Det här är inte mitt första deltagande på en sammankomst. Därför tänkte jag ta chansen till några saker under de drygt tio

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Det här är inte mitt första deltagande på en sammankomst. Därför tänkte jag ta chansen till några saker under de drygt tio"

Transkript

1 Det här är inte mitt första deltagande på en sammankomst förtjänstfullt arrangerad av Folk och Försvar. Men det är första gången jag deltar på årskonferensen i Sälen som moderaternas försvarspolitiska talesperson. Därför tänkte jag ta chansen till några saker under de drygt tio minuter jag nu har till för fogande. För det första: Jag tror att det finns anledning för oss moderater att vara självkritiska. Om detta skriver jag också i dag på Svenska Dagbladets Brännpunktssida. Det är tid för klarspråk.

2 Vi har inte alltid lyckats förklara förändringarna till 2006 var jag kommunstyrelsens ordförande i Ängelholm. Jag var en av alla dessa lokala företrädare som för år sedan konkret fick lära sig att svensk försvarspolitik då var detsamma som förbandsnedläggningar. Hos oss kom Skånska flygflottiljen F10 att avvecklas. Ett besked som gavs ungefär samtidigt som de sista kostsamma arbetena och investeringarna avslutades med att bli en Jas Gripen-flottilj. Går man igenom vad som skett under dessa år blir listan lång på vad som lagts ned, avskaffats och tagits bort. Det är härifrån vi kommer. Viktigt för att veta var vi står i dag. Väsentligt för att förstå vart vi nu borde vara på väg. Inte minst med tanke på att ett nytt försvarsbeslut nu ska förberedas.

3 Det försvar som Alliansregeringen hade att hantera i samband med regeringsskiftet 2006 mötte inte de krav som moderna konfliktsituationer ställer. Under hela 2000-talet minskade de uttagna värnpliktskullarna drastiskt tills endast en bråkdel återstod. Tillgänglighetskraven formulerades i år snarare än i månader eller dagar års inriktningsproposition var motiverad i sak. Den nya insatsorganisationen bemannas huvudsakligen på frivillig väg. Glädjande nog ser vi, i kontrast till vad som ofta påstås, ett stort intresse för framtidsyrkena som soldat, sjöman och gruppbefäl. Men - därmed inte sagt att det saknas utmaningar och problem att hantera. Stora reformer är sällan enkla att genomföra. Det borde vi ha varit bättre på att konstatera.

4 Den stora risken med att anlägga detta historiska perspektiv är att det lätt uppfattas som en bortförklaring. Låt mig därför erkänna: Just förmågan att beskriva verkligheten på ett sätt som människor känner igen sig i, har inom försvarspolitiken stundtals varit svårt för Moderaterna. Vi har inte riktigt förmått förklara sambanden och sammanhangen, vår berättelse har varit ofullständig.

5 Det leder också till en viktig slutsats: Vi har som parti en hemläxa att göra. Jag tillsammans med mina moderata kolleger i riksdagen varav flera är på plats här i Sälen är beredda att påbörja det arbetet. Och för det ändamålet behöver vi också bistånd i form av andras kunskaper, erfarenheter och insikter. Vi är beredda att både ta emot dem som kommer till oss med sina tankar som att även aktivt bedriva vad som kan sägas vara uppsökande verksamhet. Se upp, vi kan komma att knacka på er dörr och efterfråga era synpunkter och be om er hjälp. Ett nytt försvarsbeslut ska fattas av riksdagen under våren. Moderaternas ambition är att medverka till ett så bra som brett beslut som möjligt. De kvinnor och män som på olika sätt och i olika funktioner axlar ett viktigt ansvar som delar av Försvarsmakten ska känna att det finns en politisk stark uppslutning.

6 Jag inser också utifrån Försvarsberedningens arbete och de underlag som kommit in från bland annat Försvarsmakten att det kommer att bli viktiga avvägningar mellan det som måste ske här och nu och uppbyggnad och utbyggnad av kapaciteter vi behöver lite längre fram. Det är lätt hänt att debatten gärna kretsar kring endast siffror och budgetkonsekvenser när det är nog så viktigt att också fundera på bokstäverna bakom och dess kapacitetskonsekvenser. Trots aviserade förstärkningar anser Försvarsmakten att den ekonomiska ramen är otillräcklig. Konkret föreslås också en växling i närtid från anskaffning av materiel samt internationella insatser till förbandsverksamheten.

7 Som jag uppfattar det är inte den stora utmaningen för Försvarsmakten i dag att attrahera personer som genom utbildning och tjänstgöring vill vara med och göra skillnad. Utmaningen är att behålla och förmå soldater och sjömän att stanna kvar. Den nya insatsorganisationen är till exempel ännu inte uppfylld. Det handlar även om hur vi kan få fler att fullfölja sina kontrakt och att kunna rekrytera människor med rätt kompetens till Försvarsmakten. Det handlar om att vara en attraktiv arbetsgivare som ger ett mervärde till sina anställda. För att kunna attrahera, och på sikt behålla kompetent personal, måste Försvarsmakten därför kunna erbjuda en bra och tilltalande helhet. Det handlar om allt från god utbildning och möjligheten att kunna göra en internationell insats till att det finns tillgång till bra boende och en rimlig lön.

8 När det gäller att behålla personal på sikt är möjligheten till karriärväxling central. Redan från det att man anställs inom Försvarsmakten måste det finnas en långsiktig plan som gör att den nyanställde känner att man kommer att få en gångbar utbildning och utvecklas i sin profession över tid. Det gäller också att på olika sätt uttrycka uppskattning. Äntligen finns en veteranpolitik på plats. Och det finns anledning att påminna om hur stolta vi är över vad som utförs av kvinnor och män som våra soldater, sjömän och officerare. En särskild respektfull tanke till dem som deltar på uppdrag utomlands, inte minst de många som nu kommer att befinna sig i Mali. Det vi gör måste ske mot den bakgrund som vi ser.

9 En ny normalbild har etablerats i Östersjöområdet. Vi ser en ökad militär aktivitet på och över Östersjön. Ryssland i synnerhet har utökat sin övningsverksamhet och genomför nu större och mer komplexa övningar med materiel som inte använts i området sedan Kalla krigets dagar. Det ryska agerandet är också mer offensivt än tidigare. Ryskt militärt flyg har vid flera tillfällen kränkt andra Östersjöstaters luftrum och man flyger med avstängd transponder vilket orsakar problem för den civila luftfarten och är direkt farligt.

