SVARSMALL TENTAMEN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SVARSMALL TENTAMEN"

Transkript

1 SVARSMALL TENTAMEN Fråga 1 (3p) Vasaparty Enkelt bolag Samtliga bolagsmäns samtycke krävs enligt 4 kap. 2 och 2 kap. 2 BL för att nya bolagsmän skall kunna inträda. Handelsbolag Också i fråga om handelsbolag krävs samtliga bolagsmäns samtycke (se 2 kap. 2 BL). Kommanditbolag När det gäller kommanditbolag och nya bolagsmän måste också samtliga bolagsmän samtycka (se 3 kap. 1 och 2 kap. 2 BL). Fråga 2 (7p) Fire & Ice AB Som anges i frågan kommer emissionerna att beslutas på bolagsstämma (se 11 kap. 2 ABL). Observera att uppgiften är att svara på frågan om Kristina har någon rätt till aktier i de olika fallen. Att redogöra för annat såsom definitionen av ett aktiebolag, vad kallelsen skall innehålla och vilka uppgifter som skall tas in i ett eventuellt emissionsbeslut är alltså inget som ger några poäng. 1 Den till Järnholmen AB riktade nyemissionen (3p) Enligt 13 kap. 1 första stycket ABL har aktieägare i normalfall företrädesrätt till nya aktier i förhållande till det antal aktier de äger sedan tidigare. Ett beslut av bolagsstämman i FIAB att genom en bestämmelse i emissionsbeslutet avvika från aktieägarnas företrädesrätt är enligt 13 kap. 2 ABL giltigt endast om det har biträtts av aktieägare med minst två tredjedelar av såväl de avgivna rösterna som de aktier som är företrädda vid stämman.

2 Aktiebolagslagens 16 kapitel (LEO-lagen) skall inte tillämpas, eftersom inte Järnholmen AB (eller detta bolags aktieägare) innefattas i den krets som anges i 16 kap. 2 2p ABL. Hade nämnda kapitel varit tillämpligt, skulle ha krävts att bolagsstämmans beslut hade biträtts av aktieägare med minst nio tiondelar av såväl de avgivna rösterna som de aktier som är företrädda vid bolagsstämman (se 16 kap. 8 ABL). Såsom frågan är ställd bör man även tänka på om affären kommer att innebära en otillbörlig utspädning av tidigare aktieägares kapital, se 7 kap. 47 ABL. Visserligen kan man diskutera om generalklausulen är tillämplig. Man bör dock ha i åtanke att samtliga aktieägare drabbas lika i detta fall. Har beslut tagits i enlighet med 13 kap. 2 ABL kan generalklausulen knappast komma i fråga. Ett omvänt resonemang skulle i praktiken innebära att regeln om beslutsmajoritet skulle förlora sin betydelse och riktade emissioner bli omöjliga. Sammanfattningsvis gäller att om majoritetskravet i 13 kap. 2 ABL är uppfyllt, så torde den riktade emissionen vara korrekt. Kristina får då stå där med sin långa näsa. 2 Fondemissionen (2p) Vid fondemission har aktieägare enligt huvudregeln i 12 kap. 2 ABL ovillkorlig företrädesrätt. Den kan emellertid frångås om stadgande i bolagsordningen finns. I vårt fall finns inget sådant stadgande varför åtgärden inte torde vara förenlig med aktiebolagslagen. Kristina har rätt till aktier. Aktiebolagslagens 16 kapitel (LEO-lagen) gäller ej vid fondemission. 3 Apportemissionen (2p) Som redan påpekats anges i 13 kap. 1 1 st ABL att aktieägare i normalfall har företrädesrätt till nya aktierna i förhållande till det antal aktier de äger sedan tidigare. Av 13 kap. 1 2 st 1 p ABL framgår emellertid att detta inte gäller vid apportemission. Kristina kan således inte få några aktier utan hon får fortsätta att vara missnöjd.

3 Fråga 3 (8p) Stures Sten & Betong AB a Att ingå avtal i strid med styrelsens instruktioner (3p) Att sälja bolagets produkter i synnerhet när det är fråga om en förhållandevis liten affär ingår normalt i den löpande förvaltningen (se 8 kap st ABL). Det betyder att styrelsen lämnat instruktioner inom området för den löpande förvaltningen (det vill säga inom området för Gustav H-Gs behörighet). Av 8 kap st 2 p ABL framgår motsatsvis att sådana instruktioner inskränker verkställande direktörens befogenhet. Om man kan anse att Gustav sålt bolagets tjänster under marknadspris, innebär det att han överskridit sin befogenhet. Vad gäller frågan om bolagets bundenhet vid avtalen gäller att bolaget inte med stöd av ovan nämnda lagrum kan undgå bundenhet. Bolaget torde inte heller ha någon avsikt att försöka undkomma avtalen då dessa medfört vinst. Vad gäller teaterbesöken kan konstateras att representationsåtgärder bör falla inom ramen för den löpande förvaltningen. Kanske kan man se den vidlyftiga representationen som ett brott mot lojalitetsplikten. Jag anser det dock tveksamt då beloppen ändå inte verkar vara alltför uppseendeväckande. Vi talar trots allt inte om dyra jakter, där jägare, hundar och viner flygs in med helikopter. b Verkställande direktörs skadeståndsansvar (3p) Av 29 kap. 1 ABL framgår, att en verkställande direktör som när han eller hon fullgör sitt uppdrag uppsåtligen eller av oaktsamhet skadar bolaget skall ersätta skadan. I vårt fall har den verkställande direktören, som redan noterats, överskridit sin befogenhet. Att han gjort det flera gånger indikerar att det i vart fall måste anses ha skett av oaktsamhet. Frågan är emellertid om handlandet medfört att bolaget lidit skada. Detta är tveksamt. Visserligen kan man kanske hävda att handlande medfört att tilltron till bolaget skadats, men detta är knappast relevant då detta inte medfört någon påvisbar förlust. Tvärtom visar det sig att Gustav i och för sig otillåtna handlande medfört att bolaget gjort vinst. Om inte annat torde frågan om skadestånd falla på grund av detta faktum. Att vinsten kanske skulle ha kunnat bli högre utan rabatten är en hypotetisk fråga, eftersom det inte går att avgöra om bolaget i så fall skulle ha sålt lika mycket.

