Projekt att skapa förutsättningar för implementering av evidensbaserat arbete inom föräldrastödsområdet i Västra Götalands län Dnr HFÅ 2008/27

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Projekt att skapa förutsättningar för implementering av evidensbaserat arbete inom föräldrastödsområdet i Västra Götalands län Dnr HFÅ 2008/27"

Transkript

1 Projekt att skapa förutsättningar för implementering av evidensbaserat arbete inom föräldrastödsområdet i Västra Götalands län Dnr HFÅ 2008/27 Inledning och bakgrund Under våren 2008 ställdes en förfrågan till Hälsokällan från Statens Folkhälsoinstitut om Hälsokällan kunde ta sig an att arbeta med ett projekt för att skapa ökade förutsättningar för implementering av evidensbaserade föräldrastödsmetoder i hela Västra Götaland. Frågan ställdes på grund av att Hälsokällan sedan några år tillbaka samordnat utbildning, implementeringsstöd, nätverksarbete, handledning med mera inom och mellan de 15 kommunerna i Fyrbodal. Hälsokällan svarade att i samverkan med andra aktörer i Västra Götaland skulle det vara möjligt att genomföra en kartläggning kring behov, hinder och möjligheter i en framtida utbildningsorganisation i Västra Götaland. Inledningsvis togs då kontakt med de olika Kommunalförbunden i Västra Götaland (Sjuhärad, Skaraborg, Göteborgsregionen samt det egna Fyrbodal). Kontakt togs också med Länsstyrelsen i Västra Götaland. Samtliga Kommunalförbund samt Länsstyrelsen såg positivt på detta och ett formellt samarbete inleddes mellan Länsstyrelsen, Hälsokällan samt viktiga aktörer inom de olika Kommunalförbundsområdena. I Projektet som är avgränsat till Västra Götalandsområdet bor det cirka 1,5 miljoner invånare. Området är indelat i 49 kommuner, fyra Kommunalförbundsområden samt 10 Hälso- och sjukvårdsnämnder. Syfte Projektet syftar till att 1. Belysa vilka förutsättningar som finns kring implementering av evidensbaserade föräldrastödsmetoder i Västra Götalands län. 2. Kartlägga behov, hinder och möjligheter kring en framtida utbildningsorganisation i Västra Götalands län.

2 Metod Den metod som använts är Hearings med cafesamtal i de fyra kommunalförbundsområdena i Västra Götalands län. Dessa är Sjuhärads kommunalförbund, Skaraborgs kommunalförbund, Göteborgsregionens kommunalförbund och Fyrbodals kommunalförbund. Där har vi mött politiker och tjänstemän från kommunerna, primärvård, folkhälsosamordnare, drogförebyggare och andra som ansvarar för föräldrastödsfrågor. Vi har också haft andra möten, mailkontakter och telefonkontakter med aktörer från både kommun och landsting som bidragit med information och synpunkter. Sammanfattning från Hearings Vi har utgått från 3 frågeställningar på samtliga Hearings. Här följer en sammanfattning i punktform av vad deltagarna från alla områden svarat Fråga 1: Vilka behov av utbildare finns från din verksamhet/ ditt område? Samordning/samverkan behövs. - Samordning - samverkan. Vem gör vad? Vissa deltagare tryckte på att frågan om samordning måste komma före frågan om utbildare och utbildning. - Samverkan mellan skola, förskola och socialtjänst. - Samverkan mellan stadsdelar, mellan kommuner och delregioner. - Central samordning av utbildning. Utbildare - Stort behov av utbildare på olika nivåer. - Behov av utbildare och handledare inom: ICDP, KOMET, COPE, ÖPP, Active Parenting, Familjeverkstan, PREP, Föräldrakraft, Barnen i våra hjärtan. - Tillgång till utbildningsplatser behöver ökas. - Utbildare och program/ material på fler språk efterfrågas. Handledare - Stor efterfrågan på handledare för de olika programmen. Program - Viktigt med smörgåsbord av program. Svårt för små kommuner att ha det. Därför viktigt med samverkan mellan små kommuner. - Svårt för vissa kommuner att välja. Vad är bra för dem? - Önskemål om inventering av program i kommunerna. Det finns verksamhet som inte finns kännedom om. - Behov av generella program för alla föräldrar samt ett komplement med riktade program för de föräldrar som behöver extra stöd. Struktur - Strukturerat föräldrastöd till alla, 0 - Gymnasiet ut i kommunerna/ stadsdelarna mm. Täcka upp hela åldersspannet. - Tydlighet från regeringen hela vägen till lokal nivå.

3 Fråga 2: Inför framtiden vilka hinder finns inför val av olika föräldrastödsprogram (gällande utbildningsorganisation mm)? Ekonomi - De flesta kommuner har nämnt ekonomiska resurser som ett stort hinder. - I dagsläget vet man inte vad för medel som kommer att fördelas till kommunerna gällande föräldrastöd. Kortsiktighet - Kortsiktighet är att annat hinder. - Risk för trender. - Känsla av tillfälliga lösningar. Nödvändigt med långsiktighet. - Politiska beslut. - Samordning riskerar att försvinna när projektmedel upphör. - Eldsjälsproblematik. Tiden - Tid och utrymme i tjänsten. Läggs på övrig verksamhet. - Brist på tid till samordning. - Tid till information, förberedelsearbete, reflektion och samordning saknas. Ansvar och brist på samordning - Vem tar ansvar? Huvudansvar saknas på alla nivåer. För ekonomi, organisation, personal mm. - Brist på tydlig samordning lokalt, regional och nationellt. - Saknar gemensamt uppdrag. - Bristande samsyn hos skola, primärvård, socialtjänst mm. - Ingen har överblicken. - Saknas mandat från politisk och chefsnivå. - Nationella direktiv gällande föräldrastödsområdet saknas inom skolan Utbildning - Brist på utbildare, och vidareutbildning. - Brist på utbildningsplatser. - Handledning saknas. Kunskap och förankring - Brist på metodkännedom. - Kunskapsbrist och brist på förankring på olika nivåer. Tex. bristfällig kunskap hos förvaltningar och politiker. Kvalitetssäkring, utvärderingar, forskning - Kvalitetssäkring. Hur får vi arbetet att hålla över tid? - Utvärderingar kopplat till hälsoekonomi saknas. - Det finns för lite forskning på svenska förhållanden. Hur säker är evidensen? Programutbudet - Vissa kommuner tycker att det är svårt och förvirrande med många program att välja på. Andra ser det som en tillgång.

4 Fråga 3: Inför framtiden vilka möjligheter finns inför val av olika föräldrastödsprogram? Politisk förankring - Tydlig politisk förankring och tydligt uppdrag från kommunledning skapar möjligheter. - Lokal plan föräldrastöd. - Budget för föräldrastöd, långsiktigt. Nationell nivå - Tydliga riktlinjer från nationell till lokal nivå. - Regeringsuppdraget en möjlighet. - Nationella medel en möjlighet. Långsiktighet - Långsiktigt arbete förankrat i befintliga verksamheter. Samverkan och nätverk - Ta vara på all erfarenhet och kunskap i länet. Skapa plattform för samverkan. - Samverkan på olika nivåer i kommunen mellan olika aktörer, mellan kommuner, mellan stadsdelar och regionalt mm. - Genomföra utbildningar med flera kommuner i samverkan. - Nätverk i programmen och tvärprogrammässigt. - Samverkan mellan små kommuner tex. byta cirkelledartjänster. - Mer samverkan med skolan. Få skolan mer engagerad i frågan. - Inventering av lokala resurser. Samordning - En möjlighet att skapa lokala/ regionala kunskapscentra. Strukturer för kunskapsutbyte. - Struktur, överblick, förankring, stödorganisation? - Utbildning, handledning och erfarenhetsutbyte. - Föräldrastödssamordnare inom kommun och stadsdel. Forskning - Viktigt med fortsatt utvärdering och forskning. - Mer forskning om vinster och hälsoekonomi. - Mer forskning som når ut till målgruppen. - Svensk forskning. Marknadsföring - Ta vara på befintliga fungerande nätverk för att utveckla föräldrastöd, för att hitta ledare och föräldrar. - Hitta bra sätt att marknadsföra. Ge föräldrarna en möjlighet att välja det som passar dem.

