Övriga städer: Tartu ( ), Narva (66 000), Kohtla-Järve (44 700), Pärnu (43 400)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Övriga städer: Tartu (102 300), Narva (66 000), Kohtla-Järve (44 700), Pärnu (43 400)"

Transkript

1 Estland Invånarantal: Yta: km² Huvudstad: Tallinn ( invånare) Övriga städer: Tartu ( ), Narva (66 000), Kohtla-Järve (44 700), Pärnu (43 400) Språk: estniska 67,3 % (officiella språket), ryska 29,7 %, övriga 3 % Statsskick: republik (med parlamentär demokrati) Statschef: president Toomas Hendrik Ilves BNP per capita: $ Valuta: euro (från och med januari 2011) Annat: EU- och Nato-medlem (sedan 2004) Källor: webbplatser för CIA World Factbook och Utrikespolitiska institutet (Sverige). Historia Medeltiden Estlands befolkning var inte kristet under början av medeltiden. De kristna makterna i Nordvästra Europa kunde sålunda göra korståg till Baltikum under medeltiden med syftet att omvända hedningarna. Lokalbefolkningen gjorde ganska segt motstånd mot korsriddarna från Tyskland och Skandinavien. Tyska korsriddare och den katolska kyrkan hade börjat erövra områdena kring floden Dvina i dagens Lettland under slutet av 1100-talet. Därifrån erövrade dessa Livland, vilket är det området som finns i dagens norra Lettland och södra Estland. Den danska kungen Valdemar Sejr bjöds in av tyska riddarordnar att kuva befolkningen i norra Estland. Enligt medeltida källor lär danska kungen ha skickat en mycket stor flotta år 1219 till områdena kring dagens Tallinn. Enligt olika legender skulle en flagga ha fallit ner från himlen då danskarna belägrade en fästning vid kullen Toompea. Flaggan hade ett vitt (kristet) kors på en röd bakgrund. Med hjälp av flaggan kunde danskarna erövra fästningen på kullen.

2 Dannebrogen, det vill säga Danmarks flagga, sägs enligt denna legend härstamma från denna händelse. Antagligen är legenden påhittad senare, men faktum är att danskarna grundade en borg på Toompea-kullen som blev på estniska kallad för Taani linn, det vill säga danskarnas slott. Man tror att Tallinn grundandes år 1219, men det är aningen oklart när staden började byggas. De tyska riddarna, danskarna, svenskarna och ryssarna stred om inflytandet i området. Ön Ösel (på estniska Saaremaa) var det sista stället där lokalbefolkningen gjorde motstånd mot kristna arméer. När lokalbefolkningen i Estland hade omvänts till kristendomen började de kristna makterna slåss sinsemellan. År 1242 möttes tyska riddarna av novgorodska fursten Alexander Nevskis trupper på Peipus-sjöns is. Där vann Alexander Nevski en seger över tyska riddarna och deras allierade. Gränsen mellan ortodoxa Novgorod och katolska Estland drogs ungefär längs Narvafloden och Peipus-sjön under medeltiden. Ganska fort ansåg danska kungadömet att Estland var för dyrt och jobbigt att behålla, inte minst på grund av att den estniska lokalbefolkningen hade en tendens att göra uppror med jämna mellanrum. Under kung Valdemar Atterdag år 1346 sålde den danska kronan sina områden i norra Estland åt tyska svärdsriddarorden för en summa som motsvarade kilogram silver (Zetterberg 2007, 81). Tallinn som på tyska hette Reval blev en viktig handelspost för den tyska Hansan, som dominerade handeln i Östersjön under medeltiden. Som en kvarleva från Hansans tid finns några gilleshus kvar i Tallinns gamla stad, för att inte glömma rådhuset som härstammar från den tid då Tallinn/ Reval var en framgångsrik Hansastad. (Gustav Vasa grundade Helsingfors i mitten av 1500-talet för att skapa en konkurrent till Reval.) Reformationen slog igenom under 1500-talet. Under reformationen skapade man också ett estniskt skriftspråk för religiösa ändamål. De katekeser som skrevs på estniska under 1500-talet skapade en språklig tvist för framtida generationer. En katekes var nämligen skriven på en nordestnisk dialekt, medan en annan var skriven på en sydestnisk dialekt. Därför pågick det tvister ända fram till 1800-talet om vilken av dessa skriftspråksvarianter som man skulle föredra. Svenska stormaktstiden i Estland På 1500-talet styrdes norra Estland och Reval av en tysk riddarorden som råkade i kläm mellan olika stormakter. I söder hade Polen kontrollen över Riga och Livland och öster om Narvafloden hade den moskovitiska tsaren etablerat ett starkt Ryssland, med en fästning i Ivangorod vid Narvafloden. Även danskarna etablerade sig åter igen på Ösel.

3 Dessa parter stred om inflytandet i området. I detta läge frågade de tyska riddarna i Reval om svenskt beskydd av kung Erik XIV. Sålunda kom svenska kungamakten att regera norra Estland och Tallinn från och med Flera krig drabbade Estland under och 1600-talen. Polen, Ryssland och Sverige stred om området. Sverige behöll kontrollen över de norra delarna kring Reval, medan Polen hade kontrollen över Livland (dagens södra Estland). Under början av 1600-talet började Sveriges stormaktstid under Gustav II Adolf. Då lyckades Sverige erövra hela Livland åt sitt kungarike av Polen. Under den svenska tiden byggdes bland annat en akademi i staden Dorpat (i dag Tartu). Detta blev grunden för ett universitet som fortfarande existerar i dag. (Utanför universitetet finns i dag en staty av Gustav II Adolf, som anses vara grundaren av universitetet.) Under det stora nordiska kriget förde Sverige krig mot flera av sina grannar. Karl XII ledde sina trupper mot estniska staden Narva, där dessa besegrade de ryska trupperna i ett stort slag. Senare utkämpades slaget vid Poltava i dagens norra Ukraina där Karl XII led sitt största nederlag mot Peter den stores ryska armé. Efter Poltava erövrades Estland och Livland av Ryssland. I freden i Nystad år 1721 bestämdes att Estland skulle vara ryskt framöver. Ryska tiden och ståndssamhället På samma sätt som i Ryssland och stora delar av Östeuropa var en stor del av de estniska bönderna livegna, det vill säga bundna till en adelsherre och dennes gods. Livegenskapen hade existerat i Estland ända sedan medeltiden. År 1861 upphävdes livegenskapen i det ryska imperiet. Sålunda blev de estniska livegna i princip fria bönder, fastän deras levnadsvillkor nödvändigtvis inte förbättrades. Ståndssamhället fortsatte att existera. Adeln och borgerskapet bestod till största delen av balttyskar fortfarande under 1800-talet. Under ryska tiden flyttade även ryskspråkiga invånare till landet. Den svenskspråkiga minoriteten var väldigt liten, men på vissa ställen levde den kvar ända fram till 1900-talet. På 1700-talet vandrade också en grupp Estlandssvenskar till Ukraina, där det fortfarande i dag finns några ättlingar till Estlandssvenskarna. Under slutet av 1800-talet började en estnisk nationalism ta form. Borgerskapet och adeln talade i huvudsak tyska, men majoriteten av befolkningen, det vill säga bönderna, huvudsakligen talade estniska. Därutöver fanns det en del ryskspråkiga invånare. På universitetet i Dorpat användes tyska (och latin) ända fram till slutet av 1800-talet, varefter ryskan blev universitetets språk.