4 Han torde knappast bli skadeståndsansvarig för representationen med teaterbesök. Den är visserligen väl lyxig, men det framgår inte att bolaget lidit någon förlust till följd av representationen. Att han fått sparken beror mest på irritation och att styrelsen känner att de inte kan lita på Gustav. c Vem får väcka talan om skadestånd för bolagets räkning? (2p) Styrelsen får inte själv väcka talan om skadestånd. Talan om skadestånd till bolaget får i princip endast väckas, om majoriteten eller en minoritet bestående av ägare till minst en tiondel av samtliga aktier i bolaget, vid bolagsstämma har biträtt ett förslag om att väcka en skadeståndstalan (se 29 kap. 7 ABL). I övrigt kan den som vill googla vilken typ av stenar Salisbury är berömt för. Fråga 4 (10p) Beslutsför styrelse i Lovön AB Den stora frågan är naturligtvis om det skriftliga avtal styrelsen för Lovön AB ingått är bindande för bolaget. För att ta reda på detta måste ett antal mer eller mindre komplicerade frågor utredas. 1 Har beslutet att förvärva konsultbolaget fattats av rätt bolagsorgan? (3p) Aktiebolagslagens funktionsfördelning mellan de olika bolagsorganen bolagsstämma, styrelse, verkställande direktör och revisorer motiveras bland annat av att det skulle bli en alltför otymplig organisation om exempelvis bolagsstämman skulle besluta i alla frågor. Vidare kan ett motiv vara att funktionsfördelningen i sig innebär en försäkring mot exempelvis maktmissbruk och/eller missbruk av bolagets pengar. Bolagsstämman är bolagets högsta organ och aktieägarnas rätt att besluta i bolagets angelägenheter utövas vid bolagsstämma. Bolagsstämman får i princip besluta i alla frågor som berör bolaget. Beträffande vissa frågor har ABL givit stämman exklusiv beslutanderätt. I andra frågor, till exempel frågor om vinstutdelning eller nedsättning av aktiekapitalet med återbetalning till aktieägarna, är bestämmanderätten delad mellan stämma och styrelse. Anledningen torde vara att man har ansett att styrelsen är mera inriktad än aktieägarna på att

5 tillvarata bolagets och de anställdas långsiktiga intressen. I övrigt svarar styrelsen för bolagets organisation och förvaltningen av bolagets angelägenheter. Finns en oskriven stämmobefogenhet? Inte om man därmed avser en allmänt utformad regel om att "viktigare", "särskilt betydelsefulla" eller "extraordinära åtgärder" skall underställas stämman. Anledning härtill är att en sådan regel skulle vara alltför oprecis. Frågan har emellertid varit föremål för diskussion. Det kan noteras att så länge styrelsen i Lovön AB varit beslutsför i enlighet med 8 kap. 21 och de majoritetskrav som anges i 8 kap. 22 ABL iakttagits har beslutet om förvärvet fattats i laga ordning. 2 Vem tecknar Lovön ABs firma? (2p) Varför behöver man veta vem som har rätt att teckna ett aktiebolags firma? Det enkla svaret på detta är att ett aktiebolag är en juridisk person. Som sådant har det rättskapacitet som en enskild människa. Det kan därmed bland annat ha egna fordringar och skulder samt sluta avtal. Bolaget kan emellertid inte själv sluta avtal utan det krävs att någon företräder bolaget och tecknar dess firma. Lite metaforiskt kanske man kan säga att bolaget är kroppen medan firmatecknarna är dess armar och händer (som kan underteckna saker). Beträffande firmateckning kan följande allmänna anmärkningar framhållas. Styrelsen (8 kap st ABL) och VD (beträffande den löpande förvaltningen enligt 8 kap. 36 och 8 kap. 29 ABL) företräder bolaget och tecknar dess firma. Firmateckningsrätten ger det aktuella bolagsorganet behörighet, men inte befogenhet, att teckna bolagets firma. I detta fall är det styrelsen som skall teckna firman. 3 Vad krävs för att styrelsen skall kunna teckna bolagets firma i detta fall? (3p) Frågan är relevant eftersom bolagets avtalspart måste veta att avtalet undertecknas av en behörig styrelse. Nästa fråga är därför hur många styrelseledamöter som krävs för att ett avtal skall kunna undertecknas med bindande verkan. Av 8 kap st ABL framgår, att handlingar som enligt aktiebolagslagen skall undertecknas av styrelsen måste skrivas under av minst hälften av hela antalet styrelseledamöter. I

6 vårt fall rör det sig om ett avtal (inte en handling som skall undertecknas enligt aktiebolagslagen). Bestämmelsen är med andra ord inte är tillämplig. Vad är det då som gäller? I princip skall hela styrelsen underteckna bolagets firma. Enligt den gängse uppfattningen betyder det att en beslutför (se 8 kap. 21 ABL) styrelse skall teckna bolagets firma. I propositionen talas i och för sig om majoriteten. Där anges, att [m]ed styrelsen avses beslutande styrelse, det vill säga om styrelsen fattar ett majoritetsbeslut om ingående av avtal för bolaget, kan majoriteten också representera bolaget när avtalet ingås. (Prop. 1975:103 s 379 f.) Med utgångspunkt från detta uttalande har en uppfattning utvecklats så att en beslutför styrelse anses kunna teckna bolagets firma. I 8 kap st ABL anges att styrelsen är beslutför om mer än hälften av styrelsens ledamöter är närvarande (om inte ett högre antal föreskrivits i bolagsordningen). Enligt 8 kap. 22 ABL har ordföranden utslagsröst vid lika röstetal. 4 Vilken betydelse för firmateckningsrätten har det att den styrelse som undertecknat avtalet inte är densamma som beslutat om detta? (2p) Enligt en tidigare tolkning av nämnda princip och lagrum skulle avtalet i detta fall inte ha blivit behörigen undertecknat av styrelsen. Dessutom skulle ha krävts att samma ledamöter som på styrelsemötet röstat för att avtalet skulle ingås också undertecknat detta. I NJA 2005 s. 729) ges numera uttryck för uppfattningen, att om det bakomliggande styrelsebeslutet tagits av en tillräcklig majoritet av en beslutför styrelse, kan ett efterföljande skriftligt avtal om i allt väsentligt samma sak undertecknas av styrelseledamöter som motsvarar nämnda beslutsmajoritet. Detta anses gälla även om dessa ledamöter inte är identiska med dem som röstat för beslutet vid det tidigare styrelsebeslutet. I här aktuellt fall har ju tre av sex ledamöter undertecknat avtalet. En av de ledamöter som undertecknat avtalet är styrelsens ordförande som i denna egenskap har utslagsröst (8 kap. 22 ABL). Mot denna bakgrund har avtalet undertecknats av en i denna mening behörig styrelse. Det faktum att en av ledamöterna efter styrelsebeslutet ändrat sig eller blivit tveksam påverkar inte styrelsebeslutets giltighet.

7 5 Kan avtalet godkännas i efterhand? Om avtalet i här aktuellt fall inte skulle anses vara bindande för bolaget på grund av att det inte föreligger tillräckligt antal underskrifter av styrelseledamöter (med antagandet att det skulle vara samma ledamöter som röstade för det tidigare styrelsebeslutet som också skrev under avtalet), skulle ett efterföljande godkännande (ratihabition) av rättshandlingen kunna ske genom ett beslut på ett nytt styrelsemöte. Om vi då antar att samtliga ledamöter kommer till detta styrelsemöte och att tre ledamöter där argumenterar och röstar för att avtalet skall ratihaberas i efterhand, medan tre ledamöter argumenterar och röstar emot, kommer ju de tre ledamöter som röstar för (om en av dem är styrelseordföranden och har utslagsröst) att utgöra en erforderlig beslutsmajoritet.

