betyder hög kvalitet, fokus på höga resultat och att elever och lärare trivs i skolan. Pengarna som satsas ska hamna på rätt ställe. Skolans byråkrati måste ses över för att så mycket resurser som möjligt ska komma eleverna till godo. Administrationen måste minskas och effektiviseras och antalet rektorer och administratörer minskas till förmån för fler förstelärare och lektorer.

5 För att kunna sätta eleverna i centrum så måste vi kunna ha höga förväntningar på lärarna. Men lärarna ska också kunna ha höga förväntningar på sin egen utveckling och på det pedagogiska stödet från lektorer, förstelärare och rektorer. Och de ska kunna ha höga krav på kommunen som arbetsgivare. Vi vill fullt ut genomdriva tvålärarsystemet i grundskolan och höja elevpengen så att lärarna kan bli fler och få högre lön. Dessutom vill vi att nationella prov ska rättas externt, för att minska lärarnas arbetsbelastning och tillse att de får mer tid att leda undervisningen för sina elever. En central princip i moderat politik är valfriheten. Barn, ungdomar och föräldrar har en självklar rätt att bestämma vilken skola som passar bäst. En mångfald av pedagogiker och inriktningar i undervisningen driver kvaliteten uppåt och innebär press på de skolledningar som inte presterar. Moderaterna vill underlätta för fler fristående aktörer att starta skola och förskola i Falkenberg. I synnerhet när kommunen själv står inför stora investeringar på skolområdet behöver vi ta vara på det driv och den initiativkraft som enskilda aktörer kan bidra med. Det stärker inte bara valfriheten och kvaliteten i undervisningen, utan är också ett sätt att värna om skattebetalarnas pengar. Falkenbergs skolor ska vara trygga och präglas av arbetsro. Våra skolledningar behöver koppla ett tydligare grepp kring användningen av digitala hjälpmedel, för att säkerställa att de används på rätt sätt och inte för kränkningar. De skoldatorer som kommunen tillhandahåller ska användas till just skolarbete. Mobiltelefoner bör inte annat än undantagsvis förekomma i klassrummet och vi vill fullt ut stödja de skolledningar som inför mobiltelefonförbud under lektionstid. Vi vill efterleva nolltolerans mot mobbning i våra skolor. Om det förekommer, så ska det mötas av tydliga konsekvenser och alltid utifrån den utsattes perspektiv. För att säkerställa hög kvalitet i undervisningen på gymnasienivå behöver programutbudet på enskilda gymnasieskolor i länet sannolikt minskas. Det är inte rimligt att varje kommun ska erbjuda alla 18 nationella program. Halland är ett litet län med goda kommunikationer och därmed stora möjligheter att samarbeta över kommungränserna. Därför vill vi stärka samarbetet med de andra halländska kommunerna, så att vi får till starka och långsiktigt hållbara gymnasieprogram där lärarkompetensen koncentreras och nyttjas optimalt. Samarbetet mellan gymnasieskolan och Högskolan i Halmstad behöver också utvecklas för att öka andelen elever som går vidare till högre utbildning.

6 Trygghet att lita på. Falkenberg ska vara en kommun där alla kan känna trygghet. Brottsligheten ska pressas tillbaka med samhällets hela kraft. Poliserna behöver bli fler i hela kommunen och alla medborgare ska kunna lita på att polisen kommer när man ringer. På de platser där otryggheten är som störst ska kommunen tillse att kamerabevakning och ordningsvakter finns på plats. Moderaterna är partiet för lag och ordning. Med oss i regering blir det fler poliser, höjda polislöner och hårdare straff. Men trygghetskrisen kräver arbete på fler nivåer än den nationella. Det förebyggande arbetet är viktigt för att långsiktigt bryta otryggheten och här spelar kommunen en nyckelroll. Den viktigaste insatsen för trygghet på lång sikt handlar om att bryta dåliga vanor hos unga människor i riskzonen. Våra förebyggande åtgärder ska tidigt och tydligt markera mot brott. Ju tidigare samhället reagerar när unga är på väg i en negativ riktning, desto större är möjligheten att bryta utvecklingen. Vi moderater vill genomdriva ett kraftfullt trygghetspaket i Falkenberg. Vi vill utöka det uppsökande arbete som bedrivs gentemot unga, för att tidigt kunna hjälpa de som riskerar att hamna på glid. Vi vill förstärka verksamheten med fältassistenter och se till att de kan möta unga under fler tider på dygnet och i hela kommunen. Vi vill fullt ut stödja polisens arbete med att förebygga och störa brottslig verksamhet i de områden i kommunen där otryggheten är störst. I dessa områden vill vi också införa kamerabevakning för att förebygga brott och ge polisen större möjligheter att lösa de brott som ändå begås. Att öka tryggheten för falkenbergarna kommer vara högsta prioritet för en moderat kommunledning.

7 Livskvalitet när du blir äldre. Äldre är ingen homogen grupp. Vi tror att en bra politik alltid måste utgå från den enskilda människan och sätta individens önskemål och behov i centrum. För att öka människors livskvalitet och hälsa på äldre dagar behövs det mångfald. Först då har vi en verklig möjlighet att erbjuda individuella lösningar som passar var och en. Falkenberg ska erbjuda ett brett utbud av alternativ för våra äldre. Oavsett livssituation ska individen ges alla möjligheter att själv vara med och bestämma hur det stöd och de tjänster man behöver ska utformas. För den som vill bo kvar hemma ska det finnas möjlighet att själv välja vem som ska utföra hemtjänst och leverera mat till bostaden. För den som känner sig otrygg eller ensam ska trygghetsboende vara ett alternativ. I trygghetsboenden erbjuder vi trygghet i form av bemanning under ett antal timmar per dag och att de boende kan träffas och umgås i gemensamma lokaler. I det som vi kallar Trygghetsboende PLUS ökas tryggheten för den enskilda ytterligare i form av en fast hemtjänstgrupp på boendet. Trygghetsboende PLUS är ett koncept som infördes i Falkenberg som första kommun i landet, på initiativ av Moderaterna. Det är ett koncept vi vill utveckla och införa på fler platser. Vi ser gärna att externa aktörer bygger och driver trygghetsboenden och äldreboende på entreprenad. Genom fortsatt fokus på hälsoinriktade, kulturella och sociala aktiviteter vill vi möjliggöra och stimulera till ett rikare äldreliv. Bl.a. vill vi fortsätta utveckla den aktivitetspott som vi införde i syfte att stödja våra äldreboendens arbete med hälsofrämjande aktiviteter. Falkenberg är en attraktiv kommun dit många äldre väljer att flytta. Att människor är friska och lever längre är en fantastiskt positiv utveckling, men den ställer också krav på den välfärd kommunen levererar. Den demografiska utvecklingen innebär att det i framtiden kommer vara allt färre som behöver försörja allt fler. Det kräver innovation, förmåga att tänka i nya banor och att vi arbetar på andra sätt än idag. På äldreområdet kommer välfärdstekniken att vara avgörande för att klara utvecklingen. Moderaterna har redan drivit igenom kraftfulla satsningar på teknisk utveckling i Falkenbergs äldreomsorg och det är ett arbete som vi vill hålla i. Vår målsättning är att Falkenberg ska ligga i den absoluta framkanten i landet vad gäller välfärdsteknik. Genom detta kan vi tillse att personalen får bättre arbetsvillkor och har mer tid för den enskilde.

