Delårsrapport 2017 för division Länsteknik

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Delårsrapport 2017 för division Länsteknik"

Transkript

1 Delårsrapport 2017 för division Länsteknik Ekonomi Periodens utfall Resultatutveckling Vo Förändring Avvikelse mot budget 2017 Prognos 08 Divisionsgem Länsteknik Kompetenscentrum Vårdsystem Medicinsk Teknik Verksamhetssystem Infrastruktur och drift Teknikakuten Totalt Länsteknik redovisar ett resultat på -1,7 mkr per april 2017 vilket är 0,4 mkr bättre än periodbudget. Resultatet per VO följer till stor del budget. Avvikelsen på VO Divisionsgemensamt Länsteknik beror på att vi har köpt in utrustning som vi ännu inte vidaredebiterat mot verksamheten. Per april saknas även en intäkt för p-sök på cirka 0,2 mkr. Den positiva avvikelsen på VO Kompetenscentrum genereras mestadels av lägre personalkostnader.

2 Avvikelsen på VO Medicinsk Teknik förklaras med att en saknad vidaredebiterings intäkt på cirka 0,2 mkr per perioden. Den något höga avvikelsen på VO Verksamhetssystem beror till stor del av lägre licens- och konsultkostnader. VO Teknikakutens negativa avvikelse mot budget beror på att vi rullat ut fler datorer än vad som var planerat i periodbudgeten. Om man tar hänsyn till dem två saknade intäktsposterna per april månad så skulle Länsteknik kunnat redovisa ett resultat på -1,3 mkr vilket skulle ha betytt en positiv avvikelse på 0,8 mkr i jämförelse mot periodbudget. Verksamhetens intäkter Övriga intäkter: För perioden ligger övriga intäkter i enlighet med periodbudget. Årsprognosen för övriga intäkter visar på ett utfall på 51 mkr vilket är något högre än årsbudget. Denna avvikelse på cirka 1 mkr avser en intäktspost som inte är med i årsbudgeten.

3 Verksamhetens kostnader Avskrivningar: Kostnaderna för avskrivningar per april håller periodbudget och även prognosen håller årsbudget. Övriga kostnader: Övriga kostnader per april håller periodbudget. Årsprognosen för övriga kostnader ligger på 88 mkr vilket är 1,6 mkr bättre än årsbudget. En förklaring till kostnadsminskningen är bl.a. minskade antal SQL-licenser under året. Personalkostnader Anställda och arbetad tid Arbetad tid omvandlat till årsarbetare

4 Arbetad tid omvandlat till årsarbetare, rullande 12 mån Antal anställda Per perioden redovisar divisionen en positiv avvikelse mot budget med 1,4 mkr för personalkostnader. Årsprognosen pekar på att Länsteknik kommer att hålla den planerade årsbudgeten. Trenden gällande årsarbetare/arbetad tid/antal anställda följer Länstekniks utveckling vad gäller utökat uppdrag kopplat till bemanning. För närvarande pågår ersättningsrekryteringar av 5 medarbetare. Visst övertidsarbete har förekommit under perioden, främst kopplat till den stora driftsättningen av PARIS/VAS/EKG. Under perioden har kostnader för konsulter legat högre än budget.

5 Sjukfrånvaro Den totala sjukfrånvaron för perioden ligger på 3,97 %. Korttidsfrånvaron har ökat och långtidssjukfrånvaron har minskat något jämfört med samma period Vi har 13 pågående rehabiliteringsärenden och 3 på rehab-bevakningslistan vid tidpunkten för uppföljningen. Årsprognos Division Länstekniks prognos för året är +3,4 mkr. Eftersom Länsteknik inte har någon specifik upprättad ekonomisk handlingsplan, utan ska 2017 uppnå ett nollresultat, tyder prognosen på att divisionen kommer att generera ett spar på 2,3 %. Investeringar Typ av investering (Mkr) Av Landstingsstyrelsen beslutad ram 2017 Utfall beslut före 2017 Utfall 2017 Summa Beräknad årsprognos för investeringar IT-utrustning MT-produkter Totalt Investeringarna på IT-sidan kommer att fortlöpa i någorlunda samma takt som fjolårets investeringar. En investering som är på gång är en virtuell servermiljö för att samla ihop SQL-servrar. Syftet med denna investering är att spara på licenskostnader. Införande av ny pullprint skrivarlösning fortsätter i samma takt resten av året. I årsprognosen har divisionen för året räknat med en investeringspost på cirka 2 mkr som avser Tyst vårdmiljö. Investeringarna avseende detta pro-

6 jekt är tänkt att belasta Länstekniks investeringsram under en 2 års period med ett total på cirka 7 mkr. På MT-sidan beräknas investeringsramen förbrukas i sin helhet. Länstekniks uppdrag Divisionen ansvarar för drift, förvaltning och utveckling av regionens samlade IT-miljö samt underhåll av medicintekniska produkter- och informationssystem. Divisionen ska tillhandhålla IT/MT-produkter, system och tjänster ur ett länsperspektiv med fokus på verksamhetsnytta, säkerhet och kostnadseffektivitet. Divisionen ska informera och stödja regionens verksamheter när det gäller möjligheterna för verksamhetsutveckling med hjälp av IT och MT. Särskilda verksamhetsuppdrag Projekt Divisionen ska prioritera att delta i nedanstående projekt enligt projektdirektiv och projektplaner under Uppdrag: Vård på distans Beskrivning: Under kommer projektet "Vård på distans i Norrbotten" att genomföras. Projektet syftar till att koordinera, stödja, introducera, implementera och driftsätta paketerade lösningar genom användning av distansteknik mellan regionens olika vårdinrättningar och gentemot patienter i egna hemmet. Användning av distansteknik ska ses som en integrerad del i vårdens arbetssätt. Ansvarig: Verksamhetsdirektör, IT/MT-direktör och divisionschef Länsteknik Nuläge: Projektet pågår och Länsteknik är involverat i projektet. Projektet är i en planeringsfas vilket gör att Länsteknik inte är operativa utan inväntar fastställda planer. Därefter utförs beställningar och installationer. Uppdrag: Framtidens vårdadministrativa stöd Beskrivning: Regionen har beslutat att delta som optionspartner i SUSSAsamarbetet gällande upphandling av framtidens vårdadministrativa stöd som på sikt ska ersätta vårt VAS-system. Målsättningen är att upphandlingen ska slutföras under mitten/slutet 2017 och därefter ska de 5 region som deltar som huvudpartners införa systemet innan det blir dags för oss, tidigast Under 2017 ska regionen starta upp det egna projektet samt delta i verksamhetsutvecklingsaktiviteter tillsammans med övriga SUSSA-regioner. Ansvarig: Regiondirektör, IT/MT-direktör och divisionschef Länsteknik Nuläge: Projektet är inte uppstartat av regionen. Länsteknik deltar i vissa aktiviteter som optionspartner är inbjudna till i SUSSA-samarbetet.