ASSOCIATIONSRÄTT I OCH II 2013-10-09 1

ASSOCIATIONSRÄTT I OCH II 2013-10-09 1 ASSOCIATIONSRÄTT I OCH II 2013-10-09 1 VAD ÄR ETT BOLAG? En (i) sammanslutning av fysiska personer med ett (ii) gemensamt syfte Det gemensamma syftet bestäms i avtal Bolaget kan vara juridisk person med

Läs mer

Kallelse till extra bolagsstämma i Moberg Derma AB

Kallelse till extra bolagsstämma i Moberg Derma AB Kallelse till extra bolagsstämma i Moberg Derma AB Aktieägarna i Moberg Derma AB, 556697-7426 ( Bolaget ) kallas härmed till extra bolagsstämma fredagen den 3 september 2010 kl. 10.00, i Bolagets lokaler,

Läs mer

Woman on the board. Styrelsens uppgifter och ansvar. Eva Hägg 1 december 2010

Woman on the board. Styrelsens uppgifter och ansvar. Eva Hägg 1 december 2010 Woman on the board Styrelsens uppgifter och ansvar Eva Hägg 1 december 2010 Aktiebolaget och dess bolagsorgan Aktieägare en eller flera Bolagsstämma Revisor Styrelse VD Bolaget / Verksamheten Styrelsens

Läs mer

KOMPETENSFÖRDELNING OCH ANSVAR I AKTIEBOLAGET Professor Erik Nerep

KOMPETENSFÖRDELNING OCH ANSVAR I AKTIEBOLAGET Professor Erik Nerep KOMPETENSFÖRDELNING OCH ANSVAR I AKTIEBOLAGET Professor Erik Nerep 1. Allmänt om bolagsorganen i aktiebolaget, funktion och kompetensfördelning - Kompetens och funktion hos andra än bolagsorganen - Koncernchefen,

Läs mer

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2010:14 2010-02-29

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2010:14 2010-02-29 Aktiemarknadsnämndens uttalande 2010:14 2010-02-29 Detta uttalande är meddelat av Aktiemarknadsnämnden med stöd av NBK:s regler rörande offentliga uppköpserbjudanden avseende aktier i svenska aktiebolag

Läs mer

Kallelse till årsstämma i InfraCom Group AB (publ)

Kallelse till årsstämma i InfraCom Group AB (publ) Kallelse till årsstämma i InfraCom Group AB (publ) 559111-0787 Aktieägarna i InfraCom Group AB (publ), 559111-0787, kallas härmed till årsstämma torsdagen den 25 oktober 2018, kl. 17.00, i bolagets lokaler

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i aktiebolagslagen (2005:551); SFS 2014:539 Utkom från trycket den 25 juni 2014 utfärdad den 12 juni 2014. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om aktiebolagslagen

Läs mer

Styrelsens och aktieägares förslag till beslut vid extra bolagsstämma i Dentware Scandinavia AB (publ) den 21 december 2015

Styrelsens och aktieägares förslag till beslut vid extra bolagsstämma i Dentware Scandinavia AB (publ) den 21 december 2015 Styrelsens och aktieägares förslag till beslut vid extra bolagsstämma i Dentware Scandinavia AB (publ) den 21 december 2015 2(7) Innehållsförteckning Punkt 7: Förslag till beslut om godkännande av avtal

Läs mer

Styrelsens för Coeli Private Equity 2013 AB (publ), , fullständiga förslag till vinstutdelning och avstämningsdag

Styrelsens för Coeli Private Equity 2013 AB (publ), , fullständiga förslag till vinstutdelning och avstämningsdag Styrelsens för Coeli Private Equity 2013 AB (publ), 556907-7943, fullständiga förslag till vinstutdelning och avstämningsdag Bakgrund Bolagets resultaträkning och balansräkning för räkenskapsåret 2015

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i aktiebolagslagen (2005:551); SFS 2005:812 Utkom från trycket den 2 december 2005 utfärdad den 24 november 2005. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

VILLKOR FÖR TECKNINGSOPTIONER 2019/2021 AVSEENDE NYTECKNING AV AKTIER I RAYTELLIGENCE AB

VILLKOR FÖR TECKNINGSOPTIONER 2019/2021 AVSEENDE NYTECKNING AV AKTIER I RAYTELLIGENCE AB MARS 2019 VILLKOR FÖR TECKNINGSOPTIONER 2019/2021 AVSEENDE NYTECKNING AV AKTIER I RAYTELLIGENCE AB 1 Definitioner I föreliggande villkor ska följande benämningar ha den innebörd som angivits nedan. Aktie

Läs mer

Verkställande direktör

Verkställande direktör Verkställande direktör Roll Ansvar - Skyldigheter April 2016 We exist to support our customers business Innehåll Introduktion... 3 Verkställande direktörens roll i aktiebolag... 3 Ansvar och skyldigheter...

Läs mer

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF)

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) BESLUT 2015-04-14 809 ÄRENDENUMMER SÖKANDE Digibiz AB (org/pers nr 556913-6095) Box 5339 102 47 Stockholm Ombud: Advokatfirman Cederquist Att: Jens Tillqvist och

Läs mer

Styrelsens för Karo Bio Aktiebolag (publ) förslag till ändringar i bolagsordningen

Styrelsens för Karo Bio Aktiebolag (publ) förslag till ändringar i bolagsordningen Styrelsens för Karo Bio Aktiebolag (publ) förslag till ändringar i bolagsordningen A. Förslag till ändringar i bolagsordningen Styrelsen föreslår att stämman beslutar om ändring av bolagsordningen enligt

Läs mer

Styrelsens i Volati AB (publ) förslag till beslut till årsstämman den 25 april 2019 (punkterna 7 b) och 14 18)

Styrelsens i Volati AB (publ) förslag till beslut till årsstämman den 25 april 2019 (punkterna 7 b) och 14 18) s i förslag till beslut till årsstämman den 25 april 2019 (punkterna 7 b) och 14 18) 2 Punkt 7 b): Beslut om dispositioner beträffande aktiebolagets vinst eller förlust enligt den fastställda balansräkningen

Läs mer

STADGAR FÖR THE PAPER PROVINCE EKONOMISK FÖRENING. (The Paper Province ek. för)

STADGAR FÖR THE PAPER PROVINCE EKONOMISK FÖRENING. (The Paper Province ek. för) STADGAR FÖR THE PAPER PROVINCE EKONOMISK FÖRENING (The Paper Province ek. för) FÖRENINGENS FIRMA 1 Föreningens firma är The Paper Province ekonomisk förening, The Paper Province ek.för FÖRENINGENS SÄTE

Läs mer

Styrelsens i Volati AB (publ) förslag till beslut till årsstämman den 16 maj 2018 (punkterna 7 b) och 14 18)

Styrelsens i Volati AB (publ) förslag till beslut till årsstämman den 16 maj 2018 (punkterna 7 b) och 14 18) s i förslag till beslut till årsstämman den 16 maj 2018 (punkterna 7 b) och 14 18) 2 Punkt 7 b): Beslut om dispositioner beträffande aktiebolagets vinst eller förlust enligt den fastställda balansräkningen

Läs mer

Innehåll. Förord 5. Förkortningar 17

Innehåll. Förord 5. Förkortningar 17 Innehåll Förord 5 Förkortningar 17 1. Inledning 19 1.1 Privaträttsliga associationer och offentligrättsliga organisationer 19 1.2 Gemensamma regler för skilda associationsformer? 22 2. Kort historik 23

Läs mer

Bolagets firma är Nilörngruppen Aktiebolag. Bolaget är publikt (publ).