10 Den av Försvarsmakten bekräftade kränkningen av svenskt territorialvatten ska ses som en del i den nya säkerhetspolitiska normalbilden som vuxit fram i Östersjöområdet den senaste tiden. Men ubåtsincidenten i sig är också en påminnelse om vilka hot Sverige måste kunna möta idag och imorgon, och vilken kapacitet vi har, och måste ha, att möta dem. Det finns i dag inget som tyder på att reformeringen och moderniseringen av de ryska styrkorna avtar. Av den anledningen finns det skäl att lyfta ett varningens finger för att vi bara tittar på det som måste göras här och nu och bortser från vilka kapaciteter vi själva måste ha bortom 2020 i form av materiel i luften, på vattnet och under vattnet. Tre ytterligare områden jag vill peka på inför det kommande försvarsbeslutet:

11 För det första: Det samlade försvaret består både av militärt försvar och civilt försvar. Det civila försvaret är den verksamhet som genomförs i syfte att möjliggöra samhällets förmåga att hantera situationer då beredskapen höjs. Försvarsberedningen framhöll i maj 2014 behovet av att stärka det civila försvaret. Beredningen pekade på vikten av att förbättra styrning, planering och samverkan, och dessutom se över och tydliggöra ambitioner och lagstiftning. Det kan till exempel handla om försörjningssäkerheten för elektricitet och livsmedel eller samhällets förmåga att stå emot påverkansoperationer av främmande makt. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har inkommit med sitt underlag om det civila försvaret inför försvarsbeslutet. I tider av terrorism, propaganda och attacker på det fria ordet finns all anledning att fundera kring det psykologiska motståndets förmåga.

12 För det andra Hemvärnet. I Försvarsberedningens rapport pekas på att Hemvärnsförbanden bör utvecklas ytterligare för att kunna lösa mer kvalificerade uppgifter. Hemvärnet med de nationella skyddsstyrkorna utgör en stor del av arméstridskrafterna och är en mycket viktig resurs för försvaret av det svenska territoriet inklusive skyddet av flygoch marinstridskrafternas basområden samt kritisk infrastruktur och viktigare skyddsobjekt. Hemvärnsförbanden utrustas till del med direktanskaffad materiel anpassad för hemvärnet med de nationella skyddsstyrkornas särskilda behov. Detta ökar hemvärnsförbandens operativa effekt. Det finns anledning att fundera på hur vi kan gå vidare.

13 För det tredje underrättelser. Försvarsmakten lyfter i sitt underlag fram att försvarsunderrättelseförmågan bör stärkas. Detta skulle bidra till att förbättra beslutsunderlag till såväl regeringen som Försvarsmakten. Överbefälhavare Sverker Göranson har i samband med exempelvis den konstaterade kränkningen betonat att ett eventuellt angreppshot är fortsatt lågt men att vi står inför ett växande underrättelsehot. Det kan därför handla om olika former av förstärkt signalspaning, exempelvis genom förbättrad utrustning på vårt signalspaningsfartyg. Med allt detta sagt finns det ändå ett konstaterande i Försvarsmaktens underlag som på många sätt är lika centralt som oroande: Bortom 2020 minskar fortsatt Försvarsmaktens operativa förmåga relativt förmågeutvecklingen i närområdet, vilket medför att riskerna ökar. Detta är särskilt påtagligt vad avser uppgifter i högre konfliktnivåer.

14 Årets försvarsbeslut och inriktningen för kommande år kommer att hantera en del utmaningar. Fördjupat samarbete, gemensam planering, träning och övning med andra länder kanske särskilt Finland men också i övrigt med viktiga grannländer i vårt närområde som är medlemmar av Nato kan hantera en del.

15 Långsiktigt går det inte att väja för den viktiga vägvalsfråga som ytterst formuleras i ambassadör Bertelmans utredning. Om vi tror på samarbete och att säkerhet byggs med andra, om vi tror på den internationella dimensionen, om vi i likhet med Försvarsberedningen inser hur flöden påverkar oss positivt i form av exempelvis handel och mänskligt utbyte och negativt form av exempelvis terrorism och pandemirisker, är det ärligt talat obegripligt att göra halt någonstans i mitten av tankekedjan och med en hörbar smäll från regeringsförklaringen slänga igen Nato-dörren. Försvarsminister Peter Hultqvist sa senast i lördagsintervjun fortsatt nej till Nato och ja till svensk alliansfrihet. Detta i ett läge när osäkerheten i omvärlden är större än på mycket länge och när det står klart att vi på sikt inte ensamma kan lösa de säkerhetsutmaningar Sverige står inför. Det är skillnad mellan att vara en samarbetspartner och att vara fullvärdig medlem.

16 Som medlem av Nato skulle Sverige få medbestämmande då viktiga beslut tas och ha tillgång till all relevant information. Slutligen och mest viktigt Sverige skulle vara en del av det kollektiva försvaret med de säkerhetsgarantier som det innebär. Vi har nu ett gemensamt politiskt ansvar att se över hur Sveriges försvar kan stärkas i en osäker tid. Att utreda ett svenskt Natomedlemskap är, vill jag hävda, en del i att axla just det ansvaret. Det finns ett fönster för Sverige att ansöka om medlemskap i Nato under kommande år. Intresse finns från andra medlemsländer att öppna för någon som kan och vill bidra. Allt för sällan ställs frågan hur länge det fönstret är öppet. Skulle Ryssland i dagens läge accepterat de baltiska länderna som medlemsstater i Nato om de inte redan hade blivit medlemmar 2004?

17 Som moderaternas nyvalda partiledare Anna Kinberg Batra konstaterat: Vi kan inte låta ett rädslans arv från förr hindra oss från att stärka den svenska säkerhetspolitiken på sikt. Hennes första säkerhetspolitiska besked var att det är dags för en studie över de konkreta förutsättningarna för ett svenskt Natomedlemskap. Det är dags nu. Jag noterar att regeringen i går sa kategoriskt nej till denna tanke. I dagens tidningar kan glipor till öppningar skönjas. Vem vet vad som kan höras från socialdemokratiskt håll redan imorgon! Försvarsminister Peter Hultqvist brukade ofta som den uppskattade ordförande i Försvarsutskottet som han var utropa våga se verkligheten sådan där och släpp skygglapparna. Just det! Just så!

18 Vi har att förbereda och fatta ett nytt försvarsbeslut. Gärna så brett politiskt som möjligt givet ett bra innehåll. Det är en sak. En annan, också viktig, är att fundera och utvärdera behov av kommande vägval som ett Nato-medlemskap. Att inget vilja göra, att inte önska ytterligare belysa och fördjupa, måste trist nog beskrivas som tanketomt. Ensam är inte stark. Ensam är svag. Eller för att travestera en tidigare statsminister. Ensam är att vara skuldsatt moraliskt och säkerhetspolitiskt.

Anförande Folk och Försvars Rikskonferens 2015 Försvarsminister Peter Hultqvist - Prioriteringar inför nytt Försvarsbeslut

Anförande Folk och Försvars Rikskonferens 2015 Försvarsminister Peter Hultqvist - Prioriteringar inför nytt Försvarsbeslut 1 Anförande Folk och Försvars Rikskonferens 2015 Försvarsminister Peter Hultqvist - Prioriteringar inför nytt Försvarsbeslut Ers Kungliga Höghet, ärade konferensdeltagare, mina damer och herrar! Jag vill

Läs mer

Före: Varför kallas Barentsregionen för EU:s heta hörn, tror du? (jfr. kartan) Lektion 2 SCIC 20/09/2013

Före: Varför kallas Barentsregionen för EU:s heta hörn, tror du? (jfr. kartan) Lektion 2 SCIC 20/09/2013 Före: Lektion 2 SCIC 20/09/2013 Varför kallas Barentsregionen för EU:s heta hörn, tror du? (jfr. kartan) A. Folk och försvar: Barentsregionen EU:s heta hörn Talare: Försvarsminister Karin Enström Del 1