7 Uppdrag: Nationell lösning 1177 per telefon Beskrivning: Införa en centraliserad enhet i Norrbotten för 1177 telefoni, som jobbar enligt den nationella modellen kvartal Det innebär att förstudiefasen för införandet bör starta under kvartal Förstudien bör ägas av Närsjukvården Rådgivningsstödet RGS används för att styra 1177 samtalet. Dokumentation sker i RGS (inte i VAS). Möjlighet till samverkan nationellt alternativt regionalt. Ansvarig: Biträdande regiondirektör och verksamhetschef Infrastruktur Nuläge: Projektet är påbörjat och arbete pågår. Verksamhetschef Infrastruktur är medlem i styrgruppen. Första styrgruppsmötet ska äga rum 17/5. Uppdrag: Tyst vårdmiljö Beskrivning: Under 2017 kommer ett projekt för upphandling och införande av ett modernt patientkallelsesystem för samtliga fem sjukhus att genomföras. Det ska tecknas ett långsiktigt avtal och lösningen ska införas sjukhusvis, start i Kalix och därefter Piteå. Eventuella om- och nybyggnationer på bland annat Sunderby sjukhus ska också införa upphandlad lösning. Lösningen ska också gå att skala ut till hälsocentralerna om de har behov av patientkallelsesystem. Ansvarig: Biträdande regiondirektör och verksamhetschef Infrastruktur Nuläge: Länsteknik har deltagit i förstudien som beskriver verksamheternas behov och med förslag om vidare hantering. Utvecklingsrådet har nyligen godkänt projektet enligt BP1 och Länsteknik inväntar planarbetet. Uppdrag: Dataskyddsförordningen Beskrivning: Projektet syftar i huvudsak till att skapa ordning och reda utifrån de krav som finns i Personuppgiftslagen och den kommande Dataskyddsförordningen. Samt att skapa följsamhet till HSLF-FS 2016:40 Ansvarig: Verksamhetsdirektör, informationssäkerhetsansvarig och divisionschef Länsteknik Nuläge: Det pågår ännu inget arbete relaterat till Dataskyddsförordningen. Frågan ägs av Verksamhetsavdelningen och Länsteknik avvaktar initiativ. Uppdrag: MTU i icke professionell miljö Beskrivning: Regionen ser att ett arbete behöver göras för att bl.a. tydliggöra ansvar, säkerhet och hantering av medicintekniska produkter i ickeprofessionell miljö. Uppdraget omfattar att göra en nulägesbeskrivning samt problembeskrivning för gällande hantering, d.v.s. framtagande av en komplett kartbild för nuvarande hantering där NLL är involverad. För 2017 ska uppdraget utökas/kompletteras med utgångspunkt från det som genomförts under Ansvarig: MT-strateg och verksamhetschef MT Nuläge: Arbete med konkretisering av arbetsuppgifterna för året är under bearbetning och uppföljningsmöte är bokat i början av juni 2017.

8 Uppdrag: Service support MT-/Dental-utrustningar Beskrivning: Vårdverksamheterna har i nuläget hanteringsansvar för regionens dentalutrustningar. Service och underhåll utförs idag av en extern serviceorganisation enligt gällande serviceavtal. Syftet är att samordna aktiviteter som härrör till hanteringsansvaret i ett länsperspektiv och därmed höja kvalitén. Uppdraget omfattar att utreda möjligheten att överta hanteringsansvaret för regionens dentalutrustningar avseende omfattning samt finansiering och resurser. Ansvarig: Divisionschef Folktandvården, MT-strateg och verksamhetschef MT Nuläge: Uppdraget är lämnat till uppdragsledare och uppföljningsmöte är bokat. Uppdrag: Arkitektur Beskrivning: Länsteknik, ska tillsammans med IT/MT-avdelningen, utreda och föreslå hur IT/MT-arkitektur ska hanteras i NLL. Utredningen ska föreslå en organisation, uppdragsbeskrivning, ansvarsfördelning, roller och effekter av förslagen. En eventuell implementation ska påbörjas under Ansvarig: IT/MT-direktör och divisionschef Länsteknik Nuläge: Ett uppdrag har initierats för analys av hur Region Norrbotten ska förhålla sig till arkitektur och hur en lämplig arkitekturell förmåga i förhållande till ambitionsnivån kan etableras. Uppdraget genomförs tillsammans med IT/MT-avdelningen. Länsteknik har definierat ansvar och uppdrag för den nya rollen lösningsarkitekt. Rollen är bemannad. Uppdrag: Förbereda för ett eventuellt införande av Office 365 Beskrivning: Regionen är idag starkt beroende av de hjälpmedel och funktioner som idag kan tillhandahållas av produkter från Microsoft. Den globala utvecklingen pekar också tydligt på en transformation där allt mer funktionalitet i Microsofts utbud av tjänster, helt eller delvis flyttas ut i de molnbaserade lösningarna. Utvecklingen går fort och på lång sikt så finns det tydliga indikationer på att erbjudandet från Microsoft i allt större utsträckning kommer att hänvisas till Office 365. NLL kommer under 2018 att skriva ett nytt avtal med Microsoft gällande bl. a Office licenser. I detta avtal kommer NLL troligen ansluta sig till tjänsterna som benämns Office365. Uppdraget för 2017 ska initialt innefatta en grundlig analys av nuläge och alternativa vägval med utgångspunkt från det arbete som genomförts under Underlaget ska resultera i ett förslag till en övergripande handlingsplan med förslag på åtgärder inför uppstart av avtalsförhandling med Microsoft som ska vara klart i maj Uppdraget ska konkretiseras i samverkan mellan Länsteknik och IT/MTavdelningen. Ansvarig: IT-strateg och verksamhetschef Infrastruktur Nuläge: Uppdragsbeskrivning framtagen, uppdragsledare tillsatt och Länsteknik-pilot på väg att startas upp med syfte att utvärdera produkternas värde. Handlingsplan kommer att tas fram löpande under pilottiden. Uppdraget innebär även att Länsteknik, översiktligt, ska utreda förutsättningarna kring juridik och ekonomi.

9 Uppdrag: Mobilitetstrategi Regionens verksamheter har ett stort behov av effektiva hjälpmedel som underlättar mobilitet och flexibilitet i vardagen. I dagsläget upplevs situationen ohållbar med bristfällig kvalité och obefintligt applikationsutbud för de mobila terminaler som idag kan erbjudas. Personalen väljer istället i allt större utsträckning att köpa och använda privata mobila enheter samt ansluta för synkronisering av e-post och andra tjänster som anses vara nödvändiga för det dagliga arbetet. Uppdraget för 2017 ska initialt innefatta en grundlig analys av nuläge och alternativa vägval med utgångspunkt från det arbete som genomförts under Med utgångspunkt från verksamheternas behov, så ska en mobil strategi utformas som omfamnar helheten med allt från säkerhet, administration och mobila möjligheter. Uppdraget ska konkretiseras i samverkan mellan Länsteknik och IT/MTavdelningen. Ansvarig: IT-strateg och verksamhetschef Infrastruktur Nuläge: Regionen har bytt mobilplattform från Microsoft till Android (Samsung). Länsteknik har tagit fram fyra tänkbara scenarier som beräknas kunna uppfylla de krav som hittills dykt upp från verksamheterna. Arbete pågår att ta fram de tekniska lösningar som behövs för att säkert kunna ansluta mobila enheter direkt på nätverket. Uppdrag: Dynamisk IT-arbetsplats Beskrivning: Det finns ett behov och intresse att kunna få smidigare och effektivare tillgång till systemstöd i vården. På flera håll i landet introduceras klientvirtualisering som en modell för att kunna skapa en optimal miljö för vårdens medarbetare. Uppdraget ska omfatta framtagande av ett konkret förslag för att introducera virtualisering av klienter i utbyggnadsprojektet (D/E) Sunderby sjukhus. Detta i syfte att personalen på ett enkelt, snabbt och säkert sätt kan få tillgång till de system och tjänster via tunna klienter - mobila eller stationära. Ansvarig: IT-strateg och verksamhetschef Infrastruktur Nuläge: Uppdraget som beskrivs ovan utfördes under 2016 något nytt uppdrag har ännu inte tilldelats Länsteknik. Uppdrag: Övertagande av ansvar för all AV-teknik Beskrivning: Idag är det är en splittrad hantering av regionens konferensrum utrustning s. k. AV-teknik (audiovisuell teknik). Nuvarande hantering är ineffektiv, inte användarvänligt och inte kostnadseffektiv. Länsteknik får i uppdrag att utreda en eventuell flytt av uppdraget till Länsteknik. I utredningen ska en nulägesbeskrivning samt uppdragsbeskrivning, finansiering och effekter av förslaget tas fram. Ansvarig: IT/MT-direktör och verksamhetschef Infrastruktur Nuläge: Uppdraget är ännu inte påbörjat.

