UTBILDNINGSSTYRELSEN WERA webb-rapporteringstjänsten

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "UTBILDNINGSSTYRELSEN WERA webb-rapporteringstjänsten 5.2.2008"

Transkript

1 UTBILDNINGSSTYRELSEN ORDLISTA WERA webb-rapporteringstjänsten ANDRA STADIET (86) Till andra stadiets utbildning hör gymnasieutbildningen, yrkesinriktade grundexamina, yrkesexamina och specialyrkesexamina. ANLÄGGNINGSPROJEKT (71) Investeringarna indelas i anläggningsprojekt och i övriga projekt än anläggningsprojekt enligt eurogränsen i finansieringsförordningen. ANSÖKNINGSPERIOD/ANSÖKNINGSOMGÅNG (gemensam ansökan) (25) Det finns två ansökningsperioder i den gemensamma ansökan. I ansökan på våren söker man till utbildningen som börjar på hösten och i ansökan på hösten söker man till utbildningen som börjar i början av följande år. ANTAGNA (gemensam ansökan) (101) De antagna är de som på basen av urvalskörningarna i den gemensamma ansökan fått en utbildningsplats. I de antagna ingår inte de som antagits i efterantagningen. ANTAL STUDERANDE (51) I antalet studerande är den enskilda personen endast en gång med i samma statistik. - Antalet elever i den grundläggande utbildningen eller vid utgången av vårterminen - De som studerar gymnasiets hela lärokurs Antalet studerande i den grundläggande yrkesutbildningen i läroanstaltsform fr.o.m. år 2004 antalet studerande i den läroplansbaserade utbildningen som varit inskrivna vid läroanstalten och antalet studerande i utbildningen som förbereder för fristående examen som varit inskrivna vid läroanstalten under kalenderåret åren antalet studerande i den grundläggande yrkesutbildningen som varit inskrivna vid läroanstalten år 1998 antalet studerande under kalenderåret - Deltagarna i läroavtalsutbildningen under kalenderåret (i kraft varande läroavtal) - I rapporterna om utbildningens kostnader är elevantalet i den grundläggande utbildningen ett medeltal av uppgifterna för de två registreringsdagarna (20.9 registreringsåret och föregående år). Antalet studerande i gymnasieutbildningen och yrkesutbildningen är ett viktat (7/5) medeltal av uppgifterna för de två registreringsdagarna 20.1 och 20.9.

2 ARBETSFÖR (94) Till arbetsföra räknas personer som hade ett ikraftvarande arbetsförhållande under årets sista vecka. Även arbetsförhållanden som räckt kortare tid än sex månader räknas med. Man har dragit slutsatsen om arbetslösa före slutsatsen om arbetsföra. (Statistikcentralen) Se även Huvudsaklig verksamhet. ARBETSKRAFT (96) Till arbetskraften räknas de arbetsföra och de arbetslösa. Se Arbetsföra och Arbetslösa. ARBETSKRAFTSPOLITISK VUXENUTBILDNING (97) Den arbetskraftspolitiska vuxenutbildningen är utbildning som finansieras av arbetskraftsmyndigheterna på arbetskraftspolitiska grunder. ARBETSLÖS (95) Till arbetslösa räknas personer som enligt arbetsministeriets register för arbetssökande var arbetslösa under årets sista dag. Man har dragit slutsatsen om arbetslösa före slutsatsen om arbetsföra. (Statistikcentralen) Se även Huvudsaklig verksamhet. AVBROTT (läroavtalsutbildning) (26) Med en som har avbrutit sin läroavtalsutbildning avses en person, vars läroavtal har avvecklats efter prövotiden. AVGÅNGSBETYG FRÅN DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN (69) En elev som har avlagt hela lärokursen i den grundläggande utbildningen får ett avgångsbetyg. Man kan även avlägga avgångsbetyget som privatelev. Förutom i grundskolan kan man avlägga avgångsbetyget från den grundläggande utbildningen i gymnasier, medborgarinstitut och folkhögskolor. AVLAGDA EXAMINA/DE SOM HAR FÅTT BETYG/DE SOM HAR AVLAGT LÄROKURSEN (81) - de som på våren har fått avgångsbetyg från den grundläggande utbildningen - de som på våren har avlagt påbyggnadsundervisningen i den grundläggande utbildningen - de som har avlagt gymnasiets hela lärokurs under kalenderåret. - de som under kalenderåret har avlagt en yrkesinriktad grundexamen i läroplansbaserad utbildning - de som under kalenderåret har avlagt en yrkesinriktad grundexamen, yrkesexamen och specialyrkesexamen som fristående examen BEFOLKNINGENS UTBILDNINGSSTRUKTUR (106) I statistiken om befolkningens utbildningsstruktur klassificeras den femton år fyllda befolkningen enligt utbildningsnivå och område. Med befolkningen som avlagt examen avses de personer som avlagt studentexamen, examen från grundläggande yrkesutbildning, yrkes- och specialyrkesexamen samt yrkeshögskoleoch universitetsexamen.

3 Man har klassificerat dem som avlagt examen enligt examen på högsta stadiet/senast avlagda examen. Av examina på andra stadiet har man klassificerat yrkesexamen högre än studentexamen. De yrkesinriktade grundexamina, yrkesexamina och specialyrkesexamina är likställda examina. Om till exempel en person har avlagt en yrkesinriktad grundexamen och yrkesexamen har han klassificerats enligt den senast avlagda examen. BEFOLKNINGSPROGNOS (105) Befolkningsprognosen beskriver den framtida befolkningsutvecklingen. Statistikcentralens befolkningsprognoser är s.k. demografiska trendkalkyler. Man räknar då ut vilken den framtida befolkningen i ett område skulle vara, om de senaste årens befolkningsutveckling fortsatte oförändrad. I befolkningsprognosen har man tagit i beaktande befolkningens naturliga förändring (födelser och dödlighet) samt flyttningsrörelsen (till och från landet). Man gör inte befolkningsprognoser enligt modersmål. Statistikcentralen utarbetar en befolkningsprognos vart annat år. Den nyaste är från år Den sträcker sig fram till år Den följande görs år BESLUT OM FLYTTNING ELLER INTAGNING (66) Se Specialundervisning beslut om intagning eller flyttning till specialundervisningen och grunden. DE SOM ANSÖKT/SÖKANDE (23) Se Förstahandssökande DE SOM FÅTT AVGÅNGSBETYG (75) Se Avlagda examina/de som har fått betyg/de som har avlagt lärokursen DE SOM FÖRSUMMAT LÄROPLIKTEN (60) En elev som under läsåret inte alls deltagit i grundskoleundervisningen räknas till dem som har försummat sin läroplikt. DE SOM HAR AVLAGT DELEXAMEN (87) De som har avlagt en delexamen som fristående examen. Se De som har avlagt hela examen. DE SOM HAR AVLAGT EN LÄROKURS (58) Se Avlagda examina/de som fått betyg/de som har avlagt lärokursen DE SOM HAR AVLAGT HELA EXAMEN (29) De som har avlagt hela examen som fristående examen, men inte de som har avlagt en delexamen. Exempel på hela examina är Grundexamen i trädgårdsskötsel, Bilförsäljarens yrkesexamen och Specialyrkesexamen inom åldringsarbete. DE SOM HAR FÅTT BETYG (läroavtalsutbildning) (84) De som har fått betyg från läroavtalsutbildning. Studeranden får betyg över fyllgjord utbildning då läroavtalstiden är slut. Betyget är inte en examen. DE SOM PASSERAT ÅLDERN FÖR LÄROPLIKTEN (62) Den som passerat läropliktsåldern är en elev som fyllt 17 år.

4 DELEXAMEN (65) Delexamen är ett kompetensområde inom den fristående examen för en yrkesinriktad grundexamen, yrkesexamen eller specialyrkesexamen. Examen kan avläggas genom delexamina. För att få examensbetyg krävs det att alla delar som fodras i grunderna för den fristående examen är avlagda. DELTAGARE (64) Antalet deltagare motsvarar inte antalet personer eftersom samma person kan ha deltagit i flere en ett examenstillfälle eller en utbildning. - Antalet deltagare i examenstillfälle under kalenderåret. Uppgifterna är förhandsuppgifter. - Antalet deltagare i utbildning för vuxna som inte leder till examen under kalenderåret. Alla som deltar i utbildningen planerad för vuxna anses som deltagare i vuxenutbildningen, oberoende av deras ålder. DELTIDSBASERAD SPECIALUNDERVISNING (63) Se Specialundervisning - deltidsbaserad. DRIFTSKOSTNADER (37) Se Driftskostnader enligt funktion. DRIFTSKOSTNADER ENLIGT FUNKTION (85) Driftskostnaderna enligt funktion är bl.a. undervisningens lönekostnader, undervisningens övriga kostnader, inkvartering, skolskjuts, elevmåltider, elevvård, fastigheter och intern förvaltning. EXAMEN (88) Namnet på examen som avlagts i gymnasiet, grundläggande yrkesutbildningen, för examen förberedande påbyggnadsutbildningen och inom den högre utbildningen. Undervisningsministeriet besluter om namnen på examina. EXAMEN EFTER GRUNDNIVÅN (67) Med examen efter grundnivå avses studentexamen, examen från grundläggande yrkesutbildning, yrkes- och specialyrkesexamen samt yrkeshögskole- och universitetsexamen. EXAMENSBENÄMNING (89) Examensbenämning är en benämning som personen kan använda när han på ett godkänt sätt har avlagt en examen via utbildning eller fristående examen. Undervisningsministeriet besluter om examensbenämningarna. EXAMENSTILLFÄLLE (93) Ett examenstillfälle är en helhet som organiseras och planeras på förhand av examensarrangören och vid vilket examinanden uppvisar sin yrkeskompetens genom att utföra fastställda arbetsuppgifter. Examenstillfället ansluter sig till fristående examina. FINANSIERINGSFORM (77)