5 Inventering av utbildningsmöjligheter av föräldrastödsprogrammen i Västra Götalands län (enligt Folkhälsoinstitutets lista) PREP Sensus Studieförbund utbildar i PREP. Det finns ca 80 utbildade PREP-ledare i Västra Götalandsområdet. Jörgen Bjerre, Göteborg, är samordnare i Västra Götaland och Halland. (I februari 2009 hålls en nätverksträff i Västra Götaland). Många står i kö och vill utbilda sig och programmet sprider sig i regionen till nya målgrupper. Bland annat erbjuds föräldrar inom militären att gå PREP. Utbildare av PREP-ledare finns det två stycken på Sensus förbundskansli i Stockholm. Dessa är Kerstin Selen och Marie Lennerhed. Om behovet fortsätter att växa kommer det behövas utbildas fler PREP-ledare i länet och utbildningsorganisationen utökas. ICDP ICDP-stiftelsen tillhandahåller utbildare. Det finns 49 personer i Sverige som har avtal med stiftelsen och därmed rätten att genomföra utbildningar i programmet. Stiftelsen har en förteckning av alla utbildare. Dessa har gått steg 3. I Västra Götaland finns Stina Friden, Göteborg samt Britt-Inger Olsson, Orust. Det utbildas ca 20 nya handledare årligen. När det gäller föräldragrupper kallas det föräldravägledning och dessa grupper hålls av personer som gått steg 2. Stiftelsen har också ett register över alla diplomerade vägledare i landet (steg 2). Möjligheterna att både utbilda professionella utbildare samt vägleda föräldrar inom programmet kan ses som god inom Västra Götalands län. KOMET Kontakt har tagits med Precens i Stockholm. Behovet av KOMET-instruktörer i Västra Götalandsregionen är stort. Vi har undersökt förutsättningarna för att få fler KOMETinstruktörer i VG-regionen. Det finns två i Göteborg som är KOMET-samordnare på Hisingen (Anna-Lena Nellrup samt Anne Johansson). De har blivit beviljade av Precens att bli utbildare och de börjar instruktörsutbildning i februari. Precens har meddelat att de ser över sin organisation och kommer med ett nationellt förslag, som även tillfredsställer Västra Götalandsregionen behov. COPE Förfrågan är skickad till Svenska Copeföreningen och till Charles Cunningham. I ett första steg kommer tio nationella utbildare att utbildas. I Västra Götaland kommer vi förmodligen att ha minst en stationär utbildare. Svenska Copeföreningen och BUP Malmö har arbetat fram en nationell utbildningsplan för Cope. Det ser ut som om utbildningsbehovet kommer att tillgodoses även i Västra Götaland. ÖPP ÖPP på nationell nivå kommer att kunna tillgodose behovet av fler utbildare i framtiden. De håller på att bygga upp en effektiv organisation för att tillgodose detta behov. Detta görs via Örebro Kommun, se Det finns en stor spridning av ÖPP-instruktörer i Västra Götalands län. Föräldrakraft Föräldrakraft har en väl förberedd strategi för en framtida utbildningsorganisation nationellt. Det finns ingen plan för Västra Götaland samordnat, men organisationen

6 klarar att tillgodose en utökning av utbildare i länet. Det finns potentiella ledare att utbilda till utbildare. Det finns också en handledarorganisation. Familjeverkstan Studieförbundet Vuxenskolan har fyra utbildare i landet. Två personer i Stockholm, en i Halmstad och en i Trollhättan. I Trollhättan finns Camilla Phersson. Hon har utbildat kursledare i Vänersborg, Sotenäs, Ale, Stenungsund, Kungälv, Göteborg centrum, Lidköping, Essunga, Färjelanda, Lysekil och Uddevalla. Kranskommuner till Borås upphandlar för tillfället. Studieförbundet vuxenskolan behöver fler utbildare i Västra Götaland i framtiden för att täcka behovet. Det kommer också förfrågningar från andra delar av landet. ABF har utbildade kursledare i några kommuner i Västra Götaland. De har kontrakt med Alingsås kommun och kontrakt på väg med Trollhättan och Uddevalla. De har en ambition att utvidga sitt arbete med familjeverkstan i regionen. Enligt vår kännedom har ABF inga egna utbildare av kursledare i vår region. Det verkar som om ABF jobbar mer aktivt med familjeverkstan i andra delar av landet. Sensus i Göteborg har också planerat att börja med Familjeverkstan som ett komplement till PREP. Övriga studieförbund har vi i nuläget inte varit i kontakt med. Det har varit svårt att få en samlad bild av utbildningsorganisationen av Familjeverkstan. Det finns ingen samordning mellan studieförbunden i Västra Götaland och inte direkt inom kommunerna heller. Vår uppfattning är att det kommer att behövas fler utbildare i regionen för att täcka en ökad efterfrågan. Active Parenting Active parenting har 4 centrala utbildningsledare. Utbildningsorter för öppna kurser är Stockholm och Göteborg (Kalmar har haft tidigare). De åker också ut i landet och håller utbildning. Från och med nästa år kommer gruppledare att vidareutbildas för att kunna hålla i steg 1 utbildningen för nya gruppledare. Det innebär att det kommer att finnas utbildningsledare för steg 1 även i Västra Götaland, troligen i Härryda och på Tjörn. Steg 2 utbildningen kommer att hållas av centrala utbildare tills vidare. I Västra Götaland är det relativt få kommuner som arbetar med Active Parenting och utbildningsbehovet av programmet framöver kommer att täckas från organisationen. Steg för Steg och Nya steg Programmet Steg för Steg (version av Strenghtening Families Program) drivs av STAD-projektet i Stockholm. Programmet används i ett 40-tal kommuner runt om i landet. Närmare 1000 personer har gått kurserna och ca 60 ledare är certifierade att hålla egna utbildningar. År 2006 modifierades programmet på en rad punkter. Bland annat kortades innehållet ner väsentligt. Det nya programmet som i praktiken har ersatt Steg för Steg heter Nya Steg. För att nå även socialt utsatta familjer utvecklades år 2004 en modifierad version av Steg för Steg som heter FöräldraStegen. Programmet riktar sig till föräldrar med barn som behöver extra stöd. Ett 30-tal ledare är certifierade och närmare 200 föräldragrupper har genomförts runt om i landet.