10 Uppdrag: Regionens behov av lagring och återsökning av undersökningsdata Beskrivning: Regionen ser att ett arbete behöver göras för att möte upp verksamheternas behov av lagring, återsökning av undersökningsdata samt kontexthantering. Uppdraget omfattar att göra en kartläggning av intressenter samt deras specifika utrustningar och system samt att sammanställa intressenternas olika behov på lagring, återsökning, bearbetning av undersökningsdata samt kontexthantering. För 2017 ska uppdraget utökas/kompletteras med utgångspunkt från det som genomförts under Ansvarig: MT-strateg och verksamhetschef MT Nuläge: Möte för konkretisering av arbetsuppgifter för året är bokat. Förvaltning Nedanstående uppdrag ska bedrivas i förvaltning: Uppdrag: Operatörsbyte telekommunikationstjänster Beskrivning: Under 2017 kommer NLL troligen att byta operatör avseende telekommunikation. Ett operatörsbyte kommer påverka Länstekniks planering. Upphandlingen är i dagsläget överklagad så det finns en viss osäkerhet i när ett operatörsbyte kommer att ske. Ansvarig: IT/MT-direktör och verksamhetschef Infrastruktur Kommentar: Upphandlingen är överklagad och det är osäkert när slutligt besked kommer. Bedömningen just nu är att inget operatörsbyte kommer ske under Uppdrag: Införa operativsystemet Windows 10 Beskrivning: Under 2017 kommer Länsteknik att påbörja implementation av operativsystemet Windows 10. Införandet kommer att påverka Länstekniks övriga uppdrag och det påverkar även NLL:s användare. Ansvarig: IT/MT-direktör och verksamhetschef Infrastruktur Kommentar: En pilotutrullning av Windows 10 kommer ske på Länsteknik i maj/juni. Därefter kan vissa administrativa datorer uppgraderas. Det stora utrullningsprojektet kan inte påbörjas innan journalsystemet VAS har stöd för Windows 10 sker tidigast hösten Övrigt Uppdrag: Övertagande av investeringsansvar Beskrivning: Uppdraget omfattar övertagande av investeringsansvar. Omfattning för 2018: Ventilatorer Anestesiutrustningar Kuvöser Kolposkop 24h-blodtryck inklusive tillhörande databas

11 Sugar Centrifuger Operationsbord CTG inklusive tillhörande databas Ansvarig: MT-strateg och verksamhetschef MT Nuläge: Arbetet pågår enligt plan. Uppdrag: Systemförvaltningsetableringar Beskrivning: Divisionen ska genomföra följande etableringar tillsammans med objektsidan: Fyra kompletteringsetableringar: NLL Ekonomi tillförs tre nya applikationer; Frikortshantering, Tandvårdsstöd och investeringsstöd. NLL Personal; tillförs supportstödet HR-portal. Fem nyetableringar; Akutjournal, Kostnad per patient (KPP), Kardiologi, Fastigheter och Facility Management. Ny tjänst på Länsteknik; Temperaturövervak Fyra ometableringar; Operationsplanering, Övervak, Datacenter och Arbetsplats Ometablering tjänst Länsteknik; Dicom worklist, Mediaarkiv Ansvarig: IT/MT-direktör och chef intern utveckling Nuläge: Under perioden har: en kompletteringsetablering genomförts (investeringsstöd) och en är påbörjad, tandvårdsstöd. Fyra nyetableringar har avslutats, Akutjournal (FO Akut omhändertagande), KPP, Fastigheter och Facility Management. Tjänsten Temperaturövervak är införd En ometablering, operationsplanering är genomförd. Påverkan omvärld Länsteknik är en stödverksamhet inom NLL vilket innebär att divisionens uppdrag påverkas av interna och externa händelser/planer. Dessa händelser/planer kan innebära att Länstekniks lagda planering kan behöva justeras om så är nödvändigt. Den möjliga påverkan Länsteknik i dagsläget kan identifiera beskrivs nedan och om någon/några av dessa initieras kommer det att påverka Länstekniks planer. Länsteknik kommer under 2017 att byta lokaler vilket kan innebära störningar i Länstekniks leveranser. En stor del av Länsteknik i Luleå kommer under 1,5 månader behöva lokaliseras i temporära lokaler och det kan försvåra leveranser som berör flertalet områden inom Länsteknik. Länstekniks ambition och plan är att flytten inte ska få några allvarliga konsekvenser. Kortfattad kommentar: Stora delar av Länstekniks medarbetare har under tertialet först flyttat till tillfälliga lokaler i Luleå och Boden under en, drygt 2 månaders, period. Den 24:e april flyttade Länsteknik in i sin nya hemvist på Midgårdsvägen. Flyttarna har gått enligt plan och inga stora störningar har uppstått som varit direkt kopplat till flytten. De störningar som uppstått har varit av extern påverkan såsom bomblarm och brand.

12 Länstekniks svar på uppdragen Vision Tillsammans för Norrbotten - Bästa livet, Bästa hälsan Vår verksamhetsmodell Vår verksamhetsmodell kan liknas med ett hus för att beskriva utgångspunkterna för ledning och utveckling inom Region Norrbotten. Husets grund är våra värderingar som bidrar till stabilitet och synliggör det vi gemensamt står för. Väggarna är viktiga principer för utveckling och de tre trianglarna i taket samverkar och hjälper oss att leda och utveckla hela vår verksamhet. I mitten på huset finns medarbetarna som är vår största tillgång och som ger huset liv. Varje medarbetares vilja att ständigt förbättra sitt och teamets arbete, är kraften som ska leda oss mot regionens vision som symboliseras av den blå himlen.

13 Divisionens styrkort Medborgare Strategiskt mål: Nöjda medborgare Sveriges bästa självskattade hälsa år 2020 Regionsstyrelsens mål: Högt förtroende för verksamheten Goda livsmiljöer En jämlik och jämställd hälsa Divisionens mål Framgångsfaktorer Mått Måluppfyllelse Utveckling Tillgänglig, stabil och säker teknisk infrastruktur. Norrbottningen har via telefoni och system tillgång till regionens tjänster Ständig utveckling och förbättring Hög kompentens Bra tillgänglighet vid alla tillfällen Antal driftavbrott som Länsteknik kan påverka Möjlighet att mäta antalet intrång och andra liknande händelser i IT-miljön Tekniska lösningar finns att tillgå för att göra mätningen Kompetens finns att tillgå för utredning och vidare hantering Antal oplanerade driftavbrott håller fortsatt låg nivå. Möjlighet att mäta antalet ITsäkerhetsincidenter Regionens förmåga att mäta antal intrång och andra liknande händelser är oförändrad vi har många verktyg, men saknar sammanhållen bild och har vissa områden där vi inte har möjlighet att mäta. Länsteknik har testat ett så kallat SIEM-verktyg för att utvärdera funktion/nytta och nu arbetar vi med att ta fram ett underlag för investering/upphandling. Verksamhet Strategiskt mål: En effektiv verksamhet med god kvalitet Helhetsperspektiv med personen i centrum Regionsstyrelsens mål: En verksamhet som är jämlik och kvalitativt likvärdig

14 En kunskapsstyrd och säker verksamhet God samverkan internt och externt Personcentrerad hälso- och sjukvård Divisionens mål Framgångsfaktorer Mått Måluppfyllelse Utveckling Införande beställningsprocess Införande beställnings automation Ständig utveckling för nöjda kunder Öppet förhållningssätt till ständiga förbättringar och en innovativ arbetsmiljö Medarbetarnas delaktighet Systematiserat arbetssätt Kostnadsmedvetenhet Ständig utveckling för nöjda kunder Möjlighet till uppföljning Beställningsprocessen Möjlighet till uppföljning Beställningsautomation tillgänglig för de vanligaste beställningarna Införande problemprocess Ständig utveckling för nöjda kunder Öppet förhållningssätt Problemprocessen Beställningsprocessen infördes i början av februari och fungerar bra. De vanligaste beställningarna kommer att vara automatiserade under maj månad. Problemprocessen klar under perioden men utbildning och införande sker under maj månad. Kunskap och förnyelse Strategiskt mål: Konkurrenskraftig och närande region Förnyelse för framtiden Regionsstyrelsens mål: Hållbar utveckling Regionen är synlig och aktiv Öppet förhållningssätt till utveckling och förändring Tydlig styrning av förnyelseinitiativ

15 Divisionens mål Framgångsfaktorer Mått Måluppfyllelse Utveckling Operativsystemet Windows 10 är infört.(se även Särskilda verksamhetsuppdrag) Förbättra Länstekniks systematiska förbättringsarbete Systematiskt, planerat och prioriterat utvecklingsarbete bedrivs inom alla processer och verksamheter i syfte att skapa nya tjänster eller förbättra existerande tjänster Informationsspridning inom regionen Strukturerade tester och planering av aktiviteter i förvaltning och för MTP (Medicintekniska Produkter) Kommunikationsplaner Ständig utveckling för nöjda kunder Öppet förhållningssätt till ständiga förbättringar och en innovativ arbetsmiljö Medarbetarnas delaktighet Systematiserat arbetssätt Möjlighet till uppföljning Systematiska arbetssätt, verktyg och modeller. Fungerande portföljstyrning av Länstekniks tjänster. Görs tillsammans med Regiondirektörens stab Förbättringspris inrättat internt hos Länsteknik för att utveckla verksamheten och skapa mervärde för kunden. Systematiskt förbättringsarbete Regionens version av operativsystem Systematiskt förbättringsarbete i MAU Antal nomineringar till Länstekniks förbättringspris Processer Utrullningen av Windows 10 startas under hösten 2017 och kommer att avslutas tidigast sommaren Länstekniks systematiska förbättringsarbete har under tertialet främst bedrivits genom framtagande av Beställningsprocessen och Problemprocessen. Beställningsprocessen är införd och Problemprocessen är i införandefasen. Länsteknik jobbar kontinuerligt med att förbättra och utveckla systematiska arbetssätt i organisationen, exempelvis hur vi registerar, fördelar och visualiserar aktiviteter inom t. ex. förvaltning. Länstekniks processer följs upp löpande och förbättras kontinuerligt.

