Yttrande över betänkandet Mer gemensamma tobaksregler Ett genomförande av tobaksproduktdirektivet (SOU 2015:6)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Yttrande över betänkandet Mer gemensamma tobaksregler Ett genomförande av tobaksproduktdirektivet (SOU 2015:6)"

Transkript

1 1 (5) Socialdepartementet Yttrande över betänkandet Mer gemensamma tobaksregler Ett genomförande av tobaksproduktdirektivet (SOU 2015:6) S2015/738/FST Länsstyrelsen i Stockholms län tillstyrker i allt väsentligt tobaksutredningens förslag till implementering av tobaksproduktsdirektivet i svensk lagstiftning. Länsstyrelsen har dock i vissa avsnitt avvikande åsikter eller kompletterande förslag. Dessa redovisas nedan. 5 Allmänna överväganden 5.2 Genomförande av tobaksproduktdirektivet Länsstyrelsen delar inte tobaksdirektivsutredningens uppfattning att det inte bör införas någon definition av begreppen tobak, tobaksvaror m.m. i lag eller annan författning. Olika myndigheter har olika definitioner av tobak. I lag (1994:1563) om tobaksskatt finns en definition av tobaksvaror och Tullverket har sin kombinerade nomenklatur för olika varor. Det vore bra om olika myndigheter använder en liknande definition av tobaksvaror. Tobaksproduktdirektivets definitioner är dock inte tillräckligt precisa. Länsstyrelsen anser att det behövs en definition av tobaks- och örtprodukter som behöver hållas uppdaterad med de nya produkter som kommer ut på marknaden. Detta för att underlätta för kommuner vid tillsyn av märkning och för näringsidkare att märka sina produkter. 8 Reglering av ingredienser 8.3 Vilka ändringar behöver göras i den nationella lagstiftningen? Länsstyrelsen delar utredningens förslag att cigaretter och rulltobak med karakteristisk smak inte får säljas till konsumenter. Länsstyrelsen vill dock tillägga att även andra produkter med karakteristisk smak som kan locka ungdomar att börja röka borde förbjudas att sälja till konsumenter.

2 2 (5) Karakteristisk smak gällande vattenpipa När det gäller hälsovarningar så inkluderas vattenpipstobak i de mer omfattande varningarna med hänvisning till att den tobaken felaktigt kan uppfattas som mindre skadlig än traditionella tobaksvaror och att detta kunde vilseleda särskilt ungdomar. När det gäller begreppet karakteristisk smak så är det just vattenpipstobak som har sådan smak. Den består till stor del av socker och smakämnen, t.ex. olika frukter och godissmak. Även vattenpipstobak borde regleras att inte innehålla för barn- och ungdomar lockande smaker. Karakteristisk smak gällande Cigar Wraps, Blunt Wraps och Cones Dessa produkter, som funnits mer än tio år i svensk handel, är vanliga i mindre tobaksaffärer och i internethandeln. På svenska kan man kalla dem för cigarromslag. Det handlar om stora cigarettpapper oftast tillverkade av tobak men ibland av andra växtprodukter som till exempel hampa. Hos Skatteverket är dessa produkter klassade som röktobak. De säljs med karakteristiska smaker som mango, papaya och vattenmelon. Produkterna är förpackade i små plastpåsar, ofta dekorerade med frukter. Dessa produkter borde lämpligen regleras vad gäller förpackning, smakinnehåll eller förbjudas. Flera produkter med karakteristisk smak Även cigarrer och cigariller har börjat smaksättas med t.ex. choklad, vanilj och körsbär. Länsstyrelsen är orolig att detta är ett sätt att få fler yngre att nyttja produkterna. 9 Märkning och förpackning Reglering av hälsovarningar Länsstyrelsen samtycker till utredningens förslag och bedömningar att hälsovarningar och kombinerade hälsovarningar ska genomföras, men vill ge ett medskick i hur tobaksprodukter säljs i Sverige, till viss del skiljer det sig från andra länder inom EU. Smuggeltobak är ett problem även i Sverige, det är ofta vid tillsynen av hälsovarningar den upptäcks, därför vore det önskvärt att även polisen blev tillsynsmyndighet över dessa. Röktobak eller rulltobak I tobaksproduktdirektivets bestämmelser om märkning av tobaksvaror så varierar hälsovarningarna för de olika tobaksvarorna. Mest omfattande är hälsovarningarna för cigaretter, rulltobak och vattenpipstobak, kallade kombinerade hälsovarningar. Varningarna är mindre omfattande för övriga rökprodukter som t.ex. röktobak för pipa, cigarrer och cigariller. Minst omfattande är de för rökfria tobaksvaror och örtprodukter.

3 3 (5) Det kan vara svårt att avgöra vilken kategori en produkt tillhör. Vi har i Sverige tillverkare av tobaksvaror som de kallar för råtobak, råtobaksspill eller andra fantasinamn. Innehållet i förpackningarna kan vara allt från hela tobaksblad till finmalen tobak. På en del av dessa förpackningar står det tobak för cigarett och pipa. Det är svårt för kommunal tillsynspersonal att avgöra om man ska klassificera dessa varor som rull- eller röktobak. Ändra formuleringen i 11 och för in tobaksgrossister i lagstiftningen I 11 tobakslagen (1993:581) står det får inte i näringsverksamhet tillhandahållas konsumenter inom landet. Denna formulering försvårar märkning av tobaksprodukter. Det står visserligen i 10 att tillverkaren eller importören svarar för att förpackning till tobaksvara och örtprodukt för rökning förses med hälsovarning, men i ansvarsbestämmelserna i 27 är det bara straffbelagt att bryta mot 11. Ansvaret läggs således på enskilda detaljister. Grossistverksamheten är ett mellanled som saknas i lagstiftningen, ingen myndighet har tillsynsansvar över tobaksgrossister. Dessa är varken tillverkare eller importörer och de säljer inte till konsumenter så tobakslagens bestämmelser gäller inte dem, de kan sälja och inneha felmärkta produkter. Utöka polismyndighetens tillsynsansvar Polisen har idag endast ansvar för tillsyn över d i tobakslagen och föreslås i utredningen även få tillsynsansvar över 12 f. Länsstyrelsen föreslår att tillsynsuppdraget även skulle innefatta 9, 9 a, 11, d och 12 f. Inom handel med tobaksvaror förekommer en inte obetydlig mängd illegala tobaksvaror som oftast upptäcks vid kontroll av varornas märkning. Att utvidga polismyndighetens tillsynsansvar att även omfatta förpackningars märkning och utseende skulle leda till en effektivare tillsyn Reglering av produktpresentation Konsumentombudsmannen har nu tillsynsansvaret över 9 a och föreslås behålla det. I e-handelsutredningen (SOU 2013:50) föreslogs att tillsynsansvaret över 9 a skulle flyttas till Folkhälsomyndigheten. Länsstyrelsen anser att det var ett bra förslag att samla den centrala tillsynen av tobaksförpackningar på en myndighet och föreslår att Folkhälsomyndigheten får ansvaret för den centrala tillsynen och att kommunen och polisen ansvarar för den omedelbara tillsynen. 10 Gränsöverskridande distansförsäljning av tobaksvaror 10.3 Vilka ändringar behöver göras i den nationella lagstiftningen? Förbud eller registreringsskyldighet Länsstyrelsen håller med utredningens bedömning att det inte finns skäl för att förbjuda gränsöverskridande distansförsäljning av tobaksvaror.