Läs mer

De frivilliga försvarsorganisationerna. En oumbärlig kraft för samhällets försvar och krishantering

De frivilliga försvarsorganisationerna. En oumbärlig kraft för samhällets försvar och krishantering De frivilliga försvarsorganisationerna En oumbärlig kraft för samhällets försvar och krishantering Frivillighetens samhällsbetydelse Det civila samhällets många ideella organisationer har länge haft en

Läs mer

Försvarspolitiska ställningstaganden

Försvarspolitiska ställningstaganden Försvarspolitiska ställningstaganden 1 www.kristdemokraterna.se Försvarspolitiska ställningstaganden Partistyrelsen 7 juni 2013 Rikstinget 2011 gav partistyrelsen i uppdrag att revidera Kristdemokraternas

Läs mer

FÖRSVARSMAKTEN. Tal av Överbefälhavaren General Sverker Göranson Säkerhetspolitiskt seminarium, Luleå den 4 september 2013. Det talade ordet gäller

FÖRSVARSMAKTEN. Tal av Överbefälhavaren General Sverker Göranson Säkerhetspolitiskt seminarium, Luleå den 4 september 2013. Det talade ordet gäller FÖRSVARSMAKTEN ÖVERBEFÄLHAVAREN Tal av Överbefälhavaren General Sverker Göranson Säkerhetspolitiskt seminarium, Luleå den 4 september 2013 Det talade ordet gäller Samarbete idag och potential för framtiden

Läs mer

Anförande av MSB:s generaldirektör Helena Lindberg vid Folk och Försvars rikskonferens i Sälen den 10 januari 2015.

Anförande av MSB:s generaldirektör Helena Lindberg vid Folk och Försvars rikskonferens i Sälen den 10 januari 2015. samhällsskydd och beredskap 1 (9) Opinioner 2015 Anförande av MSB:s generaldirektör Helena Lindberg vid Folk och Försvars rikskonferens i Sälen den 10 januari 2015. Konferensdeltagare! De senaste åren

Läs mer

Kommittédirektiv. Försvarsmaktens personalförsörjning. Dir. 2013:94. Beslut vid regeringssammanträde den 24 oktober 2013

Kommittédirektiv. Försvarsmaktens personalförsörjning. Dir. 2013:94. Beslut vid regeringssammanträde den 24 oktober 2013 Kommittédirektiv Försvarsmaktens personalförsörjning Dir. 2013:94 Beslut vid regeringssammanträde den 24 oktober 2013 Sammanfattning En särskild utredare ska föreslå hur Försvarsmaktens personalförsörjning

Läs mer

6 Svar på interpellation 2014/15:651 om samarbete med Finland och Natomedlemskap som option

6 Svar på interpellation 2014/15:651 om samarbete med Finland och Natomedlemskap som option 6 Svar på interpellation 2014/15:651 om samarbete med Finland och Natomedlemskap som option Anf. 22 Försvarsminister PETER HULTQVIST (S): Fru talman! Hans Wallmark har frågat mig om jag ser några långsiktiga

Läs mer

Planeringskommissionen för Försvarsinformation PFI Seminarium 20 mars 2013 Nordiskt försvarssamarbete nu och i framtiden

Planeringskommissionen för Försvarsinformation PFI Seminarium 20 mars 2013 Nordiskt försvarssamarbete nu och i framtiden Planeringskommissionen för Försvarsinformation PFI Seminarium 20 mars 2013 Nordiskt försvarssamarbete nu och i framtiden Anförande av Ulrik Tideström, Sveriges ambassad Inledning God förmiddag! Jag ska

Läs mer

krig i Kaukasus? Ulf Bjereld

krig i Kaukasus? Ulf Bjereld Ökat stöd för Nato efter Rysslands krig i Kaukasus? Ökat stöd för NATO efter Rysslands krig i Kaukasus? Ulf Bjereld N atten till den 8 augusti 2008 omringade georgiska soldater utbrytarrepubliken Sydossetiens

Läs mer

Resiliens i en förändrad omvärld

Resiliens i en förändrad omvärld WWW.FORSVARSMAKTE N.SE Resiliens i en förändrad omvärld 2015-03- 27 1 AGENDA Kort presentation inklusive Försvarsmaktens uppgifter Förändrad omvärld och förändrat samhälle hur ser hotbilden ut? Förändrat

Läs mer

Rapport Inställningen till Nato Frivärld

Rapport Inställningen till Nato Frivärld Rapport Inställningen till Nato Frivärld 2017-11-28 Sammanfattning och slutsatser 2 Om undersökningen Metod Slumpmässigt rekryterad onlinepanel Målgrupp Allmänheten Antal intervjuer 1 010 intervjuer Vägning

Läs mer

Försvarsreform i en föränderlig värld- anförande av ÖB, general Sverker Göransons, ryska Generalstabsakademin, Moskva den 18 oktober 2013

Försvarsreform i en föränderlig värld- anförande av ÖB, general Sverker Göransons, ryska Generalstabsakademin, Moskva den 18 oktober 2013 FÖRSVARSMAKTEN ÖVERBEFÄLHAVAREN Det talade ordet gäller Försvarsreform i en föränderlig värld- anförande av ÖB, general Sverker Göransons, ryska Generalstabsakademin, Moskva den 18 oktober 2013 Generaler,

Läs mer

DN/IPSOS FÖRSVAR OCH NATO Januari 2018 David Ahlin, Björn Benzler, Ipsos

DN/IPSOS FÖRSVAR OCH NATO Januari 2018 David Ahlin, Björn Benzler, Ipsos DN/IPSOS FÖRSVAR OCH NATO Januari 2018 David Ahlin, Björn Benzler, Ipsos 1 SAMMANFATTNING Nato-opinionen december 2017 31 procent anser att Sverige bör ansöka om medlemskap i Nato medan 44 procent anser

Läs mer

Kommittédirektiv. Personalförsörjning för det reformerade försvaret. Dir. 2009:58. Beslut vid regeringssammanträde den 16 juli 2009

Kommittédirektiv. Personalförsörjning för det reformerade försvaret. Dir. 2009:58. Beslut vid regeringssammanträde den 16 juli 2009 Kommittédirektiv Personalförsörjning för det reformerade försvaret Dir. 2009:58 Beslut vid regeringssammanträde den 16 juli 2009 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska se över och föreslå

Läs mer

Norrbottens regemente

Norrbottens regemente Norrbottens regemente 2018-2020 Vi utvecklar och tränar krigsförband som är redo att genomföra insatser och säkerställer Försvarsmaktens förmåga till strid på marken i subarktisk miljö regementschefen

Läs mer

Norrbottens regemente 2016/2017

Norrbottens regemente 2016/2017 Norrbottens regemente 2016/2017 Vi utvecklar och tränar krigsförband som är redo att genomföra insatser och säkerställer Försvarsmaktens förmåga till strid på marken i subarktisk miljö regementschefen

Läs mer

ÖB Micael Bydén Rikskonferensen Folk och Försvar Sälen, 14 januari Svensk försvarsförmåga

ÖB Micael Bydén Rikskonferensen Folk och Försvar Sälen, 14 januari Svensk försvarsförmåga Det talade ordet gäller ÖB Micael Bydén Rikskonferensen Folk och Försvar Sälen, 14 januari 2019 Svensk försvarsförmåga Vi låter Sverige vara i fred. Så att livet kan fortsätta som vanligt. Vi lever i ett