8 Miljöer att trivas och utvecklas i. Vi vill att Falkenberg ska vara en modig kommun som vågar tänka nytt och bejaka idéer som kan utveckla kommunen. Under de kommande åren vill vi lägga stor vikt vid stadsutveckling och att lyfta våra småorter runtom i kommunen. Moderaterna tog initiativ till att införa en pott för utveckling av våra småorter, som är lika stor som potten för centrumutveckling. Båda dessa vill vi utöka under åren som kommer. De offentliga miljöerna - våra gator, parker och torg - liksom byggnaderna som byggs är viktiga att utforma omsorgsfullt för att få till trivsamma miljöer. Vi vill se mångfald i det som byggs; både högt och lågt, lägenheter och villor, i staden och på landet. Så ser vi till att det finns bostäder som passar för alla. Byggandet ska ske med respekt för stadens och landsbygdens karaktärer och för de fina miljöer vi har, men vi måste samtidigt blicka framåt och bejaka initiativ som utvecklar staden och våra orter. Här vill vi fästa särskild vikt vid kopplingen mellan staden och havet. Södra Åstranden och Norra hamnen är två mycket centralt belägna - och dessutom stora - landområden som vi vill sätta igång utvecklingsarbetet på. På Södra Åstranden finns redan detaljerade och fina planer på hur en helt ny stadsdel kan komma att se ut. Kring detta vill vi nu ta krafttag för att komma i mål, i dialog med fastighetsägare, byggbolag och medborgare. För Norra hamnen vill vi sätta igång planarbetet för att se vilka möjligheter det området på sikt kan innebära för utvecklingen av staden. I centrala staden ska vi bygga tätt och grönt. Här ska förtätning i kvartersstruktur vara norm och byggnader utformas i harmoni med sin omgivning vad gäller material och gestaltning. För våra offentliga miljöer vill vi inrätta en ny och effektivare organisation för skötsel, så att ytorna hålls rena från ogräs och skräp på ett betydligt bättre sätt än idag. En rik fritid och god hälsa är bland det viktigaste för människors livskvalitet. I arbetet med att utveckla våra byggda miljöer ska detta vara vägledande. Vi vill stärka arbetet med hälsofrågor och tillse att det genomsyrar vad och hur vi bygger. Kristineslätt vill vi göra till ett kluster för idrott och hälsa med beachvolleyplaner, basketplan och möjligheter för privata och föreningsdrivna verksamheter med fokus på hälsa att samlas. Vi vill som ett led i det stärkta hälsoarbetet också få på plats fler utegym runtom i staden och våra småorter.

9 Falkenberg har en härlig kulturhistoria med Gamla stan, museerna och ekomuseum, men också en blomstrande scenkonst med teater, buskis och revy som drar stor publik och skänker många människor glädje. Vi ska bevara vår historia och främja den. Men vi ska också vara en modern kulturkommun som vågar titta framåt. Vi vill skapa mervärden i Falkenberg och på så sätt öka attraktionskraften och livskvaliteten både för falkenbergarna och för de som besöker oss. Kulturen främjar bildning, näringsliv och turism. Kultur växer inte fram i politiska möten. Men politiken kan hjälpa till att skapa möjligheter för en levande kultur att fortsätta växa fram i Falkenberg. Kulturen har kraften att göra så mycket mer än att bara förmedla känslor och bilder. Vi vill att Falkenberg ska arbeta med kultur på recept en idé som kan bidra både till välmående och tillfrisknande. Vi vill främja kulturella verksamheter för barn och unga, vilket är en viktig del i vårt mål att erbjuda alla barn den bästa starten i livet. Vi vill att Falkenberg ska ha en blomstrande kulturskola. Den vackra stadshuskuben vill vi utveckla som konsthall, med öppna ateljéer året runt.

10 En hoppfull framtid för Falkenberg

Valprogram 2018 Moderaterna i Kävlinge

Valprogram 2018 Moderaterna i Kävlinge Valprogram 2018 Moderaterna i Kävlinge Vår långsiktiga ambition är att göra Kävlinge till Sveriges bästa kommun att bo, arbeta och leva i. Inför 2018 års val söker vi ditt förtroende för att under åren

Läs mer

Valprogram Moderaterna i Kävlinge

Valprogram Moderaterna i Kävlinge Valprogram 2018 - Moderaterna i Kävlinge Vår långsiktiga ambition är att göra Kävlinge till Sveriges bästa kommun att bo, arbeta och leva i. Inför 2018 års val söker vi ditt förtroende för att under åren

Läs mer

Mål- och inriktningsdokument inför budget 2016 Stadsdelsnämnden Östra Göteborg. Östra Göteborg en fantastisk stadsdel med utmaningar

Mål- och inriktningsdokument inför budget 2016 Stadsdelsnämnden Östra Göteborg. Östra Göteborg en fantastisk stadsdel med utmaningar - och inriktningsdokument inför budget 2016 Stadsdelsnämnden Östra Göteborg Östra Göteborg en fantastisk stadsdel med utmaningar - och inriktningsdokument, SDN Östra Göteborg Inledning Grunden i Östra

Läs mer

Foto: Åsa Grip SUNDSVALL KAN BÄTTRE!