4 4 (5) Däremot anser inte länsstyrelsen att det räcker med nuvarande krav på registrering av distansförsäljning. Länsstyrelsen i Stockholms län gjorde under februari 2014 en sammanställning av de internetsidor vi hittade som bedrev handel av tobak inom landet. Vi fann ca 90 st. Enligt Folkhälsomyndighetens Länsrapport 2013 hade 39 sajter anmält försäljning till en kommun. Få kommuner hade bedrivit tillsyn av dessa handlare. Ingen distansförsäljare har registrerat sig hos Skatteverket. Det betyder att det inte finns någon tillsyn/kontroll över handeln vare sig inom landet eller över gränserna. Det behöver tydliggöras vilka som har ansvar att övervaka internethandeln. 11 Anmälan av nya tobaksvaror 11.2 Vilka ändringar behöver göras i den nationella lagstiftningen? Länsstyrelsen anser till skillnad från utredningen att det vore önskvärt med ett krav på godkännande av nya tobaksprodukter på den svenska marknaden. Produktutvecklingen inom tobaksbranschen är snabb och innovativ. E-cigaretter och klick-cigaretter, med olika smaker är nyheter som har blivit populära bland ungdomar. Det finns nya tobaksprodukter som redan nu finns i Sverige men som inte är legalt importerade. Ett exempel är Dokha, en extra nikotinstark tobak där det räcker med ett bloss för att få optimal effekt. 12 Örtprodukter för rökning Tillsyn Utredningen skriver att tillsynen av örtprodukter för rökning ska ske på motsvarande sätt som gäller för tobaksvaror men nämner bara tillsynen över hälsovarningar och produktpresentationen. Länsstyrelsen anser att om örtprodukter för rökning införs i tobakslagen måste de jämställas med tobaksvaror på de flesta punkter. Försäljning ska anmälas till kommunen, ett egenkontrollprogram ska bifogas, det skall vara 18 års åldersgräns, produkterna får inte säljas styckevis, med mera. Även marknadsföringen av dessa produkter måste regleras. Polisen bör ha tillsynsansvaret även gällande dessa produkter. Enligt 19 b tobakslagen får en kommun ta ut avgift för sin tillsyn av försäljning av tobaksvaror, detta måste också gälla för örtprodukter. Det finns butiker som bara säljer olika örtprodukter för rökning, och det är vanligt att vattenpipscaféer säger att de bara säljer och röker tobaksfria varor.

5 5 (5) Kompletterande förslag Gör langning av tobak olagligt I tobakslagen är det förbjudet att sälja tobak om det finns särskild anledning att anta att en tobaksvara är avsedd att lämnas över till någon som inte fyllt 18 år. Det finns dock inget förbud att langa tobak till de som är yngre än 18 år. För att försvåra för minderåriga att bruka tobak borde det införas en paragraf motsvarande 11 kap. 9 alkohollagen (2010:1622). Med denna ändring skulle det vara möjligt för polis att ingripa när minderåriga röker. Förvaringsförbud Inför en paragraf som säger att tobaksvaror som inte får säljas i en butikslokal inte heller får förvaras där. Liknande 3 kapitel 2 alkohollagen. Förverkande av illegala tobaksvaror Förverkandebestämmelse saknas i tobakslagen. Som det är nu får en näringsidkare ofta tillbaks beslagtagna tobaksvaror även om de har varit föremål för brott. För kompletterande information se bilaga. Detta yttrande har beslutats av länsöverdirektören Magdalena Bosson. I slutliga handläggningen deltog förvaltningsdirektören Åsa Ryding, enhetschefen Kristin Marklund och handläggare Suzanne Bengtsson, föredragande. Magdalena Bosson Suzanne Bengtsson

6 BILAGA 1 (2) Kompletterande information Icke organiska rökprodukter På vattenpipscaféer röks också Steam stones, ångstenar och en vidareförädling, pearls, pärlor. Det är produkter som inte är tillverkade av organiskt material utan av porösa mineralstenar (zeolit) som i handeln är indränkta med smaksatt vätska, ibland tillsätts också e-juice med nikotin. Det finns dessutom flera andra nya produkter att använda i vattenpipa, till exempel krämer vars största beståndsdel är glycerin med olika fruktsmaker. För att förånga dessa produkter används glödande kol precis som vid vattenpipsrökning. Det går också att använda en elektronisk vattenpipa, rökningen kan då liknas vid att röka e- cigarett. Dessa produkter röks i samma lokaler som mat serveras och icke-rökare vistas. Det vore önskvärt att även dessa produkter regleras. Snus gjort av annat än tobak Snus regleras bara delvis av EU-direktivet och utredningen kommer i slutbetänkandet att lämna förslag kring en nationell reglering. Snus tillverkas ofta utan tobak eller nikotin. Dessa produkter marknadsförs så att det är lätt att ta miste och tro att det är tobakssnus. Dessutom finns snusprodukter som har en produktpresentation liknande hälsoprodukter. På ett snusmärke står t.ex. mycket synligt: Koffein, Ginseng, 10 vitaminer, 3 mineraler. Även örtsnus borde införlivas i tobakslagen, även om inte hälsovarning för tobakssnus är tillämplig. Cigarettpapper, särskiljande av örtprodukter för rökning Blunt Wraps kan sägas vara ett sorts cigarettpapper, trots att det oftast är tillverkat av tobak. Nu får vi en ny tobakslag som också inkluderar örtprodukter för rökning. Då borde Blunts av hampa kunna inkluderas men kanske även de vanliga cigarettpappren gjorda av cellulosa? En del av dessa cigarettpapper är dessutom smaksatta med fruktsmak. En del av örtprodukterna säljs och marknadsförs som narkotikasubstitut t.ex. Knaster som är en örtprodukt som röks som finns med bland annat hampasmak. Det finns fortfarande en hel del andra örter för rökning, vissa av dem kanske kommer att klassas som hälsofarlig vara eller narkotikaklassas i framtiden. Dessa som oftast säljs via internet borde ha hälsovarningar även om det känns lite underligt.