16 Hanteringen av Länstekniks tjänsteportfölj är en del av ett större arbete som bedrivs tillsammans med IT/MT-avdelningen. Under tertialet har arbetet primärt fokuserat på att etablera modell för hantering av nya behov från verksamheten. Länstekniks tjänsteportfölj förändras/utökas vid implementationer av lösningar som syftar till att möta verksamheternas behov. Medarbetare Strategiskt mål: Attraktiv arbetsgivare Aktivt medarbetarskap Regionsstyrelsens mål: Lika rättigheter och möjligheter Hållbart arbetsliv Delaktiga och engagerade medarbetare Hälsofrämjande miljö En effektiv och strategisk kompetensförsörjning ska säkerställa rätt person på rätt plats i rätt tid för att uppnå divisionens mål Långsiktig och hållbar kompetensförsörjning Extra tid Divisionens mål Framgångsfaktorer Mått Måluppfyllelse Utveckling Förutsättningar finns för deltagande i förändring och utveckling av verksamheten. Det systematiska arbetsmiljöarbetet bedrivs aktivt och hälsofrämjande En bra miljö med fokus på hälsa och goda arbetsförhållanden är faktorer för positiv hälsoutveckling och ett hälsofrämjande arbetsliv. Professionellt bemötande och respektfull kommunikation är grunden för goda arbets-relationer. Sjukfrånvaron Se ovan Se ovan Antal rehab i bevakning

17 Under senaste 12 månaderna och främst senaste 4 månaderna har arbetet med att planera och färdigställa Länsteknik nya lokaler intensifierats. Inflyttning skedde 24 april efter att delar av Länsteknik arbetat i tillfälliga lokaler under två månader. Arbete återstår för att iordningställa lokalerna. Målet är att utifrån givna förutsättningar skapa en så bra arbetsmiljö som möjligt anpassade efter våra arbetssätt. Den totala sjukfrånvaron ligger på 3,97 % vilket är något över vårt mål på 3 %, men fortfarande något bättre än Region Norrbottens mål på 5,4 %. Vi arbetar aktivt enligt rehabiliteringsprocessen och i nära samverkan med företagshälsan. Inom divisionen finns vid uppföljningstillfället 3 rehab i bevakningslistan. Vi arbetar aktivt med att minska övertiden inom divisionen. Mertiden har minskat med 18 % jämfört med Kostnaderna för konsulter har dock ökat något. Ekonomi Strategiskt mål: Ekonomi som ger handlingsfrihet Ekonomi som inte belastar kommande generationer Regionsstyrelsens mål: Regionen har ett positivt resultat med 2 % av skatt, utjämning och generella statsbidrag Verksamheten är anpassad till den aktuella intäktsnivån Minska resekostnader Begränsa externt konsultberoende Kostnadsmedvetenhet inom divisionen. Löpande uppföljning av respektive verksamhetsområdes resultat. Kostnadsmedvetenhet inom divisionen. Löpande uppföljning av respektive verksamhetsområdes resultat. Utfall 10 % lägre än 2016 Utfall i samma nivå som 2016 Inom divisionen råder en införstådd kostnadsmedvetenhet för att minska kostnader för resor, logi och konsulter. Länsteknik har per april lyckats minska kostnaderna för resor med 8 % (-12 tkr). Kostnaderna för logi har däremot ökat med 56 % (+30 tkr) i jämförelse med samma period föregående år vilket gör att dessa två kostnadsslag tillsammans utgör en procentuell ökning på 9 % (+18 tkr) per perioden. Om man endast tittar på kostnaderna för resor så är divisionen mycket nära målet i divisionsplanen på -10 %. Divisionens mål Framgångsfaktorer Mått Måluppfyllelse Utveckling

18 Per perioden har divisionen belastats med rese- och logikostnader på totalt 23 tkr kopplade till temperaturövervaksprojektet avseende utbildning av temperaturövervakssystemet för två av divisionens medarbetare. Om man tar hänsyn till denna kostnad, som Länsteknik ännu inte erhållit finansiering för, så har kostnaderna för resor minskat med totalt 13 % och logi ökat med 26 % vilket totalt blir en minskning med 3 %. Konsultkostnader har för perioden minskat med cirka 390 tkr (-27 %) i jämförelse med samma period föregående år. Det konsultberoende som varit har till stor del berott på rekryteringsglapp, där konsultinsateser har varit nödvändiga. Divisionen har alltså per perioden, med god marginal, uppnått målet vad gäller att minska externt konsultberoende där målet är att ha ett utfall på samma nivå som föregående år. Sammanfattande måluppfyllelse för perspektivet Ekonomi Baserat på de två mål som har följts upp per april kan divisionen sammanfattningsvis konstatera att målen kring perspektivet ekonomi delvis har uppnåtts. Med det gedigna arbetet med att se över, styra och följa upp kostnader så anser Länsteknik dock att alla mål under styrkortet Ekonomi kommer att uppnås under 2017.

Innehåll Delårsrapport 2017 för Division Länsteknik... 2

Innehåll Delårsrapport 2017 för Division Länsteknik... 2 Innehåll Delårsrapport 2017 för Division Länsteknik... 2 Sammanfattning... 2 Divisionens styrkort... 2 Medborgare... 3 Verksamhet... 3 Kunskap och förnyelse... 6 Medarbetare... 6 Ekonomi... 7 Personal...

Läs mer

Årsrapport 2017 division Länsteknik

Årsrapport 2017 division Länsteknik Redovisande dokument Rapport Sida 1 (25) Årsrapport 2017 division Länsteknik [Gäller för verksamhet] [Dokument-ID] [Version] [Publiceringsdatum] [Ansvarig] [Upprättad av]] Sida 2 (25) Innehållsförteckning

Läs mer

Delårsrapport division Länsteknik

Delårsrapport division Länsteknik Sida 1 (17) Delårsrapport division Länsteknik 201804 GÄLLER FÖR VERKSAMHET Länsteknik GODKÄNT DATUM 2018-02-09 DOKUMENT-ID ARBGRP656-997614808-48 ANSVARIG Magnus Persson VERSION 0.10 Upprättad av Pernilla

Läs mer

Ledningsrapport april 2018

Ledningsrapport april 2018 Periodens resultat är + 54 mnkr, en positiv avvikelse mot budget med 56 mnkr men en försämring med 36 mnkr jmf föregående år. Nettokostnaderna har ökat med 3,3 procent jämfört med samma period föregående

Läs mer

Utbildningsdag landstingsfullmäktige 17 oktober Nya organisationen vad är nytt?

Utbildningsdag landstingsfullmäktige 17 oktober Nya organisationen vad är nytt? Utbildningsdag landstingsfullmäktige 17 oktober 2013 Nya organisationen vad är nytt? Hans Rönnkvist, biträdande landstingsdirektör Innehåll - Styr- och ledningsmodell - Varför omorganiserar landstinget?