Bolagets firma är Nilörngruppen Aktiebolag. Bolaget är publikt (publ). BOLAGSORDNING FÖR NILÖRNGRUPPEN AB (publ) Org nr 556322-3782 1. Firma Bolagets firma är Nilörngruppen Aktiebolag. Bolaget är publikt (publ). 2. Säte Styrelsen skall ha sitt säte i Borås kommun. 3. Verksamhet

Läs mer

Handlingar inför årsstämman 2015 i. Dialect AB (publ), 556515-2310. onsdagen den 20 maj 2015

Handlingar inför årsstämman 2015 i. Dialect AB (publ), 556515-2310. onsdagen den 20 maj 2015 Handlingar inför årsstämman 2015 i, 556515-2310 onsdagen den 20 maj 2015 Preliminär dagordning för årsstämma med aktieägarna i, onsdagen den 20 maj 2015 kl. 11.00 på Radisson Blu Royal Park Hotel, Frösundaviks

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i aktiebolagslagen (1975:1385); SFS 2000:66 Utkom från trycket den 7 mars 2000 utfärdad den 24 februari 2000. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om

Läs mer

Bolagsordning för Kommunassurans Försäkrings AB

Bolagsordning för Kommunassurans Försäkrings AB FÖRFATTNING 2.7 Fastställda av konstituerande stämman 2005-04-26 Bolagsordning för Kommunassurans Försäkrings AB 1 Firma Bolagets firma är Kommunassurans Syd Försäkrings AB 2 Styrelsens säte Styrelsen

Läs mer

Nuvarande lydelse. Föreslagen lydelse. 4 Aktiekapitalet ska vara lägst kr och högst kr.

Nuvarande lydelse. Föreslagen lydelse. 4 Aktiekapitalet ska vara lägst kr och högst kr. Punkt 6 på förslaget till dagordning i kallelse till extra bolagsstämma den 11 april 2018: Styrelsens förslag till beslut om antagande av ny bolagsordning Styrelsen i Nanologica AB (publ), org.nr 556664-5023

Läs mer

Kallelse till extra bolagsstämma i Toleranzia AB

Kallelse till extra bolagsstämma i Toleranzia AB Kallelse till extra bolagsstämma i Toleranzia AB Aktieägarna i Toleranzia AB, org. nr. 556877-2866 kallas härmed till extra bolagsstämma tisdagen den 7 juli 2015, kl. 14.00 i GU Holdings lokaler, Erik

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i aktiebolagslagen (2005:551); SFS 2007:566 Utkom från trycket den 27 juni 2007 utfärdad den 14 juni 2007. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om aktiebolagslagen

Läs mer

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2014:

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2014: Aktiemarknadsnämndens uttalande 2014:05 2014-02-11 Detta uttalande är meddelat av Aktiemarknadsnämnden med stöd av Kollegiet för svensk bolagsstyrnings regler om offentliga uppköpserbjudanden avseende

Läs mer

För fullständigt förslag till justerad bolagsordning se Bilaga A nedan.

För fullständigt förslag till justerad bolagsordning se Bilaga A nedan. Fullständiga beslutsförslag inför extra bolagsstämma i Alteco Medical AB (publ) måndagen den 27 november 2017 kl. 10.00 på bolagets kontor, Höstbruksvägen 8 i Lund. Styrelsens förslag till beslut om ändring

Läs mer

Handlingar inför extra bolagsstämma i. ALPCOT AGRO AB (publ) Måndagen den 9 januari 2012. Formaterat: Svenska (Sverige)

Handlingar inför extra bolagsstämma i. ALPCOT AGRO AB (publ) Måndagen den 9 januari 2012. Formaterat: Svenska (Sverige) Handlingar inför extra bolagsstämma i ALPCOT AGRO AB (publ) Måndagen den 9 januari 2012 DAGORDNING för extra bolagsstämma med aktieägarna i ALPCOT AGRO AB (publ) 1. Stämmans öppnade 2. Val av ordförande

Läs mer

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2014:

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2014: Aktiemarknadsnämndens uttalande 2014:28 2014-05-28 Detta uttalande är meddelat av Aktiemarknadsnämnden med stöd av Kollegiet för svensk bolagsstyrnings regler om offentliga uppköpserbjudanden avseende

Läs mer

STADGAR FÖR FÖRENINGEN URKULT 2014 04 27

STADGAR FÖR FÖRENINGEN URKULT 2014 04 27 STADGAR FÖR FÖRENINGEN URKULT 2014 04 27 1 FÖRENINGENS NAMN Föreningens namn är Urkult. 2 FÖRENINGENS SÄTE Föreningen har sitt säte i Sollefteå kommun. 3 FÖRENINGSFORM Föreningen Urkult är en partipolitiskt

Läs mer

Förslag till beslut om nyemission med företrädesrätt för befintliga aktieägare (punkt 9 i dagordningen)

Förslag till beslut om nyemission med företrädesrätt för befintliga aktieägare (punkt 9 i dagordningen) Fullständiga beslutsförslag inför extra bolagsstämma i Miris Holding AB (publ), org.nr 556694-4798, i Uppsala tisdagen den 11 november 2014 Förslag till beslut om ändring av bolagsordningen (punkt 7 i

Läs mer

STYRELSENS FÖR ENDOMINES AB (PUBL) BESLUT OCH FÖRSLAG RÖRANDE MINSKNING AV AKTIEKAPITAL OCH EMISSION AV UNITS M.M.

STYRELSENS FÖR ENDOMINES AB (PUBL) BESLUT OCH FÖRSLAG RÖRANDE MINSKNING AV AKTIEKAPITAL OCH EMISSION AV UNITS M.M. STYRELSENS FÖR ENDOMINES AB (PUBL) BESLUT OCH FÖRSLAG RÖRANDE MINSKNING AV AKTIEKAPITAL OCH EMISSION AV UNITS M.M. I. Styrelsens förslag till beslut om ändring av bolagsordningen samt minskning av aktiekapitalet

Läs mer

Styrelsens förslag till beslut om ändring av bolagsordning (punkt 18)

Styrelsens förslag till beslut om ändring av bolagsordning (punkt 18) Styrelsens förslag till beslut om ändring av bolagsordning (punkt 18) Styrelsen föreslår att årsstämman beslutar om ändring av bolagsordningen genom införande av ett omvandlingsförbehåll i 5 med följande

Läs mer

Minoritetsskyddet. En överblick

Minoritetsskyddet. En överblick Minoritetsskyddet En överblick Utgångspunkter Majoritetsprincipen Majoriteten kontrollerar normalt bolagets beslutsfattande och verksamhet Se t.ex. 7:40 och 7:41 ABL Risk för att majoriteten skor sig på

Läs mer

Bolagsordning för AFA Trygghetsförsäkringsaktiebolag (516401-8615) beslutad vid extra bolagsstämma den 23 november 2011

Bolagsordning för AFA Trygghetsförsäkringsaktiebolag (516401-8615) beslutad vid extra bolagsstämma den 23 november 2011 Bolagsordning för AFA Trygghetsförsäkringsaktiebolag (516401-8615) beslutad vid extra bolagsstämma den 23 november 2011 1 Bolagets firma Bolagets firma är AFA Trygghetsförsäkringsaktiebolag. 2 Styrelsens

Läs mer

NOTERING AV MEDIROX B-AKTIER?