5 De som avlagt en fristående examen grupperas enligt finansieringsform. Finansieringsformen anger vem som betalat kostnaderna för utbildningen/examen. Finansieringsformerna är: - finansiering med statsandel - arbetskraftspolitisk vuxenutbildning (nationell finansiering) - arbetskraftspolitisk vuxenutbildning (ESF-finansiering) - helt finansierad av arbetsgivaren - Lyft-programmet (genon Lyft-programmet strävar man till att höja utbildningsnivån för åringar som saknar yrkesutbildning) - annan finansiering (t.ex. helt betald av den studerande) - övrig/okänd finansiering FRISTÅENDE EXAMEN (43) Fristående examen är ett allmänt begrepp för yrkesexamen som avläggs i form av ett yrkesprov. De fristående examina är yrkesinriktade grundexamina, yrkesexamina och specialyrkesexamina, vilka avläggs som fristående examina oberoende av på vilket sätt man skaffat sin yrkeskunnighet och oberoende av tidigare utbildning. FÖRDJUPADE STUDIER (82) Se Ämnesval. FÖRSKOLEUNDERVISNING (22) Med förskoleundervisning avses 700 timmar lång organiserad fostran och undervisning för barn. Barnet har rätt till förskoleundervisning huvudsakligen ett år innan begynnelsen av läroplikten, d.v.s. det året då han fyller sex år. Från och med år 2001 har det varit kommunens skyldighet att reservera en förskoleplats åt varje barn. Kommunen kan anordna förskoleundervisning i skolan, på dagvårds- eller familjedagvårdsplatsen eller på annat lämpligt ställe. I förskoleundervisningen tillämpas lagstiftningen som gäller den grundläggande utbildningen. Grunderna för förskoleundervisningens läroplan, vilka fastställts av Utbildningsstyrelsen är i kraft oberoende av platsen på vilken undervisningen anordnas FÖRSTAHANDSSÖKANDE (gemensam ansökan) (13) Med förstahandssökande avser man dem som placerat ifråga varande önskemål som sitt första önskemål på ansökningsblanketten i den gemensamma ansökan. Förstahandssökande = antalet ansökningar i den gemensamma ansökan. GEMENSAM ANSÖKAN (107) Via den gemensamma ansökan söker man centrerat till utbildningen och den producerar ett antagningsförslag åt utbildningsanordnaren. Utbildningsanordnaren beslutar om vilka sökande som antas. Till andra stadiets gemensamma ansökan hör gymnasieutbildningen för unga, yrkesinriktade grundexamina för unga (med vissa undantag) och en del av utbildningen i den fria bildningen. I den gemensamma ansökan ingår inte utbildning på främmande språk, utbildning för vuxna och utbildning som anordnas på Åland. Till den gemensamma ansökan vid yrkeshögskolor hör yrkeshögskoleutbildningen för unga. Yrkeshögskolornas vuxenutbildning och utbildningen på främ-

6 mande språk har separat gemensam ansökan. Uppgifter från dessa finns inte i WERA. Utbildningen som anordnas på Åland hör inte till den gemensamma ansökan. GRUNDLÄGGANDE UTBILDNING (70) Den grundläggande utbildningens lärokurs är nioårig till sin omfattning. GRUNDLÄGGANDE UTBILDNING FÖR HANDIKAPPADE (utbildningens kostnaderna) (103) Undervisningen för elever inom den 11-åriga läroplikten GRUNDLÄGGANDE YRKESUTBILDNING (9) Den grundläggande yrkesutbildningen är utbildning som leder till eller förbereder för en yrkesinriktad grundexamen. Därtill hör examina på institutnivå och yrkesutbildningen på högre nivå till den grundläggande yrkesutbildningen. GRUNDUTBILDNING (72) Se Sökandes grundutbildning. GRUNDUTBILDNING SOM LEDER TILL/FÖRBEREDER FÖR EXA- MEN (91) Yrkesinriktade grundexamina och motsvarande är till examen ledande eller för examen förberedande grundutbildning. GRUNDUTBILDNINGSKRAV (73) Grundutbildningskravet är den tidigare utbildning som definierats som minimikrav för att sökanden skall kunna bli vald till en viss utbildning. GYMNASIETS AVGÅNGSBETYG (39) En studerande som har avlagt hela lärokursen får gymnasiets avgångsbetyg. Man kan även få avgångsbetyget som privatelev. Man kan avlägga gymnasiets lärokurs i gymnasier och i folkhögskolor. HUVUDSAKLIG VERKSAMHET (74) Begreppet huvudsaklig verksamhet beskriver arten av en persons ekonomiska verksamhet. I WERA är den huvudsakliga verksamheten indelad i arbetsföra, arbetslösa, studerande och öviga. - Till arbetsföra räknas personer som hade ett ikraftvarande arbetsförhållande under årets sista vecka. Även arbetsförhållanden som räckt kortare tid än sex månader räknas med. Man har dragit slutsatsen om arbetslösa före slutsatsen om arbetsföra. (Statistikcentralen) - Till arbetslösa räknas personer som enligt arbetsministeriets register för arbetssökande var arbetslösa under årets sista dag. Man har dragit slutsatsen om arbetslösa före slutsatsen om arbetsföra. (Statistikcentralen) - Till studerande hänförs de personer som studerar i gymnasieutbildning, yrkesutbildning, yrkeshögskoleutbildning och universitetsutbildning som leder till examen. Till de studerande hänförs även de personer som enligt Folkpensionsanstaltens studiestödsregister har fått studiestöd på hösten eller de som enligt arbetsministeriets register för arbetssökande har deltagit i arbetskraftspolitisk utbildning under årets sista vecka.

7 - Till gruppen Övriga hänförs bl.a. de som är i militär- eller civiltjänstgöring, de som gör hushållsarbete, pensionärer. Se även Arbetskraft. HUVUDSAKLIGT URVAL (universitetens nybörjarplatser) (76) Största delen av sökande till universitetet väljs i det huvudsakliga urvalet till utbildningar som börjar på hösten. Se även Separat urval. INSTITUTNIVÅ (53) Utbildning på institutnivå anordnas inte längre. Den finns ändå med i statistiken i WERA. Examina på institutnivå är bland annat agrolog, tekniker, merkonom, artenom och sjukskötare. KVARSTANNADE (40) Med en kvarstannad avses en elev som i den grundläggande undervisningen har lämnats på årsklassen eftersom hans prestation i ett eller flere ämnen eller ämnesgrupper vilka tillhör årsklassens läroplan har underkänts. Eleven lämnas på klassen om han inte uppnår ett godkänt vitsord vid det tillfället då prestationen utförs. Man kan även lämna en elev kvar på klassen fastän han inte har underkända prestationer, om det bedöms ändamålsenligt med tanke på hans skolframgång i allmänhet. Innan fattande av beslut, skall elevens vårdnadshavare i ett dylikt fall beredas tillfälle att bli hörd. LINJE I DEN GEMENSAMMA ANSÖKAN (110) En linje i den gemensamma ansökan är en urvalsenhet till vilken sökande söker i den gemensamma ansökan och till vilken de antas. I gymnasieutbildningen är urvalsenheten en vanlig gymnasielinje eller någon av gymnasiets linjer med särskild tyngdpunkt. Urvalsenheten för de yrkesinriktade grundexamina är enligt undervisningsministeriets förordning antingen en yrkesinriktad grundexamen eller ett bestämt utbildningsprogram. Utbildningsanordnaren kan besluta att en urvalsenhet är mera omfattande än en grundexamen och på vissa utbildningsområden även att en urvalsenhet är mindre till sin omfattning än en grundexamen. Vid yrkeshögskolorna omfattas urvalsenheten av utbildningsprogram. LÄROANSTALT (55) Med en läroanstalt avses en sådan förvaltningsenhet, som har en rektor eller annan direktör och i vars tjänst arbetar lärare och annan personal (rollen som arbetsgivare), som är skyldig att göra bokföring och uppgöra andra dokument, vars studerande registreras, vars verksamhet regleras av lag eller förordning, vilken följer den nationella läroplanen och vilken finansieras eller övervakas av en offentlig myndighet. Med läroanstalten avser man inte skolbyggnaden eller verksamhetsplatsen. Man grundar en ny läroanstalt, drar in verksamheten vid en läroanstalt eller slår ihop verksamheten med en annan läroanstalt på basen av beslut som fattas av utbildningsanordnaren (upprätthållaren av läroanstalten) eller av myndigheter. Statistikcentralen har gett varje läroanstalt en egen specificerande läroanstaltsidentifikation. Man klassificerar läroanstalter med klassificeringen av läroanstaltstyp. LÄROANSTALTENS SPRÅK (54) Förvaltningsspråket vid läroanstalten.

8 LÄROAVTALSUTBILDNING (59) Läroavtalsutbildningen är en arbetsintensiv studieform i vilken största delen av yrkeskunskapen fås på arbetsplatsen. Utbildningen kompletteras med faktabaserade studier vanligen vid någon läroanstalt. Genom läroavtalsutbildningen kan man avlägga samma yrkesinriktade grundexamina samt yrkes- och specialyrkesexamina som inom utbildningen i läroanstaltsform. Högskoleexamina kan inte avläggas genom läroavtalsutbildning. Jfr Utbildning i läroanstaltsform. LÄROPLIKT/LÄROPLIKTIG (61) Läroplikten börjar det året då barnet fyller sju år. Läroplikten upphör det året då lärokursen i den grundläggande utbildningen har avlagts eller när det förflutit tio år sedan begynnelsen av läroplikten. NYA STUDERANDE (98) Den enskilda personen är endast en gång med i samma statistik. - Antalet elever i första årsklassen i den grundläggande utbildningen - Antalet nya studerande i gymnasieutbildningen är de som studerade och som skrivit in sig i ifrågavarande läroanstalts ifrågavarande utbildning Antalet nya studerande i den grundläggande yrkesutbildningen samt i yrkesoch specialyrkesexamina i läroanstaltsform fr.o.m. år 2004 de som studerade i läroplansbaserad utbildning och som skrivit in sig i ifrågavarande läroanstalts ifrågavarande utbildning och de som inlett sina studier i utbildning som förbereder för fristående examen under kalenderåret åren de som studerade och som skrivit in sig i ifrågavarande läroanstalts ifrågavarande utbildning och år 1998 de som inlett sina studier under kalenderåret - Deltagarna i läroavtalsutbildningen, vilka ingått läroavtal under kalenderåret (de som påbörjat utbildningen) - Se Studieår (gymnasiet) NYBÖRJARE (4) Se Nya studerande NYBÖRJARPLATSER (5) Med nybörjarplatser avses det antal nybörjarplatser som utbildningsanordnaren, upprätthållaren av läroanstalten, yrkeshögskolan eller universitetet har fastslagit. NYBÖRJARPLATSER/ÅLDERSKLASS (6) Nybörjarplatser/åldersklass är ett förhållande som anger hur många nybörjarplatser inom utbildning för unga som erbjuds medeltalet av åldersklasserna åringar. Se Åldersklass i medeltal.