7 STAD har stått för utbildningen tillsammans med ca 60 certifierade ledare runt om i landet som har rätt att utbilda ledare i Nya Steg. Det tillkommer ett tiotal certifierade ledare per år. Under våren 2003 startade en randomiserad kontrollerad studie i 19 skolor i Stockholm av STAD-projeketet. Enligt studien har inte Steg för Steg någon bevisad effekt i Sverige. STAD-projeketet kommer fortsättningsvis inte att ansvara för programmet och utbildningsorganisationen. Görgen Larsson kommer att driva programmet och utbildningsverksamheten vidare i privat regi. Enligt vår kännedom har inte detta program någon stor spridning i Västra Götalands län. Det verkar inte som det finns någon direkt efterfrågan efter utbildningsbehov heller. De otroliga åren (The Incredible Years) I Sverige är Marlise Svensson vid Lunds universitet samt Familjeforum engagerade i spridning av programmet. År 2000 tog Kjell Hansson och Nätverkscentrum Västerås initiativ till att introducera det amerikanska programmet i Sverige. Incredible Years i USA godkände att Socialhögskolan i Lund organiserar grupp-ledarutbildningar i deras program Basic träning som vänder sig fram för allt till föräldrar med barn i åldrar tre till åtta år. Utbildningen består av tre dagars utbildning som genomförs av certifierade utbildare som är godkända mentorer av Incredible Years i USA. Än så länge är dessa norska, eftersom varken Sverige eller Danmark har några egna. (En svenska har nu börjat mentorutbildningen). Webster-Stratton rekommenderar handledning, men det är frivilligt och måste betalas för. Handledare är återigen bara de av Incredible Years godkända mentorerna. Socialhögskolan i Lund anordnar två utbildningar/år. Sedan början av 2000-talet har ca 250 personer utbildats i Sverige. Det finns idag ingen svensk organisation som har överblicken på utövandet av programmet ute i landet, men en svensk hemsida med syfte att kartlägga programmet håller på att byggas upp. De hoppas på att ha en bättre bild om ett år. Enligt vår kännedom har inte detta program någon stor spridning i Västra Götalands län. Det verkar inte som det finns någon direkt efterfrågan efter utbildningsbehov heller. Barnen i våra hjärtan Barnen i våra Hjärtan är ett bra material/ program som skulle kunna vara ett bra komplement till övriga program på Folkhälsoinstitutets lista. Materialet har en styrka i att det har ett mångkulturellt perspektiv, vilket saknas i många program. Detta resonemang grundar vi på positiva erfarenheter från gruppverksamheter i regionen, men det behövs forskning på materialet.

8 Slutsatser De olika föräldrastödsprogrammen är mer eller mindre spridda över hela Västra Götalands Län. Det finns en relativt god kunskap över läget i Göteborgs Stad och Fyrbodal. Även i Skaraborg och Sjuhäradsregionen finns vissa kunskaper kring nuläget. Är ambitionen att många föräldrar ska nås genom olika föräldrastödsinsatser, där föräldrastödsprogrammen är en del, vore det önskvärt att få en bättre, djupare och mer nyanserad nulägesanalys kring - Vilka program som används och i vilken omfattning? - Hur många gruppledare som är utbildade inom respektive program? - Var gruppledarna är verksamma och hur många föräldrar som nås genom olika föräldrastödsprogram? Dessutom är det viktigt att det finns tillräckligt med egna utbildare kopplat till de föräldrastödsprogram som används idag och de som kommer att användas i framtiden. Ett förslag är att Staten bidrar med ekonomiska resurser för att Västra Götaland och andra landsting och regioner ska få tillgång till tillräckligt med egna utbildare. Länsstyrelsen i Västra Götalands län är en viktig motor när det gäller utvecklingen av föräldrastödet i kommunerna. Dels fördelar de pengar när det gäller att stimulera kommunerna i sitt utvecklingsarbete, dels har de anordnat ett flertal konferenser och seminarier i syfte att stimulera kommunerna i sitt utvecklingsarbete kring olika föräldrastödsprogram. Dessutom har Länsstyrelsen varit en stor hjälp kring att bidra till en samlad struktur i dessa frågor. Det finns ett samlat önskemål att Länsstyrelsen i Västra Götaland även fortsättningsvis kan ge ekonomiskt stöd till kommuner och enheter som främjar föräldrastödet i Västra Götalandsområdet. Dessutom vet vi att Länsstyrelsen i Västra Götalands län har en viktig roll när det gäller att stödja och främja samverkan mellan olika delregioner i Västra Götaland samt fördela ut nationella medel till kommuner och primärvård. Arbetet med föräldrastöd måste hänga nära samman med det hälsofrämjande och drogförebyggande arbetet och med folkhälsoarbete i stort. Detta för att inte nya stuprör skall uppstå. En annan viktig slutsats är att det behövs mer ekonomiska resurser för att bidra till att skapa ett starkt föräldrastöd i kommuner och primärvård. Vi tror att det viktigt att stimulansmedlen når kommunal samt regional nivå och inte läggs för stor del på nationell nivå. Ytterligare en slutsats är att samordning är en mycket central fråga. När det gäller området att utbilda utbildare behövs samverkan och samordning. Vi tror att det i landet behövs utvecklingscenter för att främja infrastrukturen kring föräldrastöd i allmänhet och olika föräldrastödsprogram i synnerhet. Dessa center skulle kunna verka för att: - Samordna utbildning av ledare inom olika föräldrastödsprogram. Detta kräver också att de olika föräldrastödprogrammen blir mer tillgängliga för en regional utbildningsorganisation, att regionen kan ha egna utbildare inom COPE, KOMET med flera program. Dessutom behövs en betydligt billigare

9 utbildningsmodell. Idag är arvodena alldeles för höga och tillgängligheten av utbildare är alldeles för låg, om syftet är att öka tillgängligheten för landets föräldrar kring stöd i olika skeenden av barnets/barnens uppväxtår. Om många fler föräldrar ska få stöd på olika sätt behövs det många fler ledare. - Samordna handledning och leda nätverk inom och mellan program och kommuner och primärvård. Handledningsorganisation bör vara en naturlig del kopplat till alla program. - Det regionala områdets ledande politiker och tjänstemän i kommuner och primärvård får ett strategiskt stöd kring implementering och kunskap kring val av olika insatser och metoder och program byggd på en behovsanalys snarare än en efterfrågan. Politisk förankring är viktigt att trycka på. Det är en viktig uppgift för de regionala samverkansfunktionerna att möta den politiska organisationen mer och utbilda, bilda nätverk mm. - Bidra med hållbarhet och långsiktighet i utbildningsorganisationen. Vi vill också trycka på att forskning även på regional nivå är viktigt parallellt med den nationella forskningen. Slutligen vill vi säga att det är mycket på gång i Västra Götaland kring föräldrastödsarbetet och det spretar på många nivåer. Det märks att det behövs lokala kartläggningar för att få en ännu bättre bild av allt föräldrastödsarbete som bedrivs ute i våra 49 kommuner. Vi tror också att det är viktigt med en lokal behovsanalys av föräldrastöd innan eller parallellt med programmen. Hör gärna av er med frågor. Med vänliga hälsningar Lennart Rådenmark och Ulrika Ankargren Länsstyrelsen i Västra Götalands län Henrik Erlandsson, Anne-Sofie Skälegård och Pernilla Forss Fyrbodals Kommunalförbund, Hälsokällan Telefon:

Hälsokällan 2008 Redogörelse av verksamheten

Hälsokällan 2008 Redogörelse av verksamheten Hälsokällan 2008 Redogörelse av verksamheten 2008 - Föräldrastöd och livskunskap är en vinst för barnen Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Hälsokällan en verksamhet med barn och ungdomars hälsa