4 En del studenter började i Dorpat skapa en estnisk nationalism som grundade sig på det estniska språket. Vid sidan av ester fanns det också lettiska studenter vid universitet som började definiera en lettisk nationalism. Första världskriget Då första världskriget startade år 1914 drogs fronten mellan Ryssland och Tyskland genom Lettland. Ester kallades in till den kejserliga ryska armén. År 1917 började det gå sämre för Ryssland och de två revolutioner (mars- och oktoberrevolutionerna) i huvudstaden Petrograd (dagens St.Petersburg) orsakade samhälleligt kaos. Efter oktoberrevolutionen retirerade ryska arméerna från Baltikum och ester förklarade landet självständigt den 24 februari år Detta är Estlands självständighetsdag i dag. En mycket kort tid efter självständighetsförklaringen kom tyska armén till Estland. Tyskland ville inte godkänna Estlands självständighetsförklaring. I stället blev Estland och Lettland under tyskt styre. Många tyskspråkiga balttyskar värvades till administrationsuppgifter. De planerade att göra ett tyskt furstendöme av Estland och Lettland. Litauen skulle bli ett tyskt lydrike med en tysk furste som kung Mindaugas II, och Finland skulle ju också få en tysk furste, Friedrich Karl av Hessen som skulle bli kung Wäinö I. Under slutet av år 1918 kapitulerade Tyskland och Tysklands planer i Baltikum gick om intet. Ett inbördeskrig bröt ut i Estland där vita borgerliga trupper stred mot röda trupper. De röda fick stöd av bolsjevikerna i Ryssland. Dessutom hade tyska trupper blivit kvar i Baltikum och dessa skapade en egen maktfaktor i samband med balttyskarna, en så kallad Landeswehr. Den vita sidan fick stöd av engelska vapenleveranser och finska arméns frivilliga bataljoner. År 1919 lyckades de estniska och finska frivilliga trupperna erövra nästan hela Estland. Därifrån avancerade den estniska armén för att samarbeta med nationalistiska lettiska trupper i Lettland. Läget blev väldigt komplicerat då en vit rysk armé stationerades i Estland. Tanken var att dessa skulle avancera från Estland mot Petrograd och strida mot bolsjevikerna. De vita ryska trupperna och balttyska Landeswehr ville trots allt inte godkänna Estlands och Lettlands självständighet. Vid freden i Dorpat år 1920 slöts fred mellan bolsjevikerna i Petrograd och den nationella estniska regeringen. Estland fick ett territorium som var lite större än vad det är i dag. En liten remsa som i dag hör till Ryssland hörde under åren till den estniska republiken.

5 Ett självständigt Estland Estland blev till att börja med en parlamentarisk demokrati enligt västeuropeisk modell. Efter den världsekonomiska krisen efter år 1929 blev läget svårare för de parlamentariska demokratierna. Estland upplevde en politisk och ekonomisk kris under början av 1930-talet och landet hotades av inbördeskrig. Från och med mars 1934 tog riksäldsten Riigivanem - Konstantin Päts makten i landet med förevändningen att landet hotades av inbördeskrig och inre splittring. Parlamentets makt begränsades medan Riigivanem Päts hade större maktbefogenheter. Sålunda begränsades den parlamentära demokratin, medan makten allt mera samlades kring några personer, bland annat Riigivanem Konstantin Päts och arméns överbefälhavare Johan Laidoner. Andra världskriget Inför andra världskriget ställdes de baltiska staterna inför stora problem. När Tyskland invaderade Polen i september 1939 startade andra världskriget. Redan före anfallet hade Tysklands och Sovjetunionens utrikesministrar Joachim von Ribbentrop och Vjatcheslav Molotov kommit överens om att dela Östeuropa i egna intressesfärer. De baltiska länderna och Finland blev en del av Molotov-Ribbentrop-pakten, som slöts den 23 augusti Finland anfölls av Sovjetunionen under hösten De baltiska länderna hade inte ännu annekterats av Sovjetunionen, men sovjetledningen hade krävt att sovjetarmén skulle få militärbaser på baltiskt territorium. När vinterkriget pågick använde sovjetiska flygvapnet estniska flygfält för att bomba bland annat Helsingfors. Under sommaren 1940 hade Sovjetunionen etablerat militärbaser i Baltikum och med hjälp av dessa baser annekterades de tre baltiska staterna under sommaren år Enligt den sovjetiska historieskrivningen påstod man att folket i de baltiska länderna skulle ha röstat för att bli en del av Sovjetunionen, men i själva verket var det den sovjetiska regeringen och Stalinregimen som med militären tog över makten i de baltiska staterna. Mellan Hitler och Stalin Ett år senare inledde Tyskland sitt anfall mot Sovjetunionen. År 1941 erövrade Tyskland de baltiska länderna. Sålunda byttes en stormakt till en annan i de baltiska länderna. En del gick frivilligt med i SS-turpperna och i Estland grundades en Eesti Legioon som var ett estniskt SSförband. När tyska armén omringade Leningrad spelade Estland en viktig roll som bas för tyska trupper.

6 För civilbefolkningen var den tyska ockupationen en orolig tid. Den judiska befolkningen utplånades och områdena i Estlands ansågs som tyska provinser, inte minst på grund av att både Estland och Lettland hade en tyskspråkig befolkning. Vinden vände år 1944 då Sovjetunionen genomförde sin storoffensiv mot tyska armén. Under sommaren 1944 anfölls finska armén vid Karelska näset och under samma år utkämpades ett ännu större slag kring staden Narva i Estland. Under åren erövrade Sovjetunionen de baltiska länderna och stora delar av östra Europa. I dessa områden utsattes civilbefolkningen för stor terror. Soldater behandlade civilbefolkningen illa och enligt Stalins order skickades miljontals människor till Sibirien och Centralasien i fångenskap. Från Estland skickades också tusentals civila till koncentrationsläger därifrån många aldrig återvände. Vissa ester fortsatte med ett gerillakrig i de estniska skogsområdena. En del av dessa lyckades gömma sig där i åratal efter andra världskriget. Estniska sovjetrepubliken På samma sätt som under åren gjordes de tre baltiska länderna till Sovjetrepubliker. Under Sovjettiden flyttade en stor del människor från andra delar av Sovjetunionen till de baltiska länderna. I dag talar en tredjedel av Estlands befolkning ryska som modersmål. Under 1980-talet började Sovjetunionen knaka i fogarna. Efter att Mikhail Gorbatjov kommit till makten år 1985 började den nya ordföranden för kommunistpartiet genomföra glasnost (öppenhet) och perestrojka ( att bygga igenom ) i sovjetsamhället. Dessa reformer ledde inte till önskade resultat ur kommunistpartiets synvinkel. För det första sjönk den ekonomiska utvecklingen och öppenheten ledde till allmän kritik mot systemet som ohjälpligen hade blivit efter Västeuropa i materiell och medborgerlig mening. Den sjungande revolutionen I de baltiska länderna började man kritisera sovjetstyret kraftigt. Balterna började forska i historien och kom fram till att den sovjetiska historietolkningen hade fel i att de baltiska länderna skulle ha röstat för att bli en del av Sovjetunionen. Däremot påpekade man att Sovjetunionen med våld hade erövrat länderna enligt Molotov-Ribbentrop-pakten. I den sovjetiska historieundervisningen hade man inte erkänt att pakten skulle ha existerat.