NOTERING AV MEDIROX B-AKTIER? NOTERING AV MEDIROX B-AKTIER? Utredning avseende möjligheten att genom fondemission och efterföljande notering av bolagets B-aktier skapa en ökad handel i bolagets aktier. Utförd av advokat Anders Angelstig

Läs mer

Styrelsens förslag till beslut om ändring av bolagsordningen

Styrelsens förslag till beslut om ändring av bolagsordningen Styrelsens förslag till beslut om ändring av bolagsordningen Styrelsen för BONESUPPORT HOLDING AB, org. nr 556802-2171, föreslår att årsstämman den 22 maj 2018 i syfte att möjliggöra emission av C-aktier

Läs mer

Förslag till beslut om bemyndigande för styrelsen att besluta om emissioner

Förslag till beslut om bemyndigande för styrelsen att besluta om emissioner Förslag till beslut om bemyndigande för styrelsen att besluta om emissioner Styrelsen för, org. nr 556389-2776, föreslår att årsstämman den 20 november 2018 bemyndigar styrelsen att för tiden fram till

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i bostadsrättslagen (1991:614) Utfärdad den 31 maj 2018 Publicerad den 8 juni 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om bostadsrättslagen (1991:614)

Läs mer

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2007:

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2007: Aktiemarknadsnämndens uttalande 2007:09 2007-03-12 Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 11 mars 2007 en framställning från MAQS Law Firm i egenskap av ombud för Cornell Capital Partners, LP. BAKGRUND I

Läs mer

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2018:

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2018: Aktiemarknadsnämndens uttalande 2018:32 2018-07-20 Detta uttalande är meddelat av Aktiemarknadsnämnden med stöd av Kollegiets för svensk bolagsstyrning takeover-regler för vissa handelsplattformar. BESLUT

Läs mer

FÖRSLAG TILL BESLUT OM MINSKNING AV AKTIEKAPITALET SAMT NYEMISSION AV AKTIER I PETROTARG AB (PUBL)

FÖRSLAG TILL BESLUT OM MINSKNING AV AKTIEKAPITALET SAMT NYEMISSION AV AKTIER I PETROTARG AB (PUBL) BILAGA 2 FÖRSLAG TILL BESLUT OM MINSKNING AV AKTIEKAPITALET SAMT NYEMISSION AV AKTIER I PETROTARG AB (PUBL) Styrelsen för Petrotarg AB (publ), org. nr 556545-4195, föreslår att extra bolagsstämma den 9

Läs mer

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2009:

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2009: Aktiemarknadsnämndens uttalande 2009:19 2009-10-16 Detta uttalande är meddelat av Aktiemarknadsnämnden med stöd av delegation från Finansinspektionen (se FFFS 2007:17). Uttalandet offentliggjordes 2009-10-22.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i försäkringsrörelselagen (1982:713); SFS 2000:67 Utkom från trycket den 7 mars 2000 utfärdad den 24 februari 2000. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga

Läs mer

Årsstämma i HQ AB (publ)

Årsstämma i HQ AB (publ) Årsstämma i HQ AB (publ) Aktieägarna i HQ AB ( Bolaget ) kallas härmed till årsstämma måndagen den 15 maj 2017 klockan 14.00 i Erik Penser Banks lokaler på Apelbergsgatan 27, 103 91 i Stockholm. Anmälan

Läs mer

KOMMANDITBOLAGSAVTAL. (Antaget av kommunfullmäktige , 149, d.nr 2215/2000)

KOMMANDITBOLAGSAVTAL. (Antaget av kommunfullmäktige , 149, d.nr 2215/2000) KOMMANDITBOLAGSAVTAL (Antaget av kommunfullmäktige 2000-08-21, 149, d.nr 2215/2000) Bolagsmän 1. Norrköpings kommun (org nr 212000-0456) 601 81 Norrköping 2. Fastighets Aktiebolaget Kvarnholmarna i Norrköping

Läs mer

Bolagsordning för Kommunassurans Syd Försäkrings AB

Bolagsordning för Kommunassurans Syd Försäkrings AB Kommunal författningssamling C 9 Dnr 2011/143/107 Bolagsordning för Kommunassurans Syd Försäkrings AB Antagen: kommunstyrelsen 2011-05-04 127 Fastställd av kommunassurans på årsstämman 2011-05-05 1 Firma

Läs mer

Firmateckning/ställföreträdarskap. Representationskompetensen och dess gränser

Firmateckning/ställföreträdarskap. Representationskompetensen och dess gränser Firmateckning/ställföreträdarskap Representationskompetensen och dess gränser Grundproblemet Rättshandlande för annans räkning (representation). Under vilka förutsättningar kan A binda B i förhållande

Läs mer

(I) Styrelsens för Trelleborg AB förslag till beslut om ändring av bolagsordningen

(I) Styrelsens för Trelleborg AB förslag till beslut om ändring av bolagsordningen STYRELSENS FULLSTÄNDIGA FÖRSLAG TILL BESLUT ENLIGT DAGORDNINGENS PUNKT 16 (I) Styrelsens för Trelleborg AB förslag till beslut om ändring av bolagsordningen (II) Styrelsens för Trelleborg AB förslag till

Läs mer

Kommunstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE. Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se 141 85 HUDDINGE KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING

Kommunstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE. Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se 141 85 HUDDINGE KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING 2013-01-28 KS-2013/171.109 1 (7) HANDLÄGGARE Per-Erik Björkbacka Kommunstyrelsen Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se Huddinge kommuns ombud på 2013 års bolagsstämmor i Stockholmsregionens Försäkring AB, AB

Läs mer

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2014:55 2014-12-19

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2014:55 2014-12-19 Aktiemarknadsnämndens uttalande 2014:55 2014-12-19 Detta uttalande är meddelat av Aktiemarknadsnämnden med stöd av Kollegiet för svensk bolagsstyrnings regler om offentliga uppköpserbjudanden avseende

Läs mer

Firmateckning/ställföreträdarskap. Representationskompetensen och dess gränser

Firmateckning/ställföreträdarskap. Representationskompetensen och dess gränser Firmateckning/ställföreträdarskap Representationskompetensen och dess gränser Grundproblemet Rättshandlande för annans räkning (representation) Under vilka förutsättningar kan A binda B i förhållande till

Läs mer

Kommunstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE. Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se 141 85 HUDDINGE KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING

Kommunstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE. Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se 141 85 HUDDINGE KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING 2014-12-22 KS- 2014/1677.109 1 (5) HANDLÄGGARE Per-Erik Björkbacka Kommunstyrelsen Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se Huddinge kommuns ombud på 2015 års bolagsstämmor i Stockholmsregionens Försäkring AB,

Läs mer

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2018:

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2018: Aktiemarknadsnämndens uttalande 2018:05 2018-01-17 Detta uttalande är meddelat av Aktiemarknadsnämnden med stöd av delegation från Finansinspektionen (se FFFS 2007:17). Uttalandet offentliggjordes 180122.