7 BILAGA 2 (2) Vattenpipstobak Färdigblandad vattenpipstobak är ytterst sällan till salu i detaljhandeln, om den inte är insmugglad. Det finns internetsidor som säljer laglig vattenpipstobak. I detaljhandeln säljs en produkt för tillverkning av vattenpipstobak. Det består av två olika kryddpåsar, det går att köpa var och en separat, i den ena påsen finns röktobak och i den andra smaksatt melass. Röktobaken borde enligt föreslagna regler ha hälsovarning för piptobak och melassen som är i flytande form ingen hälsovarning. Så är förpackningarna också märkta idag, men påsarna är avsedda att tillverka vattenpipstobak av. Det vanligaste sättet att försälja vattenpipstobak i Sverige är på en restaurang eller ett café i en färdigstoppad pipa, en form av servering av tobak, inte heller i denna miljö torde tobaken vara laglig. I Stockholms län finns minst ett trettiotal serveringsställen som erbjuder vattenpipsrökning. Ytterst få av dem har anmält tobaksförsäljning till kommunen, alternativt har de uppgett att de endast röker rökmassa utan tobak. På de ställen kommunen har genomfört tillsynsbesök brukar det inte finnas några spår av förpackningar i restaurangen/vattenpipscaféet. Konsumenterna där nås aldrig av några varningstexter/hälsovarningar. Det står tobaksvara i nuvarande och den föreslagna lagen men i nu gällande föreskrifter och i den föreslagna nya förordningen står det förpackning till tobaksvara. Det vore önskvärt om hälsovarningar kunde finnas på själva vattenpipan, inte bara på förpackningen. Den fråga man kan ställa sig måste vattenpipstobak vara förpackad på ett särskilt sätt för att kunna ha de kombinerade hälsovarningarna. Extra bestämmelser borde föras in i lagen gällande servering av rökprodukter.

Stockholms läns landsting 1 (2)

Stockholms läns landsting 1 (2) Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-04-22 LS 2015-0364 Landstingsstyrelsen Yttrande över Tobaksdirektivsutredningens delbetänkande, Mer gemensamma tobaksregler, ett

Läs mer

ANSVARSFULL TOBAKSTILLSYN INFORMATION TILL DIG SOM ANSVARAR FÖR TOBAKSTILLSYNEN I KOMMUNEN

ANSVARSFULL TOBAKSTILLSYN INFORMATION TILL DIG SOM ANSVARAR FÖR TOBAKSTILLSYNEN I KOMMUNEN ANSVARSFULL TOBAKSTILLSYN INFORMATION TILL DIG SOM ANSVARAR FÖR TOBAKSTILLSYNEN I KOMMUNEN Din roll som ansvarig för tillsyn Det är en ansvarsfull uppgift att ansvara för beslut om tobaksförsäljning. Tobak

Läs mer

Information om märkning av vissa tobaksprodukter

Information om märkning av vissa tobaksprodukter Information om märkning av vissa tobaksprodukter Länsstyrelsen vill med denna skrift vägleda kommun, polis och näringsidkare om korrekt märkning av förpackningar till så kallad råtobak/råtobakspill samt

Läs mer

Märkning av rulltobak m.m. Materialet är framtaget i samarbete med Länsstyrelsen i Blekinge, Jämtland, Norrbotten, Stockholm och Västernorrlands län..

Märkning av rulltobak m.m. Materialet är framtaget i samarbete med Länsstyrelsen i Blekinge, Jämtland, Norrbotten, Stockholm och Västernorrlands län.. Märkning av rulltobak m.m. Materialet är framtaget i samarbete med Länsstyrelsen i Blekinge, Jämtland, Norrbotten, Stockholm och Västernorrlands län.. Titel: Märkning av rulltobak m.m. Utgivare: Länsstyrelsen

Läs mer

Tobak. Innehåll: Tobaksproduktdirektivet och nya föreskrifter Lag om handel med e-cigaretter Tobaksutredningens slutbetänkande

Tobak. Innehåll: Tobaksproduktdirektivet och nya föreskrifter Lag om handel med e-cigaretter Tobaksutredningens slutbetänkande Tobak Innehåll: Tobaksproduktdirektivet och nya föreskrifter Lag om handel med e-cigaretter Tobaksutredningens slutbetänkande TPD Beslutades den 3 april 2014 Medlemsstaterna hade fram till och med den

Läs mer

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning 12 c tobakslagen (1993:581) Värt att veta om egenkontrollprogram Du som tänker sälja tobaksvaror till konsumenter ska utöva egenkontroll över att försäljningen

Läs mer

TOBAKSMÄRKNING. Cigaretter, rulltobak och tobak för vattenpipa

TOBAKSMÄRKNING. Cigaretter, rulltobak och tobak för vattenpipa TOBAKSMÄRKNING Syftet med märkning är att upplysa konsumenterna om hälsorisker kring tobak. Viktigaste punkterna om märkning: Alla tobaksvaror ska vara märkta med hälsovarningar. Märkningen ska vara tydlig

Läs mer

Egenkontroll Tobaksförsäljning

Egenkontroll Tobaksförsäljning Miljö- och byggnämnden Egenkontroll Tobaksförsäljning Näringsidkaren ska utöva särskild kontroll (egenkontroll) över försäljningen och ansvara för att det finns ett egenkontrollprogram som är lämpligt

Läs mer

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning 12 c tobakslagen (1993:581) Miljöförvaltningen Tillståndsenheten 501 80 Borås Värt att veta om egenkontrollprogram Du som tänker sälja tobaksvaror till konsumenter

Läs mer

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning 12 c tobakslagen (1993:581) Värt att veta om egenkontrollprogram Du som tänker sälja tobaksvaror till konsumenter ska utöva egenkontroll över att försäljningen

Läs mer

Kontaktperson Telefon Antal anställda

Kontaktperson Telefon Antal anställda Egenkontrollprogram för försäljning av tobaksvaror och likdanande produkter enligt 5 kap. 6 och 15 lag om tobak och liknade produkter (2018:2088) Värt att veta om egenkontrollprogram Du som tänker sälja

Läs mer

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning 5 kap 7 Lag om tobak och liknande produkter (2018:2088) Värt att veta om egenkontrollprogram Du som ansöker om att få sälja tobaksvaror till konsumenter ska utöva

Läs mer

EGENKONTROLL AVSEENDE E-CIGARETTER ENLIGT LAG OM TOBAK OCH LIKNANDE PRODUKTER (LTLP) (2018:2088).