Läs mer

Divisionsplan 2015 2017

Divisionsplan 2015 2017 Divisionsplan 2015 2017 Division Service Norrbottens läns landsting Datum: 18 december 2014 Teija Joona Divisionschef Hans Rönnquist Bitr landstingsdirektör PROCESS FAKTAÄGARE GODKÄND AV UPPRÄTTAD AV Planering

Läs mer

Uppdragsbeskrivning - Investeringsansvar för tilldelad medicinteknisk utrustning

Uppdragsbeskrivning - Investeringsansvar för tilldelad medicinteknisk utrustning Styrande dokument Måldokument Uppdrag Sida 1 (7) Uppdragsbeskrivning - Investeringsansvar för tilldelad medicinteknisk utrustning Uppdragsgivare Regiondirektören Uppdragstagare Länsteknik, Förvaltningsstyrning

Läs mer

Kvalitet och verksamhetsutveckling

Kvalitet och verksamhetsutveckling RIKTLINJER Kvalitet och verksamhetsutveckling Fastställd av regiondirektören Framtagen av regionstyrelseförvaltningen Datum 2019-06-18 Gäller 2019-2021 Version 2.0 God kvalitet har aldrig varit så viktigt

Läs mer

Ledningsrapport december 2018

Ledningsrapport december 2018 Resultat före finansnetto är +220 mnkr vilket är 94 mnkr bättre än budget och 59 mnkr sämre än föregående år. Finansnettot är negativt med 70 mnkr vilket helt beror på orealiserad värdereglering av pensionsportföljen

Läs mer

Ledningsrapport september 2018

Ledningsrapport september 2018 Periodens resultat är + 243 mnkr, en positiv avvikelse mot budget med 117 mnkr men en försämring med 40 mnkr jmf föregående år. Nettokostnaderna har ökat med 3,1 procent jämfört med samma period föregående

Läs mer

Årsredovisning Region Norrbotten 2017 Dnr

Årsredovisning Region Norrbotten 2017 Dnr ÄRENDE TILL SAMMANTRÄDESDATUM Regionstyrelsen 2018-02-28 Sida 1 (6) Årsredovisning Region Norrbotten 2017 Dnr 00003-2018 Förslag till beslut Regionstyrelsen föreslår Regionfullmäktige att fatta följande

Läs mer

En dynamisk organisation för effektiv styrning

En dynamisk organisation för effektiv styrning En dynamisk organisation för effektiv styrning - Länstekniks förändringsresa Kristina Jonsson, Henrik Billström Kunder Kompetens Arbetsmiljö Medarbetare Organisation Uppdrag Verksamhetens mognad Kultur

Läs mer

Ledningsrapport januari 2018

Ledningsrapport januari 2018 Periodens resultat är + 32 mkr, en positiv avvikelse mot budget med 8 mkr. Nettokostnaderna har ökat med 5,3% jämfört med samma period föregående år. Periodens nettokostnaderna är 16 mkr lägre än budget.

Läs mer

Digitaliseringsstrategi för framtidens hälsa och vård

Digitaliseringsstrategi för framtidens hälsa och vård Styrande måldokument Strategi Sida 1 (8) Digitaliseringsstrategi för framtidens hälsa och vård Bakgrund Lagrum och styrande förutsättningar Digitaliseringsstrategin lyder under strategin Vägen till framtidens

Läs mer

Roller och Ansvar - Medicinsk Teknik

Roller och Ansvar - Medicinsk Teknik Styrande dokument Rutindokument Rutin Kvalitetshandbok för medicintekniska produkter och tjänster Del 2 Sida 1 (7) Roller och Ansvar - Medicinsk Teknik Sida 2 (7) Innehållsförteckning Roller och Ansvar

Läs mer

Uppföljning av verksamhetsplan för IT-avdelningen 2012 per april

Uppföljning av verksamhetsplan för IT-avdelningen 2012 per april HÖGSKOLAN I BORÅS VERKSAMHETSPLAN 1 Gemensamma förvaltningen IT-avdelningen Per Nilsson, IT-chef -05-25 Enhetschefen Gemensamma förvaltningen Uppföljning av verksamhetsplan för IT-avdelningen per april

Läs mer

Månadsrapport oktober 2017

Månadsrapport oktober 2017 Redovisande dokument Rapport Sida 1 (12 Månadsrapport oktober 2017 Sida 2 (12) Innehållsförteckning Ekonomi... 3 Periodens resultat och prognosbedömning... 3 Periodens intäkter och kostnader... 4 Verksamhetens

Läs mer

Delårsrapport 2017 för division Folktandvården

Delårsrapport 2017 för division Folktandvården Delårsrapport för division Folktandvården Ekonomi Periodens utfall Resultatutveckling VO Resultat 04 Resultat 201604 Förändring 04-201604 Avvikelse mot resultatkrav Prognos 46 Allmäntandvården -8,1-4,7-3,4-7,3-9,8

Läs mer

Investeringsforum Region Norrbotten

Investeringsforum Region Norrbotten Styrande rutindokument Rutin Sida 1 (6) Investeringsforum Region Norrbotten Bakgrund De senaste årens tekniska utveckling har medfört en allt högre komplexitet avseende medicintekniska investeringar. De

Läs mer

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2015-05-13 Dnr 15LS1947 BALANSERAT STYRKORT 2016 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstinget använder balanserad styrning/balanserat styrkort

Läs mer

NLL Norrbottens läns landsting 2014

NLL Norrbottens läns landsting 2014 NLL-2014-01 Norrbottens läns landsting 2014 Norrbotten ett län i förändring Industri med skog och malm som råvarubas Forskning och utbildning i världsklass Nya branscher breddar näringslivet (Facebookhallar)

Läs mer

Delårsrapport Region Norrbotten augusti 2018 Dnr

Delårsrapport Region Norrbotten augusti 2018 Dnr Regionstyrelsen 3 oktober Sida 1 (7) 160 Delårsrapport Region Norrbotten augusti 2018 Dnr 3441-2018 Regionstyrelsens förslag till beslut Regionstyrelsen föreslår fullmäktige godkänna delårsrapport per

Läs mer

Division Länsteknik. Vision: Tillgänglig, säker och användbar teknik vid varje tillfälle.

Division Länsteknik. Vision: Tillgänglig, säker och användbar teknik vid varje tillfälle. Division Vision: Tillgänglig, säker och användbar teknik vid varje tillfälle. Mål: Landstingets självklara partner för att säkerställa de bästa, säkraste och mest effektiva IT- och Medicintekniska lösningar.

Läs mer

Årsrapport division Länsteknik 2018

Årsrapport division Länsteknik 2018 Redovisande dokument Resultat Sida 1 (23) Årsrapport division Länsteknik 2018 [Gäller för verksamhet] [Dokument-ID] [Version] [Publiceringsdatum] [Ansvarig] [Upprättad av]] Sida 2 (23) Innehållsförteckning

Läs mer

Ledningsrapport april 2017

Ledningsrapport april 2017 Periodens resultat är + 90 mkr, en positiv avvikelse mot budget med 69 mkr. Nettokostnaderna är oförändrade jämfört med samma period föregående år vilket är 2,2 % lägre än budget (56 mkr). Regionens prognos

Läs mer

Förslag till Mål och Inriktningar för Ambulanssjukvården Halland 2013.

Förslag till Mål och Inriktningar för Ambulanssjukvården Halland 2013. 2012-10-09 Förslag till Mål och Inriktningar för Ambulanssjukvården Halland 2013. Innehållande Mål och inriktningar samt internbudget inklusive investeringsplan Ambulanssjukvården Halland utgörs av verksamheterna:

Läs mer

Projektdirektiv. Verksamhet och Informatik (1)

Projektdirektiv. Verksamhet och Informatik (1) (1)10 (2)10 Innehållsförteckning 1 DOKUMENTSTYRNING... 4 1.1 shistorik...4 1.2 Referenser...4 1.3 avvikelse och förändringshantering i projektet...4 2 BAKGRUND OCH BESLUT OM PROJEKT... 5 2.1 Bakgrund...5

Läs mer

Division Länsteknik Vårt uppdrag är att utveckla och förvalta landstingets tekniska infrastruktur och säkerställa patientsäkra IT och

Division Länsteknik Vårt uppdrag är att utveckla och förvalta landstingets tekniska infrastruktur och säkerställa patientsäkra IT och Division Länsteknik Vårt uppdrag är att utveckla och förvalta landstingets tekniska infrastruktur och säkerställa patientsäkra IT och MT-system/utrustningar Driftsorganisation LD-sekreterare Rådssekreterare

Läs mer

Innehåll Delårsrapport 2017 för Division Folktandvård... 2

Innehåll Delårsrapport 2017 för Division Folktandvård... 2 Innehåll Delårsrapport 2017 för Division Folktandvård... 2 Sammanfattning... 2 Balanserad styrning... 3 Medborgare... 3 Verksamhet... 3 Kunskap och förnyelse... 3 Medarbetare... 4 Ekonomi... 4 Personal...