9 OMFATTNINGEN AV LÄROKURSEN I MATEMATIK (41) Se Ämnesval. PRESTATIONSTID (gymnasium) (80) Med prestationstiden avses den tid som används till att avlägga gymnasiets lärokurs. Gymnasiets lärokurs är treårig till sin omfattning och den skall avläggas på högst fyra år, om inte studeranden av ett välmotiverat skäl har beviljats förlängning av prestationstiden. PÅBYGGNADSUNDERVISNINGEN I DEN GRUNDLÄGGANDE UT- BILDNINGEN (68) För dem som redan slutfört sin läroplikt ordnas en ettårig påbyggnadsundervisning omfattande timmar. Man kan anta en ung till studerande om han fått avgångsbetyget från den grundläggande utbildningen samma eller föregående år. I påbyggnadsundervisningen kan varje studerande studera de ämnen som ingår i lärokursen i den grundläggande utbildningen eller andra ämnen underställda den grundläggande utbildningen enligt sina individuella behov. I påbyggnadsundervisningen kan även ingå studier som tränar för ett yrke samt att bli bekant med arbetslivet. REGION FÖR GEMENSAM ANSÖKAN (108) Länsstyrelserna ansvarar för förverkligandet andra stadiets gemensamma ansökan på sitt område. Med tanke på förverkligandet kan länet vara indelat i flere regioner för gemensam ansökan. I Södra Finlands och Västra Finlands län sköts de svenskspråkiga uppgifterna som har att göra med den gemensamma ansökan i en separat enhet för det svenskspråkiga undervisningsväsendet vid länsstyrelsens bildningsavdelning. REGISTRERINGSDAG (83) För att räkna ut och bestämma kommunernas och utbildningsanordnarnas statsandelar samlas det in uppgifter om antalet elever/studerande enligt situationen på registreringsdagarna och För den grundläggande utbildningens del samlas uppgifterna in endast enligt situationen på registreringsdagen SEPARAT URVAL (universitetens nybörjarplatser) (15) Med separat urval avses urval vid universiteten av bland annat utländska studerande och av dem som har avlagt öppna universitetsstudier. Se även Huvudsakligt urval. SJUKHUSUNDERVISNING (78) Den kommun där sjukhuset är beläget är skyldig att anordna undervisning för en elev som är patient på sjukhuset. SKILJEBETYG (grundläggande utbildning) (21) Skiljebetyg från grundskolan ges åt en elev som avgår från skolan och som inte har avlagt grundskolans lärokurs under sin läropliktstid (före 17 års ålder). SPECIALUNDERVISNING - BESLUT OM INTAGNING ELLER FLYTT- NING TILL SPECIALUNDERVISNING OCH GRUNDEN (17) Beslutet om intagning eller flyttning till specialundervisning i grundskolan fattas genom ett kommunalt organs beslut och det förutsätter att sakkunniga och för-

10 äldrarna hörs och att en individuell plan för hur undervisningen skall ordnas utarbetas. SPECIALUNDERVISNING DELTIDSBASERAD (20) Med deltidsbaserad specialundervisning i grundskolan avses undervisning som ordnas för elever med lindriga inlärnings- eller anpassningssvårigheter. Till dem som fått deltidsbaserad specialundervisning räknas såväl de elever som utan beslut om intagning eller flyttning får endast deltidsbaserad specialundervisning, som de elever som får deltidsbaserad specialundervisning förutom andra specialarrangemang. Den primära orsaken till deltidsbaserad specialundervisning kan vara t.ex. talstörning, läs- och skrivstörning, svårigheter med inlärning i matematik eller främmande språk, anpassningssvårigheter eller störningar i känslolivet. I grundskolan är grunden för beslutet om intagning eller flyttning till specialundervisning t.ex. svår utvecklingsstörning, försening i utvecklingen, autism eller Asperges syndrom, hörsel- eller synskada. SPECIALUNDERVISNING - GRUNDEN FÖR SPECIALUNDERVIS- NING (18) Grunden för specialundervisningen i yrkesutbildningen är den primära orsaken till specialundervisningen. Grunderna för specialundervisningen är t.ex. fysiska kroniska sjukdomar, inlärningssvårigheter förknippade med autism eller Asperges syndrom, hörsel- eller synskada. SPECIALUNDERVISNING (19) Med specialundervisning i den grundläggande utbildningen avses - undervisning som anordnas för elever i grundskolan på grund av handikapp, sjukdom, utvecklingsfördröjning, störning i känslolivet eller av annan jämförbar orsak (intagna eller överförda till specialundervisning) eller - på grund av lindriga inlärnings- eller anpassningssvårigheter (deltids specialundervisning). Med specialundervisning i yrkesutbildning avses undervisning som anordnas för studerande som på grund av handikapp, sjukdom, utvecklingsfördröjning eller av annan orsak behöver särskilda undervisnings- eller elevvårdstjänster. För en elev i grundskolans specialundervisning och en studerande i specialundervisningen i yrkesutbildningen skall det enligt lag uppgöras en individuell plan SPECIALUNDERVISNINGENS UNDERVISNINGSFORM (16) Undervisningsformen anger om en elev som antagits eller överförts till specialundervisning studerar helt integrerad i den allmänna undervisningen, delvis integrerad i den allmänundervisningen eller i specialklass. SPECIALYRKESEXAMEN (14) En specialyrkesexamen är en examen som kräver ännu djupare specialkunnande än yrkesexamen inom något specialområde av yrket. Avläggs som fristående examen vid examenstillfällen. SPRÅKVAL (grundläggande utbildning och gymnasium) (28)

11 Språkvalet är de språk som grundskoleeleverna och gymnasiestuderandena valt att studera. Språken indelas i gemensamma, frivilliga och valbara språk. Språkens omfattning är A1, A2, B1, B2, B3 och under B3. - A1 är ett gemensamt (obligatoriskt) språk som inletts i årsklasserna A2 är ett frivilligt språk som inletts i årsklasserna B1 är ett gemensamt (obligatoriskt) språk som valts i årsklasserna B2 är ett valbart språk som inletts i årsklasserna B3 är ett valbart språk som inletts i gymnasiet (minst 6 kurser). STATSANDELSGRUND (102) De driftskostnader som beaktas i beräknandet av enhetspriset som är som bas för finansieringen. Till statsandelsgrunden räknas inte de kostnader som är definierade i finansieringslagen (23 ). STUDIEOMRÅDE (50) Studieområdena klassificerar examina i helheter enligt liknande målsättningar för och innehåll i examina. Examina som är varandra närstående både ur utbildningens och ur arbetslivets synvinkel tillhör samma studieområde. Klassificeringen av studieområden används av utbildningsförvaltningen. Studieområden är till exempel gymnasieutbildningen, fritids- och ungdomsarbete, hantverks- och konstindustri, företagsekonomi och handel, maskin-, metall- och energiteknik, lantbruksekonomi, social- och hälsovården samt hushålls- och konsumentservicen. Studieområdesklassificeringen har även en vuxenutbildningstillämpning, som används i klassificeringen av den utbildning som inte leder till examen. Vuxenutbildningstillämpningen skiljer sig i någon mån från den allmänna studieområdesklassificeringen. STUDIEÅR (gymnasiet) (52) Studieåret anger vilket år i raden gymnasieeleven studerar eller hur många år har förflutit till att avlägga gymnasiets lärokurs. Gymnasiets lärokurs är treårig till sin omfattning och den skall i regel avläggas på högst fyra år. Se Nya studerande SYSTEMET FÖR GEMENSAM ANSÖKAN (109) Systemen för gemensam ansökan omfattas av andra stadiets system för gemensam ansökan och yrkeshögskolornas system för gemensam ansökan. Systemen för gemensam ansökan är centraliserade datasystem, med vilkas hjälp man sköter om ansökan till utbildning och antagning av studerande. SÖKANDES GRUNDUTBILDNING (gemensam ansökan) (24) Sökandes grundutbildning är den utbildning eller examen, varmed sökande söker till utbildningen. TILLÄGGSUTBILDNING SOM FÖRBEREDER FÖR EXAMEN (92) Yrkes- och specialyrkesexamina är tilläggsutbildning som förbereder för examen. TILLÄMPANDE STUDIER (79) Se Ämnesval.

12 TYPKLASSIFICERINGEN AV LÄROANSTALTER (57) Läroanstaltstyperna klassificerar läroanstalterna i olika typer på basen av deras uppgifter. Olika typer av läroanstalter är till exempel grundskolorna, gymnasierna, yrkesläroanstalterna, särskilda yrkesläroanstalterna, yrkesinriktade vuxenutbildningscentralerna, yrkeshögskolorna, idrottutbildningscentren, folkhögskolorna och medborgarinstituten. UNDERSTÄLLD UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN (46) Utbildning som är underställd utbildningsförvaltningen är utbildning som finansieras av utbildningsförvaltningen. Finansieringen av utbildningen fördelar sig på i huvudsak tre finansieringsformer: den frivilliga utbildningen som finansieras av utbildningsförvaltningen, den arbetskraftspolitiska utbildningen som finansieras av arbetsförvaltningen samt personalutbildningen som finansieras av företag och offentliga samfund. Då det i WERA behandlas utbildning som är underställd utbildningsförvaltningen betyder det att den arbetskraftspolitiska utbildningen, utbildningen inom brand-, polis- och vaktområdena, utbildningen inom fångvården, personalutbildningen och utbildningen på Åland inte är medräknad. UNDERVISNINGSSTÄLLE (47) Undervisningsstället är en plats eller enhet där utbildningen anordnas. Läroanstalten kan omfatta flere undervisningsställen. Undervisningsstället kan vara till exempel en sidoskola eller en sidoverksamhetspunkt. Läroanstalten kan delas in i undervisningsställen även på basen av undervisningsspråket, d.v.s. avdelningarna som anordnar den finsk- och svenskspråkiga utbildningen vid samma läroanstalt bildar sina egna undervisningsställen. UNDERVISNINGSTIMMAR (vuxenutbildning som inte leder till examen) (49) Undervisningstimmarna är alla de undervisningstimmar som lärarna (föreläsare mm.) gett under kalenderåret URVALSFORMER (universitetens nybörjarplatser) (100) Urvalsformerna omfattas av universitetsutbildningens huvudsakliga urval och separata urval. UTBILDNING ENLIGT LÄROPLANSGRUNDER (LPLGR) (48) Utbildning i vilken man följer de av Utbildningsstyrelsen givna läroplansgrunderna för den grundläggande yrkesutbildningen. I grunderna för läroplanen har man definierat målen för utbildningen som leder till examen, studiehelheterna och deras omfattning, centrala innehåll och bedömning. Därtill innehåller de bestämmelser om studiehandledning, utvärdering av studeranden, inlärning i arbetet, specialundervisning, utbildning för invandrare, läroavtalsutbildning och om läroplanen. UTBILDNING FÖR UNGA (42) Utbildningen för unga är vanligen avsedd för unga. Även vuxna kan studera inom utbildningen för unga. Se Vuxenutbildning. UTBILDNING I LÄROANTALTSFORM (56)