EGENKONTROLL AVSEENDE E-CIGARETTER ENLIGT LAG OM TOBAK OCH LIKNANDE PRODUKTER (LTLP) (2018:2088). 1 (8) EGENKONTROLL AVSEENDE E-CIGARETTER ENLIGT LAG OM TOBAK OCH LIKNANDE PRODUKTER (LTLP) (2018:2088). Försäljningsställe Ägare/Försäljningsansvarig RUTINER VID FÖRSÄLJNING AV E-CIGARETTER 1. E-cigaretter

Läs mer

Kontaktperson Telefon Antal anställda

Kontaktperson Telefon Antal anställda EGENKONTROLLPROGRAM FÖR TOBAK enligt 5 kap. 6 lag om tobak och liknade produkter (2018:2088) Värt att veta om egenkontrollprogram Du som tänker sälja tobaksvaror till konsumenter ska utöva egenkontroll

Läs mer

Egenkontrollprogram för tobaks- och folkölsförsäljning 12 c tobakslagen (1993:581) 5 kap 5 alkohollagen (2010:1622)

Egenkontrollprogram för tobaks- och folkölsförsäljning 12 c tobakslagen (1993:581) 5 kap 5 alkohollagen (2010:1622) Miljö- och hälsoskydd Egenkontrollprogram för tobaks- och folkölsförsäljning 12 c tobakslagen (1993:581) 5 kap 5 alkohollagen (2010:1622) FOLKÖL TOBAK Tillsyn Alla försäljningsställen av folköl och tobak

Läs mer

EGENKONTROLLPROGRAM FÖR TOBAKSFÖRSÄLJNING

EGENKONTROLLPROGRAM FÖR TOBAKSFÖRSÄLJNING Sida 1 (6) EGENKONTROLLPROGRAM FÖR TOBAKSFÖRSÄLJNING 12 c tobakslagen (1993:581) Du som tänker sälja tobaksvaror till konsumenter ska utöva egenkontroll över att försäljningen sker i enlighet med bestämmelserna

Läs mer

Egenkontrollprogram för tobaks och folkölsförsäljning

Egenkontrollprogram för tobaks och folkölsförsäljning Egenkontrollprogram för tobaks och folkölsförsäljning 12 c tobakslagen (1993:581) 5 kap 5 alkohollagen (2010:1622) Värt att veta om egenkontrollprogram Du som tänker sälja folköl och tobak till konsumenter

Läs mer

Information vid försäljning av e-cigaretter/påfyllningsbehållare, folköl, receptfria läkemedel och tobak.

Information vid försäljning av e-cigaretter/påfyllningsbehållare, folköl, receptfria läkemedel och tobak. Information vid försäljning av e-cigaretter/påfyllningsbehållare, folköl, receptfria läkemedel och tobak. Lag (2017:425) om elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare En näringsidkare som har sitt

Läs mer

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning 1(7) Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning 12 c tobakslagen (1993:581) Värt att veta om egenkontrollprogram Du som tänker sälja tobaksvaror till konsumenter ska utöva egenkontroll över att försäljningen

Läs mer

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning 1(7) Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning Värt att veta om egenkontrollprogram Du som tänker sälja tobaksvaror samt e-cigaretter och påfyllningsbehållare till konsumenter ska utöva egenkontroll över

Läs mer

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning 12 c tobakslagen (1993:581) Värt att veta om egenkontrollprogram Du som tänker sälja tobaksvaror till konsumenter ska utöva egenkontroll över att försäljningen

Läs mer

Egenkontrollprogram för försäljning av tobak Enligt 12 tobakslagen (1993:581)

Egenkontrollprogram för försäljning av tobak Enligt 12 tobakslagen (1993:581) 1 (6) Värt att veta om egenkontrollprogram Du som tänker sälja tobaksvaror till konsumenter ska utöva egenkontroll över att försäljningen sker i enlighet med bestämmelserna i tobakslagen (1993:581). Du

Läs mer

Välkommen till: Temaseminarium 2 Lag om tobak och liknande produkter

Välkommen till: Temaseminarium 2 Lag om tobak och liknande produkter Välkommen till: Temaseminarium 2 Lag om tobak och liknande produkter Scandinav Bildbyrå/Leif Johansson App-fråga Är det realistiskt att tänka sig ett Rökfritt Sverige år 2025? Ja Nej Vet inte Rökfritt

Läs mer

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning 5 kap 6 lag om tobak och liknande produkter (2018:2088) Värt att veta om egenkontrollprogram Du som tänker sälja tobaksvaror till konsumenter ska utöva egenkontroll

Läs mer

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning 12 c tobakslagen (1993:581) Försäljningsställe Försäljningsställets namn Gatuadress E-postadress Telefon/mobil Kontaktperson Postnummer och ort Kommunicering via

Läs mer

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning 12 c tobakslagen (1993:581) Värt att veta om egenkontrollprogram Du som tänker sälja tobaksvaror till konsumenter ska utöva egenkontroll över att försäljningen

Läs mer

Import- och exportföreskrifter/övrigt 1. Tobakslag (1993:581) Uppdaterad:

Import- och exportföreskrifter/övrigt 1. Tobakslag (1993:581) Uppdaterad: Import- och exportföreskrifter/övrigt 1 Inledande bestämmelse 1 [9601] På grund av de hälsorisker och olägenheter som är förbundna med bruk av tobak och exponering för tobaksrök meddelas i denna lag bestämmelser

Läs mer

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning 12 c tobakslagen (1993:581) Värt att veta om egenkontrollprogram Du som tänker sälja tobaksvaror till konsumenter ska utöva egenkontroll över att försäljningen

Läs mer

TILLSYNSPLAN enligt Tobakslagen (TL) för 2017.