Läs mer

Norrbottens läns landsting 2014

Norrbottens läns landsting 2014 Norrbottens läns landsting 2014 Norrbotten ett län i förändring Industri med skog och malm som råvarubas Forskning och utbildning i världsklass Nya branscher breddar näringslivet (Facebookhallar) Besöksnäringen

Läs mer

Månadsrapport Region Norrbotten

Månadsrapport Region Norrbotten Redovisande dokument Rapport Sida 1 (17 Månadsrapport Region Norrbotten 201803 Sida 2 (17) Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Verksamhet... 4 Produktion... 4 Tillgänglighet... 4 Specialiserad vård...

Läs mer

Riskbedömning strategiska mål

Riskbedömning strategiska mål bedömning strategiska mål 2018-2020 Nöjda medborgare Nöjda medborgare Förtroende för och kunskap om en Hållbara livsmiljöer Negativa bilder av vården. Negativa rykten om vården sprids. Påverkar medborgarnas

Läs mer

Bokslut 2014 Landstinget Blekinge

Bokslut 2014 Landstinget Blekinge Bokslut 2014 Landstinget Blekinge 1 2 Resultat 2014 Årets resultat + 49,2 mnkr Nettokostnadsutveckling 4,0 % 3 Engångskostnader 2014 Nedskrivningar fastigheter 48,6 mnkr Komponentredovisning 20,6 mnkr

Läs mer

STRATEGI STRATEGI FÖR EHÄLSA

STRATEGI STRATEGI FÖR EHÄLSA STRATEGI FÖR EHÄLSA 1 Innehåll 1 Inledning 3 1.1 Metod 3 1.2 Externa dokument 3 2 Nuläge 4 2.1 Övergripande Utmaningar 4 3.2 Utmaningar kopplade till informationssäkerhet 4 3.3 Utmaningar kopplade till

Läs mer

E-strategi för Strömstads kommun

E-strategi för Strömstads kommun E-strategi för Strömstads kommun Antagen 2016-11-24 KF 134 1. Sammanfattning 3 2. Förutsättningar 3 3. Syfte 3 4. Vision och övergripande mål 3 5. Områden med avgörande betydelse för kommunens mål 4 6.

Läs mer

Huvudslutsats i närsjukvårdsutredningen: inte långsiktigt hållbart

Huvudslutsats i närsjukvårdsutredningen: inte långsiktigt hållbart Bakgrund/syfte Huvudslutsats i närsjukvårdsutredningen: Nuvarande hälso- och sjukvårdssystem i Norrbotten är inte långsiktigt hållbart avseende: Att trygga en god vård till en allt äldre befolkning med

Läs mer

E-hälsostrategi för socialförvaltningen

E-hälsostrategi för socialförvaltningen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Appert 2019-03-12 SN 2019/0197.11.01 Tel 0480-450950 Socialnämnden E-hälsostrategi för socialförvaltningen 2019-2025 Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

Ansvar för användning och hantering av medicintekniska produkter

Ansvar för användning och hantering av medicintekniska produkter Styrande dokument Regeldokument Anvisning Kvalitetshandbok för medicintekniska produkter och tjänster Del 1 Sida 1 (12) Ansvar för användning och hantering av medicintekniska produkter Vårdgivarens ansvar

Läs mer

samt tandvård. De har även hand om kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Dessa ansvarsområden omfattar en större

samt tandvård. De har även hand om kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Dessa ansvarsområden omfattar en större Månadsrapport Januari 2015 Månadsrapport Juli 2015 Månadsrapport Februari 2015 Månadsrapport Augusti 2015 Månadsrapport Mars 2015 Månadsrapport September 2015 Månadsrapport April 2015 Månadsrapport Oktober

Läs mer

Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2016-05-12 Dnr 16LS3265 BALANSERAT STYRKORT 2017 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstingsstyrelsen är Landstinget Västernorrlands ledande

Läs mer

Dnr Vårdcentralen Söderköping Verksamhetsplan 2013 Inklusive årsbudget

Dnr Vårdcentralen Söderköping Verksamhetsplan 2013 Inklusive årsbudget 2012 10 17 Dnr 2012 110 Vårdcentralen Söderköping Verksamhetsplan Inklusive årsbudget Innehållsförteckning Vision (och verksamhetsidé) 1 Medborgar kundperspektivet 2 Processperspektivet 2 Medarbetarperspektivet

Läs mer

Program för ehälsa och Digitalisering i Region Skåne

Program för ehälsa och Digitalisering i Region Skåne Program för ehälsa och Digitalisering i Region Skåne Med uppföljning och kommunikationsplan Utgångspunkt Om mindre än tio år, 2025, ska Sverige vara bäst i världen på ehälsa. Region Skånes ambition är

Läs mer

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Fastställt i Regionstyrelsen 2019-08-29 Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Regionstyrelsen är Region Västernorrlands ledande politiska förvaltningsorgan.

Läs mer

Personalpolicy. Laholms kommun

Personalpolicy. Laholms kommun Personalpolicy Laholms kommun Personalenheten Laholms kommun April 2018 Inledning Personalpolicyn är ett kommunövergripande styrdokument som gäller för kommunens samtliga arbetsplatser eftersom Laholms

Läs mer

Månadsrapport mars 2017 Region Norrbotten

Månadsrapport mars 2017 Region Norrbotten Redovisande dokument Rapport Sida 1 (10 Månadsrapport mars 2017 Region Norrbotten Sida 2 (10) Innehållsförteckning Ekonomi... 3 Verksamhetens intäkter... 3 Verksamhetens kostnader... 4 Personalkostnader...

Läs mer

Styrande dokument. Strategi e-hälsa inom H2O Fastställd av kommunfullmäktige , 109. Gäller från och med

Styrande dokument. Strategi e-hälsa inom H2O Fastställd av kommunfullmäktige , 109. Gäller från och med Styrande dokument Strategi e-hälsa inom H2O- 2017-2025 Fastställd av kommunfullmäktige 2017-09-11, 109 Gäller från och med 2017-09-26 Strategi e-hälsa inom H2O 2017-2025 Sida 1 av 8 Innehåll Inledning...

Läs mer

65 Digitaliseringsstrategi för Gagnefs kommun (KS/2019:73)

65 Digitaliseringsstrategi för Gagnefs kommun (KS/2019:73) Protokollsutdrag Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2019-05-21 1 (1) 65 Digitaliseringsstrategi för (KS/2019:73) Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige 1. Anta Digitaliseringsstrategi för. Ärendebeskrivning

Läs mer

Granskning av delårsrapport per augusti 2014

Granskning av delårsrapport per augusti 2014 Granskningsrapport Anders Färnstrand Auktoriserad revisor Per Ståhlberg Certifierad kommunal revisor Granskning av delårsrapport per augusti 2014 Norrbottens läns landsting Innehållsförteckning 1 Sammanfattande

Läs mer

Ledningsrapport december 2017

Ledningsrapport december 2017 Periodens resultat är + 302 mkr, en negativ avvikelse mot budget med 10 mkr. Nettokostnaderna har ökat med 1,5 % jämfört med samma period föregående år vilket är 56 mkr högre än budget. Divisionerna redovisar

Läs mer

Regeringens mål för IT-politiken är att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter.