Läs mer

FÖRÄLDRASTÖD I BLEKINGE

FÖRÄLDRASTÖD I BLEKINGE FÖRÄLDRASTÖD D I BLEKINGE Föräldrastöd d i Blekinge Utgångspunkter: En förnyad f folkhälsopolitik lsopolitik,, 2007/08:110 Föräldrastöd en vinst för f r alla, SOU 2008:131 Projektgruppens samlade kunskaper

Läs mer

Kartläggning av kommunernas arbete med föräldrastödjande insatser 2011

Kartläggning av kommunernas arbete med föräldrastödjande insatser 2011 2012-04-20 Kartläggning av kommunernas arbete med föräldrastödjande insatser 2011 Sammanfattning Under hösten 2011 genomförde Statens folkhälsoinstitut en kartläggning av arbetet med föräldrastöd i landets

Läs mer

Ansökan om utvecklingsmedel till tidiga insatser Till Länsstyrelsen Västra Götalands län Göteborg. Underskrift

Ansökan om utvecklingsmedel till tidiga insatser Till Länsstyrelsen Västra Götalands län Göteborg. Underskrift Ansökan om utvecklingsmedel till tidiga insatser 2010 Till Länsstyrelsen Västra Götalands län 403 40 Göteborg Sökande Huvudman Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) Adress Postnummer Box 5073 402 22

Läs mer

Föräldrastöd - en investering för framtiden. Strategier för ett utvecklat föräldrastöd i Stenungsunds kommun

Föräldrastöd - en investering för framtiden. Strategier för ett utvecklat föräldrastöd i Stenungsunds kommun Föräldrastöd - en investering för framtiden Strategier för ett utvecklat föräldrastöd i Stenungsunds kommun 2011-2014 Inledning Föräldrar är de viktigaste personerna i varje barns liv. Föräldrar har som

Läs mer

Föräldrastöd i samverkan

Föräldrastöd i samverkan Föräldrastöd i samverkan Johanna Ahnquist & Elsa Rudsby Strandberg Avd. för barns och äldres hälsa Statens folkhälsoinstitut Upplägg Introduktion till nationella föräldrastödsstrategin Är föräldrastödsprogram

Läs mer

Inkvarteringsstatistik december 2004

Inkvarteringsstatistik december 2004 Inkvarteringsstatistik december 2004 Gästnätter december 2004, län (tusen) 1 600 1 524 1 400 1 200 1 000 800 600 400 200 223 422 138 0 Sverige Västra Götalands län Stockholms län Skåne län 22/02/2005 www.vastsverige.com

Läs mer

Inkvarteringsstatistik september 2004

Inkvarteringsstatistik september 2004 Inkvarteringsstatistik september 2004 Gästnätter september 2004, län (tusen) 2 500 2 000 2 256 1 500 1 000 667 500 359 233 0 Sverige Västra Götalands län Stockholms län Skåne län 11/11/2004 www.vastsverige.com

Läs mer

Mottagande av nyanlända flyktingar. i Västra Götalands län Rapport 2010:44

Mottagande av nyanlända flyktingar. i Västra Götalands län Rapport 2010:44 Mottagande av nyanlända flyktingar i Västra Götalands län Rapport 2010:44 Rapport 2010:44 ISSN 1403-168X Utgivare: Länsstyrelsen Västra Götalands län, enheten för social hållbarhet Grafisk form: malin.fasth.com

Läs mer

Webbenkät: Folkhälsoekonomi/sociala investeringar i Västra Götaland 2013-11-11

Webbenkät: Folkhälsoekonomi/sociala investeringar i Västra Götaland 2013-11-11 Webbenkät: Folkhälsoekonomi/sociala investeringar i Västra Götaland 2013-11-11 Regional utveckling för folkhälsa (RUFF) Avsiktsförklaring RUFF-gruppen Utvecklingsområde: folkhälsa i samhällsplanering,

Läs mer

2010-01-25. Förskolan och skolan främjar och förebygger

2010-01-25. Förskolan och skolan främjar och förebygger 2010-01-25 AVTALSUPPFÖLJNING Hälsokällan 1. Inom vilka områden/ämnen har verksamhet efterfrågats En mängd olika aktiviteter så som utbildning, handledning, nätverk, konferenser m m har efterfrågats av

Läs mer

Föräldrastöd i samverkan inom Umeåregionen

Föräldrastöd i samverkan inom Umeåregionen Föräldrastöd i samverkan inom Umeåregionen Vad är Familjepeppen? När: Projekttid 2010-2013 Var: Umeåregionen Bjurholm, Nordmaling, Robertsfors, Umeå, Vindeln och Vännäs För vilka: Alla föräldrar med barn

Läs mer

Kompetensutveckling - föräldrastöd i i Örebro län. Program

Kompetensutveckling - föräldrastöd i i Örebro län. Program Kompetensutveckling - föräldrastöd i i Örebro län Program 13.00 15.00 17.00 Välkomna - projektets bakgrund, syfte och mål. Nuläge Föräldrastöd i det regionala arbetet Folkhälsoinstitutet Elsa Rudsby Strandberg,

Läs mer

NYHETSBREV. Det finns 3 olika arbetsgrupper ÖPP, Active Parenting och Riktade insatser.

NYHETSBREV. Det finns 3 olika arbetsgrupper ÖPP, Active Parenting och Riktade insatser. 1 (6) Det här är första Nyhetsbrevet från Föräldrautvecklingsprojektet Värme & Ramar i Oskarshamn. Ambitionen är att det fr o m hösten ska komma ut ett (1) Nyhetsbrev per månad om vad som är på gång i

Läs mer

Arbetsmarknadsdata Västra Götalands län

Arbetsmarknadsdata Västra Götalands län Arbetsmarknadsdata Västra Götalands län Augusti 2014 Jens Sandahl, Analysavdelningen 11 september 2014 Antal nyanmälda platser i Västra Götalands län per månad 2011-2014 Antal nyanmälda platser i Västra

Läs mer

Programfolder 2015. En offentlig verksamhet i Fyrbodals kommunalförbund. www.halsokallanfyrbodal.se

Programfolder 2015. En offentlig verksamhet i Fyrbodals kommunalförbund. www.halsokallanfyrbodal.se Programfolder 2015 En resurs för personal som arbetar med barn och unga En offentlig verksamhet i Fyrbodals kommunalförbund www.halsokallanfyrbodal.se Vårt uppdrag barnens bästa Så här arbetar vi Hälsokällan

Läs mer

Slutredovisning av utvecklingsmedel för förebyggandeinsatser i Sollentuna kommun under 2009-07-01 2010-06-30

Slutredovisning av utvecklingsmedel för förebyggandeinsatser i Sollentuna kommun under 2009-07-01 2010-06-30 Socialkontoret Elisabeth Bengtsson Avdelningschef 08-57921257 Redovisning 2011-04-11 Sida 1 av 5 Länsstyrelsen i Stockholms län Slutredovisning av utvecklingsmedel för förebyggandeinsatser i Sollentuna

Läs mer

Hur många etjänster, inom socialtjänsten, för invånarna var i drift december 2012?