Läs mer

11 Årsstämma På årsstämma ska följande ärenden förekomma.

11 Årsstämma På årsstämma ska följande ärenden förekomma. Fullständiga beslutsförslag inför årsstämma i VibroSense Dynamics AB (publ) fredagen den 29 september 2017 kl. 16:00 på Medeon Science Park, Per Albin Hanssons väg 41 i Malmö Resultatdisposition (punkt

Läs mer

BILAGA 2 BILAGA 3 Styrelsens redogörelse enligt 20 kap. 13 aktiebolagslagen (2005:551) Styrelserna för Bure och Skanditek har antagit en gemensam fusionsplan daterad den 13 oktober 2009. Fusionsplanen

Läs mer

Bolagsordning. för. Stockholmregionens Försäkring AB

Bolagsordning. för. Stockholmregionens Försäkring AB Bilaga 1 1(5) till Aktieägaravtal Dnr: 2004/0056 för 1 Firma Bolagets firma är. 2 Styrelsens säte Styrelsen skall ha sitt säte i Stockholm. 3 Mål och verksamhet Bolagets syfte är att erbjuda ägarna ett

Läs mer

Styrelsens förslag till beslut om ändring av bolagsordningen (punkt 7 i förslag till dagordning)

Styrelsens förslag till beslut om ändring av bolagsordningen (punkt 7 i förslag till dagordning) s förslag till beslut om ändring av bolagsordningen (punkt 7 i förslag till dagordning) För att möjliggöra de av styrelsen föreslagna åtgärderna enligt punkterna 8 (A) (C) i förslaget till dagordning,

Läs mer

LÖSNINGSFÖRSLAG TILL ÖVNINGSUPPGIFTER I ASSOCIATIONSRÄTT, DEL 1, AFFÄRSRÄTT B, HT 2007

LÖSNINGSFÖRSLAG TILL ÖVNINGSUPPGIFTER I ASSOCIATIONSRÄTT, DEL 1, AFFÄRSRÄTT B, HT 2007 LINKÖPINGS UNIVERSITET IEI Avd för rätt och rättsfilosofi LÖSNINGSFÖRSLAG TILL ÖVNINGSUPPGIFTER I ASSOCIATIONSRÄTT, DEL 1, AFFÄRSRÄTT B, HT 2007 UPPGIFT 1 a.) Bolagsmännens inbördes förhållande regleras

Läs mer

REGION KRONOBERG LANDSTINGET I KALMAR LÄN REGION BLEKINGE REGION SKÅNE REGION HALLAND OCH VÄSTTRAFIK AB AKTIEÄGARAVTAL AVSEENDE ÖRESUNDSTÅG AB

REGION KRONOBERG LANDSTINGET I KALMAR LÄN REGION BLEKINGE REGION SKÅNE REGION HALLAND OCH VÄSTTRAFIK AB AKTIEÄGARAVTAL AVSEENDE ÖRESUNDSTÅG AB REGION KRONOBERG LANDSTINGET I KALMAR LÄN REGION BLEKINGE REGION SKÅNE REGION HALLAND OCH VÄSTTRAFIK AB AKTIEÄGARAVTAL AVSEENDE ÖRESUNDSTÅG AB 2017-10-27 AKTIEÄGARAVTAL AVSEENDE ÖRESUNDSTÅG AB Detta avtal

Läs mer

VILLKOR FÖR FLUICELL AB:S TECKNINGSOPTIONER 2019/2021. I dessa villkor ska följande benämningar ha den innebörd som anges nedan:

VILLKOR FÖR FLUICELL AB:S TECKNINGSOPTIONER 2019/2021. I dessa villkor ska följande benämningar ha den innebörd som anges nedan: VILLKOR FÖR FLUICELL AB:S TECKNINGSOPTIONER 2019/2021 1. Definitioner I dessa villkor ska följande benämningar ha den innebörd som anges nedan: Bolaget Fluicell AB org nr: 556889-3282; Teckningsoptionsinnehavare

Läs mer

BOLAGSORDNING för AFA Livförsäkringsaktiebolag ( ) beslutad vid extra stämma den 3 april 2017

BOLAGSORDNING för AFA Livförsäkringsaktiebolag ( ) beslutad vid extra stämma den 3 april 2017 BOLAGSORDNING för AFA Livförsäkringsaktiebolag (502000-9659) beslutad vid extra stämma den 3 april 2017 1 Bolagets firma är AFA Livförsäkringsaktiebolag. 2 Bolaget har till föremål för sin verksamhet att

Läs mer

Förslag till dagordning

Förslag till dagordning Förslag till dagordning 1. Stämmans öppnande 2. Val av ordförande vid stämman 3. Upprättande och godkännande av röstlängd 4. Godkännande av dagordningen 5. Val av en eller två justeringsmän 6. Prövning

Läs mer

STADGAR. för. Sjogerstads Elektriska Distributionsförening ek. för.

STADGAR. för. Sjogerstads Elektriska Distributionsförening ek. för. STADGAR för Sjogerstads Elektriska Distributionsförening ek. för. Förslag till stämma den 21 maj 2015 1. Föreningens ändamål Föreningen, vars firma är Sjogerstads Elektriska Distributionsförening ek. för.

Läs mer

Bolagsordning för S4I Standard for Insurance AB

Bolagsordning för S4I Standard for Insurance AB S4I Standard for Insurance AB Bilaga 2 Bolagsstämma 2016-09-05 Bolagsordning för S4I Standard for Insurance AB 1. Firma Aktiebolagets firma är S4I Standard for Insurance AB. 2. Säte Styrelsen ska ha sitt

Läs mer

Handlingar inför årsstämman 2010 i MSC Konsult AB (publ)

Handlingar inför årsstämman 2010 i MSC Konsult AB (publ) Handlingar inför årsstämman 2010 i MSC Konsult AB (publ) 4 maj 2010 Årsstämma i MSC Konsult AB (publ) den 4 maj 2010 klockan 16:00 Bolagets lokaler, Vasagatan 52, Stockholm Förslag till dagordning 1. Val

Läs mer

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2007:

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2007: Aktiemarknadsnämndens uttalande 2007:37 2007-10-02 Detta uttalande är meddelat av Aktiemarknadsnämnden med stöd av delegation från Finansinspektionen (se FFFS 2006:4). Uttalandet offentliggjordes 2007-10-17.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i försäkringsrörelselagen (2010:2043); SFS 2016:121 Utkom från trycket den 1 mars 2016 utfärdad den 18 februari 2016. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

VILLKOR FÖR TECKNINGSOPTIONER I SPILTAN FONDER AB. I dessa villkor skall följande benämningar ha den innebörd som anges nedan.