Regeringens mål för IT-politiken är att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter. Sida 1/5 Digital strategi Bakgrund Digitalisering är en ständigt pågående utveckling som hela tiden ställer nya krav på infrastruktur, tekniska lösningar i form av verktyg och system och arbetssätt. Digitala

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting

Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting Norrbottningen ska leva ett rikt och utvecklande liv i en region med livskraft och tillväxt. En fungerande och effektiv kompetensförsörjning

Läs mer

Personalpolicy för Laholms kommun

Personalpolicy för Laholms kommun STYRDOKUMENT PERSONALPOLICY 2017-09-05 DNR: 2017 000146 Antagen av kommunstyrelsen den 12 september 2017 17 Gäller från och med den 13 september 2017 och tillsvidare Personalpolicy för Laholms kommun Innehåll

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Stockholms läns landsting

Kompetensförsörjningsstrategi för Stockholms läns landsting Kompetensförsörjningsstrategi för Stockholms läns landsting 2016 2021 BESLUTAD AV LANDSTINGSFULLMÄKTIGE 2016-11-15 (LS 2015-0998) Långsiktig och hållbar kompetens försörjning är en förutsättning för att

Läs mer

Ledningsrapport januari 2019

Ledningsrapport januari 2019 Verksamhetens resultat är +5 mnkr vilket är i nivå med budget och 31mnkr sämre än föregående år. Nettokostnaderna har ökat med 6,8 procent jämfört med samma period föregående år medan skatter och statsbidrag

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 FÖRFATTNINGSSAMLING 1 IT-STRATEGI FÖR SOLLENTUNA KOMMUN Antagen av fullmäktige 2003-09-15, 109 Inledning Informationstekniken har utvecklats till en världsomspännande teknik som omfattar datorer, telefoni,

Läs mer

Budget 2014 Landstingets kansli

Budget 2014 Landstingets kansli Budget 2014 Landstingets kansli Vision För ett bra liv i ett attraktivt län Verksamhetsidé: Genom ledning, stöd och service skapar vi tillsammans förutsättningar för största möjliga välfärd för invånarna.

Läs mer

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument 1(7) Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Strategi Beslutad av Kommunfullmäktige 2018-02-21 20 Dokumentansvarig IT-chef Reviderad av 3(7) Innehållsförteckning 1 Inledning...4 2 Övergripande mål och

Läs mer

samt tandvård. De har även hand om kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Dessa ansvarsområden omfattar en större

samt tandvård. De har även hand om kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Dessa ansvarsområden omfattar en större Månadsrapport Januari 2014 Månadsrapport Juli 2014 Månadsrapport Februari 2014 Månadsrapport Augusti 2014 Månadsrapport Mars 2014 Månadsrapport September 2014 Månadsrapport April 2014 Månadsrapport Oktober

Läs mer

Division Länsteknik. Länsteknik DIVISION

Division Länsteknik. Länsteknik DIVISION Division har som uppdrag att utveckla och förvalta landstingets tekniska infrastruktur samt säkerställa patientsäkra IT och MT-system/utrustningar Organisation 2015 Organisation 2015 Norrbotten, ¼ del

Läs mer

samt tandvård. De har även hand om kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Dessa ansvarsområden omfattar en större

samt tandvård. De har även hand om kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Dessa ansvarsområden omfattar en större Månadsrapport Januari 2015 Månadsrapport Juli 2015 Månadsrapport Februari 2015 Månadsrapport Augusti 2015 Månadsrapport Mars 2015 Månadsrapport September 2015 Månadsrapport April 2015 Månadsrapport Oktober

Läs mer

15 Förstärkta insatser för asylsökande och nyanlända barn och unga med psykisk ohälsa RS150381

15 Förstärkta insatser för asylsökande och nyanlända barn och unga med psykisk ohälsa RS150381 15 Förstärkta insatser för asylsökande och nyanlända barn och unga med psykisk ohälsa RS150381 Ärendet En god psykisk hälsa har stor betydelse för en lyckad integration. I Region Halland krävs en ökad

Läs mer

Medarbetarpolicy. Policy. Beslutad av: Regionfullmäktige, , 167 Diarienummer: RS Giltighet: från

Medarbetarpolicy. Policy. Beslutad av: Regionfullmäktige, , 167 Diarienummer: RS Giltighet: från Beslutad av: Regionfullmäktige, 2018 10 09, 167 Diarienummer: RS 2017 00684 Giltighet: från 2018 10 09 2023 10 09 Policy Medarbetarpolicy Policyn gäller för: Västra Götalandsregionen Innehållsansvar: Koncernstab

Läs mer

Delårsrapport Tertial Miljö- och byggnadsnämnden

Delårsrapport Tertial Miljö- och byggnadsnämnden Delårsrapport Tertial 2 2014 Miljö- och byggnadsnämnden Innehållsförteckning 1 Ekonomisk uppföljning... 3 2 Målstyrning (enbart prognosvarnade handlingsplaner visas)... 5 2.1 Ansvarsfull ekonomisk politik...

Läs mer

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland 1 (5) Landstingsstyrelsen Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland Bakgrund Innovationer har fått ett allt större politiskt utrymme under de senaste åren. Utgångspunkten är EUs vision om Innovationsunionen

Läs mer

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: PROJEKTBESKRIVNING... 1

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: PROJEKTBESKRIVNING... 1 Dokument nr: Version: Status: Sida: 1.00 Prel Utgåva (1)9 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Projektbeskrivning Dokumentbeskrivning: Underlag för beslut om stimulansmedel Mobilitet Mobila tjänster Utfärdat

Läs mer

Landstinget styrs av kommunallagen. Uppgifterna inom hälso- och sjukvården regleras av hälso- och sjukvårdslagen och

Landstinget styrs av kommunallagen. Uppgifterna inom hälso- och sjukvården regleras av hälso- och sjukvårdslagen och Månadsrapport Januari 2014 Månadsrapport Juli 2014 Månadsrapport Februari 2014 Månadsrapport Augusti 2014 Månadsrapport Mars 2014 Månadsrapport September 2014 Månadsrapport April 2014 Månadsrapport Oktober

Läs mer

Balanserade Styrkort. Västra Götalandsregionen, 2005 1

Balanserade Styrkort. Västra Götalandsregionen, 2005 1 Balanserade Styrkort Västra Götalandsregionen, 2005 1 Kriterier för ledningsstödsystemet Innehåll vision och verksamhetsidé strategiska mål och styrtal aktiviteter för att nå strategiska mål tydlig uppföljningsprocess

Läs mer

Delårsrapport division Folktandvård

Delårsrapport division Folktandvård Redovisande dokument Rapport Sida 1 (12) Delårsrapport division Folktandvård 201804 [Gäller för verksamhet] [Dokument-ID] [Version] [Publiceringsdatum] [Ansvarig] [Upprättad av]] Sida 2 (12) Innehållsförteckning

Läs mer

Samverkan för utveckling av hälsooch sjukvård samt omsorg i Blekinge. Landstingsdirektörens stab, planeringsenheten Januari 2018 Ärendenr 2018/00182

Samverkan för utveckling av hälsooch sjukvård samt omsorg i Blekinge. Landstingsdirektörens stab, planeringsenheten Januari 2018 Ärendenr 2018/00182 Samverkan för utveckling av hälsooch sjukvård samt omsorg i Blekinge Landstingsdirektörens stab, planeringsenheten Januari 2018 Ärendenr 2018/00182 Innehållsförteckning Vårdsamverkan/Fördjupad samverkan

Läs mer

Strategi för digital utveckling

Strategi för digital utveckling Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Strategi Utvecklings- och 6 kommunikationsavdelningen Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Henrik Svensson Landstingsstyrelsen 2018-05-22

Läs mer

Ronneby kommuns personalpolitik

Ronneby kommuns personalpolitik Ronneby kommuns personalpolitik Bakgrund Att arbeta i Ronneby kommun är ett välfärdsarbete. Vårt främsta uppdrag är att ge god service till våra medborgare. Det är därför en viktig samhällsfråga att kommunen

Läs mer

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE VERKSAMHETS- BERÄTTELSE 2011 Samrehabnämnden 1 Samrehabnämnden Brukar/medborgarperspektiv Grunduppdrag Samrehabnämnden ska bedriva och utveckla rehabilitering och habilitering avseende arbetsterapi, sjukgymnastik

Läs mer

RIKTLINJER. Riktlinjer för styrning av IT-verksamhet

RIKTLINJER. Riktlinjer för styrning av IT-verksamhet RIKTLINJER Riktlinjer för styrning av IT-verksamhet RIKTLINJER 2 Riktlinjer för styrning av IT-verksamhet. 1 Inledning Håbo kommuns övergripande styrdokument inom IT är IT-policy för Håbo kommun. Riktlinjer

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet i hälso- och sjukvården

Ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet i hälso- och sjukvården Ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet i hälso- och sjukvården Birgitta Boqvist Patientsäkerhetssamordnare Norrbottens läns landsting Norrbotten Kiruna Gällivare Pajala Landstinget är länets största

Läs mer

Åtgärder för en ekonomi i balans

Åtgärder för en ekonomi i balans Revisionsrapport Åtgärder för en ekonomi i balans Landstinget Gävleborg Bengt Andersson Hanna Franck Mars 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 2 Inledning 3 2.1 Bakgrund 3 2.2 Revisionsfråga och

Läs mer

Örebro kommuns digitaliseringssatsning ställer höga krav på en välfungerande förvaltningsstyrning

Örebro kommuns digitaliseringssatsning ställer höga krav på en välfungerande förvaltningsstyrning Örebro kommuns digitaliseringssatsning ställer höga krav på en välfungerande förvaltningsstyrning I digitaliseringssatsningen har det slagits fast att pm 3 är en avgörande förutsättning; ta hand om det

Läs mer

Personal- och kompetensstrategi för Landstinget Blekinge

Personal- och kompetensstrategi för Landstinget Blekinge Personal- och kompetensstrategi för Landstinget Blekinge 2014-09-29 1. Syfte och mål... 3 2. Styrkor och utmaningar inom personal- och kompetensområdet... 4 3. Stödfunktionen personal... 4 4. Kompetensförsörjning...