13 Utbildning i skolform är en utbildning som huvudsakligen sker i en läroanstalt. Jfr Läroavtalsutbildning. UTBILDNING SOM FÖRBEREDER FÖR FRISTÅENDE EXAMEN (44) Utbildningen förverkligas riktad till vuxna som utbildning som förbereder för fristående examen. Utbildningsanordnaren besluter om innehållet i utbildningen och anordnandet enligt grunderna för examen. Utbildningsstyrelsen besluter om examensgrunderna. UTBILDNING SOM INTE LEDER TILL EXAMEN (90) Med utbildning som inte leder till examen avses minst sex timmar lång utbildning som inte leder eller förbereder för examen, och som är planerad för vuxna. Utbildningen som inte leder till examen statistikförs som undervisningstimmar och antal deltagare. Utbildningen specifieras enligt utbildningstyp. Se Utbildningstyp. UTBILDNINGSANORDNARE (30) Med utbildningsanordnare (upprätthållare) avses den instans, vars uppgift är att anordna utbildning. Utbildningsuppgiften definieras i lagen (grundläggande utbildning) eller i tillståndet att anordna eller upprätthålla utbildning, vilken utgivits av utbildningsministeriet eller motsvarande myndighet. Utbildningsanordnarna är vanligtvis kommuner, samkommuner, privata samfund eller stiftelser. UTBILDNINGSNIVÅ (34) Utbildningsnivåerna uttrycker utbildningens stadium. Exempel på utbildningsnivåer är den grundläggande utbildningen, gymnasieutbildningen, yrkesutbildningen och yrkeshögskoleexamen. I WERA används utbildningsförvaltningens klassificering av utbildningsnivåer. UTBILDNINGSOMRÅDE (32) Utbildningsområdena klassificerar examina i helheter enligt liknande målsättningar för och innehåll i examina. Examina som är varandra närstående både ur utbildningens och ur arbetslivets synvinkel tillhör samma utbildningsområde. Utbildningsområden är större helheter än studieområden och de innehåller sinsemellan närliggande studieområden. Exempel på utbildningsområden är det humanistiska och pedagogiska området, teknikens och trafikens område samt social-, hälsovårds- och idrottsområdet. I WERA används utbildningsförvaltningens klassificering av utbildningsområden. Utbildningsområdesklassificeringen har även en vuxenutbildningstillämpning, som används i klassificeringen av den utbildning som inte leder till examen. Vuxenutbildningstillämpningen skiljer sig i någon mån från den allmänna utbildningsområdesklassificeringen. UTBILDNINGSOMRÅDESKLASSIFICERINGENS VUXENUTBILD- NINGSTILLÄMPNING (33) Utbildningsområdesklassificeringens vuxenutbildningstillämpning är utbildningsförvaltningens klassificering som används i statistik om uppgifter för utbildning som inte leder till examen. Framförallt används klassificeringen vid insamlingen av och i statistiken om undervisningstimmar i utbildning för vuxna som inte leder till examen. Timmarna klassificeras efter huvudsakligt innehåll.

14 Se Utbildningsområde och Studieområde. UTBILDNINGSPROGRAM (35) Utbildningsprogrammen i de yrkesinriktade grundexamina. Inom en grundexamen kan finnas flere utbildningsprogram. Studierna som leder till yrkeshögskoleexamen anordnas i form av utbildningsprogram, i vilka kan finnas inriktningsalternativ. UTBILDNINGSSPRÅK (31) Språket på vilket undervisningen huvudsakligen ges. UTBILDNINGSTYP (36) Vuxenutbildningen som inte leder till examen indelas i utbildningstyper. Utbildningstyperna är - Yrkesinriktad tilläggsutbildning (inte läroavtal) är yrkesutbildning som inte leder till examen och som huvudmannen för läroanstalten har fått statsandel avsedd för yrkesinriktad tilläggsutbildning till. - Yrkesinriktad tilläggsutbildning (läroavtal) är sådan yrkesutbildning som inte leder till examen och som sker i en läroanstalt som läroavtalsutbildningens teoretiska studier. - Arbetskraftspolitisk vuxenutbildning är sådan utbildning som inte leder till examen och som huvudmannen för läroanstalten har fått finansieringen från arbetsförvaltningen för att anordna arbetskraftspolitisk vuxenutbildning. - Kurser som arbetsgivaren beställt är sådan utbildning som inte leder till examen och som finansieras av ett företag, ett offentligt samfund eller någon annan organisation som erbjuder utbildning åt sin personal. - Med utbildning som anordnats som fritt bildningsarbete avses utbildning som anordnas av läroanstalterna inom det fria bildningsarbetet i enlighet med lagen om fritt bildningsarbete. Med läroanstalter inom det fria bildningsarbetet avses sådana läroanstalter som har tillstånd att upprätthålla läroanstalt enligt den tidigare nämnda lagen. - Öppen yrkeshögskoleundervisning anordnas av en yrkeshögskola. - Öppen universitetsundervisning är öppen för alla. - Med övriga utbildningar avses sådan yrkesutbildning eller allmänbildande utbildning som inte leder till examen och som inte ingår i någon av de övriga punkterna UTVIDGAD LÄROPLIKT (38) Att avlägga läroplikten inom specialundervisningen tar antingen nio eller elva år i anspråk. I det senare fallet är det fråga om utvidgad läroplikt. VALBARA STUDIER (99) Se Ämnesval. VUXENUTBILDNING (1) Med vuxenutbildning avser man utbildning som är planerad, organiserad och anordnad för vuxna. Alla som deltar i utbildningen planerad för vuxna anses som deltagare i vuxenutbildningen, oberoende av ålder. Se Utbildning för unga. YRKESEXAMEN (12)

15 Yrkesexamen är en examen som förutsätter djupare yrkesfärdighet än grundexamen. Den yrkesskicklighet som krävs av examen täcker ett omfattande specialområde inom yrket. Avläggs som fristående examen vid examenstillfällen. YRKESHÖGSKOLEEXAMEN (11) En yrkeshögskoleexamen är en examen som avlagts i en yrkeshögskola. Med yrkeshögskoleexamen avses även en utbildningsnivå, och används därför också i klassificeringen av utbildningsnivåer. YRKESINRIKTAD GRUNDEXAMEN (10) Den yrkesinriktad grundexamens omfattning är 120 studieveckor (tre å). Examen inkluderande minst 20 studieveckor inlärning i arbete. Avläggandet av examen ger en allmän behörighet till att fortsatta studierna vid högskolorna. YRKESINRIKTAD TILLÄGGSUTBILDNING (8) Yrkesinriktad kompletterande eller fortsättningsutbildning, vilken hjälper att uppehålla eller utveckla yrkeskunskapen. Utbildningen förbereder vanligtvis för yrkes- eller specialyrkesexamen, men kan också vara utbildning som inte leder till examen. YRKESUTBILDNING PÅ HÖGRE NIVÅ (7) Yrkesutbildning på högre nivå anordnas inte längre. Den finns ändå med i statistiken i WERA. Till yrkesutbildningen på högre nivå hör främst ingenjörsexamina. ÅLDERSKLASS I MEDELTAL (27) Åldersklassen i medeltal, t.ex. medeltalet av åldersklasserna åringar fås då man adderar åldersklasserna 16-åringar, 17-åringar och 18-åringar och dividerar summan med tre. ÅRSKLASS (grundläggande utbildning) (104) Årsklasserna 1 9 i den grundläggande utbildningen. ÄGARTYP (45) Klassificering av ägartyp är en klassificering som har att göra med typen av utbildningsanordnare och typen av upprätthållare av läroanstalt. Ägartyperna är privat, stat, kommun och samkommun. ÄMNESSTUDERANDE (grundläggande utbildning och gymnasium) (2) En ämnesstuderande studerar ett enskilt läroämne, som hör till den grundläggande utbildningens eller gymnasiets läroplan, och inte den grundläggande utbildningens eller gymnasiets hela läroplan. ÄMNESVAL (grundläggande utbildning och gymnasium) (3) Ämnesvalen är de språkval och andra ämnesval som eleverna i den grundläggande utbildningen och studerandena i gymnasiet har gjort. Språkvalen, se Språkval - I den grundläggande utbildningen finns det obligatoriska och valbara studier. Ur den läroplan som utbildningsanordnaren har beslutat om skall det framgå

16 vilka studiehelheter som är obligatoriska och vilka som är valbara för eleven. I statistiken är de valbara studierna i årsklasserna 7 9 matematik, naturvetenskapliga (fysik, kemi, biologi och geografi) studier samt studier i tekniskt arbete, textilarbete och datateknik. - Matematik studeras i gymnasiet enligt lång eller kort lärokurs. Den långa lärokursen i matematik förutsätter att man avlägger tio obligatoriska kurser och den korta lärokursen avläggandet av sex obligatoriska kurser. - De fördjupande kurserna i gymnasiet är huvudsakligen fortsättningskurser i matematik och naturvetenskaper i omedelbar anslutning till de obligatoriska kurserna. Läroanstalten skall erbjuda eleverna möjlighet att välja dessa kurser. - Tillämpade kurser är tillvalskurser i matematik och naturvetenskaper. De är förenhetligade kurser som innehåller stoff från olika läroämnen, metodkurser, andra läroanstaltsspecifika kurser eller kurser som studeras vid andra läroanstalter.

Blankettanvisning för läroanstalternas utbildning som inte leder till examen 2016

Blankettanvisning för läroanstalternas utbildning som inte leder till examen 2016 Blankettanvisning för läroanstalternas utbildning Innehåll Allmänna anvisningar 2 Uppgiftslämnare... 2 Genomförande av datainsamlingen 2 Centrala begrepp och uppgiftsinnehåll... 3 Utbildning. 3 Antalet

Läs mer

ÅRSBOK FÖR UTBILDNINGSSTATISTIK 2011

ÅRSBOK FÖR UTBILDNINGSSTATISTIK 2011 Annika Westerholm ÅRSBOK FÖR UTBILDNINGSSTATISTIK 2011 Den svenskspråkiga utbildningen Den svenskspråkiga utbildningen I Årsbok för utbildningsstatistik 2011 beskrivs utbildningens nuläge och utveckling.

Läs mer

BILAGA 1 BESLUTSMODELL 27.8.1998. Utbildningsanordnarens namn. Näradress (PB, om sådan finns) Postnummer och postanstalt. dag.månad.xxxx.