TILLSYNSPLAN enligt Tobakslagen (TL) för 2017. Birgitta Roth 0410-73 30 00 Birgitta.roth@trelleborg.se TILLSYNSPLAN enligt Tobakslagen (TL) för 2017. Beslutad av Socialnämnden 2016-08-29 Avgifter beslutad av Kommunfullmäktige 2017-01-30. Trelleborg1000,

Läs mer

Egenkontrollprogram för tobaks- och e-cigarettsförsäljning

Egenkontrollprogram för tobaks- och e-cigarettsförsäljning Egenkontrollprogram för tobaks- och e-cigarettsförsäljning Värt att veta om egenkontrollprogram Du som tänker sälja tobaksvaror eller e-cigaretter och/eller påfyllnadsbehållare till konsumenter ska utöva

Läs mer

Egenkontrollprogram försäljning tobak och folköl samt e-ciggaretter och påfyllningsbehållare

Egenkontrollprogram försäljning tobak och folköl samt e-ciggaretter och påfyllningsbehållare Egenkontrollprogram försäljning tobak och folköl samt e-ciggaretter och påfyllningsbehållare Tillsyn Alla försäljningsställen av folköl och tobak samt e-ciggaretter och påfyllningsbehållare får tillsynsbesök

Läs mer

Egenkontrollprogram försäljning tobak och folköl

Egenkontrollprogram försäljning tobak och folköl Egenkontrollprogram försäljning tobak och folköl 12 c tobakslagen (1993:581) 5 kap 5 alkohollagen (2010:1622) Tillsyn Alla försäljningsställen av folköl och tobak får tillsynsbesök av kommunen. Syftet

Läs mer

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning 12 c tobakslagen (1993:581) L4_mall_egentkontrollprogram_for_tobaksforsaljning_uppdaterad_20180525 Värt att veta om egenkontrollprogram Du som tänker sälja tobaksvaror

Läs mer

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning 5 kap. 6, 7 tobakslagen (2018:2088) Värt att veta om egenkontrollprogram Du som tänker sälja tobaksvaror till konsumenter ska utöva egenkontroll över att försäljningen

Läs mer

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning Plats för kommunens logotyp Värt att veta om egenkontrollprogram Du som tänker sälja tobaksvaror till konsumenter ska utöva egenkontroll över att försäljningen

Läs mer

Inrapportering egenkontrollprogram öl/tobaksförsäljning

Inrapportering egenkontrollprogram öl/tobaksförsäljning Inrapportering egenkontrollprogram öl/tobaksförsäljning Näringsidkaren ska utöva särskild kontroll (egenkontroll) över försäljningen och ansvara för att det finns ett egenkontrollprogram som är lämpligt

Läs mer

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning Näringsidkaren ska utöva särskild kontroll (egenkontroll) över försäljningen och ansvara för att det finns ett egenkontrollprogram som är lämpligt för verksamheten.

Läs mer

Postnummer Postadress Telefonnummer dagtid Telefonnummer kvällstid

Postnummer Postadress Telefonnummer dagtid Telefonnummer kvällstid Miljö- och bygglovsförvaltningen EGENKONTROLL Tobaksförsäljning 12 c tobakslagen (1993:581) 1 (6) OBS! Spara egenkontrollprogrammet i butiken. Värt att veta om egenkontrollprogram Du som tänker sälja tobaksvaror

Läs mer

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning Sida 1 av 9 Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning 12 c tobakslagen (1993:581) Värt att veta om egenkontrollprogram Du som tänker sälja tobaksvaror till konsumenter ska utöva egenkontroll över att försäljningen

Läs mer

ATT SÄLJA TOBAK ELLER FOLKÖL

ATT SÄLJA TOBAK ELLER FOLKÖL ATT SÄLJA TOBAK ELLER FOLKÖL Kort information till dig som säljer tobak eller folköl REGLER FÖR ATT SÄLJA TOBAK Du får sälja tobak om: du har anmält detta och skickat in ett egenkontrollprogram för försäljningen

Läs mer

Anmälan om tobaksförsäljning 12 c tobakslagen (1993:581)

Anmälan om tobaksförsäljning 12 c tobakslagen (1993:581) Anmälan om tobaksförsäljning 12 c tobakslagen (1993:581) Nyanmälan tobaksvaror ska säljas på ett nytt försäljningsställe Anmälan om ägarbyte ett försäljningsställe av tobaksvaror har bytt ägare Avanmälan

Läs mer

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning 12 c tobakslagen (1993:581) Värt att veta om egenkontrollprogram Du som tänker sälja tobaksvaror till konsumenter ska utöva egenkontroll över att försäljningen

Läs mer

Egenkontrollsprogram för tobaks- och folkölsförsäljning

Egenkontrollsprogram för tobaks- och folkölsförsäljning Egenkontrollsprogram för tobaks- och folkölsförsäljning Tobakslagen (1993:581, 12 c ) Alkohollagen (2010:1622, 5 kap, 5) Folköl Tobak Tillsyn Alla försäljningsställen av folköl och tobak får tillsynsbesök

Läs mer

Spårbarhet och säkerhetsmärkning. Genomförande av TPD:s bestämmelser om spårbarhet och säkerhetsmärkning

Spårbarhet och säkerhetsmärkning. Genomförande av TPD:s bestämmelser om spårbarhet och säkerhetsmärkning Spårbarhet och säkerhetsmärkning Genomförande av TPD:s bestämmelser om spårbarhet och säkerhetsmärkning Tobaksproduktdirektivet (TPD) 2014/40/EU Genom tobaksdirektivet harmoniseras bestämmelser om tobaksvaror,

Läs mer

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning 12 c tobakslagen (1993:581) Värt att veta om egenkontrollprogram Du som tänker sälja tobaksvaror till konsumenter ska utöva egenkontroll över att försäljningen

Läs mer

L A N D S K A P S L A G om ändring av tobakslagen för landskapet Åland

L A N D S K A P S L A G om ändring av tobakslagen för landskapet Åland PARALLELLTEXTER Datum 200X-XX-XX Parallelltexter till landskapsregeringens lagförslag Tobakslagstiftning Landskapsregeringens lagförslag nr x/200x-200x INNEHÅLL L A N D S K A P S L A G om ändring av tobakslagen

Läs mer

På vilket sätt informeras eller utbildas personalen om kravet på ålderskontroll och övriga bestämmelser vid tobaksförsäljning?