Läs mer

ALLMÄNNA FÖRSVARSFÖRENINGEN ÖVERGRIPANDE STRATEGI 2013-2015

ALLMÄNNA FÖRSVARSFÖRENINGEN ÖVERGRIPANDE STRATEGI 2013-2015 ALLMÄNNA FÖRSVARSFÖRENINGEN ÖVERGRIPANDE STRATEGI 2013-2015 Antagen av årsstämman 15 maj 2013 ÖVERGRIPANDE STRATEGI 1. INRIKTNING Allmänna försvarsföreningens uppgift är och har alltid varit att lyfta

Läs mer

Förmågor idag och imorgon

Förmågor idag och imorgon FÖRSVARSMAKTEN ÖVERBEFÄLHAVAREN Det talade ordet gäller! Förmågor idag och imorgon ÖB Micael Bydén Rikskonferensen Sälen, den 9 januari 2017 När jag stod här för ett år sedan hade Försvarsmakten precis

Läs mer

FÖRSVARSMAKTEN ÖVERBEFÄLHAVAREN

FÖRSVARSMAKTEN ÖVERBEFÄLHAVAREN FÖRSVARSMAKTEN ÖVERBEFÄLHAVAREN Det talade ordet gäller. Anförande av överbefälhavare Sverker Göranson, 17 januari, Sälen Folk och Försvars Rikskonferens 2010 Försvarsministern, ärade konferensdeltagare,

Läs mer

Kommittédirektiv. En långsiktigt hållbar personalförsörjning av det militära försvaret. Dir. 2015:98

Kommittédirektiv. En långsiktigt hållbar personalförsörjning av det militära försvaret. Dir. 2015:98 Kommittédirektiv En långsiktigt hållbar personalförsörjning av det militära försvaret Dir. 2015:98 Beslut vid regeringssammanträde den 1 oktober 2015 Sammanfattning En särskild utredare ska föreslå en

Läs mer

Ett stärkt militärt försvar. ÖB Micael Bydén Rikskonferensen Folk och Försvar Sälen, 15 januari 2018

Ett stärkt militärt försvar. ÖB Micael Bydén Rikskonferensen Folk och Försvar Sälen, 15 januari 2018 Det talade ordet gäller Ett stärkt militärt försvar ÖB Micael Bydén Rikskonferensen Folk och Försvar Sälen, 15 januari 2018 Vilken sorts militär tycker du att Sverige behöver? Jag fick frågan i höstas

Läs mer

Ett starkare försvar utmaningar och möjligheter

Ett starkare försvar utmaningar och möjligheter Det talade ordet gäller Ett starkare försvar utmaningar och möjligheter ÖB Micael Bydén Rikskonferensen Sälen, den 11 januari 2016 Vi har just lämnat ett år av stora globala förändringar bakom oss. En

Läs mer

Kommittédirektiv. En rättslig reglering av försvarssamarbetet med Finland. Dir. 2017:30. Beslut vid regeringssammanträde den 23 mars 2017

Kommittédirektiv. En rättslig reglering av försvarssamarbetet med Finland. Dir. 2017:30. Beslut vid regeringssammanträde den 23 mars 2017 Kommittédirektiv En rättslig reglering av försvarssamarbetet med Finland Dir. 2017:30 Beslut vid regeringssammanträde den 23 mars 2017 Sammanfattning En särskild utredare ska se över vissa delar av de

Läs mer

Försvar. Motion till riksdagen 2016/17:3121. Förslag till riksdagsbeslut. av Daniel Bäckström m.fl. (C) C19 Kommittémotion

Försvar. Motion till riksdagen 2016/17:3121. Förslag till riksdagsbeslut. av Daniel Bäckström m.fl. (C) C19 Kommittémotion Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:3121 av Daniel Bäckström m.fl. (C) Försvar Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att den civila försvarsplaneringen

Läs mer

Den yttersta garanten Överbefälhavaren, general Sverker Göranson, Folk & Försvars Rikskonferens, Sälen den 14 januari 2014

Den yttersta garanten Överbefälhavaren, general Sverker Göranson, Folk & Försvars Rikskonferens, Sälen den 14 januari 2014 FÖRSVARSMAKTEN ÖVERBEFÄLHAVAREN Den yttersta garanten Överbefälhavaren, general Sverker Göranson, Folk & Försvars Rikskonferens, Sälen den 14 januari 2014 Det talade ordet gäller! Ärade statsråd, konferensdeltagare,

Läs mer

Medlemskap i Nato. Motion till riksdagen 2017/18:225. Förslag till riksdagsbeslut. Motivering. av Jan Björklund m.fl.

Medlemskap i Nato. Motion till riksdagen 2017/18:225. Förslag till riksdagsbeslut. Motivering. av Jan Björklund m.fl. Partimotion Motion till riksdagen 2017/18:225 av Jan Björklund m.fl. (L) Medlemskap i Nato Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att det ökade säkerhetspolitiska

Läs mer

Läget i Syrien. Ja Kan inte säga Nej. Finland bör utöka sitt humanitära bistånd till området.

Läget i Syrien. Ja Kan inte säga Nej. Finland bör utöka sitt humanitära bistånd till området. Läget i Syrien "I Syrien rasar ett inbördeskrig sedan några år. Hur borde det internationella samfundet och Finland enligt er åsikt agera för att en lösning på situationen ska kunna hittas?" Ja Nej Figur

Läs mer

Lägesbild av dagens totalförsvar och den återupptagna totalförsvarsplaneringen. Öv. Mats Klintäng, Försvarsmakten Magnus Dyberg-Ek, MSB

Lägesbild av dagens totalförsvar och den återupptagna totalförsvarsplaneringen. Öv. Mats Klintäng, Försvarsmakten Magnus Dyberg-Ek, MSB Lägesbild av dagens totalförsvar och den återupptagna totalförsvarsplaneringen Öv. Mats Klintäng, Försvarsmakten Magnus Dyberg-Ek, MSB MSB:s särskilda ansvar rörande civilt försvar MSB ska företräda det

Läs mer

Svenska marinens försvarsförmåga Då och Nu

Svenska marinens försvarsförmåga Då och Nu Svenska marinens försvarsförmåga Då och Nu I Varvet Runt Nr 1 från 1962 kunde vi läsa om Riktlinjer för krigsmaktens framtida utformning och i artikeln fokuserar man på det marina försvaret. Även om det

Läs mer

2014-04-22. 5,5 miljarder till försvaret

2014-04-22. 5,5 miljarder till försvaret 2 2014-04-22 5,5 miljarder till försvaret 3 5,5 miljarder till försvaret Vi vill ha ett modernt, tillgängligt och användbart försvar med förband som kan användas där behov uppstår. Vi bygger ett försvar

Läs mer

Folk och Försvar - Rikskonferensen Det nya totalförsvaret. Anförande av Försvarsberedningens ordförande,

Folk och Försvar - Rikskonferensen Det nya totalförsvaret. Anförande av Försvarsberedningens ordförande, Folk och Försvar - Rikskonferensen 2018 Det nya totalförsvaret Anförande av Försvarsberedningens ordförande, 180115 Eders Majestät, mina damer och herrar, jag vill inleda med att tacka Folk och Försvar