BILAGA 1 BESLUTSMODELL 27.8.1998. Utbildningsanordnarens namn. Näradress (PB, om sådan finns) Postnummer och postanstalt. dag.månad.xxxx. BILAGA 1 BESLUTSMODELL 27.8.1998 Utbildningsanordnarens namn Näradress (PB, om sådan finns) Postnummer och postanstalt dag.månad.xxxx xxx/430/xxxx TILLSTÅND ATT ORDNA UTBILDNING Undervisningsministeriet

Läs mer

Beräkning av statsandelar för driftskostnaderna

Beräkning av statsandelar för driftskostnaderna UTBILDNINGSSTYRELSEN Redovisningstjänster BASUPPGIFTER/Gymnasieutbildning Beräkning av statsandelar för driftskostnaderna Situationen 20.9.2006 1. Kontaktuppgifter Utbildningsanordnare Utbildningsanordnarens

Läs mer

Lag. om ändring och temporär ändring av lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet

Lag. om ändring och temporär ändring av lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet Lag om ändring och temporär ändring av lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet I enlighet med riksdagens beslut upphävs i lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet

Läs mer

Lag om ändring av lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet

Lag om ändring av lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet LAGFÖRSLAG 1 Lag om ändring av lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet I enlighet med riksdagens beslut upphävs i lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet (1705/2009)

Läs mer

TILL MEDIERNA Material får användas fritt

TILL MEDIERNA Material får användas fritt OPETUSHALLITUS UTBILDNINGSSTYRELSEN TILL MEDIERNA 8.8. Material får användas fritt UTBILDNINGSSTYRELSENS UPPSKATTNINGAR GÄLLANDE NYBÖRJARE I UTBILDNING SAMT ANTALET STUDERANDE OCH ANTALET LÄROANSTALTER

Läs mer

Vuxenutbildningens förverkligande. Att studera som vuxen

Vuxenutbildningens förverkligande. Att studera som vuxen Vuxenutbildningens förverkligande Att studera som vuxen 1. ALLMÄNT OM FÖRBEREDANDE UTBILDNING OCH FRISTÅENDE EXAMEN Systemet med fristående examen grundar sig på ett nära samarbete med arbetslivet och

Läs mer

2. Antal elever under 18 år i den grundläggande utbildningen

2. Antal elever under 18 år i den grundläggande utbildningen UTBILDNINGSSTYRELSEN Finansierings- och kostnadsinformation BASUPPGIFTER/Grundläggande utbildning Beräkning av statsandelar för driftskostnader Situationen 20.9.2008 Läroanstaltstyp Utlandsskola Folkhögskola

Läs mer

ÅRSBOK FÖR UTBILDNINGSSTATISTIK 2014

ÅRSBOK FÖR UTBILDNINGSSTATISTIK 2014 Annika Westerholm ÅRSBOK FÖR UTBILDNINGSSTATISTIK 2014 Den svenskspråkiga utbildningen Den svenskspråkiga utbildningen Utbildningsstatistik - Den svenskspråkiga utbildningen i en nationell helhet Specialsakkunnig

Läs mer

Vuxenutbildningen i Svenskfinland

Vuxenutbildningen i Svenskfinland Vuxenutbildningen i Svenskfinland 25 64-åringar 9,0 % 27,5 % 4,8 % 8,9 % 3,0 % 4,7 % 1,3 % 2,9 % Källa: Statistikcentralen Innehåll Vuxenutbildningen i Svenskfinland 261 Inledning 264 1 Beskrivning av

Läs mer

Beräkning av statsandelar för driftskostnaderna

Beräkning av statsandelar för driftskostnaderna UTBILDNINGSSTYRELSEN Redovisningstjänster BASUPPGIFTER/Gymnasieutbildning Beräkning av statsandelar för driftskostnaderna Situationen 20.1.2007 1. Kontaktuppgifter Utbildningsanordnare Utbildningsanordnarens

Läs mer

ÖVERGÅNGSBESTÄMMELSER FÖR LAGEN OM YRKESUTBILDNING (531/2017) OCH TILLHÖRANDE FÖRORDNING

ÖVERGÅNGSBESTÄMMELSER FÖR LAGEN OM YRKESUTBILDNING (531/2017) OCH TILLHÖRANDE FÖRORDNING ÖVERGÅNGSBESTÄMMELSER FÖR LAGEN OM YRKESUTBILDNING (531/2017) OCH TILLHÖRANDE FÖRORDNING Allmänna övergångsbestämmelser för yrkesutbildning och avläggande av yrkesexamen Från ingången av 2018 De utbildningsanordnare

Läs mer

UTBILDNINGEN I FINLAND

UTBILDNINGEN I FINLAND UTBILDNINGEN I FINLAND 1 Utbildningen i Finland Universitet Gymnasieutbildning Läropliktsutbildning Grundläggan ÅLDER LÄSÅR Förskoleunde eller daghem Påbyggnadsexamina vid yrkeshögskolor Yrkeshögskolor

Läs mer

Fristående examina. Påvisa ditt kunnande flexibelt och individuellt i en fristående examen

Fristående examina. Påvisa ditt kunnande flexibelt och individuellt i en fristående examen Fristående examina Påvisa ditt kunnande flexibelt och individuellt i en fristående examen Information om fristående examina kan du få av de läroanstalter som arrangerar examina på arbetskraftsbyråerna

Läs mer

Grundskolstatistik 2009 (grundläggande utbildning)

Grundskolstatistik 2009 (grundläggande utbildning) Grundskolstatistik 2009 (grundläggande utbildning) Blankettanvisningar Det är kommunens uppgift att organisera datainsamlingen för grundskolorna i kommunen. Kommunen informerar skolorna om tidtabellen

Läs mer

PRINCIPER FÖR DIMENSIONERINGEN AV IDENTIFIERING OCH ERKÄNNANDE AV KUNNANDE SAMT OMVANDLING AV VITSORD I YRKESUTBILDNINGEN OPH

PRINCIPER FÖR DIMENSIONERINGEN AV IDENTIFIERING OCH ERKÄNNANDE AV KUNNANDE SAMT OMVANDLING AV VITSORD I YRKESUTBILDNINGEN OPH PRINCIPER FÖR DIMENSIONERINGEN AV IDENTIFIERING OCH ERKÄNNANDE AV KUNNANDE SAMT OMVANDLING AV VITSORD I YRKESUTBILDNINGEN OPH-501-2018 OPETUSHALLITUS UTBILDNINGSSTYRELSEN 2018 INNEHÅLL PRINCIPER FÖR DIMENSIONERINGEN

Läs mer

Utbildning som inte leder till examen vid läroanstalten år 2013 Läroanstaltskod 12345

Utbildning som inte leder till examen vid läroanstalten år 2013 Läroanstaltskod 12345 Utbildning som inte leder till examen vid läroanstalten år 2013 Läroanstaltskod 12345 Läroanstaltens namn Ifyllarens släktnamn Ifyllarens förnamn Telefon t.ex. 015-12345678 Telefax t.ex. 015-12345678 Datum

Läs mer

Beräkning av statsandelar för driftskostnaderna

Beräkning av statsandelar för driftskostnaderna UTBILDNINGSSTYRELSEN Data och finansiering BASUPPGIFTER/Gymnasieutbildning Beräkning av statsandelar för driftskostnaderna Situationen 20.1.2011 1. Kontaktuppgifter Utbildningsanordnare Utbildningsanordnarens

Läs mer

Studerande och examina vid läroanstalter 2012

Studerande och examina vid läroanstalter 2012 Utbildning 01 Studerande och examina vid läroanstalter 01 I Finland fanns det 1, miljoner studerande år 01 Enligt uppgifterna i Statistikcentralens utbildningsstatistik uppgick antalet studerande och elever

Läs mer

Beräkning av statsandelar för driftskostnaderna

Beräkning av statsandelar för driftskostnaderna UTBILDNINGSSTYRELSEN Data och finansiering BASUPPGIFTER/Gymnasieutbildning Beräkning av statsandelar för driftskostnaderna Situationen 20.9.2009 1. Kontaktuppgifter Utbildningsanordnare Utbildningsanordnarens

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 196/2013 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om temporär ändring av lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL MOTIVERING

Läs mer

UTBILDNING AV ARBETSPLATSHANDLEDARE 3 SV

UTBILDNING AV ARBETSPLATSHANDLEDARE 3 SV UTBILDNING AV ARBETSPLATSHANDLEDARE 3 SV Föreskrifter och anvisningar 2012:41 Utbildningsstyrelsen och författarna Föreskrifter och anvisningar 2012:41 ISBN 978-952-13-5273-7(häft.) ISBN 978-952-13-5274-4

Läs mer

Specialundervisning 2009

Specialundervisning 2009 Utbildning 2010 Specialundervisning 2009 Andelen elever som överförts till specialundervisning oförändrad, fler elever i specialundervisning på deltid Hösten 2009 hade 8,5 procent av grundskoleleverna,

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 25 mars 2015 246/2015 Lag om ändring av lagen om grundläggande yrkesutbildning Utfärdad i Helsingfors den 20 mars 2015 I enlighet med riksdagens beslut

Läs mer

2. Antal elever under 18 år i den grundläggande utbildningen

2. Antal elever under 18 år i den grundläggande utbildningen UTBILDNINGSSTYRELSEN Finansierings- och kostnadsinformation BASUPPGIFTER/Grundläggande utbildning Beräkning av statsandelar för driftskostnader Situationen 20.9.2007 Läroanstaltstyp Utlandsskola Folkhögskola

Läs mer

Förfrågans uppgifter ges via internet. Inloggningsadressen till webbsidorna finns på samlingslistan som sänts i anslutning till denna förfrågan.

Förfrågans uppgifter ges via internet. Inloggningsadressen till webbsidorna finns på samlingslistan som sänts i anslutning till denna förfrågan. IFYLLNADSANVISNINGAR 1 (9) 20.1.2018 GYMNASIEUTBILDNING Kontaktuppgifter (1) Enligt 58 i lagen (1705/2009) om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet och 25 i förordningen (1766/2009) om finansiering

Läs mer

Anvisningar för blanketten Elever och studerande på läroanstaltsnivå 2015

Anvisningar för blanketten Elever och studerande på läroanstaltsnivå 2015 Anvisningar 1(26) Anvisningar för blanketten Elever och studerande på läroanstaltsnivå 2015 Användning av uppgifterna Uppgiftslämnare Med blanketten Elever och studerande på läroanstaltsnivå insamlas uppgifter

Läs mer

Enkät om finansiering av förskoleundervisning och grundläggande utbildning

Enkät om finansiering av förskoleundervisning och grundläggande utbildning 1(8) Enkät om finansiering av förskoleundervisning och grundläggande utbildning 20.9.2010 Uppgiftslämnare Enkäten om finansiering av förskoleundervisning och grundläggande utbildning ifylls av alla kommuner

Läs mer

Enkät om hemkommunsersättning inom förskoleundervisning och grundläggande utbildning (6)

Enkät om hemkommunsersättning inom förskoleundervisning och grundläggande utbildning (6) Enkät om hemkommunsersättning inom förskoleundervisning och grundläggande utbildning 31.12.2018 1(6) 2(6) Innehåll ENKÄT OM HEMKOMMUNSERSÄTTNING INOM FÖRSKOLEUNDERVISNING OCH GRUNDLÄGGANDE UTBILDNING 31.12.2018...