Läs mer

Granskning av landstingsstyrelsens ekonomiska styrning och kontroll

Granskning av landstingsstyrelsens ekonomiska styrning och kontroll www.pwc.se Revisionsrapport Anders Färnstrand Auktoriserad revisor Per Ståhlberg Certifierad kommunal revisor Granskning av landstingsstyrelsens ekonomiska styrning och kontroll Norrbottens läns landsting

Läs mer

Verksamhetsplan Regionstyrelsen

Verksamhetsplan Regionstyrelsen Verksamhetsplan 2019 Regionstyrelsen Regionstyrelsen Innehåll Styrning från fullmäktige Styrelsens plan Uppdrag Mål Ekonomiska förutsättningar och budget Tidplan Regionstyrelsen Regionplanen utgör grunden

Läs mer

Lednings- och styrdokument STYRNING OCH ORGANISATION. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011

Lednings- och styrdokument STYRNING OCH ORGANISATION. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 Lednings- och styrdokument STYRNING OCH ORGANISATION Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 2012-2015 sidan 1 av 12 Grundläggande värden... 2 Kund/Brukarorientering... 2 Engagerat ledarskap...

Läs mer

Landstingets uppdrag. Hälso- och sjukvård inklusive tandvård. Regional utveckling. Kultur

Landstingets uppdrag. Hälso- och sjukvård inklusive tandvård. Regional utveckling. Kultur Landstingets uppdrag Hälso- och sjukvård inklusive tandvård Regional utveckling Kultur Uppdraget styrs av Kommunallagen Hälso- och sjukvårdslagen och tandvårdslagen Kollektivtrafiklagen Norrbotten Politisk

Läs mer

Verksamhetsplan. Kommunstyrelse 2018

Verksamhetsplan. Kommunstyrelse 2018 Verksamhetsplan Kommunstyrelse 2018 Innehållsförteckning Nybro kommuns vision & mål...3 Verksamhetsidé... 4 Budget... 6 Organisation... 7 Mål... 8 Prioriterade områden & strategiska åtgärder... 9 2 Nybro

Läs mer

VGR IT verksamhetsplan 2018

VGR IT verksamhetsplan 2018 VGR IT verksamhetsplan 2018 Vision Västra Götaland det goda livet Gemensam vision för utvecklingen i Västra Götaland. Har tagits fram i samarbete med bland andra kommunerna i Västra Götaland, näringslivets

Läs mer

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte... 3 2. Tillämpning... 3 3. Definition... 4 3.1 Avgränsningar... 4 3.2 Beroenden till andra processerv... 4 4. Nuläge... 4

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan.

Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan. STRATEGI 1 (6) Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan. Inledning Försäkringskassan mål är att vara en organisation som har medborgarnas fulla förtroende när det gäller service, bemötande och

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2015-03-24 dnr KS/2014:166 Dokumentansvarig: Personalchef Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun som skapar utrymme för att både

Läs mer

Uppföljningsplan 2017

Uppföljningsplan 2017 Uppföljningsplan 2017 Styrande för uppföljning i samband med Region Skånes samlade delårsrapport och årsredovisning samt nämndernas verksamhetsberättelser. Beslutad av regionstyrelsen den 8 dec 2016 Inledning

Läs mer

Intressent- och behovskarta

Intressent- och behovskarta Dokument nr: Version: Status: Sida: 1 Utgåva (0)6 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Leveransrapport ehälsa/mobilitet 1403 Dokumentbeskrivning: Intressent- och behovskarta Utfärdat av: Utf datum: Godkänt

Läs mer

Månadsfakta oktober 2016

Månadsfakta oktober 2016 Ekonomi Resultaträkning Kostnadsutveckling 2016-2015 Resultaträkning (Mkr) 201610 201510 2010610-201510 Avvikelse mot budget 2016 Verksamhetens intäkter 1 039 976 6,5% 164 Verksamhetens kostnader -7 291-6

Läs mer

Regiondirektörens kontrollmått RS-plan

Regiondirektörens kontrollmått RS-plan Styrande måldokument Plan Sida 1 (13) Regiondirektörens kontrollmått RS-plan - Perspektiv Medborgare Strategiskt mål: Nöjda borgare Framgångsfaktor: Förtroende för och kunskap om verksamheten 1 Andel resenärer

Läs mer

Månadsfakta september 2016

Månadsfakta september 2016 Ekonomi Resultaträkning Kostnadsutveckling 2016-2015 Resultaträkning (Mkr) 201609 201509 2010609-201509 Avvikelse mot budget 2016 Verksamhetens intäkter 936 873 7,2% 149 Verksamhetens kostnader -6 544-6

Läs mer

Budget 2014 Verksamhetsstöd och service

Budget 2014 Verksamhetsstöd och service Till Landstingsdirektören CIRKULÄR E1213 Budget 2014 Verksamhetsstöd och service Vision För ett bra liv i ett attraktivt län Verksamhetsidé: Vår verksamhetsidé är att genom samverkan tillgänglighet och

Läs mer

MÅNADSRAPPORT MARS 2015 FÖR REGIONAL UTVECKLING

MÅNADSRAPPORT MARS 2015 FÖR REGIONAL UTVECKLING MÅNADSRAPPORT MARS 2015 FÖR REGIONAL UTVECKLING Vårt uppdrag Regional utvecklingsnämnden ansvarar för frågor kopplade till den regionala utvecklingsstrategin. Organisationen har en bred verksamhet med

Läs mer

Personalpolitiskt program. Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb!

Personalpolitiskt program. Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! Personalpolitiskt program Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! 1 Syfte med dokumentet I detta dokument beskrivs kommunens personalpolitik. Syftet med det personalpolitiska programmet är att tydliggöra

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Du som medarbetare är viktig och gör skillnad genom ditt engagemang och mod att förändra i strävan att förbättra. 2 Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun

Läs mer

Chefens uppdrag. - att ha fokus på resultaten!

Chefens uppdrag. - att ha fokus på resultaten! Chefens uppdrag - att ha fokus på resultaten! Vad är resultatet? Håll ögonen på bollen och spelet! Vad ska chefen göra? Öka värdet av arbetet och verksamhetens resultat, genom att - Koordinera och utveckla

Läs mer

IKT plan för utbildningsnämnden 2015

IKT plan för utbildningsnämnden 2015 IKT plan för utbildningsnämnden 2015 Information- och kommunikationsteknik (IKT) ses allt mer som ett strategiskt utvecklingsområde. Enligt Värmdö kommuns IKT-policy som antogs 2013-06-12 av kommunfullmäktige

Läs mer

Granskning av delårsrapport april 2011

Granskning av delårsrapport april 2011 Granskning av delårsrapport april Norrbottens läns landsting Revisionsrapport Juni Anders Färnstrand, Auktoriserad revisor Per-Åke Brunström, Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...

Läs mer

Mål och inriktning 2014

Mål och inriktning 2014 Förslag Mål och inriktning 2014 Driftnämnden öppen specialiserad vård Hälsa och funktionsstöd I detta dokument redovisas driftnämndens mål och inriktningar för att genomföra det uppdrag för 2014 som nämnden

Läs mer

Månadsrapport per juli 2018 för landstingsstyrelsens förvaltning

Månadsrapport per juli 2018 för landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2018-08-29 SLL Ekonomi Jonas Parkeman 1 (3) Landstingsstyrelsens arbetsutskott per juli 2018 för landstingsstyrelsens förvaltning Ärendebeskrivning Godkännande av månadsrapport

Läs mer