Foto: Åsa Grip SUNDSVALL KAN BÄTTRE! Foto: Åsa Grip SUNDSVALL KAN BÄTTRE! Allians för Sundsvall Sundsvall är en kommun med fantastiska möjligheter och en stor mängd outnyttjad kraft. Vi har barn och unga som kan bli framtidens ledare om de

Läs mer

Mål- och inriktningsdokument inför budget 2018 Stadsdelsnämnden Östra Göteborg. Östra Göteborg. en fantastisk stadsdel med utmaningar

Mål- och inriktningsdokument inför budget 2018 Stadsdelsnämnden Östra Göteborg. Östra Göteborg. en fantastisk stadsdel med utmaningar - och inriktningsdokument inför budget 2018 Stadsdelsnämnden Östra Göteborg Östra Göteborg en fantastisk stadsdel med utmaningar - och inriktningsdokument, SDN Östra Göteborg Inledning Östra Göteborg ska

Läs mer

Nytt ledarskap för Borlänge Framåt!

Nytt ledarskap för Borlänge Framåt! Nytt ledarskap för Borlänge Framåt! BORLÄNGE Att lyssna är en förutsättning för att leda I Centerpartiets Borlänge lyssnar politikerna på invånarna och medborgardialogen är väl utvecklad. Varje kommuninvånare

Läs mer

Möjligheternas Mark dit når vi tillsamman

Möjligheternas Mark dit når vi tillsamman Möjligheternas Mark dit når vi tillsamman Handlingsprogram 2011-2014 Socialdemokraterna i Mark Frihet är grunden för att du ska ha ett gott liv och kunna ta vara på möjligheternas Mark men friheten ska

Läs mer

Vi bygger Växjö starkt!

Vi bygger Växjö starkt! Vi bygger Växjö starkt! Växjö - en kommun för hoppfulla! Växjö är en riktigt bra kommun. Vi ligger i absolut framkant i miljö & hållbarhet, vi är med i toppen när det gäller företagsklimat och bygger mest

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

Framtidspaketet. Valprogram för Skövde FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde

Framtidspaketet. Valprogram för Skövde FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde Framtidspaketet Valprogram för Skövde 2015-2018 FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde Framtidspaketet För allas bästa. I hela Skövde. Politiken måste alltid blicka framåt och ta

Läs mer

Moderaterna i Örnsköldsviks handlingsprogram 2014-2018

Moderaterna i Örnsköldsviks handlingsprogram 2014-2018 Moderaterna i Örnsköldsviks handlingsprogram 2014-2018 5 frågor som vi tänker fokusera på 2014-2018 Norrlands bästa företagsklimat Ordning och reda i ekonomin Bra inomhusoch utomhus miljöer för barn, unga

Läs mer

ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE TROSA.

ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE TROSA. VALPROGRAM 2018 ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE TROSA. Rösta den 9 september! För en hållbar kommun där alla får chans att växa. UTBILDNING ÄR TRYGGHET FÖR FRAMTIDEN Genom att investera i utbildning

Läs mer

Du ska kunna lita på Lidköping

Du ska kunna lita på Lidköping Du ska kunna lita på Lidköping Valmanifest 2018 Kristdemokraterna i Lidköping Valmanifest Vi tror på ett Lidköping där familj och föreningsliv har en viktig del, men också på ett samhälle där du tillåts

Läs mer

Politisk plattform för Allians för Kinda 2011-2014

Politisk plattform för Allians för Kinda 2011-2014 Politisk plattform för Allians för Kinda 2011-2014 Ett Kinda fyllt av framtidstro, harmoni och närhet som bygger på god livsmiljö, möten och upplevelser Centerpartiet Moderaterna Miljöpartiet Kristdemokraterna

Läs mer

Framtiden börjar i skolan. Därför behöver Växjö en skola med fokus på kunskap och lärande som ger varje barn bästa möjliga förutsättningar att utveckl

Framtiden börjar i skolan. Därför behöver Växjö en skola med fokus på kunskap och lärande som ger varje barn bästa möjliga förutsättningar att utveckl Växjö är en bra kommun att leva i och de som vill bo och verka här ska känna sig välkomna. Kommunen växer, utvecklas och har alla möjligheter att ligga i framkant på många områden. Det finns också mycket

Läs mer

Din röst för en hoppfull framtid för Orust.

Din röst för en hoppfull framtid för Orust. Har du en fråga om vår politik skickar du den till info@moderaterna.se Följ oss på www.facebook.com/orustmoderaterna Din röst för en hoppfull framtid för Orust. Följ oss på www.facebook.com/orustmoderaterna

Läs mer

Valprogram Valprogram för Moderaterna i Staffanstorp

Valprogram Valprogram för Moderaterna i Staffanstorp Valprogram 2018-2022 Valprogram för Moderaterna i Staffanstorp Valprogram Detta program är ett levande dokument och ska vara föremål för ständig diskussion fram tills årsmötet 2018. Staffanstorp ska vara

Läs mer

Valplattform Kommunvalet 2018 Vänsterpartiet Nordmaling

Valplattform Kommunvalet 2018 Vänsterpartiet Nordmaling Ett solidariskt samhälle en ekonomi för alla Valplattform Kommunvalet 2018 Vänsterpartiet Nordmaling Vänsterpartiets prioriterade huvudfrågor: 1. Öka grundbemanningen inom äldreomsorgen för högre kvalité

Läs mer

VI VILL GÖRA ETT BRA SVERIGE BÄTTRE!

VI VILL GÖRA ETT BRA SVERIGE BÄTTRE! VI VILL GÖRA ETT BRA SVERIGE BÄTTRE! Sverige har blivit bättre men vi är inte klara. Valet 2014 handlar om hur jobben ska bli fler. Nu är det ett år kvar till valet. Nya Moderaterna har tillsammans med

Läs mer

Kommunalpolitiskt handlingsprogram för mandatperioden Burlövsmoderaterna

Kommunalpolitiskt handlingsprogram för mandatperioden Burlövsmoderaterna Kommunval SÖNDAGEN DEN 19 SEPTEMBER Kommunalpolitiskt handlingsprogram för mandatperioden 2010-2014 Burlövsmoderaterna Det du håller i din hand är Burlövsmoderaternas kommunalpolitiska handlingsprogram

Läs mer

Till hushållen i Falkenbergs kommun Innehåller valsedlar. Nytt ledarskap för Falkenberg

Till hushållen i Falkenbergs kommun Innehåller valsedlar. Nytt ledarskap för Falkenberg Till hushållen i s kommun Innehåller valsedlar Nytt ledarskap för Nytt ledarskap för ska vara en attraktiv, öppen och vänlig kommun. Det ska märkas för våra besökare, att vi trivs. Vi ska tillsammans driva

Läs mer

Alla behövs i ett växande Stenungsund!