Hur många etjänster, inom socialtjänsten, för invånarna var i drift december 2012? e-tjänster "Antalet e-tjänster inom socialtjänsten för invånarna samt användningen av e-tjänsterna. E-tjänsterna ska vara utformade efter målgruppernas behov och förutsättningar. E-tjänsterna ska vara

Läs mer

Företagsamheten 2018 Västra Götalands län

Företagsamheten 2018 Västra Götalands län Företagsamheten 2018 Västra Götalands län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt

Läs mer

GAP-analys Demensriktlinjer Kommunerna i Västra Götaland, svar från Äldreomsorgen

GAP-analys Demensriktlinjer Kommunerna i Västra Götaland, svar från Äldreomsorgen GAP-analys Demensriktlinjer 2017-02-10 Kommunerna i Västra Götaland, svar från Äldreomsorgen Länsresultat utan uppdelning. Kommunalförbundsområde GR 14 29,8 Skaraborgs kommunalförbund 17 36,2 Fyrbodals

Läs mer

Minnesanteckningar. Bästa föräldrastöd i samverkan

Minnesanteckningar. Bästa föräldrastöd i samverkan Minnesanteckningar Bästa föräldrastöd i samverkan 110301 Inledning Landstingets Samhällsmedicinska enhet tillsammans med Regionförbundet Örebro jobbar sedan 1 oktober 2010 med ett samverkans och utvecklingsarbete

Läs mer

Samverkan barn och unga verksamhetsberättelse 2013

Samverkan barn och unga verksamhetsberättelse 2013 Västbus Skaraborg Samverkan barn och unga verksamhetsberättelse 2013 Bakgrund Vårdsamverkan Skaraborg är en samverkansgrupp mellan Skaraborgs Sjukhus, Primärvården Skaraborg och kommunerna i Skaraborg.

Läs mer

Företagsamheten Västra Götalands län

Företagsamheten Västra Götalands län Företagsamheten 2019 Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och strategiskt

Läs mer

Så arbetar kommuner, landsting, kommun- och regionförbund och ideella organisationer med föräldrastöd. Kartläggning 2013

Så arbetar kommuner, landsting, kommun- och regionförbund och ideella organisationer med föräldrastöd. Kartläggning 2013 Så arbetar kommuner, landsting, kommun- och regionförbund och ideella organisationer med föräldrastöd Kartläggning 2013 Innehållsförteckning Bakgrund... 8 Syfte... 9 Metod... 10 Datainsamling... 10 Intervjuformulär...

Läs mer

Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin. Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden. Hur gör man i Skövde?

Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin. Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden. Hur gör man i Skövde? Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden Hur gör man i Skövde? Utlysning av projektmedel 2013-2014 Dnr RUN 614-0186-13 Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin 1. Inbjudan

Läs mer

N Y T T F R Å N SIKTA

N Y T T F R Å N SIKTA Nr 3/11 N Y T T F R Å N SIKTA SIKTA- Skånes missbruks och beroendevård i utveckling ett utvecklingsarbete i samverkan mellan Kommunförbundet Skåne och Region Skåne Kommunförbundet Skåne och Region Skåne

Läs mer

Skolbiorapport kommuner uppgett att man har skolbio.

Skolbiorapport kommuner uppgett att man har skolbio. Skolbiorapport 2014 Varje år frågar Kultur i Väst hur Västra Götalandsregionens 49 kommuner om man har en skolbioverksamhet under förgående år. Vi har skickat en kort enkät till varje kommun att svara

Läs mer

Välkomna till nätverksträffen Rätt stöd i rätt tid på rätt plats. Foto: Josefin Sejnelid

Välkomna till nätverksträffen Rätt stöd i rätt tid på rätt plats. Foto: Josefin Sejnelid Välkomna till nätverksträffen Rätt stöd i rätt tid på rätt plats Foto: Josefin Sejnelid Länssamverkan föräldrastöd Deltagarna i gruppen har ett strategiskt uppdrag i sin organisation eller i länet. Deltagare

Läs mer

Länsstyrelserna stödjer och samordnar föräldrastödet

Länsstyrelserna stödjer och samordnar föräldrastödet Länsstyrelserna stödjer och samordnar föräldrastödet Camilla Pettersson Örebro län Länsstyrelsernas uppdrag ska under åren 2014-2017 stödja kommuner, landsting och andra föräldrastödjande i arbetet med

Läs mer

Programfolder 2014. En offentlig verksamhet i Fyrbodals kommunalförbund. www.halsokallanfyrbodal.se

Programfolder 2014. En offentlig verksamhet i Fyrbodals kommunalförbund. www.halsokallanfyrbodal.se Programfolder 2014 En resurs för personal som arbetar med barns och ungas hälsa samt rättigheter. En offentlig verksamhet i Fyrbodals kommunalförbund www.halsokallanfyrbodal.se Hälsokällan - en verksamhet

Läs mer

Revisionsrapport Stärkt föräldraroll

Revisionsrapport Stärkt föräldraroll Revisionsrapport Stärkt föräldraroll Christel Eriksson Cert. Kommunal revisor Januari 2013 Sammanfattning har fått de förtroendevalda revisorerna i Halmstads kommuns uppdrag att granska arbetet kring målet

Läs mer

Inkvarteringsstatistik februari 2005

Inkvarteringsstatistik februari 2005 Inkvarteringsstatistik februari 005 Kommunstatistik Från och med januari 005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugby och vandrarhem för samtliga kommuner i Västsverige genom att Turismens Utredningsinstitut

Läs mer

Västra Götalands län

Västra Götalands län Västra Götalands län Välfärdstappet Västra Götalands län Inledning Välfärdsutredningen som presenterades i slutet av förra året lanserade ett förslag till vinstbegränsning för välfärdsföretag. I praktiken

Läs mer

Presidiet Styrgruppen för det sociala området

Presidiet Styrgruppen för det sociala området Lars-Göran Jansson Presidiet Styrgruppen för det sociala området Tid: 17 augusti 2010 Plats: Närvarande: GR-huset, Göteborg Bo Pettersson, ordf. Carina Liljesand, vice ordf. Gustav Höjer Elisabeth Hajtowitz

Läs mer

Utvärdering av regionala stödresurser för ASI/DOK Göteborgsregionens kommunalförbund

Utvärdering av regionala stödresurser för ASI/DOK Göteborgsregionens kommunalförbund Göteborgsregionens kommunalförbund Christina Fix Box 5073 402 22 Göteborg Mobil: 0738-51 80 26 Utvärdering av regionala stödresurser för ASI/DOK 2007-2010 Göteborgsregionens kommunalförbund Stödresursprojektet

Läs mer

Inkvarteringsstatistik juli 2011

Inkvarteringsstatistik juli 2011 Inkvarteringsstatistik juli 2011 Kommunstatistik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och för samtliga kommuner i Västsverige genom en skattning av inkvarteringsstatistiken

Läs mer

Rapport Skolbio Västra Götalandsregionen 2017

Rapport Skolbio Västra Götalandsregionen 2017 Rapport Skolbio Västra Götalandsregionen 2017 Skolbiorapport 2017 2 Varje år skickar Kultur i Väst ut en enkät till Västra Götalandsregionens 49 kommuner för att följa upp skolbioverksamheten. Enkäten

Läs mer

Inkvarteringsstatistik augusti 2011

Inkvarteringsstatistik augusti 2011 Inkvarteringsstatistik augusti 2011 Kommunstatistik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och för samtliga kommuner i Västsverige genom en skattning av inkvarteringsstatistiken

Läs mer

Dig som är ordförande i den nämnd som beslutar om studieförbundens villkor i Ale

Dig som är ordförande i den nämnd som beslutar om studieförbundens villkor i Ale villkor i Ale Visste du att studieförbunden i Ale förra året genomförde cirka 750 studiecirklar och andra grupper med totalt nästan 5.300 deltagare. Dessutom genomförde de över 1.100 kulturprogram i form

Läs mer

Inkvarteringsstatistik januari 2006

Inkvarteringsstatistik januari 2006 Inkvarteringsstatistik januari 2006 Kommunstatistik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och vandrarhem för samtliga kommuner i Västsverige genom en skattning av inkvarteringsstatistiken

Läs mer

Mänskliga rättigheter

Mänskliga rättigheter Mänskliga rättigheter Aspekter av människan Män, kvinnor, barn Diskrimineringsgrunder Perspektiv Människor Ålder Kön/könsöverskridande identitet eller uttryck Funktionsnedsättning Etniska tillhörighet

Läs mer

Inkvarteringsstatistik

Inkvarteringsstatistik Inkvarteringsstatistik maj 2011 Kommunstatistik ti tik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och för samtliga kommuner i Västsverige genom en skattning av inkvarteringsstatistiken

Läs mer

Statestik 2 080101-080630 Kommun Arbetsplats Utbildning/förelsäning Programverksamhet Totalt antal delt.