VILLKOR FÖR TECKNINGSOPTIONER I SPILTAN FONDER AB. I dessa villkor skall följande benämningar ha den innebörd som anges nedan. VILLKOR FÖR TECKNINGSOPTIONER I SPILTAN FONDER AB 1 Definitioner I dessa villkor skall följande benämningar ha den innebörd som anges nedan. bolaget avser Spiltan Fonder AB, org nr 556614-2906; teckningsoptionsinnehavare

Läs mer

Kallelse till extra bolagsstämma

Kallelse till extra bolagsstämma Pressmeddelande Stockholm 2018-06-29 Kallelse till extra bolagsstämma Dividend Sweden har avtalat om förvärv av fyra aktieportföljer om totalt ca 50,2 MSEK. Likvid sker genom en riktad emission till kursen

Läs mer

Bolagens rättsliga ställning

Bolagens rättsliga ställning CARL HEMSTRÖM Bolagens rättsliga ställning Om enkla bolag, handelsbolag, kommanditbolag och aktiebolag Nionde reviderade upplagan NORSTEDTS JURIDIK Innehåll Förordtillnionde upplagan 7 Förkortningar 8

Läs mer

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2019:

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2019: Aktiemarknadsnämndens uttalande 2019:26 2019-06-25 Detta uttalande är meddelat av Aktiemarknadsnämnden med stöd av Kollegiets för svensk bolagsstyrning takeover-regler för vissa handelsplattformar. BESLUT

Läs mer

Bolagsordning Logistikposition

Bolagsordning Logistikposition Styrdokument Bolagsordning Logistikposition Katrineholm AB Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 5.14) Godkänd av kommunfullmäktige, 115 Beslutshistorik Godkänd av kommunfullmäktige 2008-03-17,

Läs mer

Bolaget ska emittera högst teckningsoptioner.

Bolaget ska emittera högst teckningsoptioner. Valberedningens för Eniro AB (publ) förslag till beslut om inrättande av två incitamentsprogram (Teckningsoptionsprogram 2016 A respektive B) för styrelsens ledamöter och ledande befattningshavare, genom

Läs mer

7. Beslut om a) ändring av bolagsordningen och b) minskning av Bolagets aktiekapital

7. Beslut om a) ändring av bolagsordningen och b) minskning av Bolagets aktiekapital Bilaga 2 Styrelsens i Wonderful Times Group AB (publ), org. nr. 556684-2695 ( Bolaget ) förslag till dagordning vid extra bolagsstämma den 22 april 2014 (punkt 3) 1. Öppnande av stämman och val av ordförande

Läs mer

BOLAGSORDNING. Bolagsordning Nacka Energi Försäljnings AB. Dokumentets syfte Beskriver syftet med bolaget och hur den övergripande styrningen ska ske

BOLAGSORDNING. Bolagsordning Nacka Energi Försäljnings AB. Dokumentets syfte Beskriver syftet med bolaget och hur den övergripande styrningen ska ske BOLAGSORDNING Bolagsordning Nacka Energi Försäljnings Dokumentets syfte Beskriver syftet med bolaget och hur den övergripande styrningen ska ske Dokumentet gäller för Kommunfullmäktige, kommunstyrelsen

Läs mer

Riktlinje för bolagsstyrning i Region Kronoberg

Riktlinje för bolagsstyrning i Region Kronoberg Beslutsunderlag Diarienr: 14LTK1256 Handläggare: Åsa Lupton, Datum: 2015-01-26.. Riktlinje för bolagsstyrning i Region Kronoberg Fastställd av Landstingsfullmäktige 2014-04-29 Reviderad av Regionfullmäktige

Läs mer

Styrelsens förslag till beslut om ändring av bolagsordningen

Styrelsens förslag till beslut om ändring av bolagsordningen Punkt 20 Styrelsens förslag till beslut om ändring av bolagsordningen Med hänsyn till att det sedan den 20 januari 2016 inte längre finns några aktier av serie C utgivna föreslår styrelsen att bolagsordningens

Läs mer

Kallelse till bolagsstämma TC Connect AB (publ)

Kallelse till bolagsstämma TC Connect AB (publ) Kallelse till bolagsstämma TC Connect AB (publ) Aktieägarna i TC Connect AB (publ), 559102-0184, ( Bolaget ) kallas härmed till årsstämma onsdagen den 9:e maj 2018 klockan 10.00 Plats: Scandic Victoria

Läs mer

Styrelsens i LightLab Sweden AB (publ) fullständiga förslag till beslut vid årsstämma den 7 maj 2015

Styrelsens i LightLab Sweden AB (publ) fullständiga förslag till beslut vid årsstämma den 7 maj 2015 Styrelsens i LightLab Sweden AB (publ) fullständiga förslag till beslut vid årsstämma den 7 maj 2015 Punkt 13 på dagordningen (beslut om ändring av bolagsordningen) Styrelsen föreslår att årsstämman beslutar

Läs mer

Bolagsordning för Flens Kommunfastigheter AB

Bolagsordning för Flens Kommunfastigheter AB KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2011:9-107 Bolagsordning för Flens Kommunfastigheter AB Antagen av kommunfullmäktige 2010-11-25 108 Reviderad av kommunfullmäktige 2012-08-30 95 Reviderad av kommunfullmäktige

Läs mer

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2012:

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2012: Aktiemarknadsnämndens uttalande 2012:29 2012-11-27 Detta uttalande är meddelat av Aktiemarknadsnämnden med stöd av Kollegiet för svensk bolagsstyrnings regler om offentliga uppköpserbjudanden avseende

Läs mer

BOLAGSORDNING. för NCC AKTIEBOLAG. (Organisationsnummer 556034-5174) Bolagets firma är NCC Aktiebolag. Bolaget är publikt (publ.).

BOLAGSORDNING. för NCC AKTIEBOLAG. (Organisationsnummer 556034-5174) Bolagets firma är NCC Aktiebolag. Bolaget är publikt (publ.). BOLAGSORDNING för NCC AKTIEBOLAG (Organisationsnummer 556034-5174) 1 Bolagets firma är NCC Aktiebolag. Bolaget är publikt (publ.). 2 Styrelsen skall ha sitt säte i Solna, Stockholms län. 3 Bolaget har

Läs mer

Styrelsens ordförande, Per Hallerby, hälsade på styrelsens vägnar alla välkomna till bolagsstämman och förklarade därefter bolagsstämman öppnad.

Styrelsens ordförande, Per Hallerby, hälsade på styrelsens vägnar alla välkomna till bolagsstämman och förklarade därefter bolagsstämman öppnad. Protokoll fört vid extra bolagsstämma med aktieägarna i MSC Group AB, org nr 556313-5309, på Kungsgatan 64 i Stockholm den 30juni 2016, kl. 16.00-16.30. Deltagande aktieägare: Enligt bifogad röstlängd,

Läs mer

ÅRSSTÄMMA I AMAGO CAPITAL AB

ÅRSSTÄMMA I AMAGO CAPITAL AB ÅRSSTÄMMA I AMAGO CAPITAL AB Aktieägarna i Amago Capital AB, org. nr 556476-0782, kallas till årsstämma i Setterwalls Advokatbyrås lokaler, Arsenalsgatan 6 i Stockholm, onsdagen den 28 maj 2008 kl. 09.30.