Läs mer

Undervisnings- och kulturministeriets förordning

Undervisnings- och kulturministeriets förordning Undervisnings- och kulturministeriets förordning om grunderna för antagning av studerande inom utbildningar för yrkesinriktade grundexamina I enlighet med undervisnings- och kulturministeriets beslut föreskrivs

Läs mer

FÖR KUNSKAP OCH BILDNING

FÖR KUNSKAP OCH BILDNING FÖR KUNSKAP OCH BILDNING 3... För kunskap och bildning 4... Organisation 4... Allmänbildande utbildning 4... Yrkesutbildning 5... Informations- och utvärderingsverksamhet 5... Sektortjänster 5... Svenskspråkig

Läs mer

HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 357/2014 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till komplettering av regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av lagen om grundläggande yrkesutbildning, av 11 i lagen

Läs mer

2) gemensamma studier som är nödvändiga för förvärvande och kompletterande av yrkesskickligheten,

2) gemensamma studier som är nödvändiga för förvärvande och kompletterande av yrkesskickligheten, 1 of 8 21/03/2011 11:29 Finlex» Lagstiftning» Uppdaterad lagstiftning» 1998» 6.11.1998/811 6.11.1998/811 Beaktats t.o.m. FörfS 203/2011. Se anmärkningen för upphovsrätt i användningsvillkoren. Förordning

Läs mer

Lagen om yrkesutbildning L 531/2017

Lagen om yrkesutbildning L 531/2017 Lagen om yrkesutbildning L 531/2017 118 Personal Varje sådan läroanstalt och varje sådant verksamhetsställe som en utbildningsanordnare har där det ordnas utbildning eller examina som avses i denna lag

Läs mer

UTVECKLINGSARBETE INOM PERSONLIG TILLÄMPNING FÖR GRUNDEXAMEN INOM LANTBRUKSBRANSCHEN

UTVECKLINGSARBETE INOM PERSONLIG TILLÄMPNING FÖR GRUNDEXAMEN INOM LANTBRUKSBRANSCHEN Yrkesakademin i Österbotten Examensmästarutbildning UTVECKLINGSARBETE INOM PERSONLIG TILLÄMPNING FÖR GRUNDEXAMEN INOM LANTBRUKSBRANSCHEN Rapport Kadi Lilloja Kimito 2017 Innehållsförteckning Inledning...

Läs mer

LukiMat Informationstjänst

LukiMat Informationstjänst LAG OM GRUNDLÄGGANDE UTBILDNING 21.8.1998/628 4 Skyldighet att ordna grundläggande utbildning och förskoleundervisning (23.12.1999/1288) 11 Undervisningens innehåll 14 Timfördelning och grunderna för läroplanen

Läs mer

Ändringar i antagningsgrunderna för yrkesinriktade grundexamina (4/2013)

Ändringar i antagningsgrunderna för yrkesinriktade grundexamina (4/2013) Ändringar i antagningsgrunderna för yrkesinriktade grundexamina (4/2013) Iakttas i gemensam ansökan fr.o.m. hösten 2013 De centrala ändringarna i förordningen En sökande som redan har en yrkesinriktad

Läs mer

Uppgifter som ska antecknas i betyg och bilagor i yrkesutbildning och handledande utbildning

Uppgifter som ska antecknas i betyg och bilagor i yrkesutbildning och handledande utbildning FÖRESKRIFT 1 (1) 11.01.2018 OPH-54-2018 Anordnare av yrkesutbildning Giltighetstid: fr.o.m. 15.1.2018 tillsvidare Rätten att meddela föreskriften följer av: L 531/2017, 60 Upphäver Utbildningsstyrelsens

Läs mer

REKOMMENDATION FÖR ANTAGNINGSGRUNDER 2013

REKOMMENDATION FÖR ANTAGNINGSGRUNDER 2013 REKOMMENDATION FÖR ANTAGNINGSGRUNDER 2013 EXAMENSINRIKTAD UNGDOMSUTBILDNING PÅ FINSKA OCH SVENSKA ALLMÄNNA PRINCIPER FÖR ANTAGNING AV STUDERANDE Till yrkeshögskolorna ansöker man via yrkeshögskolornas

Läs mer

GRUNDERNA FÖR BEDÖMNINGEN AV DE STUDERANDE VID UTBILDNING SOM FÖRBEREDER INVANDRARE FÖR GRUNDLÄGGANDE YRKESUTBILDNING

GRUNDERNA FÖR BEDÖMNINGEN AV DE STUDERANDE VID UTBILDNING SOM FÖRBEREDER INVANDRARE FÖR GRUNDLÄGGANDE YRKESUTBILDNING DNr 6/011/2000 FÖRESKRIFT Iakttas som förpliktande DATUM 21.1.2000 Giltighetstid från 21.1.2000 tills vidare L 630/98 25 2 mom F 811/98, ändring 10, 4 mom., F 1139/99 Tillägg till föreskriften 9/011/99,

Läs mer

REKOMMENDATION FÖR ANTAGNINGSGRUNDER 2012

REKOMMENDATION FÖR ANTAGNINGSGRUNDER 2012 1 REKOMMENDATION FÖR ANTAGNINGSGRUNDER 2012 EXAMENSINRIKTAD UNGDOMSUTBILDNING PÅ FINSKA OCH SVENSKA ALLMÄNNA PRINCIPER FÖR ANTAGNING AV STUDERANDE Till yrkeshögskolorna ansöker man via yrkeshögskolornas

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 30 december 2011 1511/2011 Lag om ändring och temporär ändring av lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet Utfärdad i Helsingfors

Läs mer

Anita Lehikoinen Kanslichef

Anita Lehikoinen Kanslichef Strukturen och finansieringen inom gymnasieutbildningen och andra stadiets yrkesinriktade grund- och tilläggsutbildning samt det fria bildningsarbetet förnyas Anita Lehikoinen Kanslichef Centrala beredningar

Läs mer

Hänvisning: Undervisningsministeriets beslut 25.6.2002 och 27.9.2002 (36/400/2002) Ändring av undervisningsförvaltningens utbildningsklassificering

Hänvisning: Undervisningsministeriets beslut 25.6.2002 och 27.9.2002 (36/400/2002) Ändring av undervisningsförvaltningens utbildningsklassificering Dnr 19/400/2004 Datum 25.3.2004 Enligt sändlista Hänvisning: Undervisningsministeriets beslut 25.6.2002 och 27.9.2002 (36/400/2002) Ärende: Ändring av undervisningsförvaltningens utbildningsklassificering

Läs mer

EXAMENSINRIKTAD VUXENUTBILDNING OCH UTBILDNING SOM LEDER TILL HÖGRE YRKESHÖGSKOLEEXAMEN VÅREN 2014

EXAMENSINRIKTAD VUXENUTBILDNING OCH UTBILDNING SOM LEDER TILL HÖGRE YRKESHÖGSKOLEEXAMEN VÅREN 2014 EXAMENSINRIKTAD VUXENUTBILDNING OCH UTBILDNING SOM LEDER TILL HÖGRE YRKESHÖGSKOLEEXAMEN VÅREN 2014 ALLMÄNNA PRINCIPER FÖR ANTAGNING AV STUDERANDE Till examensinriktad vuxenutbildning och utbildning som

Läs mer

I punkten uppges kontaktuppgifter för den person som kan kontaktas i fråga om uppgifterna på blanketten.

I punkten uppges kontaktuppgifter för den person som kan kontaktas i fråga om uppgifterna på blanketten. IFYLLNADSANVISNINGAR 1(5) Basuppgifter 20.9.2015 FOLKHÖGSKOLOR På blanketten samlas uppgifter om antalet studerandeveckor som grund för statsandelsfinansiering för den utbildning som lyder under lagen

Läs mer

Rapport!om!den!svenskspråkiga!yrkesutbildningen! med!förslag!till!förändringar!

Rapport!om!den!svenskspråkiga!yrkesutbildningen! med!förslag!till!förändringar! Lärarensmotto:Manlärsålängemanharelever Rapportomdensvenskspråkigayrkesutbildningen medförslagtillförändringar OleNorrback Utredningsman 9.1.2015 Innehåll Uppdraget...4 Nulägetinomsvenskspråkigyrkesutbildning...5

Läs mer

ANTAGNINGSGRUNDER FÖR TEKNIK OCH KOMMUNIKATION 2014

ANTAGNINGSGRUNDER FÖR TEKNIK OCH KOMMUNIKATION 2014 ANTAGNINGSGRUNDER FÖR TEKNIK OCH KOMMUNIKATION 2014 INGENJÖRSUTBILDNING (*) OCH LABORATORIEANALYTIKERUTBILDNING (*) förutom sjöfartsutbildning ANTAGNING AV STUDERANDE Alla behöriga sökande kallas till

Läs mer

I punkten uppges kontaktuppgifter för den person som kan kontaktas i fråga om uppgifterna på blanketten.

I punkten uppges kontaktuppgifter för den person som kan kontaktas i fråga om uppgifterna på blanketten. IFYLLNADSANVISNINGAR 1(5) Basuppgifter 20.9.2016 FOLKHÖGSKOLOR På blanketten samlas uppgifter om antalet studerandeveckor som grund för statsandelsfinansiering för den utbildning som lyder under lagen

Läs mer

Beräkning av statsandelar för driftskostnader Situationen 20.9.2005

Beräkning av statsandelar för driftskostnader Situationen 20.9.2005 UTBILDNINGSSTYRELSEN Redovisningstjänster BASUPPGIFTER/Grundläggande utbildning Beräkning av statsandelar för driftskostnader Situationen 20.9.2005 1. Kontaktuppgifter Utbildningsanordnare Utbildningsanordnarens

Läs mer

Beräkning av statsandelar för driftskostnaderna

Beräkning av statsandelar för driftskostnaderna UTBILDNINGSSTYRELSEN Data och finansiering BASUPPGIFTER/Gymnasieutbildning Beräkning av statsandelar för driftskostnaderna Situationen 20.1.2013 1. Kontaktuppgifter Utbildningsanordnare Utbildningsanordnarens

Läs mer

Lag. I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: Studentexamen

Lag. I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: Studentexamen I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: Lag om studentexamen 1 Studentexamen Studentexamen avläggs som avslutning på gymnasieutbildning enligt gymnasielagen (714/2018). En studerande som har avlagt

Läs mer

Elever och studerande på läroanstaltsnivå 2016

Elever och studerande på läroanstaltsnivå 2016 Elever och studerande på läroanstaltsnivå 2016 Avsnitt F12-F13 visas för läroanstalter som valt Ja-alternativet i punkt D7. Avsnitt F14-F15 visas för läroanstalter som valt Ja-alternativet i punkt D8.