Statestik 2 080101-080630 Kommun Arbetsplats Utbildning/förelsäning Programverksamhet Totalt antal delt. Statestik 2 080101-080630 Kommun Arbetsplats Utbildning/förelsäning Programverksamhet Totalt antal delt. Grundskolan Handl. Kamratstöd. Nätverksträff 4 Strömstad Skolchef Disk. Skolan främjar och förebygger

Läs mer

Kommunerna i Västra Götalands och Hallands län Den finansiella profilen

Kommunerna i Västra Götalands och Hallands län Den finansiella profilen Kommunerna i Västra Götalands och Hallands län Den finansiella profilen 214-214 Resultat före extraordinära poster / verksamhetens kostnader 5 4 2% 3 2 2 2,5 1,6 2,1 2 2 2,3 2,5 1,6 1 1,2 21 211 212 213

Läs mer

Utlysningstext socialt entreprenörskap 2015

Utlysningstext socialt entreprenörskap 2015 Utlysningstext socialt entreprenörskap 2015 - projektmedel för utvecklingsinsatser inom social ekonomi Utlysning av projektmedel 2015 Dnr RUN 614-0186-13 1. Inbjudan socialt entreprenörskap i Västra Götaland

Läs mer

Gästnattsrapport mars Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet

Gästnattsrapport mars Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet Gästnattsrapport mars 2013 Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet 1 Nyckeltal i Västra Götaland, mars 2013 Hotell, stugbyar och vandrarhem Antal gästnätter Mars 375 076 +5%

Läs mer

Föräldrastödskurser i Halland. för dig med barn mellan 2-18 år

Föräldrastödskurser i Halland. för dig med barn mellan 2-18 år Föräldrastödskurser i Halland för dig med barn mellan 2-18 år Det är inte alltid lätt att vara förälder Känner du att du ofta hamnar i tjatkarusellen och skulle vilja ha fler trevliga stunder tillsammans

Läs mer

Gästnattsrapport februari Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet

Gästnattsrapport februari Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet Gästnattsrapport februari 2013 Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet 1 Nyckeltal i Västra Götaland, februari 2013 Hotell, stugbyar och vandrarhem Antal gästnätter Februari

Läs mer

På lika villkor- för lärande och likabehandling

På lika villkor- för lärande och likabehandling På lika villkor- för lärande och likabehandling Skolan främjar och förebygger Välkommen till en konferens för dig som är utbildningschef, skolledare eller skolpolitiker i Fyrbodal! HOTELL BOHUSGÅRDEN,

Läs mer

Projektplan Föräldrastöd för föräldrar till barn i åldrarna 3-12 år

Projektplan Föräldrastöd för föräldrar till barn i åldrarna 3-12 år Y mljungby KOMMUN 2008-01-14 1(5) Kommunlednings Leif Thoresen Tel. 0372-7891 93 kontoret leif thoresen@kommun.ljungby.se Kommunstyrelsen Barn- och utbildningsnämnden Socialnämnden Projektplan 2008-2009

Läs mer

Avtal om folkhälsosamordning i. Borås Stad fr.o.m. 2013-01-01. Mellan

Avtal om folkhälsosamordning i. Borås Stad fr.o.m. 2013-01-01. Mellan Dnr: 110-2012 Avtal om folkhälsosamordning i Borås Stad fr.o.m. 2013-01-01 Mellan HSN 8 och Borås Stad 1 (7) 1. Parter Detta avtal är slutet mellan kommunstyrelsen i Borås nedan kallad kommunen och Västra

Läs mer

Slutrapport. Från. Konferensen Mellanlanda 2009 26 27 mars

Slutrapport. Från. Konferensen Mellanlanda 2009 26 27 mars Slutrapport Från Konferensen Mellanlanda 2009 26 27 mars Innehåll Inledning... 3 Bakgrund... 3 LUVG, Lokal Utveckling Västra Götaland... 3 Tema... 4 Målgrupp... 4 Organisation... 4 Medverkande... 5 Deltagare...

Läs mer

Inkvarteringsstatistik oktober 2011

Inkvarteringsstatistik oktober 2011 Inkvarteringsstatistik oktober 2011 Kommunstatistik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och för samtliga kommuner i Västsverige genom en skattning av inkvarteringsstatistiken

Läs mer

LUPP 2013. Kungsbacka kommun. Hälsa

LUPP 2013. Kungsbacka kommun. Hälsa LUPP 2013 Kungsbacka kommun Hälsa Hälsa och ohälsa Kungsbacka En dörr in Föräldrar emellan Dansintervention Främjande vs förebyggande Dricks det mycket? Psykisk ohälsa Paradoxer Verksamheter Reflektioner

Läs mer

Inkvarteringsstatistik februari 2011

Inkvarteringsstatistik februari 2011 Inkvarteringsstatistik februari 2011 Kommunstatistik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och för samtliga kommuner i Västsverige genom en skattning av inkvarteringsstatistiken

Läs mer

Inkvarteringsstatistik januari 2011

Inkvarteringsstatistik januari 2011 Inkvarteringsstatistik januari 2011 Kommunstatistik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och för samtliga kommuner i Västsverige genom en skattning av inkvarteringsstatistiken

Läs mer

Gästnattsrapport december 2011 Kvartal 4, 2011

Gästnattsrapport december 2011 Kvartal 4, 2011 Gästnattsrapport december 2011 Kvartal 4, 2011 Kommunstatistik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och för samtliga kommuner i Västsverige genom en skattning av inkvarteringsstatistiken

Läs mer

Gemensam IT samordningsfunktion 49 kommuner i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen

Gemensam IT samordningsfunktion 49 kommuner i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen Trendriktning Distansmöten juni 217-mars 218 5 Trendriktning Hela VGR maj 217 - mars 218 Trend Antal Distansmöten 45 4 Alingsås lasarett 35 3 25 2 15 1 5 Skaraborgs sjukhus NU-Sjukvården Kungälvs sjukhus

Läs mer

Gästnattsrapport januari 2012

Gästnattsrapport januari 2012 Gästnattsrapport januari 2012 Kommunstatistik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och vandrarhem för samtliga kommuner i Västsverige genom en skattning av inkvarteringsstatistiken

Läs mer

Uppdrag direkt av kommun el annan

Uppdrag direkt av kommun el annan Ingrid Kennborn AB Genomförda uppdrag 2002 och framåt - augusti 2008 Uppdrag direkt av kommun el annan Fortbildning/ utbildning med Sol och LSS som grund kring Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