7 I de baltiska länderna demonstrerade folket på olika sätt. I Estland blev sångestraden Laululaev i Tallinn en viktig samlingsplats för sångfestivaler där man sjöng för revolutionen. För övrigt ordnade man en kedja av människor genom hela Baltikum, där människor från de tre baltiska länderna stod hand i hand i en lång rad som gick igenom de tre länderna den 23 augusti 1989, det vill säga femtio år efter att Molotov-Ribbentrop-pakten slutits. I augusti 1991 försökte en del konservativa kommunister i Moskva genomföra en statskupp för att avsätta Gorbatjov och införa den gamla sovjetiska ordningen med hårda nypor. Kuppen misslyckades och i Estland passade man på att deklarera självständighet den 20 augusti Några dagar senare hade Gorbatjov återvänt till makten efter kuppmakarnas misslyckande. Då ansåg Sovjetunionens regering att de baltiska länderna skulle få bli självständiga. I Finland tvekade man länge innan president Koivisto vågade erkänna Estlands självständighet. Andra länder var snabbare på att erkänna Estlands självständighet, men i Finland var man fortfarande försiktiga då ärendena handlade om östgrannen. Exempelvis hade USA aldrig formellt godkänt att Sovjetunionen överhuvudtaget annekterade de tre baltiska republikerna. Självständighet, EU och Nato Estland har vid sidan av de två andra baltiska staterna en ganska stor ryskspråkig minoritet, vilket har varit en orsak för tvister mellan Estland och Ryssland. År 2007 bestämde den estniska regeringen att den så kallade Bronssoldaten skulle flyttas från Tallinns centrum till en begravningsplats som fanns en liten bit utanför staden. Bronssoldaten är en staty och ett minnesmärke över de soldater som stupade i striderna mot Nazi-Tyskland i den sovjetiska armén. Den ryska regeringen under president Putin protesterade häftigt mot beslutet och en grupp ryska ungdomar från organisationen Nasji (nasji betyder vi på ryska) organiserade kravaller i Tallinns centrum. Dessa händelser utmynnade i att skyltfönster söndrades och att nasji-ungdomar arresterades. Den estniska regeringen höll fast vid att flytta statyn till begravningsplatsen. År 2004 gick de tre baltiska länderna samtidigt med i EU och Nato. De tre baltiska ländernas ekonomier växte hastigt under 2000-talet och i samband med EU-medlemskapet, men under de senaste åren har kurvorna pekat neråt, vilket inte lär bli bättre i och med den globala ekonomiska krisen.

8 De baltiska länderna har försökt samarbeta ekonomiskt och politiskt. Av de tre länderna är Estland den ekonomsikt sett mest framgångsrika och tidvis har letter och litauer ansett att esterna inte vill vara med i det baltiska samarbetet däremot har Estland haft tendenser att sikta mot Finland och Norden vilket inte alltid gillas i Lettland och Litauen. Därutöver talar esterna ett finsk-ugriskt språk medan letterna och litauerna talar baltiska språk. Lettiska och litauiska är släktspråk med varandra, medan estniskan är släkt med finskan och hör sålunda till en helt annan språkfamilj. Politiskt och historiskt har Estland trots allt mycket mera gemensamt med Lettland och Litauen än med Finland och Norden, inte minst på grund av sovjettiden vars arv fortfarande präglar det vardagliga livet i de baltiska länderna. Källor Alenius, Kari: Viron, Latvian ja Liettuan historia, Zetterberg, Seppo: Viron historia, 2007.

Konteramiral Johan Pitka. Av Jan Eric Knutas, FM i Göteborg

Konteramiral Johan Pitka. Av Jan Eric Knutas, FM i Göteborg Konteramiral Johan Pitka Av Jan Eric Knutas, FM i Göteborg Johan Pitka föddes 1872, när Estland var en del av tsarens Ryssland. Han utbildade sig till sjökapten och var till sjöss under åren 1889 till

Läs mer

2. Varför ville både Österrike- Ungern och Ryssland ha kontroll över vad som hände på Balkan?

2. Varför ville både Österrike- Ungern och Ryssland ha kontroll över vad som hände på Balkan? Instuderingsfrågor till : Första världskriget 1. Vilka var orsakerna till kriget? Orsaker till kriget var bl.a. Nationalismen var stor i alla Europas länder Tyskland ville behålla de gränserna de hade

Läs mer

Andra världskriget. 9gr HT-16

Andra världskriget. 9gr HT-16 Andra världskriget 9gr HT-16 Orsaker till 2VK Versaillesfreden Dolkstötslegenden Rätt man på rätt plats i rätt tid Hitler kom i precis rätt tid. Lovade råda bot på arbetslöshet och fattigdom. Lyckades.

Läs mer

Stormaktstiden

Stormaktstiden Stormaktstiden 1611-1718 Introduktion till stormaktstiden Se film En omvälvande tid Den svenska stormaktstiden var en dramatisk period i Sveriges historia som varade i drygt hundra år, från början av 1600-talet

Läs mer

1900-talets historia Mål och arbetsmetod Litteratur

1900-talets historia Mål och arbetsmetod Litteratur 1900-talets historia Mål och arbetsmetod Målet med arbetsområdet är att du ska få övergripande kunskaper om 1900- talets historia och hur den har påverkat den tid vi lever i idag. Kursen kommer att koncentrera

Läs mer

Rysslands problem före revolutionen.

Rysslands problem före revolutionen. Rysslands problem före revolutionen. - Feodalt system. Livegenskapen avskaffas 1861. - Ont om land. Ingen skiftesreform. - Växande befolkning. Drabbar främst bönderna. Bönderna utgjorde 80 % av befolkningen.

Läs mer

Första världskriget

Första världskriget Första världskriget 1914-1918 1. 2. 3. Varför blev det krig? 4. 5. 2 s.194 Orsaker till första världskriget: Imperialismen Industrialiseringen skapade behov av råvaror och nya marknader. Kapplöpning om

Läs mer

Forntiden. STENÅLDERN år f.kr lärde sig svenskarna att odla. - Människorna kunde tillverka enkla verktyg av trä och flintasten.