Läs mer

Redovisning rörande personalavvecklingsutgifter

Redovisning rörande personalavvecklingsutgifter Sida 1 (5) Redovisning rörande personalavvecklingsutgifter Innehållsförteckning 1. Regeringsbeslut 12, 2008-12-17, Fö2006/2663/EPS, Fö2006/2782/EPS, Regleringsbrev för budgetåret 2009 avseende Försvarsmakten

Läs mer

Kommittédirektiv. Forskning och utveckling på försvarsområdet. Dir. 2015:103. Beslut vid regeringssammanträde den 29 oktober 2015

Kommittédirektiv. Forskning och utveckling på försvarsområdet. Dir. 2015:103. Beslut vid regeringssammanträde den 29 oktober 2015 Kommittédirektiv Forskning och utveckling på försvarsområdet Dir. 2015:103 Beslut vid regeringssammanträde den 29 oktober 2015 Sammanfattning En särskild utredare ska lämna förslag till inriktningen, omfattningen

Läs mer

Svenskt medlemskap i Nato

Svenskt medlemskap i Nato Partimotion Motion till riksdagen 2016/17:1072 av Jan Björklund m.fl. (L) Svenskt medlemskap i Nato Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att det ökade

Läs mer

Nato-medlemskap och svensk militär

Nato-medlemskap och svensk militär Nato-medlemskap och svensk militär närvaro i Afghanistan Nato-medlemskap och svensk militär närvaro i Afghanistan Ulf Bjereld F rågan om svenskt Nato-medlemskap är fortfarande kontroversiell i svensk politik

Läs mer

Stärkt krisberedskap för Sverige

Stärkt krisberedskap för Sverige Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:3205 av Hans Wallmark m.fl. (M) Stärkt krisberedskap för Sverige Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att

Läs mer

Bilaga 5. Mål och krav på förmåga i Försvarsmaktens regleringsbrev

Bilaga 5. Mål och krav på förmåga i Försvarsmaktens regleringsbrev bilaga till granskningsrapport dnr: 31-2012-1522 rir 2014:4 Bilaga 5. Mål och krav på förmåga i Försvarsmaktens regleringsbrev Försvarsmaktens omställning(rir 2014:4) Bilaga 5 Mål och krav på förmåga i

Läs mer

Bilaga 8. Regeringens bedömning av operativ förmåga

Bilaga 8. Regeringens bedömning av operativ förmåga bilaga till granskningsrapport dnr: 31-2012-1522 rir 2014:4 Bilaga 8. Regeringens bedömning av operativ förmåga Försvarsmaktens omställning(rir 2014:4) Bilaga 8 Regeringens bedömning av operativ förmåga

Läs mer

Betänkande från Natoutredningen. Hans Blix Rolf Ekéus Sven Hirdman Lars Ingelstam (huvudsekreterare) Stina Oscarson Pierre Schori Linda Åkerström

Betänkande från Natoutredningen. Hans Blix Rolf Ekéus Sven Hirdman Lars Ingelstam (huvudsekreterare) Stina Oscarson Pierre Schori Linda Åkerström Sverige, Nato och säkerheten Betänkande från Natoutredningen Hans Blix Rolf Ekéus Sven Hirdman Lars Ingelstam (huvudsekreterare) Stina Oscarson Pierre Schori Linda Åkerström CELANDERS FÖRLAG NIISSlV Innehåll

Läs mer

Anförande av Överbefälhavare General Sverker Göranson, vid Krigsvetenskapsakademiens sammanträde den 4 oktober 2011.

Anförande av Överbefälhavare General Sverker Göranson, vid Krigsvetenskapsakademiens sammanträde den 4 oktober 2011. FÖRSVARSMAKTEN ÖVERBEFÄLHAVAREN Det talade ordet gäller. Anförande av Överbefälhavare General Sverker Göranson, vid Krigsvetenskapsakademiens sammanträde den 4 oktober 2011. Säkrare tillsammans Ärade ledamöter

Läs mer

Bilaga 4. Försvarsmaktens uppdrag i dess instruktion

Bilaga 4. Försvarsmaktens uppdrag i dess instruktion bilaga till granskningsrapport dnr: 31-2012-1522 rir 2014:4 Bilaga 4. Försvarsmaktens uppdrag i dess instruktion Försvarsmaktens omställning(rir 2014:4) Bilaga 4 Försvarsmaktens uppdrag i dess instruktion

Läs mer

Should I stay or should I go?

Should I stay or should I go? Should I stay or should I go? - en skrift från Officersförbundet kring officerares syn på sitt yrke, sin arbetsgivare och sin framtid i Försvarsmakten Inledning Officersförbundet genomför vartannat år

Läs mer

Ett insatsförsvar med uppgifter hemma och borta Överbefälhavare Sverker Göranson

Ett insatsförsvar med uppgifter hemma och borta Överbefälhavare Sverker Göranson Ett insatsförsvar med uppgifter hemma och borta Överbefälhavare Sverker Göranson Föreningen FHS höstmöte 2009 Agenda 1. Inledning 2. Omvärld 3. Insatser 4. Personalförsörjning 5. Stödutredning 6. Framåt

Läs mer

Ny struktur för ökad säkerhet - nätverksförsvar och krishantering

Ny struktur för ökad säkerhet - nätverksförsvar och krishantering Ds 2001:44 Ny struktur för ökad säkerhet - nätverksförsvar och krishantering Rapport från Försvarsberedningen inför 2001 års försvarsbeslut REGERINGSKANSLIET Försvarsdepartementet Innehåll Missiv.^ 9 Sammanfattning

Läs mer

Planeringen för det civila försvaret ska återupptas. OffSÄK:s vårkonferens 5-6 april 2016

Planeringen för det civila försvaret ska återupptas. OffSÄK:s vårkonferens 5-6 april 2016 Planeringen för det civila försvaret ska återupptas OffSÄK:s vårkonferens 5-6 april 2016 Hur är det med beredskapen? Vi avvecklade: Oljebergrum, lager av livsmedel etc., skyddsmasker till alla, skyddade

Läs mer

Stockholm 2015-06-17. Ju2015/30/SSK. Justitiedepartementet 103 33 Stockholm. ju.registrator@regeringskansliet.se

Stockholm 2015-06-17. Ju2015/30/SSK. Justitiedepartementet 103 33 Stockholm. ju.registrator@regeringskansliet.se 1 Stockholm 2015-06-17 Ju2015/30/SSK Justitiedepartementet 103 33 Stockholm ju.registrator@regeringskansliet.se Svenska Röda Korsets yttrande över både MSB:s redovisning av regeringsuppdrag om det civila

Läs mer

Anförande av MSB:s generaldirektör Helena Lindberg vid Folk och Försvars rikskonferens den 9 januari 2017

Anförande av MSB:s generaldirektör Helena Lindberg vid Folk och Försvars rikskonferens den 9 januari 2017 MSB-51.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap PM 1 (10) Opinioner 2016 Anförande av MSB:s generaldirektör Helena Lindberg vid Folk och Försvars rikskonferens den 9 januari 2017 Ers Majestät! Ärade

Läs mer

Plan för ökad civilförsvarsberedskap KS

Plan för ökad civilförsvarsberedskap KS Plan för ökad civilförsvarsberedskap 2019-2020 8 KS 2018.314 46 VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott 2018-09-20 153 Plan för ökad civilförsvarsberedskap 2019-2020 (KS

Läs mer

Vad skall vi då göra för att minska spänningarna?