Läs mer

Media på andra språk än svenska Västra Götalands regionen 2005 Mediainköp

Media på andra språk än svenska Västra Götalands regionen 2005 Mediainköp Mediainköp Borås Göteborg Ale Alingsås Bengtsfors Bollebygd 66 40 41 22 1 7 2 3 1 65 31 544 222 2 2 8 15 5 20 10 5 2 1 1 1 350 250 12 2 214 7 5 48 16 20 49 9 20 2 41 35 438 180 2 1 4 13 2 188 18 348 37

Läs mer

Västsvenska perspektiv på tillväxt och innovation. Kristina Jonäng, (c) Ledamot av regionstyrelsen

Västsvenska perspektiv på tillväxt och innovation. Kristina Jonäng, (c) Ledamot av regionstyrelsen Västsvenska perspektiv på tillväxt och innovation Kristina Jonäng, (c) Ledamot av regionstyrelsen Västra Sverige på 1990-talet Brokig struktur och behov av samordning Tre små län och tre små landsting

Läs mer

Lokalt och regionalt utvecklingsstöd vem ska samverka och kring vad? Elite Grand Hotel Norrköping 11 april 2014

Lokalt och regionalt utvecklingsstöd vem ska samverka och kring vad? Elite Grand Hotel Norrköping 11 april 2014 Lokalt och regionalt utvecklingsstöd vem ska samverka och kring vad? Elite Grand Hotel Norrköping 11 april 2014 Vilka utmaningar står kommunerna och landstingen inför? Hög inströmning av barn svårt att

Läs mer

Västbus hur funkar det?

Västbus hur funkar det? Västbus hur funkar det? Anna Melke FoU i Väst/GR Psynk/SKL Vad är Västbus? Överenskommelse VGR + 49 kommuner 2005, 2012 Riktlinjer om samverkan kring vissa barn och unga Värderingar om barnfokus Gäller

Läs mer

SMS-Livräddare 8 Mars 2018 PreHospen Symposium Högskolan Borås. Team PreHospital Samordning Christopher Lundberg

SMS-Livräddare 8 Mars 2018 PreHospen Symposium Högskolan Borås. Team PreHospital Samordning Christopher Lundberg SMS-Livräddare 8 Mars 2018 PreHospen Symposium Högskolan Lägesrapport SMS-Livräddare i VGR SMS-Livräddare (SMSL) i VGR, del av forskningsprojekt. SMSL. finns i Stockholms Läns Landsting, Region Hovedstaden

Läs mer

Välkommen till dialogseminarium Varför föräldrastöd under hela barnets uppväxt?

Välkommen till dialogseminarium Varför föräldrastöd under hela barnets uppväxt? Välkommen till dialogseminarium Varför föräldrastöd under hela barnets uppväxt? Marie Cesares Olsson Utvecklingsledare barn och unga Region Örebro län marie-cesares.olsson@regionorebrolan.se 019-602 63

Läs mer

Vår verksamhetsidé är att utveckla och förmedla kunskap för bättre hälsa. 2011-05-05 Sid 1

Vår verksamhetsidé är att utveckla och förmedla kunskap för bättre hälsa. 2011-05-05 Sid 1 Vår verksamhetsidé är att utveckla och förmedla kunskap för bättre hälsa 2011-05-05 Sid 1 Folkhälsopolitiken Att skapa samhälleliga förutsättningar för en god hälsa på lika villkor för hela befolkningen

Läs mer

Verksamhetsinriktning

Verksamhetsinriktning 0(7) Datum Diarienummer 2017-05-10 LN HYL170015 HYLTENÄMNDEN Verksamhetsinriktning 2018 Adress: Region Halland, Box 517, 301 80 Halmstad. Besöksadress: Södra vägen 9. Tfn: 035-13 48 00. Fax: 035-13 54

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västra Götalands län i slutet av juli 2011

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västra Götalands län i slutet av juli 2011 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Göteborg, 16 augusti 2011 Jens Sandahl, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Västra Götalands län i slutet av juli 2011 Läget

Läs mer

Tillsyn av landstingen och kommunerna i Hallands län och Västra Götalands län

Tillsyn av landstingen och kommunerna i Hallands län och Västra Götalands län Tillsyn av landstingen och kommunerna i Hallands län och Västra Götalands län Redovisning av kartläggning av överenskommelser om samarbete och individuella planer för personer med missbruk eller beroende

Läs mer

Inkvarteringsstatistik januari 2008

Inkvarteringsstatistik januari 2008 Inkvarteringsstatistik januari 2008 Kommunstatistik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och vandrarhem för samtliga kommuner i Västsverige genom en skattning av inkvarteringsstatistiken

Läs mer

Indikatorer för process uppföljning maj 2019

Indikatorer för process uppföljning maj 2019 Indikatorer för process uppföljning maj 2019 kopplad till Överenskommelse mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Läs mer

Projekt DiREKT. Hur vi kan uppnå vår utmaning i samverkan Information Närvårdssamverkan Södra Älvsborg

Projekt DiREKT. Hur vi kan uppnå vår utmaning i samverkan Information Närvårdssamverkan Södra Älvsborg Projekt DiREKT Hur vi kan uppnå vår utmaning i samverkan Information 2018 09 26 Närvårdssamverkan Södra Älvsborg Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling

Läs mer

Gästnattsrapport april Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet

Gästnattsrapport april Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet Gästnattsrapport april 2013 Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet 1 Nyckeltal i Västra Götaland, april 2013 Hotell, stugbyar och vandrarhem Antal gästnätter April 399 211 +8%

Läs mer

Gästnattsrapport Västsverige augusti 2018 Niklas Ranefjärd,

Gästnattsrapport Västsverige augusti 2018 Niklas Ranefjärd, Gästnattsrapport Västsverige augusti 218 Niklas Ranefjärd, niklas.ranefjard@vastsverige.com Turistrådet Västsverige en del av Västra Götalandsregionen Viktig information om rapporten Varje månadsrapport

Läs mer

Föräldrastöd i samverkan Uddevalla - Fyrbodal 2009-2011. från politisk vilja till nytta för brukarna

Föräldrastöd i samverkan Uddevalla - Fyrbodal 2009-2011. från politisk vilja till nytta för brukarna Föräldrastöd i samverkan Uddevalla - Fyrbodal 2009-2011 från politisk vilja till nytta för brukarna Bakgrund Uddevalla kommun sökte och erhöll 2009 medel från Statens folkhäsoinstitut, för att långsiktigt

Läs mer

Företagsamheten 2017 Västra Götalands län

Företagsamheten 2017 Västra Götalands län Företagsamheten 2017 Västra Götalands län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt

Läs mer

Yrkeshögskola - Högskola i västsvenskt perspektiv

Yrkeshögskola - Högskola i västsvenskt perspektiv Yrkeshögskola - Högskola i västsvenskt perspektiv 2018-03-14 Christer Bergqvist Myndigheten för yrkeshögskolan Yrkeshögskola - Högskola Kompetensförsörjning Möjligheter för individer - LLL Tydligare utbildningskarta

Läs mer

Inkvarteringsstatistik

Inkvarteringsstatistik Inkvarteringsstatistik april 2011 Kommunstatistik ti tik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och för samtliga kommuner i Västsverige genom en skattning av inkvarteringsstatistiken

