MARKNADSNYTT 2016-05-01

Relevanta dokument
MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT

En gemensam bild av verkligheten

Lägesrapport Nordisk elmarknad

Får nyanlända samma chans i den svenska skolan?

Priser på jordbruksprodukter februari 2016

Lathund, procent med bråk, åk 8

Arbetsmarknadsläget i Hallands län i augusti månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Hallands län januari månad 2016

Priser på jordbruksprodukter mars 2016

Trygg på arbetsmarknaden?

Företagsamhetsmätning Kronobergs län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010

Partnerskapsförord. giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2. Parter 3. Partnerskapsförordets innehåll: 4

Mer, mindre eller oförändrat att göra nu jämfört med tre månader tidigare. Apr maj 11. Maj 12. Nov 11. Okt 10. Feb mar 11. Jun 10. Sep 11.

Prognos för hushållens ekonomi i januari Både löntagare och pensionärer bättre ut på ett år

Befolkningsuppföljning

Projekt benböj på olika belastningar med olika lång vila

Mer, mindre eller oförändrat att göra nu jämfört med tre månader tidigare. Feb mar 11. Aug 12. Feb mar 12. Mar apr 14. Sep 11. Apr 10. Nov 11.

85 % produkterna som annonseras. har köpt något de läst om i tidningen. ANNONSFAKTA & PRISLISTA 2016

Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning.

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av januari 2013

Lilla gärdetbrev 15/5 2015

Tentamen. Makroekonomi NA0133. Juni 2016 Skrivtid 3 timmar.

Så här påverkar villkorsändringen. Avtalspension SAF-LO. Möjlighet till återbetalningsskydd

Brevutskick till väntande patienter

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län i slutet av april månad 2013

Kohortfruktsamhetens utveckling Första barnet

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län vid slutet av februari 2014

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av april 2013

Systematiskt kvalitetsarbete

Den ändrar sig hela tiden och därför är det viktigt att gå in och kolla när det händer.

Kännedomsundersökning 2015

Antalet människor som lever i extrem

Effekt av balansering 2010 med hänsyn tagen till garantipension och bostadstillägg

GOD KOHÄLSA GÖR SKILLNAD. 8 steg till riktigt bra mjölk

Antalet äldre - idag och imorgon

Information om arbetsmarknadsläget för kvinnor år 2011

Sammanfattning på lättläst svenska

Subtraktion - Analys och bedömning av elevarbeten

Transkript:

Sida 1 av 8 Internationellt MARKNADSNYTT 2016-05-01 Återigen har det varit en vecka med kraftiga prisrörelser upp och ner på Paris- och Chicagobörsens spannmåls- och oljeväxtnoteringar. De kraftiga rörelserna beror förmodligen på osäkerhet över resultatet av den pågående vårsådden på norra halvklotet. För närvarande ser det ut att bli en normal eller bättre än normal vårsådd men mycket återstår ännu att göra. Det är även alltför mycket regn i Argentina och för lite i Brasilien och detta bidrar till osäkerheten om både tillväxt och skörd av soja och majs. Regnen har visserligen upphört i Argentina och man räknar med en period med bättre skördeförutsättningar av i första hand soja. Brasilien har fått en del regn till andraskörden av majs men mer behövs. Förändringarna nedan på börserna är till del ganska stora men en del kan kanske förklaras med att US-dollar i veckan har försvagats mot Euro med 1,9%. Observera att vi nu använder juliterminer istället för utgående majterminer. Förändringar för veckan blev: Vete på Paris +0,5% till 162,75/ton och på Chicago +3,1% till 488,5 c/b= 156,70/ton. Majs på Paris +2,4% till 162,75/ton och på Chicago +4,3% till 391,75c/b = 134.50/ton. Raps på Paris +0,5% till 366,25/ton och soja på Chicago +3,4% till 1029,75c/b= 330,25/ton. Raps på Winnipeg +1,5% till CAD 501,00/ton= 348,45/ton. Euro/USD +1,9% till 1,1463. I veckan har IGC (http://www.igc.int/en/default.aspx) publicerat sin månatliga rapport. Jämfört med föregående månads rapport över beräknad skörd för kommande skördeår ökas produktionen av spannmål totalt (vete, majs, korn osv.) med 9 milj. ton till 2006 milj. ton. Detta är nästan samma som innevarande år. Konsumtionen ökas med 3 milj. ton och utgående lager ökas med 6 milj. ton till 472 milj. ton. För vete ökas produktionen jämfört med föregående med 4 milj. ton till 717 milj. ton. Detta är klart lägre än innevarande och föregående år och i paritet med säsongen 2013/14. Konsumtionen minskas med 1 milj. ton. Utgående lager ökas med 7 milj. ton till 218 milj. ton. Nästa års utgående lager beräknas bli det största på mycket länge. Majsproduktionen nästa säsong, jämfört med föregående månads rapport, beräknas öka med 5 milj. ton till 998 milj. ton. Konsumtionen beräknas öka med 5 milj. ton och utgående lager anges som oförändrat till 208 milj. ton. Detta är i paritet med de innevarande och föregående år men klart högre än längre tillbaka.