Vad skall vi då göra för att minska spänningarna? 1 Maj-Britt Theorins anförande vid manifestationen på Sergels torg, 21 maj 2016 NATO vårt som är i himlen helgat varde ditt namn ske NATO- kommandots vilja i himlen så ock på jorden. Vår dagliga NATO-

Läs mer

Under hösten 2007 har flera skrifter

Under hösten 2007 har flera skrifter Underlag för försvarsbeslut i Sverige och Norge några jämförelser DISKUSSION & DEBATT av Helge Löfstedt Under hösten 2007 har flera skrifter som är väsentliga för försvarets utveckling publicerats. En

Läs mer

Säkerhetspolitik för vem?

Säkerhetspolitik för vem? Säkerhetspolitik för vem? Säkerhet vad är det? Under kalla kriget pågick en militär kapprustning utifrån uppfattningen att ju större militär styrka desto mer säkerhet. Efter Sovjetunionens fall har kapprustningen

Läs mer

Konferens om landstingens krisberedskap 2015. Utvecklingen av det civila försvaret. Magnus Dyberg-Ek Avdelningen för Utvärdering och lärande

Konferens om landstingens krisberedskap 2015. Utvecklingen av det civila försvaret. Magnus Dyberg-Ek Avdelningen för Utvärdering och lärande Konferens om landstingens krisberedskap 2015 Utvecklingen av det civila försvaret Magnus Dyberg-Ek Avdelningen för Utvärdering och lärande Upplägg av presentation Förändrad omvärld Totalförsvar/samlat

Läs mer

Överbefälhavare Sverker Göransons uttalande i januari 2013 om att Sverige

Överbefälhavare Sverker Göransons uttalande i januari 2013 om att Sverige Svensk Nato-opinion i förändring? Svensk Nato-opinion i förändring? Ulf Bjereld Överbefälhavare Sverker Göransons uttalande i januari 13 om att Sverige endast hade militär förmåga att försvara begränsade

Läs mer

Regeringens proposition 2015/16:153

Regeringens proposition 2015/16:153 Regeringens proposition 2015/16:153 Stöd till Frankrike med försvarsmateriel Prop. 2015/16:153 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 17 mars 2016 Stefan Löfven Peter Hultqvist

Läs mer

Ien debattartikel i Dagens Nyheter strax före valet 1991 förespråkade dåvarande

Ien debattartikel i Dagens Nyheter strax före valet 1991 förespråkade dåvarande DEN SVENSKA NATO-OPINIONEN EN FRÅGA OM SÄKERHETSPOLITISK IDENTITET? ULF BJERELD Ien debattartikel i Dagens Nyheter strax före valet 1991 förespråkade dåvarande moderatledaren Carl Bildt en förändring av

Läs mer

SÄRSKILDA OPERATIONSGRUPPEN SOG REKRYTERAR

SÄRSKILDA OPERATIONSGRUPPEN SOG REKRYTERAR SÄRSKILDA OPERATIONSGRUPPEN SOG REKRYTERAR FÖRSVARSMAKTENS SPECIALFÖRBAND FÖRSVARSMAKTENS SPECIALFÖRBAND är primärt en militärstrategisk resurs som ska öka mängden handlingsalternativ genom att komplettera

Läs mer

Utgiftsområde 6 Försvar och samhällets krisberedskap

Utgiftsområde 6 Försvar och samhällets krisberedskap Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:3165 av Allan Widman m.fl. (FP) Utgiftsområde 6 Försvar och samhällets krisberedskap Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen anvisar anslagen för 2016 inom

Läs mer

Nu undrar ni antagligen om dessa klarar att hålla emot mer än en vecka. Den frågan kommer jag att återkomma till.

Nu undrar ni antagligen om dessa klarar att hålla emot mer än en vecka. Den frågan kommer jag att återkomma till. 2013-01-14 Sida 1 (10) Tal av Generaldirektör Peter Sandwall Folk och Försvars Rikskonferens, Sälen den 14 januari 2013 Det talade ordet gäller Kartan och verkligheten Ers Kungliga Höghet, ärade statsråd,

Läs mer

ÖB debattartikel på Newsmill den 26 oktober. ÖB: Vi behöver mer pengar för att behålla vår förmåga

ÖB debattartikel på Newsmill den 26 oktober. ÖB: Vi behöver mer pengar för att behålla vår förmåga ÖB debattartikel på Newsmill den 26 oktober ÖB: Vi behöver mer pengar för att behålla vår förmåga Publicerad: 2011-10-26 13:10, Uppdaterad: 2011-10-26 13:10 Den insatsorganisation försvarsmakten nu bygger

Läs mer

Briefing: Inställningen till Nato

Briefing: Inställningen till Nato Briefing: Inställningen till Nato Författare: Viktor Lundquist ISBN: 978-91-7703-123-9 Sammanfattning Stödet för svenskt medlemskap i Nato fortsätter att öka. En opinionsundersökning från Demoskop 1 som

Läs mer

Ny regering! Ny försvarspolitik? Vad betyder det för Försvarsmakten?

Ny regering! Ny försvarspolitik? Vad betyder det för Försvarsmakten? 1 Anförande av överbefälhavaren, general Håkan Syrén, vid AFCEA Stockholm Chapters seminarium i Stockholm den 20 februari 2007. 1. Inledning Ny regering! Ny försvarspolitik? Vad betyder det för Försvarsmakten?

Läs mer

Inriktningsbeslut för Försvarsmakten 2010-2014

Inriktningsbeslut för Försvarsmakten 2010-2014 Regeringsbeslut 3 2010-01-14 Fö2009/1354 /MIL (Slutligt) Försvarsdepartementet Försvarsmakten 107 85 STOCKHOLM Inriktningsbeslut för Försvarsmakten 2010-2014 Regeringens beslut Regeringen beslutar att

Läs mer

Utbildningsförvaltningen. Spånga gymnasium 7-9 [117]

Utbildningsförvaltningen. Spånga gymnasium 7-9 [117] Utbildningsförvaltningen Spånga gymnasium 7-9 [117] I denna rapport finner du din enhets resultat från medarbetarenkäten 2012. Datainsamlingen har skett under perioden 3 september 28 september 2012. På

Läs mer

FMV. Marinens utveckling

FMV. Marinens utveckling FMV Marinens utveckling Marina förutsättningar Niklas Gustafsson/Försvarsmakten Marinens utveckling Med anledning av den aktuella försvarsdebatten känns det angeläget att beskriva marinens uppgifter och

Läs mer

RIKSKONFERENSEN 2015: PROGRAM (version )

RIKSKONFERENSEN 2015: PROGRAM (version ) 12:30 SÖNDAG 11 januari Välkomstord Göran Arrius, ordförande Folk och Försvar DEN SÄKERHETSPOLITISKA KARTAN RITAS OM 12:35 13:05 Svensk säkerhetspolitik 2015 (inkl. 15 min frågor) Stefan Löfven, statsminister