På vilket sätt informeras eller utbildas personalen om kravet på ålderskontroll och övriga bestämmelser vid tobaksförsäljning? Stöd och utbildning av personal En näringsidkare som tillhandahåller tobaksvaror för försäljning till konsumenter ska ge personalen den information och det stöd som behövs för att personalen ska kunna

Läs mer

Att sälja elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare

Att sälja elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare Att sälja elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare Information till dig som arbetar med försäljning av e-cigaretter LAGAR OCH REGLER NÄR DU VILL VETA MER ATT SÄLJA ELEKTRONISKA CIGARETTER OCH PÅFYLLNINGSBEHÅLLARE

Läs mer

Egenkontrollsprogram för tobaksförsäljning

Egenkontrollsprogram för tobaksförsäljning BLE 057 2015-09-09 Egenkontrollsprogram 1/6 Tillsyn Alla försäljningsställen av tobak får tillsynsbesök av oss på Miljö- och byggmyndigheten. Syftet med besöket är att ha en kommunikation kring gällande

Läs mer

Inrapportering av egenkontrollprogram för tobaks- och folkölsförsäljning

Inrapportering av egenkontrollprogram för tobaks- och folkölsförsäljning Utveckling Socialtjänsten i Dalsland Inrapportering av egenkontrollprogram för tobaks- och folkölsförsäljning 1 Näringsidkaren ska utöva särskild kontroll (egenkontroll) över försäljningen och ansvara

Läs mer

Utan hinder av första stycket får detaljhandel med folköl bedrivas av detaljhandelsbolaget samt av tillverkare av sådan öl.

Utan hinder av första stycket får detaljhandel med folköl bedrivas av detaljhandelsbolaget samt av tillverkare av sådan öl. Socialförvaltningen 1 (7) Försäljningsställe Ägare/Bolag Försäljningsansvarig : Krav vid försäljning Alkohollagen (2010:1622) 5 kap 5 Detaljhandel med öl är, med de inskränkningar som föreskrivs i denna

Läs mer

Egenkontrollprogram för tobak och/eller folköl

Egenkontrollprogram för tobak och/eller folköl Egenkontrollprogram för tobak och/eller folköl Näringsidkaren ska utöva särskild kontroll (egenkontroll) över försäljningen och ansvara för att det finns ett egenkontrollprogram som är lämpligt för verksamheten.

Läs mer

EGENKONTROLLPROGRAM för folköl och tobaksförsäljning

EGENKONTROLLPROGRAM för folköl och tobaksförsäljning EGENKONTROLLPROGRAM för folköl och tobaksförsäljning Värt att veta om egenkontrollprogram Du som tänker sälja folköl- och tobaksvaror till konsumenter ska utöva egenkontroll över att försäljningen sker

Läs mer

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning, folköl och läkemedel

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning, folköl och läkemedel Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning, folköl och läkemedel 12 c tobakslagen (1993:581) 5 kap 5 alkohollagen Värt att veta om egenkontrollprogram Du som tänker sälja tobaksvaror, folköl och läkemedel

Läs mer

Värt att veta om egenkontrollprogram. EGENKONTROLLPROGRAM FÖR TOBAKSFÖRSÄLJNING enligt 5 kap. 6,7 lag om tobak och liknade produkter (2018:2088)

Värt att veta om egenkontrollprogram. EGENKONTROLLPROGRAM FÖR TOBAKSFÖRSÄLJNING enligt 5 kap. 6,7 lag om tobak och liknade produkter (2018:2088) Du som bedriver tillståndspliktig försäljning av tobaksvaror ska utöva särskild kontroll (egenkontroll) över försäljningen och ansvara för att det finns ett för verksamheten lämpligt egenkontrollprogram

Läs mer

Inrapportering av egenkontrollprogram för tobaksförsäljning

Inrapportering av egenkontrollprogram för tobaksförsäljning Inrapportering av egenkontrollprogram för tobaksförsäljning Näringsidkaren ska utöva särskild kontroll (egenkontroll) över försäljningen och ansvara för att det finns ett egenkontrollprogram som är lämpligt

Läs mer

Försäljning av vattenpipstobak

Försäljning av vattenpipstobak Försäljning av vattenpipstobak Regelverk och lagstiftning 2010 Detta gäller vid försäljning av vattenpipstobak För att få sälja tobak måste man anmäla detta till den kommun där försäljningen ska ske. Försäljning

Läs mer

ANMÄLAN Försäljning av tobaksvaror enligt. Företag och ägaruppgifter. Fakturaadress (om annan än ovan) Försäljningsställe. Obligatorisk bilaga

ANMÄLAN Försäljning av tobaksvaror enligt. Företag och ägaruppgifter. Fakturaadress (om annan än ovan) Försäljningsställe. Obligatorisk bilaga Samhällsbyggnadskontoret Box 706, 572 28 OSKARSHAMN DATUM ANMÄLAN Försäljning av tobaksvaror enligt 12c Tobakslagen Anmälan skickas till: Samhällsbyggnadskontoret Box 706 Oskarshamn Företag och ägaruppgifter

Läs mer

LAGSTÖDET FÖR TILLSYN AV TOBAKS- OCH FOLKÖLSFÖRSÄLJNING

LAGSTÖDET FÖR TILLSYN AV TOBAKS- OCH FOLKÖLSFÖRSÄLJNING LAGSTÖDET FÖR TILLSYN AV TOBAKS- OCH FOLKÖLSFÖRSÄLJNING Tobakslagen (1993:581) Tillsyn 19 a Den omedelbara tillsynen över att denna lag och anslutande föreskrifter följs utövas av 1. Arbetsmiljöverket

Läs mer

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning Information Värt att veta om egenkontrollprogram Du som tänker sälja tobaksvaror till konsumenter ska utöva egenkontroll över att försäljningen sker i enlighet med bestämmelserna i tobakslagen (1993:581).