Om beräkningarna skulle infrias ser det inte så ljust ut för bättre priser på spannmål kommande säsong men ännu är inget skördat och mycket återstår att så. Sida 2 av 8 För soja, som har en viss inverkan på raps, beräknas också produktionen bli i paritet med innevarande och föregående år och klart högre än längre tillbaka. Hur mycket detta kommer att påverka rapspriserna återståratt se. Rapslagren i världen har minskat de senaste åren men ökande lager av soja och en positiv prognos framöver för palmolja kan komma att hålla tillbaka priset på raps. Prisskillnaden mellan gammal och ny raps har minskat kraftigt. Vi rekommenderar nu att binda priset på en viss andel av kommande skörd. Detta gäller både de som skall skördeleverera och de som skall lagra in för vinterleverans. De nuvarande svårförutsägbara förändringarna på börserna är troligen, förutom osäkerhet om sådden på norra halvklotet, påverkade av finansiella placerares förändringar av sina stora innehav. Så länge detta pågår har inte förväntade förändringar av produktion/konsumtion och lager så stor betydelse. På kort sikt skall vi förvänta oss fortsatt stora upp och nergångar utan någon bestämd riktning. Längre fram kommer betydelsen av fundamentala faktorer att bli starkare och då ange prisutvecklingen framåt. I Sverige Industrierna i Sverige börjar nu bli mätta på spannmål av skörd 2015 och huvudparten av den kvarvarande spannmålen måste nu ut på export eller överlagras. Kenneth berättade i förra veckans Marknadsnytt om att de länder (Tyskland, Polen och Baltstaterna) som kan exportera vete på stora båtar med min. 12,5 % protein kan få ut ett mervärde som nu endast är cirka 100 kr/ton jämfört med kvarnvete med lägre proteinhalter. Detta är ju positivt för oss i Sverige eftersom vi i år endast har exportvete med låg proteinhalt. Jordbruksverkets notering på svenskt exportvete med min 11,5% proteinhalt är denna vecka 1347 kr/ton fritt ombord på fartyg i södra Sverige. Om exporten sker på mindre fartyg från t.ex. Mälaren så blir priset ännu lägre. BM Agri har nu sålt ett flertal båtlaster med proteinkrav på endast 10% eftersom vi har mycket vete som inte klarar 11,5% i proteinhalt men gott om vete under 11%. Detta är intressant nu eftersom priset på sådan vara bara är marginellt sämre än priset på vete med proteinhalt över 11%. Det är vår förhoppning att vi lite längre fram i god tid innan ny skörd även kan säja några båtlaster med högre krav på proteinhalt och få ett acceptabelt pris men just nu är exportpriset på sådan kvalitet alltför lågt. I fredags påbörjade vi lastning i Västerås hamn av en båtlast på 3650 ton vete med låg proteinhalt. Vi lastar med en kran som är utrustad med en stor skopa. Efter vägning på bilvåg tippar bilen sin last på en väl rengjord betongplatta. Det går att lasta cirka 2000 ton på en normal arbetsdag utan övertid. I detta fall är det cirka 15 billar som levererar 3-4 billaster

Sida 3 av 8 per dag från relativt närbelägna gårdar under två dagar eftersom det erfodras nästan cirka 100 fulla billaster för att fylla båten. Leveranser kan ske med transportavstånd på upp mot 12 mil. Detta fungerar för det mesta riktigt bra men det gäller ju att ha lite tur med vädret så att det inte blir alltför långa regnstopp med påföljande väntetider för bilarna. Kranen klarar att lyfta ombord 7-8 billaster i timman men på morgonen när det är många bilar och när hamnpersonalen tar sina raster så kan högen växa (se nedanstående bild från lastningen i Västerås i fredags). Prisnivåer Här nedan har vi försökt att ange ungefärliga prisnivåer på skörd 2015 i Sverige. Priserna avser fritt gård. Vid leverans direkt till slutkund eller exportkund är betalningskapaciteteten naturligtvis högre än när inköp sker till en lagringssilo. Att priserna kan variera kraftigt beror på transportavstånden. I de flesta fall kan BM Agri vara med och köpa till dessa prisnivåer men beroende på det geografiska läget eller att vår tilltänkte slutkund inte alltid är i marknaden så kan vi inte alltid vara med och bjuda. De svenska priserna har pressats nedåt ytterligare bl.a. p.g.a. en ytterligare stärkt krona. Kvarnvete (Jordbruksverkets exportnotering FOB södra Sverige v.13 är 1347 kr/ton. Höstvete (kvarnråvara) med min 11,0 % proteinhalt: 1,15-1,20 kr/kg. Proteinreglering över och under proteinhalt 11,0%. Det medför 1,20-1,25 vid 11,5% och 1,25-1,30 vid 12% proteinhalt. Priset på vete med höga proteinhalter har den senaste tiden fallit tillbaka mer än på vete med låga proteinhalter. Vårvete: Min 13% proteinhalt har en prisnivå på cirka 1,65-1,70 fritt gård.