Läs mer

Svedala Kommuns 6:02 Författningssamling 1(6)

Svedala Kommuns 6:02 Författningssamling 1(6) Författningssamling 1(6) Bolagsordning för Svedala Exploaterings Aktiebolag SVEDAB antagen av kommunfullmäktige 2014-02-10, 23 Gäller från 2014-03-01 FIRMA 1 Bolagets firma är Svedala Exploaterings Aktiebolag

Läs mer

EXTRA BOLAGSSTÄMMA I TRUSTBUDDY AB (PUBL)

EXTRA BOLAGSSTÄMMA I TRUSTBUDDY AB (PUBL) EXTRA BOLAGSSTÄMMA I TRUSTBUDDY AB (PUBL) Aktieägarna i TrustBuddy AB (publ), org. nr 556794-5083, kallas till extra bolagsstämma att äga rum fredagen den 18 september 2015 kl. 16.00 i Setterwalls Advokatbyrås

Läs mer

7A Styrelsens för Aspiro AB förslag till beslut om ändring av bolagsordningen

7A Styrelsens för Aspiro AB förslag till beslut om ändring av bolagsordningen 7A Styrelsens för Aspiro AB förslag till beslut om ändring av bolagsordningen 7B Styrelsens för Aspiro AB förslag till beslut om minskning av aktiekapitalet för täckning av förlust 7A Förslag till beslut

Läs mer

Att lyckas som VD i ägarledda företag Vilket ansvar har en VD? Stockholm den 18 oktober 2018

Att lyckas som VD i ägarledda företag Vilket ansvar har en VD? Stockholm den 18 oktober 2018 Att lyckas som VD i ägarledda företag Vilket ansvar har en VD? Stockholm den 18 oktober 2018 Föreläsare VD seminarieserie del 3 Johan Hörnberg Advokatfirman Wigge & Partners Seminarieserie med en röd tråd

Läs mer

B O L A G S O R D N I N G

B O L A G S O R D N I N G Org.nr 556184-8564 1(5) Underbilaga A till bilaga 14:1 B O L A G S O R D N I N G antagen vid årsstämma den 3 maj 2007 1 Bolagets firma är Scania Aktiebolag. Bolaget är publikt (publ). 2 Föremålet för bolagets

Läs mer

Bolagsordning för Kungälv Närenergi AB. Bolagsordning

Bolagsordning för Kungälv Närenergi AB. Bolagsordning Bolagsordning för Kungälv Närenergi AB Bolagsordning Diarie-/dokumentnummer: Dokumentansvarig: Beredande politiskt organ: Beslutad av: Handläggare: KS2015/2068 Chefsekonom Ekonomiberedningen Kommunfullmäktige

Läs mer

AKTIEBOLAGSRÄTT KNUT ENLIGT 1944 ÅRS LAG OM AKTIEBOLAG. Andra. STOCKHOLM P. Norstedt & Söners Förlag PROFESSOR

AKTIEBOLAGSRÄTT KNUT ENLIGT 1944 ÅRS LAG OM AKTIEBOLAG. Andra. STOCKHOLM P. Norstedt & Söners Förlag PROFESSOR AKTIEBOLAGSRÄTT ENLIGT 1944 ÅRS LAG OM AKTIEBOLAG KNUT AV PROFESSOR Andra STOCKHOLM P. Norstedt & Söners Förlag INNEHÅLL INLEDNING 9 A. Olika typer av rättsregler 10 B. Olika typer av sammanslutningar

Läs mer

Aktieägarna i Dividend Sweden AB (publ) kallas härmed till årsstämma den 3 juni 2015 kl. 14.00 i bolagets lokaler på Cardellgatan 1, 1 tr, Stockholm.

Aktieägarna i Dividend Sweden AB (publ) kallas härmed till årsstämma den 3 juni 2015 kl. 14.00 i bolagets lokaler på Cardellgatan 1, 1 tr, Stockholm. Dividend Sweden AB (publ) Årsstämma Aktieägarna i Dividend Sweden AB (publ) kallas härmed till årsstämma den 3 juni 2015 kl. 14.00 i bolagets lokaler på Cardellgatan 1, 1 tr, Stockholm. ANMÄLAN M.M. Aktieägare

Läs mer

ÄRENDEN OCH FÖRSLAG TILL DAGORDNING

ÄRENDEN OCH FÖRSLAG TILL DAGORDNING ÄRENDEN OCH FÖRSLAG TILL DAGORDNING 1. Öppnande av stämman och val av ordförande vid stämman; 2. Upprättande och godkännande av röstlängd; 3. Val av en eller två justeringsmän; 4. Prövning av om stämman

Läs mer

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2018:

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2018: Aktiemarknadsnämndens uttalande 2018:53 2018-12-16 Detta uttalande är meddelat av Aktiemarknadsnämnden med stöd av Kollegiets för svensk bolagsstyrning takeover-regler för vissa handelsplattformar. BESLUT

Läs mer

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2017:

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2017: Aktiemarknadsnämndens uttalande 2017:35 2017-10-30 Detta uttalande är meddelat av Aktiemarknadsnämnden med stöd av Kollegiets för svensk bolagsstyrning takeover-regler för vissa handelsplattformar. Uttalandet

Läs mer

LIDINGÖ STADS FÖRFATTNINGSSAMLING F 16 / 1999 BOLAGSORDNING FÖR LIDINGÖ STADS TOMTAKTIEBOLAG

LIDINGÖ STADS FÖRFATTNINGSSAMLING F 16 / 1999 BOLAGSORDNING FÖR LIDINGÖ STADS TOMTAKTIEBOLAG LIDINGÖ STADS FÖRFATTNINGSSAMLING F 16 / 1999 BOLAGSORDNING FÖR LIDINGÖ STADS TOMTAKTIEBOLAG beslutad av bolagsstämman den 8 juni 1999 BOLAGSORDNING FÖR LIDINGÖ STADS TOMTAKTIEBOLAG Firma 1 Bolagets firma

Läs mer

Bolagsordning för BagaHus aktiebolag

Bolagsordning för BagaHus aktiebolag Bolagsordning för BagaHus aktiebolag Bolagsordning Ingår i Kungälvs kommuns författningssamling enligt beslut 2015-12-10 KF 315/2015 KS2015/1382 Diarienummer: Dokumentansvarig: Beredande politiskt organ:

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 98/2009 rd. Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av aktiebolagslagen, värdepappersmarknadslagen.

Lag. RIKSDAGENS SVAR 98/2009 rd. Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av aktiebolagslagen, värdepappersmarknadslagen. RIKSDAGENS SVAR 98/2009 rd Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av aktiebolagslagen, värdepappersmarknadslagen och försäkringsbolagslagen Ärende Regeringen har till riksdagen överlämnat

Läs mer

AKTIEBOLAG ÄR EN BOLAGSFORM SOM KAN VARA LÄMPLIG NÄR DET GÄLLER ATT BEDRIVA NÄRINGSVERKSAMHET. CHRISTER NILSSON

AKTIEBOLAG ÄR EN BOLAGSFORM SOM KAN VARA LÄMPLIG NÄR DET GÄLLER ATT BEDRIVA NÄRINGSVERKSAMHET. CHRISTER NILSSON AKTIEBOLAG ÄR EN BOLAGSFORM SOM KAN VARA LÄMPLIG NÄR DET GÄLLER ATT BEDRIVA NÄRINGSVERKSAMHET. Av CHRISTER NILSSON Aktiebolag är en bolagsform som kan vara ett lämpligt val för den näringsverksamhet som

Läs mer