Läs mer

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning 12 c Tobakslagen (1993:581) SOCIALFÖRVALTNINGEN Värt att veta om egenkontrollprogram Du som tänker sälja tobaksvaror till konsumenter ska utöva egenkontroll över

Läs mer

Information om åldersgränsen

Information om åldersgränsen Egenkontrollprogram för försäljning av tobak 12 c tobakslagen (1993:581) 1 (7) Bra att veta om egenkontrollprogram Du som tänker sälja tobaksvaror till konsumenter ska utöva egenkontroll över att försäljningen

Läs mer

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning Enligt lag (2018:2088) om tobak och liknande produkter Värt att veta om egenkontrollprogram Du som tänker sälja tobaksvaror till konsumenter ska utöva egenkontroll

Läs mer

Att sälja folköl eller tobak

Att sälja folköl eller tobak S O C I A L F Ö RVA LT N I N G E N I H U D D I N G E Att sälja folköl eller tobak Kort information till folköl- och tobakshandlare Vad är folköl? Folköl är en dryck med en alkoholhalt över 2,25 och upp

Läs mer

Egenkontrollprogram för tobaks- och folkölsförsäljning 12 c tobakslagen (1993:581) 5 kap 5 alkohollagen (2010:1622)

Egenkontrollprogram för tobaks- och folkölsförsäljning 12 c tobakslagen (1993:581) 5 kap 5 alkohollagen (2010:1622) Miljö- och hälsoskydd Egenkontrollprogram för tobaks- och folkölsförsäljning 12 c tobakslagen (1993:581) 5 kap 5 alkohollagen (2010:1622) FOLKÖL TOBAK Tillsyn Alla försäljningsställen av folköl och tobak

Läs mer

EGENKONTROLLPROGRAM för försäljning av tobak, folköl eller e-cigaretter och påfyllningsbehållare

EGENKONTROLLPROGRAM för försäljning av tobak, folköl eller e-cigaretter och påfyllningsbehållare 1 (5) EGENKONTROLLPROGRAM för försäljning av tobak, folköl eller e-cigaretter och påfyllningsbehållare Egenkontrollprogrammet gäller Försäljning av folköl enligt alkohollagen 5 kap 5 Servering av folköl

Läs mer

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning L4_mall_egentkontrollprogram_tobaks_uppdaterad_20190604 Värt att veta om egenkontrollprogram Du som tänker sälja tobaksvaror till konsumenter ska utöva egenkontroll

Läs mer

Egenkontrollsprogram för folköl- och tobaksförsäljning

Egenkontrollsprogram för folköl- och tobaksförsäljning Egenkontrollsprogram för folköl- och tobaksförsäljning Information Samtliga butiker och försäljningsställen som säljer folköl och tobaksvaror skall enligt alkohollagen 5 kap 6 och tobakslagen 12c ha ett

Läs mer

Regler och råd vid försäljning av tobak

Regler och råd vid försäljning av tobak Regler och råd vid försäljning av tobak Innehåll 3 Inledning 4 Försäljning av tobak 5 Regler vid försäljning av tobaksvaror 6 Vad händer om man bryter mot lagen? 7 Tillsyn 8 Egenkontrollprogram exempel

Läs mer

Anmälan och egenkontrollprogram för försäljning av tobak, folköl eller elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare

Anmälan och egenkontrollprogram för försäljning av tobak, folköl eller elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare Anmälan och egenkontrollprogram för försäljning av tobak, folköl eller elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare Försäljning av folköl enligt Alkohollagen 5 kap 5 Servering av folköl enligt Alkohollagen

Läs mer

Länsrapport 2012 Stockholms stad. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Stockholms stad. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Stockholms stad Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Stockholm Kommunens namn: Stockholms stad 3.2. ORGANISATION 2. Hur var tillsynsansvaret enligt

Läs mer

EGENKONTROLLPROGRAM FÖR TOBAKSFÖRSÄLJNING

EGENKONTROLLPROGRAM FÖR TOBAKSFÖRSÄLJNING Vid försäljning av tobaksvaror krävs det att du har ett egenkontrollprogram som är anpassat till din verksamhet. Enligt 5 kap. 6 lagen om tobak och liknande produkter ska du utöva särskild kontroll över

Läs mer

Tobakslagen. Tobaksfri skoltid kraftsamling rökfria skolgårdar 2011-11-15

Tobakslagen. Tobaksfri skoltid kraftsamling rökfria skolgårdar 2011-11-15 Tobakslagen Tobaksfri skoltid kraftsamling rökfria skolgårdar 2011-11-15 Centrala tillsynsmyndigheter Statens folkhälsoinstitut har central tillsyn över de delar av tobakslagen där kommunen har omedelbar

Läs mer

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning 12 c tobakslagen (1993:581) Värt att veta om egenkontrollprogram Du som tänker sälja tobaksvaror till konsumenter ska utöva egenkontroll över att försäljningen

Läs mer

Anmälan om försäljning av tobaksvaror, folköl (klass II) och/eller elektroniska cigaretter och påfyllnadsbehållare

Anmälan om försäljning av tobaksvaror, folköl (klass II) och/eller elektroniska cigaretter och påfyllnadsbehållare Anmälan om försäljning av tobaksvaror, folköl (klass II) och/eller elektroniska cigaretter och påfyllnadsbehållare Enligt 12 c tobakslagen, 5 kap. 5 alkohollagen och 20 lagen om elektroniska cigaretter

Läs mer

Egenkontrollprogram för försäljning av tobak och/eller elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare

Egenkontrollprogram för försäljning av tobak och/eller elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare Egenkontrollprogram för försäljning av tobak och/eller elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare Lag (2018:2088) om tobak och liknande produkter Värt att veta om egenkontrollprogram Du som tänker

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i tobakslagen (1993:581); SFS 2016:353 Utkom från trycket den 26 april 2016 utfärdad den 14 april 2016. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om tobakslagen

Läs mer

Förslag till riksdagsbeslut. Motivering. Kommittémotion

Förslag till riksdagsbeslut. Motivering. Kommittémotion Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:3324 av Cecilia Widegren m.fl. (M) med anledning av prop. 2015/16:82 Åtgärder för ökad folkhälsa på tobaksområdet genomförandet av EU:s tobaksproduktdirektiv

Läs mer

Regeringens proposition 2015/16:82

Regeringens proposition 2015/16:82 Regeringens proposition 2015/16:82 Åtgärder för ökad folkhälsa på tobaksområdet genomförandet av EU:s tobaksproduktdirektiv Prop. 2015/16:82 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm

Läs mer

Tobaksproduktdirektivet (TPD)- tobakstillsyn från teori till praktik. Josefin P Jonsson Förebygg.nu 16 november 2017

Tobaksproduktdirektivet (TPD)- tobakstillsyn från teori till praktik. Josefin P Jonsson Förebygg.nu 16 november 2017 Tobaksproduktdirektivet (TPD)- tobakstillsyn från teori till praktik Josefin P Jonsson Förebygg.nu 16 november 2017 Hälsovarningar Ett budskap som handlar om de negativa effekter som tobaksprodukter har

Läs mer

Vilka regler gäller vid försäljning av folköl?