Läs mer

Försvarsmaktens Forskning och Utveckling Rickard Stridh

Försvarsmaktens Forskning och Utveckling Rickard Stridh Försvarsmaktens Forskning och Utveckling Rickard Stridh Försvarsmaktens perspektiv - PerP Stärker den operativa förmågan enligt av regeringen beslutad inriktning här och nu! Analyserar omvärldsutveckling

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING. FFS 2012:3 Utkom från trycket FÖRSVARSMAKTEN FÖRSVARETS HÖGKVARTERET

FÖRFATTNINGSSAMLING. FFS 2012:3 Utkom från trycket FÖRSVARSMAKTEN FÖRSVARETS HÖGKVARTERET FÖRSVARSMAKTEN FÖRSVARETS HÖGKVARTERET FÖRFATTNINGSSAMLING FMLOG/TF-redaktionen 107 86 STOCKHOLM ISSN 0347-7576 FFS 2012:3 Utkom från trycket 2012-06-29 Försvarsmaktens föreskrifter om tillämpning av förordning

Läs mer

Utgiftsområde 6 Försvar och samhällets krisberedskap

Utgiftsområde 6 Försvar och samhällets krisberedskap Kommittémotion M Motion till riksdagen 2018/19:2946 av Beatrice Ask m.fl. (M) Utgiftsområde 6 Försvar och samhällets krisberedskap Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen anvisar anslagen för 2019 inom

Läs mer

Regeringens proposition 2018/19:18

Regeringens proposition 2018/19:18 Regeringens proposition 2018/19:18 Inrättande av försvarsgrensstaber Prop. 2018/19:18 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 22 november 2018 Stefan Löfven Peter Hultqvist

Läs mer

Repliker. Sveriges antikärnvapenpolitik omöjlig med Natomedlemsskap

Repliker. Sveriges antikärnvapenpolitik omöjlig med Natomedlemsskap 1 Repliker. Sveriges antikärnvapenpolitik omöjlig med Natomedlemsskap En väg att minska spänningen i Östersjöområdet och oron hos svenska folket är att tydligt klargöra hur värdlandsavtalet med Nato inte

Läs mer

Reformeringen av försvaret måste gå vidare!

Reformeringen av försvaret måste gå vidare! Sida 1 (5) Reformeringen av försvaret måste gå vidare! Såväl Riksdag och Regering som Försvarsmakten står inför mycket svåra vägval i det kommande försvarsbeslutet. Utvecklingen av Försvarsmakten är till

Läs mer

En robust personalförsörjning av det militära försvaret (SOU 2016:63)

En robust personalförsörjning av det militära försvaret (SOU 2016:63) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2016-09-29 Fö2016/01252/MFI Regeringskansliet Försvarsdepartementet 103 33 Stockholm En robust personalförsörjning av det militära försvaret (SOU 2016:63) Statskontoret

Läs mer

Nationell risk- och förmågebedömning 2017

Nationell risk- och förmågebedömning 2017 Nationell risk- och förmågebedömning 2017 Publikationsnummer MSB1102 april 2017 ISBN 978-91-7383-748-4 2 3 Sammanfattning I denna nationella risk- och förmågebedömning lyfter MSB fram områden där arbetet

Läs mer

Kungliga Krigsvetenskapsakademien

Kungliga Krigsvetenskapsakademien Handlingar Det framtida försvaret Anförande vid Kungl Krigsvetenskapsakademiens högtidssamman - komst den 12 november 2008 Av Sten Tolgfors Kungliga Krigsvetenskapsakademien representerar en unik och bred

Läs mer

SVENSKA FOLKET OCH NATO

SVENSKA FOLKET OCH NATO Svenska folket och Nato SVENSKA FOLKET OCH NATO ULF BJERELD E fter det kalla krigets slut har neutraliteten successivt lyfts ut ur den svenska säkerhetspolitiska doktrinen. Under det kalla kriget användes

Läs mer

FYRAHUNDRA TUSEN. De frivilliga försvarsorganisationerna, en viktig del av Sveriges försvar.

FYRAHUNDRA TUSEN. De frivilliga försvarsorganisationerna, en viktig del av Sveriges försvar. FYRAHUNDRA TUSEN De frivilliga försvarsorganisationerna, en viktig del av Sveriges försvar. VILL DU GÖRA EN FRIVILLIG INSATS FÖR FRIHETEN? Fred, frihet, demokrati och mänskliga rättigheter. Det är några

Läs mer

Det talade ordet gäller

Det talade ordet gäller 1 Det talade ordet gäller ÖB anförande i Sälen 2011 Ärade statsråd, ärade försvarsvänner! 2010 var ett intensivt, händelserikt men också tungt år för Försvarsmakten. Vi har tagit flera viktiga steg mot

Läs mer

Legala aspekter - dispostion

Legala aspekter - dispostion Legala aspekter - dispostion Hot och risker en tillbakablick Styrande regler på regional och nationell nivå Krishanteringssystemet Lagen om skydd mot olyckor Exempel på andra viktiga författningar Civil

Läs mer

OPINIONER Allmänhetens syn på samhällsskydd, beredskap, säkerhetspolitik och försvar

OPINIONER Allmänhetens syn på samhällsskydd, beredskap, säkerhetspolitik och försvar OPINIONER Allmänhetens syn på samhällsskydd, beredskap, säkerhetspolitik och försvar Undersökningen är genomförd av Attityd i Karlstad AB på uppdrag av MSB. Slutrapport -- Attityd i Karlstad AB INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Försvarsmaktens Strategiska Inriktning 2015 (FMSI 2015)

Försvarsmaktens Strategiska Inriktning 2015 (FMSI 2015) HÖGKVARTERET 2015-06-26 FM2015-1597: 2 Sida 1 (68) Försvarsmaktens Strategiska Inriktning 2015 (FMSI 2015) Innehållsförteckning 1. Orientering och överväganden... 2 1.1. Omvärldsläge... 2 1.2. Försvarsmaktens

Läs mer

FÖRSVARSMAKTENS SPECIALFÖRBAND NÄR SITUATIONEN KRÄVER MER

FÖRSVARSMAKTENS SPECIALFÖRBAND NÄR SITUATIONEN KRÄVER MER FÖRSVARSMAKTENS SPECIALFÖRBAND NÄR SITUATIONEN KRÄVER MER FÖRSVARSMAKTENS SPECIALFÖRBAND Försvarsmaktens specialförband är primärt en militärstrategisk resurs som ska öka mängden handlingsalternativ genom

Läs mer

Civilt försvar grunder och aktuell information. Version juni 2018

Civilt försvar grunder och aktuell information. Version juni 2018 Civilt försvar grunder och aktuell information Version juni 2018 Vad är civilt försvar? 1(2) Civilt försvar är den verksamhet som ansvariga aktörer genomför i syfte att göra det möjligt för samhället att

Läs mer

OPINIONER Allmänhetens syn på samhällsskydd, beredskap, säkerhetspolitik och försvar

OPINIONER Allmänhetens syn på samhällsskydd, beredskap, säkerhetspolitik och försvar OPINIONER 0 Allmänhetens syn på samhällsskydd, beredskap, säkerhetspolitik och försvar Undersökningen är genomförd av Attityd i Karlstad AB på uppdrag av MSB. Slutrapport 0-0- Attityd i Karlstad AB 0 MSB

Läs mer

MSB för ett säkrare samhälle i en föränderlig värld

MSB för ett säkrare samhälle i en föränderlig värld MSB för ett säkrare samhälle i en föränderlig värld MSB:s roll i totalförsvaret Henrik Moberg Verksamhetsansvarig, Civilt försvar Avdelningen för utveckling av samhällsskydd, MSB SME-D, 10 oktober 2018

Läs mer

SVENSKARNA, NATO OCH IRAK-KRIGET

SVENSKARNA, NATO OCH IRAK-KRIGET Svenskarna, Nato och Irak-kriget SVENSKARNA, NATO OCH IRAK-KRIGET ULF BJERELD Ä nda sedan det kalla krigets slut har den svenska folkopinionen präglats av stabilitet i frågor kring alliansfrihet och Nato-medlemskap.