Alla behövs i ett växande Stenungsund! Alla behövs i ett växande Stenungsund! Stenungsund - en ort för alla Stenungsund ska vara attraktivt för alla som bor här, våra besökare och för näringslivet. Kommunens verksamheter ska ge bästa möjliga

Läs mer

Ett grönt, snyggt och tryggt Solna

Ett grönt, snyggt och tryggt Solna PÅ SOLNABORNAS SIDA Ett grönt, snyggt och tryggt Solna Ett grönt, tryggt och växande Solna. Här ska det vara lättare att få ett jobb än ett bidrag. Vi ställer krav på dem som kan, så att vi kan hjälpa

Läs mer

!! En av landets bästa skolkommuner

!! En av landets bästa skolkommuner VALPLATTFORM 2014-2018 En av landets bästa skolkommuner En bra skola som ger våra barn de bästa möjligheterna att vidareutvecklas i livet är en av kommunens viktigaste uppgifter. Därför ska Vallentuna

Läs mer

ÅRSREDOVISNING Kortversion KIL.SE

ÅRSREDOVISNING Kortversion KIL.SE ÅRSREDOVISNING 2017 Kortversion KIL.SE SÅ HÄR GICK DET FÖR KILS KOMMUN 2017 Så här använde vi skattepengarna och det här är på gång 2018. VIKTIGA HÄNDELSER 2017 Befolkningen ökade med 110 personer. Vecka

Läs mer

Sverigedemokraterna Åtvidaberg BUDGET 2015

Sverigedemokraterna Åtvidaberg BUDGET 2015 Sverigedemokraterna Åtvidaberg BUDGET 2015 1 av 8 INNEHÅLL Sida: 3. Åtvidaberg skall vara en trygg, attraktiv och välmående kommun 4. Äldreomsorgen 5-6. Skolan, omsorgen och den sociala välfärden 7-8.

Läs mer

Framtidens äldreomsorg i Alingsås kommun

Framtidens äldreomsorg i Alingsås kommun Framtidens äldreomsorg i Alingsås kommun Innehåll Framtidens äldreomsorg i Alingsås kommun sid 3 Befolkningsprognos för äldre i Alingsås kommun sid 4 Att bo tryggt sid 5 Stöd för ett gott åldrande sid

Läs mer

Mer Svedala för pengarna

Mer Svedala för pengarna Mer Svedala för pengarna Valet 2014 Vi bryr oss Söker du ytterligare information eller vill ha kontakt med oss? Besök www.moderat.se/svedala sök oss på Facebook eller kontakta Linda Allansson Wester, kommunstyrelsens

Läs mer

TILLSAMMANS FÖR TRYGGHET I STRÄNGNÄS KOMMUN S T R Ä N G N Ä S

TILLSAMMANS FÖR TRYGGHET I STRÄNGNÄS KOMMUN S T R Ä N G N Ä S TILLSAMMANS FÖR TRYGGHET I STRÄNGNÄS KOMMUN S T R Ä N G N Ä S VALPROGRAM 2018-2022 Gemensamt bygger vi ett tryggare samhälle. Tillsammans skapar vi en stark kommun. Alla ska ha möjlighet att växa och delta

Läs mer

Vi vill uppnå största möjliga självständighet för varje Örebroare och med det kommer både eget ansvar och egen drivkraft.

Vi vill uppnå största möjliga självständighet för varje Örebroare och med det kommer både eget ansvar och egen drivkraft. Örebro 1. är platsen där varje människa, oavsett bakgrund, är fri att drömma och skapa sin framtid i trygg gemenskap med andra. Liberalernas vision för Örebro Kommun Valmanifest Toppkandidaterna! Karolina

Läs mer

LOs politiska plattform valet 2018

LOs politiska plattform valet 2018 LOs politiska plattform valet 2018 Landsorganisationen i Sverige 2018 Grafisk form: LO Produktion och tryck: Bantorget Grafiska AB, Stockholm 2018 isbn 978-91-566-3298-3 lo 18.03 2 000 Trygghet för vanligt

Läs mer

ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE LINKÖPING.

ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE LINKÖPING. ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE LINKÖPING. SOCIALDEMOKRATERNA I LINKÖPINGS VALMANIFEST 2018 ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE LINKÖPING. Att bygga ett samhälle blir aldrig klart. Även om arbetslösheten

Läs mer

VALPROGRAM FRAMTID LULEÅ U L E Å

VALPROGRAM FRAMTID LULEÅ U L E Å VALPROGRAM FRAMTID LULEÅ 2019-2022 L U L E Å FRAMTID LULEÅ Det går bra för Luleå. 2017 växte Luleå kommuns befolkning med fler än någonsin under ett år, en utveckling som sprider optimism och framtidstro.

Läs mer

Inledning. Sverigedemokraterna Strängnäs ledord är PRIORITERINGAR & TRYGGHET!

Inledning. Sverigedemokraterna Strängnäs ledord är PRIORITERINGAR & TRYGGHET! Inledning Sverigedemokraterna Strängnäs årsplan innehåller först en vision som beskriver hur kommunen i stort ska bedrivas och i vilken riktning vi vill att kommunen ska sträva åt. Sedan följer en rad

Läs mer

VALMANIFEST SD KUNGSBACKA

VALMANIFEST SD KUNGSBACKA VALMANIFEST SD KUNGSBACKA 0068 kungsbacka 2.indd 1 2018-06-20 12:23:46 Vårt Kungsbacka Kungsbacka är en vacker småstad, med närhet till hav och sjöar och med landsbygden som inramning åt den växande stadskärnan.

Läs mer

Politik är tråkigt och obegripligt. Det rör inte mig!