Forntiden. STENÅLDERN år f.kr lärde sig svenskarna att odla. - Människorna kunde tillverka enkla verktyg av trä och flintasten. FORNTIDEN ISTIDEN - Inga människor kunde bo i Sverige - 5000 år f.kr hade isen smält, och då invandrade människor till Sverige - De första svenskarna var nomader Forntiden STENÅLDERN - 3000 år f.kr lärde

Läs mer

DEN TYSK / RYSKA PAKTEN

DEN TYSK / RYSKA PAKTEN DEN TYSK / RYSKA PAKTEN o Flera var rädda för kommunismen som härskade i Sovjetunionen. o Kanske kunde den stora tyska armén vara ett bra försvar mot Sovjetunionen? o Ett avtal eller snarare en pakt mellan

Läs mer

Gustav II Adolf. Sveriges regent mellan

Gustav II Adolf. Sveriges regent mellan Gustav II Adolf Sveriges regent mellan 1611-1632 Gustav II Adolf -Ärvde kungakronan från sin far Karl IX som 16 åring. -Hans mamma var en tysk prinsessa - Kristina - Ung men väl förberedd på sin uppgift

Läs mer

Svensk historia 1600-talet

Svensk historia 1600-talet Svensk historia 1600-talet Viktiga händelser att kunna berätta om kring 1600-talet. SID Kungar under 1600-talet 3 Älvsborgs andra lösen 4-5 Göteborgs grundande 6-8 Vasaskeppet 9 Trettioåriga kriget och

Läs mer

Renässansen Antiken återupptäcks

Renässansen Antiken återupptäcks Renässansen Antiken återupptäcks Norditalienska stadsstater Städer i norra Italien var självstyrande, t.ex. Venedig och Florens. Handel med Kina och Indien gjorde dem rika. Köpmän n och hantverkare blir

Läs mer

Världskrigens tid

Världskrigens tid Världskrigens tid 1914-1945 Krig är blott en fortsättning på politiken med andra medel. Carl von Clausewitz Tysk general 1780-1831 1:a världskriget Krig mellan åren 1914 och 1918. Kriget stod mellan två

Läs mer

Andra världskriget Finland, Danmark, Norge och Danmark

Andra världskriget Finland, Danmark, Norge och Danmark Andra världskriget Som du nu vet, anföll Tyskland Polen den 1 september 1939. Med stridsvagnar tog man sig in landet, och andra världskriget hade börjat. Kriget varade i fem år och när det var över hade

Läs mer

Repetition av upptrappningen till kriget Kriget startar Norden i kriget Kriget i väster Kriget i öster Pearl Harbor Normandie Krigsslutet

Repetition av upptrappningen till kriget Kriget startar Norden i kriget Kriget i väster Kriget i öster Pearl Harbor Normandie Krigsslutet Repetition av upptrappningen till kriget Kriget startar Norden i kriget Kriget i väster Kriget i öster Pearl Harbor Normandie Krigsslutet Adolf Hitler hur kunde han få makten? Adolf Hitler hade kommit

Läs mer

l Österrike blir en del av Tyskland. l Folkomröstning om de6a i Österrike. 99.75 % stödde Hitler. Varför?

l Österrike blir en del av Tyskland. l Folkomröstning om de6a i Österrike. 99.75 % stödde Hitler. Varför? Orsaker till 2VK Versaillesfreden Dolkstötslegenden Rä6 man på rä6 plats i rä6 :d Hitler kom i precis rä6 :d. Lovade råda bot på arbetslöshet och fabgdom. Lyckades. Blev snabbt populär. Rädslan för krig.

Läs mer

Ur UD:s arkiv: Diplomatrapportering om Sovjetunionen

Ur UD:s arkiv: Diplomatrapportering om Sovjetunionen Ur UD:s arkiv: Diplomatrapportering om Sovjetunionen 1989-1991 Leningrad 1990-03-15 Litauens självständighetsförklaring m m Ahlander PM Nyckelord: Litauiska republiken, konstitution, kommunistpartiet,

Läs mer

Ur UD:s arkiv: Diplomatrapportering om Sovjetunionen

Ur UD:s arkiv: Diplomatrapportering om Sovjetunionen Ur UD:s arkiv: Diplomatrapportering om Sovjetunionen 1989-1991 Stockholm 1990-09-20 Utvecklingen i Sovjetunionen/Östra Centraleuropa och dess säkerhetspolitiska konsekvenser Starråker PM Nyckelord: världspolitisk

Läs mer

EFTERKRIGSTIDEN (Kalla kriget) 1945-1991

EFTERKRIGSTIDEN (Kalla kriget) 1945-1991 EFTERKRIGSTIDEN (Kalla kriget) 1945-1991 Efter 1945 Fred och välfärd Europa var en världsdel i spillror. Politikerna som styrde hade varit med om krisen på 1920- och 1930 talen, världskrig, nazism, kommunism

Läs mer

sep 15 19:44 sep 15 19:42 sep 15 20:13 sep 15 20:25

sep 15 19:44 sep 15 19:42 sep 15 20:13 sep 15 20:25 Kronologi: Det andra Världskriget 1939 40 Tyskland invaderar Polen den 1.9. Storbritannien och Frankrike förklarar Tyskland krig 3.9. Sovjetunionen rycker in i Polen några veckor senare, efter att Polen

Läs mer

Stormaktstiden- Frihetstiden

Stormaktstiden- Frihetstiden Stormaktstiden- Frihetstiden Lpp Stormaktstiden- Frihetstiden Stormaktstiden del 2 => Förklara hur Karl XI och Karl XII försökte göra Sverige till ett Östersjörike (reduktionen, ny krigsmakt, envälde)

Läs mer

Nationalismen Nationalism Italien

Nationalismen Nationalism Italien 1914-1918 Nationalismen Efter franska revolutionen växte en stark känsla fram för det egna landet nationalkänsla När Frankrike och Napoleon besegrade många länder i Europa ville medborgarna se sina länder

Läs mer

Nationalismen Nationalism Italien

Nationalismen Nationalism Italien 1914-1918 Nationalismen Efter franska revolutionen växte en stark känsla fram för det egna landet nationalkänsla När Frankrike och Napoleon besegrade många länder i Europa ville medborgarna se sina länder

Läs mer

Första världskriget 1914-1918

Första världskriget 1914-1918 Första världskriget 1914-1918 1. 2. 3. Varför blev det krig? 4. 5. 2 Orsaker till första världskriget: Imperialismen Industrialiseringen skapade behov av råvaror och nya marknader. Kapplöpning om kolonierna.

Läs mer

Kalla kriget. Karta över Europa. VEU: VästEuropeiska Unionen. Källa: http://commons.wikimedia.org/wiki/file:cold_war_europe_military_map_sv.

Kalla kriget. Karta över Europa. VEU: VästEuropeiska Unionen. Källa: http://commons.wikimedia.org/wiki/file:cold_war_europe_military_map_sv. Kalla kriget Kalla kriget var en konflikt mellan USA och Sovjetunionen som utspelade sig från år 1945 till år 1989. USA och Sovjetunionen var två supermakter som bildades efter det Andra världskriget då

Läs mer

Historia prov. Här kommer begreppen och frågorna jag vill att du tränar på. Du avgör själv om du vill träna in enkla svar eller utvecklade svar.