Läs mer

Externa konsulter Bilaga 1

Externa konsulter Bilaga 1 Externa konsulter Bilaga 1 Kommun Slag av uppdrag Antal delt. Strömstad COPE (föräldrastöd) 1 Tanum COPE 3 Munkedal COPE 5 Barnen i våra hjärtan (Sonia Sherefay) 2 Mångkultur och unga kvinnor 2 Lysekil

Läs mer

Stärkta strukturer för f kunskapsutveckling. - En Överenskommelse

Stärkta strukturer för f kunskapsutveckling. - En Överenskommelse Stärkta strukturer för f kunskapsutveckling - En Överenskommelse Dagens program 9,00-10,00 Frukost och registrering 10,00-11,20 11,20 Konferens (Kommunalförbundet och registren) 11,20-11,30 11,30 Bensträckare

Läs mer

Föräldrastödets Röda Tråd. Föräldrastöd - en vinst för alla

Föräldrastödets Röda Tråd. Föräldrastöd - en vinst för alla Föräldrastödets Röda Tråd Föräldrastödsutredningen betänkande presenterades 22 janauari av Inger Davidsson Föräldrastöd - en vinst för alla Föräldrastöd är ett brett utbud av insatser som föräldrar erbjuds

Läs mer

Vad styr våra prioriteringar?

Vad styr våra prioriteringar? Vad styr våra prioriteringar? Nationellt: Folkhälsomålet med prioriterade målområden Regionalt: Vision och Folkhälsopolitisk policy med sex utmaningar samt avtal med HS Vision 2025 Uppdrag och mål i Borås

Läs mer

Gästnattsrapport augusti Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet

Gästnattsrapport augusti Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet Gästnattsrapport augusti 2013 Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet 1 Nyckeltal i Västra Götaland, augusti 2013 Hotell, stugbyar och vandrarhem Antal gästnätter Augusti 640

Läs mer

jakob.lindvall@i2i.se Idea2Innova2on Sweden AB, Åre/Stockholm

jakob.lindvall@i2i.se Idea2Innova2on Sweden AB, Åre/Stockholm jakob.lindvall@i2i.se Idea2Innova2on Sweden AB, Åre/Stockholm INNOVATION Olika typer av innovationer Innovationsprocessen Idégenerering Utvärdering Utveckling Kommersialisering Företagsledare Forskare

Läs mer

Föräldrastöd. Stenungsunds kommun. Handlingsplan 2012

Föräldrastöd. Stenungsunds kommun. Handlingsplan 2012 Föräldrastöd Stenungsunds kommun Handlingsplan 2012 Föräldrastödets organisering i Stenungsunds kommun Genom ledningsgruppens samordningsarbete under projektet Föräldrastöd A till Ö och utifrån resultatet

Läs mer

Gästnattsrapport Västsverige juli 2019 Niklas Ranefjärd,

Gästnattsrapport Västsverige juli 2019 Niklas Ranefjärd, Gästnattsrapport Västsverige juli 219 Niklas Ranefjärd, niklas.ranefjard@vastsverige.com Turistrådet Västsverige en del av Västra Götalandsregionen Viktig information om rapporten Varje månadsrapport inkluderar

Läs mer

Ansökan Utvecklingsmedel till förebyggande insatser mot hedersrelaterat våld

Ansökan Utvecklingsmedel till förebyggande insatser mot hedersrelaterat våld 2009-03-10 Sida 1(6) Ansökan Utvecklingsmedel till förebyggande insatser mot hedersrelaterat våld Uppgifter om sökande Projektets namn Observera att rutorna utökas automatiskt när de fylls i Förebyggande

Läs mer

Gästnattsrapport Västsverige mars 2017 Victor Johansson,

Gästnattsrapport Västsverige mars 2017 Victor Johansson, Gästnattsrapport Västsverige mars 217 Victor Johansson, victor.johansson@vastsverige.com Turistrådet Västsverige en del av Västra Götalandsregionen Viktig information om rapporten Varje månadsrapport inkluderar

Läs mer

Gästnattsrapport oktober Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet

Gästnattsrapport oktober Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet Gästnattsrapport oktober 2013 Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet 1 Nyckeltal i Västra Götaland, oktober 2013 Hotell, stugbyar och vandrarhem Antal gästnätter oktober 420

Läs mer

8 steg till ett lokalt ANDT-arbete

8 steg till ett lokalt ANDT-arbete 8 steg till ett lokalt ANDT-arbete Förebyggande arbete mot alkohol, narkotika, dopning och tobak Foldern är framtagen av länsstyrelserna i Värmland och Örebro län samt kommuner. Länsstyrelsen en samlande

Läs mer

Överenskommelsen. mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin

Överenskommelsen. mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Dialog med samråd ålder 14 september 2016 Bakgrund samt fakta vad gäller social ekonomi Var är vi idag i arbetet med Överenskommelsen?

Läs mer

Gästnattsrapport Västsverige januari 2019 Niklas Ranefjärd,

Gästnattsrapport Västsverige januari 2019 Niklas Ranefjärd, Gästnattsrapport Västsverige januari 2019 Niklas Ranefjärd, niklas.ranefjard@vastsverige.com Turistrådet Västsverige en del av Västra Götalandsregionen Viktig information om rapporten Varje månadsrapport

Läs mer

Överenskommelsen. mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin

Överenskommelsen. mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Nationella Överenskommelsen Definition social ekonomi Verksamheter inom den sociala ekonomin har allmännytta eller medlemsnytta,

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västra Götalands län i slutet av oktober 2011

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västra Götalands län i slutet av oktober 2011 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Göteborg, 11 november 2011 Jens Sandahl, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Västra Götalands län oktober 2011 60 900 (7,8%) 32 000

Läs mer

Gästnattsrapport Västsverige maj 2019 Niklas Ranefjärd,

Gästnattsrapport Västsverige maj 2019 Niklas Ranefjärd, Gästnattsrapport Västsverige maj 219 Niklas Ranefjärd, niklas.ranefjard@vastsverige.com Turistrådet Västsverige en del av Västra Götalandsregionen Viktig information om rapporten Varje månadsrapport inkluderar

Läs mer

Gästnattsrapport december Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet

Gästnattsrapport december Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet Gästnattsrapport december 2013 Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet 1 Nyckeltal i Västra Götaland, december 2013 Hotell, stugbyar och vandrarhem Antal gästnätter: december

Läs mer

Gästnattsrapport Västsverige juni 2019 Niklas Ranefjärd,

Gästnattsrapport Västsverige juni 2019 Niklas Ranefjärd, Gästnattsrapport Västsverige juni 219 Niklas Ranefjärd, niklas.ranefjard@vastsverige.com Turistrådet Västsverige en del av Västra Götalandsregionen Viktig information om rapporten Varje månadsrapport inkluderar

Läs mer

Inkvarteringsstatistik mars 2011 Kvartal 1 2011

Inkvarteringsstatistik mars 2011 Kvartal 1 2011 Inkvarteringsstatistik mars 2011 Kvartal 1 2011 Kommunstatistik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och för samtliga kommuner i Västsverige genom en skattning av inkvarteringsstatistiken

Läs mer

Inkvarteringsstatistik september 2007 Kvartalsstatistik jul-sep 2007

Inkvarteringsstatistik september 2007 Kvartalsstatistik jul-sep 2007 Inkvarteringsstatistik september 2007 Kvartalsstatistik jul-sep 2007 Kommunstatistik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och vandrarhem för samtliga kommuner i Västsverige

Läs mer