Politik är tråkigt och obegripligt. Det rör inte mig! ?! Myter och fakta ?MYT Politik är tråkigt och obegripligt. Det rör inte mig! 2 Kommunpolitiken handlar FAKTA om skolan och omsorgen om våra barn och gamla. Den hanterar gator och torg, sophämtning och

Läs mer

#Mstyre2018 VI BYGGER KARLSKRONA STARKT

#Mstyre2018 VI BYGGER KARLSKRONA STARKT #Mstyre2018 VI BYGGER KARLSKRONA STARKT KARLSKRONA HAR FANTASTISKA MÖJLIGHETER I Karlskrona ska alla kunna lita på tryggheten Vi moderater tror på Karlskrona. Vi ser framgångsrika företag som växer och

Läs mer

Socialnämndens vision för äldre i Habo kommun

Socialnämndens vision för äldre i Habo kommun Socialnämndens vision för äldre i Habo kommun 2018-2025 Inledning Den enskildes behov ska vara utgångspunkten för den service, vård och omsorg som Habo kommun erbjuder. En ålderdom med värdighet I Habo

Läs mer

Välfärd genom livet. Alla ska känna sig trygga med samhällets stöd i livets olika skeden. Det gäller från förskolan till äldreomsorgen.

Välfärd genom livet. Alla ska känna sig trygga med samhällets stöd i livets olika skeden. Det gäller från förskolan till äldreomsorgen. Vi socialdemokrater är övertygade om att med demokrati förändra samhället. Vi bygger därför vårt samhälle på demokratins ideal med folkvalda politiker, fri opinionsbildning och respekt för allas lika värde.

Läs mer

Socialdemokraterna i Mora

Socialdemokraterna i Mora Socialdemokraterna i Mora FÖRSLAG STRATEGISK PLAN 2015-2018 Vision/målbild Mora, regionstaden för ett aktivt liv Mora är år 2022 en levande stad med en tydlig profil och positiv utvecklingstrend. Staden

Läs mer

Kommunpolitiskt program

Kommunpolitiskt program Kommunpolitiskt program Kortversion Det kommunpolitiska programmet i sin helhet finns under fliken REFERENSBIBLIOTEK. Inledning Moderaternas kommunpolitiska program ARBETE, VÄLFÄRD OCH TRYGGHET antogs

Läs mer

Malmöcenterns valmanifest ETT HÅLLBART MALMÖ. För Jobben, miljön och skolan. MalmocenterN.

Malmöcenterns valmanifest ETT HÅLLBART MALMÖ. För Jobben, miljön och skolan. MalmocenterN. Malmöcenterns valmanifest ETT HÅLLBART MALMÖ För Jobben, miljön och skolan MalmocenterN www.malmocentern.se ETT grönt maktskifte För ett hållbart malmö Malmö ska vara en hållbar stad. Därför måste politiken

Läs mer

Integrationsprogram för Västerås stad

Integrationsprogram för Västerås stad för Västerås stad Antaget av kommunstyrelsen 2008-10-10 program policy handlingsplan riktlinje program policy uttrycker värdegrunder och förhållningssätt för arbetet med utvecklingen av Västerås som ort

Läs mer

Bra boende på äldre dar i Örebro. Socialdemokraterna i Örebros program för fler och bättre bostäder för äldre 2007-2010.

Bra boende på äldre dar i Örebro. Socialdemokraterna i Örebros program för fler och bättre bostäder för äldre 2007-2010. Bra boende på äldre dar i Örebro Socialdemokraterna i Örebros program för fler och bättre bostäder för äldre 2007-2010. Hej, Jag hoppas att det här materialet kan ge dig information om hur vi socialdemokrater

Läs mer

VALPROGRAM / 2014 SOCIALDEMOKRATERNA I LANDSKRONA. framtidspartiet i landskrona

VALPROGRAM / 2014 SOCIALDEMOKRATERNA I LANDSKRONA. framtidspartiet i landskrona VALPROGRAM / 2014 SOCIALDEMOKRATERNA I LANDSKRONA framtidspartiet i landskrona LANDSKRONA KAN BÄTTRE! VI VILL MER. Foto: Jens Ohlsson Mitt i Öresundsregionen, lika nära landsbygden som storstäderna och

Läs mer

nystart linkoping.sd.se

nystart linkoping.sd.se nystart LINKÖPING linkoping.sd.se Namn: Jonas Andersson Född: 1989 Bor: Vasastaden i centrala Linköping Gruppledaren har ordet Jag kommer ursprungligen från Eskilstuna, men är sedan år 2009 stolt Linköpingsbo

Läs mer

Alla behövs i bygget av ett bättre Östhammar

Alla behövs i bygget av ett bättre Östhammar Alla behövs i bygget av ett bättre Östhammar Östhammar är en bra kommun att bo, leva och arbeta i. Vi i Nya Moderaterna söker väljarnas förtroende för att ta ansvar för och utveckla välfärden, göra det

Läs mer

Motion till riksdagen 2009/10:s78060 MK av Björn von Sydow m.fl. (s) Låt Sverige bli det bästa landet att åldras i

Motion till riksdagen 2009/10:s78060 MK av Björn von Sydow m.fl. (s) Låt Sverige bli det bästa landet att åldras i Enskild motion Motion till riksdagen 2009/10:s78060 MK av Björn von Sydow m.fl. (s) Låt Sverige bli det bästa landet att åldras i Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som

Läs mer

Utvecklingsplan för Bodens kommun Fastställd av kommunfullmäktige

Utvecklingsplan för Bodens kommun Fastställd av kommunfullmäktige Utvecklingsplan för Bodens kommun 2015-2025 Fastställd av kommunfullmäktige 2014-04-07 39 Innehållsförteckning Boden en växande kommun med många fördelar!... 3 Vision för Boden 2025:... 4 Utveckling...

Läs mer

Pressmeddelande. Ny start för Malmö! 2013-06-12

Pressmeddelande. Ny start för Malmö! 2013-06-12 Pressmeddelande 2013-06-12 Ny start för Malmö! Idag presenterar Moderaterna i Malmö sin budget för verksamhetsåret 2014. Moderaterna föreslår skarpa satsningar för att förbättra skolan, arbetsmarknaden

Läs mer

Moderaterna i Bjuvs kommun

Moderaterna i Bjuvs kommun Moderaterna i Bjuvs kommun Framtid, vår vision En attraktiv boende kommun i randen av Söderåsen att leva, bo och verka i. ORDNING, REDA, EKONOMI OCH JOBB Text: För oss moderater är det A och O att det

Läs mer

Hagforsstrategin den korta versionen

Hagforsstrategin den korta versionen Tillsammans skapar vi en attraktiv kommun Hagforsstrategin 2017-2027 den korta versionen Vill du ta del av fullversionen av Hagforsstrategin? Den hittar du på hagforsstrategin.se och hagfors.se Mitt liv

Läs mer

För mer valfrihet, trygghet och riktiga jobb!