Historia prov. Här kommer begreppen och frågorna jag vill att du tränar på. Du avgör själv om du vill träna in enkla svar eller utvecklade svar. Historia prov Du ska få ha ett prov i historia kring Medeltiden tisdag 24/9. Provet handlar om begrepp och frågor kring orsaker och konsekvenser. Alla begrepp och alla frågor har vi pratat om och arbetat

Läs mer

MARTIN LUTHER OCH REFORMATIONEN

MARTIN LUTHER OCH REFORMATIONEN EXPERTKORT VASATIDEN 1. GUSTAV VASA FLYR Koll på vasatiden sid. 10-11 1. Vad är en krönika? 2. Vem bestämde vad som skulle stå i krönikan om hur Gustav Vasa flydde från soldaterna? 3. Vem berättade för

Läs mer

Stormaktstiden fakta

Stormaktstiden fakta Stormaktstiden fakta 1611-1718 Stormaktstiden varade i ca 100 år. Sverige var stort och hade en miljon invånare. Som levde i ett stånd samhälle. Under denna tid skaffade Sverige sig mycket makt och erövrade

Läs mer

Viktiga begrepp. Stödmaterial: viktiga begrepp Sovjetunionen

Viktiga begrepp. Stödmaterial: viktiga begrepp Sovjetunionen Viktiga begrepp Denna ordlista kan användas på tre olika sätt: Inför filmen kan du som lärare ta upp orden så att eleverna känner igen dem när de tittar på filmen. Efter att ni sett filmen kan eleverna

Läs mer

Alliera. Ammunition. Anfall. Arkitekt. Autonomi. Avrätta. Avsätta

Alliera. Ammunition. Anfall. Arkitekt. Autonomi. Avrätta. Avsätta Alliera Att sluta förbund med någon eller att samarbeta med någon mot till exempel en gemensam fiende. Ammunition Kulor, krut eller patroner som man laddar vapen med. Anfall Att rycka fram mot fienden,

Läs mer

Första världskriget The Great War

Första världskriget The Great War Första världskriget The Great War Europa 1800-talet Nationalismen: en ny tanke samma språk, religion och kultur skulle bli ett land Italien enas Tyskland (tidigare 38 stater) enades 1871 under Bismark

Läs mer

Det kalla kriget

Det kalla kriget Det kalla kriget 1945-1991 Kalla krigets karaktär Ekonomisk USA liberalism, kapitalism med fria marknader för företag och människor att agera på. Staten ingriper om friheten hotas. Sovjet, kommunism, planekonomi

Läs mer

Svensk historia 1600-talet

Svensk historia 1600-talet Svensk historia 1600-talet Viktiga händelser att kunna berätta om kring 1600-talet. SID Kungar under 1600-talet 3 Älvsborgs andra lösen 4-5 Göteborgs grundande 6-8 Vasaskeppet 9 Trettioåriga kriget och

Läs mer

Kalla kriget. Supermakter och terrorbalans

Kalla kriget. Supermakter och terrorbalans Kalla kriget Supermakter och terrorbalans Efter andra världskriget! 1945 Hitlers Tyskland är besegrat.! Segermakterna var Storbritannien, Frankrike, USA och Sovjetunionen.! De delade upp Tyskland i fyra

Läs mer

Efterkrigstiden FRÅN ANDRA VÄRLDSKRIGETS SLUT OCH FRAM TILL I DAG

Efterkrigstiden FRÅN ANDRA VÄRLDSKRIGETS SLUT OCH FRAM TILL I DAG Efterkrigstiden FRÅN ANDRA VÄRLDSKRIGETS SLUT OCH FRAM TILL I DAG Västeuropa De första åren efter andra världskriget var nödår i stora delar av Europa, med svält och bostadsbrist. Marshallplanens pengar

Läs mer

Försökte att få den lille mannen att känslomässigt gå upp i partiet och nationens kollektiv - Propaganda

Försökte att få den lille mannen att känslomässigt gå upp i partiet och nationens kollektiv - Propaganda Lite om andra världskriget Fascismen Förhärligar staten Fursten, ledaren, eliten, handlingskraften Känslans kraft gentemot förnuftet Ojämlikhet Kollektivet gentemot individen Arbetarklass mot aristokrati

Läs mer

Antiken 700 f Kr 500 e Kr. Greker och Romare

Antiken 700 f Kr 500 e Kr. Greker och Romare Antiken 700 f Kr 500 e Kr Greker och Romare Varför dessa årtalsgränser? Händelser som traderats muntligt från 1200- talet f Kr, krig o myter m hjältar skrivs ned i Iliaden/Odysseen äldsta diktverken i

Läs mer

Kalla kriget

Kalla kriget Kalla kriget 1977-1985 Asien, 1978-1985 Saga HH 1978 - Kulturrevolutionen i Kina upphör och deras ekonomi blir bättre och bättre - Kommunistpartiet i Afghanistan erövrade och tog över makten, försökte

Läs mer

FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE

FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE ARBETSFRÅGOR FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE Sveriges medeltid 1300-1500-tal 1300-TALET s. 5 1. Hur gammal var Magnus Eriksson när han valdes till kung? a) 3 år b) 13 år c) 30 år s. 6 2. Varför blev Tre kronor

Läs mer

Kalla kriget 1945-1991

Kalla kriget 1945-1991 Kalla kriget 1945-1991 Sovjetunionen vs. USA Kampen om världsherraväldet Kalla kriget 1 Varför kallas det Kalla Kriget? Kallt krig för att det aldrig blev riktigt hett det blev inte direkt krig, väpnade

Läs mer

Hur var det möjligt för Sverige att bli en stormakt?

Hur var det möjligt för Sverige att bli en stormakt? 1 STORMAKTSTIDEN Fram till 1500-talet var Sverige ett litet och fattigt land. Trots detta blev Sverige på 1600-talet en stormakt där Östersjön nästan var som ett svenskt innanhav. Varken förr eller senare

Läs mer

FACIT Instuderingsfrågor första världskriget

FACIT Instuderingsfrågor första världskriget FACIT Instuderingsfrågor första världskriget 1. Vad innebar imperialismen? Imperialism = politiskt och militärt ta makten över främmande områden I slutet av 1800-talet tävlade stormakterna i Europa om

Läs mer

Västnorden. Västnorden ett alternativ till EU? Örebro, 5 februari 2005. av Tomas Larsson. Sidan 1 av 12

Västnorden. Västnorden ett alternativ till EU? Örebro, 5 februari 2005. av Tomas Larsson. Sidan 1 av 12 Sidan 1 av 12 ett alternativ till EU? Örebro, 5 februari 2005 av Tomas Larsson -e:/skandinavien/- Sidan 2 av 12 Inledning Sedan folkomröstningen om EU-medlemskap 1994 har diskussionen om Sveriges framtida

Läs mer

Vid sekelskiftet 1900 hade Tyskland Europas största befolkning och var även ett ledande industriland med stora naturresurser. Dock hade Tyskland inte

Vid sekelskiftet 1900 hade Tyskland Europas största befolkning och var även ett ledande industriland med stora naturresurser. Dock hade Tyskland inte Vid sekelskiftet 1900 hade Tyskland Europas största befolkning och var även ett ledande industriland med stora naturresurser. Dock hade Tyskland inte speciellt många kolonier jämfört med andra länder i

Läs mer

Stormaktstiden 1611-1718 (1721)

Stormaktstiden 1611-1718 (1721) Stormaktstiden 1611-1718 (1721) v Stormaktstiden kallas den period i Sveriges historia, framför allt på 1600-talet, när Sverige var ett betydande rike i Europa. v Det var militärt starkt och hade ett stort

Läs mer

Medeltiden Tiden mellan ca år 1000 och år 1500 kallas för medeltiden.