Läs mer

Regeringen har också antaget en nationell säkerhetsstrategi. Och det finns att ta del av här på konferensen.

Regeringen har också antaget en nationell säkerhetsstrategi. Och det finns att ta del av här på konferensen. Anförande vid Folk & Försvars rikskonferens i Sälen, 2019-01-13 Det talade ordet gäller Ers majestät, Ers kungliga höghet, Mina damer och herrar, Först av allt: Tack till alla som gjorde beundransvärda

Läs mer

Omvärldsutvecklingen Politiska styrningar Totalförsvar. Vi behöver ert stöd!

Omvärldsutvecklingen Politiska styrningar Totalförsvar. Vi behöver ert stöd! Bakgrund Omvärldsutvecklingen Politiska styrningar Totalförsvar Vi behöver ert stöd! Bred syn på säkerhetspolitiska hot Terrorism, klimat, migration, pandemier och människosmuggling utgör utrikes- och

Läs mer

SÄRSKILDA OPERATIONSGRUPPEN SOG REKRYTERAR

SÄRSKILDA OPERATIONSGRUPPEN SOG REKRYTERAR SÄRSKILDA OPERATIONSGRUPPEN SOG REKRYTERAR FÖRSVARSMAKTENS SPECIALFÖRBAND FÖRSVARSMAKTENS SPECIALFÖRBAND är primärt en militärstrategisk resurs som ska öka mängden handlingsalternativ genom att komplettera

Läs mer

Försvarsmakten är en Det Finns Flera vägar in till en DeltiDstjänstgöring: information till arbetsgivare:

Försvarsmakten är en Det Finns Flera vägar in till en DeltiDstjänstgöring: information till arbetsgivare: Soldat, sjöman ELLER gruppbefäl PÅ deltid? Nya möjligheter att kombinera din karriär Att tjänstgöra i Försvarsmakten innebär stora möjligheter till utveckling. Du får möjlighet att växa som person samtidigt

Läs mer

Riksdagens snabbprotokoll 2014/15:97 Torsdagen den 7 maj Kl. 12.00 19.03 Det justerade protokollet beräknas utkomma om tre veckor.

Riksdagens snabbprotokoll 2014/15:97 Torsdagen den 7 maj Kl. 12.00 19.03 Det justerade protokollet beräknas utkomma om tre veckor. Protokoll 2014/15:97 Protokoll 2014/15:97 Torsdagen den 7 maj Riksdagens snabbprotokoll 2014/15:97 Torsdagen den 7 maj Kl. 12.00 19.03 Det justerade protokollet beräknas utkomma om tre veckor. ----------------

Läs mer

Kravprofil generaldirektör och chef för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Kravprofil generaldirektör och chef för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Promemoria 2017-04-18 Ju2017/ Justitiedepartementet Enheten för samordning av samhällets krisberedskap Departementsråd Cecilia H Löfgren 070-22 00 414 cecilia.h.lofgren@regeringskansliet.se Kravprofil

Läs mer

Utrikespolitiska institutet (UI )

Utrikespolitiska institutet (UI ) Utrikespolitiska institutet (UI ) http://www.ui.se/play Föredrag och seminarier på svenska 23 jan- 17 Trump och omvärlden 14 dec- 16 Sida och de Globala målen Rysk utrikespolitik Internationell rätt i

Läs mer

Stockholms läns landsting 1(2)

Stockholms läns landsting 1(2) Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-08-19 LS 2015-0985 Landstingsstyrelsen Yttrande avseende Samförståndsavtal med Nato om värdlandsstöd (Ds 2015:39) Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Pertti Joenniemi Mariehamn, den NORDEN HAR FÅTT EN MILITÄR OCH SÄKERHETSPOLITISK SLAGSIDA

Pertti Joenniemi Mariehamn, den NORDEN HAR FÅTT EN MILITÄR OCH SÄKERHETSPOLITISK SLAGSIDA Pertti Joenniemi Mariehamn, den 25.03.2013 NORDEN HAR FÅTT EN MILITÄR OCH SÄKERHETSPOLITISK SLAGSIDA Det är anmärkningsvärt att försvar, militära frågor samt säkerhet har blivit en av de främsta drivkrafterna

Läs mer

Intervjuguide - förberedelser

Intervjuguide - förberedelser Intervjuguide - förberedelser Din grundläggande förberedelse Dags för intervju? Stort grattis. Glädje och nyfikenhet är positiva egenskaper att fokusera på nu. För att lyckas på intervjun är förberedelse

Läs mer

FÖRSVARSMAKTEN. Tal av Överbefälhavaren General Sverker Göranson Utrikespolitiska institutet, Stockholm den 11 december Det talade ordet gäller

FÖRSVARSMAKTEN. Tal av Överbefälhavaren General Sverker Göranson Utrikespolitiska institutet, Stockholm den 11 december Det talade ordet gäller FÖRSVARSMAKTEN ÖVERBEFÄLHAVAREN Tal av Överbefälhavaren General Sverker Göranson Utrikespolitiska institutet, Stockholm den 11 december 2012 Det talade ordet gäller Var tid har sitt försvar 24 timmar om

Läs mer

SOT SEKTIONEN FÖR OPERATIV TEKNIK SÄRSKILD TEKNIK UNIK INDIVID

SOT SEKTIONEN FÖR OPERATIV TEKNIK SÄRSKILD TEKNIK UNIK INDIVID SOT SEKTIONEN FÖR OPERATIV TEKNIK SÄRSKILD TEKNIK UNIK INDIVID Vad erbjuder vi? Utmaningar. Erfarna och kompetenta kollegor. Flexibelt arbete uppgifter, arbetstider, ledighet. Omväxlande arbete ingen arbetsvecka

Läs mer

Nyhetsbrev. Göteborg. Vi har genomfört två större event i närtid, Försvarsforum som beskrivs mer på nästa sida.

Nyhetsbrev. Göteborg. Vi har genomfört två större event i närtid, Försvarsforum som beskrivs mer på nästa sida. Göteborg 22 oktober FDS Röda korset 29 oktober 2 november Ungdomskurs-tema sjukvård 20 november Etik, moral och värdegrund 27 november Piratjakt i Adenviken 1 december Soldatprov 7-9 december 2 Military

Läs mer