Vilka regler gäller vid försäljning av folköl? Folköl & tobak FOLKÖL Vad är folköl? Folköl är en alkoholdryck som har en alkoholhalt överstigande 2,25 men inte 3,5 volymprocent. Öl med lägre alkoholstyrka än 2,25 volymprocent är ingen alkoholdryck.

Läs mer

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning samt för försäljning elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning samt för försäljning elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare 1(6) Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning samt för försäljning elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare Värt att veta om egenkontrollprogram Du som tänker sälja tobaksvaror samt e-cigaretter

Läs mer

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning 12 c tobakslagen (1993:581) Information om kommunens hantering av personuppgifter finns bilagt längst ner i dokumentet Värt att veta om egenkontrollprogram Du

Läs mer

Länsrapport 2012 Göteborg. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Göteborg. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Göteborg Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Göteborg Kommunens namn: Göteborg 3.2. ORGANISATION 2. Hur var tillsynsansvaret enligt tobakslagen fördelat

Läs mer

Anmälan om försäljning av folköl och tobak

Anmälan om försäljning av folköl och tobak Anmälan om försäljning av folköl och tobak Blankett O 1(6) Försäljningsställe Namn på butik eller restaurang Gatuadress Postnummer och postort Telefon E-postadress Vid internetförsäljning uppge adressen

Läs mer

Anmälan om försäljning av folköl, tobak och e-cigaretter och påfyllningsbehållare

Anmälan om försäljning av folköl, tobak och e-cigaretter och påfyllningsbehållare 1 (6) Anmälan om försäljning av folköl, tobak och e-cigaretter och påfyllningsbehållare Blankett O 1 Försäljningsställe Namn på butik eller restaurang Gatuadress Postnummer och postort Telefon Mobiltelefon

Läs mer

Egenkontrollsprogram för folköl- och tobaksförsäljning

Egenkontrollsprogram för folköl- och tobaksförsäljning Egenkontrollsprogram för folköl- och tobaksförsäljning Information Samtliga butiker och försäljningsställen som säljer folköl och tobak ska ha ett egenkontrollsprogram (5 kap 5 alkohollagen 2010:1622 och

Läs mer

Försäljnings- och/eller serveringsställets namn

Försäljnings- och/eller serveringsställets namn Tillsyn Alla försäljnings- & serveringsställen av folköl får tillsynsbesök av alkoholhandläggaren i Gislaveds kommun. Syftet med besöket är att ha en kommunikation kring gällande regler för försäljning

Läs mer

Riktlinjer av tillsyn över detaljhandel med folköl, tobak samt vissa receptfria läkemedel

Riktlinjer av tillsyn över detaljhandel med folköl, tobak samt vissa receptfria läkemedel Riktlinjer av tillsyn över detaljhandel med folköl, tobak samt vissa receptfria läkemedel Skapad 2010-01-14 socialnamnden@upplands-bro.se 08-581 690 00 Innehållsförteckning Riktlinjer.. 1 Inledning..

Läs mer

Org. nr. / Personnr. För att informera om åldersgränsen ska ni ha minst en tydlig och klart synbar skylt på försäljningsstället.

Org. nr. / Personnr. För att informera om åldersgränsen ska ni ha minst en tydlig och klart synbar skylt på försäljningsstället. Sida 1 (6) MÖNSTERÅS KOMMUN, Miljökontoret Box 54, 383 22 MÖNSTERÅS 0499-171 51, miljo@monsteras.se EGENKONTROLLPROGRAM FÖR TOBAKSFÖRSÄLJNING 12 c Tobakslagen (1993:581) Du som tänker sälja tobaksvaror

Läs mer

Begränsning av rökning i vissa lokaler och utrymmen samt på vissa områden utomhus. Anm. Rubriken har fått sin nuvarande lydelse enligt lag (1994:98).

Begränsning av rökning i vissa lokaler och utrymmen samt på vissa områden utomhus. Anm. Rubriken har fått sin nuvarande lydelse enligt lag (1994:98). Tobakslag [9601] ÖVRIGT Tobakslag Tobakslag (1993:581) Inledande bestämmelse 1 [9601] På grund av de hälsorisker och olägenheter som är förbundna med bruk av tobak och exponering för tobaksrök meddelas

Läs mer

Tillsynsplan 2013. Alkoholservering

Tillsynsplan 2013. Alkoholservering Tillsynsplan 2013 Tillsynsplan för Eslövs kommuns tillsyn över servering av alkoholdrycker enligt alkohollagen, tobaksförsäljning enligt tobakslagen samt försäljning av vissa receptfria läkemedel. Alkoholservering

Läs mer

Riktlinjer för tillsyn av detaljhandel med folköl, tobak och vissa receptfria läkemedel i Upplands-Bro kommun

Riktlinjer för tillsyn av detaljhandel med folköl, tobak och vissa receptfria läkemedel i Upplands-Bro kommun Riktlinjer för tillsyn av detaljhandel med folköl, tobak och vissa receptfria läkemedel i Upplands-Bro kommun Antagen av Bygg- och miljönämnden 2016-04-16, 39 Dnr 16/0020-490 bygg-ochmiljonamnden@upplands-bro.se

Läs mer

Information vid försäljning av tobak, folköl & receptfria läkemedel

Information vid försäljning av tobak, folköl & receptfria läkemedel Information vid försäljning av tobak, folköl & receptfria läkemedel Rätt att sälja En förutsättning för detaljhandel att sälja folköl är att det finns matvaror i butiken. Butiken skall ha ett brett sortiment

Läs mer

Egenkontrollprogram för tobaks- och folkölsförsäljning

Egenkontrollprogram för tobaks- och folkölsförsäljning Egenkontrollprogram för tobaks- och folkölsförsäljning 12 c tobakslagen (1993:581), 5 kap 5 alkohollagen (2010:1622) Värt att veta om egenkontrollprogram Du som tänker sälja tobaksvaror och folköl till

Läs mer