Medeltiden Tiden mellan ca år 1000 och år 1500 kallas för medeltiden. Medeltiden Tiden mellan ca år 1000 och år 1500 kallas för medeltiden. Vad hände under medeltiden? Sverige blev ett rike. Människor blev kristna. Handeln ökade. Städer började byggas. Riddare och borgar.

Läs mer

Bilder av 1920-talet. Hur var 1920-talet? Vad tänker vi på och associerar till? Kris och elände eller glädje och sedeslöshet?

Bilder av 1920-talet. Hur var 1920-talet? Vad tänker vi på och associerar till? Kris och elände eller glädje och sedeslöshet? Bilder av 1920-talet Hur var 1920-talet? Vad tänker vi på och associerar till? Kris och elände eller glädje och sedeslöshet? George Grosz Kapitalismens största kris: depressionen Börskrasch 29 oktober

Läs mer

kubakrisen.notebook September 21, 2009

kubakrisen.notebook September 21, 2009 KUBAKRISEN Det Kalla kriget förändrades under den senare delen av 1950 talet. Den värsta kommunisthysterin avtog i USA samtidigt som Khruschev lanserade idén om fredlig samexistens mellan väst och öst.

Läs mer

TALLINN. staden med många ansikten

TALLINN. staden med många ansikten TALLINN staden med många ansikten Text & foto Carl-Henrik Larsson Estlands huvudstad Tallinn, som varit i både dansk och svensk ägo genom historiens lopp, är verkligen värd ett besök. Få europeiska huvudstäder

Läs mer

Berätta, som en inledning, kort om stormaktstiden. När hade vi stormaktstid? Varför kallas tiden just stormaktstid?

Berätta, som en inledning, kort om stormaktstiden. När hade vi stormaktstid? Varför kallas tiden just stormaktstid? Berätta, som en inledning, kort om stormaktstiden. När hade vi stormaktstid? Varför kallas tiden just stormaktstid? Du kan också i inledningen skriva av andra versen på vår nationalsång Du gamla du fria.

Läs mer

Dramatisering kristendomen

Dramatisering kristendomen Dramatisering kristendomen Ni ska, i indelade grupper, dramatisera olika viktiga händelser under kristendomens utveckling. Er uppgift består av att sätta upp en dramatisering i två till flera akter där

Läs mer

Efterkrigstiden 1945-1991

Efterkrigstiden 1945-1991 Efterkrigstiden 1945-1991 1 Det kalla kriget s.254-255 Kalla kriget = förhållandet mellan supermakterna USA och Sovjetunionen 1945 1989. Liberal demokrati mot kommunistisk diktatur, båda supermakterna

Läs mer

1919 Versaillesfreden Tyskland skyldigt Tyskland betalar skadestånd Tyskland förnedrat Dolkstötslegenden

1919 Versaillesfreden Tyskland skyldigt Tyskland betalar skadestånd Tyskland förnedrat Dolkstötslegenden Ex på orsaker: nationalism, kapprustning, darwinism, allianser, imperialism, misstänksamhet Ex. på konsekvenser: ca 9 miljoner döda och 20 miljoner skadade, kartan ritas om och nya stater uppstår, Tyskland

Läs mer

Undret vid Dunkerque (Dunkirk).

Undret vid Dunkerque (Dunkirk). Undret vid Dunkerque (Dunkirk). I maj 1940 när Tyskland anfaller Frankrike så finns en stor del av brittiska armén i Frankrike. Tyskland anfaller Frankrike via Belgien och genom Ardennerskogen som ligger

Läs mer

Slaget vid Tali-Ihantala

Slaget vid Tali-Ihantala Slaget vid Tali-Ihantala Slaget vid Tali-Ihantala Del av Fortsättningskriget Finska soldater marscherar bredvid en förstörd sovjetisk T-34-stridsvagn. Ägde rum 25 juni - 9 juli 1944 Plats Karelska näset

Läs mer

Historia Stormaktstiden

Historia Stormaktstiden Historia Stormaktstiden Historia i skolan Vilka spår från historien hittar vi idag Hur samhället har förändrats Hur vi kan dra slutsatser med hjälp av olika källor, orsaker och konsekvenser Möten mellan

Läs mer

Den nya tiden GRUNDBOKEN sid. 4-7

Den nya tiden GRUNDBOKEN sid. 4-7 Den nya tiden GRUNDBOKEN sid. 4-7 1. Omkring år 1500 skedde stora förändringar i människornas liv. Därför har historikerna bestämt att det är omkring år 1500 som Den nya tiden börjar. Berätta kort vilka

Läs mer

Kalla kriget, första skedet Vänner blir fiender!

Kalla kriget, första skedet Vänner blir fiender! Kalla kriget, första skedet 1946-1947. Vänner blir fiender! Det kalla kriget var en konflikt mellan USA och Sovjetunionen som effektivt delade upp världen i två läger, väst och öst. Det kalla kriget började

Läs mer

FRANSKA REVOLUTIONEN. Varför blev det en revolution i Frankrike 1789? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen?

FRANSKA REVOLUTIONEN. Varför blev det en revolution i Frankrike 1789? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen? FRANSKA REVOLUTIONEN Varför blev det en revolution i Frankrike 1789? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen? Situationen i Frankrike 1789 Frankrike hade krigat med Storbritannien

Läs mer

Den romerska republiken var en form av demokrati, men som främst gynnade de rika

Den romerska republiken var en form av demokrati, men som främst gynnade de rika Bild: Giovanni Dall'Orto Varghona med tvillingarna Romulus och Remus. I romersk mytologi var det Romulus som grundade staden Rom. SPQR är en förkortning för "senaten och det romerska folket". Romarriket

Läs mer

KRISTENDOMEN. Kristendomen spreds till Sverige från Europa Människorna byggde sina egna kyrkor De som gick till samma kyrka tillhörde samma socken

KRISTENDOMEN. Kristendomen spreds till Sverige från Europa Människorna byggde sina egna kyrkor De som gick till samma kyrka tillhörde samma socken Medeltiden KRISTENDOMEN KRISTENDOMEN Kyrkan var sträng, de som inte löd kyrkans regler kallades kättare Bönderna fick betala skatt till kyrkan, kallades tionde Påmedeltiden var Sverige katolskt, påven

Läs mer

Kristendomen...2 Kristendomen ut i världen...2. Kristendomen kommer till Sverige...5. Proteströrelser i kyrkan...7

Kristendomen...2 Kristendomen ut i världen...2. Kristendomen kommer till Sverige...5. Proteströrelser i kyrkan...7 Kristendomen...2 Kristendomen ut i världen...2 De kristna förföljs...2 Kristendomen blir mäktig...3 Vem ska bestämma?...3 Den apostoliska trosbekännelsen...3 Kristendomen kommer till Sverige...5 Sverige

Läs mer

tisdag 23 oktober 12

tisdag 23 oktober 12 ANDRA VÄRLDSKRIGET PÅ VÄG MOT KRIG Adolf Hitler blir rikskansler i Tyskland, 1933 Hitler sätter in militär i Rhenlandet, 1936 Hitler upphäver Versaillesfördaget, 1937 Ockuperar Österrike, Anschluss, 1938

Läs mer

Två olika syner på Finlands roll i kriget.