Läs mer

Yrkesutbildningsreformen

Yrkesutbildningsreformen Yrkesutbildningsreformen Lagen om yrkesutbildning antogs av riksdagen den 30 juni 2017 Centrala förändringar Den nya lagen om yrkesutbildning träder i kraft den 1 januari 2018 Ett sätt att avlägga examen,

Läs mer

Blankettens struktur Läroanstaltens och uppgiftslämnarens kontaktinformation A B C

Blankettens struktur Läroanstaltens och uppgiftslämnarens kontaktinformation A B C Elever och studerande på läroanstaltsnivå 213 Denna blankett ifylls av grundskolor (inkl. specialskolor på grundskolenivå, skolor på grund- och gymnasienivå, även skolor utomlands), gymnasier, yrkesläroanstalter

Läs mer

Anvisningar för blanketten Elever och studerande på läroanstaltsnivå 2018

Anvisningar för blanketten Elever och studerande på läroanstaltsnivå 2018 1(28) Anvisningar för blanketten Elever och studerande på läroanstaltsnivå 2018 2(28) Innehåll Användning av uppgifterna... 3 Uppgiftslämnare... 3 Genomförande av datainsamlingen... 3 Knappar i programmet...

Läs mer

Vägen till yrkeskunskap inom det humanistiska och pedagogiska området

Vägen till yrkeskunskap inom det humanistiska och pedagogiska området Utbildningsprogram > Arbetsplatser Vägen till yrkeskunskap inom det humanistiska och pedagogiska området Yrkesinriktade grundexamina Grundexamen i teckenspråkshandledning Grundexamen i barn- och familjearbete

Läs mer

ORDLISTA FÖR FOSTRAN OCH UTBILDNING

ORDLISTA FÖR FOSTRAN OCH UTBILDNING OAJ:n Vaasan paikallisyhdistys ry OAJ:s lokalförening i Vasa ORDLISTA FÖR FOSTRAN OCH UTBILDNING ORDLISTA FÖR FOSTRAN OCH UTBILDNING Småbarnsfostran Ansvarig för uppfostran i daghem är förutom barnträdgårdslärare

Läs mer

BETYG ÖVER FRISTÅENDE EXAMINA, UTBILDNING SOM FÖRBEREDER FÖR FRISTÅENDE EXAMINA OCH LÄROAVTALSUTBILDNING

BETYG ÖVER FRISTÅENDE EXAMINA, UTBILDNING SOM FÖRBEREDER FÖR FRISTÅENDE EXAMINA OCH LÄROAVTALSUTBILDNING FÖRESKRIFT 37/011/1999 FÖRESKRIFT 38/011/1999 BETYG ÖVER FRISTÅENDE EXAMINA, UTBILDNING SOM FÖRBEREDER FÖR FRISTÅENDE EXAMINA OCH LÄROAVTALSUTBILDNING BETYG ÖVER FRISTÅENDE EXAMINA, UTBILDNING SOM FÖRBEREDER

Läs mer

Lagring av uppgifter om utbildningsanordnare i informationsresursen KOSKI

Lagring av uppgifter om utbildningsanordnare i informationsresursen KOSKI ANVISNING 1 (6) 20.12.2017 OPH-2972-2017 Anordnare av grundläggande utbildning Anordnare av gymnasieutbildning Anordnare av yrkesutbildning Lagring av uppgifter om utbildningsanordnare i informationsresursen

Läs mer

Beslut Undervisnings- och kulturministeriets förslag , OKM/75/531/2017 och Kvarnen samkommuns svaromål

Beslut Undervisnings- och kulturministeriets förslag , OKM/75/531/2017 och Kvarnen samkommuns svaromål Beslut OKM/75/531/2017 6.10.2017 Kvarnen samkommun Torgarevägen 4 68500 KRONOBY Referens Ärende Undervisnings- och kulturministeriets förslag 9.6.2017, OKM/75/531/2017 och Kvarnen samkommuns svaromål 9.8.2017

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 12 maj 2015 579/2015 Lag om ändring av lagen om fritt bildningsarbete Utfärdad i Helsingfors den 8 maj 2015 I enlighet med riksdagens beslut ändras

Läs mer

BILAGA 1. Avbrott i yrkesutbildningen

BILAGA 1. Avbrott i yrkesutbildningen BILAGA 1 Orienterande och förberedande utbildning inför den grundläggande i promemorian av Arbetsgruppen för utveckling av övergången mellan grundläggande utbildning och utbildning på andra stadiet: (Undervisningsministeriets

Läs mer

UTBILDNINGSSTYRELSENS UPPSKATTNINGAR GÄLLANDE NYBÖRJARE I UTBILDNING SAMT ANTALET STUDERANDE OCH ANTALET LÄROANSTALTER HÖSTEN 2009

UTBILDNINGSSTYRELSENS UPPSKATTNINGAR GÄLLANDE NYBÖRJARE I UTBILDNING SAMT ANTALET STUDERANDE OCH ANTALET LÄROANSTALTER HÖSTEN 2009 Till medierna 6.8.2009 Materialet får användas fritt UTBILDNINGSSTYRELSENS UPPSKATTNINGAR GÄLLANDE NYBÖRJARE I UTBILDNING SAMT ANTALET STUDERANDE OCH ANTALET LÄROANSTALTER HÖSTEN 2009 Bifogat finns uppgifter

Läs mer

Telefonnummer. Telefax. 4.1 Antal kurser sammanlagt inom ämnesstudierna som ingår i grunderna för bestämmandet av finansieringen

Telefonnummer. Telefax. 4.1 Antal kurser sammanlagt inom ämnesstudierna som ingår i grunderna för bestämmandet av finansieringen UTBILDNINGSSTYRELSEN Finansierings- och kostnadsinformation BASUPPGIFTER/Gymnasieutbildning Beräkning av statsandelar för driftskostnaderna Situationen 20.1.2009 1. Kontaktuppgifter Utbildningsanordnare

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om studiestöd

Lag. om ändring av lagen om studiestöd Lag om ändring av lagen om studiestöd I enlighet med riksdagens beslut ändras i lagen om studiestöd (65/1994) 4 a, 5 a, 7 a, 7 c, 11 och 17 a, 19 1 mom. samt 31 1 mom., sådana de lyder, 4 a i lag 1243/2013,

Läs mer

Beslut Undervisnings- och kulturministeriets förslag , OKM/76/531/2017 och Fria Kristliga Folkhögskolan i Vasas svaromål 11.8.

Beslut Undervisnings- och kulturministeriets förslag , OKM/76/531/2017 och Fria Kristliga Folkhögskolan i Vasas svaromål 11.8. Beslut OKM/76/531/2017 6.10.2017 Fria Kristliga Folkhögskolan i Vasa Kaserntorget 1, PB 46 65101 VASA Referens Ärende Undervisnings- och kulturministeriets förslag 9.6.2017, OKM/76/531/2017 och Fria Kristliga

Läs mer

Beräkning av statsandelar för driftskostnaderna

Beräkning av statsandelar för driftskostnaderna UTBILDNINGSSTYRELSEN Data och finansiering BASUPPGIFTER/Gymnasieutbildning Beräkning av statsandelar för driftskostnaderna Situationen 20.9.2013 1. Kontaktuppgifter Utbildningsanordnare Utbildningsanordnarens

Läs mer

FÖRBEREDANDE OCH ORIENTERANDE UTBILDNINGAR

FÖRBEREDANDE OCH ORIENTERANDE UTBILDNINGAR FÖRBEREDANDE OCH ORIENTERANDE UTBILDNINGAR Förberedande och orienterande utbildningar Med hjälp av förberedande utbildningar kan de studerande förbättra sina studiefärdigheter och förbereda sig för en

Läs mer

Antagningen av studerande förnyas

Antagningen av studerande förnyas 1/3 09/2013 Antagningen av studerande förnyas 2013 2014 Antagningen av studerande förnyas stegvis på alla skolstadier från och med hösten 2013. För alla antagningar är det gemensamma i förnyelsen ibruktagningen

Läs mer

Förfrågans uppgifter ges via internet. Inloggningsadressen till webbsidorna finns på samlingslistan som sänts i anslutning till denna förfrågan.

Förfrågans uppgifter ges via internet. Inloggningsadressen till webbsidorna finns på samlingslistan som sänts i anslutning till denna förfrågan. IFYLLNADSANVISNINGAR 1 (9) 20.1.2019 GYMNASIEUTBILDNING Enligt 58 i lagen (1705/2009) om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet och 25 i förordningen (1766/2009) om finansiering av undervisnings-

Läs mer

Studieinfo hitta, jämför, sök! Om Studieinfo 20.11.2015

Studieinfo hitta, jämför, sök! Om Studieinfo 20.11.2015 Studieinfo hitta, jämför, sök! Om Studieinfo 20.11.2015 Nytt i Studieinfo.fi Läroavtalsdelen öppnades i maj Visning av utbildningar och ansökningsmål vid uni Ansökan om överflyttning vid högskolorna Kvoten

Läs mer

GYMNASIEUTBILDNING. Basuppgiftsinsamlingen : IFYLLNADSANVISNINGAR 1 (9) Basuppgifter

GYMNASIEUTBILDNING. Basuppgiftsinsamlingen : IFYLLNADSANVISNINGAR 1 (9) Basuppgifter IFYLLNADSANVISNINGAR 1 (9) Basuppgifter 20.1.2015 GYMNASIEUTBILDNING Förändringar i basuppgiftsinsamlingen fr.o.m. 20.9.2015: Regeringen har lämnat till riksdagen en proposition (RP 310/2014) med förslag

Läs mer

En analys av AIPAL jämförelserapport för Yrkesexamen för specialhandledare av barn och ungdomar

En analys av AIPAL jämförelserapport för Yrkesexamen för specialhandledare av barn och ungdomar En analys av AIPAL jämförelserapport för Yrkesexamen för specialhandledare av barn och ungdomar Utvecklingsarbete inom Examensmästarutbildningen Lilly Swanljung 2017 Innehåll 1. Inledning 2. Resultatredovisning

Läs mer

Ansökan till utbildningar efter grundläggande utbildning våren och sommaren 2016

Ansökan till utbildningar efter grundläggande utbildning våren och sommaren 2016 1/5 Meddelande Ohje till vårdnadshavare Ansökan till utbildningar efter grundläggande utbildning våren och sommaren 2016 Gemensam ansökan till yrkes- och gymnasieutbildning 23.2-15.3.2016 Yrkesinriktade

Läs mer

IDROTTSUTBILDNINGSCENTREN

IDROTTSUTBILDNINGSCENTREN IFYLLNADSANVISNINGAR 1(6) Basuppgifter 20.9.2017 IDROTTSUTBILDNINGSCENTREN Enligt 10 i lagen om fritt bildningsarbete (632/1998) fastställer undervisnings- och kulturministeriet årligen det antal studerandedygn