För mer valfrihet, trygghet och riktiga jobb! För mer valfrihet, trygghet och riktiga jobb! 1 Jimmy Baker Moderaterna är redo att axla ansvaret för ett Botkyrka som, i år, har styrts av Socialdemokraterna i tjugo år. En hel del fungerar lagom bra

Läs mer

Inledning. Skattesats. Sverigedemokraterna Strängnäs ledord är PRIORITERINGAR & TRYGGHET!

Inledning. Skattesats. Sverigedemokraterna Strängnäs ledord är PRIORITERINGAR & TRYGGHET! Inledning Sverigedemokraterna Strängnäs ledord är PRIORITERINGAR & TRYGGHET! Vi avser inte att göra några ändringar i majoritetens förslag till budgetramar. Vi anser att det finns utrymme att omprioritera

Läs mer

Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning Inriktningsdokument 2014-05-26 Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning KS 2014/0236 Beslutad av kommunfullmäktige den 26 maj 2014. Inriktningen gäller för hela den kommunala

Läs mer

TILLIT OCH TRYGGHET. Årsplan och prioriteringar för Strängnäs kommun

TILLIT OCH TRYGGHET. Årsplan och prioriteringar för Strängnäs kommun TILLIT OCH TRYGGHET Årsplan och prioriteringar för Strängnäs kommun 2018-2020 Ökad tillit och trygghet gör Strängnäs kommun till en ännu bättre kommun Bakom varje politiskt förslag finns en värdering -

Läs mer

En hoppfull framtid för Sverige. Integrationen ska öka, segregationen ska minska.

En hoppfull framtid för Sverige. Integrationen ska öka, segregationen ska minska. En hoppfull framtid för Sverige Integrationen ska öka, segregationen ska minska. Integrationen ska öka, segregationen ska minska I dag tar det nio år innan ens hälften alla nyanlända har någon form av

Läs mer

En regering måste kunna ge svar. Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar.

En regering måste kunna ge svar. Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar. En regering måste kunna ge svar Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar. 2014-08-27 Mer trygghet för Sveriges äldre Sverige är världens bästa land att åldras i. Alliansregeringens

Läs mer

Demokrati och hållbar utveckling Utbildning är nyckeln till var och ens frihet samt till en gynnsam ekonomisk och personlig utveckling.

Demokrati och hållbar utveckling Utbildning är nyckeln till var och ens frihet samt till en gynnsam ekonomisk och personlig utveckling. Ger fler möjligheter Rätten till utbildning är en central fråga i socialdemokratisk politik. Alla har olika förutsättningar så därför måste utbudet vara brett, ändamålsenligt och anpassat till såväl individens

Läs mer

SUNNE KAN BÄTTRE! MODERATERNA I SUNNE 2014

SUNNE KAN BÄTTRE! MODERATERNA I SUNNE 2014 SUNNE KAN BÄTTRE! MODERATERNA I SUNNE 2014 Sunne kan bättre! Vi Moderater i Sunne kommun är beredda att ta ansvar och leda kommunen efter valet 2014. Vi vill bidra till att alla i högre grad ska kunna

Läs mer

STIFTELSEN STORA SKÖNDAL. Vision för stadsbyggande i Stora Sköndal. nya möten på historisk mark

STIFTELSEN STORA SKÖNDAL. Vision för stadsbyggande i Stora Sköndal. nya möten på historisk mark Vision för stadsbyggande i Stora Sköndal nya möten på historisk mark 1 STIFTELSEN STOR A SKÖNDAL VISION FÖR STADSBYGGANDE I STOR A SKÖNDAL GULLMARSPLAN GLOBEN Ett nytt område med nya möjligheter Innehåll

Läs mer

VI VILL GÖRA ETT BRA BÄTTRE!

VI VILL GÖRA ETT BRA BÄTTRE! VI VILL GÖRA ETT BRA staffanstorp BÄTTRE! Vi vill bygga en ännu bättre kommun! Staffanstorps kommun är och har varit framgångsrik på många sätt. God service till invånarna har förenats med låg skatt, samtidigt

Läs mer

INGEN UNG UTAN JOBB! Socialdemokraternas budgetförslag

INGEN UNG UTAN JOBB! Socialdemokraternas budgetförslag INGEN UNG UTAN JOBB! Socialdemokraternas budgetförslag 2015-2018 Uppsala är en bra stad att bo och leva i, men: Stora grupper i förskola och skola Segregation Bostadsbrist Arbetslöshet hög konkurrens om

Läs mer

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige Den goda kommunen med 13000 invånare 2027 Antagen av kommunfullmäktige 2015-10-14 137 Den goda kommunen Den goda kommunen är du och jag. Och alla andra förstås. Den goda kommunen är ett uttryck för vår

Läs mer

Bjäre Båstad Moderaterna VALPROGRAM Sida 1 av 6 2014-08-18

Bjäre Båstad Moderaterna VALPROGRAM Sida 1 av 6 2014-08-18 Bjäre Båstad Moderaterna VALPROGRAM Sida 1 av 6 Bjäre Båstad Moderaternas Valprogram 2015-2018. A. Allmänt Moderaterna fortsätter att ta ansvar för Båstads kommuns framtid, utveckling och unika miljö.