Två olika syner på Finlands roll i kriget. Fortsättningskriget Fortsättningskriget är det andra kriget som Finland deltar i under andra världskriget. Kriget börjar efter att Tyskland inleder operation barbarossa, invasionen av Sovietunionen. Finland

Läs mer

Stalin förberedde sig för krig

Stalin förberedde sig för krig Stalin förberedde sig för krig Anders Frankson Den 22 juni 1941 inleddes historiens största fälttåg då den segerrika tyska krigsmakten invaderade Sovjetunionen. Stalin hade haft sedan 23 augusti 1939,

Läs mer

Andra världskriget

Andra världskriget Andra världskriget 1939-1945 Vägen till kriget s.231-232 Upprustning, först i smyg sedan öppet. Allians Tyskland Italien Japan (axelmakterna). Rehnlandet (vid franska gränsen) besätts 1936. Österrike ansluts

Läs mer

Tidslinje (traditionell) Svältkatastrofen 1932-1933

Tidslinje (traditionell) Svältkatastrofen 1932-1933 Tidslinje (traditionell) Svältkatastrofen 1932-1933 1917 7 nov (25 okt): Ryska revolutionen 1918 12 Jan: det självständiga Ukrainska folkets republik utropas 20 Jan: Ryska ortodoxa kyrkan skiljs formellt

Läs mer

UPPGIFT: Jämför likheter och skillnader i orsakerna till de engelska och amerikanska revolutionerna.

UPPGIFT: Jämför likheter och skillnader i orsakerna till de engelska och amerikanska revolutionerna. UPPGIFT: Jämför likheter och skillnader i orsakerna till de engelska och amerikanska revolutionerna. I den här essän kommer jag att undersöka och jämföra skillnader och likheter i orsakerna till den amerikanska

Läs mer

Några få procent som, precis som adeln, var befriade från att betala skatt. Alla biskopar var adliga.

Några få procent som, precis som adeln, var befriade från att betala skatt. Alla biskopar var adliga. 1 REVOLUTIONER Den franska revolutionen 1789-1799 Mot slutet av 1700-talet var Frankrike Europas mäktigaste stat. Så länge någon kunde minnas hade landet styrts av enväldiga kungar som fått stöd av adeln

Läs mer

Före 1789: Adeln 300 personer = 1 röst Präster 300 personer = 1 röst Tredje ståndet 600 personer = 1 röst

Före 1789: Adeln 300 personer = 1 röst Präster 300 personer = 1 röst Tredje ståndet 600 personer = 1 röst Historia. Staten hade dålig ekonomi. (Bland annat p g a 7åriga kriget med Storbritannien) Dåliga skördar ledde till att brödpriserna steg. Ludvig XVI var inte intresserad av politik, ville hellre jaga

Läs mer

GUSTAV VASA GUSTAV VASAS STÖD

GUSTAV VASA GUSTAV VASAS STÖD GUSTAV VASA 1. INTERNATIONELL BAKGRUND a. De geografiska upptäckterna innebar att nya handelsvägar etablerades! Det innebar också att de äldre handelscentra - Italienska städer och Hansan började förlora

Läs mer

Det kalla kriget. Freden i Europa förbereds

Det kalla kriget. Freden i Europa förbereds Det kalla kriget När Tyskland anföll Sovjet 1941 bildades en allians mellan USA, Storbritannien och Sovjet. På det stora hela fungerade detta bra. Det fanns dock en motsättning mellan de båda västmakterna

Läs mer

Triangelhandeln del 1 av 2. även känd som den transatlantiska slavhandeln

Triangelhandeln del 1 av 2. även känd som den transatlantiska slavhandeln Triangelhandeln del 1 av 2 även känd som den transatlantiska slavhandeln Vad kostar ett människoliv Sätt er i små grupper med tre elever i varje. Frågor att diskutera och besvara Vilka varor ingick i

Läs mer

Franska Revolutionen. Varför blev det revolution? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen?

Franska Revolutionen. Varför blev det revolution? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen? Franska Revolutionen Varför blev det revolution? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen? Franska revolutionen Före revolutionen Kungen och adeln bestämde allt De flesta människorna

Läs mer

Baltikum. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com

Baltikum. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com Baltikum Guidad Rundresa Max. 8 resenärer www.vespucci-tours.com G u i d a d R e s a - B a l t i k u m Baltikum - Guidad Rundresa Upplev det kulturella och historiska arvet i Lettland och Estland på vår

Läs mer

MEDELTIDEN. ca

MEDELTIDEN. ca MEDELTIDEN ca1050-1520 Medeltiden var en intensiv expansionsperiod, både materiellt och andligt. Under medeltiden utvecklades jordbruket i takt med att nya jordbruksmetoder och uppfinningar togs i bruk.

Läs mer

Finland och Förintelsen Föredrag av Oula Silvennoinen Presenterat vid konferensen Finlands utsatta 1900-tal, Stockholm 2010

Finland och Förintelsen Föredrag av Oula Silvennoinen Presenterat vid konferensen Finlands utsatta 1900-tal, Stockholm 2010 13 feb 2010 Finland och Förintelsen Föredrag av Oula Silvennoinen Presenterat vid konferensen Finlands utsatta 1900-tal, Stockholm 2010 Finland efter kriget Våren 1945 domineras Finland av fruktan för

Läs mer

USA tillverkar och använder atombomben Slutar andra världskriget Europa delas mellan segrarmakterna i öst (Sovjet) och väst (USA, Frankrike, England)

USA tillverkar och använder atombomben Slutar andra världskriget Europa delas mellan segrarmakterna i öst (Sovjet) och väst (USA, Frankrike, England) Efterkrigstiden 1945 USA tillverkar och använder atombomben Slutar andra världskriget Europa delas mellan segrarmakterna i öst (Sovjet) och väst (USA, Frankrike, England) 1948-49 Berlinblockaden Sovjet

Läs mer

Instuderingsfrågor till Kalla krigets tid sid 129-149

Instuderingsfrågor till Kalla krigets tid sid 129-149 1 Instuderingsfrågor till Kalla krigets tid sid 129-149 Konflikten uppstår 1. Vilka frågor diskuterades vid konferensen i Jalta i feb 1945? Vad kom man fram till? 2. Vad bestämdes vid nästa konferens i

Läs mer

Gustav Vasa ( ) Lånade pengar av Hansan. För att kunna betala tillbaka: Reformationen. Centraliserade styret.

Gustav Vasa ( ) Lånade pengar av Hansan. För att kunna betala tillbaka: Reformationen. Centraliserade styret. Gustav Vasa (1523 1561) Lånade pengar av Hansan. För att kunna betala tillbaka: Reformationen. Centraliserade styret. Kontroll genom personlighet. Brev och annat för att personligen styra landet. Erik

Läs mer

FRANSKA REVOLUTIONEN. Varför blev det en revolution i Frankrike 1789? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen?