Läs mer

Ansökan om behovsprövad förhöjning av priset per enhet för år 2010 insänds före (kryss i rutan)

Ansökan om behovsprövad förhöjning av priset per enhet för år 2010 insänds före (kryss i rutan) UTBILDNINGSSTYRELSEN Data och finansiering BASUPPGIFTER/Yrkesinriktad tilläggsutbildning Beräkning av statsandelar för drifstkostnaderna Förfrågan 20.09.2009 1. Kontaktuppgifter Utbildningsanordnare Utbildningsanordnarens

Läs mer

IFYLLNINGSANVISNINGAR FÖR BLANKETTER GÄLLANDE AVTAL OM ATT ORDNA FRISTÅENDE EXAMEN

IFYLLNINGSANVISNINGAR FÖR BLANKETTER GÄLLANDE AVTAL OM ATT ORDNA FRISTÅENDE EXAMEN IFYLLNADSANVISNINGAR IFYLLNINGSANVISNINGAR FÖR BLANKETTER GÄLLANDE AVTAL OM ATT ORDNA FRISTÅENDE EXAMEN Allmänt: Om du vill att en ny rad i ifyllnadsfältet ska börja med indrag som den föregående, tryck

Läs mer

Hur man beaktar abiturienter i behov av specialstöd i studentexamen i Finland. Om terminologi

Hur man beaktar abiturienter i behov av specialstöd i studentexamen i Finland. Om terminologi Hur man beaktar abiturienter i behov av specialstöd i studentexamen i Finland Nordisk specialpedagogisk konferens Åbo 21.9.2013 Anneli Sihvo Studentexamensnämnden Om terminologi En studerande, (gymnasie)elev

Läs mer

Bedömningen ska på ett positivt sätt sporra den studerande att ställa upp sina mål och justera sina arbetssätt.

Bedömningen ska på ett positivt sätt sporra den studerande att ställa upp sina mål och justera sina arbetssätt. 6. BEDÖMNING AV STUDIERNA 137 6.1 Syftet med bedömningen Syftet med bedömningen är att leda och sporra studerandena i deras studier och utveckla deras förutsättningar att bedöma sig själva. Studerandenas

Läs mer

Uppgifter på anordnarnivå inom utbildning och undervisning 2015

Uppgifter på anordnarnivå inom utbildning och undervisning 2015 Anvisningar 1(7) Uppgifter på anordnarnivå inom utbildning och undervisning 2015 Användning av uppgifterna Statistikcentralen sänder uppgifterna på blanketten Uppgifter på anordnarnivå inom utbildning

Läs mer

Det nya gymnasiet stöder och inspirerar

Det nya gymnasiet stöder och inspirerar Det nya gymnasiet stöder och inspirerar Utbildningen utvecklas som en helhet Målet är att höja kompetens- och utbildningsnivån och utveckla utbildningssystemet som en helhet. Syftet med gymnasiereformen

Läs mer

Val av nya studerande

Val av nya studerande Val av nya studerande till Teaterhögskolan 2012 Nya studerande År 2012 antas nya studerande till utbildningsprogrammen för skådespelarkonst (finskspråkig), regi, dramaturgi, dans, ljusdesign och ljuddesign

Läs mer

Centrala beredningar i anslutning till finansierings- och strukturreformen

Centrala beredningar i anslutning till finansierings- och strukturreformen Strukturen och finansieringen inom gymnasieutbildningen och andra stadiets yrkesinriktade grund- och tilläggsutbildning samt det fria bildningsarbetet förnyas Anita Lehikoinen Kanslichef Centrala beredningar

Läs mer

1. Utbildningsdirektörens beslutanderätt

1. Utbildningsdirektörens beslutanderätt BESLUTANDERÄTT I ENLIGHET MED DAGVÅRDSLAGSTIFTNING OCH UTBILDNINGSLAGSTIFTNING FÖR TJÄNSTEMÄN INOM ESBO STADS RESULTATENHET FÖR SVENSK DAGVÅRD OCH UTBILDNING Godkänd 11.3.2009, ändrad 23.9.2009, 27.1.2010,

Läs mer

UTBILDNINGSSTYRELSEN 1.3.2011 WERA webb-rapporteringstjänsten. Gymnasieutbildning, yrkesutbildning och yrkeshögskoleutbildning

UTBILDNINGSSTYRELSEN 1.3.2011 WERA webb-rapporteringstjänsten. Gymnasieutbildning, yrkesutbildning och yrkeshögskoleutbildning UTBILDNINGSSTYRELSEN 1.3.2011 WERA webb-rapporteringstjänsten TIDTABELL FÖR STATISTIKEN I WERA ÅR 2011 1. NYBÖRJARPLATSER, yrkesutbildning och yrkeshögskoleutbildning Nybörjarplatser - Uppgifterna om nybörjarplatserna

Läs mer

I frågor om sifferuppgifter kommer du vidare genom att ange noll (0) vid punkter gällande utbildning som läroinrättningen inte arrangerande 2014.

I frågor om sifferuppgifter kommer du vidare genom att ange noll (0) vid punkter gällande utbildning som läroinrättningen inte arrangerande 2014. Inledning DENNA ENKÄT GENOMFÖRS för att kartlägga mängden invandrarutbildning, invandrar och också invandrarpersonal vid läroinrättningar inom det fria bildningsarbetet 2014. Kartläggningen har beställts

Läs mer

ANTAGNINGSGRUNDER FÖR DET HUMANISTISKA OCH PEDAGOGISKA OMRÅDET 2014

ANTAGNINGSGRUNDER FÖR DET HUMANISTISKA OCH PEDAGOGISKA OMRÅDET 2014 ANTAGNINGSGRUNDER FÖR DET HUMANISTISKA OCH PEDAGOGISKA OMRÅDET 2014 ANTAGNING AV STUDERANDE Antagningen av studerande till det humanistiska och pedagogiska området sker i två steg. Alla behöriga sökande

Läs mer

Betyg. Anvisningar för upprättande och utfärdande av betyg för grundexamen med yrkesinriktning samt betygsmodeller. Utbildnings- och kulturavdelningen

Betyg. Anvisningar för upprättande och utfärdande av betyg för grundexamen med yrkesinriktning samt betygsmodeller. Utbildnings- och kulturavdelningen Bilaga, 87 U2, 11.5.2017, ÅLR 2016/2589 Betyg Anvisningar för upprättande och utfärdande av betyg för grundexamen med yrkesinriktning samt betygsmodeller Utbildnings- och kulturavdelningen Fastställda

Läs mer

RP 32/2017 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 17 i lagen om anordnande

RP 32/2017 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 17 i lagen om anordnande Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 17 i lagen om anordnande av studentexamen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att lagen om anordnande

Läs mer

Anvisningar för blanketten Elever och studerande på läroanstaltsnivå 2016

Anvisningar för blanketten Elever och studerande på läroanstaltsnivå 2016 Anvisningar 1(27) Anvisningar för blanketten Elever och studerande på läroanstaltsnivå 2016 Användning av uppgifterna Uppgiftslämnare Med blanketten Elever och studerande på läroanstaltsnivå insamlas uppgifter

Läs mer

Utbildningsanordnaren ska se till att uppgifterna om läroavtalens giltighetstid är upp daterade på registreringsdagen.

Utbildningsanordnaren ska se till att uppgifterna om läroavtalens giltighetstid är upp daterade på registreringsdagen. IFYLLNADSANVISNING 1(12) Basuppgifter 20.1.2017 LÄROAVTALSUTBILDNING Kommuner och utbildningsanordnare ska ge de uppgifter som behövs för beräkning och bestämmande av statsandelar och finansiering i enlighet

Läs mer

GRUNDER FÖR LÄRARFORTBILDNING I ARBETSLIVSKUNNANDE 25 sp

GRUNDER FÖR LÄRARFORTBILDNING I ARBETSLIVSKUNNANDE 25 sp 1 GRUNDER FÖR LÄRARFORTBILDNING I ARBETSLIVSKUNNANDE 25 sp UTBILDNINGSSTYRELSEN 2009 2 INNEHÅLL INLEDNING 1. SYFTET MED FORTBILDNINGEN I ARBETSLIVSKUNNANDE FÖR LÄRARE OCH STUDIERNAS UPPBYGGNAD 2. STUDIERNAS

Läs mer

Förfrågans uppgifter ges via internet. Inloggningsadressen till webbsidorna finns på samlingslistan som sänts i anslutning till denna förfrågan.

Förfrågans uppgifter ges via internet. Inloggningsadressen till webbsidorna finns på samlingslistan som sänts i anslutning till denna förfrågan. IFYLLNADSANVISNINGAR 1 (10) 20.9.2018 GYMNASIEUTBILDNING Enligt 58 i lagen (1705/2009) om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet och 25 i förordningen (1766/2009) om finansiering av undervisnings-

Läs mer

Anvisningar för blanketten Elever och studerande på läroanstaltsnivå 2011

Anvisningar för blanketten Elever och studerande på läroanstaltsnivå 2011 1(24) Anvisningar för blanketten Elever och studerande på läroanstaltsnivå 2011 Statistikcentralen har förnyat höstens datainsamling gällande anordnar- och läroanstaltsnivå. Blanketten Uppgifter på anordnarnivå

Läs mer

Uppgifter på anordnarnivå inom utbildning och undervisning 2011

Uppgifter på anordnarnivå inom utbildning och undervisning 2011 Uppgifter på anordnarnivå inom utbildning och undervisning 2011 Punkt A ifylls av följande uppgiftslämnare: Kontaktinformation på anordnarnivå anges beträffande de anordnare av utbildning och undervisning

Läs mer

ANTAGNINGSGRUNDER FÖR SOCIAL-, HÄLSO- OCH IDROTTSOMRÅDET 2014

ANTAGNINGSGRUNDER FÖR SOCIAL-, HÄLSO- OCH IDROTTSOMRÅDET 2014 ANTAGNINGSGRUNDER FÖR SOCIAL-, HÄLSO- OCH IDROTTSOMRÅDET 2014 SOCIAL- OCH HÄLSOOMRÅDET 2014 ANTAGNING AV STUDERANDE Antagningen av studerande sker i två steg: Först väljs de sökande till urvalsprov utgående

Läs mer

Mer specifik kompetens genom samarbete med arbetslivet

Mer specifik kompetens genom samarbete med arbetslivet Mer specifik kompetens genom samarbete med arbetslivet Synvinklar utifrån arbetslivssamarbete Utbildning som ordnas på arbetsplats Läroavtalsutbildning Utbildning som grundar sig på utbildningsavtal Samarbetsskyldighet

Läs mer