Sida 4 av 8 Fodervete och etanolvete: 1,10-1,15 Rågvete: 1,05-1,10 Kvarnråg: 1,15-1,20 Foderhavre: 1,10-1,20 och 1,30-1,35 för Grynhavre med god kvalitet. Foderkorn: 1,10-1,20 och Maltkorn 1,25-1,30 Foderärt 1,70-1,75 samt Åkerbönor 1,65-1,80 Linfrö 3,40-3,60 Raps: Varierande dagspriser beroende på börspriset och leveranstid. Pris cirka 3,26 fritt Karlshamn med omgående leverans samt cirka 3,16 för skörd 2016 och skördeleverans och 3,24 i oktober. Vi är just nu köpare av höstvete för export (även låga proteinhalter) samt råg, foderhavre och åkerbönor. Vi har fått förfrågningar om exporthavre och vill gärna snabbt få reda på vad du har kvar till salu för att kunna ta ställning till om vi kan få ihop en hel båtlast eller ej. Kraven är inte alltför höga. Det räcker med rymdvikt min 560 och i övrigt normala värden. Meddela oss via mejl till info@bmagri.se vad du har till salu. Börsdiagram Vete Paris & Chicago (maj termin). I nedanstående diagram är Parisvete svart linje (och avläses mot den högra axeln) och Chicagovete är röd linje (och avläses mot den vänstra axeln).

Sida 5 av 8 Raps Paris och soja Chicago (närmsta termin). I nedanstående diagram är Paris rapssvart linje (och avläses mot den högra axeln) och Chicago soja är röd linje (och avläses mot den vänstra axeln). Växelkurs Euro/Sek och USD/Sek I nedanstående diagram har Euro svart linje (och avläses mot den högra axeln) och Dollar har röd linje (och avläses mot den vänstra axeln).

Sida 6 av 8 Mineralgödsel Diagram på prisutveckling på urea: Arab Gulf spot fob = Persiska Viken dagspris, fritt i lastande hamn, India cfr = Indien fritt i mottagande hamn. Urea Det är positiva tongångar hos tillverkare av urea. Kina håller uppe priset på världsmarknaden. Indisk upphandling står bakom mycket av detta. När exempelvis tillverkare i Mellersta Östern kan få ut bra priser i Indien så ger det dominoeffekt. Nitrat Vi kan bara upprepa förra veckans budskap om lite försenad vårsäsong. Mer intressanta nyheter kommer med all säkerhet de kommande veckorna. BM Agri har fullsortiment av mineralgödsel. BM Agri har lager på ett 11 platser, vilket ger god service. Yara är vår huvudleverantör, med sin välkänt goda kvalitet.. Yaras sortiment levereras från fyra terminaler, Åhus, Landskrona, Lidköping och Norrköping.

Sida 7 av 8 BM Agri har dessutom ett intressant importsortiment För närvarande har vi följande produkter att erbjuda: Kommentar: NS 30-7, mycket intressant nitratprodukt! Kväve-produkter: NS 27-4 Falkenberg, Vänersborg samt lokala platser i Skåne) NS 30-7 (Västerås) N 34 (Uddevalla) GRANULERD NS 38-8 (Umeå, Västerås) NPK produkter med svavel och mycket låg kadmiumhalt: NPK 28-3-5 + S (Umeå) NPK 27-3-5 + S (Norrköping) NPK 24-4-7 + S (Umeå) NPK 21-3-10 + S (Sölvesborg, Västerås, Falkenberg o Vänersborg) BM Agris kontaktuppgifter Ni är välkomna att kontakta nedanstående personer avseende våra produkter. Namn Telefon E-mail Växel 010-221 69 20 info@bmagri.se Jonatan Wilsson 010-221 69 28 jonatan@bmagri.se Björn Järpemo 0761-88 19 44 bjorn@bmagri.se Jan-Erik Carlsson 0733-87 63 35 jan-erik@bmagri.se Magnus Larsson 010-221 69 24 magnus@bmagri.se Kenneth Normark (spannmål & raps) 010-221 69 25 kenneth@bmagri.se Jenny Eriksdotter 010-221 69 30 jenny@bmagri.se Lasse Kuusiniemi (gödsel) 0768-20 13 14 lasse@bmagri.se Janne Kuusiniemi (gödsel) 0708-38 13 15 janne@bmagri.se Johan Hårleman (gödsel & raps) 0733-46 29 00 johan@bmagri.se Matilda von Rosen 010-221 69 21 matilda@bmagri.se Mats Eriksson 010-221 69 22 mats@bmagri.se

Sida 8 av 8