FRANSKA REVOLUTIONEN. Varför blev det en revolution i Frankrike 1789? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen? FRANSKA REVOLUTIONEN Varför blev det en revolution i Frankrike 1789? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen? Situationen i Frankrike 1789 Frankrike hade krigat med Storbritannien

Läs mer

SVERIGE Från monarki till demokrati FORNTIDEN. Gabriel Demir, Al-Azhar skolan, Örebro

SVERIGE Från monarki till demokrati FORNTIDEN. Gabriel Demir, Al-Azhar skolan, Örebro SVERIGE 1050-1921 Från monarki till demokrati FORNTIDEN Jägarstenåldern Bondestenåldern Bronsåldern Järnåldern Vikingatiden Medeltiden vasatiden Stormaktstiden Frihetstiden Idag Gabriel Demir, Al-Azhar

Läs mer

Del 7, Mellan vilka år ägde vasatiden rum? Del 10, När ägde upplysningens tid rum i Sverige?

Del 7, Mellan vilka år ägde vasatiden rum? Del 10, När ägde upplysningens tid rum i Sverige? Kunskapsinventering: Del 7, Mellan vilka år ägde vasatiden rum? Del 8, När startar stormaktstiden? Del 9, När börjar stormaktens fall? Del 10, När ägde upplysningens tid rum i Sverige? Del 11, När sker

Läs mer

En julgransflagga från Övre Volta? Eller från det andra tyska kejsardömet? FRÅN FLAGGOR TILL FRIMÄRKSBOK! av Lars Enkler

En julgransflagga från Övre Volta? Eller från det andra tyska kejsardömet? FRÅN FLAGGOR TILL FRIMÄRKSBOK! av Lars Enkler En julgransflagga från Övre Volta? Eller från det andra tyska kejsardömet? FÖRSTA PRIS i Nordisk Filatelis berättar-tävling FRÅN FLAGGOR TILL FRIMÄRKSBOK! av Lars Enkler I detta vinnande bidrag i vår Berättar-tävling

Läs mer

Franska revolutionen. Franska revolutionen. En sammanfattning. en sammanfattning

Franska revolutionen. Franska revolutionen. En sammanfattning. en sammanfattning Franska revolutionen Franska revolutionen En sammanfattning en sammanfattning Orsakerna till revolutionen 1. Frankrike var orättvist styrt Kungen, Ludvig XVI, hade all makt Den som var kung kunde kalla

Läs mer

Finland under 1950 talet.

Finland under 1950 talet. Farans år 1944 1948 Direkt efter de finska krigen gick Finland igenom en period som kallas för farans år. Den sovietiska kontrollkomissionen är i landet fram till slutet av 1946 och ingen formell fred

Läs mer

1. Gustav Vasa som barn

1. Gustav Vasa som barn På Gustav Vasas tid Innehåll 1. Gustav Vasa som barn 2. Tiden för Gustav Vasa början av 1500-talet 3. Stockholms blodbad 1520 4. Gustav Vasa blir kung 5. Gustav Vasa som kung 6. Gustav Vasas familj 1.

Läs mer

I april kom sovjetrepubliken Georgien

I april kom sovjetrepubliken Georgien KRISTIAN GERNER: Georgien och Sovjetunionens framtid Precis som i Baltikum, Ukraina, Vitryssland och Maldavien har under de senaste två åren en politisk mobilisering ägt rum i Georgien. Både Baltikum och

Läs mer

Tre viktiga händelser och skeenden i kristendomens historia

Tre viktiga händelser och skeenden i kristendomens historia Tre viktiga händelser och skeenden i kristendomens historia Från förföljd jesusrörelse till romersk statsreligion Den stora schismen: delningen mellan kyrkan i väst och öst Splittringen av den katolska

Läs mer

),1/$1' 3(..$7M50H1(1.816.$366M.1,1* '$7$,7 +M67(1 752//+H77$1 '$*)2/.+M*6.2/$1

),1/$1' 3(..$7M50H1(1.816.$366M.1,1* '$7$,7 +M67(1 752//+H77$1 '$*)2/.+M*6.2/$1 ),1/$1' 3(..$7M50H1(1.816.$366M.1,1* '$7$,7 +M67(1 752//+H77$1 '$*)2/.+M*6.2/$1 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning sid 3 Faktaruta sid 3 Historik sid 4 Viktiga årtal i Finlands historia sid 5 Försvar sid

Läs mer

Militärt försvar fredsbevarande?

Militärt försvar fredsbevarande? Militärt försvar fredsbevarande? Eders Majestäter, eders Kungliga högheter, herr talman, excellenser, akademiledamöter, mina damer och herrar Alla har vi hört uttrycket Si vis pacem para bellum, myntat

Läs mer

Den Sociala Situationen i Baltikum mellan Sovjet och EU

Den Sociala Situationen i Baltikum mellan Sovjet och EU Den Sociala Situationen i Baltikum mellan Sovjet och EU Rapport av Anders Knutsson, 760611-0299, anders.knutsson@simovits.com Abstract: Den sociala situationen i Baltikum under 90-talet och början av 2000-talet

Läs mer

Den väpnade freden 1871-1914

Den väpnade freden 1871-1914 Den väpnade freden 1871-1914 Osäkerhet och misstro Alla förberedde sig för krig Industrialiseringen gav resurser Värnplikt Allianser Trippelalliansen Tyskland, Österrike, Italien (till 1915) (inkl. Bulgarien

Läs mer

Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel tankekartor och stödord. (SV åk 4-6)

Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel tankekartor och stödord. (SV åk 4-6) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om andra världskriget. Vi får veta varför Tyskland startar krig mot alla länder omkring sig. Vi får veta varför Sverige inte väljer sida under

Läs mer

I stormaktens fotspår Den svenska stormaktens uppgång och förfall

I stormaktens fotspår Den svenska stormaktens uppgång och förfall UNDER PLANERING I stormaktens fotspår Den svenska stormaktens uppgång och förfall 2 6.10 2019 5 dagar till lands och till sjöss i historiska Östersjö-landskap Reserutt: Helsingfors Tallinn Tartu - Riga

Läs mer

Planering historia tillval

Planering historia tillval Planering historia tillval Perioden 1871-1945 Vi skall arbeta med perioden 1871 till 1945. Vi kommer dela upp perioden i fyra block. Block 1- Imperialismen 1871-1914 Block 2 Första världskriget 1914-1918

Läs mer

Baltikum. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com

Baltikum. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com Baltikum Guidad Rundresa Max. 8 resenärer www.vespucci-tours.com G u i d a d R e s a - B a l t i k u m Baltikum - Guidad Rundresa Upplev det kulturella och historiska arvet i Lettland och Estland på vår

Läs mer

Andra världskriget

Andra världskriget Andra världskriget 1939-1945 Orsaker Versaillesfredens hårda villkor banade väg för att Hitler och nazisterna kunde få makten Ekonomiska kriser Politiska kriser - många unga, svaga demokratier som inte

Läs mer

Det stora Ukraina Herdefolket

Det stora Ukraina Herdefolket Vad är demokrati? Anna-Lena Laurén: Frihetens pris är okänt. Om demokratiska revolutioner i Georgien, Ukraina och Kirgizistan Schildts & Söderströms/Atlantis. 213 sidor. Illustrerad Anna-Lena Laurén (f.

Läs mer

Tjugoårskrisen 1919 1939

Tjugoårskrisen 1919 1939 Tjugoårskrisen 1919 1939 Efterkrigstidens oro, depression och totalitarism Magnus P. S. Persson Periodisering: ekonomiska och politiska förhållanden Dubbla revolutioner: från ca. 1780 industriella, och

Läs mer