Läs mer

framåt! Foto: News Øresund - Johan Wessman News Øresund (CC BY 3.0) Centerpartiet_valfolder_bjuv.indd 1

framåt! Foto: News Øresund - Johan Wessman News Øresund (CC BY 3.0) Centerpartiet_valfolder_bjuv.indd 1 framåt! Foto: News Øresund - Johan Wessman News Øresund (CC BY 3.0) Centerpartiet_valfolder_bjuv.indd 1 2018-06-18 17:48 Dina riksdagskandidater 1. Jonny Cato Hansson, Helsingborg Kommunalråd, 24 år Just

Läs mer

Halmstad är en bra kommun som kan bli ännu bättre

Halmstad är en bra kommun som kan bli ännu bättre är en bra kommun som kan bli ännu bättre Carl Fredrik Graf kommunvalet Christina Nillius landstingsvalet Vi moderater har en idé om ett som växer genom den drivkraft som finns hos alla sbor. Vi strävar

Läs mer

Vaxholm och vägen framåt. Kommunalt handlingsprogram för moderaterna i Vaxholm

Vaxholm och vägen framåt. Kommunalt handlingsprogram för moderaterna i Vaxholm Vaxholm och vägen framåt Kommunalt handlingsprogram för moderaterna i Vaxholm Demokrati Moderaterna har tagit initiativ till att se över vår politiska organisation i Vaxholm för att se hur vi på bästa

Läs mer

Bygg Ulricehamn starkare

Bygg Ulricehamn starkare Vi är stolta över Ulricehamn. Kommunen växer. Dessutom finns flera framgångsrika företag. De senaste åren har en rad gynnsamma beslut tagits för och i kommunen. Samtidigt kan vi inte blunda för att det

Läs mer

KALMAR FORTSATT FRAMÅT!

KALMAR FORTSATT FRAMÅT! KALMAR FORTSATT FRAMÅT! Socialdemokraterna i Kalmars förslag på hur vi vill föra Kalmar fortsatt framåt. FRAMTIDSPARTIET I KALMAR KALMAR FORTSATT FRAMÅT! På några år har Kalmar förvandlats till en av Sveriges

Läs mer

Strategisk inriktning Socialdemokraterna Vänsterpartiet Miljöpartiet. - i Vingåker

Strategisk inriktning Socialdemokraterna Vänsterpartiet Miljöpartiet. - i Vingåker Strategisk inriktning 2016-2019 Socialdemokraterna Vänsterpartiet Miljöpartiet - i Vingåker Politisk plattform Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna tar gemensamt ansvar för att leda Vingåkers

Läs mer

Skola Sverigedemokraterna i Sala vill se en skola som genomsyras av demokratiska värden och respekt för andras åsikter, en skola där kritiskt och kons

Skola Sverigedemokraterna i Sala vill se en skola som genomsyras av demokratiska värden och respekt för andras åsikter, en skola där kritiskt och kons FÖR SALA I TIDEN Skola Sverigedemokraterna i Sala vill se en skola som genomsyras av demokratiska värden och respekt för andras åsikter, en skola där kritiskt och konstruktivt tänkande stimuleras och uppmuntras

Läs mer

Framtidens Katrineholm

Framtidens Katrineholm Framtidens Katrineholm Riksdagen: Rösta på mig Viktiga frågor som jag vill arbeta med är Integration, jämställdhet, utbildning och socialafrågor. Jag tror att jag kan uträtta en hel del bra saker som politiker.

Läs mer

EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDENS BLEKINGE.

EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDENS BLEKINGE. EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDENS BLEKINGE. EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDEN Vi som lever i Sverige och Blekinge blir friskare och lever allt längre. Det är en positiv utveckling och ett resultat av vårt välstånd

Läs mer

Kommunpolitiskt program

Kommunpolitiskt program Kommunpolitiskt program Kommunens uppdrag. Det kommunpolitiska uppdraget kommer i ökad utsträckning bestå av att våga förändra, utveckla och prioritera. Att fokusera på välfärdens kärna i det kommunala

Läs mer

Nästa steg. för svensk polis

Nästa steg. för svensk polis Nästa steg för svensk polis Polisen har gjort en resa som få andra myndigheter gjort. För tre år sedan blev vi en samlad polismyndighet för att skapa förutsättningar för en polisverksamhet som ska vara

Läs mer

vision med gemensamma krafter Tillväxt ett friskhetstecken!

vision med gemensamma krafter Tillväxt ett friskhetstecken! Vision Skövde 2025 Att förverkliga en vision med gemensamma krafter Skövderegionen ska blomstra till glädje för alla invånare, besökare och verksamhetsidkare. Vi behöver en tydlig färdriktning och en gemensam

Läs mer

jölby Tillsam ans bygger v ramtidskomwww.moderaterna.se/mjolby

jölby Tillsam ans bygger v ramtidskomwww.moderaterna.se/mjolby idskommunen Tillsammans bygger vi framtidskommunen Mjölby! gger vi fram jölby Tillsam ans bygger v ramtidskom Monika Gideskog, oppositionsråd Mjölby kommun är värd bättre... Politisk ledning: Det är ett

Läs mer

Frågor och svar om Moderaternas budgetförslag för Stockholms stad 2016

Frågor och svar om Moderaternas budgetförslag för Stockholms stad 2016 Moderaternas kansli PM Sida 1 (5) 2015-10-22 budgetförslag för Stockholms stad Vad är Moderaternas viktigaste prioriteringar i budgeten? Vår budget utgör ett alternativ till den rödgrönrosa majoritetens

Läs mer

Alla behövs för ett bättre Lysekil

Alla behövs för ett bättre Lysekil Alla behövs för ett bättre Lysekil Bäst i klassen i ekonomi Kommunens utgifter är alldeles för stora i förhållande till intäkterna. Moderaterna lovar att skapa en ekonomi som tar oss ut ur krisen. Med

Läs mer

Ungas attityder till privat välfärd Undersökning för Svenskt Näringsliv

Ungas attityder till privat välfärd Undersökning för Svenskt Näringsliv Ungas attityder till privat välfärd Undersökning för Svenskt Näringsliv Underlag Om undersökningen Cirka 20 frågor har ställts till gruppen unga svenskar 15 25 år, som har hittats via registret PAR Konsument.

Läs mer

När den egna kraften inte räcker till Västeråsmoderaternas program för sociala frågor för 2014-2018

När den egna kraften inte räcker till Västeråsmoderaternas program för sociala frågor för 2014-2018 När den egna kraften inte räcker till Västeråsmoderaternas program för sociala frågor för 2014-2018 1 När den egna kraften inte räcker till Samhällets skyddsnät ska ge trygghet och stöd till människor

Läs mer

Det goda livet finns i Norrköping EN VISION FÖR 2030

Det goda livet finns i Norrköping EN VISION FÖR 2030 Det goda livet finns i Norrköping EN VISION FÖR 2030 Diarienummer: KS-504/2008 I Norrköping finns det goda livet. Här finns möjligheter till ett berikande liv för människor i alla åldrar med möjligheter

Läs mer

Se mig! Äldreplan för Ale kommun

Se mig! Äldreplan för Ale kommun Se mig! Äldreplan för Ale kommun 2019 2026 Samhället står inför omfattande förändringar i den äldre befolkningen. Detta ställer stora krav på kommunernas förmåga att anpassa sina verksamheter efter förändrade

Läs mer

VISION och strategisk plan. grunden till varför vi gör det vi gör...

VISION och strategisk plan. grunden till varför vi gör det vi gör... VISION och strategisk plan grunden till varför vi gör det vi gör... VISION Tranemo kommun är vårt naturskön naturliga val av bostadsort. Här bor vi i en kommun i storstadens närhet. Här finns ett boende

Läs mer

Vision 2030 Burlövs kommun

Vision 2030 Burlövs kommun Vision 2030 Burlövs kommun Den kreativa mötesplatsen för boende, näringsliv, utveckling och kultur. Målorden för Burlövs kommun är: Trygg & nära, Grön & skön, Liv & rörelse Alla som bor och vistas i Burlövs

Läs mer

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska.

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. Centerpartiets idéprogram Det här idéprogrammet handlar om vad Centerpartiet tycker

Läs mer

Kommunens strategiska mål

Kommunens strategiska mål Kommunens strategiska mål Nya mål har tagits fram för perioden 2012 2015. Strukturen är indelad i yttre respektive inre mål: Hållbar utveckling En hållbar utveckling förutsätter aktiva åtgärder för att

Läs mer

I Linköping är alla delaktiga

I Linköping är alla delaktiga Linköpings funktionshinderpolitiska program Programmet gäller från den 24 januari 2017. Linköpings kommun linkoping.se Innehåll Förord 3 1 Inledning 4 2 FN:s konvention 5 3 I Linköping 6 4 Så ska kommunen

Läs mer

TILLSAMMANS ÄR VI OSKARSHAMN

TILLSAMMANS ÄR VI OSKARSHAMN TILLSAMMANS ÄR VI OSKARSHAMN Andreas Erlandsson Kommunalråd TRYGGHET TILLSAMMANS Oskarshamn är en fantastisk kommun att leva, bo och verka i. Tillsammans har alla vi som finns här arbetat för att utveckla

Läs mer

Verksamhetsplan för utskrift (Barn och utbildning)

Verksamhetsplan för utskrift (Barn och utbildning) Verksamhetsplan för utskrift - 2019 (Barn och utbildning) Målområden Indelning Beskrivning Ansvarig Övergripande Attraktiv kommun Externt Här känner sig alla välkomna. Här är det enkelt, här är det möjligt

Läs mer

Politik är tråkigt och obegripligt. Det rör inte mig!

Politik är tråkigt och obegripligt. Det rör inte mig! ?! Myter och fakta ?MYT Politik är tråkigt och obegripligt. Det rör inte mig! 2 Kommunpolitiken handlar FAKTA om skolan och omsorgen om våra barn och gamla. Den hanterar gator och torg, sophämtning och

Läs mer

HANDLINGSPROGRAM 2007-2010 ALLA BEHÖVS I MALMÖ

HANDLINGSPROGRAM 2007-2010 ALLA BEHÖVS I MALMÖ ALLA BEHÖVS I MALMÖ Socialdemokraterna i Malmö vill arbeta för att:» Grundskolan och förskolan ska fungera så att ingen förälder ska behöva välja bort förskolan eller skolan i sin närhet av kvalitetsskäl.»

Läs mer

LOs politiska plattform inför valet 2014

LOs politiska plattform inför valet 2014 LOs politiska plattform inför valet 2014 LOs politiska plattform inför valet 2014 Sveriges löntagare behöver en ny politik och en ny regering. Arbetslösheten är idag högre än vid regeringsskiftet 2006.

Läs mer

Planeringsdirektiv med budget

Planeringsdirektiv med budget Planeringsdirektiv med budget 2019-2023 Ändringsförslag HALMSTAD Om Planeringsdirektiv med budget 2019-2023 Miljöpartiet vill göra följande ändringar i förslaget till Planeringsdirektiv med budget 2019-2023.

Läs mer

Facebook: facebook.com/uppsalakd Webbplats:

Facebook: facebook.com/uppsalakd  Webbplats: Facebook: facebook.com/uppsalakd Instagram: @uppsalakd Twitter: @UppsalaKD Webbplats: https://wp.kristdemokraterna.se/uppsala E-post: info@kristdemokraterna.se I Uppsala ska goda värderingar och trygghet

Läs mer

DET BÄSTA AV TVÅ VÄRLDAR

DET BÄSTA AV TVÅ VÄRLDAR DET BÄSTA AV TVÅ VÄRLDAR FÖRSKOLA OCH ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET INFORMATION TILL DIG SOM NYBLIVEN FÖRÄLDER I ÖCKERÖ KOMMUN STRATEGI FÖR DIGITALISERING I ÖCKERÖ KOMMUN STRATEGI FÖR DIGITALISERING I ÖCKERÖ

Läs mer

IT-policy för Växjö kommun

IT-policy för Växjö kommun Styrande dokument Senast ändrad 2011-05-02 IT-policy för Växjö kommun Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig IT-enheten Dokumentnamn IT-policy för Växjö kommun Fastställd/Upprättad Kommunfullmäktige

Läs mer

Ett hållbart Varberg Socialt - Ekonomiskt - Ekologiskt

Ett hållbart Varberg Socialt - Ekonomiskt - Ekologiskt 2020-2023ff Ett hållbart Varberg Socialt - Ekonomiskt - Ekologiskt Mål och inriktning 2020-2023 Antaget av kommunfullmäktige 2019-04-23 Förord Tillsammans gör vi Varberg ännu bättre Vi har i kommunen under

Läs mer

F Ö R S L A G 11 V I S I O N O C H Ö V E R G R I P A N D E S T R A T E G I E R Järna 2025 - En kreativ småstad i en ekologisk landsbygd År 2025 är Järna en ort med karaktär av småstad där närheten till

Läs mer